Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Magazine

De BOAREBREKER

 

Gastronomie & Toerisme

 

20ste Jaargang

 

 

Redactie

Georges KETERS

 






>> Reageer (0)
23-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEFESTIVAL BREDENE 2017

Vrijdag 13 – zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017

 

9de Champagnefestival

Bredene

 

 

Liefhebbers van heerlijke bubbels kunnen in het Staf Versluyscentrum aan de Kapelstraat 76 in Bredene van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober 2017 met volle teugen genieten van de 9de editie van het Champagnefestival, een organisatie getekend voorzitter Bernard Vandamme en algemeen secretaris en duivel-doet-al Nancy Cattrysse, mogelijk gemaakt door een waslijst klasrijke sponsors, medewerkers en het kruim onder de ambachtelijke viticulteurs uit de Marne, Aube en Aisne. Er rest ons slechts te proeven.

 

Vrijdag de 13de mag dan voor velen een ongeluksdag betekenen, voor de liefhebbers van Champagne alvast een topdag. Op vrijdag 13 oktober opent immers het 9de Champagnevestival in Bredene. Al jaren zet dit culinaire evenement de kroon op het seizoen, tegelijk een wenk naar de aanstaande eindejaarsfeesten, de hoogdagen waar Champagne met brio de hoofdrol speelt. Voorzitter Bernard Vandamme kijkt er alvast reikhalzend naar uit: “Men kan er niet omheen kijken, Champagne brengt mensen bij mekaar. Niet alleen bij feestelijkheden of smaakvolle bijeenkomsten, maar ook via de liefhebbers die het begrepen hebben op het verzamelen van etiketten en of capsules. Champagne blijft iedereen bekoren. Vandaar mijn dank aan alle deelnemers, medewerkers en sponsors om dit mogelijk te maken. Meer nog, deze 9de editie in Bredene laat u alvast een kijkje nemen naar wat we volgend jaar voor onze JUBILEUM uitgave in petto hebben: een op en top evenement met de steun van de gemeente Bredene.”

DEELNEMERS

De organisatie is er dit jaar opnieuw in geslaagd een knap assortiment deelnemers naar voor te schuiven. Secretaris Nancy Cattrysse hierover: “Naast onze getrouwe partners krijgen we dit jaar enkele nieuwe Champagnemakers over de vloer, viticulteurs die voor het eerst deelnemen in Bredene. We verwelkomen dan ook graag Champagne Lejeune-Del’Hozanne met Miguel Lejeune die de welkom-Champagne invult en Champagne Trichet Didier uit de Marne, Champagne Mongery en Champagne L’Huilier uit de Aube.

Zijn verder op de afspraak: de Champagne-huizen Bourdelat, Guillette-Brest, Philippe Rouyer, Henri David-Heucq, Julien Chopin, Driant-Valentin, Vve Lanaud, Camus-Sartore, Lacourte-Guillemart en Doyard-Mahe uit de Marne en Philippe Moutardier uit Aisne.

OMKADERING

Naast het genot van de beste flessen van genoemde deelnemers zorgen hier geciteerde zaken voor een ideale omkadering.

Foie gras Handsaeme: Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode hanteert als in de Périgord

Hannes Dhaese sculpturen en schilderijen: Gek, leuk en origineel! Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je interieur.

 

Gusto Catering: Gedreven door ambacht en traditie. Bereid met hart en ziel met producten uit de regio en de omliggende landen. Eenvoud en puurheid maar met een creatieve knipoog.

Steven en Magali….een succesvol duo met ambitie.

 

Juwelen Carino: KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl.

 

Baker Bro’s: Artisanale chocolade uit Veurne.

 

Les saveurs d’ Antan Kaas & tapenades & nougat

 

J.Hin: 16 Artisanaal en West-Vlaams topproduct met 16 kruiden!  Een topper van formaat.

 

Brouwerij Strubbe Artisanale bieren uit eigen streek

 

Vishandel Luk: oesters, sushi en gerookt lekkernijen n General Stores Het ruime aanbod aan wijnen krijgt zijn meerwaarde door onze jarenlange ervaring, onze kennis en onze rechtstreekse contacten met de wijnproducenten.

 

Ensor Beach: Zorgeloos genieten op het strand in Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.

 

Fish@the Wall: Een kalender met lekkers uit de zee gemixt geshoot bij jou aan de muur.

 

LR Health & Beauty: Zorgeloos genieten op het strand in Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.

 

 

RUILBEURS CAPSULES

 

Traditioneel is er op zaterdag 14 oktober een ruilbeurs voor de verzamelaars van capsules, evenement waarvoor de placomusofielen in de rij staan. Deelnemers dienen zich evenwel vooraf in te schrijven bij het secretariaat: Nancy.Cattrysse@telenet.be en neem ook een kijkje op de facebookpagina. Verschillende champagneproducenten hebben voor de verzamelaars iets leuks in petto.

 

 

PROGRAMMA

 

 

VRIJDAG 13 OKTOBER

Van 17 tot 23 uur

Vanaf 18u.30: optreden Jazzband

Doorlopende degustatie en catering

 

ZATERDAG 14 OKTOBER

Van 10 tot 22 uur

Van 10 tot 16 uur: Ruilbeurs voor champagnecapsules. Reservatie gewenst.

Doorlopende degustatie en catering.

Vanaf 18u.: muzikale omlijsting Jo Arend

 

ZONDAG 15 OKTOBER

Van 9 tot 18 uur: Champagneontbijt & doorlopende degustatie en catering met muzikale omlijsting Jo Arend en optreden van Garry Hagger

 

 

CHAMPAGNEONTBIJT

ten voordele van

 

vzw ITHAKA

 

Op zondag 15 oktober kan men vanaf 9 u. genieten van een ruim Champagneontbijt, getekend Magali en Steven, die er al jaren een erezaak van maken om de lekkerbekken te verwennen. Deelnemen kan tegen de prijs van 25 euro per persoon. Reservatie is aanbevolen: Nancy.Cattrysse@telenet.be

 

Meer nog: een flink gedeelte van de opbrengst wordt geschonken aan de vzw ITHAKA, een voorziening van mensen voor mensen. Binnen het geheel wordt niet gesproken over personen met een handicap, maar over medewerkers. Elk individu heeft een zijn eigen rol, betekenis en plaats binnen het geheel en de maatschappij. Men kiest er radicaal voor om de persoon zelf centraal te plaatsen.  Dit alles leidt tot een evolutie van zorg over ondersteuning naar coachin. ITHAKA is geen klassiek dagcentrum, maar een coachingcentrum.

Meer info:

www.champagnefestival.be en info@champagnefestival.be

 

 

BREDENE

Burgemeester Steve Vandeberghe  en Schepen voor Toerisme Eddy Gryson zijn het er over eens: “Dit Champagnefestival zet Bredene zonder meer op de culinaire kaart aan zee. De organisatoren hebben hun strepen meer dan verdient en mogen tot op vandaag terugkijken op fraaie evenementen. We kijken daarenboven uit naar de 10de editie, die dit keer uitzonderlijk plaats vindt op het 3de weekend van oktober en wel van 19 tot en met 21 oktober.”

JUMELAGE MET GRAUVES ?

Momenteel loopt er een onderzoek naar de mogelijkheid waarbij de gemeente Bredene en de Champagnegemeente Grauves (Marne) zouden kunnen verbroederen. “Een jumelage waar niet alleen muziek, maar ook Champagne in zit”, stelt Toerismeschepen Eddy Gryson. Binnenkort buigt men de koppen hierover in de gemeenteraad.

 

MET DANK AAN

 

Duinen Apotheek

Brasserie Henry

Taxi OTO

Steps Magazine

Mooii Oostende

Auramaris

Tearoom – Hotel De Golf

Europa Hotel

Jokebat

Taverne De Klokke

Vof Vanroose

Meko – Aluminum en metaal – Poederlakken

Modern Knight – Klasse Hemden

Keurslager Kris

Brita – Slimme filteroplossingen voor uw water

VMConline - communicatie

Figrz: accountants & belastingsconsulenten

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

 

Foto’s:

 

1.    Voorzitter Bernard Vandamme

2.    Secretaris Nancy Cattrysse  met Miquel Lejeune (Champagne Lejeune-Del’Hozanne)

3.    Vishandel Luk

4.    Organisatoren: Rutger De Cloedt (Staf Versluyscentrum), Toerismeschepen Eddy Gryson, secretaris Nancy Cattrysse, Erik Defossez, burgemeester Steve Vandenberghe en voorzitter Bernard Vandamme.

 

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE ACTIE 2017 - FONDS BURGEMEESTER MIDDELKERKE

Champagne - actie

Ten voordele

Kerstfeest Alleenstaanden Middelkerke

 

 

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

Fonds Burgemeester

 

 

Het Fonds van de Burgemeester Middelkerke – dat sinds 2001 een gratis kerstfeest organiseert voor alleenstaande Middelkerkse senioren – koos voor haar editie 2017 voor het Champagnehuis Prévoteau-Perrier, een van de drie pioniers die het Champagneweekend al meer dan twintig jaar invullen. Het etiket en de capsule toont dit jaar het oud gemeentehuis van Mannekenvere. Een nieuw collectors item, waarvoor de placomusofielen in de rij staan.

 

Het Fonds van de Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis Prévoteau-Perrier uit Damery. Om het nog exclusiever te maken zijn slechts 700 flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen sterk in de markt zullen liggen.”

GRATIS KERSTFEEST VOOR ALLEENSTAANDEN

De opbrengst van deze actie gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. In het verleden sierden intussen al de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis Middelkerke,  het oud-gemeentehuis van Lombardsijde, Slijpe,  en vorig jaar het oud gemeentehuis van Leffinge.”

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

Champagne Prévoteau-Perrier is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder. Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine Prévoteau: “We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig. Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden”, weet Delphine Prévoteau nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr

FORMULE   5  +   1

De flessen Fonds van de Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen tegen 25 euro per fles of 125 euro per karton (dus 5 plus 1 gratis). Deze kunnen besteld worden bij  burgemeester Janna Rommel-Opstaele (0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie Mario Declerck – Café de Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824), Architectenkantoor ARoMi (059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel Landuyt via contact@michellanduyt.be (0475/494168)

 

(Georges Keters)

 








>> Reageer (0)
18-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP AAN DE KUST IN NIEUWPOORT

 

TOPKANDIDAAT

GOUDEN GOESTING 2017

 

 

Griekse en Mediterraanse keuken in

Restaurant Barbouni

NIEUWOORT

 

Liefhebbers van een Mediterraanse keuken dienen niet direct naar Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland te trekken. Aan de Kaai, rechtover de Vismijn, pakken Michael en Darya uit met het beste uit de Middellandse Zee, in restaurant BARBOUNI.

 

Na meer dan 20 jaar ervaring met eigen zaak in het Genkse Limburg, werd Nieuwpoort hun grote liefde. Met restaurant BARBOUNI pakten ze uit met een nieuw concept. Chef Michaël is formeel: “We kiezen hierbij alleen voor de authentieke mediterraanse Griekse producten met wijnen, groenten, oliën en onder andere kazen als toppers. We streven naar een gezonde keuken met aandacht voor grillgerechten. Room en boter horen hier niet thuis.”

Aan de kaart is het genieten van heerlijke meze’s (tapa’s warm en koud). Dan wachten de gegrilde gamba’s, octopus of Loukaniko als voorgerechtjes. Top zijn de Kip Souvlaki, Gyros, Kokinisto en de Barbouni mix vlees. Liever vis? Calamares fritti, Barbouni visschotel, een Griekse paella of Spaghetti Vongole. De Chef maakt graag op maat gevraagde gerechtjes. Dat alles in een open keuken. “We streven constant naar kwaliteit en leggen de lat hoog. Even proeven? Elke middag pakken we uit met een lunch aan democratische prijs”, besluit Chef Michaël.

En voor wie zich wil laten verrassen, kan via een Wandeling doorheen de Kaart op en top genieten van het beste van de Griekse Tafel in restaurant BARBOUNI, onlangs nog genomineerd door de Gouden Goesting.

 

GOUDEN GOESTING 2017

 

Intussen is bij de organisatoren van de GOUDEN GOESTING – gratis lifsstylemagazine bij de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws – restaurant BARBOUNI in het oog gevallen en naderhand in West-Vlaanderen genomineerd voor de GOUDEN GOESTING 2017.

 

Lekkerbekken die restaurant BARBOUNI al wisten te genieten of die er meer willen van weten, kunnen nog voor 15 oktober hun stem uitbrengen en hiermee beslissen welk restaurant de Gouden Goesting 2017 wint, met stip voor restaurant BARBOUNI.

HOE STEMMEN

Ga naar www.goestingmagazine.be/goudengoesting - maak je keuze en stem voor BARBOUNI als topper 2017.

Uiterlijk tegen 15 oktober 2017.

 

Meer info:  Facebook pagina Barbouni

 

 

 

Restaurant BARBOUNI

Michaël & Darya

Kaai 39

8620 Nieuwpoort

058 59 65 14 – 0477 28 93 99

www.barbouni.be

Gesloten op dinsdag en woensdag

Tijdens de vakantie: gesloten op woensdag

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°








>> Reageer (0)
14-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KONINKLIJK BEZOEK PAARDEVISSERS OOSTDUINKERKE

De trots van Oostduinkerke

 

Koning Filip en koningin Mathilde

op bezoek bij de

Orde Paardevissers Oostduinkerke

 

 

Dinsdag 12 september 2017 wordt met gouden letters geschreven in de notulen van de Orde van de Paardevissers Oostduinkerke. De wereldvermaarde Orde ontving zopas de titel van KONINKLIJK, persoonlijk toegekend door koning Filip en koningin Mathilde, die samen met de Paardenvissers het zilte nat van de Noordzee in Oostduinkerke trotseerden op zoek naar een nieuwe vangst. Het 50-jarig feest kon toen al niet meer stuk.

 

 

Halve eeuw Orde van de Paardevisser

 

Oostduinkerke keek er al een paar maand reikhalzend naar uit om in het najaar de vijftigste verjaardag te vieren van de Orde van de Paardevisser. De titel van Koninklijk er boven op. In deze halve eeuw wist de Orde zich in alle hoeken van de wereld bekend en befaamd te maken. De nationale en internationale culinaire en gastronomische uitwisselingen met tientallen verenigingen uit alle windstreken zorgden ervoor dat hun garnalensoep en hun paëlla wereldvermaard werden. Met dank aan een flinke groep vrijwilligers die Oostduinkerke én hun paardevissers in het hart dragen.

 

Het begon allemaal in maart 1967 toen een groepje ondernemende lieden uit Oostduinkerke het idee hadden om de paardenvissers alle eer toe te wijzen die ze verdienden. Een vzw werd gesticht met als doelstelling het in stand houden en bevorderen van het garnaalkruien, tegelijk een ode te brengen aan de paardenvissers en hiermee het toerisme in de Westhoek in het algemeen, in Oostduinkerke en Koksijde in het bijzonder, te bevorderen. Dit alles werd officieel na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van 8 juni 1967. De Orde van de Paardevisser was een feit.

Het eerste bestuur bestond uit zes man: Erik Bouchery (Voorzitter), Eric Claus (Administratie), Yvo Degrave (Public Relations), Raymond Coppilie (Praktische organisatie), Armand Philipart (Penningmeester) en Jean-Marie Pylyser (Secretaris). Frans Verriest, Roger Verhue, Marcel Christeyns, Jozef Marrannes, André Demolder, Roger Pattyn, Etienne Vanneste, André Lamote en Daniël Peremans waren de andere stichtende leden.

Vandaag leidt voorzitter Marc Sirjacobs als voorzitter de Orde met vaste hand, geruggensteund door Dirk Merlevede (onder-voorzitter), Luc Vandierendonck (secretaris), Luc Ghyssels (penningmeester) en de leden René Decorte, Fernand Lensens, Ghislain Storme en Lieven Louwagie.

 RIDDERS

De Orde werd meteen een graag geziene gast bij tal van organisaties. Intussen drukt de Orde al 50 jaar met klasse haar stempel op vele culturele en gastronomische activiteiten en onthouden zich van elke politieke of filosofische strekking. De Orde maakt zich ook op gepaste tijden sterk om verdienstelijke personen tot de Orde op te nemen en als dusdanig door de Grote Raad van Waardigheidsbekleders tot Ridder geïntroniseerd. Lui die de Orde op een of andere manier steunen of hun medewerking verlenen aan het welslagen van een organisatie worden door de Grote Raad aangewezen. De lijst is dan in vijftig jaar ook al flink aangedikt en toont bekende figuren als Wilfried Martens, Jos Chabert, Marleen Vanderpoorten, Paul Dekeersmaecker, Pierre Troisgros, Paul Bocuse en onder andere Paul Breyne. In 1970 kreeg Manneken Pis het groot ornaat van de Orde aangetrokken. Het is meteen duidelijk, de Orde staat pal achter initiatieven die betrekking hebben met Cultuur, Gastronomie, Natuur en Sociale Werken.

VIERDAAGSE VAN DE IJZER

Teneinde haar doelstelling trouw te blijven pakt de Orde met de regelmaat van een klok uit met het klaarmaken en verkopen van garnalensoep en paëlla aan het grote publiek. De opbrengst ervan wordt gebruik om een of andere goed doel te steunen, waar nodig. Een van die organisaties was een jaarlijkse wandeltocht van één dag. “Dit gaf de gelegenheid aan het grote publiek om het prachtige natuurschoon van de Westhoek op aangename manier te ontdekken. De tocht groeide stilaan uit haar voegen. Met dank aan de steun van het Ministerie van Landsverdediging en de gemeente Koksijde. Hieruit groeide de intussen vermaarde Vierdaagse van de IJzer, wandeltocht die geen enkele fervent stapper wil missen. De Vierdaagse behoort momenteel tot de grootste wandelevenementen van ons land”, vertelt huidig voorzitter Marc Sirjacobs.

CULTUUR MET GROTE C

Ook op cultureel vlak is de Orde van de Paardevisser bijzonder actief. Tweejaarlijks pakt de Orde uit met een kunsttentoonstelling. “In het verleden mochten we steeds rekenen op de medewerking van grote kunstenaars Paul Delvaux, Jan Dieusart en onder andere Jos Minne, wat voor ons een onbetaalbare steun betekende. Ook onze veelvuldige reizen en uitstappen staan onder de noemer cultuur geboekt. Deze trips staan dan ook uiteraard steevast in het teken van onze hoofdactiviteit garnaalvissen in het bijzonder en bijdragen tot de visserij in het algemeen. Een van onze absolute hoogtepunten was het bezoek aan de paus in Rome. We werden er met de nodige egards in audiëntie ontvangen door Johannes Paulus II. Effenaf onvergetelijk, beklijvend en leerrijk”, aldus voorzitter Marc Sirjacobs.

GASTRONOMIE

Na Cultuur pakt de Orde van de garnaalvisser ook nog uit met een luik gastronomie, zeg maar promotie van culinaire hoogstandjes omtrent de garnaal. Voorzitter Marc Sirjacobs vertelt: “Onze Orde staat graag borg voor de organisatie van een of andere banket waarbij de nadruk kan gelegd worden om de producten uit de zee, de garnalen op kop. We laten niets onverlet wanneer we op stap zijn, zowel in binnen- als buitenland. We zoeken steeds een tafel in restaurants waar landgenoten onze grijze garnalen op het bord serveren. Ook op het vlak van de Champagne zitten we goed. In beperkte oplage brengen we elk jaar “onze” Champagne op de markt, godendrank voorzien van een speciale capsule waarop telkens een nieuwe beeltenis prijkt van een paardenvisser. Deze capsules zijn – door de beperkte oplage – dan ook sterk gegeerd door de placomusofielen, zeg maar verzamelaars ervan. De opbrengst van zowel onze culturele als de culinaire organisaties gaat elk jaar naar enkele goede doelen. Zo mocht de Spina Bifida, de MS-Liga en onder andere het Kinderkankerfonds UZ Gent al diverse jaren op steun rekenen van de Orde”

GARNAALVISSERS TE PAARD

De paardenvissers die vandaag nog actief zijn of zich ten dienste stellen, zweren nog elke dag bij het product GARNAAL. De ervaring steunt en leert de jeugd. Het kan dus best zijn dat je, bij het aanschouwen van de garnaalvissers deze zomer, één van deze bonken op stoere boerenpaarden de golven ziet doorploegen, op zoek naar de beste garnalen: Xavier Vanbillemont, Marius Dugardin, Dominique Vandendriessche, Bernard Debruyne, Gregory Debruyne, Yoshi Delanker, Pieter Dedier, Stefaan Hancke, Johan Vanmassenhove, Thomas Vanmassenhove, Chris Vermote, Nele Bekaert, Gunter Vanbleu, Johan Casier, Raymond Devos of Maurice Denecker, Thibeau Lahousse, Lucas Hancke, Eddy D’Hulster en Roland Vanbillemont.

Elk jaar mag een delegatie van de Orde van de Paardevisser en enkele paardenvissers de eerste garnalen van het seizoen gaan aanbieden bij de koning, en dit al jaren lang. In oktober 2016 trokken de leden van de Orde van de Paardevisser onder leiding van voorzitter Marc Sirjacobs, samen met de paardenvissers Stefaan Hancke, Marius Dugardin, Christ Vermote en de eerste vrouwelijke paardenvisser Nele Bekaert naar het Koninklijk Paleis in Brussel.

KONINKLIJKE ORDE

De Orde ontving intussen de titel Koninklijk. Dinsdag 2 september  zakten het koningspaar af naar het strand in Oostduinkerke waar de vorst de titel persoonlijk kwam overhandigen. Naderhand genoot het koninklijk paar van een demonstratie garnaalkruien ter hoogte van Surfclub Windekind. Naderhand waagde koningin Mathilde zich aan wat garnaalpellen, wat uiteindelijk mooi lukte na expliciete uitleg van de Oostduinkerkse pelsters. Burgemeester Marc Vanden Bussche stelde de koning naderhand gerust, dat de traditie van het garnaalvissen te paard, verder in ere zou worden gehouden. Met dank aan de jongeren generatie die klaar staat om dit stukje werelderfgoed hoog in het Oostduinkerkse vaandel te houden. Voorzitter Marc Sirjacobs en zijn dynamisch bestuur staan daar intussen al lang borg voor.

 

Hoe dan ook, de Orde van de Paardevissers en de Paardenvissers Oostduinkerke zijn een internationaal begrip, een hechte groep die elke dag een ode brengt aan de grijze garnaal, zonder meer beste wat de Noordzee ons weet te bieden.

Meer info: www.ordevandepaardevisser.eu en ordevandepaardevisser@outlook.be

 

 

Georges Keters

Foto’s: Dirk Van Hove (Gemeente Koksijde) & Georges Keters










>> Reageer (0)
06-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DICHTBIJ VAKANTIES

Duitsland zo dichtbij

 

Genieten van Topdrie

aan de Rijn en de Main

 

Wie houdt van Duitsland en slechts over een paar vrije dagen geschikt, tegelijk gek is van een stevige brok geschiedenis en wil proeven van casino’s en warmwaterbronnen, zit gebeiteld in de driehoek Wiesbaden – Frankfurt – Mainz. Drie toppers gekleefd aan de oevers van de Rijn en de Main, die LAUWERS REIZEN op subtiele wijze omtovert tot een heerlijk blits driedaags verblijf, regionale keuken en dito biertjes binnen handbereik. Puur genieten.

 

                          oooooOOOOOooooo

 

Wiesbaden, Nice van het Noorden

Ruim 2000 jaar geleden ontdekt door de Romeinen plukt Wiesbaden daar vandaag nog elke dag de vruchten van. Niet zonder trots genieten de zowat 300.000 inwoners van de bijnamen Nice van het Noorden of de Stad der Villa’s. Dank zij die Romeinen bouwde Wiesbaden zich uit tot Gezondheidsstad. Meer dan twintig warmwaterbronnen sieren de stad. Voeg daarbij de visie van keizer Wilhelm II, geflankeerd door enkele toparchitecten en de stad groeide uit tot een van de elegantste steden aan de Rijn. Getuige zijn vandaag de ontelbare imposante villa’s, herenhuizen, kuuroorden en casino’s, allen omringd door weelderige parken en plantsoenen.

Symbool voor de stad is het Kurhaus met het casino dat in 1907 is gebouwd door keizer Wilhelm II. Verder is het in de stad genieten van de protestantse Marktkirche, het Hessische Staatstheater en onder andere het Landesmuseum, indrukwekkende gebouwen die allen tekenen voor de grandeur van de historische binnenstad.

Maak zeker wat tijd om de Neroberg te beklimmen. De minder goede stappers kunnen gebruik maken van de Nerobergbahn, een kabelbaan die gevoed wordt door waterdruk. Een technisch hoogstandje, meer dan honderd jaar oud. Van op de Neroberg ontdek je hoe mooi Wiesbaden is en is het tegelijk genieten van de pracht en praal van de Russisch-Orthodoxe kerk van de heilige Elisabeth, in zandsteen opgetrokken in 1847. De vijf vergulde torens zijn de kroon op het werk van deze zowat oudste Russische kerk in Duitsland. Iets verder op kan men een blik werpen om een authentiek kerkhof waar uitsluitend Russische burgers uit Wiesbaden hun laatste rustplaats krijgen.

Mainz, parel aan de Rijn

Andere topper is Mainz, de grootste stad van deelstaat Rheinland-Pfalz en gelegen aan de samenloop van Rijn en Main, goed voor ruim 200.000 inwoners. De indrukwekkende Dom St.-Martin is gebouwd uit rode zandsteen en waarvan de eerste steen al in 975 is gelegd. Deze kathedraal domineert de eeuwenoude binnenstad, de Altstadt, met de Augustinerstrasze als bijzonderste ader.

Opvallend is de vriendelijke sfeer die Mainz uitstraalt. Geen wonder eigenlijk als men weet dat de stad – na Keulen – zonder meer dé carnavalsstad bij uitstek is, alhoewel men het hier niet heeft over carnaval, maar over de Fastnacht. Meer nog, waar in Keulen Alaaf de groet bij uitstek is, is Helau de uitroep. Mainz is een niet te missen stad voor carnavalisten.

Andere bezienswaardigheid is de Sint-Stefanuskerk op het hoogste punt van de stad. De kerk is vooral beroemd omwille de blauwe gebrandschilderde glasramen van de bekende Franse kunstenaar Marc Chagall.

Verder is het genieten van het Gütenberg-museum terwijl de gastronomen zich te goed kunnen doen in tal van gezellige eethuizen, restaurants en wijnstubes. Wijn is trouwens een van de grote trekpleisters in Mainz. Elk jaar kan men er met volle teugen genieten van de Mainze Wein Markt, goed voor een honderdtal allerhande kraampjes, eind augustus. Tientallen wijnboeren stellen hun beste flessen voor en is het feesten geblazen. Om de haverklap is er op het Marktplein feest met optredens waarbij de smulpapen zich te goed doen aan de vele eettentjes, wijnstandjes en in de sfeerrijke Biergarten. Niet te versmaden zijn de Kupferbergterrassen, waar de wijnen welig vloeien.

Frankfurt, wereldstad aan de Main

Frankfurt, een naam als een klok, niet alleen de grootste stad in de deelstaat Hessen, maar tot ver buiten Europa, is zonder meer een metropool met wereldwijd aanzien. Traditie gaat hier hand in hand met modernisme, cultuur met business, met de financiële wereld aan hun voeten. Uniek hoeveel banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals er huizen. Tegelijk is de internationale luchthaven de derde grootste van Europa, na Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle in zake passagiers, de grootste zelfs als het om cargo gaat. Frankfurt is duidelijk het kloppend hart van Europa en telt ruim 700.000 inwoners.

Deze schitterende stad wordt niet alleen internationaal bestempeld als het financiële epicentrum van verenigd Europa, maar kan tegelijk bogen op een rijke traditie. Op de Römerberg, in de oude stadskern, werden er reeds in de 9de eeuw jaarmarkten op het getouw gezet. Te danken aan de ideale ligging aan de Main. Vandaag staat de Römer, met zijn vijfhoekig centrale markt, symbool voor alles wat met beurzen, tentoonstellingen en evenementen te maken heeft.

Ook al ben je niet direct een fervent kerkbezoeker, laat niet na even de Dom en de Paulskirche (Sint-Pauluskerk) te bezoeken. De Dom laat tal van schitterende kunststukken zien en is gewijd aan de heilige Bartolomeus. Het werd opgetrokken in de 14de en 15de eeuw en bevindt zich op de Römerberg. De Paulskirche laat zich bewonderen in de binnenstad en is gebouwd in 1789. Sinds de Tweede Wereldbrand is dit geen kerk meer en staat het sindsdien open voor tentoonstellingen, beurzen en allerhande evenementen. Leuk weetje, in 1848 hield het Frankfurter Parlement er zelfs zijn vergaderingen.

Topper die je niet links mag laten is een bezoek aan de MAIN TOWER, in de Neue Mainzer Strasze, te midden diverse andere wolkenkrabbers. De Main Tower meet 200 meter, telt 56 verdiepingen en nog eens vijf ondergronds. De bouw ervan duurde drie jaar en werd in gebruik genomen in 1999. Op verdieping 53 en 54 bevindt zich de hoogste fitnessclub van Europa. Een superlift brengt je – zonder storende geluid – in minder dan een minuut naar de top, die je een adembenemend panorama over Frankfurt laat zien. Liever te voet? Dan ben je zoet met liefst 1.090 trappen. Trek in een hartige hap? Dan wacht op de 53ste verdieping een leuk restaurant. De lift brengt je ernaar toe in 45 seconden. Een uniek zicht over de stad is je beloning. De Main Tower is dagelijks te bezoeken.

Ook op gastronomische vlak zit je goed in Frankfurt. Niet alleen zit de Altstadt bol van de leuke eettentjes, je vindt er restaurantjes naar ieders keus en beurs. Vergeten we het niet, Frankfurt heeft een passie voor appels. Appelwijn is immers de nationale drank van Frankfurt.  Het wordt je vlug duidelijk, de appel, de verboden vrucht waarmee Eva – op aangeven van de slang weet je wel – Adam wist te verleiden is in Frankfurt zowaar een begrip geworden. De appel en zijn soortgenoten worden er graag omgevormd tot appelwijn van hoogstaande kwaliteit. De passie van de appelkwekers kent geen grenzen. Sinds 2007 zijn ze zowat op alle appelwijnbeurzen te bewonderen. Frankfurt is al meer dan 250 jaar het epicentrum van de appelwijn en daar zijn ze fier op.

Om je bezoek leuk af te ronden, mag je een boottocht op de Main niet overslaan. Voor een prikje vaar je een klein uurtje met een van de vele luxeboten voorbij de mooiste gebouwen en geniet je van de uitzonderlijke skyline die Frankfurt al vlug de naam van Mainhattan opleverde. Aan boord kan je genieten van het lekkers dat de bakker aan boord bracht. Geen zoetekauw die kan weerstaan aan de heerlijke taartjes, de Schokoladenkuchen ofte chocoladetaart in het bijzonder.

VERBLIJF

LAUWERS Reizen kiest voor deze heerlijke driedaagse kennismaking met toppers als Wiesbaden, Mainz en Frankfurt, hierbij voor een verblijf in het 4-sterrenhotel Best Western Premier IB Hotel Friedberger Warte, op een boogscheut van het centrum van Frankfurt. Uitstekend hotel en prima keuken.

BROCHURE

 

Brochures Dagreizen, All In Rondreizen, Zonbestemmingen, Strand- & Bergvakanties, Kerstmarkten en onder andere Sneeuwvakanties met Skifriends worden u op eenvoudige vraag gratis toegestuurd.

 

Meer info en reserveringen

LAUWERS REIZEN

Nijverheidsstraat 17

2530 Boeckhout

070 35 08 18

www.lauwers.be

 

 

Tekst & Foto’s: Georges Keters

 

 


















>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs