GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Vrijdag 13 zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017
9de Champagnefestival
Bredene
Liefhebbers
van heerlijke bubbels kunnen in het Staf Versluyscentrum aan de Kapelstraat 76
in Bredene van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober 2017 met volle teugen
genieten van de 9de editie van het Champagnefestival, een
organisatie getekend voorzitter Bernard Vandamme en algemeen secretaris en
duivel-doet-al Nancy Cattrysse, mogelijk gemaakt door een waslijst klasrijke
sponsors, medewerkers en het kruim onder de ambachtelijke viticulteurs uit de
Marne, Aube en Aisne. Er rest ons slechts te proeven.
Vrijdag de 13de
mag dan voor velen een ongeluksdag betekenen, voor de liefhebbers van Champagne
alvast een topdag. Op vrijdag 13 oktober opent immers het 9de
Champagnevestival in Bredene. Al jaren zet dit culinaire evenement de kroon op
het seizoen, tegelijk een wenk naar de aanstaande eindejaarsfeesten, de
hoogdagen waar Champagne met brio de hoofdrol speelt. Voorzitter Bernard
Vandamme kijkt er alvast reikhalzend naar uit: Men kan er niet omheen kijken,
Champagne brengt mensen bij mekaar. Niet alleen bij feestelijkheden of
smaakvolle bijeenkomsten, maar ook via de liefhebbers die het begrepen hebben
op het verzamelen van etiketten en of capsules. Champagne blijft iedereen bekoren.
Vandaar mijn dank aan alle deelnemers, medewerkers en sponsors om dit mogelijk
te maken. Meer nog, deze 9de editie in Bredene laat u alvast een
kijkje nemen naar wat we volgend jaar voor onze JUBILEUM uitgave in petto
hebben: een op en top evenement met de steun van de gemeente Bredene.
DEELNEMERS
De organisatie is er dit
jaar opnieuw in geslaagd een knap assortiment deelnemers naar voor te schuiven.
Secretaris Nancy Cattrysse hierover: Naast onze getrouwe partners krijgen we
dit jaar enkele nieuwe Champagnemakers over de vloer, viticulteurs die voor het
eerst deelnemen in Bredene. We verwelkomen dan ook graag Champagne
Lejeune-DelHozanne met Miguel Lejeune die de welkom-Champagne invult en
Champagne Trichet Didier uit de Marne, Champagne Mongery en Champagne LHuilier
uit de Aube.
Zijn verder op de afspraak: de
Champagne-huizen Bourdelat, Guillette-Brest, Philippe Rouyer, Henri
David-Heucq, Julien Chopin, Driant-Valentin, Vve Lanaud, Camus-Sartore,
Lacourte-Guillemart en Doyard-Mahe uit de Marne en Philippe Moutardier uit
Aisne.
OMKADERING
Naast het genot van de beste
flessen van genoemde deelnemers zorgen hier geciteerde zaken voor een ideale
omkadering.
Foie gras Handsaeme: Ambachtelijk
bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode
hanteert als in de Périgord
Hannes Dhaese
sculpturen en schilderijen: Gek, leuk en
origineel! Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je
interieur.
Gusto Catering: Gedreven
door ambacht en traditie. Bereid met hart en ziel met producten uit de regio en
de omliggende landen. Eenvoud en puurheid maar met een creatieve knipoog.
Steven en Magali .een succesvol duo
met ambitie.
Juwelen Carino: KLASSEVOL,
duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl.
Baker Bros: Artisanale
chocolade uit Veurne.
Les saveurs d Antan Kaas
& tapenades & nougat
J.Hin: 16 Artisanaal
en West-Vlaams topproduct met 16 kruiden! Een topper van formaat.
Brouwerij Strubbe Artisanale
bieren uit eigen streek
Vishandel
Luk: oesters, sushi en gerookt lekkernijen n
General Stores Het ruime aanbod aan wijnen krijgt zijn meerwaarde door onze
jarenlange ervaring, onze kennis en onze rechtstreekse contacten met de
wijnproducenten.
Ensor
Beach: Zorgeloos genieten op het strand in
Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en
Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.
Fish@the
Wall: Een kalender met lekkers uit de zee
gemixt geshoot bij jou aan de muur.
LR
Health & Beauty: Zorgeloos genieten op het strand in
Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en
Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.
RUILBEURS CAPSULES
Traditioneel is er op zaterdag 14
oktober een ruilbeurs voor de verzamelaars van capsules, evenement waarvoor de placomusofielen
in de rij staan. Deelnemers dienen zich evenwel vooraf in te schrijven bij het
secretariaat: Nancy.Cattrysse@telenet.be
en neem ook een kijkje op de facebookpagina.
Verschillende champagneproducenten hebben voor de verzamelaars iets leuks in
petto.
PROGRAMMA
VRIJDAG
13 OKTOBER
Van
17 tot 23 uur
Vanaf
18u.30: optreden Jazzband
Doorlopende
degustatie en catering
ZATERDAG
14 OKTOBER
Van 10 tot 22 uur
Van
10 tot 16 uur: Ruilbeurs voor champagnecapsules. Reservatie gewenst.
Doorlopende
degustatie en catering.
Vanaf
18u.: muzikale omlijsting Jo Arend
ZONDAG
15 OKTOBER
Van 9 tot 18 uur:Champagneontbijt
& doorlopende degustatie en catering met muzikale omlijsting Jo Arend en
optreden van Garry Hagger
CHAMPAGNEONTBIJT
ten
voordele van
vzw ITHAKA
Op
zondag 15 oktober kan men vanaf 9 u. genieten van een ruim Champagneontbijt,
getekend Magali en Steven, die er al jaren een erezaak van maken om de
lekkerbekken te verwennen. Deelnemen kan tegen de prijs van 25 euro per persoon. Reservatie is aanbevolen: Nancy.Cattrysse@telenet.be
Meer nog: een flink gedeelte van de
opbrengst wordt geschonken aan de vzw ITHAKA, een voorziening van mensen voor
mensen. Binnen het geheel wordt niet gesproken over personen met een handicap,
maar over medewerkers. Elk individu heeft een zijn eigen rol, betekenis en
plaats binnen het geheel en de maatschappij. Men kiest er radicaal voor om de
persoon zelf centraal te plaatsen.Dit
alles leidt tot een evolutie van zorg over ondersteuning naar coachin. ITHAKA
is geen klassiek dagcentrum, maar een
coachingcentrum.
Burgemeester Steve
Vandebergheen Schepen voor Toerisme
Eddy Gryson zijn het er over eens: Dit Champagnefestival zet Bredene zonder
meer op de culinaire kaart aan zee. De organisatoren hebben hun strepen meer
dan verdient en mogen tot op vandaag terugkijken op fraaie evenementen. We
kijken daarenboven uit naar de 10de editie, die dit keer
uitzonderlijk plaats vindt op het 3de weekend van oktober en wel van
19 tot en met 21 oktober.
JUMELAGE MET GRAUVES ?
Momenteel loopt er een
onderzoek naar de mogelijkheid waarbij de gemeente Bredene en de
Champagnegemeente Grauves (Marne) zouden kunnen verbroederen. Een jumelage
waar niet alleen muziek, maar ook Champagne in zit, stelt Toerismeschepen Eddy
Gryson. Binnenkort buigt men de koppen hierover in de gemeenteraad.
4.Organisatoren:
Rutger De Cloedt (Staf Versluyscentrum), Toerismeschepen Eddy Gryson,
secretaris Nancy Cattrysse, Erik Defossez, burgemeester Steve Vandenberghe en
voorzitter Bernard Vandamme.
Het Fonds van de
Burgemeester Middelkerke dat sinds 2001 een gratis kerstfeest organiseert
voor alleenstaande Middelkerkse senioren koos voor haar editie 2017 voor het
Champagnehuis Prévoteau-Perrier, een van de drie pioniers die het
Champagneweekend al meer dan twintig jaar invullen. Het etiket en de capsule
toont dit jaar het oud gemeentehuis van Mannekenvere. Een nieuw collectors
item, waarvoor de placomusofielen in de rij staan.
Het Fonds van de
Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de
werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de
jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele: Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die
deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis
Prévoteau-Perrier uit Damery. Om het nog exclusiever te maken zijn slechts 700
flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen sterk in de markt zullen
liggen.
GRATIS KERSTFEEST VOOR ALLEENSTAANDEN
De opbrengst van deze actie
gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele: Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners
die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast
hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt
het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen
we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus
capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. In het verleden sierden intussen al
de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis
Middelkerke,het oud-gemeentehuis van
Lombardsijde, Slijpe,en vorig jaar het
oud gemeentehuis van Leffinge.
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
Champagne Prévoteau-Perrier
is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en
Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder.
Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine
Prévoteau: We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder
in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit
in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig.
Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden, weet Delphine Prévoteau
nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr
FORMULE5+1
De flessen Fonds van de
Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen
tegen 25 euro per fles of 125 euro per karton (dus 5 plus 1 gratis). Deze
kunnen besteld worden bijburgemeester
Janna Rommel-Opstaele (0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie
Mario Declerck Café de Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824),
Architectenkantoor ARoMi (059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel
Landuyt via contact@michellanduyt.be
(0475/494168)
Liefhebbers van een Mediterraanse
keuken dienen niet direct naar Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland te
trekken. Aan de Kaai, rechtover de Vismijn, pakken Michael en Darya uit met het
beste uit de Middellandse Zee, in restaurant BARBOUNI.
Na meer dan 20 jaar ervaring
met eigen zaak in het Genkse Limburg, werd Nieuwpoort hun grote liefde. Met restaurant
BARBOUNI pakten ze uit met een nieuw concept. Chef Michaël is formeel: We kiezen
hierbij alleen voor de authentieke mediterraanse Griekse producten met wijnen, groenten,
oliën en onder andere kazen als toppers. We streven naar een gezonde keuken met
aandacht voor grillgerechten. Room en boter horen hier niet thuis.
Aan de kaart is het genieten
van heerlijke mezes (tapas warm en koud). Dan wachten de gegrilde gambas,
octopus of Loukaniko als voorgerechtjes. Top zijn de Kip Souvlaki, Gyros,
Kokinisto en de Barbouni mix vlees. Liever vis? Calamares fritti, Barbouni
visschotel, een Griekse paella of Spaghetti Vongole. De Chef maakt graag op
maat gevraagde gerechtjes. Dat alles in een open keuken. We streven constant
naar kwaliteit en leggen de lat hoog. Even proeven? Elke middag pakken we uit
met een lunch aan democratische prijs, besluit Chef Michaël.
En voor wie zich wil laten
verrassen, kan via een Wandeling doorheen
de Kaart op en top genieten van het beste van de Griekse Tafel in
restaurant BARBOUNI, onlangs nog genomineerd door de Gouden Goesting.
GOUDEN GOESTING 2017
Intussen is bij de
organisatoren van de GOUDEN GOESTING gratis lifsstylemagazine bij de kranten
De Morgen en Het Laatste Nieuws restaurant BARBOUNI in het oog gevallen en
naderhand in West-Vlaanderen genomineerd voor de GOUDEN GOESTING 2017.
Lekkerbekken die restaurant
BARBOUNI al wisten te genieten of die er meer willen van weten, kunnen nog voor
15 oktober hun stem uitbrengen en hiermee beslissen welk restaurant de Gouden
Goesting 2017 wint, met stip voor restaurant BARBOUNI.
Dinsdag 12 september 2017
wordt met gouden letters geschreven in de notulen van de Orde van de
Paardevissers Oostduinkerke. De wereldvermaarde Orde ontving zopas de titel van
KONINKLIJK, persoonlijk toegekend door koning Filip en koningin Mathilde, die
samen met de Paardenvissers het zilte nat van de Noordzee in Oostduinkerke
trotseerden op zoek naar een nieuwe vangst. Het 50-jarig feest kon toen al niet
meer stuk.
Halve eeuw Orde van de Paardevisser
Oostduinkerke keek er al een
paar maand reikhalzend naar uit om in het najaar de vijftigste verjaardag te
vieren van de Orde van de Paardevisser. De titel van Koninklijk er boven op. In
deze halve eeuw wist de Orde zich in alle hoeken van de wereld bekend en
befaamd te maken. De nationale en internationale culinaire en gastronomische
uitwisselingen met tientallen verenigingen uit alle windstreken zorgden ervoor
dat hun garnalensoep en hun paëlla wereldvermaard werden. Met dank aan een
flinke groep vrijwilligers die Oostduinkerke én hun paardevissers in het hart
dragen.
Het begon allemaal in maart
1967 toen een groepje ondernemende lieden uit Oostduinkerke het idee hadden om
de paardenvissers alle eer toe te wijzen die ze verdienden. Een vzw werd
gesticht met als doelstelling het in stand houden en bevorderen van het
garnaalkruien, tegelijk een ode te brengen aan de paardenvissers en hiermee het
toerisme in de Westhoek in het algemeen, in Oostduinkerke en Koksijde in het
bijzonder, te bevorderen. Dit alles werd officieel na bekendmaking in het
Belgisch Staatsblad van 8 juni 1967. De Orde van de Paardevisser was een feit.
Het eerste bestuur bestond
uit zes man: Erik Bouchery (Voorzitter), Eric Claus (Administratie), Yvo
Degrave (Public Relations), Raymond Coppilie (Praktische organisatie), Armand
Philipart (Penningmeester) en Jean-Marie Pylyser (Secretaris). Frans Verriest,
Roger Verhue, Marcel Christeyns, Jozef Marrannes, André Demolder, Roger Pattyn,
Etienne Vanneste, André Lamote en Daniël Peremans waren de andere stichtende
leden.
Vandaag leidt voorzitter
Marc Sirjacobs als voorzitter de Orde met vaste hand, geruggensteund door Dirk
Merlevede (onder-voorzitter), Luc Vandierendonck (secretaris), Luc Ghyssels
(penningmeester) en de leden René Decorte, Fernand Lensens, Ghislain Storme en
Lieven Louwagie.
RIDDERS
De Orde werd meteen een
graag geziene gast bij tal van organisaties. Intussen drukt de Orde al 50 jaar
met klasse haar stempel op vele culturele en gastronomische activiteiten en
onthouden zich van elke politieke of filosofische strekking. De Orde maakt zich
ook op gepaste tijden sterk om verdienstelijke personen tot de Orde op te nemen
en als dusdanig door de Grote Raad van Waardigheidsbekleders tot Ridder
geïntroniseerd. Lui die de Orde op een of andere manier steunen of hun
medewerking verlenen aan het welslagen van een organisatie worden door de Grote
Raad aangewezen. De lijst is dan in vijftig jaar ook al flink aangedikt en
toont bekende figuren als Wilfried Martens, Jos Chabert, Marleen Vanderpoorten,
Paul Dekeersmaecker, Pierre Troisgros, Paul Bocuse en onder andere Paul Breyne.
In 1970 kreeg Manneken Pis het groot ornaat van de Orde aangetrokken. Het is
meteen duidelijk, de Orde staat pal achter initiatieven die betrekking hebben
met Cultuur, Gastronomie, Natuur en Sociale Werken.
VIERDAAGSE VAN DE IJZER
Teneinde haar doelstelling
trouw te blijven pakt de Orde met de regelmaat van een klok uit met het
klaarmaken en verkopen van garnalensoep en paëlla aan het grote publiek. De
opbrengst ervan wordt gebruik om een of andere goed doel te steunen, waar
nodig. Een van die organisaties was een jaarlijkse wandeltocht van één dag.
Dit gaf de gelegenheid aan het grote publiek om het prachtige natuurschoon van
de Westhoek op aangename manier te ontdekken. De tocht groeide stilaan uit haar
voegen. Met dank aan de steun van het Ministerie van Landsverdediging en de
gemeente Koksijde. Hieruit groeide de intussen vermaarde Vierdaagse van de
IJzer, wandeltocht die geen enkele fervent stapper wil missen. De Vierdaagse
behoort momenteel tot de grootste wandelevenementen van ons land, vertelt
huidig voorzitter Marc Sirjacobs.
CULTUUR MET GROTE C
Ook op cultureel vlak is de
Orde van de Paardevisser bijzonder actief. Tweejaarlijks pakt de Orde uit met
een kunsttentoonstelling. In het verleden mochten we steeds rekenen op de
medewerking van grote kunstenaars Paul Delvaux, Jan Dieusart en onder andere
Jos Minne, wat voor ons een onbetaalbare steun betekende. Ook onze veelvuldige
reizen en uitstappen staan onder de noemer cultuur geboekt. Deze trips staan
dan ook uiteraard steevast in het teken van onze hoofdactiviteit garnaalvissen
in het bijzonder en bijdragen tot de visserij in het algemeen. Een van onze
absolute hoogtepunten was het bezoek aan de paus in Rome. We werden er met de
nodige egards in audiëntie ontvangen door Johannes Paulus II. Effenaf
onvergetelijk, beklijvend en leerrijk, aldus voorzitter Marc Sirjacobs.
GASTRONOMIE
Na Cultuur pakt de Orde van
de garnaalvisser ook nog uit met een luik gastronomie, zeg maar promotie van
culinaire hoogstandjes omtrent de garnaal. Voorzitter Marc Sirjacobs vertelt:
Onze Orde staat graag borg voor de organisatie van een of andere banket
waarbij de nadruk kan gelegd worden om de producten uit de zee, de garnalen op
kop. We laten niets onverlet wanneer we op stap zijn, zowel in binnen- als
buitenland. We zoeken steeds een tafel in restaurants waar landgenoten onze
grijze garnalen op het bord serveren. Ook op het vlak van de Champagne zitten
we goed. In beperkte oplage brengen we elk jaar onze Champagne op de markt,
godendrank voorzien van een speciale capsule waarop telkens een nieuwe
beeltenis prijkt van een paardenvisser. Deze capsules zijn door de beperkte
oplage dan ook sterk gegeerd door de placomusofielen,
zeg maar verzamelaars ervan. De opbrengst van zowel onze culturele als de
culinaire organisaties gaat elk jaar naar enkele goede doelen. Zo mocht de
Spina Bifida, de MS-Liga en onder andere het Kinderkankerfonds UZ Gent al
diverse jaren op steun rekenen van de Orde
GARNAALVISSERS TE PAARD
De paardenvissers die
vandaag nog actief zijn of zich ten dienste stellen, zweren nog elke dag bij
het product GARNAAL. De ervaring steunt en leert de jeugd. Het kan dus best
zijn dat je, bij het aanschouwen van de garnaalvissers deze zomer, één van deze
bonken op stoere boerenpaarden de golven ziet doorploegen, op zoek naar de
beste garnalen: Xavier Vanbillemont, Marius Dugardin, Dominique
Vandendriessche, Bernard Debruyne, Gregory Debruyne, Yoshi Delanker, Pieter
Dedier, Stefaan Hancke, Johan Vanmassenhove, Thomas Vanmassenhove, Chris
Vermote, Nele Bekaert, Gunter Vanbleu, Johan Casier, Raymond Devos of Maurice
Denecker, Thibeau Lahousse, Lucas Hancke, Eddy DHulster en Roland
Vanbillemont.
Elk jaar mag een delegatie
van de Orde van de Paardevisser en enkele paardenvissers de eerste garnalen van
het seizoen gaan aanbieden bij de koning, en dit al jaren lang. In oktober 2016
trokken de leden van de Orde van de Paardevisser onder leiding van voorzitter
Marc Sirjacobs, samen met de paardenvissers Stefaan Hancke, Marius Dugardin,
Christ Vermote en de eerste vrouwelijke paardenvisser Nele Bekaert naar het
Koninklijk Paleis in Brussel.
KONINKLIJKE ORDE
De Orde ontving intussen de
titel Koninklijk. Dinsdag 2
septemberzakten het koningspaar af naar
het strand in Oostduinkerke waar de vorst de titel persoonlijk kwam
overhandigen. Naderhand genoot het koninklijk paar van een demonstratie
garnaalkruien ter hoogte van Surfclub Windekind. Naderhand waagde koningin
Mathilde zich aan wat garnaalpellen, wat uiteindelijk mooi lukte na expliciete
uitleg van de Oostduinkerkse pelsters. Burgemeester Marc Vanden Bussche stelde
de koning naderhand gerust, dat de traditie van het garnaalvissen te paard, verder
in ere zou worden gehouden. Met dank aan de jongeren generatie die klaar staat
om dit stukje werelderfgoed hoog in het Oostduinkerkse vaandel te houden.
Voorzitter Marc Sirjacobs en zijn dynamisch bestuur staan daar intussen al lang
borg voor.
Hoe dan ook, de Orde van de
Paardevissers en de Paardenvissers Oostduinkerke zijn een internationaal
begrip, een hechte groep die elke dag een ode brengt aan de grijze garnaal,
zonder meer beste wat de Noordzee ons weet te bieden.
Wie
houdt van Duitsland en slechts over een paar vrije dagen geschikt, tegelijk gek
is van een stevige brok geschiedenis en wil proeven van casinos en
warmwaterbronnen, zit gebeiteld in de driehoek Wiesbaden Frankfurt Mainz.
Drie toppers gekleefd aan de oevers van de Rijn en de Main, die LAUWERS REIZEN
op subtiele wijze omtovert tot een heerlijk blits driedaags verblijf, regionale
keuken en dito biertjes binnen handbereik. Puur genieten.
oooooOOOOOooooo
Wiesbaden, Nice van het Noorden
Ruim 2000 jaar geleden
ontdekt door de Romeinen plukt Wiesbaden daar vandaag nog elke dag de vruchten
van. Niet zonder trots genieten de zowat 300.000 inwoners van de bijnamen Nice
van het Noorden of de Stad der Villas. Dank zij die Romeinen bouwde Wiesbaden
zich uit tot Gezondheidsstad. Meer dan twintig warmwaterbronnen sieren de stad.
Voeg daarbij de visie van keizer Wilhelm II, geflankeerd door enkele
toparchitecten en de stad groeide uit tot een van de elegantste steden aan de
Rijn. Getuige zijn vandaag de ontelbare imposante villas, herenhuizen,
kuuroorden en casinos, allen omringd door weelderige parken en plantsoenen.
Symbool voor de stad is het
Kurhaus met het casino dat in 1907 is gebouwd door keizer Wilhelm II. Verder is
het in de stad genieten van de protestantse Marktkirche, het Hessische
Staatstheater en onder andere het Landesmuseum, indrukwekkende gebouwen die
allen tekenen voor de grandeur van de historische binnenstad.
Maak zeker wat tijd om de
Neroberg te beklimmen. De minder goede stappers kunnen gebruik maken van de
Nerobergbahn, een kabelbaan die gevoed wordt door waterdruk. Een technisch
hoogstandje, meer dan honderd jaar oud. Van op de Neroberg ontdek je hoe mooi
Wiesbaden is en is het tegelijk genieten van de pracht en praal van de
Russisch-Orthodoxe kerk van de heilige Elisabeth, in zandsteen opgetrokken in
1847. De vijf vergulde torens zijn de kroon op het werk van deze zowat oudste
Russische kerk in Duitsland. Iets verder op kan men een blik werpen om een
authentiek kerkhof waar uitsluitend Russische burgers uit Wiesbaden hun laatste
rustplaats krijgen.
Mainz, parel aan de Rijn
Andere topper is Mainz, de
grootste stad van deelstaat Rheinland-Pfalz en gelegen aan de samenloop van
Rijn en Main, goed voor ruim 200.000 inwoners. De indrukwekkende Dom St.-Martin
is gebouwd uit rode zandsteen en waarvan de eerste steen al in 975 is gelegd.
Deze kathedraal domineert de eeuwenoude binnenstad, de Altstadt, met de Augustinerstrasze
als bijzonderste ader.
Opvallend is de vriendelijke
sfeer die Mainz uitstraalt. Geen wonder eigenlijk als men weet dat de stad na
Keulen zonder meer dé carnavalsstad bij uitstek is, alhoewel men het hier
niet heeft over carnaval, maar over de Fastnacht.
Meer nog, waar in Keulen Alaaf de groet bij uitstek is, is Helau de uitroep. Mainz is een niet te missen stad voor
carnavalisten.
Andere bezienswaardigheid is
de Sint-Stefanuskerk op het hoogste punt van de stad. De kerk is vooral beroemd
omwille de blauwe gebrandschilderde glasramen van de bekende Franse kunstenaar
Marc Chagall.
Verder is het genieten van
het Gütenberg-museum terwijl de gastronomen zich te goed kunnen doen in tal van
gezellige eethuizen, restaurants en wijnstubes. Wijn is trouwens een van de
grote trekpleisters in Mainz. Elk jaar kan men er met volle teugen genieten van
de Mainze Wein Markt, goed voor een honderdtal allerhande kraampjes, eind
augustus. Tientallen wijnboeren stellen hun beste flessen voor en is het feesten
geblazen. Om de haverklap is er op het Marktplein feest met optredens waarbij
de smulpapen zich te goed doen aan de vele eettentjes, wijnstandjes en in de
sfeerrijke Biergarten. Niet te versmaden zijn de Kupferbergterrassen, waar de
wijnen welig vloeien.
Frankfurt, wereldstad aan de Main
Frankfurt, een naam als een
klok, niet alleen de grootste stad in de deelstaat Hessen, maar tot ver buiten
Europa, is zonder meer een metropool met wereldwijd aanzien. Traditie gaat hier
hand in hand met modernisme, cultuur met business, met de financiële wereld aan
hun voeten. Uniek hoeveel banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals
er huizen. Tegelijk is de internationale luchthaven de derde grootste van
Europa, na Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle in zake passagiers, de
grootste zelfs als het om cargo gaat. Frankfurt is duidelijk het kloppend hart
van Europa en telt ruim 700.000 inwoners.
Deze schitterende stad wordt
niet alleen internationaal bestempeld als het financiële epicentrum van
verenigd Europa, maar kan tegelijk bogen op een rijke traditie. Op de
Römerberg, in de oude stadskern, werden er reeds in de 9de eeuw
jaarmarkten op het getouw gezet. Te danken aan de ideale ligging aan de Main.
Vandaag staat de Römer, met zijn vijfhoekig centrale markt, symbool voor alles
wat met beurzen, tentoonstellingen en evenementen te maken heeft.
Ook al ben je niet direct
een fervent kerkbezoeker, laat niet na even de Dom en de Paulskirche
(Sint-Pauluskerk) te bezoeken. De Dom laat tal van schitterende kunststukken
zien en is gewijd aan de heilige Bartolomeus. Het werd opgetrokken in de 14de
en 15de eeuw en bevindt zich op de Römerberg. De Paulskirche laat
zich bewonderen in de binnenstad en is gebouwd in 1789. Sinds de Tweede
Wereldbrand is dit geen kerk meer en staat het sindsdien open voor
tentoonstellingen, beurzen en allerhande evenementen. Leuk weetje, in 1848
hield het Frankfurter Parlement er zelfs zijn vergaderingen.
Topper die je niet links mag
laten is een bezoek aan de MAIN TOWER, in de Neue Mainzer Strasze, te midden
diverse andere wolkenkrabbers. De Main Tower meet 200 meter, telt 56
verdiepingen en nog eens vijf ondergronds. De bouw ervan duurde drie jaar en
werd in gebruik genomen in 1999. Op verdieping 53 en 54 bevindt zich de hoogste
fitnessclub van Europa. Een superlift brengt je zonder storende geluid in
minder dan een minuut naar de top, die je een adembenemend panorama over
Frankfurt laat zien. Liever te voet? Dan ben je zoet met liefst 1.090 trappen.
Trek in een hartige hap? Dan wacht op de 53ste verdieping een leuk
restaurant. De lift brengt je ernaar toe in 45 seconden. Een uniek zicht over
de stad is je beloning. De Main Tower is dagelijks te bezoeken.
Ook op gastronomische vlak
zit je goed in Frankfurt. Niet alleen zit de Altstadt bol van de leuke
eettentjes, je vindt er restaurantjes naar ieders keus en beurs. Vergeten we
het niet, Frankfurt heeft een passie voor appels. Appelwijn is immers de
nationale drank van Frankfurt.Het wordt
je vlug duidelijk, de appel, de verboden vrucht waarmee Eva op aangeven van
de slang weet je wel Adam wist te verleiden is in Frankfurt zowaar een begrip
geworden. De appel en zijn soortgenoten worden er graag omgevormd tot appelwijn
van hoogstaande kwaliteit. De passie van de appelkwekers kent geen grenzen.
Sinds 2007 zijn ze zowat op alle appelwijnbeurzen te bewonderen. Frankfurt is
al meer dan 250 jaar het epicentrum van de appelwijn en daar zijn ze fier op.
Om je bezoek leuk af te
ronden, mag je een boottocht op de Main niet overslaan. Voor een prikje vaar je
een klein uurtje met een van de vele luxeboten voorbij de mooiste gebouwen en
geniet je van de uitzonderlijke skyline die Frankfurt al vlug de naam van Mainhattan opleverde. Aan boord kan je
genieten van het lekkers dat de bakker aan boord bracht. Geen zoetekauw die kan
weerstaan aan de heerlijke taartjes, de Schokoladenkuchen ofte chocoladetaart
in het bijzonder.
VERBLIJF
LAUWERS Reizen kiest voor
deze heerlijke driedaagse kennismaking met toppers als Wiesbaden, Mainz en
Frankfurt, hierbij voor een verblijf in het 4-sterrenhotel Best Western Premier
IB Hotel Friedberger Warte, op een boogscheut van het centrum van Frankfurt.
Uitstekend hotel en prima keuken.
BROCHURE
Brochures Dagreizen, All In
Rondreizen, Zonbestemmingen, Strand- & Bergvakanties, Kerstmarkten en onder
andere Sneeuwvakanties met Skifriends worden u op eenvoudige vraag gratis
toegestuurd.