Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTELS BELGIUM FRANCE IN DE KIJKER

Hotelimperium met toppers in Henegouwen en Noord-Frankrijk

 

Gastvrijheid in Hotels Belgium France

 

Gebeten door de hotelmicrobe wist Didier De Weerdt zich in ruim twintig jaar zich met Hotels Belgium France een imperium van hotels uit te bouwen in Belgie – meer bepaald in Henegouwen – en Noord-Frankrijk, met huizen in middelgrote en grote steden. “Onze strategie bestaat er in waarden als gastvrijheid, traditie en innovatie als grote troeven uit te spelen”, stelt directeur Didier De Weerdt, die met verve zijn vijf parels voorstelt.

BEST WESTERN PLUS HOTEL ALIZE MOESKROEN

Gelegen op een steenworp van de Grote Markt telt dit viersterrenhotel 58 kamers, allen met airco, groot HD fltscreen tv, bureau, thee- en koffie faciliteiten, gratis WIFI, badkamer met jacuzzi of douche en afzonderlijk toilet. De executive rooms hebben een grotere zitruimte en de jacuzzi suites tellen een broekpers, safe en uiteraard een jacuzzi. Fitness, sauna en parking staan gratis ter beschikking. Er is geen restaurant ter plaatse, maar wel een tiental op wandelafstand.

 

Best Western Plus Hotel Alizé

34 Passage St-Pierre

7700 Moeskroen

0032 (0)56 561 561

Alize@hotelalize.be

www.hotelalize.be

 

BEST WESTERN AMBASSADOR HOTEL MENEN

 

Dit 4-sterrenhotel bevindt zich op zowat 400 meter van de Grote Markt en het station. Hotel met alles er op en eraan, inclusief gratis WIFI, badkamer met douche of bad, toilet en tv en bureau met directe telefoonlijn. Dat alles op een boogscheut van de bruisende Franse stad Rijsel.

Best Western Ambassador

34-42 Wahistraat

8930 Menen

0032 (0)56 31 32 72

ambassador@ambassadorhotel.be

www.ambassadorhotel.be

 

BEST WESTERN PLUS HOTEL BERGEN

Een van de mooie parels van Didier De Weerdt dat met Best Western Plus Hotel & Aparthotel Casteau Resort in Bergen ingeplant is in een aantrekkelijke bosrijke omgeving en dat in de onmiddellijke omgeving van de snelwegen. Alle kamers zijn hier uitgerust met LCD flatscreen tv, bureau, gratis WIFI, badkamer met douche en of bad. De aparthotels meten 40 m² en zijn uitgerust met een tweepersoonsbed, aansluitend alle comfort, inclusief uitgeruste keuken en klein salon. Sauna, fitness, jacuzzi en parking zijn er gratis.

Best Western Plus Hotel & Aparthotel Casteau Resort

38, Chaussée de Bruxelles

7061 Casteau (Bergen)

0032 (0)65 32 04 00

info@casteauresort.be

www.casteauresort.be

 

LOGIS DES ACACIAS IN TOURCOING

Dit driesterrenhotel ligt op minder dan 20 km van Rijsel en is net als alle andere hotels van de groep Hotels Belgium France een topper zijn genre. Alle kamers hebben HD LCD flatscreen tv, gratis WIFI en wat de zakenman of toerist nodig heeft om een leuk verblijf te bouwen. In tegenstelling tot de andere, telt Logis des Acacias een restaurant en bar. Ook hier staan de fitnessruimte en de parking gratis ter beschikking.

 

Logis des Acacias Rijsel-Tourcoing

39 rue du Dronckaert

F 59960 Neuville-en-Ferrain (Tourcoing)

0032 (03) 20 37 89 27

acacias@hotelacacias.com

www.hotelacacias.com

 

BEST WESTERN HOTEL HORIZON

Uniek driesterrenhotel voor zakenlui die zich hier aan de ingang van het industrieterrein van Ghislenghien bevinden, op een minuut van de snelwegen naar Brussel en Doornik. Ook de toerist zit hier uitstekend want op minder dan een kwartier vindt men hier een dierenpark, kasteel, brouwerij en museum. Het hotel is voorzien alle comfort en is daarenboven geschikt voor vergaderingen, conferenties en private feesten. Het restaurant is gekend voor zijn grillades en buffetten.

Best Western Hotel Horizon

Avenue des Artisans 1,

7822 Ath-Ghislenghien

 

Hoe dan ook, de groep Hotels Belgium France zit goed in de beste regio’s van Henegouwen en Noord-Frankrijk. Elk van de hotels heeft zijn eigenheid is zowel voor de toerist als de doorgewinterde zakenman een ideaal rustpunt. Met troeven zoals gastvrijheid, inventiviteit en vooral de menselijke aanpak van het hotelpersoneel wordt elk verblijf in deze hotels een plezier, want zich thuis voelen in een hotel is onbetaalbaar. En wanneer deze hotels dan nog binnen het bereik van uw beurs vallen, dan zit het helemaal snor.

 

Meer info:

Adèle LECOEUCHE

Sales manager

sales@hotels-belgium-france.com

www.hotels-belgium-france.com

Tel.:  0032 (0) 488 06 34 49

 

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN BELGIË - BRUGGE

Hotel Relais & Château Heritage Brugge


Beste Privé Hotel van België

Relais & Château Hotel Heritage uit Brugge ontving in de San Marco Village in Schelle, in een organisatie van Horeca Awards, zopas de Award voor het Beste Privé Hotel van België. Eigenaars Johan en Isabelle Creytens ontvingen de trofee omwille de nooit aflatende  kwaliteit, gastvrijheid en klantvriendelijkheid. Een mooie kroon op het werk bij hun 20-jarig bestaan.

“'Horeca-Awards” is een professioneel georganiseerde wedstrijd voor de horecaondernemer die als doel heeft het bestendigen van de algemene kwaliteit in de horecasector en deze eventueel zelfs te verbeteren.   Op basis van diverse quoteringen door een “mystery guest”, maw een controle door een niet-aangekondigd anoniem bezoek door een professional worden de diverse hotels beoordeeld.

QUALITY CROWN

Elke deelnemer die de nodige kwalificaties heeft behaald volgens de criteria van de Horeca Awards, ontving een Quality Crown. Deze is slechts geldig voor één jaar en opent mogelijk deuren die anders gesloten blijven. De Quality Crown is een uithangbord als erkenning voor kwaliteit, gastvrijheid en klantvriendelijkheid.  Hotel Relais & Château Heritage ontving een Quality Crown met grote onderscheiding.

TOTAL MAKE OVER

Johan en Isabelle Creytens openden in 1993 de deuren van Hotel Heritage.  Elke dag opnieuw zetten ze zich in om de verwachtingen van hun gasten te overtreffen met een uitzonderlijke kwaliteit en onberispelijke service.  Samen met hun team mochten ze al heel wat onderscheidingen, lofbetuigingen en awards in ontvangst nemen.  Ondertussen trad het hotel & restaurant toe tot de prestigieuze keten Relais & Châteaux, meer dan 500 charmehotels en gastronomische restaurants over de gehele wereld…   All around the World, Unique in the World.

Dit jaar kreeg het hotel een “Total Make Over” om die hoge verwachtingen van hun klanten te vervullen.  Alle 22 kamers werden voorzien van nieuwe elegante meubelen, rijkelijke stoffen en luxueuze marmeren badkamers.  Elke kamer beschikt nu over een Nilson bed, puur natuur en handgemaakt, zuiverend en ademend gecombineerd met luxe bedlinnen, zorgen gegarandeerd voor zachte dromen…

RESTAURANT LE MYSTIQUE

Chef Koenraad Steenkiste tovert met smaken uit de regio in het vernieuwde stijlvolle charmante restaurant Le Mystique.  Een keuken, omschreven door gastronomen als hedendaags met liefde voor streek –en seizoensgebonden producten.  Wie zijn culinaire avond relax wil afsluiten kan terecht in bar Le Magnu’ met privé bibliotheek en salon met open haard.

 

 

Relais & Châteaux Heritage

Johan & Isabelle Creytens

Niklaas Desparsstraat 11

8000 Brugge

050 444 444 – 0475 725611

johan.creytens@hotel-heritage.com

www.hotel-heritage.com

Georges Keters – Foto:  ALL FOTO


>> Reageer (0)
09-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOLIDARITEISMAALTIJD VOOR KINDEREN UIT ARM GAMBIA

Hutsepot of spaghetti smullen met

Hart voor Gambia Westende

“Eén ei per week voor arme kinderen uit dovenschool”

 

Op zondag 17 november pakt Hart voor Gambia Westende om 12 uur in De Zeekameel uit met een solidariteitsmaaltijd hutsepot of spaghetti. “De opbrengst gaat integraal naar het kippenproject Chicken Run in Kanifing dat het moet mogelijk maken de arme kinderen te voorzien in het genieten van één ei per week”, stelt Helena Clybouw, alias Mama Gambia.

 

Met Hart voor Gambia zijn Helena Clybouw en Annick Keters al meer dan twintig jaar actief met diverse humanitaire projecten in het arme West-Afrikaanse landje Gambia. Na de aanleg van groentetuinen voor vrouwen, opzetten melkproject, bouwen schooltje, materiaal voor kliniek, aankoop ezeltjes en aanhangwagentjes voor vervoer, het verzamelen van speelgoed, tweedehands maar nog degelijk materiaal, schoolgerief, kledij en onder andere een gekalibreerde audiometer voor dove kinderen pakt Hart voor Gambia Westende nu uit met een kippenproject waarbij het mogelijk wordt om de leerlingen van een dovenschool toe te laten om eens per week één ei te kunnen nuttigen. Koken kost geld en daarom pakken ze op  zondag 17 november om 12 u., met de medewerking van het Noord-Comité Middelkerke en de Zeekameel, opnieuw uit een solidariteitsmaaltijd.

CHICKEN RUN

Het kippenproject loopt onder de naam Chicken Run. Mama Gamba vertelt: “We blijven niet stil zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een gloednieuw project inzake het kweken van kippen, aansluitend verkoop van eieren, ten bate van de St-John’s school for the Deaf opdat de leerlingen meerdere volwaardige maaltijden kunnen krijgen uit eigen kweek. Het project moet ons in staat stellen opdat alle kinderen eenmaal per week een eitje zouden kunnen eten bij de schoolmaaltijd. Sommige kinderen hebben vandaag nog nooit een hard gekookt ei gegeten. We kozen graag voor de Hongaarse koekoek, kippen die tot 4 kg kunnen wegen. Naast de kippen zijn ook haantjes voorzien. De volgroeide haantjes worden naderhand geslacht voor schoolmaaltijden en verkoop. Hiermee leggen we de basis voor dit project die zelfbedruipend kan worden in de toekomst.”

HUTSEPOT OF SPAGHETTI

Deelnemen aan de solidariteitsmaaltijd kan op twee manieren: hutsepot aan 12 euro (kinderen 6 euro) of spaghetti aan 10 euro (kinderen 5 euro). Graag inschrijven vooraf bij Helena Clybouw, gsm 0486 20 19 44, mamagambia@hotmail.com of storten op rekening BE28 0682 5016 2320 met melding aantal personen, hutsepot of spaghetti.

Tot slot nog even Mama Gambia, die iedereen dankt voor de jaren lange steun, op de een of andere wijze: “Wie dit project een warm hart toedraagt kan ook op zijn manier zijn steentje bijdragen door het verzamelen van bruikbaar tweedehands materiaal of door storting op het rekeningnummer BE28 0682 5016 2320 – Hart voor Gambia Westende.”

 

Smullen van hutsepot of spaghetti voor arm Gambia,

op zondag 17 november om 12 uur in De Zeekameel. Meer info: 0486 20 19 44.


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
>> Reageer (0)
08-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS & MICHELINSTERREN IN ZWARTE WOUD
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Baden-Württenberg culinair hart van Duitsland

 

Michelinsterren fonkelen in tophotels in Zwarte Woud

 

Decennia geleden was het ooit dé vakantieplaats bij uitstek voor onze ouders en grootouders: Het Zwarte Woud in de deelstaat Baden-Württenberg. Duizenden families brachten de derde grootste deelstaat van de bondrepubliek Duitsland in vervlogen tijden een bezoek. Vandaag, zo vele jaren later, trekken heel wat van hen terug naar de plek waar ze wellicht op huwelijksreis trokken of hun eerste reis ondernamen. Dit keer niet direct om de wittebroodsweken nog eens over te doen, eerder om in alle comfort te genieten van een of meerdere van de talrijke Michelin sterren die fonkelen in tal van 5-sterrenhotels de luxe. Een unieke combinatie die geen enkele gastronoom links kan laten.

 

De kleine groepering Best of South West Germany verzamelt negen 5-sterren superior hotels rond zich. We bezochten er een viertal. De ene gebeiteld in een leuke stad, de andere weggestoken in een bosrijke omgeving, nog een andere uitgebouwd in een oase van complete rust. Enkele van deze tophotels kijken al terug naar een traditie van meer dan honderd jaar. Eigenlijk is het Zwarte Woud vandaag op zich al een bezoek overwaard. Bovendien is tafelen in de regio sinds geruime tijd telkens een gastronomische belevenis. De keuken zit bol van de streekproducten. Zij vormen de basis van wat de Chefs omtoveren tot succulente schotels, een verrukking voor lekkerbek, een streling voor de smaakpapillen, een puur genot voor gastronoom. Vandaar de unieke rijkdom en aanwezigheid van tal van Michelin sterren. Dat alles overgoten met de beste Duitse, Italiaanse, Spaanse en vooral Franse topwijnen.

HOTEL TRAUBE TONBACH

Hier zwaait de familie Finkbeiner al meer dan twee eeuwen de scepter. Gelegen aan de rand van het leuke stadje Baiersbronn, in een wondermooie natuur en omringd door hemelhoge dennen telt het hotel 153 kamers, appartementen en suites, de een al luxueuzer dan de andere. Elke kamer beschikt over terras of balkon. Voeg daarbij het Traube Spa & Resort waar wellness het leven nog eens zo aangenaam maakt. En voor de kinderen wacht Traube Kids Court, een waar paradijs voor het jonge grut.

De absolute toppers van Hotel Traube Tonbach zijn de vier uitstekende restaurants: de elegante Köhlerstube, de historische Bauernstube, het streekgebonden Silberberg en de Schwarzwaldstube waar drie Michelin sterren fonkelen boven het fornuis van Chef Harald Wohlfahrt. Voor de gasten wacht een uniek uitgebreid ontbijt in restaurant Silbergberg.

Hotel Traube Tonbach

D – 72270 Baiersbronn

info@traube-tonbach.de

www.traube-tonbach.de

HOTEL BAREISS

Iets verder op in Baiersbronn – Mitteltal duikt Hotel Bareiss midden onbeschrijflijk natuurschoon op. Vader en zoon Hermann en Hannes Bareis runnen dit hotel in de derde generatie. Gesticht in 1951 door Hermine Bareiss is dit hotel intussen uitgegroeid tot een monument. Ruim honderd kamers, suites en appertementen staan borg voor een vlekkeloos verblijf in dit 5-sterren plus hotel. Ontspanning, natuur, relax, ultra modern wellness & spa, een uitgelezen kinderdorp, sport en… uiteraard lekker tafelen zijn hier de speerpunten. Liefhebbers van streekgerechten en pure gastronomen vinden respectievelijk gretig hun weg in de Kaminstube, de Dorfstuben en het 3-sterren restaurant Bareiss waar Chef Claus-Peter Lumpp zijn kunnen etaleert. Wie exclusief wil feesten kan terecht in het historische Morlokhof, twee eeuwen oude klein neerhof. Een buitenkans.

Hotel Bareiss im Schwarzwald

D-72270 Baiersbronn-Mitteltal

info@bareiss.com

www.bareiss.com

 

COLOMBI HOTEL

Het Colombi Hotel is nog een van die parels in de pittoreske oude binnenstad van Freiburg, mooi omringd door het Zwarte Woud en op een steenworp van de wijngaarden van de Kaiserstuhl. Keizerlijk genieten wordt het in dit super de luxe hotel dat ooit het optrekje was van de tsaren en keizerlijke gekroonde hoofden. Indrukwekkend en warm tegelijk is de ontvangst. De immense traphal die naar de eerste verdieping en de restaurants leidt is effenaf indrukwekkend. Ook de 48 de luxe kamers, 64 appartementen, junior suites en suites trekken die lijn met grote klasse door. Op gastronomisch vlak schittert naast de 17 punten van Gault Millau sinds 1982 ook nog één Michelin ster, wat de stijl van dit lid van The Leading Hotels of the World nog extra in de kijker stelt. En voor wie het begrepen heeft op fitness kan vrij genieten van zwembad, beauty farm, solarium, stoombad. Een droom.

 

Colombi Hotel

D-79098 Freiburg

Tel: +49 (0)761 21060 / Fax: +49 (0)761 31410

info@colombi.de – www.colombi.de

HOTEL ERBPRINZ

Andere parel binnen de groep Best of South West Germany is hotel Erbprinz in Ettlingen. Duidelijk een huis met 220 jaar geschiedenis waar de charme van krakende houten vloeren het voor een flink deel moeten uitvechten met de nieuwe vleugel. De 54 klassieke kamers, 53 comfortkamers, 7 appartementen en twee suites zorgen voor een koninklijk verblijf. Ook op het vlak van de gastronomie zit Hotel Erbprinz in hogere sferen. Het sleepte ooit als allereerste restaurant in Duitsland een Michelin ster in de wacht. Restaurant Erbprinz is goed voor 38 zitjes. In de Weinstube Sibylla wachten uitstekende streekgerechten. Een flink stuk van het hotel werd in 2010 vernieuwd met daarbij onder andere een exclusief zwembad met alle spa faciliteiten. Het hotel leent zich uitstekend voor meetings en grandioze feesten. Hotel Erbprinz ontfermt zich ook over het restaurant van de golfclub Hofgut Scheibenhardt.

Hotel-Restaurant Erbprinz

D-76275 Ettlingen

Telefon: +49 (0) 7243 322 0 / Telefax: +49 (0) 7243 322 322

info@erbprinz.de - www.erbprinz.de

 

In een volgende editie komen de andere toppers uit de Best of South West Germany groep aan bod:

Dollenberg (Bad Peterstal-Griesbach) www.dollenberg.de

Brenners Park-Hotel (Baden-Baden) www.brenners.com

Riva (Konstanz) www.hotel-riva.de

Europäischer Hof (Heidelberg) www.europaeischerhof.com

Wald- und Schlosshotel Friedrichsruhe (Zweiflingen) www.schlosshotel-friedrichsruhe.de

 

 Georges Keters
>> Reageer (0)
04-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MICHELIN GIDSEN 2014

Bib Gourmand Benelux 2014

Bib-beren van plezier voorlekkere prijzen

 

Michelin heeft met zijn nieuwste gids terug een recordeditie te pakken: de teller staat op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers.

De Bib Gourmand, het concept van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menu’s en jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.

De cijfers bewijzen het succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een “Bib Gourmandonderscheiding”, die in de MICHELIN gids aangeduid zijn met het symbool =. Dit jaar staat de teller op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers. De Michelin inspecteurs reisden de hele Benelux door om adresjes te vinden waar men kan rekenen op lekker eten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar ook op een prettige sfeer. De restaurants in deze gids hebben een ziel, ze bruisen! Ze bewijzen dat smakelijk tafelen geen luxe hoeft te zijn.

In België is Wallonië met twaalf nieuwkomers het best vertegenwoordigd. Maar de meest opvallende trend is dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen, die ze combineren met

lekker eten. Zo biedt Les Vrais Soudeurs uit het Henegouwse Thuin een keuze uit meer dan 200 wijnsoorten, waaronder heel wat gegeerde exemplaren, die het koppelt aan gerechten

die bol staan van smaak en uitmuntende producten. Die heerlijke harmonie tussen wijn en spijs vindt men onder meer ook bij Mondevino uit het Limburgse Borgloon en Le Wine Bar

Sablon des Marolles uit Brussel.

De hoofdstad verdient een speciale vermelding voor de creatieve combinaties die men er vindt. In navolging van het restaurant De Maurice à Olivier, dat aansluit op een krantenwinkel, maakt Wine in the City in Jette nu zijn intrede: het combineert een wijnwinkel en een restaurant. Wijn en lekker eten: a match made in heaven.

GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG

Het Groothertogdom Luxemburg laat zich opmerken door zijn traditie, al betekent dat niet dat er stilgestaan wordt. Neem nu restaurant Brimer uit Grundhof, dat al vier generaties lang

in handen is van dezelfde familie: hier vindt men een goede, genereuze keuken die een totaalbeleving biedt. Dit is een mooi voorbeeld van het grote culinaire potentieel dat aanwezig is in Luxemburg. Een andere exponent daarvan is Les Timandines in Troisvierges, waar een moderne keuken met een traditionele basis wordt voorgeschoteld.

NEDERLAND

Wie eerder een keuken verkiest die streekgebonden en eigentijds is, wordt in deze gids eveneens op zijn wenken bediend. Verschillende Nederlandse chefs hebben resoluut gekozen om kwaliteit voor aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Een fraai voorbeeld hiervan is restaurant Bovenmeester in Steenwijk. Chef Jan Nijland werkte jarenlang in sterrenzaken, maar koos voor een laag drempelige aanpak waarmee hij een ruimer en jonger publiek aanspreekt.

MICHELIN GIDSEN 2014

De uitgave van de Bib Gourmand Benelux 2014 is het startschot van een spannende novembermaand voor Michelin. Op 18 november wordt namelijk de MICHELIN gids België en Luxemburg 2014 gepresenteerd (te koop vanaf 21 november), op 25 november volgt de gids voor Nederland (te koop vanaf 28 november).

De Bib Gourmand Benelux 2014 is te koop vanaf 7 november voor de prijs van € 15,95 (België en Nederland) en € 15,50 (Luxemburg). Deze 6e editie bevat:

_ 143 restaurants = in België, waarvan 23 nieuwe;

_ 12 restaurants = in Luxemburg, waarvan 5 nieuwe;

_ 106 restaurants = in Nederland, waarvan 15 nieuwe.

 

                     MICHELIN GIDSEN 2014

 

 

 


>> Reageer (0)
03-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN ZEEUWS-VLAANDEREN

In de ban van dampende mosselpannen en veel meer

Philippine Zeeuws-Vlaams mosseldorp in België

 Wie aan tafel de naam Philippine laat vallen, moet geen moeite doen om meer uitleg te geven. Elke rechtgeaarde lekkerbek is er ooit al eens geweest, in Philippine, het onooglijk dorpje dat kleeft aan de Belgische grens bij Boekhoute en Watervliet. Elk jaar trekken tienduizenden landgenoten richting Nederland om er zich te goed te doen aan de inhoud van de dampende mosselen en nog véél meer, want naast mosselen zijn de Chefs aldaar meesters in de bereiding van alles wat uit de zee en de polders komt. De Philippine, een paradijs voor de mosselliefhebber, een hemel op aarde voor de smulpaap.

Philippine was ooit een kleine havenstad waar vooral mosselen aan de wal kwamen. De verzanding zorgde ervoor dat de mosselvissers rond 1950 verhuisden naar Yerseke, Bruinisse en Zierikzee. Intussen had ene Arie Wiskerke het lumineus idee om in tal van herbergen mosselen voor te schotelen. De trend kreeg vleugels en vandaag zetten alle restaurants de heerlijk dampende gitzwarte gepantserde vriendjes op tafel. Meer nog, heel wat Chefs of uitbaters zijn nazaten van “Ome Arie”. Vandaar ook dat het bij een rondgang opvalt: overal wordt men royaal ontvangen en is er zo goed als geen concurrentiestrijd. Elkeen werkt met dezelfde wapens: smaakvolle gerechten, uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en een service om U tegen te zeggen. Ontegensprekelijk de ideale troeven om Koning Klant te dienen. De klant die voor 80% uit België komt om er vooral mosselen te proeven. We doken mee in de keukens van de acht grote mosselrestaurants. Elk van hen schuift uiteraard mosselen voor, maar behoudt zijn identiteit en weet daarnaast nog tal van knappe schotels uit de oven te toveren.

HOTEL-RESTAURANT AU PORT

Een van de toppers is alvast hotel-restaurant Au Port ,waar de familie Wiskerke met Frank en Liduina, al eeuwen de plak zwaaien, zijn mosselen en zeevruchten uiteraard de gekende toppers. Maar ook Frank’s Keuzemenu is beslist een aanrader: oesters, duif, carpaccio van hert, vispannetje, scampi, scholfilet, varkenshaasje, kaas en of warm appeltaartje. Een adres dat staat als een rots in de Zeeuwse branding. Met hun kinderen Pauline (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) en Gérard (aan het fornuis) is de toekomst alvast in veilige handen. Het hotel met verzorgde kamers,zorgt ervoor dat men na elke succulente avond op en top kan uitbuiken. Diverse arrangementen zorgen voor een succulent weekend. Speciale prijzen tijdens de week.

Hotel-Restaurant Au Port

Liduina & Frank Wiskerke

Waterspoortstraat 1

4553 BG Philippine

0031 115 49 18 55

auport@zeeland.nl

www.auport.nl

RESTAURANT PLACE DU MARCHE

Afgestudeerd aan de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge weet Jürgen Verhulst,eendrachtig met de familie zowel klassieke als moderne gerechten op tafel te toveren. Jürgen kiest uitsluitend voor markt- en regionale seizoensproducten: Zeeuwse goudmerk mosselen, Zeeuws lam, Oosterscheldekreeft, vis- en schaaldieren, paling uit Grevelingen en onder andere asperges uit de polders. Klasse liegt nooit en met zijn Gastronomisch Menu Auguste Escoffier verwent Chef Jürgen je op en top. Dit is ook de heren van Gault Millau en Michelin niet ontgaan. Meer nog, de wijnkaart schuift mooi mee aan tafel en zorgt voor een compleet culinair genot. Met de jonge Glenn is de opvolging alvast verzekerd.

Restaurant Place du Marché

Jeanine en Jürgen Verhulst

Havenstraat 12

4553 BG Philippine

0031 115 491524

info@placedumarche.nl

www.placedumarche.nl

 

MOSSELRESTAURANT DE OUDE HAVEN

Op de plaats waar ooit de oude haven floreerde, weet het familiebedrijf van Frans en Marijke Vermeirssen al met de derde generatie op ambachtelijke wijze mosselen te bereiden, volgens een niet te evenaren familierecept. Vis speelt hier eveneens een zeer belangrijke rol,waarbij tong en paling met lengten voorsprong de top halen. LadyChef Marijke is tegelijk een meester in vleesbereidingen. De gezamenlijke werkkracht van de acht familieleden leidt intussen al 32 jaar tot kwaliteit. Met zijn 60 lentes dirigeert Frans het geheel als een orkestmeester die duidelijk de klappen van de zweep kent. Mosselrestaurant De Oude Haven is een ideale locatie voor groepen en feesten.

Mosselrestaurant De Oude Haven

Marijke en Frans Vermeirssen

Waterpoortstraat 3

4553 BG Philippine

0031 115 49 16 91

info@deoudehaven.com

www.deoudehaven.com

 

RESTAURANT DE MOSSELBANK

Toen Erik en Cornée de Bruijne in 1999 de zaak overnamen van hun ouders, bouwden ze deze mosseltempel om tot een gezellig adres waar men onbeperkt mosselen en Fruits de mer kan nuttigen. Deze laatste op bestelling,of tenzij ze er op geregelde tijdstippen een exclusieve Fruits de Mer-avond van maken. Dan is het ongelimiteerd smullen van kreeft, langoustines, krabscharen, oesters, garnalen, scampi, wulken en onder andere rauwe mosselen en wulken. Met Cornée aan het fornuis en Erik in de zaal loopt De Mosselbank als een trein. Voor de beide broers geldt niet alleen het lekkere eten, maar wordt veel aandacht besteed aan de gezelligheid. Voor de liefhebbers wacht heerlijke Champagne Boizel.

Restaurant De Mosselbank

Cornée en Erik de Bruijne

Havenstraat 9

4553 AV Philippine

0031 115 49 15 76

info@mosselbank.nl

www.mosselbank.nl

 

RESTAURANT DE FIJNPROEVER

Met de vierde generatie Wiskerke (nvdr: de helft van Philippine heet zo) staken Gerben en Jurgita de zaak in 2008 in een volledig nieuw kleedje, maar wisten het zeer gezellig te houden. De moderne haard scheidt de ruime familiezaal van de intiemere zitjes. Naast mosselen schenkt Chef Gerben heel wat aandacht aan zeetong, paling en diverse vleesgerechten. Via twee mooie schilderijen brengt hij graag ode aan opa Arie en vader Gerard. De mosselen worden hier klaargestoomd volgens het familierecept op papier gezet door opa, die Philippine halfweg de vorige eeuw op de culinaire kaart wist te zetten. Restaurant De Fijnproever is een ideaal adres voor groepen zowel als voor een leuke tête à tête.

Restaurant De Fijnproever

Gerben en Jurgita Wiskerke

Visserslaan 1

4553 BE Philippine

0031 115 49 13 13

info@defijnproever.com

www.defijnproever.com

 

RESTAURANT AUBERGE DES MOULES

Warm en gezellig huis waar Joris en Manon Jansen en de zaalmeesters Jacques De Putter en Dave Pauwels je meteen thuis doen voelen. Niet alleen werkt de glimlach van het personeel zeer positief en aanstekelijk, ook de gerechten lachen u op dezelfde wijze toe. Dat is ook de heren van de Michelin gids niet ontsnapt. Er kwam een onderscheiding van Bib Gourmand er bovenop. Het sterke Zeeuws-Vlaamse Bourgondische karakter van het huis verheft restaurant Auberge des Moules tot een van de absolute toppers in Philippine. De streekproducten met mosselen, Oosterscheldekreeft en onder andere kokkels vormen een sterk huwelijk met het beste wat uit de Noordzee komt. Tong, rog en onder andere kabeljauw zijn hier toppers op het stijlvolle bord.

Restaurant Auberge des Moules

Joris en Manon Jansen

Visserslaan 3

4553 BE Philippine

0031 115 49 12 65

info@aubergedesmoules.com

www.aubergedesmoules.com

 

RESTAURANT IN DEN VLAEMSCHEN POT

Liefhebbers van een ferme brok nostalgie zitten hier uitstekend. Ferry Selis en zijn Venezolaanse charmante echtgenote Milagros pakken hier uit met nostalgische schotels uit grootmoeders tijd, overgoten met dito achtergrondmuziek, die ons doet terugdenken naar de heerlijke jaren 60 en 70. Chef Ferry zwaait intussen al twintig jaar de plak in de keuken. De zaal ademt familiale gezelligheid uit met kijk op een knusse huiskamer. Een leuke bar maakt tijd voor het aperititief. De Chef volgt met verve de seizoenen en maakt zich sterk door de streekproducten te promoten. In de zaal krijgt hij hulp van zoon Oswel en dochter Ady. Voor de huishoudelijke klusjes en tip van hoe-het-vroeger-was kan hij steevast rekenen op vader Rein, 78 lentes jong.

Restaurant In Den Vlaemschen Pot

Ferry & Milagros Selis

Philipsplein 16

4553 AM Philippine

0031 115 49 15 11

info@indenvlaemschenpot.nl

www.indenvlaemschenpot.nl

 

CAFE-RESTAURANT DE ZWAAN

Anders dan de anderen, weten Olaf en Barbara Cornelis deze gewezen afspanning om te toveren tot mooie mix van een gemoedelijk en charmant café annex knus eethuis. Het pand mag dan wel dateren uit 1672 – het oudste café van het dorp – vandaag is het een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van het goede leven uit het dorp. Het restaurant – waar de zwaan nooit ver weg is – laat zestig leuke zitjes toe. Olaf maakt zich sterk in de keuken, eega Barbara Eggebeen is de gezellige en goedlachse gastvrouw. Het is duidelijk, de charme van dit café lokt lekkerbekken voor een heerlijke pot dampende mosselen, klaargestoomd op de gewenste wijze. Uitstekend adres voor allerlei visgerechten.

Café-Restaurant De Zwaan

Olaf en Barbara Cornelis

Havenstraat 2 (bij de Kerk)

4553 AV Philippine

0031 115 49 13 60

info@dezwaan.com

www.dezwaan.com

 

(Georges Keters)

 

 

 
>> Reageer (0)
01-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FONDS BURGEMEESTER MIDDELKERKE HELPT MINDER BEDEELDEN

Champagneactie Fonds van de Burgemeester

Steun tot hulp aan minder bedeelden en alleenstaanden in Middelkerke

 

MIDDELKERKE – LOMBARDSIJDE – In het verzorgde grill-restaurant Belle Vue liet burgemeester Janna Rommel-Opstaele de eerste kurken knallen van de zesde Champagneactie Fonds van de Burgemeester. “Op die manier verzamelen we fondsen om de minder bedeelden en alleenstaanden te helpen en hen met kerstmis een mooi feest aan te bieden in het casino”, zegt de burgemeester.

Johnny Devey, voorzitter van het Fonds van de Burgemeester, kijkt tevreden terug op de nieuwe actie: “Deze jaarlijkse actie speelt vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. Dit jaar kozen we voor het huis Champagne B. Hennequin. Er zijn slechts 900 flessen om de exclusiviteit van het collectors item te bewaren.”

GEMEENTEHUIS LOMBARDSIJDE

Collectors kijken elk jaar reikhalzend uit naar wat het etiket en de capsule zal leveren, dat alles naar idee van huidig schepen voor Toerisme Michel Landuyt die zes jaar geleden het Fonds oprichtte. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “In het verleden sierden intussen al de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino vorig jaar het  Gemeentehuis Middelkerke de flessen en de capsules. Na deze  reeks van markante erfgoedsites, starten  we nu met een exclusieve reeks van oude gemeentehuizen.  Het oud gemeentehuis van Lombardsijde bijt de spits af. Dit keer kozen we voor het huis B. Hennequin uit Venteuil, één van de pioniers op ons jaarlijks Champagneweekend.  Het is een Tradition Brut, 12% vol. Een heerlijk glas.”

IDEAAL EINDEJAARSGESCHENK

De Champagne met speciaal etiket en capsule is te bekomen tegen de prijs van 22 euro per fles of 120 euro per karton van zes flessen.  Nieuw dit jaar is de cadeauverpakking van 2 flessen, ideaal als eindejaarsgeschenk aan de prijs van 49 euro voor 2 flessen. De flessen zijn enkel te verkrijgen bij: Aromi, Oostendelaan 2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de Naeyerstraat 14, Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109, Middelkerke, 059 30.38.24; Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72, Middelkerke,  0472  30.14.08; Burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Leffingestraat 23b, Leffinge; Restaurant Westhinder, Meeuwenlaan 26, 8434 Westende, Tel.: 059 30 85 00 en Verzekeringen & Beleggingen Natacha Lejaeghere, Westendelaan 285 bus 2, 8434 Westende, 0479  23 89 42.  Telefonisch bestellen kan via 0498 90 58 27.

Foto 1: De Middelkerkse burgemeester Janna Rommel-Opstaele.  Foto 2: De werkgroep Fonds van de Burgemeester

(Georges Keters)


>> Reageer (0)


Archief per maand
 • 08-2020
 • 03-2020
 • 02-2020
 • 12-2019
 • 11-2019
 • 10-2019
 • 09-2019
 • 07-2019
 • 05-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 05-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 07-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 02-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 04-2007
 • 01-2007

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Mijn aanraders
 • Restaurant Renty
 • Toersime Vlaanderen
 • Oostenrijk


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs