GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-11-2013
HOTELS BELGIUM FRANCE IN DE KIJKER
Hotelimperium met toppers in Henegouwen en Noord-Frankrijk
Gastvrijheid in Hotels Belgium France
Gebeten door de hotelmicrobe wist Didier De Weerdt zich
in ruim twintig jaar zich met Hotels Belgium France een imperium van hotels uit
te bouwen in Belgie meer bepaald in Henegouwen en Noord-Frankrijk, met
huizen in middelgrote en grote steden. Onze strategie bestaat er in waarden
als gastvrijheid, traditie en innovatie als grote troeven uit te spelen, stelt
directeur Didier De Weerdt, die met verve zijn vijf parels voorstelt.
BEST WESTERN PLUS HOTEL ALIZE MOESKROEN
Gelegen op een steenworp van de Grote Markt telt dit viersterrenhotel
58 kamers, allen met airco, groot HD fltscreen tv, bureau, thee- en koffie
faciliteiten, gratis WIFI, badkamer met jacuzzi of douche en afzonderlijk
toilet. De executive rooms hebben een grotere zitruimte en de jacuzzi suites
tellen een broekpers, safe en uiteraard een jacuzzi. Fitness, sauna en parking
staan gratis ter beschikking. Er is geen restaurant ter plaatse, maar wel een tiental op wandelafstand.
Dit 4-sterrenhotel bevindt zich op zowat 400 meter van de
Grote Markt en het station. Hotel met alles er op en eraan, inclusief gratis
WIFI, badkamer met douche of bad, toilet en tv en bureau met directe
telefoonlijn. Dat alles op een boogscheut van de bruisende Franse stad Rijsel.
Een van de mooie parels van Didier De Weerdt dat met Best
Western Plus Hotel & Aparthotel Casteau Resort in Bergen ingeplant is in
een aantrekkelijke bosrijke omgeving en dat in de onmiddellijke omgeving van de
snelwegen. Alle kamers zijn hier uitgerust met LCD flatscreen tv, bureau,
gratis WIFI, badkamer met douche en of bad. De aparthotels meten 40 m² en zijn
uitgerust met een tweepersoonsbed, aansluitend alle comfort, inclusief
uitgeruste keuken en klein salon. Sauna, fitness, jacuzzi en parking zijn er gratis.
Best Western Plus Hotel & Aparthotel Casteau Resort
Dit driesterrenhotel ligt op minder dan 20 km van Rijsel
en is net als alle andere hotels van de groep Hotels Belgium France een topper
zijn genre. Alle kamers hebben HD LCD flatscreen tv, gratis WIFI en wat de
zakenman of toerist nodig heeft om een leuk verblijf te bouwen. In
tegenstelling tot de andere, telt Logis des Acacias een restaurant en bar. Ook
hier staan de fitnessruimte en de parking gratis ter beschikking.
Uniek driesterrenhotel voor zakenlui die zich hier aan de
ingang van het industrieterrein van Ghislenghien bevinden, op een minuut van de
snelwegen naar Brussel en Doornik. Ook de toerist zit hier uitstekend want op
minder dan een kwartier vindt men hier een dierenpark, kasteel, brouwerij en
museum. Het hotel is voorzien alle comfort en is daarenboven geschikt voor
vergaderingen, conferenties en private feesten. Het restaurant is gekend voor
zijn grillades en buffetten.
Best Western Hotel Horizon
Avenue des Artisans 1,
7822 Ath-Ghislenghien
Hoe dan ook, de groep Hotels Belgium France zit goed in
de beste regios van Henegouwen en Noord-Frankrijk. Elk van de hotels heeft
zijn eigenheid is zowel voor de toerist als de doorgewinterde zakenman een
ideaal rustpunt. Met troeven zoals gastvrijheid, inventiviteit en vooral de
menselijke aanpak van het hotelpersoneel wordt elk verblijf in deze hotels een
plezier, want zich thuis voelen in een hotel is onbetaalbaar. En wanneer deze
hotels dan nog binnen het bereik van uw beurs vallen, dan zit het helemaal snor.
Relais & Château
Hotel Heritage uit Brugge ontving in de San Marco Village in Schelle, in een
organisatie van Horeca Awards, zopas de Award voor het Beste Privé Hotel van België.
Eigenaars Johan en Isabelle Creytens ontvingen de trofee omwille de nooit
aflatende kwaliteit, gastvrijheid en
klantvriendelijkheid. Een mooie kroon op het werk bij hun 20-jarig bestaan.
'Horeca-Awards is een
professioneel georganiseerde wedstrijd voor de horecaondernemer die als doel
heeft het bestendigen van de algemene kwaliteit in de horecasector en deze
eventueel zelfs te verbeteren. Op basis
van diverse quoteringen door een mystery guest, maw een controle door een
niet-aangekondigd anoniem bezoek door een professional worden de diverse hotels
beoordeeld.
QUALITY CROWN
Elke deelnemer die de nodige
kwalificaties heeft behaald volgens de criteria van de Horeca Awards, ontving
een Quality Crown. Deze is slechts geldig voor één jaar en opent mogelijk
deuren die anders gesloten blijven. De Quality Crown is een uithangbord als
erkenning voor kwaliteit, gastvrijheid en klantvriendelijkheid. Hotel Relais & Château Heritage ontving
een Quality Crown met grote onderscheiding.
TOTAL MAKE OVER
Johan en Isabelle
Creytens openden in 1993 de deuren van Hotel Heritage.Elke dag opnieuw zetten ze zich in om de
verwachtingen van hun gasten te overtreffen met een uitzonderlijke kwaliteit en
onberispelijke service.Samen met hun
team mochten ze al heel wat onderscheidingen, lofbetuigingen en awards in
ontvangst nemen.Ondertussen trad het hotel
& restaurant toe tot de prestigieuze keten Relais & Châteaux, meer dan
500 charmehotels en gastronomische restaurants over de gehele wereld All around the World, Unique in the World.
Dit jaar kreeg het hotel
een Total Make Over om die hoge verwachtingen van hun klanten te
vervullen.Alle 22 kamers werden
voorzien van nieuwe elegante meubelen, rijkelijke stoffen en luxueuze marmeren badkamers.Elke kamer beschikt nu over een Nilson bed,
puur natuur en handgemaakt, zuiverend en ademend gecombineerd met luxe
bedlinnen, zorgen gegarandeerd voor zachte dromen
RESTAURANT LE MYSTIQUE
Chef Koenraad Steenkiste tovert met smaken
uit de regio in het vernieuwde stijlvolle charmante restaurant Le Mystique.Een keuken, omschreven door gastronomen als
hedendaags met liefde voor streek en seizoensgebonden producten.Wie zijn culinaire avond relax wil afsluiten
kan terecht in bar Le Magnu met privé bibliotheek en salon met open haard.
Eén ei per week voor arme kinderen uit dovenschool
Op zondag 17 november pakt Hart voor Gambia Westende
om 12 uur in De Zeekameel uit met een solidariteitsmaaltijd hutsepot of spaghetti.
De opbrengst gaat integraal naar het kippenproject Chicken Run in Kanifing dat
het moet mogelijk maken de arme kinderen te voorzien in het genieten van één ei
per week, stelt Helena Clybouw, alias Mama Gambia.
Met Hart voor Gambia zijn Helena Clybouw en Annick
Keters al meer dan twintig jaar
actief met diverse humanitaire projecten in het arme West-Afrikaanse landje
Gambia. Na de aanleg van groentetuinen voor vrouwen, opzetten melkproject,
bouwen schooltje, materiaal voor kliniek, aankoop ezeltjes en aanhangwagentjes
voor vervoer, het verzamelen van speelgoed, tweedehands maar nog degelijk
materiaal, schoolgerief, kledij en onder andere een gekalibreerde audiometer
voor dove kinderen pakt Hart voor Gambia Westende nu uit met een kippenproject
waarbij het mogelijk wordt om de leerlingen van een dovenschool toe te laten om
eens per week één ei te kunnen nuttigen. Koken kost geld en daarom pakken ze
op zondag 17 november om 12 u., met de medewerking van het Noord-Comité
Middelkerke en de Zeekameel, opnieuw uit een solidariteitsmaaltijd.
CHICKEN RUN
Het kippenproject loopt onder
de naam Chicken Run. Mama Gamba vertelt: We blijven niet stil
zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een gloednieuw project inzake het
kweken van kippen, aansluitend verkoop van eieren, ten bate van de St-Johns
school for the Deaf opdat de leerlingen meerdere volwaardige maaltijden kunnen
krijgen uit eigen kweek. Het project moet ons in staat stellen opdat alle
kinderen eenmaal per week een eitje zouden kunnen eten bij de schoolmaaltijd.
Sommige kinderen hebben vandaag nog nooit een hard gekookt ei gegeten. We kozen
graag voor de Hongaarse koekoek, kippen die tot 4 kg kunnen wegen. Naast de
kippen zijn ook haantjes voorzien. De volgroeide haantjes worden naderhand
geslacht voor schoolmaaltijden en verkoop. Hiermee leggen we de basis voor dit
project die zelfbedruipend kan worden in de toekomst.
HUTSEPOT OF SPAGHETTI
Deelnemen aan de solidariteitsmaaltijd kan op twee
manieren: hutsepot aan 12 euro (kinderen 6 euro) of spaghetti aan 10 euro
(kinderen 5 euro). Graag inschrijven vooraf bij Helena Clybouw, gsm 0486 20 19 44, mamagambia@hotmail.com
of storten op rekening BE28 0682 5016 2320 met melding aantal personen,
hutsepot of spaghetti.
Tot slot nog even Mama
Gambia, die iedereen dankt voor de jaren lange steun, op de een of andere
wijze: Wie dit project een warm hart toedraagt kan ook op zijn manier zijn
steentje bijdragen door het verzamelen van bruikbaar tweedehands materiaal of
door storting op het rekeningnummer BE28 0682 5016 2320 Hart voor Gambia
Westende.
Smullen van hutsepot of spaghetti voor arm Gambia,
op zondag 17 november om 12 uur in De Zeekameel.
Meer info: 0486 20 19 44.
Michelinsterren fonkelen in tophotels in Zwarte
Woud
Decennia geleden was het ooit dé vakantieplaats bij
uitstek voor onze ouders en grootouders: Het Zwarte Woud in de deelstaat
Baden-Württenberg. Duizenden families brachten de derde grootste deelstaat van
de bondrepubliek Duitsland in vervlogen tijden een bezoek. Vandaag, zo vele
jaren later, trekken heel wat van hen terug naar de plek waar ze wellicht op
huwelijksreis trokken of hun eerste reis ondernamen. Dit keer niet direct om de
wittebroodsweken nog eens over te doen, eerder om in alle comfort te genieten
van een of meerdere van de talrijke Michelin sterren die fonkelen in tal van
5-sterrenhotels de luxe. Een unieke combinatie die geen enkele gastronoom links
kan laten.
De kleine groepering Best
of South West Germany verzamelt negen 5-sterren superior hotels rond zich. We
bezochten er een viertal. De ene gebeiteld in een leuke stad, de andere
weggestoken in een bosrijke omgeving, nog een andere uitgebouwd in een oase van
complete rust. Enkele van deze tophotels kijken al terug naar een traditie van
meer dan honderd jaar. Eigenlijk is het Zwarte Woud vandaag op zich al een
bezoek overwaard. Bovendien is tafelen in de regio sinds geruime tijd telkens
een gastronomische belevenis. De keuken zit bol van de streekproducten. Zij
vormen de basis van wat de Chefs omtoveren tot succulente schotels, een
verrukking voor lekkerbek, een streling voor de smaakpapillen, een puur genot
voor gastronoom. Vandaar de unieke rijkdom en aanwezigheid van tal van Michelin
sterren. Dat alles overgoten met de beste Duitse, Italiaanse, Spaanse en vooral
Franse topwijnen.
HOTEL TRAUBE TONBACH
Hier zwaait de familie Finkbeiner al meer dan twee eeuwen
de scepter. Gelegen aan de rand van het leuke stadje Baiersbronn, in een
wondermooie natuur en omringd door hemelhoge dennen telt het hotel 153 kamers,
appartementen en suites, de een al luxueuzer dan de andere. Elke kamer beschikt
over terras of balkon. Voeg daarbij het Traube Spa & Resort waar wellness
het leven nog eens zo aangenaam maakt. En voor de kinderen wacht Traube Kids
Court, een waar paradijs voor het jonge grut.
De absolute toppers van Hotel Traube Tonbach zijn de vier
uitstekende restaurants: de elegante Köhlerstube, de historische Bauernstube,
het streekgebonden Silberberg en de Schwarzwaldstube waar drie Michelin sterren
fonkelen boven het fornuis van Chef Harald Wohlfahrt. Voor de gasten wacht een
uniek uitgebreid ontbijt in restaurant Silbergberg.
Iets verder op in Baiersbronn Mitteltal duikt Hotel
Bareiss midden onbeschrijflijk natuurschoon op. Vader en zoon Hermann en Hannes
Bareis runnen dit hotel in de derde generatie. Gesticht in 1951 door Hermine
Bareiss is dit hotel intussen uitgegroeid tot een monument. Ruim honderd
kamers, suites en appertementen staan borg voor een vlekkeloos verblijf in dit
5-sterren plus hotel. Ontspanning, natuur, relax, ultra modern wellness &
spa, een uitgelezen kinderdorp, sport en uiteraard lekker tafelen zijn hier de
speerpunten. Liefhebbers van streekgerechten en pure gastronomen vinden
respectievelijk gretig hun weg in de Kaminstube, de Dorfstuben en het 3-sterren
restaurant Bareiss waar Chef Claus-Peter Lumpp zijn kunnen etaleert. Wie
exclusief wil feesten kan terecht in het historische Morlokhof, twee eeuwen
oude klein neerhof. Een buitenkans.
Het Colombi
Hotel is nog een van die parels in de pittoreske oude binnenstad van Freiburg,
mooi omringd door het Zwarte Woud en op een steenworp van de wijngaarden van de
Kaiserstuhl. Keizerlijk genieten wordt het in dit super de luxe hotel dat ooit
het optrekje was van de tsaren en keizerlijke gekroonde hoofden. Indrukwekkend
en warm tegelijk is de ontvangst. De immense traphal die naar de eerste
verdieping en de restaurants leidt is effenaf indrukwekkend. Ook de 48 de luxe
kamers, 64 appartementen, junior suites en suites trekken die lijn met grote
klasse door. Op gastronomisch vlak schittert naast de 17 punten van Gault
Millau sinds 1982 ook nog één Michelin ster, wat de stijl van dit lid van The
Leading Hotels of the World nog extra in de kijker stelt. En voor wie het
begrepen heeft op fitness kan vrij genieten van zwembad, beauty farm, solarium,
stoombad. Een droom.
Andere
parel binnen de groep Best of South West
Germany is hotel Erbprinz in Ettlingen. Duidelijk een huis met 220 jaar geschiedenis
waar de charme van krakende houten vloeren het voor een flink deel moeten uitvechten
met de nieuwe vleugel. De 54 klassieke kamers, 53 comfortkamers, 7
appartementen en twee suites zorgen voor een koninklijk verblijf. Ook op het
vlak van de gastronomie zit Hotel Erbprinz in hogere sferen. Het sleepte ooit
als allereerste restaurant in Duitsland een Michelin ster in de wacht. Restaurant
Erbprinz is goed voor 38 zitjes. In de Weinstube Sibylla wachten uitstekende
streekgerechten. Een flink stuk van het hotel werd in 2010 vernieuwd met
daarbij onder andere een exclusief zwembad met alle spa faciliteiten. Het hotel
leent zich uitstekend voor meetings en grandioze feesten. Hotel Erbprinz
ontfermt zich ook over het restaurant van de golfclub Hofgut Scheibenhardt.
Michelin
heeft met zijn nieuwste gids terug een recordeditie te pakken: de teller staat op
261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers.
De Bib Gourmand, het concept
van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de
kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid
tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit
concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menus en
jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.
De cijfers bewijzen het
succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een Bib Gourmandonderscheiding, die
in de MICHELIN gids aangeduid zijn met het symbool =. Dit
jaar staat de teller op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers.
De Michelin inspecteurs reisden de hele Benelux door om adresjes te vinden waar
men kan rekenen op lekker eten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding,
maar ook op een prettige sfeer. De restaurants in deze gids hebben een ziel, ze
bruisen! Ze bewijzen dat smakelijk tafelen geen luxe hoeft te zijn.
In België is
Wallonië met twaalf nieuwkomers het best vertegenwoordigd. Maar de meest opvallende
trend is dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen, die ze combineren met
lekker eten. Zo biedt Les
Vrais Soudeurs uit het Henegouwse Thuin een keuze uit meer dan 200
wijnsoorten, waaronder heel wat gegeerde exemplaren, die het koppelt aan
gerechten
die bol staan van smaak en
uitmuntende producten. Die heerlijke harmonie tussen wijn en spijs vindt men
onder meer ook bij Mondevino uit het Limburgse Borgloon en Le Wine
Bar
Sablon
des Marolles uit Brussel.
De hoofdstad verdient een
speciale vermelding voor de creatieve combinaties die men er vindt. In
navolging van het restaurant De Maurice à Olivier, dat aansluit op een krantenwinkel,
maakt Wine in the City in Jette nu zijn intrede: het combineert een
wijnwinkel en een restaurant. Wijn en lekker eten: a match made in heaven.
GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG
Het
Groothertogdom Luxemburg laat zich opmerken door zijn traditie, al betekent dat niet dat er
stilgestaan wordt. Neem nu restaurant Brimer uit Grundhof, dat al vier
generaties lang
in handen is van dezelfde
familie: hier vindt men een goede, genereuze keuken die een totaalbeleving
biedt. Dit is een mooi voorbeeld van het grote culinaire potentieel dat aanwezig
is in Luxemburg. Een andere exponent daarvan is Les Timandines in
Troisvierges, waar een moderne keuken met een traditionele basis wordt
voorgeschoteld.
NEDERLAND
Wie eerder een keuken
verkiest die streekgebonden en eigentijds is, wordt in deze gids eveneens op
zijn wenken bediend. Verschillende Nederlandse chefs hebben resoluut gekozen om
kwaliteit voor aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Een fraai voorbeeld
hiervan is restaurant Bovenmeester in Steenwijk. Chef Jan Nijland werkte
jarenlang in sterrenzaken, maar koos voor een laag drempelige aanpak waarmee
hij een ruimer en jonger publiek aanspreekt.
MICHELIN GIDSEN 2014
De uitgave van de Bib
Gourmand Benelux 2014 is het startschot van een spannende novembermaand voor
Michelin. Op 18 november wordt namelijk de MICHELIN gids België en Luxemburg
2014 gepresenteerd (te koop vanaf 21 november), op 25 november volgt de gids
voor Nederland (te koop vanaf 28 november).
De
Bib Gourmand Benelux 2014is te koop vanaf 7 november voor
de prijs van 15,95 (België en Nederland) en 15,50 (Luxemburg). Deze 6e editie
bevat:
_ 143 restaurants = in
België, waarvan 23 nieuwe;
_ 12 restaurants = in
Luxemburg, waarvan 5 nieuwe;
_ 106 restaurants = in
Nederland, waarvan 15 nieuwe.
Wie aan tafel
de naam Philippine laat vallen, moet geen moeite doen om meer uitleg te geven.
Elke rechtgeaarde lekkerbek is er ooit al eens geweest, in Philippine, het
onooglijk dorpje dat kleeft aan de Belgische grens bij Boekhoute en Watervliet.
Elk jaar trekken tienduizenden landgenoten richting Nederland om er zich te
goed te doen aan de inhoud van de dampende mosselen en nog véél meer, want
naast mosselen zijn de Chefs aldaar meesters in de bereiding van alles wat uit
de zee en de polders komt. De Philippine, een paradijs voor de
mosselliefhebber, een hemel op aarde voor de smulpaap.
Philippine was
ooit een kleine havenstad waar vooral mosselen aan de wal kwamen. De verzanding
zorgde ervoor dat de mosselvissers rond 1950 verhuisden naar Yerseke, Bruinisse
en Zierikzee. Intussen had ene Arie Wiskerke het lumineus idee om in tal van
herbergen mosselen voor te schotelen. De trend kreeg vleugels en vandaag zetten
alle restaurants de heerlijk dampende gitzwarte gepantserde vriendjes op tafel.
Meer nog, heel wat Chefs of uitbaters zijn nazaten van Ome Arie. Vandaar ook
dat het bij een rondgang opvalt: overal wordt men royaal ontvangen en is er zo
goed als geen concurrentiestrijd. Elkeen werkt met dezelfde wapens: smaakvolle
gerechten, uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en een service om U tegen te
zeggen. Ontegensprekelijk de ideale troeven om Koning Klant te dienen. De klant
die voor 80% uit België komt om er vooral mosselen te proeven. We doken mee in
de keukens van de acht grote mosselrestaurants. Elk van hen schuift uiteraard
mosselen voor, maar behoudt zijn identiteit en weet daarnaast nog tal van
knappe schotels uit de oven te toveren.
HOTEL-RESTAURANT AU
PORT
Een van de
toppers is alvast hotel-restaurant Au Port ,waar de familie Wiskerke met Frank
en Liduina, al eeuwen de plak zwaaien, zijn mosselen en zeevruchten uiteraard
de gekende toppers. Maar ook Franks Keuzemenu is beslist een aanrader: oesters,
duif, carpaccio van hert, vispannetje, scampi, scholfilet, varkenshaasje, kaas
en of warm appeltaartje. Een adres dat staat als een rots in de Zeeuwse
branding. Met hun kinderen Pauline (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) en Gérard
(aan het fornuis) is de toekomst alvast in veilige handen. Het hotel met
verzorgde kamers,zorgt ervoor dat men na elke succulente avond op en top kan uitbuiken.
Diverse arrangementen zorgen voor een succulent weekend. Speciale prijzen
tijdens de week.
Afgestudeerd
aan de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge weet Jürgen Verhulst,eendrachtig
met de familie zowel klassieke als moderne gerechten op tafel te toveren.
Jürgen kiest uitsluitend voor markt- en regionale seizoensproducten: Zeeuwse
goudmerk mosselen, Zeeuws lam, Oosterscheldekreeft, vis- en schaaldieren,
paling uit Grevelingen en onder andere asperges uit de polders. Klasse liegt
nooit en met zijn Gastronomisch Menu Auguste Escoffier verwent Chef Jürgen je
op en top. Dit is ook de heren van Gault Millau en Michelin niet ontgaan. Meer
nog, de wijnkaart schuift mooi mee aan tafel en zorgt voor een compleet
culinair genot. Met de jonge Glenn is de opvolging alvast verzekerd.
Op de plaats
waar ooit de oude haven floreerde, weet het familiebedrijf van Frans en Marijke
Vermeirssen al met de derde generatie op ambachtelijke wijze mosselen te
bereiden, volgens een niet te evenaren familierecept. Vis speelt hier eveneens
een zeer belangrijke rol,waarbij tong en paling met lengten voorsprong de top
halen. LadyChef Marijke is tegelijk een meester in vleesbereidingen. De
gezamenlijke werkkracht van de acht familieleden leidt intussen al 32 jaar tot
kwaliteit. Met zijn 60 lentes dirigeert Frans het geheel als een orkestmeester
die duidelijk de klappen van de zweep kent. Mosselrestaurant De Oude Haven is
een ideale locatie voor groepen en feesten.
Toen Erik en
Cornée de Bruijne in 1999 de zaak overnamen van hun ouders, bouwden ze deze
mosseltempel om tot een gezellig adres waar men onbeperkt mosselen en Fruits
de mer kan nuttigen. Deze laatste op bestelling,of tenzij ze er op
geregelde tijdstippen een exclusieve Fruits de Mer-avond van maken. Dan
is het ongelimiteerd smullen van kreeft, langoustines, krabscharen, oesters,
garnalen, scampi, wulken en onder andere rauwe mosselen en wulken. Met Cornée
aan het fornuis en Erik in de zaal loopt De Mosselbank als een trein. Voor de
beide broers geldt niet alleen het lekkere eten, maar wordt veel aandacht
besteed aan de gezelligheid. Voor de liefhebbers wacht heerlijke Champagne
Boizel.
Met de vierde
generatie Wiskerke (nvdr: de helft van Philippine heet zo) staken Gerben en
Jurgita de zaak in 2008 in een volledig nieuw kleedje, maar wisten het zeer
gezellig te houden. De moderne haard scheidt de ruime familiezaal van de intiemere
zitjes. Naast mosselen schenkt Chef Gerben heel wat aandacht aan zeetong,
paling en diverse vleesgerechten. Via twee mooie schilderijen brengt hij graag
ode aan opa Arie en vader Gerard. De mosselen worden hier klaargestoomd volgens
het familierecept op papier gezet door opa, die Philippine halfweg de vorige
eeuw op de culinaire kaart wist te zetten. Restaurant De Fijnproever is een
ideaal adres voor groepen zowel als voor een leuke tête à tête.
Warm en
gezellig huis waar Joris en Manon Jansen en de zaalmeesters Jacques De Putter
en Dave Pauwels je meteen thuis doen voelen. Niet alleen werkt de glimlach van
het personeel zeer positief en aanstekelijk, ook de gerechten lachen u op
dezelfde wijze toe. Dat is ook de heren van de Michelin gids niet ontsnapt. Er
kwam een onderscheiding van Bib Gourmand er bovenop. Het sterke Zeeuws-Vlaamse
Bourgondische karakter van het huis verheft restaurant Auberge des Moules tot
een van de absolute toppers in Philippine. De streekproducten met mosselen,
Oosterscheldekreeft en onder andere kokkels vormen een sterk huwelijk met het
beste wat uit de Noordzee komt. Tong, rog en onder andere kabeljauw zijn hier
toppers op het stijlvolle bord.
Liefhebbers
van een ferme brok nostalgie zitten hier uitstekend. Ferry Selis en zijn
Venezolaanse charmante echtgenote Milagros pakken hier uit met nostalgische
schotels uit grootmoeders tijd, overgoten met dito achtergrondmuziek, die ons
doet terugdenken naar de heerlijke jaren 60 en 70. Chef Ferry zwaait intussen
al twintig jaar de plak in de keuken. De zaal ademt familiale gezelligheid uit
met kijk op een knusse huiskamer. Een leuke bar maakt tijd voor het
aperititief. De Chef volgt met verve de seizoenen en maakt zich sterk door de streekproducten
te promoten. In de zaal krijgt hij hulp van zoon Oswel en dochter Ady. Voor de
huishoudelijke klusjes en tip van hoe-het-vroeger-was kan hij steevast rekenen
op vader Rein, 78 lentes jong.
Anders dan de anderen,
weten Olaf en Barbara Cornelis deze gewezen afspanning om te toveren tot mooie
mix van een gemoedelijk en charmant café annex knus eethuis. Het pand mag dan
wel dateren uit 1672 het oudste café van het dorp vandaag is het een
ontmoetingsplaats voor liefhebbers van het goede leven uit het dorp. Het
restaurant waar de zwaan nooit ver weg is laat zestig leuke zitjes toe.
Olaf maakt zich sterk in de keuken, eega Barbara Eggebeen is de gezellige en
goedlachse gastvrouw. Het is duidelijk, de charme van dit café lokt
lekkerbekken voor een heerlijke pot dampende mosselen, klaargestoomd op de
gewenste wijze. Uitstekend adres voor allerlei visgerechten.
Steun tot hulp aan minder bedeelden en
alleenstaanden in Middelkerke
MIDDELKERKE LOMBARDSIJDE In het verzorgde
grill-restaurant Belle Vue liet burgemeester Janna Rommel-Opstaele de eerste
kurken knallen van de zesde Champagneactie Fonds van de Burgemeester. Op die
manier verzamelen we fondsen om de minder bedeelden en alleenstaanden te helpen
en hen met kerstmis een mooi feest aan te bieden in het casino, zegt de
burgemeester.
Johnny
Devey, voorzitter van het Fonds van de Burgemeester, kijkt tevreden terug op de
nieuwe actie: Deze jaarlijkse actie speelt vooral in op de noden van de
inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde
Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor
ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk
kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk
jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. Dit jaar
kozen we voor het huis Champagne B. Hennequin. Er zijn slechts 900 flessen om
de exclusiviteit van het collectors item te bewaren.
GEMEENTEHUIS LOMBARDSIJDE
Collectors
kijken elk jaar reikhalzend uit naar wat het etiket en de capsule zal leveren,
dat alles naar idee van huidig schepen voor Toerisme Michel Landuyt die zes
jaar geleden het Fonds oprichtte. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: In het
verleden sierden intussen al de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het
Casino vorig jaar hetGemeentehuis
Middelkerke de flessen en de capsules. Na deze reeks van markante erfgoedsites, starten
we nu met een exclusieve reeks van oude gemeentehuizen. Het oud
gemeentehuis van Lombardsijde bijt de spits af. Dit keer kozen we voor het huis
B. Hennequin uit Venteuil, één van de pioniers op ons jaarlijks
Champagneweekend. Het is een Tradition Brut, 12% vol. Een heerlijk glas.
IDEAAL EINDEJAARSGESCHENK
De
Champagne met speciaal etiket en capsule is te bekomen tegen de prijs van 22
euro per fles of 120 euro per karton van zes flessen. Nieuw dit jaar is
de cadeauverpakking van 2 flessen, ideaal als eindejaarsgeschenk aan de prijs
van 49 euro voor 2 flessen. De flessen zijn enkel te verkrijgen bij: Aromi, Oostendelaan
2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de Naeyerstraat 14,
Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109, Middelkerke, 059 30.38.24;
Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72, Middelkerke, 047230.14.08; Burgemeester Janna Rommel-Opstaele,
Leffingestraat 23b, Leffinge; Restaurant Westhinder, Meeuwenlaan 26, 8434
Westende, Tel.: 059 30 85 00 en Verzekeringen & Beleggingen Natacha
Lejaeghere, Westendelaan 285 bus 2, 8434 Westende, 047923 89 42.Telefonisch bestellen kan via 0498 90 58 27.
Foto 1: De Middelkerkse burgemeester Janna Rommel-Opstaele. Foto 2: De werkgroep Fonds van de Burgemeester