Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
22-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ORDE 33 MEESTERKOKS VAN BELGIE

Casino – Kursaal Oostende

 

                    Succesrijke 54ste Grote Nacht
              
                Orde der 33 Meesterkoks van België

 

 

Het Casino-Kursaal van Oostende stond zopas borg voor een meesterlijke verzorging van de 54ste editie van de onvergelijkbare GROTE NACHT, een organisatie idie al meer dan een halve eeuw het kruim van de Belgische gastronomie in het vaandel draagt. De 692 deelnemers genoten met volle teugen van een verrukkelijk succulente tafel, klaargestoomd door de meesterkoks Lieven Demeestere, Tim en Frans Saint-Germain. De kaasmeesters Michel en Frederik Van Tricht, meester patissier Nico Boelens en de wijnselectie van ambassadeur William Mortelmans zetten de kroon op het culinaire werk. De Soul Brothers zorgden voor de muzikale noot terwijl de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde, onder supervisie van ambassadeur Olivier Willaert, voor een vlekkeloze bediening zorgden. De laureaten en verdienstelijke gastronomen werden door voorzitter Stephane Buyens en zijn raad van beheer met klasse in de kijker gesteld.

AMBASSADEUR GWENDOLINE NYS

Gwendoline Nys, adjunct directeur van het Oostendse Kursaal, werd omwille haar gedrevenheid en inzet voor de gemeenschap,  bij de Orde de 33 Meesterkoks van België opgenomen als Ambassadeur. Voorzitter der 33 Meesterkoks Stephane Buyens onderstreepte het talent van deze immer actieve dame uit Bredene. Thierry Declerck, chef aan het fornuis van restaurant Casanova in De Haan, werd bij de Orde opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche.

Hiermee was Gwendoline – zeg maar Gwen –  Nys niet aan haar proefstuk toe. Eerder dit jaar werd ze door de Confrérie du Rat Mort Cercle Coecilia opgenomen als Jonkvrouw omwille haar onverdroten inzet voor de medemens in moeilijkheden en haar hart voor vluchtelingen. Binnen haar dagelijkse job is Gwen Nys een organistor van de bovenste plank. Ze is al twaalf jaar actief binnen het kursaal en de jongste zes jaar als adjunct directeur. Ze staat in voor de ontvangst van de vedetten, VIP’s en voorname gasten bij elk optreden. Ze staat tegelijk al even lang borg voor de logistieke steun bij de organisatie van de Grote Nacht van de Order der 33 Meesterkoks van België. “Dit is voor onze ploeg telkens een grote uitdaging. We zorgen voor de aankleding van het geheel zodat de genodigden zich onmiddellijk thuis voelen. We maken ons ook sterk zodat ook de catering zich op de best mogelijke wijze hun werk kan doen om het banket tot een goed einde te brengen. Het is dan ook bijzonder leuk als alles uiteindelijk in de juiste plooien valt. Ik draag de titel van ambassadeur dan ook graag op aan al onze medewerkers”, geeft een gelukkig ogende Gwendoline Nys nog graag mee.

CTB THIERRY DECLERCK

Met de intronisatie van Thierry Declerck tot Compagnon de la Toque Blanche (CTB) binnen de Orde klom ook De Haan op het poduim. De gloednieuwe CTB is al ruim acht jaar met succes te vinden aan de stoof van het gerenommeerde restaurant Casanova op de Zeedijk in De Haan, al jaren een vast stek in de Bib Gourmand Gids Michelin. Eigenaar Danny Everaert is bijzonder tevreden over deze toekenning. “Het bewijst dat we met Thierry als chef goed bezig zijn. Onze zaak kan bogen op een traditie van zowat dertig jaar. Het is voor ons een bekroning voor de ganse ploeg die niets onverlet laat om de lekkerbekken het beste voor te schotelen”, stelt Danny Everaert. De nieuwe CTB Thierry Declerck, doorgewinterd in het vak, is dan ook meer dan gelukkig: “Het is een bekroning voor onze nooit aflaten, elke dag opnieuw beginnen en de schotels met liefde bereiden, is ons motto. Alleen met deze gedrevenheid komt men er.”

WESTKUST TROEF

Met Steve Gerry en Louison Deuwel wist de Westkust zich sterk in de kijker te zetten op de Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België, ’s lands jaarlijkse hoogmis van de gastronomie. Steve Gerry, restaurant ’t Blekkertje in Koksijde, werd opgenomen bij het hoogstaande kransje van de Compagnons de la Toque Blanche. Louison Deuwel werd erelid, bekroning voor een schitterende loopbaan als patroon aan het fornuis van restaurant L’Avenue in De Panne.

Het gaat goed met de gastronomie in de Westhoek. Na de fraaie cijfers in zowel de Gault & Millau als de Michelin gids klommen nu opnieuw twee Westhoekers op het erepodium. Dit is de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ontgaan. Voorzitter Stephan Buyens (Hostellerie Le Fox, De Panne en goed voor 2 Michelinsterren) kijkt dan ook tevreden naar deze positieve evolutie. “Koken doe je met het hart en de liefde voor het vak. Het is een verslaving. Uiteraard danken we heel wat aan de opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, waar de fijne knepen van het vak worden geleerd. Hun persoonlijk talent zorgt voor de rest”, stelt Stephan Buyens.

STEVE GERRY – EETHUIS ‘T BLEKKERTJE

Het lag al een paar jaar op eenieders lippen, Steve Gerry is uit het goede hout gesneden en plukt hier vandaag de vruchten van. Als oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde stond hij al vlug mee aan de stoof in restaurant De Furnoise in De Panne. Hij vervolmaakte zich naderhand in de Grill De Vette Os in Veurne om daarna aan de zijde te staan van Ronny Venus in restaurant De Huifkar in Koksijde, een der absolute toppers aan de Westkust. Tijd om op eigen benen te staan dachten Steve Gerry en zijn eega Griet Snauwaert, zelf oud-leerlinge van de Hotelschool Stella Matutina in Michelbeke en Ter Groene Poorte in Brugge. “Een paar jaar terug namen we eethuis ’t Blekkertje in de Zeelaan over. Van onze leermeesters hebben we veel opgestoken. We volgen graag hun advies en bereiden alles zelf. We houden het graag simpel met extra aandacht voor de smaken. Eerlijk producten zorgen voor de beste schotels. Het moet niet ingewikkeld zijn, maar smaakvol en vooral betaalbaar blijven”, stelt de gloednieuwe Toque Blanche Steve Gerry. De kaart in eethuis ’t Blekkertje laat naast enkele klassiekers dagelijks euke suggesties bewonderen. De wijnkaart laat toe op democratische wijze te genieten van een mooie fles.

ERELID LOUISON DEUWEL

Andere verdienstelijke chef die in het Oostendse casino op de hoogste trap stond is Louison Deuwel (69). De voormalige grootmeester aan het fornuis van het voormalige restaurant L’Avenue in De Panne legde de pollepel ter zijde en geniet vandaag van een meer dan verdiende rust. Eerder was hij al in de Orde opgenomen als Toque Blanche maar de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks besloot Louison – die De Panne mee op de culinaire kaart wist te zetten – uiteindelijk te danken voor zijn loopbaan. Voorzitter Stephan Buyens sloeg hem dan ook tot erelid van de Orde. “Dit doet deugd, want het betekent toch dat we goed bezig geweest zijn en mee geholpen te hebben aan de nog steeds mooie gastronomische dagen aan de Westkust. Louison Deuwel had een boon voor de Franse keuken en was regelmatig te vinden aan de stoof van driesterrenchef Gilles Goujon in restaurant L’Auberge du Vieux Puits in Fontjoncouse, piepklein dorpje hartje Corbière in de Languedoc. “We blijven De Panne in ons hart dragen en zijn tevreden met zoveel leuke collega’s te hebben mogen samenwerken”, stelt erelid Louison Deuwel, genietend van een mooi glas Champagne Gosset Brut. Dat alles op de 54ste Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks in het casino van Oostende.

 

NIEUWE MEESTERKOKS

Filip Cuvelier – Vijferhof – Wevelgem

Kristop Deprez – De Mangerie – Brugge

Eddy Van Tittelboom – Patisserie Lints – Antwerpen

 

NIEUWE COMPAGNON DE LA TOQUE BLANCHE

Benevens de regionale gelauwerden benoemde de raad van beheer en onder oog van voorzitter Stéphan Buyens deze Chefs als gloednieuwe Compagnon de la Toque Blanche:

Charles Gantois – La Gastronomie du Mayeur – Wanze

Malika Graindorge – L’Entre Roche & Eau – Flémalle

Jonathan Lambotte – La Gastronomie du Mayeur – Wanze

Manu Piazza – Hof ter Imde – Meise

Alex Rousseaux – L’O de Samme – Arquennes

Nico Tuyttens – Bistro Julia en Elias – Leuven

Tom Van Steenkiste – Belga Queen – Gent

Glenn Verhasselt – Sir Kwinten – Lennik

Pieter Verheyde – Terminus – Watou

Frank Verstraete – De Lieve – Damme

Pascal Viérin – Bakkerij Smouts – Deurne

 


Georges Keters


 



















>> Reageer (0)
05-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAAR GROOT-BRITTANNIE MET P&O FERRIES

 

2017 HET JAAR VAN GROOT-BRITTANNIE

 

Boek en reis voordeling met

P&O Ferries

 

 

Wie van plan is om volgend jaar een of meerdere malen op stap te gaan in Groot-Brittannië, is rijkelijk aan het feest. Nooit eerder was reizen naar zeg maar Engeland, Schotland of het onnavolgbaar mooie Wales, zo goedkoop. Niet alleen het pond is vandaag bijzonder voordelig, maar wanneer je er dan ook nog naartoe reist met P&O Ferries, dan zit je helemaal op rozen. Het is duidelijk, 2017 wordt het jaar van Groot-Brittannië.

 

Het is dan ook bijzonder voordeling zo vroeg mogelijk je hotel, cottage of een B&B te boeken, aansluitend je transport naar het Verenigd Koninkrijk. En wat is er idealer dan de oversteek van het Kanaal te doen met de P&O Ferries, die uitpakt met een zeer interessante vroegboekactie.

 

VROEG BOEKEN

Tot uiterlijk 16 januari 2017 kan je boeken voor je te plannen – of geplande – reis tussen 1 april en 30 december 2017.

Hoe vroeger men boekt, hoe voordeliger. De korting, die kan oplopen tot 20 %, is geldig op de verbinding Zeebrugge – Hull. Deze lijn is de logische reisroute naar een hele reeks vakantiebestemmingen met naam. Droom je bijvoorbeeld van een verblijf in het Lake District, van een rondreis door Northumbria of naar Loch Ness, van een wandelvakantie langs Hadrians Wall of van een natuur- en cultuurreis in Yorkshire dan is P&O Ferries je aangewezen transportpartner. In de vooravond rij je met de wagen aan boord van de ferry in Zeebrugge en na een nachtelijke overtocht kom je ‘s ochtends uitgerust aan in Hull. De havenstad aan de oostkust van Engeland is de ideale uitvalsbasis voor snelle verbindingen naar tal van aantrekkelijke vakantiebestemmingen in alle windrichtingen.

ONTSPANNEN REIZEN MET P&O FERRIES

Waarom nog langer twijfelen? Met de ferry heb je geen last van files en op de ferry geniet je van leuke shops, bars, restaurants, ontspanning, kinderspeelruimtes en een aardige cabine met sanitair om lekker uit te rusten. En voor de prijs kan men het niet laten. Vanaf 169 euro voor 2 personen, inclusief auto (enkele reis) waarin je zoveel bagage stopt als je maar wilt.  Ook dat is mooi meegenomen.

Boeken is eenvoudig:  online of bel 02 808 50 20.

Meer info: www.poferries.com

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
01-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

 

 

Verbroederd met de stad Nieuwpoort

 

Durbuy

 dat is puur genieten

 

Wie gek is van natuur, boswandelingen, gekoppeld aan een flinke hap rusteloos genieten en tegelijk uitkijkt naar een smaakvolle tafel, dan is een verblijf  van een paar dagjes Durbuy het ideaal recept om zich uit de dagelijkse sleur te wringen en volop te genieten van de geneugten des levens.

Durbuy, dat het predicaat “Het kleinste stadje van de wereld” met trots draagt, is inderdaad niet groter dan een speldenprik op de kaart, maar weet zich met zijn middeleeuwse entiteit al eeuwen uit te bouwen tot the place to be voor wie rust, groen, gezelligheid en gastronomie op de eerste plaats stelt voor een korte vakantie. Dat alles aan de boorden van de kabbelende Ourthe. De kleinschaligheid zorgt voor extra charme. Mits even door te stappen ben je op minder dan tien minuten doorheen het hart van het stadje. Wie wil genieten van de middeleeuwse rust heeft minstens een dag nodig. Let ook – vooral de dames – op je schoeisel, want de kasseien hebben al een leven van enkele eeuwen achter de rug en liggen niet steeds fraai, wat al menig hakje deed sneuvelen.

MIDDELEEUWS STADJE

Durbuy is in de eerste plaats bijzonder aantrekkelijk door de charmante middeleeuwse straatjes die de bezoeker uitnodigt tot slenteren en met volle teugen te genieten van een stevige brok geschiedenis, van tijd tot tijd graag onderbroken door een moment van genot op een van de vele terrasjes. Voeg daarbij de in het middeleeuws decor ingewerkte fraaie eethuisjes, riante crêperies en aantrekkelijke winkeltjes van alle slag. Daarna trek in iets hartigs, dan wacht u een paternoster aan eethuisjes en restaurantjes, de een al gezelliger dan de andere. Dat alles overgoten met gezelligheid en liefde voor de regio. Liever verpozen in het groen? Dompel u onder in de wereld van het Parc des Topiaires, naar verluidt het grootste snoeivormpark ter wereld dat toegankelijk is voor het publiek. Zowat 10.000 m² tuinperk laat de meest leuke vormen zien, van Manneken Pis al over een reeks katten, paarden, honden en de hoorn des overvloeds tot zeehonden, zittende olifant, renpaarden en om te eindigen met een in de zon badende Pamela Anderson, die om de een of andere redenen heel wat aandacht trekt…

Men kan Durbuy ook ontdekken met het kleine treintje dat elk uur in het centrum vertrek voor een ritje van zowat een half uurtje en je langs de mooie hoekjes brengt met als apotheose een halte aan de Belvédère met uniek panoramisch zicht op de oude stad.

Liefhebbers van een hapje cultuur mogen de Halles aux Blés niet links laten. Dit zeldzaam pan-de-bois, gebouwd tussen 1530 en 1540, laat het economisch belang van Durby zien op het geschiedkundig moment dat de metaalindustrie op zijn hoogtepunt was. Een unicum in zijn genre.

OM EN ROND DURBUY

De stad Durbuy telt niet minder dan 12 gemeenten en 41 gehuchten, samen goed voor ruim 170 km uitgetekende wandeltochten, mountainbike en onder andere paardrijden, naast zowat 200 hutten voor natuur- en vogelspotters. Sportievelingen kiezen voor kayak in Durbuy, Barvaux en Bomal.

Liefhebbers van dolmens en menhirs, dan ligt het kleine dorpje Wéris binnen handbereik. Hier vindt men wellicht de meest bewaarde site omtrent megalithische monumenten, naar analogie van Stonehenge.

Amateurs van de golfsport vinden hun gading in Barvaux. Een bos- en groenrijke omgeving van zowat 120 ha, goed voor 9 en 18 holes.

 Nog in Barvaux kan men van juli tot eind september zich verloren laten lopen in het 11 ha grote maïs doolhof.

Liever wat plonsen in het water? Dan wacht het zwembad je op in Bohon, goed voor totale ontspanning met jacuzzi, sauna en uiteraard gezellig cafetaria.

LOGEREN

Of u nu met zijn tweetjes, met de familie of in groep Durbuy komt bezoeken, er is voor elk wat wils. Liefst 25 hotels, 30 B&B’s en zowat 100 gites en vakantiewoningen.

Het is duidelijk, een verblijf in Durbuy is een verademing. Midden in het groen is het elke seconde genieten van een brok geschiedenis, beschermde monumenten, heerlijke tafels met de beste regionale producten wat resulteert in een gastronomisch festijn. Men komt er graag terug.

Een der absolute toppers in hartje Durbuy is Hotel & Restaurant de Charme SAINT-AMOUR. De kamers zorgen voor een vlekkeloos verblijf terwijl de keuken borg staat voor heerlijke schotels. De Chef heeft brengt telkenmale een ode aan de lokale producten met aandacht voor de seizoenen. Het is dagelijks genieten van zowel een klassiek bord als van een vernieuwde tafel waarbij de verbondenheid van de regio optimaal in ere gehouden wordt. Meer info: info@saint-amour.be, www.saint-amour en 086 21 25 92.

VERBROEDERING MET NIEUWPOORT

Voeg daarbij dat, dank zij een jumelage tussen Durbuy en Nieuwpoort – de banden tussen de twee goed in de markt liggende toeristische steden nog nauwer zijn aangehaald. Het charter werd door de toenmalige respectievelijke burgemeesters Jean-Marie Mottet en ir. Roland Crabbe in november 2005 getekend in Durbuy, begin 2006 in Nieuwpoort. Intussen vullen de beide steden met de regelmaat van een klok allerlei diverse activiteiten met mekaar in. Topper daarbij is sinds 2009 het jaarlijkse gastronomisch weekend waarbij de beide steden hun beste lokale producten in de kijker stellen. Hierbij spelen het wild enerzijds en de onvervangbare vis en garnalen anderzijds de eerste viool.

 

Meer info en details: www.durbuy.be

 

 

Georges Keters

Foto’s: Dienst Toerisme Durby & Georges Keters












>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs