Casino Kursaal Oostende
Succesrijke 54ste Grote Nacht Orde der 33 Meesterkoks van België
Het Casino-Kursaal van
Oostende stond zopas borg voor een meesterlijke verzorging van de 54ste
editie van de onvergelijkbare GROTE NACHT, een organisatie idie al meer dan een
halve eeuw het kruim van de Belgische gastronomie in het vaandel draagt. De 692
deelnemers genoten met volle teugen van een verrukkelijk succulente tafel,
klaargestoomd door de meesterkoks Lieven Demeestere, Tim en Frans
Saint-Germain. De kaasmeesters Michel en Frederik Van Tricht, meester patissier
Nico Boelens en de wijnselectie van ambassadeur William Mortelmans zetten de
kroon op het culinaire werk. De Soul Brothers zorgden voor de muzikale noot
terwijl de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde, onder supervisie
van ambassadeur Olivier Willaert, voor een vlekkeloze bediening zorgden. De
laureaten en verdienstelijke gastronomen werden door voorzitter Stephane Buyens
en zijn raad van beheer met klasse in de kijker gesteld.
AMBASSADEUR GWENDOLINE NYS
Gwendoline Nys, adjunct
directeur van het Oostendse Kursaal, werd omwille haar gedrevenheid en inzet
voor de gemeenschap, bij de Orde de 33
Meesterkoks van België opgenomen als Ambassadeur. Voorzitter der 33 Meesterkoks
Stephane Buyens onderstreepte het talent van deze immer actieve dame uit
Bredene. Thierry Declerck, chef aan het fornuis van restaurant Casanova in De
Haan, werd bij de Orde opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche.
Hiermee was Gwendoline zeg
maar Gwen Nys niet aan haar proefstuk
toe. Eerder dit jaar werd ze door de Confrérie du Rat Mort Cercle Coecilia
opgenomen als Jonkvrouw omwille haar onverdroten inzet voor de medemens in
moeilijkheden en haar hart voor vluchtelingen. Binnen haar dagelijkse job is
Gwen Nys een organistor van de bovenste plank. Ze is al twaalf jaar actief
binnen het kursaal en de jongste zes jaar als adjunct directeur. Ze staat in
voor de ontvangst van de vedetten, VIPs en voorname gasten bij elk optreden.
Ze staat tegelijk al even lang borg voor de logistieke steun bij de organisatie
van de Grote Nacht van de Order der 33 Meesterkoks van België. Dit is voor
onze ploeg telkens een grote uitdaging. We zorgen voor de aankleding van het
geheel zodat de genodigden zich onmiddellijk thuis voelen. We maken ons ook
sterk zodat ook de catering zich op de best mogelijke wijze hun werk kan doen
om het banket tot een goed einde te brengen. Het is dan ook bijzonder leuk als
alles uiteindelijk in de juiste plooien valt. Ik draag de titel van ambassadeur
dan ook graag op aan al onze medewerkers, geeft een gelukkig ogende Gwendoline
Nys nog graag mee.
CTB THIERRY DECLERCK
Met de intronisatie van
Thierry Declerck tot Compagnon de la Toque Blanche (CTB) binnen de Orde klom
ook De Haan op het poduim. De gloednieuwe CTB is al ruim acht jaar met succes
te vinden aan de stoof van het gerenommeerde restaurant Casanova op de Zeedijk
in De Haan, al jaren een vast stek in de Bib Gourmand Gids Michelin. Eigenaar
Danny Everaert is bijzonder tevreden over deze toekenning. Het bewijst dat we
met Thierry als chef goed bezig zijn. Onze zaak kan bogen op een traditie van
zowat dertig jaar. Het is voor ons een bekroning voor de ganse ploeg die niets
onverlet laat om de lekkerbekken het beste voor te schotelen, stelt Danny
Everaert. De nieuwe CTB Thierry Declerck, doorgewinterd in het vak, is dan ook
meer dan gelukkig: Het is een bekroning voor onze nooit aflaten, elke dag
opnieuw beginnen en de schotels met liefde bereiden, is ons motto. Alleen met
deze gedrevenheid komt men er.
WESTKUST TROEF
Met Steve Gerry en Louison
Deuwel wist de Westkust zich sterk in de kijker te zetten op de Grote Nacht van
de Orde der 33 Meesterkoks van België, s lands jaarlijkse hoogmis van de
gastronomie. Steve Gerry, restaurant t Blekkertje in Koksijde, werd opgenomen
bij het hoogstaande kransje van de Compagnons de la Toque Blanche. Louison
Deuwel werd erelid, bekroning voor een schitterende loopbaan als patroon aan
het fornuis van restaurant LAvenue in De Panne.
Het gaat goed met de
gastronomie in de Westhoek. Na de fraaie cijfers in zowel de Gault & Millau
als de Michelin gids klommen nu opnieuw twee Westhoekers op het erepodium. Dit
is de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ontgaan.
Voorzitter Stephan Buyens (Hostellerie Le Fox, De Panne en goed voor 2
Michelinsterren) kijkt dan ook tevreden naar deze positieve evolutie. Koken
doe je met het hart en de liefde voor het vak. Het is een verslaving. Uiteraard
danken we heel wat aan de opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde,
waar de fijne knepen van het vak worden geleerd. Hun persoonlijk talent zorgt
voor de rest, stelt Stephan Buyens.
STEVE GERRY EETHUIS T BLEKKERTJE
Het lag al een paar jaar op
eenieders lippen, Steve Gerry is uit het goede hout gesneden en plukt hier vandaag
de vruchten van. Als oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde
stond hij al vlug mee aan de stoof in restaurant De Furnoise in De Panne. Hij
vervolmaakte zich naderhand in de Grill De Vette Os in Veurne om daarna aan de
zijde te staan van Ronny Venus in restaurant De Huifkar in Koksijde, een der
absolute toppers aan de Westkust. Tijd om op eigen benen te staan dachten Steve
Gerry en zijn eega Griet Snauwaert, zelf oud-leerlinge van de Hotelschool
Stella Matutina in Michelbeke en Ter Groene Poorte in Brugge. Een paar jaar
terug namen we eethuis t Blekkertje in de Zeelaan over. Van onze leermeesters
hebben we veel opgestoken. We volgen graag hun advies en bereiden alles zelf.
We houden het graag simpel met extra aandacht voor de smaken. Eerlijk producten
zorgen voor de beste schotels. Het moet niet ingewikkeld zijn, maar smaakvol en
vooral betaalbaar blijven, stelt de gloednieuwe Toque Blanche Steve Gerry. De
kaart in eethuis t Blekkertje laat naast enkele klassiekers dagelijks euke suggesties
bewonderen. De wijnkaart laat toe op democratische wijze te genieten van een
mooie fles.
ERELID LOUISON DEUWEL
Andere verdienstelijke chef
die in het Oostendse casino op de hoogste trap stond is Louison Deuwel (69). De
voormalige grootmeester aan het fornuis van het voormalige restaurant LAvenue
in De Panne legde de pollepel ter zijde en geniet vandaag van een meer dan
verdiende rust. Eerder was hij al in de Orde opgenomen als Toque Blanche maar
de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks besloot Louison die De
Panne mee op de culinaire kaart wist te zetten uiteindelijk te danken voor
zijn loopbaan. Voorzitter Stephan Buyens sloeg hem dan ook tot erelid van de
Orde. Dit doet deugd, want het betekent toch dat we goed bezig geweest zijn en
mee geholpen te hebben aan de nog steeds mooie gastronomische dagen aan de
Westkust. Louison Deuwel had een boon voor de Franse keuken en was regelmatig
te vinden aan de stoof van driesterrenchef Gilles Goujon in restaurant
LAuberge du Vieux Puits in Fontjoncouse, piepklein dorpje hartje Corbière in
de Languedoc. We blijven De Panne in ons hart dragen en zijn tevreden met
zoveel leuke collegas te hebben mogen samenwerken, stelt erelid Louison
Deuwel, genietend van een mooi glas Champagne Gosset Brut. Dat alles op de 54ste
Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks in het casino van Oostende.
NIEUWE MEESTERKOKS
Filip Cuvelier Vijferhof Wevelgem
Kristop Deprez De Mangerie Brugge
Eddy Van Tittelboom Patisserie Lints Antwerpen
NIEUWE COMPAGNON DE LA TOQUE BLANCHE
Benevens de regionale gelauwerden benoemde de raad van
beheer en onder oog van voorzitter Stéphan Buyens deze Chefs als gloednieuwe
Compagnon de la Toque Blanche:
Charles Gantois La Gastronomie du Mayeur Wanze
Malika Graindorge LEntre Roche & Eau Flémalle
Jonathan Lambotte La Gastronomie du Mayeur Wanze
Manu Piazza Hof ter Imde Meise
Alex Rousseaux LO de Samme Arquennes
Nico Tuyttens Bistro Julia en Elias Leuven
Tom Van Steenkiste Belga Queen Gent
Glenn Verhasselt Sir Kwinten Lennik
Pieter Verheyde Terminus Watou
Frank Verstraete De Lieve Damme
Pascal Viérin Bakkerij Smouts Deurne
Georges Keters
|