GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
27-11-2008
Orde 33 Meesterkoks van België
Chef restaurant De Kelle in Koksijde beloond voor jarenlange inzet
Thierry Cornelis bekroond met Toque Blanche Orde 33 Meesterkoks van België
KOKSIJDE Thierry Cornelis, de kloeke chef-eigenaar van het gereputeerde visrestaurant De Kelle aan de Zeelaan 265 in Koksijde werd maandag in Knokke-Heist tijdens de Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België opgenomen in het fraaie kransje van de Toque Blanche, een grote stap op weg naar de titel van Meesterkok. Voor de rijzige veertiger een bekroning van zijn nooit aflaten om steeds maar beter te doen in zijn strijd omtrent eerlijke keuken en topgastronomie in de Westhoek.
De prestigieuze Orde der 33 Meesterkoks van België bekroont ieder jaar tijdens de Grote Nacht van het Magistraal Kapittel in het Casino van Knokke de meest verdienstelijke chefs. Een bekroning die binnen de wereld van de gastronomie een stuk meer waarde heeft dan heel wat gidsen die zichzelf kronen tot de keizer der culinaire bijbels. De Orde der 33 Meesterkoks van België pakt uit met enkele fel begeerde titels: Ambassadeur, Honoris Causa, Toque Blanche en Meesterkok, het summum. Thierry Cornelis, doorgewinterd in het horecawereldje, werd door de Raad, de Dignitarissen en de Ambassadeurs tot Toque Blanche opgenomen, titel die nog één stap verwijderd is van Meesterkok en waarmee hij bijzonder blij is: Het bijna voorbije jaar 2008 is voor mij een bijzonder jaar geworden. Op elk vlak maakten we grote sprongen. De klantenkring blijft groeien en tijdens de weekends stellen we met tevredenheid vast dat we perfect op koers zijn en progressie maken, stelt de kersverse Toque Blanche.
Visrestaurant De Kelle
Met de aanstelling van Thierry Cornelis als Toque Blanche bewijst nog maar eens dat onze Westhoek niet moet onderdoen inzake gastronomische kwaliteit tegenover vele grootsteden. Restaurant De Kelle is straks aan zijn 15de jaar toe. De opname bij de Orde der 33 Meesterkoks van België is niet alleen een bekroning voor de inzet welke eega Tjörven, ikzelf en ons toegewijd personeel dagdagelijks plegen, maar tegelijk een nieuwe aansporing om nog beter te doen. Onze leuze, het gebruik van dagverse en vooral regionale producten op tafel zetten, doet ons steeds zoeken naar nieuwe gerechten. Het scheppen van nieuwe schotels is elke dag een uitdaging wie we nooit uit de weg gaan. Met de Noordzee in onze voortuin en de polders in onze achtertuin zitten we rijk inzake keus van streekproducten, geeft Thierry Cornelis, die volgend jaar De Kelle in een nieuw (lees maritiem) kleedje wil steken, nog graag mee.
Hotelschool Ter Duinen
Dat Thierry Cornelis gedreven is om elke dag terug in het keukengareel te lopen is niet vreemd. Als een der topleraren in de Hotelschool Ter Duinen, tot nader order nog steeds de absolute top in ons land in zake hotelscholen, zwaait hij er de scepter in de keuken. Niets gaat boven het doorgeven van je kennis aan jonge gemotiveerde leerlingen. Het doet dan ook steeds plezier als we later zien dat onze oud-leerlingen het ver schoppen binnen het wereldje van de horeca. Ook ik heb veel geleerd van mijn toenmalige leraars en ja, nu wil ik op mijn beurt deze wetenschap graag doorgeven. Het is een mooie stiel, maar men moet elke dag opnieuw beginnen en nieuwe uitdagingen invullen. Samen kunnen we veel. De school heeft uitstraling en dat willen we dan ook graag meegeven aan onze leerlingen, aldus nog de gloednieuwe Toque Blanche, die zijn titel graag opdraagt aan eega Tjörven, de discrete en onvermoeibare kracht in de zaal die telkens weer de kroon op het keukenwerk van Thierry zet.
Vandaag wordt in de lobby van Hotel le Méridien Brussel een grote kerstboom geplaatst, zonder versieringen. Iedereen die wil kan een witte of zilveren kerstbal versieren met een eigen kerstwens of een tekening in rode inkt en deze zelf in de boom plaatsen. De kerstballen zijn te koop in het hotel voor 5 euro. De opbrengst van deze actie Tree of Hope gaat in zijn geheel naar UNICEF.
De kerstboom zal tot 8 januari 2009 in de lobby staan en vanaf vandaag zijn de kerstballen te koop.
De opbrengst gaat naar de immunisatie-projecten van UNICEF, die miljoenen kinderen wereldwijd beschermen tegen de zes meest voorkomende en vaak fatale kinderziektes.
Egbert Buursink , hotelmanager van Le Méridien Brussel: Met deze actie hopen we een mooi bedrag bijeen te krijgen voor UNICEF. We rekenen dan ook op onze klanten en hun creativiteit!
De Tree of Hope actie loopt ook in de Méridien hotels in Londen, Parijs, Monaco en Kopenhagen en staat in het teken van de lancering van de actie Check out for Children, een partnership tussen Starwood Hotels & Resorts en UNICEF, dat ingaat vanaf december 2008. Gasten worden gevraagd om bij afrekening 1 euro toe te voegen, die dan gedoneerd zal worden aan Unicef.
Le Méridien Brussels is ideaal gelegen in het hart van de Belgische hoofdstad, op slechts een steenworp van de Grote Markt en tegenover het Centraal Station. Met 224 kamers verwelkomt Le Méridien Brussels een internationale clientèle van zakenreizigers en toeristen.
Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc. is een van de grootste hotel- en recreatieketens ter wereld met bijna 850 etablissementen en in totaal 145.000 werknemers in meer dan 95 landen. Starwood® Hotels is tegelijkertijd eigenaar, bestuurder en franchisegever van talloze hotels en resorts, waaronder enkele internationaal bekende namen: St. Regis®, The Luxury Collection®, Sheraton®, Westin®, Four Points® by Sheraton, W®, Le Méridien, evenals de aloftSM en ElementSM Hotels die onlangs werden bekendgemaakt. Starwood Hotels bezit eveneens Starwood Vacation Ownership, Inc., een van de grootste projectontwikkelaars en bestuurders van eersteklasvakantieoorden met timesharing. Voor meer informatie kunt u terecht op www.starwoodpressclub.com.
Kunstenaars uit Kalahari woestijn stellen ten toon in Thermae Palace Oostende
Bosjesmannen tonen primitief werk in THERMAE PALACE OOSTENDE
OOSTENDE Onder impuls van World to Africa loopt in het Thermae Palace Hotel een vierdaagse tentoonstelling met werk van tien kunstenaars San Bosjesmannen uit de Kalahari woestijn. Een drietal San Bosjemannen zullen present zijn. De expo loopt van maandag 10 tot donderdag 13 november en is vrij toegankelijk.
De kunstenaars laten schilderijen op doek en tekeningen op ijzersteen uit de Kalahari bewonderen. De San Bosjesmannen zijn tot ruim 80 lentes jong en lichten hun werk graag toe. Achter elk werk schuilt een groot verhaal. De kleurrijke primitieve kunst oogt evenwel modern en laat geen twijfel bestaan over hun intenties. Initiatiefnemer DJ du Preez: Bedoeling is Europa kennis te laten maken met deze kunst. Meer nog, we bieden met World to Africa de mogelijkheid om de San Bosjesmannen in thuisomgeving te ontmoeten, in het bijzonder de reservaten van het Kalahari Transfrontier Park, het Pilansberg Natuurpark, aansluitend op ontdekkingstocht naar de Big Five, de Grote Vijf, luipaard, buffel, olifant, leeuw en neushoorn.
De San Bosjesmannen is een verzamelnaam voor verschillende bosjesmannen families in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. Het zijn nomaden en jagers en wonen in kleine hutten. Ze spreken aan elkaar verwante kliktalen. Ze kennen een gebarentaal die gebruikt wordt voor de jacht. Bosjesmannen zijn nomaden, jagers en verzamelaar die zich zo duizenden jaren hebben gehouden. Ze jagen daarenboven voornamelijk op diverse soorten antilopen. Hun dagelijks menu bestaat voor het merendeel uit vruchten, noten en knolgewassen die ze in de woestijn zoeken.
De officiële opening, waarbij iedereen welkom is, vindt plaats in de galerijen van het Thermae Palace Oostende op maandag 10 november om 20 uur. Dit in aanwezigheid van de Ambassadeur van Zuid-Afrika.
De tentoonstelling is verder vrij toegankelijk van dinsdag 11 tot dodnerdag 13 november, telkens van 10 tot 22 uur. Meer info:
Burgemeester Michel Landuyt mikt op ruim 30.000 bezoekers
Champagneweekend topper van het jaar
MIDDELKERKE Morgen vrijdag 7 november opent burgemeester Michel
Landuyt om 19.30 uur de 12de editie van het Champagneweekend in het Casino. Het wordt zonder meer hét topweekend van het jaar in onze gemeente. Een driedaagse vol afwisseling en gastronomische hoogstandjes, zegt de Middelkerkse burgervader, fervent liefhebber van de gouden bubbels.
Toen het Champagneweekend twaalf jaar geleden over de doopvont werd gehouden zal niemand toen de draagkracht van dit evenement hebben durven voorspellen. Intussen is dit weekend uitgegroeid tot een begrip aan onze kust. Dit is niet alleen voor Middelkerke het topweekend van het jaar, maar voor gans de kust. Heel wat toeristen uit andere kustgemeenten pikken speciaal dit weekend uit om nog eens extra uit te blazen aan zee. En te gelijke tijd even te nippen aan een heerlijk glas Champagne, zegt burgmeester Michel Landuyt, op de vooravond van de opening. Tegenover de vorige jaren hebben we wat kleine wijzigingen aangebracht. De Baccarazaal is nu volledig ingenomen door de wijnboeren zodat meer ruimte ontstaat om te genieten. De Champagneproeverij met wijnkenner Alain Bloeykens blijft behouden terwijl ook dit jaar een nieuw collectors item Champagneglas wordt te koop gesteld tegen de prijs van 3 euro.
Bubbels à volonté
Naast het tafelgenot van een uitgelezen Champagnemenu in diverse restaurants kan men de te proeven Champagnes uit de beurs in het Casino, genieten in verschillende horecazaken. Dat maakt dat men rustig in zijn vertrouwde taveerne of tea-room ook een glaasje Prévoteau-Perrier, Hennequin, Vautrain of onder andere Paul Clouet of onder andere Bonnaire kan nuttigen. Dit kan alvast in de Zandbank, Bella Vista, Regina, Bonbini, Wembley, La Fonda, Sahley, Boondyck, Exotic en Mondial. Prijs 4 euro per glas en 25 euro per fles. Een nieuwigheid die, naar we hopen, een positief effect zal krijgen. Weet dat vorig jaar zowaar om en bij de 15.000 flessen aan de man werden gebracht. Al de deelnemende restaurants zijn zo goed al volgeboekt terwijl ook de verhuurkantoren een meer dan goede bezetting mogen noteren. We mikken alvast op een 30.000 bezoekers. Meteen het drukste en beste weekend van het ganse jaar, stelt Michel Landuyt.
Ridder Luc Caals
In de marge van het Champagnegebeuren pakt de organisatie ook uit met het Ridderschap in de Orde van de Champagne. Sinds 2001 pakken we in samenwerking met schepen voor Toerisme Johnny Devey en Toerismedirecteur Peter Germonpre uit met de toekenning van het ridderschap aan een verdienstelijk persoon die bijdraagt tot de toeristische uitbouw van toeristisch Middelkerke. Dit jaar wordt het Luc Caals. De jongste jaren stond hij met zijn shows op de bres in het Casino en promootte aldus onze gemeente op sterke wijze. Met Kerstmist pakt hij uit met een dubbele Caals Comedy Club Kerstspecial, aldus nog burgemeester Michel Landuyt.
Als nieuwe ridder ontvangt hij morgen vrijdag 5 november een uniek zilveren juweel van de hand van kunstenaar Peter Vermandere. LucCaals gaat de eerdere ridders Jo Lemaire, Ro Burms, Michel Wuyts, Paul Geert, Stefaan Vander Espt (De Boarebreker) en onder andere Nico Mattan vooraf.
Champagneweekend Middelkerke: vrijdag 7 tot zondag 7 november in Casino Middelkerke, vrije toegang, vrijdag vanaf 19.30 uur, zaterdag en zondag vanaf 10 uur.
Vanaf 80 euro heen en terug met Eurostar naar Londen
Iedereen kan wel een goede reden bedenken om naar Londen te gaan. Maar Kerstmis in Londen, dat moet je pas gezien hebben. Tijdens de kerstperiode, die trouwens al in november begint, ademt de hele stad een gezellige kerstdrukte uit. Nergens anders ter wereld is er zo veel te doen rond kerst: drie reuzegrote ijsschaatsbanen midden in de stad, überkitsche maar o zo vrolijke kerstlichtjes in de straten, carol singers, en misschien nog het belangrijkste: winkelcentra en boetieks waar je kan kerstshoppen tot je erbij neervalt ! En laten we vooral het wonder dat London Sales heet niet vergeten. Eurostar is meer dan ooit je partner voor een reis naar Londen en brengt je naar het hart van de typische Londense kerstsfeer vanaf 80 euro heen en terug.
Winter Wonderland
Zes weken lang wordt Hyde Park omgetoverd tot een waar kerstlandschap, compleet met de grootste ijsschaatsbaan in Londen, een reuzenrad van 50 meter hoog met een adembenemend uitzicht over het park, een carrousel, en nog vele andere attracties.
Kerstmis(sers) in mode
Cocooning mag dan wel het codewoord zijn tijdens de kerstperiode, er gaat niets boven een stevig dagje etalages afschuimen op zoek naar het perfecte kerstcadeau. En waar anders dan de hippe straatjes van Carnaby Street? In november krijgt de buurt een kerstmake-over met een schitterende versiering van sneeuwvlokken en reuzegrote sneeuwmannen. Een miskoop bega je hier nooit. En waarom al niet de eerste solden meepikken? De London Sales beginnen al vanaf zaterdag 27 december.
Zorgeloos reizen
Van zodra je aankomt in St Pancras International, de thuishaven van Eurostar in Londen, waan je je in een kerstparadijs, met fonkelende kerstdecoratie, muziek en talrijke aanbiedingen in de vele winkels en restaurants die het station rijk is. Vanaf 80 euro pp heen en terug in Standard sta je al in het kloppende hart van Londen. En als je jezelf eens helemaal wil verwennen, reis dan in Leisure Select (vanaf 160 euro pp heen en terug). Je krijgt een driegangenmenu met aangepaste wijnen aan je zitplaats. Handig als je nog tot de laatste snik van Londen wil blijven genieten.
Inlichtingen en reserveringen : surf naar eurostar.com, telefonisch op het nummer 02 528 28 28, in de NMBS-stations met internationale verkoop en in de erkende reisagentschappen.
Vanaf 80 euro heen en terug met Eurostar naar Londen
Iedereen kan wel een goede reden bedenken om naar Londen te gaan. Maar Kerstmis in Londen, dat moet je pas gezien hebben. Tijdens de kerstperiode, die trouwens al in november begint, ademt de hele stad een gezellige kerstdrukte uit. Nergens anders ter wereld is er zo veel te doen rond kerst: drie reuzegrote ijsschaatsbanen midden in de stad, überkitsche maar o zo vrolijke kerstlichtjes in de straten, carol singers, en misschien nog het belangrijkste: winkelcentra en boetieks waar je kan kerstshoppen tot je erbij neervalt ! En laten we vooral het wonder dat London Sales heet niet vergeten. Eurostar is meer dan ooit je partner voor een reis naar Londen en brengt je naar het hart van de typische Londense kerstsfeer vanaf 80 euro heen en terug.
Winter Wonderland
Zes weken lang wordt Hyde Park omgetoverd tot een waar kerstlandschap, compleet met de grootste ijsschaatsbaan in Londen, een reuzenrad van 50 meter hoog met een adembenemend uitzicht over het park, een carrousel, en nog vele andere attracties.
Kerstmis(sers) in mode
Cocooning mag dan wel het codewoord zijn tijdens de kerstperiode, er gaat niets boven een stevig dagje etalages afschuimen op zoek naar het perfecte kerstcadeau. En waar anders dan de hippe straatjes van Carnaby Street? In november krijgt de buurt een kerstmake-over met een schitterende versiering van sneeuwvlokken en reuzegrote sneeuwmannen. Een miskoop bega je hier nooit. En waarom al niet de eerste solden meepikken? De London Sales beginnen al vanaf zaterdag 27 december.
Zorgeloos reizen
Van zodra je aankomt in St Pancras International, de thuishaven van Eurostar in Londen, waan je je in een kerstparadijs, met fonkelende kerstdecoratie, muziek en talrijke aanbiedingen in de vele winkels en restaurants die het station rijk is. Vanaf 80 euro pp heen en terug in Standard sta je al in het kloppende hart van Londen. En als je jezelf eens helemaal wil verwennen, reis dan in Leisure Select (vanaf 160 euro pp heen en terug). Je krijgt een driegangenmenu met aangepaste wijnen aan je zitplaats. Handig als je nog tot de laatste snik van Londen wil blijven genieten.
Inlichtingen en reserveringen : surf naar eurostar.com, telefonisch op het nummer 02 528 28 28, in de NMBS-stations met internationale verkoop en in de erkende reisagentschappen.
Onder de noemer 1200 Ans dHistoire Gourmande genoten we met volle teugen van het Festival dArt Culinaire in Fès, een der keizerlijke steden van het kleurrijke Marokko. Drie dagen lang werd een ode gebracht aan de tientallen streekproducten die Fès rijk is. Een dagje heerlijk verdwalen in het doolhof van de medina, aansluitend bezoek aan moskees, paleizen en riads en je verlangt meteen opnieuw om te genieten van dit unieke land. Marhaba. Welkom.
Marokko is immers meer, veel meer dan een ontspanningsoord van op zon beluste toeristen. Wie niet van het strand of zijn ligstoel aan het zwembad in zijn 4-sterrenhotel te krijgen is, mist voeling met het echt Marokko, een onvergetelijke en leerrijke totaal andere wereld. Op zowat drie uur vliegen vanuit Brussel maakt men kennis met een boeiende wereld, een vriendelijke en gastvrije bevolking. Weg van de toeristische centra is het puur genieten van het échte Marokko, van Marrakech, Meknès, Tétouan, de hoofdstad Rabat, Safi, Oujda, Agadir of Fès. De muntthee wacht op je. In elke woning, in elke plaats schenkt men met genoegen een dampend glas thee. Inderdaad, thee wordt hier uit een glas gedronken. Mannen en vrouwen leven in een gescheiden wereld. Hij werkt en beheert het budget, zij en hun eventuele dochters horen thuis. Hun hele leven staan ze in voor de kinderen en het dagdagelijks huishouden. Zij behoort hem toe. Zo simpel ligt dat. Zelfs de inmenging van de westerse wereld brengt hier niet veel verandering in. De man is en blijft het hoofd van de familie. Zonen worden opvolgers, dochters worden uitgehuwelijkt tegen een bruidschat. Voeg daarbij de islam als nationale godsdienst (waartoe 98% van de Marokkaanse bevolking hoort) en je duikt meteen in een we zeiden het al eerder totaal andere wereld.
MOSLIMWERELD
Een wereld vol Arabische opschriften in onleesbare kronkelingen, snel stappende ezeltjes en slome dromedarissen overladen met diverse goederen, wuivende palmbomen, geurige soeks en smalle straatjes, waar verdwalen niets onmenselijks is. De geur van de mierzoete honingkoeken, de honderden winkeltjes, straatverkopers en onder andere biddende en prevelende mannen. De Marokkaan bidt immers meermaals per dag en volgt de richtlijnen van de koran, het Heilig Boek van de moslims. Een bezoek aan de moskee is, naast diverse bedevaarten en religieuze feesten een must. Koning Mohammed VI wordt beschouwd als afstammeling van profeet Mohammed en als dusdanig de geestelijke leider van zijn land. De koning wordt dan ook aanbeden.
Een goede moslim drinkt geen alcohol. Maar in kleine kring wordt wel eens een glaasje bier genuttigd. En dan is er nog de jaarlijkse Ramadam, de strenge vastenperiode waar er enkel tussen zonsondergang en zonsopgang gegeten en gedronken mag worden, een regel van de koran die tot in de puntjes gevolgd wordt, met het oog op het paradijs na de dood.
COUSCOUS & SCHAPEN
Wat de aardappel betekent voor de westerse wereld, de rijst heilig is in Aziatische landen, zo is couscous het nationaal gerecht bij uitstek in Noord-Afrika, een mengeling van griesmeel en durumtarwe. Het wordt gekruid met tijm, kerrie, koriander, paprika, marjolein en onder andere Spaanse peper en wordt graag in een reuzenschotel met schapenvlees, al dan niet gebraden en versierd met kikkererwten, knolrapen artisjokken of wat wortels opgediend. Lams- of rundsvlees, duif of kip kunnen schaap vervangen. Dadels, rozijnen, olijven of tomaten zorgen voor extra kleur. Het geheel kan opgediend worden in een tajine, aarden pot die midden op de tafel gezet wordt. Bij het opheffen van het piramidedeksel wordt men overspoeld met de meest aangenaam dampende aromas. Heerlijk.
In elk restaurant dat zichzelf respecteert is zo goed als geen à la carte te bespeuren. Elke chef kookt er volgens het marktaanbod. Diepvries is hen zeer vreemd. Er is een ruime keus tussen diverse menus met mechoui (gebraden vlees), pastilla (gevogelte) of tajine (gerecht in platte aarden pot) steeds voorafgegaan met een ruime variëteit van Marokkaanse salades, lees vruchten en groenten. Een fruitmand, muntthee en kleine patisserie besluiten het smulfeest. Er is al een fraai menu vanaf 200 dirham (20 euro).
CULINAIR FESTIVAL FES
Sinds een viertal jaar organiseert men in Fès het Festival dArt Culinaire, driedaagse die de rijkdom van de streekproducten op tafel zet. Onder leiding van voorzitter Mohamed Kabbaj en festivaldirecteur Fatema Hall werd de Marokkaanse keuken in al zijn geledingen naar voor geschoven, ter plekke bereid door een resem chefs uit alle hoeken van het land, aansluitend enkele topchefs uit Frankrijk en Griekenland.
Tussenin werd genoten van de diverse producten met extra aandacht voor de regionale schotels, olijfolie, patisserie in al zijn vormen, muntthee met specialist Oujoud Boujemaa als grootmeester en onder andere tal van culinaire hoogstandjes, boeken en geschriften, dat alles overgoten met een leuk en hartig zonnetje. Marokko op zijn best.
Wie de Marokkaanse keuken op zijn best even wil uitproberen in Fès, krijgt ruim de kans om op indrukwekkende wijze te genieten van al dat lekkers, in een heerlijke sfeer waar gezelligheid en gastvrijheid de grote troeven zijn. Er zijn eethuisjes voor elke beurs al zijn de toprestaurants voor onze beurs best betaalbaar.
LA MAISON BLEUE
Een van die toppers is alvast La Maison Bleue in Fès. Aan de Place de lIstiqlal-Batha n° 2 wacht een onooglijke ingang je op voor een onvergetelijk culinair spektakel. Amper de lange smalle gang doorwandeld of er ontplooid zich een schitterend Oosters getint decor. Lage tafels, live muziek en fijne aromas dompelen je meteen in een unieke sfeer. Het feest kan beginnen. Hetgeen op tafel gezet wordt, inclusief heerlijke wijnen, is effenaf top. Alleen het wat laag aanzitten vergt wat enige aanpassing. Eten is voor de Marokkaan een feest. En dat zal men in La Maison Bleue, familiepaleis van de wijlen Sidi Mohammed El Abbadi, geweten hebben. Meer info: www.maisonbleue.com
PALAIS MNEBHI
Midden de medina, oude stad, wacht met het Palais Mnebhi nog zon aangename verrassing. Hier zet Ahmed Sentissi en zijn familie het werk van vader Abdeslam met klasse verder. Evenzo weggestoken achter een gammele poort ontplooit zich na enkele stappen een wereld van pracht en praal uit de 19de eeuw. Het restaurant bezit net als alle toppers geen kaart. Hier wordt alleen gekookt met wat de Chef op de vroegmarkt vindt. Zo simpel is dat, stelt Ahmed Sentisse met brede glimlach.
Dit paleis opent met een immens overdekt patio versierd met reuzenspiegels en schilderwerken van koningen en voorouders. Het paleis is volledig omgebouwd tot een typisch Marokkaans restaurant en op de bovenste verdieping wacht een ruim terras met immens uitzicht op de oude medina. Tijdens de sluitingsuren van het restaurant mag men vrij het paleis bezichtigen. Ahmed is je gastvrije gids en op het terras wacht de muntthee. Meer info: Kasr.Menebhi@menara.ma
RIAD EL AMINE FES
Nog meer luxe, praal en pracht is te vinden in Riad El Amine Fès, aan Bouajjara Rcif 94-96 in Fès, riad (chambres dhôte) genoemd naar de dochter des huizes, uitgewerkt in twee aanpalende herenhuizen, goed voor één geheel wat niets aan de verbeelding laat. Ook hier dekt de ingang de lading niet. Nauwelijks binnen of een verwarmd zwembad annex open haard nodigt je uit tot relaxen. Naast een tiental kamers en suites wacht een spa, solarium en relaxatieruimte op je. In de lounge zorgen piano en fontein voor nog wat extra rust terwijl het restaurant Saadia internationale als typische Marokkaanse schotels uit de oven tovert. Het duur porselein en kristal op tafel zorgt voor een extra luxe en genot. Dat alles naar een idee van Yassir MHammed Jawhar en eega Habiba Touzani Indrissi, eigenaars van dit indrukwekkende pand, midden de medina. Meer info: www.riadelaminefes.com en riadelaminefes@menara.ma
SOFITEL PALAIS JAMAÏ
Een van de absolute toplocaties om Fès in de beste omstandigheden te bezoeken is een verblijf in Sofitel Palais Jamaï, een 19de eeuws paleis en voormalig optrekje van Groot Vizier Jamaï. Een juweel aan de rand van een levendige stad dat met 123 kamers en 19 suites de regio beheerst. Voeg daarbij drie restaurants met Al Jounaina als topper en een gezellige Al Mandar bar met piano en je verblijf kan al niet meer stuk. In de keuken worden met zorg zowel internationale als regionale schotels bereid. Voor de liefhebbers wacht op de benedenverdieping een fraai uitgewerkte spa dat alle zinnen verzet. Het buiten- en binnenzwembad zorgen voor extra ontspanning. Internet is in het hotel en in de kamer volledig gratis toegankelijk.
Het is duidelijk, Sofitel Palais Jamaï is de pleisterplaats voor zowel de rustzoeker, de culturele toerist als de zakenman. Meer info: www.sofitel.com en H2141@accor.com
JAMAL AYAD - MISTER MAROKKO
Salam alikoum. Goede morgen mijn dierbaren. Of het dagelijkse welkomstwoord van Jamal AYAD, directie Internationale Markt in Marokko. Hij is verantwoordelijk voor de ontvangst van internationale gasten en leidt hen vlekkeloos doorheen het dagdagelijkse leven in Marokko. Zijn Marokko, want Jamal Ayad is de vleselijke vertegenwoordiging van zijn vaderland. Ik hou van mijn land en wil er alles aan doen om Marokko in het buitenland op de best mogelijke manier te promoten, zegt de 48-jarige welbespraakte man die elke dag nieuwe vrienden maakt. En de vriend van eenieder is.
Het toerisme in Marokko zit in de lift. Zoveel is zeker. Maar we willen in 2010 ons cijfer van 7,6 miljoen toeristen per jaar optrekken naar 10 miljoen. Mits hard werken in alle geledingen moet dit lukken. Een grote campagne wordt straks op het getouw gezet. Er zijn landen die de ziel groter maken. Wel Marokko is er eentje van. Onze kennissen- en vriendenkring groeit elke dag. Onze relaties met Belgische touroperators en reisagenten wordt straks extra aangezwengeld terwijl perstrips Marokko nog beter in de kijker kunnen zetten. Daarvoor pakken we straks ook uit met promotie van city-trips, de nieuwe trend de jongste jaren. Casablanca, Marrakesh, Agadir, Rabat of Fès liggen binnen handbereik. Vandaag tellen we zowat 268.000 Belgische toeristen. We ogen naar minstens 350.000, geeft Jamal Ayad graag mee.
TOPHOTELS
Intussen is zowat gans Marokko en bouwwerf geworden. Positief is vooral de bouw van een aantal nieuwe 4 en 5-sterrenhotels in de bijzonderste steden. Onze kust is uniek en biedt net als het hinterland plaats voor golf, paardensport, wandelen en jacht. Ook voor zakenlui staan tophotels ter beschikking terwijl riads van prima kwaliteit als paddestoelen uit de grond komen.
CULTUUR TROEF
Dat Marokko veel te bieden heeft wil Jamal Ayad extra doorlichten: Momenteel zijn onderhandelingen aan de hang met luchtvaartmaatschappijen om directe vluchten op Fès in het leven te roepen. Dat zou een enorme stap vooruit zijn. Ook met Royal Air Maroc zitten we aan tafel om een paar extra dagvluchten naar Marokko uit te werken. De late vlucht van vandaag leidt niet direct tot de oplossing om vooruit te komen. Als land hebben we een enorme schat aan cultuur met de vier keizerlijke steden Meknès, Fès, Marrakesh en Rabat. Voeg daarbij de medina en kasbah van Tanger en onder andere Agadir, de stad van vier seizoen en je hebt ogen te kort.
Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat Marokko de komende jaren the place to be wordt. Met veel dank aan Jamal Ayad.
PRAKTISCH
Hoe erheen: Marokko ligt met Royal Air Maroc minder dan drie uur vliegen vanuit Zaventem. Brussel-Casablanca en dan binnenvlucht naar onder andere Fès, Marrakesh, Rabat.
Beste periode: lente en herfst, in de zomer zeer heet