GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-10-2008
Met EUROSTAR naar LONDEN
In een wip naar Londen met EUROSTAR
London ligt meer dan ooit in je achtertuin. Wie er eens op uit wil reserveert in amper enkele minuten zijn zitje op de EUROSTAR. Vanuit Brussel ben je in minder dan twee uur in hartje Londen. Een midweek of weekend in Londen doet je alle zorgen vergeten.
Na je goede nachtrust en stevig ontbijt in je gekozen hotel mag je op stap in Londen zeker volgende bezienswaardigheden niet over het hoofd zien. Zeer interessant is zich te verplaatsen met de een sightseeing dubbeldekbus, vervoer die je toelaat de ganse stad te ontdekken van op de bus. Je stapt af waar je wilt en je neemt vervolgens de volgende bus. Er rijden de ganse dag om de 15 tot 30 minuten bussen langsheen het parcours. Het is volop genieten van Madame Tussauds, Oxford Circus, Regent Street, Piccadilly Circus, Haymarket, Trafalgar Square met het monument van Nelson,Londen Eye, Londen Bridge, het voormalig oorlogsschip HMS Belfast, Tower of Londen, de legendarische Big Ben klok, Westminster Abbey Buckingham Palace, Mayfair, Hyde Park Corner, Harrods, Royal Albert Hall, Prince Diana Memorial Fountain, allemaal plaatsen waar een afstapje je alles kan leren over een stevige brok Britse geschiedenis. Alle info bij www.bigbustours.com.
Bus en te voet, de ideale manier voor een short break in Londen, metropolische stad bij uitstek.
Interessant is ook de aankoop van de 3 DAY TRAVELCARD, kaart waar je probleemloos drie dagen lang gebruik kan maken van het openbaar vervoer, bus, trein of metro. Info in de diverse stations.
MET EUROSTAR
Dankzij deze verhuis van Waterloo International naar St Pancras International duurt de beste reistijd tussen Brussel en Londen precies1.51 uur. Vanuit St Pancras International hebben reizigers via zes metrolijnen een makkelijke verbinding met de rest van Londen. Eurostar is de eerste eerste spoorwegmaatschappij ter wereld die CO2-neutrale reizen aanbiedt door een intelligente compensatiepolitiek en dit zonder meerkosten voor zijn reizigers. Tegelijk wil Eurostar met zijn Groene Reis-project de CO2-uitstoot tegen 2012 met 25 % per reizigerstraject verminderen.
Een retourticket in Standard is reeds beschikbaar vanaf 80 euro en 160 euro in Leisure Select. De reis van en naar ieder Belgisch station is inbegrepen in je Eurostarticket.
Reserveren kan via eurostar.com, telefonisch op het nummer 02 528 28 28, in de NMBS-stations met verkoop van internationale tickets en bij de erkende reisagent.
Inderdaad, Londen ligt net achter uw tuin. Het shoppen kan beginnen, tientallen restaurants van allerlei slag wachten op je in de bruisende binnenstad. Tot straks in Harrods ?
Meer info over Londen en Groot-Brittannië: VisitBritain, Bd. Brand Whitlocklaan 87, 1200 Brussel, www.visitbritain.com
Na anderhalf jaar gooit de directie van Ostend Queen, het veel besproken en gecontesteerde restaurant van het Oostende Kursaal, het roer om en maakt er voortaan en voor het eerst een echt brasserie van. Dagverse vis en topkwaliteit blijft de regel, zegt Wim Vandamme, geflankeerd door Marc de Voogt, zakenpartner in Flanders Catering en exploitant van de Ostend Queen. Door een herschikking van het meubilair is het gedeelte het dichtst bij de zee meer wijn- en of koffiebar, het achterste gedeelte uitgewerkt als restaurant. Voortaan is de Ostend Queen elke dag open van 10 tot 22 uur, op zondagavond en maandag evenwel gesloten tussen oktober en maart, behalve tijdens de vakanties. s Morgens kan er een koffie of een glas wijn gedronken worden, zonder verplichting te lunchen, in de namiddag idem dito, evenzo zonder verplichting te dineren. Op die manier willen we de Ostend Queen opentrekken naar een jonger en trendy publiek. Er komt ook nieuw personeel bij.
Tegelijk is Kevin Strubbe de nieuwe restaurantdirecteur. Kevin is oud-leerling van Hotelschool Stella Maris in Merksem, liep stages en werkte in diverse hippe zaken, klassenrestaurants en internationale hotelketens. Hij was ook kort even butler voor prins Filip en schreef een boek over etiquette. De jongste jaren werkte ik als F&B manager in Hilton Antwerpen en specialiseerde ik me intussen op consulting. Geen project is te gek of te groot of ik stort me er op. Ik hoop mee de kwaliteit te kunnen bepalen in de fish brasserie Ostend Queen, stelt Kevin Strubbe.
Meesterkok Wim Vandamme maakt zich sterk dat kwaliteit hoog in het vaandel zal wapperen. Dagverse vis is onze regel. We willen dit nu ook visueel versterken met de uitbouw van een vis-display en fishbar, enig in Oostende. Elke klant kan zo zijn eigen stukje vis of schaaldier aanduiden en kiezen voor gewone of extra large portie. De zeevruchtenschotel blijft tegelijk de specialiteit van het huis. Met gevestigde waarde Rosi Van Massenhove (foto) als maitre sommelier zitten we uitstekend. Voortaan pakken we ook uit met een 15-tal klassenwijnen die per glas kunnen besteld worden , aldus nog Wim Vandamme, doorgewinterd binnen de horeca en dag en nacht in de weer om met zijn ploeg (foto) het beste uit de oven te toveren.
Grandioos whiskyfeest in hotel Golden Tulip Bero in Oostende
Een zee van exquise whiskys
OOSTENDE - Liefhebbers van whisky hebben zaterdag 25 en zondag 26 oktober al lang in de agenda in het rood ingeschreven. Twee dagen lang wordt het hotel Golden Tulip Bero omgetoverd tot het walhalla van de whisky. Liefst ruim 1.500 verschillende whiskys worden ter degustatie aangeboden. Een unicum, getekend Lindores Whisky Society.
Een van de grote voortrekkers van dit Whiskyfest 2008 is Geert Bero, directeur hotel Golden Tulip Oostende en fervent whiskykenner, de number five van de Lindores Whisky Sciety (LWS), selecte club van maximum twaalf leden die de whisky in al zijn vormen diep in het hart dragen. LWS pakt straks uit met de 4de editie van dit intussen binnen de whiskywereld gewaardeerd feest. Het staat volledig in het teken van oude, exclusieve en exquize whiskys. Deze flessen worden stuk voor stuk voorgesteld door een internationaal gezelschap van zowel whiskyclubs als whiskyverzamelaars. We zijn dan ook bijzonder tevreden Lothar Langer een fraaie en nooit eerder geziene selectie te zullen zien presenteren. Langer is voor ingewijden een van de whiskykenners bij uitstek, stelt Geert Bero, wee dram (proevertje) Caol Ila binnen handbereik.
Open voor iedereen
Geert Bero onderstreept met overtuiging dat Whiskyfest 2008 in het geheel geen exclusieve bedoening is. Integendeel, het is een unieke gelegenheid voor de niet-kenners om te proeven van de geneugten van whisky. Wat is whisky precies? Is er verschil tussen whisky, whiskey en bourbon, tussen graan- en maltwhisky? Wat is een single malt? Een single single malt? Rijpt whisky zoals wijn nog verder in de fles? Hoe drink je whisky het best, met ijs, zonder ijs, gekoeld of niet? Welke glas gebruikt men? Allemaal vragen waar men vlot een antwoord op krijgt, terwijl drie internationaal vermaarde whiskyauteurs er hun jongste werken komen presenteren en signeren. Daarnaast krijgen de bezoekers de gelegenheid om whiskys uit de jaren 1930, 1940 en onder andere 1950 te degusturen. Top of the bill is de exclusieve masterclass met Silvano Samaroli, waarbij iedereen zich kan inschrijven. Silvano Samaroli is wereldwijd bekend voor zijn fantastische selecties whiskys. Een whiskydiner in Villa Maritza, een ontbijt met top Benriach expressie vrolijken het geheel nog op.
Praktisch
Het hotel Golden Tulip Bero staat op zaterdag 25 en zondag 26 oktober zo goed als volledig in het teken van The water of life zoals de Schotten whisky noemen. North Porth, Bladnoch, Ardmore, Miltonduff, Dalla Dhu, Highland Park, Bowmore, Coal Ill, Glenglossie, Isle of Aran en onder andere Ardbeg staan elke dag ter degustatie. In de whiskylounge van het hotel wacht een unieke collectie van meer dan 100 verschilldende Ardbeg expressies, evenzo ter degustatie aangeboden, betalend per 2 cl dram. Ze worden alle geproefd tasting op kleur, type, primaire smaak, structuur, geur, smaak en finale afdronk.
Het is duidelijk, Oostende haalt nog maar eens het kruim van de whiskywereld in huis. Een initiatief dat door de liefhebbers bijzonder fel gesmaakt zal worden. Letterlijk dan. Of zoals Geert Bero het alvast stelt: Slainthe, Gezondheid.
Whiskyfest 2008, zaterdag 25 en zondag 26 oktober van 11 tot 19 uur in hotel Golden Tulip Bero, Hofstraat 1a, 8400 Oostende. Toegang: 6 euro in vvv, 8 euro aan de deur, inbegrepen degustatieglas. Proevertjes vanaf 1 euro tot Meer info: 059 70 23 35 en Luc Timmermans, voorzitter LWS, www.lindores.be