GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-10-2013
TOPPERS IN ZEELAND - ZEEUWS-VLAANDEREN
Restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse Zeeland
Lekker, vers, betaalbaar en gezellig
Restaurant Vis aan
de Markt aan de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, gemeente Tholen in
Zeeland, is een absolute aanrader voor gastronomen die lekker, vers, gezellig
en betaalbaar willen eten.
Chef en eigenaar Maurice de Coninck is een autodidact.
Op mijn zestiende ging ik al overal helpen koken, zegt hij. Het zat een
beetje in de familie: mijn ouders hadden een slagerij in Nederland en maakten
ook panklare gerechten. Ze gaven ook les op de slagersschool. En mijn overgrootvader
had een beenhouwerij in Brugge. Ikzelf wilde eerder in de horecasector actief
zijn, trok naar de hotelschool en werkte in diverse restaurants, onder andere
in de Elzas. Op mijn 23ste, ik ben er nu 43, begon ik mijn eigen
restaurant. Achteraf gezien ben ik misschien te jong zelfstandig begonnen, maar
ik koos altijd al voor de weg van mijn eigen plezier en geluk.
ANDERE AMBITIE
Ondertussen is Maurice de Coninck al 15 jaar aan het werk
in zijn restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse. Met veel ambitie om in de
Gault Millau te staan, een Bib Gourmand in de Michelin te halen, artikels in de
toonaangevende horecabladen te krijgen Maar omdat met het anders worden van de
wereld zo zie ik dat de interesse en het gedrag van de mensen veranderde en
door privéomstandigheden gooide ik het over een andere boeg. Ik leverde mijn
Bib Gourmand en Gault Millau in en had maar één ambitie meer voor mijn
restaurant: lekker, vers en betaalbaar eten, een gezellig en gemoedelijk
restaurant uitbaten. Mijn keuken kun je nu een natuurlijke boerse keuken
noemen. Ik werk niet meer met een groot team. In de keuken een student uit de
middelbare school en in het restaurant mijn vrouw Tanja en twee dames. Thats
it! Tanja ik noem ze pluisje komt trouwens uit een groot horecageslacht.
DOEN WAT JE HART INGEEFT
Wat betekent gastronomie voor u en hoe vergelijk je die
met de Belgische gastronomie? Ik vind dat een gastronoom moet doen wat zijn
hart ingeeft en vooral zijn afkomst en de streek waar hij vandaan komt niet mag
verloochenen. Hoe kan ik nu hier in Zeeland lamsvlees bereiden dat in Nieuw-Zeeland
geslacht is, daar vacuüm verpakt of ingevroren wordt, met de boot of het
vliegtuig aan de groothandel in Nederland geleverd wordt en pas dan in mijn
restaurant terecht komt, terwijl er hier zoveel lammeren rondlopen! Dat geldt
ook voor vis- en schaaldieren. Als je naar Zeeland komt om van de gastronomie
te proeven, ga je toch geen pangasius, dorade of ik weet niet welke andere vis
op tafel brengen, als de Zeeuwse wateren zelf een rijkdom aan vis en schaal- en
schelpdieren hebben!
GRENS VERKEERD GETROKKEN
Waarom zegt men altijd dat de Nederlandse gastronomie
niet kan tippen aan de Belgische? Een Vlaming is Bourgondisch ingesteld, maar
ook de Zeeuwen, Brabanders en Limburgers in Nederland zijn zo. Alleen hebben ze
de grens in 1833 verkeerd getrokken. De gastronomie in België is goed ontwikkeld,
maar dat ze daar 100 keer beter is dan in Nederland, moet ik tegenspreken. Weet
je wat het gemis is in Nederland? Bij ons is de top goed, maar we hebben geen
goede middenklasse restaurants. Je kunt in Nederland bijna nergens een filet
pur met vers gemaakte béarnaise eten (behalve bij mij). Als ik op een vrije dag
met Tanja en onze kinderen iets eenvoudigs wil gaan eten, weet ik écht niet
waar ik naartoe moet.
GASTENKAMERS
Al is Scherpenisse een kleine gemeente, toch hebben
Maurice de Coninck en zijn vrouw Tanja gemiddeld 90 couverts per dag. En 70
procent van onze klanten zijn Vlamingen, zegt hij. Vlaanderen ligt hier toch
ook maar op een boogscheut vandaan. Bovendien hebben we hier 5 gastenkamers aan
75 euro per kamer van 2 personen. De enige voorwaarde om hier te kunnen
overnachten is dat je één menu neemt. Maar ook die zijn niet zo prijzig. Een Mix
& Match-menu met 3 gangen kost slechts 24,95 euro en je kunt kiezen tussen
verschillende voor- en hoofdgerechten en desserts. Er is ook wijn voor ieders
beurs.(IB)
Brussels Airlines vliegt in 2014 naar tal van nieuwe Europese
vakantiebestemmingen
In het
zomerseizoen van 2014 (30 maart tot 26 oktober) voegt Brussels Airlines opnieuw
vakantiebestemmingen toe aan haar Europese netwerk. De dienstregelingen van
enkele bestaande bestemmingen worden aangepast om de connectiviteit binnen het
netwerk te verbeteren en Tel Aviv zal meer worden aangevlogen.
Op 30
maart 2014 gaat voor de luchtvaartsector het zomerseizoen in en dat brengt ook
dit jaar weer nieuwigheden met zich mee in het Brussels Airlines netwerk. De
Belgische maatschappij voegt enkele Europese vakantiebestemmingen toe. Zo
zullen vakantiegangers volgende zomer vier keer per week naar drie bestemmingen
op het populaire Franse eiland Corsica kunnen vliegen, namelijk Bastia, Ajaccio en
Figari. Net zoals vorig jaar keren de seizoenbestemmingen ook volgende zomer
weer terug in het programma: Catania en Palermo op het eiland Sicilië, Napels,
Firenze, Faro, Porto, Marrakech en Agadir. Alicante, dat vanaf 26 oktober 2013
drie keer per week door Brussels Airlines wordt aangevlogen, zal ook in de
zomer van 2014 verder worden aangeboden.
Brussels
Airlines keert ook weer terug naar de Griekse markt na een jaar afwezigheid:
Athene zal tijdens het zomerseizoen opnieuw worden aangevlogen vanuit Brussels
Airport en dit drie keer per week.
Voor
enkel bestaande bestemmingen wijzigen de vluchturen om betere aansluitingen
binnen het netwerk te kunnen aanbieden. De laatste vlucht naar Budapest zal
later vanuit Brussel vertrekken (20u50) en de eerste vlucht vanuit Budapest zal
al om 8u40 landen in Brussel, om eendaagse business trips naar Brussel te
vergemakkelijken en om transfers met het Europese en het intercontinentale
netwerk van Brussels Airlines mogelijk te maken.
Tel Aviv, een bestemming die dagelijks door Brussels Airlines wordt aangevlogen
en 2 keer per dag op zondag, zal 3 keer per week extra worden aangeboden,
waardoor er vanaf eind maart op maandag, woensdag, donderdag en zondag ook s
ochtends vanuit Brussels Airport naar Tel Aviv kan worden gevlogen, en er
betere connectiemogelijkheden ontstaan.
BRUSSELS
AIRLINES
Brussels
Airlines, lid van de Lufthansa Groep en van Star Alliance, is de
Belgische luchtvaartmaatschappij met het grootste vluchtaanbod van en naar
de Europese hoofdstad Brussel. De 43 vliegtuigen en ruim 3500 werknemers
van de Brussels Airlines zorgen dagelijks voor ongeveer 300 vluchten naar
meer dan 70 Europese en Afrikaanse bestemmingen met Gambia als een van de toppers,
en sinds kort ook voor een dagelijkse verbinding met New York JFK en vijf
vluchten per week naar Washington D.C.
Op haar
lange afstandsvluchten worden de passagiers verwelkomd in een totaal vernieuwde
Business Class met full flatbeds en state of the art inflight entertainment en
een nieuwe Economy Class met individuele inflight entertainmentschermen en
ergonomische zetels. Lange afstandsvluchten worden met Airbus
A330-200/-300 toestellen geopereerd.
DRIE
FORMULES
Op haar
Europese netwerk, vooral aangevlogen met Airbus A319 en A320, biedt Brussels
Airlines drie formules aan: een Business Class product b.business, een
flexibele reisformule die synoniem staat voor tijdswinst en comfort
b.flex economy+ en een low fare product b.light economy.
Naast de
18 bestemmingen in Afrika en 2 in de Verenigde Staten (New York en
Washington) biedt Brussels Airlines in samenwerking met
haar intercontinentale partners nog lange afstandsvluchten naar de
Verenigde Arabische Emiraten, China, Thailand, Indië, Noord-Amerika en
Canada.
Culinaire wedstrijd GASTRONOMISCHE CLUB PROSPER MONTAGNE
61ste Culinaire Prijs Prosper Montagné
Vincent Denis Eerste Kok van België
Grégory Van Acker Eerste Sommelier
In een finale met vijf wist Vincent Denis,
chef-patissier van restaurant LEveil des Sens in Montigny-le-Tilleul zich in
de catacomben van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie tot Eerste Kok van
België te kronen, een organisatie van de Gastronomische Club Prosper Montagné,
onder leiding van voorzitter Guy Van Neste. Grégory Van Acker, sommelier van
restaurant De Lijsterbes in Berlare werd Eerste Sommelier van België. De
laureaten en finalisten werd dik in de prijzen gezet tijdens een magistraal
banket, op tafel gezet door de Salons Saint Germain met de medewerking van Sam
Van Houcke (Eerste Kok in 2013) en Jan Rots (Eerste Sommelier in 2013),
leerlingen en leerkrachten van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie.
Voorzitter Guy Van Neste opende de feestelijke
avond met een dankwoord aan allen die zich een jaar lang hebben ingezet om dit
doel te bereiken: Zonder de sponsors, de hotelschool Spermalie en de onvoorwaardelijke
inspanningen van onze Provoosten is het niet mogelijk een festiviteit als deze
te verwezenlijken. In november 2012 nam ik de fakkel over van Manu Dezutter,
een man van vele oorlogen die liefst 37 jaar de Club Prosper Montagné door
goede en kwade dagen wist te loodsen. Nu pas weet ik hoe zwaar de taak van
voorzitter kan wegen. Gelukkig kon ik rekenen op ere-provoost Michel Coppens, Robert
Van Landeghem, Marc Renaer, Gido Van Imschoot en Marc Duynslaeger. Zij hebben
mij enorm gesteund. Door de nauwe samenwerking met een reeks bestuursleden ben
ik nu echt blij dat we de klus hebben kunnen klaren.
INTRONISATIES
Voorzitter Guy Van Neste introniseerde met
verve vier verdienstelijke personen in de Orde Gastronomische Club Prosper
Montagné: Gido Van Imschoot (provoost Sommeliers), Filiep Defraye (directeur
Hotelschool Spermalie), José Lemahieu (Wijnpersonaliteit van het jaar) en
Carlos Appelgren Balbontin (Ambassadeur Chili).
EERSTE SOMMELIER
Gido Van Imschoot, kersvers provoost
Sommeliers, mocht meteen Grégory Van Acker huldigen als Eerste Sommelier van
België. Hij liet in een sterke finale Hendrik Verniers (Ten Bogaerde Koksijde),
Dries Corneillie (Hertog Jan te
Brugge Sint-Michiels), Benoit Coudere (Karmeliet
te Brugge) en Francis Vandierendonck (restaurant
Casino Knokke) achter zich. De laureaat gaat naar huis met Trofee Prosper
Montagné, de wisselbeker Meyhui en tal van diverse prijzen. Alle finalisten
krijgen de zilveren VVS-pin en een pakket wijn, aansluitend wellnesspakket van
BRU door Michel Vleugels. Tot slot bedenkt Katherine Berquin Jewels de partner
van de laureaat met een fonkelend juweel, ter waarde van 3.000 euro.
EERSTE KOK
Klap
op de vuurpijl is de proclamatie van de Eerste Kok van België, een kolfje naar
de hand van provoost-generaal Eddie Van Maele, speciaal voor dit galafeest
overgevlogen uit zijn residentie in Thailand. Vincent Denis uit
Montignie-le-Tilleul is de nieuwe Eerste Kok van België. Hij versloeg Kevin Lejeune (restaurant La Paix in Anderlecht), Dany Lombart (restaurant Le Mayence in Charleroi)
en Pieterjan Rosseel (Pieterjan Rosseel
Home Cooking in Diksmuide) en Glenn Verhasselt (restaurant
tStoveke in Strombeek-Bever). De nieuwe nummer één werd bedolven onder een
berg prijzen. Alle finalisten ontvingen tegelijk de medaille Officiële meesterschapwedstrijd
geschonken door het kabinet van minister Sabine Laruelle, minister van
Middenstand, KMO'S, Zelfstandigen en Landbouw.
KOKVEST VOOR WINNAARS
Nieuw
is de kokvest met de Belgische kleuren, vest die geschonken wordt aan de
winnaars van de jongste twintig jaar. Voorzitter Guy Van Neste hierover: Deze kokvest
mag enkel gedragen worden door de winnaars van het wedstrijd Eerste Kok van
België. Alle chefs, die deze meesterschapwedstrijd de voorbije 20 jaar hebben
gewonnen, krijgen een persoonlijk exemplaar. Ook de toekomstige winnaars
van de Prijs Prosper Montagné zullen deze exclusieve kokvest mogen dragen, een
ontwerp van de Kristof DHondt, costumier van Dine & Cook.
CLUB PROSPER MONTAGNE
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd
gesticht in 1952 door
Roger De Ramée, toenmalig concessionaris van het Casino in Oostende. In 1974 werd hij als voorzitter
opgevolgd door Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist die de fakkel
vorig jaar doorgaf aan Guy Van Neste, chef-eigenaar restaurant t Pandreitje in
Brugge. De voorzitter wordt omringd door provoosten die elk in hun vak een
reputatie hebben opgebouwd: Eddie Van Maele (provoost generaal), Robert Van Landeghem
(Keukenchefs), Pierre Saey (banketbakkers), Gido Van Imschoot (wijnschenkers),
Frans Saint Germain (traiteurs), Jaques Marit (restauranthouders), Marc Renaer
(visconsulenten en penningmeester), Michel Van Tricht (kaasmeesters) met Michel
Coppens, Paul Puissant, Jean Van Brabant en Frank Desmedt als ere provoosten en
ere-voorzitter Manu Dezutter.
De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in
België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in
hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het
promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.
Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapwedstrijden
Eerste Kok van België en Eerste Sommelier van België.
Brussel, datum-Het veelbesproken CO-neutrale Meininger Hotel aan de Henegouwenkaai te
Brussel, dat haar deuren opende begin mei van dit jaar, kent een stormachtig
succes op de Brusselse hotelmarkt.
Sinds 1 mei van dit jaar, en gerekend tot 30 september,
kende het hotel een gemiddelde bedbezetting van 75,2%, 82.714 overnachtingen, voor 41.099 inkomende
gasten.Hieruit valt dus op te maken dat
het gemiddelde verblijf 2 nachten telt.
Van de gasten gebruikt iets meer dan de helft (23.756)
een betaald( 5,90 euro pp) ontbijt, anderen gebruiken de openbare keuken, of
verblijden de lokale bakkers.
Het Meininger Hotel Brussel werd opgezet in gebouwen van
de voormalige Bellevue brouwerij, en heeft al heel wat stof doen opwaaien in
designmiddens.
De overal aanwezige Street Art, de inrichting, het
respect voor, en gebruik maken van de originele architectuur, de gezellige
hotelbar (die op die korte tijd een place to be is geworden), en de grote
verscheidenheid aan gasten, van backpackers tot zakenreizigers, maken
van het Meininger de nieuwe parel aan de Brusselse hotelkroon.
KERSTMARKT OP 17 NOVEMBER
Is de interesse opgewekt? Kom dan op zondag 17 november
aanstaande naar de Kerstmarkt op het
voorplein van het hotel, en U heeft
dan ook een unieke gelegenheid om het hotel te bekijken door tegelijkertijd de DaWanda Designmarkt te bezoeken. Meer
dan 90 jonge creatievelingen en designers uit heel Europa tonen dan hun mode,
accessoires, kinderspeelgoed, juwelen, cadeau-ideeën, en er is op de koop toe
ook een doe het zelf atelier.
De markt krijgt een zeer eigen karakter doordat ze opgezet
is doorheen kamers op de eerste verdieping van het hotel.
Van vrijdag 8 tot en met maandag 11 november loopt in het Middelkerkse Casino de 17de editie van het
Champagneweekend, ontsproten uit meer dan 45 jaar vriendschap en jumelage met
onze Franse zusterstad Epernay, het kloppend hart van de Champagne. Vier dagen
lang stellen 11 ambachtelijke wijnbouwers uit de regio hun beste flessen voor.
In de restaurants worden speciale champagnemenus op tafel gezet. Culinair
genieten is dus de boodschap. Het champagneweekend is tot stand gekomen door de
unieke samenwerking tussen de dienst voor Toerisme, de Handelaarsbonden, de Horeca en het Jumelagecomité van Epernay en Middelkerke.
Champagne
en Middelkerke kunnen het al lang goed met elkaar vinden. Je zou het een
ouderwets huwelijk kunnen noemen: trouw en moeilijk te scheiden. Zowel
inwoners, tweede verblijvers als toeristen vinden elkaar ieder jaar opnieuw
terug in het gezellige Casino. 11 echte, ambachtelijke champagneboeren uit de
streek van Epernay komen er persoonlijk hun beste champagne schenken.
Vrijdag
8 november
Officiële opening om 20 u door
burgemeester Janna Rommel-Opstaele en toerismeschepen Michel Landuyt
Inhuldiging Ridder in de Orde van de
Champagne om 20.30 u
Ignace Baert aan de piano in de
Baccarazaal om 21 u.
DJ Louch van 23 tot 02 u.
Zaterdag
9 november
Champagnebeurs deuren open van 11 tot
00 u.
NIEUW: Aperitiefconcert Freddy Birset om
11.30 u.
Champagne proeverijen met Alain
Bloeykens om 11, 14 en 16u
Champagnelounge (Sunstudio) met Ignace
Baert van 14 tot 18u
DJ Lounch vanaf 14.30 u.
Champagnefuif met DJ Booth van 21 tot
00 u.
Zondag
10 november
Champagnebeurs deuren open van 11 tot
00u
NIEUW: Aperitiefconcert Jo Lemaire om 11.30
u.
Champagne
proeverijen met Alain Bloeykens om 11, 14 en 16u
Champagnelounge
(Sunstudio) met DJ Lounch van 14 tot 18 u.
Ignace Baert
aan de piano in de Baccarazaal van 14.30 tot 18 u.
DJ Lounch
vanaf 18 tot 00 u.
Maandag 11 november
Champagnebeurs
deuren open om 11 tot 21 u
NIEUW: Aperitiefconcert
Rita & Les Martins om 11.30 u.
Champagne
proeverijen met Alain Bloeykens om 11, 14 en 16u
DJ Lounch van
14.30 tot 21 u
De
champagnebeurs is elke dag vrij toegankelijk. De champagnehuizen staan
opgesteld in de inkomhal en de Baccarazaal van het Casino.
COLLECTORS ITEM CHAMPAGNEGLAS
Deelnemers
aan de beurs kopen hun eigen champagneglas aan 5,00 euro. Zonder glas kan er
niet gedegusteerd worden. Inruilmogelijkheid van gebruikte glazen tegen propere
glazen aan de glazenstand in de inkomhal.
DEGUSTATIEPRIJZEN
Glas
champagne: 4 euro
Fles champagne: volgens prijs van het champagnehuis.
Champagne Robert Allait
6, Rue du Parc
F 51700 Villers-sous-Chatillon champagne.allait@wanadoo.fr 0033 326 583723 (tel)
0033 786639025
CHAMPAGNEPROEVERIJEN
Kunstgalerij 1ste verdieping Casino -
zaterdag 9 zondag 10 maandag 11 november om 11, 14 en 16 u.
Zin en onzin over
champagne
Introductie en
proeverijen met Alain bloeykens. Wat is het verschil tussen een Brut, een
Millésime, een Blanc de Blancs of een Grand Cru? Hoe serveer je champagne
zonder brokken te maken? Is champagne louter een aperitief?
Wijnjournalist Alain
Bloeykens maakt u wegwijs in de boeiende wereld van de
champagne. Samen met hem proeft u, in een seminarie van ongeveer 45 minuten 5
verschillende champagnes en maakt hij komaf met de meest hardnekkige fabeltjes!
Introductie en proeverij met wijnjournalist
Alain Bloeykens. 15,00 degustatie en gids de 10 ambachtelijke wijnbouwers
uit Epernay' inbegrepen.
CHAMPAGNE MENU'S
In heel wat restaurants zetten de Chefs een smaakvol Champagne Menu op tafel tegen de prijs van 80 euro per persoon, halve fles Champagne inbegrepen.
Restaurant IL CIRCO - Casino Middelkerke
Restaurant PAPILLON - Leopoldlaan 53
Restaurant CHAPLIN - Leopoldlaan 95
Restaurant EAT & SEA - Zeedijk 72
Restaurant HONFLEUR - Paul de Smet de Naeyerstraat 19
Hendrik Verniers runner up Eerste Sommelier van
België
Dit wordt een grote meneer, een echte
diamant
De Oostendenaar Hendrik Verniers, sommelier in het
sterrestaurant Ten Bogaerde in Koksijde, wist zich tot runner up te kronen op
de prestigieuze wedstrijd Eerste Sommelier van België, een organisatie van de
Gastronomische Club Prosper Montagné. Wijnkenners Alain Bloeykens en Jean-Marie
Dedecker hadden het ons voor de wedstrijd al gesteld: Hij zal niet ver van de
titel te vinden zijn.En of ze gelijk
kregen.
Hendrik Verniers wist zich enkele maanden geleden tot het
kransje finalisten te wringen. Alom geprezen wijnjournalist Alain Bloeykens
hierover: Ja, dit is debuut dat kan tellen. Maar dit is geen toeval, want ik
ken de jonge man al jaren. Wellicht was ik de allereerste die meteen onder de
indruk was van zijn capaciteiten en zijn enorme wijnpassie. Heel toevallig
overigens. We gaan zon acht jaar terug in de tijd. Een lifestyle magazine
vraagt me of ik geen zin heb om iets te gaan doen rond wijn in mondaine
skioorden. Er werd koers gezet naar het mondaine Courchevel in de Franse Alpen.
JONGE SNAAK
Op het programma onder meer een bezoek aan het tophotel
Les Airelles. Op de wijnkaart namen als Pétrus, Cheval Blanc en Romanée Conti,
de meest prestigieuze wijnen dus die er verkocht werden tegen astronomische
prijzen. Of ik de sommelier even kon spreken, vroeg ik de hoteldirectie. Geen
probleem. Groot was mijn verbazing toen ik een jonge snaak zal afkomen, Vlaming
bovendien, die zich voorstelde als Hendrik Verniers. Een beetje gesloten bij
het eerste praatje maar al snel een spraakwater toen ik hem vragen stelde over
die wijnen en het selecte gezelschap klanten. Alsof hij nooit anders gedaan
had. Meteen wist hij mij te vertellen welke grootse wijnen hij geopend en
geproefd had, hoe die juist smaken en wat ik er moest bij eten. Of welke klant
nu juist voor Pétrus valt of wie liever Bourgogne drinkt. Ik was meteen onder
de indruk. Nog groter was mijn verbazing toen deze jonge gast mij vertelde dat
hij na het skiseizoen naar het al even mondaine Saint-Tropez vertrok om daar
tijdens het zomerseizoen als sommelier in het allerbeste hotel aan de slag te
gaan, gaat Alain Bloeykens glas Chileense Carmenère Barrica 2008 Santa
Carolina binnen handbereik zijn lofzang over dit jong talent verder.
ALLES VOOR DE WIJN
Toen ik het hotel verliet vroeg de baas of hij me even
kon spreken. Of ik nog meer jongens ken als Hendrik, vroeg hij me. Want jongens
met zon gedrevenheid en passie zijn uiterst zeldzaam. Wat een verschil met de
Fransen, die denken hier enkel aan skiën. Hendrik niet, zijn leven staat in het
teken van de wijn, de rest kan hem gestolen worden. Geloof me, voegde hij er
nog aan toe, deze jongen is een echte diamant.
Alain Bloeykens onderstreept de zienswijze van de
hotelier. Mijn devies? Het talent is er, de kennis ook, komt er nu op aan nog
wat extra ervaring te vergaren. En die zal hij zeker meekrijgen in restaurant Ten
Bogaerde waar hij steeds meer zijn eigen stempel drukt op de wijnkaart. En
volgend jaar? Opnieuw deelnemen aan die grote sommelierswedstrijd. Een
finaleplaats was mooi maar deze man moet hoger mikken. Going for gold. Schrijf
het maar meteen op, hij zal er niet ver naast zitten, besluit Alain Bloeykens,
nu actief op zijn Megavino.
SAINT-TROPEZ 2010
Het relaas van Alain Bloeykens niet dat we aan zijn
kennis twijfelen werd meteen bekrachtigd door senator Jean-Marie Dedecker,
een man van vele oorlogen en notoir wijnliefhebber en dito kenner, samen met de
familie Verniers aan de erewijn. Een mannetje die het nog ver zal brengen. Ik
ontdekte hem in 2010 in Saint-Tropez. In
de villa van een vriend kon ik even op adem komen en de pil doorslikken van een
ontgoochelend verkiezingsresultaat. Als verjaardagscadeau werd ik getrakteerd
op een etentje in de Pinède, een driesterrenrestaurant in de baai van Brigitte
Bardots thuishaven. Er kwam een jonge sommelier aan onze tafel met een
schuchtere blik verborgen achter een zware zwarte bril. Een perfecte avond, met
uitstekende wijn, maar vooral een afgeborstelde bediening in vlekkeloos
Nederlands. Het was Hendrik Verniers, een Oostendenaar, vertelt Jean-Marie
Dedecker, tevreden dat hij de jonge snaak terug kon ontmoeten.
LEERRIJKE
ZWERFTOCHT
Het is
duidelijk, Hendrik Verniers ontpopte zich in weinig tijd tot een volleerde
sommelier. Te danken aan hemzelf. Hij leefde tot nog toe als een kluizenaar
die zijn instinct was gevolgd, of liever zijn passie voor de wijn, zelfs tot
aan de boorden van de Middellandse zee. Meer nog, Hendrik werkte s zomers aan
de Franse Riviera en swinters verkastte hij naar het mondaine Franse skioord
Courchevelles. Een eenzame zwerftocht, want scheiden doet lijden, maar dit is de
prijs die hij wilde betalen voor de universiteit van t leven. Hij vertelde me
hoe rijke Russische oligarchen een Mouton Rothschild mengden met een glas cola,
en hoe de Koreaanse baas van Samsung een ganse skipiste afhuurde voor hemzelf.
Decadentie van een omhooggevallen Bacchusgezelschap, stelt Jean-Marie
Dedecker, flink op dreef en dus op zijn best.
EEN
GROTE MENEER
Augustus 2013,drie jaar later, in
restaurant Ten Bogaerde, de oude abdijhoeve aan de Koksijdse duinenrand, zit
Jean-Marie Dedecker er aan tafel. En wat zie ik? Hendrik is er nu sommelier,
thuisgekomen van zijn eenzame Franse leerschool, zelfverzekerd en met een
encyclopedische wijnkennis. Hij vertelde me dat hij geselecteerd was bij de
vijf finalisten voor de wedstrijd Eerste Sommelier van België, de Prosper
Montagnéprijs . Hij had 99 procent behaald op zijn theoretische proef .Elk mens
heeft een talent. Wie het emotioneel soms hard heeft kan het rationeel
compenseren. Het komt er op aan met je gave te woekeren en je dromen na te
streven, hoe beperkt je kansen ook zijn. Een grote mijnheer, die Hendrik. En
zeker te volgen en te onthouden, aldus nog Jean-Marie Dedecker, hier op de
foto met Alain Bloeykens en Hendrik.
Nederlands en Belgisch oesterseizoen officieel geopend
Lekkere oesters, maar iets duurder
YERSEKE/SLUIS Woensdag 11 september werd het
oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend met een eerste
oestersleep in Yerseke en de intronisatie van een aantal Bekende Nederlanders
en één Bekende Belg, eregouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne. Dit seizoen
zullen er minder oesters zijn en daar zijn minder broedval en het koude voorjaar onder
andere oorzaak van.
Voor het eerst werd het oesterseizoen voor zowel
Nederland als België in één dag geopend. Woensdag 11 september werd op de
middag van op de Y60 de eerste oestersleep gedaan in Yerseke terwijl de binnen-
en buitenlandse pers en de vele eregasten van op de boot de Frisia toekeken. Schipper
Aard Cornelisse overhandigde de eerste oesters aan Cees van Liere, voorzitter
van de Nederlandse Oestervereniging. Professionele oestersteker Pim Engelenburg
stak dan de eerste oesters open voor eregasten burgemeester Jan Huisman, hoofdredacteur
Sjuul Paradijs van De Telegraaf, weervrouw Marjon de Hond en voormalig
voorzitter van de Tweede Kamer in Nederland Frans Weisglas.
KEURMERK
Jan van Sark van het certificeringsbedrijf Intertek Moody
Marine overhandigde aan Cees van Liere het MSC-certificaat voor duurzame
visserij. Voortaan mogen de platte en Zeeuwse oesters dit keurmerk dragen.
Diezelfde dag werd de openingsdag van het oesterseizoen
afgesloten in het mooie Belfort van Sluis. Daar werden Sjuul Paradijs, Marjon
de Hond, Frans Weisglas en als enige Belg eregouverneur Paul Breyne
geïntroniseerd in het Gilde van de Vergulde Oester. Een hele eer voor mij,
zei Paul Breyne, die net als zijn Nederlandse Gildegasten een oester moest
opensteken en opeten. Wat hij trouwens met veel bravoure deed.
30 BEDRIJVEN
De oestervisserij in Nederland grijpt plaats in het
Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Daar zijn 30 bedrijven bij betrokken die
samen de totale aanvoer van de oesters beheersen. Er worden jaarlijks 700.000 platte
en 35 miljoen Zeeuwse oesters (creuses) opgevist en voornamelijk verkocht op de
Belgische, Duitse, Franse en Italiaanse markt.
De enige negatieve noot tijdens de oesteropeningsdag was
de aankondiging van Cees van Liere dat er dit seizoen, dat van september tot
april loopt, minder oesters zullen zijn met als voornaamste oorzaken, minder
broedval enkele jaren terug, een koud voorseizoen en een grote oestersterfte in
Frankrijk. Minder oesters betekent ook duurdere oesters.
Maar ze zijn wel prima van kwaliteit, aldus Cees van Liere.
Zeeuwse oesters zijn er vrijwel het hele jaar door. Ze
worden in de Oosterschelde en Grevelingen gekweekt, zegt Danielle Westerweel
van Krijn Verwijs uit Yerseke. Ons bedrijf heeft ook Ierse oesters in het assortiment,
afkomstig uit Carlingford Lough. Ook deze oesters zijn het hele jaar door
verkrijgbaar. Bij deze oesters wisselen we de deksels van de manden per
seizoen. Zo kennen we de winter-, lente- , zomer- en herfstoesters.
Gelegen in een bosrijke omgeving van 14 ha grijpt
hostellerie-auberge Simple comme Bonjour in Pepinster je meteen bij de keel:
groen, groener, groenst te midden een aanstekelijke stilte waarbij alle stress
samen met de ondergaande zon verdwijnt aan de einder van het Domaine des Douys,
op een boogscheut van de thermale stad Spa.
Voor de kenners: dit is de voormalige sterrenzaak
Hostellerie Lafarque, vandaag omgetoverd door eigenaar Jan Huyghen tot een
toegankelijk en betaalbaar luxehotel met restaurant. Eind december 2012 besloot
de eigenaar om diverse redenen het over een andere boeg te gooien, leverde zijn
sterren in, ging zelf opnieuw aan het fornuis staan en stapte uit de
prestigieuze Relais & Châteaux keten. De acht 4-sterrenkamers bleven zoals
ze waren en vormen vandaag nog het pronkstuk van dit uniek in Normandische
stijl opgetrokken landkasteel. Een metamorfose dat de provincie Luik op zijn
grondvesten liet daveren. Eigenaar Jan Huyghen, een doorgewinterd man binnen de
horeca en eigenaar van het pand sinds 2007, vaart sinds april 2013 een totaal
andere koers. Na rijp beraad besloot ik de grandeur van het huis om te buigen
tot het toegankelijk maken voor iedereen met dien verstande dat we de acht
luxueuze kamers lieten zoals ze waren en we de keuken naar het niveau van
bistro brachten. Personeel en onderhoudsmensen zijn vandaag zo goed als niet
meer te vinden, de algemene kosten swingen de pan uit en men moet hard, zeer
hard werken om optimaal op hoog niveau te fungeren om niet te verdrinken in de
hoge eisen die het beroep van horeca vandaag stelt. Vandaar onze keuze om het
geheel van de infrastructuur optimaal te bewaren het leefklimaat in mensentaal
om te zetten. Het begin zorgde wat voor verwarring bij onze trouwe klanten maar
intussen ligt die brug achter ons en lopen we elk weekend bijzonder goed. De
stap naar het evenwicht inzake gastronomie is zonder problemen gezet en we zijn
blij deze beslissing te hebben genomen. Simple comme bonjour , geeft eigenaar
Jan Huygen graag mee.
LUXE KAMERS & SUITES
Hostellerie-Auberge Simple comme Bonjour staat centraal
in een ruime tuin met terras. Een afzonderlijke parkeerhaven zorgt voor de
wagen.
Het restaurant laat u genieten van regionale gerechten,
verwerkt in een eerlijke Belgische keuken, aansluitend Franse toetsen. Het gevarieerd
ontbijt kan genoten worden in het restaurant, op terras of in de kamer. De bar
staat open voor tal van verfrissingen. Er is gratis WI-FI.
Elk van de vijf kamers en drie suites baadt in een luxe
met alles er op en eraan: bureau, minibar, uitstekende bedden, flat screen tv,
inloopdouche, ligbad, afzonderlijk toilet, ruime wastafel en donszachte
handdoeken, annex schitterend zicht op het park. De Junior Suite is voorzien
van een afzonderlijke kamer.
De kamers staan 7 dagen op 7 ter beschikking, het
restaurant is gesloten op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag, tenzij
op reservatie (feestjes, seminaries, familiebijeenkomsten, vergaderingen enz.)
HOGE VENEN
Simple comme Bonjour ligt op een boogscheut van het
mondaine Spa (20 minuten met de wagen) en het legendarische Circuit
Spa-Francorchamps. Het Natuurreservaat De Hoge Venen ligt op zowat 20 km van
het hotel, een niet te missen reservaat voor natuurliefhebbers en amateurs van
absolute stilte. Tussen Eupen, Malmedy, Spa en het Duitse Monschau ontdekt men een
ruim 30.000 ha beschermd gebied Hertogenwald met vier stuwmeren en het moerassig
4.500 ha groot natuurgebied De Hoge Venen. Het bestaat grotendeels uit heide en
turf. De toegang tot het gebied staat onder strenge controle van de overheid.
Wandelpaden verbinden de grote vlakten turf en de immense moerassige
waterpartijen. Het wordt ten sterkste aangeraden het gebied niet na valavond te
bewandelen, omwille de grote mogelijkheid tot verdwalen.
Tijd om uzelf en uw gezin ven te verwennen, niet ver van
huis, ergens in de rustige Ardennen? Ja, dan zit je goed in hotel-restaurant
Carpe Diem in het vredige Ouffet, te midden de Luikse Condroz. Als prominent
lid van Logis willen de eigenaars Stéphane & Marie Poncelet alleen het
beste en ontvangen u van harte in hun hotel-restaurant aan de GrandPlace 2.
Net voor de eeuwwisseling in 1999 namen Stéphane en Marie
Poncelet hun intrek in de woonst op adres. Ze verbouwden de woning en schreven
in 2005 een nieuw hoofdstuk met het in gebruik nemen van zeven nieuw kamers.
Bij de verbouwingen hield men rekening met de typische stenen uit de Condroz,
zodat de geest van de regio intact bleef. Rust en comfort was het succes van
dit hotel-restaurant waar men zich eerder liet focussen op het restaurant.
Laat ons stellen dat we een restaurant uitbaten met de mogelijkheid er te
overnachten, is de leus van Stéphane Poncelet. Intussen is het hotel
uitgebouwd tot elf kamers, voorzien van alle mogelijke comfort.
STREEKGASTRONOMIE
En daar is hij ten volle in geslaagd. Uit de keuken, waar
Laurent Ninane al ettelijke jaren de scepter zwaait komen zo goed als
uitsluitend regionale seizoensgebonden producten, met Notre Lunch en de Menu
Marché als smaakvolle openers, aan democratische prijzen. Wie wat meer tijd
heeft kan zich storten op Notre Menu Découverte, een vijfgangenmenu met alles
er op en er aan tegen de prijs van 45 euro, 75 euro met aperitief, gepaste
wijnen en koffie.
Topper van het huis is evenwel Notre Menu entre Terre et
Mer. Hier is de Chef op zijn allerbest en schuift een zesgangenmenu op tafel
met het beste uit de zee en het hinterland van de Condroz. Diner goed voor 54
euro of 84 euro all in. Het is duidelijk, de keuken van Carpe Diem is
uitstekend, de wijnen meer dan voortreffelijk. De bediening door de gastheer
zet de kroon op het werk. En ja, mocht de zon van de partij zijn, dan wacht
tafelen in de tuin. Ideaal om jezelf lekker te verwennen in open lucht.
SEMINARIE & FEESTEN
Hotel-Restaurant Carpe Diem stelt zijn infrastructuur ook
ter beschikking van huwelijken, communies, verjaardagsfeestjes,
familiebijeenkomsten en uiteraard seminaries. Stéphane Poncelet: Onze zaal geeft uit op het terras en de tuin
en biedt plaats aan zowat tachtig personen. De ideale locatie voor een
onvergetelijke receptie. Onze seminarieruimte, waar makkelijk veertig man
kunnen plaats nemen, beschikt over alle faciliteiten om van uw vergadering een
succes te maken. Er is uiteraard mogelijkheid om te overnachten. Hier kunt u in
alle rust vergaderen en gebruik maken van gepast didactisch materiaal met
daarbij flipchart, scherm, projector, geluidsinstallatie en al het nodige dat
tot een succes van een seminarie dient te leiden.
ARRANGEMENTEN
Carpe Diem pakt ook uit met een aantal arrangementen
waarbij het gastronomische gekoppeld wordt aan een rustig verblijf. Hierbij is
er keus tussen de Klassieke Terug van de Markt, Klassieke Carpe Diem, Klassieke
Gastronomie en Klassieke Carpe Diem Entre Terre et Mer. Dat met keuze uit een
verblijf in de Junior suite, Klassieke kamer, Carpe Diem Kamer of Suite Carpe
Diem. Voor elk wat wils aan democratische prijzen. Speciale prijzen voor
arrangementen op aanvraag.
PAREL VAN LOGIS
Hotel-restaurant Carpe Diem is sinds 2005 prominent lid
van Logis, een federatie van zelfstandige hoteleigenaars met zetel in Parijs.
Alle hotels van de groep zijn verschillend en stuk voor stuk beschikken ze over
andere troeven. Ze delen evenwel dezelfde mentaliteit en waarden met een
persoonlijke ontvangst, een huiselijke sfeer, een kwalitatief hoogstaande
accommodatie en een streekgebonden keuken als speerpunten.
Carpe Diem is hier een prototype in de Condroz en laat
geen enkele gelegenheid voorbij gaan om het de klant makkelijk te maken. Dit
restaurant met kamers zoals Stéphane het zo graag uitdrukt is hier dan ook
een van de toppers van Logis in de provincie Luik.
In 1949 opgerichte
Fédération Nationale des Logis de France heeft intussen binnen de horeca in
Europa een flinke weg afgelegd. Op nauwelijks twintig jaar tijd ontwikkelde de
keten zich via de Franse departementen, kreeg erkenning in het buitenland en
wordt in 2007 omgevormd tot Fédération
Internationale des Logis. België, Groot-Hertogdom Luxemburg en Italië sloten
zich aan in 2008. Nederland en Spanje vervoegden de keten in 2010 en Andorra
sloot de rij in 2011.
Vandaag telt de organisatie van onafhankelijke
hotel-restaurants meer dan 2.600 vestigingen verspreid over acht landen. De
Logis staan borg om constant het beste te brengen en pakken steevast uit met
een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit, een van de grote troeven van onze
vereniging. Met Logis zorgen we elke dag voor betaalbare klasse, stelt Alain
Mervilde, vice-voorzitter Logis België en eigenaar van Logis Rostune aan de
Gentsesteenweg 86 in Damme-Sijsele.
De grote kracht van Logis is de verscheidenheid. Elk van
hen wordt geleid door de eigenaar, wat de gezelligheid in het hotel en of
restaurant alleen maar ten goede komt. Allen delen ze echter dezelfde
ingesteldheid en mentaliteit, troeven die door het cliënteel sterk gewaardeerd
worden, aldus Alain Mervilde.
LOGIS TROEVEN
Het succes van Logis is gebouwd op vier pijlers. Alain
Mervilde legt uit: We zorgen constant voor een gepersonaliseerde en spontane
ontvangst, wat vertrouwen kweekt en een basis legt voor een duurzame verder relatie,
primordiaal voor vlotte samenwerking Logis-Klant. In tweede instantie zorgen we
voor een kwaliteitsvolle accommodatie waarbij comfort de hoofdrol speelt. Als
derde pijler en niet onbelangrijk schuiven we graag een uitstekende regionale
keuken naar voor, gekruid naar het talent van de Chef. Tot slot en als extra
service pakken we graag uit met een gepersonaliseerd toeristisch programma
zodat de Logis-klant vlug wegwijs gemaakt wordt in zijn nieuwe omgeving. Het komt
er op aan de klant voor een goede prijs alles te bieden wat tot onze
mogelijkheden behoort, zeg maar het hem aangenaam maken, een goede ontvangst,
een smaakvolle keuken, aansluitend genieten van het huis en de directe omgeving.
Naast onze zakenlui behoren de groepen tussen de 30 en 45 jaar en de actieve
senioren die hun eigen regio willen ontdekken op een plezante manier tot onze
vaste klanten.
SCHOUWTJES & STOOFPOTJES
De Logis worden onderverdeeld in prijs/kwaliteitsklasse
en krijgen één tot een maximum van 3 schouwtjes voor prima accommodatie en één
tot maximum 3 stoofpotjes voor een uitstekende keuken. Wie nog méér weet te
bieden wordt gecatalogeerd met Logis dException
Uitzonderlijk Logis en Table
Distinguée Verfijnde Tafel. Zo weet men meteen wat de verwachtingen zijn.
Hoe meer schouwtjes en stoofpotjes, hoe sterker het huis mag verwacht worden.
LOGIS BELGIE
Het gros van de Logis hotel-restaurants bevindt zich
uiteraard in Frankrijk. Ons land laat vandaag 25-tal huizen van klasse zien,
zes in Vlaanderen, één in Brussel en achttien in Wallonië. Michel Son, eigenaar
van Hostelllerie La Claire Fontaine in La Roche en Ardenne is nationaal
voorzitter; Alain Mervilde eigenaar van Logis Rostune in Damme-Sijsele is
vice-voorzitter en Etienne Dupont, eigenaar van Auberge le XIX in
Hensies-Thulin is secretaris. We kijken constant uit naar nieuwe leden die onze
huidige en toekomstige klanten het reizen en het culinaire leven nog gezelliger
kunnen maken. Geïnteresseerden kunnen steeds bij mij terecht via Logis@rostune.be
Men hoeft geen urenlang vastgesnoerd te zitten in een te
krappe vliegtuigstoel om daarna te genieten van een prachtige natuur, de zee en
uitgestrekt strand op een of ander exotisch oord. Neen, dicht bij huis kan het
ook. Een van die ongerepte stranden vindt men bij onze zuiderburen, aan de Côte
dOpale, de Opaalkust, waar de kustlijn grimmig is van uitzicht maar o zo
aantrekkelijk. Een van de leuke stekjes is Wimereux, te vinden langs de route
van Duinkerke naar Boulogne, aan de boorden van de Noordzee.
Le Nord Pas de Calais strekt zich uit vanaf De Panne tot
diep langs de kustlijn van het Kanaal tot Dieppe en de Côte dAlbâtre met trekpleisters
Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez langs de Côte des Dunes de Flandre. Vlaamser kan
haast niet. En toch is het genieten van de gastvrijheid van onze zuiderburen. De
badplaats Wimereux kan zich verheugen met een hotelaccommodatie als Hôtel
Atlantic, hotel met een indrukwekkend panoramisch zicht op zee en strand,
zandvlakte dat zich blootlegt bij eb. Een paradijs voor kinderen.
HOTEL ATLANTIC
Dit viersterren charmehotel is een gedroomd oord voor zij
die er een paar dagen uit willen zijn. Op de benedenverdieping is het genieten
de Brasserie LAloze, goed voor veertig zitjes en een flink uit de kluiten
gewassen terras. Ideaal voor een verfrissend glas of een heerlijke lunch uit de
geraffineerde keuken van vader en zoon Alain en Benjamin Delpierre, met focus
op vis en regionale producten.
Op de bovenverdiepingen bevindt zich het gastronomisch
restaurant La Liègeoise en een ruime vergaderzaal, tevens te gebruiken voor
bijzondere gelegenheden en banketten. Daarnaast wachten achttien mooie recent
totaal vernieuwde vier sterrenkamers, gezegend met vier sterren, allen met
zicht op zee. Een verademing. Het comfort en de absolute verfijning zijn de
troeven om van je verblijf hoe kort ook een onvergetelijk gebeuren te
maken. Men komt als herboren terug. Bovendien is de dienst voortreffelijk.
LA LIEGEOISE
Op de eerste verdieping nodigt restaurant La Liègeoise
uit tot dineren onder de beste condities. Benevens een warm interieur wacht een
onvergetelijk panorama met uitzicht op zee. Intussen stomen de Chefs je diner
klaar. Hier is het werkelijk op en top genieten. De keuken getuigt van grote
klasse: licht en vol verrassing. Ganzenlever, oesters, kreeft, langoustines,
zeebaars, tarbot, rund, lam en onder andere tal van groenten vormen samen een
harmonie op het bord. Een keuken om duimen en vingers af te likken, als we even
het cliché mogen gebruiken. De Chefs Alain en Benjamin kunnen hierbij rekenen
op de hulp van een twintigtal vaste medewerkers. Zij stellen alles in het werk
opdat uw menu of keuze A la Carte tot in de perfectie wordt uitgevoerd.
Meer nog, voor wie het wenst, de beide Chefs pakken met
de regelmaat van een klok ook uit met kooklessen, gebaseerd op diverse themas:
asperges, bouchot mosselen, vergeten groeten en of creaties om en rond
feestelijke tafels.
RELAX
Wie naast de zee, het strand en de rust nog extra in de
watten wil gelegd worden, vindt ruim zijn gading in de Espace Détente, de
ontspanningsruimte van het hotel dat zorgt voor rituele ontspanning, Oosters
relaxen, gezichtsmassage, Hawaïaanse verzorgingen en onder andere behandelingen
met hete stenen.
TO DO
Wimereux mag dan wel een stipje zijn aan de Opaalse Kust,
in de buurt kan men zich ten volle ontspannen, met het onmetelijk strand dat
zich voor het hotel ontplooit bij ebbe. De 18 holes van de Golf de Wimereux
ligt op 2,5 km van het hotel en voor wie wil shoppen, grootstad Boulogne ligt
op minder dan 5 km zo binnen handbereik, havenstad waar het aquarium Nausicaa
de wereld onder water laat zien. Een brok geschiedenis valt te ontdekken in de
Oude Stad Boulogne. Een bezoek overwaard. Flaneer ook eens langs de
vissersboten, plaatselijke vissers die zorgen voor de dagelijkse aanvoer van
zee- en schaaldieren.
En dat alles op iets meer dan een uur met de wagen uit de
Westhoek. Vanuit Oostende telt men anderhalf uur.
Oostendse musicus Jo Arend actief in Hôtel Altlantic &
Restaurant Liègoise in Wimereux
Muziek en gastronomie: altijd genieten
OOSTENDE - WIMEREUX De Oostendse all-round musicus is
de jongste maanden sterk in trek in de Franse toprestaurants aan de overigens
schitterende Côte dOpale. Hij is dan ook een graag gezien gast tijdens Candle Light
Dinners en banketten van hoog niveau. Muziek zit me in het bloed en het is
fijn te mogen ervaren dat men ver over de grenzen aan ons denkt om hun
festiviteiten op te vrolijken met mijn muziek, stelt Jo Arend, jazzfanaat en
doorgewinterd in de muziek en graag gezien in hotel Atlantic en restaurant
Liégeoise in de Franse badplaats Wimereux.
Inderdaad, Jo Arend is van alle markten thuis. Music was
my First love van John Miles zou best kunnen als levensmotto van Jo Arend.
Zowel met de blokfluit die hij van zijn vader kreeg, als met de klarinet die er
vrij vlug op volgde, speelde hij de radiodeuntjes na. Muziek is hem ingeboren
en na studies in De Panne, Veurne en Gent is hij spoedig een veel gevraagd muzikant in de talrijke live-orkesten
van toen. Eens de legerdienst achter de rug start hij in De Panne met een eigen
zaak Taverne 1900, een soort café-chantant, ondertussen ook huismuzikant van
het Melipark waar een gevarieerd aanbod livemuziek voor daverende ambiance zorgt. Maar in hem schuilt ook de jazzmusicus.
Jacques Pelzer en Marc Alleyn zetten hem aan daarin volop te experimenteren.
Jazz wordt zijn grote liefde, wat niet
wegneemt dat hij elk muziekgenre met evenveel vakkennis brengt. Daarbij ontpopt
hij zich in zijn Taverne 1900 ook als zanger en leert wat entertainen is: uw
enthousiasme overdragen aan het publiek.
DOORBRAAK IN OOSTENDE
Als de muzikale duizendpoot zich later in
Oostende vestigt, volgt de grote doorbraak. Niet alleen als gangmaker van het
Jazzfestival, maar ook als all-round muzikant in het Casino-Kursaal. Zijn
muzikale veelzijdigheid geen genre is hem vreemd en een wereldwijd
repertoire maken hem tot buiten de landsgrenzen bekend. Als solist en met zijn
combo wordt hij gevraagd in befaamde casinos en hotelketens, jazz-clubs en
festivals in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, zelfs in de States
is de naam Jo Arend geen onbekende meer. Solist, jazzcombo, big band, als het
om kwaliteitsmuziek gaat komt men bij Jo Arend terecht. Ik startte met een
Tribute to Fats Domino en de bal ging aan het rollen. Er volgden nog Tributes
to Louis Prima, Frank Sinatra, Ray Charles, Louis Amstrong, Gilbert Bécaud, Aznavour,
Joe Dassin, Marc Aryan en onder andere Elvis Presley, stelt Jo Arend, oogverblindende
sax onder de arm.
FRIVOLE TOETSEN
Het is duidelijk met Jo Arend kan men op
muzikaal gebied echt alle kanten op. Hij staat synoniem voor kwaliteit. We
maken ons sterk dat we onze eigen stijl uitwerken, soms wat frivool of amusant,
evenwel steeds met eerbied voor de originele muziek waarbij we met onze combo
graag de beroemde en bekende musici voor de geest halen, iet wat enthousiast
onthaalt wordt door ons publiek. Of dat nu in eigen midden of in het buitenland
is, muziek is universeel en spreekt alle talen, aldus Jo Arend die zijn
arrangementen laat tekenen door Ghislain Slingeneyer.
INTERNATIONAAL
Goede wijn behoeft geen krans. Zo ook Jo
Arend. Zowel als solist als met zijn combo is hij een graag geziene gast op de
meest uiteenlopende gelegenheden. De veelzijdige muzikant is de grondlegger van
de Tributenconcerten, waarmee hij al hulde bracht aan de allergrootsten. Hoewel
Jo's voorkeur uitgaat naar jazzmuziek kan je met hem, op muzikaal gebied, alle
kanten op. Daarvoor is hij graag gezien in het buitenland. In Hotel Atlantic,
annex restaurant Liégeoise, in de Franse badplaats Wimereux, is Jo Arend voor
de eigenaars Alain en Benjamin Delpierre kind aan huis. Wanneer Monsieur Jo
hier komt spelen loopt de steevast zaak vol. Onze gastronomen kennen hem hier
zeer goed. Hij zorgt steevast voor een meerwaarde aan tafel en fleurt het
geheel op. Muziek en gastronomie gaan hier telkens weer hand in hand. Een
perfect huwelijk, zeg maar, geeft keukenchef Alain Delpierre graag mee.
Jo Arend is alvast te genieten op vrijdag 18
oktober om 20 uur in VC De Fakkel, Zwanenlaan 11 in Bredene. Meer info: 059 32
51 85 en 059 80 90 08.