Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPPERS IN ZEELAND - ZEEUWS-VLAANDEREN

Restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse – Zeeland

Lekker, vers, betaalbaar en gezellig

Restaurant Vis aan de Markt aan de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, gemeente Tholen in Zeeland, is een absolute aanrader voor gastronomen die lekker, vers, gezellig en betaalbaar willen eten.

 

Chef en eigenaar Maurice de Coninck is een autodidact. “Op mijn zestiende ging ik al overal helpen koken”, zegt hij. “Het zat een beetje in de familie: mijn ouders hadden een slagerij in Nederland en maakten ook panklare gerechten. Ze gaven ook les op de slagersschool. En mijn overgrootvader had een beenhouwerij in Brugge. Ikzelf wilde eerder in de horecasector actief zijn, trok naar de hotelschool en werkte in diverse restaurants, onder andere in de Elzas. Op mijn 23ste, ik ben er nu 43, begon ik mijn eigen restaurant. Achteraf gezien ben ik misschien te jong zelfstandig begonnen, maar ik koos altijd al voor de weg van mijn eigen plezier en geluk.”

ANDERE AMBITIE

Ondertussen is Maurice de Coninck al 15 jaar aan het werk in zijn restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse. “Met veel ambitie om in de Gault Millau te staan, een Bib Gourmand in de Michelin te halen, artikels in de toonaangevende horecabladen te krijgen… Maar omdat met het anders worden van de wereld – zo zie ik dat – de interesse en het gedrag van de mensen veranderde en door privéomstandigheden gooide ik het over een andere boeg. Ik leverde mijn Bib Gourmand en Gault Millau in en had maar één ambitie meer voor mijn restaurant: lekker, vers en betaalbaar eten, een gezellig en gemoedelijk restaurant uitbaten. Mijn keuken kun je nu een natuurlijke boerse keuken noemen. Ik werk niet meer met een groot team. In de keuken een student uit de middelbare school en in het restaurant mijn vrouw Tanja en twee dames. That’s it! Tanja – ik noem ze pluisje – komt trouwens uit een groot horecageslacht.”

DOEN WAT JE HART INGEEFT

Wat betekent gastronomie voor u en hoe vergelijk je die met de Belgische gastronomie? “Ik vind dat een gastronoom moet doen wat zijn hart ingeeft en vooral zijn afkomst en de streek waar hij vandaan komt niet mag verloochenen. Hoe kan ik nu hier in Zeeland lamsvlees bereiden dat in Nieuw-Zeeland geslacht is, daar vacuüm verpakt of ingevroren wordt, met de boot of het vliegtuig aan de groothandel in Nederland geleverd wordt en pas dan in mijn restaurant terecht komt, terwijl er hier zoveel lammeren rondlopen! Dat geldt ook voor vis- en schaaldieren. Als je naar Zeeland komt om van de gastronomie te proeven, ga je toch geen pangasius, dorade of ik weet niet welke andere vis op tafel brengen, als de Zeeuwse wateren zelf een rijkdom aan vis en schaal- en schelpdieren hebben!”

GRENS VERKEERD GETROKKEN

Waarom zegt men altijd dat de Nederlandse gastronomie niet kan tippen aan de Belgische? “Een Vlaming is Bourgondisch ingesteld, maar ook de Zeeuwen, Brabanders en Limburgers in Nederland zijn zo. Alleen hebben ze de grens in 1833 verkeerd getrokken. De gastronomie in België is goed ontwikkeld, maar dat ze daar 100 keer beter is dan in Nederland, moet ik tegenspreken. Weet je wat het gemis is in Nederland? Bij ons is de top goed, maar we hebben geen goede middenklasse restaurants. Je kunt in Nederland bijna nergens een filet pur met vers gemaakte béarnaise eten (behalve bij mij). Als ik op een vrije dag met Tanja en onze kinderen iets eenvoudigs wil gaan eten, weet ik écht niet waar ik naartoe moet.”

GASTENKAMERS

Al is Scherpenisse een kleine gemeente, toch hebben Maurice de Coninck en zijn vrouw Tanja gemiddeld 90 couverts per dag. “En 70 procent van onze klanten zijn Vlamingen”, zegt hij. “Vlaanderen ligt hier toch ook maar op een boogscheut vandaan. Bovendien hebben we hier 5 gastenkamers aan 75 euro per kamer van 2 personen. De enige voorwaarde om hier te kunnen overnachten is dat je één menu neemt. Maar ook die zijn niet zo prijzig. Een Mix & Match-menu met 3 gangen kost slechts 24,95 euro en je kunt kiezen tussen verschillende voor- en hoofdgerechten en desserts. Er is ook wijn voor ieders beurs.”  (IB)

 

Restaurant Vis aan de Markt

Maurice & Tanja de Coninck

Hoge Markt 9 – 10

4694 GC Scherpenisse - Zeeland

Tel. 0031 166 663901

info@visaandemarkt.nl

www.visaandemarkt.nl






>> Reageer (0)
16-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRUSSELS AIRLINES MIKT OP 2014 OP NIEUWE VLUCHTEN

Brussels Airlines vliegt in 2014 naar tal van nieuwe Europese vakantiebestemmingen

 

In het zomerseizoen van 2014 (30 maart tot 26 oktober) voegt Brussels Airlines opnieuw vakantiebestemmingen toe aan haar Europese netwerk. De dienstregelingen van enkele bestaande bestemmingen worden aangepast om de connectiviteit binnen het netwerk te verbeteren en Tel Aviv zal meer worden aangevlogen.

Op 30 maart 2014 gaat voor de luchtvaartsector het zomerseizoen in en dat brengt ook dit jaar weer nieuwigheden met zich mee in het Brussels Airlines netwerk. De Belgische maatschappij voegt enkele Europese vakantiebestemmingen toe. Zo zullen vakantiegangers volgende zomer vier keer per week naar drie bestemmingen op het populaire Franse eiland Corsica kunnen vliegen, namelijk Bastia, Ajaccio en Figari. Net zoals vorig jaar keren de seizoenbestemmingen ook volgende zomer weer terug in het programma: Catania en Palermo op het eiland Sicilië, Napels, Firenze, Faro, Porto, Marrakech en Agadir. Alicante, dat vanaf 26 oktober 2013 drie keer per week door Brussels Airlines wordt aangevlogen, zal ook in de zomer van 2014 verder worden aangeboden.

Brussels Airlines keert ook weer terug naar de Griekse markt na een jaar afwezigheid: Athene zal tijdens het zomerseizoen opnieuw worden aangevlogen vanuit Brussels Airport en dit drie keer per week.

Voor enkel bestaande bestemmingen wijzigen de vluchturen om betere aansluitingen binnen het netwerk te kunnen aanbieden. De laatste vlucht naar Budapest zal later vanuit Brussel vertrekken (20u50) en de eerste vlucht vanuit Budapest zal al om 8u40 landen in Brussel, om eendaagse business trips naar Brussel te vergemakkelijken en om transfers met het Europese en het intercontinentale netwerk van Brussels Airlines mogelijk te maken.

Tel Aviv, een bestemming die dagelijks door Brussels Airlines wordt aangevlogen en 2 keer per dag op zondag, zal 3 keer per week extra worden aangeboden, waardoor er vanaf eind maart op maandag, woensdag, donderdag en zondag ook ’s ochtends vanuit Brussels Airport naar Tel Aviv kan worden gevlogen, en er betere connectiemogelijkheden ontstaan.

BRUSSELS AIRLINES

Brussels Airlines, lid van de Lufthansa Groep en van Star Alliance, is de Belgische luchtvaartmaatschappij met het grootste vluchtaanbod van en naar de Europese hoofdstad Brussel. De 43 vliegtuigen en ruim 3500 werknemers van de Brussels Airlines zorgen dagelijks voor ongeveer 300 vluchten naar meer dan 70 Europese en Afrikaanse bestemmingen met Gambia als een van de toppers, en sinds kort ook voor een dagelijkse verbinding met New York JFK en vijf vluchten per week naar Washington D.C.

Op haar lange afstandsvluchten worden de passagiers verwelkomd in een totaal vernieuwde Business Class met full flatbeds en state of the art inflight entertainment en een nieuwe Economy Class met individuele inflight entertainmentschermen en ergonomische zetels. Lange afstandsvluchten worden met Airbus A330-200/-300 toestellen geopereerd. 

DRIE FORMULES

Op haar Europese netwerk, vooral aangevlogen met Airbus A319 en A320, biedt Brussels Airlines drie formules aan: een Business Class product “b.business”, een flexibele reisformule die synoniem staat voor tijdswinst en comfort “b.flex economy+” en een low fare product “b.light economy”. 

Naast de 18 bestemmingen in Afrika en 2 in de Verenigde Staten  (New York en Washington) biedt Brussels Airlines in samenwerking met haar intercontinentale partners nog lange afstandsvluchten naar de Verenigde Arabische Emiraten, China, Thailand, Indië, Noord-Amerika en Canada.

Meer informatie op www.brusselsairlines.com

 

(Georges Keters)

 










>> Reageer (0)
15-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinaire wedstrijd GASTRONOMISCHE CLUB PROSPER MONTAGNE

61ste Culinaire Prijs Prosper Montagné

Vincent Denis Eerste Kok van België

Grégory Van Acker Eerste Sommelier

 

In een finale met vijf wist Vincent Denis, chef-patissier van restaurant L’Eveil des Sens in Montigny-le-Tilleul zich in de catacomben van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie tot Eerste Kok van België te kronen, een organisatie van de Gastronomische Club Prosper Montagné, onder leiding van voorzitter Guy Van Neste. Grégory Van Acker, sommelier van restaurant De Lijsterbes in Berlare werd Eerste Sommelier van België. De laureaten en finalisten werd dik in de prijzen gezet tijdens een magistraal banket, op tafel gezet door de Salons Saint Germain met de medewerking van Sam Van Houcke (Eerste Kok in 2013) en Jan Rots (Eerste Sommelier in 2013), leerlingen en leerkrachten van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie.

 

Voorzitter Guy Van Neste opende de feestelijke avond met een dankwoord aan allen die zich een jaar lang hebben ingezet om dit doel te bereiken: “Zonder de sponsors, de hotelschool Spermalie en de onvoorwaardelijke inspanningen van onze Provoosten is het niet mogelijk een festiviteit als deze te verwezenlijken. In november 2012 nam ik de fakkel over van Manu Dezutter, een man van vele oorlogen die liefst 37 jaar de Club Prosper Montagné door goede en kwade dagen wist te loodsen. Nu pas weet ik hoe zwaar de taak van voorzitter kan wegen. Gelukkig kon ik rekenen op ere-provoost Michel Coppens, Robert Van Landeghem, Marc Renaer, Gido Van Imschoot en Marc Duynslaeger. Zij hebben mij enorm gesteund. Door de nauwe samenwerking met een reeks bestuursleden ben ik nu echt blij dat we de klus hebben kunnen klaren.”

INTRONISATIES

Voorzitter Guy Van Neste introniseerde met verve vier verdienstelijke personen in de Orde Gastronomische Club Prosper Montagné: Gido Van Imschoot (provoost Sommeliers), Filiep Defraye (directeur Hotelschool Spermalie), José Lemahieu (Wijnpersonaliteit van het jaar) en Carlos Appelgren Balbontin (Ambassadeur Chili).

EERSTE SOMMELIER

Gido Van Imschoot, kersvers provoost Sommeliers, mocht meteen Grégory Van Acker huldigen als Eerste Sommelier van België. Hij liet in een sterke finale Hendrik Verniers (Ten Bogaerde Koksijde), Dries Corneillie (Hertog Jan te Brugge Sint-Michiels), Benoit Coudere (Karmeliet te Brugge) en Francis Vandierendonck (restaurant Casino Knokke) achter zich. De laureaat gaat naar huis met Trofee Prosper Montagné, de wisselbeker Meyhui en tal van diverse prijzen. Alle finalisten krijgen de zilveren VVS-pin en een pakket wijn, aansluitend wellnesspakket van BRU door Michel Vleugels. Tot slot bedenkt Katherine Berquin Jewels de partner van de laureaat met een fonkelend juweel, ter waarde van 3.000 euro.

EERSTE KOK

Klap op de vuurpijl is de proclamatie van de Eerste Kok van België, een kolfje naar de hand van provoost-generaal Eddie Van Maele, speciaal voor dit galafeest overgevlogen uit zijn residentie in Thailand. Vincent Denis uit Montignie-le-Tilleul is de nieuwe Eerste Kok van België. Hij versloeg Kevin Lejeune (restaurant La Paix in Anderlecht), Dany Lombart (restaurant Le Mayence in Charleroi) en Pieterjan Rosseel (Pieterjan Rosseel Home Cooking in Diksmuide) en Glenn Verhasselt (restaurant t’Stoveke in Strombeek-Bever). De nieuwe nummer één werd bedolven onder een berg prijzen. Alle finalisten ontvingen tegelijk de  medaille “Officiële meesterschapwedstrijd” geschonken door het kabinet van minister Sabine Laruelle, minister van Middenstand, KMO'S, Zelfstandigen en Landbouw.

KOKVEST VOOR WINNAARS

Nieuw is de kokvest met de Belgische kleuren, vest die geschonken wordt aan de winnaars van de jongste twintig jaar. Voorzitter Guy Van Neste hierover: “Deze kokvest mag enkel gedragen worden door de winnaars van het wedstrijd Eerste Kok van België. Alle chefs, die deze meesterschapwedstrijd de voorbije 20 jaar hebben gewonnen, krijgen een persoonlijk exemplaar.  Ook de toekomstige winnaars van de Prijs Prosper Montagné zullen deze exclusieve kokvest mogen dragen, een ontwerp van de Kristof D’Hondt, costumier van Dine & Cook.

CLUB PROSPER MONTAGNE

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 door Roger De Ramée, toenmalig concessionaris van het Casino in Oostende. In 1974 werd hij als voorzitter opgevolgd door Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist die de fakkel vorig jaar doorgaf aan Guy Van Neste, chef-eigenaar restaurant ’t Pandreitje in Brugge. De voorzitter wordt omringd door provoosten die elk in hun vak een reputatie hebben opgebouwd: Eddie Van Maele (provoost generaal), Robert Van Landeghem (Keukenchefs), Pierre Saey (banketbakkers), Gido Van Imschoot (wijnschenkers), Frans Saint Germain (traiteurs), Jaques Marit (restauranthouders), Marc Renaer (visconsulenten en penningmeester), Michel Van Tricht (kaasmeesters) met Michel Coppens, Paul Puissant, Jean Van Brabant en Frank Desmedt als ere provoosten en ere-voorzitter Manu Dezutter.

De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.

Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapwedstrijden Eerste Kok van België en Eerste Sommelier van België’.

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTELS IN BRUSSEL

MEININGER HOTEL BRUSSEL

GROOT SUCCES SINDS OPENING IN MEI

 

Brussel, datum-  Het veelbesproken CO-neutrale Meininger Hotel aan de Henegouwenkaai te Brussel, dat haar deuren opende begin mei van dit jaar, kent een stormachtig succes op de Brusselse hotelmarkt.

 

Sinds 1 mei van dit jaar, en gerekend tot 30 september, kende het hotel een gemiddelde bedbezetting van 75,2%,  82.714 overnachtingen, voor 41.099 inkomende gasten.  Hieruit valt dus op te maken dat het gemiddelde verblijf 2 nachten telt.

 

Van de gasten gebruikt iets meer dan de helft (23.756) een betaald( 5,90 euro pp) ontbijt, anderen gebruiken de openbare keuken, of verblijden de lokale bakkers.

 

Het Meininger Hotel Brussel werd opgezet in gebouwen van de voormalige Bellevue brouwerij, en heeft al heel wat stof doen opwaaien in designmiddens.

De overal aanwezige Street Art, de inrichting, het respect voor, en gebruik maken van de originele architectuur, de gezellige hotelbar (die op die korte tijd een place to be is geworden), en de grote verscheidenheid aan gasten, van backpackers tot zakenreizigers, maken

van het Meininger de nieuwe parel aan de Brusselse hotelkroon.

KERSTMARKT OP 17 NOVEMBER

Is de interesse opgewekt? Kom dan op zondag 17 november aanstaande naar de Kerstmarkt op het voorplein van het hotel, en U heeft dan ook een unieke gelegenheid om het hotel te bekijken door tegelijkertijd de DaWanda Designmarkt te bezoeken. Meer dan 90 jonge creatievelingen en designers uit heel Europa tonen dan hun mode, accessoires, kinderspeelgoed, juwelen, cadeau-ideeën, en er is op de koop toe ook een doe het zelf atelier.

 

De markt krijgt een zeer eigen karakter doordat ze opgezet is doorheen kamers op de eerste verdieping van het hotel.

Open van 10 tot 17u en de ingang is gratis.

 

MEININGER HOTEL Brussels City Center

Henegouwenkaai 33, 1080 Brussel (Molenbeek)

 










>> Reageer (0)
14-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEWEEKEND MIDDELKERKE

17de

Champagneweekend Middelkerke

 

 

Van vrijdag 8 tot en met maandag 11 november loopt in het Middelkerkse Casino de 17de editie van het Champagneweekend, ontsproten uit meer dan 45 jaar vriendschap en jumelage met onze Franse zusterstad Epernay, het kloppend hart van de Champagne. Vier dagen lang stellen 11 ambachtelijke wijnbouwers uit de regio hun beste flessen voor. In de restaurants worden speciale champagnemenu’s op tafel gezet. Culinair genieten is dus de boodschap. Het champagneweekend is tot stand gekomen door de unieke samenwerking tussen de dienst voor Toerisme, de Handelaarsbonden, de Horeca en het Jumelagecomité van Epernay en Middelkerke.

Champagne en Middelkerke kunnen het al lang goed met elkaar vinden. Je zou het een ouderwets huwelijk kunnen noemen: trouw en moeilijk te scheiden. Zowel inwoners, tweede verblijvers als toeristen vinden elkaar ieder jaar opnieuw terug in het gezellige Casino. 11 echte, ambachtelijke champagneboeren uit de streek van Epernay komen er persoonlijk hun beste champagne schenken. 

Vrijdag 8 november

Officiële opening om 20 u door burgemeester Janna Rommel-Opstaele en toerismeschepen Michel Landuyt

Inhuldiging Ridder in de Orde van de Champagne om 20.30 u

Ignace Baert aan de piano in de Baccarazaal om 21 u.

DJ Louch van 23 tot 02 u.

Zaterdag 9 november

Champagnebeurs deuren open van 11 tot 00 u.

NIEUW: Aperitiefconcert Freddy Birset om 11.30 u.

Champagne proeverijen met Alain Bloeykens om 11, 14 en 16u

Champagnelounge (Sunstudio) met Ignace Baert van 14 tot 18u

DJ Lounch vanaf 14.30 u.

Champagnefuif met DJ Booth van 21 tot 00 u.

Zondag 10 november          

Champagnebeurs deuren open van 11 tot 00u

NIEUW: Aperitiefconcert Jo Lemaire om 11.30 u.

Champagne proeverijen met Alain Bloeykens om 11, 14 en 16u

Champagnelounge (Sunstudio) met DJ Lounch van 14 tot 18 u.

Ignace Baert aan de piano in de Baccarazaal van 14.30 tot 18 u.

DJ Lounch vanaf 18 tot 00 u.

Maandag 11 november

Champagnebeurs deuren open om 11 tot 21 u

NIEUW: Aperitiefconcert Rita & Les Martins om 11.30 u.

Champagne proeverijen met Alain Bloeykens om 11, 14 en 16u

DJ Lounch van 14.30 tot 21 u

De champagnebeurs is elke dag vrij toegankelijk. De champagnehuizen staan opgesteld in de inkomhal en de Baccarazaal van het Casino.

COLLECTOR’S ITEM CHAMPAGNEGLAS

Deelnemers aan de beurs kopen hun eigen champagneglas aan 5,00 euro. Zonder glas kan er niet gedegusteerd worden. Inruilmogelijkheid van gebruikte glazen tegen propere glazen aan de glazenstand in de inkomhal.

DEGUSTATIEPRIJZEN

Glas champagne: 4  euro
Fles champagne: volgens prijs van het champagnehuis.

DEELNEMENDE AMBACHTELIJKE WIJNBOUWERS:

Champagne Bonnaire

120, Route d’Epernay

F- 51530 Cramant
info@champagne-bonnaire.com

je@bonnaire-clouet.com

0033 326575085 (tel)

0033 608267305 (gsm)

Champagne Bourdaire-Gallois

21, Rue de Trigny

F-51220 Pouillon
daniel.bourdaire@orange.fr

bourdaire-gallois@ornage.fr
0033 326031792 (tel)
0033 688592560 (gsm)

Champagne Paul Clouet

1, place André Tritant
F-51150 Bouzy
contact@champagne-paul-clouet.com

je@bonnaire-clouet.com

0033 326570731 (tel)

0033 608267305 (gsm)

Champagne Dhondt-Grellet

Le Moulin

F-51190 Flavigny 
dhondt-grellet@wanadoo.fr
0033 326579709 (tel)

0033 608313956 (gsm)

Champagne Michel Genet

29, Rue des Partelaines

F-51530 Chouilly
champagne.genet.michel@wanadoo.fr
0033 326554051 (tel)

0033 608426283 (gsm Agnes)
0033 682659744 (gsm Vincent)

Champagne B. Hennequin

“Les Almanachs”

F-51480 Arty-Venteuil
champ.b.hennequin@free.fr
0033 326584817 (tel)

0033 684541905 (gsm)

Champagne Henri Mandois

66, Rue du Général de Gaulle

F-51530 Pierry
info@champagne-mandois.fr
0033 326540318 (tel)

0033 607395747 (gsm)

Champagne Moussy Père & Fils

40, Rue du Grand Mont

F-51190 Le Mesnil-sur-Oger
andremoussy@orange.fr
0033 326575499 (tel)

Champagne Prévoteau-Perrier
15, Rue André-Maginot

F-51480 Damery
champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr
0033 326584156 (tel)

0033 629244796 (gsm)

Champagne Vautrain,

207, Route de Reims

F-51530 Dizy
christianvautrain@yahoo.fr
0033 326552989

Champagne Robert Allait
6, Rue du Parc
F 51700 Villers-sous-Chatillon
champagne.allait@wanadoo.fr
0033 326 583723 (tel)
0033 786639025

CHAMPAGNEPROEVERIJEN

Kunstgalerij – 1ste verdieping Casino - zaterdag 9 – zondag 10 – maandag 11 november om 11, 14 en 16 u.

Zin en onzin over champagne

Introductie en proeverijen met Alain bloeykens. Wat is het verschil tussen een Brut, een Millésime, een Blanc de Blancs of een Grand Cru? Hoe serveer je champagne zonder brokken te maken? Is champagne louter een aperitief?
Wijnjournalist Alain Bloeykens maakt u wegwijs in de boeiende wereld van de champagne. Samen met hem proeft u, in een seminarie van ongeveer 45 minuten 5 verschillende champagnes en maakt hij komaf met de meest hardnekkige fabeltjes!

Introductie en proeverij met wijnjournalist Alain Bloeykens. € 15,00 – degustatie en gids ‘de 10 ambachtelijke wijnbouwers uit Epernay' inbegrepen.

CHAMPAGNE MENU'S

In heel wat restaurants zetten de Chefs een smaakvol Champagne Menu op tafel tegen de prijs van 80 euro per persoon, halve fles Champagne inbegrepen.

Restaurant IL CIRCO - Casino Middelkerke

Restaurant PAPILLON - Leopoldlaan 53

Restaurant CHAPLIN - Leopoldlaan 95

Restaurant EAT & SEA - Zeedijk 72

Restaurant HONFLEUR - Paul de Smet de Naeyerstraat 19

Restaurant KAPELLE - Diksmuidestraat 68 - Sint-Pieters-Kapelle

Restaurant KRISTOFFEL - Leopoldlaan 39

Restaurant DE LANTEIRNE - Westendelaan 308 - Westende-Dorp

Restaurant RAMBLAS - Oostendelaan 24

Restaurant DE SAUTEUSE - Westendelaan 144

Restaurant SIRENE - Leopoldlaan 67

Restaurant LA TEMPETE - Paul de Smet de Naeyerstraat 21

Restaurant DE VLASCHAARD - Leopoldlaan 246

Restaurant LA TULIPE - Leopoldlaan 81

Restaurant MARQUIZE - Henri Jasparlaan 175 - Westende-Bad

Restaurant THE LORD - Leopoldlaan 129

INFO & RESERVATIE

Dienst voor toerisme Middelkerke – Westende T 059 30 03 68 toerisme@middelkerke.be

 

 (GK)









>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HENDRIK VERNIERS RUNNER UP PROSPER MONTAGNE

Hendrik Verniers runner up Eerste Sommelier van België

 

“Dit wordt een grote meneer, een echte diamant”

 

De Oostendenaar Hendrik Verniers, sommelier in het sterrestaurant Ten Bogaerde in Koksijde, wist zich tot runner up te kronen op de prestigieuze wedstrijd Eerste Sommelier van België, een organisatie van de Gastronomische Club Prosper Montagné. Wijnkenners Alain Bloeykens en Jean-Marie Dedecker hadden het ons voor de wedstrijd al gesteld: “Hij zal niet ver van de titel te vinden zijn”.  En of ze gelijk kregen.

 

Hendrik Verniers wist zich enkele maanden geleden tot het kransje finalisten te wringen. Alom geprezen wijnjournalist Alain Bloeykens hierover: “Ja, dit is debuut dat kan tellen. Maar dit is geen toeval, want ik ken de jonge man al jaren. Wellicht was ik de allereerste die meteen onder de indruk was van zijn capaciteiten en zijn enorme wijnpassie. Heel toevallig overigens. We gaan zo’n acht jaar terug in de tijd. Een lifestyle magazine vraagt me of ik geen zin heb om iets te gaan doen rond wijn in mondaine skioorden. Er werd koers gezet naar het mondaine Courchevel in de Franse Alpen.”

JONGE SNAAK

“Op het programma onder meer een bezoek aan het tophotel Les Airelles. Op de wijnkaart namen als Pétrus, Cheval Blanc en Romanée Conti, de meest prestigieuze wijnen dus die er verkocht werden tegen astronomische prijzen. Of ik de sommelier even kon spreken, vroeg ik de hoteldirectie. Geen probleem. Groot was mijn verbazing toen ik een jonge snaak zal afkomen, Vlaming bovendien, die zich voorstelde als Hendrik Verniers. Een beetje gesloten bij het eerste praatje maar al snel een spraakwater toen ik hem vragen stelde over die wijnen en het selecte gezelschap klanten. Alsof hij nooit anders gedaan had. Meteen wist hij mij te vertellen welke grootse wijnen hij geopend en geproefd had, hoe die juist smaken en wat ik er moest bij eten. Of welke klant nu juist voor Pétrus valt of wie liever Bourgogne drinkt. Ik was meteen onder de indruk. Nog groter was mijn verbazing toen deze jonge gast mij vertelde dat hij na het skiseizoen naar het al even mondaine Saint-Tropez vertrok om daar tijdens het zomerseizoen als sommelier in het allerbeste hotel aan de slag te gaan”, gaat Alain Bloeykens – glas Chileense Carmenère Barrica 2008 Santa Carolina binnen handbereik – zijn lofzang over dit jong talent verder.

ALLES VOOR DE WIJN

“Toen ik het hotel verliet vroeg de baas of hij me even kon spreken. Of ik nog meer jongens ken als Hendrik, vroeg hij me. Want jongens met zo’n gedrevenheid en passie zijn uiterst zeldzaam. Wat een verschil met de Fransen, die denken hier enkel aan skiën. Hendrik niet, zijn leven staat in het teken van de wijn, de rest kan hem gestolen worden. Geloof me, voegde hij er nog aan toe, deze jongen is een echte diamant.”

Alain Bloeykens onderstreept de zienswijze van de hotelier. “Mijn devies? Het talent is er, de kennis ook, komt er nu op aan nog wat extra ervaring te vergaren. En die zal hij zeker meekrijgen in restaurant Ten Bogaerde waar hij steeds meer zijn eigen stempel drukt op de wijnkaart. En volgend jaar? Opnieuw deelnemen aan die grote sommelierswedstrijd. Een finaleplaats was mooi maar deze man moet hoger mikken. Going for gold. Schrijf het maar meteen op, hij zal er niet ver naast zitten”, besluit Alain Bloeykens, nu actief op zijn Megavino.

SAINT-TROPEZ 2010

Het relaas van Alain Bloeykens – niet dat we aan zijn kennis twijfelen – werd meteen bekrachtigd door senator Jean-Marie Dedecker, een man van vele oorlogen en notoir wijnliefhebber en dito kenner, samen met de familie Verniers aan de erewijn. “Een mannetje die het nog ver zal brengen. Ik ontdekte hem in 2010 in Saint-Tropez. In de villa van een vriend kon ik even op adem komen en de pil doorslikken van een ontgoochelend verkiezingsresultaat. Als verjaardagscadeau werd ik getrakteerd op een etentje in de Pinède, een driesterrenrestaurant in de baai van Brigitte Bardots thuishaven. Er kwam een jonge sommelier aan onze tafel met een schuchtere blik verborgen achter een zware zwarte bril. Een perfecte avond, met uitstekende wijn, maar vooral een afgeborstelde bediening in vlekkeloos Nederlands. Het was Hendrik Verniers, een Oostendenaar”, vertelt Jean-Marie Dedecker, tevreden dat hij de jonge snaak terug kon ontmoeten.

LEERRIJKE ZWERFTOCHT

Het is duidelijk, Hendrik Verniers ontpopte zich in weinig tijd tot een volleerde sommelier. “Te danken aan hemzelf. Hij leefde tot nog toe als een kluizenaar die zijn instinct was gevolgd, of liever zijn passie voor de wijn, zelfs tot aan de boorden van de Middellandse zee. Meer nog, Hendrik werkte ’s zomers aan de Franse Riviera en s’winters verkastte hij naar het mondaine Franse skioord Courchevelles. Een eenzame zwerftocht, want scheiden doet lijden, maar dit is de prijs die hij wilde betalen voor de universiteit van ’t leven. Hij vertelde me hoe rijke Russische oligarchen een Mouton Rothschild mengden met een glas cola, en hoe de Koreaanse baas van Samsung een ganse skipiste afhuurde voor hemzelf. Decadentie van een omhooggevallen Bacchusgezelschap”, stelt Jean-Marie Dedecker, flink op dreef en dus op zijn best.

EEN GROTE MENEER

Augustus 2013,drie jaar later, in restaurant Ten Bogaerde, de oude abdijhoeve aan de Koksijdse duinenrand, zit Jean-Marie Dedecker er aan tafel. “En wat zie ik? Hendrik is er nu sommelier, thuisgekomen van zijn eenzame Franse leerschool, zelfverzekerd en met een encyclopedische wijnkennis. Hij vertelde me dat hij geselecteerd was bij de vijf finalisten voor de wedstrijd Eerste Sommelier van België, de Prosper Montagnéprijs . Hij had 99 procent behaald op zijn theoretische proef .Elk mens heeft een talent. Wie het emotioneel soms hard heeft kan het rationeel compenseren. Het komt er op aan met je gave te woekeren en je dromen na te streven, hoe beperkt je kansen ook zijn. Een grote mijnheer, die Hendrik. En zeker te volgen en te onthouden”, aldus nog Jean-Marie Dedecker, hier op de foto met Alain Bloeykens en Hendrik.

 

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
12-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OPENING OESTERSEIZOEN NEDERLAND

Nederlands en Belgisch oesterseizoen officieel geopend

Lekkere oesters, maar iets duurder

YERSEKE/SLUIS – Woensdag 11 september werd het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend met een eerste oestersleep in Yerseke en de intronisatie van een aantal Bekende Nederlanders en één Bekende Belg, eregouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne. Dit seizoen zullen er minder oesters zijn en daar zijn  minder broedval en het koude voorjaar onder andere oorzaak van.

Voor het eerst werd het oesterseizoen voor zowel Nederland als België in één dag geopend. Woensdag 11 september werd op de middag van op de Y60 de eerste oestersleep gedaan in Yerseke terwijl de binnen- en buitenlandse pers en de vele eregasten van op de boot de Frisia toekeken. Schipper Aard Cornelisse overhandigde de eerste oesters aan Cees van Liere, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. Professionele oestersteker Pim Engelenburg stak dan de eerste oesters open voor eregasten burgemeester Jan Huisman, hoofdredacteur Sjuul Paradijs van De Telegraaf, weervrouw Marjon de Hond en voormalig voorzitter van de Tweede Kamer in Nederland Frans Weisglas.

KEURMERK

Jan van Sark van het certificeringsbedrijf Intertek Moody Marine overhandigde aan Cees van Liere het MSC-certificaat voor duurzame visserij. Voortaan mogen de platte en Zeeuwse oesters dit keurmerk dragen.

Diezelfde dag werd de openingsdag van het oesterseizoen afgesloten in het mooie Belfort van Sluis. Daar werden Sjuul Paradijs, Marjon de Hond, Frans Weisglas en als enige Belg eregouverneur Paul Breyne geïntroniseerd in het Gilde van de Vergulde Oester. “Een hele eer voor mij”, zei Paul Breyne, die net als zijn Nederlandse Gildegasten een oester moest opensteken en opeten. Wat hij trouwens met veel bravoure deed.

30 BEDRIJVEN

De oestervisserij in Nederland grijpt plaats in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Daar zijn 30 bedrijven bij betrokken die samen de totale aanvoer van de oesters beheersen. Er worden jaarlijks 700.000 platte en 35 miljoen Zeeuwse oesters (creuses) opgevist en voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse en Italiaanse markt.

De enige negatieve noot tijdens de oesteropeningsdag was de aankondiging van Cees van Liere dat er dit seizoen, dat van september tot april loopt, minder oesters zullen zijn met als voornaamste oorzaken, minder broedval enkele jaren terug, een koud voorseizoen en een grote oestersterfte in Frankrijk. Minder oesters betekent ook duurdere oesters. “Maar ze zijn wel prima van kwaliteit”, aldus Cees van Liere.

Zeeuwse oesters zijn er vrijwel het hele jaar door. “Ze worden in de Oosterschelde en Grevelingen gekweekt”, zegt Danielle Westerweel van Krijn Verwijs uit Yerseke. “Ons bedrijf heeft ook Ierse oesters in het assortiment, afkomstig uit Carlingford Lough. Ook deze oesters zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Bij deze oesters wisselen we de deksels van de manden per seizoen. Zo kennen we de winter-, lente- , zomer- en herfstoesters.”

 

(IB)






>> Reageer (0)
10-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN LUIK

Rustzoekers zijn thuis in Pepinster

 

Hostellerie-Auberge Simple comme Bonjour

 

Gelegen in een bosrijke omgeving van 14 ha grijpt hostellerie-auberge Simple comme Bonjour in Pepinster je meteen bij de keel: groen, groener, groenst te midden een aanstekelijke stilte waarbij alle stress samen met de ondergaande zon verdwijnt aan de einder van het Domaine des Douys, op een boogscheut van de thermale stad Spa.

 

Voor de kenners: dit is de voormalige sterrenzaak Hostellerie Lafarque, vandaag omgetoverd door eigenaar Jan Huyghen tot een toegankelijk en betaalbaar luxehotel met restaurant. Eind december 2012 besloot de eigenaar om diverse redenen het over een andere boeg te gooien, leverde zijn sterren in, ging zelf opnieuw aan het fornuis staan en stapte uit de prestigieuze Relais & Châteaux keten. De acht 4-sterrenkamers bleven zoals ze waren en vormen vandaag nog het pronkstuk van dit uniek in Normandische stijl opgetrokken landkasteel. Een metamorfose dat de provincie Luik op zijn grondvesten liet daveren. Eigenaar Jan Huyghen, een doorgewinterd man binnen de horeca en eigenaar van het pand sinds 2007, vaart sinds april 2013 een totaal andere koers. “Na rijp beraad besloot ik de grandeur van het huis om te buigen tot het toegankelijk maken voor iedereen met dien verstande dat we de acht luxueuze kamers lieten zoals ze waren en we de keuken naar het niveau van bistro brachten. Personeel en onderhoudsmensen zijn vandaag zo goed als niet meer te vinden, de algemene kosten swingen de pan uit en men moet hard, zeer hard werken om optimaal op hoog niveau te fungeren om niet te verdrinken in de hoge eisen die het beroep van horeca vandaag stelt. Vandaar onze keuze om het geheel van de infrastructuur optimaal te bewaren het leefklimaat in mensentaal om te zetten. Het begin zorgde wat voor verwarring bij onze trouwe klanten maar intussen ligt die brug achter ons en lopen we elk weekend bijzonder goed. De stap naar het evenwicht inzake gastronomie is zonder problemen gezet en we zijn blij deze beslissing te hebben genomen. Simple comme bonjour…”, geeft eigenaar Jan Huygen graag mee.

LUXE KAMERS & SUITES

Hostellerie-Auberge Simple comme Bonjour staat centraal in een ruime tuin met terras. Een afzonderlijke parkeerhaven zorgt voor de wagen.

Het restaurant laat u genieten van regionale gerechten, verwerkt in een eerlijke Belgische keuken, aansluitend Franse toetsen. Het gevarieerd ontbijt kan genoten worden in het restaurant, op terras of in de kamer. De bar staat open voor tal van verfrissingen. Er is gratis WI-FI.

Elk van de vijf kamers en drie suites baadt in een luxe met alles er op en eraan: bureau, minibar, uitstekende bedden, flat screen tv, inloopdouche, ligbad, afzonderlijk toilet, ruime wastafel en donszachte handdoeken, annex schitterend zicht op het park. De Junior Suite is voorzien van een afzonderlijke kamer.

De kamers staan 7 dagen op 7 ter beschikking, het restaurant is gesloten op maandag, dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag, tenzij op reservatie (feestjes, seminaries, familiebijeenkomsten, vergaderingen enz.)

HOGE VENEN

Simple comme Bonjour ligt op een boogscheut van het mondaine Spa (20 minuten met de wagen) en het legendarische Circuit Spa-Francorchamps. Het Natuurreservaat De Hoge Venen ligt op zowat 20 km van het hotel, een niet te missen reservaat voor natuurliefhebbers en amateurs van absolute stilte. Tussen Eupen, Malmedy, Spa en het Duitse Monschau ontdekt men een ruim 30.000 ha beschermd gebied Hertogenwald met vier stuwmeren en het moerassig 4.500 ha groot natuurgebied De Hoge Venen. Het bestaat grotendeels uit heide en turf. De toegang tot het gebied staat onder strenge controle van de overheid. Wandelpaden verbinden de grote vlakten turf en de immense moerassige waterpartijen. Het wordt ten sterkste aangeraden het gebied niet na valavond te bewandelen, omwille de grote mogelijkheid tot verdwalen.

 

Simple comme Bonjour

Jan Huygen

Chemin des Douys, 20,

4860 Pepinster (Goffontaine)

087 46 06 51

info@simplecommebonjour.be

www.simplecommebonjour.be

Gesloten om maandag, dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag (uitgenomen bij reservatie)

 

Tekst &Foto’s: Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPADRESSEN LOGIS BELGIE

Fonkelende Logis-parel in hartje Ardennen

 

Carpe Diem restaurant met kamers

 

 

Tijd om uzelf en uw gezin ven te verwennen, niet ver van huis, ergens in de rustige Ardennen? Ja, dan zit je goed in hotel-restaurant Carpe Diem in het vredige Ouffet, te midden de Luikse Condroz. Als prominent lid van Logis willen de eigenaars Stéphane & Marie Poncelet alleen het beste en ontvangen u van harte in hun hotel-restaurant aan de Grand’Place 2.

 

Net voor de eeuwwisseling in 1999 namen Stéphane en Marie Poncelet hun intrek in de woonst op adres. Ze verbouwden de woning en schreven in 2005 een nieuw hoofdstuk met het in gebruik nemen van zeven nieuw kamers. Bij de verbouwingen hield men rekening met de typische stenen uit de Condroz, zodat de geest van de regio intact bleef. Rust en comfort was het succes van dit hotel-restaurant waar men zich eerder liet focussen op het restaurant. “Laat ons stellen dat we een restaurant uitbaten met de mogelijkheid er te overnachten”, is de leus van Stéphane Poncelet. Intussen is het hotel uitgebouwd tot elf kamers, voorzien van alle mogelijke comfort.

STREEKGASTRONOMIE

En daar is hij ten volle in geslaagd. Uit de keuken, waar Laurent Ninane al ettelijke jaren de scepter zwaait komen zo goed als uitsluitend regionale seizoensgebonden producten, met Notre Lunch en de Menu Marché als smaakvolle openers, aan democratische prijzen. Wie wat meer tijd heeft kan zich storten op Notre Menu Découverte, een vijfgangenmenu met alles er op en er aan tegen de prijs van 45 euro, 75 euro met aperitief, gepaste wijnen en koffie.

Topper van het huis is evenwel Notre Menu entre Terre et Mer. Hier is de Chef op zijn allerbest en schuift een zesgangenmenu op tafel met het beste uit de zee en het hinterland van de Condroz. Diner goed voor 54 euro of 84 euro all in. Het is duidelijk, de keuken van Carpe Diem is uitstekend, de wijnen meer dan voortreffelijk. De bediening door de gastheer zet de kroon op het werk. En ja, mocht de zon van de partij zijn, dan wacht tafelen in de tuin. Ideaal om jezelf lekker te verwennen in open lucht.

SEMINARIE & FEESTEN

Hotel-Restaurant Carpe Diem stelt zijn infrastructuur ook ter beschikking van huwelijken, communies, verjaardagsfeestjes, familiebijeenkomsten en uiteraard seminaries. Stéphane Poncelet:  “Onze zaal geeft uit op het terras en de tuin en biedt plaats aan zowat tachtig personen. De ideale locatie voor een onvergetelijke receptie. Onze seminarieruimte, waar makkelijk veertig man kunnen plaats nemen, beschikt over alle faciliteiten om van uw vergadering een succes te maken. Er is uiteraard mogelijkheid om te overnachten. Hier kunt u in alle rust vergaderen en gebruik maken van gepast didactisch materiaal met daarbij flipchart, scherm, projector, geluidsinstallatie en al het nodige dat tot een succes van een seminarie dient te leiden.”

ARRANGEMENTEN

Carpe Diem pakt ook uit met een aantal arrangementen waarbij het gastronomische gekoppeld wordt aan een rustig verblijf. Hierbij is er keus tussen de Klassieke Terug van de Markt, Klassieke Carpe Diem, Klassieke Gastronomie en Klassieke Carpe Diem Entre Terre et Mer. Dat met keuze uit een verblijf in de Junior suite, Klassieke kamer, Carpe Diem Kamer of Suite Carpe Diem. Voor elk wat wils aan democratische prijzen. Speciale prijzen voor arrangementen op aanvraag.

PAREL VAN LOGIS

Hotel-restaurant Carpe Diem is sinds 2005 prominent lid van Logis, een federatie van zelfstandige hoteleigenaars met zetel in Parijs. Alle hotels van de groep zijn verschillend en stuk voor stuk beschikken ze over andere troeven. Ze delen evenwel dezelfde mentaliteit en waarden met een persoonlijke ontvangst, een huiselijke sfeer, een kwalitatief hoogstaande accommodatie en een streekgebonden keuken als speerpunten.

Carpe Diem is hier een prototype in de Condroz en laat geen enkele gelegenheid voorbij gaan om het de klant makkelijk te maken. Dit restaurant met kamers – zoals Stéphane het zo graag uitdrukt – is hier dan ook een van de toppers van Logis in de provincie Luik.

 

Hotel-Restaurant Carpe Diem

Logis

Stéphane & Marie Poncelet

Grand’Place 2

4590 Ouffet

086 36 74 45

info@lecarpediem.be

www.lecarpediem.be

 

 

Tekst & Foto’s: Georges Keters








>> Reageer (0)
09-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LOGIS BELGIE 2013

Alain Merville vice-voorzitter Logis België:

 

Logis hotels-restaurants betaalbare klasse

 

In 1949 opgerichte Fédération Nationale des Logis de France heeft intussen binnen de horeca in Europa een flinke weg afgelegd. Op nauwelijks twintig jaar tijd ontwikkelde de keten zich via de Franse departementen, kreeg erkenning in het buitenland en wordt in 2007 omgevormd tot Fédération Internationale des Logis. België, Groot-Hertogdom Luxemburg en Italië sloten zich aan in 2008. Nederland en Spanje vervoegden de keten in 2010 en Andorra sloot de rij in 2011.

 

Vandaag telt de organisatie van onafhankelijke hotel-restaurants meer dan 2.600 vestigingen verspreid over acht landen. “De Logis staan borg om constant het beste te brengen en pakken steevast uit met een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit, een van de grote troeven van onze vereniging. Met Logis zorgen we elke dag voor betaalbare klasse”, stelt Alain Mervilde, vice-voorzitter Logis België en eigenaar van Logis Rostune aan de Gentsesteenweg 86 in Damme-Sijsele.

“De grote kracht van Logis is de verscheidenheid. Elk van hen wordt geleid door de eigenaar, wat de gezelligheid in het hotel en of restaurant alleen maar ten goede komt. Allen delen ze echter dezelfde ingesteldheid en mentaliteit, troeven die door het cliënteel sterk gewaardeerd worden”, aldus Alain Mervilde.

LOGIS TROEVEN

Het succes van Logis is gebouwd op vier pijlers. Alain Mervilde legt uit: “We zorgen constant voor een gepersonaliseerde en spontane ontvangst, wat vertrouwen kweekt en een basis legt voor een duurzame verder relatie, primordiaal voor vlotte samenwerking Logis-Klant. In tweede instantie zorgen we voor een kwaliteitsvolle accommodatie waarbij comfort de hoofdrol speelt. Als derde pijler – en niet onbelangrijk – schuiven we graag een uitstekende regionale keuken naar voor, gekruid naar het talent van de Chef. Tot slot en als extra service pakken we graag uit met een gepersonaliseerd toeristisch programma zodat de Logis-klant vlug wegwijs gemaakt wordt in zijn nieuwe omgeving. Het komt er op aan de klant voor een goede prijs alles te bieden wat tot onze mogelijkheden behoort, zeg maar het hem aangenaam maken, een goede ontvangst, een smaakvolle keuken, aansluitend genieten van het huis en de directe omgeving. Naast onze zakenlui behoren de groepen tussen de 30 en 45 jaar en de actieve senioren die hun eigen regio willen ontdekken op een plezante manier tot onze vaste klanten.”

SCHOUWTJES & STOOFPOTJES

De Logis worden onderverdeeld in prijs/kwaliteitsklasse en krijgen één tot een maximum van 3 schouwtjes voor prima accommodatie en één tot maximum 3 stoofpotjes voor een uitstekende keuken. Wie nog méér weet te bieden wordt gecatalogeerd met Logis d’Exception – Uitzonderlijk Logis en Table Distinguée – Verfijnde Tafel. Zo weet men meteen wat de verwachtingen zijn. Hoe meer schouwtjes en stoofpotjes, hoe sterker het huis mag verwacht worden.

LOGIS BELGIE

Het gros van de Logis hotel-restaurants bevindt zich uiteraard in Frankrijk. Ons land laat vandaag 25-tal huizen van klasse zien, zes in Vlaanderen, één in Brussel en achttien in Wallonië. Michel Son, eigenaar van Hostelllerie La Claire Fontaine in La Roche en Ardenne is nationaal voorzitter; Alain Mervilde eigenaar van Logis Rostune in Damme-Sijsele is vice-voorzitter en Etienne Dupont, eigenaar van Auberge le XIX in Hensies-Thulin is secretaris. “We kijken constant uit naar nieuwe leden die onze huidige en toekomstige klanten het reizen en het culinaire leven nog gezelliger kunnen maken. Geïnteresseerden kunnen steeds bij mij terecht via Logis@rostune.be

Hotel Het Gheestelic Hof in Brugge

Hostellerie Pannenhuis in Brugge

Hotel Rostune in Damme-Sijsele

Hotel Glenmore in Oostende

Hotel Molenwiek in Parike-Brakel

Au Repos des Chasseurs in Brussel

Bütchenbacher Hof in Bütgenbach

Hôtel Du Moulin in Ligneuville

Hôtel Zum Onkel Jonathan in Raeren

Hôtel Relax Pip Margaff in Sankt Vith

Auberge le XIX in Hensies Thulin

Hôtel Du Fort et la Reserver in Huy

Hôtel Carpe Diem in Ouffet

Hôtel Le Menobu in Theux

Hôtel Le Beau Site in Trois Ponts

Hostellerie Doux Repos in Trois Ponts

Hôtel Des Ardennes in Corbion sur Semois

Auberge Le Relais in Corbion sur Semois

Hôtel Le Nid D’Hirondelle in Durbuy

Hôtel Aux Rochers Fleuris in Frahan

Hôtel Beau Séjour in Franhan

Hôtel Les Tilleuls in Jupille La Roche

Hôtel du Midi in La Roche en Ardenne

Hostellerie La Claire Fontaine in La Roche

Hôtel Le Cor de Chasse in Saint Hubert

 

De internationale Gids Logis is gratis te bekomen bij de leden of via www.logis.be en www.logishotels.be

 

Foto’s:

Hostellerie Pannenhuis in Brugge

Bütgenbacher Hof in Bütgenbach

Hôtel Relax Pip Margraff in Sankt Vith

 

Tekst & Foto’s:  Georges Keters








>> Reageer (0)
03-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTEL & TOPRESTAURANTS IN FRANKRIJK

Tophotel aan de Côte d’Opale

Hotel Atlantic

Perfect huwelijk tussen Charme en de Zee

 

Men hoeft geen urenlang vastgesnoerd te zitten in een te krappe vliegtuigstoel om daarna te genieten van een prachtige natuur, de zee en uitgestrekt strand op een of ander exotisch oord. Neen, dicht bij huis kan het ook. Een van die ongerepte stranden vindt men bij onze zuiderburen, aan de Côte d’Opale, de Opaalkust, waar de kustlijn grimmig is van uitzicht maar o zo aantrekkelijk. Een van de leuke stekjes is Wimereux, te vinden langs de route van Duinkerke naar Boulogne, aan de boorden van de Noordzee.

Le Nord Pas de Calais strekt zich uit vanaf De Panne tot diep langs de kustlijn van het Kanaal tot Dieppe en de Côte d’Albâtre met trekpleisters Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez langs de Côte des Dunes de Flandre. Vlaamser kan haast niet. En toch is het genieten van de gastvrijheid van onze zuiderburen. De badplaats Wimereux kan zich verheugen met een hotelaccommodatie als Hôtel Atlantic, hotel met een indrukwekkend panoramisch zicht op zee en strand, zandvlakte dat zich blootlegt bij eb. Een paradijs voor kinderen.

HOTEL ATLANTIC

Dit viersterren charmehotel is een gedroomd oord voor zij die er een paar dagen uit willen zijn. Op de benedenverdieping is het genieten de Brasserie L’Aloze, goed voor veertig zitjes en een flink uit de kluiten gewassen terras. Ideaal voor een verfrissend glas of een heerlijke lunch uit de geraffineerde keuken van vader en zoon Alain en Benjamin Delpierre, met focus op vis en regionale producten.

Op de bovenverdiepingen bevindt zich het gastronomisch restaurant La Liègeoise en een ruime vergaderzaal, tevens te gebruiken voor bijzondere gelegenheden en banketten. Daarnaast wachten achttien mooie recent totaal vernieuwde vier sterrenkamers, gezegend met vier sterren, allen met zicht op zee. Een verademing. Het comfort en de absolute verfijning zijn de troeven om van je verblijf – hoe kort ook – een onvergetelijk gebeuren te maken. Men komt als herboren terug. Bovendien is de dienst voortreffelijk.

LA LIEGEOISE

Op de eerste verdieping nodigt restaurant La Liègeoise uit tot dineren onder de beste condities. Benevens een warm interieur wacht een onvergetelijk panorama met uitzicht op zee. Intussen stomen de Chefs je diner klaar. Hier is het werkelijk op en top genieten. De keuken getuigt van grote klasse: licht en vol verrassing. Ganzenlever, oesters, kreeft, langoustines, zeebaars, tarbot, rund, lam en onder andere tal van groenten vormen samen een harmonie op het bord. Een keuken om duimen en vingers af te likken, als we even het cliché mogen gebruiken. De Chefs Alain en Benjamin kunnen hierbij rekenen op de hulp van een twintigtal vaste medewerkers. Zij stellen alles in het werk opdat uw menu of keuze A la Carte tot in de perfectie wordt uitgevoerd.

Meer nog, voor wie het wenst, de beide Chefs pakken met de regelmaat van een klok ook uit met kooklessen, gebaseerd op diverse thema’s: asperges, bouchot mosselen, vergeten groeten en of creaties om en rond feestelijke tafels.

RELAX

 

Wie naast de zee, het strand en de rust nog extra in de watten wil gelegd worden, vindt ruim zijn gading in de Espace Détente, de ontspanningsruimte van het hotel dat zorgt voor rituele ontspanning, Oosters relaxen, gezichtsmassage, Hawaïaanse verzorgingen en onder andere behandelingen met hete stenen.

TO DO

Wimereux mag dan wel een stipje zijn aan de Opaalse Kust, in de buurt kan men zich ten volle ontspannen, met het onmetelijk strand dat zich voor het hotel ontplooit bij ebbe. De 18 holes van de Golf de Wimereux ligt op 2,5 km van het hotel en voor wie wil shoppen, grootstad Boulogne ligt op minder dan 5 km zo binnen handbereik, havenstad waar het aquarium Nausicaa de wereld onder water laat zien. Een brok geschiedenis valt te ontdekken in de Oude Stad Boulogne. Een bezoek overwaard. Flaneer ook eens langs de vissersboten, plaatselijke vissers die zorgen voor de dagelijkse aanvoer van zee- en schaaldieren.

En dat alles op iets meer dan een uur met de wagen uit de Westhoek. Vanuit Oostende telt men anderhalf uur.

 

Hôtel ATLANTIC

Restaurant La Liègeoise

Alain & Beatrice Delpierre

Benjamin & Aurelia Delpierre

Zeedijk – Digue de Mer

F   62930 Wimereux

Tel.: 00 33 3 21 32 41 01

Alain.Delpierre@wanadoo.fr

www.atlantic-delpierre.com

 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
02-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MUZIEK IN TOPRESTAURANTS - JO AREND

Oostendse musicus Jo Arend actief in Hôtel Altlantic & Restaurant Liègoise in Wimereux

Muziek en gastronomie: altijd genieten

OOSTENDE - WIMEREUX – De Oostendse all-round musicus is de jongste maanden sterk in trek in de Franse toprestaurants aan de overigens schitterende Côte d’Opale. Hij is dan ook een graag gezien gast tijdens Candle Light Dinners en banketten van hoog niveau. “Muziek zit me in het bloed en het is fijn te mogen ervaren dat men ver over de grenzen aan ons denkt om hun festiviteiten op te vrolijken met mijn muziek”, stelt Jo Arend, jazzfanaat en doorgewinterd in de muziek en graag gezien in hotel Atlantic en restaurant Liégeoise in de Franse badplaats Wimereux.

 

Inderdaad, Jo Arend is van alle markten thuis. Music was my First love van John Miles zou best kunnen als levensmotto van Jo Arend. Zowel met de blokfluit die hij van zijn vader kreeg, als met de klarinet die er vrij vlug op volgde, speelde hij de radiodeuntjes na. Muziek is hem ingeboren en na studies in De Panne, Veurne en Gent is hij spoedig een veel  gevraagd muzikant in de talrijke live-orkesten van toen. Eens de legerdienst achter de rug start hij in De Panne met een eigen zaak Taverne 1900, een soort café-chantant, ondertussen ook huismuzikant van het Melipark waar een gevarieerd aanbod livemuziek voor daverende ambiance  zorgt. Maar in hem schuilt ook de jazzmusicus. Jacques Pelzer en Marc Alleyn zetten hem aan daarin volop te experimenteren. Jazz wordt  zijn grote liefde, wat niet wegneemt dat hij elk muziekgenre met evenveel vakkennis brengt. Daarbij ontpopt hij zich in zijn Taverne 1900 ook als zanger en leert wat entertainen is: uw enthousiasme overdragen aan het publiek.

DOORBRAAK IN OOSTENDE

Als de muzikale duizendpoot zich later in Oostende vestigt, volgt de grote doorbraak. Niet alleen als gangmaker van het Jazzfestival, maar ook als all-round muzikant in het Casino-Kursaal. Zijn muzikale veelzijdigheid – geen genre is hem vreemd – en een wereldwijd repertoire maken hem tot buiten de landsgrenzen bekend. Als solist en met zijn combo wordt hij gevraagd in befaamde casino’s en hotelketens, jazz-clubs en festivals in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, zelfs in de States is de naam Jo Arend geen onbekende meer. Solist, jazzcombo, big band, als het om kwaliteitsmuziek gaat komt men bij Jo Arend terecht. “Ik startte met een Tribute to Fats Domino en de bal ging aan het rollen. Er volgden nog Tributes to Louis Prima, Frank Sinatra, Ray Charles, Louis Amstrong, Gilbert Bécaud, Aznavour, Joe Dassin, Marc Aryan en onder andere Elvis Presley”, stelt Jo Arend, oogverblindende sax onder de arm.

FRIVOLE TOETSEN

Het is duidelijk met Jo Arend kan men op muzikaal gebied echt alle kanten op. Hij staat synoniem voor kwaliteit. “We maken ons sterk dat we onze eigen stijl uitwerken, soms wat frivool of amusant, evenwel steeds met eerbied voor de originele muziek waarbij we met onze combo graag de beroemde en bekende musici voor de geest halen, iet wat enthousiast onthaalt wordt door ons publiek. Of dat nu in eigen midden of in het buitenland is, muziek is universeel en spreekt alle talen”, aldus Jo Arend die zijn arrangementen laat tekenen door Ghislain Slingeneyer.

INTERNATIONAAL

Goede wijn behoeft geen krans. Zo ook Jo Arend. Zowel als solist als met zijn combo is hij een graag geziene gast op de meest uiteenlopende gelegenheden. De veelzijdige muzikant is de grondlegger van de Tributenconcerten, waarmee hij al hulde bracht aan de allergrootsten. Hoewel Jo's voorkeur uitgaat naar jazzmuziek kan je met hem, op muzikaal gebied, alle kanten op. Daarvoor is hij graag gezien in het buitenland. In Hotel Atlantic, annex restaurant Liégeoise, in de Franse badplaats Wimereux, is Jo Arend voor de eigenaars Alain en Benjamin Delpierre kind aan huis. “Wanneer Monsieur Jo hier komt spelen loopt de steevast zaak vol. Onze gastronomen kennen hem hier zeer goed. Hij zorgt steevast voor een meerwaarde aan tafel en fleurt het geheel op. Muziek en gastronomie gaan hier telkens weer hand in hand. Een perfect huwelijk, zeg maar”, geeft keukenchef Alain Delpierre graag mee.

Jo Arend is alvast te genieten op vrijdag 18 oktober om 20 uur in VC De Fakkel, Zwanenlaan 11 in Bredene. Meer info: 059 32 51 85 en 059 80 90 08.

 

Meer info JO AREND:

www.joarend.be en jo.arendprojects@telenet.be

 

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs