GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-03-2009
Wales, land van Kastelen, Kelten, Druïden en Spoken
Isle Anglesey, droom van een eiland
Wales is zonder meer een buitenbeentje binnen het Verenigd Koninkrijk. Anders dan anders, niet alleen door zijn taal, vooral door zijn gastvrijheid, onbeschrijflijk mooie natuur en zijn uitzonderlijke keuken waar de black beef, streekgebonden rundvlees, schaap en lam de scepter zwaaien en aan de kust de vis in de pan spartelt. Wie het authentieke Wales wil ontdekken trekt naar het eiland Anglesey, door de Menai-brug in Porthaethwy verbonden met het Britse vasteland.
Net over de Menai Bridge gebouwd in 1826 door Thomas Telford komt men meteen in een andere wereld terecht. Met een Blue Badge Guide als Dave Wagstaff en notoir Wales-kenner Luc Deketelaere uit De Haan is het een pretje dit wondermooi stukje zo goed als ongerept Wales te ontdekken. Het is meteen genieten van een zonovergoten wandeling langs de Belgian Promenade, wandelpad dat uit dankbaarheid door Mechelaars op de vlucht voor de Duitsers in 1914 volledig heraangelegd, pad dat door oorlog en diverse stormen zo goed als vernietigd werd. Meteen goed voor een stukje België in Wales.
BEAUMARIS
Niet te missen is een bezoek aan de historische stad Beaumaris, de voornaamste straat op Anglesey, dat met zijn ruige kust gekend is als Mona, de Moeder van Wales. Omringd met talrijke kleine dorpjes en lieflijke stranden weet het Beaumaris Castle aan de Menai Street de regio te overdonderen. Het kasteel was het grootste en tevens het laatste kasteel gebouwd door Edward I, in Wales. Achter de imposante ingang, omrand door grote ronde torens, ontdekt men hier van wat wellicht het meest moderne voorbeeld is van militaire architectuur in Groot-Brittannië. Het geheel is extra geconcentreerd en volledig symmetrisch gebouwd. Het kasteel werd in 1295 in een razend tempo opgetrokken door zowat drieduizend man. Vandaag is het vlot te bezoeken en is het genieten geblazen van deze stevige brok Welsh geschiedenis.
HOLYHEAD
Anglesey is begenadigd met een kilometerslange ruige kust. Maak vooral even tijd om off road te trekken en te wandelen om en rond Penomn. Hier werd geschiedenis geschreven met een grote G en zijn tal van kunstschatten te bewonderen. Daarbij de Augustijnse Priorij van Penmon, bouwwerk uit de 13de eeuw en het immense Keltische kruis uit de 10de eeuw. Liefhebbers van Romeinse geschiedenis vinden hun gading in Lligwy en Dulas. En dan is er Holyhead, goed voor een pak mysterieuze culten en oude beschavingen. Een wandeling over de kliffen zorgt voor een uniek uitzicht op de kust met als toetje de vuurtoren van South Stack, aan de voet van de Ierse Zee en Puffin Island.
THE GOLDEN WRECK
Wie een stukje maritiem erfgoed wil meepikken kan dat met volle teugen in het lieflijke Moelfre Village, kustplaatsje aan de Dulas Bay tussen Beaumaris en Amlwch. Hier schreven heel wat vaartuigen tragische geschiedenis met het vergaan van The Royal Charter als meest merkwaardige. In een vreselijke storm op 29 oktober 1859 lieten hier 454 mensen het leven en dat met thuishaven Liverpool op enkele uren varen. Tegelijk met de vele mensenlevens gingen tonnen goud in de golven. De Dulas Bay is tegelijk een scheepskerkhof. Ruim 130 schepen verdwenen er ooit in de golven. Resten van het wrak van The Royal Charter, door de Welsh wegens het vele goud aan boord The Golden Wreck genaamd, is nog steeds te zien tussen Porth Helaeth en Porth Forllwyd. Het Royal Charter Monument en het Lifeboat Station ademen eeuwen maritieme geschiedenis uit. Dat alles onder toeziend oog van Richard Dic Evans, bronzen standbeeld van de man die tientallen levens redde uit de kolkende zee. De man werd 95 jaar.
KOPERMIJNEN
Benevens sterke verbondenheid met de zee bezit Anglesey in Amlwch met de Parys Mountain Copper Mines een prachtig stukje industrieel erfgoed. Deze gigantische kopermijn is intussen al ettelijke jaren gesloten en kan vandaag al dan niet geleid vrij bezocht worden. Tal van films, waarbij onder andere Dr Who en Mortal Kombat 2, zijn op deze locatie opgenomen. Het geheel is kleurrijk en indrukwekkend. Maak gerust een namiddag vrij om ten volle te genieten van al die pracht.
CONWY CASTLE
Een must bij een bezoek aan Wales is Conway dat met zijn 13de eeuwse Conwy Castle met massieve indrukwekkende torens de brede riviermond overschouwt, met op de achtergrond Snowdonia, het grootse nationaal park van Wales, met zijn 1.085 meter hoge Snowdon de hoogste berg kent. Een ideale pleisterplaats om van daaruit de Victoriaanse badplaats Colwyn Bay, Llanduno, Llanrwst of ander andere Betws-y-Coed en Bangor te bezoeken.
Conwy Castle is in 1287 gebouwd door de legendarische architect James of St George, in opdracht van de Britse koning Edward I. De acht immense torens geven een panoramisch zicht op de ganse regio, inclusief een flink deel van het nationaal park Snowdonia. Na een passage van tal van notabelen met daarbij onder andere aartsbisschop John Williams en koning Charles I namen de lokale autoriteiten het kasteel eind de 19de eeuw in handen en gaven het zijn grandeur terug. In 1987 werd het op de lijst geplaatst van het Unesco Werelderfgoed. Conwy Castle is dagelijks te bezoeken, eventueel een kippenvel bezorgende Ghost Tour, spokenrondleidingen.
KLEINSTE HUISJE VAN GROOT-BRITTANNIE
Naast het imposante Conwy Castle is hoe ironisch ook dé andere bezienswaardigheid in Conwy, het kleinste huisje van Groot-Brittannië. Het vissershuisje uit de Victoriaanse tijd meet slechts 1,82 meter breed, 3,09 meter hoog en 3,04 meter diep. Het werd bewoond tot in mei 1900 en werd toen opgenomen in het Guinness Book of Records. Het huis is eeuwen oud en is het enigste huisje dat gespaard is bij de sloop van een ganse rij vissershuisjes. Het is vandaag eigendom van Elisabeth Williams en is dagelijks te bezoeken. Het huisje omvat op het gelijkvloers een kolenbak, een schouw met kacheltje, stoel en tafel, op de eerste verdieping (sic) net plaats genoeg voor een eenpersoonsbed. Robert Jones, die het van de sloop redde, was de laatste bewoner tot het in 1900 opengesteld werd als bezienswaardigheid en tot vandaag al miljoenen bezoekers (één voor één, wegens zo klein) telde.
LANGSTE DORPSNAAM TER WERELD
Een van de leukste bijzonderheden te zien in Anglesey is zonder meer het stadje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch op het eiland Anglesey. Oorspronkelijk heette het stadje Llanfairpwllgwyngyll, maar om toeristen aan te trekken maakte men er een 59-letterwoord van wat zich vertaalt in Saint Marys Church in the Hollow of White Hazel near a rapid Whirlpool and The Church of Saint Tysilio near the Red cave of De plaats van de kerk van de heilige Maria in een bos van witte hazelaars bij een draaikolk en bij de kerk van de heilige Tysyilio niet ver van de grote grot. Het woord is nauwelijks uit te lezen, laat staan uitspreken. De Welsh noemen het kortweg Llanfair P.G. Meteen goed voor een plaats in het Guiness Book of Records als het stadje met de langste naam in Europa, goed voor ruim 3.000 inwoners. De trein stopt er nog enkele keren per week en het treinstation is een van de drukst bezochte stations in Wales. Vlotte handelaars sloegen meteen de handen in mekaar en bouwden het station aan de Holyhead Road uit met een immense parking en het shoppingcenter James Pringle Weavers dat dagelijks tientallen bussen toeristen binnen de muren krijgt. Echter niet eerder nadat men al het stationnetje heeft bezocht, zonder twijfel het meest gefotografeerde station ter wereld.
TRE-YSGAWEN HALL
Verblijven op Anglesey kan men op diverse manieren. Wie wil genieten van absolute stilte, rust, aansluitend een fijne tafel, zit alvast goed in Country House Hotel & Spa Tre-Ysgawen Hall, een in 1882 opgetrokken landhuis dat in 2002 omgevormd en gerenoveerd werd tot luxueus hotel, inclusief binnenzwembad, whirlpool en volledige Spa.
De keuken is voortreffelijk en de schotels zijn met zorg en klasse bereid. Het ontbijt is verbluffend, ideale start voor een mooie dag op Isle of Anglesey.
Het hotel is tevens stichtend lid van de North Wales Hotel Group dat benevens Tre-Ysgawen Hall ook nog The Quay Hotel & Spa in Deganwy, Trearddur Bay Hotel in Anglesey en Soughton Hall in Northop telt.
Zonder meer een uitstekend adres om de adembenemende panoramas van Anglesey onder een deken van complete rust met volle teugen te genieten. Diverse arrangementen met Spa of golf vervolledigen het plezier. Kamer en ontbijt vanaf £118.
Tre-Ysgawen Hall, Capel Cosh, Llangefni, Isle of Anglesey.
Iets verder in het noorden van het Eiland Anglesey vindt men, genesteld in de baai van Treardurr en op wandelafstand van het strand, het Trearddur Bay Hotel. Hier wachten in een onbeschrijflijk mooie omgeving, leuke kamers, uitstekend voor zowel verlof, midweek of short break. De keuken is voortreffelijk en laat de beste streekgerechten van Noord Wales proeven. Laat alvast de Rack of Lamb niet aan je voorbij gaan. Effenaf klasse en bijzonder smaakvol.
De omgeving nodigt uit tot wandelen en genieten van de fraaie natuur. Stevige schoenen zijn wel nodig wanneer men via de rotsige omgeving het strand wil bereiken. Het uitzicht verandert achter elk hoekje. Probeer deze wandeling bij zonondergang. Je gelooft je ogen nauwelijks.
Een verblijf in dit hotel lid van de North Wales Hotel Group doet al je zorgen vergeten. Stress moet hier nog uitgevonden worden.
Trearddur Bay Hotel, Trearddur Bay, Isle of Anglesey
Helemaal tot rust komen, dat is logeren in Country House Cleifiog Uchaf aan de Spencer Road in Valley, pas enkele maanden geleden geopend en jongste lid van de prestigieuze hotelketen Welsh Rarebits. Hier verwennen Sara, Prydwen, Adrienne en Steph je tot in de diepste vezels. Zowel de kamers als de appartementen getuigen van grote (betaalbare!) klasse. Elk van hen is anders ingericht en stralen rust en romantiek uit, dat alles uitgewerkt met comfort van de 21ste eeuw, in een knap gerenoveerd 16de eeuws pand. Het domein is off road te bereiken via een fraaie dreef. Over de keuken kunnen kort zijn: het is effenaf verbluffend. De gerechten zijn met zorg klaargestoomd en dragen de culinaire kracht van de regio uit. Ideale stek voor lekkerbekken, tortelduifjes en liefhebbers van een ongerepte natuur. Dit alles wacht reeds aan de prijs vanaf £43.50, B&B per persoon per nacht.
Cleifiog Uchaf, Off Spencer Road, Valley, Isle of Anglesey
In tegenstelling tot wat men zou denken beschikt Wales over een schitterende keuken. In zowal alle tophotels staan topchefs aan het fornuis. Op het platteland mag elke lekkerbek niet voorbij de streekgerechten. Het is met volle teugen genieten van lam, schaap en rund (black beef) en van een resem mooie kazen. Aan de kust is het al vangverse vis en schaal- en schelpdieren wat de klok slaat. Met een kustlijn van zowat 1.200 km ben je in Wales nooit ver van de zee.
P&O FERRIES
Reizen naar Wales is een pretje. Vanuit Zeebrugge is er dagelijks om 19 uur afvaart naar Hull. De volgende morgen zet je na een nachtje rustig dobberen en stevig ontbijt om 8.30 uur voet op Britse bodem. Zowat 3,5 uur makkelijke snelweg later snuif je de Welsh lucht met volle teugen. Het genieten kan beginnen.
P&O Ferries is zonder meer de grootste ferry maatschappij en telt 50 afvaarden per dag naar Groot-Brittanië en dit op vier verschillende routes: Noord-Engeland (Zeebrugge-Hull en Rotterdam-Hull met bestemming York, Leeds, Lincoln of doorgang naar Wales, Ierland en Schotland) en Zuid-Engeland, met 46 kanaalovertochten per dag tussen Calais en Dover. De overvaart duurt amper 1.30 uur. Aan boord wacht met de Langans Brasserie een heerlijk à la carte restaurant of kan je in de Club Lounge in alle rust van je overtocht genieten.
Wie even uitkijkt, P&O Ferries pakt regelmatig uit met schitterende aanbiedingen en promoties.
Meer info: www.Poferries.be, 070 70 77 71 en in alle reisbureaus.
Ons land telt enkele zeer opmerkelijke hotelscholen. Eén daarvan is alvast een buitenbeentje: Ter Groene Poorte Brugge, school dat naast opleiding hotel ook nog borg staat voor een Bakkerijschool en een Slagerijschool. Samen goed voor ruim duizend leerlingen, waarvan zowat de helft bestemd voor de afdeling Hotelschool, aansluitend een vijftigtal leerkrachten.
In Ter Groene Poorte is de opleiding tot kok en hotelier uiteraard de meest smaakvolle. Letterlijk dan. Vakkennis, gevoel voor verantwoordelijkheid en leiding geven, zin voor kwaliteit en vormgeving vormen de basis voor het uitbouwen van een job als kok of hotelier.
Technisch Adviseur en Coördinator Patrick Bruggeman hierover: Voor de technische vakken diepen we de behandeling en bewerking van de grondstoffen uit, lessen gegeven door ervaren leerkrachten. De praktijkvakken vinden plaats in de instructierestaurants met ons restaurant Casserole als epicentrum. Na de basisopleiding kan men kiezen uit een breed gamma 7de Jaar Specialisatie Butler-Intendant, Grootkeuken-Catering, Specialisatierestauratie, Restaurantbedrijf & Drankenkennis en Restaurantpatisserie.
INTERNAAT
Ter Groene Poorte beschikt over een eigentijds internaat. Modern ingerichte kamers verwennen leerlingen uit alle hoeken van Vlaanderen. Er is plaats voor ruim 400 studenten.
Het is duidelijk, Ter Groene Poorte staat niet per toeval hoog op de ranglijst van de Belgische hotelscholen. We zijn dan ook blij met de groei en de bloei van de school. Het resultaat van hard werken door een ganse ploeg, aldus algemeen directeur Raph Van Loocke.
PRIJZENKAPER
Ter Groene Poorte is niet alleen een van s lands koplopers inzake hotelscholen, ze staat ook haar mannetje als het op wedstrijden aan komt. Technisch Adviseur en coördinator Patrick Bruggeman: Inderdaad, onze leerlingen worden door de leerkrachten aangemoedigd om mee te doen aan de wedstrijden. Dit scherpt niet alleen de geest aan, maar staat ook borg voor nieuwe creaties. Elk van de deelnemende leerlingen die geselecteerd wordt geniet onze volle steun. Hun uitslag geeft tenslotte de kwaliteit van onze school weer. Een goede uitslag betekent dan ook een onbetaalbare publiciteit voor onze school. Meer nog, voor de laureaten staat het winnen van een wedstrijd steeds mooi op het visitekaartje bij een latere solicitatie.
Zopas wist Ter Groene Poorte zich liefst vier keer in de kijker te spelen tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Beste Junior Sommelier en de Beste Commis Junior Sommelier 2009.
Van de zes finaleplaatsen gingen vier prijzen naar Brugge. Jan Rots (7de jaar restaurantbedrijf-drankenkennis) won de wedstrijd Junior Sommelier en kwam met de gouden medaille naar huis. Ann Van Halewyck uit dezelfde klas, werd tweede en won zilver.
Lieselot Jonckheere (6Tha) won de wedstrijd Commis Junior Sommelier voor de 6de jaars Hotel. Sven Temmerman, eveneens uit 6Tha, haalde hier zilver. Met twee gouden plakken en evenveel zilver stak de Hotelschool Ter Groene Poorte er op deze nationale wedstrijd met kop en schouders uit. Het bewijst dat we met de deelnames een levend uithangbord zijn voor de kwaliteit van onze school. En daar zijn we met alle leerkrachten bijzonder blij om, stelt algemeen directeur Raph Van Loocke.
DIRECTIE
Ter Groene Poorte staat onder de leiding van algemeen directeur Raph Van Loocke. Hij ontfermt zich over de Bakkerijschool, Slagerijschool en de Hotelschool, deze laatste zonder meer het paradepaardje van de school.
De directeur kan hierbij rekenen op de onvermoeibare inzet van zijn Technische Adviseurs Patrick Bruggeman, Lieuwe Ribbens, Carlos Cools, Lieven Casteleyn en Dirk Jacques.
Voor Patrick Bruggeman komt het einde van zijn loopbaan stilaan in zicht. De immer bezige bij heeft er straks liefst 36 jaar leerkracht op zitten. Op 31 december 2009 geeft hij de fakkel definitief over aan Lieuwe Ribbens. Het is mooi geweest. Ik heb het geluk gehad me ten volle kunnen uitleven en ben blij dat de school in de jongste decennia zich tot de top van de hotelscholen in België wist op te werken. Ter Groene Poorte ligt me nauw aan het hart en wanneer ik dan zie dat onze leerlingen en of oud-leerlingen enerzijds mooie prijzen wegkapen op nationale en internationale wedstrijden, anderzijds zich in het beroepsleven een mooie loopbaan uitbouwen, dan ben ik meer dan tevreden. Alleen kan men niets, maar geruggensteund door een flinke schare toffe collegas is het leuk werken, geeft Patrick Bruggeman nog graag mee.
Koninlijke Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende
Pieter Clement
Beste Junior Kok van België 2009
Pieter Clement uit Oostvleteren, Chefkok in zijn eigen restaurant PieterClement, en oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde, kroonde zich in een finale met zes tot Beste Junior Kok van België 2009. Hij won met klasse voor Kenny Danschotter die voor de tweede maal nipt de hoofdprijs aan zich zag voorbij gaan. Kenny, Chefkok aan het fornuis van restaurant t Oosthof in Snellegem kaapte evenwel vijf ere-prijzen weg. Sofie Roels uit restaurant Gloria (Hotel Andromeda) in Oostende werd knap vierde.
In de catacomben van de Oostendse Hotelschool worstelden zes finalisten een voormiddag lang met een varkenshaasje, aansluitend opgelegd werk. De jonge koks (maximum 25 jaar en oud-leerlingen van erkende Belgische Hotelscholen) werkten zich te pletter en schoven elk op hun beurt een klasrijke schotel naar voor. De jury kreeg het niet onder de markt en de eindresultaten liggen dan ook niet ver uit mekaar. Uiteindelijk wist Pieter Clement, chef met de meeste ervaring, de hand te leggen op de hoofdprijs: Beste Junior Kok van België 2009.
Voor de 24-jarige Peter Clement de kroon op zijn voorlopig nog jonge en veelbelovende carrière. Ik kwam eerder toevallig binnen het wereldje van de horeca gerold. Ik kreeg de smaak echter te pakken door mijn vrienden Matthew en Sharon De Volder, kinderen van sterchef Rudi De Volder uit t Convent in Lo-Reninge. Ik liep naderhand school in Ter Duinen Koksijde, en volgde daarna stages bij diverse Franse sterrenchefs. Het was evenwel Sergio Herman uit het driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis dat de passie pas helemaal open bloeide. Op voorstel van mijn vriendin Cléo Deneckere openden we een klein restaurant in Oostvleteren. We hebben slechts twaalf zitjes en kunnen alles runnen zonder personeel. Het loopt flink en ik specialiseer me in streekgebonden vis en schelpdieren, vertelt een gelukkig ogende Pieter. Hij werd evenwel Beste Juniorkok van België met een knappe bereiding van varkenshaajse, label Meritus, wat er op wijst dat Pieter Clement een volbloed Chef in wording is. Van deze jonge Chef hebben we zeker het laatste nog niet gezien.
KENNY DANSCHOTTER
Groot en begrijpelijk was de ontgoocheling van Kenny Danschotter, die bij zijn vijfde deelname opnieuw tweede werd. Maar dat neemt niet weg dat ik volgend jaar opnieuw zal deelnemen. Ik geef het niet op. Ik zie dat ik vooruitgang boek, ben pas 22 en kan nog enkele malen deelnemen. Ik weet intussen hoe de wedstrijd in mekaar steekt en dat helpt. In 2005 was ik zesde, in 2006 vijfde en in 2007 werd ik al eens tweede. Vorig jaar werd ik derde en nu opnieuw tweede. Maar goed, misschien volgend jaar beter, gaf een optimistische en bijzonder sportieve Kenny Danschotter mee na de prijsuitreiking.
Kenny is actief in het gezellige restaurant t Oosthof van Mario Afschrift en Blandine Strubbe aan de Oostmoerstraat 1 in Snellegem. Ik ben er graag en leer er elke dag bij. Koken is mijn passie. Ik ben een liefhebber van de klassieke keuken, aangevuld met een persoonlijke toets. Ik liep stages bij gerenommeerde chefs als Philippe Van Belle in Thermae Palace Oostende en onder andere Philippe Serruys, sterchef in Den Gouden Haerinck in Brugge. Ik ben gedreven aan het fornuis en wil elke dag wat bijleren. De nieuwe tweede plaats is een bewijs dat we goed bezig zijn. We laten ons niet ontmoedigen. Op naar 2010 zou ik stellen, besluit Kenny Danschotter, alweer vooruit kijkend naar nieuwe culinaire belevenissen.
SOFIE ROELS
Andere aangename verrassing was de vierde plaats voor Sofie Roels. De 23-jarige jonge LadyChef staat vandaag aan de zijde van topchef Philippe Dewilde in het klassenrestaurant Gloria in Andromeda Hotel en Thalassa aansluitend Brasserie De Renommee aan de Albert I Promenade in Oostende. Het is mijn eerste deelname en ik ben bijzonder blij met het resultaat. Door toedoen van F&B manager Jeffrey Lowyck die me samen met algemeen directeur Sabine Friedrich enorm steunde en stimuleerde ging ik ten volle in mijn wedstrijd op. Ik was al blij tot de finalisten te behoren. Bij de start van de wedstrijd was ik bijzonder zenuwachtig, maar eens goed op dreef, stond ik erg relax aan het fornuis. Je moet gewoon je ding doen en dan gaat het vanzelf. Ik wil volgend jaar beslist nog een poging wagen om mee te doen. Later uitkijken naar een eigen restaurant? Neen, ik ben best tevreden en gelukkig waar ik ben. Samen werken met een ploeg rond Chef Philippe Dewilde is een pretje. Ik leer enorm veel van de Chef. Tegelijk is de werksfeer in restaurant Gloria en Andromeda Hotel en Thalassa optimaal. Ik ben en werk er graag, geeft een dolblije Sofie Roels nog mee.
ERE-PRIJZEN
Naast de fel begeerde trofee van Beste Junior Kok van België werden de finalisten nog bedolven onder twaalf ere-prijzen, beloningen voor hun inzet en werkkracht tot bevordering van de eigen producten en werkwijze. Hierbij liet Kenny Danschotter zich het sterkt opmerken. De talentrijke chef van restaurant t Oosthof in Snellegem ging liefst met vijf van de twaalf ere-prijzen lopen.
Bijzondere prijs van het GO Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap voor creatieve en vernieuwende technieken: Kenny Danschotter.
Prijs Orde 33 Meesterkoks van België voor de beste presentatie op het bord: Pieter Clement.
Prijs Scholengroep 27 van het Gemeenschapsonderwijs voor het creatief werken tijdens de wedstrijd: Kenny Danschotter.
Prijs Vintage Club voor de beste integratie van wijn in het gerecht: Sofie Roels.
Prijs Ambassadeur Fernand Mestdagh voor de jongste finalist: Damien Hamelryck.
Prijs Catering Scholengroep 27 voor de beste schriftelijke inzending: Damien Hamelryck.
Prijs Schaal AMC Huis Depuydt voor het beste klassieke opgelegde gerecht: Pieter Clement.
Prijs Horeca Vlaanderen voor het best werken volgens de HACCP-normen: Pieter Clement.
Ere-Prijs Horeca Revue voor de beste integratie van de Vlaamse producten: Kenny Danschotter.
Ere-Prijs Magazine Gastronomie & Toerisme voor de beste integratie van Belgisch bier in het gerecht: Kenny Danschotter.
Prijs Thermae Palace Ruben Loncke voor de beste finalist van de Hotelschool Oostende: Kenny Danschotter.
Prijs Horeca Middenkust voor het meest realiseerbare gerecht in kwantiteit: Sofie Roels.
Het geheel stond onder leiding van voorzitter Eddy Robaey, geflankeerd door zijn bestuur. Het Kapittelbanket liep in de Baccarazaal van het Middelkerkse Casino.
Met de komst van eerst de video, later de digitale fotografie wordt het beroep van fotograaf naar de achtergrond verdrongen. Zoveel is zeker. Op eender welk feest wordt er vandaag duchtig gefilmd en fotos getrokken dat het een lieve lust is. Toch is fotos trekken nog iets anders dan fotos maken. De fotograaf blijft immers een vakman die men best in huis neemt wanneer men iets of wat op professionele basis voor het nageslacht wil bewaren.
Kiekjes zijn geen fotos. Of toch?Eén zaak is duidelijk, het beroep van fotograaf zal blijven bestaan, wat men ook naar voor schuift. Elke foto schrijft immers geschiedenis, zei ooit de betreurde Dries Van de Weghe, internationaal fotograaf en pionier inzake feestfotografie, stelling die ook Jan Bolle en Lieve Serruys beamen. Samen goed voor All Foto is dit dynamische duo alom present op feestelijkheden van allerlei aard, banketten, congressen en familiefeesten. Beide professionele fotografen hebben in de jongste decennia hun strepen dik verdient en zijn met All Foto een graag geziene gast op eender welk feest, die naam waardig.
Met een ploeg fotografen zorgen ze ervoor dat uw aanwezigheid op het feest vereeuwigd wordt op de best mogelijke manier. Samen met je vrienden, familie, een BV of zangvedette, aan tafel of bij het aperitief, het maakt niet uit, ALL FOTO legt het voor u vast. Meer nog: nog tijdens het feest of banket of congres worden de fotos tentoongesteld en vrijblijvend te koop aangeboden, tegen een prikje. Hierbij leveren we de fotos desgewenst in een speciaal mapje met logo van de firma, sponsor, organisatie of wat dan ook. Elke foto wil hiermee een boodschap brengen, een herinnering zijn aan een leuke avond, aan een gezellig samenzijn, een aandenken. Fotos worden bewaard, digitaal materiaal is ons inziens vluchtig en worden niet direct omgezet in fotos. Vandaar dan ook dat we steeds succes kennen met onze formules. Tot groot genoegen van de bezoekers en organisatoren.
CULINAIRE FEESTEN
ALL FOTO met Jan Bolle en Lieve Serruys zijn dan ook veelal present op de grootse culinaire feesten en congressen aller aard. Organisatoren van schoolfeesten, seminaries, culinaire wedstrijden en allerhande galafeesten kennen het adres. De prestaties op de mooiste culinaire feesten als de Orde Prestigieuze Truffel Orde van België, Culinaire Orde Sint-Jacobsmossel Koksijde, Les Disciples dAuguste Escoffier Benelux, Gala Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende, Hotelschool Ter Duinen Koksijde, Orde der Bons Vivants Nieuwpoort en onder andere Gastronomische Club Prosper Montagné (zie foto Familie Hostellerie Renty Middelkerke)spreken duidelijk voor zich en zijn een visitekaartje voor dit eenmansbedrijf dat zich ter beschikking stelt al over het land. In de regio maken we de fotos kant en klaar in onze eigen vaste studio in Eernegem. Is de afstand te ver, dan verplaatsen we ons met de mobiele wagen, wat ons toelaat zeer vlug te werken en nog tijdens het feest de fotos op tafel te leggen. Dat is onze grote troef, geeft Jan Bolle, doorgewinterd in deze branche van de fotografie, graag mee.
HOTELS & RESTAURANTS
Met zijn mobiel labo is ALL FOTO evenzo goed thuis in heel wat feestzalen, restaurants en hotels: Ten Stuyver Oostende, Salons Ten Boogaerde Kortemark, Hotel Cortina Wevelgem, Hostellerie t Gravenhof Torhout, Domaine de la Blommerai Moeskroen, Feestzalen Vijverhof Wevelgem, Hilton Antwerpen, Royal Astrid Oostende en onder andere de Salons Saint Germain zijn slechts enkele van de leuke adressen waar Jan en Lieve met hun ploeg fotografen neerstrijken en de feestnummers een onvergetelijke herinnering bezorgen.
FOTO SCHRIJFT GESCHIEDENIS
Hoe dan ook, een foto is en blijft een stukje geschiedenis, vooral genomen op een leuk moment, een voorval dat in ons geheugen blijft hangen, maar naderhand tot leven komt bij het herbekijken en hergenieten ervan.
Het is duidelijk, tegen alle digitale fotografie in (wat een wonder!) blijft een échte foto nog steeds tot de verbeelding spreken. Men kan immer niet constant met de laptop in de boodschappentas op stap om, als fiere grootouder je jongste kleinkind aan de buren en kennissen te showen. Neen, je diept meteen een foto op. De leuke babbel over de spruit kan starten en als je weet dat omas steeds vinden dat hun kleinkinderen of achterkleinkinderen op hen gelijken, dan is precies die foto het sprekend bewijs. Leve de fotograaf.
Meer info: ALL FOTO, Jan Bolle en Lieve Serruys, tel. 059-29 93 47, gsm 0475 42 68 59 en 0476 98 16 27, www.allfoto.be
Vijf Vlaamse tophotels met eigen karakter in provincie Cadiz
40 Jaar charme in Hotel Jerez
JEREZ DE LA FRONTERA Op zoek naar een vakantieverblijf waar de klant nog steeds koning is en persoonlijk begeleid wordt, dan voelt men zich meteen thuis in een van de vijf hotels van de Hoteles Andaluces Con Encanto, Andalusische Hotels met Charme, eigendom van de familie Jan De Clerck die dit jaar 40 jaar op de bres staat om de klant een gepersonaliseerde service voor te schotelen.
Meer nog, we willen daarbij de charme van het authentieke Andalusië laten proeven, wars van alle massatoerisme. Hierbij denken we aan de uitbouw van een excursiemanager die de klant persoonlijk begeleidt bij zijn trip naar de provincie Cadiz, zonder chauvinisme, wellicht de mooiste regio van Spanje. Hij wacht de klant op aan de luchthaven, brengt hem naar zijn keuzehotel van onze groep, stippelt leuke routes uit, vergezelt hen desnoods en laat hen daarbij de natuur en de bezienswaardigheden van Andalusië bewonderen. Onze vriendschapsbanden met diverse grootlandeigenaars, sherry-producenten, paarden- en stierenkwekers aangevuld met tal van authentieke festiviteiten staan borg voor een onvergetelijk verblijf in onze regio. De gastronomie in onze restaurants zet hierbij de kers op de vakantietaart. De persoonlijke benadering is heilig binnen ons bedrijf. We willen ernaartoe streven dat elke klant na afloop stelt: dit was nu onze mooiste vakantie ooit! Dan pas zijn we gelukkig en kijken uit naar een blij weerzien, geeft bezige Jan De Clerck mee, die als zijn drukke agenda het maar even toelaat graag zelf de klanten begeleidt bij hun uitstapjes in deze onvoorstelbaar mooie regio.
WEST-VLAAMSE WERKKRACHT
Het begon voor de familie Jan De Clerck uit Kortrijk allemaal in 1969, na terugkomst uit huwelijksreis in Hotel Playa de la Luz in Rota, sinds 1966 eigendom van de grote familie De Clerck. De toen 26 jaar jonge Jan zag dat er meer brood in dit hotel zat en nam er zijn intrek. Hij is er gebleven. Zijn passie voor het familiale hotelwezen liet hem nooit meer los en vandaag mag hij terugblikken op een schitterende loopbaan. Hij wordt hierin met klasse gevolgd door zijn drie kinderen. Sophie is directeur van Hotel Jerez en Villa Jerez, Ann houdt zich ledig met de decoraties van de vijf HACE-hotels en Stefaan is directeur van Hotel Playa de la Luz en Hotel Duque de Najera. Dat alles onder alziend oog van vader-voorzitter Jan. Samen goed voor de West-Vlaamse werkkracht in Andalusië.
CONSUL
Het is duidelijk, dank zij de inbreng van de familie Jan De Clerck kreeg Andalusië, de provincie Cadiz in het algemeen en Jerez de la Frontera in het bijzonder een West-Vlaams tintje mee. Meer nog, Jan De Clerck is sedert 1977 consul van België in het ere-consulaat van de provincie Cadiz. Hij is tussenpersoon voor de Belgen in de provincie of voor hen die op doorreis zijn, mochten er problemen zijn. Ook op protocolair gebied vertegenwoordigt hij België in Cadiz.
Hoe dan ook, volksmens Jan De Clerck blijft bij dit alles met beide voeten op de grond. Het gaat er in de eerste plaats om dat de mensen die Andalusië komen bezoeken, zich thuis voelen. Ons personeel is zo getraind dat iedereen hier als een VIP behandeld wordt. Mensen helpen is ons motto.
HOTEL JEREZ
Uit de fraaie parels van de HACE-groep is Hotel Jerez hét hotel bij uitstek voor een weekje verblijf in Jerez, voor zij die kiezen voor een verkenning van de regio. Het 5-sterrenhotel ligt aan de Alcalde Alvaro Domecq, de mooiste laan van Jerez en op een boogscheut van het centrum, op wandelafstand van de wereldvermaarde Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, paardenschool bekend voor zijn museum en unieke shows, op amper 8 km van het racecircuit en op zeven km van de luchthaven en snelweg voor directe verbinding naar alle hoeken van Andalusië. Ideaal voor conferenties, vergaderingen, productvoorstellingen en allerhande manifestaties.
Hotel Jerez telt 126 kamers en suites met alles er op en eraan, binnen- en buitenzwembad, spa en onder andere een uitstekend A la Carte-restaurant.
Andere 5-sterrenparel van bloeiende HACE-groep is Villa Jerez en ligt op wandelafstand van het moederhotel Hotel Jerez. Uitgewerkt in de chique villawijk is dit een droom voor zij houden van absolute rust, gekoppeld aan restaurant Las Yucas, goed voor een avondje topgastronomie. Het hotel telt 16 luxueuze kamers en suites. De Jacaranda biedt plaats voor feesten, congressen, vergaderingen en productvoorstellingen tot 80 man.
Aan de boorden van de Atlantische Oceaan vinden we in Rota het Hotel Playa de la Luz, 4-sterren die regelrecht over het strand, het water en de duinen fonkelen. Geheel volgens de regels van de Andalusische architectuur telt het hotel slecht twee verdiepingen en is met zijn 228 kamers, verdeeld over twee grote exotische tuinen met patio-ruimtes, recent door toeristen over heel de wereld, verkozen binnen de 100 beste hotels van de wereld. Een ongelooflijke luxe aan zon en strand. Een hotel waar geen enkele zonneklopper aan kan weerstaan.
Gelegen aan de rand van het stadje en aan het fijnzandstrand van Rota biedt dit 4-sterrenhotel 92 charmante kamers en junior suites. Ideaal voor families en zij die houden van wat uitstapjes in de buurt. Het hotel ligt aan zee en mag beschouwd worden als een der mooiste parels uit de regio. Het zwembad is een aangename verfrissing terwijl lekkerbekken zich te goed kunnen doen aan de rijke tafels van restaurant Embarcader, keuken dat jaarlijks primus is als Beste Visrestaurant uit de regio.
Omgeven door een 12.000 m² grote exotische tuin met wuivende palmbomen ligt dit 4-sterrenhotel in het hartje van de Algeciras baai, op slechts 15 min van de rots van Gibraltar, het Los Arcornocales Nature Park en via ferry amper een uurtje van het Afrikaanse Ceuto of Tanger. Het telt 126 kamers en junior suites, met zicht op de tuin. Het hotel viert dit jaar in oktober zijn 10de verjaardag. Golfliefhebbers zitten binnen het kwartier op een van de mooiste greens ter wereld. Het hotel is gespecialiseerd in huwelijksfeest.
Elk van de hotels is inzetbaar voor zowel de particulier, de familie, de businessman of de congresganger. De HACE-hotels getuigen alle van grote klasse en het personeel plooit zich dubbel om u ter wille te zijn. Bovendien is de keuken in de vijf huizen van hoog niveau en zorgt het A la Carte restaurant telkens voor aangename culinaire verrassingen.
Hotelschool Oostende zoekt Beste Junior Kok van België 2009
Champagne Autréau parelend plezier
OOSTENDE & MIDDELKERKE Op vrijdag 20 maart lauwert de Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende voor de 39ste maal de Beste Junior Kok van België. Dit tijdens een uitgelezen Kapittelbanket in de Baccarazaal van het Middelkerkse Casino, na receptie overgoten met Champagne Autréau uit het Franse Champillion, op een steenworp van Epernay en al tien jaar ambassadeur van de school.
Vooraleer het zover is worstelen zes finalisten aan de fornuizen van de Oostendse Hotelschool met als inzet de titel van Beste Junior Kok van België 2009, na de wedstrijd Prosper Montagné Eerste Kok van België, de meest begeerde trofee in het wereldje van de jonge chefs. Het kapittelbanket wordt verzorgd door de leerlingen van het 5de en 6de jaar Hotel in samenwerking met de cursisten van de Avondschool onder leiding van chef Wim Casteleyn. Deelnemen kost 80 euro, alles inbegrepen, over te maken op rekening 068-2372447-48 Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. De plaatsen zijn beperkt. Een live orkest zorgt voor de muzikale saus.
Champagne Autréau
Sinds Dom Pérignon in de 17de eeuw in het klooster van Hautvillers zowat de geschiedenis van de Champagne schreef is al heel wat veranderd. Waar vroeger deze gouden bubbels slechts bestemd waren voor de happy few van deze aarde, dan wordt vandaag zowaar bij elk feest die naam waardig, met veel genoegen een of meerdere flessen ontkurkt. Eric en Christine Autréau uit Champillion zijn al ruim tien jaar de vaste eregast op deze jaarlijkse hoogmis van de jonge Belgische chefs. Oostende ligt ons nauw aan het hart. Het doet ons steeds plezier om deze culinair hoogstaande wedstrijd een duwtje in de rug te geven. De organisatoren met voorzitter Eddy Robaey gaan tijd noch moeite uit de weg om de jonge chefs, onze koks van morgen, de kans te geven zich in de kijker te werken. En daar doen we graag aan mee, zegt Eric Autréau.
Grote namen
Vrijdagmorgen 20 maart worstelen zes finalisten in de keukens van de Oostendse Hotelschool met een warme bereiding van varkenshaas. De laureaat stevent met een grote graad van zekerheid af op een fraaie carrière. De erelijst laat dan ook enkele gekende namen zien: Patrick Devos, Koen Steenkiste, Christophe Snauwaert, Dave Lampole, Marc De Meester, Robby Van Toledo, Yvon Degraeve en onder andere de sterchefs Felix Alen en Philippe Serruys. Naast de wedstrijd Culinaire Club Prosper Montagné is de Beste Junior Kok van België de meest gewaardeerde trofee. Zoveel is zeker. De prijs van de Oostendse Hotelschool heeft veel uitstraling, stelt Philip Serruys uit sterrestaurant Den Gouden Harynck in Brugge en lareaat in 1977. Wie gaat vrijdag 20 maart met de trofee lopen?