GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
13-04-2011
GASTRONOMIE AAN ZEE
Wijnweekend haalt fijnproevers naar Middelkerkse Casino
Château Magnol grote trekpleister
Wijnliefhebbers en lekkerbekken zitten
van vrijdag 15 tot en met zondag 17 april goed in Middelkerke en Westende. Drie
dagen lang staan de beste flessen van Wijnhandel Renty & Vanhoutte met
kroonjuweel Château Magnol als grote trekpleister in de kijker. Een organisatie
Dienst voor Toerisme Middelkerke onder supervisie van Johnny Devey, schepen
voor Toerisme
WIJNHANDEL RENTY & VANHOUTTE
Dit
jaar staat geen speciaal thema op de agenda. Coördinator Klaas Germonprez: Het
geheel is gebouwd rond Wijnhandel Renty & Vanhoutte met aandacht voor
diverse nevenproducten die het degusteren van de wijn nog aangenamer maken, met
extra aandacht voor streekproducten als daar zijn De Beauvoorder uit Veurne,
Het Beste van bij Ons uit Ieper, geflankeerd door enkele streekproducten uit
onze zustergemeente Vresse-sur-Semois. Wijnkenner Alain Bloeykens zorgt voor
extra commentaar en tips bij wijn proeven en wijn kopen terwijl Steve Vanparys
en Pierre Hacha zorgen voor Cookdemos, elke dag vanaf 14.30 uur.
BARTON & GUESTIER
Top
van de driedaagse is het wijngamma van een Barton & Guestier in Château
Magnol, het oudste handelshuis van Frankrijk en deel uitmakend van Châteaux et
Domaines Castel, de grootste Franse wijnproducent en de vierde wereldwijd.
Zaakvoerder en wereldwijnkenner Francky Renty van Wijnhandel Renty &
Vanhoutte is exclusief verdeler in België van deze prachtwijnen. We laten de
bezoekers aan het Wijnweekend kennis maken met het ganse gamma, van genietbare
en betaalbare wijnen al over de fraai reeks getekend Barton & Guestier,
intussen in onze regio sterk gekend bij heel wat restaurateurs, tot de top met
het raspaardje Château Magnol als absolute hoogvlieger, stelt Francky Renty.
TOPDAG VOOR MIDDELKERKE
Toerismeschepen
Johnny Devey kijkt vol verwachting uit naar deze 6de editie van het
Wijnweekend. Naast Wijnhandel Renty & Vanhoutte wordt het ook genieten van
Winetime uit Nieuwpoort, Italiaanse Delicatessen uit Middelkerke, Monteberg
Wijngoed uit Dranouter, De Beauvoorder uit Veurne en onder andere Boucherie
Antoine uit Vresse. Zij laten in het Casino hun beste producten proeven. Het
wordt zonder meer opnieuw een topdag in Middelkerke. In de diverse restaurants
staan speciale menus op de agenda, aldus schepn Johnny Devey, notoir
liefhebber van een goed glas en lekker tafel. Meer info over de menus: www.middelkerke.be
De wijnbeurs is vrij
toegankelijk op vrijdag 15 april van 12 tot 21 uur en op zaterdag 16 en zondag
17 april van 10 tot 18 uur. Op zaterdag 16 april is Radio 2 van 8 tot 10 uur te
gast in de Baccarazaal van het casino. Toegang: 12,50 euro.
Zierikzee, Veere, Goes,
Yerzeke, Vlissingen en onder andere Middelburg, Goeree, Renesse en Bruinisse
zijn onlosmakend verbonden aan mosselen, oesters, kreeft, garnaal en vangverse
vis en wapperen hoog in het blauw-wit-rode vaandel van onze geliefde
Noorderburen. Het is duidelijk, Zeeland is het paradijs, het walhalla voor
lekkerbekken, gastronomische hoogstandjes graag ingevuld door de Zeeuwse Zilte
Zaligheden.
Al deze geneugten zijn te genieten in diverse eethuizen,
bistrots, brasseries en gezellige restaurantjes. Tussenin is het eens zo leuk
enkele bedrijven, landerijen en of natuurgebieden te bezoeken, zaken die
rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de realisatie en of kweek van
de unieke producten die Zeeland telt. En dat zijn er heel wat.
DE PERENBOOM
Na amper een paar jaar wisten Barbara en Martijn
Mastenbroek hun restaurant bistro in Burgh-Haamstede uit te bouwen tot een
culinaire stopplaats waar de Chef zorgt voor uitstekende driegangen menus,
zowel in de bistro (waar een lunch en dinerkaart wacht) als in het sfeervol
restaurant. Proef er alvast eens van de Paling Sam Uil of een Heretenboutfilet
gegaard op stro. Enig. Gastvrouw Barbara vertroetelt u met leuke wijnen. Voor
zij die na een succulent avondje genieten, wachten leuke hotelkamers vanaf 72
euro per nacht. Voor wie wat langer wil blijven met de familie, is er al een
appartement vanaf 575 euro per week. DE PERENBOOM, Achterweg 9, 4328 LZ
Burgh-Haamstede, tel. +31 (0)111 65 19 72, info@deperenboom.nl en www.deperenboom.nl
DE ETAGE
Zie,
proef en beleef Zeeland op hoog niveau is het credo dat eigenaar Ben
Verloo en gastvrouw Fleur naar voor schuiven als slagzin om hun gloednieuw
restaurant De Etage in de kijker te stellen. Geen ijdele woorden,niets is minder waard. Hetgeen Chef Marco Verspeten uit de oven tovert tart alle verbeelding. Het feest begint
steevast met een uitgebreide proeverij van Zeeuwse Zilte Zaligheden: krab,
paling, mesheften, oesters, mosselen. De Kabeljauwrug met Zeeuwse mosseltjes en
een saffraan sausje met bieslook zette de kroon op het werk. Subliem,
uitstekend gegaard, smeltend in de mond. Een échte Zeeuwse Zilte Zaligheid.
Voeg daarbij een heerlijke fles uit Frankrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland of zelfs
uit Schouwen-Duiveland, je culinair festijn kan niet meer stuk. En er is nog
meer: De Etage pakt elke maandag uit met een Diner Compleet (aperitief,
3-gangen verrassingsmenu, 2 glazen wijn, koffie met zoetigheden) aan de prijs
van 45 euro. De Etage is sinds dit jaar ook lid van De Kring van de
Oosterschelde kreeft. Restaurant De Etage, Jachthavenweg 61a, 4311 NC
Bruinisse, tel.: +31 (0)111 48 42 48, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl
POISSON & CUISINE
Trek in een bezoek bij een visverwerker, dan ontvangt
Mark Kern je graag in zijn visverwerkend bedrijf Poisson & Cuisine in
Stellendam. De man is bezeten door alles wat uit de zee komt, verstrekt uitleg
over versheid, kwaliteit en diversiteit van de Zeeuwse producten, proeverij
inclusief. Poisson & Cuisine, Meester Snijderweg 55, 3251 LJ Stellendam,
tel. +31 (0)187 49 18 00, info@poisson-cuisine.nl en www.poisson-cuisine.nl.
VISAFSLAG STELLENDAM
Iets verder op kan je elke werkdag tegen 8 uur de veiling
van de aanvoer van de Stellendamse vissers meemaken in de Visafslag. Directeur
Johan van Nieuwenhuyzen van United Fish Auction is uw gastheer. Visafslag
Stellendam, Meester Snijderweg 5, Stellendam, info@unitedfishauctions.com
en www.unitedfishauctions.com
DE ZEEMEEUW
Boven de vismijn en visafslag kan je al dat moois dat de
vissers de afgelopen nacht uit de Noordzee meebrachten proeven in het
restaurant De Zeemeeuw. Hier staat Kees van der Bok aan het fornuis en is
uiteraard een meester in visbereidingen. Gastvrouw Leni schoof met de breedste
glimlach een door Kees vangverse gebakken grietfilet met stampotje van
polderpuree en garnalenjus op tafel. Verser kan niet. Het echtpaar is tegelijk
eigenaar van hotel-café-restaurant Akershoek in Ouddorp, info@hotelakershoek.nl
en www.hotelakershoek.nl
voor zowel De Zeemeeuw als Akershoek.
LANDGOED MOERMOND
Wie de regio op makkelijke wijze wil verkennen kan zich
een paar dagen nestelen in het Landgoed Moermond in Renesse. Manager Remco
Roestenburg is uw gastheer.
Van vrijdag 29 april tot en
met woendag 15 mei lopen in de verschillende badplaatsen activiteiten die de
natuur en het milieu aan de kust in de kijker plaatsen.Het programma in Nieuwpoort zal ongetwijfeld
jong en oud weten te bekoren:
Zaterdag 30 april van
10 u tot 12 u: verkenning in het unieke natuurreservaat De IJzermonding waar
watervogels zich in de slikken en schorren bijzonder thuis voelen.Een natuurgids vertelt je meer over hun
tafelmanieren en wat zowel op hun menu staat: langpootkreeftjes, kokkels,
wadslakjes en onder anderestrand- of
penseelkrabben.
Afspraak op het einde van de parking
Halvemaanstraat.Laarzen en verrekijker
zijn aanbevolen.
Zondag 1 mei van
10 u tot 12 u: ontdekking in de wondere wereld van de straatnamen.Een wandeltocht doorheen Nieuwpoort-bad op
zoek naar gedichten, verhalen en fotos.Aansluitend wordt u vergast op een bio-aperitief en een zeehapje. Afspraak
aan het toerismekantoor op het Hendrikaplein. Deelname: 3.Ook toegankelijk voor rolstoelpatiënten.
Zondag 1 mei van
14u30 tot 16u30: leerrijke wandeling in de Simliduinen op zoek naar de
geneeskrachtige kruiden en planten die er voor komen. Afspraak aan de
St.-Bernarduskerk.
Zondag 8 mei van
9u30 tot 12 u: Zeedorp Leve de Zee.Een gezinsactiviteit met krabben vangen op het staketsel, schelpen
zoeken, zeediertjes zoeken op het strandhoofd, turen naar zeevogels, een
voeltent met workshop klei en een bezoek aan de garnaalkruiers van De
Spanjaardbank.Als afsluiter: proven
van de vers gekookte garnalen. Afspraak ter hoogte van het westerstaketsel.
Zaterdag 14 mei om
10 u: demonstratie bevissing met fuiken.Paling en andere trekvissen hebben het moeilijk.In Nieuwpoort zet men de spuien op de IJzer nu
bij opkomend tij op een kier om vissen door te laten.Onderzoekers van het Instituut voor Natuur-
en Bosonderzoek stelden vast dat zo 400 keer meer glasaal zijn weg landinwaarts
vindt.De vangst wordt tot 17 u tentoon
gesteld. Afspraak op de rechteroever van de IJzer, ter hoogte van het
sluizencomplex De Ganzepoot.
Toenslager Roger Cornelis en zijn eega Maria
Mattheeuws in 1954 met Vleeswaren Corma een kleinschalige dorpslagerij op poten
zette, zullen ze wel nooit gedacht hebben dat hun hoofdproduct van ambachtelijk
gedroogde ham het tot markleider zou brengen binnen het wereldje van de
gastronomie. Met dank aan de inbreng van zoon Dirk die via het invoeren van de
eigen merknaam Ganda Ham tot een wereldproduct wist uit te
bouwen.
Wie ham zegt, denkt meteen aan varken. Eeuwen voor onze
tijdrekening was het varken in China populair als huisdier, tegelijk het meest
geconsumeerde dier. Het varken kreeg lang het predicaat van minderwaardig vlees
opgespeld. Het vlees kwam vooral op tafel bij boeren en plattelandsbewoners,
populatie die sterkte zocht in de consumptie van het varken, dier dat van kop
tot staart genuttigd werd. Niets ging verloren. Meer nog, het varken was
makkelijk te kweken en was niet kieskeurig om zijn voedsel. Het was tevreden
met de restjes en peuzelde letterlijk alles op. Uitstekend dus voor de kwekers
die tegelijk de winter doorkwamen met het geslachte varken in te pekelen.
Naderhand ging men in de kweek voor minder vet en meer vlees zodat gewerkt
werd aan het varken. Een slachtrijp varken bevatte dan ook stevig en mals
vlees. Zowat alles is er bruikbaar van. Flink gegeerd waren uiteraard de
hammen. En hiervan maakte Roger Cornelis uit Wetteren, later in Mariakerke bij
Gent zijn specialiteit: gedroogde rauwe hammen.
AMBACHTELIJK
Slager Roger Cornelis zweert bij het ambachtelijke en
zijn zaak groeit zienderogen. Een nieuwe verhuis dringt zich op en in 1969
vestigt hij zich op de huidige plaats in Destelbergen. Ondernemend als hij was
voerde Roger proeven uit voor de productie van rauwe hammen op basis van
droogzouting volgens het oude Vlaamse procedé, techniek die al jaren in Spanje
en Italië werd toegepast: droog gezouten hammen in zes maand. Het legt hem geen
windeieren en het bedrijf kan de vraag nauwelijks volgen.
DIRK CORNELIS
Vleeswaren Corma gooit dan ook hoge ogen op de
vleesmarkt. In 1980 krijgt vader Roger versterking van zoon Dirk. Hij bleef
niet stilzitten en trok de wereld rond om enerzijds uit te zoeken hoe men
hammen pekelde en anderzijds op welke wijze men ze droogde. Dirk ontdekt dat
het gebruik van zeezout leuke aromas oplevert. We wrijven de buitenkant van
de ham in met droog zout, wat het vocht uit het vlees trekt terwijl de jus in
de ham blijft. Zeezout zorgt voor een meerwaarde, vertelt Dirk Cornelis, gepassioneerd
door het vak. De toegepaste methode zorgde in minimum van tijd dat de Corma hammen,
intussen in 1985 vervangen door de merknaam GANDA HAM, de deur uitvlogen. Men
kon de productie nauwelijks volgen. Maar we maakten er geen race van, we
hielden het op kwaliteit. Grondstof ligt aan de basis van kwaliteit,geeft Dirk Cornelis nog mee, vandaag
onbetwist marktleider met een firma die intussen is uitgegroeid tot 45 man die
allen staan voor één enkel product: Ganda Ham, verwijzend naar de oud-Keltische
benaming voor de stad Gent.
GANDA HAM IN DE KEUKEN
Intussen is Ganda Ham een begrip geworden binnen het
wereldje van de fijnproever. De ham, steeds bereid volgens de aloude Vlaamse
traditie, is een begrip geworden. Topchefs als Felix Alen (Hof ter Rhode,
Diest), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Rudi De Volder (t
Convent, Lo-Reninge), Frank De Wilde (Quartier Sauvage, Gent), Sergio Herman
(Oud Sluis, Sluis) en, naar onze mening de allergrootste, Geert Van Hecke
(Karmeliet, Brugge), gebruiken het graag bij de bereiding van hun succulente
schotels.
GANDA HAM GAMMA
Het is duidelijk, de opgang van de Ganda Ham is nog
nauwelijks te stuiten. Enkele jaren geleden kwam er een intense samenwerking
tot stand tussen Ganda Ham en de geitenkaasmakerij Le Larry uit Lochristi,
kazen op ambachtelijke wijze gemaakt uit zowel biologische als conventionele
melk, zonder toevoeging van kleurstoffen en of bewaarmiddelen. Naast de ham en kaas is er sinds kort ook de
Ganda Tripel op de markt, een 9,50 % vol. alc, natuurlijk bier van hoge gisting
met nagisting op de fles, speciaal ontworpen voor de bierliefhebber. Een
lekkernij in het glas;
BEDRIJFSBEZOEK
Voor wie het wenst staat Ganda Ham open voor
groepsbezoeken, minimum 15 man. De rondgang duurt anderhalf uur, degustatie
inbegrepen. Deelnemen kost 3,50 euro per persoon. Uitgebreide proeverijen
kunnen ook.
4-Sterrenhotel, wellness- en culinair paradijs in Zeeland
Amadore Wellness Hotel De Kamperduinen
Op het ongetwijfeld mooiste
plekje van Zeeland, tussen het Veerse Meer, de duinenrand en de Noordzee op het
uiterste puntje van Noord-Beveland, werd vorig jaar een voormalig
appartementencomplex omgetoverd tot een viersterrenhotel met alles er op en
eraan: top wellness, sauna, massage, binnenzwembad, rust, gastronomie, leuke
brasserie, warme ontvangst en ongekunsteld vriendelijk onthaal: Amadore
Wellness Hotel De Kamperduinen, de nieuwste telg van de groep Amadore Zeeuwse
Hotels & Restaurants, hotelgroep uitgebouwd door algemeen directeur Jerry
van Zuylen.
Proef
de sfeer en ontspan is hier geen holle slogan, maar het
wijst meteen de weg naar een ontspannen verblijf. Het complex in amper in een jaar tijd
uitgegroeid tot een begrip in de regio. Hotelmanager Christina Acda is in de
wolken: Het is een plezier te zien dat onze klanten met volle teugen genieten.
Onze royale kamers zijn uitgebouwd met boxspringbedden, luxe badkamer met
instapdouche, bad, minibar en onder andere flatscreen tv. Heel wat kamers hebben
ook een ruime balkon. Daarnaast staan er nog appartementen en penthouses ter
beschikking, al dan niet te gebruiken voor families, vertelt een immer blij
gemutste Christina Acda die bijzonder veel belang hecht aan de sfeer binnen het
hotel. De gasten moeten zich zonder meer thuis voelen. Het zijn geen nummers,
maar gasten in de echte zin van het woord. En dan is een persoonlijke
benadering de ideale formule. Het persoonlijk contact doet wonderen, geeft de
gepassioneerde hotelmanager Christina Acda nog graag mee.
WELLNESS
Een de absolute troeven van Amadore Wellness Hotel De
Kamperduinen is de wellness. Een rustgevende wandeling doorheen het paradijs
van massages, sauna, sunshower, jetstream zwembad, dompelbad en onder andere de
stortdouche en whirlpool laat zien dat het de gast op zoek naar ontspanning
zich onmiddellijk thuis voelt. Alle facetten zijn aanwezig, zon, licht, strand
en zee zijn de extra troeven die ons hotel weet te schenken, zegt Mike Heremans,
F&B manager en rechterhand van de hotelmanager, duidelijk genietend van de
rust die de binnentuin uitstraalt. Onze gasten genieten hier niet alleen van
diverse schoonheidsbehandelingen en massages uitgevoerd door gediplomeerde
specialisten maar kunnen tegelijk genieten van de buitenaccommodatie als daar
zijn de fitness, het fietswerk en het wellness-huisje, onze jongste aanwinst,
besluit Mike Heremans.
GRAND CAFE RAYMONDO
Sfeer en warmte zijn de sleutelwaarden die Brasserie De
Kamperduinen onder de vleugels van Grand Café Raymondo hanteert. Zaalmeester
Mike Heremans (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) zwaait er de plak. Het is onze
betrachting de ultieme smaak van Zeeland op het bord te brengen via gebruik van
niets dan streekgebonden producten. Chef Johan Dick ooit in de leer bij de
beste Michelinsterren zorgt er elke dag voor hoogstaande culinaire
verrassingen, stelt Mike Heremans. Inderdaad, kreeft, oesters, mosselen, plaatselijk
wild, gevogelte en het alom geprezen lamsvlees
zijn de grote spelers op het bord. Voeg daarbij een gevarieerde wijnkaart en je
culinair uitstapje naar Brasserie De Kamperduinen kan niet meer stuk.
TE DOEN
Wie zijn verblijf in De Kamperduinen wil koppelen aan een
verkenning van de regio zit goed. Noord-Beveland is het kleinste eiland van
Zeeland. Watersporters zijn er dus aan het feest. Het hotel ligt op een paar
honderd meter van het strand en in de buurt is het genieten van het Veerse
Meer. Fietsers kunnen hun geluk niet op en uitstapjes naar Goes, Zierikzee en
Middelburg staan steevast op de agenda.
GROEP AMADORE
Elk van de hotels en restaurants uit de groep Amadore bezit
zijn eigenheid maar dragen allemaal de kwaliteitsstempel die Amadore hoog in
het vaandel laat wapperen, stempel die staat voor topkwaliteit, optimale
service en grenzeloze gastvrijheid. De groep telt niets dan klasrijke huizen:
Amadore Grand Hotel Arion in Vlissingen (www.hotelarion.nl), Amadore Hotel Arneville
in Middelburg (www.hotelarion.nl),
Grand Café Hotel Jersey in Goes (www.grandcafejersey.nl), Grand Café Stefanos
in Vlissingen (www.stefanos.nl),
aansluitend telkens een Grand Café Raymondo (www.raymondo.nl). Algemene info: www.amadore.nl
Reizen Lauwers is sinds 3 april 2011 een gloednieuwen uniek project rijker: met dewww.fietsburo.be kunnen wielerliefhebbers er
hun eigen fietsvakantie samenstellen of kiezen een arrangement. Reizen Lauwers zorgt voor de praktische
organisatie ervan.
FIETSVAKANTIE A
LA CARTE
Op de
website stellen fietstoeristen hun eigen vakantie in Vlaanderen of Nederland
samen voor vier tot tien personen. Francois Deroep, marketingverantwoordelijke
bij Reizen Lauwers: De wielerliefhebber kiest zelf waar hij vertrekt en
aankomt én hoeveel dagen hij over de tocht doet. Wij zorgen voor de praktische organisatie. Plant een vriendengroep een fietstocht van
Antwerpen naar Vlissingen in twee dagen tijd? Dan stippelen wij de route uit en regelen de
overnachting, inclusief ontbijt. De bagage vervoeren naar het hotel? Of de toeristen mét fiets terug naar het
startpunt brengen? Allemaal geen probleem!
FIETSARRANGEMENT
Wie zelf
geen inspiratie heeft, kan kiezen voor een fietsarrangement. Reizen Lauwers
stippelde in elke Vlaamse provincie een aantal meerdaagse fietstochten uit. Francois Deroep hierover: Vlaanderen is een
prachtig decor om in te fietsen. De mooie natuur en het historisch erfgoed zijn
ideale ingrediënten voor een ontspannende fietsvakantie.
FIETSBURO VOOR DE WIELERGEKKEN VLAMING
De
Vlaming is wielergek zoveel is zeker. De voorjaarsklassiekers brengen
traditiegetrouw veel mensen op de been. Maar we kruipen met zn allen ook zélf
op de fiets. We organiseren al enkele
jaren fietsvakanties in het buitenland: een gigantisch succes. Maar onze
klanten snakten ook naar fietsformules in Vlaanderen en Nederland. Daarom zijn
we gestart met www.fietsburo.be,
een innovatief concept dat duidelijk in
de smaak valt, stelt François Deroep, vol enthousiasme.
REIZEN LAUWERS
Reizen
Lauwers, gevestigd in Boechout, is marktleider in de organisatie van begeleide
autocarvakanties. De grootste troef van het bedrijf dat al bestaat sinds 1947
is de uitstekende verhouding prijs en
kwaliteit. Ondertussen blijft Reizen Lauwers zijn reisaanbod uitbreiden voor
elk wat wils: vliegvakanties, cruises en onder andere citytrips. Benieuwd naar
het nieuwste project? Neem dan snel een kijkje op onze unieke en kersverse www.fietsburo.be.
Meer info:
François Deroep Marketingverantwoordelijke Reizen
Lauwers
Vlaams minister-president Kris Peeters opent Oosterscheldekreeftenseizoen in Zierikzee
ZIERIKZEE Onder ruime
belangstelling mocht Vlaams minister-president Kris Peeters aan boord van de
Frisia de eerste Oosterscheldekreeft anno 2011 in ontvangst nemen. Hij schoof
de nog spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Leon Wissen die voor de
gelegenheid het fornuis van zijn restaurant De Stadschuur ruilde voor het
kombuis van de Frisia. De dag kon toen al lang niet meer stuk.
Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat traditiegetrouw
de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen van de eerste
Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de notabelen met zijn
allen netjes verdeeld over diverse vaartuigen op hun paasbest op de
Oosterschelde smullen van al het lekkers uit Zeeland. Dat alles in een
vlekkeloze organisatie van De Kring van de Oosterscheldekreeft, getekend Balth
Roessingh. De kreeft wordt nog tot half juli in de voornaamste Zeeuwse
restaurants geserveerd.
ZIERIKZEE
De pittoreske haven van Zierikzee is al tien jaar het
epicentrum om de Oosterscheldekreeft in al zijn glorie aan het grote publiek
voor te stellen. Deze heerlijke ceremonie, een volksfeest waarbij notabelen
samen aan de kreeftentafel genieten van al dat moois dat uit Zeeland en
Schouwen-Duiveland te proeven is. Voorzitter van de Stichting Promotie
Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was de koning te rijk de Vlaamse Minister-President
Kris Peeters te mogen begroeten, samen met diverse ambassadeurs, burgemeesters,
Chefs en onder andere niets dan lekkerbekken. Daarbij een flinke vloot
liefhebbers uit Vlaanderen, bont gezelschap dat gewapend met regenschermen
zich aan boord van de diverse schepen en zeilschoeners hees. De kreeftenvangst
kon beginnen.
EERSTE KREEFT
De vloot koos koers voor de Oosterschelde om er de fuiken
aan boord van de ZZ10 te hijsen. Minister-President Kris Peeters genietend van
de sfeer aan boord van de Frisia nam met de breedst mogelijke glimlach de
allereerste Oosterscheldekreeft 2011 in ontvangst. Hij schoof die evenwel vlug
door richting kombuis. De rest van de kreeft zou volgen. Intussen vloeide de
Champagne Moët & Chandon welig, met dank aan Bob Bron, directeur Moët
Hennessy Nederland. De rest laat zich raden, de kreeftenlunch werd een
succulente smulpartij waarbij eenieder het zich flink liet smaken, selecte
kreeftenwijn binnen handbereik.
KREEFTENWIJN 2011
Al even traditioneel als de vangst van de eerste
Oosterscheldekreeft wordt een wijn uitgekozen dat best past bij deze Zeeuwse
delicatesse. Dit jaar koos men voor de Franse Marsanne Les Tannes 2010, Château
de Conas in Pézenas, Languedoc. De Marsanne-druif bezit een expressief en
levendig karakter, vol fruit. De elegante smaak van Les Tannes, aanvullende
geur van wit fruit en vanille passen bij een geserveerde temperatuur van 7 tot
8 graden uitstekend bij zeevruchten en uiteraard bij de Oosterscheldekreeft.
Tot grote tevredenheid van de broers Eric en Joost de Bruijn van het wijnhuis
P. de Bruijn uit Nijmegen die de officiële kreeftenwijn in huis haalden. Meer
info: www.debruijnwijnkopers.nl,
De wijn voorgesteld door de Franse ambassadeur Jean-François Blarel.
RESTAURANTS
Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de
Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, te genieten in deze
restaurants: