Poperinge paradijs voor de smulpapen
Hopscheuten zijn delicatesse
Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele stengeltjes
die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse
hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande weken,
vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de Chefs
uit de regio met kleppers als Kris Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan
Couttenye (t Hommelhof in Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder
andere Gery Plancke in Gasthof De Kring in Poperinge.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de
hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als
resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan
weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De
hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook
vertaalt in een dure prijsklasse. Wie het allemaal wil volgen kan terecht op de
hopboerderij van Wout Desmyter en Benedikte Couttigny. Deze laatste is een
meesteres in de vertelkunst. Op haar Bezoekboerderij t Hoppcruyt in Proven (www.hoppecruyt.be)
inmiddels aan de vierde generatie toe, laat ze u meeleven met het reilen en
zeilen omtrent het kweken, telen en klaarstomen voor de verkoop van dagvers
geplukte hopscheuten. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant.
Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraven we ze onder
zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar gezien het nog te
koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen we de hopscheuten in onze
voormalige vloerverwarmde varkensstallen. Zo kunnen we al in februari
hopscheuten op tafel brengen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
CULINAIR GENIETEN
Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot
eind maart 2015 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten
dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en
schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.
HOTEL DE LA PAIX
Chef
Koen Sambaer
Grote
Markt 20 in Poperinge, info@hoteldelapaix.be en www.hoteldelapaix.be,
tel. 057 33 95 78
RESTAURANT AMFORA
Chef
Dominque Bondue
Grote
Markt 36 in Poperinge, info@hotelamfora.be en www.hotelamfora.be,
tel. 057 33 94 05
RESTAURANT PEGASUS
Chef
Bert Recour
Guido
Gezellestraat 7 in Poperinge, info@pegasusrecour.be en www.pegasusrecour.be,
tel. 057 33 57 25
MANOIR OGYGIA
Chef
Kris Pollentier
Veurnestraat
108 in Poperinge, info@ogygia.be
en www.ogygia.be,
tel. 057 33 88 38
GASTHOF DE KRING
Chef
Gery Plancke
Burgemeester
Bertenplein 7 in Poperinge, info@dekring.be en www.dekring.be,
tel. 057 33 38 61
HOTEL CALLECANES
Chef
Kurt Dufloucq
Callicannesweg
12 in Watou, info-reservatie@hotel-callecannes.be en www.hotel-callecannes.be,
tel. 057 38 88 08
RESTAURANT DE PATERSTAFEL
Chef
Daniëlle Carrupt
Watouplein
14 in Watou, depaterstafel@gmail.com
en www.depaterstafel.eu,
gsm: 0498 59 84 85
RESTAURANT T HOMMELHOF
Chef
Stefaan Couttenye
Watouplein
17 in Watou, info@hommelhof.be,
www.hommelhof.be,
tel. 057 38 80 24
RESTAURANT T BLAUWERS HUYS
Chef
Dirk Battheu
Hoge
Noenweg 3 in Poperinge, info@tblauwershuys.be en www.tblauwershuys.be,
tel. 057 36 46 11
RESTAURANT TERMINUS
Sommelier
Pieter Verheyde
Callicannesweg
18 in Watou, info@restaurantterminus.be en www.restaurantterminus.be,
tel. 057 38 80 87
HOPSCHEUTENHAPPENING
Om de hopscheuten extra in
de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een
exclusieve hopscheutenhappening en dit op 21, 22, 26 en 28 maart, een
dagarrangement om duimen en vingers af te likken.
Je bezoekt een hopboerderij
waar gidsen je alles vertellen over de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens
de lunch serveert de Chef een overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in
welk restaurant), gevolgd door een culinaire wandeling door Poperingen met
bezoek aan de keuken en of atelier van vier producenten. Een drink sluit de dag
af. Deelnemen kan tegen de prijs van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com
of www.dewitteranke.be.
Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
of via www.hopscheuten.be
Georges
Keters
|