Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
22-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DELICATESSEN UIT WEST-VLAANDEREN

Poperinge paradijs voor de smulpapen

 

Hopscheuten zijn delicatesse


Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio met kleppers als Kris Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan Couttenye (’t Hommelhof in Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder andere Gery Plancke in Gasthof De Kring in Poperinge.

 

Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook vertaalt in een dure prijsklasse. Wie het allemaal wil volgen kan terecht op de hopboerderij van Wout Desmyter en Benedikte Couttigny. Deze laatste is een meesteres in de vertelkunst. Op haar Bezoekboerderij ’t Hoppcruyt in Proven (www.hoppecruyt.be) – inmiddels aan de vierde generatie toe, laat ze u meeleven met het reilen en zeilen omtrent het kweken, telen en klaarstomen voor de verkoop van dagvers geplukte hopscheuten. “Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraven we ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen we de hopscheuten in onze voormalige vloerverwarmde varkensstallen. Zo kunnen we al in februari hopscheuten op tafel brengen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo duur maakt.

 

CULINAIR GENIETEN

Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2015 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.

HOTEL DE LA PAIX

Chef Koen Sambaer

Grote Markt 20 in Poperinge, info@hoteldelapaix.be en www.hoteldelapaix.be, tel. 057 33 95 78

 

RESTAURANT AMFORA

Chef Dominque Bondue

Grote Markt 36 in Poperinge, info@hotelamfora.be en www.hotelamfora.be, tel. 057 33 94 05

 

RESTAURANT PEGASUS

Chef Bert Recour

Guido Gezellestraat 7 in Poperinge, info@pegasusrecour.be en www.pegasusrecour.be, tel. 057 33 57 25

 

MANOIR OGYGIA

Chef Kris Pollentier

Veurnestraat 108 in Poperinge, info@ogygia.be en www.ogygia.be, tel. 057 33 88 38

 

GASTHOF DE KRING

Chef Gery Plancke

Burgemeester Bertenplein 7 in Poperinge, info@dekring.be en www.dekring.be, tel. 057 33 38 61

 

HOTEL CALLECANES

Chef Kurt Dufloucq

Callicannesweg 12 in Watou, info-reservatie@hotel-callecannes.be en www.hotel-callecannes.be, tel. 057 38 88 08

 

RESTAURANT DE PATERSTAFEL

Chef Daniëlle Carrupt

Watouplein 14 in Watou, depaterstafel@gmail.com en www.depaterstafel.eu, gsm: 0498 59 84 85

 

RESTAURANT ’T HOMMELHOF

Chef Stefaan Couttenye

Watouplein 17 in Watou, info@hommelhof.be, www.hommelhof.be, tel. 057 38 80 24

 

RESTAURANT ’T BLAUWERS HUYS

Chef Dirk Battheu

Hoge Noenweg 3 in Poperinge, info@tblauwershuys.be en www.tblauwershuys.be, tel.  057 36 46 11

 

RESTAURANT TERMINUS

Sommelier Pieter Verheyde

Callicannesweg 18 in Watou, info@restaurantterminus.be en www.restaurantterminus.be, tel. 057 38 80 87

 

 

HOPSCHEUTENHAPPENING

 

Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve hopscheutenhappening en dit op 21, 22, 26 en 28 maart, een dagarrangement om duimen en vingers af te likken.

Je bezoekt een hopboerderij waar gidsen je alles vertellen over de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens de lunch serveert de Chef een overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in welk restaurant), gevolgd door een culinaire wandeling door Poperingen met bezoek aan de keuken en of atelier van vier producenten. Een drink sluit de dag af. Deelnemen kan tegen de prijs van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com of www.dewitteranke.be. Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be of via www.hopscheuten.be

 

Georges Keters








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs