GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-10-2011
OP DE BOEKENPLANK - EERDER DAN OP DE BOEKENBEURS
OP DE BOEKENPLANK
Met de boekenbeurs in zicht is
het eens te meer duidelijk: kookboeken swingen vandaag de pan uit. Fervente
lezers willen evenwel ook graag iets anders op de leestafel. Vandaar dat we
onze liefhebbers van Gastronomie & Toerisme ook laten proeven van de nieuwe
boeken die naast het overweldigend aanbod van kookboeken op de boekenplank
een plaatsje verdienen. Thrillers, natuur, naslagwerken en onder andere een
streepje geschiedenis is hier dan ook nooit ver weg. De werken zijn te bekomen
in de betere boekhandel.
PIEMONTE naar ieders smaak
Gido Van Imschoot
Davidsfonds
Uitgeverij
Auteur Gido Van Imschoot is hier nog maar eens in zijn
sas. Met Piemonte, naar ieders smaak legt hij hier een werk op tafel dat het
geheim van cultuur, natuur, wijn en gastronomie uit Piemonte bloot legt. Als
voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers in opvolging van stichter en
groot bezieler Guy Van Neste is Gido Van Imschoot al jaar en dag bezeten door
wijn en gastronomie. Samen met fotograag Andrex Verschetze doorkruiste hij
Piemonte op zoek naar de mooiste plaatsjes en uiteraard de mooiste flessen. Het
is je meteen duidelijk, in het noordwesten van Italië proef je de Barolo en de
truffels al van op afstand.Voeg daarbij
de immense schoonheid van de tientallen kleine onooglijke dorpjes en je weet
meteen dat je trip in Piemonte een plezier wordt. Niet allen inzake gastronomie
maar tegelijk omtrent natuur. Gido Van Imschoot zoekt geenszins de platgelopen
paden op en concentreert zich graag op het nog ongerepte.De schitterende fotos van Andrew Verschetze
zorgen voor de rest.
DAVIDSFONDS Uitgeverij 32,50 euro.
SOLO
Pieter Aspe
Manteau
De boeken van Pieter Aspe hoeven al lang geen betoog
meer.De pers is het er helemaal over
eens: dit is de meeste gelezen misdaadauteur in Vlaanderen en Nederland. Hij
debuteerde in 1995 met Het vierkant vande wraak, met hoofdinspecteur Van In
als hoofdpersonage. In dit zijn zowat 30ste boek gooit Aspe het met SOLO over een andere boeg en laat je van
meet af aan kennis maken met de dader, daar waar de auteur de dader normaliter
pas ontmaskert op de voorlaatste pagina. Het boek sleept je mee naar de
politiek en de communautaire toestanden, vaten vol intriges. Hoofdinspecteur
Pieter Van In krijgt kop noch staart aan enkele brutale moorden, op
verschillende wijze uitgevoerd. Politici worden ongerust. Van In wordt stiekem
van het onderzoek gehaald ten voordele van een omhooggevallen dame die
meentPieter de loef af te steken, maar
haalt wat dacht u uiteindelijk toch zijn slag thuis. Eens te meer een
verrassende Aspe die geen enkele liefhebber van het genre mag missen.
Manteau: paperback 21,95 euro.
VERZWIJG MIJ MIET
Piet Baete
Manteau
Het is onmiddellijk duidelijk, na zijn Dromen van de dood en Poker haalde auteur Piet Baete met zijn Wacht maar tot ik wakker wordt alle
aandacht op zich. Met zijn nieuwe thriller Verzwijg
me niet gaat Piet nog een stukje verder en verbaast ons opnieuw. Een
decadent tuinfeestje in Knokke-Heist heeft dramatische gevolgen. Gert-Jan,
Louis, Vic en Simon zijn twintigers en al jarenlang vrienden. Als ongewenste
gasten bezoeken ze een verjaardagsfeestje bij de steenrijke ne machtige familie
De Greve in het mondaine Zoute. Vic ontmoet er zijn ex-vriendin Charlotte en vervaart
een enorm gevoel van spijt. Hij wil haar terugwinnen. Kost wat kost. Intussen
probeert hoofdinspecteur Briek Meulders zijn leven opnieuw op de rails te
krijgen, nadat hij zes maanden geschorst werd. De ambitieuze David Kamp zit nu
op zijn plaats en dat zint hem geenszins. Wanneer een lijk wordt gevonden trekt
Kamp er als eerst op uit. De poppen gaan meteen aan het dansen. De rest laat
zich raden: dit is opnieuw een vlot geschreven thriller van een van de meest
beloftevolle auteurs van uitgeverij Manteau.
Manteau: paperback 392 pg.19,95 euro.
Nog een koekje ?
Florentines, Brugse achtjes, kattentongen, pain à la grèque, bokkenpootjes, wie heeft er geen heimwee naar de koekentrommel van groomoeder? Gelukkig zijn de lekkernijen niet verdwenen en met Robert Declerck en Margit Sarbogardi aan de stoof is het een pretje om nog eens te genieten van al dat lekkers uit die goede oude tijd. In Nog een koekje verneem je alles wat je wilt weten over de bereidingen van deze heerlijke craties.
Davidsfonds Uitgeverij: 24,95 euro
GASTROJARGON
Rita De Sutter & Roger Van Meerbeeck
Iedereen op restaurantbezoek
of bij het consulteren van een kookboek heeft het wel eens meegemaakt: je
begrijpt de culinaire termen niet of bij het bekijken van de menu weet je soms
niet eens wat je straks op je bord krijgt. Daar komt met het boek GastroJargon
verandering in. Rita De Sutter en Roger Van Meerbeeck uit Oostende werkten zes
jaar aan hun boek. Een werkstuk dat elke gastronoom in zijn bezit wil hebben.
Als fervente restaurantbezoekers werd het op een dag niet
iets te veel voor het echtpaar Roger Van Meerbeeck en Rita De Sutter,
respectievelijk vertaler en uitgever van economische werken. Omdat het een
steeds weerkerende doorn in ons oog was, om als vertaler bij een
restaurantbezoek of het naslaan van een kookboek, telkens her en der op foute
vertalingen en onjuiste culinaire termen te stuitten, besloten we dan maar van
zelf een culinair vakwoordenboek te maken. Uiteraard zijn er tal van
uitstekende woordenboeken, helaas deze zijn veel minder geschiktop het culinaire vlak waar keukentermen toch
een apart gegeven zijn. Er bleef dus maar één enkele optie over: zelf aan de
slag en een eigen culinaire woordenboek maken. We hebben er samen zes jaar aan
gewerkt, vertellen de auteurs, duidelijk tevreden met hun werk.
Het boekwerk is opgemaakt in twee delen. Het eerste deel
als ingangstaal enerzijds het Frans met vertaling naar het Nederlands en Engels
en in het tweede deel anderzijds het Nederlands als ingangstaal met vertaling
naar het Frans en het Engels, vertelt talenknobbel Roger Van Meerbeeck.
Het is duidelijk, GastroJargon is een boek dat elke
professioneel, amateurkok, zaalmeester en onder andere de sommelier binnen
handbereik wil. Het kost 59,95 euro en is te bestellen bij de auteurs Roger Van
Meerbeeck en Rita De Sutter, Van Iseghemlaan 123/7, 8400 Oostende, gsm 0495 21
14 66. Meer info: www.dicomenu.com
en rvm@dicomenu.com
Een ideaal eindejaarsgeschenk voor eenieder die met koken
en gastronomie begaan is.
De
historische stad York maakt zich op om vanaf eind november de titel van kerstmishoofdstad
van Groot-Brittannië alle eer aan te doen.
Vanaf
donderdag 17 november gaat in York de kerstverlichting aan. St. Nicholas Fayre
(24-27 november) is een populaire kerstmarkt waarop de deelnemers uitsluitend
producten uit Yorkshire te koop aanbieden.
De
gewone Christmas Fayre loopt van 3 tot 18 december en van 1 tot 18 december
staat op
St. Sampsons Square de Made in Yorkshire Christmas
Market. Op 10 & 11 december is The Quarter (de buurt tussen Swinegate, Back
Swinegate en Grape Lane) het decor voor Festival of Angels. Op 21
december wordt daar een boerenmarkt in kerstmisstijl gehouden.
X-MAS CAROLS
En
overal wordt muziek gemaakt: in straten en op pleinen, in historische gebouwen
en musea. Wie houdt van traditionele Christmas carols, moet van 6 tot en met 10
december en op 13 december zeker eens langsgaan in het York Castle Museum.
Voor
alle informatie over de kerstsfeer in York: www.visityork.org/christmas
P&O FERRIES
P&O
Ferries is uw uitgelezen partner voor een dagje (of meer) kerstmissfeer in
York. Een minicruise uit Zeebrugge kan al vanaf 69 euro per persoon. Na de
nachtelijke overtocht naar Hull in een comfortabele cabine op de Pride of York
of de Pride of Bruges brengt een bus u naar York voor een hele dag
kerstmissfeer. In de late namiddag wordt u teruggebracht naar Hull, voor de
terugvaart naar Zeebrugge. Wie liever met de eigen auto naar York rijdt, wint
wat tijd en hoeft GEEN MEERPRIJS te
betalen om zijn voertuig mee te nemen.
Voor
alle informatie en boekingen: www.poferries.be of telefoon 070/70 77 71.
ACCES Hotel Oostende pakt uit met een super promotie.
Reserveer nu uw kamer met ontbijt voor TWEE nachten tussen zondag 6 en
donderdag 10 november en betaal slechts 30 euro per persoon per nacht.
Reserveer nu op 059 80 40 82 of mail gewoon naar info@hotelacces.be en je verwent jezelf
met een gezellig verblijf in Oostende. Wandelen en genieten is drie dagen (2
nachten) de boodschap.
Deze actie is niet cumuleerbaar met andere promoties of
arrangement of reeds geboekte reservatie.
Neem
ook een kijkje op onze www.hotelacces.be
voor de winterse arrangementen om en rond het
Verassend
Maritiem Nieuwpoort 2011 is een succes zonder voorgaande. Men kon er drie dagen
lang op de koppen lopen.
De goede
samenwerking tussen Nieuwpoort International Boatshow, La Bouée Bleue en
Klassieke Schepen Nieuwpoort maakten er een topevenement van. Toerismeschepen
Greet Ardies-Vycke, geflankeerd door Visserijschepen Kris Vandecasteele kijkt
er tevreden op terug. Kapitein Roger Linthout was de koning te rijk. Het is
een formidabel succes. Ik ben dan ook de gelukkigste man in de wereld, vandaag,
stelde Roger die meer dan dertig klassieke schepen naar de pontons haalde. Ook
de oesterbeurs gooide grote ogen, met La Bouée Bleue uit Duinkerke als
trekpleister. Een sfeerbeeld is hier dan ook op zijn plaats.
Wie het
tot vandaag miste, kan zondag 23 oktober nog van 10 tot 17 uur terecht om en rond
de Nieuwpoortse Vismijn.
52 Ambachtelijke Champagnehuizen onder één dak in Epernay
C Comme Champagne
Op stap in de Champagnestreek om en rond Reims en Epernay
is het voor de kenner al een hele klus om wegwijs te geraken uit de honderden
Champagnehuizen, laat staan voor de leek die zijn eerste pasjes zet in de
wijngaarden op de flanken van Damery, Bouzy, Avize, Vertus, Hautvillers, Ay en
onder andere Dizy en Champillon. Geen nood, daar is met de komst van C Comme
Champagne een oplossing aan gekomen.
Frédéric Dricot, naar eigen zeggen gek van en geboren in
de Champagne, bouwde in de rue Gambetta 8 in Epernay een gigantische
Champagnebar met kelder. Hiermee is het zoekwerk naar klasrijke ambachtelijke
en betaalbare Champagne meteen al een flink stuk ingekort. In de gezellig
opgestelde kelder vindt men om en bij de vijftig diverse wijnbouwers die elk
onder een identiek profiel zichzelf en hun producten voorstellen, knap
ingedeeld in regios met daarbij het Massief van Saint-Thierry, het dal van de
Ardre, de Montagne de Reims, het Marnedal dat de regio om en rond Epernay in al
zijn glorie laat bewonderen en de Côte des Blancs, de bakermat van de
Chardonnay en goed voor een flink stuk geschiedenis om en rond de heuvels van
Sézannais, samen goed voor een virtueleChampagneroute.
THEMAPROEVERIJ
Deze gebieden zijn makkelijk met de wagen te vinden en
vlot te ontdekken via de Champagneroute, goed voor samen ruim 320 km, route
waar de Champagnebouwers je met open armen ontvangen. Wie evenwel niet direct
huis is in de heerlijke en bijzonder soms ingewikkelde materie die de Champagne
is, krijgt van Monsieur Frédéric in zijn C Comme Champagne bij een zowat twee
uur durende uitgebreide degustatie vlot het ABC van dit goddelijke vocht onder
de knie. Hier is Monsieur Frédéric op zijn best. Elke week zet hij bij zes
huizen in de kijker. Bij ons geen grote merken of coöperatieven, wel
champagneboeren met eigen wijngaarden en die zelf hun Champagne maken, zegt
Frédéric Dricot met brede glimlach die met zwier uitpakt met wat hij noemt een
Themaproeverij. Hier komt één van de regios aan bod in al zijn facetten.
Vandaag zijn het de Champagnes uit de Marne, volgende week een Côte des Blancs
of de regio rond het massief van Saint-Thierry.
COUP DE COEUR
Eenmaal aan de proeverij is Monsieur Frédéric niet meer
te stoppen. Een bos van glazen wordt gevuld met zes verschillende Champagnes
(Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, een blend van 3 cépages, Rosé en als
klap op de vuurpijl de Coup de Coeur) zodat men in luttele tijd de
verschillende types van Champagne leert kennen en genieten. Dat alles in een
bijzonder gemoedelijke sfeer.
CHAMPAGNEBAR
Voor wie het niet zo uitgebreid wil kan best genieten van
een degustatie per glas. Ook hier legt Monsieur Frédéric je van naaldje tot
draadje de geheimen van de bubbels met veel genoegen bloot. Naderhand staat de
kelder klaar voor een vrijblijvend bezoek. Alle flessen kunnen ter plekke
gekocht worden aan dezelfde prijs die de wijnbouwer op zijn domein vraagt. Het
laat zich raden dat dit fenomeen welke C Comme Champagne te weeg brengt een
ideale opener is voor elke bezoek aan de Champagnestreek in het algemeen, aan
Epernay in het algemeen.
ABC CHAMPAGNE
Kenners zijn vertrouwd met de technische begrippen binnen
het bubbelende Champagnewereldje. Voor wie minder goochelt met deze termen,
hierbij alvast een geheugensteuntje met enkele weetjes.
·Champagne wordt gemaakt van drie
druivensoorten: de witte Chardonnay, de blauwe pinot Noir en de Pinot Meunier.
·Extra Brut (of: non dosé) weinig suiker (van
0 tot 15 g/liter)
·Brut: iets meer suiker (minder dan 15
g/liter)
·Demi-sec: (van 33 tot 50 g/liter)
·Doux (meer dan 50 g/liter)
·Milésimé: Champagne gemaakt uit druiven van
één enkel oogstjaar het jaar staat steeds op het etiket vermeld. Uiteraard de
beste Champagne.
·Non-milésimé: Champagne zonder jaartal op het
etiket en is steeds een blend (mengeling) van verschillende jaargangen.
·Wit of Rosé: is steeds gemaakt van de drie
gekende druivensoorten.Uitzondering: de
Blanc de Blancs die is uitsluitend gemaakt met 100% Chardonnay en de Blanc de
Noirs (witte Champagne gemaakt van blauwe druiven). De Rosé-Champagne is
dezelfde als de witte maar krijgt zijn kleur door toevoeging van een beetje
rode wijn. De Champagnestreek is de enige regio waar dit proces mag toegepast worden.
Rosé-wijn is dus geen mengeling van wit met een beetje rood.
Wijnliefhebbers
aan het feest in Paleis 3 in Brussels Expo
Frankrijk
gastland op MEGAVINO
De
wijnliefhebbers zijn weer aan het feest en kijken alvast uit naar de 13de
editie van « hun » wijnfeest MEGAVINO. Dit jaar groter dan groot met
ruim 10.000 m² tentoonstellingsruimte, 300 exposanten uit 28 verschillende
landen en meer dan 10.000 wijnen die ter plaatse kunnen geproefd en gekocht
worden. Een unicum, getekend Alain Bloeykens.
Het zal de wijnliefhebber al meteen opgevallen zijn,
MEGAVINO staat ook dit jaar in het teken van de zuiderburen. Voor de derde keer
op rij krijgt Frankrijk alle ogen op zich. En dat is heus geen toeval. Want na jaren van opvallende afwezigheid maakte Frankrijk zijn come back
op MEGAVINO in 2008. En met succes zodat de organisatoren
besloten om voor de volgende edities een heuse Franse trilogie te plannen. En
die kwam er ook met Bordeaux in 2009 en de Languedoc in 2010 als blikvangers. Een
tiercé die dit jaar in grandeur wordt
afgesloten met Frankrijk in zijn totaliteit als gastland. Een tot de
verbeelding sprekend en centraal gesitueerd paviljoen, dat zal plaats bieden
aan quasi alle Franse wijnregios.Producenten en invoerders verenigd per regio, van grote en gereputeerde
huizen tot gepassioneerde, weliswaar kleinschalige, artisinale wijnbouwers.
BELGISCHE WIJNBOUWERS IN FRANKRIJK
Eén van de blikvangers wordt ongetwijfeld het paviljoen
van de Belgische wijnbouwers in Frankrijk, landgenoten uit de vier uithoeken
van Frankrijk, die hun droom wisten waar te maken met de aankoop van een
wijndomein, hier verenigd op één centrale plaats om u hun wijnen te laten
ontdekken.
Maar ook nieuwe Franse regios maken voor het eerst hun
opwachting: de Beaujolais bijvoorbeeld dat uitpakt met zijn tien crus in de
voortreffelijke jaargangen 2009 en 2010, de Côtes de Castillon, een voor velen
nog maar weinig gekend stukje Bordeaux, en wat te denken van pakweg de Coteaux
de Varois of zelfs de Auvergne.
VEELZIJDIG FRANKRIJK
En net als de voorbije edities wordt het Frans paviljoen
opgeluisterd met tal van uiteenlopende activiteiten: van themaproeverijen en
workshops tot aandacht voor gastronomie, toerisme en cultuur. Of hoe Frankrijk
ook dit jaar bijzonder veelzijdig uit de hoek komt!
VEEL NIEUWS
Naast dat
alles is er heel veel nieuws te zien op MEGAVINO 2010, een trend die zich al
een paar jaren doorzet. Megavino wordt én overzichtelijker én aantrekkelijker. Steeds meer landen en regios verenigen
zich op stijlvolle paviljoen en hun aantal neemt almaar toe.
De klassiekerszijn opnieuw trouw van de
partij. Spanje
bijvoorbeeld, dat dit jaar uitpakt met een volledig nieuw paviljoen.
Oogverblindend, modern en vooral uitnodigend. Uiteraard ook weer van de partij Chili,
Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Californië, Argentinië, Australië,
Zuid-Afrika en Italië. Vooral deze laatste is dit jaar massaal aanwezig en
wordt na Frankrijk het tweede grootste land op Megavino. Sicilië verdubbelt met
een oogstrelend paviljoen en niet minder dan 27 producenten zijn oppervlakte en
wordt veruit de grootste Italiaanse wijnregio, maar ook Aosta, de bubbels uit
Asti, Piëmonte, Puglia en Toscane
tekenen present.
En dan zijn er
uiteraard ook de debutanten: het kleine
Luxemburg bijvoorbeeld, o zo dicht bij maar nog vaak miskend niettegenstaande
hun ronduit knappe witte wijnen en Crémants. Meer exotisch getint en ook al
nieuw is het paviljoen van Brazilië. Samba op de stand in het gezelschap van de
beste wijnbouwers. En wat te denken van nieuwkomers als de New York Estates
wines, delegaties uit Roemenië, Mexico, Patagonië tot zelfs Peru!
Tel daarbij
nog meer dan 50 verschillende proeverijen, workshops en demos, die je gratis
in één van de 4 animatiezalen kunt bijwonen en je begrijpt dat Megavino zich
meer dan ooit weet te profileren als het meest verscheiden wijnevent in ons
land.
MEGASPIRITS
Twee jaar
terug voor het eerst op de beursvloer: Megaspirits
of het kleine broertje van Megavino. En met succes want dit paviljoen van
geestrijke dranken wordt dit jaar gevoelig uitgebreid en zal zon 150m2 voor
zn rekening nemen. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwooridgd maar ook de
wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa,
marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn
gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. En
helemaal nieuw dit jaar zijn de aanwezigheid van de beste Japanse distillaten.
PRAKTISCH
Megavino 2011
zaterdag 21 tot en met maandag 24 oktober
in Paleis 3, Brussels Expo.
Openingsuren :
Vrijdag 21 oktober van 18 tot 23
uur.
Zaterdag 22 oktober van 12 tot 20
uur.
Zondag 23 oktober van 10 tot 19 uur.
Maandag 24 oktober van 10 tot 18 uur.
Toegang : 10 euro, degustatieglas
en beursplan inbegrepen