GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
14-08-2014
GROOT-BRITTANNIE - DERBYSHIRE - PEAK DISTRICT
Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 1)
Snoepen van Peak District en Derbyshire
Liefhebbers van onvoorstelbaar mooie vergezichten, unieke
panoramas, schitterende afgeborstelde tuinen, authentieke kastelen en
eindeloze wandelingen in een ongerepte natuur kunnen hun hartje ophalen in een
zo goed als ongeschonden streek als het Peak District, County Derbyshire,
midden Engeland, in de buurt van Manchester en Sheffield. Voeg daarbij jawel
gastronomie op zijn best en je verblijf wordt er eentje van te snoepen,
letterlijk en figuurlijk.
Na een vlekkeloze nachtelijke overtocht met P&O
Ferries vanuit Zeebrugge naar Hull brengt de wagen je in minder dan twee uur
via de snelweg in hartje Engeland, County Derbyshire, Peak District. Het links
rijden heb je zo in de vingers. Het is meteen genieten van de Britse
hoffelijkheid waar het woord Gentleman nog
een begrip is. Onderweg naar onze pleisterplaats Losehill House Hotel &
Spa, in het pittoreske dorpje Hope, is volop genieten van het landschap, de
ruige rotsen en de weelderige heuvels die helling na helling voor ons opduiken
met telkens een nieuw panorama. Dit is het échte Engeland, de groenste tuin van
Europa, speelse oneindig grootste vlakken, gekleurd met duizenden witte
stipjes, goed voor evenveel schaapjes die het landschap nog mooier maken.
PEAK DISTRICT
Een Anglofiel op zoek naar absolute rust in een ongerepte
natuur waar stress nog dient te worden uitgevonden weet beslist zijn gading te
vinden in het Graafschap (County) Derbyshire met extra nadruk op Peak District,
een district dat ruim 90.000 inwoners telt en met Bambord, Castleton, Edale,
Glossop, Hope en onder andere hoofdstad Chapel-en-le-Frith niets dan lieflijke
dorpjes kent. De tijd blijkt hier stil te staan en de ganse regio ademt rust en
groen uit, met dank aan het National Park Peak District. Het rustige stressloze
leven ligt dan ook aan de basis van een gemiddelde hoge leeftijd van de
inwoners, waarvan meer dan 15% ouder is dan 65 jaar.
Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze
intrek in het Losehill House Hotel & Spa in het lieflijke dorpje Hope, het
enige 4-sterrenhotel in Peak District National Park, net een eeuw geleden
opgetrokken en vandaag eigendom van de familie Paul Roden die het in 2007
aankocht. (Lees er alles over hieronder)
CHATSWORTH HOUSE
Zonder meer is Chatsworth House in Bakewell een van
mooiste kastelen die Engeland in het bijzonder en Derbyshire in het algemeen,
bezit. Het kasteel is eigendom van de Hertog van Devonshire en thuisbasis van
de familie Cavendish en is omringd door tienduizenden ha bos, heide, dorpen,
boerderijen en zelfs steenkapperijen. Indrukwekkend zonder meer en een
duidelijk teken van rijkdom van de Rich
& Famous, sinds 1560 en later steeds bijgewerkt. Opmerkelijk, de ramen
zijn aan de buitenkant voorzien van een goudlaagje om ze niet steeds opnieuw te
moeten schilderen. Nog meer potsierlijk zijn de immense schilderijen en
portretten, plafondschilderijen, sculpturen en trappengalerijen die de
ijdelheid van de eigenaars nog meer in de verf zetten. Voeg daarbij het werk
van de tuinarchitecten met de Cascade en de Fontein als blikvangers en je bent
al gauw een dagje zoet wil je alles onder de voet lopen. Meer info: www.chatsworth.org
CHATSWORTH FARM SHOP
Naast het genieten van al dat moois in Chatsworth House
wacht nog meer plezier ditmaal om de innerlijke mens te versterken in de
Chatworth Estate Farm Shop & Restaurant waar André Birkett al jaren met
succes de plak zwaait. De bakkerij, de slagerij en de visboer zorgen niet
alleen voor super verse eetwaren, maar laten u genieten van delicatessen,
fruit, diverse dranken en een waslijst aan heerlijke gerechten. Juist, de tijd
dat men in Engeland behoudens het succulent ontbijt alles behalve lekker
wist te eten, ligt lang achter de rug. Chatsworth Farm Shop is hier het levend
bewijs. Hetgeen visboer Ian Stevenson en onder andere slager Paul Neale naar voor
schuiven is pure kwaliteit.Alles wordt
hier in huis verwerkt. Proef alvast even Andrés
Ale, het eigen biertje van directeur André Birkett. More British kan amper. Meer info: www.chatsworth.org/farmshop
Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 2)
Snoepen van Peak District en lekker Derbyshire
Onze culinaire speurtocht in Peak District brengt ons
intussen aan de beste tafels, neem nu
COCOADANCE
Het is intussen al duidelijk geworden, Derbyshire zit vol
heerlijke plekjes waar lekkerbekken zich volledig kunnen vinden. Wie verzot is
op chocolade (en wie niet?) mag een bezoekje aan Cocoadance niet links laten.
Niet alleen wacht er topchocolade en pralines, maar kan je die zelf ook maken,
onder toeziend oog van Dave Golubows, chocolatier van de bovenste plank en
bezeten door de heerlijke bonen, de smaakbepalende stof voor chocolade. Onder
het motto Make your own chocolate at
Cocoadance kan men via een Award
winning 3 Hour Chocolate Experience sessie volgen, je eigen
verjaardagsparty uitwerken of pralines maken naar eigen chocoladeontwerpen,
individueel of in groep, na afspraak. Chocolatier Dave Golubows brengt u in
minimum van tijd in extase en na afloop gaat alle gefabriceerde chocolade mee in
een sierdoos naar huis. Chocoladeliefhebbers: zeker eens doen, uiteraard op
afspraak. Cocoadance bevindt zich in Mam Farm in Castleton, dorpje op een
boogscheut van Hope. Meer info: www.cocoadance.com
PROEVEN VAN TIDESWELL
Eten en drinken zijn twee van de grootste troeven van
Derbyshire. Wie zelf eens aan het fornuis wil staan in gezelschap van een
topchef kan terecht in de Tideswell School of Food, in The Courtyard aan de
Commercial Road, hartje Tideswell, pittoresk dorpje tussen Buxton en Bakeswell,
op een steenworp van Castleton. Hier is 28-jarige Chef Joe Hunt, hoofdleraar
van de school, uw partner aan het fornuis en gepassioneerd door de lokale
producten en schotels uit waar grootmoeder jaloers op zou zijn. In een twee tot
drie uur durende sessie leert hij je de knepen van het vak omtrent het
klaarstomen van een drietal op en top Derbyshire pure Britse schotels.
Hierbij mag de bereiding van een Derbyshire
Oatcake (havermout) en een Bakewell
Pudding zeker niet ontbreken. Met een Warm
Salad of Venison with Blackberry dressing (warme salade met hertenvlees)
zet men de kroon op het werk. Stap voor stap leidt Chefkok Joe Hunt je naar het
hoogtepunt van deze kookles waarna men gezamenlijk (of thuis) alles kan verorberen.
Beslist een unieke ervaring die elke lekkerbek en amateurkok zal aanspreken.
Ook zij die nooit eerder een pot op het vuur hebben gezet, alleen maar een kip
van het spit zagen plukken of enkelmaar
een dampend gebraad uit de oven bewonderden, zullen van deze gelegenheid zeker
genieten. Idem dito voor hen die liever bier brouwen of het proces eens
persoonlijk willen meemaken. Meer info: www.tideswellschooloffood.co.uk
TOP IN BOLSOVER
Verlaat Derbyshire niet zonder een bezoek te hebben
gebracht aan Bolsover Castle, nabij Chesterfield, kasteel uit de 12de
eeuw, dat deel uit maakt uit van de prestigieuze English Heritage, groepering
dat topkastelen beheert. Trek een halve dag uit voor het bezoek. Meer info: www.english-heritage.org.uk/bolsovercastle
Wie daarna nog iets onder de tand wil steken ziet zijn
wensen vervuld in de gloednieuwe Wetherspoon Pub The Pilar of Rock, net naast
Bolsover Castle. Hier zwaait manager Lee Atkinson met klasse de plak en staat
de klok rond klaar met een legertje Chefs en obers die je op je wenken bedienen
met al wat je maar lusten wil. J D Wetherspoon (gesticht in 1976) is een van de
meest kwalitatief sterke eethuizen, telt 900 pubs en 33.000 medewerkers. Op de
menukaarten lees je meteen hoeveel calorieën u verbruikt bij uw pakje friet met
hamburger, roast rump of Peak District
lamb, ovenkoek, omelet, slaatje of onder andere steak met friet. Zeer
interessant voor zij die op hun lijn letten. Manager Lee Atkinson is alvast
tevreden over de start van The Pilar of Rock en ziet elke schotel persoonlijk
langs zich passeren. Een adresje om op zak te hebben na bezoek aan Bolsover
Castle. Meer info: www.jdwetherspoon.co.uk/home/pubs/the-pillar-of-rock
Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 3)
Snoepen van Peak District en Derbyshire
Peak District zit niet alleen bol van de lekkere
adresjes, maar laat ook een flink stuk Britse geschiendenis zien. Naast het
reeds eerder geciteerde Chatsworth in Bakewell, wacht op een boogscheut daarvan
Haddon Hall, 12de eeuw en laat u proeven van de middeleeuwse sfeer.
Iets verder in Renishaw gaat het er iets pompeuzer aan toe in:
RENISHAW HALL & GARDENS
Een bezoek aan een historisch kasteel dat nog bewoond is
heeft steeds iets mysterieus. Een daarvan is alvast te vinden in Renishaw waar
Alexandra Sittwell (nazaat van de excentrieke Sir George Sittwell) met haar
echtgenoot Rick woont in Renishaw Hall & Gardens, al zowat 400 jaar
eigendom van de familie Sitwell. Het kasteel is alleen te bezoeken in
groepsverband en met gids die u een tiental bijzondere kamers laat bewonderen.
Maak alvast daarna ook nog minstens een uurtje vrij om de indrukwekkende tuin
meer dan honderd jaar ontworpen naar een idee van Sir George Sitwell te
bewonderen. Aansluitend wacht, op weg naar The Gallery Café, een klein museum
waar de familiearchieven te bewonderen zijn, inclusief uiteraard het literair
werk van Edtih Sitwell. The Gallery Café uitgebouwd in de voormalige stallen
staat borg voor een stevige lunch waarbij cakes, scones, sandwishes en de
beste thees een hoofdrol spelen, bij mooi weer te genieten op het binnenplein
van de gewezen stoeterij van het kasteel. Meer info: www.renishaw-hall.co.uk
THE ENGLISH WINE PROJECT
Nauw aansluitend bij Renshaw Hall & Gardens is de
wijngaard, intussen toch al veertig jaar oud, tegelijk een der oudste
wijngaarden van Groot-Brittannië en wellicht de meest noordelijke in de wereld.
Hier vertroetelt wijnmaker Kieron Atkinson de druivenstokken met kennis van
zaken. Met een productie van 20.000 flessen per jaar worden de wijnen selectief
verdeeld in de beste restaurants in de regio en Londen. Een wandeling door de
perfect onderhouden wijngaard is een verademing. Met Kieron Atkinson als
gids-wijnkenner, een plezier en een genot om naderhand te proeven van een van
zijn Sparkling Wines die recent nog zilver behaalde. Uiteraard bezitten
Frankrijk, Italië en Spanje de beste wijnen ter wereld, maar het neemt niet weg
dat onze wijnen, zowel rood, wit of rosé evenzo van prima kwaliteit zijn.
Alleen moeten we, omwille ons klimaat, meer geduld hebben. En dat hebben we,
anders zouden we niet bekwaam zijn om een kwaliteitsvolle Sparkling Wine te
maken. Meer info: www.englishwineproject.co.uk
ERHEEN MET P&O FERRIES
Derbyshire is het best te bereiken met de wagen. Reizen
naar Groot-Brittannië is een pretje met P&O Ferries. In de late namiddag
inschepen in Zeebrugge met bestemming Hull, haven die men in de vroege ochtend
bereikt na een nachtje amusement en heerlijk wegdromen in een van de vele
cabines. Na het ontschepen ligt de weg
naar Derbyshire en Peak District voor je open en na anderhalf uurtje snelweg
ontplooit zich het pure en onvervalste Britse leven. Raadpleeg af en toe www.POferries.be of 070 70 77 71
voor speciale en of voordelige arrangementen.
WHISKY PROEVEN OP DE GOLVEN
Een daarvan is alvast de Whiskytrip met P&O Ferries met
whiskyfanaten Filip Verleye en Eric Vermeire met vertrek in Zeebrugge op 17
oktober, 14 november en 5 december 2014. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge
om 19 uur en is terug op zondag om 9 uur. De rederij P&O Ferries biedt voor
deze gelegenheid een all-in prijs aan van 195 euro per persoon, omvattend: de
nachtelijke overtocht heen en terug in een 2-persoons inside cabin (met douche
en toilet); een heerlijk 5-gangen buffetdiner, zowel op de heen- als de
terugreis; een verkwikkend Engels ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis;
een whiskyproeverij op de heenreis én op de terugreis; indien gewenst een
transfer heen en terug van de P&O-terminal in Hull naar York of naar Hull.
De wagen kan men op de gratis beschermde parkeerhaven in Zeebrugge kwijt. Meer
info: www.POferries.be en 070 70 77 71.
Losehill House Hotel en Spa in Hope, Peak
District
Eerder mocht u in deze rubriek al genieten van tophotels,
wereldwijd, de ene met een ziel, de andere boordvol geschiedenis, nog meerdere
met aandacht voor spa en wellness. We durven hopen dat u genoten heeft van de
hierboven staande troeven van Peak District in Derbyshire.
Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze
intrek in het Losehill House Hotel & Spa, het enige 4-sterrenhotel in Peak
District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom
van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. Het hotel werd in 1914
gebouwd en twee jaar later officieel geopend. Het bleek meteen een schot in de
roos voor gegoede burgers, op zoek naar rust te midden groen en kon bogen op
een flink cliënteel, komend uit alle hoeken van Engeland. Omwille minder goed
beheer en de BSE (gekke koeienziekte) was men genoodzaakt het hotel te sluiten.
In 2003 kreeg Losehill House Hotel met nieuwe bazen een grondige verbouwing en
een nieuwe start, evenwel zonder succes tot in 2007 Paul Boden de zaak kocht en
in handen nam. In minimum van tijd had het hotel zijn grandeur van weleer terug
gewonnen. De 23 luxueuze kamers met alles er op en eraan zorgen voor een totaalbelevenis.
GASTRONOMIE
De deskundige aanpak van de nieuwe eigenaar en zijn team
wierp snel vruchten af. We concentreerden ons meteen op een goed en vooral
vriendelijk onthaal. Klanten hoeven zich meteen thuis te voelen en geen nummer
te zijn. Iedereen wordt met de nodige egards ontvangen en op hun wenken
bediend. Onze ervaring leert dat een tophotel ook een topkeuken vereist.
Vandaar dat we meteen met de jonge en talentvolle Chef Darren Goodwin in zee
trokken, een Chef die kiest voor niets dan lokale producten van topkwaliteit,
stelt eigenaar-directeur Paul Boden, thee binnen handbereik in de Orangerie
waar getafeld wordt met uniek zicht op 462 meter hoge Win Hill en Hope Valley.
Hier worden niets dan smaakvolle schotels op tafel gezet, uit de oven getoverd
door Chef Darren Goodwin, volledig op dezelfde golflengte werkend als de
directeur: Een uitstekend hotel wil een prima keuken. En daar willen we met
hart en ziel aan werken. We zijn moeilijk als het om kwaliteit gaat. Alleen op
die manier kan men op topniveau koken.
En of de jonge Chef gelijk heeft. Onze smaakpaletten
werden gestreeld met onder ander Jonge duif, een in de mond smeltende Ierse
Sirloin, een sappige Geitenschouder, een crispy
Varkenskroontje en onder andere een bijzonder smaakvol stukje Kabeljauw. Stuk
voor stuk hemelse gerechten. Geen wonder dat de keuken mag pronken met twee
Rosettes, de Briste gastronomische waardemeter. En dan hebben we het nog niet
over de afternoon tea en het
onverbeterlijk ontbijt met gebakken, gekookte en of geroerde eitjes uit
Bennets Farm, bacon, worst, rode bonen in tomatensaus, paddenstoelen, gegrilde
tomaat, bloedworst, uiteraard vergezeld van de pure Worcestershire saus en thee
of koffie en witte of bruine toast. Dàt is pas wakker worden.
BUBBELBAD & SAUNA
Ontspanning en ontstressen zijn in Lose Hill House Hotel
& Spa geen ijdele begrippen.Directeur Paul Boden vertelt: Naast de verwenning aan tafel willen we
in het hotel een totaal pakket van rust aanbieden. Het uitbouwen van het
wellness center is meteen een treffer van formaat geworden. Een overdekt
zwembad, een buitenbubbelbad met zicht op de heuvels, een sauna, een stoombad
en een volledig gamma lichaamsbehandelingen staan op de agenda. Het is tegelijk
voor ons een groot voordeel dat we zowat het enige hotel zijn dat midden het
National Park Peak District ligt en dus omgeven is door niets dan groen en rust
en stilte. Wandelaars, bikers en gezellig grazende schapen en koeien zijn de
enige gezellen die de groent getinte heuvels wat extra kleur geven. Ons gevormd
team zorgt er dan ook voor dat we elke dag het beste van onszelf geven, stelt
Paul Roden, elke dag ter plekke. Alleen op die manier kan men discipline
kweken, een vorm die het de klanten nog makkelijker dient te maken, aldus Paul
Roden.
Culinair genieten in de schaduw van de Mont Ventoux
Geuren en kleuren in de Vaucluse
De mysterieuze Mont Ventoux,
de wijnkelders van Gigondas, Chateauneuf du Pape en onder andere Beaumes de
Venise naast de piepkleine middeleeuwse dorpjes Venasque, Séguret en de gorges
du Toulourenc, dit kan slechts de Vaucluse zijn, een regio op een boogscheut
van Avignon en zijn Pausenpaleizen en antieke theaters, de hemel op aarde voor
de lekkerbek en de cultuur- en natuurgenieter. Overgoten met de geur en kleur van
lavendel, een stukje paradijs.
Gelegen in het hartje van de Provence zit het Departement
Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte dAzur bol van de geschiedenis en
laat het wellicht het mooiste van cultureel- en architecturaal erfgoed zien,
met Avignon en de door de Ronde van Frankrijk legendarische Mont Ventoux als
speerpunten. Alles ademt hier rust uit. Voeg daarbij de brede waaier van
bezienswaardigheden en een verblijf van een weekje is net genoeg van alles te
proeven. Letterlijk en figuurlijk.
FERME DE LOISELET
Wie houdt van de pure natuur en zijn omgeving mag een
bezoek aan deze pedagogische boerderij niet voorbij gaan. In Ferme de lOiselet
zorgt het echtpaar Rose en Claude Combe al een kwarteeuw in een 25 ha groot
landbouwdomein voor rurale opvoeding, ontvangst van scholen en families. Samen
genieten van het leven op de boerderij is verrijkend. Fruit, groenten, dieren,
vergeten- en biologische groenten en onder andere tal van aromatische planten
worden door ons samen verzorgd, stelt directrice Rose Combe, genietend van het
jonge grut dat zich te pletter stort op het voederen van het kleinvee om dan
naderhand aan de ijsmachine eigenhandig hun hoorntjes te voorzien van
kraakverse frisse lekkernij, zelf recht van het veld geplukt. Het is duidelijk,
Ferme de lOiselet is een ideaal oord voor totale ontspanning midden de natuur
met verblijf in gezellige accommodaties en waarom niet eens overnachten in een
van de vier joerts? Meer info: www.oiselet.com
MOOISTE DORPJES VAN FRANKRIJK
Geen regio in Frankrijk dat niet gezegend is met
lieflijke dorpjes. Verzameld onder de noemer Les Plus Beaux Village de France
weet Séguret met zijn 13de eeuws kasteel je meteen te betoveren. De
fonteintjes, de piepkleine en smalle straatjes ingezaaid met typische
Provençaalse onvervalste kasseien, de oker kleurige huizen, blakend in de fel
brandende zon, laten niets aan de verbeelding over. Meer info: www.seguret.fr
Nog meer van dat moois in het middeleeuwse dorpje
Venasque, gekleefd aan de gelijknamige berg, doorspekt met wijngaarden,
kersenbomen en woest braakland. De kersen van de Mont de Venasque zijn sappig,
vlezig en knapperig, zeg maar de Koningin onder de Franse kersen. De resten van
de 11de eeuwse kathedraal Notre-Dame ademen geschiedenis uit lang
vervlogen tijden. Rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Meer info: www.venasque.fr
BEAUMES DE VENISE & AOC VENTOUX
Wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen, in Domaine
de la Gigeade, aan de route de Caromb in Beaumes de Venise waar Thierry &
Marina Vaute het familiebedrijf leiden. Aan de voet van de Dentelles de
Montmirail waakt de Monts Ventoux over zowat alle wijngaarden terwijl het
bergmassief Luberon de wijnstokken beschermd tegen de soms hardnekkige
mistralwinden. We verbouwen hier met liefde Beaumes de Venise, Vacqueyras,
Côte du Rhône en Côte du Ventoux, stelt Marina Vaute. Meer info: www.lapigeade.fr
Meer fraais in het glas vinden we op Domaine Château
Pesquié in Mormoiron waar drie generaties aan de voet van (alweer) de Mont
Ventoux en de Rhône vallei een imposant kasteel de familie Chaudière met Paul
en Edith voor een uitstekende AOC Ventoux zorgt. Geen wonder dan ook dat de
Guide Hachette hen graag zijn Coup de
Coeur noemt. Ook Gault & Millau 2014 is kort maar krachtig: wijnen van
zeer hoog niveau. Meteen goed voor 4 sterren. Meer info: www.chateaupesquie.com
HOORN DES OVERVLOEDS
De Vaucluse is zonder meer de hoorn des overvloeds inzake
geuren en kleuren. Het is een regio van wellicht de vruchtbaarste gronden
tussen de Rhône en de Durance. Het is tegelijk een land van wijn- en
boomgaarden, een ideale bodem voor de truffel, een open moestuin en
olijfgaarden om van te snoepen. Die stelling trekt zich door wanneer men de
markten bezoekt. De gezelligheid stroomt hier van elk kraampje, het water komt je
in de mond en je hebt ogen te kort om alles te overzien. Geen wonder dan ook
dat de grote Chefs zich te goed doen aan aardbeien uit Carpentas, de druiven
bestemd voor de Muscat de Ventoux, de kersen van de Mont de Venasque, het
gekonfijt fruit van Apt en onder andere de noga van Carpentas. En wat gedacht
van de meloen uit Cavaillon, de kleine spelt van het plateau van Sault of de
zwarte vijg van Caromb?Allemaal
streekproducten die geen enkele lekkerbek aan zich voorbij kan laten gaan.
Daarom, laat een bezoekje aan de markt van Sault, een van de oudste en meest
pittoreske uit de streek, niet links liggen.
LA ROCHOFRUIT
Nog niet verzadigd? Neem je tijd en trek eens naar
Ruchofruit in Flassan. Hier zorgt Christophe George al twintig jaar voor artisanale
fabricatie van confituren, groenten, honing en specerijen zonder bewaarmiddelen
noch kleurstoffen, seizoensgericht en vers geplukt. Zowat dertig specialiteiten
zijn er te koop en te genieten. Christophe wijst hiervoor graag naar zijn
slogan: LArt de Sublimer Fruits et Légumes. Zijn confituren van kersen,
abrikozen, kiwi, aardbeien, peren en onder andere vijgen zijn onweerstaanbaar.
Voeg daarbij een rijk gamma aan bereidingen van tomaat, uien, wortels en groene
en zwarte olijven of kaviaar van aubergines en je weet dat elke fijnproever
hier zijn gading kan vinden. Een bezoek overwaard, dit klein ambachtelijk huis.
Meer info:www.ruchofruit.fr
KAASMEESTER VIGIER
Naast wijn, fruit en groenten is de Vaucluse een paradijs
voor de kaasliefhebber. Eén van de absolute toppers is Claudine Vigier uit La
Ferme Fromagerie du Comtat, hartje Carpentras. Op de Place Maurice Charretier
zorgt kaasmeester Vigier met bravoure samen met eega Roland Barthelemy en haar
trouwe medewerksters Brigitte en Marie voor de beste kazen uit de regio. Meer
nog, het huis is gezellig gedecoreerd met liefst 434 melkbidons, hangend aan
het plafond. Claudine Vigier en haar medewerkers zijn gefascineerd door kazen
en aanverwante producten. Zij zetten met verve het pionierswerk van de
stichters August en Rosette Vigier, met succes verder. Meer info op Facebook.
NOUGATERIE SILVAIN FRERES
Zoetkauwen vinden dit hier het walhalla van snoepgenot.
Hartje Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, maken Pierre en Philippe
Silvain in Saint Didier noga van de bovenste plank. Het duo verwelkomt je met
een projectie hoe het allemaal begon, waarna de meesters je tonen hoe noga
gemaakt wordt. Simpel, maar zonder details, wegens familiegeheim wat het recept
betreft. Geen nood, de rondgang en de mogelijkheid tot proeven van de Nougat
Blanc, Nougat Blanc Cropuant, Nougat Noir Tendre, de Nougalette en de Pâtes de
Fruits laat geen zoetmondje ongevoelig.Meer info: www.boutiquesilvain.fr
GORGES DU TOULOURENC
Oh ja, dit willen we je zeker niet onthouden. Wie na het
lekkerbekken ook nog wat wil genieten van een stukje ongerepte natuur mag een
ritje langs de Gorges du Toulourenc niet missen. Tussen Entrechaux en Faucon
(neem de D 205) ontdekt je aan de noordkant van de immer imposante Mont Ventoux
dorpjes als Aurel, Savoillans en Brantes, de een al mooier dan de andere,
neergepoot op de flanken van de fraaie bergkloven. Een zoveelste wonder van de
natuur in wondermooi Frankrijk.
AAN TAFEL
Is er heel wat te bezoeken omtrent alles wat op tafel
komt, dan wachten in de regio ook een waslijst aan heerlijke (en betaalbare)
restaurantjes, bistros of taveernes. We onthouden dan ook graag de restaurants
Le Laurier in Faucon, LOulo in Mazan en het restaurant LEsprit Jardin in
Hôtel des Pins in Bedoin. In restaurant Le Laurier, Place de la Mairie in
Faucon, is het genieten van een op en top regionale keuken. Gerant Alexandre
Dedde en LadyChef Laura Appay zijn meesters in slow food en bio. Proef er zeker
eens de schotel met onvervalst buikspek van de lokale Cochon du Mont Ventoux, zo niet een mals stukje Agneau des Baronnies of een Pigeonneaux de Sarrians. Heerlijk. Buiten
tafelen is hier het einde. Meer info: www.restaurantlelaurier.com
Een van de toppers is het restaurant lOulo aan de route
de Mormoiron 500 in Mazan (6 km van Carpantras). Hier pakt maître-restaurateur Richard Bagnol met streekgebonden schotels, het
nec plus ultra uit de Provence. Geuren en kleuren zijn hier dan ook dik aan de
orde. Geniet alvast eens van de Kalfsschouder klaargestoomd op lage
temperatuur, overgoten met mosterdsaus. Echt iets voor de lekkerbekken van pure
smaak. Voor de liefhebbers: laat alle nagerechten voor wat ze zijn en vraag
naar het Palet van Nagerechten van de Chef. Subliem. Meer info: www.restaurant-loulo.fr
HOTEL DES PINS
Om de streek om en rond de Mont Ventoux te verkennen ligt
Hôtel des Pins aan de voet van deze mysterieuze reus uitstekend. Het wemelt er
dan ook van fietsers die de gesel uit de Ronde van Frankrijk onder de wielen
willen krijgen. Het driesterrenhotel beschikt over alles was een vakantieganger
kan dromen, inclusief zwembad met LEsprit Jardin als uitstekend
restaurant.De Chef is een meester in
het bereiden van regionale producten en schuift met Parelhoen, Ganzenlever en
onder andere Lam en de Vis van de dag klasrijke borden op tafel. Gepaste wijnen
maken het tafelwerk compleet. Er is al een kamer vanaf 70 euro. Prijzen
afhankelijk van het seizoen. Aanbevolen. Meer info: www.hoteldespins.net
Met dank aan ADT Vaucluse Tourisme (Valèrie Biset en
Daniela Damiani) en Véronique Beauvois (CB Communication Brussel)