Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
14-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE - DERBYSHIRE - PEAK DISTRICT

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 1)

 

Snoepen van Peak District en Derbyshire

 

Liefhebbers van onvoorstelbaar mooie vergezichten, unieke panorama’s, schitterende afgeborstelde tuinen, authentieke kastelen en eindeloze wandelingen in een ongerepte natuur kunnen hun hartje ophalen in een zo goed als ongeschonden streek als het Peak District, County Derbyshire, midden Engeland, in de buurt van Manchester en Sheffield. Voeg daarbij – jawel – gastronomie op zijn best en je verblijf wordt er eentje van te snoepen, letterlijk en figuurlijk.

 

Na een vlekkeloze nachtelijke overtocht met P&O Ferries vanuit Zeebrugge naar Hull brengt de wagen je in minder dan twee uur via de snelweg in hartje Engeland, County Derbyshire, Peak District. Het links rijden heb je zo in de vingers. Het is meteen genieten van de Britse hoffelijkheid waar het woord Gentleman nog een begrip is. Onderweg naar onze pleisterplaats Losehill House Hotel & Spa, in het pittoreske dorpje Hope, is volop genieten van het landschap, de ruige rotsen en de weelderige heuvels die helling na helling voor ons opduiken met telkens een nieuw panorama. Dit is het échte Engeland, de groenste tuin van Europa, speelse oneindig grootste vlakken, gekleurd met duizenden witte stipjes, goed voor evenveel schaapjes die het landschap nog mooier maken.

PEAK DISTRICT

Een Anglofiel op zoek naar absolute rust in een ongerepte natuur waar stress nog dient te worden uitgevonden weet beslist zijn gading te vinden in het Graafschap (County) Derbyshire met extra nadruk op Peak District, een district dat ruim 90.000 inwoners telt en met Bambord, Castleton, Edale, Glossop, Hope en onder andere hoofdstad Chapel-en-le-Frith niets dan lieflijke dorpjes kent. De tijd blijkt hier stil te staan en de ganse regio ademt rust en groen uit, met dank aan het National Park Peak District. Het rustige stressloze leven ligt dan ook aan de basis van een gemiddelde hoge leeftijd van de inwoners, waarvan meer dan 15% ouder is dan 65 jaar.

Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze intrek in het Losehill House Hotel & Spa in het lieflijke dorpje Hope, het enige 4-sterrenhotel in Peak District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. (Lees er alles over hieronder)

CHATSWORTH HOUSE

Zonder meer is Chatsworth House in Bakewell een van mooiste kastelen die Engeland in het bijzonder en Derbyshire in het algemeen, bezit. Het kasteel is eigendom van de Hertog van Devonshire en thuisbasis van de familie Cavendish en is omringd door tienduizenden ha bos, heide, dorpen, boerderijen en zelfs steenkapperijen. Indrukwekkend zonder meer en een duidelijk teken van rijkdom van de Rich & Famous, sinds 1560 en later steeds bijgewerkt. Opmerkelijk, de ramen zijn aan de buitenkant voorzien van een goudlaagje om ze niet steeds opnieuw te moeten schilderen. Nog meer potsierlijk zijn de immense schilderijen en portretten, plafondschilderijen, sculpturen en trappengalerijen die de ijdelheid van de eigenaars nog meer in de verf zetten. Voeg daarbij het werk van de tuinarchitecten met de Cascade en de Fontein als blikvangers en je bent al gauw een dagje zoet wil je alles onder de voet lopen. Meer info: www.chatsworth.org

CHATSWORTH FARM SHOP

Naast het genieten van al dat moois in Chatsworth House wacht nog meer plezier – ditmaal om de innerlijke mens te versterken – in de Chatworth Estate Farm Shop & Restaurant waar André Birkett al jaren met succes de plak zwaait. De bakkerij, de slagerij en de visboer zorgen niet alleen voor super verse eetwaren, maar laten u genieten van delicatessen, fruit, diverse dranken en een waslijst aan heerlijke gerechten. Juist, de tijd dat men in Engeland – behoudens het succulent ontbijt – alles behalve lekker wist te eten, ligt lang achter de rug. Chatsworth Farm Shop is hier het levend bewijs. Hetgeen visboer Ian Stevenson en onder andere slager Paul Neale naar voor schuiven is pure kwaliteit.  Alles wordt hier in huis verwerkt. Proef alvast even André’s Ale, het eigen biertje van directeur André Birkett. More British kan amper. Meer info: www.chatsworth.org/farmshop

 

Meer info: www.visitpeakdistrict.com

 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE OP ZIJN BEST

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 2)

 

Snoepen van Peak District en lekker Derbyshire

 

Onze culinaire speurtocht in Peak District brengt ons intussen aan de beste tafels, neem nu

COCOADANCE

Het is intussen al duidelijk geworden, Derbyshire zit vol heerlijke plekjes waar lekkerbekken zich volledig kunnen vinden. Wie verzot is op chocolade (en wie niet?) mag een bezoekje aan Cocoadance niet links laten. Niet alleen wacht er topchocolade en pralines, maar kan je die zelf ook maken, onder toeziend oog van Dave Golubows, chocolatier van de bovenste plank en bezeten door de heerlijke bonen, de smaakbepalende stof voor chocolade. Onder het motto Make your own chocolate at Cocoadance kan men via een Award winning 3 Hour Chocolate Experience sessie volgen, je eigen verjaardagsparty uitwerken of pralines maken naar eigen chocoladeontwerpen, individueel of in groep, na afspraak. Chocolatier Dave Golubows brengt u in minimum van tijd in extase en na afloop gaat alle gefabriceerde chocolade mee in een sierdoos naar huis. Chocoladeliefhebbers: zeker eens doen, uiteraard op afspraak. Cocoadance bevindt zich in Mam Farm in Castleton, dorpje op een boogscheut van Hope. Meer info: www.cocoadance.com

PROEVEN VAN TIDESWELL

Eten en drinken zijn twee van de grootste troeven van Derbyshire. Wie zelf eens aan het fornuis wil staan in gezelschap van een topchef kan terecht in de Tideswell School of Food, in The Courtyard aan de Commercial Road, hartje Tideswell, pittoresk dorpje tussen Buxton en Bakeswell, op een steenworp van Castleton. Hier is 28-jarige Chef Joe Hunt, hoofdleraar van de school, uw partner aan het fornuis en gepassioneerd door de lokale producten en schotels uit waar grootmoeder jaloers op zou zijn. In een twee tot drie uur durende sessie leert hij je de knepen van het vak omtrent het klaarstomen van een drietal op en top Derbyshire – pure Britse – schotels. Hierbij mag de bereiding van een Derbyshire Oatcake (havermout) en een Bakewell Pudding zeker niet ontbreken. Met een Warm Salad of Venison with Blackberry dressing (warme salade met hertenvlees) zet men de kroon op het werk. Stap voor stap leidt Chefkok Joe Hunt je naar het hoogtepunt van deze kookles waarna men gezamenlijk (of thuis) alles kan verorberen. Beslist een unieke ervaring die elke lekkerbek en amateurkok zal aanspreken. Ook zij die nooit eerder een pot op het vuur hebben gezet, alleen maar een kip van het spit zagen plukken of enkel  maar een dampend gebraad uit de oven bewonderden, zullen van deze gelegenheid zeker genieten. Idem dito voor hen die liever bier brouwen of het proces eens persoonlijk willen meemaken. Meer info: www.tideswellschooloffood.co.uk

 

TOP IN BOLSOVER

Verlaat Derbyshire niet zonder een bezoek te hebben gebracht aan Bolsover Castle, nabij Chesterfield, kasteel uit de 12de eeuw, dat deel uit maakt uit van de prestigieuze English Heritage, groepering dat topkastelen beheert. Trek een halve dag uit voor het bezoek. Meer info: www.english-heritage.org.uk/bolsovercastle

Wie daarna nog iets onder de tand wil steken ziet zijn wensen vervuld in de gloednieuwe Wetherspoon Pub The Pilar of Rock, net naast Bolsover Castle. Hier zwaait manager Lee Atkinson met klasse de plak en staat de klok rond klaar met een legertje Chefs en obers die je op je wenken bedienen met al wat je maar lusten wil. J D Wetherspoon (gesticht in 1976) is een van de meest kwalitatief sterke eethuizen, telt 900 pubs en 33.000 medewerkers. Op de menukaarten lees je meteen hoeveel calorieën u verbruikt bij uw pakje friet met hamburger, roast rump of Peak District lamb, ovenkoek, omelet, slaatje of onder andere steak met friet. Zeer interessant voor zij die op hun lijn letten. Manager Lee Atkinson is alvast tevreden over de start van The Pilar of Rock en ziet elke schotel persoonlijk langs zich passeren. Een adresje om op zak te hebben na bezoek aan Bolsover Castle. Meer info: www.jdwetherspoon.co.uk/home/pubs/the-pillar-of-rock

 

Meer info over Peak District: www.visitpeakdistrict.com

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE - DERBYSHIRE

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 3)

 

Snoepen van Peak District en Derbyshire

 

Peak District zit niet alleen bol van de lekkere adresjes, maar laat ook een flink stuk Britse geschiendenis zien. Naast het reeds eerder geciteerde Chatsworth in Bakewell, wacht op een boogscheut daarvan Haddon Hall, 12de eeuw en laat u proeven van de middeleeuwse sfeer. Iets verder in Renishaw gaat het er iets pompeuzer aan toe in:

RENISHAW HALL & GARDENS

Een bezoek aan een historisch kasteel dat nog bewoond is heeft steeds iets mysterieus. Een daarvan is alvast te vinden in Renishaw waar Alexandra Sittwell (nazaat van de excentrieke Sir George Sittwell) met haar echtgenoot Rick woont in Renishaw Hall & Gardens, al zowat 400 jaar eigendom van de familie Sitwell. Het kasteel is alleen te bezoeken in groepsverband en met gids die u een tiental bijzondere kamers laat bewonderen. Maak alvast daarna ook nog minstens een uurtje vrij om de indrukwekkende tuin – meer dan honderd jaar ontworpen naar een idee van Sir George Sitwell – te bewonderen. Aansluitend wacht, op weg naar The Gallery Café, een klein museum waar de familiearchieven te bewonderen zijn, inclusief uiteraard het literair werk van Edtih Sitwell. The Gallery Café – uitgebouwd in de voormalige stallen – staat borg voor een stevige lunch waarbij cakes, scones, sandwishes en de beste thees een hoofdrol spelen, bij mooi weer te genieten op het binnenplein van de gewezen stoeterij van het kasteel. Meer info: www.renishaw-hall.co.uk

THE ENGLISH WINE PROJECT

Nauw aansluitend bij Renshaw Hall & Gardens is de wijngaard, intussen toch al veertig jaar oud, tegelijk een der oudste wijngaarden van Groot-Brittannië en wellicht de meest noordelijke in de wereld. Hier vertroetelt wijnmaker Kieron Atkinson de druivenstokken met kennis van zaken. Met een productie van 20.000 flessen per jaar worden de wijnen selectief verdeeld in de beste restaurants in de regio en Londen. Een wandeling door de perfect onderhouden wijngaard is een verademing. Met Kieron Atkinson als gids-wijnkenner, een plezier en een genot om naderhand te proeven van een van zijn Sparkling Wines die recent nog zilver behaalde. “Uiteraard bezitten Frankrijk, Italië en Spanje de beste wijnen ter wereld, maar het neemt niet weg dat onze wijnen, zowel rood, wit of rosé evenzo van prima kwaliteit zijn. Alleen moeten we, omwille ons klimaat, meer geduld hebben. En dat hebben we, anders zouden we niet bekwaam zijn om een kwaliteitsvolle Sparkling Wine te maken. Meer info: www.englishwineproject.co.uk

 

ERHEEN MET P&O FERRIES

Derbyshire is het best te bereiken met de wagen. Reizen naar Groot-Brittannië is een pretje met P&O Ferries. In de late namiddag inschepen in Zeebrugge met bestemming Hull, haven die men in de vroege ochtend bereikt na een nachtje amusement en heerlijk wegdromen in een van de vele cabines.  Na het ontschepen ligt de weg naar Derbyshire en Peak District voor je open en na anderhalf uurtje snelweg ontplooit zich het pure en onvervalste Britse leven. Raadpleeg af en toe www.POferries.be of 070 70 77 71 voor speciale en of voordelige arrangementen.

WHISKY PROEVEN OP DE GOLVEN

Een daarvan is alvast de Whiskytrip met P&O Ferries met whiskyfanaten Filip Verleye en Eric Vermeire met vertrek in Zeebrugge op 17 oktober, 14 november en 5 december 2014. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge om 19 uur en is terug op zondag om 9 uur. De rederij P&O Ferries biedt voor deze gelegenheid een all-in prijs aan van 195 euro per persoon, omvattend: de nachtelijke overtocht heen en terug in een 2-persoons inside cabin (met douche en toilet); een heerlijk 5-gangen buffetdiner, zowel op de heen- als de terugreis; een verkwikkend Engels ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis; een whiskyproeverij op de heenreis én op de terugreis; indien gewenst een transfer heen en terug van de P&O-terminal in Hull naar York of naar Hull. De wagen kan men op de gratis beschermde parkeerhaven in Zeebrugge kwijt. Meer info: www.POferries.be en 070 70 77 71.


Meer info: www.visitpeakdistrict.com


 

 Georges Keters

 

 

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN GROOT-BRITTANNIE

Hotels met geschiedenis in Groot-Brittannië

 

Losehill House Hotel en Spa in Hope, Peak District

 

Eerder mocht u in deze rubriek al genieten van tophotels, wereldwijd, de ene met een ziel, de andere boordvol geschiedenis, nog meerdere met aandacht voor spa en wellness. We durven hopen dat u genoten heeft van de hierboven staande troeven van Peak District in Derbyshire.

 

Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze intrek in het Losehill House Hotel & Spa, het enige 4-sterrenhotel in Peak District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. Het hotel werd in 1914 gebouwd en twee jaar later officieel geopend. Het bleek meteen een schot in de roos voor gegoede burgers, op zoek naar rust te midden groen en kon bogen op een flink cliënteel, komend uit alle hoeken van Engeland. Omwille minder goed beheer en de BSE (gekke koeienziekte) was men genoodzaakt het hotel te sluiten. In 2003 kreeg Losehill House Hotel met nieuwe bazen een grondige verbouwing en een nieuwe start, evenwel zonder succes tot in 2007 Paul Boden de zaak kocht en in handen nam. In minimum van tijd had het hotel zijn grandeur van weleer terug gewonnen. De 23 luxueuze kamers met alles er op en eraan zorgen voor een totaalbelevenis.

GASTRONOMIE

De deskundige aanpak van de nieuwe eigenaar en zijn team wierp snel vruchten af. “We concentreerden ons meteen op een goed en vooral vriendelijk onthaal. Klanten hoeven zich meteen thuis te voelen en geen nummer te zijn. Iedereen wordt met de nodige egards ontvangen en op hun wenken bediend. Onze ervaring leert dat een tophotel ook een topkeuken vereist. Vandaar dat we meteen met de jonge en talentvolle Chef Darren Goodwin in zee trokken, een Chef die kiest voor niets dan lokale producten van topkwaliteit”, stelt eigenaar-directeur Paul Boden, thee binnen handbereik in de Orangerie waar getafeld wordt met uniek zicht op 462 meter hoge Win Hill en Hope Valley. Hier worden niets dan smaakvolle schotels op tafel gezet, uit de oven getoverd door Chef Darren Goodwin, volledig op dezelfde golflengte werkend als de directeur: “Een uitstekend hotel wil een prima keuken. En daar willen we met hart en ziel aan werken. We zijn moeilijk als het om kwaliteit gaat. Alleen op die manier kan men op topniveau koken.”

En of de jonge Chef gelijk heeft. Onze smaakpaletten werden gestreeld met onder ander Jonge duif, een in de mond smeltende Ierse Sirloin, een sappige Geitenschouder, een crispy Varkenskroontje en onder andere een bijzonder smaakvol stukje Kabeljauw. Stuk voor stuk hemelse gerechten. Geen wonder dat de keuken mag pronken met twee Rosettes, de Briste gastronomische waardemeter. En dan hebben we het nog niet over de afternoon tea en het onverbeterlijk ontbijt met gebakken, gekookte en of geroerde eitjes uit Bennet’s Farm, bacon, worst, rode bonen in tomatensaus, paddenstoelen, gegrilde tomaat, bloedworst, uiteraard vergezeld van de pure Worcestershire saus en thee of koffie en witte of bruine toast. Dàt is pas wakker worden.

BUBBELBAD & SAUNA

Ontspanning en ontstressen zijn in Lose Hill House Hotel & Spa geen ijdele begrippen.  Directeur Paul Boden vertelt: “Naast de verwenning aan tafel willen we in het hotel een totaal pakket van rust aanbieden. Het uitbouwen van het wellness center is meteen een treffer van formaat geworden. Een overdekt zwembad, een buitenbubbelbad met zicht op de heuvels, een sauna, een stoombad en een volledig gamma lichaamsbehandelingen staan op de agenda. Het is tegelijk voor ons een groot voordeel dat we zowat het enige hotel zijn dat midden het National Park Peak District ligt en dus omgeven is door niets dan groen en rust en stilte. Wandelaars, bikers en gezellig grazende schapen en koeien zijn de enige gezellen die de groent getinte heuvels wat extra kleur geven. Ons gevormd team zorgt er dan ook voor dat we elke dag het beste van onszelf geven”, stelt Paul Roden, elke dag ter plekke. “Alleen op die manier kan men discipline kweken, een vorm die het de klanten nog makkelijker dient te maken”, aldus Paul Roden.

Meer info: www.losehillhouse.co.uk

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
12-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPVAKANTIE IN FRANKRIJK

Culinair genieten in de schaduw van de Mont Ventoux

 

Geuren en kleuren in de Vaucluse

 

De mysterieuze Mont Ventoux, de wijnkelders van Gigondas, Chateauneuf du Pape en onder andere Beaumes de Venise naast de piepkleine middeleeuwse dorpjes Venasque, Séguret en de gorges du Toulourenc, dit kan slechts de Vaucluse zijn, een regio op een boogscheut van Avignon en zijn Pausenpaleizen en antieke theaters, de hemel op aarde voor de lekkerbek en de cultuur- en natuurgenieter. Overgoten met de geur en kleur van lavendel, een stukje paradijs.

 

Gelegen in het hartje van de Provence zit het Departement Vaucluse – in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur – bol van de geschiedenis en laat het wellicht het mooiste van cultureel- en architecturaal erfgoed zien, met Avignon en de door de Ronde van Frankrijk legendarische Mont Ventoux als speerpunten. Alles ademt hier rust uit. Voeg daarbij de brede waaier van bezienswaardigheden en een verblijf van een weekje is net genoeg van alles te proeven. Letterlijk en figuurlijk.

FERME DE L’OISELET

Wie houdt van de pure natuur en zijn omgeving mag een bezoek aan deze pedagogische boerderij niet voorbij gaan. In Ferme de l’Oiselet zorgt het echtpaar Rose en Claude Combe al een kwarteeuw in een 25 ha groot landbouwdomein voor rurale opvoeding, ontvangst van scholen en families. “Samen genieten van het leven op de boerderij is verrijkend. Fruit, groenten, dieren, vergeten- en biologische groenten en onder andere tal van aromatische planten worden door ons samen verzorgd”, stelt directrice Rose Combe, genietend van het jonge grut dat zich te pletter stort op het voederen van het kleinvee om dan naderhand aan de ijsmachine eigenhandig hun hoorntjes te voorzien van kraakverse frisse lekkernij, zelf recht van het veld geplukt. Het is duidelijk, Ferme de l’Oiselet is een ideaal oord voor totale ontspanning midden de natuur met verblijf in gezellige accommodaties en waarom niet eens overnachten in een van de vier joerts? Meer info: www.oiselet.com

MOOISTE DORPJES VAN FRANKRIJK

Geen regio in Frankrijk dat niet gezegend is met lieflijke dorpjes. Verzameld onder de noemer Les Plus Beaux Village de France weet Séguret met zijn 13de eeuws kasteel je meteen te betoveren. De fonteintjes, de piepkleine en smalle straatjes ingezaaid met typische Provençaalse onvervalste kasseien, de oker kleurige huizen, blakend in de fel brandende zon, laten niets aan de verbeelding over. Meer info: www.seguret.fr

Nog meer van dat moois in het middeleeuwse dorpje Venasque, gekleefd aan de gelijknamige berg, doorspekt met wijngaarden, kersenbomen en woest braakland. De kersen van de Mont de Venasque zijn sappig, vlezig en knapperig, zeg maar de Koningin onder de Franse kersen. De resten van de 11de eeuwse kathedraal Notre-Dame ademen geschiedenis uit lang vervlogen tijden. Rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Meer info: www.venasque.fr

BEAUMES DE VENISE & AOC VENTOUX

Wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen, in Domaine de la Gigeade, aan de route de Caromb in Beaumes de Venise waar Thierry & Marina Vaute het familiebedrijf leiden. Aan de voet van de Dentelles de Montmirail waakt de Monts Ventoux over zowat alle wijngaarden terwijl het bergmassief Luberon de wijnstokken beschermd tegen de soms hardnekkige mistralwinden. “We verbouwen hier met liefde Beaumes de Venise, Vacqueyras, Côte du Rhône en Côte du Ventoux”, stelt Marina Vaute. Meer info: www.lapigeade.fr

Meer fraais in het glas vinden we op Domaine Château Pesquié in Mormoiron waar drie generaties aan de voet van (alweer) de Mont Ventoux en de Rhône vallei een imposant kasteel de familie Chaudière met Paul en Edith voor een uitstekende AOC Ventoux zorgt. Geen wonder dan ook dat de Guide Hachette hen graag zijn Coup de Coeur noemt. Ook Gault & Millau 2014 is kort maar krachtig: wijnen van zeer hoog niveau. Meteen goed voor 4 sterren. Meer info: www.chateaupesquie.com

HOORN DES OVERVLOEDS

De Vaucluse is zonder meer de hoorn des overvloeds inzake geuren en kleuren. Het is een regio van wellicht de vruchtbaarste gronden tussen de Rhône en de Durance. Het is tegelijk een land van wijn- en boomgaarden, een ideale bodem voor de truffel, een open moestuin en olijfgaarden om van te snoepen. Die stelling trekt zich door wanneer men de markten bezoekt. De gezelligheid stroomt hier van elk kraampje, het water komt je in de mond en je hebt ogen te kort om alles te overzien. Geen wonder dan ook dat de grote Chefs zich te goed doen aan aardbeien uit Carpentas, de druiven bestemd voor de Muscat de Ventoux, de kersen van de Mont de Venasque, het gekonfijt fruit van Apt en onder andere de noga van Carpentas. En wat gedacht van de meloen uit Cavaillon, de kleine spelt van het plateau van Sault of de zwarte vijg van Caromb?  Allemaal streekproducten die geen enkele lekkerbek aan zich voorbij kan laten gaan. Daarom, laat een bezoekje aan de markt van Sault, een van de oudste en meest pittoreske uit de streek, niet links liggen.

LA ROCHOFRUIT

Nog niet verzadigd? Neem je tijd en trek eens naar Ruchofruit in Flassan. Hier zorgt Christophe George al twintig jaar voor artisanale fabricatie van confituren, groenten, honing en specerijen zonder bewaarmiddelen noch kleurstoffen, seizoensgericht en vers geplukt. Zowat dertig specialiteiten zijn er te koop en te genieten. Christophe wijst hiervoor graag naar zijn slogan: L’Art de Sublimer Fruits et Légumes. Zijn confituren van kersen, abrikozen, kiwi, aardbeien, peren en onder andere vijgen zijn onweerstaanbaar. Voeg daarbij een rijk gamma aan bereidingen van tomaat, uien, wortels en groene en zwarte olijven of kaviaar van aubergines en je weet dat elke fijnproever hier zijn gading kan vinden. Een bezoek overwaard, dit klein ambachtelijk huis. Meer info:  www.ruchofruit.fr

KAASMEESTER VIGIER

Naast wijn, fruit en groenten is de Vaucluse een paradijs voor de kaasliefhebber. Eén van de absolute toppers is Claudine Vigier uit La Ferme Fromagerie du Comtat, hartje Carpentras. Op de Place Maurice Charretier zorgt kaasmeester Vigier met bravoure samen met eega Roland Barthelemy en haar trouwe medewerksters Brigitte en Marie voor de beste kazen uit de regio. Meer nog, het huis is gezellig gedecoreerd met liefst 434 melkbidons, hangend aan het plafond. Claudine Vigier en haar medewerkers zijn gefascineerd door kazen en aanverwante producten. Zij zetten met verve het pionierswerk van de stichters August en Rosette Vigier, met succes verder. Meer info op Facebook.

NOUGATERIE SILVAIN FRERES

Zoetkauwen vinden dit hier het walhalla van snoepgenot. Hartje Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, maken Pierre en Philippe Silvain in Saint Didier noga van de bovenste plank. Het duo verwelkomt je met een projectie hoe het allemaal begon, waarna de meesters je tonen hoe noga gemaakt wordt. Simpel, maar zonder details, wegens familiegeheim wat het recept betreft. Geen nood, de rondgang en de mogelijkheid tot proeven van de Nougat Blanc, Nougat Blanc Cropuant, Nougat Noir Tendre, de Nougalette en de Pâtes de Fruits laat geen zoetmondje ongevoelig.  Meer info: www.boutiquesilvain.fr

GORGES DU TOULOURENC

Oh ja, dit willen we je zeker niet onthouden. Wie na het lekkerbekken ook nog wat wil genieten van een stukje ongerepte natuur mag een ritje langs de Gorges du Toulourenc niet missen. Tussen Entrechaux en Faucon (neem de D 205) ontdekt je aan de noordkant van de immer imposante Mont Ventoux dorpjes als Aurel, Savoillans en Brantes, de een al mooier dan de andere, neergepoot op de flanken van de fraaie bergkloven. Een zoveelste wonder van de natuur in wondermooi Frankrijk.

AAN TAFEL

Is er heel wat te bezoeken omtrent alles wat op tafel komt, dan wachten in de regio ook een waslijst aan heerlijke (en betaalbare) restaurantjes, bistro’s of taveernes. We onthouden dan ook graag de restaurants Le Laurier in Faucon, L’Oulo in Mazan en het restaurant L’Esprit Jardin in Hôtel des Pins in Bedoin. In restaurant Le Laurier, Place de la Mairie in Faucon, is het genieten van een op en top regionale keuken. Gerant Alexandre Dedde en LadyChef Laura Appay zijn meesters in slow food en bio. Proef er zeker eens de schotel met onvervalst buikspek van de lokale Cochon du Mont Ventoux, zo niet een mals stukje Agneau des Baronnies of een Pigeonneaux de Sarrians. Heerlijk. Buiten tafelen is hier het einde. Meer info: www.restaurantlelaurier.com

Een van de toppers is het restaurant l’Oulo aan de route de Mormoiron 500 in Mazan (6 km van Carpantras). Hier pakt maître-restaurateur Richard Bagnol met streekgebonden schotels, het nec plus ultra uit de Provence. Geuren en kleuren zijn hier dan ook dik aan de orde. Geniet alvast eens van de Kalfsschouder klaargestoomd op lage temperatuur, overgoten met mosterdsaus. Echt iets voor de lekkerbekken van pure smaak. Voor de liefhebbers: laat alle nagerechten voor wat ze zijn en vraag naar het Palet van Nagerechten van de Chef. Subliem. Meer info: www.restaurant-loulo.fr

HOTEL DES PINS

Om de streek om en rond de Mont Ventoux te verkennen ligt Hôtel des Pins aan de voet van deze mysterieuze reus uitstekend. Het wemelt er dan ook van fietsers die de gesel uit de Ronde van Frankrijk onder de wielen willen krijgen. Het driesterrenhotel beschikt over alles was een vakantieganger kan dromen, inclusief zwembad met L’Esprit Jardin als uitstekend restaurant.  De Chef is een meester in het bereiden van regionale producten en schuift met Parelhoen, Ganzenlever en onder andere Lam en de Vis van de dag klasrijke borden op tafel. Gepaste wijnen maken het tafelwerk compleet. Er is al een kamer vanaf 70 euro. Prijzen afhankelijk van het seizoen. Aanbevolen. Meer info: www.hoteldespins.net

 

 

Met dank aan ADT Vaucluse Tourisme (Valèrie Biset en Daniela Damiani) en Véronique Beauvois (CB Communication Brussel)

Meer info over deze wondermooie streek:

Vaucluse Tourisme – www.provenceguide.com

 

 

Georges Keters

 

 

 

 










>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs