GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
26-02-2011
GASTRONOMIE AAN ZEE
Finalist Prosper Montagné aan
het fornuis in Andromeda Hotel
Stijn
Cornelis nieuwe Chef in
restaurant Gloria in Oostende
De 32- jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds
deze week de nieuwe chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het
4-sterren Andromeda Hotel & Thalassa.De leerling van Marcel Geerts ziet hierin een eerste bekroning van zijn
streven naar de top. Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met
beide handen. Mijn credo alleen verse marktproducten zorgen voor
klassenschotels willen we in onze keukenploeg hoog in het vaandel laten
wapperen, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria.
Kenners
weten het al langer, het gastronomische restaurant Gloria binnen de muren van
Andromeda Hotel & Thalassa, behoort tot de top van culinair Oostende. Chef
Philip De Wilde kreeg zopas de kans om in Brussel een nieuwe uitdaging aan te
gaan zodat directeur Sabine Friederichs op zoek moest naar een nieuwe eerste
kok. We gingen niet over één nacht ijs en kregen tal van chefs over de vloer.
Onze keuze ging uiteindelijk naar Stijn Cornelis, tot gisteren sous-chef in het
klasrijke Kempinski Hotel Dukes Palace in Brugge. De man heeft meerdere pijlen
op zijn boog en wist zich dit jaar nog tot finalist te koken op de prestigieuze
kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Hij is een fervent
voorstander van de klassieke Franse keuken. Dat is precies wat we zoeken,
stelt een Sabine Friederichs, blij met de nieuwe aanwinst.
Na
zijn middelbare studies Economie en Moderne Talen trok hij naar het fornuis waar
hij via een stagecontract restauranthouder al vrij snel begreep dat zijn
toekomt aan de stoof te vinden was. Ik kook zeer graag en ben bijzonder
leergierig. Op al mijn stageplaatsen over het hele land (Beluga, Leuven; Salade
Folle, Rumst, Karmeliet, Brugge) opende ik de ogen en wist ik veel te leren van
mijn chefs. Ik heb vooral heel wat te danken aan Marcel Geerts, Eerste Kok van
België Prosper Montagné 1977, die me de knepen van het vak leerde. Ook van Ivan
Verhaeghe, executive chef Kempenski Hotel Dukes Palace Brugge stak ik heel wat
op. In restaurant Gloria wil ik die kennis ontplooien en het niveau betrachten
van mijn leermeersters, vertelt Stijn Cornelis.
MARKTMENU TROEF
Als
er één zaak is die Stijn Cornelis leerde is dat hij in de keuken met dagverse
producten de beste resultaten aan het fornuis weet te behalen. Dit is steeds
mijn credo geweest en ik trek dan ook graag deze lijn door. Vandaar dat we
onmiddellijk de kaart hebben aangepakt en een Marktmenu creëerden. We zijn
kieskeurig op onze ingrediënten, want deze vormen de basis voor het succes in
de keuken. Elk seizoen heeft zijn eigen rijkdom en wat is er mooier dan te
koken met seizoensgebonden producten. Hierdoor gaat niets van de smaak
verloren. Voeg daarbij dat keuken en zaal op elkaar dienen ingespeeld te zijn.
De zaalmeesters zijn het perfecte verlengstuk van het werk in de keuken. Met
William Van Daele en Didier Hamers zitten we goed. En in de keuken kan ik
rekenen op een uitstekende Charlotte Plovie, al jaren vertrouwd met de
Gloria-keuken, stelt de ambitieuze Stijn Cornelis.
ESCOFFIER IN RESTAURANT GLORIA
De
komst van een jong talent als Stijn Cornelis kan alleen positief zijn voor
culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de toprestaurants en het is
nog steeds wachten op een ster of hoge quotatie in de Gault Millau. Onze
betrachting is zo hoog mogelijk te klimmen met dien verstand dat we in de
eerste plaats willen zorgen voor een smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor
de keuken van Escoffier aangevuld met een lichte oosterse toets bij dewelke men
het product als dusdanig nog steeds optimaal terugvindt in het bord. We houden
er niet van dat de lekkerbek dient te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor
eerlijke en dagverse producten. Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het
opwaarderen van de gastronomisch keuken van restaurant Gloria, besluit Stijn
Cornelis.
Foto: Chef Stijn Cornelis geflankeerd door sous-chef
Charlotte Plovie en directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine
Friederichs.
Wielerliefhebbers kennen de
regio op hun duim terwijl de renners er een hekel aan hebben: de Muur van Hoei
is niet direct een verkeersdrempel van formaat, maar veelal de onverbiddelijke
scherprechter in de wielerklassieker De Waalse Pijl waarbij de gemeente Wanze
een grote rol speelt. Gastronomen hebben evenwel een ander gevoel bij deze kuitenbijter:
met restaurant La Gastronomie du Mayeur telt Wanze een tafel waar superlatieven
te kort schieten.
Het huis op zich is al een bijzonderheid. Omringd door de
rivier Méhaigne bevindt het restaurant zich op het eilandje Chanteleau. De
riante villa is een kopie van het stulpje dat de Franse acteur Jean Marais ooit
bezat in Marne-la-Cocquette. Hier stampte Chef Jean-Luc Lambotte en zijn eega
Mireille Marchand in 2006 restaurant Gastronomie du Mayeur uit de grond,
genoemd naar zijn grootvader, voormalig bewindvoerder van deze kleine entiteit.
Het geheel, goed voor een vijftigtal zitjes, is uitgewerkt in drie
compartimenten dat de mogelijkheid biedt om zowel kleine groepen als de tête à
tête liefhebbers in alle sereniteit en rust te laten genieten van al dat moois
dat Chef Lambotte uit zijn oven tovert. Bij mooi weer kunnen nog eens zoveel
lekkerbekken op het terras genieten, tegelijk de tuin te bewonderen. Een fraaie
parkeerhaven laat toe de wagen in alle rust even uit te blazen tussen het
groen.
AUTODIDACT
Jean-Luc Lambotte (42) mag dan wel een laatbloeier zijn,
hij wist in minimum van zijn tijd zijn kooktalent te verzilveren. Afkomstig uit
een familie waarbij traditiegetrouw transport en politiek de scepter zwaaiden
ging de interesse van Jean-Luc eerder naar eigen ontdekkingen, wat scheidkunde
en wetenschappelijke opzoekingen vooraleer zich in 1993 als complete leek te
storten in het wereldje van de restauratie. In eerst Auberge du Hoyoux, later in Jardins de
Pauline, beide restaurants in Modave, ontpopte de leergierige Jean-Luc Lambotte
zich al spoedig tot een meester aan het fornuis met het resultaat dat hij in
2006 met Gastronomie du Mayeur zijn eigen restaurant op poten zette. Met
succes, want intussen is het huis tot ver buiten de grenzen van het Luikse
bekend als gastronomische tempel.
CREATIEVE KEUKEN
Met eega Mireille Marchand als elegante en joviale gastvrouw
is de ontvangst warm en hartelijk. In de zaal wordt zij geflankeerd door Jonathan
Fallais en Claude Vincent, twee jonge knapen die de knepen van het vak al
duchtig onder knie hebben. In de keuken laat de Chef zich bijstaan door vooral
stagiaires die hier hun kennis komen verrijken.
Elk bord, getekend Jean-Luc Lambotte, is een lust voor
het oog en een ode aan de smaak. De creatieve keuken zorgt voor subtiele en
verrukkelijke gerechten, vol streling voor het verhemelte en genieten alle
aandacht. De passende wijnen, geplukt uit een ruim 2.500 tellende flessenrijke
kelder, maken het feest compleet.
CARTE BLANCHE
Met zijn klassiekers Menu Découverte, Menu Dégustation,
Menu Homard Blue en Menu Saveurs du Japons laat Chef Jean-Luc Lambotte zijn
talent optimaal bewonderen. Het wordt evenwel helemaal te gek als je hem Carte
Blanche geeft. Een reeks succulente schotels passeren de culinaire revue, de
een al smaakvoller dan de andere. Tonijn, ganzenlever, oester, langoustine,
kreeft en onder andere baars of tong krijgen een andere dimensie wanneer men
Jean-Luc zijn zin laat doen. Het is duidelijk, hier heeft men het laatste nog
niet gezien. Wanze beschikt niet alleen over een flink stuk geschiedenis om en
rond de wielerklassieker Waalse Pijl, maar kan met restaurant Gastronomie du
Mayeur de hele culinaire wereld aan. Geen wonder dat de bonzen van Euro Toques
en Chaine des Rotisseurs dit adres op hun ledenlijst hebben staan. Een adres om
zeker op zak te hebben, eens op stap aan de andere kant van ons leuke landje.
Aye, deelgemeente van Marche-en-Famenne,
je vindt het niet op je doorreis naar of op weg naar je vakantieverblijf in de
Ardennen of het Groot-Hertogdom Luxemburg. En toch mag je het niet missen, Aye,
zalig stekje waar Château dHassonville, neergepoot in een 55 ha groot groen
domein garant staat voor een koninklijk verblijf. Voor rustzoekers, gastronomen
en liefhebbers van het goede leven, een pleisterplaats. Om graag te komen. En
terug te komen.
Na het oprijden van de hectometers lange groene inrit
ontplooit het kasteel zich in al zijn glorie als een sprookje. Château dHassonville,
zonder meer een der pure diamanten aan de kroon van ons te veel onderschatte
Ardennen. De ontvangst op de binnenkoer alleen al is koninklijk. Alexander
Rodrigues die met de familie het kasteel bezit komt je persoonlijk
begroeten. Duivel-doet-veel Philippe ontfermt zich over je bagage. Je verblijf
kan beginnen. Het 17de eeuwse kasteel werd door de Zonnekoning Lodelijk
XIV in 1675 opgetrokken als jachtverblijf. Nadat het in de loop der eeuwen
diverse eigenaars had gekend kocht de familie Rodrigues-Van Eyck het kasteel in
1986 en bouwde het om tot een hotel-restaurant met 20 luxueuze kamers,
inclusief enkele suites. Aan de authenticiteit van dit landjuweel werd niet
getornd. Op de binnenkoer werd een gezellige bar uitgewerkt, aansluitend plaats
voor kleine seminaries tot dertig man, een snookerzaaltje en plaats voor wat
leesgenot. De knetterende haarden op diverse plaatsen zorgen voor extra sfeer
en rust.
TOPGASTRONOMIE
Wordt de bezoeker stilaan herboren, dan zorgt restaurant
Le Grand Pavillon voor culinaire hoogstandjes die mening Michelin-chef in de
kou zet. Chef Olivier De Laere zwaait sinds 2008 de scepter in het restaurant.
De ervaring die hij opdeed in diverse tophuizen met minstens één Michelin-ster,
is vandaag terug te vinden in het bord. Lekkerbekken schuiven dan ook graag aan
voor het hemels Menu Clé dOr, een zesgangendiner, een opeenvolging van
succulente schotels, stuk voor stuk parels alleen te vinden op de beste tafels.
ARRANGEMENTEN
Tekenen voor een op en top belevenis is genieten van een
Gastronomisch Weekend Arrangement: Menu Châtelaine (4 gangen), overnachting en
ontbijtbuffet, Menu Clé dOr (6-gangen), overnachting en ontbijtbuffet: 265
euro per persoon logerend in een tweepersoonskamer met zicht op binnenkoer, 314
euro per persoon in tweepersoonskamer met zicht op het park of annexe.
MIDWEEK
Voor een verblijf in de week stelt Château dHassonville
bovenstaand arrangement voor met inbegrip van Champagne aperitief, wijnen en
mokka bij de twee diners aan 540 euro voor een kamer binnenkoer en aan 640 euro
voor een kamer of annexe en dit voor TWEE personen logerend in
tweepersoonskamer.
Het is duidelijk, een verblijf op het domein van Château
dHassonville, hoe kort ook, is een ideaal oord van verkwikking, van absolute
rust en het terugvinden van zichzelf. Tot straks in Château dHassonville?
Gijs Pijnenburg uit Domburg is de nieuwe Chef in het
Badhotel Renesse. Hij stond eerder aan het fornuis in restaurant Mondriaan in
Domburg en het Badhotel Domburg.
Hierdoor is de kaart volledig in een nieuw kleedje gestoken,
aansluitend wijnkaart.
Intussen staat nog tot vrijdag 20 mei het
Mosselarrangement op de agenda, met uiteraard de Zeeuwse mossel als middelpunt
van alle culinaire genot. Verder sieren de Sint-Jacobschelpen, de oesters en nog veel meer uit de zee de borden van het restaurant Le Marquis.
Meer nog, met Veere, Zierikzee en Middeburg in de
buurt is je verblijf in Badhotel Renesse onvergetelijk.
Q-Travel, de specialist in
autocarreizen en gevestigd aan de Zwaluwenstraat 44 in Oostende, brengt in
samenwerking met Q-Cars uit Lombardsijde voor het eerst in zijn jonge bestaan
een eigen brochure op de markt. Voor zaakvoerder Neil Dutrieue een droom die
werkelijkheid wordt. Hiermee wordt ook de slogan: Q-travel, Uw droom, Onze
passie meer dan waarheid.
De brochure 2011 is gedrukt
op kwaliteitspapier en geeft een bondig overzicht van de citytrips, rondreizen,
gastronomische uitstappen, eendaags reizen en vlieg- en busreizen, allen met
vertrek dichtbij de zetel: Oostende, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, De Panne,
Bredene, De Haan, Oostduinkerke en Loppem.
Toppers daarbij zijn de 5-daagse
reis naar Berlijn en de geschiedenis om en rond de Muur, de 7-daagse reis naar
Dresden, het Firenze aan de Elbe, de 8-daagse trip naar het muzikale Zillertal
in Oostenrijk, de 9-daagse reis naar Slovenië en onder andere de 7-daagse trip
naar de Gouden Stad Praag. Dat alles aan bijzonder scherpe en correcte prijzen.
En er is nog meer. Naast een
greep uit genoemde knappe reizen pakt Q-Travel ook uit met dagreizen. Hierbij
staan uitstappen naar de mosselgemeente Yerseke, Londen, bloemenstad Keukenhof,
Boulogne en Nausicaa en onder andere Frans Vlaanderen op de agenda.
De Q-Travel brochure 2011 is
gratis te bekomen bij je vertrouwde reisagent of rechtstreeks in het kantoor.