GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-11-2017
GAULT&MILLAU 2018
GAULT & MILLAU 2018
Hostellerie Le Fox
absolute top aan de Westkust
Onze Middenkust, Westkust en
het hinterland werden door de culinaire experts van de Gault&Millau gids
opnieuw gekroond met mooie cijfers. Absolute topper blijft restaurant Le Fox in
De Panne, terwijl Koksijde de kroon spant met zeer mooie quotaties. Nieuwpoort
profileert zich met vijf toppers stilaan tot gastronomische site. Middelkerke
is aan een mooie inhaalbeweging toe terwijl Gault&Millau slechts vier
restaurants in Oostende minstens 12/20 weet te geven. Gelukkig zijn daar nog
Bistrot Mathilde en restaurant Marina. Het is duidelijk, Gault&Millau houdt
van de lekkere Westkust.
Het valt op dat de Westkust
het duidelijk haalt op de Middenkust. Met Le Fox als vaandeldrager weet de
Westhoek met Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort zich mooie cijfers toe te
eigenen. Restaurant Le Fox stijgt met sterrenchef Stéphne Buyens naar 16,50/20.
In zijn zog scoren ook nog Le Flore (13/20) en Merlot (12/20). Koksijde gaat
evenwel met de meeste pluimen lopen. Willem Hiele trekt hier de kar met een
schitterende 15/20, gevolgd door kleppers als De Kelle, waar chef Thierry
Cornelis een sterke 14/20 laat noteren, net als dichte buur Julia Fish a
Oysterbar aan de A.Vanhouttelaan 2 en Carcasse van Hendrik Dierendonck. Vincent
Florizoone, die Nieuwpoort intussen ruilde voor Brasserie Edison, werd bekroont
met de Bierkaart van het Jaar, en scoort 13/20. Identieke cijfers voor Oh
Restaurant van Ivan Puystiens, 8Chef van Véronique Dewulf en Eddy Van Loven in
restaurant Sea Horse. Bistronomie Eglantier met chef Guillaume Derhille weet
zich met 12/20 goed te handhaven en is een wissel voor de toekomst. In het
hinderland is t Notarishuys in Diksmuide nog steeds de vaandeldrager met 15/20
terwijl meesterkok Jean Vandenberghe in restaurant De Olijfboom in Veurne zijn
cijfers op 13/20 weet te handhaven.
NIEUWPOORT GROEIT ELK JAAR
Is Koksijde momenteel nog de
grote slokop inzake Gault&Millau punten, dan komt Nieuwpoort sterk opdagen.
Au Bistro op de Kaai is opnieuw goed voor 13/20, net als ladychef Valérie
Ryssen in Flavies Tafel. Restaurant Da Claudio in de Marktstraat mag zich met
dezelfde 13/20 zowaar de beste Italiaanse tafel in de regio noemen terwijl
Mattias Maertens en Sofie Billiet in hun gemoedelijke MBistrot in de Potterstraat
en restaurant La Muse in de Oostendestraat met 12/20 nog heel wat progressie in
hun mars hebben.
In Westende blijven Patrick
Noël en Heide Vandewalle in hun restaurant Marquize met 14/20 knap de eerste
viool spelen in Groot-Middelkerke. Restaurant de Vlass, dat na de volledige
renovatie en de nieuwe aanpak van het trio Stefaan Lauwereins, Tineke Derycke
en Kenzo Lauwereins al meteen van 12 naar 13/20 weet te stijgen, is op de goede
weg om een topper te worden. La Tulipe is met ladychef Christa Cappelle een
sterke blijver met 12/30.
BISTRO MATHILDE & MARINA AAN MIDDENKUST
Met Oostende blijft het,
naast Bistrot Mathilde met Luc Deklerck en de Italiaanse troef Marina (elk
14/20) zoeken naar nieuwkomers van formaat. Bentleys blijft weliswaar op 13/20
steken en krijgt met dezelfde cijfers het gezelschap van nieuwkomer Mange Tout
waar chef Pieter Moyaert aan de Visserskaai goochelt met vangverse vis.
Net buiten Oostende blijft
Le Homard et la Moule van Donald Deschagt in de Duinenstraat 325 in Bredene de
scepter zwaaien met 13/20. Iets verder op laat De Haan met Markt XI met een
schitterende 16/20 meteen zien wie top is aan de Middenkust. In Klemskerke
houdt Stijn Bauwens nog steeds de touwtjes stevig in handen met 14/20 net als
restaurant Kok sur Mer waar Jean-Philippe Furnémont en Nele Velghe aan de
Warvinge 49 in Vlissegem elke dag beter worden en van 13 naar 14/20 klimmen.
Het resultaat van dagelijks hard werken.
STERREN & PUNTEN IN HET BORD
Hoe dan ook, elk van de
restaurateurs werkt zich dagdagelijks in het zweet om de lekkerbekken op hun
hand te krijgen. Elk op zijn manier. Een goede quotatie doet deugd, maar zegt
niet alles. Elke gids heeft een andere kijk. Maandag 20 november is het
uitkijken naar de editie 2018 van Michelin, zonder meer de culinaire gids bij
uitstek. Ook daar zullen we opnieuw opkijken van nieuwe toppers en zal menig
gastronoom de wenkbrauwen fronsen bij de vaststelling dat zijn geliefd
restaurant minder goed of beter scoort dan een ander bekend huis. Het gaat er
uiteindelijk immers over hoe goed men zich voelt wanneer men gaat tafelen. Met
of zonder sterren, met of zonder punten, elk bord wordt met liefde bereid. De
sterren en de punten liggen er steevast in.
Georges Keters
Fotos:
Stéphane
Buyens (Le Fox) en Thierry Cornelis (De Kelle)
Vanessa
en Claudio Aquaro (Da Claudio Nieuwpoort)
HOTELSCHOOL TER DUINEN - STREEKCHEFS & STREEKPRODUCTEN
Europees project Tendances
klasrijk uit de startblokken in
Hotelschool Ter Duinen Koksijde
Culinaire challenge voor gezond eten met streekproducten
Onder impuls van Westtoer,
Agence dUbanisme et de Développement de la Région Flandre Dunkerque, Communauté
Urbaine de Dunkerque en de Fédération Touristique du Luxembourg Belge, werd in
de Hotelschool Ter Duinen het startschot gegeven van het gastronomietraject
binnen het Europese traject TENDANCES. Dit in het kader van het Interreg
V-programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen.
Voorzitter Westtoer Franky
De Block is formeel: Hierbij gaat men op zoek naar de noden van de klanten van
vandaag. Een van trends is gezonde voeding. De consument is constant op zoek
naar lekkere en gezonde gerechten, ook tijdens een bezoek of zijn verlof aan zee.
Hierbij wordt alle aandacht naar streekproducten, gezonde kooktechnieken en
gerechten. Culinaire ambassadeurs (coaches) van de Belgische en Noord-Franse Kust
staan klaar om jonge chefs persoonlijk te begeleiden tijdens dit gastronomieproject.
Westtoer wil hiermee het aanbod van eigentijdse en gezondere gerechten aan onze
kust uitbreiden. Samen kunnen we veel.
GRENSOVERSCHRIJDEND
Het Project TENDANCES wil
ondernemers stimuleren om de stelling van Franky De Block kracht bij te zetten
en werkt hierbij grensoverschrijdend samen met de Noord-Franse hotelschool
CEFRAL uit Duinkerke en de hotelschool Ter Duinen Koksijde. Vier Belgische en
twee Franse ploegen gingen in de keukens van Ter Duinen te keer om tijdens
kookdemonstraties een gezond gerecht te bereiden, steeds met streekproducten.
Tijdens de demonstraties werden de deelnemers begeleid door topchefs uit de
Belgische en Noord-Franse kust. Vaandeldrager Stéphane Buyens (Restaurant Le
Fox, De Panne), Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke), Véronque Dewulf
(8Chef, Koksijde), Luc Deklerck (Bistro Mathilde, Oostende), Valérie Ryssen
(Flavies Tafel, Nieuwpoort), Dries Cloet (leerkracht Hotelschool Ter Duinen)
Ellen Dulst (Le Fox, De Panne) en de Franse topchefs Kevin Truy (Le Sweet,
Duinkerke) en David Caudron (La Meunerie, Téteghem) voelden zich in hun sas op
hun kookeilanden en schoven naderhand topgerechtjes naar voor.
STREEKPRODUCTEN
Het werd meteen duidelijk,
met de aanvoer van streekproducten door Angus Wittewrongel (Mare Nostrum,
Koksijde), Bart Syryn (De Heerlijkheid, varkensvlees), Dries Delanote (Vergeten
groenten, Ieper), Anthony Debailleul (Brasserie De Reuze, Cassel), Sebastien
Caboche (Socovol Lille Volaille), Stephane Vanderhaeghe (Ferme Du Duneleet,
Lefferinckoucke), Alexis Ammeux (Groenten en Fruit, Wormhout), Christian Rémy
(Le potager de lYser, Wylder) en Gaëlle Sabau (Aromatische kruiden,
Bourbourg), toverden de chefs, bijgestaan door leerkrachten van de Hotelschool
Ter Duinen, heel wat moois uit de ovens. Zo schoof Valérie Ryssen (Flavies
Tafel, Nieuwpoort), geflankeerd door Thierry Cornelis (Leerkracht Ter Duinen)
een heerlijke Filet van pieterman, gekonfijte raapjes en een salade van bietjes
en linzen met hazelnootboter naar voor. Ook Véronique Dewulf (8Chef, Koksijde)
liet zich niet onbetuigd: We staan steeds open voor innovaties op het gebied
van gezonde voeding en hebben een zwak voor artisjok en een krachtige
groentebouillon met flink wat look. Wat zich ook vertaalde in haar creatie van
Varkensvlees met seizoensgroenten.
OVER DE GRENS
Het was tegelijk genieten
van de Noord-Franse chefs Kevin Truy (Le Sweet, Duinkerke) en David Caudron (La
Meunerie, Téteghem). Beide lieten zien dat ze net als onze chefs oog hebben
voor een gezonde voeding, waarbij de streekproducten een hoofdrol spelen.
Gepassioneerd door zijn job weet chef Caudron zich graag in te leven in het
gastronomisch project van Westtoer. Hij voelde zich dan ook in zijn schik bij
de bereiding van Gelakte hoevekip, rode aardappelen en soja saus. Mijn
restaurant ligt dicht bij de grens en heel wat Vlamingen komen bij ons over de
vloer. Ik ben niet alleen gepassioneerd door de streekproducten, maar wil er
tegelijk het beste uithalen, stelt chef David Caudron.
VIER JAAR
Het gastronomisch project
TENDANCE is gespreid over vier jaar en mag hierbij op een budget van 1,1
miljoen euro rekenen, inclusief een Europese subsidie van 565.000 euro. Een van
de grote namen die het project alvast steunt is sterrenchef Stéphane Buyens (Le
Fox, De Panne): Nog te veel chefs maken de gerechten te ingewikkeld, zodat men
uiteindelijk het bos door de bomen niet meer ziet. Zoek de producten niet te
ver. Onze streek zit bol van de kwaliteit. Wie kiest voor gekende ingrediënten
uit eigen regio weet makkelijk nieuwe schotels te creëren. Het moet duidelijk
zijn, dat men vandaag graag ziet wat men voorgeschoteld krijgt. Ingewikkelde
structuren horen hier niet thuis.
De gastronomische gids
Michelin bijt met zijn Bib Gourmand de spits af in de reeks culinaire
bekroningen die de volgende dagen op ons afkomen. Feest alvast in restaurant Au
Filet de Sole in De Panne waar Claude Brassart en eega Sylvie Pinchon tussen de
44 nieuwelingen anno 2018 prijken.
Amper drie jaar nadat het
echtpaar zijn intrek nam in de Walckierstraat 8 als buur van sterrestaurant Le Fox zijn
Sylvie (afkomstig uit Picardië) en Claude (Hotelschool Doornik) bijzonder blij
met de erkenning. Een Bib Gourmand staat voor een menu met eerlijke
prijs-kwaliteit voor een maximum bedrag van 37 euro, exclusief drank. We
beschouwen deze toekenning als erkenning voor ons noeste werk. Elke maand
veranderen we de kaart met extra aandacht voor vis, al staat een stukje vlees
evenzo hoog aangeschreven. Mijn topschotel? Zeg maar de gerechten met de
Sint-Jacbosmossel, rechtstreeks uit de haven van Dieppe. We werken uitsluitend
met dagverse producten met aandacht voor de regio, stelt chef Claude Brassart
(51), intussen al druk in de weer om de zopas aangevoerde vangverse
Sint-Jacobsmossels klaar te stomen voor alweer een leuk bord.
A LA CARTE
De kaart van Chef Claude
Brassart krijgt om de maand een nieuw kleedje. Het is alvast bijvoorbeeld
genieten van de Tartaar van Zwaardvis, Kleine Lotte in waterzooi van jonge
groentjes, Varken Pluma Breton en de onnavolgbare Kreeft of paëllawijze met
gesmoord spek en schelpjes en een brede waaier van Sint-Jacobsmossel. Boven
alles is het tegelijk genieten van de Sole Meunière met friet. Liever een mals
stukje rundsvlees? Geen nood, de Chef schuift u een ruim 250 g heerlijke steak
naar voor, met saus naar keuze.
EINDEJAAR 2017-2018
Om het succesjaar van Au
Filet de Sole af te ronden pakken Sylvie en Claude uit met een uitgelezen
Oudejaarsmenu:
Aperitief
Crément dAlsace met diverse amuses
Maki
van Kwartel, vijgen gevuld met fois gras en gereduceerde saus
Langoestines,
pijpajuin, gember en koriander, met citroengras geparfumeerde bouillon van
scharen
Konijn
en tomatentatin & bospaddenstoelen
Licht
gelakte varkenscarré met citrusvruchten en zoethout en groentepasta
Nadat
ze eerder al een vermelding kregen in de fel gegeerde Michelin Gids, werd de
werkkracht en de inzet van chef Laurent Gouwy vandaag beloond met een opname
als Bib Gourmand 2018. Chef Gouwy had er wel oog in, maar had dit niet zo vlug
verwacht in zijn pas in 2016 geopende restaurant Plat Préféré, hartje
Snaaskerke.
Sinds restaurant Plat
Préféré vorig jaar de deuren opende zat het er aan te komen. De kookkunsten van
Laurent Gouwy zouden vandaag of morgen grote vruchten afwerpen. De man is in
het geheel niet aan zijn proefstuk toe en wist her en der al zijn kennis aan te
scherpen. Hij stond eerder al mee aan het fornuis van Le Chèvre dOr in het
Franse Eze, de Karmeliet bij Geert Van Hecke en onder andere aan de stoof in
Bistrot Mathilde in Oostende. Daarna bouwde hij in de golfclub Damme zijn
eerste eigen zaak uit. Toen de zaak Manolito in Snaakerke aan ophouden dacht,
zag Laurent Gouwy zijn kans schoon om deze mooie locatie uit te werken tot zijn
droom: een familiaal restaurant waar gezelligheid troef is, op het bord
kwaliteit ligt en het hele plaatje voor de lekkerbek betaalbaar blijft. Het
resultaat liet niet lang op zich wachten met een Bib Gourmand er boven op.
Klassiekers
De keuken van restaurant
Plat Préfére staat open voor elk wat wils. Chef Laurent Gouwy: Enerzijds
blijven we trouw aan klassiekers met kalfszwezeriken, kalfsniertjes, tatjespap
en onder andere een smaakvolle vol-au-vent, anderzijds leggen we graag ons
luisterend oor richting klant die iets nieuws wilt. We spelen daar graag op in.
Jong en minder jong komt hierbij ruim aan zijn trekken en kunnen op die manier
samen rond de feesttafel zitten. Vandaar dat we op uitzondering van de
zondagmiddag alleen maar s avonds open zijn. Het Bib Gourmand menu (37 euro)
laat de lekkerbekken op en top genieten van onze gastronomische troeven.
Prijs-kwaliteit is en blijft, hoe dan ook, onze grootste troef. Voeg daarbij
een leuke betaalbare wijnkaart en je culinair feest kan niet meer stuk. Een
adres om te onthouden.
De
21ste editie van het Champagneweekend werd ondanks de nieuwe
locatie in het CC De Branding, een succes van jewelste. Bewijs te meer dat het
Champagneweekend in Middelkerke tot een begrip zonder weerga is uitgegroeid.
Waar tijdens de week
geturnd, gevoetbald, volleybalof
basketbal wordt gespeeld, vloeide drie dagen lang de Champagnes van Hennequin,
Paul Clouet, Bonnaire en onder andere Prévoteau-Perrier weliger dan ooit.
Toerismeschepen Michel Landuyt was in zijn nopjes: Onze vrees voor minder
bezoekers was onnodig. We noteerden meer Champagneliefhebbers dan ooit. De
sfeer was optimaal, het werk van onze ganse ploeg. De vriendschap van 45 jaar
tussen Epernay en onze gemeente bereikte zijn jaarlijks hoogtepunt.
PROEVEN MET ALAIN BLOEYKENS
Toppers op deze 21ste
editie waren de degustaties met diverse Champagnes. Wijnspecialist Alain
Bloeykens haalde in kleine sessies het onderste uit de fles en schoof alle
geheimen van de Champagne met klasse naar voor. Proeven en genieten was dan ook
de boodschap. Als afsluiter van de openingsavond werd zanger Paul Bruna uitgeroepen
tot Champagneridder 2017.
Hoe dan ook, het
Champagneweekend bewees nogmaals zijn toeristische en economische waarde voor
Middelkerke. Of zoals burgemeester Janna Rommel-Opstaele het zei: Elk jaar is
Middelkerke even de hoofdstad van de Champagne.
Charmezanger Paul Bruna
Champagneridder 2017
Zanger-entertainer Paul
Bruna uit Middelkerke werd tijdens het jongste Champagneweekend uitgeroepen tot
Champagneridder 2017. Deze titel wordt sinds toegekend aan een verdienstelijk
persoon of vereniging die Middelkerke in de loop der jaren in de kijker weet te
stellen of een bijzondere band heeft met de badplaats. Paul Bruna laat al
decennia geen gelegenheid onbenut om zijn gemeente via zijn rijk repertoire in
de kijker te stellen.
De talentrijke zanger, die
recent met Een foto van jou met
succes de Ultra Top 50 binnenduikelde, is met zijn 200 optredens per jaar een
van de meest gevraagde Vlaamse artiesten.Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Zingen is een stuk van mijn
leven, wanneer ik een dag niet gezongen heb voel ik dat er iets niet klopt. Het
is steeds fijn om voor mensen te zingen, mensen gelukkig te zien bij een
streepje muziek, jong en minder jong te zien meezingen op onze nummers, stelt
Paul Bruna.
SCHLAGERZANGER
Bezige bij Paul Bruna sloot
de jongste maand af met 25 optredens in de Vlaamse zalen. Dit is slechts een
voorsmaakje van wat nog moet komen. Tussen door weet hij in zijn overvolle
agenda nog een paar gaatjes te vinden om nieuwe nummers op cd te zetten. Zijn
nieuwste nummer, Een foto van jou, was meteen goed voor de Trotsplaat bij Radio
VBRO, topplaat bij Radio Melinda en tip voor de Vlaamse Top 15, aansluitend
opnames voor de Vlaamse Top 10 van Ment TV in Plopsaland De Panne. De muziek
van Een foto voor jou is van de hand
van Peter Keereman, de tekst van Herbert Verhaeghe. Dit melancholisch nummer is
meteen een waardige opvolger van zijn vorige succesnummers Waar ben je en Een
nieuw geluk. Bruna laat er geen gras over groeien en laat hier meteen zien dat
niet alleen een gewaardeerd schlagerzanger is, maar tegelijk ook ambiance
muziek in zijn mars heeft.
VAN TRENET ALOVER TOM JONES TOT FREDDY BRECK
Tegelijk
met de nieuwe single Een foto van jou
wist Paul Bruna ook nog een vervolg te breien aan zijn Verrassend Anders Volume
1. Met Volume 2 verrast Paul ons opnieuw met heel wat gekende nummers waarbij
hij toppers van grootmeesters als Charles Trenet (La Mer), Freddy Breck
(Uberall auf der Welt), Tom Jones (Delilah) en onder andere Udo Jürgens
(Griechiser Wein) op klasrijke manier naar voor schuift. De nieuwe cd sluit hij
af met Mijn allergrootste fan, een ode aan zijn vader, die steeds geloofde in
de kansen van zijn zoon als zanger. Getuige daarvan is de steeds groeiende
fanclub.
De gloednieuwe
Champagneridder zette Middelkerke en de Westhoek intussen al menig keer in de
kijker. Al meer dan veertig jaar staat Paul Bruna, individueel, met groep, met
show of met orkest op de planken. Nummers als De Zee, Middelkerke en onder
andere Schone Westhoek brengen steevast een ode aan het thuisfront.
RIDDER BUNA
De keuze voor Paul Bruna als
Champagneridder is dan ook ten volle gerechtvaardigd. Paul Bruna volgt hierbij
de Ridders Kenzo Lauwereins en Peter Germonprez (2016), Georges Keters (2015),
Gunther Neefs (2014), Rino Ver Eecke (2013), Johan Töpke (2012) en onder ander
Alain Bloeykens (2009) en Stefan Vander Espt en Stefaan Lauwereins (2006) op.
Paul Bruna ontving lint en
Champagnejuweel (getekend Peter Vermandere) uit de handen van burgemeester
Janna Rommel-Opstaele, waarna de nieuwe Ridder na het ontkurken de
openingsceremonie afsloot met enkele nummers. Het 21ste
Champagneweekend kon toen al niet meer stuk.
Op naar de 22ste
editie, evenzo in het cc De Branding van vrijdag 9 tot en met zondag 11
november 2018.
Vrijdag 10 Zaterdag 11 en Zondag 12 november 2017
Champagnedorp
in cc De Branding
Voor
het eerst in 21 jaar wijkt het overbekende Champagneweekend uit naar een nieuwe
locatie. Het casino was tot vandaag het epicentrum van de bubbels uit Epernay,
maar gaat dezer weken tegen de grond en maakt plaats voor een nieuwe gok- en
feesttempel. Geen nood, de organisatoren toverden het cc De Branding aan de
Populierenlaan (Marktplein) intussen om tot een waar Champagnedorp. De tien ambachtelijke
viticulteurs zullen net als in het casino drie dagen voor warmte,
gezelligheid en sprankelende bubbels zorgen.
Onder het motto Save water-Drink
Champagne opent burgemeester Janna Rommel-Opstaele op vrijdag 10
november om 19.30 u. de 21ste editie. Geflankeerd door
Toerismeschepen Michel Landuyt en Carine De Jonghe, voorzitter directiecomité
Toerisme Middelkerke, zet presentator-wijnkenner Alain Bloeykens de nieuwe
Champagneridder in de kijker. Wie wordt de opvolger van Kenzo Lauwereins en
Peter Germonprez? De coverband Ritm Stix zorgt daarna voor live muziek terwijl
DJ Dirk de avon afsluit. Op zaterdag 11 en zondag 12 november staat de agenda
bol van de activiteiten met de Champagnedegustaties van Alain Bloeyens als
topper.
10 X AMBACHTELIJKE VITICULTEURS
De organisatoren maken zich
ook dit jaar sterk om uitsluitend ambachtelijke viticulteurs op het podium te
plaatsen. We kiezen graag voor onze getrouwen zodat het publiek elk jaar hun
lievelingsdrank kan proeven bij hun geliefde producent, stelt Toerismeschepen
Michel Landuyt. Naast de pioniers Benoît Hennequin, Marcel Vautrain en Delphine
en Christophe Prévoteau-Perrier alle drie present vanaf de eerste editie is
het dit jaar ook genieten van de Champagnes van André Moussy, Michel Genet,
Bourdaire-Gallois, Mandois, Robert Allait, Paul Clouet en Bonnaire. Deze beide
laatste staan opgesteld in de foyer. De anderen zijn te vinden in de sporthal,
omgetoverd tot Champagne Hal.
CHAMPAGNE & GASTRONOMIE
Naar traditie pakken heel
wat chefs uit met een uitgelezen Champagnemenu, met prijzen variërend van 65
tot 95 euro per persoon, steeds halve fles Champagne inbegrepen: Vlass, De
Bankier, De Sauteuse, Ramblas, Columbus, Sirene, La Fonda, The Lord, La Tempête
en Grand Casino in Middelkerke; Belle Feu in Lombardsijde: Marquize, Villa
Hotel, Villa Marie Joseph en De Lanteirne in Westende. In VecINO in
Westende-Dorp is het genieten van Zeevruchten en Champagne.
DUIKEN OP CHAMPAGNE
Op zondag 12 november kunnen
zwemlustigen letterlijk Champagne opduiken in het gemeentelijk zwembad.
Kinderen tot 8 jaar kunnen eendjes vissen. De jeugd vanaf 9 jaar en de
volwassenen kunnen ter plekke inschrijven voor een duikinitiatie via de
duikclub Actina. Volwassen deelnemers (vanaf 16 jaar) kunnen na de
duikinitiatie kans maken via tombola kan op een Champagnepakket.
PROEVEN
Traditioneel kunnen de
bezoekers na het aanschaffen van een 5 euro kostend Champagneglas een
collectorsitem op gelijk welke stand proeven van het gouden vocht, volgens
prijs van het Champagnehuis. In de foyer wacht een lounge met veel
zitgelegenheid waar men rustig kan genieten en bijpraten bij heerlijke bubbels.
De sporthal van De Branding is omgetoverd tot een heus Champagnedorp.
Intussen staat het vast dat
het cc De Branding, tot het nieuwe casino op de Zeedijk er is, de komende jaren
het epicentrum van de Champagne in Middelkerke wordt.
Meer info over menus en
programma is te vinden in de Champagnebrochure, gratis te bekomen bij de
Diensten voor Toerisme in Middelkerke en Westende en via www.visit.middelkerke.be
Wie uitkijkt voor een
vakantie in eigen land en houdt van afwisseling, fietsen en of wandelen in een
ongerepte natuur, waar groen en natuurreservaten de hoofdschotels zijn en
daarnaast nog culinair wil genieten, richt zijn pijlen best even te naar de
Oostkantons. De wat? De Oostkantons, ook Oost-België genoemd, een landsgedeelte
dat geprangd ligt tussen de Ardennen en Eiffel, beter gekend als de regio
Eupen-Malmedy. Gastronomen kiezen meteen richting WAIMES, zonder meer de
culinaire hoofdstad van de Oostkantons. Met meer dan 30 eethuizen, restaurants,
brasseries, friethuizen, bistros en pizzerias kan hieraan geen enkele
smulpaap weerstaan. Zonder meer een der mooiste regios van ons land.
WAIMES telt zowat 7.500
inwoners en is onderverdeeld in liefst dertien deelgemeenten, de een al mooier
dan de andere: toppers zijn Robertville, Sourbrodt, Bruyères, Champagne,
Libomont, Walk, Faymonville, Ovifat, Thirimont, Gueuzaine, Ondenval en
Remonval. Elk weekend goed voor een toeloop van 5.000 toeristen. De
aanwezigheid van zoveel culinair genot is ook de heren van Michelin, Delta Gids
en Gault&Millau niet ontgaan. Heel wat kregen mooie quotaties. We kozen er
enkele toppers voor u uit.
RESTAURANT LA MENUISERIE
Weggedoken in het piepkleine
dorpje Champagne (jawel) wacht restaurant La Menuiserie de Champagne, ingebed
in een voormalige schrijnwerkerij. Aan de gevel schittert één Michelinster.
Chef en eigenaar Thomas Troupin een eega Marie-Charlotte Portois en hun team
schuiven u een uiterst verfijnde keuken voor. Restaurant La Menuiserie gaat er
prat op zo goed als het kan uitsluitend te werken met seizoensgebonden
streekproducten. We werken dan ook graag met jongens uit de regio. Zo zorgt
onder andere Jardin dYves uit Malmedy voor de beste aardappelen en zorgt
Charly Goeders uit Verviers voor het beste vlees. Elke dag verse aanvoer,
stelt Chef Thomas Troupin, die de stiel leerde in de beste huizen.
De Chef is in het geheel
niet egocentrisch en laat u graag genieten en de smaken ontdekken. Elke maand
pakt hij uit met een verrassend drie, vier en zes- gangenmenu tegen betaalbare
prijzen. De schotels zijn stuk voor stuk culinaire juweeltjes, vol smaak, met
zin voor puur eetplezier. In de zaal weet gastvrouw Marie-Charlotte je meteen
op je gemak te stellen. Zij stelt met plezier de gerechten voor, aansluitend
extra uitleg over de herkomst van de producten en pittige kruiden. Voeg daarbij
een op en top Franse wijnkaart met heerlijke flessen, die het culinair genot
compleet maken. Een vernieuwende keuken die zijn Michelin ster met klasse en
stijl weet in te vullen. Een absolute aanrader, culinair festijn dat steevast
start met een fraaie reeks hapjes die hun gelijke niet kennen.
Andere topper is Hotel des
Bains & Wellness, al decennia een begrip in de Oostkantons, aan de
zuidelijke oever van het Meer van Robertville, hartje natuurgebied Hoge Venen.
Sinds enkele jaren is dit juweel in andere handen. Eigenaars Elisabeth en
Jean-Pierre Robert bouwden het pand uit tot een hotel-restaurant meteen super de luxe uitgewerkte wellness, goed
voor een opname in de prestigieuze vereniging Châteaux & Hotels Collection.
Getuige hiervan de invulling van het hotel goed voor twaalf fraaie kamers
en de aankleding in het restaurant, opgefleurd met eigentijdse kunst en antiek
meubilair.
In de keuken weet Samuel
Blanc 45 jaar en afkomstig uit de Franse Jura zich sinds mei 2017 als Chef
zijn stempel te drukken op het culinair gebeuren in dit viersterrencomplex. Hij
was eerder aan de slag als Chef in de Crown Plaza Luik met restaurant Le Sélys,
restaurant Les Forges du Pont dOye in Habay la Neuve en in de Duitse
sterrenhuizen restaurant Schwartswaldstube in Hotel Traube in Tonbach en
restaurant Wald in het Schlosshotel in Friedrichruhde. Hij beëindigde zijn
studies in 1993 in de Hotelschool van Poligny (Jura, Frankrijk) en liep stage in
de beste huizen in Cannes, Deux Alpes, Besaçon en Corsica, evenzo in Surrey,
Engeland. Talent liegt niet en in 2004 werd Samuel Blanc door Gault&Millau
verkozen als beste Jonge Chef anno 2004. Vandaag roert hij met klasse in de
potten van Hotel de Bains.
Zijn keuken is licht,
verrassend en verrijkend inzake creativiteit. De borden zijn niet alleen
pareltjes, maar zijn stuk voor stuk een verlenging van zijn persoonlijkheid
waarbij hij niet terugdeinst om vernieuwend uit de hoek te komen. Het feit dat
hij alleen kiest voor kwaliteitsproducten bezorgt Samuel Blanc alleen maar
extra energie om de gastronoom te verwennen met het beste. Het hoog niveau van
deze Chef laat het zich raden: hier fonkelt straks een Michelin ster.
Het genot aan tafel wordt
nog eens vergroot wanneer kan genoten worden van de charme die het zomerterras
weet te bieden met zicht op het Meer van Robertville. Aangevuld met een
stijlvolle en gastvrije service groeit het tafelplezier uit tot een rimpelloze
belevenis. We genoten alvast van Le Grand Menu waarbij Chef Blanc na de
Champagne Louis Roederer en een reeks originele smaakvolle hapjes koos voor een
Carpaccio van Sint-Jacobsschelpen, een keuze van vis in een hartig Mesheft op
een bedje van zeezout, zacht gegaarde Kalfzwezeriken, een hartig stukje ree, af
te ronden met een Symfonie van chocolade. Heerlijke ervaring, op weg naar de
top, getekend Chef Samuel Blanc.
In het centrum van Waimes
bouwden dezelfde eigenaars van Hotel des Bains een gezellige chalet uit. Het
gemoedelijke berginterieur dompelt u meteen in een sfeer die smaakt naar de
berglucht, goed voor grillades en raclette. Au Cheval Blanc is intussen
uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats, waar, naast een leuke babbel, tegelijk
kan genoten worden van een grillade en de onvermijdelijke kaasfondue. Liever
een boterham met streekham, lokaal biertje binnen handbereik? Geen nood, klein
of uitgebreid smullen is hier aan de orde. Eigenaar Jean-Pierre Robert staat
aan het fornuis. En dat is meteen genieten.
Wie het begrepen heeft op
een culinaire wandeling doorheen de Hoge Venen met extra voeling voor
seizoensgebonden streekproducten, mag een bezoek aan het Gastronomische
restaurant Cyrano niet nalaten. Hier tovert eigenaar en Chef aan het fornuis
Gerty Linnertz in zijn half open keuken het beste uit de regio uit de oven.
Elke schotel krijgt de stempel van de Chef, gedurfd, eigentijds en vooral
smaakvol met eerbied voor de producten. Bovendien is de Chef een
wijnliefhebber, wat zich ook vertaalt in de onverbeterlijke begeleiding bij de
schotels. Hij is een meester in het uitzoeken van speciale wijntjes, ontdekt op
een van zijn vele trektochten doorheen de Franse wijngaarden, met de Bergerac
als speerpunt.Restaurant Cyrano wordt
door Gault&Millau bestempeld als een van de beste keukens in de regio, tegelijk
beloond met de Beste Wijnkaart 2014. Gastronomen, dit is een adres om zeker op
zak te hebben, op stap in de Oostkantons.
Wie het plaatje compleet wil
invullen kan na een succulent diner naderhand eventueel genieten van Hotel
Cyrano, goed voor vijftien kamers met alles er op en eraan. Ideaal voor een
paar dagjes Oostkantons.
Aan de zijde van het
gastronomisch restaurant zorgt brasserie CHEZ GERTY voor een sympathieke sfeer.
De keuken is afgestemd op zowel jongeren en senioren, op zoek om een kleine
honger te leningen. De brasserie pakt uit met een zeer uitgebreide kaart
waarbij ook hier de smaakpapillen verwend worden. Met dank aan de lokale
producten en verfijnde gastronomische keuken. Top in zijn genre.
Als culinaire hoofdstad van
de Oostkantons is een verblijfvan
enkele dagen in Waimes dan ook niet weg te denken. Deze parel van Oost-België
telt dan ook heel wat hotels, van budget tot viersterren. Wie kiest om in alle
rust en gezelligheid te genieten van de natuur, aansluitend uitstekend bed en
heerlijk ontbijt, dan wil de formule Bed & Breakfast graag Chambre dhôtes
La Romance du Lac in Waimes (Robertville) aanbevelen.
Hier zorgt Nicole
Thunus-Dethier op een boogscheut van het Meer van Robertville ervoor, dat het je aan niets ontbreekt. Vijf
comfortabele kamers en een suite wachten op een heerlijk verblijf. Een unieke
tuin met idyllische vijver zorgt voor extra rust. In de zomer wacht een
barbecue op de gasten op het ruime terras. Er is ook mogelijkheid om een Vespa
te huren en zodoende de streek op een prettige manier te verkennen.
Waimes, een paradijs in het
Oosten van het land, de Oostkantons, gaat er prat op door de European
Destinations of Excellence (EDEN) voor België verkozen te zijn tot de winnaar
2015-2016. Met dank aan zijn toeristische ervaring. Buiten het unieke panorama
zijn de toeristen ook gek op het culturele en economische aspect van deze
gemeente en zijn dertien deelgemeenten. Het ganse jaar door kan men er genieten
van de vele troeven: artisanaal vakmanschap, gerenommeerde restaurants en
uitstekende logiesmogelijkheden. Ontspanning zat met langlaufen en alpineskiën
in de winter, wandelen, watersport en fietstochten in de zomer. Het Meer van
Robertville zorgt voor de rest. Meer nog, Waimes het Land van de Hoge Venen
is tegelijk de koploper inzake gastronomie, de place to be voor de lekkerbek. Geen wonder dat men er in 2016 de
trofee EDEN in de wacht mocht slepen als summum van toerisme en lokale
gastronomie.
DE HOGE VENEN
Juweel van natuur
Waimes (Weismes voor de
Duitstaligen) is niet alleen een gemeente om compleet van te genieten, het valt
tegelijk over ruim 10% in het natuurreservaat van de Hoge Venen, le Pays du
Haute Fagnes. Stany Noël, schepen voor Toerisme en voorzitter VVV Waismes,
geflankeerd door vice-voorzitter naar militair gouverneur Herman Baltia meet.
700 meter en geeft je een panorama op de Hoge Venen.
De toren van de Botrange
houdt met zijn donjon winter en zomer de wacht. In het aan de voet gelegen toerismekantoor
krijg je alle info omtrent de wandelingen in de Hoge Venen, het huis aan het
natuurreservaat met een grote diversiteit aan educatieve activiteiten
aansluitend de doorlopende Expo FANIA. Meer gedetailleerde info: toerisme@waimes.be
en www.botrange.be.
Manfred Dahmen, vertelt: De
Hoge Venen zijn al zestig jaar een gebied dat zijn echtheid bleef bewaren.
Wandelaars kennen het als een verzamelplaats om de Barak Michel, Mont Rigi of
de Signal de Botrange te bezoeken, met zijn 694 meter het hoogste punt van België.
KASTEEL VAN REINHARDSTEIN
Een flinke brok geschiedenis
Een van de historische
bezienswaardigheden in Waismes is het Kasteel van Reinhardstein, met uitkijk op
de Warche. Het kasteel werd in 1354 gebouwd door Renaud de Wimes in opdracht
van de Hertog van Luxemburg. Daarna namen nog tal van gekende Europese families
hun intrek, met daarbij de geslachten Nesselrode, Nassau, Schwarzenberg en
onder andere graaf Franz Georg Karl Metternich die het naderhand in 1812
verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen. Het kasteel verviel al vlug in een
ruïne en kwam in verval. Onder impuls van professor Jean Overloop, die het
domein in 1969 kocht, werd het kasteel volledig opgeknapt. De professor bleef
er wonen tot aan zijn dood in 1994. Daarna werd het Kasteel van Reinhardstein
door de weduwe geschonken aan een vzw. Het kasteel is vandaag nog steeds
bewoond, maar tegelijk toegankelijk voor het publiek. Om en rond het domein
loopt een schitterende wandelroute. Meer info: www.reinhardstein.net
HET MEER VAN ROBERTVILLE
Oneindig waterplezier
Andere en wellicht meest
bezochte bezienswaardigheid is het Meer van Robertville, een 62 ha groot
waterdomein met een capaciteit van 8 miljoen m³, uitgebouwd tussen 1925 en 1929
na de dam van de Warche. Omgeven van een prachtige zonneweide en een strand met
fijn zand biedt deze plek zich aan als Robertville Les Bains. Jong en minder
jong kan zich ten volle uitleven in het natuurlijk gezuiverd openluchtzwembad.
Een duikplank, watertrampoline, elektrische bootjes, waterfietsen, roeibootjes
en kayaks zorgen voor extra waterpret.
Meer nog, wie het begrepen
heeft op een barbecue op het water, dan is het GRILL-ISLAND de nieuwe ideale
troef. Vrijwillig medewerker Gilbert Waonry (VVV Robertville) vertelt: Om het
Meer nog aantrekkelijker te maken kocht het VVV twee grill-eilanden aan. Dit
zijn stabiele en onzinkbare ronde boten, uitgerust om tot acht man te genieten
van een barbecue op het water, zonder meer de eerste drijvende BBQ van België.
Het liep zeer goed afgelopen zomer en als het klimaatmeezit hebben we handen te kort. Indien alles
naar wens verloopt krijgen we volgend jaar een gloednieuwe duikplank, worden de
accommodaties vernieuwd en de parking uitgebreid. Meer info: info@robertville.be;
over de Grill-Islanden en BBQ: www.grill-island.com
MALMUNDARIUM
Malmedy
Wie in de regio Waismes
verblijft mag een bezoek aan het historische Malmundarium in het lieflijke
stadje Malmedy niet links laten. De geschiedenis leert ons dat de kloosters van
Malmedy en Stavelot sinds de 7de eeuw een bisschoppelijk prinsdom
vormden.De Franse Revolutie maakte hier
op het einde van de 18de eeuw een einde aan. De monniken verlieten
het klooster, dat meteen zijn functies verloor. Zowel het Franse-, het
Pruisische en het Duitse Regime namen er om de beurt hun intrek. In 1985
verwerft de stad Malmedy dit erfgoed, maakt er meteen het historisch en
toeristisch hart van de stad van en herdoopt het in Malmundarium: ruimte voor
herinnering, cultuur, geschiedenis en kunst. Vandaag is dit voormalige
Benidictijnerklooster met zijn ruim 3.000 m² oppervlakte, verdeeld over twee niveaus,
een toeristische attractie geworden met aandacht voor geschiedenis (museum),
folklore (carnaval), historium (schatkamer van de aanpalende kathedraal) en
oude industrieën met kijk in de ateliers van de leerlooiers en papiermakers.
Daarnaast lopen tal van
langdurige tentoonstellingen. Zo kan men nog tot en met 21 januari 2018 de expo
In het hart van onze bossen bezoeken.
Een grootse tentoonstelling waar dieren de plak zwaaien. Een bezoek dat
verwondering koppelt aan reflectie en bewustwording over schoonheid en de
noodzaak om onze biodiversiteit te beschermen.
Is Waimes zonder meer de
culinaire hoofdstad van de Oostkantons, dan tekent datzelfde Waismes, met in
Botrange het hoogste punt van België, ook nog eens voor een optimaal ingericht
station voor de wintersporten. De skiliefhebbers krijgen een ruime keuze van
verschillende pistes, voor klein en groot.
De nummer 1 van de
Franse vakantieclubs stelt u graag zijn nieuwe Club Sélection voor in het hart
van Les Arcs: het « Hôtel du Golf » in Arc 1800.
In deze club geniet u
van een zalig verblijf, eindeloze pistes en een heerlijke spa en dat allemaal met
een betoverend uizicht op de Mont Blanc en het Beaufortain-bergmassief. Opening
is voorzien voor 16 december 2017.
De ideale club om te herbronnen
Arc 1800, ski-paradijs
Het clubhotel Hôtel
du Golf, de nieuwste aanwinst van de groep, telt 246 kamers, meerdere
restaurants en een spa waar u heerlijk kan bekomen na een dagje skiën. De
kamers en leefruimten zijn modern en knus ingericht en opgefleurd met intense
en warme kleuren. Gelegen aan de voet van het gebergte biedt deze club een
prachtig zicht op de besneeuwde toppen van de Mont Blanc. Een schitterend decor
!
Tegen betaling kan je
in de Deep Nature Spa Wellness genieten van sauna, hammam, relaxatie-ruimten
en bubbelbad. Ideaal om te ontspannen na een lange dag op de latten.
De restaurants bieden
excellente maaltijden in buffetvorm, elke avond worden de gasten verwend met
speciale themabuffetten. Eenmaal per week kan u aanschuiven aan de typische
raclette fondu. Het toppunt van gezelligheid.
Vier verkeersvrije
dorpen aan de rand van een woud vormen samen een waar balkon over de valei van
de Haute-Tarentaise. Arc 1800 vormt het middelpunt van het Paradiski skigebied:
één van Europas grootste skigebieden met 425km piste, 2 gletsjers en 3 toppen
van boven de 3000 meter.
Het staat bekend als
een sfeerrijk dorp met een druk avondprogramma maar het is veel meer dan dat:
Arc 1800 biedt een brede waaier aan activiteiten: alpine ski, Nordic ski,
wandelen, bezoekjes aan de Beaufort kaas-fabrieken of het iglodorp met de
befaamde ijsgrot Voor elk wat wils dus.
Een speciale familie aanbieding
Het Hôtel du Golf is
een hotel op maat van families: aanpalende kamers, kinderbedjes, kinderclubs en
aangepaste buffetten. Alles wordt in het werk gesteld opdat ouders zich kunnen
ontspannen en kinderen zich amuseren.
Terwijl de ouders het
skigebied verkennen of genieten van een welverdiende rustdag in de spa,
ontfermen ervaren animatoren zich over de kleinsten in de kinderclub.
De Welpjes Club vangt
kinderen tussen 3 en 5 jaar op gedurende het hele seizoen
De Piraten Club vangt
kinderen tussen 6 en 10 jaar op tijdens
de schoolvakanties
De Junior Club
vangt kinderen tussen 11 en 17 jaar op tijdens
de schoolvakanties.
Eveneens op het
programma staan verschillende leuke en creatieve activiteiten : dansen, zingen,
sprookjes en legendes Ouders kunnen eveneens hun kinderen laten vergezellen
naar en van de skischool.
EEN MAGISCHE KERST BIJ BELAMBRA
CLUBS
Dit winterseizoen
haalt Belambra Clubs zowaar alles uit de kast en neemt ze iedereen mee naar de
magische wereld van sprookjes, in een fabelachtig winters decor.
OP HET PROGRAMMA:
Kookworkshops
Sprookjesachtige Desserts voor klein en groot
Kerstdiner volledig
in het teken van sprookjes en fabels
Extra pluspunt: In
Hotel du Golf kan u de plaatselijke Kerstshow bijwonen vol spanning en avontuur
met het Rodeo Park by
Night, een afdaling met fakkels,
spectaculair vuurwerk en de
grote Kerstparade.
Wat is een Club
Sélection
Een Club
Sélection is de ultieme ervaring binnen Belambra Clubs: fantastische
kinderclub, heerlijke maaltijden, top animatie en festiviteiten.
Over Belambra Clubs:
Belambra
is de nummer 1 van de vakantieclubs in Frankrijk met meer dan 50 clubs op de meest
idyllische plaatsen in Frankrijk.
De
garantie voor een geslaagde vakantie :
À la
carte: vol pension, half pension of enkel logies
Kinderopvang voor kinderen vanaf 3 maand tot 17 jaar door ervaren teams, voor
even of voor een ganse dag
Animatie voor alle leeftijden zowel overdag als s avonds
Kwalitatieve en uitgebreide menukeuze voor jong en oud
Sportactiviteiten: voor elk wat wils en aangepast aan ieders niveau
Genieten van spetterende Kerst- en Eindejaarsfeesten
Kerstmarkten
met de K van Koksijde & Keulen
Het
is jullie alvast opgevallen, we worden de jongste dagen overspoeld met
aankondigingen omtrent kerstmarkten en allerhande eindejaarsfestiviteiten. In
zoverre dat men het bos door de bomen niet meer ziet. Om het u makkelijk te
maken pikten we er twee uit en trekken naar Koksijde in onze geliefde Westhoek
en Keulen, de bakermat van de Kerstmarkten.
KERST IN KOKSIJDE
De kerstevenementen in
Koksijde-Oostduinkerke zijn intussen gemeengoed geworden en zijn al jaren de
publiekstrekkers in de Westhoek. Ook dit jaar staat de kerstperiode bol van de
activiteiten, de een al leuker dan de andere. Er wacht ons een kerstbos, een
fakkeltocht, een luchtspektakel en men kan stijlvol shoppen met styliste en
modecoach Lien Degol. Deze laatste neemt u op zaterdag 16 december, onder de
noemer Stijlvol Shoppen, op sleeptouw in enkele kledingzaken in de Zeelaan en
staat u bij met stijladvies. Ideaal voor diegenen die zich met de kerst- en
oudejaarsfeesten er op hun Paasbest willen uitzien.
IJSBAAN
Een kerstmarkt zonder een glijbaan
is als een schip zonder water. Traditioneel worden jong en minder jong verwacht
aan het gemeentehuis van Koksijde om er met volle teugen te genieten van de ijsbaan,
omgeven door smultentjes waar de innerlijke mens versterkt kan worden. Voeg
daarbij de effectieve kerstmarkt tussen zaterdag 16 december 2017 en zaterdag 7
januari 2018.
KERSTBOS IN OOSTDUINKERKE
Klaar voor nog een
verrassing? Op het strand van Oostduinkerke wordt t Bos van Commerce geplant.
Pronkstuk van het groene woud is de reuzenspar die zich laat omringen door
zowat 150 kerstbomen, wat de indruk geeft dat men in een bos wandelt. Meer nog,
van zaterdag 23 december 2017 tot en met zaterdag 7 januari 2018 staat de
boshut borg voor gezelligheid en allerhande animatie waarbij jong en minder
jong zich rot kan amuseren.
NACHT VAN DE ENGELEN
Liefhebbers van spektakel
vol warmte, vuur en sensualiteit worden tijdens de adembenemende
luchtvoorstelling Nacht van de Engelen op hun wenken bedient door het
Theatergezelschap Tol uitAntwerpen. Op
zaterdag 23 december pakt men uit met luchtbeelden, spel en gepaste muziek. Dat
brengt de menigte in een droomwereld van geliefden, dansende dieren terwijl
engelen neerdalen uit de donkere hemel. Niet te missen voor de amateurs van
licht- en klankspel.
WINTERWANDELDAG
Uiteraard laten de
organisatoren de fervente wandelaars niet in de kou staan. Op zaterdag 30
december staat een winterwandeldag geplant. Vijf verschillende omlopen brengen
u doorheen de unieke natuurgebieden die Koksijde rijk is. Na het ontspannende voetwerk
wacht een dampende kop koffie of smaakvolle bol chocolademelk.
FAKKELTOCHT
Eindejaar staat tegelijk
borg voor fakkeltochten, gebraden sprotjes, geurige Glühwein en vuurwerk. Dat
alles is te beleven op zaterdag 30 december. Oostduinkerke trakteert op
sprotjes en in Sint-Idesbald kan men getuige zijn van een oerdegelijke
oudejaarshappening, af te ronden met spetterend vuurwerk.
Het is meteen duidelijk,
Koksijde spant tijdens de eindejaarsperiode de kroon. Amusement, gezinsplezier
en gezelligheid zijn hier al jaren de grote troeven.
Wie het iets verder op wil,
krijgt alles wat zijn hartje begeert in Keulen, de kerststad bij uitstek.
Glinsterend, rood, warm en gastvrij, de kerstmarkt in Keulen is zonder meer de
meest populaire van Duitsland. Om en rond de Dom van Keulen wachten ruim 150
feestelijk versierde standjes met geschenkartikelen, Kathe Wohlfahrt, vakwerk,
gastronomie, pannenkoekenhuisjes en onder andere artisanale kraampjes waar
smullen de boodschap is. Dat alles terwijl de Ghlüwein, Schnaps, Riesling,
Jägermeister, Asbach Uralt, Radler, Underberg, Weinbrand en onder andere Helles
en Ossenbloed welig stromen, richting dorstige kelen.
ZES MARKTEN
Keulen is van oudsher een stad om naar hartenlust te
shoppen. Eind november voegt men daar nog een schepje bovenop. De zes grootste
pleinen die de stad rijk is worden omgetoverd tot evenveel kerstmarkten, met de
Dom als centraal hoogtepunt. Aken en Düsseldorf mogen dan wel hoog
aangeschreven staan als kerstmarkt, Keulen staat nog een trapje hoger. Nergens is
de gezelligheid, de Duitse alom gekende Gemûtlichkeit, zo intens als hier. De
zes pleinen tekenen hier duidelijk voor: Dom Keulen, Neumarkt, Alter Markt
Keulen, Stadtgarten Keulen, Rudolfplatz en Havenmarkt (naast Chocolademuseum).
De markten zijn gratis te bezoeken. Alleen als er een of andere show ten beste
wordt gegeven wordt toegang gevraagd.
Vrijdag 13 zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017
9de Champagnefestival
Bredene
Liefhebbers
van heerlijke bubbels kunnen in het Staf Versluyscentrum aan de Kapelstraat 76
in Bredene van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober 2017 met volle teugen
genieten van de 9de editie van het Champagnefestival, een
organisatie getekend voorzitter Bernard Vandamme en algemeen secretaris en
duivel-doet-al Nancy Cattrysse, mogelijk gemaakt door een waslijst klasrijke
sponsors, medewerkers en het kruim onder de ambachtelijke viticulteurs uit de
Marne, Aube en Aisne. Er rest ons slechts te proeven.
Vrijdag de 13de
mag dan voor velen een ongeluksdag betekenen, voor de liefhebbers van Champagne
alvast een topdag. Op vrijdag 13 oktober opent immers het 9de
Champagnevestival in Bredene. Al jaren zet dit culinaire evenement de kroon op
het seizoen, tegelijk een wenk naar de aanstaande eindejaarsfeesten, de
hoogdagen waar Champagne met brio de hoofdrol speelt. Voorzitter Bernard
Vandamme kijkt er alvast reikhalzend naar uit: Men kan er niet omheen kijken,
Champagne brengt mensen bij mekaar. Niet alleen bij feestelijkheden of
smaakvolle bijeenkomsten, maar ook via de liefhebbers die het begrepen hebben
op het verzamelen van etiketten en of capsules. Champagne blijft iedereen bekoren.
Vandaar mijn dank aan alle deelnemers, medewerkers en sponsors om dit mogelijk
te maken. Meer nog, deze 9de editie in Bredene laat u alvast een
kijkje nemen naar wat we volgend jaar voor onze JUBILEUM uitgave in petto
hebben: een op en top evenement met de steun van de gemeente Bredene.
DEELNEMERS
De organisatie is er dit
jaar opnieuw in geslaagd een knap assortiment deelnemers naar voor te schuiven.
Secretaris Nancy Cattrysse hierover: Naast onze getrouwe partners krijgen we
dit jaar enkele nieuwe Champagnemakers over de vloer, viticulteurs die voor het
eerst deelnemen in Bredene. We verwelkomen dan ook graag Champagne
Lejeune-DelHozanne met Miguel Lejeune die de welkom-Champagne invult en
Champagne Trichet Didier uit de Marne, Champagne Mongery en Champagne LHuilier
uit de Aube.
Zijn verder op de afspraak: de
Champagne-huizen Bourdelat, Guillette-Brest, Philippe Rouyer, Henri
David-Heucq, Julien Chopin, Driant-Valentin, Vve Lanaud, Camus-Sartore,
Lacourte-Guillemart en Doyard-Mahe uit de Marne en Philippe Moutardier uit
Aisne.
OMKADERING
Naast het genot van de beste
flessen van genoemde deelnemers zorgen hier geciteerde zaken voor een ideale
omkadering.
Foie gras Handsaeme: Ambachtelijk
bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode
hanteert als in de Périgord
Hannes Dhaese
sculpturen en schilderijen: Gek, leuk en
origineel! Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je
interieur.
Gusto Catering: Gedreven
door ambacht en traditie. Bereid met hart en ziel met producten uit de regio en
de omliggende landen. Eenvoud en puurheid maar met een creatieve knipoog.
Steven en Magali .een succesvol duo
met ambitie.
Juwelen Carino: KLASSEVOL,
duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl.
Baker Bros: Artisanale
chocolade uit Veurne.
Les saveurs d Antan Kaas
& tapenades & nougat
J.Hin: 16 Artisanaal
en West-Vlaams topproduct met 16 kruiden! Een topper van formaat.
Brouwerij Strubbe Artisanale
bieren uit eigen streek
Vishandel
Luk: oesters, sushi en gerookt lekkernijen n
General Stores Het ruime aanbod aan wijnen krijgt zijn meerwaarde door onze
jarenlange ervaring, onze kennis en onze rechtstreekse contacten met de
wijnproducenten.
Ensor
Beach: Zorgeloos genieten op het strand in
Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en
Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.
Fish@the
Wall: Een kalender met lekkers uit de zee
gemixt geshoot bij jou aan de muur.
LR
Health & Beauty: Zorgeloos genieten op het strand in
Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en
Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.
RUILBEURS CAPSULES
Traditioneel is er op zaterdag 14
oktober een ruilbeurs voor de verzamelaars van capsules, evenement waarvoor de placomusofielen
in de rij staan. Deelnemers dienen zich evenwel vooraf in te schrijven bij het
secretariaat: Nancy.Cattrysse@telenet.be
en neem ook een kijkje op de facebookpagina.
Verschillende champagneproducenten hebben voor de verzamelaars iets leuks in
petto.
PROGRAMMA
VRIJDAG
13 OKTOBER
Van
17 tot 23 uur
Vanaf
18u.30: optreden Jazzband
Doorlopende
degustatie en catering
ZATERDAG
14 OKTOBER
Van 10 tot 22 uur
Van
10 tot 16 uur: Ruilbeurs voor champagnecapsules. Reservatie gewenst.
Doorlopende
degustatie en catering.
Vanaf
18u.: muzikale omlijsting Jo Arend
ZONDAG
15 OKTOBER
Van 9 tot 18 uur:Champagneontbijt
& doorlopende degustatie en catering met muzikale omlijsting Jo Arend en
optreden van Garry Hagger
CHAMPAGNEONTBIJT
ten
voordele van
vzw ITHAKA
Op
zondag 15 oktober kan men vanaf 9 u. genieten van een ruim Champagneontbijt,
getekend Magali en Steven, die er al jaren een erezaak van maken om de
lekkerbekken te verwennen. Deelnemen kan tegen de prijs van 25 euro per persoon. Reservatie is aanbevolen: Nancy.Cattrysse@telenet.be
Meer nog: een flink gedeelte van de
opbrengst wordt geschonken aan de vzw ITHAKA, een voorziening van mensen voor
mensen. Binnen het geheel wordt niet gesproken over personen met een handicap,
maar over medewerkers. Elk individu heeft een zijn eigen rol, betekenis en
plaats binnen het geheel en de maatschappij. Men kiest er radicaal voor om de
persoon zelf centraal te plaatsen.Dit
alles leidt tot een evolutie van zorg over ondersteuning naar coachin. ITHAKA
is geen klassiek dagcentrum, maar een
coachingcentrum.
Burgemeester Steve
Vandebergheen Schepen voor Toerisme
Eddy Gryson zijn het er over eens: Dit Champagnefestival zet Bredene zonder
meer op de culinaire kaart aan zee. De organisatoren hebben hun strepen meer
dan verdient en mogen tot op vandaag terugkijken op fraaie evenementen. We
kijken daarenboven uit naar de 10de editie, die dit keer
uitzonderlijk plaats vindt op het 3de weekend van oktober en wel van
19 tot en met 21 oktober.
JUMELAGE MET GRAUVES ?
Momenteel loopt er een
onderzoek naar de mogelijkheid waarbij de gemeente Bredene en de
Champagnegemeente Grauves (Marne) zouden kunnen verbroederen. Een jumelage
waar niet alleen muziek, maar ook Champagne in zit, stelt Toerismeschepen Eddy
Gryson. Binnenkort buigt men de koppen hierover in de gemeenteraad.
4.Organisatoren:
Rutger De Cloedt (Staf Versluyscentrum), Toerismeschepen Eddy Gryson,
secretaris Nancy Cattrysse, Erik Defossez, burgemeester Steve Vandenberghe en
voorzitter Bernard Vandamme.
Het Fonds van de
Burgemeester Middelkerke dat sinds 2001 een gratis kerstfeest organiseert
voor alleenstaande Middelkerkse senioren koos voor haar editie 2017 voor het
Champagnehuis Prévoteau-Perrier, een van de drie pioniers die het
Champagneweekend al meer dan twintig jaar invullen. Het etiket en de capsule
toont dit jaar het oud gemeentehuis van Mannekenvere. Een nieuw collectors
item, waarvoor de placomusofielen in de rij staan.
Het Fonds van de
Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de
werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de
jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele: Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die
deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis
Prévoteau-Perrier uit Damery. Om het nog exclusiever te maken zijn slechts 700
flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen sterk in de markt zullen
liggen.
GRATIS KERSTFEEST VOOR ALLEENSTAANDEN
De opbrengst van deze actie
gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele: Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners
die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast
hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt
het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen
we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus
capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. In het verleden sierden intussen al
de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis
Middelkerke,het oud-gemeentehuis van
Lombardsijde, Slijpe,en vorig jaar het
oud gemeentehuis van Leffinge.
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
Champagne Prévoteau-Perrier
is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en
Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder.
Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine
Prévoteau: We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder
in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit
in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig.
Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden, weet Delphine Prévoteau
nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr
FORMULE5+1
De flessen Fonds van de
Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen
tegen 25 euro per fles of 125 euro per karton (dus 5 plus 1 gratis). Deze
kunnen besteld worden bijburgemeester
Janna Rommel-Opstaele (0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie
Mario Declerck Café de Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824),
Architectenkantoor ARoMi (059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel
Landuyt via contact@michellanduyt.be
(0475/494168)
Liefhebbers van een Mediterraanse
keuken dienen niet direct naar Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland te
trekken. Aan de Kaai, rechtover de Vismijn, pakken Michael en Darya uit met het
beste uit de Middellandse Zee, in restaurant BARBOUNI.
Na meer dan 20 jaar ervaring
met eigen zaak in het Genkse Limburg, werd Nieuwpoort hun grote liefde. Met restaurant
BARBOUNI pakten ze uit met een nieuw concept. Chef Michaël is formeel: We kiezen
hierbij alleen voor de authentieke mediterraanse Griekse producten met wijnen, groenten,
oliën en onder andere kazen als toppers. We streven naar een gezonde keuken met
aandacht voor grillgerechten. Room en boter horen hier niet thuis.
Aan de kaart is het genieten
van heerlijke mezes (tapas warm en koud). Dan wachten de gegrilde gambas,
octopus of Loukaniko als voorgerechtjes. Top zijn de Kip Souvlaki, Gyros,
Kokinisto en de Barbouni mix vlees. Liever vis? Calamares fritti, Barbouni
visschotel, een Griekse paella of Spaghetti Vongole. De Chef maakt graag op
maat gevraagde gerechtjes. Dat alles in een open keuken. We streven constant
naar kwaliteit en leggen de lat hoog. Even proeven? Elke middag pakken we uit
met een lunch aan democratische prijs, besluit Chef Michaël.
En voor wie zich wil laten
verrassen, kan via een Wandeling doorheen
de Kaart op en top genieten van het beste van de Griekse Tafel in
restaurant BARBOUNI, onlangs nog genomineerd door de Gouden Goesting.
GOUDEN GOESTING 2017
Intussen is bij de
organisatoren van de GOUDEN GOESTING gratis lifsstylemagazine bij de kranten
De Morgen en Het Laatste Nieuws restaurant BARBOUNI in het oog gevallen en
naderhand in West-Vlaanderen genomineerd voor de GOUDEN GOESTING 2017.
Lekkerbekken die restaurant
BARBOUNI al wisten te genieten of die er meer willen van weten, kunnen nog voor
15 oktober hun stem uitbrengen en hiermee beslissen welk restaurant de Gouden
Goesting 2017 wint, met stip voor restaurant BARBOUNI.
Dinsdag 12 september 2017
wordt met gouden letters geschreven in de notulen van de Orde van de
Paardevissers Oostduinkerke. De wereldvermaarde Orde ontving zopas de titel van
KONINKLIJK, persoonlijk toegekend door koning Filip en koningin Mathilde, die
samen met de Paardenvissers het zilte nat van de Noordzee in Oostduinkerke
trotseerden op zoek naar een nieuwe vangst. Het 50-jarig feest kon toen al niet
meer stuk.
Halve eeuw Orde van de Paardevisser
Oostduinkerke keek er al een
paar maand reikhalzend naar uit om in het najaar de vijftigste verjaardag te
vieren van de Orde van de Paardevisser. De titel van Koninklijk er boven op. In
deze halve eeuw wist de Orde zich in alle hoeken van de wereld bekend en
befaamd te maken. De nationale en internationale culinaire en gastronomische
uitwisselingen met tientallen verenigingen uit alle windstreken zorgden ervoor
dat hun garnalensoep en hun paëlla wereldvermaard werden. Met dank aan een
flinke groep vrijwilligers die Oostduinkerke én hun paardevissers in het hart
dragen.
Het begon allemaal in maart
1967 toen een groepje ondernemende lieden uit Oostduinkerke het idee hadden om
de paardenvissers alle eer toe te wijzen die ze verdienden. Een vzw werd
gesticht met als doelstelling het in stand houden en bevorderen van het
garnaalkruien, tegelijk een ode te brengen aan de paardenvissers en hiermee het
toerisme in de Westhoek in het algemeen, in Oostduinkerke en Koksijde in het
bijzonder, te bevorderen. Dit alles werd officieel na bekendmaking in het
Belgisch Staatsblad van 8 juni 1967. De Orde van de Paardevisser was een feit.
Het eerste bestuur bestond
uit zes man: Erik Bouchery (Voorzitter), Eric Claus (Administratie), Yvo
Degrave (Public Relations), Raymond Coppilie (Praktische organisatie), Armand
Philipart (Penningmeester) en Jean-Marie Pylyser (Secretaris). Frans Verriest,
Roger Verhue, Marcel Christeyns, Jozef Marrannes, André Demolder, Roger Pattyn,
Etienne Vanneste, André Lamote en Daniël Peremans waren de andere stichtende
leden.
Vandaag leidt voorzitter
Marc Sirjacobs als voorzitter de Orde met vaste hand, geruggensteund door Dirk
Merlevede (onder-voorzitter), Luc Vandierendonck (secretaris), Luc Ghyssels
(penningmeester) en de leden René Decorte, Fernand Lensens, Ghislain Storme en
Lieven Louwagie.
RIDDERS
De Orde werd meteen een
graag geziene gast bij tal van organisaties. Intussen drukt de Orde al 50 jaar
met klasse haar stempel op vele culturele en gastronomische activiteiten en
onthouden zich van elke politieke of filosofische strekking. De Orde maakt zich
ook op gepaste tijden sterk om verdienstelijke personen tot de Orde op te nemen
en als dusdanig door de Grote Raad van Waardigheidsbekleders tot Ridder
geïntroniseerd. Lui die de Orde op een of andere manier steunen of hun
medewerking verlenen aan het welslagen van een organisatie worden door de Grote
Raad aangewezen. De lijst is dan in vijftig jaar ook al flink aangedikt en
toont bekende figuren als Wilfried Martens, Jos Chabert, Marleen Vanderpoorten,
Paul Dekeersmaecker, Pierre Troisgros, Paul Bocuse en onder andere Paul Breyne.
In 1970 kreeg Manneken Pis het groot ornaat van de Orde aangetrokken. Het is
meteen duidelijk, de Orde staat pal achter initiatieven die betrekking hebben
met Cultuur, Gastronomie, Natuur en Sociale Werken.
VIERDAAGSE VAN DE IJZER
Teneinde haar doelstelling
trouw te blijven pakt de Orde met de regelmaat van een klok uit met het
klaarmaken en verkopen van garnalensoep en paëlla aan het grote publiek. De
opbrengst ervan wordt gebruik om een of andere goed doel te steunen, waar
nodig. Een van die organisaties was een jaarlijkse wandeltocht van één dag.
Dit gaf de gelegenheid aan het grote publiek om het prachtige natuurschoon van
de Westhoek op aangename manier te ontdekken. De tocht groeide stilaan uit haar
voegen. Met dank aan de steun van het Ministerie van Landsverdediging en de
gemeente Koksijde. Hieruit groeide de intussen vermaarde Vierdaagse van de
IJzer, wandeltocht die geen enkele fervent stapper wil missen. De Vierdaagse
behoort momenteel tot de grootste wandelevenementen van ons land, vertelt
huidig voorzitter Marc Sirjacobs.
CULTUUR MET GROTE C
Ook op cultureel vlak is de
Orde van de Paardevisser bijzonder actief. Tweejaarlijks pakt de Orde uit met
een kunsttentoonstelling. In het verleden mochten we steeds rekenen op de
medewerking van grote kunstenaars Paul Delvaux, Jan Dieusart en onder andere
Jos Minne, wat voor ons een onbetaalbare steun betekende. Ook onze veelvuldige
reizen en uitstappen staan onder de noemer cultuur geboekt. Deze trips staan
dan ook uiteraard steevast in het teken van onze hoofdactiviteit garnaalvissen
in het bijzonder en bijdragen tot de visserij in het algemeen. Een van onze
absolute hoogtepunten was het bezoek aan de paus in Rome. We werden er met de
nodige egards in audiëntie ontvangen door Johannes Paulus II. Effenaf
onvergetelijk, beklijvend en leerrijk, aldus voorzitter Marc Sirjacobs.
GASTRONOMIE
Na Cultuur pakt de Orde van
de garnaalvisser ook nog uit met een luik gastronomie, zeg maar promotie van
culinaire hoogstandjes omtrent de garnaal. Voorzitter Marc Sirjacobs vertelt:
Onze Orde staat graag borg voor de organisatie van een of andere banket
waarbij de nadruk kan gelegd worden om de producten uit de zee, de garnalen op
kop. We laten niets onverlet wanneer we op stap zijn, zowel in binnen- als
buitenland. We zoeken steeds een tafel in restaurants waar landgenoten onze
grijze garnalen op het bord serveren. Ook op het vlak van de Champagne zitten
we goed. In beperkte oplage brengen we elk jaar onze Champagne op de markt,
godendrank voorzien van een speciale capsule waarop telkens een nieuwe
beeltenis prijkt van een paardenvisser. Deze capsules zijn door de beperkte
oplage dan ook sterk gegeerd door de placomusofielen,
zeg maar verzamelaars ervan. De opbrengst van zowel onze culturele als de
culinaire organisaties gaat elk jaar naar enkele goede doelen. Zo mocht de
Spina Bifida, de MS-Liga en onder andere het Kinderkankerfonds UZ Gent al
diverse jaren op steun rekenen van de Orde
GARNAALVISSERS TE PAARD
De paardenvissers die
vandaag nog actief zijn of zich ten dienste stellen, zweren nog elke dag bij
het product GARNAAL. De ervaring steunt en leert de jeugd. Het kan dus best
zijn dat je, bij het aanschouwen van de garnaalvissers deze zomer, één van deze
bonken op stoere boerenpaarden de golven ziet doorploegen, op zoek naar de
beste garnalen: Xavier Vanbillemont, Marius Dugardin, Dominique
Vandendriessche, Bernard Debruyne, Gregory Debruyne, Yoshi Delanker, Pieter
Dedier, Stefaan Hancke, Johan Vanmassenhove, Thomas Vanmassenhove, Chris
Vermote, Nele Bekaert, Gunter Vanbleu, Johan Casier, Raymond Devos of Maurice
Denecker, Thibeau Lahousse, Lucas Hancke, Eddy DHulster en Roland
Vanbillemont.
Elk jaar mag een delegatie
van de Orde van de Paardevisser en enkele paardenvissers de eerste garnalen van
het seizoen gaan aanbieden bij de koning, en dit al jaren lang. In oktober 2016
trokken de leden van de Orde van de Paardevisser onder leiding van voorzitter
Marc Sirjacobs, samen met de paardenvissers Stefaan Hancke, Marius Dugardin,
Christ Vermote en de eerste vrouwelijke paardenvisser Nele Bekaert naar het
Koninklijk Paleis in Brussel.
KONINKLIJKE ORDE
De Orde ontving intussen de
titel Koninklijk. Dinsdag 2
septemberzakten het koningspaar af naar
het strand in Oostduinkerke waar de vorst de titel persoonlijk kwam
overhandigen. Naderhand genoot het koninklijk paar van een demonstratie
garnaalkruien ter hoogte van Surfclub Windekind. Naderhand waagde koningin
Mathilde zich aan wat garnaalpellen, wat uiteindelijk mooi lukte na expliciete
uitleg van de Oostduinkerkse pelsters. Burgemeester Marc Vanden Bussche stelde
de koning naderhand gerust, dat de traditie van het garnaalvissen te paard, verder
in ere zou worden gehouden. Met dank aan de jongeren generatie die klaar staat
om dit stukje werelderfgoed hoog in het Oostduinkerkse vaandel te houden.
Voorzitter Marc Sirjacobs en zijn dynamisch bestuur staan daar intussen al lang
borg voor.
Hoe dan ook, de Orde van de
Paardevissers en de Paardenvissers Oostduinkerke zijn een internationaal
begrip, een hechte groep die elke dag een ode brengt aan de grijze garnaal,
zonder meer beste wat de Noordzee ons weet te bieden.
Wie
houdt van Duitsland en slechts over een paar vrije dagen geschikt, tegelijk gek
is van een stevige brok geschiedenis en wil proeven van casinos en
warmwaterbronnen, zit gebeiteld in de driehoek Wiesbaden Frankfurt Mainz.
Drie toppers gekleefd aan de oevers van de Rijn en de Main, die LAUWERS REIZEN
op subtiele wijze omtovert tot een heerlijk blits driedaags verblijf, regionale
keuken en dito biertjes binnen handbereik. Puur genieten.
oooooOOOOOooooo
Wiesbaden, Nice van het Noorden
Ruim 2000 jaar geleden
ontdekt door de Romeinen plukt Wiesbaden daar vandaag nog elke dag de vruchten
van. Niet zonder trots genieten de zowat 300.000 inwoners van de bijnamen Nice
van het Noorden of de Stad der Villas. Dank zij die Romeinen bouwde Wiesbaden
zich uit tot Gezondheidsstad. Meer dan twintig warmwaterbronnen sieren de stad.
Voeg daarbij de visie van keizer Wilhelm II, geflankeerd door enkele
toparchitecten en de stad groeide uit tot een van de elegantste steden aan de
Rijn. Getuige zijn vandaag de ontelbare imposante villas, herenhuizen,
kuuroorden en casinos, allen omringd door weelderige parken en plantsoenen.
Symbool voor de stad is het
Kurhaus met het casino dat in 1907 is gebouwd door keizer Wilhelm II. Verder is
het in de stad genieten van de protestantse Marktkirche, het Hessische
Staatstheater en onder andere het Landesmuseum, indrukwekkende gebouwen die
allen tekenen voor de grandeur van de historische binnenstad.
Maak zeker wat tijd om de
Neroberg te beklimmen. De minder goede stappers kunnen gebruik maken van de
Nerobergbahn, een kabelbaan die gevoed wordt door waterdruk. Een technisch
hoogstandje, meer dan honderd jaar oud. Van op de Neroberg ontdek je hoe mooi
Wiesbaden is en is het tegelijk genieten van de pracht en praal van de
Russisch-Orthodoxe kerk van de heilige Elisabeth, in zandsteen opgetrokken in
1847. De vijf vergulde torens zijn de kroon op het werk van deze zowat oudste
Russische kerk in Duitsland. Iets verder op kan men een blik werpen om een
authentiek kerkhof waar uitsluitend Russische burgers uit Wiesbaden hun laatste
rustplaats krijgen.
Mainz, parel aan de Rijn
Andere topper is Mainz, de
grootste stad van deelstaat Rheinland-Pfalz en gelegen aan de samenloop van
Rijn en Main, goed voor ruim 200.000 inwoners. De indrukwekkende Dom St.-Martin
is gebouwd uit rode zandsteen en waarvan de eerste steen al in 975 is gelegd.
Deze kathedraal domineert de eeuwenoude binnenstad, de Altstadt, met de Augustinerstrasze
als bijzonderste ader.
Opvallend is de vriendelijke
sfeer die Mainz uitstraalt. Geen wonder eigenlijk als men weet dat de stad na
Keulen zonder meer dé carnavalsstad bij uitstek is, alhoewel men het hier
niet heeft over carnaval, maar over de Fastnacht.
Meer nog, waar in Keulen Alaaf de groet bij uitstek is, is Helau de uitroep. Mainz is een niet te missen stad voor
carnavalisten.
Andere bezienswaardigheid is
de Sint-Stefanuskerk op het hoogste punt van de stad. De kerk is vooral beroemd
omwille de blauwe gebrandschilderde glasramen van de bekende Franse kunstenaar
Marc Chagall.
Verder is het genieten van
het Gütenberg-museum terwijl de gastronomen zich te goed kunnen doen in tal van
gezellige eethuizen, restaurants en wijnstubes. Wijn is trouwens een van de
grote trekpleisters in Mainz. Elk jaar kan men er met volle teugen genieten van
de Mainze Wein Markt, goed voor een honderdtal allerhande kraampjes, eind
augustus. Tientallen wijnboeren stellen hun beste flessen voor en is het feesten
geblazen. Om de haverklap is er op het Marktplein feest met optredens waarbij
de smulpapen zich te goed doen aan de vele eettentjes, wijnstandjes en in de
sfeerrijke Biergarten. Niet te versmaden zijn de Kupferbergterrassen, waar de
wijnen welig vloeien.
Frankfurt, wereldstad aan de Main
Frankfurt, een naam als een
klok, niet alleen de grootste stad in de deelstaat Hessen, maar tot ver buiten
Europa, is zonder meer een metropool met wereldwijd aanzien. Traditie gaat hier
hand in hand met modernisme, cultuur met business, met de financiële wereld aan
hun voeten. Uniek hoeveel banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals
er huizen. Tegelijk is de internationale luchthaven de derde grootste van
Europa, na Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle in zake passagiers, de
grootste zelfs als het om cargo gaat. Frankfurt is duidelijk het kloppend hart
van Europa en telt ruim 700.000 inwoners.
Deze schitterende stad wordt
niet alleen internationaal bestempeld als het financiële epicentrum van
verenigd Europa, maar kan tegelijk bogen op een rijke traditie. Op de
Römerberg, in de oude stadskern, werden er reeds in de 9de eeuw
jaarmarkten op het getouw gezet. Te danken aan de ideale ligging aan de Main.
Vandaag staat de Römer, met zijn vijfhoekig centrale markt, symbool voor alles
wat met beurzen, tentoonstellingen en evenementen te maken heeft.
Ook al ben je niet direct
een fervent kerkbezoeker, laat niet na even de Dom en de Paulskirche
(Sint-Pauluskerk) te bezoeken. De Dom laat tal van schitterende kunststukken
zien en is gewijd aan de heilige Bartolomeus. Het werd opgetrokken in de 14de
en 15de eeuw en bevindt zich op de Römerberg. De Paulskirche laat
zich bewonderen in de binnenstad en is gebouwd in 1789. Sinds de Tweede
Wereldbrand is dit geen kerk meer en staat het sindsdien open voor
tentoonstellingen, beurzen en allerhande evenementen. Leuk weetje, in 1848
hield het Frankfurter Parlement er zelfs zijn vergaderingen.
Topper die je niet links mag
laten is een bezoek aan de MAIN TOWER, in de Neue Mainzer Strasze, te midden
diverse andere wolkenkrabbers. De Main Tower meet 200 meter, telt 56
verdiepingen en nog eens vijf ondergronds. De bouw ervan duurde drie jaar en
werd in gebruik genomen in 1999. Op verdieping 53 en 54 bevindt zich de hoogste
fitnessclub van Europa. Een superlift brengt je zonder storende geluid in
minder dan een minuut naar de top, die je een adembenemend panorama over
Frankfurt laat zien. Liever te voet? Dan ben je zoet met liefst 1.090 trappen.
Trek in een hartige hap? Dan wacht op de 53ste verdieping een leuk
restaurant. De lift brengt je ernaar toe in 45 seconden. Een uniek zicht over
de stad is je beloning. De Main Tower is dagelijks te bezoeken.
Ook op gastronomische vlak
zit je goed in Frankfurt. Niet alleen zit de Altstadt bol van de leuke
eettentjes, je vindt er restaurantjes naar ieders keus en beurs. Vergeten we
het niet, Frankfurt heeft een passie voor appels. Appelwijn is immers de
nationale drank van Frankfurt.Het wordt
je vlug duidelijk, de appel, de verboden vrucht waarmee Eva op aangeven van
de slang weet je wel Adam wist te verleiden is in Frankfurt zowaar een begrip
geworden. De appel en zijn soortgenoten worden er graag omgevormd tot appelwijn
van hoogstaande kwaliteit. De passie van de appelkwekers kent geen grenzen.
Sinds 2007 zijn ze zowat op alle appelwijnbeurzen te bewonderen. Frankfurt is
al meer dan 250 jaar het epicentrum van de appelwijn en daar zijn ze fier op.
Om je bezoek leuk af te
ronden, mag je een boottocht op de Main niet overslaan. Voor een prikje vaar je
een klein uurtje met een van de vele luxeboten voorbij de mooiste gebouwen en
geniet je van de uitzonderlijke skyline die Frankfurt al vlug de naam van Mainhattan opleverde. Aan boord kan je
genieten van het lekkers dat de bakker aan boord bracht. Geen zoetekauw die kan
weerstaan aan de heerlijke taartjes, de Schokoladenkuchen ofte chocoladetaart
in het bijzonder.
VERBLIJF
LAUWERS Reizen kiest voor
deze heerlijke driedaagse kennismaking met toppers als Wiesbaden, Mainz en
Frankfurt, hierbij voor een verblijf in het 4-sterrenhotel Best Western Premier
IB Hotel Friedberger Warte, op een boogscheut van het centrum van Frankfurt.
Uitstekend hotel en prima keuken.
BROCHURE
Brochures Dagreizen, All In
Rondreizen, Zonbestemmingen, Strand- & Bergvakanties, Kerstmarkten en onder
andere Sneeuwvakanties met Skifriends worden u op eenvoudige vraag gratis
toegestuurd.
De Orde van de Paardenvissers, erkend als werelderfgoed van de Unesco,
bestaat 50 jaar. Reden te meer voor de wijnen uit de Centre Loire om die
verjaardag te ondersteunen en deel te nemen aan de festiviteiten die
plaatsvinden op 5 augustus op de
zeedijk van Oostduinkerke.
De wijnbouwers zijn alvast verheugd want door deze samenwerking worden twee
authentieke en traditionele beroepen aan het publiek voorgesteld.
Bovendien zijn het twee uitzonderlijke producten van al even
uitzonderlijke terroirs. En net dat maakt het huwelijk perfect: garnalen, de
kaviaar van de Noordzee met zijn zilte toetsen, in combinatie met de frisheid
en rijkheid van de wijnen uit de Centre Loire op basis van sauvignon blanc.
Diverse animaties kleuren het programma met o.m. een schattenjacht op het
strand, lees : het opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire, uiteraard
met een plastieken schop, tot demonstraties van de paardenvissers en een
wereldrecordpoging met de bereiding van de grootste Noordzeepaëlla.
Dagprogramma
11u00
17u00: Proeverij en verkoop van wijnen uit de Centre Loire
11u00:
Bereiding van paëlla op basis van Noordzeespecialiteiten :
wereldrecordpoging !
11u00:
Schattenjacht op het strand opgraven van flessen wijn uit de Centre
Loire
12u00:
Aperitief met muzikale animatie
14u00:
Demonstraties paardenvissers
15u00:
Start verkoop paëlla
17u00:
Receptie voor de leden van de Paardenvissers in de tent van de Centre
Loire
De appellations van de Centre Loire
Sancerre
Twee druivenrassen kenmerken Sancerre : sauvignon blanc en pinot noir. De
witte wijnen zijn fris, fijn en fruitig. Rosé staat voor zacht en subtiel
terwijl de rode wijnen aromatisch en rond zijn.
Pouilly Fumé & Pouilly sur
Loire
Twee druivenrassen domineren de wijngaarden : sauvignon blanc en
chasselas, die de productie van de AOP Pouilly sur Loire voor zijn rekening
neemt. De sauvignon zorgt voor frisheid en het aparte aroma
van vuursteen indien afkomstig van de uitzonderlijke silexterroirs van
Pouilly. De chasselas, die het ook voortreffelijk doet in de Savoie en Zwitserland,
voelt zich bijzonder goed in zijn schik op de verschillende bodemtypes van
Pouilly.
Menetou-Salon
De homogeniteit van de terroirs van Menetou-Salon zorgt voor uitstekende en
goed getypeerde sauvignon blanc en pinot noir wijnen.
Quincy
De wijngaarden staan aangeplant op een bodem van zand en mergel die snel
opgewarmd worden door de zon. Ook hier doet de sauvignon blanc het uitstekend.
Het zijn wijnen met veel expressie te danken aan die uitzonderlijke terroirs. Reuilly
De wijngaarden staan aangeplant op zacht glooiende hellingen die vooral bestaan
uit kalk en terrassen van zand en mergel die flink wat zon krijgen. Die
expositie, langs de oevers van de Arnon en de Cher, zorgt voor wijnen met flink
wat rijpheid en materie.
Coteaux du Giennois
Strekken zich uit langs de oevers van de Loire, tussen Gien en Cosne-sur-Loire.
Een wijngaard in volle ontwikkeling met authentieke wijnen die hun
originaliteit te danken hebben aan hun terroir.
Châteaumeillant
Ten zuiden van Bourges situeert zich deze zeer oude productieregio waar rode en
roséwijnen gemaakt worden van sterk getypeerde terroirs (blend van
hoofdzakelijk gamay met maximum 40% pinot noir, of tot 10% pinot gris voor de
rosé).
Het Zeeuwse mosseldorp Philippine opende
zopas het nieuwe mosselseizoen in combinatie met de verkozen mosselwijn
2017-2018. Een initiatief van het Culinair Mosselgezelschap bestaande uit
zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van
Zeeland nieuw leven in te blazen.
Wie Philippine zegt, zegt mosselen.
Een voormalig vissersdorp met 2.200 inwoners, maar wel met zo'n 800
restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het
bereiden van mosselen op diverse wijzen.
Aan het woord is één van de
initiatiefnemers Erik de Bruijne:
Philippine is van oudsher (omstreeks
1820) één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de
Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid
aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, omdat onze mosselroots op
generatie op generatie in ons bloed zit en dus ook in het samenwerkingsverband Culinair
Mosselgezelschap.
PICPOUL DE PINET MOSSELWIJN VAN HET JAAR
Tegelijk met de mossellunch in restaurant De Kaaie werd
ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers van
Europese witte wijnen stuurden hun ultieme mosselwijn in. De wijn die de beste
wijn-spijs combinatie met de mosselen heeft. Deze werden blind en in een willekeurige
volgorde geproefd. Het Culinair Mosselgezelschap koos uiteindelijk voor de Picpoul
de Pinet, Domaine Guillemarine, als de mosselwijn van 2017-2018.
Winnaar Aflons Kiljan van Kwast Wijnkopers: De Picpoul
de Pinet is een zinnenprikkelende wijn als mosselbegeleider in optima forma. In
het herkomst gebied van deze wijn, kom je hem tegen bij elke mosselkraam, waar
hij naar hart en lust wordt gedronken bij zilte zaligheden..
De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende
restaurants in Philippine worden geschonken. De mosselmiddag werd opgefleurd
door cabaretier Joost van Hyfte.
HET CULINAIR MOSSELGEZELSCHAP
Het samenwerkingsverband Culinair
Mosselgezelschap uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants: