GAULT & MILLAU 2018
Hostellerie Le Fox
absolute top aan de Westkust
Onze Middenkust, Westkust en
het hinterland werden door de culinaire experts van de Gault&Millau gids
opnieuw gekroond met mooie cijfers. Absolute topper blijft restaurant Le Fox in
De Panne, terwijl Koksijde de kroon spant met zeer mooie quotaties. Nieuwpoort
profileert zich met vijf toppers stilaan tot gastronomische site. Middelkerke
is aan een mooie inhaalbeweging toe terwijl Gault&Millau slechts vier
restaurants in Oostende minstens 12/20 weet te geven. Gelukkig zijn daar nog
Bistrot Mathilde en restaurant Marina. Het is duidelijk, Gault&Millau houdt
van de lekkere Westkust.
Het valt op dat de Westkust
het duidelijk haalt op de Middenkust. Met Le Fox als vaandeldrager weet de
Westhoek met Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort zich mooie cijfers toe te
eigenen. Restaurant Le Fox stijgt met sterrenchef Stéphne Buyens naar 16,50/20.
In zijn zog scoren ook nog Le Flore (13/20) en Merlot (12/20). Koksijde gaat
evenwel met de meeste pluimen lopen. Willem Hiele trekt hier de kar met een
schitterende 15/20, gevolgd door kleppers als De Kelle, waar chef Thierry
Cornelis een sterke 14/20 laat noteren, net als dichte buur Julia Fish a
Oysterbar aan de A.Vanhouttelaan 2 en Carcasse van Hendrik Dierendonck. Vincent
Florizoone, die Nieuwpoort intussen ruilde voor Brasserie Edison, werd bekroont
met de Bierkaart van het Jaar, en scoort 13/20. Identieke cijfers voor Oh
Restaurant van Ivan Puystiens, 8Chef van Véronique Dewulf en Eddy Van Loven in
restaurant Sea Horse. Bistronomie Eglantier met chef Guillaume Derhille weet
zich met 12/20 goed te handhaven en is een wissel voor de toekomst. In het
hinderland is t Notarishuys in Diksmuide nog steeds de vaandeldrager met 15/20
terwijl meesterkok Jean Vandenberghe in restaurant De Olijfboom in Veurne zijn
cijfers op 13/20 weet te handhaven.
NIEUWPOORT GROEIT ELK JAAR
Is Koksijde momenteel nog de
grote slokop inzake Gault&Millau punten, dan komt Nieuwpoort sterk opdagen.
Au Bistro op de Kaai is opnieuw goed voor 13/20, net als ladychef Valérie
Ryssen in Flavies Tafel. Restaurant Da Claudio in de Marktstraat mag zich met
dezelfde 13/20 zowaar de beste Italiaanse tafel in de regio noemen terwijl
Mattias Maertens en Sofie Billiet in hun gemoedelijke MBistrot in de Potterstraat
en restaurant La Muse in de Oostendestraat met 12/20 nog heel wat progressie in
hun mars hebben.
In Westende blijven Patrick
Noël en Heide Vandewalle in hun restaurant Marquize met 14/20 knap de eerste
viool spelen in Groot-Middelkerke. Restaurant de Vlass, dat na de volledige
renovatie en de nieuwe aanpak van het trio Stefaan Lauwereins, Tineke Derycke
en Kenzo Lauwereins al meteen van 12 naar 13/20 weet te stijgen, is op de goede
weg om een topper te worden. La Tulipe is met ladychef Christa Cappelle een
sterke blijver met 12/30.
BISTRO MATHILDE & MARINA AAN MIDDENKUST
Met Oostende blijft het,
naast Bistrot Mathilde met Luc Deklerck en de Italiaanse troef Marina (elk
14/20) zoeken naar nieuwkomers van formaat. Bentleys blijft weliswaar op 13/20
steken en krijgt met dezelfde cijfers het gezelschap van nieuwkomer Mange Tout
waar chef Pieter Moyaert aan de Visserskaai goochelt met vangverse vis.
Net buiten Oostende blijft
Le Homard et la Moule van Donald Deschagt in de Duinenstraat 325 in Bredene de
scepter zwaaien met 13/20. Iets verder op laat De Haan met Markt XI met een
schitterende 16/20 meteen zien wie top is aan de Middenkust. In Klemskerke
houdt Stijn Bauwens nog steeds de touwtjes stevig in handen met 14/20 net als
restaurant Kok sur Mer waar Jean-Philippe Furnémont en Nele Velghe aan de
Warvinge 49 in Vlissegem elke dag beter worden en van 13 naar 14/20 klimmen.
Het resultaat van dagelijks hard werken.
STERREN & PUNTEN IN HET BORD
Hoe dan ook, elk van de
restaurateurs werkt zich dagdagelijks in het zweet om de lekkerbekken op hun
hand te krijgen. Elk op zijn manier. Een goede quotatie doet deugd, maar zegt
niet alles. Elke gids heeft een andere kijk. Maandag 20 november is het
uitkijken naar de editie 2018 van Michelin, zonder meer de culinaire gids bij
uitstek. Ook daar zullen we opnieuw opkijken van nieuwe toppers en zal menig
gastronoom de wenkbrauwen fronsen bij de vaststelling dat zijn geliefd
restaurant minder goed of beter scoort dan een ander bekend huis. Het gaat er
uiteindelijk immers over hoe goed men zich voelt wanneer men gaat tafelen. Met
of zonder sterren, met of zonder punten, elk bord wordt met liefde bereid. De
sterren en de punten liggen er steevast in.
Georges Keters
Fotos:
Stéphane
Buyens (Le Fox) en Thierry Cornelis (De Kelle)
Vanessa
en Claudio Aquaro (Da Claudio Nieuwpoort)
Heidi en Patrick Noël
(Marquize Westende)
Valérie Ryssen
(Flavies Tafel Nieuwpoort)
De Vlass Middelkerke (Stefaan
Tinneke en Kenzo)
Lieven Bothuyne &
Véronique Dewulf (8Chef Koksijde)





|