Vakantie in eigen land
Waimes
culinaire hoofdstad van de Oostkantons
Wie uitkijkt voor een
vakantie in eigen land en houdt van afwisseling, fietsen en of wandelen in een
ongerepte natuur, waar groen en natuurreservaten de hoofdschotels zijn en
daarnaast nog culinair wil genieten, richt zijn pijlen best even te naar de
Oostkantons. De wat? De Oostkantons, ook Oost-België genoemd, een landsgedeelte
dat geprangd ligt tussen de Ardennen en Eiffel, beter gekend als de regio
Eupen-Malmedy. Gastronomen kiezen meteen richting WAIMES, zonder meer de
culinaire hoofdstad van de Oostkantons. Met meer dan 30 eethuizen, restaurants,
brasseries, friethuizen, bistros en pizzerias kan hieraan geen enkele
smulpaap weerstaan. Zonder meer een der mooiste regios van ons land.
WAIMES telt zowat 7.500
inwoners en is onderverdeeld in liefst dertien deelgemeenten, de een al mooier
dan de andere: toppers zijn Robertville, Sourbrodt, Bruyères, Champagne,
Libomont, Walk, Faymonville, Ovifat, Thirimont, Gueuzaine, Ondenval en
Remonval. Elk weekend goed voor een toeloop van 5.000 toeristen. De
aanwezigheid van zoveel culinair genot is ook de heren van Michelin, Delta Gids
en Gault&Millau niet ontgaan. Heel wat kregen mooie quotaties. We kozen er
enkele toppers voor u uit.
RESTAURANT LA MENUISERIE
Weggedoken in het piepkleine
dorpje Champagne (jawel) wacht restaurant La Menuiserie de Champagne, ingebed
in een voormalige schrijnwerkerij. Aan de gevel schittert één Michelinster.
Chef en eigenaar Thomas Troupin een eega Marie-Charlotte Portois en hun team
schuiven u een uiterst verfijnde keuken voor. Restaurant La Menuiserie gaat er
prat op zo goed als het kan uitsluitend te werken met seizoensgebonden
streekproducten. We werken dan ook graag met jongens uit de regio. Zo zorgt
onder andere Jardin dYves uit Malmedy voor de beste aardappelen en zorgt
Charly Goeders uit Verviers voor het beste vlees. Elke dag verse aanvoer,
stelt Chef Thomas Troupin, die de stiel leerde in de beste huizen.
De Chef is in het geheel
niet egocentrisch en laat u graag genieten en de smaken ontdekken. Elke maand
pakt hij uit met een verrassend drie, vier en zes- gangenmenu tegen betaalbare
prijzen. De schotels zijn stuk voor stuk culinaire juweeltjes, vol smaak, met
zin voor puur eetplezier. In de zaal weet gastvrouw Marie-Charlotte je meteen
op je gemak te stellen. Zij stelt met plezier de gerechten voor, aansluitend
extra uitleg over de herkomst van de producten en pittige kruiden. Voeg daarbij
een op en top Franse wijnkaart met heerlijke flessen, die het culinair genot
compleet maken. Een vernieuwende keuken die zijn Michelin ster met klasse en
stijl weet in te vullen. Een absolute aanrader, culinair festijn dat steevast
start met een fraaie reeks hapjes die hun gelijke niet kennen.
Restaurant La Menuiserie
Thomas
en Marie-Charlotte Troupin
Champagne
12
4950
Waimes (Champagne)
080
44 44 85
info@lamenuiserie.eu
www.lamenuiserie.eu
OOOOO
HOTEL DES BAINS & WELLNESS****
Andere topper is Hotel des
Bains & Wellness, al decennia een begrip in de Oostkantons, aan de
zuidelijke oever van het Meer van Robertville, hartje natuurgebied Hoge Venen.
Sinds enkele jaren is dit juweel in andere handen. Eigenaars Elisabeth en
Jean-Pierre Robert bouwden het pand uit tot een hotel-restaurant met een super de luxe uitgewerkte wellness, goed
voor een opname in de prestigieuze vereniging Châteaux & Hotels Collection.
Getuige hiervan de invulling van het hotel goed voor twaalf fraaie kamers
en de aankleding in het restaurant, opgefleurd met eigentijdse kunst en antiek
meubilair.
In de keuken weet Samuel
Blanc 45 jaar en afkomstig uit de Franse Jura zich sinds mei 2017 als Chef
zijn stempel te drukken op het culinair gebeuren in dit viersterrencomplex. Hij
was eerder aan de slag als Chef in de Crown Plaza Luik met restaurant Le Sélys,
restaurant Les Forges du Pont dOye in Habay la Neuve en in de Duitse
sterrenhuizen restaurant Schwartswaldstube in Hotel Traube in Tonbach en
restaurant Wald in het Schlosshotel in Friedrichruhde. Hij beëindigde zijn
studies in 1993 in de Hotelschool van Poligny (Jura, Frankrijk) en liep stage in
de beste huizen in Cannes, Deux Alpes, Besaçon en Corsica, evenzo in Surrey,
Engeland. Talent liegt niet en in 2004 werd Samuel Blanc door Gault&Millau
verkozen als beste Jonge Chef anno 2004. Vandaag roert hij met klasse in de
potten van Hotel de Bains.
Zijn keuken is licht,
verrassend en verrijkend inzake creativiteit. De borden zijn niet alleen
pareltjes, maar zijn stuk voor stuk een verlenging van zijn persoonlijkheid
waarbij hij niet terugdeinst om vernieuwend uit de hoek te komen. Het feit dat
hij alleen kiest voor kwaliteitsproducten bezorgt Samuel Blanc alleen maar
extra energie om de gastronoom te verwennen met het beste. Het hoog niveau van
deze Chef laat het zich raden: hier fonkelt straks een Michelin ster.
Het genot aan tafel wordt
nog eens vergroot wanneer kan genoten worden van de charme die het zomerterras
weet te bieden met zicht op het Meer van Robertville. Aangevuld met een
stijlvolle en gastvrije service groeit het tafelplezier uit tot een rimpelloze
belevenis. We genoten alvast van Le Grand Menu waarbij Chef Blanc na de
Champagne Louis Roederer en een reeks originele smaakvolle hapjes koos voor een
Carpaccio van Sint-Jacobsschelpen, een keuze van vis in een hartig Mesheft op
een bedje van zeezout, zacht gegaarde Kalfzwezeriken, een hartig stukje ree, af
te ronden met een Symfonie van chocolade. Heerlijke ervaring, op weg naar de
top, getekend Chef Samuel Blanc.
HOTEL DES BAINS & WELLNESS ****
Elisabeth
en Jean-Pierre Robert
Haelen
2
4950
Waimes (Robertville)
080
67 09 10
info@hoteldesbains.be
www.hoteldesbains.be
OOOOO
AU CHEVAL BLANC
In het centrum van Waimes
bouwden dezelfde eigenaars van Hotel des Bains een gezellige chalet uit. Het
gemoedelijke berginterieur dompelt u meteen in een sfeer die smaakt naar de
berglucht, goed voor grillades en raclette. Au Cheval Blanc is intussen
uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats, waar, naast een leuke babbel, tegelijk
kan genoten worden van een grillade en de onvermijdelijke kaasfondue. Liever
een boterham met streekham, lokaal biertje binnen handbereik? Geen nood, klein
of uitgebreid smullen is hier aan de orde. Eigenaar Jean-Pierre Robert staat
aan het fornuis. En dat is meteen genieten.
AU CHEVAL BLANC
Jean-Pierre
en Elisabeth Robert
Rue
du Centre 20
4950
Waimes
080
67 93 63
info@auchevalblanc.be
www.auchevalblanc.be
OOOOO
GASTRO RESTAURANT CYRANO
Wie het begrepen heeft op
een culinaire wandeling doorheen de Hoge Venen met extra voeling voor
seizoensgebonden streekproducten, mag een bezoek aan het Gastronomische
restaurant Cyrano niet nalaten. Hier tovert eigenaar en Chef aan het fornuis
Gerty Linnertz in zijn half open keuken het beste uit de regio uit de oven.
Elke schotel krijgt de stempel van de Chef, gedurfd, eigentijds en vooral
smaakvol met eerbied voor de producten. Bovendien is de Chef een
wijnliefhebber, wat zich ook vertaalt in de onverbeterlijke begeleiding bij de
schotels. Hij is een meester in het uitzoeken van speciale wijntjes, ontdekt op
een van zijn vele trektochten doorheen de Franse wijngaarden, met de Bergerac
als speerpunt. Restaurant Cyrano wordt
door Gault&Millau bestempeld als een van de beste keukens in de regio, tegelijk
beloond met de Beste Wijnkaart 2014. Gastronomen, dit is een adres om zeker op
zak te hebben, op stap in de Oostkantons.
Wie het plaatje compleet wil
invullen kan na een succulent diner naderhand eventueel genieten van Hotel
Cyrano, goed voor vijftien kamers met alles er op en eraan. Ideaal voor een
paar dagjes Oostkantons.
Aan de zijde van het
gastronomisch restaurant zorgt brasserie CHEZ GERTY voor een sympathieke sfeer.
De keuken is afgestemd op zowel jongeren en senioren, op zoek om een kleine
honger te leningen. De brasserie pakt uit met een zeer uitgebreide kaart
waarbij ook hier de smaakpapillen verwend worden. Met dank aan de lokale
producten en verfijnde gastronomische keuken. Top in zijn genre.
GASTRONOMISCH RESTAURANT CYRANO
Gerty
Linnertz
Rue
de la Gare 23
4950
Waimes
080
67 99 89
Info@cyrano.be
www.cyrano.be
OOOOO
Chambre dhôtes Bed & Breakfast
LA ROMANCE DU LAC
Oase van rust en gezelligheid
Als culinaire hoofdstad van
de Oostkantons is een verblijf van
enkele dagen in Waimes dan ook niet weg te denken. Deze parel van Oost-België
telt dan ook heel wat hotels, van budget tot viersterren. Wie kiest om in alle
rust en gezelligheid te genieten van de natuur, aansluitend uitstekend bed en
heerlijk ontbijt, dan wil de formule Bed & Breakfast graag Chambre dhôtes
La Romance du Lac in Waimes (Robertville) aanbevelen.
Hier zorgt Nicole
Thunus-Dethier op een boogscheut van het Meer van Robertville ervoor, dat het je aan niets ontbreekt. Vijf
comfortabele kamers en een suite wachten op een heerlijk verblijf. Een unieke
tuin met idyllische vijver zorgt voor extra rust. In de zomer wacht een
barbecue op de gasten op het ruime terras. Er is ook mogelijkheid om een Vespa
te huren en zodoende de streek op een prettige manier te verkennen.
La Romance du Lac
Rue
de Barrage 19
4950
Waimes (Robertville)
080
44 41 63
romancedulac@skynet.be
www.laromancedulac.be
Met dank aan VVV WAIMES & MANFRED DAHMEN
Georges Keters
OOOOO




|