Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
24-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP SNEEUWVAKANTIES

Nieuwste Belambra Club

In de schaduw van de Mont Blanc

 

L’Hôtel du Golf

 

 

De nummer 1 van de Franse vakantieclubs stelt u graag zijn nieuwe Club Sélection voor in het hart van Les Arcs: het « Hôtel du Golf » in Arc 1800.

In deze club geniet u van een zalig verblijf, eindeloze pistes en een heerlijke spa en dat allemaal met een betoverend uizicht op de Mont Blanc en het Beaufortain-bergmassief. Opening is voorzien voor 16 december 2017.

 

 

De ideale club om te herbronnen

Arc 1800, ski-paradijs

 

Het clubhotel Hôtel du Golf, de nieuwste aanwinst van de groep, telt 246 kamers, meerdere restaurants en een spa waar u heerlijk kan bekomen na een dagje skiën. De kamers en leefruimten zijn modern en knus ingericht en opgefleurd met intense en warme kleuren. Gelegen aan de voet van het gebergte biedt deze club een prachtig zicht op de besneeuwde toppen van de Mont Blanc. Een schitterend decor !

Tegen betaling kan je in de “Deep Nature Spa Wellness” genieten van sauna, hammam, relaxatie-ruimten en bubbelbad. Ideaal om te ontspannen na een lange dag op de latten.

De restaurants bieden excellente maaltijden in buffetvorm, elke avond worden de gasten verwend met speciale themabuffetten. Eenmaal per week kan u aanschuiven aan de typische raclette fondu. Het toppunt van gezelligheid.

Vier verkeersvrije dorpen aan de rand van een woud vormen samen een waar balkon over de valei van de Haute-Tarentaise. Arc 1800 vormt het middelpunt van het Paradiski skigebied: één van Europa’s grootste skigebieden met 425km piste, 2 gletsjers en 3 toppen van boven de 3000 meter.

Het staat bekend als een sfeerrijk dorp met een druk avondprogramma maar het is veel meer dan dat: Arc 1800 biedt een brede waaier aan activiteiten: alpine ski, Nordic ski, wandelen, bezoekjes aan de Beaufort kaas-fabrieken of het iglodorp met de befaamde ijsgrot…Voor elk wat wils dus.

 

Een speciale familie aanbieding

 

Het Hôtel du Golf is een hotel op maat van families: aanpalende kamers, kinderbedjes, kinderclubs en aangepaste buffetten. Alles wordt in het werk gesteld opdat ouders zich kunnen ontspannen en kinderen zich amuseren.

Terwijl de ouders het skigebied verkennen of genieten van een welverdiende rustdag in de spa, ontfermen ervaren animatoren zich over de kleinsten in de kinderclub.

• De Welpjes Club vangt kinderen tussen 3 en 5 jaar op gedurende het hele seizoen

• De Piraten Club vangt kinderen tussen 6 en 10 jaar op tijdens

de schoolvakanties

• De Junior Club vangt kinderen tussen 11 en 17 jaar op tijdens

de schoolvakanties.

 

Eveneens op het programma staan verschillende leuke en creatieve activiteiten : dansen, zingen, sprookjes en legendes… Ouders kunnen eveneens hun kinderen laten vergezellen naar en van de skischool.

 

EEN MAGISCHE KERST BIJ BELAMBRA CLUBS

 

 

Dit winterseizoen haalt Belambra Clubs zowaar alles uit de kast en neemt ze iedereen mee naar de magische wereld van sprookjes, in een fabelachtig winters decor.

 

OP HET PROGRAMMA:

 

• Kookworkshops Sprookjesachtige Desserts voor klein en groot

• Kerstdiner volledig in het teken van sprookjes en fabels

Extra pluspunt: In Hotel du Golf kan u de plaatselijke Kerstshow bijwonen vol spanning en avontuur

met het Rodeo Park by Night, een afdaling met fakkels,

spectaculair vuurwerk en de grote Kerstparade.

 

Wat is een Club Sélection

 

Een Club Sélection is de ultieme ervaring binnen Belambra Clubs: fantastische kinderclub, heerlijke maaltijden, top animatie en festiviteiten. 

 

Over Belambra Clubs:

 

Belambra is de nummer 1 van de vakantieclubs in Frankrijk met meer dan 50 clubs op de meest idyllische plaatsen in Frankrijk.

De garantie voor een geslaagde vakantie : 

• À la carte: vol pension, half pension of enkel logies

• Kinderopvang voor kinderen vanaf 3 maand tot 17 jaar door ervaren teams, voor even of voor een ganse dag

• Animatie voor alle leeftijden zowel overdag als ’s avonds

• Kwalitatieve en uitgebreide menukeuze voor jong en oud

• Sportactiviteiten: voor elk wat wils en aangepast aan ieders niveau

 

INFORMATIE & RESERVATIES : www.brand.belambra.be

 

 

 

ooooooooOOOOOOOOOoooooooo






>> Reageer (0)
17-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERST & OUDEJAARS FEESTEN

Genieten van spetterende Kerst- en Eindejaarsfeesten

 

Kerstmarkten

met de K van Koksijde & Keulen

 

 

Het is jullie alvast opgevallen, we worden de jongste dagen overspoeld met aankondigingen omtrent kerstmarkten en allerhande eindejaarsfestiviteiten. In zoverre dat men het bos door de bomen niet meer ziet. Om het u makkelijk te maken pikten we er twee uit en trekken naar Koksijde in onze geliefde Westhoek en Keulen, de bakermat van de Kerstmarkten.

 

KERST IN KOKSIJDE

 

De kerstevenementen in Koksijde-Oostduinkerke zijn intussen gemeengoed geworden en zijn al jaren de publiekstrekkers in de Westhoek. Ook dit jaar staat de kerstperiode bol van de activiteiten, de een al leuker dan de andere. Er wacht ons een kerstbos, een fakkeltocht, een luchtspektakel en men kan stijlvol shoppen met styliste en modecoach Lien Degol. Deze laatste neemt u op zaterdag 16 december, onder de noemer Stijlvol Shoppen, op sleeptouw in enkele kledingzaken in de Zeelaan en staat u bij met stijladvies. Ideaal voor diegenen die zich met de kerst- en oudejaarsfeesten er op hun… Paasbest willen uitzien.

IJSBAAN

Een kerstmarkt zonder een glijbaan is als een schip zonder water. Traditioneel worden jong en minder jong verwacht aan het gemeentehuis van Koksijde om er met volle teugen te genieten van de ijsbaan, omgeven door smultentjes waar de innerlijke mens versterkt kan worden. Voeg daarbij de effectieve kerstmarkt tussen zaterdag 16 december 2017 en zaterdag 7 januari 2018.

KERSTBOS IN OOSTDUINKERKE

Klaar voor nog een verrassing? Op het strand van Oostduinkerke wordt ’t Bos van Commerce geplant. Pronkstuk van het groene woud is de reuzenspar die zich laat omringen door zowat 150 kerstbomen, wat de indruk geeft dat men in een bos wandelt. Meer nog, van zaterdag 23 december 2017 tot en met zaterdag 7 januari 2018 staat de boshut borg voor gezelligheid en allerhande animatie waarbij jong en minder jong zich rot kan amuseren.

NACHT VAN DE ENGELEN

Liefhebbers van spektakel vol warmte, vuur en sensualiteit worden tijdens de adembenemende luchtvoorstelling Nacht van de Engelen op hun wenken bedient door het Theatergezelschap Tol uit  Antwerpen. Op zaterdag 23 december pakt men uit met luchtbeelden, spel en gepaste muziek. Dat brengt de menigte in een droomwereld van geliefden, dansende dieren terwijl engelen neerdalen uit de donkere hemel. Niet te missen voor de amateurs van licht- en klankspel.

WINTERWANDELDAG

Uiteraard laten de organisatoren de fervente wandelaars niet in de kou staan. Op zaterdag 30 december staat een winterwandeldag geplant. Vijf verschillende omlopen brengen u doorheen de unieke natuurgebieden die Koksijde rijk is. Na het ontspannende voetwerk wacht een dampende kop koffie of smaakvolle bol chocolademelk.

FAKKELTOCHT

Eindejaar staat tegelijk borg voor fakkeltochten, gebraden sprotjes, geurige Glühwein en vuurwerk. Dat alles is te beleven op zaterdag 30 december. Oostduinkerke trakteert op sprotjes en in Sint-Idesbald kan men getuige zijn van een oerdegelijke oudejaarshappening, af te ronden met spetterend vuurwerk.

Het is meteen duidelijk, Koksijde spant tijdens de eindejaarsperiode de kroon. Amusement, gezinsplezier en gezelligheid zijn hier al jaren de grote troeven.

Meer details over de kerstmarkten en evenementen: www.visitkoksijde.be

 

KERSTSTAD KEULEN

 

Wie het iets verder op wil, krijgt alles wat zijn hartje begeert in Keulen, de kerststad bij uitstek. Glinsterend, rood, warm en gastvrij, de kerstmarkt in Keulen is zonder meer de meest populaire van Duitsland. Om en rond de Dom van Keulen wachten ruim 150 feestelijk versierde standjes met geschenkartikelen, Kathe Wohlfahrt, vakwerk, gastronomie, pannenkoekenhuisjes en onder andere artisanale kraampjes waar smullen de boodschap is. Dat alles terwijl de Ghlüwein, Schnaps, Riesling, Jägermeister, Asbach Uralt, Radler, Underberg, Weinbrand en onder andere Helles en Ossenbloed welig stromen, richting dorstige kelen.

ZES MARKTEN

Keulen is van oudsher een stad om naar hartenlust te shoppen. Eind november voegt men daar nog een schepje bovenop. De zes grootste pleinen die de stad rijk is worden omgetoverd tot evenveel kerstmarkten, met de Dom als centraal hoogtepunt. Aken en Düsseldorf mogen dan wel hoog aangeschreven staan als kerstmarkt, Keulen staat nog een trapje hoger. Nergens is de gezelligheid, de Duitse alom gekende Gemûtlichkeit, zo intens als hier. De zes pleinen tekenen hier duidelijk voor: Dom Keulen, Neumarkt, Alter Markt Keulen, Stadtgarten Keulen, Rudolfplatz en Havenmarkt (naast Chocolademuseum). De markten zijn gratis te bezoeken. Alleen als er een of andere show ten beste wordt gegeven wordt toegang gevraagd.

 

Georges Keters














>> Reageer (0)
23-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEFESTIVAL BREDENE 2017

Vrijdag 13 – zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017

 

9de Champagnefestival

Bredene

 

 

Liefhebbers van heerlijke bubbels kunnen in het Staf Versluyscentrum aan de Kapelstraat 76 in Bredene van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober 2017 met volle teugen genieten van de 9de editie van het Champagnefestival, een organisatie getekend voorzitter Bernard Vandamme en algemeen secretaris en duivel-doet-al Nancy Cattrysse, mogelijk gemaakt door een waslijst klasrijke sponsors, medewerkers en het kruim onder de ambachtelijke viticulteurs uit de Marne, Aube en Aisne. Er rest ons slechts te proeven.

 

Vrijdag de 13de mag dan voor velen een ongeluksdag betekenen, voor de liefhebbers van Champagne alvast een topdag. Op vrijdag 13 oktober opent immers het 9de Champagnevestival in Bredene. Al jaren zet dit culinaire evenement de kroon op het seizoen, tegelijk een wenk naar de aanstaande eindejaarsfeesten, de hoogdagen waar Champagne met brio de hoofdrol speelt. Voorzitter Bernard Vandamme kijkt er alvast reikhalzend naar uit: “Men kan er niet omheen kijken, Champagne brengt mensen bij mekaar. Niet alleen bij feestelijkheden of smaakvolle bijeenkomsten, maar ook via de liefhebbers die het begrepen hebben op het verzamelen van etiketten en of capsules. Champagne blijft iedereen bekoren. Vandaar mijn dank aan alle deelnemers, medewerkers en sponsors om dit mogelijk te maken. Meer nog, deze 9de editie in Bredene laat u alvast een kijkje nemen naar wat we volgend jaar voor onze JUBILEUM uitgave in petto hebben: een op en top evenement met de steun van de gemeente Bredene.”

DEELNEMERS

De organisatie is er dit jaar opnieuw in geslaagd een knap assortiment deelnemers naar voor te schuiven. Secretaris Nancy Cattrysse hierover: “Naast onze getrouwe partners krijgen we dit jaar enkele nieuwe Champagnemakers over de vloer, viticulteurs die voor het eerst deelnemen in Bredene. We verwelkomen dan ook graag Champagne Lejeune-Del’Hozanne met Miguel Lejeune die de welkom-Champagne invult en Champagne Trichet Didier uit de Marne, Champagne Mongery en Champagne L’Huilier uit de Aube.

Zijn verder op de afspraak: de Champagne-huizen Bourdelat, Guillette-Brest, Philippe Rouyer, Henri David-Heucq, Julien Chopin, Driant-Valentin, Vve Lanaud, Camus-Sartore, Lacourte-Guillemart en Doyard-Mahe uit de Marne en Philippe Moutardier uit Aisne.

OMKADERING

Naast het genot van de beste flessen van genoemde deelnemers zorgen hier geciteerde zaken voor een ideale omkadering.

Foie gras Handsaeme: Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode hanteert als in de Périgord

Hannes Dhaese sculpturen en schilderijen: Gek, leuk en origineel! Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je interieur.

 

Gusto Catering: Gedreven door ambacht en traditie. Bereid met hart en ziel met producten uit de regio en de omliggende landen. Eenvoud en puurheid maar met een creatieve knipoog.

Steven en Magali….een succesvol duo met ambitie.

 

Juwelen Carino: KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl.

 

Baker Bro’s: Artisanale chocolade uit Veurne.

 

Les saveurs d’ Antan Kaas & tapenades & nougat

 

J.Hin: 16 Artisanaal en West-Vlaams topproduct met 16 kruiden!  Een topper van formaat.

 

Brouwerij Strubbe Artisanale bieren uit eigen streek

 

Vishandel Luk: oesters, sushi en gerookt lekkernijen n General Stores Het ruime aanbod aan wijnen krijgt zijn meerwaarde door onze jarenlange ervaring, onze kennis en onze rechtstreekse contacten met de wijnproducenten.

 

Ensor Beach: Zorgeloos genieten op het strand in Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.

 

Fish@the Wall: Een kalender met lekkers uit de zee gemixt geshoot bij jou aan de muur.

 

LR Health & Beauty: Zorgeloos genieten op het strand in Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.

 

 

RUILBEURS CAPSULES

 

Traditioneel is er op zaterdag 14 oktober een ruilbeurs voor de verzamelaars van capsules, evenement waarvoor de placomusofielen in de rij staan. Deelnemers dienen zich evenwel vooraf in te schrijven bij het secretariaat: Nancy.Cattrysse@telenet.be en neem ook een kijkje op de facebookpagina. Verschillende champagneproducenten hebben voor de verzamelaars iets leuks in petto.

 

 

PROGRAMMA

 

 

VRIJDAG 13 OKTOBER

Van 17 tot 23 uur

Vanaf 18u.30: optreden Jazzband

Doorlopende degustatie en catering

 

ZATERDAG 14 OKTOBER

Van 10 tot 22 uur

Van 10 tot 16 uur: Ruilbeurs voor champagnecapsules. Reservatie gewenst.

Doorlopende degustatie en catering.

Vanaf 18u.: muzikale omlijsting Jo Arend

 

ZONDAG 15 OKTOBER

Van 9 tot 18 uur: Champagneontbijt & doorlopende degustatie en catering met muzikale omlijsting Jo Arend en optreden van Garry Hagger

 

 

CHAMPAGNEONTBIJT

ten voordele van

 

vzw ITHAKA

 

Op zondag 15 oktober kan men vanaf 9 u. genieten van een ruim Champagneontbijt, getekend Magali en Steven, die er al jaren een erezaak van maken om de lekkerbekken te verwennen. Deelnemen kan tegen de prijs van 25 euro per persoon. Reservatie is aanbevolen: Nancy.Cattrysse@telenet.be

 

Meer nog: een flink gedeelte van de opbrengst wordt geschonken aan de vzw ITHAKA, een voorziening van mensen voor mensen. Binnen het geheel wordt niet gesproken over personen met een handicap, maar over medewerkers. Elk individu heeft een zijn eigen rol, betekenis en plaats binnen het geheel en de maatschappij. Men kiest er radicaal voor om de persoon zelf centraal te plaatsen.  Dit alles leidt tot een evolutie van zorg over ondersteuning naar coachin. ITHAKA is geen klassiek dagcentrum, maar een coachingcentrum.

Meer info:

www.champagnefestival.be en info@champagnefestival.be

 

 

BREDENE

Burgemeester Steve Vandeberghe  en Schepen voor Toerisme Eddy Gryson zijn het er over eens: “Dit Champagnefestival zet Bredene zonder meer op de culinaire kaart aan zee. De organisatoren hebben hun strepen meer dan verdient en mogen tot op vandaag terugkijken op fraaie evenementen. We kijken daarenboven uit naar de 10de editie, die dit keer uitzonderlijk plaats vindt op het 3de weekend van oktober en wel van 19 tot en met 21 oktober.”

JUMELAGE MET GRAUVES ?

Momenteel loopt er een onderzoek naar de mogelijkheid waarbij de gemeente Bredene en de Champagnegemeente Grauves (Marne) zouden kunnen verbroederen. “Een jumelage waar niet alleen muziek, maar ook Champagne in zit”, stelt Toerismeschepen Eddy Gryson. Binnenkort buigt men de koppen hierover in de gemeenteraad.

 

MET DANK AAN

 

Duinen Apotheek

Brasserie Henry

Taxi OTO

Steps Magazine

Mooii Oostende

Auramaris

Tearoom – Hotel De Golf

Europa Hotel

Jokebat

Taverne De Klokke

Vof Vanroose

Meko – Aluminum en metaal – Poederlakken

Modern Knight – Klasse Hemden

Keurslager Kris

Brita – Slimme filteroplossingen voor uw water

VMConline - communicatie

Figrz: accountants & belastingsconsulenten

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

 

Foto’s:

 

1.    Voorzitter Bernard Vandamme

2.    Secretaris Nancy Cattrysse  met Miquel Lejeune (Champagne Lejeune-Del’Hozanne)

3.    Vishandel Luk

4.    Organisatoren: Rutger De Cloedt (Staf Versluyscentrum), Toerismeschepen Eddy Gryson, secretaris Nancy Cattrysse, Erik Defossez, burgemeester Steve Vandenberghe en voorzitter Bernard Vandamme.

 

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE ACTIE 2017 - FONDS BURGEMEESTER MIDDELKERKE

Champagne - actie

Ten voordele

Kerstfeest Alleenstaanden Middelkerke

 

 

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

Fonds Burgemeester

 

 

Het Fonds van de Burgemeester Middelkerke – dat sinds 2001 een gratis kerstfeest organiseert voor alleenstaande Middelkerkse senioren – koos voor haar editie 2017 voor het Champagnehuis Prévoteau-Perrier, een van de drie pioniers die het Champagneweekend al meer dan twintig jaar invullen. Het etiket en de capsule toont dit jaar het oud gemeentehuis van Mannekenvere. Een nieuw collectors item, waarvoor de placomusofielen in de rij staan.

 

Het Fonds van de Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis Prévoteau-Perrier uit Damery. Om het nog exclusiever te maken zijn slechts 700 flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen sterk in de markt zullen liggen.”

GRATIS KERSTFEEST VOOR ALLEENSTAANDEN

De opbrengst van deze actie gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. In het verleden sierden intussen al de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis Middelkerke,  het oud-gemeentehuis van Lombardsijde, Slijpe,  en vorig jaar het oud gemeentehuis van Leffinge.”

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

Champagne Prévoteau-Perrier is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder. Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine Prévoteau: “We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig. Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden”, weet Delphine Prévoteau nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr

FORMULE   5  +   1

De flessen Fonds van de Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen tegen 25 euro per fles of 125 euro per karton (dus 5 plus 1 gratis). Deze kunnen besteld worden bij  burgemeester Janna Rommel-Opstaele (0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie Mario Declerck – Café de Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824), Architectenkantoor ARoMi (059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel Landuyt via contact@michellanduyt.be (0475/494168)

 

(Georges Keters)

 








>> Reageer (0)
18-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP AAN DE KUST IN NIEUWPOORT

 

TOPKANDIDAAT

GOUDEN GOESTING 2017

 

 

Griekse en Mediterraanse keuken in

Restaurant Barbouni

NIEUWOORT

 

Liefhebbers van een Mediterraanse keuken dienen niet direct naar Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland te trekken. Aan de Kaai, rechtover de Vismijn, pakken Michael en Darya uit met het beste uit de Middellandse Zee, in restaurant BARBOUNI.

 

Na meer dan 20 jaar ervaring met eigen zaak in het Genkse Limburg, werd Nieuwpoort hun grote liefde. Met restaurant BARBOUNI pakten ze uit met een nieuw concept. Chef Michaël is formeel: “We kiezen hierbij alleen voor de authentieke mediterraanse Griekse producten met wijnen, groenten, oliën en onder andere kazen als toppers. We streven naar een gezonde keuken met aandacht voor grillgerechten. Room en boter horen hier niet thuis.”

Aan de kaart is het genieten van heerlijke meze’s (tapa’s warm en koud). Dan wachten de gegrilde gamba’s, octopus of Loukaniko als voorgerechtjes. Top zijn de Kip Souvlaki, Gyros, Kokinisto en de Barbouni mix vlees. Liever vis? Calamares fritti, Barbouni visschotel, een Griekse paella of Spaghetti Vongole. De Chef maakt graag op maat gevraagde gerechtjes. Dat alles in een open keuken. “We streven constant naar kwaliteit en leggen de lat hoog. Even proeven? Elke middag pakken we uit met een lunch aan democratische prijs”, besluit Chef Michaël.

En voor wie zich wil laten verrassen, kan via een Wandeling doorheen de Kaart op en top genieten van het beste van de Griekse Tafel in restaurant BARBOUNI, onlangs nog genomineerd door de Gouden Goesting.

 

GOUDEN GOESTING 2017

 

Intussen is bij de organisatoren van de GOUDEN GOESTING – gratis lifsstylemagazine bij de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws – restaurant BARBOUNI in het oog gevallen en naderhand in West-Vlaanderen genomineerd voor de GOUDEN GOESTING 2017.

 

Lekkerbekken die restaurant BARBOUNI al wisten te genieten of die er meer willen van weten, kunnen nog voor 15 oktober hun stem uitbrengen en hiermee beslissen welk restaurant de Gouden Goesting 2017 wint, met stip voor restaurant BARBOUNI.

HOE STEMMEN

Ga naar www.goestingmagazine.be/goudengoesting - maak je keuze en stem voor BARBOUNI als topper 2017.

Uiterlijk tegen 15 oktober 2017.

 

Meer info:  Facebook pagina Barbouni

 

 

 

Restaurant BARBOUNI

Michaël & Darya

Kaai 39

8620 Nieuwpoort

058 59 65 14 – 0477 28 93 99

www.barbouni.be

Gesloten op dinsdag en woensdag

Tijdens de vakantie: gesloten op woensdag

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°








>> Reageer (0)
14-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KONINKLIJK BEZOEK PAARDEVISSERS OOSTDUINKERKE

De trots van Oostduinkerke

 

Koning Filip en koningin Mathilde

op bezoek bij de

Orde Paardevissers Oostduinkerke

 

 

Dinsdag 12 september 2017 wordt met gouden letters geschreven in de notulen van de Orde van de Paardevissers Oostduinkerke. De wereldvermaarde Orde ontving zopas de titel van KONINKLIJK, persoonlijk toegekend door koning Filip en koningin Mathilde, die samen met de Paardenvissers het zilte nat van de Noordzee in Oostduinkerke trotseerden op zoek naar een nieuwe vangst. Het 50-jarig feest kon toen al niet meer stuk.

 

 

Halve eeuw Orde van de Paardevisser

 

Oostduinkerke keek er al een paar maand reikhalzend naar uit om in het najaar de vijftigste verjaardag te vieren van de Orde van de Paardevisser. De titel van Koninklijk er boven op. In deze halve eeuw wist de Orde zich in alle hoeken van de wereld bekend en befaamd te maken. De nationale en internationale culinaire en gastronomische uitwisselingen met tientallen verenigingen uit alle windstreken zorgden ervoor dat hun garnalensoep en hun paëlla wereldvermaard werden. Met dank aan een flinke groep vrijwilligers die Oostduinkerke én hun paardevissers in het hart dragen.

 

Het begon allemaal in maart 1967 toen een groepje ondernemende lieden uit Oostduinkerke het idee hadden om de paardenvissers alle eer toe te wijzen die ze verdienden. Een vzw werd gesticht met als doelstelling het in stand houden en bevorderen van het garnaalkruien, tegelijk een ode te brengen aan de paardenvissers en hiermee het toerisme in de Westhoek in het algemeen, in Oostduinkerke en Koksijde in het bijzonder, te bevorderen. Dit alles werd officieel na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van 8 juni 1967. De Orde van de Paardevisser was een feit.

Het eerste bestuur bestond uit zes man: Erik Bouchery (Voorzitter), Eric Claus (Administratie), Yvo Degrave (Public Relations), Raymond Coppilie (Praktische organisatie), Armand Philipart (Penningmeester) en Jean-Marie Pylyser (Secretaris). Frans Verriest, Roger Verhue, Marcel Christeyns, Jozef Marrannes, André Demolder, Roger Pattyn, Etienne Vanneste, André Lamote en Daniël Peremans waren de andere stichtende leden.

Vandaag leidt voorzitter Marc Sirjacobs als voorzitter de Orde met vaste hand, geruggensteund door Dirk Merlevede (onder-voorzitter), Luc Vandierendonck (secretaris), Luc Ghyssels (penningmeester) en de leden René Decorte, Fernand Lensens, Ghislain Storme en Lieven Louwagie.

 RIDDERS

De Orde werd meteen een graag geziene gast bij tal van organisaties. Intussen drukt de Orde al 50 jaar met klasse haar stempel op vele culturele en gastronomische activiteiten en onthouden zich van elke politieke of filosofische strekking. De Orde maakt zich ook op gepaste tijden sterk om verdienstelijke personen tot de Orde op te nemen en als dusdanig door de Grote Raad van Waardigheidsbekleders tot Ridder geïntroniseerd. Lui die de Orde op een of andere manier steunen of hun medewerking verlenen aan het welslagen van een organisatie worden door de Grote Raad aangewezen. De lijst is dan in vijftig jaar ook al flink aangedikt en toont bekende figuren als Wilfried Martens, Jos Chabert, Marleen Vanderpoorten, Paul Dekeersmaecker, Pierre Troisgros, Paul Bocuse en onder andere Paul Breyne. In 1970 kreeg Manneken Pis het groot ornaat van de Orde aangetrokken. Het is meteen duidelijk, de Orde staat pal achter initiatieven die betrekking hebben met Cultuur, Gastronomie, Natuur en Sociale Werken.

VIERDAAGSE VAN DE IJZER

Teneinde haar doelstelling trouw te blijven pakt de Orde met de regelmaat van een klok uit met het klaarmaken en verkopen van garnalensoep en paëlla aan het grote publiek. De opbrengst ervan wordt gebruik om een of andere goed doel te steunen, waar nodig. Een van die organisaties was een jaarlijkse wandeltocht van één dag. “Dit gaf de gelegenheid aan het grote publiek om het prachtige natuurschoon van de Westhoek op aangename manier te ontdekken. De tocht groeide stilaan uit haar voegen. Met dank aan de steun van het Ministerie van Landsverdediging en de gemeente Koksijde. Hieruit groeide de intussen vermaarde Vierdaagse van de IJzer, wandeltocht die geen enkele fervent stapper wil missen. De Vierdaagse behoort momenteel tot de grootste wandelevenementen van ons land”, vertelt huidig voorzitter Marc Sirjacobs.

CULTUUR MET GROTE C

Ook op cultureel vlak is de Orde van de Paardevisser bijzonder actief. Tweejaarlijks pakt de Orde uit met een kunsttentoonstelling. “In het verleden mochten we steeds rekenen op de medewerking van grote kunstenaars Paul Delvaux, Jan Dieusart en onder andere Jos Minne, wat voor ons een onbetaalbare steun betekende. Ook onze veelvuldige reizen en uitstappen staan onder de noemer cultuur geboekt. Deze trips staan dan ook uiteraard steevast in het teken van onze hoofdactiviteit garnaalvissen in het bijzonder en bijdragen tot de visserij in het algemeen. Een van onze absolute hoogtepunten was het bezoek aan de paus in Rome. We werden er met de nodige egards in audiëntie ontvangen door Johannes Paulus II. Effenaf onvergetelijk, beklijvend en leerrijk”, aldus voorzitter Marc Sirjacobs.

GASTRONOMIE

Na Cultuur pakt de Orde van de garnaalvisser ook nog uit met een luik gastronomie, zeg maar promotie van culinaire hoogstandjes omtrent de garnaal. Voorzitter Marc Sirjacobs vertelt: “Onze Orde staat graag borg voor de organisatie van een of andere banket waarbij de nadruk kan gelegd worden om de producten uit de zee, de garnalen op kop. We laten niets onverlet wanneer we op stap zijn, zowel in binnen- als buitenland. We zoeken steeds een tafel in restaurants waar landgenoten onze grijze garnalen op het bord serveren. Ook op het vlak van de Champagne zitten we goed. In beperkte oplage brengen we elk jaar “onze” Champagne op de markt, godendrank voorzien van een speciale capsule waarop telkens een nieuwe beeltenis prijkt van een paardenvisser. Deze capsules zijn – door de beperkte oplage – dan ook sterk gegeerd door de placomusofielen, zeg maar verzamelaars ervan. De opbrengst van zowel onze culturele als de culinaire organisaties gaat elk jaar naar enkele goede doelen. Zo mocht de Spina Bifida, de MS-Liga en onder andere het Kinderkankerfonds UZ Gent al diverse jaren op steun rekenen van de Orde”

GARNAALVISSERS TE PAARD

De paardenvissers die vandaag nog actief zijn of zich ten dienste stellen, zweren nog elke dag bij het product GARNAAL. De ervaring steunt en leert de jeugd. Het kan dus best zijn dat je, bij het aanschouwen van de garnaalvissers deze zomer, één van deze bonken op stoere boerenpaarden de golven ziet doorploegen, op zoek naar de beste garnalen: Xavier Vanbillemont, Marius Dugardin, Dominique Vandendriessche, Bernard Debruyne, Gregory Debruyne, Yoshi Delanker, Pieter Dedier, Stefaan Hancke, Johan Vanmassenhove, Thomas Vanmassenhove, Chris Vermote, Nele Bekaert, Gunter Vanbleu, Johan Casier, Raymond Devos of Maurice Denecker, Thibeau Lahousse, Lucas Hancke, Eddy D’Hulster en Roland Vanbillemont.

Elk jaar mag een delegatie van de Orde van de Paardevisser en enkele paardenvissers de eerste garnalen van het seizoen gaan aanbieden bij de koning, en dit al jaren lang. In oktober 2016 trokken de leden van de Orde van de Paardevisser onder leiding van voorzitter Marc Sirjacobs, samen met de paardenvissers Stefaan Hancke, Marius Dugardin, Christ Vermote en de eerste vrouwelijke paardenvisser Nele Bekaert naar het Koninklijk Paleis in Brussel.

KONINKLIJKE ORDE

De Orde ontving intussen de titel Koninklijk. Dinsdag 2 september  zakten het koningspaar af naar het strand in Oostduinkerke waar de vorst de titel persoonlijk kwam overhandigen. Naderhand genoot het koninklijk paar van een demonstratie garnaalkruien ter hoogte van Surfclub Windekind. Naderhand waagde koningin Mathilde zich aan wat garnaalpellen, wat uiteindelijk mooi lukte na expliciete uitleg van de Oostduinkerkse pelsters. Burgemeester Marc Vanden Bussche stelde de koning naderhand gerust, dat de traditie van het garnaalvissen te paard, verder in ere zou worden gehouden. Met dank aan de jongeren generatie die klaar staat om dit stukje werelderfgoed hoog in het Oostduinkerkse vaandel te houden. Voorzitter Marc Sirjacobs en zijn dynamisch bestuur staan daar intussen al lang borg voor.

 

Hoe dan ook, de Orde van de Paardevissers en de Paardenvissers Oostduinkerke zijn een internationaal begrip, een hechte groep die elke dag een ode brengt aan de grijze garnaal, zonder meer beste wat de Noordzee ons weet te bieden.

Meer info: www.ordevandepaardevisser.eu en ordevandepaardevisser@outlook.be

 

 

Georges Keters

Foto’s: Dirk Van Hove (Gemeente Koksijde) & Georges Keters










>> Reageer (0)
06-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Magazine

De BOAREBREKER

 

Gastronomie & Toerisme

 

20ste Jaargang

 

 

Redactie

Georges KETERS

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DICHTBIJ VAKANTIES

Duitsland zo dichtbij

 

Genieten van Topdrie

aan de Rijn en de Main

 

Wie houdt van Duitsland en slechts over een paar vrije dagen geschikt, tegelijk gek is van een stevige brok geschiedenis en wil proeven van casino’s en warmwaterbronnen, zit gebeiteld in de driehoek Wiesbaden – Frankfurt – Mainz. Drie toppers gekleefd aan de oevers van de Rijn en de Main, die LAUWERS REIZEN op subtiele wijze omtovert tot een heerlijk blits driedaags verblijf, regionale keuken en dito biertjes binnen handbereik. Puur genieten.

 

                          oooooOOOOOooooo

 

Wiesbaden, Nice van het Noorden

Ruim 2000 jaar geleden ontdekt door de Romeinen plukt Wiesbaden daar vandaag nog elke dag de vruchten van. Niet zonder trots genieten de zowat 300.000 inwoners van de bijnamen Nice van het Noorden of de Stad der Villa’s. Dank zij die Romeinen bouwde Wiesbaden zich uit tot Gezondheidsstad. Meer dan twintig warmwaterbronnen sieren de stad. Voeg daarbij de visie van keizer Wilhelm II, geflankeerd door enkele toparchitecten en de stad groeide uit tot een van de elegantste steden aan de Rijn. Getuige zijn vandaag de ontelbare imposante villa’s, herenhuizen, kuuroorden en casino’s, allen omringd door weelderige parken en plantsoenen.

Symbool voor de stad is het Kurhaus met het casino dat in 1907 is gebouwd door keizer Wilhelm II. Verder is het in de stad genieten van de protestantse Marktkirche, het Hessische Staatstheater en onder andere het Landesmuseum, indrukwekkende gebouwen die allen tekenen voor de grandeur van de historische binnenstad.

Maak zeker wat tijd om de Neroberg te beklimmen. De minder goede stappers kunnen gebruik maken van de Nerobergbahn, een kabelbaan die gevoed wordt door waterdruk. Een technisch hoogstandje, meer dan honderd jaar oud. Van op de Neroberg ontdek je hoe mooi Wiesbaden is en is het tegelijk genieten van de pracht en praal van de Russisch-Orthodoxe kerk van de heilige Elisabeth, in zandsteen opgetrokken in 1847. De vijf vergulde torens zijn de kroon op het werk van deze zowat oudste Russische kerk in Duitsland. Iets verder op kan men een blik werpen om een authentiek kerkhof waar uitsluitend Russische burgers uit Wiesbaden hun laatste rustplaats krijgen.

Mainz, parel aan de Rijn

Andere topper is Mainz, de grootste stad van deelstaat Rheinland-Pfalz en gelegen aan de samenloop van Rijn en Main, goed voor ruim 200.000 inwoners. De indrukwekkende Dom St.-Martin is gebouwd uit rode zandsteen en waarvan de eerste steen al in 975 is gelegd. Deze kathedraal domineert de eeuwenoude binnenstad, de Altstadt, met de Augustinerstrasze als bijzonderste ader.

Opvallend is de vriendelijke sfeer die Mainz uitstraalt. Geen wonder eigenlijk als men weet dat de stad – na Keulen – zonder meer dé carnavalsstad bij uitstek is, alhoewel men het hier niet heeft over carnaval, maar over de Fastnacht. Meer nog, waar in Keulen Alaaf de groet bij uitstek is, is Helau de uitroep. Mainz is een niet te missen stad voor carnavalisten.

Andere bezienswaardigheid is de Sint-Stefanuskerk op het hoogste punt van de stad. De kerk is vooral beroemd omwille de blauwe gebrandschilderde glasramen van de bekende Franse kunstenaar Marc Chagall.

Verder is het genieten van het Gütenberg-museum terwijl de gastronomen zich te goed kunnen doen in tal van gezellige eethuizen, restaurants en wijnstubes. Wijn is trouwens een van de grote trekpleisters in Mainz. Elk jaar kan men er met volle teugen genieten van de Mainze Wein Markt, goed voor een honderdtal allerhande kraampjes, eind augustus. Tientallen wijnboeren stellen hun beste flessen voor en is het feesten geblazen. Om de haverklap is er op het Marktplein feest met optredens waarbij de smulpapen zich te goed doen aan de vele eettentjes, wijnstandjes en in de sfeerrijke Biergarten. Niet te versmaden zijn de Kupferbergterrassen, waar de wijnen welig vloeien.

Frankfurt, wereldstad aan de Main

Frankfurt, een naam als een klok, niet alleen de grootste stad in de deelstaat Hessen, maar tot ver buiten Europa, is zonder meer een metropool met wereldwijd aanzien. Traditie gaat hier hand in hand met modernisme, cultuur met business, met de financiële wereld aan hun voeten. Uniek hoeveel banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals er huizen. Tegelijk is de internationale luchthaven de derde grootste van Europa, na Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle in zake passagiers, de grootste zelfs als het om cargo gaat. Frankfurt is duidelijk het kloppend hart van Europa en telt ruim 700.000 inwoners.

Deze schitterende stad wordt niet alleen internationaal bestempeld als het financiële epicentrum van verenigd Europa, maar kan tegelijk bogen op een rijke traditie. Op de Römerberg, in de oude stadskern, werden er reeds in de 9de eeuw jaarmarkten op het getouw gezet. Te danken aan de ideale ligging aan de Main. Vandaag staat de Römer, met zijn vijfhoekig centrale markt, symbool voor alles wat met beurzen, tentoonstellingen en evenementen te maken heeft.

Ook al ben je niet direct een fervent kerkbezoeker, laat niet na even de Dom en de Paulskirche (Sint-Pauluskerk) te bezoeken. De Dom laat tal van schitterende kunststukken zien en is gewijd aan de heilige Bartolomeus. Het werd opgetrokken in de 14de en 15de eeuw en bevindt zich op de Römerberg. De Paulskirche laat zich bewonderen in de binnenstad en is gebouwd in 1789. Sinds de Tweede Wereldbrand is dit geen kerk meer en staat het sindsdien open voor tentoonstellingen, beurzen en allerhande evenementen. Leuk weetje, in 1848 hield het Frankfurter Parlement er zelfs zijn vergaderingen.

Topper die je niet links mag laten is een bezoek aan de MAIN TOWER, in de Neue Mainzer Strasze, te midden diverse andere wolkenkrabbers. De Main Tower meet 200 meter, telt 56 verdiepingen en nog eens vijf ondergronds. De bouw ervan duurde drie jaar en werd in gebruik genomen in 1999. Op verdieping 53 en 54 bevindt zich de hoogste fitnessclub van Europa. Een superlift brengt je – zonder storende geluid – in minder dan een minuut naar de top, die je een adembenemend panorama over Frankfurt laat zien. Liever te voet? Dan ben je zoet met liefst 1.090 trappen. Trek in een hartige hap? Dan wacht op de 53ste verdieping een leuk restaurant. De lift brengt je ernaar toe in 45 seconden. Een uniek zicht over de stad is je beloning. De Main Tower is dagelijks te bezoeken.

Ook op gastronomische vlak zit je goed in Frankfurt. Niet alleen zit de Altstadt bol van de leuke eettentjes, je vindt er restaurantjes naar ieders keus en beurs. Vergeten we het niet, Frankfurt heeft een passie voor appels. Appelwijn is immers de nationale drank van Frankfurt.  Het wordt je vlug duidelijk, de appel, de verboden vrucht waarmee Eva – op aangeven van de slang weet je wel – Adam wist te verleiden is in Frankfurt zowaar een begrip geworden. De appel en zijn soortgenoten worden er graag omgevormd tot appelwijn van hoogstaande kwaliteit. De passie van de appelkwekers kent geen grenzen. Sinds 2007 zijn ze zowat op alle appelwijnbeurzen te bewonderen. Frankfurt is al meer dan 250 jaar het epicentrum van de appelwijn en daar zijn ze fier op.

Om je bezoek leuk af te ronden, mag je een boottocht op de Main niet overslaan. Voor een prikje vaar je een klein uurtje met een van de vele luxeboten voorbij de mooiste gebouwen en geniet je van de uitzonderlijke skyline die Frankfurt al vlug de naam van Mainhattan opleverde. Aan boord kan je genieten van het lekkers dat de bakker aan boord bracht. Geen zoetekauw die kan weerstaan aan de heerlijke taartjes, de Schokoladenkuchen ofte chocoladetaart in het bijzonder.

VERBLIJF

LAUWERS Reizen kiest voor deze heerlijke driedaagse kennismaking met toppers als Wiesbaden, Mainz en Frankfurt, hierbij voor een verblijf in het 4-sterrenhotel Best Western Premier IB Hotel Friedberger Warte, op een boogscheut van het centrum van Frankfurt. Uitstekend hotel en prima keuken.

BROCHURE

 

Brochures Dagreizen, All In Rondreizen, Zonbestemmingen, Strand- & Bergvakanties, Kerstmarkten en onder andere Sneeuwvakanties met Skifriends worden u op eenvoudige vraag gratis toegestuurd.

 

Meer info en reserveringen

LAUWERS REIZEN

Nijverheidsstraat 17

2530 Boeckhout

070 35 08 18

www.lauwers.be

 

 

Tekst & Foto’s: Georges Keters

 

 


















>> Reageer (0)
10-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Oesterevenement in VEURNE

 

Zondag 27 augustus 2017

C-Fish & Restaurant LOWIE

Oesters

 

Restaurant LOWIE & Vishandel C-FISH vieren op zondag 27 augustus fin de saison met een dag vol lekkers in

Restaurant LOWIE – Grote Markt 10 in Veurne

 

 

Glaasje Champagne, oester à volonté en verfijnde hapjes met oesters

(Unami-Fines de Claires-Gillardeau-Prestige – Comtesse - Geay)

 

Tegen de prijs van 40 euro per persoon.

 

Reservatie is aanbevolen – plaatsen beperkt

info@restaurantlowie.be of info@c-fish.be

Restaurant Lowie : 058 28 78 00

Vishandel C-FISH : 058 62 50 92

 

 






>> Reageer (0)
27-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 Jaar Paardenvissers & Wijnen Centre Loire

Dinsdag 5 augustus 2017

Wijnen uit CENTRE LOIRE

te gast op de

50ste Verjaardag

Orde van de Paardevissers Oostduinkerke

 

 

De Orde van de Paardenvissers, erkend als werelderfgoed van de Unesco, bestaat 50 jaar. Reden te meer voor de wijnen uit de Centre Loire om die verjaardag te ondersteunen en deel te nemen aan de festiviteiten die plaatsvinden op 5 augustus op de zeedijk van Oostduinkerke.

De wijnbouwers zijn alvast verheugd want door deze samenwerking worden twee authentieke en traditionele beroepen aan het publiek voorgesteld.
Bovendien zijn het twee uitzonderlijke producten van al even uitzonderlijke terroirs. En net dat maakt het huwelijk perfect: garnalen, de kaviaar van de Noordzee met zijn zilte toetsen, in combinatie met de frisheid en rijkheid van de wijnen uit de Centre Loire op basis van sauvignon blanc.


Diverse animaties kleuren het programma met o.m. een schattenjacht op het strand, lees : het opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire, uiteraard met een plastieken schop, tot demonstraties van de paardenvissers en een wereldrecordpoging met de bereiding van de grootste Noordzeepaëlla.

 

 

Dagprogramma

 

  • 11u00 – 17u00: Proeverij en verkoop van wijnen uit de Centre Loire
  • 11u00: Bereiding van paëlla op basis van Noordzeespecialiteiten : wereldrecordpoging !
  • 11u00: Schattenjacht op het strand – opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire
  • 12u00: Aperitief met muzikale animatie
  • 14u00: Demonstraties paardenvissers
  • 15u00: Start verkoop paëlla
  • 17u00: Receptie voor de leden van de Paardenvissers in de tent van de Centre Loire

 

 

De appellations van de Centre Loire
 

Sancerre 
Twee druivenrassen kenmerken Sancerre : sauvignon blanc en pinot noir. De witte wijnen zijn fris, fijn en fruitig. Rosé staat voor zacht en subtiel terwijl de rode wijnen aromatisch en rond zijn.

Pouilly Fumé & Pouilly sur Loire
Twee druivenrassen domineren de wijngaarden :  sauvignon blanc en chasselas, die de productie van de AOP Pouilly sur Loire voor zijn rekening neemt. De sauvignon zorgt voor frisheid en het aparte aroma van “vuursteen” indien afkomstig van de uitzonderlijke silexterroirs van Pouilly.  De chasselas, die het ook voortreffelijk doet in de Savoie en Zwitserland, voelt zich bijzonder goed in zijn schik op de verschillende bodemtypes van Pouilly.

Menetou-Salon
De homogeniteit van de terroirs van Menetou-Salon zorgt voor uitstekende en goed getypeerde sauvignon blanc en pinot noir wijnen.

Quincy
De wijngaarden staan aangeplant op een bodem van zand en mergel die snel opgewarmd worden door de zon. Ook hier doet de sauvignon blanc het uitstekend. Het zijn wijnen met veel expressie te danken aan die uitzonderlijke terroirs. 
Reuilly
De wijngaarden staan aangeplant op zacht glooiende hellingen die vooral bestaan uit kalk en terrassen van zand en mergel die flink wat zon krijgen. Die expositie, langs de oevers van de Arnon en de Cher, zorgt voor wijnen met flink wat rijpheid en materie.

Coteaux du Giennois
Strekken zich uit langs de oevers van de Loire, tussen Gien en Cosne-sur-Loire. Een wijngaard in volle ontwikkeling met authentieke wijnen die hun originaliteit te danken hebben aan hun terroir.

Châteaumeillant
Ten zuiden van Bourges situeert zich deze zeer oude productieregio waar rode en roséwijnen gemaakt worden van sterk getypeerde terroirs (blend van hoofdzakelijk gamay met maximum 40% pinot noir, of tot 10% pinot gris voor de rosé).

 

 

Meer info: Alain Bloeykens - 02 533 27 70 - alain.bloeykens@vinopres.com

 

 

Met dank aan Vino ! Magazine










>> Reageer (0)
13-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOSSELDORP PHILIPPINE

 

Mosseldorp Philippine

 

 opent mosselseizoen

 

 

Het Zeeuwse mosseldorp Philippine opende zopas het nieuwe mosselseizoen in combinatie met de verkozen mosselwijn 2017-2018. Een initiatief van het “Culinair Mosselgezelschap” bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van Zeeland nieuw leven in te blazen.

 

 

Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Een voormalig vissersdorp met 2.200 inwoners, maar wel met zo'n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het bereiden van mosselen op diverse wijzen.

 

Aan het woord is één van de initiatiefnemers Erik de Bruijne:

“Philippine is van oudsher (omstreeks 1820) één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, omdat onze mosselroots op generatie op generatie in ons bloed zit en dus ook in het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap”.

 

PICPOUL DE PINET MOSSELWIJN VAN HET JAAR

 

Tegelijk met de mossellunch in restaurant “De Kaaie” werd ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers van Europese witte wijnen stuurden hun ultieme mosselwijn in. De wijn die de beste wijn-spijs combinatie met de mosselen heeft. Deze werden blind en in een willekeurige volgorde geproefd. Het “Culinair Mosselgezelschap” koos uiteindelijk voor de Picpoul de Pinet, Domaine Guillemarine, als de mosselwijn van 2017-2018.

 

Winnaar Aflons Kiljan van Kwast Wijnkopers: “De Picpoul de Pinet is een zinnenprikkelende wijn als mosselbegeleider in optima forma. In het herkomst gebied van deze wijn, kom je hem tegen bij elke mosselkraam, waar hij naar hart en lust wordt gedronken bij zilte zaligheden.”.

De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende restaurants in Philippine worden geschonken. De mosselmiddag werd opgefleurd door cabaretier Joost van Hyfte.

 

HET CULINAIR MOSSELGEZELSCHAP

 

Het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap” uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants:

 

AUBERGE DES MOULES

 

DE FIJNPROEVER

 

DE MOSSELBANK

 

PLACE DU MARCHE

 

DE OUDE HAVEN

 

IN DEN VLAEMSCHEN POT

 

DE ZWAAN

 

 

 

oooOOOOOooo

 

 

Foto’s:

Jessica van Ham – Enorah Photography

&

Georges Keters

 

 

 














>> Reageer (0)
20-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW :MAGAZINE DE BOAREBREKER - Gastronomie & Toerisme

Hierbij het gloednieuwe

 

Magazine

De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme  2017

 

U graag aangeboden.

https://issuu.com/deboarebreker/docs/de_boarebreker_2017

 

Veel leesplezier.

 

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
19-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPBESTEMMING IN FRANKRIJK - COTE D'OPALE

Vakantie dichtbij huis

 

Le Touquet-Paris-Plage

parel aan de Côte d’Opale

 

Le Touquet-Paris-Plage, iedereen kent het bij naam, maar het is geenszins een badplaats zoals vele anderen. Het ligt naast de monding van de Canche, rivier die toegang geeft tot het Kanaal en palend aan het vissersdorpje Etaples en het historische Montreuil-sur-Mer, al ligt dit stadje zowat tien km van de zee. Pas gesticht in de jaren 1800 wist het zich snel te ontwikkelen tot wat het vandaag is: een unieke parel aan de Côte d’Opale, stek om te zien en zich te laten zien.

 

Het begon allemaal nadat een Parijse notaris Jean-Baptiste Daloz halfweg de jaren 1800 een stuk duinen kocht rond de monding van de Canche en er een kasteel bouwde. Voor groenbeplanting ontdekte hij dat het alleen bij sparren zou blijven. De zandgrond liet zo goed als niets toe. Vandaar dat men vandaag nog steeds luistert naar de naam Foret de Touquet, bos dat zo goed als alleen maar uit dennenbomen bestaat. Na de bouw van twee herenhuizen werden er nog gronden verkaveld. Jachtvriend Jean Hippolyte Delaunay de Villemessant, journalist en stichter van dagblad Le Figaro, kwam met het idee naar voor om Le Touquet via Parijs bekend te maken. Le Touquet-Paris-Plage was geboren. Niet dat de Parijzenaars meteen zo happig waren om eventjes naar de zee te komen, maar Le Touquet trok – mede door de schitterende villa’s – het rijkste volk aan. Heel wat van dit cultureel erfgoed is vandaag nog te bewonderen.

BRITTEN

Begin 1900 maakte de Britse steenrijke industrieel John Whitley kennis met Le Touquet-Paris-Plage, werd er verliefd op en bouwde het verder uit tot de place to be. Le Touquet werd meteen zelfstandig en groeide in de jaren 20 – 30 uit tot een badplaats dat zijn gelijke niet kende. Vooral de Britse en Parijse beaux-monde kwamen er zich vestigen en bouwden villa’s, landhuizen en statige herenhuizen. Le Touquet scoorde zeer hoog bij de aristocratie. Schoorvoetend kwamen nu ook de Parijzenaars afzakken zodat deze elegante badplaats een vaste stek werd van de rijken der aarde. Naderhand liepen keizers, koningen en vooral de Britse adel mekaar voor de voeten. Vandaag is die elitaire grandeur weliswaar verdwenen, maar is de badplaats toch nog sterk gewild voor de meest gegoede lui. Het uitbouwen van de golfsport, het aanleggen van een renbaan, een lokaal vliegveld en de oprichting van twee casino’s zijn de ideale zuignappen om van Le Touquet-Paris-Plage een plaats te maken waar men wil gezien zijn. Met de groei van de diverse watersporten blijft deze badplaats nog sterk gegeerd.

KUNST EN KUST

Met dank aan de reeds geciteerde notabelen groeide Le Touquet-Paris-Plage stilaan uit tot de trots van de Côte d’Opale. Het kilometerslange strand is enig en een bron van gezondheid. Geen indrukwekkende gebouwen noch hoogbouw, maar architectuur daterend uit de tijd tussen de twee wereldbranden. Een reeks vakhuizen, de Village Suisse en Hotel Westminster doen denken aan de statige gebouwen die we kennen in de Britse steden Bath en Londen. Het stadhuis (gebouwd in een mengelmoes van stijlen) kijkt statig over de vele villa’s die de rijkdom van weleer nog steeds accentueren. Laat niet na om een blik te werpen in het Musée du Touquet, al was het maar om de werken van de impressionisten Henri Le Sidaner en Eugène Boudin, meesters in marines.

GASTRONOMIE

Schoon volk brengt tering en nering mee. Zo ook in Le Touquet-Paris-Plage waar men geen tekort heeft aan leuke eethuizen. Deze zijn vooral te vinden in Rue Metz, dwarsstraat van de grote ader Avenue du Général de Gaulle en Rue St-Jean, op een boogscheut van het strand. Topper is alvast PERARD (www.perard-letouquet.fr), goed voor traiteur, grill, oesterbar, viswinkel en uitstekend restaurant. Liefhebbers van zeevruchten, een vangverse kreeft, baars, brasem, tarbot, langoustines of gegilde gamba’s, zitten hier op de goede plaats. Chef-grill Laurent maakt van je kreeft een delicatesse.

Zin in een snelle, maar lekkere hap, dan zit je goed in brasserie LES SPORTS (www.brasserielessports.fr). Hier wordt je verwent door Joël Fauchois, met zijn 45 jaar dienst wellicht de oudste maître in Le Touquet-Paris-Plage. Vlugger dan zijn schaduw en de schotels zijn verrukkelijk. Le Welsh Rarabit (warme kaasschotel), de Sole Meunière met Rattes du Touquet zijn subliem. Of laat je portie Potjesvlesh vergezellen van een Crèpe Suzette als toetje. Onweerstaanbaar.

Voor wie topproducten uit Le Touquet-Paris-Plage wil meenemen naar huis, mag een bezoek aan AU CHAT BLEU (chocolade), ARTS GOURMANDS (patisserie) en natuurlijk de reeds eerder geciteerde vishandel PERARD niet ontbreken. Dat alles te vinden in de gastronomische straat bij uitstek: rue du Metz.

LE TOUQUET VANUIT DE LUCHT

Wie deze heerlijke badplaats uit een ander oogpunt wil bekijken, dan wacht de vuurtoren Canche op uw bezoek. Dit in 1951 in gebruik genomen 53 meter hoge maritieme meesterwerk laat je – eens boven – de schilderachtige vallei van de Canche en de heuvels van Artois bewonderen. Je moet er evenwel 44,60 meter hoger en 274 treden voor over hebben. Maar het loont de moeite. Tegelijk is het genieten van het panorama dat de middeleeuwse muren van het naburige Montreuil-sur-Mer, de sparrenbossen van Le Touquet en met enig geluk, ook de kliffen van Dover laat bewonderen. De zeebries zorgt er op een zomerse warme dag voor een welgekomen verfrissing. Met dank aan de gids Régis.

ETAPLES

Wil je het bruisende leven van Le Touquet-Paris-Plage even achter je laten, dan kom je tot rust in het gezellige vissersdorpje Etaples, gekleefd aan de oevers van de Canche. De viskraampjes op de Quai de la Canche zorgen dagelijks voor aanvoer en verkoop van vis. Met de PLANETE OCEAN en AUX PECHEURS d’ETAPLES wachten twee verschillende visrestaurants. In de OCEAN is het genieten van een brasserie in bistro stijl. Toprestauratie is te genieten in restaurant Aux Pêcheurs d’ Etaples. Gastvrouw Emily Ogez zorgt er meteen voor dat men zich onmiddellijk thuis voelt. In de keuken zwaait Chef Gèrard Auvray al sinds 1985 met de pollepel. Zijn keukenteam hangt aan zijn lippen. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes. Laat je gerust verleiden door de Marmite Etaploise au Champagne en de Petite Bouillabaisse du Pêcheur. Uiteraard niet te versmaden zijn de onvergelijkbare Fruits de Mer, getekend Chef Gèrard Auvray en zijn team. Om duimen en vingers af te likken. Een heerlijke Pouilly Fumé zorgt voor de rest.

MAREIS

Om je bezoek aan Etaples af te ronden en je houdt van zeevisserij, wordt je aangenaam verrast door een bezoek aan het marinecentrum Maréis, Boulevard Bigot Desclers, op wandelafstand van restaurant Aux Pêchers d’Etaples. Hier leidt gids Jean-Gabriel, zeg maar Gaby, je op meesterlijke wijze binnen in  het wereldje van de visserij. Als ex-reder en kapitein van een vissersschip kent hij de knepen van het vak. Een must voor elke liefhebber. Het respect voor de hard werkende vissers kan na dit bezoek alleen maar groeien.

LOGEREN

Le Touquet-Paris-Plage heeft een brede waaier van hotels voor ieders beurs. Toppers zijn alvast Hotel Barrière Le Western, Best Western Grand Hotel Le Touquet en onder andere Novotel Le Touquet Thalassa. Meer info: www.letouquet.com

Hoe dan ook, een verblijf in Le Touquet-Paris-Plage is steeds te kort. Het heeft veel meer dan een citytrip in huis. Een weekje genieten in deze parel van de Côte d’Opale is top. Deze badplaats heeft werkelijk alles in huis voor een heerlijke vakantie, dicht bij de Westhoek: een mooi bewaard duinengebied, een uniek dennenbos, een onvergelijkbaar weids en elegant strand, een harmonieuze uitbouw met Franse en Britse architectuur en onder andere sierlijke villa’s omringd door schitterende tuinen. En dan is er nog de golf. Maar dat is voor een volgende keer.

Meer info: www.pas-de-calais-tourisme.com/nl

 

 

Tekst: Georges Keters

Foto’s: AS Flament en Georges Keters














>> Reageer (0)
01-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN AGUA DEL MAR & OSTEND QUEEN

 

Aan tafel met Margriet Hermans

 

In OSTEND QUEEN – AGUA DEL MAR

 

“Het varkentje is summum van eetplezier”

 

Ze mag dan al niet meer 100% in de spotlights staan, een fenomeen zal ze steeds blijven. Haar lach is intussen onsterfelijk geworden, was in de jaren 90 hét boegbeeld van de Vlaamse televisie en kind aan huis in het Middelkerkse Casino. Vandaag staat ze opnieuw voor de klas en is op vele plaatsen in Vlaanderen een veel genodigde ere-gast: Margriet Hermans.

 

Aan tafel met de zee als decor in restaurant Agua del Mar – Ostend Queen in Oostende is Margriet als vanouds weer zichzelf. Grappen, grollen, lachen en vooral genieten. De succesrijke koningin van het Vlaamse lied is niet alleen een topper op de planken, ook aan tafel kent ze haar plaats. “Ik eet graag en geniet van zowat elke schotel, maar mijn voorkeur gaat naar alles van het varkentje. Zonder meer het summum van gastronomie. Hmmm, laat maar komen die varkenspootjes…” lacht Margriet smaakvol.

VARKENTJE IS HEILIG

Terwijl Chef Tom zich in de keuken uitslooft en Patricia en Patrick zich ontfermen over de wijnen, schuift Margriet haar tafelfavorieten naar voor. “Mocht het mijn laatste tafelgenot zijn dan kies ik voor twee mooie voorgerechtjes: eerst een Gebakken tong uit Nieuwpoort, gevolgd door Koninginnehapjes met kleine stukjes tong, gehaktballetjes en wat kalfszwezeriken. Zalig… Laat daarna maar het varkentje aanrukken. Een portie varkenswangetjes, een pootje en niet te vergeten, een staartje. Heerlijk. Bij Chef Johan Segers in restaurant ’t Fornuis in Antwerpen schuif ik graag aan voor zijn krokante varkensbereidingen, schotels die de lekkerbekken naar de Zevende Hemel leiden… Zalig….”

Dit betekent evenwel niet dat Margriet een mals stukje kalfsvlees of een gemarineerde drie maand gerijpte t-bone steak, in boter gebakken, links laat liggen. “Dat gaat er steeds goed in. Natuur gebakken, geen roomsaus. Simpel als het kan, dat is al moeilijk genoeg”, stelt Margriet, gevolgd door een onnavolgbare lachsalvo. Eega Frank geniet mee.

KAZEN TROEF

Een maaltijd is volgens Margriet niet volledig zonder kazen. “Hiervoor kies ik graag voor zachte smeuïge kaasjes met Reblochon, Brie, Cammenbert, Cremeux de Bourgogne, Maroilles, Epoisses en uiteraard de geitenkaasjes als toppers. Neen, geen geaderde kazen. Het moet in de mond smelten”, aldus Margriet die niet direct een zoetekauw is. “Ik eet zo goed als geen chocolade. Pralines? Hooguit een tiental per jaar, op de gastvrouw plezier te doen. Maar een Dame Blanche met wat lopende chocolade, dat gaat nog.

NOOIT SMOOTIES

Margriet is tegelijk een groot liefhebber van groenten en zegt nooit neen tegen een wokgerecht, maar dan wel gekruid. Bij gelegenheid laat ook een stukje Thai of Japans haar niet onverschillig. “In geen geval laat ik me verleiden om eendenlever tot mij te nemen. “Niet omdat ik het niet lekker vind, maar uit overweging omdat de beestjes op een eerder uitzonderlijk onnatuurlijke wijze gevoed worden. Neen, dat kan niet. Daarom wil ik het niet eten. Punt.” Het lachje komt er dit keer niet. Wel nog de melding dat ze ook niet te vinden is voor orgaanvlees, noch voor kaviaar. “Dit is buitensporig duur. Geef mij maar mijn varkentje.”

Het voormalig speerpunt van het Middelkerkse Casino wil evenwel niets weten van al dat moderne gepruts omtrent gezonde alternatieven. “Neem nu de smoothies, gepureerde fruit- of groentedrankjes. Men stelt het voor als een perfect ontbijt. Maar is het helemaal niet. Geniet gewoon van een paar lekkere boterhammen met huisgemaakte jam, wat ham, een gekookt eitje of spiegelei, dat is een ontbijt. Waar gaan we naartoe?”

 

Met Margriet aan Tafel in OSTEND QUEEN – AGUA DEL MAR

Westhelling – Casino Kursaal Oostende

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK

Hartje Côte d’Opale

 

Hotel & Restaurant

La Ferme du Vert

 

Op zowat een uurtje uit de Westhoek en op een boogscheut van de Côte d’Opale ligt, diep verscholen in het groen, een paradijsje. Hier bouwde de familie Bernard de in 1809 opgetrokken herenboerderij uit tot een oord van gezelligheid en een oase van rust: La Ferme du Vert. Aansluitend, en zeker niet te versmaden, wacht een succulente tafel.

 

Jozef en Anny Bernard lieten in 1982 hun oog vallen op dit napoleontisch landelijk pand, lieten alles achter zich en effenden het pad voor hun zoon Thomas die na zijn studies in de Hotelschool Doornik in 2002 de zaak overnam en verder uitwerkte tot het prachtig domein dat La Ferme du Vert nu is. De vijftien fraai ingerichte kamers, cottages en suites getuigen van grote klasse.

VLAMINGEN THUIS

Het laat geen twijfel, het rustige stekje is intussen een Vlaams buitengoed geworden. “Het zijn inderdaad onze beste klanten, levensgenieters en lekkerbekken die houden van een fijne tafel”, stelt Thomas Bernard, geflankeerd door LadyChef Céline Havart, lid Club Hôtelier du Boulonnais. Haar keuken is landelijk, vol smaak, zonder tierlantijntjes en verrukkelijk. We genoten van het Degustatiemenu waarbij de Ganzenlever, de Tarbot, de fijne Hoevekazen (van Fromagerie St. Godeleine) en de Parfait glacé van witte chocolade de hoofdrollen speelden. Heerlijk. La Ferme du Vert staat ook borg voor een Menu Bib Gourmand Michelin.

UNIEKE KAMERS

Een verblijf in La Ferme du Vert is een openbaring. Vredige rust, groen en landelijk genot zijn hier de grote troeven. De kamers zijn dermate uitgewerkt na een kruising tussen een voormalige stevige brok landelijke geschiedenis en het hedendaags comfort. Waar ooit de landbouwers uit de regio Boulogne zich te ruste legden in een of andere schuur wacht vandaag het summum van rust en kalmte in karaktervolle kamers. Een paradijs voor de rustzoeker. La Ferme du Vert staat ook open voor seminaries, feestjes en familiebijeenkomsten. De geschiedenis van deze landelijke parel biedt alvast heel wat perspectieven. Na het genieten van een zachte nachtrust wacht een uitgebreid ontbijt met bakverse en frisse producten, aansluitend een brede waaier kazen van St.-Godeleine.

Het is duidelijk, La Ferme du Vert – eminent lid van LOGIS – biedt alles wat de rustzoeker verlangt. En dat alles zonder een aanslag te plegen op uw beurs.

 

 

LA FERME DU VERT

Thomas Bernard

555 rue du Vert

F – 62720 Wierre-Effroy

+33 (0)3 21 87 67 00

info@fermeduvert.com

www.fermeduvert.com

www.logishotels.com

 

 

Georges Keters

 










>> Reageer (0)
07-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN FRANKRIJK

Relaxen op topniveau in

 

La Chartreuse du Val Saint Esprit

 

Ben je dringend aan een korte break toe of wil je er een of meerdere dagjes op uit, dan ligt de oplossing binnen handbereik. Gezelligheid, rust, topgastronomie en leven als God in Frankrijk, je vindt het op anderhalf uur met de wagen vanuit de Westhoek: het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay, hartje Artois, op een boogscheut van Arras en Béthune. Een unieke belevenis vol aangename verrassingen.

 

Het imposante domein van La Chartreuse du Val Saint Esprit dateert uit 1320 en was eeuwenlang de pleisterplaats van de Karthuizerpaters, volgelingen van Sint Bruno die aan de basis lag van de stichting van de Orde des Chartreux. Het domein ademt in alle vleugels van het kasteel niets dan geschiedenis. De pracht en de praal, die het intussen tot hotel omgevormde klooster weet te etaleren, haalden dan ook niets dan gekroonde hoofden naar deze oase van stilte, ver weg van het gewoel in de stad. Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal, Jan Zonder Vrees, Filip de Goede en onder andere Karel de Stoute waren er frequent te gast.

VIER STERREN MIDDEN GROEN

La Chartreuse du Val Saint Esprit is met zijn vier sterren een der absolute blikvangers uit de regio. Het telt 53 kamers, inclusief suite en drie familiekamers, allen uitgebouwd met de laatste snufjes inzake comfort, inclusief Wifi en safe. Bovendien is elke kamer anders aangekleed zodat je telkenmale in een andere wereld van stilte terecht komt. De meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha groot park dat extra rust uitstraalt. Naast een eeuwenoud bomenpark beschikt het domein over twee tennisvelden, een fitness en – voor wie het nuttig kan zijn – een helihaven. Groen is dan ook een van de grote troeven van het huis. In de schaduw van La Chatreuse beschikt het domein nog over een driesterrenhotel Best Western La Métairie. Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries, huwelijken, allerhande feesten en productvoorstellingen en telt 40 kamers en alle nodige comfort. De restaurants Le Vasco en La Distellerie verwennen de lekkerbekken.

GASTRONOMISCHE PAREL

Is La Chartreuse du Val Saint-Esprit de ideale rustbrenger, het is tegelijk een culinaire tempel waar Chef Dominique Quay met vast hand de keuken op hoog niveau weet te tillen. Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II, streekgastronomie te genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het gemoedelijk wil, zit goed in restaurant Le Vasco. Chef Dominque Quay kan hierbij rekenen op de getrouwe Michael Montaigne – al een kwarteeuw in het getouw – geflankeerd door een twintigtal medewerkers. Alles wordt immers in huis gemaakt, inclusief patisserie.

MAITRE-RESTAURATEUR

Jean Constant – Maître-Restaurateur – eigenaar van het domein en eega Armelle staan dagelijks paraat om de klanten het zo leuk mogelijk te maken. Zij kunnen hierbij rekenen op Myriam Castelain die de algemene leiding in handen heeft. “Onze enige betrachting is het onze klanten het zo aangenaam mogelijk te maken. We willen dat het hen aan niets ontbreekt en dat het verblijf, hoe kort of lang ook, hen bij zal blijven en dit zowel op het vlak van de ontvangst, het verblijf, de culinaire verwenning,  kortom het complete plaatje. Onze leuze Vous servir: notre règle is hier elke dag het motto van ons volledig team”, onderstreept Jean Constant.

TOPARRANGEMENTEN

Het domein La Chartreuse du Val Saint Esprit pakt uit met diverse arrangementen. Er is bijvoorbeeld al het verblijf Séjour au Château: een nacht in Privilegekamer, met exquis Menu Découverte in restaurant Le Robert II (exclusief drank) en buffetontbijt tegen de prijs van 172,50 euro per persoon.

Het Séjour Découverte start met een glas Champagne met amuses bij aankomst en laat u twee nachten genieten in Privilegekamer, aansluitend een diner in brasserie La Distellerie of Le Vasco naar keus en op dag twee het uitgelezen Menu Découverte in het toprestaurant Le Robert II (telkens exclusief dranken). Prijs: 310 per persoon.

HOE ER GERAKEN

Vanuit de Westhoek richting Calais op de A26 richting Parijs en uitrit 6 Béthune en vervolgens de pijltjes Les Chartreuses volgen.

 

 

La Chartreuse du Val Saint Esprit

 

Small Luxury Hotels of the World

 

Directeur-Eigenaar Jean Constant

 

1, rue de Fouquières

62199 Gosnay – Frankrijk

Tel. + 33 (0)3 21 62 80 00

 

LeValSaintEsprit@lachartreuse.com

www.lachartreuse.com

 

 










>> Reageer (0)
05-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LOKALE RADIO - RADIO BEACH WESTKUST NIEUWPOORT

Radio Beach – Top aan de Westkust

 

20 jaar Smullen langs de Radio

 

 

Feest bij de radiomakers van Radio Beach uit Nieuwpoort. Omwille twintig jaar “Smullen langs de Radio” met culinair en toeristisch journalist Georges Keters, zitten stichter Luc Beauprez en zijn medewerkers opnieuw aan de feesttafel. Vorig jaar liet de feesttaart immers 35 kaarsjes tellen.

 

Onder impuls van radiofreaks Luc Beauprez en Geert Goddefroy uit Nieuwpoort werd op zaterdag 28 februari 1981 gestart met uitzendingen onder de naam Radio Horizon. Het werd een inslaand succes. Marc Le Compte (alias Marc De Graaf), Gino Ester en Kevin Houston (alias Koen Konings) stonden mee aan de knoppen. Na enkele wettelijk verplichte ingrepen veranderde de naam in Radio Beach, nog steeds onder leiding van Luc Beauprez en al 36 jaar lang wellicht de populairste lokale radio aan de Westkust, op 106.1 FM.

 

20 JAAR SMULLEN

Onder de noemer “Smullen langs de Radio” pakt culinair- en reisjournalist Georges Keters uit Middelkerke al 20 jaar, op vrijdagmorgen tussen 10 en 10u.30, uit met lekkerbekkend nieuws als voorgerecht en bruisend toeristische weetjes als hoofdschotel. Technisch vernuft Geert Delanghe zorgt voor de gepaste muziek. Het accent ligt vooral op de regionale restaurants aansluitend reisreportages uit alle hoeken van de wereld, elk jaar naderhand samengebundeld in het magazine De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme. “In diverse horecamagazines maakten we stukjes over restaurants en hotels, gekoppeld aan de bezienswaardigheden in de onmiddellijk omgeving. Dit bracht ons op het idee om dat ook op de radio te doen. Radio Beach – toen nog Radio Horizon – zag daar bij monde van Luc Beauprez een leuk item in. Soms gingen we ter plekke in de keuken, een andere keer vertelden we wat er te beleven was in een of ander land, die we bezochten als reisjournalist. De allereerste uitzending vond plaats op vrijdag 4 maart 1997. Het werd meteen een schot in de roos en waarvoor de luisteraars elke vrijdag steevast het oor aan de radio hielden. Eten en reizen zijn ingrediënten waar iedereen graag van smult (sic). We zetten regionale chefs zowel als Michelin sterren in de kijker. Als reisjournalist pikken we uiteraard heel wat mee. Meer nog, onze regio zit bol van uitstekende restaurants, je moet het heus niet ver zoeken. Je hoeft helemaal niet naar Brussel, Parijs of Nice te trekken om genieten. Onze Chefs hier weten met de zee in hun voortuin en polders in hun achtertuin, steevast het beste op tafel te zetten. Wie tips heeft omtrent een nieuw of leuk restaurant of op reis een leuk hotel of bijzondere streek op de kop wist te tikken, kan steeds bij ons terecht. Wie weet is het verhaal straks te horen op Radio Beach”, geeft Georges Keters (info: 0495 22 68 79) nog graag mee.

NOOIT STORENDE RADIO

Radio Beach draait de muziek van de jaren 60 tot vandaag maar zonder de storende platen. Het moet allemaal lekker in de oren klinken. Zorgeloos naar de beste muziek luisteren is dan ook het motto van Radio Beach. Geen kwebbelende DJ’s of ellenlange inleidingen. De muziek wordt enkel onderbroken voor nieuws en info uit de regio.

MIJN ZAAK OP DE RADIO

Heel wat handelaars zijn in die 36 jaar dik tevreden dat hun zaak via Radio Beach dagelijks in het oor klinkt en zodoende op de lippen ligt. “Inderdaad, reclame inkomsten zijn het brood om een radio in de ether te houden. De radiospotjes zijn door eenieder betaalbaar en worden professioneel samen op maat van de klant gemaakt”, stelt Luc Beauprez. Radio Beach Westkust is dagelijks 24 uur op 24 te beluisteren op de FM 106.1 en brengt nieuws uit de Westhoekregio en Frans-Vlaanderen.

 

Radio Beach – FM 106.1 – www.radiobeach.be

 

 

Foto’s:   Luc Beauprez – Geert Delanghe – Georges Keters

Georges Keters aan het fornuis

Radio Beach

 

 








>> Reageer (0)
27-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE N OOSTENDE

 

Vrijdag 17 – Zaterdag 18 en Zondag 19 maart in Oostendse Hippodroom

 

CHAMPAGNEFESTIVAL IN  OOSTENDE

 

DRIE DAGEN LIFESTYLE & TOPGASTRONOMIE

 

Het Champagnefestival – Het jaarlijks feest van de Goede Smaak – is te beleven in de Oostendse Hippodroom. Het wordt opnieuw drie dagen genieten van Lifestyle en Gastronomie. Dat alles van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart 2017 en dat op wandelafstand van het strand en met een fantastisch zicht op zee. Goed bereikbaar met de kusttram en met een ruime parking op amper 100 meter, nodigt dit decor uit om er een groots event te plannen.

Voorzitter van het organisatiecomité Bernard Vandamme is een gelukkig man. “Onze deelnemers weten waar en bij wie het goed vertoeven is. Heel wat van hen noteren steevast het derde weekend van maart in het rood in hun agenda: Champagnefestival in Oostende. Zo’n organisatie kunnen we niet alleen dragen. We danken dan ook graag al onze medewerkers, de standhouders en uiteraard de Champagneleveranciers die weten dat Oostende te betekenen heeft. Bovenal willen we graag onze secretaresse en duivel-doet-al extra in de kijker stellen: met NANCY CATTRYSSE zijn we de hemel te rijk. Zij rondt de laatste hoekjes af en staat zowaar een gans jaar paraat om alles in goede banen te leiden”, geeft voorzitter BERNARD VANDAMME graag mee.

Hoe dan ook, het worden opnieuw drie mooie dagen. “Snelle wagens, lekker eten, boeiende mensen, muziek, kunst en vooral veel Champagne”, zoals de voorzitter het zo mooi kan stellen.

Vrijdag 17 maart van 17 tot 22 uur

Zaterdag 18 maart van 10 tot 22 uur

Zondag 19 maart van 9 tot 18 uur

 

 

CHAMPAGNE TROEF

Deze huizen verwennen de liefhebbers drie dagen lang:

Champagne l’Huiller Fontette
11 bis Rue de l’École, 10360 Fontette

Champagne Mongery Landreville
2 bis  Rue du Moulin, 10110 Landreville

Champagne Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 – 02310 Charly-sur-Marne

Champagne Camus-Sartore Villedommange
19 Rue de l’Aurore , 51390 Ville-Dommange  

Champagne Louis Dehu
10 Boulevard Saint-Michel, 51480 Venteuil  

Champagne Vve Lanaud
3, place Léon Bourgeois, 51190 Avize 

Champagne Philippe Rouyer
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière  

Champagne Henry David Heucq
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière

Champagne William Saintot
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-D’or  

Champagne Neret Vely
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps  

Champagne Dauby mère & fille
22  Rue Jeanson, 51160 Ay  

Champagne Lejeune Del Hozanne
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-D’or  

Champagne Breton Fils 

12, rue Courte Pilate  51270 Congy   

Champagne Warnet-Debaets – Rue de l étang 13 51480 Montvoisin-Oeuilly

Champagne Guilette Brest
14 Rue Gaston Poittevin, 51530 Monthelon

GUSTO CATERING

Gusto catering is niet zomaar een catering. Nee, er zit hart, ziel en veel passie in hun visie. De catering is gedreven door ambacht en traditie. Zo werkt men uitsluitend met ambachtelijke producten uit onze regio en de ons omringende landen. Ze omarmen opnieuw de klassiekers uit onze keuken, maar geven er graag een creatieve twist aan.

CHAMPAGNEONTBIJT

Op zondag is er om 9u een royaal Champagneontbijt tvv vzw Ithaka. Gusto catering  zal u verwennen met een  schitterend buffet aan 25 euro per persoon incl. 2 glazen champagne.  

STANDHOUDERS

Arino Jewels
Heikant 42 – Meerhout – +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl

Hannes Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein – 8300 Knokke-Heist – + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je interieur.

Les Saveurs d Antan, gekend van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading

Hansaeme Foie Gras

Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode hanteert als in de Périgord

Artisanale chocolade uit Veurne

Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de champagne.  Verse truffels en verse boterwafeltjes

J.Hin 16

Een nieuw artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden.  Een topper van formaat

Garage Nissan – Geert Brackx
Service, kwaliteit en voor ieders beurs

Garage Lotus – Thierry Verhiest

Brouwerij Strubbe uit Ichtegem

Artisanale streekbieren : Keyte, Ichtegems bruin, enz….

 

Vishandel Luc - Oesterbar
Delicatessen recht uit de zee

Immo Calma

Vastgoed in Portugal

Algarve & Silver Coast

Marleen Calis

0477 48 53 00

www.immo-calma.be

www.gralha-villas.com

La cave aux bulles

Champagne…. in de oudheid omschreven als ‘een edele wijn’, vaak  geassocieerd met plezier, feesten en vuurwerk.  www.lacaveauxbulles.com

Ensor Beach

New beachbar in Oostende – Vanaf 01/04/2017 open 7/7 - gelegen tussen de Vlaanderenstraat en de Kapucijnenstraat.
(tussen Polé Polé beach & Zandsculpturenfestival)

Miss Belgium Coast

De missen zullen aanwezig zijn op het Champagnefestijn in Oostende

 

RESTAURANT AU ROY HENRY

Vanaf maart tot einde mei genieten van het Champagne – Kreeftenmenu. Reservaties aanbevolen: 059 51 87 50.

HOTELS

De organisatie stelt tegelijk enkele knappe hotels voor, zodat uw verblijf op het Champagnefestijn optimaal kan ingevuld worden.

Hotel IMPERIAL
Van Iseghemlaan 76 rechtover het Kursaal van Oostende

Hotel ROYAL ASTRID
 biedt u de mogelijkheid te genieten van een welverdiende nachtrust in een dubbel kamer superior, inclusief ontbijt, tegen de prijs van 135.00 voor 2 nachten !
Het wachtwoord voor de reservatie is : CHAMPAGNEFESTIJN.
Er kan rechtstreeks gereserveerd worden via de balie van het hotel.

Hotel PACIFIC, op 50 meter van zee en strand, biedt een CHAMPAGNEFESTIJN formule aan.  Overnachten en gratis naar het Hip Champagnefestijn.  Vraag naar deze formule als u boekt voor het weekend van 18 tem 20 maart.

Hotel OSTEND
, vlakbij het centrum, het staketsel en het strand, schenkt u, bij reservering tijdens het weekend 18 tem 20 maart, gratis ingangskaarten om het Hip Champagnefestijn te bezoeken.

Meer info kan u verkrijgen via nancy.cattrysse@telenet.be.

 

MUZIKALE OMLIJSTING MEET JO AREND

Solist, jazzcombo, big band, als het om kwaliteitsmuziek gaat komt men bij Jo Arend terecht. Zo ook voor zijn succesvolle ‘tribute concerten’. Het is ooit begonnen met een “Tribute to Fats Domino” en de formule sloeg direct aan.

Zo volgden nog Tributes to Louis Prima, Frank Sinatra, Ray Charles, Louis Amstrong, Gilbert Bécaud. Straks komen Aznavour, Joe Dassin, Marc Aryan en zelfs Elvis aan de beurt.

“Het gaat in geen geval om imitaties” verduidelijkt Jo, “maar in onze eigen stijl, soms met wat frivole of amusante toetsen, maar met eerbied voor de originele muziek brengt onze combo een der beroemde zangers voor de geest, en telkens weer voor een enthousiast en dankbaar publiek.”

De arrangementen zijn getekend door Slingeneyer Ghislain.

 

Het champagnefestijn is een organisatie van de vzw Champagnefestival

Nancy Cattrysse : +32 478 480 177 en nancy.cattrysse@telenet.be

Bernard Vandamme : +32 486 866 521 en bervanpaarden@hotmail.com

 

Tot straks op de Oostendse Hippodroom






>> Reageer (0)
13-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.C-HOTELS ANDROMEDA TOPPER AAN DE KUST

C-Hotels Andromeda Oostende

 

is verkozen tot

 

beste hotel aan de Belgische Kust.

 

 

Hotel Andromeda is sinds 2014 in handen van de investeringsgroep Depoorter, Vercaemst & Steenoven en wordt uitgebaat onder de vlag van C-Hotels.

Het hotel heeft op korte tijd een grondige renovatie ondergaan waarbij de vergaderzalen, ontbijtruimte, receptie, bar en kamers werden aangepakt. Het harde werk en de investeringen werpen nu duidelijk hun vruchten af door als beste hotel van Oostende en de Belgische Kust te zijn uitgeroepen door Hotel Special, gereputeerd voor zijn hotelbeoordelingen, wereldwij.

Meer info:

 

C-Hotels Andromeda

Albert I – Promenade 60

8400 Oostende

Tel. 059 80 66 11

www.andromedahotel.be








>> Reageer (0)
05-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW RESTAURANT IN NIEUWPOORT

Horeca Nieuwpoort

 

Restaurant De Haven

nieuwe culinaire parel

 

Raf en Michel, eminente uitbaters van De Markt, verlieten eind vorig jaar hun stek op het Marktplein, verbouwden het voormalig restaurant ’t Palingkot in de Havenstraat om tot De Haven en namen er zopas hun intrek. Een juweel.

 

De inkom alleen al is een droom: de Nieuwpoortse haven bij zonsondergang. De zaal is een verademing, de muren belegd met hout op unieke wijze. Warm, eigentijds, strak, gezellig en goed voor ruim veertig zitjes, aansluitend een heerlijk salon, goed voor een familiefeesten, vergaderingen of zo maar een feest in gezellige en intieme kring. En er is nog meer. Raf en Michel bouwden tegelijk naast de zaal een terrasje uit waar bij mooi weer kan genoten worden van de troeven van het huis.  Boven de bar schittert met een uniek stuk geschiedenis van het huis, glas in lood verwerkte publiciteit voor een intussen stuk bierhistorie toen café De Vismijn van Betty Verhaeghe nog een van de Nieuwpoortse toppers was.

OPEN KEUKEN

In de open keuken voelt Michel zich al meteen als een vis in het water. Net als in De Markt staan verse visgerechten, zeevruchten en mosselen naast het beste vlees op het menu. De lekkerbekken van het voormalig Palingkot worden niet vergeten en kunnen meteen kennis maken met een eigen palingcreatie van Michel. “Het zou zonde zijn om de specialiteit van onze voorgangers Martine en Marcel links te laten”, stelt de Chef die uiteraard met veel genoegen zijn Gepocheerde zalm met béarnaisesaus – gerecht dat tweesterrenchef Luc Bellings ooit als beste schotel naar voor schoof – verder uit de oven te toveren. In de zaal zorgt Raf ervoor dat het centraal opgestelde haardvuur de gezelligheid nog meer aanscherpt. Het laat zich meteen raden, met De Haven beschikt Nieuwpoort meteen over een nieuwe culinaire parel.

 

OPENINGSMENU

 

Welkomstbubbels met hapje

Ravioli van kreeft met fijne groentjes

Paling De Haven

(Eigen creatie : gebakken paling in lookbotersaus met spekreepjes, ajuin, sjalotjes en champignons, geflambeerd met Calvados en tot slot een scheutje room)

OF

Gepocheerde zalm met Béarnaisesaus

(Dit gerecht werd geproefd, vergeleken en als beste gekeurd door tweesterrenchef Luc Bellings)

OF

Steak grillé

(in huis bereid lookbotersausje en wintergarnituur)

 

Trio van nagerechten

 

Prijs:   40 euro

 

Het openingsmenu is te genieten tot 30 maart 2017.

Reservatie is gewenst.

 

Restaurant De Haven

Havenstraat 3

8620 Nieuwpoort

eten@restaurantdehaven.be

www.restaurantdehaven.be

0486 26 33 99

 

Openingsuren:

Vrijdag van 17.30 u. tot…

Zaterdag tot en met woensdag van 11.30 tot 15 u.

en van 17.30 u tot….

Na 21 u. graag met reservatie

Donderdag is rustdag

 

 

Georges Keters






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs