GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
23-09-2017
CHAMPAGNEFESTIVAL BREDENE 2017
Vrijdag 13 zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017
9de Champagnefestival
Bredene
Liefhebbers
van heerlijke bubbels kunnen in het Staf Versluyscentrum aan de Kapelstraat 76
in Bredene van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober 2017 met volle teugen
genieten van de 9de editie van het Champagnefestival, een
organisatie getekend voorzitter Bernard Vandamme en algemeen secretaris en
duivel-doet-al Nancy Cattrysse, mogelijk gemaakt door een waslijst klasrijke
sponsors, medewerkers en het kruim onder de ambachtelijke viticulteurs uit de
Marne, Aube en Aisne. Er rest ons slechts te proeven.
Vrijdag de 13de
mag dan voor velen een ongeluksdag betekenen, voor de liefhebbers van Champagne
alvast een topdag. Op vrijdag 13 oktober opent immers het 9de
Champagnevestival in Bredene. Al jaren zet dit culinaire evenement de kroon op
het seizoen, tegelijk een wenk naar de aanstaande eindejaarsfeesten, de
hoogdagen waar Champagne met brio de hoofdrol speelt. Voorzitter Bernard
Vandamme kijkt er alvast reikhalzend naar uit: Men kan er niet omheen kijken,
Champagne brengt mensen bij mekaar. Niet alleen bij feestelijkheden of
smaakvolle bijeenkomsten, maar ook via de liefhebbers die het begrepen hebben
op het verzamelen van etiketten en of capsules. Champagne blijft iedereen bekoren.
Vandaar mijn dank aan alle deelnemers, medewerkers en sponsors om dit mogelijk
te maken. Meer nog, deze 9de editie in Bredene laat u alvast een
kijkje nemen naar wat we volgend jaar voor onze JUBILEUM uitgave in petto
hebben: een op en top evenement met de steun van de gemeente Bredene.
DEELNEMERS
De organisatie is er dit
jaar opnieuw in geslaagd een knap assortiment deelnemers naar voor te schuiven.
Secretaris Nancy Cattrysse hierover: Naast onze getrouwe partners krijgen we
dit jaar enkele nieuwe Champagnemakers over de vloer, viticulteurs die voor het
eerst deelnemen in Bredene. We verwelkomen dan ook graag Champagne
Lejeune-DelHozanne met Miguel Lejeune die de welkom-Champagne invult en
Champagne Trichet Didier uit de Marne, Champagne Mongery en Champagne LHuilier
uit de Aube.
Zijn verder op de afspraak: de
Champagne-huizen Bourdelat, Guillette-Brest, Philippe Rouyer, Henri
David-Heucq, Julien Chopin, Driant-Valentin, Vve Lanaud, Camus-Sartore,
Lacourte-Guillemart en Doyard-Mahe uit de Marne en Philippe Moutardier uit
Aisne.
OMKADERING
Naast het genot van de beste
flessen van genoemde deelnemers zorgen hier geciteerde zaken voor een ideale
omkadering.
Foie gras Handsaeme: Ambachtelijk
bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode
hanteert als in de Périgord
Hannes Dhaese
sculpturen en schilderijen: Gek, leuk en
origineel! Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je
interieur.
Gusto Catering: Gedreven
door ambacht en traditie. Bereid met hart en ziel met producten uit de regio en
de omliggende landen. Eenvoud en puurheid maar met een creatieve knipoog.
Steven en Magali .een succesvol duo
met ambitie.
Juwelen Carino: KLASSEVOL,
duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl.
Baker Bros: Artisanale
chocolade uit Veurne.
Les saveurs d Antan Kaas
& tapenades & nougat
J.Hin: 16 Artisanaal
en West-Vlaams topproduct met 16 kruiden! Een topper van formaat.
Brouwerij Strubbe Artisanale
bieren uit eigen streek
Vishandel
Luk: oesters, sushi en gerookt lekkernijen n
General Stores Het ruime aanbod aan wijnen krijgt zijn meerwaarde door onze
jarenlange ervaring, onze kennis en onze rechtstreekse contacten met de
wijnproducenten.
Ensor
Beach: Zorgeloos genieten op het strand in
Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en
Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.
Fish@the
Wall: Een kalender met lekkers uit de zee
gemixt geshoot bij jou aan de muur.
LR
Health & Beauty: Zorgeloos genieten op het strand in
Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en
Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.
RUILBEURS CAPSULES
Traditioneel is er op zaterdag 14
oktober een ruilbeurs voor de verzamelaars van capsules, evenement waarvoor de placomusofielen
in de rij staan. Deelnemers dienen zich evenwel vooraf in te schrijven bij het
secretariaat: Nancy.Cattrysse@telenet.be
en neem ook een kijkje op de facebookpagina.
Verschillende champagneproducenten hebben voor de verzamelaars iets leuks in
petto.
PROGRAMMA
VRIJDAG
13 OKTOBER
Van
17 tot 23 uur
Vanaf
18u.30: optreden Jazzband
Doorlopende
degustatie en catering
ZATERDAG
14 OKTOBER
Van 10 tot 22 uur
Van
10 tot 16 uur: Ruilbeurs voor champagnecapsules. Reservatie gewenst.
Doorlopende
degustatie en catering.
Vanaf
18u.: muzikale omlijsting Jo Arend
ZONDAG
15 OKTOBER
Van 9 tot 18 uur:Champagneontbijt
& doorlopende degustatie en catering met muzikale omlijsting Jo Arend en
optreden van Garry Hagger
CHAMPAGNEONTBIJT
ten
voordele van
vzw ITHAKA
Op
zondag 15 oktober kan men vanaf 9 u. genieten van een ruim Champagneontbijt,
getekend Magali en Steven, die er al jaren een erezaak van maken om de
lekkerbekken te verwennen. Deelnemen kan tegen de prijs van 25 euro per persoon. Reservatie is aanbevolen: Nancy.Cattrysse@telenet.be
Meer nog: een flink gedeelte van de
opbrengst wordt geschonken aan de vzw ITHAKA, een voorziening van mensen voor
mensen. Binnen het geheel wordt niet gesproken over personen met een handicap,
maar over medewerkers. Elk individu heeft een zijn eigen rol, betekenis en
plaats binnen het geheel en de maatschappij. Men kiest er radicaal voor om de
persoon zelf centraal te plaatsen.Dit
alles leidt tot een evolutie van zorg over ondersteuning naar coachin. ITHAKA
is geen klassiek dagcentrum, maar een
coachingcentrum.
Burgemeester Steve
Vandebergheen Schepen voor Toerisme
Eddy Gryson zijn het er over eens: Dit Champagnefestival zet Bredene zonder
meer op de culinaire kaart aan zee. De organisatoren hebben hun strepen meer
dan verdient en mogen tot op vandaag terugkijken op fraaie evenementen. We
kijken daarenboven uit naar de 10de editie, die dit keer
uitzonderlijk plaats vindt op het 3de weekend van oktober en wel van
19 tot en met 21 oktober.
JUMELAGE MET GRAUVES ?
Momenteel loopt er een
onderzoek naar de mogelijkheid waarbij de gemeente Bredene en de
Champagnegemeente Grauves (Marne) zouden kunnen verbroederen. Een jumelage
waar niet alleen muziek, maar ook Champagne in zit, stelt Toerismeschepen Eddy
Gryson. Binnenkort buigt men de koppen hierover in de gemeenteraad.
4.Organisatoren:
Rutger De Cloedt (Staf Versluyscentrum), Toerismeschepen Eddy Gryson,
secretaris Nancy Cattrysse, Erik Defossez, burgemeester Steve Vandenberghe en
voorzitter Bernard Vandamme.
Het Fonds van de
Burgemeester Middelkerke dat sinds 2001 een gratis kerstfeest organiseert
voor alleenstaande Middelkerkse senioren koos voor haar editie 2017 voor het
Champagnehuis Prévoteau-Perrier, een van de drie pioniers die het
Champagneweekend al meer dan twintig jaar invullen. Het etiket en de capsule
toont dit jaar het oud gemeentehuis van Mannekenvere. Een nieuw collectors
item, waarvoor de placomusofielen in de rij staan.
Het Fonds van de
Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de
werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de
jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele: Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die
deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis
Prévoteau-Perrier uit Damery. Om het nog exclusiever te maken zijn slechts 700
flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen sterk in de markt zullen
liggen.
GRATIS KERSTFEEST VOOR ALLEENSTAANDEN
De opbrengst van deze actie
gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele: Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners
die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast
hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt
het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen
we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus
capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. In het verleden sierden intussen al
de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis
Middelkerke,het oud-gemeentehuis van
Lombardsijde, Slijpe,en vorig jaar het
oud gemeentehuis van Leffinge.
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
Champagne Prévoteau-Perrier
is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en
Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder.
Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine
Prévoteau: We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder
in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit
in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig.
Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden, weet Delphine Prévoteau
nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr
FORMULE5+1
De flessen Fonds van de
Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen
tegen 25 euro per fles of 125 euro per karton (dus 5 plus 1 gratis). Deze
kunnen besteld worden bijburgemeester
Janna Rommel-Opstaele (0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie
Mario Declerck Café de Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824),
Architectenkantoor ARoMi (059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel
Landuyt via contact@michellanduyt.be
(0475/494168)
Liefhebbers van een Mediterraanse
keuken dienen niet direct naar Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland te
trekken. Aan de Kaai, rechtover de Vismijn, pakken Michael en Darya uit met het
beste uit de Middellandse Zee, in restaurant BARBOUNI.
Na meer dan 20 jaar ervaring
met eigen zaak in het Genkse Limburg, werd Nieuwpoort hun grote liefde. Met restaurant
BARBOUNI pakten ze uit met een nieuw concept. Chef Michaël is formeel: We kiezen
hierbij alleen voor de authentieke mediterraanse Griekse producten met wijnen, groenten,
oliën en onder andere kazen als toppers. We streven naar een gezonde keuken met
aandacht voor grillgerechten. Room en boter horen hier niet thuis.
Aan de kaart is het genieten
van heerlijke mezes (tapas warm en koud). Dan wachten de gegrilde gambas,
octopus of Loukaniko als voorgerechtjes. Top zijn de Kip Souvlaki, Gyros,
Kokinisto en de Barbouni mix vlees. Liever vis? Calamares fritti, Barbouni
visschotel, een Griekse paella of Spaghetti Vongole. De Chef maakt graag op
maat gevraagde gerechtjes. Dat alles in een open keuken. We streven constant
naar kwaliteit en leggen de lat hoog. Even proeven? Elke middag pakken we uit
met een lunch aan democratische prijs, besluit Chef Michaël.
En voor wie zich wil laten
verrassen, kan via een Wandeling doorheen
de Kaart op en top genieten van het beste van de Griekse Tafel in
restaurant BARBOUNI, onlangs nog genomineerd door de Gouden Goesting.
GOUDEN GOESTING 2017
Intussen is bij de
organisatoren van de GOUDEN GOESTING gratis lifsstylemagazine bij de kranten
De Morgen en Het Laatste Nieuws restaurant BARBOUNI in het oog gevallen en
naderhand in West-Vlaanderen genomineerd voor de GOUDEN GOESTING 2017.
Lekkerbekken die restaurant
BARBOUNI al wisten te genieten of die er meer willen van weten, kunnen nog voor
15 oktober hun stem uitbrengen en hiermee beslissen welk restaurant de Gouden
Goesting 2017 wint, met stip voor restaurant BARBOUNI.
Dinsdag 12 september 2017
wordt met gouden letters geschreven in de notulen van de Orde van de
Paardevissers Oostduinkerke. De wereldvermaarde Orde ontving zopas de titel van
KONINKLIJK, persoonlijk toegekend door koning Filip en koningin Mathilde, die
samen met de Paardenvissers het zilte nat van de Noordzee in Oostduinkerke
trotseerden op zoek naar een nieuwe vangst. Het 50-jarig feest kon toen al niet
meer stuk.
Halve eeuw Orde van de Paardevisser
Oostduinkerke keek er al een
paar maand reikhalzend naar uit om in het najaar de vijftigste verjaardag te
vieren van de Orde van de Paardevisser. De titel van Koninklijk er boven op. In
deze halve eeuw wist de Orde zich in alle hoeken van de wereld bekend en
befaamd te maken. De nationale en internationale culinaire en gastronomische
uitwisselingen met tientallen verenigingen uit alle windstreken zorgden ervoor
dat hun garnalensoep en hun paëlla wereldvermaard werden. Met dank aan een
flinke groep vrijwilligers die Oostduinkerke én hun paardevissers in het hart
dragen.
Het begon allemaal in maart
1967 toen een groepje ondernemende lieden uit Oostduinkerke het idee hadden om
de paardenvissers alle eer toe te wijzen die ze verdienden. Een vzw werd
gesticht met als doelstelling het in stand houden en bevorderen van het
garnaalkruien, tegelijk een ode te brengen aan de paardenvissers en hiermee het
toerisme in de Westhoek in het algemeen, in Oostduinkerke en Koksijde in het
bijzonder, te bevorderen. Dit alles werd officieel na bekendmaking in het
Belgisch Staatsblad van 8 juni 1967. De Orde van de Paardevisser was een feit.
Het eerste bestuur bestond
uit zes man: Erik Bouchery (Voorzitter), Eric Claus (Administratie), Yvo
Degrave (Public Relations), Raymond Coppilie (Praktische organisatie), Armand
Philipart (Penningmeester) en Jean-Marie Pylyser (Secretaris). Frans Verriest,
Roger Verhue, Marcel Christeyns, Jozef Marrannes, André Demolder, Roger Pattyn,
Etienne Vanneste, André Lamote en Daniël Peremans waren de andere stichtende
leden.
Vandaag leidt voorzitter
Marc Sirjacobs als voorzitter de Orde met vaste hand, geruggensteund door Dirk
Merlevede (onder-voorzitter), Luc Vandierendonck (secretaris), Luc Ghyssels
(penningmeester) en de leden René Decorte, Fernand Lensens, Ghislain Storme en
Lieven Louwagie.
RIDDERS
De Orde werd meteen een
graag geziene gast bij tal van organisaties. Intussen drukt de Orde al 50 jaar
met klasse haar stempel op vele culturele en gastronomische activiteiten en
onthouden zich van elke politieke of filosofische strekking. De Orde maakt zich
ook op gepaste tijden sterk om verdienstelijke personen tot de Orde op te nemen
en als dusdanig door de Grote Raad van Waardigheidsbekleders tot Ridder
geïntroniseerd. Lui die de Orde op een of andere manier steunen of hun
medewerking verlenen aan het welslagen van een organisatie worden door de Grote
Raad aangewezen. De lijst is dan in vijftig jaar ook al flink aangedikt en
toont bekende figuren als Wilfried Martens, Jos Chabert, Marleen Vanderpoorten,
Paul Dekeersmaecker, Pierre Troisgros, Paul Bocuse en onder andere Paul Breyne.
In 1970 kreeg Manneken Pis het groot ornaat van de Orde aangetrokken. Het is
meteen duidelijk, de Orde staat pal achter initiatieven die betrekking hebben
met Cultuur, Gastronomie, Natuur en Sociale Werken.
VIERDAAGSE VAN DE IJZER
Teneinde haar doelstelling
trouw te blijven pakt de Orde met de regelmaat van een klok uit met het
klaarmaken en verkopen van garnalensoep en paëlla aan het grote publiek. De
opbrengst ervan wordt gebruik om een of andere goed doel te steunen, waar
nodig. Een van die organisaties was een jaarlijkse wandeltocht van één dag.
Dit gaf de gelegenheid aan het grote publiek om het prachtige natuurschoon van
de Westhoek op aangename manier te ontdekken. De tocht groeide stilaan uit haar
voegen. Met dank aan de steun van het Ministerie van Landsverdediging en de
gemeente Koksijde. Hieruit groeide de intussen vermaarde Vierdaagse van de
IJzer, wandeltocht die geen enkele fervent stapper wil missen. De Vierdaagse
behoort momenteel tot de grootste wandelevenementen van ons land, vertelt
huidig voorzitter Marc Sirjacobs.
CULTUUR MET GROTE C
Ook op cultureel vlak is de
Orde van de Paardevisser bijzonder actief. Tweejaarlijks pakt de Orde uit met
een kunsttentoonstelling. In het verleden mochten we steeds rekenen op de
medewerking van grote kunstenaars Paul Delvaux, Jan Dieusart en onder andere
Jos Minne, wat voor ons een onbetaalbare steun betekende. Ook onze veelvuldige
reizen en uitstappen staan onder de noemer cultuur geboekt. Deze trips staan
dan ook uiteraard steevast in het teken van onze hoofdactiviteit garnaalvissen
in het bijzonder en bijdragen tot de visserij in het algemeen. Een van onze
absolute hoogtepunten was het bezoek aan de paus in Rome. We werden er met de
nodige egards in audiëntie ontvangen door Johannes Paulus II. Effenaf
onvergetelijk, beklijvend en leerrijk, aldus voorzitter Marc Sirjacobs.
GASTRONOMIE
Na Cultuur pakt de Orde van
de garnaalvisser ook nog uit met een luik gastronomie, zeg maar promotie van
culinaire hoogstandjes omtrent de garnaal. Voorzitter Marc Sirjacobs vertelt:
Onze Orde staat graag borg voor de organisatie van een of andere banket
waarbij de nadruk kan gelegd worden om de producten uit de zee, de garnalen op
kop. We laten niets onverlet wanneer we op stap zijn, zowel in binnen- als
buitenland. We zoeken steeds een tafel in restaurants waar landgenoten onze
grijze garnalen op het bord serveren. Ook op het vlak van de Champagne zitten
we goed. In beperkte oplage brengen we elk jaar onze Champagne op de markt,
godendrank voorzien van een speciale capsule waarop telkens een nieuwe
beeltenis prijkt van een paardenvisser. Deze capsules zijn door de beperkte
oplage dan ook sterk gegeerd door de placomusofielen,
zeg maar verzamelaars ervan. De opbrengst van zowel onze culturele als de
culinaire organisaties gaat elk jaar naar enkele goede doelen. Zo mocht de
Spina Bifida, de MS-Liga en onder andere het Kinderkankerfonds UZ Gent al
diverse jaren op steun rekenen van de Orde
GARNAALVISSERS TE PAARD
De paardenvissers die
vandaag nog actief zijn of zich ten dienste stellen, zweren nog elke dag bij
het product GARNAAL. De ervaring steunt en leert de jeugd. Het kan dus best
zijn dat je, bij het aanschouwen van de garnaalvissers deze zomer, één van deze
bonken op stoere boerenpaarden de golven ziet doorploegen, op zoek naar de
beste garnalen: Xavier Vanbillemont, Marius Dugardin, Dominique
Vandendriessche, Bernard Debruyne, Gregory Debruyne, Yoshi Delanker, Pieter
Dedier, Stefaan Hancke, Johan Vanmassenhove, Thomas Vanmassenhove, Chris
Vermote, Nele Bekaert, Gunter Vanbleu, Johan Casier, Raymond Devos of Maurice
Denecker, Thibeau Lahousse, Lucas Hancke, Eddy DHulster en Roland
Vanbillemont.
Elk jaar mag een delegatie
van de Orde van de Paardevisser en enkele paardenvissers de eerste garnalen van
het seizoen gaan aanbieden bij de koning, en dit al jaren lang. In oktober 2016
trokken de leden van de Orde van de Paardevisser onder leiding van voorzitter
Marc Sirjacobs, samen met de paardenvissers Stefaan Hancke, Marius Dugardin,
Christ Vermote en de eerste vrouwelijke paardenvisser Nele Bekaert naar het
Koninklijk Paleis in Brussel.
KONINKLIJKE ORDE
De Orde ontving intussen de
titel Koninklijk. Dinsdag 2
septemberzakten het koningspaar af naar
het strand in Oostduinkerke waar de vorst de titel persoonlijk kwam
overhandigen. Naderhand genoot het koninklijk paar van een demonstratie
garnaalkruien ter hoogte van Surfclub Windekind. Naderhand waagde koningin
Mathilde zich aan wat garnaalpellen, wat uiteindelijk mooi lukte na expliciete
uitleg van de Oostduinkerkse pelsters. Burgemeester Marc Vanden Bussche stelde
de koning naderhand gerust, dat de traditie van het garnaalvissen te paard, verder
in ere zou worden gehouden. Met dank aan de jongeren generatie die klaar staat
om dit stukje werelderfgoed hoog in het Oostduinkerkse vaandel te houden.
Voorzitter Marc Sirjacobs en zijn dynamisch bestuur staan daar intussen al lang
borg voor.
Hoe dan ook, de Orde van de
Paardevissers en de Paardenvissers Oostduinkerke zijn een internationaal
begrip, een hechte groep die elke dag een ode brengt aan de grijze garnaal,
zonder meer beste wat de Noordzee ons weet te bieden.
Wie
houdt van Duitsland en slechts over een paar vrije dagen geschikt, tegelijk gek
is van een stevige brok geschiedenis en wil proeven van casinos en
warmwaterbronnen, zit gebeiteld in de driehoek Wiesbaden Frankfurt Mainz.
Drie toppers gekleefd aan de oevers van de Rijn en de Main, die LAUWERS REIZEN
op subtiele wijze omtovert tot een heerlijk blits driedaags verblijf, regionale
keuken en dito biertjes binnen handbereik. Puur genieten.
oooooOOOOOooooo
Wiesbaden, Nice van het Noorden
Ruim 2000 jaar geleden
ontdekt door de Romeinen plukt Wiesbaden daar vandaag nog elke dag de vruchten
van. Niet zonder trots genieten de zowat 300.000 inwoners van de bijnamen Nice
van het Noorden of de Stad der Villas. Dank zij die Romeinen bouwde Wiesbaden
zich uit tot Gezondheidsstad. Meer dan twintig warmwaterbronnen sieren de stad.
Voeg daarbij de visie van keizer Wilhelm II, geflankeerd door enkele
toparchitecten en de stad groeide uit tot een van de elegantste steden aan de
Rijn. Getuige zijn vandaag de ontelbare imposante villas, herenhuizen,
kuuroorden en casinos, allen omringd door weelderige parken en plantsoenen.
Symbool voor de stad is het
Kurhaus met het casino dat in 1907 is gebouwd door keizer Wilhelm II. Verder is
het in de stad genieten van de protestantse Marktkirche, het Hessische
Staatstheater en onder andere het Landesmuseum, indrukwekkende gebouwen die
allen tekenen voor de grandeur van de historische binnenstad.
Maak zeker wat tijd om de
Neroberg te beklimmen. De minder goede stappers kunnen gebruik maken van de
Nerobergbahn, een kabelbaan die gevoed wordt door waterdruk. Een technisch
hoogstandje, meer dan honderd jaar oud. Van op de Neroberg ontdek je hoe mooi
Wiesbaden is en is het tegelijk genieten van de pracht en praal van de
Russisch-Orthodoxe kerk van de heilige Elisabeth, in zandsteen opgetrokken in
1847. De vijf vergulde torens zijn de kroon op het werk van deze zowat oudste
Russische kerk in Duitsland. Iets verder op kan men een blik werpen om een
authentiek kerkhof waar uitsluitend Russische burgers uit Wiesbaden hun laatste
rustplaats krijgen.
Mainz, parel aan de Rijn
Andere topper is Mainz, de
grootste stad van deelstaat Rheinland-Pfalz en gelegen aan de samenloop van
Rijn en Main, goed voor ruim 200.000 inwoners. De indrukwekkende Dom St.-Martin
is gebouwd uit rode zandsteen en waarvan de eerste steen al in 975 is gelegd.
Deze kathedraal domineert de eeuwenoude binnenstad, de Altstadt, met de Augustinerstrasze
als bijzonderste ader.
Opvallend is de vriendelijke
sfeer die Mainz uitstraalt. Geen wonder eigenlijk als men weet dat de stad na
Keulen zonder meer dé carnavalsstad bij uitstek is, alhoewel men het hier
niet heeft over carnaval, maar over de Fastnacht.
Meer nog, waar in Keulen Alaaf de groet bij uitstek is, is Helau de uitroep. Mainz is een niet te missen stad voor
carnavalisten.
Andere bezienswaardigheid is
de Sint-Stefanuskerk op het hoogste punt van de stad. De kerk is vooral beroemd
omwille de blauwe gebrandschilderde glasramen van de bekende Franse kunstenaar
Marc Chagall.
Verder is het genieten van
het Gütenberg-museum terwijl de gastronomen zich te goed kunnen doen in tal van
gezellige eethuizen, restaurants en wijnstubes. Wijn is trouwens een van de
grote trekpleisters in Mainz. Elk jaar kan men er met volle teugen genieten van
de Mainze Wein Markt, goed voor een honderdtal allerhande kraampjes, eind
augustus. Tientallen wijnboeren stellen hun beste flessen voor en is het feesten
geblazen. Om de haverklap is er op het Marktplein feest met optredens waarbij
de smulpapen zich te goed doen aan de vele eettentjes, wijnstandjes en in de
sfeerrijke Biergarten. Niet te versmaden zijn de Kupferbergterrassen, waar de
wijnen welig vloeien.
Frankfurt, wereldstad aan de Main
Frankfurt, een naam als een
klok, niet alleen de grootste stad in de deelstaat Hessen, maar tot ver buiten
Europa, is zonder meer een metropool met wereldwijd aanzien. Traditie gaat hier
hand in hand met modernisme, cultuur met business, met de financiële wereld aan
hun voeten. Uniek hoeveel banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals
er huizen. Tegelijk is de internationale luchthaven de derde grootste van
Europa, na Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle in zake passagiers, de
grootste zelfs als het om cargo gaat. Frankfurt is duidelijk het kloppend hart
van Europa en telt ruim 700.000 inwoners.
Deze schitterende stad wordt
niet alleen internationaal bestempeld als het financiële epicentrum van
verenigd Europa, maar kan tegelijk bogen op een rijke traditie. Op de
Römerberg, in de oude stadskern, werden er reeds in de 9de eeuw
jaarmarkten op het getouw gezet. Te danken aan de ideale ligging aan de Main.
Vandaag staat de Römer, met zijn vijfhoekig centrale markt, symbool voor alles
wat met beurzen, tentoonstellingen en evenementen te maken heeft.
Ook al ben je niet direct
een fervent kerkbezoeker, laat niet na even de Dom en de Paulskirche
(Sint-Pauluskerk) te bezoeken. De Dom laat tal van schitterende kunststukken
zien en is gewijd aan de heilige Bartolomeus. Het werd opgetrokken in de 14de
en 15de eeuw en bevindt zich op de Römerberg. De Paulskirche laat
zich bewonderen in de binnenstad en is gebouwd in 1789. Sinds de Tweede
Wereldbrand is dit geen kerk meer en staat het sindsdien open voor
tentoonstellingen, beurzen en allerhande evenementen. Leuk weetje, in 1848
hield het Frankfurter Parlement er zelfs zijn vergaderingen.
Topper die je niet links mag
laten is een bezoek aan de MAIN TOWER, in de Neue Mainzer Strasze, te midden
diverse andere wolkenkrabbers. De Main Tower meet 200 meter, telt 56
verdiepingen en nog eens vijf ondergronds. De bouw ervan duurde drie jaar en
werd in gebruik genomen in 1999. Op verdieping 53 en 54 bevindt zich de hoogste
fitnessclub van Europa. Een superlift brengt je zonder storende geluid in
minder dan een minuut naar de top, die je een adembenemend panorama over
Frankfurt laat zien. Liever te voet? Dan ben je zoet met liefst 1.090 trappen.
Trek in een hartige hap? Dan wacht op de 53ste verdieping een leuk
restaurant. De lift brengt je ernaar toe in 45 seconden. Een uniek zicht over
de stad is je beloning. De Main Tower is dagelijks te bezoeken.
Ook op gastronomische vlak
zit je goed in Frankfurt. Niet alleen zit de Altstadt bol van de leuke
eettentjes, je vindt er restaurantjes naar ieders keus en beurs. Vergeten we
het niet, Frankfurt heeft een passie voor appels. Appelwijn is immers de
nationale drank van Frankfurt.Het wordt
je vlug duidelijk, de appel, de verboden vrucht waarmee Eva op aangeven van
de slang weet je wel Adam wist te verleiden is in Frankfurt zowaar een begrip
geworden. De appel en zijn soortgenoten worden er graag omgevormd tot appelwijn
van hoogstaande kwaliteit. De passie van de appelkwekers kent geen grenzen.
Sinds 2007 zijn ze zowat op alle appelwijnbeurzen te bewonderen. Frankfurt is
al meer dan 250 jaar het epicentrum van de appelwijn en daar zijn ze fier op.
Om je bezoek leuk af te
ronden, mag je een boottocht op de Main niet overslaan. Voor een prikje vaar je
een klein uurtje met een van de vele luxeboten voorbij de mooiste gebouwen en
geniet je van de uitzonderlijke skyline die Frankfurt al vlug de naam van Mainhattan opleverde. Aan boord kan je
genieten van het lekkers dat de bakker aan boord bracht. Geen zoetekauw die kan
weerstaan aan de heerlijke taartjes, de Schokoladenkuchen ofte chocoladetaart
in het bijzonder.
VERBLIJF
LAUWERS Reizen kiest voor
deze heerlijke driedaagse kennismaking met toppers als Wiesbaden, Mainz en
Frankfurt, hierbij voor een verblijf in het 4-sterrenhotel Best Western Premier
IB Hotel Friedberger Warte, op een boogscheut van het centrum van Frankfurt.
Uitstekend hotel en prima keuken.
BROCHURE
Brochures Dagreizen, All In
Rondreizen, Zonbestemmingen, Strand- & Bergvakanties, Kerstmarkten en onder
andere Sneeuwvakanties met Skifriends worden u op eenvoudige vraag gratis
toegestuurd.
De Orde van de Paardenvissers, erkend als werelderfgoed van de Unesco,
bestaat 50 jaar. Reden te meer voor de wijnen uit de Centre Loire om die
verjaardag te ondersteunen en deel te nemen aan de festiviteiten die
plaatsvinden op 5 augustus op de
zeedijk van Oostduinkerke.
De wijnbouwers zijn alvast verheugd want door deze samenwerking worden twee
authentieke en traditionele beroepen aan het publiek voorgesteld.
Bovendien zijn het twee uitzonderlijke producten van al even
uitzonderlijke terroirs. En net dat maakt het huwelijk perfect: garnalen, de
kaviaar van de Noordzee met zijn zilte toetsen, in combinatie met de frisheid
en rijkheid van de wijnen uit de Centre Loire op basis van sauvignon blanc.
Diverse animaties kleuren het programma met o.m. een schattenjacht op het
strand, lees : het opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire, uiteraard
met een plastieken schop, tot demonstraties van de paardenvissers en een
wereldrecordpoging met de bereiding van de grootste Noordzeepaëlla.
Dagprogramma
11u00
17u00: Proeverij en verkoop van wijnen uit de Centre Loire
11u00:
Bereiding van paëlla op basis van Noordzeespecialiteiten :
wereldrecordpoging !
11u00:
Schattenjacht op het strand opgraven van flessen wijn uit de Centre
Loire
12u00:
Aperitief met muzikale animatie
14u00:
Demonstraties paardenvissers
15u00:
Start verkoop paëlla
17u00:
Receptie voor de leden van de Paardenvissers in de tent van de Centre
Loire
De appellations van de Centre Loire
Sancerre
Twee druivenrassen kenmerken Sancerre : sauvignon blanc en pinot noir. De
witte wijnen zijn fris, fijn en fruitig. Rosé staat voor zacht en subtiel
terwijl de rode wijnen aromatisch en rond zijn.
Pouilly Fumé & Pouilly sur
Loire
Twee druivenrassen domineren de wijngaarden : sauvignon blanc en
chasselas, die de productie van de AOP Pouilly sur Loire voor zijn rekening
neemt. De sauvignon zorgt voor frisheid en het aparte aroma
van vuursteen indien afkomstig van de uitzonderlijke silexterroirs van
Pouilly. De chasselas, die het ook voortreffelijk doet in de Savoie en Zwitserland,
voelt zich bijzonder goed in zijn schik op de verschillende bodemtypes van
Pouilly.
Menetou-Salon
De homogeniteit van de terroirs van Menetou-Salon zorgt voor uitstekende en
goed getypeerde sauvignon blanc en pinot noir wijnen.
Quincy
De wijngaarden staan aangeplant op een bodem van zand en mergel die snel
opgewarmd worden door de zon. Ook hier doet de sauvignon blanc het uitstekend.
Het zijn wijnen met veel expressie te danken aan die uitzonderlijke terroirs. Reuilly
De wijngaarden staan aangeplant op zacht glooiende hellingen die vooral bestaan
uit kalk en terrassen van zand en mergel die flink wat zon krijgen. Die
expositie, langs de oevers van de Arnon en de Cher, zorgt voor wijnen met flink
wat rijpheid en materie.
Coteaux du Giennois
Strekken zich uit langs de oevers van de Loire, tussen Gien en Cosne-sur-Loire.
Een wijngaard in volle ontwikkeling met authentieke wijnen die hun
originaliteit te danken hebben aan hun terroir.
Châteaumeillant
Ten zuiden van Bourges situeert zich deze zeer oude productieregio waar rode en
roséwijnen gemaakt worden van sterk getypeerde terroirs (blend van
hoofdzakelijk gamay met maximum 40% pinot noir, of tot 10% pinot gris voor de
rosé).
Het Zeeuwse mosseldorp Philippine opende
zopas het nieuwe mosselseizoen in combinatie met de verkozen mosselwijn
2017-2018. Een initiatief van het Culinair Mosselgezelschap bestaande uit
zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van
Zeeland nieuw leven in te blazen.
Wie Philippine zegt, zegt mosselen.
Een voormalig vissersdorp met 2.200 inwoners, maar wel met zo'n 800
restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het
bereiden van mosselen op diverse wijzen.
Aan het woord is één van de
initiatiefnemers Erik de Bruijne:
Philippine is van oudsher (omstreeks
1820) één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de
Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid
aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, omdat onze mosselroots op
generatie op generatie in ons bloed zit en dus ook in het samenwerkingsverband Culinair
Mosselgezelschap.
PICPOUL DE PINET MOSSELWIJN VAN HET JAAR
Tegelijk met de mossellunch in restaurant De Kaaie werd
ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers van
Europese witte wijnen stuurden hun ultieme mosselwijn in. De wijn die de beste
wijn-spijs combinatie met de mosselen heeft. Deze werden blind en in een willekeurige
volgorde geproefd. Het Culinair Mosselgezelschap koos uiteindelijk voor de Picpoul
de Pinet, Domaine Guillemarine, als de mosselwijn van 2017-2018.
Winnaar Aflons Kiljan van Kwast Wijnkopers: De Picpoul
de Pinet is een zinnenprikkelende wijn als mosselbegeleider in optima forma. In
het herkomst gebied van deze wijn, kom je hem tegen bij elke mosselkraam, waar
hij naar hart en lust wordt gedronken bij zilte zaligheden..
De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende
restaurants in Philippine worden geschonken. De mosselmiddag werd opgefleurd
door cabaretier Joost van Hyfte.
HET CULINAIR MOSSELGEZELSCHAP
Het samenwerkingsverband Culinair
Mosselgezelschap uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants:
Le Touquet-Paris-Plage,
iedereen kent het bij naam, maar het is geenszins een badplaats zoals vele
anderen. Het ligt naast de monding van de Canche, rivier die toegang geeft tot
het Kanaal en palend aan het vissersdorpje Etaples en het historische
Montreuil-sur-Mer, al ligt dit stadje zowat tien km van de zee. Pas gesticht in
de jaren 1800 wist het zich snel te ontwikkelen tot wat het vandaag is: een
unieke parel aan de Côte dOpale, stek om te zien en zich te laten zien.
Het begon allemaal nadat een
Parijse notaris Jean-Baptiste Daloz halfweg de jaren 1800 een stuk duinen kocht
rond de monding van de Canche en er een kasteel bouwde. Voor groenbeplanting
ontdekte hij dat het alleen bij sparren zou blijven. De zandgrond liet zo goed
als niets toe. Vandaar dat men vandaag nog steeds luistert naar de naam Foret
de Touquet, bos dat zo goed als alleen maar uit dennenbomen bestaat. Na de bouw
van twee herenhuizen werden er nog gronden verkaveld. Jachtvriend Jean Hippolyte
Delaunay de Villemessant, journalist en stichter van dagblad Le Figaro, kwam
met het idee naar voor om Le Touquet via Parijs bekend te maken. Le Touquet-Paris-Plage
was geboren. Niet dat de Parijzenaars meteen zo happig waren om eventjes naar
de zee te komen, maar Le Touquet trok mede door de schitterende villas het
rijkste volk aan. Heel wat van dit cultureel erfgoed is vandaag nog te
bewonderen.
BRITTEN
Begin 1900 maakte de Britse
steenrijke industrieel John Whitley kennis met Le Touquet-Paris-Plage, werd er
verliefd op en bouwde het verder uit tot de place to be. Le Touquet werd meteen
zelfstandig en groeide in de jaren 20 30 uit tot een badplaats dat zijn
gelijke niet kende. Vooral de Britse en Parijse beaux-monde kwamen er zich vestigen en bouwden villas, landhuizen
en statige herenhuizen. Le Touquet scoorde zeer hoog bij de aristocratie.
Schoorvoetend kwamen nu ook de Parijzenaars afzakken zodat deze elegante
badplaats een vaste stek werd van de rijken der aarde. Naderhand liepen keizers,
koningen en vooral de Britse adel mekaar voor de voeten. Vandaag is die elitaire
grandeur weliswaar verdwenen, maar is de badplaats toch nog sterk gewild voor
de meest gegoede lui. Het uitbouwen van de golfsport, het aanleggen van een renbaan,
een lokaal vliegveld en de oprichting van twee casinos zijn de ideale
zuignappen om van Le Touquet-Paris-Plage een plaats te maken waar men wil
gezien zijn. Met de groei van de diverse watersporten blijft deze badplaats nog
sterk gegeerd.
KUNST EN KUST
Met dank aan de reeds geciteerde
notabelen groeide Le Touquet-Paris-Plage stilaan uit tot de trots van de Côte
dOpale. Het kilometerslange strand is enig en een bron van gezondheid. Geen
indrukwekkende gebouwen noch hoogbouw, maar architectuur daterend uit de tijd
tussen de twee wereldbranden. Een reeks vakhuizen, de Village Suisse en Hotel
Westminster doen denken aan de statige gebouwen die we kennen in de Britse
steden Bath en Londen. Het stadhuis (gebouwd in een mengelmoes van stijlen)
kijkt statig over de vele villas die de rijkdom van weleer nog steeds
accentueren. Laat niet na om een blik te werpen in het Musée du Touquet, al was
het maar om de werken van de impressionisten Henri Le Sidaner en Eugène Boudin,
meesters in marines.
GASTRONOMIE
Schoon volk brengt tering en
nering mee. Zo ook in Le Touquet-Paris-Plage waar men geen tekort heeft aan leuke
eethuizen. Deze zijn vooral te vinden in Rue Metz, dwarsstraat van de grote
ader Avenue du Général de Gaulle en Rue St-Jean, op een boogscheut van het
strand. Topper is alvast PERARD
(www.perard-letouquet.fr), goed voor traiteur, grill, oesterbar, viswinkel en
uitstekend restaurant. Liefhebbers van zeevruchten, een vangverse kreeft,
baars, brasem, tarbot, langoustines of gegilde gambas, zitten hier op de goede
plaats. Chef-grill Laurent maakt van je kreeft een delicatesse.
Zin in een snelle, maar
lekkere hap, dan zit je goed in brasserie LES SPORTS
(www.brasserielessports.fr).
Hier wordt je verwent door Joël Fauchois, met zijn 45 jaar dienst wellicht de
oudste maître in Le Touquet-Paris-Plage. Vlugger dan zijn schaduw en de schotels
zijn verrukkelijk. Le Welsh Rarabit
(warme kaasschotel), de Sole Meunière met
Rattes du Touquet zijn subliem. Of laat je portie Potjesvlesh vergezellen van een Crèpe
Suzette als toetje. Onweerstaanbaar.
Voor wie topproducten uit Le
Touquet-Paris-Plage wil meenemen naar huis, mag een bezoek aan AU CHAT BLEU (chocolade), ARTS
GOURMANDS (patisserie) en natuurlijk de reeds eerder geciteerde vishandel
PERARD niet ontbreken. Dat alles te vinden in de
gastronomische straat bij uitstek: rue du Metz.
LE TOUQUET VANUIT DE LUCHT
Wie deze heerlijke badplaats
uit een ander oogpunt wil bekijken, dan wacht de vuurtoren Canche op uw bezoek.
Dit in 1951 in gebruik genomen 53 meter hoge maritieme meesterwerk laat je
eens boven de schilderachtige vallei van de Canche en de heuvels van Artois
bewonderen. Je moet er evenwel 44,60 meter hoger en 274 treden voor over hebben.
Maar het loont de moeite. Tegelijk is het genieten van het panorama dat de
middeleeuwse muren van het naburige Montreuil-sur-Mer, de sparrenbossen van Le
Touquet en met enig geluk, ook de kliffen van Dover laat bewonderen. De
zeebries zorgt er op een zomerse warme dag voor een welgekomen verfrissing. Met
dank aan de gids Régis.
ETAPLES
Wil je het bruisende leven
van Le Touquet-Paris-Plage even achter je laten, dan kom je tot rust in het
gezellige vissersdorpje Etaples, gekleefd aan de oevers van de Canche. De
viskraampjes op de Quai de la Canche zorgen dagelijks voor aanvoer en verkoop
van vis. Met de PLANETE OCEAN en AUX PECHEURS dETAPLES wachten twee verschillende
visrestaurants. In de OCEAN is het genieten van een brasserie in bistro stijl.
Toprestauratie is te genieten in restaurant Aux Pêcheurs d Etaples. Gastvrouw
Emily Ogez zorgt er meteen voor dat men zich onmiddellijk thuis voelt. In de
keuken zwaait Chef Gèrard Auvray al sinds 1985 met de pollepel. Zijn keukenteam
hangt aan zijn lippen. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes. Laat je
gerust verleiden door de Marmite
Etaploise au Champagne en de Petite
Bouillabaisse du Pêcheur. Uiteraard niet te versmaden zijn de onvergelijkbare
Fruits de Mer, getekend Chef Gèrard
Auvray en zijn team. Om duimen en vingers af te likken. Een heerlijke Pouilly
Fumé zorgt voor de rest.
MAREIS
Om je bezoek aan Etaples af
te ronden en je houdt van zeevisserij, wordt je aangenaam verrast door een
bezoek aan het marinecentrum Maréis, Boulevard Bigot Desclers, op wandelafstand
van restaurant Aux Pêchers dEtaples. Hier leidt gids Jean-Gabriel, zeg maar
Gaby, je op meesterlijke wijze binnen in het wereldje van de visserij. Als ex-reder en
kapitein van een vissersschip kent hij de knepen van het vak. Een must voor
elke liefhebber. Het respect voor de hard werkende vissers kan na dit bezoek
alleen maar groeien.
LOGEREN
Le Touquet-Paris-Plage heeft
een brede waaier van hotels voor ieders beurs. Toppers zijn alvast Hotel
Barrière Le Western, Best Western Grand Hotel Le Touquet en onder andere
Novotel Le Touquet Thalassa. Meer info: www.letouquet.com
Hoe dan ook, een verblijf in
Le Touquet-Paris-Plage is steeds te kort. Het heeft veel meer dan een citytrip
in huis. Een weekje genieten in deze parel van de Côte dOpale is top. Deze
badplaats heeft werkelijk alles in huis voor een heerlijke vakantie, dicht bij
de Westhoek: een mooi bewaard duinengebied, een uniek dennenbos, een
onvergelijkbaar weids en elegant strand, een harmonieuze uitbouw met Franse en
Britse architectuur en onder andere sierlijke villas omringd door schitterende
tuinen. En dan is er nog de golf. Maar dat is voor een volgende keer.
Ze mag dan al niet meer 100%
in de spotlights staan, een fenomeen zal ze steeds blijven. Haar lach is
intussen onsterfelijk geworden, was in de jaren 90 hét boegbeeld van de Vlaamse
televisie en kind aan huis in het Middelkerkse Casino. Vandaag staat ze opnieuw
voor de klas en is op vele plaatsen in Vlaanderen een veel genodigde ere-gast:
Margriet Hermans.
Aan tafel met de zee als decor
in restaurant Agua del Mar Ostend Queen in Oostende is Margriet als vanouds
weer zichzelf. Grappen, grollen, lachen en vooral genieten. De succesrijke koningin
van het Vlaamse lied is niet alleen een topper op de planken, ook aan tafel
kent ze haar plaats. Ik eet graag en geniet van zowat elke schotel, maar mijn
voorkeur gaat naar alles van het varkentje. Zonder meer het summum van
gastronomie. Hmmm, laat maar komen die varkenspootjes lacht Margriet
smaakvol.
VARKENTJE IS HEILIG
Terwijl Chef Tom zich in de
keuken uitslooft en Patricia en Patrick zich ontfermen over de wijnen, schuift
Margriet haar tafelfavorieten naar voor. Mocht het mijn laatste tafelgenot
zijn dan kies ik voor twee mooie voorgerechtjes: eerst een Gebakken tong uit Nieuwpoort,
gevolgd door Koninginnehapjes met kleine stukjes tong, gehaktballetjes en wat
kalfszwezeriken. Zalig Laat daarna maar het varkentje aanrukken. Een portie
varkenswangetjes, een pootje en niet te vergeten, een staartje. Heerlijk. Bij
Chef Johan Segers in restaurant t Fornuis in Antwerpen schuif ik graag aan
voor zijn krokante varkensbereidingen, schotels die de lekkerbekken naar de
Zevende Hemel leiden Zalig .
Dit betekent evenwel niet
dat Margriet een mals stukje kalfsvlees of een gemarineerde drie maand gerijpte
t-bone steak, in boter gebakken, links laat liggen. Dat gaat er steeds goed
in. Natuur gebakken, geen roomsaus. Simpel als het kan, dat is al moeilijk
genoeg, stelt Margriet, gevolgd door een onnavolgbare lachsalvo. Eega Frank
geniet mee.
KAZEN TROEF
Een maaltijd is volgens
Margriet niet volledig zonder kazen. Hiervoor kies ik graag voor zachte
smeuïge kaasjes met Reblochon, Brie, Cammenbert, Cremeux de Bourgogne,
Maroilles, Epoisses en uiteraard de geitenkaasjes als toppers. Neen, geen
geaderde kazen. Het moet in de mond smelten, aldus Margriet die niet direct
een zoetekauw is. Ik eet zo goed als geen chocolade. Pralines? Hooguit een
tiental per jaar, op de gastvrouw plezier te doen. Maar een Dame Blanche met
wat lopende chocolade, dat gaat nog.
NOOIT SMOOTIES
Margriet is tegelijk een groot
liefhebber van groenten en zegt nooit neen tegen een wokgerecht, maar dan wel gekruid.
Bij gelegenheid laat ook een stukje Thai of Japans haar niet onverschillig. In
geen geval laat ik me verleiden om eendenlever tot mij te nemen. Niet omdat ik
het niet lekker vind, maar uit overweging omdat de beestjes op een eerder
uitzonderlijk onnatuurlijke wijze gevoed worden. Neen, dat kan niet. Daarom wil
ik het niet eten. Punt. Het lachje komt er dit keer niet. Wel nog de melding
dat ze ook niet te vinden is voor orgaanvlees, noch voor kaviaar. Dit is
buitensporig duur. Geef mij maar mijn varkentje.
Het voormalig speerpunt van
het Middelkerkse Casino wil evenwel niets weten van al dat moderne gepruts
omtrent gezonde alternatieven. Neem nu de smoothies, gepureerde fruit- of
groentedrankjes. Men stelt het voor als een perfect ontbijt. Maar is het
helemaal niet. Geniet gewoon van een paar lekkere boterhammen met huisgemaakte
jam, wat ham, een gekookt eitje of spiegelei, dat is een ontbijt. Waar gaan we
naartoe?
Met Margriet aan Tafel in OSTEND QUEEN AGUA DEL MAR
Op zowat een uurtje uit de
Westhoek en op een boogscheut van de Côte dOpale ligt, diep verscholen in het
groen, een paradijsje. Hier bouwde de familie Bernard de in 1809 opgetrokken
herenboerderij uit tot een oord van gezelligheid en een oase van rust: La Ferme
du Vert. Aansluitend, en zeker niet te versmaden, wacht een succulente tafel.
Jozef en Anny Bernard lieten
in 1982 hun oog vallen op dit napoleontisch landelijk pand, lieten alles achter
zich en effenden het pad voor hun zoon Thomas die na zijn studies in de
Hotelschool Doornik in 2002 de zaak overnam en verder uitwerkte tot het
prachtig domein dat La Ferme du Vert nu is. De vijftien fraai ingerichte
kamers, cottages en suites getuigen van grote klasse.
VLAMINGEN THUIS
Het laat geen twijfel, het
rustige stekje is intussen een Vlaams buitengoed geworden. Het zijn inderdaad
onze beste klanten, levensgenieters en lekkerbekken die houden van een fijne
tafel, stelt Thomas Bernard, geflankeerd door LadyChef Céline Havart, lid Club
Hôtelier du Boulonnais. Haar keuken is landelijk, vol smaak, zonder
tierlantijntjes en verrukkelijk. We genoten van het Degustatiemenu waarbij de
Ganzenlever, de Tarbot, de fijne Hoevekazen (van Fromagerie St. Godeleine) en
de Parfait glacé van witte chocolade de hoofdrollen speelden. Heerlijk. La
Ferme du Vert staat ook borg voor een Menu Bib Gourmand Michelin.
UNIEKE KAMERS
Een verblijf in La Ferme du
Vert is een openbaring. Vredige rust, groen en landelijk genot zijn hier de
grote troeven. De kamers zijn dermate uitgewerkt na een kruising tussen een
voormalige stevige brok landelijke geschiedenis en het hedendaags comfort. Waar
ooit de landbouwers uit de regio Boulogne zich te ruste legden in een of andere
schuur wacht vandaag het summum van rust en kalmte in karaktervolle kamers. Een
paradijs voor de rustzoeker. La Ferme du Vert staat ook open voor seminaries,
feestjes en familiebijeenkomsten. De geschiedenis van deze landelijke parel
biedt alvast heel wat perspectieven. Na het genieten van een zachte nachtrust
wacht een uitgebreid ontbijt met bakverse en frisse producten, aansluitend een
brede waaier kazen van St.-Godeleine.
Het is duidelijk, La Ferme du
Vert eminent lid van LOGIS biedt alles wat de rustzoeker verlangt. En dat
alles zonder een aanslag te plegen op uw beurs.
Ben je dringend aan
een korte break toe of wil je er een of meerdere dagjes op uit, dan ligt de
oplossing binnen handbereik. Gezelligheid, rust, topgastronomie en leven als
God in Frankrijk, je vindt het op anderhalf uur met de wagen vanuit de
Westhoek: het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay,
hartje Artois, op een boogscheut van Arras en Béthune. Een unieke belevenis vol
aangename verrassingen.
Het imposante domein
van La Chartreuse du Val Saint Esprit dateert uit 1320 en was eeuwenlang de
pleisterplaats van de Karthuizerpaters, volgelingen van Sint Bruno die aan de
basis lag van de stichting van de Orde des Chartreux. Het domein ademt in alle
vleugels van het kasteel niets dan geschiedenis. De pracht en de praal, die het
intussen tot hotel omgevormde klooster weet te etaleren, haalden dan ook niets
dan gekroonde hoofden naar deze oase van stilte, ver weg van het gewoel in de
stad. Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal, Jan Zonder Vrees, Filip
de Goede en onder andere Karel de Stoute waren er frequent te gast.
VIER
STERREN MIDDEN GROEN
La Chartreuse du Val
Saint Esprit is met zijn vier sterren een der absolute blikvangers uit de
regio. Het telt 53 kamers, inclusief suite en drie familiekamers, allen
uitgebouwd met de laatste snufjes inzake comfort, inclusief Wifi en safe.
Bovendien is elke kamer anders aangekleed zodat je telkenmale in een andere
wereld van stilte terecht komt. De meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha
groot park dat extra rust uitstraalt. Naast een eeuwenoud bomenpark beschikt
het domein over twee tennisvelden, een fitness en voor wie het nuttig kan
zijn een helihaven. Groen is dan ook een van de grote troeven van het huis. In
de schaduw van La Chatreuse beschikt het domein nog over een driesterrenhotel Best
Western La Métairie. Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries, huwelijken, allerhande
feesten en productvoorstellingen en telt 40 kamers en alle nodige comfort. De
restaurants Le Vasco en La Distellerie verwennen de lekkerbekken.
GASTRONOMISCHE
PAREL
Is La Chartreuse du
Val Saint-Esprit de ideale rustbrenger, het is tegelijk een culinaire tempel
waar Chef Dominique Quay met vast hand de keuken op hoog niveau weet te tillen.
Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II, streekgastronomie te
genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het gemoedelijk wil, zit goed
in restaurant Le Vasco. Chef Dominque Quay kan hierbij rekenen op de getrouwe
Michael Montaigne al een kwarteeuw in het getouw geflankeerd door een
twintigtal medewerkers. Alles wordt immers in huis gemaakt, inclusief
patisserie.
MAITRE-RESTAURATEUR
Jean Constant
Maître-Restaurateur eigenaar van het domein en eega Armelle staan dagelijks
paraat om de klanten het zo leuk mogelijk te maken. Zij kunnen hierbij rekenen
op Myriam Castelain die de algemene leiding in handen heeft. Onze enige
betrachting is het onze klanten het zo aangenaam mogelijk te maken. We willen
dat het hen aan niets ontbreekt en dat het verblijf, hoe kort of lang ook, hen
bij zal blijven en dit zowel op het vlak van de ontvangst, het verblijf, de
culinaire verwenning,kortom het
complete plaatje. Onze leuze Vous servir: notre règle is hier elke dag het
motto van ons volledig team, onderstreept Jean Constant.
TOPARRANGEMENTEN
Het domein La
Chartreuse du Val Saint Esprit pakt uit met diverse arrangementen. Er is
bijvoorbeeld al het verblijf Séjour au Château: een nacht in Privilegekamer, met
exquis Menu Découverte in restaurant Le Robert II (exclusief drank) en
buffetontbijt tegen de prijs van 172,50 euro per persoon.
Het Séjour Découverte
start met een glas Champagne met amuses bij aankomst en laat u twee nachten
genieten in Privilegekamer, aansluitend een diner in brasserie La Distellerie
of Le Vasco naar keus en op dag twee het uitgelezen Menu Découverte in het
toprestaurant Le Robert II (telkens exclusief dranken). Prijs: 310 per persoon.
HOE ER GERAKEN
Vanuit de Westhoek
richting Calais op de A26 richting Parijs en uitrit 6 Béthune en vervolgens de
pijltjes Les Chartreuses volgen.
Feest bij de radiomakers van
Radio Beach uit Nieuwpoort. Omwille twintig jaar Smullen langs de Radio met
culinair en toeristisch journalist Georges Keters, zitten stichter Luc Beauprez
en zijn medewerkers opnieuw aan de feesttafel. Vorig jaar liet de feesttaart immers
35 kaarsjes tellen.
Onder impuls van radiofreaks
Luc Beauprez en Geert Goddefroy uit Nieuwpoort werd op
zaterdag 28 februari 1981 gestart met uitzendingen onder de naam Radio Horizon.
Het werd een inslaand succes. Marc Le Compte (alias Marc De Graaf), Gino Ester
en Kevin Houston (alias Koen Konings) stonden mee aan de knoppen. Na enkele
wettelijk verplichte ingrepen veranderde de naam in Radio Beach, nog steeds
onder leiding van Luc Beauprez en al 36 jaar lang wellicht de populairste
lokale radio aan de Westkust, op 106.1 FM.
20 JAAR SMULLEN
Onder de noemer Smullen
langs de Radio pakt culinair- en reisjournalist Georges Keters uit Middelkerke al 20 jaar, op vrijdagmorgen tussen 10 en
10u.30, uit met lekkerbekkend nieuws als voorgerecht en bruisend toeristische
weetjes als hoofdschotel. Technisch vernuft Geert Delanghe zorgt voor de gepaste muziek. Het accent ligt vooral op de regionale restaurants
aansluitend reisreportages uit alle hoeken van de wereld, elk jaar naderhand
samengebundeld in het magazine De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme. In
diverse horecamagazines maakten we stukjes over restaurants en hotels,
gekoppeld aan de bezienswaardigheden in de onmiddellijk omgeving. Dit bracht
ons op het idee om dat ook op de radio te doen. Radio Beach toen nog Radio
Horizon zag daar bij monde van Luc Beauprez een leuk item in. Soms gingen we
ter plekke in de keuken, een andere keer vertelden we wat er te beleven was in
een of ander land, die we bezochten als reisjournalist. De allereerste
uitzending vond plaats op vrijdag 4 maart 1997. Het werd meteen een schot in de
roos en waarvoor de luisteraars elke vrijdag steevast het oor aan de radio
hielden. Eten en reizen zijn ingrediënten waar iedereen graag van smult (sic).
We zetten regionale chefs zowel als Michelin sterren in de kijker. Als
reisjournalist pikken we uiteraard heel wat mee. Meer nog, onze regio zit bol
van uitstekende restaurants, je moet het heus niet ver zoeken. Je hoeft
helemaal niet naar Brussel, Parijs of Nice te trekken om genieten. Onze Chefs
hier weten met de zee in hun voortuin en polders in hun achtertuin, steevast
het beste op tafel te zetten. Wie tips heeft omtrent een nieuw of leuk
restaurant of op reis een leuk hotel of bijzondere streek op de kop wist te
tikken, kan steeds bij ons terecht. Wie weet is het verhaal straks te horen op
Radio Beach, geeft Georges Keters (info: 0495 22 68 79) nog graag mee.
NOOIT STORENDE RADIO
Radio Beach draait de muziek van de jaren 60 tot vandaag
maar zonder de storende platen. Het moet allemaal lekker in de oren klinken. Zorgeloos
naar de beste muziek luisteren is dan ook het motto van Radio Beach. Geen
kwebbelende DJs of ellenlange inleidingen. De muziek wordt enkel onderbroken
voor nieuws en info uit de regio.
MIJN ZAAK OP DE RADIO
Heel wat handelaars zijn in die 36 jaar dik tevreden dat
hun zaak via Radio Beach dagelijks in het oor klinkt en zodoende op de lippen
ligt. Inderdaad, reclame inkomsten zijn het brood om een radio in de ether te
houden. De radiospotjes zijn door eenieder betaalbaar en worden professioneel
samen op maat van de klant gemaakt, stelt Luc Beauprez. Radio Beach Westkust
is dagelijks 24 uur op 24 te beluisteren op de FM 106.1 en brengt nieuws uit de
Westhoekregio en Frans-Vlaanderen.
Vrijdag 17 Zaterdag 18 en Zondag 19 maart in Oostendse
Hippodroom
CHAMPAGNEFESTIVAL INOOSTENDE
DRIE DAGEN LIFESTYLE & TOPGASTRONOMIE
Het
Champagnefestival Het jaarlijks feest van de Goede Smaak is te beleven in
de Oostendse Hippodroom. Het wordt opnieuw drie dagen genieten van Lifestyle en
Gastronomie. Dat alles van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart 2017 en dat op
wandelafstand van het strand en met een fantastisch zicht op zee. Goed bereikbaar
met de kusttram en met een ruime parking op amper 100 meter, nodigt dit decor
uit om er een groots event te plannen.
Voorzitter
van het organisatiecomité Bernard Vandamme is een gelukkig man. Onze
deelnemers weten waar en bij wie het goed vertoeven is. Heel wat van hen
noteren steevast het derde weekend van maart in het rood in hun agenda:
Champagnefestival in Oostende. Zon organisatie kunnen we niet alleen dragen.
We danken dan ook graag al onze medewerkers, de standhouders en uiteraard de
Champagneleveranciers die weten dat Oostende te betekenen heeft. Bovenal willen
we graag onze secretaresse en duivel-doet-al extra in de kijker stellen: met
NANCY CATTRYSSE zijn we de hemel te rijk. Zij rondt de laatste hoekjes af en
staat zowaar een gans jaar paraat om alles in goede banen te leiden, geeft
voorzitter BERNARD VANDAMME graag mee.
Hoe dan
ook, het worden opnieuw drie mooie dagen. Snelle wagens, lekker eten, boeiende
mensen, muziek, kunst en vooral veel Champagne, zoals de voorzitter het zo
mooi kan stellen.
Vrijdag 17 maart van 17 tot 22
uur
Zaterdag 18 maart van 10 tot 22
uur
Zondag 19 maart van 9 tot 18
uur
CHAMPAGNE TROEF
Deze huizen verwennen de liefhebbers drie dagen lang:
Champagne
lHuiller Fontette
11 bis Rue de lÉcole, 10360 Fontette
Champagne Mongery
Landreville
2 bis Rue du Moulin, 10110 Landreville
Champagne
Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 02310 Charly-sur-Marne
Champagne
Camus-Sartore Villedommange 19 Rue de
lAurore , 51390 Ville-Dommange
Champagne
Louis Dehu
10 Boulevard Saint-Michel, 51480 Venteuil
Champagne
Vve Lanaud
3, place Léon Bourgeois, 51190 Avize
Champagne
Philippe Rouyer
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière
Champagne
Henry David Heucq
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière
Champagne
William Saintot
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-Dor
Champagne
Neret Vely
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps
Champagne
Dauby mère & fille 22
Rue Jeanson, 51160 Ay
Champagne
Lejeune Del Hozanne
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-Dor
Champagne
Breton Fils
12, rue
Courte Pilate 51270 Congy
Champagne
Warnet-Debaets Rue de l
étang 13 51480 Montvoisin-Oeuilly
Champagne
Guilette Brest
14 Rue Gaston Poittevin, 51530 Monthelon
GUSTO CATERING
Gusto
catering is niet zomaar een catering. Nee, er zit hart, ziel en veel passie in hun
visie. De catering is gedreven door ambacht en traditie. Zo werkt men
uitsluitend met ambachtelijke producten uit onze regio en de ons omringende landen.
Ze omarmen opnieuw de klassiekers uit onze keuken, maar geven er graag een
creatieve twist aan.
CHAMPAGNEONTBIJT
Op
zondag is er om 9u een royaal Champagneontbijt
tvv vzw Ithaka. Gusto catering zal u verwennen met een schitterend
buffet aan 25 euro per persoon incl. 2 glazen champagne.
STANDHOUDERS
Arino
Jewels Heikant
42 Meerhout +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor
detail en stijl
Hannes
Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein 8300 Knokke-Heist + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur
aan je interieur.
Les
Saveurs d Antan, gekend
van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading
Hansaeme Foie Gras
Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en
productiemethode hanteert als in de Périgord
Artisanale chocolade uit Veurne
Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de
champagne. Verse truffels en verse boterwafeltjes
J.Hin 16
Een nieuw artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden.
Een topper van formaat
Garage Nissan Geert Brackx Service, kwaliteit en voor ieders beurs
Champagne . in de oudheid omschreven als een edele wijn, vaak
geassocieerd met plezier, feesten en vuurwerk. www.lacaveauxbulles.com
Ensor
Beach
New
beachbar in Oostende Vanaf 01/04/2017 open 7/7 - gelegen tussen de Vlaanderenstraat
en de Kapucijnenstraat.
(tussen Polé Polé beach & Zandsculpturenfestival)
Miss Belgium Coast
De missen
zullen aanwezig zijn op het Champagnefestijn in Oostende
RESTAURANT AU ROY HENRY
Vanaf maart tot einde mei genieten van het Champagne
Kreeftenmenu. Reservaties aanbevolen: 059 51 87 50.
HOTELS
De organisatie stelt tegelijk enkele knappe hotels voor,
zodat uw verblijf op het Champagnefestijn optimaal kan ingevuld worden.
Hotel
IMPERIAL
Van Iseghemlaan 76 rechtover het Kursaal van Oostende Hotel ROYAL ASTRID biedt
u de mogelijkheid te genieten van een welverdiende nachtrust in een dubbel
kamer superior, inclusief ontbijt, tegen de prijs van 135.00 voor 2 nachten !
Het wachtwoord voor de reservatie is : CHAMPAGNEFESTIJN.
Er kan rechtstreeks gereserveerd worden via de balie van het hotel.
Hotel
PACIFIC,
op 50 meter van zee en strand, biedt een CHAMPAGNEFESTIJN formule aan.
Overnachten en gratis naar het Hip Champagnefestijn. Vraag naar
deze formule als u boekt voor het weekend van 18 tem 20 maart. Hotel OSTEND,
vlakbij het centrum, het staketsel en het strand, schenkt u, bij reservering
tijdens het weekend 18 tem 20 maart, gratis ingangskaarten om het Hip
Champagnefestijn te bezoeken.
Solist, jazzcombo, big band, als het om kwaliteitsmuziek
gaat komt men bij Jo Arend terecht. Zo ook voor zijn succesvolle tribute
concerten. Het is ooit begonnen met een Tribute to Fats Domino en de
formule sloeg direct aan.
Zo volgden nog Tributes to Louis Prima, Frank Sinatra,
Ray Charles, Louis Amstrong, Gilbert Bécaud. Straks komen Aznavour, Joe
Dassin, Marc Aryan en zelfs Elvis aan de beurt.
Het gaat in geen geval om imitaties verduidelijkt Jo,
maar in onze eigen stijl, soms met wat frivole of amusante toetsen, maar
met eerbied voor de originele muziek brengt onze combo een der beroemde
zangers voor de geest, en telkens weer voor een enthousiast en dankbaar
publiek.
De arrangementen zijn getekend door Slingeneyer Ghislain.
Het champagnefestijn is een
organisatie van de vzw Champagnefestival
Hotel Andromeda is sinds
2014 in handen van de investeringsgroep Depoorter, Vercaemst & Steenoven en
wordt uitgebaat onder de vlag van C-Hotels.
Het hotel heeft op korte
tijd een grondige renovatie ondergaan waarbij de vergaderzalen, ontbijtruimte, receptie,
bar en kamers werden aangepakt. Het harde werk en de investeringen werpen nu
duidelijk hun vruchten af door als beste hotel van Oostende en de Belgische
Kust te zijn uitgeroepen door Hotel Special, gereputeerd voor zijn
hotelbeoordelingen, wereldwij.
Raf en Michel, eminente uitbaters van De Markt, verlieten
eind vorig jaar hun stek op het Marktplein, verbouwden het voormalig restaurant
t Palingkot in de Havenstraat om tot De Haven en namen er zopas hun intrek.
Een juweel.
De inkom alleen al is een droom: de Nieuwpoortse haven
bij zonsondergang. De zaal is een verademing, de muren belegd met hout op
unieke wijze. Warm, eigentijds, strak, gezellig en goed voor ruim veertig
zitjes, aansluitend een heerlijk salon, goed voor een familiefeesten,
vergaderingen of zo maar een feest in gezellige en intieme kring. En er is nog
meer. Raf en Michel bouwden tegelijk naast de zaal een terrasje uit waar bij
mooi weer kan genoten worden van de troeven van het huis.Boven de bar schittert met een uniek stuk geschiedenis
van het huis, glas in lood verwerkte publiciteit voor een intussen stuk bierhistorie
toen café De Vismijn van Betty Verhaeghe nog een van de Nieuwpoortse toppers
was.
OPEN KEUKEN
In de open keuken voelt Michel zich al meteen als een vis
in het water. Net als in De Markt staan verse visgerechten, zeevruchten en
mosselen naast het beste vlees op het menu. De lekkerbekken van het voormalig
Palingkot worden niet vergeten en kunnen meteen kennis maken met een eigen palingcreatie
van Michel. Het zou zonde zijn om de specialiteit van onze voorgangers Martine
en Marcel links te laten, stelt de Chef die uiteraard met veel genoegen zijn
Gepocheerde zalm met béarnaisesaus gerecht dat tweesterrenchef Luc Bellings
ooit als beste schotel naar voor schoof verder uit de oven te toveren. In de
zaal zorgt Raf ervoor dat het centraal opgestelde haardvuur de gezelligheid nog
meer aanscherpt. Het laat zich meteen raden, met De Haven beschikt Nieuwpoort
meteen over een nieuwe culinaire parel.
OPENINGSMENU
Welkomstbubbels
met hapje
Ravioli
van kreeft met fijne groentjes
Paling
De Haven
(Eigen
creatie : gebakken paling in lookbotersaus met spekreepjes, ajuin, sjalotjes en
champignons, geflambeerd met Calvados en tot slot een scheutje room)
OF
Gepocheerde
zalm met Béarnaisesaus
(Dit
gerecht werd geproefd, vergeleken en als beste gekeurd door tweesterrenchef Luc
Bellings)
OF
Steak
grillé
(in huis bereid lookbotersausje en wintergarnituur)
Trio
van nagerechten
Prijs: 40
euro
Het
openingsmenu is te genieten tot 30 maart 2017.
Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele
stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een negental
Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande
weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de
Chefs uit de regio, tien toppers die van half februari tot eind maart 2017 elk
hun eigen creatie van het witte goud van Poperingen met klasse op het bord
laten bewonderen.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad
van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met
als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is
dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant.
De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan
ook vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van
de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
oooooooOOOOOOOOOOOoooooooooo
PUUR GENIETEN
Wie de
hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2017 terecht in
onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk
van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit
de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen
pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve
Hopscheutenhappening en dit zaterdag 18, zondag 19, donderdag 23 en zaterdag 25
maart 2017 voor de 19de keer uit om de weg van de hopscheuten te
ontdekken.
Dit arrangement richt zich tot individuelen,
groepjes, familie en vrienden als verenigingen en bedrijven. Tijdens deze
happening breng je een bezoek achter de schermen, zowel bij de hopboer als bij
de biohopboer en brouwerij De Plukker waar Kris Langouche en Joris Cambie je
hartelijk ontvangen.
Programma
9.45 u. Onthaal in een hopboerderij.
12.45 u. Degustatiemenu in een Poperings
gastronomisch restaurant. (Excl. aperitief en koffie).
14.45 u. Bezoek achter de schermen van biobrouwerij
De Plukker.
Einde rond 17 u. na degustatie van bieren met
biohop. Deelnemers ontvangen (per gezelschap) een toeristisch infopakket.
Deelnemen kost: 70 euro per persoon all in (onthaal
met koffie, gidsvergoedingen, bezoek hopbedrijf, degustatielunch inclusief
drank, degustaties en drink)
Voor groepen (vanaf 25 personen) is een formule op
maat mogelijk (eventueel andere data en tijdstippen).