Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
11-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

CULINAIR OOSTENDE

 

Champagne aan Zee

 

4de Champagneweekend

ACCES HOTEL OOSTENDE

 

Lekkerbekken mogen het niet missen. Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 november loopt in HOTEL ACCES, Van Iseghemlaan in Oostende, voor de 4de opeenvolgende maal het CHAMPAGNEWEEKEND, overgoten met Champagne Joël Chevillet uit Baslieux sous Chatillion, op een boogscheut van Epernay.

 

Onder het motto CHAMPAGNE AAN ZEE pakt ACCES HOTEL uit met een


CHAMPAGNE ARRANGEMENT


Naast degustatie op zaterdag 22 november, van 15 tot 18 uur in de salons van Acces Hotel, die voor iedereen openstaat, is er gelegenheid tot het genieten van een Champagne arrangement, inhoudend:

  • 2 nachten in een hotelkamer
  • elke  ochtend ontbijtbuffet met bubbels
  • bij aankomst een fles Champagne op de kamer
  • viergangendiner op vrijdagavond
  • Champagne degustatie op zaterdagnamiddag
  • op zaterdagavond een Champagne vijfgangendiner met live muziek met Glenn Degeselle
  • tijdens diner op zaterdag deelname aan Mister en Miss Champagne verkiezing

 

Totale prijs 1 pers: 235 euro
Totale prijs 2 pers: 350 euro

 

ACCES HOTEL ****

Van Iseghemlaan 21-25

8400 OOSTENDE

Tel.:  059 80 40 82

info@hotelacces.be

www.hotelacces.be

 

 

 






>> Reageer (0)
09-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

CULINAIR  NIEUWPOORT

 

Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 oktober

5de Oesterbeurs

 

Na de knappe realisaties van de vorige jaren tekent de goede samenwerking tussen het Nieuwpoortse stadsbestuur, de vzw Promovis en organisator de Nieuwpoortse Blauwe Boei van vrijdag 24 tot en met zondag 26 oktober in de lokalen van de Nieuwpoortse Vismijn voor de 5de OESTERBEURS, uniek in de regio.

Onder impuls van Greet Ardies zorgen de medewerkers van de Nieuwpoortse Blauwe Boei voor heerlijke oesters afkomstig van Ria d’Etel uit Morbihan waarbij oesterkweker J. Yvon en zijn medewerkers de oesters voor u hapklaar maken.

OESTERBAR

Het geheel speelt zich af in de benedenzaal van de vismijn. Greet Ardies: “Men kan er niet alleen terecht voor een heerlijke warme of koude schotel oesters, maar ook voor een verfrissende Noorse schotel, gebakken vis, Nieuwpoortse garnaalsoep of – waarom niet – een charcuterieschotel of heerlijk streepje ganzenlever. Het wordt werkelijk smullen, volgende week in Nieuwpoort. Uiteraard wachten aan de bar diverse dranken. Mede de samenwerking met het stadsbestuur en Promovis willen we de culinaire troeven van Nieuwpoort extra in de kijker stellen.”

Openingsuren:

Vrijdag 24 oktober: van 16 tot 24 uur

Zaterdag 25 oktober: van 10 tot 24 uur

Zondag 26 oktober: van 10 tot 18 uur.

 

GOED DOEL

De opbrengst van de oesterbeurs wordt geschonken aan een of meerdere goede doelen. Tegelijkertijd met de Oesterbeurs vindt ook de Nieuwpoort International Boatshow, de voormalige Cap°Okaz, plaats in de VVW-Jachthaven, elke dag vanaf 10 uur.

 

SHUTTLE SERVICE

Het geheel wordt drie dagen lang opgefleurd met randanimatie en muzikale omlijsting.

Het toeristisch treintje zorgt voor transport tussen Nieuwpoort Bad (Hendrikaplein) en de Oesterbeurs en Nieuwpoort Internationaal Boatshow.

 

GASTRONOMIE & TOERISME

Het is duidelijk, het worden opnieuw drie dolle culinair hoogstaande dagen, aangevuld met een flinke moot toerisme, watertoerisme die de vele mogelijkheden van Nieuwpoort extra in de kijker weet te stellen. Toerismeschepen Bert Gunst en Schepen Visserij Kris Vandecasteele zijn alvast in de wolken met dit initiatief. Indien de weergoden nu ook nog trek hebben in een schotel oesters of wat plezier op het water, dan zit het helemaal snor.

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

CHAMPAGNEWEEKEND MIDDELKERKE

 

 Champagnemenu

RESTAURANT KAPELLE

 Van vrijdag 7 november tot en met dinsdag 11 noverber 2014

 

 Aperitiefhapjes van de Chef

 

In huis geconfijte zalm met groene appel/mascarpone en kruidensla

 

Consommé van wilde duif met gebakken langoustine

 

Tortellone van zongedroogde tomaat en ganzenlever

 

Gegrild everzwijnfilet met zachte peper, crème van butternut en kastanjepolenta

 

Rood fruit met Champagnesorbet en muntcreatie

 

 

Menu aan 80 euro per persoon,

halve fles Champagne Lenoble inbegrepen.

 

Restaurant Kapelle

Diksmuidestraat 68
8433 Sint-Pieters-Kapelle
059 27 84 34
www.restaurantkapelle.be






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Culinair MIDDELKERKE

 

HERFSTMENU

 HOSTELLERIE RENTY 


Welkomstbordje: fijn slaatje met krab, gerookte zalm organic en eendenfilet met ganzenlever

 

Halve kreeft met truffelroom, verse pasta, Oud Bruggeschilfers

 (min. 2 pers.)

of

Wilde zeebaars op vel gebakken, groentepuree

 

Filet van inlandse haas, shii-take, Limburgse peer in rode wijn en gratin

 (min. 2 pers.)

of

Filet puur, rundvlees natuur rechtstreeks van de hoeve, morieljes en gratin

 

Citroentaartje met bolletje yoghurtroomijs

 

Prijs: 56 euro

(79 euro met halve fles Champagne brut Prévoteau-Perrier per persoon)

Voor ganse tafelgezelschap vanaf 2 pers. tot maximum 6 pers.


_____________________________________________


Dit menu wordt opgediend vanaf zaterdag 18 oktober tot en met

 zondag 4 januari 2015

 

Feestdagen +

 weekend Champagne enkel dit menu met Champagne aan 79 euro.

 

Reservatie met keuze gerecht noodzakelijk enkele dagen voordien

tel. 059-31 20 77

 

 Winterperiode OPEN vrijdag, zaterdag en zondag.

 

 Hotel OPEN vanaf donderdag (check-in) tot maandag.

 

HOSTELLERIE RENTY

 Louis Logierlaan 51 – 8430 MIDDELKERKE

(Tramhalte Krokodiel – Watertoren)

 059  31 20 77

 www.renty.be

 

 

 

 

 






>> Reageer (0)
08-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

CULINAIR MIDDELKERKE

 

CHAMPAGNEWEEKEND

HOTEL-RESTAURANT SINT-LAUREINS

 

Vrijdag 7 tot en met zondag 9 november 2014

 

CHAMPAGNEMENU

Trio van aperitiefhapjes

Ossestaartsoep

Fantasie van ganzelever met zijn garnituur

Kreeft op Chefs wijze

Ricotta met rode vruchten

Mokka

 

Prijs: 160,00 euro

voor 2 personen, fles Champagne inbegrepen

 

 

SPECIAAL CHAMPAGNE ARRANGEMENT

 

Champagnemenu + 2 Overnachtingen met ontbijt

320 euro voor 2 personen

Boeken via info@st-laureins.com

 

Hotel-Restaurant St-Laureins

Sabrina Goethals – Guido Bogaert – Leslie Bogaert

 

Strandlaan 12

8434  WESTENDE – MIDDELKERKE

058 23.39.58

www.st-laureins.be

info@st-laureins.com






>> Reageer (0)
30-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE - SPECIALE EDITIE - MIDDELKERKE

 

Champagneactie Fonds van de Burgemeester Middelkerke

 

Oud-gemeentehuis Slijpe siert exclusief etiket en capsule

 

De Middelkerkse burgemeester Janna Rommel-Opstaele, geflankeerd door toerismeschepen Michel Landuyt, voorzitter Johnny Devey en het bestuur van het Fonds stelde op het plein vlak voor het oud-gemeentehuis de nieuwe Champagneactie voor, de zevende al in de rij. Op de fles en op de exclusieve capsule siert de afbeelding van het voormalige gebouw. Een collectors item.

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Deze jaarlijkse actie speelt vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. Dit jaar kozen we opnieuw voor het huis Champagne B. Hennequin uit Venteuil. Er zijn slechts 900 flessen om de exclusiviteit van het collectorsitem te bewaren.”

GEMEENTEHUIS SLIJPE

Collectors kijken inderdaad elk jaar reikhalzend uit naar wat het etiket en de capsule zal leveren, dat alles naar een idee van huidig schepen voor Toerisme Michel Landuyt die zeven jaar geleden het Fonds oprichtte. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “In het verleden sierden intussen al de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis Middelkerke en vorig jaar het oud-gemeentehuis van Lombardsijde de flessen en de capsules.”

De Champagne is te bekomen tegen de prijs van 22 euro per fles of 120 euro per karton van zes flessen.  Ook dit jaar is er de cadeauverpakking van 2 flessen, ideaal als eindejaarsgeschenk aan de prijs van 49 euro voor 2 flessen. De flessen zijn enkel te verkrijgen bij: Architectenbureau Aromi, Oostendelaan 2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de Naeyerstraat 14, Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109, Middelkerke, 059 30.38.24; Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72, Middelkerke,  0472  30.14.08; Burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Leffingestraat 23b, Leffinge, 0474 88 80 19 en VOF Natacha Lejaeghere Insurances & Finances, Westendelaan 285 bus 2, 8434 Westende, 0479  23 89 42.  Telefonisch bestellen kan via 0498 90 58 27.

                            






>> Reageer (0)
28-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE IN BREDEN

6de CHAMPAGNE

FESTIVAL

2014

 

 

STAF VERSLUYSCENTRUM  KAPELSTRAAT 76 - BREDENE

VRIJDAG  10 OKTOBER

VANAF 17.00 u.

ZATERDAG 11OKTOBER

VAN 10.00 TOT 22.00 u.

 

VAN 9 TOT 18  u.

ZONDAG 12 OKTOBER

 

VAN 9 TOT 18  u

 

CHAMPAGNEHUIZEN

 

Fée d’Arlette

Brisson-Jonchere

Bourdelat E.

Leconte & Fils

Julien Chopin

Didier Pessenet

Chateau Lourdeaux

Doyard-Mahé

Marcel Richard

Guillette-Brest

Henri David Heucq

Driant-Valentin

Derouillat

Vve Lanaud

Dauby

Lacourte-Guillemar

 

DIVERSEN

Foie Gras Handzame

Les saveurs d’Antan ( kazen)

Pane e vino Italiaanse lekkernijen

Bizoetje (juwelen)

Nissan Garage Geert Brackx

Toersimebureau Epernay

Recon Volvo

nagelstudio MOOII Oostende

Hannes D’Haese

Carino juwelen

Cocktailbar la bodeguita del medio

JIMSTORE

AHW Stock Oostende

Citypark

 

PROGRAMMA

 

VRIJDAG 10 OKTOBER 2014:

 

17u00: Opening voor het grote publiek

Doorlopende degustatie bij de Champagneproducenten

Doorlopende catering en oesterbar verzorgd door Citypark.

Muzikale omlijsting door Jo Arend.

Doorlopende tentoonstelling Hannes D’Haese

 

ZATERDAG 11 OKTOBER 2014:

 

10u00: Internationale ruilbeurs voor Champagne capsules.

Een ruiltafel kan gereserveerd worden tegen de prijs van €5.00_

Mailen naar : nancy.cattrysse@telenet.be

vanaf 17u00: Muzikale omlijsting door Jo Arend.

Doorlopende degustatie bij de Champagneproducenten

Doorlopende catering en oesterbar verzorgd door Citypark.

 

Zondag 12 oktober 2014:

 

9u00 - 11u00: Luxe Champagne-ontbijt t.v.v. Bone4Kids €25/p.p.

met live muziek door Jo Arend (reservatie gewenst)

vanaf 17u00: Muzikale omlijsting door Jo Arend.

Doorlopende degustatie bij de Champagneproducenten

Doorlopende catering en oesterbar verzorgd door Citypark

 

Zondag 12 oktober : CHAMPAGNEONTBIJT – BONE 4 KIDS

• 2 Glazen Champagne

• Spiegeleitjes worden à la minute gebakken aan het buffet

• Groot assortiment brood : 6 soorten kleine pistolets, stokbrood, croissants,

chocoladekoekjes, mini-suisse

• Assortiment fi jne vleeswaren en kaas

• Gerookte zalm

• Fruitsap

• Koffie/thé

• Yoghurt

• Vers fruit

Prijs : 25.00 euro pp

 

Reserveren via: nancy.cattrysse@telenet.be

 

LET: Per inschrijving voor het Champangeontbijt gaat er 2,5 euro naar Bone 4 Kids

 

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CONGO REIZEN MET ASTERIA EXPEDITIONS

Reizen buiten het gewone

 

Naar Congo en Evenaarsgebied met Asteria

 

Iets anders dan gewoonlijk. Touroperator Asteria Congo Expedtions – een afdeling van Asteria Expeditions – pakt straks uit met enkele unieke Congoreizen. Het zal wellicht een open deur intrappen zijn als je zegt dat een reis naar Congo iets avontuurlijker is dan een trip naar Benidorm of een citytrip naar Rome of Barcelona. Het is misschien een huizenhoog cliché maar zo’n reis vraagt extra voorbereiding en dan nog liefst in samenspraak met ervaren Congo-specialisten. Die zijn er in ons land nauwelijks te vinden. Eentje daarvan is Annette Stroobandt. Doorgewinterd in de materie kent zijn Congo als haar handtas.

CONGO

Met rokende vulkanen, ongerept regenwoud en stromende rivieren heeft het een betoverende natuur. Het land bestaat voor ongeveer 60% uit de Congo-Bekken met zijn tropische regenwouden. Het Congo-Bekken is in alle richtingen begrenst door bergketens. Het noorden is tropisch laagland, in het zuiden vind men het Shaba en Katanga-bergland. Dit bergland bereikt een hoogte van 1200 meter, en is rijk aan bodemschatten zoals onder andere koper en uranium. In het oostelijke gedeelte word D.R. Congo geografisch begrenst door de keten van grote Afrikaanse meren, die een van de meest significante natuur schatten van Afrika zijn. In het zuiden is er een gebied van vochtig savanne land. De belangrijkste rivier van de Democratische Republiek Congo is de Zaïre (of Congo) met een lengte van 4700 meter. Deze ontspringt in het zuidoosten. Het grootste gedeelte van deze rivier is bevaarbaar en speelt daarom een grote rol in het transport. De rivier is, na de Nijl, de langste rivier van Afrika. In het noorden waar de rivier de Congo uitmondt in de oceaan, is een smalle strook van 40 kilometer kust. Dit is de enige opening naar de Atlantische Oceaan. Langs de oostgrens van zijn er gebergten met een gemiddelde hoogte van 2000 meter. Langs deze grens is ook het hoogst gemeten punt van 5109 meter: de Margherita Peak. De Democratische Republiek Congo bezit de grootste oppervlakte aan tropisch regenwoud.

FAUNA & FLORA

Er zijn onvoorstelbaar veel soorten planten en dieren in het tropische regenwoud van de Democratische Republiek Congo te vinden. Het tropische regenwoud levert verschillende soorten kostbaar hardhout, waaronder mahonie en ebben. De bomen komen tot veertig meter hoogte. De bodem onder het tropische regenwoud is echter onvruchtbaar. Verder komen veel voor: acacia, iroko, olijf, palm, schroefpalm en wengé.

In de tropische regenwouden leven (bedreigde) diersoorten zoals de berggorilla's, chimpansees en bonobo apen. Verder komen voor: antilope, leeuw, neushoorn, okapi, olifant, panter en zebra. Deze regio is het enige overgebleven gebied ter wereld waar de berggorilla's nog in het wild voorkomen. Over het algemeen worden deze dieren tegenwoordig goed beschermd en in de gaten gehouden door parkwachters.

TROPISCH KLIMAAT

De Democratische Republiek Congo heeft een tropisch klimaat. Het is het altijd vochtig en warm. Er zijn geen uitsluitend droge perioden. Door de ligging op de evenaar staat de zon tweemaal per jaar loodrecht boven Congo. Deze hoge zonnestand gaat gepaard met hoge temperaturen, lage luchtdruk en zware regenval. Direct rond de evenaar heerst een tropisch regenwoudklimaat. Gemiddeld betekent dat een neerslag van 2000 millimeter in tien tot twaalf maanden tijd. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25 °C.

Ten noorden van de evenaar: droog van december tot februari, regentijd van april tot oktober.

Ten zuiden van de evenaar: droog van april tot oktober en regentijd van november tot maart. Temperaturen zijn overal het hele jaar door heet, met een hoge luchtvochtigheid.  In de bergen heerst er een bergklimaat, met temperaturen van tussen de 6 en de 20°C.

LEOPOLDSTAD WERD KINSHASA

Kinshasa is met 7.786.000 inwoners de hoofdstad van het land en na Caïro en Lagos op drie na grootste stad in Afrika. Kinshasa is het belangrijkste verkeersknooppunt van het land, hier is ook het internationale vliegveld Aéroport International de Ndjili.  Vroeger werd de stad op zijn Frans, Kin La Belle genoemd (het mooie Kinshasa), helaas zijn er sinds de burgeroorlog niet erg veel bezienswaardigheden meer overgebleven. De Central Marche Matonge en de Marche de Valeur zijn nog de moeite waard. Andere overgebleven bezienswaardige plekken zijn de tuin van de Acedemy des Beaux Arts en het Nationaal museum, waar men traditionele inheemse kunst kan bewonderen.

GEZONDHEID

Een vaccinatie tegen gele koorts met certificaat is vereist voor alle reizigers, ouder dan 1 jaar. Er bestaat het hele jaar door een risico op malaria. Water dient voor elk gebruik gesteriliseerd te worden. In het land komen Schistosomiase pathogenen, dengue koorts, hepatitis A en hepatitis B, meningitis en slaapziekte voor. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Een reisapotheek is hier dan ook nuttig. In België veelgebruikte medicijnen zijn in andere landen misschien minder vlot verkrijgbaar of worden er onder een andere merknaam verkocht. Het gaat dan om pijnstillers, middelen tegen diarree of koorts, anticonceptiva, zalf tegen insectenbeten. Neem ook steriel verband, een schaar en een koortsthermometer mee. Denk ook aan de eigen medicatie en noteer gegevens over de samenstelling. Deze informatie kan van nut zijn voor een dokter ter plaatse.

VEILIG REIZEN

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat, mits inachtneming van specifieke veiligheidsmaatregelen, zonder problemen in de Democratische Republiek Congo gereisd kan worden. Niet-essentiële reizen worden afgeraden naar de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu, het noorden en het oosten van de Province Orientale, het noorden en het oosten van Katanga.

CONGO REIZEN 2015

Annette Stroobandt pakt in het komend jaar uit met enkele schitterende groepsreizen. Het aantal reizigers is strikt beperkt en de prijs van de reizen ligt (omwille de vluchten) nog niet helemaal vast (is te bekomen in het kantoor).

Les Danses Masquées de Gungu: van 2 tot 13 januari en van 16 tot 27 juli, trip in het spoor van Sj. Léon de Sousberghe met bezoeken aan Kinshasa, Kikwit, Gungu, Nioka Muneme, Kangu, Gorges de Lukwila, Kobo en Kasanzas.

Om en rond het Evenaarsgebied: comfortabele reis in het spoor van Jan Corteeck met bezoek aan Kinshasa, Mbandaka, Bikoro, Lac Tumba, Ingende, Bolima, Bokote, Boende, Bokungu, Monkoto, Salonga-Park, Wafanya en terug naar Kinshasa. De reis loopt 18 dagen van maandag 5 januari tot donderdag 22 januari 2015. Annette Stroobandt: “Dit is werkelijk het neusje van de zalm. In 2015 is het precies 55 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Met deze reis willen we op zoek gaan naar datgene dat na 55 jaar onafhankelijkheid overgebleven is van deze koloniale tijd. We treden dan ook voor een flink stuk in de sporen van pater Jan Cortebeeck sr.

Kisangani en de afvaart van de Congostroom: van 6 tot 17 juni, kennismaking met Kinshasa, Kisangani, Yangambi, Basoko, Bumba, Yaligimba en Lisala.

Katanga: van 16 tot 28 juli met Lubumbashi, Kaolowe, Likasi, Bunkeya, Kiubo, Lubudi, Biano en Kolwezi.

Bas Congo: van 7 tot 16 januari en van 6 tot 15 juni, inbegrepen Kisantu, Chutes de Zongo, Mbanza Ngungu (Thysville), Matadi, Boma, Banana, Moanda, Tshela en Ganda-Sundi.

A LA CARTE

Congo Expeditions pakt ook nog uit met twee prachtige reizen A la Carte: National Park Virunga – Kivu zorgt bezoek op eigen tempo aan Goma, Bukavu, Virunga-Nationaal Park, de vulkaan Nyiragongo, Ile d’Idjwi en het Kahuzi Biega National Park. Mbandaka brengt u dan weer naar Kinshasa, Mbandaka, Bikoro en Lac Tumba.

CONGOKENNER ANNETTE STROOBANDT

Het staat buiten kijf, Asteria Congo Expeditions (een afdeling van Asteria Expeditions) is zonder meer een der weinige touroperators die Congo op het programma hebben. Met Annette Stroobandt in huis is zij de onverbeterlijke kenner van Congo. Zij met de Congo-reizen en vooral de Congoreis in het Evenaarsgebied niet aan haar proefstuk toe.:

Asteria bracht de Ambassadeurs van WWF (World Wildlife Fund) naar het Virungapark naar de Belgische Prins Emmanuel de Merode, directeur van Virunga. Ook naar Kahuzi-Biegapark en naar Pool Malebo.

Asteria organiseerde reeds twee motorrally (één door de Bandundu en een andere door de Evenaarprovincie).

Asteria organiseerde de TV-documentaire van Eric Goens, Terug naar Afrika met Piet Huysentruyt.

Asteria organiseerde de afvaart van de Congostroom. Twee volle dagen de stroom afwaarts in prauwen van Kisangani naar Bumba. De rest gebeurde met een 4x4.

Asteria organiseerde “Terug naar Kinshasa met oud-leerlingen van Kinshasa”, die daar tijdens de Koloniale tijd studeerden.

Asteria organiseerde een golftornooi in Kinshasa.

Asteria organiseerde een herdenkingsreis Belgische Paracomando’s ‘Operatie Red Bean’.

Meer info:

Annette Stroobandt, PR Asteria Congo Expeditions, Korte Zilverstraat 9, 8000 Brugge, tel. 050 33 25 10, gsm 0478 29 45 79, www.congoexpeditions.com en as@rvr.be

 

 

 

                              000000000000000000000000000000000000000








>> Reageer (0)
21-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOOISTE STEDEN VAN DE WERELD - REIZEN LAUWERS

Reizen Lauwers

 

ROME: wandelen in het centrum van de wereld

 

Machtsvertoon, Beschaving, Ruïnes, Cultureel Erfgoed, het Klassieke Rome, het Christelijke Rome, het Middeleeuwse Rome, de Heilige Stad, het Rome van vandaag: indrukwekkend en onuitputtelijk. Men kan er jaren in ronddwalen en niet eens alles gezien hebben. REIZEN LAUWERS brengt voor u een afgeborsteld pakket Cultuurstad Rome, vijf eivolle dagen genieten van al dat moois dat de Romeinen uitbouwden, een trip waarvan zowel de cultuurfreak, de historicus als de doorsnee toerist met volle teugen zal genieten. Leg uzelf geen route op. Alles komt als vanzelf voor de ogen geschoven. Genieten is hier het enige ordewoord.

Een vlekkeloze vlucht van minder dan twee uur brengt u in het hart van de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Groen, pleinen, gigantische bouwwerken, kathedralen, basilieken, kerken, fonteinen, Vaticaanstad, de Tiber, het Sint-Pietersplein (al dan niet met de paus) en nog zo vele andere doen u wegsmelten in eeuwen geschiedenis. Met zijn vier miljoen inwoners is Rome een cosmopolitische stad met een zacht mediterraan klimaat (gemiddeld het jaar door 20° C met in de zomer pieken tot 35 graden. Snikheet dus. Ideaal te bezoeken in het voor- en najaar.

MONUMENTEN

We kunnen ze uiteraard niet allemaal opnoemen, de historisch belangrijke gebouwen, de pijlers van onze hedendaagse maatschappij. Vandaar een beperkte bloemlezing van wat Rome te bieden heeft. We verplaatsen ons te voet, met de metro of de bus. Makkelijker kan niet. Heel wat immense bouwwerken spreken tot de verbeelding. Het COLOSEUM (arena), de Thermen van CARACALLA, het PANTHEON van HADRIANUS met de graftombes van Rafaël en tal van Italiaanse koningen, de ruïnes van het Romeinse FORUM, de basilieken van SANTA MARIA MAGGIORE en SAN PAOLO FUORI LE MURA, het gigantische plein voor het CAPITOOL met in het midden het ruiterstandbeeld van Marcus-Aurelius, ontworpen door Michelangelo. Geniet ook van de Egyptische obelisk uit de tijd van Ramses II, te vinden op de PIAZZA del POPOLO, een van de meest indrukwekkende pleinen van Rome.

SINT-PIETERSPLEIN

De trekpleister in de Heilige Stad is de wijk het VATICAAN (dat onder pauselijk bestuur staat) met het Sint-Pietersplein, omgeven door een vierdubbele zuilengang met in het midden een Egyptische obelisk, door Caligula naar Rome gehaald. De SINT-PIETERSBASILIEK, het heiligdom van de katholieke kerk, is een indrukwekkend monument waarbij het ene standbeeld de andere overtroeft. De bronzen middendeur dateert uit de 15de eeuw met daarop de afbeeldingen van de martelingen van Petrus en Paulus. Binnenin sta je paf: immens, imposant, ongelooflijk. Je hebt superlatieven te kort. Pelgrims houden even halt bij het beeld van Petrus en beroeren zijn voet. De koepel kan beklommen worden en biedt een gigantisch panoramisch beeld van het Sint-Pietersplein en Rome. Aan de voet – bij de Arco delle Campane – houdt de Zwitserse Garde de wacht, elitesoldaten uit Zwitserland.

SIXTIJNSE KAPEL

Andere niet te missen bezoek is de Sixtijnse Kapel, gebouwd eind 1475 in opdracht van paus Sixtus IV. Paus Julius II zou later Michelangelo in 1508 de opdracht geven om het plafond van de kapel te schilderen. Een huzarenstukje dat vandaag wereldbekend is. Er lopen heel wat verhalen rond omtrent het vele naakt dat Michelangelo in zijn werk liet zien. Vooral paus Paulus IV stoorde zich er enorm aan en liet her en der lendendoekjes en draperieën schilderen rond die delen van het lichaam dat niet mochten gezien worden...

De Vaticaanse musea laten u ook nog de PINACOTHEEK bewonderen (vijftien zalen vol schilderijen van beroemde meesters) met daarbij de Italiaanse kunstenaars Fra Angelico, Filippo Lippi, Leonarda da Vinci, Rafaël en onder andere Guido Reni. Laat zeker de Borgia-vertrekken niet links liggen, zalen ingericht door paus Alexander VI, eind 1490, met als uitschieters de doeken met beeltenissen van Lucrezia, de dochter van de paus, zijn zoon Cesare Borgia en uiteraard ook van Giulia Farnese, de minnares van de paus. Dat alles u wellicht niet onbekend via de tv-reeks The Borgia’s.

ENGELENBURCHT

Ander niet te versmaden monument is de ENGELENBURCHT met imposante brug uit de tijd van keizen Hadrianus (117) die toegang gaf tot zijn mausoleum. Pas in de 17de eeuw werd de brug voorzien van beelden, engelen die de werktuigen van het lijden van Christus dragen.

FONTEINEN

We kunnen Rome niet verlaten vooraleer te snoepen van tientallen fonteinen met de TREVI-fontein als grootste trekpleister (momenteel in de steigers), de COLONNA-fontein aan de gelijknamige Piazza, de BARCACCIA-fontein aan de Piazza di Spagne (SPAANSE TRAPPEN), de SCHILPAD-fontein en onder andere de diverse fonteinen op de Piazza Farnese.

DE PAUS

Het kan tijdens je bezoek aan Rome best lukken dat je de paus kan aantreffen op het Sint-Pietersplein. Regelmatig verschijnt hij er met de pausmobiel en neemt na de rondgang plaats op zijn troon op de baldakijn, vlak voor de Sint-Pietersbasiliek. Hij spreekt de duizenden gelovigen en toeristen toe, op het plein opeengepakt als sardines. Gelovig of niet, het maakt toch indruk, vooral nu Franciscus – de eerste Jezuïet die paus werd – een minder formele aanpak van het pausdom predikt. Zijn eenvoud en menselijkheid zorgden ervoor dat hij in bijzonder korte tijd populair werd.

ROME in 2015

ROME kan je alvast met Reizen LAUWERS bezoeken op 15 februari, 11 april en 25 april. Meer info: www.lauwers.be

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
14-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE - DERBYSHIRE - PEAK DISTRICT

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 1)

 

Snoepen van Peak District en Derbyshire

 

Liefhebbers van onvoorstelbaar mooie vergezichten, unieke panorama’s, schitterende afgeborstelde tuinen, authentieke kastelen en eindeloze wandelingen in een ongerepte natuur kunnen hun hartje ophalen in een zo goed als ongeschonden streek als het Peak District, County Derbyshire, midden Engeland, in de buurt van Manchester en Sheffield. Voeg daarbij – jawel – gastronomie op zijn best en je verblijf wordt er eentje van te snoepen, letterlijk en figuurlijk.

 

Na een vlekkeloze nachtelijke overtocht met P&O Ferries vanuit Zeebrugge naar Hull brengt de wagen je in minder dan twee uur via de snelweg in hartje Engeland, County Derbyshire, Peak District. Het links rijden heb je zo in de vingers. Het is meteen genieten van de Britse hoffelijkheid waar het woord Gentleman nog een begrip is. Onderweg naar onze pleisterplaats Losehill House Hotel & Spa, in het pittoreske dorpje Hope, is volop genieten van het landschap, de ruige rotsen en de weelderige heuvels die helling na helling voor ons opduiken met telkens een nieuw panorama. Dit is het échte Engeland, de groenste tuin van Europa, speelse oneindig grootste vlakken, gekleurd met duizenden witte stipjes, goed voor evenveel schaapjes die het landschap nog mooier maken.

PEAK DISTRICT

Een Anglofiel op zoek naar absolute rust in een ongerepte natuur waar stress nog dient te worden uitgevonden weet beslist zijn gading te vinden in het Graafschap (County) Derbyshire met extra nadruk op Peak District, een district dat ruim 90.000 inwoners telt en met Bambord, Castleton, Edale, Glossop, Hope en onder andere hoofdstad Chapel-en-le-Frith niets dan lieflijke dorpjes kent. De tijd blijkt hier stil te staan en de ganse regio ademt rust en groen uit, met dank aan het National Park Peak District. Het rustige stressloze leven ligt dan ook aan de basis van een gemiddelde hoge leeftijd van de inwoners, waarvan meer dan 15% ouder is dan 65 jaar.

Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze intrek in het Losehill House Hotel & Spa in het lieflijke dorpje Hope, het enige 4-sterrenhotel in Peak District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. (Lees er alles over hieronder)

CHATSWORTH HOUSE

Zonder meer is Chatsworth House in Bakewell een van mooiste kastelen die Engeland in het bijzonder en Derbyshire in het algemeen, bezit. Het kasteel is eigendom van de Hertog van Devonshire en thuisbasis van de familie Cavendish en is omringd door tienduizenden ha bos, heide, dorpen, boerderijen en zelfs steenkapperijen. Indrukwekkend zonder meer en een duidelijk teken van rijkdom van de Rich & Famous, sinds 1560 en later steeds bijgewerkt. Opmerkelijk, de ramen zijn aan de buitenkant voorzien van een goudlaagje om ze niet steeds opnieuw te moeten schilderen. Nog meer potsierlijk zijn de immense schilderijen en portretten, plafondschilderijen, sculpturen en trappengalerijen die de ijdelheid van de eigenaars nog meer in de verf zetten. Voeg daarbij het werk van de tuinarchitecten met de Cascade en de Fontein als blikvangers en je bent al gauw een dagje zoet wil je alles onder de voet lopen. Meer info: www.chatsworth.org

CHATSWORTH FARM SHOP

Naast het genieten van al dat moois in Chatsworth House wacht nog meer plezier – ditmaal om de innerlijke mens te versterken – in de Chatworth Estate Farm Shop & Restaurant waar André Birkett al jaren met succes de plak zwaait. De bakkerij, de slagerij en de visboer zorgen niet alleen voor super verse eetwaren, maar laten u genieten van delicatessen, fruit, diverse dranken en een waslijst aan heerlijke gerechten. Juist, de tijd dat men in Engeland – behoudens het succulent ontbijt – alles behalve lekker wist te eten, ligt lang achter de rug. Chatsworth Farm Shop is hier het levend bewijs. Hetgeen visboer Ian Stevenson en onder andere slager Paul Neale naar voor schuiven is pure kwaliteit.  Alles wordt hier in huis verwerkt. Proef alvast even André’s Ale, het eigen biertje van directeur André Birkett. More British kan amper. Meer info: www.chatsworth.org/farmshop

 

Meer info: www.visitpeakdistrict.com

 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE OP ZIJN BEST

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 2)

 

Snoepen van Peak District en lekker Derbyshire

 

Onze culinaire speurtocht in Peak District brengt ons intussen aan de beste tafels, neem nu

COCOADANCE

Het is intussen al duidelijk geworden, Derbyshire zit vol heerlijke plekjes waar lekkerbekken zich volledig kunnen vinden. Wie verzot is op chocolade (en wie niet?) mag een bezoekje aan Cocoadance niet links laten. Niet alleen wacht er topchocolade en pralines, maar kan je die zelf ook maken, onder toeziend oog van Dave Golubows, chocolatier van de bovenste plank en bezeten door de heerlijke bonen, de smaakbepalende stof voor chocolade. Onder het motto Make your own chocolate at Cocoadance kan men via een Award winning 3 Hour Chocolate Experience sessie volgen, je eigen verjaardagsparty uitwerken of pralines maken naar eigen chocoladeontwerpen, individueel of in groep, na afspraak. Chocolatier Dave Golubows brengt u in minimum van tijd in extase en na afloop gaat alle gefabriceerde chocolade mee in een sierdoos naar huis. Chocoladeliefhebbers: zeker eens doen, uiteraard op afspraak. Cocoadance bevindt zich in Mam Farm in Castleton, dorpje op een boogscheut van Hope. Meer info: www.cocoadance.com

PROEVEN VAN TIDESWELL

Eten en drinken zijn twee van de grootste troeven van Derbyshire. Wie zelf eens aan het fornuis wil staan in gezelschap van een topchef kan terecht in de Tideswell School of Food, in The Courtyard aan de Commercial Road, hartje Tideswell, pittoresk dorpje tussen Buxton en Bakeswell, op een steenworp van Castleton. Hier is 28-jarige Chef Joe Hunt, hoofdleraar van de school, uw partner aan het fornuis en gepassioneerd door de lokale producten en schotels uit waar grootmoeder jaloers op zou zijn. In een twee tot drie uur durende sessie leert hij je de knepen van het vak omtrent het klaarstomen van een drietal op en top Derbyshire – pure Britse – schotels. Hierbij mag de bereiding van een Derbyshire Oatcake (havermout) en een Bakewell Pudding zeker niet ontbreken. Met een Warm Salad of Venison with Blackberry dressing (warme salade met hertenvlees) zet men de kroon op het werk. Stap voor stap leidt Chefkok Joe Hunt je naar het hoogtepunt van deze kookles waarna men gezamenlijk (of thuis) alles kan verorberen. Beslist een unieke ervaring die elke lekkerbek en amateurkok zal aanspreken. Ook zij die nooit eerder een pot op het vuur hebben gezet, alleen maar een kip van het spit zagen plukken of enkel  maar een dampend gebraad uit de oven bewonderden, zullen van deze gelegenheid zeker genieten. Idem dito voor hen die liever bier brouwen of het proces eens persoonlijk willen meemaken. Meer info: www.tideswellschooloffood.co.uk

 

TOP IN BOLSOVER

Verlaat Derbyshire niet zonder een bezoek te hebben gebracht aan Bolsover Castle, nabij Chesterfield, kasteel uit de 12de eeuw, dat deel uit maakt uit van de prestigieuze English Heritage, groepering dat topkastelen beheert. Trek een halve dag uit voor het bezoek. Meer info: www.english-heritage.org.uk/bolsovercastle

Wie daarna nog iets onder de tand wil steken ziet zijn wensen vervuld in de gloednieuwe Wetherspoon Pub The Pilar of Rock, net naast Bolsover Castle. Hier zwaait manager Lee Atkinson met klasse de plak en staat de klok rond klaar met een legertje Chefs en obers die je op je wenken bedienen met al wat je maar lusten wil. J D Wetherspoon (gesticht in 1976) is een van de meest kwalitatief sterke eethuizen, telt 900 pubs en 33.000 medewerkers. Op de menukaarten lees je meteen hoeveel calorieën u verbruikt bij uw pakje friet met hamburger, roast rump of Peak District lamb, ovenkoek, omelet, slaatje of onder andere steak met friet. Zeer interessant voor zij die op hun lijn letten. Manager Lee Atkinson is alvast tevreden over de start van The Pilar of Rock en ziet elke schotel persoonlijk langs zich passeren. Een adresje om op zak te hebben na bezoek aan Bolsover Castle. Meer info: www.jdwetherspoon.co.uk/home/pubs/the-pillar-of-rock

 

Meer info over Peak District: www.visitpeakdistrict.com

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GROOT-BRITTANNIE - DERBYSHIRE

Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 3)

 

Snoepen van Peak District en Derbyshire

 

Peak District zit niet alleen bol van de lekkere adresjes, maar laat ook een flink stuk Britse geschiendenis zien. Naast het reeds eerder geciteerde Chatsworth in Bakewell, wacht op een boogscheut daarvan Haddon Hall, 12de eeuw en laat u proeven van de middeleeuwse sfeer. Iets verder in Renishaw gaat het er iets pompeuzer aan toe in:

RENISHAW HALL & GARDENS

Een bezoek aan een historisch kasteel dat nog bewoond is heeft steeds iets mysterieus. Een daarvan is alvast te vinden in Renishaw waar Alexandra Sittwell (nazaat van de excentrieke Sir George Sittwell) met haar echtgenoot Rick woont in Renishaw Hall & Gardens, al zowat 400 jaar eigendom van de familie Sitwell. Het kasteel is alleen te bezoeken in groepsverband en met gids die u een tiental bijzondere kamers laat bewonderen. Maak alvast daarna ook nog minstens een uurtje vrij om de indrukwekkende tuin – meer dan honderd jaar ontworpen naar een idee van Sir George Sitwell – te bewonderen. Aansluitend wacht, op weg naar The Gallery Café, een klein museum waar de familiearchieven te bewonderen zijn, inclusief uiteraard het literair werk van Edtih Sitwell. The Gallery Café – uitgebouwd in de voormalige stallen – staat borg voor een stevige lunch waarbij cakes, scones, sandwishes en de beste thees een hoofdrol spelen, bij mooi weer te genieten op het binnenplein van de gewezen stoeterij van het kasteel. Meer info: www.renishaw-hall.co.uk

THE ENGLISH WINE PROJECT

Nauw aansluitend bij Renshaw Hall & Gardens is de wijngaard, intussen toch al veertig jaar oud, tegelijk een der oudste wijngaarden van Groot-Brittannië en wellicht de meest noordelijke in de wereld. Hier vertroetelt wijnmaker Kieron Atkinson de druivenstokken met kennis van zaken. Met een productie van 20.000 flessen per jaar worden de wijnen selectief verdeeld in de beste restaurants in de regio en Londen. Een wandeling door de perfect onderhouden wijngaard is een verademing. Met Kieron Atkinson als gids-wijnkenner, een plezier en een genot om naderhand te proeven van een van zijn Sparkling Wines die recent nog zilver behaalde. “Uiteraard bezitten Frankrijk, Italië en Spanje de beste wijnen ter wereld, maar het neemt niet weg dat onze wijnen, zowel rood, wit of rosé evenzo van prima kwaliteit zijn. Alleen moeten we, omwille ons klimaat, meer geduld hebben. En dat hebben we, anders zouden we niet bekwaam zijn om een kwaliteitsvolle Sparkling Wine te maken. Meer info: www.englishwineproject.co.uk

 

ERHEEN MET P&O FERRIES

Derbyshire is het best te bereiken met de wagen. Reizen naar Groot-Brittannië is een pretje met P&O Ferries. In de late namiddag inschepen in Zeebrugge met bestemming Hull, haven die men in de vroege ochtend bereikt na een nachtje amusement en heerlijk wegdromen in een van de vele cabines.  Na het ontschepen ligt de weg naar Derbyshire en Peak District voor je open en na anderhalf uurtje snelweg ontplooit zich het pure en onvervalste Britse leven. Raadpleeg af en toe www.POferries.be of 070 70 77 71 voor speciale en of voordelige arrangementen.

WHISKY PROEVEN OP DE GOLVEN

Een daarvan is alvast de Whiskytrip met P&O Ferries met whiskyfanaten Filip Verleye en Eric Vermeire met vertrek in Zeebrugge op 17 oktober, 14 november en 5 december 2014. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge om 19 uur en is terug op zondag om 9 uur. De rederij P&O Ferries biedt voor deze gelegenheid een all-in prijs aan van 195 euro per persoon, omvattend: de nachtelijke overtocht heen en terug in een 2-persoons inside cabin (met douche en toilet); een heerlijk 5-gangen buffetdiner, zowel op de heen- als de terugreis; een verkwikkend Engels ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis; een whiskyproeverij op de heenreis én op de terugreis; indien gewenst een transfer heen en terug van de P&O-terminal in Hull naar York of naar Hull. De wagen kan men op de gratis beschermde parkeerhaven in Zeebrugge kwijt. Meer info: www.POferries.be en 070 70 77 71.


Meer info: www.visitpeakdistrict.com


 

 Georges Keters

 

 

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN GROOT-BRITTANNIE

Hotels met geschiedenis in Groot-Brittannië

 

Losehill House Hotel en Spa in Hope, Peak District

 

Eerder mocht u in deze rubriek al genieten van tophotels, wereldwijd, de ene met een ziel, de andere boordvol geschiedenis, nog meerdere met aandacht voor spa en wellness. We durven hopen dat u genoten heeft van de hierboven staande troeven van Peak District in Derbyshire.

 

Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze intrek in het Losehill House Hotel & Spa, het enige 4-sterrenhotel in Peak District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. Het hotel werd in 1914 gebouwd en twee jaar later officieel geopend. Het bleek meteen een schot in de roos voor gegoede burgers, op zoek naar rust te midden groen en kon bogen op een flink cliënteel, komend uit alle hoeken van Engeland. Omwille minder goed beheer en de BSE (gekke koeienziekte) was men genoodzaakt het hotel te sluiten. In 2003 kreeg Losehill House Hotel met nieuwe bazen een grondige verbouwing en een nieuwe start, evenwel zonder succes tot in 2007 Paul Boden de zaak kocht en in handen nam. In minimum van tijd had het hotel zijn grandeur van weleer terug gewonnen. De 23 luxueuze kamers met alles er op en eraan zorgen voor een totaalbelevenis.

GASTRONOMIE

De deskundige aanpak van de nieuwe eigenaar en zijn team wierp snel vruchten af. “We concentreerden ons meteen op een goed en vooral vriendelijk onthaal. Klanten hoeven zich meteen thuis te voelen en geen nummer te zijn. Iedereen wordt met de nodige egards ontvangen en op hun wenken bediend. Onze ervaring leert dat een tophotel ook een topkeuken vereist. Vandaar dat we meteen met de jonge en talentvolle Chef Darren Goodwin in zee trokken, een Chef die kiest voor niets dan lokale producten van topkwaliteit”, stelt eigenaar-directeur Paul Boden, thee binnen handbereik in de Orangerie waar getafeld wordt met uniek zicht op 462 meter hoge Win Hill en Hope Valley. Hier worden niets dan smaakvolle schotels op tafel gezet, uit de oven getoverd door Chef Darren Goodwin, volledig op dezelfde golflengte werkend als de directeur: “Een uitstekend hotel wil een prima keuken. En daar willen we met hart en ziel aan werken. We zijn moeilijk als het om kwaliteit gaat. Alleen op die manier kan men op topniveau koken.”

En of de jonge Chef gelijk heeft. Onze smaakpaletten werden gestreeld met onder ander Jonge duif, een in de mond smeltende Ierse Sirloin, een sappige Geitenschouder, een crispy Varkenskroontje en onder andere een bijzonder smaakvol stukje Kabeljauw. Stuk voor stuk hemelse gerechten. Geen wonder dat de keuken mag pronken met twee Rosettes, de Briste gastronomische waardemeter. En dan hebben we het nog niet over de afternoon tea en het onverbeterlijk ontbijt met gebakken, gekookte en of geroerde eitjes uit Bennet’s Farm, bacon, worst, rode bonen in tomatensaus, paddenstoelen, gegrilde tomaat, bloedworst, uiteraard vergezeld van de pure Worcestershire saus en thee of koffie en witte of bruine toast. Dàt is pas wakker worden.

BUBBELBAD & SAUNA

Ontspanning en ontstressen zijn in Lose Hill House Hotel & Spa geen ijdele begrippen.  Directeur Paul Boden vertelt: “Naast de verwenning aan tafel willen we in het hotel een totaal pakket van rust aanbieden. Het uitbouwen van het wellness center is meteen een treffer van formaat geworden. Een overdekt zwembad, een buitenbubbelbad met zicht op de heuvels, een sauna, een stoombad en een volledig gamma lichaamsbehandelingen staan op de agenda. Het is tegelijk voor ons een groot voordeel dat we zowat het enige hotel zijn dat midden het National Park Peak District ligt en dus omgeven is door niets dan groen en rust en stilte. Wandelaars, bikers en gezellig grazende schapen en koeien zijn de enige gezellen die de groent getinte heuvels wat extra kleur geven. Ons gevormd team zorgt er dan ook voor dat we elke dag het beste van onszelf geven”, stelt Paul Roden, elke dag ter plekke. “Alleen op die manier kan men discipline kweken, een vorm die het de klanten nog makkelijker dient te maken”, aldus Paul Roden.

Meer info: www.losehillhouse.co.uk

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
12-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPVAKANTIE IN FRANKRIJK

Culinair genieten in de schaduw van de Mont Ventoux

 

Geuren en kleuren in de Vaucluse

 

De mysterieuze Mont Ventoux, de wijnkelders van Gigondas, Chateauneuf du Pape en onder andere Beaumes de Venise naast de piepkleine middeleeuwse dorpjes Venasque, Séguret en de gorges du Toulourenc, dit kan slechts de Vaucluse zijn, een regio op een boogscheut van Avignon en zijn Pausenpaleizen en antieke theaters, de hemel op aarde voor de lekkerbek en de cultuur- en natuurgenieter. Overgoten met de geur en kleur van lavendel, een stukje paradijs.

 

Gelegen in het hartje van de Provence zit het Departement Vaucluse – in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur – bol van de geschiedenis en laat het wellicht het mooiste van cultureel- en architecturaal erfgoed zien, met Avignon en de door de Ronde van Frankrijk legendarische Mont Ventoux als speerpunten. Alles ademt hier rust uit. Voeg daarbij de brede waaier van bezienswaardigheden en een verblijf van een weekje is net genoeg van alles te proeven. Letterlijk en figuurlijk.

FERME DE L’OISELET

Wie houdt van de pure natuur en zijn omgeving mag een bezoek aan deze pedagogische boerderij niet voorbij gaan. In Ferme de l’Oiselet zorgt het echtpaar Rose en Claude Combe al een kwarteeuw in een 25 ha groot landbouwdomein voor rurale opvoeding, ontvangst van scholen en families. “Samen genieten van het leven op de boerderij is verrijkend. Fruit, groenten, dieren, vergeten- en biologische groenten en onder andere tal van aromatische planten worden door ons samen verzorgd”, stelt directrice Rose Combe, genietend van het jonge grut dat zich te pletter stort op het voederen van het kleinvee om dan naderhand aan de ijsmachine eigenhandig hun hoorntjes te voorzien van kraakverse frisse lekkernij, zelf recht van het veld geplukt. Het is duidelijk, Ferme de l’Oiselet is een ideaal oord voor totale ontspanning midden de natuur met verblijf in gezellige accommodaties en waarom niet eens overnachten in een van de vier joerts? Meer info: www.oiselet.com

MOOISTE DORPJES VAN FRANKRIJK

Geen regio in Frankrijk dat niet gezegend is met lieflijke dorpjes. Verzameld onder de noemer Les Plus Beaux Village de France weet Séguret met zijn 13de eeuws kasteel je meteen te betoveren. De fonteintjes, de piepkleine en smalle straatjes ingezaaid met typische Provençaalse onvervalste kasseien, de oker kleurige huizen, blakend in de fel brandende zon, laten niets aan de verbeelding over. Meer info: www.seguret.fr

Nog meer van dat moois in het middeleeuwse dorpje Venasque, gekleefd aan de gelijknamige berg, doorspekt met wijngaarden, kersenbomen en woest braakland. De kersen van de Mont de Venasque zijn sappig, vlezig en knapperig, zeg maar de Koningin onder de Franse kersen. De resten van de 11de eeuwse kathedraal Notre-Dame ademen geschiedenis uit lang vervlogen tijden. Rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Meer info: www.venasque.fr

BEAUMES DE VENISE & AOC VENTOUX

Wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen, in Domaine de la Gigeade, aan de route de Caromb in Beaumes de Venise waar Thierry & Marina Vaute het familiebedrijf leiden. Aan de voet van de Dentelles de Montmirail waakt de Monts Ventoux over zowat alle wijngaarden terwijl het bergmassief Luberon de wijnstokken beschermd tegen de soms hardnekkige mistralwinden. “We verbouwen hier met liefde Beaumes de Venise, Vacqueyras, Côte du Rhône en Côte du Ventoux”, stelt Marina Vaute. Meer info: www.lapigeade.fr

Meer fraais in het glas vinden we op Domaine Château Pesquié in Mormoiron waar drie generaties aan de voet van (alweer) de Mont Ventoux en de Rhône vallei een imposant kasteel de familie Chaudière met Paul en Edith voor een uitstekende AOC Ventoux zorgt. Geen wonder dan ook dat de Guide Hachette hen graag zijn Coup de Coeur noemt. Ook Gault & Millau 2014 is kort maar krachtig: wijnen van zeer hoog niveau. Meteen goed voor 4 sterren. Meer info: www.chateaupesquie.com

HOORN DES OVERVLOEDS

De Vaucluse is zonder meer de hoorn des overvloeds inzake geuren en kleuren. Het is een regio van wellicht de vruchtbaarste gronden tussen de Rhône en de Durance. Het is tegelijk een land van wijn- en boomgaarden, een ideale bodem voor de truffel, een open moestuin en olijfgaarden om van te snoepen. Die stelling trekt zich door wanneer men de markten bezoekt. De gezelligheid stroomt hier van elk kraampje, het water komt je in de mond en je hebt ogen te kort om alles te overzien. Geen wonder dan ook dat de grote Chefs zich te goed doen aan aardbeien uit Carpentas, de druiven bestemd voor de Muscat de Ventoux, de kersen van de Mont de Venasque, het gekonfijt fruit van Apt en onder andere de noga van Carpentas. En wat gedacht van de meloen uit Cavaillon, de kleine spelt van het plateau van Sault of de zwarte vijg van Caromb?  Allemaal streekproducten die geen enkele lekkerbek aan zich voorbij kan laten gaan. Daarom, laat een bezoekje aan de markt van Sault, een van de oudste en meest pittoreske uit de streek, niet links liggen.

LA ROCHOFRUIT

Nog niet verzadigd? Neem je tijd en trek eens naar Ruchofruit in Flassan. Hier zorgt Christophe George al twintig jaar voor artisanale fabricatie van confituren, groenten, honing en specerijen zonder bewaarmiddelen noch kleurstoffen, seizoensgericht en vers geplukt. Zowat dertig specialiteiten zijn er te koop en te genieten. Christophe wijst hiervoor graag naar zijn slogan: L’Art de Sublimer Fruits et Légumes. Zijn confituren van kersen, abrikozen, kiwi, aardbeien, peren en onder andere vijgen zijn onweerstaanbaar. Voeg daarbij een rijk gamma aan bereidingen van tomaat, uien, wortels en groene en zwarte olijven of kaviaar van aubergines en je weet dat elke fijnproever hier zijn gading kan vinden. Een bezoek overwaard, dit klein ambachtelijk huis. Meer info:  www.ruchofruit.fr

KAASMEESTER VIGIER

Naast wijn, fruit en groenten is de Vaucluse een paradijs voor de kaasliefhebber. Eén van de absolute toppers is Claudine Vigier uit La Ferme Fromagerie du Comtat, hartje Carpentras. Op de Place Maurice Charretier zorgt kaasmeester Vigier met bravoure samen met eega Roland Barthelemy en haar trouwe medewerksters Brigitte en Marie voor de beste kazen uit de regio. Meer nog, het huis is gezellig gedecoreerd met liefst 434 melkbidons, hangend aan het plafond. Claudine Vigier en haar medewerkers zijn gefascineerd door kazen en aanverwante producten. Zij zetten met verve het pionierswerk van de stichters August en Rosette Vigier, met succes verder. Meer info op Facebook.

NOUGATERIE SILVAIN FRERES

Zoetkauwen vinden dit hier het walhalla van snoepgenot. Hartje Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, maken Pierre en Philippe Silvain in Saint Didier noga van de bovenste plank. Het duo verwelkomt je met een projectie hoe het allemaal begon, waarna de meesters je tonen hoe noga gemaakt wordt. Simpel, maar zonder details, wegens familiegeheim wat het recept betreft. Geen nood, de rondgang en de mogelijkheid tot proeven van de Nougat Blanc, Nougat Blanc Cropuant, Nougat Noir Tendre, de Nougalette en de Pâtes de Fruits laat geen zoetmondje ongevoelig.  Meer info: www.boutiquesilvain.fr

GORGES DU TOULOURENC

Oh ja, dit willen we je zeker niet onthouden. Wie na het lekkerbekken ook nog wat wil genieten van een stukje ongerepte natuur mag een ritje langs de Gorges du Toulourenc niet missen. Tussen Entrechaux en Faucon (neem de D 205) ontdekt je aan de noordkant van de immer imposante Mont Ventoux dorpjes als Aurel, Savoillans en Brantes, de een al mooier dan de andere, neergepoot op de flanken van de fraaie bergkloven. Een zoveelste wonder van de natuur in wondermooi Frankrijk.

AAN TAFEL

Is er heel wat te bezoeken omtrent alles wat op tafel komt, dan wachten in de regio ook een waslijst aan heerlijke (en betaalbare) restaurantjes, bistro’s of taveernes. We onthouden dan ook graag de restaurants Le Laurier in Faucon, L’Oulo in Mazan en het restaurant L’Esprit Jardin in Hôtel des Pins in Bedoin. In restaurant Le Laurier, Place de la Mairie in Faucon, is het genieten van een op en top regionale keuken. Gerant Alexandre Dedde en LadyChef Laura Appay zijn meesters in slow food en bio. Proef er zeker eens de schotel met onvervalst buikspek van de lokale Cochon du Mont Ventoux, zo niet een mals stukje Agneau des Baronnies of een Pigeonneaux de Sarrians. Heerlijk. Buiten tafelen is hier het einde. Meer info: www.restaurantlelaurier.com

Een van de toppers is het restaurant l’Oulo aan de route de Mormoiron 500 in Mazan (6 km van Carpantras). Hier pakt maître-restaurateur Richard Bagnol met streekgebonden schotels, het nec plus ultra uit de Provence. Geuren en kleuren zijn hier dan ook dik aan de orde. Geniet alvast eens van de Kalfsschouder klaargestoomd op lage temperatuur, overgoten met mosterdsaus. Echt iets voor de lekkerbekken van pure smaak. Voor de liefhebbers: laat alle nagerechten voor wat ze zijn en vraag naar het Palet van Nagerechten van de Chef. Subliem. Meer info: www.restaurant-loulo.fr

HOTEL DES PINS

Om de streek om en rond de Mont Ventoux te verkennen ligt Hôtel des Pins aan de voet van deze mysterieuze reus uitstekend. Het wemelt er dan ook van fietsers die de gesel uit de Ronde van Frankrijk onder de wielen willen krijgen. Het driesterrenhotel beschikt over alles was een vakantieganger kan dromen, inclusief zwembad met L’Esprit Jardin als uitstekend restaurant.  De Chef is een meester in het bereiden van regionale producten en schuift met Parelhoen, Ganzenlever en onder andere Lam en de Vis van de dag klasrijke borden op tafel. Gepaste wijnen maken het tafelwerk compleet. Er is al een kamer vanaf 70 euro. Prijzen afhankelijk van het seizoen. Aanbevolen. Meer info: www.hoteldespins.net

 

 

Met dank aan ADT Vaucluse Tourisme (Valèrie Biset en Daniela Damiani) en Véronique Beauvois (CB Communication Brussel)

Meer info over deze wondermooie streek:

Vaucluse Tourisme – www.provenceguide.com

 

 

Georges Keters

 

 

 

 










>> Reageer (0)
29-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN FRANKRIJK

Unieke site voor totaal relaxen in Franse Ardennen

Domaine Château du Faucon

 

Trek om er eens een paar dagjes tussenuit te knijpen, een weekendje uitblazen of zo maar in alle stilte de batterijen terug opladen en dan nog liefst dicht bij huis, het kan perfect in de Franse Ardennen, net buiten ons eigen Bouillon, op minder dan drie uur uit de Westhoek of anderhalf uur uit Brussel: Domaine Château du Faucon in het piepkleine dorpje Donchery is uw adres. Een verademing.

 

Men dient het niet steeds ver te zoeken, meer dan men durft te dromen liggen lieflijke stekjes ons op te wachten om ons in een paar dagjes alle zorgen te doen vergeten en nieuwe krachten op te doen. Ideaal oord daarvoor is Domaine Château du Faucon en ligt zo voor het grijpen. Wie eens iets anders wil uitproberen dan onze eigen bekende Ardennen, wipt in Bouillon even de grens over en kiest voor de snelweg Charleville-Mézières naar Sédan en een kwartiertje later lacht groen, water en rust je in liefst 130 ha graag toe.

KASTEEL MET EEN ZIEL

De oprit naar het kasteel toe is op zichzelf indrukwekkend. Blakend in de zon doemt Domaine Château du Faucon in de verte op. De rust overvalt je. Met dank aan Jean-François Robin die in 2011 het domein zijn ziel teruggaf. Het oudste stuk van het kasteel dateert uit de 18de eeuw en werd later uitgebouwd met twee imposante hoektorens. Binnenin ademt het kasteel een stevige brok geschiedenis. Op de benedenverdieping werden drie restaurants, vergaderzalen, leeshoeken en een bibliotheek waar men in alle sereniteit kan genieten van complete rust, uitgebouwd. Op de eerste verdieping wachten 23 sfeervolle kamers en suites, elk totaal anders aangekleed met knipoog naar de geschiedenis, evenwel voorzien van alle comfort die de rustzoeker zich wil aanmeten. Aansluitend wachten drie klasrijke suites, met hamman en of Devon & Devon badinstallatie. Er wacht al een kamer vanaf 85 euro, een suite vanaf 165 euro.

PAARD AAN HET FEEST

Domaine Château du Faucon is niet alleen een zegen voor de rustzoeker maar tegelijk een hemel op aarde voor de paardenliefhebber. Fonkelnieuwe stallen staan ter beschikking voor de eigenaars terwijl met de regelmaat van een klok diverse wedstrijden in verschillende disciplines op de agenda staan. Paard en ruiter zijn hier dan ook in de wolken en kunnen tegelijk van een fikse wandeling genieten in het immense domein van het kasteel. Eigenaar Jean-François Robin is niet alleen een uit het beste hout gesneden levensgenieter, maar tevens een fervent paardenliefhebber en zorgt er dan ook voor dat de gasten het compleet naar de zin krijgen. Naast aandacht voor het paard staan tennis en minigolf ter beschikking.

TOPGASTRONOMIE

Na de renovatie van Domaine Château du Faucon in 2011 opende eigenaar Jean-François Robin enkele maanden terug Le Restaurant du Château met veel bravoure. Hij koos meteen voor een topchef die zowel de Franse als de internationale keuken in de vingers heeft. Met de 41-jarige Chef Christophe Quentin (een pure Ardennees) haalde hij een goudhaantje in huis. Hij leerde de stiel in de beste – vooral –  Parijse huizen en stond twee jaar aan de zijde van Philippe Legendre in restaurant Taillevent , drie jaar aan de stoof met Gérard Boyer in Aux Crayères, negen jaar aan de zijde van Alain Reix en nadien Alain Ducasse in restaurant Le Jules Verne op de tweede verdieping van de Eiffeltoren en werkte onder andere een jaar samen aan het fornuis met Arnaud Lallement in de legendarische George V. Vandaag dirigeert hij met een tiental man de keuken van Domaine Château du Faucon met vaste hand, klassiek met aandacht voor streek en seizoen. “We halen de producten uit de dichtst omliggende zaken en kwekers. Zo komt de forel uit de Vendresse, de witte worst uit Rethel, de slakken uit Bouzy, het gevogelte uit Viel Saint Rémy, de eendenlever uit Warzee en onder andere de mosterd uit Reims. “We moeten het niet verder zoeken als het dichtbij kan. Vers en kwaliteit zijn hier de troeven van het huis”, onderstreept Chef Christophe Quentin. We kunnen het intussen beamen, de kookkunst van deze prille veertiger lonkt alvast richting Michelin.

SEMINARIES

Het domein is tevens voorzien van diverse zalen, compleet uitgerust voor vergaderingen, productvoorstellingen, persconferenties, directie bijeenkomsten, zakenlunches défilés, tentoonstellingen en algemene vergaderingen, al dan niet in combinatie met verblijf in het kasteel. Trouwfeesten en andere bijeenkomsten kunnen tot 300 man, aansluitend mogelijkheid tot wandelingen te paard, een ritje met de koets of een partijtje golf (green in de onmiddellijke buurt)

ARRANGEMENTEN

Domaine Château du Faucon pakt uit met een flinke reeks arrangementen voor twee personen. Zo is het alvast genieten van een Forfait Découverte van 257 tot 431 euro, een Forfait Romantique van 231 tot 405 euro en een Forfait Bulles & Saveurs van 323 tot 497 euro (telkens dubbele kamer, junior suite, suite de luxe of suite de luxe, ontbijt, menu Faucon of Dégustatie en Champagne Abelé). Zonder meer betaalbare luxe in een paradijselijk kader, waar geest en lichaam ten volle herbronnen in volle natuur en complete rust.

 

 

Domaine Château du Faucon

Jean-François Robin

Route de l’Atelier

F – 08350 Donchery

contact@domaine-chateaufaucon.com

www.domaine-chateaufaucon.com

Lid Châteaux & Hotels Collection

 

Tekst & foto’s Georges Keters








>> Reageer (0)
28-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

Recreatief paradijs op de grens van Namen en Henegouwen.

 

Het land van de Meren, 1800 ha puur genot

 

Wie het gebied van Les Lacs de L'Eau d'Heure binnenrijdt vergeet even dat hij in België vertoeft. Tussen de 1200 hectare bosrijke heuvels en weiland kan je genieten van niet minder dan 600 hectare gezond water verdeeld over vijf uitgestrekte meren en 70 km lange oevers die de lengte van de Belgische kust overtroeft. Deze nog ongekende toeristische parel ligt op een steenworp van steden als Kortrijk, Gent en Brussel. Lac de la Plate Taille, Lac de l’Eau d’Heure, Lac du Ry Jaune, Lac de Feronval en Lac de Falemprise vormen samen een mekka voor watersporters, fietsers en recreanten.

 

De titel European Destination of Excellence spreekt voor zich: hier wordt aan duurzaam toerisme en natuurbehoud gewerkt. De infrastructuur is uitstekend verzorgd en indrukwekkend. Gemotoriseerd transport, fietsers en wandelaars worden door de mooiste hoekjes van de regio gegidst. Het RAVeL-netwerk (Réseau Autonome des Voies Lentes) is er voor de actieve recreant die zorgeloos rond de meren wil zoeven. De fietsinfrastructuur wordt nog verder uitgebouwd met de opening van een waar BIKE PARK met 60 km pistes in 2015.

PURE WATERPRET

Elk meer heeft zo zijn eigen specialiteiten. Dit om de veiligheid van alle beoefenaars te vrijwaren. De Spin waterskipiste, die loopt op duurzame energie, is een ware aanrader voor de beginnende of meer ervaren waterskier of wakeboarder.  De begeleiding is uiterst sympathiek. Bij elke poging wordt gekeken wat er fout is gegaan. De euforie na een eerste geslaagd parcours van 620 meter is ronduit fenomenaal. Gevorderden kunnen acrobatische stunts uithalen op de strategisch geplaatste hindernissen.

Het zandstrand biedt met Espace Fun waterplezier voor elke groep: zeilen, catamaran, stand up paddle, kajak, surfen en strand. Het is er zowel overdag als 's avonds heerlijk vertoeven om de sfeer aan het water met volle teugen te genieten. Tijdens het weekend worden er vaak culturele evenementen georganiseerd.

HOOG IN DE BOMEN

Het Natura Parc laat je zweven over negen verschillende wandel- en klimtrajecten tussen de bomen, die hoogtes toveren van 5 tot wel 25 meter. Leuke en spannende en gewaagde recreatie voor families en groepen. De allerkleinsten kunnen op een hoogte van 50 cm volgen.

EXCURSIES

Le Crocodil Rouge is een bus-boot waar er slechts negen exemplaren van bestaan op de hele wereld. De rit biedt vooral de jongere bezoekers dolle pret . Het verhaal over het ontstaan van het resort wordt fantasierijk gepresenteerd.

Een bezoek aan de stuwdam van La Plate Taille is uniek. De grootste stuwdam van België is niet alleen fotogeniek maar biedt tevens een uniek uitzicht over de regio. Een niet te missen uitstapje.

Chimay en Binche liggen vlakbij. Ook de Grotten van Han, Namen en Dinant zijn beslist een bezoek waard voor de gekende streekproducten en dito decors.

LOGIES

Rondom Les Lacs de L'Eau kan u tussen het frisse groen het ganse jaar in alle comfort logeren in duurzaam opgetrokken pareltjes. De Villa's van de Golden Lake Village bieden in ruimte badende twee etagewoningen waar ook levenslustige viervoeters zijn toegelaten op aanvraag.  De vrijheid tussen de woningen zorgt voor ontspanning en rust. Overnachten kan ook in Landal Village l'Eau d'Heure, La Cairière du Lac of in de directe omgeving van het Land van de Meren.

TAFELEN MET ZEILZICHT

Er is voor iedereen wel een verfrissing en eetgelegenheid te vinden: gastronomisch tafelen of een eenvoudige snack: er is voor iedereen wat wils: het streekbier La Dame des Lacs in het Crocodil Café is een goede start. 

Bij een van de grootste zeilclubs van het land  bij Lac de la Plate Taille, ligt Restaurant-Bistro Le Tri-Marrants, waar Chef Fabian Santi overheerlijke gerechten tovert volgens het Terre et Mer principe. De eigenaars Fabian Santi, Fabrice Santi en Hans Rary zorgen voor een aangename sfeer en een top service die gastronomen laat watertanden.

Het is duidelijk, een weekend volstaat niet op alles te ontdekken wat Les Lacs de l'Eau d'Heure te bieden heeft. Deze trekpleister zorgt voor een dynamiek in de streek die je laat verlangen het volgend weekend terug te komen. Een aanrader.

 

 

Les Lacs de l'Eau d'Heure ASBL

Onthaal Plate Taille

Route de la Plate Taille 99

6440 Boussu-lez-Walcourt

071 509292

fax: 071 50 9293

info@lleh.be

www.lacsdeleaudheure.be

www.goldenlakevillages.be

www.ardennenvakantievillas.be

 

 

Dirk Keters – Foto’s Les Lacs del’Eau d’Heure

 

 








>> Reageer (0)
07-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Vakantie begint op de trein

Met de ICE naar de mooiste steden van Duitsland

 

De vakantie loopt nog een flinke poos. Wie nog niet kon genieten van mooie vrije dagen en het liefst de wagen thuis laat, dan opent de NMBS en de DB (Die Bahn) heel wat perspectieven voor hen die tuk zijn op een verblijf in het mooie buurland Duitsland.

Vanuit Brussel vertrekken vier maal per dag ICE-treinen in een recordtijd naar de mooiste steden van Duitsland. Zo ligt Frankfurt amper 2.59 u. vanuit Brussel, met tussenstop in Luik, Aken en Keulen, telkens met aankomst in hartje stad. Wie verder wil kan met slechts één overstap doorreizen naar Berlijn, Hamburg, München of onder andere Stuttgart, bijzonder leuke stad die slechts op 4.09 u. vanuit Brussel ligt.

TIJDWINST

Het gaat weliswaar sneller met het vliegtuig horen we je stellen. Inderdaad, maar met de trein (NMBS, ICE) reist men van stadscentrum naar stadscentrum en is men bevrijd van paspoortcontrole, bagagecontroles, handbagagebeperking, shuttlekosten en … lange veiligheidcontroles. Tel uit je tijdwinst en het gemak waarmee je reist.

ICE COMFORT

Met ICE naar Duitsland flitsen is een plezier. Aan boord, zowel in eerste als in tweede klasse is er voor iedereen een stopcontact voor waarbij rustig verder kan gewerkt worden, of genoten worden van een film op uw PC. Tegelijk zijn er ook zones met een versterkte gsm ontvangst.

Voor wie de inwendige mens wil versterken wacht de passagier een volwaardig ontbijt of een warme lunch op de middag. Koude en warme drankjes kan men zo meenemen uit de bar. En dat terwijl uw trein aan 300 km per uur doorheen het landschap schuift.

TOPSTEDEN

Het is dan ook leuk na enkele uren volkomen rust te kunnen uitstappen en meteen te kunnen genieten vaneen bruisende stad als Berlijn, een brok geschiedenis proeven in Bonn, in Hamburg de poort van de wereld ontdekken, de wijnstreken van Stuttgart induiken of zich te pletter amuseren op de Oktoberfest in München.

Voor meer info en vertrekuren: www.nmbs-europe.com

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN BELGIE

Gentse hotelparel in geboortehuis van Maurice Maeterlinck

Sandton Grand Hotel Reylof

 

Als er in Vlaanderen één stad is die geschiedenis ademt en schoonheid met cultuur combineert is het zonder twijfel Gent, een stad boordevol waardevol onroerend goed, waarvan een flink stuk Unesco beschermd. En met de inplanting van Sandton Grand Hotel Reylof heeft deze sfeervolle stad er een schitterende parel bij.

 

Het 4-sterren deluxe hotel laat zich bewonderen in een 18de eeuws herenhuis, uitgebouwd in Lodewijk de 14de stijl, tegelijk het geboortehuis van de Gentse dichter Maurice Maeterlinck, Nobelprijswinnaar in 1911. De meeste vertrekken zijn zo goed als intact en uitgewerkt in de empirestijl met extra aandacht voor de indrukwekkende draaitrap naar de verdiepingen waar salons voor meetings, workshops, roadshows of onder andere productvoorstellingen luisteren naar de namen van Gentse grote figuren als Valerius De Saedeleer, Albert Servaes of nog George Minne.

GROTE KLASSE

Sandton Grand Hotel Reylof telt 158 luxueze kamer, suites en enkele appartementen, allen uitgewerkt op klassieke wijze, met modern streepje luxe. Voor romantici is de badkamer een juweeltje, ruim los bad en een regendouche om u tegen te zeggen. De kamers laten u verder genieten van alle mogelijke comfort, airco, topprestaties inzake internet, kleurentv en minibar (die bij de suites gratis is).

Verder is het genieten van een reuze binnentuin, buitenterras waar – indien het weer het toelaat – zowel het ontbijt, de lunch als het diner kan genoten worden. Voor de businesslui wachten negen vergaderzalen en is WIFI in gans het hotel gratis. Trek in massage en wellness? Het zwembad, sauna, stoombad en fitness en solarium wachten op u. Wellness en fitness is gratis voor de hotelgasten. Evenmin enig probleem met de wagen, want die kan slapen onder het hotel.

GASTRONOMIE

Fijnproevers zijn meteen aan het goede adres in Sandton Grand Hotel Reylof waar Chef Michiel Slot (31) en zijn team u in restaurant Lof tot in de diepste vezels verwennen. De in Leeuwarden (Friesland, Nederland) geboren Chef is sinds zijn 16de gebeten door de keuken en werkte naderhand in de beste huizen met het Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag (met sterrestaurant De Heeren van Harinxma) als topper waar hij zijn strepen als sous-chef aan het fornuis verdiende waarna overstap naar restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin als Chef. Sinds de opening van Sandton Grand Hotel Reylof in 2012 zwaait hij er de plak. “We koken naar de seizoenen toe. Onze gerechten starten bij de groenten, daarna kiezen we voor vis of vlees dat er het best bij past. We hebben tegelijk oog voor enkele vegetarische schotels op hoog niveau”, stelt de jonge dynamische Chef, tussen twee schotels door.

Met zijn klassieke opleiding is het dan ook genieten van de beste Franse klassiekers, weliswaar gepresenteerd met een moderne toets. Vooraf aan de lunch of het diner kan men genieten van een gezellig aperitiefmoment in de Champagnebar. En voor wie kiest voor een cocktail vindt ruim zijn gading in de Private Bar Blue Bird, ook ideaal voor kleine evenementen en prvié-bijeenkomsten. Het restaurant staat uiteraard ook open voor niet-residenten. Meer info: www.restaurantlof.be en info@restaurantlof.be en tel. 09 235 40 71.

10 JAAR SANDTON HOTELS

Op 1 mei 2014 vierde de prestigieuze Sandton Hotel Groep zijn tiende verjaardag. De hotelcollectie telt momenteel dertien huizen, acht in Nederland (Amsterdam, Baarlo, Boekelo, Deventer, Eindhoven, Rheden, Terschelling en Zwolle), vier in ons eigen land (twee in Brussel, Kortrijk en Gent) en eentje in het Franse Cagnes sur Mer aan de Azurenkust. Elk van de hotels zijn stuk voor stuk parels die druipen van klasse en gezelligheid. Het siert de oprichters Gui de Vries en Rogier Braakman dan ook dat ze de lijn van grote klasse en stijl op efficiënte wijze doortrekken in al hun vestigingen. Geen wonder dan ook dat ze in 2013 als beste hotelketen verkozen werden door ZOOVER. Meer nog, Sandton Grand Hotel Reylof werd in 2014 door TripAdvisor geselecteerd binnen de tien beste hotels van België.

 

Sandton Grand Hotel Reylof

Hoogstraat 36

9000 Gent

09 235 40 70

gent@sandton.eu

www.sandton.eu/gent

 

 

Georges Keters

Foto’s: Sandton Grand Hotel Reylof








>> Reageer (0)
05-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WIJNLAND DUITSLAND

Duitse kwaliteit in het glas

 

Wijnplezier in Baden & Württemberg

 

 

De tijd dat buurland Duitsland alleen maar bekend was voor zijn degelijke auto’s en zijn schitterende voetballers – Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier, Berti Vogts en onder andere Rudi Völler en doelman Oliver Kahn – ligt al een tijdje achter ons. Vandaag mag je daar ook nog hun wijnindustrie bij tellen. En met reden want op de wijnkaarten in tophuizen vindt men niet zelden uitstekende Duitse wijnen. We trokken naar de regio’s Baden en Württemberg en genoten met volle teugen van de Klingerberger, Riesling en onder andere de Müller-Thurgau en uiteraard de Trollinger.

 

Laat uw wijnfeest starten in Stuttgart waar men sinds mei 2014 in Collegium Wirtemberg, Weingärtner Rotenberg & Uhlbach, zich het Beste Duitse Wijngaardgenootschap mag noemen. Hier is de Trollinger de nationale drank, baksteenrood van kleur, fruitig en snel op dronk kort na de pluk. Andere toppers van het huis zijn de Schwarzriesling (Pinot Meunier) van de Bourgognefamilie, de kloeke Dornfelder, de Spätburgunder (Pinot Noir) of de koning van de Duitse wijnen. Verder verbouwt Collegium Wirtemberg nog de Muskat-Trolliger, de Rivaner (Müller-Thurgau), de Graubunder (Pinot Gris), de Weiszburgunder (Pinot Blanc), de Gewürtstraminer en uiteraard de Riesling, de koning van de Duitse witte wijnen. Onder het motto Kenner trinken Württemberger kunnen genoemde wijnen naar hartenlust geproefd worden bij leuk tafelwerk. Zalig wanneer deze dan nog kunnen genoten worden in de tuin bij zwoele zonondergang.

BADEN & WÜRTTEMBERG

Met zijn 15.900 ha wijngebied is Baden na Rheinhessen (26.400 ha) en Pfalz (23.500 ha) de derde grootste uit dertien wijngebieden met erkende herkomstbenaming, samen goed voor ruim 100.000 ha. Baden onderscheidt zich door een mild klimaat met een knipoog naar de Jura en de Vogezen. Vandaar dat Burgunderland zich uitstekend voor de Spätburgunder, de Weissburgunder en de Grauburgunder. Württemberg daarentegen is goed voor 11.500 ha wijngebied en specialiseert zich vooral in Trollinger, Schwartzriesling, Lemberger en Spätburgunder.

WEINGUT MARKGRAF VON BADEN

Een van de absolute toppers om en rond de Bodensee is het Weingut Markgraf von Baden, uitgebouwd op de wijngaarden van Schloss Salem, een voormalig klooster, goed voor ruim 110 ha, eigendom van Prins Bernhard van Baden. Met wat geluk kan je een rondleiding bekomen van directeur Michael, Prins van Baden. Hij is niet alleen gefascineerd door wijn, maar is tegelijk een begenadigd verteller. Het wijndomein omvat naast Schloss Salem ook nog het Schloss Staufenberg wat dan ook de slogan Zwei Schösser, ein Weingut met zich meebrengt. Het hoeft dan ook geen betoog dat beide wijngaarden zorgen voor zowat de beste wijnen uit Ortenau, regio Baden met toppers als de Mardorfer Spätburgunder, Kirshberger Müller-Thurgau en de onnavolgbare droge Meersburger Riesling.

MEERSBURG & MAINAU

Meteen is de naam gevallen van deze middeleeuwse stad, tegelijk het middelpunt van de Bodensee. Ideaal vertrekpunt voor een uitstap naar het bloemeiland Mainau, te bereiken met overzet. Laat niet na om, alvorens in te schepen, even te tafelen in Gutsschänke Meersburg. Het zonovergoten terras zorgt heerlijk en smaakvol tafelplezier met een uniek beeld over de Bodensee als toetje.

Het eiland Mainau haalt per jaar ruim een miljoen bezoekers naar zich toe. Amper 45 ha groot, maar het bezit een schat aan bloemenpracht en unieke bomen en struiken, met de Victoria-linde als een van de toppers. Kolossale eiken en statige ceders  omringen de Sint Maria slotkerk, pronkstuk van Zuid-Duitse barok.  Voeg daarbij een unieke vlindertuin en een Italiaanse rozentuin om U tegen te zeggen en uw bezoek aan eiland Mainau kan niet meer stuk.

KWALITEITSWIJNEN

Hoe dan ook, het is duidelijk, de Duitse wijnbouwcoöperaties hebben in de jongste jaren een dynamische ontwikkeling doorgemaakt. Baden en Württemberg zijn er met hun marktaandeel van zowat 80% met verve in geslaagd waarbij coöperaties de grootste economische betekenis invullen met kwaliteitswijnen, te vinden op de beste tafels in Europas.

Meer info: Informatiebureau voor Duitse Wijn, www.duitsewijn.be

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
02-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CITY TRIP IN FRANKRIJK

Op een steenworp van Parijs

 

City Trip in paradijselijk Chantilly

 

Op zoek naar eens iets anders dan een city trip naar Berlijn, Praag, Lissabon, Parijs of Madrid. Op minder dan 300 km wacht Chantilly, betoverend en ideaal voor zij die houden van kastelen, paarden, een flinke brok geschiedenis en een tongstrelende gastronomie.

Chantilly (Departement Oise) – op een steenworp van Parijs – telt zowat 11.000 inwoners en is vooral gekend omwille zijn kasteel Château de Chantilly, een door de families Orgemont, Montmorency, Bourbon-Condé en Orléans opgetrokken pronkstuk, gebouwd tussen de 14de en 19de eeuw op een met water omgeven rots. Het is zonder meer een harmonieus en opmerkelijk bouwwerk, met stijl en grandeur, zonder meer een der mooiste waterkastelen van immer mooi Frankrijk. Voeg daarbij de unieke kunstverzameling en je hebt ogen te kort om te genieten van dit bouwwonder.

PAARDENPARADIJS

Om en rond het kasteel en het immense park zijn de Grandes Ecuries, de stallen waar de paarden als koningen en koninginnen behandeld werden. Met dan aan de Prins van Condé die een zwak had voor deze sierlijke dieren. Naast de stallen wacht de renbaan en een indrukwekkend museum van van het paard: Musée vivante du Cheval, opgetrokken in 1982. Liefhebbers van het paard zijn hier aan het feest. Maak tijd voor een bezoek want naast de stallen zijn nog een dertigtal zalen gevuld met kunst, alles om en rond het paard. Meer info: www.domainedechantilly.com

LE POTAGER DES PRINCES

Andere trekpleister in Chantilly is Le potager des Princes, een moestuin waar jong en minder jong zijn hartje kan ophalen. De familie Yves Bienaimé, gepassioneerd door geschiedenis, kunst, paard, tuinieren en verzorgen van bloemen en planten, huisdieren en kleinvee, laat niets onverlet om de door Le Nôtre aangelegde tuinen en boomgaarden tot in de puntjes te verzorgen. De watervaltuinen, de bloeiende rozenstruiken, de waterlelietuin, de Japanse tuin, de moestuinen en talrijke bloemperken brengen u in een andere wereld, uitgesmeerd over een tuin van ruim 3 ha. Kinderen genieten extra van het pluimvee, het theater, de fazanten, konijnen en onder andere de tortels. Dat alles ludiek en pedagogiek uitgewerkt, elk jaar goed voor 200.000 bezoekers. Meer info: www.potagerdesprinces.com

LE MOULIN DES PRINCES

Een stevige brok geschiedenis wacht je op aan de rue des Cascades 34, hartje Chantilly, waar Pavillon de Manse of Le Moulin des Princes je al de geheimen prijsgeeft omtrent het bewateringsysteem  in de 17de eeuw. De prins van Condé zette in 1678 zijn schouders onder dit project en hydraulische machines zorgden voor de watervoorraden van het kasteel van Chantilly. Stephane en Stéphanie Letrain leiden u graag rond in zowat 300 jaar oude hydraulische machinezalen, aansluitend de wasserij uit de 19de eeuw, de modernste uit die tijd. “Het is dan ook een onmetelijke geluk dat we dit stukje technologische ontwikkeling heeft weten te bewaren. Hier werd geschiedenis geschreven. De rondleiding is fenomenaal, met dank aan Stephane Letrain, de ziel van dit stukje watererfgoed. Meer info: www.pavillondemanse.com

VERY CHANTILLY

Het is duidelijk, Chantilly is meer dan een dagbezoek waard. De stad leent zich dan ook graag tot een city trip waar drie tot vier dagen makkelijk kunnen gevuld worden indien men zichzelf zowel op toeristisch, sportief als op gastronomisch vlak wil verwennen. Naast genoemde toppers wacht voor de sportievelingen het paard en een 18-hole golf. Voeg daarbij dat een zestal hotels – lees Châteaux Hôtels – in de onmiddellijke omgeving onder de noemer Very Chantilly hun krachten hebben gebundeld en elk op hun eigen manier uitpakken met diverse formules en arrangementen: Le Château de Montvillargenne in Gouvieux, L’Auberge du Jeu de Paume (Relaix & Châteaux) in Chantilly, Dolce Chantilly in Vineuil St. Firmin, Hôtel du Parc in Chantilly, Château Mont Royal in la Chapelle en Serval, Parc Astérix Hôtel des Trois Hiboux en Les Fontaines - Centre de Séminaires.

De diversiteit van deze tophotels is dan ook een enorme troef om optimaal te genieten, zowel op toeristisch als op  culinair vlak. Lees dan ook graag verder in dit blad alles over deze unieke locaties, getekend Very Chantilly.

Meer info: www.chantilly-tourisme.com

 

Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs