Groot-Brittannië historisch en culinair op zijn best (Deel 2)
Snoepen van Peak District en lekker Derbyshire
Onze culinaire speurtocht in Peak District brengt ons
intussen aan de beste tafels, neem nu
COCOADANCE
Het is intussen al duidelijk geworden, Derbyshire zit vol
heerlijke plekjes waar lekkerbekken zich volledig kunnen vinden. Wie verzot is
op chocolade (en wie niet?) mag een bezoekje aan Cocoadance niet links laten.
Niet alleen wacht er topchocolade en pralines, maar kan je die zelf ook maken,
onder toeziend oog van Dave Golubows, chocolatier van de bovenste plank en
bezeten door de heerlijke bonen, de smaakbepalende stof voor chocolade. Onder
het motto Make your own chocolate at
Cocoadance kan men via een Award
winning 3 Hour Chocolate Experience sessie volgen, je eigen
verjaardagsparty uitwerken of pralines maken naar eigen chocoladeontwerpen,
individueel of in groep, na afspraak. Chocolatier Dave Golubows brengt u in
minimum van tijd in extase en na afloop gaat alle gefabriceerde chocolade mee in
een sierdoos naar huis. Chocoladeliefhebbers: zeker eens doen, uiteraard op
afspraak. Cocoadance bevindt zich in Mam Farm in Castleton, dorpje op een
boogscheut van Hope. Meer info: www.cocoadance.com
PROEVEN VAN TIDESWELL
Eten en drinken zijn twee van de grootste troeven van
Derbyshire. Wie zelf eens aan het fornuis wil staan in gezelschap van een
topchef kan terecht in de Tideswell School of Food, in The Courtyard aan de
Commercial Road, hartje Tideswell, pittoresk dorpje tussen Buxton en Bakeswell,
op een steenworp van Castleton. Hier is 28-jarige Chef Joe Hunt, hoofdleraar
van de school, uw partner aan het fornuis en gepassioneerd door de lokale
producten en schotels uit waar grootmoeder jaloers op zou zijn. In een twee tot
drie uur durende sessie leert hij je de knepen van het vak omtrent het
klaarstomen van een drietal op en top Derbyshire pure Britse schotels.
Hierbij mag de bereiding van een Derbyshire
Oatcake (havermout) en een Bakewell
Pudding zeker niet ontbreken. Met een Warm
Salad of Venison with Blackberry dressing (warme salade met hertenvlees)
zet men de kroon op het werk. Stap voor stap leidt Chefkok Joe Hunt je naar het
hoogtepunt van deze kookles waarna men gezamenlijk (of thuis) alles kan verorberen.
Beslist een unieke ervaring die elke lekkerbek en amateurkok zal aanspreken.
Ook zij die nooit eerder een pot op het vuur hebben gezet, alleen maar een kip
van het spit zagen plukken of enkel maar
een dampend gebraad uit de oven bewonderden, zullen van deze gelegenheid zeker
genieten. Idem dito voor hen die liever bier brouwen of het proces eens
persoonlijk willen meemaken. Meer info: www.tideswellschooloffood.co.uk
TOP IN BOLSOVER
Verlaat Derbyshire niet zonder een bezoek te hebben
gebracht aan Bolsover Castle, nabij Chesterfield, kasteel uit de 12de
eeuw, dat deel uit maakt uit van de prestigieuze English Heritage, groepering
dat topkastelen beheert. Trek een halve dag uit voor het bezoek. Meer info: www.english-heritage.org.uk/bolsovercastle
Wie daarna nog iets onder de tand wil steken ziet zijn
wensen vervuld in de gloednieuwe Wetherspoon Pub The Pilar of Rock, net naast
Bolsover Castle. Hier zwaait manager Lee Atkinson met klasse de plak en staat
de klok rond klaar met een legertje Chefs en obers die je op je wenken bedienen
met al wat je maar lusten wil. J D Wetherspoon (gesticht in 1976) is een van de
meest kwalitatief sterke eethuizen, telt 900 pubs en 33.000 medewerkers. Op de
menukaarten lees je meteen hoeveel calorieën u verbruikt bij uw pakje friet met
hamburger, roast rump of Peak District
lamb, ovenkoek, omelet, slaatje of onder andere steak met friet. Zeer
interessant voor zij die op hun lijn letten. Manager Lee Atkinson is alvast
tevreden over de start van The Pilar of Rock en ziet elke schotel persoonlijk
langs zich passeren. Een adresje om op zak te hebben na bezoek aan Bolsover
Castle. Meer info: www.jdwetherspoon.co.uk/home/pubs/the-pillar-of-rock
Meer info over Peak District: www.visitpeakdistrict.com
Georges
Keters


|