Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
12-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPVAKANTIE IN FRANKRIJK

Culinair genieten in de schaduw van de Mont Ventoux

 

Geuren en kleuren in de Vaucluse

 

De mysterieuze Mont Ventoux, de wijnkelders van Gigondas, Chateauneuf du Pape en onder andere Beaumes de Venise naast de piepkleine middeleeuwse dorpjes Venasque, Séguret en de gorges du Toulourenc, dit kan slechts de Vaucluse zijn, een regio op een boogscheut van Avignon en zijn Pausenpaleizen en antieke theaters, de hemel op aarde voor de lekkerbek en de cultuur- en natuurgenieter. Overgoten met de geur en kleur van lavendel, een stukje paradijs.

 

Gelegen in het hartje van de Provence zit het Departement Vaucluse – in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur – bol van de geschiedenis en laat het wellicht het mooiste van cultureel- en architecturaal erfgoed zien, met Avignon en de door de Ronde van Frankrijk legendarische Mont Ventoux als speerpunten. Alles ademt hier rust uit. Voeg daarbij de brede waaier van bezienswaardigheden en een verblijf van een weekje is net genoeg van alles te proeven. Letterlijk en figuurlijk.

FERME DE L’OISELET

Wie houdt van de pure natuur en zijn omgeving mag een bezoek aan deze pedagogische boerderij niet voorbij gaan. In Ferme de l’Oiselet zorgt het echtpaar Rose en Claude Combe al een kwarteeuw in een 25 ha groot landbouwdomein voor rurale opvoeding, ontvangst van scholen en families. “Samen genieten van het leven op de boerderij is verrijkend. Fruit, groenten, dieren, vergeten- en biologische groenten en onder andere tal van aromatische planten worden door ons samen verzorgd”, stelt directrice Rose Combe, genietend van het jonge grut dat zich te pletter stort op het voederen van het kleinvee om dan naderhand aan de ijsmachine eigenhandig hun hoorntjes te voorzien van kraakverse frisse lekkernij, zelf recht van het veld geplukt. Het is duidelijk, Ferme de l’Oiselet is een ideaal oord voor totale ontspanning midden de natuur met verblijf in gezellige accommodaties en waarom niet eens overnachten in een van de vier joerts? Meer info: www.oiselet.com

MOOISTE DORPJES VAN FRANKRIJK

Geen regio in Frankrijk dat niet gezegend is met lieflijke dorpjes. Verzameld onder de noemer Les Plus Beaux Village de France weet Séguret met zijn 13de eeuws kasteel je meteen te betoveren. De fonteintjes, de piepkleine en smalle straatjes ingezaaid met typische Provençaalse onvervalste kasseien, de oker kleurige huizen, blakend in de fel brandende zon, laten niets aan de verbeelding over. Meer info: www.seguret.fr

Nog meer van dat moois in het middeleeuwse dorpje Venasque, gekleefd aan de gelijknamige berg, doorspekt met wijngaarden, kersenbomen en woest braakland. De kersen van de Mont de Venasque zijn sappig, vlezig en knapperig, zeg maar de Koningin onder de Franse kersen. De resten van de 11de eeuwse kathedraal Notre-Dame ademen geschiedenis uit lang vervlogen tijden. Rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Meer info: www.venasque.fr

BEAUMES DE VENISE & AOC VENTOUX

Wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen, in Domaine de la Gigeade, aan de route de Caromb in Beaumes de Venise waar Thierry & Marina Vaute het familiebedrijf leiden. Aan de voet van de Dentelles de Montmirail waakt de Monts Ventoux over zowat alle wijngaarden terwijl het bergmassief Luberon de wijnstokken beschermd tegen de soms hardnekkige mistralwinden. “We verbouwen hier met liefde Beaumes de Venise, Vacqueyras, Côte du Rhône en Côte du Ventoux”, stelt Marina Vaute. Meer info: www.lapigeade.fr

Meer fraais in het glas vinden we op Domaine Château Pesquié in Mormoiron waar drie generaties aan de voet van (alweer) de Mont Ventoux en de Rhône vallei een imposant kasteel de familie Chaudière met Paul en Edith voor een uitstekende AOC Ventoux zorgt. Geen wonder dan ook dat de Guide Hachette hen graag zijn Coup de Coeur noemt. Ook Gault & Millau 2014 is kort maar krachtig: wijnen van zeer hoog niveau. Meteen goed voor 4 sterren. Meer info: www.chateaupesquie.com

HOORN DES OVERVLOEDS

De Vaucluse is zonder meer de hoorn des overvloeds inzake geuren en kleuren. Het is een regio van wellicht de vruchtbaarste gronden tussen de Rhône en de Durance. Het is tegelijk een land van wijn- en boomgaarden, een ideale bodem voor de truffel, een open moestuin en olijfgaarden om van te snoepen. Die stelling trekt zich door wanneer men de markten bezoekt. De gezelligheid stroomt hier van elk kraampje, het water komt je in de mond en je hebt ogen te kort om alles te overzien. Geen wonder dan ook dat de grote Chefs zich te goed doen aan aardbeien uit Carpentas, de druiven bestemd voor de Muscat de Ventoux, de kersen van de Mont de Venasque, het gekonfijt fruit van Apt en onder andere de noga van Carpentas. En wat gedacht van de meloen uit Cavaillon, de kleine spelt van het plateau van Sault of de zwarte vijg van Caromb?  Allemaal streekproducten die geen enkele lekkerbek aan zich voorbij kan laten gaan. Daarom, laat een bezoekje aan de markt van Sault, een van de oudste en meest pittoreske uit de streek, niet links liggen.

LA ROCHOFRUIT

Nog niet verzadigd? Neem je tijd en trek eens naar Ruchofruit in Flassan. Hier zorgt Christophe George al twintig jaar voor artisanale fabricatie van confituren, groenten, honing en specerijen zonder bewaarmiddelen noch kleurstoffen, seizoensgericht en vers geplukt. Zowat dertig specialiteiten zijn er te koop en te genieten. Christophe wijst hiervoor graag naar zijn slogan: L’Art de Sublimer Fruits et Légumes. Zijn confituren van kersen, abrikozen, kiwi, aardbeien, peren en onder andere vijgen zijn onweerstaanbaar. Voeg daarbij een rijk gamma aan bereidingen van tomaat, uien, wortels en groene en zwarte olijven of kaviaar van aubergines en je weet dat elke fijnproever hier zijn gading kan vinden. Een bezoek overwaard, dit klein ambachtelijk huis. Meer info:  www.ruchofruit.fr

KAASMEESTER VIGIER

Naast wijn, fruit en groenten is de Vaucluse een paradijs voor de kaasliefhebber. Eén van de absolute toppers is Claudine Vigier uit La Ferme Fromagerie du Comtat, hartje Carpentras. Op de Place Maurice Charretier zorgt kaasmeester Vigier met bravoure samen met eega Roland Barthelemy en haar trouwe medewerksters Brigitte en Marie voor de beste kazen uit de regio. Meer nog, het huis is gezellig gedecoreerd met liefst 434 melkbidons, hangend aan het plafond. Claudine Vigier en haar medewerkers zijn gefascineerd door kazen en aanverwante producten. Zij zetten met verve het pionierswerk van de stichters August en Rosette Vigier, met succes verder. Meer info op Facebook.

NOUGATERIE SILVAIN FRERES

Zoetkauwen vinden dit hier het walhalla van snoepgenot. Hartje Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, maken Pierre en Philippe Silvain in Saint Didier noga van de bovenste plank. Het duo verwelkomt je met een projectie hoe het allemaal begon, waarna de meesters je tonen hoe noga gemaakt wordt. Simpel, maar zonder details, wegens familiegeheim wat het recept betreft. Geen nood, de rondgang en de mogelijkheid tot proeven van de Nougat Blanc, Nougat Blanc Cropuant, Nougat Noir Tendre, de Nougalette en de Pâtes de Fruits laat geen zoetmondje ongevoelig.  Meer info: www.boutiquesilvain.fr

GORGES DU TOULOURENC

Oh ja, dit willen we je zeker niet onthouden. Wie na het lekkerbekken ook nog wat wil genieten van een stukje ongerepte natuur mag een ritje langs de Gorges du Toulourenc niet missen. Tussen Entrechaux en Faucon (neem de D 205) ontdekt je aan de noordkant van de immer imposante Mont Ventoux dorpjes als Aurel, Savoillans en Brantes, de een al mooier dan de andere, neergepoot op de flanken van de fraaie bergkloven. Een zoveelste wonder van de natuur in wondermooi Frankrijk.

AAN TAFEL

Is er heel wat te bezoeken omtrent alles wat op tafel komt, dan wachten in de regio ook een waslijst aan heerlijke (en betaalbare) restaurantjes, bistro’s of taveernes. We onthouden dan ook graag de restaurants Le Laurier in Faucon, L’Oulo in Mazan en het restaurant L’Esprit Jardin in Hôtel des Pins in Bedoin. In restaurant Le Laurier, Place de la Mairie in Faucon, is het genieten van een op en top regionale keuken. Gerant Alexandre Dedde en LadyChef Laura Appay zijn meesters in slow food en bio. Proef er zeker eens de schotel met onvervalst buikspek van de lokale Cochon du Mont Ventoux, zo niet een mals stukje Agneau des Baronnies of een Pigeonneaux de Sarrians. Heerlijk. Buiten tafelen is hier het einde. Meer info: www.restaurantlelaurier.com

Een van de toppers is het restaurant l’Oulo aan de route de Mormoiron 500 in Mazan (6 km van Carpantras). Hier pakt maître-restaurateur Richard Bagnol met streekgebonden schotels, het nec plus ultra uit de Provence. Geuren en kleuren zijn hier dan ook dik aan de orde. Geniet alvast eens van de Kalfsschouder klaargestoomd op lage temperatuur, overgoten met mosterdsaus. Echt iets voor de lekkerbekken van pure smaak. Voor de liefhebbers: laat alle nagerechten voor wat ze zijn en vraag naar het Palet van Nagerechten van de Chef. Subliem. Meer info: www.restaurant-loulo.fr

HOTEL DES PINS

Om de streek om en rond de Mont Ventoux te verkennen ligt Hôtel des Pins aan de voet van deze mysterieuze reus uitstekend. Het wemelt er dan ook van fietsers die de gesel uit de Ronde van Frankrijk onder de wielen willen krijgen. Het driesterrenhotel beschikt over alles was een vakantieganger kan dromen, inclusief zwembad met L’Esprit Jardin als uitstekend restaurant.  De Chef is een meester in het bereiden van regionale producten en schuift met Parelhoen, Ganzenlever en onder andere Lam en de Vis van de dag klasrijke borden op tafel. Gepaste wijnen maken het tafelwerk compleet. Er is al een kamer vanaf 70 euro. Prijzen afhankelijk van het seizoen. Aanbevolen. Meer info: www.hoteldespins.net

 

 

Met dank aan ADT Vaucluse Tourisme (Valèrie Biset en Daniela Damiani) en Véronique Beauvois (CB Communication Brussel)

Meer info over deze wondermooie streek:

Vaucluse Tourisme – www.provenceguide.com

 

 

Georges Keters

 

 

 

 











Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs