Culinair genieten in de schaduw van de Mont Ventoux
Geuren en kleuren in de Vaucluse
De mysterieuze Mont Ventoux,
de wijnkelders van Gigondas, Chateauneuf du Pape en onder andere Beaumes de
Venise naast de piepkleine middeleeuwse dorpjes Venasque, Séguret en de gorges
du Toulourenc, dit kan slechts de Vaucluse zijn, een regio op een boogscheut
van Avignon en zijn Pausenpaleizen en antieke theaters, de hemel op aarde voor
de lekkerbek en de cultuur- en natuurgenieter. Overgoten met de geur en kleur van
lavendel, een stukje paradijs.
Gelegen in het hartje van de Provence zit het Departement
Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte dAzur bol van de geschiedenis en
laat het wellicht het mooiste van cultureel- en architecturaal erfgoed zien,
met Avignon en de door de Ronde van Frankrijk legendarische Mont Ventoux als
speerpunten. Alles ademt hier rust uit. Voeg daarbij de brede waaier van
bezienswaardigheden en een verblijf van een weekje is net genoeg van alles te
proeven. Letterlijk en figuurlijk.
FERME DE LOISELET
Wie houdt van de pure natuur en zijn omgeving mag een
bezoek aan deze pedagogische boerderij niet voorbij gaan. In Ferme de lOiselet
zorgt het echtpaar Rose en Claude Combe al een kwarteeuw in een 25 ha groot
landbouwdomein voor rurale opvoeding, ontvangst van scholen en families. Samen
genieten van het leven op de boerderij is verrijkend. Fruit, groenten, dieren,
vergeten- en biologische groenten en onder andere tal van aromatische planten
worden door ons samen verzorgd, stelt directrice Rose Combe, genietend van het
jonge grut dat zich te pletter stort op het voederen van het kleinvee om dan
naderhand aan de ijsmachine eigenhandig hun hoorntjes te voorzien van
kraakverse frisse lekkernij, zelf recht van het veld geplukt. Het is duidelijk,
Ferme de lOiselet is een ideaal oord voor totale ontspanning midden de natuur
met verblijf in gezellige accommodaties en waarom niet eens overnachten in een
van de vier joerts? Meer info: www.oiselet.com
MOOISTE DORPJES VAN FRANKRIJK
Geen regio in Frankrijk dat niet gezegend is met
lieflijke dorpjes. Verzameld onder de noemer Les Plus Beaux Village de France
weet Séguret met zijn 13de eeuws kasteel je meteen te betoveren. De
fonteintjes, de piepkleine en smalle straatjes ingezaaid met typische
Provençaalse onvervalste kasseien, de oker kleurige huizen, blakend in de fel
brandende zon, laten niets aan de verbeelding over. Meer info: www.seguret.fr
Nog meer van dat moois in het middeleeuwse dorpje
Venasque, gekleefd aan de gelijknamige berg, doorspekt met wijngaarden,
kersenbomen en woest braakland. De kersen van de Mont de Venasque zijn sappig,
vlezig en knapperig, zeg maar de Koningin onder de Franse kersen. De resten van
de 11de eeuwse kathedraal Notre-Dame ademen geschiedenis uit lang
vervlogen tijden. Rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Meer info: www.venasque.fr
BEAUMES DE VENISE & AOC VENTOUX
Wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen, in Domaine
de la Gigeade, aan de route de Caromb in Beaumes de Venise waar Thierry &
Marina Vaute het familiebedrijf leiden. Aan de voet van de Dentelles de
Montmirail waakt de Monts Ventoux over zowat alle wijngaarden terwijl het
bergmassief Luberon de wijnstokken beschermd tegen de soms hardnekkige
mistralwinden. We verbouwen hier met liefde Beaumes de Venise, Vacqueyras,
Côte du Rhône en Côte du Ventoux, stelt Marina Vaute. Meer info: www.lapigeade.fr
Meer fraais in het glas vinden we op Domaine Château
Pesquié in Mormoiron waar drie generaties aan de voet van (alweer) de Mont
Ventoux en de Rhône vallei een imposant kasteel de familie Chaudière met Paul
en Edith voor een uitstekende AOC Ventoux zorgt. Geen wonder dan ook dat de
Guide Hachette hen graag zijn Coup de
Coeur noemt. Ook Gault & Millau 2014 is kort maar krachtig: wijnen van
zeer hoog niveau. Meteen goed voor 4 sterren. Meer info: www.chateaupesquie.com
HOORN DES OVERVLOEDS
De Vaucluse is zonder meer de hoorn des overvloeds inzake
geuren en kleuren. Het is een regio van wellicht de vruchtbaarste gronden
tussen de Rhône en de Durance. Het is tegelijk een land van wijn- en
boomgaarden, een ideale bodem voor de truffel, een open moestuin en
olijfgaarden om van te snoepen. Die stelling trekt zich door wanneer men de
markten bezoekt. De gezelligheid stroomt hier van elk kraampje, het water komt je
in de mond en je hebt ogen te kort om alles te overzien. Geen wonder dan ook
dat de grote Chefs zich te goed doen aan aardbeien uit Carpentas, de druiven
bestemd voor de Muscat de Ventoux, de kersen van de Mont de Venasque, het
gekonfijt fruit van Apt en onder andere de noga van Carpentas. En wat gedacht
van de meloen uit Cavaillon, de kleine spelt van het plateau van Sault of de
zwarte vijg van Caromb? Allemaal
streekproducten die geen enkele lekkerbek aan zich voorbij kan laten gaan.
Daarom, laat een bezoekje aan de markt van Sault, een van de oudste en meest
pittoreske uit de streek, niet links liggen.
LA ROCHOFRUIT
Nog niet verzadigd? Neem je tijd en trek eens naar
Ruchofruit in Flassan. Hier zorgt Christophe George al twintig jaar voor artisanale
fabricatie van confituren, groenten, honing en specerijen zonder bewaarmiddelen
noch kleurstoffen, seizoensgericht en vers geplukt. Zowat dertig specialiteiten
zijn er te koop en te genieten. Christophe wijst hiervoor graag naar zijn
slogan: LArt de Sublimer Fruits et Légumes. Zijn confituren van kersen,
abrikozen, kiwi, aardbeien, peren en onder andere vijgen zijn onweerstaanbaar.
Voeg daarbij een rijk gamma aan bereidingen van tomaat, uien, wortels en groene
en zwarte olijven of kaviaar van aubergines en je weet dat elke fijnproever
hier zijn gading kan vinden. Een bezoek overwaard, dit klein ambachtelijk huis.
Meer info: www.ruchofruit.fr
KAASMEESTER VIGIER
Naast wijn, fruit en groenten is de Vaucluse een paradijs
voor de kaasliefhebber. Eén van de absolute toppers is Claudine Vigier uit La
Ferme Fromagerie du Comtat, hartje Carpentras. Op de Place Maurice Charretier
zorgt kaasmeester Vigier met bravoure samen met eega Roland Barthelemy en haar
trouwe medewerksters Brigitte en Marie voor de beste kazen uit de regio. Meer
nog, het huis is gezellig gedecoreerd met liefst 434 melkbidons, hangend aan
het plafond. Claudine Vigier en haar medewerkers zijn gefascineerd door kazen
en aanverwante producten. Zij zetten met verve het pionierswerk van de
stichters August en Rosette Vigier, met succes verder. Meer info op Facebook.
NOUGATERIE SILVAIN FRERES
Zoetkauwen vinden dit hier het walhalla van snoepgenot.
Hartje Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, maken Pierre en Philippe
Silvain in Saint Didier noga van de bovenste plank. Het duo verwelkomt je met
een projectie hoe het allemaal begon, waarna de meesters je tonen hoe noga
gemaakt wordt. Simpel, maar zonder details, wegens familiegeheim wat het recept
betreft. Geen nood, de rondgang en de mogelijkheid tot proeven van de Nougat
Blanc, Nougat Blanc Cropuant, Nougat Noir Tendre, de Nougalette en de Pâtes de
Fruits laat geen zoetmondje ongevoelig.
Meer info: www.boutiquesilvain.fr
GORGES DU TOULOURENC
Oh ja, dit willen we je zeker niet onthouden. Wie na het
lekkerbekken ook nog wat wil genieten van een stukje ongerepte natuur mag een
ritje langs de Gorges du Toulourenc niet missen. Tussen Entrechaux en Faucon
(neem de D 205) ontdekt je aan de noordkant van de immer imposante Mont Ventoux
dorpjes als Aurel, Savoillans en Brantes, de een al mooier dan de andere,
neergepoot op de flanken van de fraaie bergkloven. Een zoveelste wonder van de
natuur in wondermooi Frankrijk.
AAN TAFEL
Is er heel wat te bezoeken omtrent alles wat op tafel
komt, dan wachten in de regio ook een waslijst aan heerlijke (en betaalbare)
restaurantjes, bistros of taveernes. We onthouden dan ook graag de restaurants
Le Laurier in Faucon, LOulo in Mazan en het restaurant LEsprit Jardin in
Hôtel des Pins in Bedoin. In restaurant Le Laurier, Place de la Mairie in
Faucon, is het genieten van een op en top regionale keuken. Gerant Alexandre
Dedde en LadyChef Laura Appay zijn meesters in slow food en bio. Proef er zeker
eens de schotel met onvervalst buikspek van de lokale Cochon du Mont Ventoux, zo niet een mals stukje Agneau des Baronnies of een Pigeonneaux de Sarrians. Heerlijk. Buiten
tafelen is hier het einde. Meer info: www.restaurantlelaurier.com
Een van de toppers is het restaurant lOulo aan de route
de Mormoiron 500 in Mazan (6 km van Carpantras). Hier pakt maître-restaurateur Richard Bagnol met streekgebonden schotels, het
nec plus ultra uit de Provence. Geuren en kleuren zijn hier dan ook dik aan de
orde. Geniet alvast eens van de Kalfsschouder klaargestoomd op lage
temperatuur, overgoten met mosterdsaus. Echt iets voor de lekkerbekken van pure
smaak. Voor de liefhebbers: laat alle nagerechten voor wat ze zijn en vraag
naar het Palet van Nagerechten van de Chef. Subliem. Meer info: www.restaurant-loulo.fr
HOTEL DES PINS
Om de streek om en rond de Mont Ventoux te verkennen ligt
Hôtel des Pins aan de voet van deze mysterieuze reus uitstekend. Het wemelt er
dan ook van fietsers die de gesel uit de Ronde van Frankrijk onder de wielen
willen krijgen. Het driesterrenhotel beschikt over alles was een vakantieganger
kan dromen, inclusief zwembad met LEsprit Jardin als uitstekend
restaurant. De Chef is een meester in
het bereiden van regionale producten en schuift met Parelhoen, Ganzenlever en
onder andere Lam en de Vis van de dag klasrijke borden op tafel. Gepaste wijnen
maken het tafelwerk compleet. Er is al een kamer vanaf 70 euro. Prijzen
afhankelijk van het seizoen. Aanbevolen. Meer info: www.hoteldespins.net
Met dank aan ADT Vaucluse Tourisme (Valèrie Biset en
Daniela Damiani) en Véronique Beauvois (CB Communication Brussel)
Meer
info over deze wondermooie streek:
Vaucluse
Tourisme www.provenceguide.com
Georges
Keters



|