Gastronomie in Frans departement Tarn
Duif op het bord, Gaillac in het glas
Het departement Tarn is één
grote feestdis. In zowat elk hoekje kan je heerlijk tafelen. Van een simpel
snack uit het vuistje al over een leuke bistrot tot sterrenhuizen met telkens weer
die liefde voor de regionale keuken en wijnen. Naast de traditionele eend, foie
gras, parelhoen, varken, rund en kalf is de regio gek op duiven. Je vindt ze
dan ook in heel wat restaurants, klaargestoomd op diverse wijzen. Samen met de
1.001 smaken is de Tarn een paradijs voor de lekkerbekken.
OBERTI & FILS
Proeven is dan ook de boodschap in de Tarn. Een betere
start kan men zich niet indenken met een bezoek aan de Salaisons Oberti &
Fils in Lacaune, waar Didier Oberti en zijn twee dochters de beste charcuterie
uit de regio produceren. Opgestart in 1956 door vader en moeder Ernest en
Georgette Oberti in hun kelder, is de zaak intussen uitgegroeid tot een modern bedrijf
met liefst 50 werknemers. Oberti voert zijn producten uit naar Zuidwest
Frankrijk. Amper 3% gaat verder het land in. Hespen zijn met Jambon sec de Lacaune de grote
specialiteit, naast een ruim assortiment worst en andere delicatessen. Didier
Oberti is een tevreden man: De varkens worden gekweekt in de valleien van de
Aveyron, Lot en Tarn en zorgen voor uitzonderlijke kwaliteit. Elke week
verwerken we hier 300 varkens (gekweekt op de flanken van de Mont de Lacaune),
zodat versheid gewaarborgd blijft en tegelijk een van onze grootste troeven
is. Het geheel van de productie kan gevolgd worden via geleid bezoek. Gezien
de grote toeloop maken we thans werk van een totaal nieuw circuit waarbij de
bezoeker achter glas zo goed als alles mee kan volgen. Van het binnenkomen van
de hespen rechtstreeks uit de slachterij al over de zouterij, de drogerij,
het uitbenen tot de uiteindelijke verpakking, goed voor consumptie, waarna
leuke proeverij, besluit een gelukkig ogende directeur Didier Oberti. Meer
info: www.oberti.fr
LE RELAIS DE FUSIES
Proef op de som kan men alvast nemen in Le Relais de
Fusiès, hotel-restaurant aan de rue de la République 2 in Lacaune-les-Bains.
Hier zorgt de 36-jarige eigenaar Renaud Jeanne voor en onberispelijke en
bijzonder hartelijke ontvangst. In de keuken zorgt Chef Jérôme Barbieux voor
niets dan streekgerechten. Nog voor je uw bestelling doorgeeft, komt men al
aandraven met een bord soep, de Amuse
Mémé Albanie, al sinds
1690 een begrip in deze voormalige halte voor
postkoetsen. De soep is daarenboven gratis. De toon is gezet. De Burger de bougnette et boudin à la tome des
Gavachs is zonder meer subliem, een gehaktschijf gemaakt met brood, ei en
melk, op een bedje van bloedworst en kaas. Enig. Als hoofdgerecht volgt een Grenadin de veau du Ségala, poêlée de cèpes
des monts de Lacaune, mals stukje kalfsvlees met plukverse paddenstoelen.
Het nagerecht? Je moet van goeden huize zijn om de Délices du Relais de Fusiès nog meester te kunnen. De Lou Masel
2009, de Caracterre 2010, wit en rood AOC Gaillac en de La Croix des Marchands
2010 bij het dessert maakten het geheel grandioos af. Prijs? Slechts 15,50 euro
plus 4 euro per glas wijn. De knusse voormalige postkoetshalte telt verder nog
30 fraaie kamers, gezegend met 3 Logis-schouwtjes. Een adres om zeker op zak te
hebben, in de Tarn. Meer info: www.hotelfusies.fr
VIGNE EN FOULE
Gelegen aan de Place de la Libération 80 in hartje
Gaillac is restaurant Vigne en Foule in minder dan geen tijd een begrip
geworden in de regio. De creatieve keuken van Chef Julien Bourdariès, die
recent de Prijs Fooding 2010 Meilleur
Bistrot à Vin in de wacht
sleepte, werkt alleen marktgericht en vers. Liefhebbers van zon kunnen genieten
op het parasolrijke terras. Hier komen de streekgerechten en de Gaillac-wijnen
nog meer tot hun recht. Voor de open keuken is het genieten van een
uitzonderlijke grappothèque waar een
80-tal druiventrossen bewaard worden, naar een idee van Robert Plageoles. Deze
druiven veranderen regelmatig, net als de inventieve gerechten van Chef Julien
Bourdariès. Op het bord is het dan ook genieten van een Soupe froide de poivron rouge, Steack de thon et ses légumes, Tomates
du pays mozzarella Buffalla, vinaigre de modène, een Carpaccio de boeuf dAubrac condiments
pommes allumettes, af te ronden met een Faux
riz lait glace banane caramel, in
het glas een AOC Gaillac uit een rijk aanbod van het huis.
HOTEL MERCURE LE MOULIN
Gevestigd in het prestigieuze hotel Mercure gebouwd op
de grondvesten en baksteenmuren van een watermolen in 1770 is restaurant Le
Moulin een oase van eetplezier. Met zicht op onvergelijkbare kathedraal Sainte-Cécile
is het puur genieten van wat Chef Loïc Thomas uit de oven tovert, met klasse
opgediend door zaalmeester Bruno Blanc. Na de Marbré de foie gras cuit au torchon et granité au Gaillac als
voorgerecht was de Demi-pigeon du Mont
Royal, pennettes façon risotto werkelijk subliem. De Cuvée Renaissance 2007
van Maison Rotier, een AOC Gaillac, was de ideale begeleider. De Café Gourmand vergezeld met een fraaie
reeks Gourmandises zorgde voor de
rest. Prijs: 45 euro, exclusief wijn. Kwaliteit ligt hier op het bord en zwemt
met klasse in het glas. Het hotel bevat 56 luxueuze kamers en zijn allen
voorzien van airco, best nodig, want in de zomer klimt het kwik in Albi graag
boven de 30 graden. Een ideaal adres om van daaruit de regio te verkennen. Meer
info: www.lemoulin-albi.fr
ESPRIT DU VIN
Een van de absolute toppers in de Tarn is alvast
restaurant LEsprit du Vin aan de Quai Choiseul 11 in het historische deel van Albi.
Wat de jonge Chef David Enjalran hier uit zijn mouw schudt is fenomenaal. Hij
speelt dan ook graag met kleuren en smaken. Vandaar dat rood de
rode draad is
in zijn dagelijks bestaan. LEsprit du Vin is ondergebracht in een historisch
pand in het oude Albi, aan de voet van de kathedraal. De voormalige
wisselplaats voor paarden werd tot in de kelderverdieping omgetoverd tot een
warm en sfeervol geheel waarbij de rode bakstenen net als bij de kathedraal
Sainte-Cécile een speciaal effect geven. Gastvrouw en eega Marion Viala
voegde hierbij nog wat extra rood, samen met de beige stoelovertrekken en
tafellinnen, een lust voor het oog. Idem dito de gerechten die Chef David
Enjalran, een 38-jarige in Carmaux geboren en getogen Tarnais. Studeren zat er
niet direct in want hij wilde kok worden. Hij trok in de leer bij gerenommeerde
figuren als Michel Berlin, Bruno Besson, Hervé This en onder Andre Alain
Dutournier in Carré des Feuuillants in Parijs. Tegelijk keek hij op naar Chefs
als Pierre Gagnaire, Joël Robuchon, Feran Adria en buur Michel Bras uit de Lot.
Zijn talent legde hem geen windeieren en alras fonkelde een eerste Michelin
ster boven de deur. Mijn doel is te koken voor de klanten en hen te laten
genieten. Hierbij doe ik alleen beroep op marktverse streekproducten.
Moluculair koken is van voorbijgaande aard. Wat men ook doet, het product
blijft steeds koning. Verkracht het niet. Want dan gaat veel van de smaak verloren.
Ik werk graag met varkenspootjes, veel werk, maar toch zo smakelijk. Mijn twee
lievelingsgerechten zijn de Burger de
filet de boeuf charolais et foie gras en mijn specialiteit is Le pigeon du Mont Royal, gambas et
régilsse. Ik hou het graag bij een simpele tafel, maar die wil dan ook
perfect zijn, stelt de ambitieuze Chef, tegelijk gek van wijnen. Een blik in
de wijnkelder in de zaal in de benedenverdieping spreekt boekdelen. Hier liggen
niets dan schatten. Tot slot nog dit: er is geen kaart noch menu. De Rode
Bijbel laat weten dat er een selectie is van een reeks topproducten als Lagneau de lait des Pyrénées, Le foie gras,
Le Saint Pierre, Le Veau de la Maison Conquet, Les Coquillages en onder
andere Le ris de veau en Les Langoustines de Bretagne. Van hieruit
stelt de Chef een menu volgens marktaanvoer voor en laat je kiezen tussen wat
hij noemt een Atelier Petite Faim,
Atelier Découverte, Atelier Inspiration, Atelier Surprise en als top of the
bill Atelier No Limit,
respectievelijk aan 60, 70; 80, 98 euro
en zonder grenzen. Epicuristen zullen het beamen: dit is een super adres waar
straks ongetwijfeld een tweede Michelinster zal fonkelen. We kunnen alleen dit
stellen: de Capuccino de cèpe et ail,
cube de foie gras et oeuf de caille poché is een streling voor het
verhemelte terwijl de Raviole de homard
Breton sur un fumet de morille
van buitengewone klasse getuigt, met een Mauzac
vert in het glas. La côte de veau de
lait de la maison Conquet et gambas cameron, te genieten als hoofdgerecht
met een glas Burgale, zet de kroon op
het culinair werk van Chef David Enjalran. De Pêche Melba gevolgt door een brede waaier van zoetigheden naar
Michel Belin laat er geen twijfel over bestaan. Dit is absolute top.
Met dank aan Christian Rivière, Martine Bouchet, Jackie
Bru, Cathérine Bizet, Véronique Beauvois en CB Communication.
Meer info over de drie departementen:
www.tourisme-tarn.com; www.tourisme-aveyron.com
en www.tourisme-lot.com
(Georges
Keters)


|