Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-08-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk - Gastronomie in Departement Aveyro

Gastronomie in Aveyron

 

Niets dan sterren in het bord

 

De departementen Lot, Aveyron en Tarn zijn als het ware geschapen voor de lekkerbekken. Wat er uitsteekt in de Lot mocht je elders in dit magazine al lezen. We duiken even de keukens binnen in Aveyron. Het wordt je meteen duidelijk, deze zijn top. In het spoor van Michel en Sébastien Bras (driesterren Michelin in L’Aguioule), Jean-Luc Fau (ster in Restaurant Goûts et Couleur in Rodez), Nicole Fagegaltier (ster in Le Vieux Pont in Belcastel), Hervé Busset (ster in Le Moulin de Cambelong in Conques) en Michel Truchon (ster in Le Sénéchal in Sauveterre-de-Rouergue) zetten nog heel wat chefs uitstekende streekgerechten op tafel. Even likkebaarden.

L’EPICURIEN

Pas sinds enkele maanden geopend, wisten David en Sylvette Miller  in hun restaurant L’Epicurien in Villefranche-de-Rouergue iedere… epicurist op de handen te krijgen. Hetgeen hij uit de oven tovert is zonder meer subliem. Gastvrouw zet met discrete glimlach het beste uit de Aveyron op tafel. Onmogelijk te vergeten: na een glaasje bubbels is de Carpaccio de canard à l’huile d’argan et vinaigre balsamique, foie gras cuit au sucre, sel et aromates orientales zonder meer hemels. Amper daarvan bekomen is het watertanden van Le bonbon de sole fourré aux écrevisses, parfum de crustacé et cardamone, pomme de terre à l’aïoli. Een nagerechtje? Natuurlijk, want een Chaud-froid de fraises à la frangipane, sabayon pralin pistache slaat toch niemand af? Dat alles rijkelijk overgoten door de beste flessen uit de rijke kelder van Chef David Miller. Het is alleen nog wachten op die eerste Michelin ster. Meer info: www.restaurant-lepicurien-villefranche.fr

RELAIS DE FARROU

Verblijven in Villefranche-le-Rouergue is een plezier met knappe hotels als Relais de Farrou aan de rand van de stad en Hôtel Les Fleurines, hartje stad naast de Chapelle des Pénitents Noirs, twee driesterrenhotels van de familie Boulliard. In Relais de Farrou zwaaiden Bernard en Christine Bouillard met chef Rémy Filhes de plak. De gastronomische keuken is uitstekend. In stad zorgt zoon Romain dat alles op wieltjes loopt in de 18 fraai ingerichte kamers. Er is evenwel geen restaurant, wel een leuke bar.  Beide hotels getuigen van serene klasse. Meer info: www.relaisdefarrou.com en www.lesfleurines.com

L’OUSTAL DEL BARRY

Het departement Aveyron en het middeleeuwse Najac mag je niet verlaten zonder te tafelen in l’Oustal del Barry. Rémy et Corinne Simon namen de zaak in 2002 over van de familie Miquel, met Catherine al aan de vijfde generatie toe. Rémy stond sinds 1998 mee aan het fornuis met LadyChef Catherine. Hij leerde er de knepen van het vak en zet intussen met veel klasse de zaak verder. Meer nog, L’Oustal del Barry, het occitaans voor Foyer de la Grande Place, bouwde hij uit tot een culinair paradijs waar streekgerechten tot hun recht komen. En om het helemaal compleet te maken, in de voormiddag zet hij de deuren van zijn keuken open zodat men hem aan het werk kan zien. In de namiddag bezoekt hij de plaatselijke boerderijtjes om er de beste ingrediënten te kopen. Tafelgenot in L’Oustal del Barry betekent geenszins een aanslag op je beurs. Het 3-gangenmenu Les Saveurs Régionales staat op tafel aan 18,50 euro. Top is het Menu Harmonie, 5-gangenmenu aan 52 euro, gepaste wijnen inbegrepen. Het wordt dan ook genieten van een Escalope de foie chaud, pain d’épices à l’orange, sirop de mangue, julienne de jambon cru als eerste starter met glas Gaillac doux, Domaine des Terrisses, Cazottes 2009, waarna de Bonbons de langoustines, rizotto et encornets en persillade voor een tweede genot zorgen, te genieten met een Val de Loire, Azay le Rideau, Pascal Piblabeau 2005. Subliem. Als hoofdgerecht pakt Chef Rémy Simon uit met Le filet de boeuf roti façon Rossini et l’os à moelle, culinair genot dat in de mond smelt met een Minervois, Château Faiteau 2007. De kar met streekkazen gaat de Farandole de desserts et sorbet passion vooraf. Hierbij nuttigen we een Muscat Rivesaltes, Les Larmes d’Hélios, Domaine Piquemal 2009. Ideaal om uw avondje L’Oustal del Barry af te ronden en te genieten van een gezonde nachtrust in een van de fraaie kamers. Het hotel is een ideale locatie om de regio te verkennen. Rodez, Millau, Albi, Cordes, Gaillac en onder andere Figeac, ligt immers allemaal in een straal van zowat 50 km. Meer info: www.oustaldelbarry.com

LA FERME CARLES

Hij mag dan naar eigen zeggen een beetje gek zijn, Jacques Carles is best gelukkig tussen zijn zowat 6.000 eenden in het landelijke Monteils. De mannetjes worden vetgemest, de vrouwtjes worden als braadeend verkocht. Of gaan in de eigen pot, want de flamboyante Jacques pakt op zijn eendenboerderij zelf uit met een gastentafel. De kwaliteit is derhalve van zo’n prima kwaliteit dat Jacques als enige boer bij Gault Millau gequoteerd staat met twee koksmutsen en een coup de coeur notering waar veel restaurants willen voor tekenen. Jacques Carles heeft dit allemaal te danken aan het principe van een eerlijke keuken. “Alles wat hier op tafel komt voor onze gasten, komt uit ons landelijk bedrijfje. De eenden worden hier in volle natuur gekweekt, niet in hokjes. Uiteraard worden ze vetgemest, maar op een diervriendelijke manier, zodat de beestjes niet lijden. Wat onze groenten betreft, deze komen allemaal uit onze eigen potager en kruidentuin. Onze boerderij en de gastentafel zijn naar wijd en zijd bekend. Heel wat Belgen zakken naar hier af om onze conserven – allen hier ter plekke verwerkt – aan te schaffen, waardoor we op de internationale markt komen, zonder aanwezig te zijn”, vertelt de guitige Jacques Carles die in 1981 de zaal uit het niets uit de grond stampte. “Op aanraden van grand-père zorgde ik ervoor dat we de ganse eend ambachtelijk verwerken op de oude manier: bakken in grote koperen ketels op houten vuren. Je vindt het nergens meer. Dit is onze grootste troef die steevast kwaliteit brengt. Jacques is daarenboven niet vies van een stukje show en de bezoekers – zowat 3.000 per jaar – hangen aan zijn lippen. Een belevenis die we graag aanraden. Voor wie het wil, wachten uiteraard een brede waaier van topproducten met als kleppers de Confit de canard, Bloc de foie gras de canard, Cou farci de canard, de Magret et cuisse de canard en de schitterende Soupe rouergate Oulado, soepje waar je lepel in recht blijft staan. Zijn landelijke gastentafel in het vredige Monteils – straks komen er ook enkele gastenkamers bij – is dan ook een plezier voor elke liefhebber van natuurlijke producten, geserveerd op een gemoedelijke wijze, rijkelijk overgoten met Gaillac wijnen uit het buurdepartement Tarn. Meer info: www.fermecarles.fr

Met dank aan Martine Bouchet, Jackie Bru, Cathérine Bizet, Véronique Beauvois en CB Communication,

Meer info: www.tourisme-lot.com en www.tourisme-aveyron.com

(Georges Keters)







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs