Gastronomie in Aveyron
Niets dan sterren in het bord
De departementen Lot, Aveyron en Tarn zijn als het ware
geschapen voor de lekkerbekken. Wat er uitsteekt in de Lot mocht je elders in
dit magazine al lezen. We duiken even de keukens binnen in Aveyron. Het wordt
je meteen duidelijk, deze zijn top. In het spoor van Michel en Sébastien Bras
(driesterren Michelin in LAguioule), Jean-Luc Fau (ster in Restaurant Goûts et
Couleur in Rodez), Nicole Fagegaltier (ster in Le Vieux Pont in Belcastel), Hervé
Busset (ster in Le Moulin de Cambelong in Conques) en Michel Truchon (ster in
Le Sénéchal in Sauveterre-de-Rouergue) zetten nog heel wat chefs uitstekende
streekgerechten op tafel. Even likkebaarden.
LEPICURIEN
Pas sinds enkele maanden geopend, wisten David en
Sylvette Miller in hun restaurant
LEpicurien in Villefranche-de-Rouergue iedere
epicurist op de handen te
krijgen. Hetgeen hij uit de oven tovert is zonder meer subliem. Gastvrouw zet
met discrete glimlach het beste uit de Aveyron op tafel. Onmogelijk te
vergeten: na een glaasje bubbels is de Carpaccio de canard à lhuile dargan et
vinaigre balsamique, foie gras cuit au sucre, sel et aromates orientales zonder
meer hemels. Amper daarvan bekomen is het watertanden van Le bonbon de sole
fourré aux écrevisses, parfum de crustacé et cardamone, pomme de terre à laïoli.
Een nagerechtje? Natuurlijk, want een Chaud-froid de fraises à la frangipane,
sabayon pralin pistache slaat toch niemand af? Dat alles rijkelijk overgoten
door de beste flessen uit de rijke kelder van Chef David Miller. Het is alleen
nog wachten op die eerste Michelin ster. Meer info: www.restaurant-lepicurien-villefranche.fr
RELAIS DE FARROU
Verblijven in Villefranche-le-Rouergue is een plezier met
knappe hotels als Relais de Farrou aan de rand van de stad en Hôtel Les
Fleurines, hartje stad naast de Chapelle des Pénitents Noirs, twee
driesterrenhotels van de familie Boulliard. In Relais de Farrou zwaaiden
Bernard en Christine Bouillard met chef Rémy Filhes de plak. De gastronomische
keuken is uitstekend. In stad zorgt zoon Romain dat alles op wieltjes loopt in
de 18 fraai ingerichte kamers. Er is evenwel geen restaurant, wel een leuke
bar. Beide hotels getuigen van serene klasse.
Meer info: www.relaisdefarrou.com
en www.lesfleurines.com
LOUSTAL DEL BARRY
Het departement Aveyron en het middeleeuwse Najac mag je
niet verlaten zonder te tafelen in lOustal del Barry. Rémy et Corinne Simon
namen de zaak in 2002 over van de familie Miquel, met Catherine al aan de
vijfde generatie toe. Rémy stond sinds 1998 mee aan het fornuis met LadyChef
Catherine. Hij leerde er de knepen van het vak en zet intussen met veel klasse
de zaak verder. Meer nog, LOustal del Barry, het occitaans voor Foyer de la
Grande Place, bouwde hij uit tot een culinair paradijs waar streekgerechten tot
hun recht komen. En om het helemaal compleet te maken, in de voormiddag zet hij
de deuren van zijn keuken open zodat men hem aan het werk kan zien. In de
namiddag bezoekt hij de plaatselijke boerderijtjes om er de beste ingrediënten
te kopen. Tafelgenot in LOustal del Barry betekent geenszins een aanslag op je
beurs. Het 3-gangenmenu Les Saveurs Régionales staat op tafel aan 18,50 euro.
Top is het Menu Harmonie, 5-gangenmenu aan 52 euro, gepaste wijnen inbegrepen.
Het wordt dan ook genieten van een
Escalope de foie chaud, pain dépices à lorange, sirop de mangue, julienne de
jambon cru als eerste starter met glas Gaillac doux, Domaine des Terrisses,
Cazottes 2009, waarna de Bonbons de
langoustines, rizotto et encornets en
persillade voor een tweede genot zorgen, te genieten met een Val de Loire,
Azay le Rideau, Pascal Piblabeau 2005. Subliem. Als hoofdgerecht pakt Chef Rémy
Simon uit met Le filet de boeuf roti
façon Rossini et los à moelle,
culinair genot dat in de mond smelt met een Minervois, Château Faiteau 2007. De
kar met streekkazen gaat de Farandole de
desserts et sorbet passion vooraf. Hierbij nuttigen we een Muscat
Rivesaltes, Les Larmes dHélios, Domaine Piquemal 2009. Ideaal om uw avondje LOustal
del Barry af te ronden en te genieten van een gezonde nachtrust in een van de
fraaie kamers. Het hotel is een ideale locatie om de regio te verkennen. Rodez,
Millau, Albi, Cordes, Gaillac en onder andere Figeac, ligt immers allemaal in
een straal van zowat 50 km. Meer info: www.oustaldelbarry.com
LA FERME CARLES
Hij mag dan naar eigen zeggen een beetje gek zijn, Jacques
Carles is best gelukkig tussen zijn zowat 6.000 eenden in het landelijke
Monteils. De mannetjes worden vetgemest, de vrouwtjes worden als braadeend
verkocht. Of gaan in de eigen pot, want de flamboyante Jacques pakt op zijn
eendenboerderij zelf uit met een gastentafel. De kwaliteit is derhalve van zon
prima kwaliteit dat Jacques als enige boer bij Gault Millau gequoteerd staat
met twee koksmutsen en een coup de coeur
notering waar veel restaurants willen voor tekenen. Jacques Carles heeft dit
allemaal te danken aan het principe van een eerlijke keuken. Alles wat hier op
tafel komt voor onze gasten, komt uit ons landelijk bedrijfje. De eenden worden
hier in volle natuur gekweekt, niet in hokjes. Uiteraard worden ze vetgemest,
maar op een diervriendelijke manier, zodat de beestjes niet lijden. Wat onze
groenten betreft, deze komen allemaal uit onze eigen potager en kruidentuin. Onze boerderij en de gastentafel zijn naar
wijd en zijd bekend. Heel wat Belgen zakken naar hier af om onze conserven
allen hier ter plekke verwerkt aan te schaffen, waardoor we op de
internationale markt komen, zonder aanwezig te zijn, vertelt de guitige
Jacques Carles die in 1981 de zaal uit het niets uit de grond stampte. Op
aanraden van grand-père zorgde ik
ervoor dat we de ganse eend ambachtelijk verwerken op de oude manier: bakken in
grote koperen ketels op houten vuren. Je vindt het nergens meer. Dit is onze
grootste troef die steevast kwaliteit brengt. Jacques is daarenboven niet vies
van een stukje show en de bezoekers zowat 3.000 per jaar hangen aan zijn
lippen. Een belevenis die we graag aanraden. Voor wie het wil, wachten
uiteraard een brede waaier van topproducten met als kleppers de Confit de canard, Bloc de foie gras de
canard, Cou farci de canard, de Magret et cuisse de canard en de
schitterende Soupe rouergate Oulado,
soepje waar je lepel in recht blijft staan. Zijn landelijke gastentafel in het
vredige Monteils straks komen er ook enkele gastenkamers bij is dan ook een
plezier voor elke liefhebber van natuurlijke producten, geserveerd op een
gemoedelijke wijze, rijkelijk overgoten met Gaillac wijnen uit het
buurdepartement Tarn. Meer info: www.fermecarles.fr
Met dank aan Martine Bouchet, Jackie Bru, Cathérine
Bizet, Véronique Beauvois en CB Communication,
Meer info: www.tourisme-lot.com en www.tourisme-aveyron.com
(Georges
Keters)

|