Gastronomie in de Lot
Van eendenlever tot Vin de Cahors
Tafelen in het
departement Lot is puur genieten. Op een terras, onder een parasol uit het
vuistje op een of andere pittoreske markt, in een sterrestaurant of zo maar een
picknick langs de oevers van een kabbelende rivier, het is steevast smullen
geblazen van met zuiderse accenten overgoten streekproducten en heerlijke AOC
Cahors wijnen.
Laat het water je alvast in de mond komen: Eendenlever
met truffelparfum, een ivoorkleurig
geitenkaasje La Borie dImbert Rocamadour of een lam à la façon del pais, rijkelijk overgoten met een van de vele AOC
Vin de Cahors. Ideaal hierbij is een flesje Domaine de Chantelle La Passion
2005 Cahors, 100% Malbec gerijpt op nieuwe eiken vaten, 60 ha groot domein in
Caillac waar Jean-Claude en Lydie Brunet al de derde generatie uitmaken.
Wijnliefhebbers zullen zich alvast verheugen in de opening van de Villa Cahors Malbec,
aan de Place Mitterand, palend aan het Toerismekantoor. Hier zorgt directeur
marketing Jérémy Arnaud dat zo goed als alle AOC Cahors wijnen geproefd kunnen
worden. Meer info: www.villacahorsmalbec.com
PONT DE LOUYSSE
Men weet niet precies wanneer Ferme du Port-de-Louïsse
omgevormd werd tot Hôtel-Café du Pont-de-lOuysse. Vermoedelijk rond 1886. Zeker
is wel dat sindsdien het fornuis in handen was van de familie Chambon, van
moeder op zoon en van vader op schoonzoon en is uitgegroeid tot een culinair
paradijs, aan de boorden van de lOuysse, in het middeleeuws dorpje Lacave,
tussen Souillac en Rocamadour. Vandaag staat de 5de generatie
Chambon met Marinette en Daniël Chambon aan het roer, geflankeerd door de zonen
Stéphane en Mathieu, respectievelijk in de keuken en de zaal. Zus Cathy
ontfermt zich over de administratie. Boven deze gezellige gastronomische tempel
schittert al sinds 1989 een Michelinster. En hoe! Hetgeen Daniël en Stéphane uit de oven
toveren is grandioos. Even likkebaarden? Wat dacht je van een Carpaccio de canard à lhuile de noix râée
de truffes de la St-Jean, gevolgd door een Escalope de foie de canard poêlée aux pommes met als hoofdschotel
een Carré dagneau roti au thym. Een Cocotte de Rocamadour à la truffe mag niet ontbreken alvorens te genieten van
een succulent nagerecht als Mille
feuilles caramélisé au chocolat et
crème légère à la vanille. Uiteraard te genieten met een Cahors Malbec in
het glas. Dat alles vlekkeloos opgediend onder het oog van Mathieu Chambon.
Hotel-Restaurant Le Pont de lOuysse beschikt verder over twaalf kamers en twee
suites en appartementen, de een al mooier als de andere. Een buitenzwembad
zorgt voor wat gezonde recreatie. Meer info: www.lepontdelouysse.fr
LE VINOIS
Aan de oevers van de Lot in Caillac, midden de
wijngaarden en op 10 minuten van Cahors, weten Jean-Claude en Elisabeth Voisin in
hun hotel-restaurant Le Vinois al zes jaar elke lekkerbek tot in de puntjes te
verwennen met een succulente streektafel. Hij gaat er terecht prat op dat niets
anders dan streekproducten op tafel komen. Zijn schotels met lam van Query,
eend, foie gras, truffel en uiteraard de AOC wijnen van Cahors wapperen hoogt
in het culinaire vaandel. Het wordt alvast watertanden bij de presentatie van
onder andere de Poitrine de porc fermier,
braisée et laquée à la bière brune, Tatin de pomme au boudin, Noix de
Saint-Jacques à la plancha of een Pomme
fruit farci et roti au Rocamadour, miel noix
du Périgord et jambon de canard,
fraaie gerechten waarbij niemand onberoerd blijft. Chef Jean-Claude Voisin, lid
van de gereputeerde culinaire vereniging Les Bonnes Tables du Lot, laat niets
onverlet om telkens weer wat nieuws uit de oven te toveren. Meer info: www.bonnestables-lot.fr
Hotel-Restaurant Le Vinois is een ideale rustplaats,
tussen wijngaarden en historische kastelen. Het buitenzwembad is verwarmd
tussen 15 april en 30 september. Het moderne interieur is een streling voor het
oog en ideaal voor de rustzoekende epicurist. Meer info: www.levinois.com
(Georges
Keters)

|