ABSOLUTE TOPPERS IN ANTWERPEN
DE VIOLIN
Gastronomische pap met een Zilveren Lepel
Op een
boogscheut van het Antwerpstadion, in de volksmond gekend als Den Bosuil, ligt een mooi gerenoveerde
hoeve. Een beetje verscholen achter een grote groene haag, deuren en blaffetuuren fris blauw-wit geschilderd,
oogt restaurant De Violin als een plaatje en belooft als het ware de
restaurantbezoeker gezelligheid en rust. Als we binnenstappen worden is het
bijna zoals we ons hadden voorgesteld : een zorgvuldig gedoseerde mix van
rustieke gezelligheid en moderne toetsen die een gevoel van relax geeft en onze
reeds hoog gespannen verwachtingen nog een beetje de hoogte in duwt. We worden
bijzonder hartelijk onthaald door Peter
Meersman, eigenaar en onze gastheer.
SUCCULENTE
GERECHTEN
Op de kaart
van de Violin vind je een selecte keuze van voorgerechten zoals Torentje van
huisbereide ganzenlever met parmaham gecombineerd met ganzenleverkrullen en
meloenknikkers, of Slaatje met een
spiesje van gerookte of gebraden kwartel vergezeld van appeltjes en
appeldressing of nog Gebakken nieroogkreeftjes in een botersausje met
korenasperges, spekjes en croûtons. Bij de hoofdgerechten een Zeetong op de
wijze van de Violin, Roodbaarsfilet met courgettes en een mousseline van
asperge en Spaanse kruiden of nog Mechelse koekoekfilet met een kruidensaus en
peterselieaardappelen. Naast de à la
carte biedt Restaurant de Violin nog een Lunchformule,
elke middag met aangepaste wijnen en koffie, een Degustatiemenu, vijfgangenmenu volgens marktaanbod en zonder
dranken of een Degustatiemenu Deluxe,
vijfgangenmenu volgens marktaanbod met een apero naar keuze, een halve fles per
persoon zorgvuldig uitgekozen aangepaste
wijn en koffie.
AZIATISCHE
ZOMERTERRAS
Tijdens het
nuttigen van een glaasje lekkere huischampagne kunnen de rokers in ons
gezelschap nog het Aziatische zomerterras ontdekken. Een oase van rust, zeer
stijlvol ingericht en een aanrader voor zwoele zomeravonden. We besluiten om de
chef de vrije hand te laten en hij vergast ons op een menu met een keur aan
smaken en aromas. Als voorgerecht presenteert hij ons een Symphonie Violin :
een trilogie van twee Sint-Jacobsvruchten in een lichte witte wijsaus, gebakken
ganzenlever en zalm met rivierkreeftjesen appeltjes. Klassiek maar mooi
gebracht en voortreffelijk ondersteund door een Pouilly Fumé 2011. Het
hoofdgerecht, Jonge tarbot met mosseltjes in een lichte ricardsaus, wordt zeer
verrassend door een prachtige Clos des Jacobins 1999, Saint-Emilion Grand cru ,
begeleid. Alhoewel we geen grote dessertliefhebbers zijn, kunnen we toch niet
weerstaan aan de huisgemaakte parfait die letterlijk en figuurlijk op onze tong
smelt.
DE
ZILVEREN LEPEL
De Tafel van
de Zilveren Lepel werd vijf jaar geleden opgericht door enkele leden van de
Antwerpse Rotary.De gastronmen van de Tafel bezoeken incognito restaurants en
beoordelen deze voornamelijk op een goede prijs/kwaliteitverhouding. Aan goede
en vriendelijke bediening, netheid en ook aan gezelligheid wordt veel aandacht
geschonken. Peter Meersman, Dirk Cerinne en Marleen zijn dan ook zeer vereerd
en terecht trots dat zij deze mooie onderscheiding als team in ontvangst mogen
nemen. Ze stellen dan ook een speciale Zilverenlepelmenu bestaande uit, een
Cassoulette van noordzeevis met ruccolacoulis, Escalope van zalm met een
mosterdsaus of een Ibericosteak Blackwell en afgesloten met een Tarte Tatin met
vanilleijs en crème anglaise voor. Apero, halve fles wijn en koffie of thee met
garnituur inbegrepen aan 50 euro
TRAITEUR
& SEMINARIE
Voor al uw
recepties en feestjes van 8 tot 200 personen staat het team van restaurant de
violin voor u klaar. Thuis, feestzaal of kasteel
met of zonder bediening alle
formules zijn mogelijk op uw favoriete locatie. Op de eerste verdieping
reserveert Restaurant de Violin voor u een seminarieruimte tot dertig personen.
Ook uitstekend geschikt voor vergaderingen of intieme feestjes.
Restaurant De Violin
Bosuil 1 2100 Deurne 03 324 34
04
www.deviolin.be
(Jeffrey Lowyck)
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
Huis De Colvenier,
gastvrije verwenning
Op wandelafstand van de Groenplaats, in de
St.-Antoniusstraat, een zijstraat van de Nationale straat, ligt een statig
negentiende eeuwse patriciërswoning. Het behoorde eertijds toe aan gekende
Antwerpse families en een goede twintig jaar geleden werd het pand aangekocht
en volledig gerenoveerd door zaakvoerder en meesterkok Patrick Van Herck. Ondertussen
heeft Huis de Colvenier zich een plaats veroverd aan het Antwerpse
Gastronomische firmament en is er niet meer weg te denken.
Opgeleid bij Robuchon in Parijs, t
Laurierblad, Scholtenshof en onder andere Bruneau,is Patrick Van Herck een
adept van de klassieke Franse keuken die eigentijdse toetsen legt en
persoonlijke inspiratie verwerkt in zijn gerechten. Via de open keuken leidt zaal-
en wijnmeester Michel Verhoeven ons naar de wijn- en degustatiekelder. De
wijnkelders dateren uit 1897 en zijn een sensatie op zich. Het is een
aaneenschakeling van kleine keldertjes, nissen en verschillende zeer gezellig
ingerichte proefruimtes waar ruim 20.000 topwijnen naast de gekende klassiekers
liggen.
APERITIEF IN DE KELDER
De chef, vergezeld door zijn charmante
echtgenote Marta do Nascimento komt ons persoonlijk verwelkomen en rondleiden. Bij
de nootjes, de olijven en de Parmezaanse kaas, die standaard bij het aperitief
geserveerd worden, presenteert onze gastheer een chaud-froid van franse
pladijsfilet met een kruiden aromatenvinaigrette. Een aangename eerste kennismaking van
verschillende aromas en smaken die veel belooft voor hetgeen nog komen moet. We
moeten geen enkel ogenblik twijfelen en geven meesterkok Patrick Van Herck de
volledige vrije hand. Op zijn eigen sympathieke manier verzekert hij ons een outstanding culinaire ervaring.
TOPKLASSIEKERS
Als eerste voorgerecht wordt een huisgemaakte
ganzenlever met een confituur van vijgen, balsamico en rood fruit vergezeld van
een witte Olimpia port gepresenteerd. Klassiek maar
voorteffelijk. We
vervolgen met gestoomde rogvleugel op een bedje van prei, garnaaltjes en
champagnesaus zeer goed begeleid door Grüner Veltliner 2011 Herzogenburg. Het hoofdgerecht, steak van Wagyu met een
rode wijnsaus, is een superbe stukje vlees waarbij de Antica Enotria Falu Puglia van 2007
uitstekend past. Het dessert laten we aan ons voorbijgaan, maar we sluiten een
heerlijke maaltijd af met een selectie kazen om U tegen te zeggen, die met
Braziliaanse charme door Marta worden toegelicht en geserveerd. De chef heeft
woord gehouden en ons een zeer aangename culinaire avond bezorgd.
GASTENKAMERS
Patrick Van Herck is geen chef die stilzit.
Steeds nieuwe ideeën en vooruitblikken in de toekomst. Zo is hij met twee
nieuwe projecten bezig : uitbreiding van de wijnbar naar drie verschillende
niveaus en de inrichting van een viertal luxueuze gastenkamers in zijn prachtig
pand. Zoals we de De Colvenier nu kennen wordt dit zeker een nieuw schot in de
roos.
Restaurant De Colvenier
Sint Antoniusstraat 8 - 2000 Antwerpen
03 226 65 73
www.colvenier.be
(Jeffrey
Lowyck)


|