GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-11-2012
MICHELIN 2013
De MICHELIN
gids België en Luxemburg 2013
De MICHELIN
gids België en Luxemburg biedt, met 124 sterrenrestaurants en 146 Bib Gourmand
restaurants, een zeer ruime selectie voor 2013. Deze selectie bevat een nieuw tweesterrenrestaurant
en tien nieuwe restaurants krijgen een eerste ster.
De 57e editie van de MICHELIN gids
België en Luxemburg getuigt opnieuw van kwaliteit en stabiliteit
in de Belgische en Luxemburgse
gastronomie, maar ook van een echte dynamiek bij restauranthouders die qua
creativiteit met elkaar wedijveren.
In de MICHELIN gids België en
Luxemburg 2013, bevestigen de restaurants Hof van Cleve (Kruishoutem), De
Karmeliet (Brugge) en Hertog Jan (Sint-Michiels) wederom hun drie
sterren. Ze handhaven zich in gastronomische wereldtop. Deze allerhoogste
onderscheiding voor restaurants met een voortreffelijke keuken die een reis
waard is, is wereldwijd slechts aan een honderdtal restaurants toegekend.
Met het nieuwe tweesterrenrestaurant, La Durée in Izegem, bevestigt
de 2013 selectie de kwaliteit van de Belgische gastronomie. De talentvolle
chef, Angelo Rosseel, is erin geslaagd om zijn keuken
verder te ontwikkelen door perfecte
klassieke bereidingen te combineren met moderne technieken.
Sang-Hoon Degeimbre van LAir du
Temps in Eghezée / Noville-sur-Mehaigne, die sinds 2009 al twee sterren
heeft, verhuist zijn restaurant naar Liernu dat enkele kilometers verderop
gelegen is.
In deze nieuwe editie worden ook tien restaurants voor het eerst
onderscheiden met één Michelin ster (7
in Vlaanderen, 1 in Brussel en 2 in Wallonië). Onder andere restaurant Cuines,33
in Knokke dat een
originele nieuwe formule introduceert
waarbij de gedrevenheid van de chefs tot uitdrukking wordt gebracht in een zeer
verfijnd tapas menu. Eveneens een ster voor restaurant AQi in Brugge /
Sint Andries waar chef Arnold Hanbuckers een uiterst klassieke keuken
combineert met invloeden uit andere werelddelen en gebruik maakt van lokale
kwaliteitsproducten. In Brussel/Ukkel is restaurant Va Doux Vent het
voormalige restaurant Bon-Bon bekroond met een ster. Dit restaurant is
overgenomen door een trio afkomstig van prestigieuze Brusselse adressen. Verder
werd een ster toegekend aan twee Waalse restaurants: Le Jardin des Bégards in
Luik dat wordt geleid door chef François Piscitello die gerechten aanbiedt
geïnspireerd door de Italiaanse keuken en LImpératif in Maizières met
een keuken
die visgerechten eer aandoet .
Als teken van de dynamiek
in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, nomineert Michelin in de 2013
editie drie rijzende sterren.
Dit zijn Villa Lorraine in Brussel, een beroemd restaurant dat terug
op de voorgrond van de
Brusselse gastronomie treedt dankzij een nieuw team en een chef die een moderne
en sobere keuken aanbiedt. Ook restaurant en wijnbar The Glorious in
Antwerpen trekt met een trendy inrichting en een absoluut klassieke en gulle
keuken veel hippe gasten en schept veel verwachtingen voor een toekomstige
ster. Tot slot De Kristalijn in Genk waar de keuken volledig past bij de
ambiance en inrichting: modern, origineel, creatief en licht.
De 2013 selectie van de
MICHELIN gids België en Luxemburg beloont ook 146 Bib Gourmand restaurants (in
de MICHELIN gids aangeduid met het symbool =) die zich onderscheiden
door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Trendy restaurants of kleine
bistrots, een traditionele of innovatieve keuken, streekproducten of exotische
ingrediënten de stijl van de keuken maakt niet uit.
Al deze adressen hebben
met elkaar gemeen dat ze een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en
nagerecht) aanbieden voor maximaal 35 (in Brussel en Luxemburg stad voor
maximaal 36) waarbij de kwaliteitscriteria uit de MICHELIN gids worden
gerespecteerd (kwaliteit van de producten, creativiteit en consistente
prestaties).
Dankzij de homogene en
rigoureuze selectiemethode die in 23 landen wordt toegepast, is de MICHELIN
gids een internationale standaard voor de gastronomie. Alle in de gids
opgenomen adressen zijn geselecteerd door de welgekende MICHELIN inspecteurs.
Zij werken volledig anoniem en rijden door het koninkrijk en het groothertogdom
om de beste adressen te ontdekken. Deze inspecteurs krijgen een strenge
opleiding. Ze volgen de werkmethodes die al tientallen jaren zijn beproefd door
MICHELIN inspecteurs over de hele wereld om een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau
te kunnen garanderen. Als blijk van hun objectiviteit betalen de MICHELIN inspecteurs
altijd hun rekeningen.
De MICHELIN gids België en
Luxemburg 2013 is vanaf 22 november te koop voor de prijs van 19,95 in
België en 19,38 in Luxemburg.
Adembenemende geschiedkundige gebouwen, kleurrijke
landschappen, magistrale kathedralen, middeleeuwse steegjes, schilderachtige
eeuwenoude hoekjes, ommuurde steden, statige herenhuizen, indrukwekkende
amfitheaters, Romeinse vestingmuren, aangevuld met tientallen historische
parels, dit kan alleen maar Frankrijk zijn. Onooglijk mooi Frankrijk.
Dat alles en nog zoveel meer met een knipoog naar de
Nederlandse kunstschilder postimpressionist Vincent van Gogh die met een
onnavolgbare kleurenexplosie Arles eeuwig op doek plaatste schuift Reizen
Lauwers u voor op haar Riviercruise Rhône & Provence, zesdaags waterplezier
waarbij de Rhône achter elke bocht een stuk Unesco Werelderfgoed laat
bewonderen. Volop te genieten van op het zonnedek van de A-Rosa Luna van de
Duitse rederij Arosa, knap rivierschip dat zorgt dat het je aan niets
ontbreekt, inclusief schitterende keuken.
VIVIERS
Amper bekomen van de eerste aangename ervaringen aan boord
of daar boort de A-Rosa Luna door de Rhône zich ten zuiden van de Ardèche naar
het middeleeuws stadje Viviers, een verzameling van onooglijk kleine en donkere
steegjes en straatjes waar de geschiedenis al lang stil staat. De kathedraal
Saint-Vincent is er zowaar de kleinste van Frankrijk. In de 5de eeuw
ooit een bisschoppelijk verblijf, met brede industriële bedrijvigheid. Vandaag
een oord van stilte en ongedwongen rust, met aan de voet de kabbelende Rhône en
iets verder op het regionaal Natuurpark Monts dArdèche. Enig klimmend voetwerk
wordt beloond met schitterende panoramische vergezichten.
ARLES & VAN GOGH
Een van de boeiendste steden in de Provence is zonder
meer Arles. Met zijn Romaans verleden weet deze historische stad je
onmiddellijk in te palmen met zijn prestigieus verleden, waarbij het
amfitheater, de Romeinse arena en onder andere de oude stadskern de basis
vormen van hun opname op de lijst van het werelderfgoed Unesco. Op zowat iedere
hoek van de straat laat Arles zijn historische rijkdom bewonderen.
Tegelijk is Arles onlosbaar verbonden met grootmeester
Vincent van Gogh, die er zich in 1888 kwam vestigen. Hij leefde en werkte er de
laatste jaren van zijn leven. Zijn
doeken laten de mooiste hoekjes en bewoners uit de regio zien. Hij sukkelde
zowat zijn ganse leven met zijn gezondheid en belandde hierdoor meermaals in
ziekenhuizen en instellingen. Een wandeling doorheen het historisch centrum is
steevast doorspekt met taferelen en reproducties die de grootmeester van het
pointillisme in de jaren 1888 borstelde. Café Terrace op de Place de Forum en
de Arena zijn sprekende voorbeelden van hoe Van Gogh nog elke dag voortleeft in
Arles. Pas na zijn dood in 1890 werd hij beroemd. Tijdens zijn leven zou hij
amper één schilderij verkocht hebben
PAUSENSTAD AVIGNON
Avignon. Een naam als een klok. Niet alleen omwille zijn
beroemde brug, dito liedje en zijn pauselijk paleis maar vooral voor zijn
heerlijk zuiders klimaat en dito temperament. Het is tegelijk een paradijs voor
voetgangers waar verpozen op een van de honderden terrasjes elke dag aan de
orde is. Eeuwenoude paleizen, kerken, pittoreske steegjes leren ons dat cultuur
hier nooit ver weg is. Het Palais des Papes (Paleis der Pausen), de 12de
eeuwse kathedraal Notre Dame des Doms, de Pont Saint-Bénézet (de beroemde halve
brug van Avignon), het Fort Saint André en de binnenstad met onder andere de
Place de LHorloge vormen samen het product dat prijkt op de werelderfgoedlijst
Unesco.
Tussen 1309 en 1376 verblevenpausen in Avignon. Om aan de machtstrijd
in Rome te ontsnappen besloten paus Clemens VI zich in 1309 in Avignon te
vestigen. Later liet paus Innocentius VI een muur en enorme grachten bouwen
rond de stad, enerzijds om zich te beschermen tegen aanslagen, anderzijds om er
belasting te heffen voor wie de stad in wilde. Negen pausen later zou paus
Grégorius XI een einde maken aan het verblijf in de Franse stad aan de Rhône.
Elk bezoek aan de voormalige pausenstad begint of eindigt
op de beroemde brug Pont Saint-Bézénet, beter bekend als de Pont dAvignon en
het kinderliedje dat wereldbekend is. De brug is eigenlijk wat rest van een in
1188 afgewerkte brug, naar de legende van Bénézet, een herder uit de Ardèche
die een goddelijke opdracht kreeg de brug te bouwen. Door een sterke stroming
werd de brug na een extra zware storm in de 17de eeuw weggespoeld en
is sindsdien een ruïne gebleven. Het liedje Sur le Pont dAvignon haalt
intussen de ganse wereld.
LYON
Lekkerbekken wrijven zich al
in de handen bij het horen van de naam Lyon, thuishaven met meesterkok Paul
Bocuse. Geen enkele stad als deze doet het water meer in de mond komen. Lyon is
met zijn rijke geschiedenis niet alleen de derde grootste stad van Frankrijk,
maar tegelijk een leuke wandelstad en een ideale bestemming voor een city trip die
men steevast start op de indrukwekkende Place Bellecour, met in het midden het
standbeeld van Lodewijk de 14de, als centraal punt, tegelijk een der
grootste pleinen van Europa, op een boogscheut van de Saône, de Rhône, Vieux
Lyon en Croix-Rousse (oude wijken) en de parochies rond de St-Jean kathedraal.
Lyon ontdekt men het best te voet. Elke stap is goed voor een nieuwe ontdekking
waarbij renaissancegebouwen, mooie herenhuizen, honderden bistrots, brasseries
en eethuisjes en kilometers geschiedenis aan je oog voorbij vlieden, een fraaie
stad vol kunstschatten en indrukwekkende monumenten, voor elk wat wils.
Een zwerftocht doorheen de
oude wijken met nauwe steegjes en soms sterk hellende straatjes wordt steevast
beloond met aangename ontdekkingen. Geniet alvast van fraaie winkels te
vinden in statige herenhuizen tussen de Place Bellecour en de Place des
Terreaux met monumentale fontein van Bartholdi, het 17de eeuwse
stadhuis en het Musée des Beaux Arts in Palais Saint-Pierre.
Verder is het ook genieten
van de wijk Croix-Rousse en de wijken Saint-Jean en Saint-Georges waar gotiek
en renaissance elkaar omarmen. Met Place de Change, de rue de Gadagne, Place de
Gouvernement en onder andere de rue des Trois-Marie en de kathedraal Saint-Jean
als trekpleisters. Mis ook de klim naar de Mont Fouvière niet, ook te bereiken
met de funiculaire, de kabeltrein. De
beklimming wordt beloond met een uniek panoramische zicht over de stad.
Wie deze leuke en leerrijke
reis wil meemaken, vindt alle info in de GRATIS brochure Reizen
LAUWERS 2013. Deze kan aangevraagd worden op 070 35 08 18 of www.lauwers.be.
Cruisen op de rivier met de Duitse rederij A-Rosa River
Cruises is een zegen. De voertaal is uiteraard Duits maar Nederlandstalige
begeleiding maakt het u makkelijk. Niet alleen de crew werkt zich de naad uit
het lijf om het u naar de zin te maken, de cruises op de Rhône zijn effenaf een
ideale formule om volledig tot rust te komen. Het schip vaart op gezapige wijze
in een oase van groen en rust. De vergezichten doen je dromen en het her en der
opduiken van al dan niet nog bewoonbare kastelen brengt de geschiedenis een
stukje dichter bij. Wanneer je die kennis extra wil aanzwengelen dan staan de
steden Arles en vooral Avignon daar graag voor in. Extra zorg wordt besteed aan
ontspanning waarbij spa en livemuziek een grote rol vervullen. Inzake kledij
hoeft men zich geen zorgen te maken, sportieve vrije tijdskledij is hier de slogan.
Vergeet das, avondjurk en galakostuum. De cabines zijn stuk voor stuk ruim en
geven het gevoel van thuis zijn, het Frans balkon zorgt voor extra luxe. Op dek
wacht een putting green en een verwarmd zwembad, aansluitend schaakspel en
rustgevende zetels.
CHEF MARIO PARTIKEL
De keuken is effenaf knap. Executief Chef Küchenmeister Mario Partikel roert al 13
jaar in de potten, de jongste drie jaar in deze van A-Rosa. Het is werkelijk
fantastisch te kunnen, te mogen koken aan boord van dit leuke schip. Samen met
mijn twaalf koks zorgen we elke dag voor drie volwaardige maaltijden met de
beste producten, aangevuld met een knappe begeleiding van betaalbare wijnen. Zo
goed als alle ingrediënten worden vers geleverd. De cruises langer dan een
weekje worden extra bevoorraad uit de thuisstad Rostock. Het is fijn te werken
in een locatie als deze. Ik zou het moeilijk aarden om aan de wal te werken.
Een schip doet elke dag een andere plaats aan, wat zorgt voor extra
afwisseling. We doorkruisen de mooiste regios van Frankrijk. Wat kan men zich
nog meer toewensen? zegt een gelukkig ogende Executief Chef Mario Partikel,
met kennis van zaken roerend in de pruttelende potten.
KAPITEIN FREDERIC TOUZELET
De rederij A-Rosa mag dan wel van Duitse makelij zijn, de
A-Rosa Luna wordt met deskundigheid doorheen de Franse wateren geloodst door de
Franse kapitein Frédéric Touzelet, 41 lentes jong. Ik ben de vijfde generatie
rivierkapiteins binnen de familie. Ik vaar al vanaf mijn 18de de
Rhône en de Saone af, in dienst van diverse rederijen. De jongste acht jaar
voor de rederij A-Rosa. Het is gans anders varen dan op open zee. Een rivier
laat zich lezen. Het leven aan boord is ook veel leuker. We tellen maximum 174 passagiers
aan boord en onze crew telt 51 mensen. We staan allemaal in voor enerzijds de
200% veiligheid van de opvarenden, anderzijds voor een vlekkeloos verblijf van
onze gasten. Op de brug wordt ik met klasse bijgestaan door Jean-Marie Bernard
en Jean-Paul Gaillard, twee ouwe rotten in het vak waar nog veel van te leren
valt. Neen, een avond met de kapitein bestaat niet op de A-Rosa Luna. Als
kapitein ontvang ik de nieuwe gasten in gezelschap van mijn kader op de welkom
drink en doet het zelfde bij het afscheid. We willen het houden bij een totaal
ontspannende riviercruise, wat uiteindelijk de bedoeling is van dergelijke
reizen, stelt kapitein Frédéric Touzelet in zijn vertrouwde omgeving, de
stuurcabine.
VLOOT A-ROSA
De rederij A-Rosa telt tien riviercruiseschepen die te
vinden zijn op de Donau, de Rijn en de Rhône-Saone. Zij zijn stuk voor stuk van
prima kwaliteit en laten niets aan het toeval over. De diverse riviercruises
laten een flink van Europa zien en zorgen voor een onberispelijke vakantie te
midden groen en gezelligheid. Alle info over de diverse cruises zijn te vinden
op www.a-rosa.de
en met vragen kan men terecht op Service@a-rosa.de.
Het is duidelijk Reizen Lauwers voelt zich goed aan boord
van de A-Rosa vloot en zal in de toekomst meerdere routes uitwerken om het de
liefhebbers van riviercruises nog aangenamer te maken.
De GRATIS brochure Reizen LAUWERS 2013 kan aangevraagd
worden op 070 35 08 18 of www.lauwers.be.
Zoals de meesten onder ons, weten we alles van de bloemen
op Madeira, kennen we alle kerken van Mallorca van binnen en van buiten maar
hebben we met moeite de schatten van ons eigen land bekeken en bezocht. Zo is
Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog een onbekend gebied dat we graag gaan
verkennen. Er bestaan ettelijke goedegidsen,
stadsplannen, stadswandelingen en nog veel meer, maar we gaan proberen een
eerste impressie van Antwerpen te vangen via vier eeuwenoude monumenten : de
Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Carolus Bartolomeuskerk, het Brouwershuis, het
Rubenshuis en één eigentijds kunstgebouw dat ook nog een stuk Antwerps verleden
vertelt : het Museumaan de Schelde of
kortweg het MAS. Daarbij zijn we ons wel bewust dat we vele parels aan Antwerps
kroon aan ons moeten laten voorbijgaan.
Enkele voorbeelden : Antwerpen Maritiem met een havengebied van
meer dan 13.000 ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via
boottochten op de Schelde en in de haven ofvia de haven fietsroutes.
Antwerpen is ook het wereldcentrum voor diamanten reeds sedert 1446 wordt de diamanter bewerkt. Met 1900 diamantairs op een oppervlakte
van één vierkante kilometer, vier diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe
diamant is de diamantna de haven de
tweede economische pijler van de stad. De Antwerpse Hoge Raad voor Diamant ligt
ook aan de basis van het controlesysteem om de handel in bloeddiamanten te
bestrijden
Antwerpen
modestad wordtin de jaren
tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De
Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp
Six afstudeerden, is één van s werelds meest prestigieuze modescholen en
brengt nog altijd jonge, getalenteerde en creatieve ontwerpers voort die
tekenen voor eenBelgische
stijl.
Antwerpen
Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter Paul
Rubens (1577 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver van
duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in Engeland
en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door zijn
bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste
culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het
adjectief Rubensiaans dat verwijst
naar de volslanke dames die de meester graag penseelde. Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden
van alle mogelijke bouwstijlen,maar ook
juwelenontwerpers, architecten, modeontwerpers, internationaal toonaangevende
beeldende kunstenaars zoals Panamarenko, Fabre, Tuymans zetten Antwerpen naast
de grote kunststeden van de wereld.Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen
van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan
160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.
ONZE-LIEVE-VROUWEKERK
Grootste zevenbeukige, gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren
is 123m hoog. Er zijn vier werken van Rubens te bezichtigen. Wegens
renovatiewerken in het Koninklijke Museum voorSchone Kunsten loopter in de
Kathedraal een unieke tentoonstelling met verschillende topstukken.Handschoenmarkt, 2000 Antwerpen,www.dekathedraal.be
CAROLUS BARTOLOMEUSKERK
Prachtige
barokkerk werd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten gebouwd. Peter Paul Rubens
werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect. Hendrik Conscienceplein
6, 2000 Antwerpen en www.carolusborromeus.be
VLEESHUIS
Voormalig gildehuis van de slagers. 600 jaar muziek in
Antwerpen via multimedia en geluidsfragmenten. Een bezoek overwaard, in deVleeshouwersstraat 38-40, 2000
Antwerpen,www.museumvleeshuis.be
RUBENSHUIS
Peter
Paul Rubens werkte en woonde hier 25 jaar. Prachtige tuin en het
schildersatelier zijn niet te missen. Een must voor wie Antwerpen bezoekt:
Wapper 9-11, 2000 Antwerpen, www.rubenshuis.be
MAS
Met zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is
het MAS t nieuw oriëntatiepunt in t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de
stad, de haven en de wereld. Een uniek parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000
Antwerpen , www.mas.be
Tweede Kustjaarbeurs in MEC Staf Versluys in
Bredene
Liefhebbers
van beurzen waarbij wellness, wonen, gastronomie, vrije tijd, autos en onder
andere mode te beleven valt, kunnen nu al de data van 9 tot 13 mei 2013 in hun
agenda noteren.
Na
het overweldigende succes van de eerste Kustjaarbeurs afgelopen lente de
beurs lokte 32.312 bezoekers kon een vervolg niet uitblijven.
Op
vraag van de exposanten en bezoekers komt er van donderdag 9 mei 2013 (O.L.H.
Hemelvaartsdag) tot en met maandag 13 mei 2013 een tweede editie. Het Meeting-
& Eventcentrum Staf Versluys, met bijhorende expohal, vormt het decor voor
deze familiehappening. Zon 165 handelszaken en bedrijven zullen er de
allerlaatste nieuwigheden op het vlak van voeding, wonen, wellness, mode, vrije
tijd & kind presenteren. Ook de autodealers gaan van de partij zijn om hun
nieuwste modellen te showen. Het belooft terug een meer dan klassenvolle beurs
te worden met mooi uitgewerkte standen. De exposanten zullen de bezoekers weer
om de oren slaan met speciale condities, acties en superstunts.
De
openingsuren zijn op donderdag 9 mei 2013 van 11 tot 19u, op vrijdag 10 mei
2013 van 14 tot 22u, op zaterdag 11 mei 2013 van 14 tot 19u, op zondag 12 mei
2013 van 11 tot 19u en op maandag 13 mei 2013 van 14 tot 19u. Wie interesse
heeft om deel te nemen, kan contact opnemen met het secretariaat: Kantoor Tips,
A. Pieterslaan 54, Oostende (Tel.: 059/70 86 85 Fax. 059/70 24 78). E-mail:
info@kustjaarbeurs.be. Website: www.kustjaarbeurs.be.
Het schiereiland Guérande heeft naast zijn zoutpannen,
natuurparken, oesterkwekers en tal van pittoreske vissersdorpjes als La
Turballe, Piriac-sur-Mer, Prnichet, Le Croisic en onder andere Batz-sur-Mer met
La Baule-Escoublac, kortweg La Baule een badstad al even vermaard als Cannes en
Deauville. La Baule ontpopte zich in de jongste decennia tot de mondaine place
to be aan de Atlantische-Loire streek.
La Baule mag dan amper 16.000 inwoners kennen, in het
weekend of in volle zomer wordt dit cijfer makkelijk vertienvoudigd. Iedereen
met naam en faam wil in La Baule zien en gezien worden. Het kan best
Knokke-Heist wezen. Het is, naar eigen zeggen van de lokale handel en wandel,
moeilijk te weerstaan aan de charmes die de stad uitstraalt. La Baule werd
uitgebouwd rond oude historische gebouwen met grote architecturale waarden. Tal
van gebouwen steken schril af tegenover de torenhoge flatgebouwen die elke
kustplaats vandaag wel kent. La Baule kan evenwel ook nog rekenen op een flink
stuk groen, aansluitend een kustlijn die zich uitstrekt van Le Pouliguen tot
aan Pornichet, goed voor een mondaine fraai uitgewerkte baai die zijn gelijke
aan de Côte dAmour niet kent.Dat alles
op een boogscheut van Saint-Nazaire.
BAAI POULIGUEN
Ongemeen mooi en aantrekkelijk is de baai van Pouliguen,
zeven kilometer lang en voorzien van een uitzonderlijk mooi zandstrand zoals we
die alleen maar aan onze eigen Noordzeekust kennen van Knokke-Heist al over
Oostende tot De Panne. Extra troef binnen de muren van La Baule zijn de diverse
thalassos en spas die het mondaine effect van de stad extra uitstraling geven.
Het strand zelf is de bakermat van zowat alle watersport in deze regio.
GEEN TROTTOIRS
La Baule telt aan de residentiële kant bijzonder weinig
trottoirs. Het waren alleen de welgestelde die zich een villa (van
appartementen was enkele decennia terug nog geen sprake) konden permitteren.
Zij plaatsten hun automobiel dan ook vlak voor hun villa. Merk ook op dat La
Baule de naam straat zo goed als niet voorkomt. Het zijn ofwel Avenues, zoniet
Esplanades, Boulevards en Promenades.Straten, dat is volgens de lokale notabelen voor dorpjes en gemeenten.
Meer info: www.labaule.fr
LA VERANDA
Na een fikse wandeling op een van de promenades en het
schitterend en uitgestrekte strand is restaurant La Véranda, hartje La Baule met
zicht op het immense strand, een verademing. De kookkunst van Chef Olivier
Androuin laat er al na de hapjes geen twijfel over bestaan: dit is grote
klasse. Hij is een meester in visbereidingen en gaat geen uitdaging uit de weg.
Hij is graag te vinden voor vernieuwing in de gerechten. Ook hier, net als bij
zo vele topchefs, is het een waar genot te leiden tot het savoureren van het
Menu Carte Blanche met passende wijnen. Succulent. Meer info: Restaurant La
Véranda, 27, boulevard de lOcéan, 44500 La Baule, www.restaurant-laveranda.com
Frankrijk heeft zoveel onuitputtelijk leuke hoekjes en
kantjes dat men er elke dag iets nieuws kan ontdekken. Onze zuiderbuur heeft
dan ook alles om er een heerlijk weekendje uit, een vakantie of zo maar een
weekje culinair genieten in te vullen. Neem nu het departement Loire-Atlantique,
de Atlantische Loirestreek, Pays du Loire, net onder Bretagne, waar de kust
flirt met een immens natuurschoon en de zee uitnodigend wenkt om de rustzoeker
te verwennen en waar de wijngaarden zorgen voor een mooie oogst.
We kozen voor het schiereiland Guérande en maakten kennis
met de middeleeuwse versterkte stad, de zoutpannen in Pradel, smulden van
diverse crêpes, kuierden in La Village de Kerhinet, maakten kennis met een
slakkenboer, sorteerden oesters in Mesquer, kookten krabben in La Turballe,
slenterden op de kilometerslange wandelszeedijk en in de historische wijk van
het mondaine en genoten vooral van de gastvrijheid, heerlijke keuken en gezellige
hotels die het leven om en rond dit mooie stukje Atlantische Loire nog mooier
maken. Dit kan alleen maar Frankrijk zijn.
GUERANDE
Keukenprinsessen en Chefs kennen de naam als het
onomkeerbare kwaliteitszout dat zich bevindt in Pradel, aan de Route des Marais
Salants. Maar Guérande is tegelijk de unieke middeleeuwse stad, ommuurd door
bijna anderhalve kilometer vestingmuren. Intra muros bevinden zich nog
bijzonder vele authentieke gebouwen met de Sint-Aubincollegiale als klapstuk in
het centrum. In de zomer worden er concerten gespeeld.
ZOUTPANNEN
Om en rond Guérande bevinden zich zowat 2.000 ha
moerassen waar zoutpanarbeiders (paludiers) zout winnen uit zeewater. Het water
bevloeit een net van bassins dat via kanaaltjes met mekaar verbonden is (zie
foto). Het stilstaande zoutwater verdampt bij mooi weer en het achtergebleven
zout wordt door de paludier met de hark bijeengerakeld en klaargezet voor
verdere ambachtelijke verwerking tot eindproduct, gaande van fleur de sel (de
fijnste zoutkorrel) tot het meer ruwere dat in de keuken graag gebruikt wordt
door meesterkoks. Een geleid bezoek aan de zoutpannen is dan ook een must en
beslist de moeite waard. Paludier Laurent BouloMeer info: www.seldeguerande.com
HOTEL LE ROC MARIA
Wie optimaal wil genieten van zijn verblijf in de
Guérande vindt ruim zijn gading in Hotel-Crêperie Roc Maria, hartje
middeleeuwse stad. Hier zorgt gastvrouw Bénédicter Corbin niet alleen voor een
gezellig festijn waar uitsluitend galettes
(Bretoense pannenkoek) op tafel komen. Er is een ruime keus tussen een
dertigtal soorten galettes, gevuld met seizoensgebonden ingrediënten. Laat je
verleiden, reserveer zeker een tafeltje en stort je op een copieuze Galette
Périgourdine (met eend en spek), Galette Roc Maria (kabeljauw en spinazie),
Galette Bonne du Curé (Nantais kaas en hesp van de Vendée) of onder andere een
Galette Turballaise (mosselen, garnaal en Sint-Jacbosnootjes). Een verrijking
in ieder culinaire landschap en dit tegen een zacht prijsje van om en bij de 8
euro.
Het hotel bevat een aantal zeer warme en gezellige kamers
die luisteren naar illustere namen uit de Franse geschiedenis. Een paar
nachtjes rusten midden een middeleeuwse stad in de Chambre de la Duchesse Anne,
Chambre de la Reine Claude of onder andere in de Chambre Duchesse de Rohan doet
je alvast wegdromen in een ferme brok geschiedenis.
Wie iets anders wil proeven dan de onvergelijkbare
Bretoense galettes, kan zich zeker vinden in het moderne tafelwerk in
restaurant La Tête de lArt, Manoir de la Porte Calon, op tien minuren stappen
uit het centrum van de middeleeuwse stad. Hier zorgen twee jonge dames ervoor
dat het (vooral jeugdig en jong) publiek zich kan te goed doen aan de klassieke
franse gerechten. Een suggestiebord toont wat de Chef uit de vroegmarkt plukte.
De bediening is vlot en trendy. Het restaurant is uitgewerkt in een vleugel van
een voormalig statig landhuis waar jonge lokale kunstenaars tegelijk de kans
krijgen hun werken laten zien.
VILLAGE DE KERHINET
Elke liefhebber van streekproducten zal het beamen: niets
is heerlijker dan te flaneren op een Marché du Terroir, boerenmarkt waar de
geur van vers gebakken brood uit de oven, knetterend vuur met konijn of
gevogelte op de grill je overdondert met heerlijke aromas en tegelijk de
glazen klinken om de cider en of eerste landwijntje te proeven. Dat kan
allemaal in het gerestaureerde dorpje Kerhinet in het Regionaal Natuurpark van
Brière in 44410 Saint- Lyphard. In de zomer kan men hier elke donderdag vrij
rond kuieren en genieten van al dat moois dat de lokale boeren en tuinbouwers
te bieden hebben. Het dorpje laat een schat aan huizen zien met rieten daken
(La Chaumiere), de een al mooier dan de andere. Loslopende kippen, hanen,
ganzen en ezels zijn er de koning te rijk. Meer info: www.parc-naturel-briere.fr/tourisme
AUBERGE LE NEZIL
Wie in alle rust wil genieten van de regionale
gastronomische troeven uit het hart van het Parc de la Brière, kan zich best
vinden in auberge Le Nezil, een authentieke chaumière uit 1900, gelegen aan de
rand van het park, RD 47 in 44410 Saint-Lyphard. Hier verwennen Samuel en
Marie-Vanessa Blanchetière al je zinnen en laten u tot in de diepste vezels
genieten van het beste uit de regio. De uitgestrekte tuin zorgt voor puur
relaxen terwijl buiten tafelen het culinair genot nog extra aanzwengelt. Het
Menu de la Brière (39 euro) laat u zeker verrassen. Niet moeilijk als men weet
de gastvrouw je eerst Foie gras de canard
mi-cuit op tafel zet, gevolgd door een Persillade
de cuisses de grenouilles et escargots à la plancha, dan weet je meteen al
dat een hoofdgerecht als Magret decanard grillé de kroon op het werk zet.
De obligate kaasschotel en de Moelleux au
chocolat coeur coulant maken het werk af. Een adres om zeker op zak te
hebben. En ja, mocht je soms geen raad weten met oude sleutels, de gastvrouw
verzameld die en laat ze herleven in mooie kaders. Meer info: www.aubergelenezil.com
ESPACE ESCARGOTS
Frankrijk zonder wijngaardslakken (escargots) kan niet.
In het rustige Île du Croisic worden sinds 1999 slakken gekweekt voor
consumptie. Het vochtige oceanische klimaat leent zich uitstekend tot het
kweken van de diertjes. Sinds 2001 kan men het hele proces volgen via een
rondleiding van 30 à 40 minuten. Het eindresultaat kan naderhand geproefd
worden en uiteraard staat de slakkenwinkel open voor informatie en uiteenzetting
van tal van bereidingen. Op donderdag en zaterdag is Espace Escargots te vinden
op het markt. Meer info: Espace Escargots, 33 rue des Becs Salés, 44490 Le
Croisic en www.espace-escargots.com
LA MAISON DE LA PÊCHE
De Atlantische Kust blijft boeien voor wie van zee en
visvangst houdt. Neem dan ook ruim de tijd om het havenstadje La Turballe te
ontdekken.Naast een waslijst aan
degelijke restaurantjes en eethuisjes mag je een bezoek aan het museum La
Maison de la Pêche niet links laten. Men bevindt zich hier daadwerkelijk in het
hart van de sardienenvisserij, sinds de 19de eeuw een niet meer weg
te denken activiteit, al is die intussen al flink teruggelopen. Heel wat
families leven evenwel nog van de visserij. In het museum maakt men kennis met
het harde leven van de sardienenvissers. Wie het aan de lijve wil ondervinden
kan even aan boord klimmen van sardinier
SN 3332 Au Gré des vents. Het kleine vaartuig werd volledig gerestaureerd en
vertelt het volledig verhaal van de sardienenvangst. Marie Le Brice laat je aan
de hand van ludieke verhalen als fictieve matroos meeleven met de vissers, laat
je kennis maken met het kombuis (een eenvoudig vuurtje) en laat je afdalen tot
in de machinekamer, het kloppend hart van het houten vaartuig. Kinderen krijgen
tegelijk eens speels kleurboekje waarbij de visvangst netjes en vlot
uiteengelegd wordt. Een bezoek die je niet mag missen. (Kostprijs: 4,50 euro).
Op vrijdag is er om 6 uur de criée, de markt in de vismijn. Bij het krieken van
de dag wordt de vangst van de voorbije nacht geveild. Voor een geleid bezoek is
vooraf inschrijven verplicht. Meer info: Musée La Maison de la Pêche, Port de
La Turballe, 44420 La Turballe, www.musee-laturballe.fr
RESTAURANT LE TERMINUS
La Truballe, dat is de visserij en plezierhaven op zijn
best. Vis dat betekent tegelijk uitstekende restaurants. Een daarvan is alvast
Le Terminus waar Marie-Clorine en Xavier Chevallier je extra verwennen met al
dat moois dat de vissers uit zee s morgens aan de kade wisten te brengen. Le
Terminus herinnert aan het eindstation van de spoorlijn die er liep tussen 1930
en 1940. In het gezellig salon, met zicht op de jachthaven, tovert de Chef
langoustines, kabeljauw, kreeft, huisgerookte zalm, oesters en onder andere
krab om tot delicatessen. Maar vooral de liefhebbers van een zeevruchtenschotel
zitten hier aan wellicht het beste adres in La Tuballe. Kraakverser kan haast niet.
Kwaliteit wappert hier dan ook hoog in het vaandel. Meer info: Le Terminus, 18
Quai St-Paul, 44420 La Turballe, en Terminus44420@aol.com
NATUURPARK BRIERE
In de Atlantische Loire regio is respect voor natuur en
milieu geen ijdel begrip. Wie graag in ongerept groen en rustige oorden
vertoeft is hier op zijn plaats. Met drie nationale parken en een
interregionaal park is dit stukje uit de Loirestreek het nec plus ultra. Een
van die parels is het regionaal park Brière op Île de Fédrun in Saint Joachim.
De beste manier op dit uniek gebied te verkennen is aan boord te stappen van
een chaland, een platbodem bootje,
dat u onder leiding van Valérie Aoustin die het gebied met haar familie al
decennia als haar handtas kent. Zij leidt u met vaste hand doorheen het
uitgestrekte labyrint van kanalen in ondiep water, soms maar net genoeg om de
chaland vaart te laten houden. Het is na de Camargue het grootste moerasgebied
van Frankrijk. Men maakt er alleen kennis met de stilte en een weelde aan
watervogels. Het moeras is immers een geliefde overwinteringplaats van vele
vogelsoorten wat het voor de ornitholoog omtovert tot een paradijs tot observatie.
Dit moerasgebied is ontstaan door het vele noeste werk van de vorige generaties
die er turf uitkapten als broodwinning. Meer info: www.parc-naturel-briere.fr
LA MARE AUX OISEAUX
Wie de tijd wil nemen om ten volle te genieten van het
regionaal natuurpark Brière vindt een ideale pleisterplaats in Hôtel-Restaurant
La Mare aux Oiseaux. Een paradijs met vijftien kamers, inbegrepen vijf suites, te
midden groen, waar een aantal kamers op palen uitgebouwd is en vergroeid met de
fauna en flora. De inrichting is een mengeling van exotiek met een modern
tintje. Het ontbreek evenwel aan niks. Alles is present voor een ongestoorde
rust, stilte die alleen af en toe doorbroken wordt door het gekrijs van een of
andere gevederde vriend, het gezoem van wat bijen of een parendans van
zilverreigers. Voor zij die het begrepen hebben op spa, zwembad en sauna,
zitten evenzo hier aan het goede adres. Ook het lichaam wordt op zijn best
verwend. Dat alles op de golven van rust en intens genieten.
Maar het eigenlijke orgelpunt ligt op het bord in het
bijzonder gezellige restaurant. Boven het fornuis fonkelt één Michelin ster. Chef
Eric Guerin is er bijzonder blij mee en is flink op weg om daar binnenkort een
tweede bij te voegen. Hetgeen de jonge man uit zijn oven tovert is fenomenaal.
Er is ruime keus tussen de topgerechten, succulent verwerkt in het Menu Balade
en Brière en Menu Mare aux Oiseaux. Top of the bill is het Menu Cuisine
dAuteur, Coeur de Brière, Terre, Mer et Marais, een formule waarbij met de
Chef carte blanche geeft over zeven gangen, het beste uit de diverse menus en
à la carte. Laat je tegelijk bijstaan door sommelier Cyril en je avondje
culinair genot kan niet meer stuk. Meer info: La Mare aux Oiseaux, 223 rue du
Chef de lÎle Fédrun, 44720 Saint Joachim, www.mareauxoiseaux.fr
Artiestenreünie
haalt kruim Vlaams talent naar Ostend Queen
OOSTENDE Onder impuls van Yvette Ravell, gevierde
zangeres in de jaren zeventig en tachtig en te vinden op alle podia in de
wereld, op de BRT naast Louis Neefs, Henk Van Montfoort, Will Ferdi, Marcel
Hellemans en onder ander laureaat van de Gouden Sirene in het Middelkerkse
Casino, kwamen een twintigtal artiesten met partners samen genieten aan zee en
van de keuken van Ostend Queen in het Oostendse kursaal. Elk jaar maken we een
reünie met artiesten die al dan niet nog actief zijn. Tot nu waren we zes jaar
te gast in Rumst, maar nu kozen we voor Oostende en zijn prachtig strand en
casino, vertelt een bijzonder gelukkig ogende Yvette Ravell. Chef Raoul De
Koning, hier samen met Gene Summers, Will Ferdi, Adriaan Van Landschoot, Eric
Marijsse, Liliane-Saint-Pierre, André Vermeulen, Johan Verstreken,Ignace en onder andere Frank Valentino op het
balkon, legde de artiesten dik in de watten.
Vrijdagavond 28 september vond in het Nieuwpoortse
stadhuis de lancering plaats van 2 nieuwe stadsbieren. Zowel Nieuwpoort als
Veurne hebben er een nieuw bier bij.
Bert
Gunst uit Nieuwpoort, bedenker van het concept, vertelde hoe de historisch
belangrijke figuren uit WO I, schipper Hendrik Geeraert en Karel Cogge terug
tot leven kwamen in een blond en bruin bier. Beide bieren van 7% VOL worden
gebrouwen en gebotteld bij DECA Services in Woesten en zijn te consumeren naar
godsvrucht en vermogen, maar altijd met mate.
OKTOBER 1914
Beide figuren zijn sinds de onderwaterzetting bij
Nieuwpoort in oktober 1914 onafscheidelijk geworden van elkaar. Wie van beide
lag nu uiteindelijk aan de basis van de
onderwater gezette vlakte tussen de IJzer en spoorwegberm?Wie van beide heeft de Duitse overweldiger
aan de IJzervlakte halt toe geroepen? Er doen vele verhalen de ronde over de
daden van Geeraert en Cogge.
VEURNE & NIEUWPOORT Alhoewel
ze steeds in dezelfde adem worden genoemd, hebben ze elkaar nooit ontmoet. Karel
Cogge werd ooit onder begeleiding dicht bij Nieuwpoort gebracht om zn visie
over een eventuele inundatie uit de doeken te doen. Cogge verbleef tijdens WOI immers
in Veurne.
Geeraert daarentegen riskeerde zijn leven door 4 volle jaren in de verwoeste
stad Nieuwpoort te verblijven aan het sluizencomplex, ten dienste van het
Belgische leger.
Hendrik Geeraert maakte naam door op het meest kritieke moment in oktober 1914,
enorme risicos te nemen voor eigen leven en via de overlaat Veurne-Ambacht de
inundatie 4 jaar in stand te houden .
HENDRIK BEERAERT BLOND BIER
Geeraert is niet los te
koppelen aan de geschiedenis van Nieuwpoort. Het blonde bier Hendrik Geeraert, zal
dan ook aanwezig zijn in onze streek tijdens de 100-jarige herdenking van WOI.
Naast officiële recepties zal het bier ook in lokale horeca opduiken en op
evenementen sfeervol vloeien!
KAREL COGGE BRUIN BIER
Cogge is voor Veurne en Bachten de Kupe de redder in
het hele WOI verhaal. Er werd voor gekozen om Karel Cogge niet tegenover
Hendrik Geeraert te plaatsen, maar mooi naast mekaar. Een passend kelkvormig
glas wordt ontworpen met daarop beide figuren die pronken in de voorgrond van
een mooie schuimende kraag!
STRAATKINDEREN IN PERU
Bert Gunst wou tijdens deze lancering niet enkel het
historische verhaal aan het commercieel aspect koppelen, maar had oog voor de
ontwikkelingssamenwerking van NGO CONAF. Deze NGO zorgt voor middelen die integraal
ten goede komen van straatkinderen
in Peru. Het project in Peru zorgt ervoor dat straatkinderen in Ayacucho de eerste
stappen kunnen zetten naar een beter leven. Vanaf de eerste blonde of bruine pint steunt u
deze straatkinderen. Elk jaar zal rond kerstmis bekendgemaakt worden welke budget
er werd overgemaakt aan NGO CONAF. De stad Nieuwpoort is immers verbroederd met
Ayacucho in het Zuid-Amerikaanse Peru.
Beide bieren komen komen in december 2012 op de markt in
flesjes van 33cl en grote flessen van 75cl.
Champagneliefhebbers zijn in Bredene aan het feest van
vrijdag 5 tot en met 7 oktober. In het Staf Versluyscentrum is het drie dagen
lang genieten van hetgeen vijftien Champagneboeren laten proeven. Naast het
genieten van de gouden bubbels wacht er ook een ruilbeurs voor capsules, kan
men proeven van diverse producten en allerhande lekkernijen en kan men genieten
van het werk van vijf Belgische hedendaagse kunstenaars. Een streepje muziek
zorgt voor de rest.
PROGRAMMA
Vrijdag 5 oktober:
17 uur: opening voor het grote publiek
20 uur: Officiële opening en receptie voor genodigden
& sponsors. Doorlopende degustatie. Catering verzorgd door Citypark en Home
& Cooking Magali Potié.
Zaterdag 6 oktober:
10 uur: internationale ruilbeurs Champagnecapsules
16.30 tot 18.30: Optreden Red River Dixie Band en
doorlopende proeverijen.
20 uur: Champagnesouper met muzikale omlijsten (deelnemen
kost 70 euro per persoon.
Zondag 7 oktober
9 tot 11 uur: luxe Champagne ontbijt deelnemen kost 20
euro per persoon.
13.30 tot 15.30 uur: optreden Red River Dixie Band en
doorlopende proeverijen.
DUINHELM
Onder het peterschap van Jean-Paul Robyns gaat de
opbrengst van het Champagnefestival naar Duinhelm, centrum voor mensen met een
beperking.
Het
is meteen duidelijk, dit wordt drie dagen genieten van Gastronomie, Cultuur en
Kunst.
De ingang bedraagt 10 euro ( inbegrepen: Ingang, het glas
en 1 glas champagne).
In de jaren tachtig ontwikkelde de toenmalige
burgemeesteren latere Minister van
Visserij Guy Lengagne samen met drie jonge oceanografen het unieke concept
Nausicaä. Het centrum werd genoemd naar Nausicaä,
dochter van koning Alcinous en koningin Arete van Phaeacia. Zij ontfermde zich
over Odysseus toen die schipbreuk leed op hun eiland Scheria en zorgde er uiteindelijk
voor dat hij veilig kon terugkeren naar Ithaca.
Het centrum is gehuisvest in het voormalige casino van
Boulogne-sur-Mer op een prachtige locatie aan zee. In mei 1991 opende Nausicaä
haar deuren en mocht reeds tijdens de eerste zes maand meer dan 500.000
bezoekers ontvangen.
Boulogne sur Mer ligt in het hartje van de Côte
dOpaledichtbij de Engelse, Belgische
en Nederlandse grenzen. Deze eertijds Engelse stad is de eerste Franse
vissershaven en een zeer belangrijk centrum voor visverwerking in Europa en
leeft voor een groot stuk van de zee. Nausicaä wil daarom de mensen bewust
maken van de nood aan duurzaam beheer van de zee en hoe we de rijkdommen van de
zee op een verantwoorde manier kunnen beheren en gebruiken.
EILANDVERHALEN
Eilandverhalen is een bijzondere tentoonstelling die tot
stand kwam door een samenwerking tussen Nausicaä, Aquarium Mare Nostrum te
Montpellier en AOSIS ( Alliantie van Kleine Eilandstaten. ) De Eilanden,
gelegen in de Oceaan, zijn klein en zeer kwetsbaar door de klimaatverandering
en de stijging van de zeespiegel. Zij worden NU geconfronteerd met de problemen
en moeten NU oplossingen bedenken. De bedreiging die nu reeds de kleine
eilanden raakt, zal dit in de nabije toekomst ook doen op het vasteland. Daarom
kunnen de oplossingen die de kleine Eilandstaten nu bedenken de mensen op het
vasteland inspireren en helpen de juiste keuzes te maken.
De tentoonstelling bezoeken verloopt in vier delen.Verlangen naar de eilanden :de eilanden met het witte zand en de ruisende palmen doen ons wegdromen
en verlangen naar een zonnige, spannende vakantie. Deze eilanden zijn meestal
omgeven door een prachtige, exotische fauna en flora en toerisme is er een zeer
belangrijke vorm van inkomsten voor de eilandbewoners.
Van
eiland naar eiland laat de bezoeker alle bijzonderheden die de
eilanden gemeen hebben ontdekken. Ze hebben ook dezelfde problemen die te maken
hebben met het eilandschap : drinkbaar water, voeding, energiebronnen,
leefruimte De bezoeker ontmoet er de mensen die zich inzetten voor het behoud
van hun middelen op land als op zee om te kunnen overleven.
Kwetsbare
eilanden : door de klimaatverandering zijn ze extra kwetsbaar. De
bezoekerziet hoe een vloedgolf een dorp
overstroomt en de angst van de dorpsbewoners voor het wassende water. De
regering van de Malediven stuurt een boodschap aan de internationale
gemeenschap en organiseert een ministerraad onder water.
Het
woord is aan de eilandbewoners : de eilandbewoners
vertellen over hun ervaringen, hun acties en eventuele oplossingen om hun
cultuur, identiteit en eiland te kunnen beschermen. Bij
Nausicaä maakt multimedia de communicatie met bewoners van eilanden mogelijk en
kan men ideeën met hen uitwisselen.
ATTRACTIES
Sedert januari 2012 kan men aan de hand van illustraties,
videos en nieuwe aquaria een beter inzicht krijgen in het koraal. Als grootste
bouwer van de planeet de riffen is koraal toch een kwetsbaar en bedreigd
levend wezen.
Het
Californisch Aquarium : de warme Californische wateren, boordevol
algen, zitten vol leven en zijn qua kleurenpracht de gelijke van de tropische
lagunes. Een nieuw gebouwd bassin toont de ongevaarlijke hoorn- en
luipaardhaaien die tussen het kelp ( grote algen als sierwijnranken ) zwemmen
met vele andere soorten zoals de zilverbaars, de black nibbler en de
rotsschorpioenen.
Het
Overstroomde Woud : de oevers van een Zuid-Amerikaanse rivier
worden overspoeld en het water reikt nu tot aan de boomtoppen. De dieren hebben
zich aangepast aan de omgeving. De kaaimannen houden zich op in de takken van
de bomen, pacus eten boombladeren en arawanas jagen op vogels. Deze complexe
biotoop wordt bedreigd door de klimaatsopwarming en de activiteiten van de
mens.
De
zee als voedselbron : deze tentoonstelling heeft aandacht voor de
visserij, de viskweek en de visverwerking in Boulogne sur Mer, eerste
vissershaven van Frankrijk, en over de hele wereld. Dit project wil de mensen
sensibiliseren over de gevolgen van de exploitatie (uitbuiting) van de
maritieme rijkdommen.
MR. GOODFISH CAMPAGNE
Deze campagne werd opgezet om de consumptie te bevorderen
van producten uit de zee, in het juiste seizoen en afkomstig van visgronden in
de nabijheid van de consument. Men kan via de website www.mrgoodfish.com de
producten uit zijn streek raadplegen samen met het geschikte seizoen voor
consumptie.
Oostenrijkse wijn
is sinds enkele jaren bijzonder hip en trendy. Ook in ons land waar de export
in nauwelijks 5 jaar tijd verdubbelde. Megavino kon zich dit jaar dan ook geen
mooier gastland inbeelden. Wijnland Oostenrijk is qua oppervlakte en productie een
vrij bescheiden wijnland. Het telt zon 46.000 ha wijngaarden, voornamelijk
gesitueerd in het oosten en zuidoosten van het land, goed voor een jaarlijkse
wijnproductie van 2,5 miljoen hl of zon luttele 1% van de wereldwijnproductie.
Het komt hiermee slechts op een 18e plaats op de wereldranglijst.
En die relatief kleine wijngaard wordt ook nog eens gedeeld door meer dan
20.000 wijnproducenten wat betekent dat de gemiddelde oppervlakte per domein
met 2,26 ha bijzonder laag ligt.
De
wijngaarden strekken zich uit over 4 wijnregios: Niederosterreich is veruit
het grootste gebied met 27.128 ha wijngaarden, nadien volgen Burgenland (13.840
ha), Steiermark (4.240 ha) en Wenen (612 ha). Binnen die 4 regios vinden we
nog 16 wel afgebakendewijngebieden die
de status DAC (Districtus Austriae Controllatus) mogen dragen. Ze weten zich te
onderscheiden door hun hoogstaande kwaliteit en specifieke wijnstijl.
WIT WIJNLAND
Ook al
opvallend: de rijke diversiteit aan druivenrassen, het zijn er maar liefst 35!
En al is Oostenrijk nog per definitie een wit wijnland, opvallend hoe de
laatste 10 jaar het aanbod rood toenam. Grosso modo staat Oostenrijk vandaag
voor 2/3 wit en 1/3 rood. De absolute nummer één in wit is de grüner veltliner
die bijna de helft van de witte aanplant voor zn rekening neemt. Nadien volgen
riesling, sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder (of pinot blanc) en
muskateller. In rood voert zweigelt het peloton aan, op ruime afstand gevolgd
door blaufränkisch en blauer portugieser. Ook niet te vergeten zijn de pinot
noir en sankt laurent.
Maar
juist dat grote aantal producenten én druivenrassen, aangeplant op telkens weer
een ander terroir, maakt het land toch zo boeiend. Weinig
wijnlanden die met zoveel verschillende wijnstijlen kunnen uitpakken als
Oostenrijk. En, niet onbelangrijk detail, Oostenrijk heeft dan ook nog eens de
strengste wijnwetgeving ter wereld.
TASTING ROOM
Op
Megavino palmt Oostenrijk het centrale gastpaviljoen in. Een fraaie en
hypermoderne stand die plaats biedt aan zowel de belangrijkste invoerders,
wijndomeinen die reeds in ons land vertegenwoordigd zijn, en ook een 20-tal
producenten die voor het eerst hun wijn in België voorstellen. Een unieke kans
dus voor de bezoeker om een ruim assortiment Oostenrijkse wijnen voor het eerst
te ontdekken en de wijnbouwers in hoogsteigen persoon te ontmoeten. Nog op de
stand, een eigen Tasting Room waar drie dagen lang non stop becommentarieerde
Oostenrijkse themaproeverijen plaatsvinden. Megavino gaat er dan ook prat op de
grootste delegatie Oostenrijkse producenten én wijnen ooit in ons land te mogen
verwelkomen.
Naast
gastland Oostenrijk kan je op Megavino nog kennismaken met meer dan 300 andere
exposanten afkomstig uit 30 verschillende wijnlanden. Een record! Blikvangers
zijn o.m. Italië dat zelfs het tweede grootste land wordt op Megavino! - met
een gigantisch paviljoen uit Sicilië, omcirkeld door standen met kleine
producenten én invoerders uit alle wijnstreken, regiopaviljoenen uit Aosta en
Piëmonte, en voor het eerst aanwezig de wijnproducenten uit Asti, Toscane met
een forse delegatie uit de regio Pisa,en ook al voor het eerst, een ruime delegatie uit Puglia.
SPANJE ERE-GAST
Spanje
is traditioneel op de afspraak met alle belangrijkste invoerders en de
producenten uit Navara als eregast; Frankrijk pakt uit met een heus dorp dat
de regios Bordeaux, Beaujolais en een gigantisch
proeftheater als trekpleisters groepeert, maar ook landen als Argentinië,
twee keer zo groot als vorig jaar, Chili, Californië, Zuid-Afrika, Brazilië,
Duitsland en Luxemburg zijn opnieuw van de partij. Vooral die laatste pakt
verrassend uit met de Nacht van de Luxemburgse Crémants op de openingsavond
van Megavino.
Nieuwe
landen? Jawel! Voor het eerst aanwezig op Megavino zijn Mexico, Canada en
Slovenië, een wijnland dat bijzonder in de lift zit en op Megavino zijn
Belgische première maakt! Reken daarbij nog meer dan 50 verschillende
workshops, demos en becommentarieerde proeverijen in onze 4 animatiezalen,
allemaal gratis bij te wonen door de bezoeker, en u begrijpt dat Megavino ook
dit jaar op een bijzonder uitgebreid en gevarieerd programma afstevent.
MEGASPIRITS
Ook de
Megaspirits, het kleine broertje van Megavino kijkt opnieuw een nieuw succes
toe: dit
paviljoen van geestrijke dranken wordt ook dit jaar opnieuw gevoelig
uitgebreid. Whisky is met
tal producenten heel sterk vertegenwoordigd maar ook de wijnafgeleiden worden
niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere
destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in
alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. Ongetwijfeld
dé ideale afsluiter van uw bezoek aan Megavino.
PRAKTISCH
Megavino
2012, van 19 tot 22 oktober, Paleis 3, Brussels Expo
Openingsuren:
vrijdag 19 oktober van 18 tot 23u00, zaterdag 20 oktober van 12 tot 20u00, zondag
21 oktober van 10 tot 19u00 en maandag 22 oktober van 10 tot 18u00
Toegang:
10 euro, degustatieglas en catalogus inbegrepen
Het hoogseizoen mag dan wel al tot de statistieken
behoren, het toeristisch jaar van de stad Nieuwpoort is lang nog niet aan het
einde toe. De agenda van schepen voor Toerisme Greet Ardies-Vyncke staat nog
bol van de activiteiten: Niet moeilijk, want Nieuwpoort staat elke dag in de
kijker. Te danken aan de beleidsvisie van onze ploeg met kijk op de toekomst.
Met een schipper aan boord als burgemeester ir. Roland Crabbe zitten we mooi op
koers om Nieuwpoort nog verder en mooier in te kleuren. Het uitspelen van onze
maritieme proeven is hierbij van kapitaal belang.
Men kan er inderdaad niet omheen kijken, in Nieuwpoort
valt er elke dag wat te beleven. Groen en rust in de polderdorpen Sint-Joris en
Ramskapelle, een flinke brok geschiedenis in het stadscentrum met het
Marktplein als gezellige oase, een bruisende jachthaven en een winkelcentrum in
de badplaats waar elke handelaar en op shopping beluste dames niet kunnen aan
weerstaan. Voeg daarbij de kinderboerderij en een netwerk van wandel- en
fietspaden en men heeft tijd te kort om het allemaal in één verblijf te
ontdekken en te beleven.
GOED SEIZOEN
Ondanks het slecht weer in juli hoort men niet iedereen
mopperen. Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke: Het was een echt Belgische
zomer, met ups en downs, zoals we er de jongste decennia al diverse hebben
mogen noteren. Onze horeca en handelszaken kijken evenwel terug op een niet
onaardig seizoen. Het kan uiteraard altijd beter, maar de zonnige augustusmaand
maakte heel wat goed. Uiteraard kon het verlies van juli extra zwak niet
weggewerkt worden. Maar ieder rechtsgeaarde zakenman maakt evenwel zijn balans
op het einde van het jaar, dan pas kunnen we en definitief oordeel vellen. We
denken dat het niet slecht zal zijn.
DRUK NAJAAR
Maar voor het zover is heeft Nieuwpoort nog enkele
toppers in petto. Ook in het najaar is het volop genieten in Nieuwpoort. De
zomer leverde ons een prima historische evocatie rond de heks Jeanne Panne,
gevolgd door Middeleeuws banket, waarna Nieuwpoort Zingt Vlaams, de North Sea
Jumping en onder andere de Nieuwpoort Sail Parade en de Sint-Bernardusfeesten
netjes afgerond werden onder een stralende hemel. Wat kan men zich nog meer
wensen. Straks volgt nog de 3de editie van Verrassend Maritiem
Nieuwpoort van 19 tot 21 oktober waar massaal kan genoten worden van al dat
lekkers uit de Noordzee met extra aandacht voor de Bretoense oesters en
Nieuwpoortse garnalen, vertelt een bijzonder enthousiaste Toerismeschepen
Greet Ardies-Vyncke.
IJS IN DE STAD
Met het oog op de eindejaarsfeesten ruilt Nieuwpoort het
fenomeen Sneeuw in de stad voor IJs in de stad. Schepen voor Toerisme Greet
Ardies-Vynke: We hebben mooie jaren gekend met de sneeuw in zowel
Nieuwpoort-Bad als Nieuwpoort-Stad. Vanaf vrijdag 21 december wordt het
Marktplein omgetoverd tot een grote schaatspiste, die toegankelijk blijft tot
en met dinsdag 1 januari 2013. We kijken alvast uit naar een boeiend einde van
2012 om er dan meteen weer tegen aan te gaan om 2013 hopelijk nog mooier en nog
aantrekkelijker te maken. Hierbij kan ik steeds steunen om mijn ganse ploeg met
trekpaarden Eric Verdonck en Emely Vandeputte.
MARITIEM NIEUWPOORT
Topper in aantocht is intussen Verrassend Maritiem
Nieuwpoort waarbij van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober heel wat
maritieme troeven van Nieuwpoort aan het grote publiek worden voorgesteld. Zo
is er in de Vismijn een Oesterbeurs, loopt in de Jachthaven VVW in samenwerking
met Cap°Okaz een Internationale Boatshow en kunnen in de haven talrijke
klassieke schepen bezocht worden. Toerismeschepen Greet Ardies-Vycke: Kom
enerzijds proeven van de koude en warme oesters en geniet tegelijk van een
glaasje Champagne in de Oesterbar van La Bouée Bleue in de Vismijn, beleef
daarnaast de unieke ervaring van het leven om en rond de haven op de klassieke
schepen en geef gerust je ogen de kost op de Nieuwpoort International
Boatshow.
Champagneactie Fonds van de Burgemeester collectors item
Gemeenthuis Middelkerke
schittert op Champagne Prévoteau-Perrier
Johnny Devey, voorzitter Fonds van de burgemeester dat
elk jaar uitpakt met een gratis kerstfeest voor de Middelkerkse senioren liet
zopas de eerste kurken knallen van de nieuwe Champagneactie, de vijfde al in de
reeks exclusieve capsules, dit jaar exclusief te genieten op de kurken van
Champagne Prévoteau-Perrier. Er zijn slechts 900 flessen.
Een gemeentehuis vol bubbels, het is niet alledaags.
Nochtans knalden de kurken van de Champagneflessen in de hal dat het een lieve
lust was. Na het succes van de vorige jaren pakt het Fonds van de Burgemeester
ook dit jaar uit met een verkoopsactie waarbij Champagne kan bekomen worden waarvan
de opbrengst het Fonds ten goede komt. Burgemeester Michel Landuyt: Het is een
gegeven dat we met de eindejaarsperiode in zicht we rond deze periode starten
met onze verkoop, teneinde onze kas te spijzen. De inzet van de leden van het
fonds is hierbij niet onbelangrijk. De ploeg van voorzitter Johnny Devey maakt
zich sterk de negenhonderd exclusieve flessen aan de man/vrouw te brengen
zodoende de minder bedeelden en alleenstaanden uit onze gemeente te kunnen
bedenken met een fraai Kerstfeest, aansluitend waar nodig is materiële en of
financiële steun te leveren bij de minder gegoeden uit Middelkerke.
PREVOTEAU-PERRIER
Extra stimulans om de Champagne aan te schaffen is
naast uiteraard het nuttigen van de heerlijke bubbels het etiket én de
speciale capsule. Voorzitter Johnny Devey: Na de Dronkenput, de Watertoren, de
Rotonde en het Casino prijkt thans het gemeentehuis op het etiket van het
Champagnehuis aansluitend op de capsule. Dit keer kozen we voor het huis
Prévoteau-Perrier, een van de pioniers op ons jaarlijks Champagneweekend dat
straks aan zijn 16de editie toe is. Het is een Tradition Brut, 12%
Vol. Een heerlijk glas.
TOPPER
Als culinair journalist en groot liefhebber van het
sprankelend vocht kunnen we de visie van het Fonds van de Burgemeester om te
kiezen voor Champagne Prévoteau-Perrier slechts toejuichen. Het huis is niet
alleen een van de pioniers van het intussen vermaarde Champagneweekend in
Middelkerke, maar is al meer dan 15 jaar een vaste waarde aan zee. Heel wat
gerenommeerde restaurants aan de kust schenken Champagne Prévoteau-Perrier in
het glas. Het pionierswerk van het echtpaar Henri Prévoteau uit Damery wordt
vandaag met klasse voortgezet door Delphine Prévoteau en eega Christophe
Boudard. Zij zijn intussen vertrouwde
figuren in Middelkerke. Zij laten het product spreken terwijl persoonlijk
contact voor hen heilig is.
EXCLUSIEF
De Champagne
met exclusief etiket en capsule met de beeltenis van het gemeentehuis is te
bekomen tegen de prijs van 23 euro per fles of 125 euro per karton van zes flessen.
De bubbels zijn enkel te verkrijgen in Middelkerke bij AROMI, Oostendelaan 2,
059 30 46 49; De Tatsevoet, Paul de Smet de Naeyerstraat 14, 059 30 38 24; Kapsalon
Cared-Carine De Jonghe, Leopoldlaan 109, 059 30 38 24 en Café de Tennis bij
Mario Declerck, 0472 30 14 08
Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 augustus 2012
Gloednieuw event in Middelkerke
Bubbels aan Zee
Middelkerke zal wel altijd
onlosmakelijk verbonden blijven met zijn Champagneweekend dat jaarlijks
plaatsvindt in november, dit jaar van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november
2012.
Bubbels aan Zee is dan ook een logisch vervolg
hier op. Ook een weekend vol bubbelplezier met een ruim aanbod van mousserende
wijnen maar uitgezonderd Champagne.Zo wordt Middelkerke ongetwijfeld de meest
bruisende kustgemeente!
Een gloednieuw topevenement, ontstaan uit het vroegere
Rosé aan Zee, maar nu met uitsluitend mousserende wijnen, uiteraard in wit maar
ook rosé, afkomstig uit de ganse wereld, die op het Epernayplein kunnen
ontdekt, geproefd en ter plaatse aangekocht kan worden.
VAN PROSECCO TOT VONKELWIJN
Aan keuze geen gebrek: Spanje pakt uit met zijn
cava, Italië mikt op prosecco en spumante, Frankrijk en Luxemburg zijn
gereputeerd voor hun uitstekende crémants terwijl wereldwijnen dezer dagen hip
zijn met hun sparklings.Of misschien
houdt u wel liever van een glaasje Duitse Sekt of Zuid-Afrikaanse vonkelwijn?
Je vindt ze allemaal op Bubbels aan Zee.
Op het Epernayplein wordt een reusachtige
loungetent opgetrokken met 400m2 extra buitenterras om, met zicht op zee, te
kunnen genieten van een glas mousserende wijn. De bijhorende hapjes worden
geserveerd door de hotelschool Ter Duinen uit Koksijde.
PROGRAMMA
Op vrijdag 10 augustus is er vanaf 18 uur de
openingsavond met een optreden van het zeskoppigejazzorkest Music Dream.
Op zaterdag 11 augustus kan u wegdromen in onze
loungetent met een glaasje bubbels en gepaste lounge muziek. Na 23 uur gooien
we alle remmen los met de Strandreddersfuif.
Zondag 12 augustus staat in het teken van
sfeervol aperitieven, opgefleurd met een heus aperitiefconcert met een piano-
en strijkersorkest.
ALAIN BLOEYKENS
Het staat buiten kijf, de Belg is ronduit gek op
mousserende wijnen. Organisator Alain Bloeykens vertelt: Het event Bubbels aan
Zee poogt hier volop op in te spelen. Bekijk de actuele consumptietendensen en
je merkt het meteen, geen enkel land ter wereld, berekend per inwoner, drinkt
meer mousserende wijn dan de Belg. Vorig jaar kraakten we met zijn allen 55 miljoen
flessen bubbels, een absoluut record! We zijn dan ook de officieuze wereldkampioen
bubbels drinken. Hierbij is Spanje is met zijn cava de absolute koploper. Vorig
jaar werden er 24 miljoen flessen verkocht in ons land. Leuk detail: cava is
een echt Vlaams gegeven want 90% van die gigantische hoeveelheid werd door de
Vlamingen gekraakt. Op twee komt Champagne. Officieel met 10 miljoen verkochte
flessen in ons land maar daar dienen nog naar schatting zon 3 miljoen flessen
bijgeteld te worden die door de Belg ter plaatse gekocht worden. Het podium
wordt vervolledigd met de Italiaanse prosecco, goed voor zon 5 miljoen
verkochte flessen vorig jaar. De nieuwste hype bovendien want in nauwelijks
drie jaar tijd is dat volume verdubbeld. De reden? Italië is hip en prosecco
speelt hier handig op in. De wijnen hebben iets minder alcohol, zijn een klein
tikkeltje fruitiger en zoeter, ze lopen dus heel makkelijk naar binnen en doen
het voortreffelijk wanneer het echt zomer is. Een stoute voorspelling? Wil de
zomer een beetje mee dan zou prosecco al eens snel de grootste concurrent van
de Spaanse cava kunnen worden. De resterende 16 miljoen verkochte flessen is
een mix van verschillende landen en regios. De belangrijkste zijn: de Franse crémants
vooral die uit de Elzas, Bourgogne en Loire samen met de crémant uit Luxemburg,
sparklinguit de Nieuwe Wereld met vooral Australië en Zuid-Afrika
daar ook wel vonkelwijn genoemd en tot slot de Duitse Sekt.
PRAKTISCH
De tent op het Epernayplein, alsook de animatie,
is voor iedereen vrij toegankelijk. Aan de centrale kassa kunt u een glas
aankopen (2 euro) dat u nadien ook mee naar huis mag nemen. De prijzen van de
bubbels, per glas of fles, zijn afhankelijk volgens de deelnemende huizen en
producenten.
U betaalt met jetons die u aan de infostand van
Toerisme Middelkerke kunt aankopen.
Rekkem, het geboortedorp van Paul Deman, de eerste
winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913, is een deelgemeente van de stad
Menen en ligt geklemd tussen Wallonië (Moeskroen) en Frankrijk (Halewijn of
Halluin). Op een boogscheut van de Franse grens, ligt een
mooie landelijke villa verscholen in het groen : restaurant La Cravache.
De ontvangst van gastvrouw Anja en Chef Koen is zeer
hartelijk en we worden uitgenodigd op het terras om er het aperitief te nuttigen.
Het tuinterras, stemmig ingevuld met mooie teakhouten meubelen die als het ware
een verlengde zijn van de prachtige tuin, is een oase van rust en de keuze om
ook op het terras te dineren is vlug gemaakt.
Eigenaar en Chef Koen Devos is een oud-leerling van de
Hotelschool De Panne en de Groene Poorte Brugge en liep stage in verschillende
gerenommeerde huizen waarbij onder andere Hof van Cleve in Kruishoutem en de
Marquette in het nabijgelegen Marke. Hij is lid van Les Disciples DAuguste
Escoffier Benelux, lid van de Orde der 33 Meesterkoks van België en Ridder in
de Truffelorde van de Périgord. Hij combineert de klassieke Franse keuken met
persoonlijke toetsen en gebruikt daarvoor dagverse producten van het seizoen.
Gastvrouw en echtgenote Anja zorgt samen met de wijnkelner voor een zeer
vriendelijke en attente bediening.
CULINAIR FESTIJN
Een frisse en fruitige champagne Autréau is een perfecte
begeleider van de hapjes. Het zijn stuk voor stuk verschillende smaakervaringen
die onze smaakpapillen strelen en hoge verwachtingen scheppen voor een
culinaire festijn. We starten met een Terrine
van gerookte rivierpaling met een heldere aspic van truffel. Het toevoegen
van mozarella met lichte currypunten en enkele korstjes geeft het gerecht een
eigen en speciaal karakter, waarbij het licht zurige van de Granny Smith in
totaal evenwicht is met de gerookte paling en de aspic van truffel het gerecht
verheft tot gastronomie.
De volgende gang van het degustatiemenu is Zeewolf bestreken met pesto op een compote
van tomaat geparfumeerd met garam massala.Het bord is verrassend gedresseerd en de mosseltjes, clams en grijze
garnaaltjes begeleiden de zeewolf perfect, maar als de wijnkelner daarbij nog
een heerlijke jus van langoustines in ons bord giet, is het extra echt
genieten.
PERFECT SMAAKPALET
We gaan verder op onze culinaire ontdekkingsreis met een Samenspel van zeekreeftjes in filodeeg en
buikspek in rode wijn, licht pikant. Zoals we reeds konden ervaren weet
Chef Koen ons opnieuw te bekoren met het perfect samenbrengen van verschillende
ingrediënten die een mooi smakenpalet vormen. Voor de Kalfszwezeriken met een sabayon van morieltjes en gekonfijt witloofzou het gekende rode boekje van Michelin
zeker vermelden: vaut le voyage. En weeral weet de Chef een extra dimensie aan
het gerecht te geven met een puree-crême van hazelnoten.
Vooraleer het nagerecht aan bod komt, verwent de
kaasmeester ons met een succulent bord met de beste regionale en internationale
kazen met daarbij onder andere een Shropshire,
BrillatSavarin en een Maroilles.Met Frankrijk als buur een pretje om dit op tafel te zetten.
Om het geheel af te ronden laat de Chef ons genieten van
een onvergelijkbare Chocoladefantasie.
De uitgebreide theekaart betekende het einde van een culinaire hoogstaande
avond.
HOE ER NAARTOE
U vindt Restaurant La Cravache in de Gentstraat 215 in Rekkem
en is makkelijk te bereiken via:
-Vanuit
stad Kortrijk richting Aalbeke - Moeskroen
Wie na een bezoek aan restaurant La Cravache ter plekke
wil overnachten vindt ruim zijn gading in de buurt met keuze uit bijvoorbeeld
Hotel Bell Expo, Lindenlaan 14 - Kortrijk of Hotel Bell-X, Kortrijksstraat 351
- Wevelgem van Filip Cuvelier die gratis taxi-service biedt tot aan het
restaurant.
Op die manier kan men het best genieten van een excellent
gastronomisch uitje.
De Nederlandse
luxe-touroperator Silverjet Travel in Style breidt na een voorbereiding van
meer dan zes maanden haar activiteiten uit naar België. Na 15 jaar is de organisatie
onder leiding van Rob Bremer uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met ruim 30
vakmensen en heeft het in Nederland een leidend marktaandeel verworven in het
segment van de luxe vakanties.
Het dochterbedrijf in
België komt onder leiding van Wim David, die ondertussen heel wat jaren ervaring
heeft opgedaan in de touroperating.
SILVERJET BELGIË
De merknaam Silverjet
blijft behouden, alsook het grootste gedeelte van de productmix. Wel zullen een
aantal extra bestemmingen, hotels & rondreizen aan het bestaande programma
toegevoegd worden, conform de vraag op de Belgische markt.
Wim David hierover: Silverjet
Belgium komt medio augustus op de markt met de winterbrochure (winterzon
2012-2013, 260 paginas) met nadruk op de long-haul, maar ook enkele mid-haul
bestemmingen doen hun intrede. Het volledig geautomatiseerde reservatie-systeem
wordt, samen met de uitgebreide productkennis en flexibiliteit, de grote troef.
Bovendien werkt Silverjet met een uniek fluid pricing systeem, waarbij
prijzenbijlages definitief tot het verleden behoren en de reisagent steeds de
correcte prijs heeft voor de klant, zonder bijkomende toeslagen. Fluid pricing zorgt
er tevens voor dat de klant altijd geniet van de meest recente
aanbiedingen/specials op de markt.
De nieuwe Belgische touroperator zal enkel boekbaar zijn
via de reisagent.
Voor meer informatie: Wim David via mail: w.david@silverjet.be & tel: 050 700 965
De Ierse hoofdstad is bekend om zijn levendige culturele
scène, om zijn agenda die het ganse jaar bol staat van de culturele
activiteiten. Tijdens de zomermaanden en vooral in september, dé festivalmaand,
wordt een cultureel tandje bijgezet. Dan is Dublin, UNESCO-stad van de
Literatuur, the place to be!
Wie eens tot over zijn oren wil ondergedompeld worden in
een cultureel bad moet op 21 september naar de Ierse hoofdstad als de
jaarlijkse Dublin Culture Night wordt georganiseerd. Die dag en die nacht IS Dublin
cultuur, met extra lange openingsuren en gratis toegang tot 150 kunstgalerijen,
musea, studios, kerken, historische huizen en culturele centra. Ruim 150.000
mensen zorgen voor een fantastische sfeer in de straten van Dublin waar men na
het bezoek aan musea en het bijwonen van lezingen zelfs aan het dansen gaat.
FESTIVAL OF FASHION
Van 6 tot 9 september 2012 is er het Dublin Festival of
Fashion (www.dff.ie).
Op het programma staan niets dan Fabulous Fashion Events die op tientallen
plaatsen worden georganiseerd, in shops, bars, restaurants, hotels. Je zal er
genieten van exclusieve mode events, van speciale aanbiedingen en kortingen. Na
een bezoek aan het Fashion Festival weet je precies hoe je er de komende maanden
moet uitzien om à la mode te zijn en dat dankzij honderden beauty tips en
tricks die je links en rechts kunt verzamelen.
ARTHURS DAY
Op 27 september is het Arthurs Day dat niet alleen in
Dublin maar overal in Ierland en zelfs in de wereld wordt gevierd. Maar in Dublin
is Arthurs Day nog altijd iets apart want daar staat het Guinness Storehouse
en daar draait het feest om: het wereldberoemde Guinness bier. Niet alleen de
smaakpupillen worden verwend met grote hoeveelheden heerlijke Guinness maar er
wordt gemusiceerd, gedanst in pubs, bars, concertzalen én op straat (www.guinness.com/en-row/arthurs-day).
ARCHITECTUUR
Liefhebbers van architectuur reizen van 5 tot 7 oktober
naar Dublin voor Open House. Het is Ierlands grootste architectuur festival
waarbij de bezoekers de kans geboden wordt om tal van interessante gebouwen
gratis te bezichtigen en architecturale bijzonderheden te
bekijken die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. Het festival wordt
omkaderd met allerlei evenementen (www.architecturefoundation.ie/openhouse).
MUZIEK
Muziekliefhebbers mogen het internationaal vermaarde Electric
Picnic Festival niet missen op 31 augustus en 1 en 2 september. Op de
veelzeggende affiche staan onder meer The Cure, Elbow, The Killers, Hot Chip,
The XX, Patti Smith en tal van andere bands en artiesten die jongeren, minder
jongeren en ook families kunnen beroeren. Het festival is bekend om zijn
eco-vriendelijke aanpak (www.electricpicnic.ie).
Mayenne, dat kan men vertalen in wandelen, fietsen,
paardrijden of varen op de gelijknamige rivier. Mayenne is het sleutelwoord
waar groen en geschiedenis troef is. Onbekend bij velen, maar o zo genietbaar,
dit departement 53. Naast ruststellende ontspanning is het tegelijk genieten
van een ferme brok geschiedenis met enkele merkwaardige kastelen op de hoogtes
van Laval, Mayenne en Sainte Suzanne, middeleeuwse stadje, als toppers.
Het departement Mayenne ligt in het middenwesten van
Frankrijk en is omringd door de departementen Manche, Orne, Sarthe,
Maine-et-Loire en Ille-et-Vilaine en bestaat uit drie arrondissementen
Château-Gontier, Laval en Mayenne. Het geheel behoort bij de regio Pays de
Loire. De rivier Mayenne bijrivier van de Loire is er de grote speler en
dwarst het departement van zuid naar noord en is een paradijs voor
rivierplezier. Achter elke bocht ontdekt men nieuwe verrassingen. Kleine
dorpjes, spitse kerktorens, af en toe een statig herenhuis of kasteeltje dat
beter tijden gekend heeft. Dat alles te midden een hoge bomenrij die de rivier
de juiste weg toont. De groene rust wordt hier alleen gestoord door een
kwetterende eend, op bezoek met kroost bij een overbuur. Juist: geluk, dat is
varen op de Mayenne.
SAINTE-SUZANNE
Maar naast het rivierplezier is het tegelijk genieten van
de natuur doorspekt met een flinke scheut geschiedenis waar de Mayenne het
patent op heeft. Een van die historische pareltjes is het middeleeuw stadje
Sainte-Suzanne, versterkt fort dat fier in de rij staat bij de unieke
verzameling Mooiste dorpjes van Frankrijk (Plus beaux villages de France). Het
is opgetrokken in de 11de eeuw op een natuurlijke hoogte, dominerend
over de regio Erve. Van op de burcht is het genieten van een prachtig panorama,
de heuvels van Coëvrons en het bos van Charnie. Meer info: www.coevrons-tourisme.com
LAVAL
Andere topper is de burcht van Laval, 12de
eeuwse historische parel aan de kroon van Mayenne. Met de middeleeuwse basiliek
Notre-Dâme-dAvénières en dekathedraal
Notre-Dâme-des-Cordeliers kijkt de stad terug op een ver verleden. De
Lavallois, de inwoners van Laval, zijn fier op hun middeleeuws kasteel, gebouwd
aan de oevers van de rivier. Het oude Laval met veel gebouwen in vakwerk is
een droom van smalle straatjes en steegjes. Op dinsdag is er een imposante
groentemarkt. Meer info: www.laval-tourisme.com
GROTTES DE SAULGES
Liefhebbers van ondergrondse ontdekkingen zijn aan het
feest in de Grotten van Saulges, twee mogelijkheden tot wandelen in eeuwenoude
spelonken die je op drie niveaus in de wereld dompelen van de troglodieten,
stalagmieten en stalagtieten. De ontdekking Rochefort duurt 40 minuten, de
Margot ruim een uurtje. Meer info: www.grottes-de-saulges.com
Nog in Saulges mag je niet nalaten een bezoekje te
brengen aan het Karolingisch kerkje Saint-Pierre uit de 15de eeuw,
waar je ontvangen wordt met gregoriaanse muziek. Te vinden naast
hotel-restaurant LErmintage, hartje Saulges, op een boogscheut van de grotten.
MAYENNE
De stad Mayenne kreeg vorm in de 11de en 12de
eeuw en werd uitgebouwd rond het kasteel, de kerk Notre-Dâme en aan de overkant
van de rivier de priorij Saint-Martin. Het kasteel is omgebouwd tot een museum
met archeologische objecten, gaande van muntstukken al over keramiek en een
verzameling van 37 uitzonderlijke schaakstukken in been en ivoor, de mooiste en
grootste verzameling te vinden in Frankrijk. Alle info: www.museeduchateaudemayenne.fr
ABDIJ PORT DU SALUT
Deze gekende kaassoort zag zijn oorsprong in de
trappistenabdij van Entrammes, gesticht in 1233, op een boogscheut van Laval.
De trappisten maakten dit smeuïge en smaakvolle kaasje om hun levensonderhoud
te voorzien. Vandaag is het voor een flink stuk uitgebouwd in verblijfsruimten.
De kapel is zo goed als intact gebleven. Meer info: www.portsdusalut.com
Telt de Mayenne heel wat historische monumenten en
kastelen, dan komen de lekkerbekken hier evenzo aan hun trekken. Het vlees is
er van prima kwaliteit en wie van kazen houdt, kan zijn geluk niet op.
Port-Salut, Chamois dOr, Chaussée aux moines, Vieux Pané, Saint-Paulin, Rouy,
Babybel en onder andre Bons Mayennes en Petit Montsurais zijn slechts enkele
van de meest gegeerde kazen. Aan tafel !
BOEUF FERMIER DU MAINE
Een van de absolute toppers in het departement Mayenne is
de Boeuf Fermier du Maine, een Label
Rouge du Terroir, sinds 1986 het symbool voor vlees van bijzonder hoge
kwaliteit. Een van de grote kwekers van dit uitstekende ras is Marc Barrier.
Als kweker van deze Rouge des Pres laat
hij op zijn hofstede in Evron niets aan het toeval over. Zijn veeboerderij
staat steevast borg voor kwaliteitsvol vlees dat constant onder controle staat
van de Label Rouge Boeuf du Maine. Alban Chaumont waakt hierover.Meer info: www.boeuffermierdumaine.com.
HÔTEL DU COMMERCE
Mayenne beschikt over een Paternoster aan eetgelegenheden
en overnachtingsmogelijkheden. We pikken er een drietal betaalbare hotels uit,
elk voorzien van een heerlijke tafel, met extra aandacht voor de
streekproducten. In Vaiges is Hôtel du Commerce aan de rue du Fief aux Moines
een aangename ontdekking. Hier verwent de familie Oger al vier generaties lang
de bezoekers. De fraaie terras en aanpalende tuin zijn een baken van rust. Het
hotel ademt de jaren zestig terwijl de keuken zorgt voor lekkere regionale
schotels, uit de oven getoverd door Chef en eigenaar Samuel Oger. Meer info: www.hotelcommerce.fr
HÔTEL-RESTAURANT LA MARJOLAINE
Op een boogscheut van het historische kasteel van Mayenne
ontdekken we aan Le Bas Mont in Moulay, dorpje met zowat 900 inwoners,
hotel-restaurant La Marjolaine, hostellerie in 1988 uitgebouwd door Jean-Marie
Chapin op het Domaine du Bas Mont, het voormalig kasteel van de familie Germain
Ricoeur. Het geheel is vandaag goed voor een dertigtal kamers. De keuken is er
uitstekend, net als de bediening. Ook hier komen de gerechten en de wijnen uit
de regio. Proef er bij uw bezoek zeker de Maraîchère
de tourteaux et langoustines, vinaigrette de tomates aux sésames noirs. Een
delicatesse. Laat daarna de geneugten smaken van een Aloyau de boeuf fermier du Maine, poireaux confits au balsamique,
galettes depommes de terre. De
kaastafel zorgt voor een extra toets terwijl de zoetekauwen zich kunnen storten
op een ruime keuze aan nagerechten met extra oog voor Fondant de chocolat moelleux. De passende wijnen naar een keus van
Maître Jean-Marie zorgen voor de rest. Naborrelen kan op de ruime terras waarna
de heerlijke en ruime kamer je een uitzonderlijke zachte nachtrust weet te
bezorgen. Ideaal adres voor de rustzoeker en de levensgenieter. Meer info: www.lamarjolaine.fr
lamarjolaine@wanadoo.fr
en tel. 0032 (0)43 00 48 42 Lid Relais du Silence en Logis de France.
HÔTEL-RESTAURANT LERMITAGE
Na een heerlijke wandeling of duik in de Rochefort
grotten kan men tot rust komen in hostellerie LErmitage in Saulges. Hier zorgt
de familie Possémé ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De dertig kamers
genieten alle comfort terwijl de keuken van buitengewone klasse is. Het label Table Distinguée dat Logis hen bedacht
is hier zeker op zijn plaats. Zijn de schotels van superieurs kwaliteit, de
bediening is navenant. Klasse dus. Dit huis mag inzake gastronomie zeker bij de
beste uit de regio gerekend worden. Geen wonder dan ook dat de gidsen Michelin,
Bottin Gourmand en onder andere Gault Millau LErmitage graag opnemen in hun respectievelijke
culinaire bijbel. De relatief jonge Chef speelt met de top van de regionale
producten, wat leidt tot succulente schotels waarbij het oog mee mag genieten. Meer
info: www.hotel-ermitage.fr
info@hotel-ermitage.fr
en tel. 0032 (0)2 43 646 600.