Knabbel en Babbel in Antwerpen
FELIXPAKHUIS :
verleden en heden
Op wandelafstand van het MAS, langs de Godefriduskaai
ligt de ruim 56 meter lange gevel van het Sint-Felixpakhuis. In 1861, twee jaar
na de bouw, werd het gebouw volledig verwoest door een brand. Er werd direct
gestart met de heropbouw en na een tweetal jaar werd het pakhuis met 24.412 m² opslagruimte in gebruik genomen
voor de opslag van verbruiksgoederen zoals koffie, kaas, wijn, tabak enz
In 1976 werd het pakhuis erkend als
historisch monument en in1985 kwam het pand volledig leeg te staan. Na een volledige
renovatie vindt het Antwerpse stadsarchief er zijn bestemming. Food en drinks
krijgen er ook een eigen invulling met zes verschillende concepten : living,
terras, salon, markt, kelder en lichtstraat. Elke locatie heeft een eigen
inpassing en wij gaan voor Felix Pakhuis Living. Deze prachtig gerenoveerde
ruimte is een gastronomische ontmoetingsruimte geworden en verwent zijn gasten
met gerechten en produkten van eigen bodem : tomaatjes
uit Melsele, Zwijndrechtse aardbeien, aardappelen uit de polder, zeevruchten
uit Yerzeke
. Meer info: www.felixpakhuis.nu
BRASSERIE APPELMANS:
heerlijk en helder
Wanneer men van de Groenplaats naar de Onze-Lieve
-Vrouwkathedraal wandelt, vindt men in het eerste steegje aan de linkerzij het
Papenstraatje waar Brasserie Appelmans & Absinthbar gevestigd is. Op deze
locatie, waarvan voor het eerst melding werd gemaakt in de dertiende eeuw was het kapittel van de kanunniken van de
kathedraal gevestigd. Boven de prachtige kelders, waar de kanunniken hun wijn
opsloegen, werd in 1900 het huidig pand opgetrokken . Eigenaar Kasper Stuart
renoveerde het pand en opende er in 2004 een eigentijdse, loungy brasserie en
een wel heel speciale absintbar. De
naam Appelmans verwijst naar de bouwmeester van de kathedraal.
Uit het aantrekkelijke en gevarieerde aanbod opteerden we voor de lunchmenu
aan 20, bestaande uit steak tartaar als voorgerecht en zeer modern
gepresenteerde paling in het groen. Met deze twee klassiekers leverde de chef
meteen zijn visitekaartje af : klasse.
Brasserie Appelmans & Absinthbar, Papenstraatje 1,
2000 Antwerpen 03 226 20 22 www.brasserieappelmans.be en www.absinthbar.be
PALEIS OP DE MEIR : CAFE IMPERIAL
Wanneer men langs de Meir kuiert of men is er op
koopjesjacht, komt men op de hoek van de Wapper en de Meir het prachtige Paleis op de Meir tegen. In 1745 gaf
Johan Alexander van Susteren, koopman en enige erfgenaam van het immense
familiekapitaal, aan Jan Pieter van Baurscheit de Jonge de opdracht om een
stadspaleis te bouwen. Het wordt een patriciërswoning in rococostijl. In 1811
verwerft Napoleon de woning en laat deze volledig herinrichten. Hoewel Napoleon
er door zijn verbanning naar Elba nooit verbleven heeft, werd het paleis toch
de verblijfplaats van koningen : voor Willem I der Nederlanden was het een
geliefkoosde verblijfplaats en Leopold II liet ter gelegenheid van 75 jaar
onafhankelijkheid van België een spiegelzaal inrichten. De Vlaamse gemeenschap
verwerft het pand in 1996 en laat het volledig restaureren. Erfgoed Vlaanderen
neemt in 2004 het paleis in erfpacht en geeft het een functie als publiekspaleis met plaats voor horeca.
Op deze prachtige locatie, in linkervleugel,opent het Café Impérial zijn
deuren. Men kan er terecht voor een uitgebreid ontbijt, lunch, afternoon tea en
dinner. In de rechtervleugel kan men The
Chocolate Line van Dominique Persoone bezoeken.
Café Imperial Meir 50 2000 Antwerpen 03 206 20 20
www.cafe-imperial.be
en www.thechocolateline.be
ACE
PLACE
: EEN GASTRO SMASH
Sportievelingen en recreanten kennen het al. Op de rand
van de stad wacht Ace Place, waar gastvrouw Magda Klaes elke klant persoonlijk
verwelkomt. Het ijs is meteen gebroken. De sfeer optimaal.
In 1895 koopt Ernest Grisar een paardenrenbaan, gelegen
op het Kiel. Zijn zoon Alfred richt er een sportclub op met verschillende
takken : hockey, cricket, atletiek, voetbal, polo te paard en tennis. Vandaag
speelt den Beerschot nog zijn matchen
in het Olympisch stadion en komen de tennisliefhebbers aan hun trekken op de
terreinen van TC Olympia Beerschot, gelegen naast het voetbalplein.
In het clubhouse
van de tennisclub kan men niet alleen een verfrissing gebruiken na een
wedstrijd, maar men kan er ook verrassend lekker eten. Taverne ACE PLACE biedt
een eerlijke, klassieke keuken aan, zonder franjes maar perfect
klaargemaakt.
Als
voorgerecht proeven we van een zacht gerookte zalm en een rundscarpaccio,
prachtig ondersteund door een mooie Aimery Chardonnay 2009. Bij het hoofdgerecht,
een boterzachte Chateaubriand vergezeld van een luchtige bearnaisesaus,
presenteert onze gastvrouw Magda Klaes een Barolo 2007 van Bellero. Licht
zurige toetsen, veel tannines maar toch zeer aangenaam in de mond en met een
belofte voor verdere ontwikkeling. De bediening is professioneel af en wordt
dubbel aangenaam door de bijzondere vriendelijkheid van gastvrouw Magda
Klaes.
ACE PLACE is er niet alleen voor de tennisfanaten maar voor alle
lekkerbekken en liefhebbers van de goede klassieke keuken.
Ace Place Jules De Geyterstraat 133 2020 Antwerpen www.olympiabeerschot.be
(Jeffrey
Lowyck)


|