GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
09-09-2012
OP BEZOEK IN NAUSICAA - BOULOGNE SUR MER
NAUSICAA bron van alle leven
Ontdek de Oceanen met droge voeten
In de jaren tachtig ontwikkelde de toenmalige
burgemeesteren latere Minister van
Visserij Guy Lengagne samen met drie jonge oceanografen het unieke concept
Nausicaä. Het centrum werd genoemd naar Nausicaä,
dochter van koning Alcinous en koningin Arete van Phaeacia. Zij ontfermde zich
over Odysseus toen die schipbreuk leed op hun eiland Scheria en zorgde er uiteindelijk
voor dat hij veilig kon terugkeren naar Ithaca.
Het centrum is gehuisvest in het voormalige casino van
Boulogne-sur-Mer op een prachtige locatie aan zee. In mei 1991 opende Nausicaä
haar deuren en mocht reeds tijdens de eerste zes maand meer dan 500.000
bezoekers ontvangen.
Boulogne sur Mer ligt in het hartje van de Côte
dOpaledichtbij de Engelse, Belgische
en Nederlandse grenzen. Deze eertijds Engelse stad is de eerste Franse
vissershaven en een zeer belangrijk centrum voor visverwerking in Europa en
leeft voor een groot stuk van de zee. Nausicaä wil daarom de mensen bewust
maken van de nood aan duurzaam beheer van de zee en hoe we de rijkdommen van de
zee op een verantwoorde manier kunnen beheren en gebruiken.
EILANDVERHALEN
Eilandverhalen is een bijzondere tentoonstelling die tot
stand kwam door een samenwerking tussen Nausicaä, Aquarium Mare Nostrum te
Montpellier en AOSIS ( Alliantie van Kleine Eilandstaten. ) De Eilanden,
gelegen in de Oceaan, zijn klein en zeer kwetsbaar door de klimaatverandering
en de stijging van de zeespiegel. Zij worden NU geconfronteerd met de problemen
en moeten NU oplossingen bedenken. De bedreiging die nu reeds de kleine
eilanden raakt, zal dit in de nabije toekomst ook doen op het vasteland. Daarom
kunnen de oplossingen die de kleine Eilandstaten nu bedenken de mensen op het
vasteland inspireren en helpen de juiste keuzes te maken.
De tentoonstelling bezoeken verloopt in vier delen.Verlangen naar de eilanden :de eilanden met het witte zand en de ruisende palmen doen ons wegdromen
en verlangen naar een zonnige, spannende vakantie. Deze eilanden zijn meestal
omgeven door een prachtige, exotische fauna en flora en toerisme is er een zeer
belangrijke vorm van inkomsten voor de eilandbewoners.
Van
eiland naar eiland laat de bezoeker alle bijzonderheden die de
eilanden gemeen hebben ontdekken. Ze hebben ook dezelfde problemen die te maken
hebben met het eilandschap : drinkbaar water, voeding, energiebronnen,
leefruimte De bezoeker ontmoet er de mensen die zich inzetten voor het behoud
van hun middelen op land als op zee om te kunnen overleven.
Kwetsbare
eilanden : door de klimaatverandering zijn ze extra kwetsbaar. De
bezoekerziet hoe een vloedgolf een dorp
overstroomt en de angst van de dorpsbewoners voor het wassende water. De
regering van de Malediven stuurt een boodschap aan de internationale
gemeenschap en organiseert een ministerraad onder water.
Het
woord is aan de eilandbewoners : de eilandbewoners
vertellen over hun ervaringen, hun acties en eventuele oplossingen om hun
cultuur, identiteit en eiland te kunnen beschermen. Bij
Nausicaä maakt multimedia de communicatie met bewoners van eilanden mogelijk en
kan men ideeën met hen uitwisselen.
ATTRACTIES
Sedert januari 2012 kan men aan de hand van illustraties,
videos en nieuwe aquaria een beter inzicht krijgen in het koraal. Als grootste
bouwer van de planeet de riffen is koraal toch een kwetsbaar en bedreigd
levend wezen.
Het
Californisch Aquarium : de warme Californische wateren, boordevol
algen, zitten vol leven en zijn qua kleurenpracht de gelijke van de tropische
lagunes. Een nieuw gebouwd bassin toont de ongevaarlijke hoorn- en
luipaardhaaien die tussen het kelp ( grote algen als sierwijnranken ) zwemmen
met vele andere soorten zoals de zilverbaars, de black nibbler en de
rotsschorpioenen.
Het
Overstroomde Woud : de oevers van een Zuid-Amerikaanse rivier
worden overspoeld en het water reikt nu tot aan de boomtoppen. De dieren hebben
zich aangepast aan de omgeving. De kaaimannen houden zich op in de takken van
de bomen, pacus eten boombladeren en arawanas jagen op vogels. Deze complexe
biotoop wordt bedreigd door de klimaatsopwarming en de activiteiten van de
mens.
De
zee als voedselbron : deze tentoonstelling heeft aandacht voor de
visserij, de viskweek en de visverwerking in Boulogne sur Mer, eerste
vissershaven van Frankrijk, en over de hele wereld. Dit project wil de mensen
sensibiliseren over de gevolgen van de exploitatie (uitbuiting) van de
maritieme rijkdommen.
MR. GOODFISH CAMPAGNE
Deze campagne werd opgezet om de consumptie te bevorderen
van producten uit de zee, in het juiste seizoen en afkomstig van visgronden in
de nabijheid van de consument. Men kan via de website www.mrgoodfish.com de
producten uit zijn streek raadplegen samen met het geschikte seizoen voor
consumptie.
Oostenrijkse wijn
is sinds enkele jaren bijzonder hip en trendy. Ook in ons land waar de export
in nauwelijks 5 jaar tijd verdubbelde. Megavino kon zich dit jaar dan ook geen
mooier gastland inbeelden. Wijnland Oostenrijk is qua oppervlakte en productie een
vrij bescheiden wijnland. Het telt zon 46.000 ha wijngaarden, voornamelijk
gesitueerd in het oosten en zuidoosten van het land, goed voor een jaarlijkse
wijnproductie van 2,5 miljoen hl of zon luttele 1% van de wereldwijnproductie.
Het komt hiermee slechts op een 18e plaats op de wereldranglijst.
En die relatief kleine wijngaard wordt ook nog eens gedeeld door meer dan
20.000 wijnproducenten wat betekent dat de gemiddelde oppervlakte per domein
met 2,26 ha bijzonder laag ligt.
De
wijngaarden strekken zich uit over 4 wijnregios: Niederosterreich is veruit
het grootste gebied met 27.128 ha wijngaarden, nadien volgen Burgenland (13.840
ha), Steiermark (4.240 ha) en Wenen (612 ha). Binnen die 4 regios vinden we
nog 16 wel afgebakendewijngebieden die
de status DAC (Districtus Austriae Controllatus) mogen dragen. Ze weten zich te
onderscheiden door hun hoogstaande kwaliteit en specifieke wijnstijl.
WIT WIJNLAND
Ook al
opvallend: de rijke diversiteit aan druivenrassen, het zijn er maar liefst 35!
En al is Oostenrijk nog per definitie een wit wijnland, opvallend hoe de
laatste 10 jaar het aanbod rood toenam. Grosso modo staat Oostenrijk vandaag
voor 2/3 wit en 1/3 rood. De absolute nummer één in wit is de grüner veltliner
die bijna de helft van de witte aanplant voor zn rekening neemt. Nadien volgen
riesling, sauvignon blanc, chardonnay, weissburgunder (of pinot blanc) en
muskateller. In rood voert zweigelt het peloton aan, op ruime afstand gevolgd
door blaufränkisch en blauer portugieser. Ook niet te vergeten zijn de pinot
noir en sankt laurent.
Maar
juist dat grote aantal producenten én druivenrassen, aangeplant op telkens weer
een ander terroir, maakt het land toch zo boeiend. Weinig
wijnlanden die met zoveel verschillende wijnstijlen kunnen uitpakken als
Oostenrijk. En, niet onbelangrijk detail, Oostenrijk heeft dan ook nog eens de
strengste wijnwetgeving ter wereld.
TASTING ROOM
Op
Megavino palmt Oostenrijk het centrale gastpaviljoen in. Een fraaie en
hypermoderne stand die plaats biedt aan zowel de belangrijkste invoerders,
wijndomeinen die reeds in ons land vertegenwoordigd zijn, en ook een 20-tal
producenten die voor het eerst hun wijn in België voorstellen. Een unieke kans
dus voor de bezoeker om een ruim assortiment Oostenrijkse wijnen voor het eerst
te ontdekken en de wijnbouwers in hoogsteigen persoon te ontmoeten. Nog op de
stand, een eigen Tasting Room waar drie dagen lang non stop becommentarieerde
Oostenrijkse themaproeverijen plaatsvinden. Megavino gaat er dan ook prat op de
grootste delegatie Oostenrijkse producenten én wijnen ooit in ons land te mogen
verwelkomen.
Naast
gastland Oostenrijk kan je op Megavino nog kennismaken met meer dan 300 andere
exposanten afkomstig uit 30 verschillende wijnlanden. Een record! Blikvangers
zijn o.m. Italië dat zelfs het tweede grootste land wordt op Megavino! - met
een gigantisch paviljoen uit Sicilië, omcirkeld door standen met kleine
producenten én invoerders uit alle wijnstreken, regiopaviljoenen uit Aosta en
Piëmonte, en voor het eerst aanwezig de wijnproducenten uit Asti, Toscane met
een forse delegatie uit de regio Pisa,en ook al voor het eerst, een ruime delegatie uit Puglia.
SPANJE ERE-GAST
Spanje
is traditioneel op de afspraak met alle belangrijkste invoerders en de
producenten uit Navara als eregast; Frankrijk pakt uit met een heus dorp dat
de regios Bordeaux, Beaujolais en een gigantisch
proeftheater als trekpleisters groepeert, maar ook landen als Argentinië,
twee keer zo groot als vorig jaar, Chili, Californië, Zuid-Afrika, Brazilië,
Duitsland en Luxemburg zijn opnieuw van de partij. Vooral die laatste pakt
verrassend uit met de Nacht van de Luxemburgse Crémants op de openingsavond
van Megavino.
Nieuwe
landen? Jawel! Voor het eerst aanwezig op Megavino zijn Mexico, Canada en
Slovenië, een wijnland dat bijzonder in de lift zit en op Megavino zijn
Belgische première maakt! Reken daarbij nog meer dan 50 verschillende
workshops, demos en becommentarieerde proeverijen in onze 4 animatiezalen,
allemaal gratis bij te wonen door de bezoeker, en u begrijpt dat Megavino ook
dit jaar op een bijzonder uitgebreid en gevarieerd programma afstevent.
MEGASPIRITS
Ook de
Megaspirits, het kleine broertje van Megavino kijkt opnieuw een nieuw succes
toe: dit
paviljoen van geestrijke dranken wordt ook dit jaar opnieuw gevoelig
uitgebreid. Whisky is met
tal producenten heel sterk vertegenwoordigd maar ook de wijnafgeleiden worden
niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa, marc of andere
destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn gading in
alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. Ongetwijfeld
dé ideale afsluiter van uw bezoek aan Megavino.
PRAKTISCH
Megavino
2012, van 19 tot 22 oktober, Paleis 3, Brussels Expo
Openingsuren:
vrijdag 19 oktober van 18 tot 23u00, zaterdag 20 oktober van 12 tot 20u00, zondag
21 oktober van 10 tot 19u00 en maandag 22 oktober van 10 tot 18u00
Toegang:
10 euro, degustatieglas en catalogus inbegrepen
Het hoogseizoen mag dan wel al tot de statistieken
behoren, het toeristisch jaar van de stad Nieuwpoort is lang nog niet aan het
einde toe. De agenda van schepen voor Toerisme Greet Ardies-Vyncke staat nog
bol van de activiteiten: Niet moeilijk, want Nieuwpoort staat elke dag in de
kijker. Te danken aan de beleidsvisie van onze ploeg met kijk op de toekomst.
Met een schipper aan boord als burgemeester ir. Roland Crabbe zitten we mooi op
koers om Nieuwpoort nog verder en mooier in te kleuren. Het uitspelen van onze
maritieme proeven is hierbij van kapitaal belang.
Men kan er inderdaad niet omheen kijken, in Nieuwpoort
valt er elke dag wat te beleven. Groen en rust in de polderdorpen Sint-Joris en
Ramskapelle, een flinke brok geschiedenis in het stadscentrum met het
Marktplein als gezellige oase, een bruisende jachthaven en een winkelcentrum in
de badplaats waar elke handelaar en op shopping beluste dames niet kunnen aan
weerstaan. Voeg daarbij de kinderboerderij en een netwerk van wandel- en
fietspaden en men heeft tijd te kort om het allemaal in één verblijf te
ontdekken en te beleven.
GOED SEIZOEN
Ondanks het slecht weer in juli hoort men niet iedereen
mopperen. Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke: Het was een echt Belgische
zomer, met ups en downs, zoals we er de jongste decennia al diverse hebben
mogen noteren. Onze horeca en handelszaken kijken evenwel terug op een niet
onaardig seizoen. Het kan uiteraard altijd beter, maar de zonnige augustusmaand
maakte heel wat goed. Uiteraard kon het verlies van juli extra zwak niet
weggewerkt worden. Maar ieder rechtsgeaarde zakenman maakt evenwel zijn balans
op het einde van het jaar, dan pas kunnen we en definitief oordeel vellen. We
denken dat het niet slecht zal zijn.
DRUK NAJAAR
Maar voor het zover is heeft Nieuwpoort nog enkele
toppers in petto. Ook in het najaar is het volop genieten in Nieuwpoort. De
zomer leverde ons een prima historische evocatie rond de heks Jeanne Panne,
gevolgd door Middeleeuws banket, waarna Nieuwpoort Zingt Vlaams, de North Sea
Jumping en onder andere de Nieuwpoort Sail Parade en de Sint-Bernardusfeesten
netjes afgerond werden onder een stralende hemel. Wat kan men zich nog meer
wensen. Straks volgt nog de 3de editie van Verrassend Maritiem
Nieuwpoort van 19 tot 21 oktober waar massaal kan genoten worden van al dat
lekkers uit de Noordzee met extra aandacht voor de Bretoense oesters en
Nieuwpoortse garnalen, vertelt een bijzonder enthousiaste Toerismeschepen
Greet Ardies-Vyncke.
IJS IN DE STAD
Met het oog op de eindejaarsfeesten ruilt Nieuwpoort het
fenomeen Sneeuw in de stad voor IJs in de stad. Schepen voor Toerisme Greet
Ardies-Vynke: We hebben mooie jaren gekend met de sneeuw in zowel
Nieuwpoort-Bad als Nieuwpoort-Stad. Vanaf vrijdag 21 december wordt het
Marktplein omgetoverd tot een grote schaatspiste, die toegankelijk blijft tot
en met dinsdag 1 januari 2013. We kijken alvast uit naar een boeiend einde van
2012 om er dan meteen weer tegen aan te gaan om 2013 hopelijk nog mooier en nog
aantrekkelijker te maken. Hierbij kan ik steeds steunen om mijn ganse ploeg met
trekpaarden Eric Verdonck en Emely Vandeputte.
MARITIEM NIEUWPOORT
Topper in aantocht is intussen Verrassend Maritiem
Nieuwpoort waarbij van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober heel wat
maritieme troeven van Nieuwpoort aan het grote publiek worden voorgesteld. Zo
is er in de Vismijn een Oesterbeurs, loopt in de Jachthaven VVW in samenwerking
met Cap°Okaz een Internationale Boatshow en kunnen in de haven talrijke
klassieke schepen bezocht worden. Toerismeschepen Greet Ardies-Vycke: Kom
enerzijds proeven van de koude en warme oesters en geniet tegelijk van een
glaasje Champagne in de Oesterbar van La Bouée Bleue in de Vismijn, beleef
daarnaast de unieke ervaring van het leven om en rond de haven op de klassieke
schepen en geef gerust je ogen de kost op de Nieuwpoort International
Boatshow.
Champagneactie Fonds van de Burgemeester collectors item
Gemeenthuis Middelkerke
schittert op Champagne Prévoteau-Perrier
Johnny Devey, voorzitter Fonds van de burgemeester dat
elk jaar uitpakt met een gratis kerstfeest voor de Middelkerkse senioren liet
zopas de eerste kurken knallen van de nieuwe Champagneactie, de vijfde al in de
reeks exclusieve capsules, dit jaar exclusief te genieten op de kurken van
Champagne Prévoteau-Perrier. Er zijn slechts 900 flessen.
Een gemeentehuis vol bubbels, het is niet alledaags.
Nochtans knalden de kurken van de Champagneflessen in de hal dat het een lieve
lust was. Na het succes van de vorige jaren pakt het Fonds van de Burgemeester
ook dit jaar uit met een verkoopsactie waarbij Champagne kan bekomen worden waarvan
de opbrengst het Fonds ten goede komt. Burgemeester Michel Landuyt: Het is een
gegeven dat we met de eindejaarsperiode in zicht we rond deze periode starten
met onze verkoop, teneinde onze kas te spijzen. De inzet van de leden van het
fonds is hierbij niet onbelangrijk. De ploeg van voorzitter Johnny Devey maakt
zich sterk de negenhonderd exclusieve flessen aan de man/vrouw te brengen
zodoende de minder bedeelden en alleenstaanden uit onze gemeente te kunnen
bedenken met een fraai Kerstfeest, aansluitend waar nodig is materiële en of
financiële steun te leveren bij de minder gegoeden uit Middelkerke.
PREVOTEAU-PERRIER
Extra stimulans om de Champagne aan te schaffen is
naast uiteraard het nuttigen van de heerlijke bubbels het etiket én de
speciale capsule. Voorzitter Johnny Devey: Na de Dronkenput, de Watertoren, de
Rotonde en het Casino prijkt thans het gemeentehuis op het etiket van het
Champagnehuis aansluitend op de capsule. Dit keer kozen we voor het huis
Prévoteau-Perrier, een van de pioniers op ons jaarlijks Champagneweekend dat
straks aan zijn 16de editie toe is. Het is een Tradition Brut, 12%
Vol. Een heerlijk glas.
TOPPER
Als culinair journalist en groot liefhebber van het
sprankelend vocht kunnen we de visie van het Fonds van de Burgemeester om te
kiezen voor Champagne Prévoteau-Perrier slechts toejuichen. Het huis is niet
alleen een van de pioniers van het intussen vermaarde Champagneweekend in
Middelkerke, maar is al meer dan 15 jaar een vaste waarde aan zee. Heel wat
gerenommeerde restaurants aan de kust schenken Champagne Prévoteau-Perrier in
het glas. Het pionierswerk van het echtpaar Henri Prévoteau uit Damery wordt
vandaag met klasse voortgezet door Delphine Prévoteau en eega Christophe
Boudard. Zij zijn intussen vertrouwde
figuren in Middelkerke. Zij laten het product spreken terwijl persoonlijk
contact voor hen heilig is.
EXCLUSIEF
De Champagne
met exclusief etiket en capsule met de beeltenis van het gemeentehuis is te
bekomen tegen de prijs van 23 euro per fles of 125 euro per karton van zes flessen.
De bubbels zijn enkel te verkrijgen in Middelkerke bij AROMI, Oostendelaan 2,
059 30 46 49; De Tatsevoet, Paul de Smet de Naeyerstraat 14, 059 30 38 24; Kapsalon
Cared-Carine De Jonghe, Leopoldlaan 109, 059 30 38 24 en Café de Tennis bij
Mario Declerck, 0472 30 14 08
Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 augustus 2012
Gloednieuw event in Middelkerke
Bubbels aan Zee
Middelkerke zal wel altijd
onlosmakelijk verbonden blijven met zijn Champagneweekend dat jaarlijks
plaatsvindt in november, dit jaar van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november
2012.
Bubbels aan Zee is dan ook een logisch vervolg
hier op. Ook een weekend vol bubbelplezier met een ruim aanbod van mousserende
wijnen maar uitgezonderd Champagne.Zo wordt Middelkerke ongetwijfeld de meest
bruisende kustgemeente!
Een gloednieuw topevenement, ontstaan uit het vroegere
Rosé aan Zee, maar nu met uitsluitend mousserende wijnen, uiteraard in wit maar
ook rosé, afkomstig uit de ganse wereld, die op het Epernayplein kunnen
ontdekt, geproefd en ter plaatse aangekocht kan worden.
VAN PROSECCO TOT VONKELWIJN
Aan keuze geen gebrek: Spanje pakt uit met zijn
cava, Italië mikt op prosecco en spumante, Frankrijk en Luxemburg zijn
gereputeerd voor hun uitstekende crémants terwijl wereldwijnen dezer dagen hip
zijn met hun sparklings.Of misschien
houdt u wel liever van een glaasje Duitse Sekt of Zuid-Afrikaanse vonkelwijn?
Je vindt ze allemaal op Bubbels aan Zee.
Op het Epernayplein wordt een reusachtige
loungetent opgetrokken met 400m2 extra buitenterras om, met zicht op zee, te
kunnen genieten van een glas mousserende wijn. De bijhorende hapjes worden
geserveerd door de hotelschool Ter Duinen uit Koksijde.
PROGRAMMA
Op vrijdag 10 augustus is er vanaf 18 uur de
openingsavond met een optreden van het zeskoppigejazzorkest Music Dream.
Op zaterdag 11 augustus kan u wegdromen in onze
loungetent met een glaasje bubbels en gepaste lounge muziek. Na 23 uur gooien
we alle remmen los met de Strandreddersfuif.
Zondag 12 augustus staat in het teken van
sfeervol aperitieven, opgefleurd met een heus aperitiefconcert met een piano-
en strijkersorkest.
ALAIN BLOEYKENS
Het staat buiten kijf, de Belg is ronduit gek op
mousserende wijnen. Organisator Alain Bloeykens vertelt: Het event Bubbels aan
Zee poogt hier volop op in te spelen. Bekijk de actuele consumptietendensen en
je merkt het meteen, geen enkel land ter wereld, berekend per inwoner, drinkt
meer mousserende wijn dan de Belg. Vorig jaar kraakten we met zijn allen 55 miljoen
flessen bubbels, een absoluut record! We zijn dan ook de officieuze wereldkampioen
bubbels drinken. Hierbij is Spanje is met zijn cava de absolute koploper. Vorig
jaar werden er 24 miljoen flessen verkocht in ons land. Leuk detail: cava is
een echt Vlaams gegeven want 90% van die gigantische hoeveelheid werd door de
Vlamingen gekraakt. Op twee komt Champagne. Officieel met 10 miljoen verkochte
flessen in ons land maar daar dienen nog naar schatting zon 3 miljoen flessen
bijgeteld te worden die door de Belg ter plaatse gekocht worden. Het podium
wordt vervolledigd met de Italiaanse prosecco, goed voor zon 5 miljoen
verkochte flessen vorig jaar. De nieuwste hype bovendien want in nauwelijks
drie jaar tijd is dat volume verdubbeld. De reden? Italië is hip en prosecco
speelt hier handig op in. De wijnen hebben iets minder alcohol, zijn een klein
tikkeltje fruitiger en zoeter, ze lopen dus heel makkelijk naar binnen en doen
het voortreffelijk wanneer het echt zomer is. Een stoute voorspelling? Wil de
zomer een beetje mee dan zou prosecco al eens snel de grootste concurrent van
de Spaanse cava kunnen worden. De resterende 16 miljoen verkochte flessen is
een mix van verschillende landen en regios. De belangrijkste zijn: de Franse crémants
vooral die uit de Elzas, Bourgogne en Loire samen met de crémant uit Luxemburg,
sparklinguit de Nieuwe Wereld met vooral Australië en Zuid-Afrika
daar ook wel vonkelwijn genoemd en tot slot de Duitse Sekt.
PRAKTISCH
De tent op het Epernayplein, alsook de animatie,
is voor iedereen vrij toegankelijk. Aan de centrale kassa kunt u een glas
aankopen (2 euro) dat u nadien ook mee naar huis mag nemen. De prijzen van de
bubbels, per glas of fles, zijn afhankelijk volgens de deelnemende huizen en
producenten.
U betaalt met jetons die u aan de infostand van
Toerisme Middelkerke kunt aankopen.
Rekkem, het geboortedorp van Paul Deman, de eerste
winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913, is een deelgemeente van de stad
Menen en ligt geklemd tussen Wallonië (Moeskroen) en Frankrijk (Halewijn of
Halluin). Op een boogscheut van de Franse grens, ligt een
mooie landelijke villa verscholen in het groen : restaurant La Cravache.
De ontvangst van gastvrouw Anja en Chef Koen is zeer
hartelijk en we worden uitgenodigd op het terras om er het aperitief te nuttigen.
Het tuinterras, stemmig ingevuld met mooie teakhouten meubelen die als het ware
een verlengde zijn van de prachtige tuin, is een oase van rust en de keuze om
ook op het terras te dineren is vlug gemaakt.
Eigenaar en Chef Koen Devos is een oud-leerling van de
Hotelschool De Panne en de Groene Poorte Brugge en liep stage in verschillende
gerenommeerde huizen waarbij onder andere Hof van Cleve in Kruishoutem en de
Marquette in het nabijgelegen Marke. Hij is lid van Les Disciples DAuguste
Escoffier Benelux, lid van de Orde der 33 Meesterkoks van België en Ridder in
de Truffelorde van de Périgord. Hij combineert de klassieke Franse keuken met
persoonlijke toetsen en gebruikt daarvoor dagverse producten van het seizoen.
Gastvrouw en echtgenote Anja zorgt samen met de wijnkelner voor een zeer
vriendelijke en attente bediening.
CULINAIR FESTIJN
Een frisse en fruitige champagne Autréau is een perfecte
begeleider van de hapjes. Het zijn stuk voor stuk verschillende smaakervaringen
die onze smaakpapillen strelen en hoge verwachtingen scheppen voor een
culinaire festijn. We starten met een Terrine
van gerookte rivierpaling met een heldere aspic van truffel. Het toevoegen
van mozarella met lichte currypunten en enkele korstjes geeft het gerecht een
eigen en speciaal karakter, waarbij het licht zurige van de Granny Smith in
totaal evenwicht is met de gerookte paling en de aspic van truffel het gerecht
verheft tot gastronomie.
De volgende gang van het degustatiemenu is Zeewolf bestreken met pesto op een compote
van tomaat geparfumeerd met garam massala.Het bord is verrassend gedresseerd en de mosseltjes, clams en grijze
garnaaltjes begeleiden de zeewolf perfect, maar als de wijnkelner daarbij nog
een heerlijke jus van langoustines in ons bord giet, is het extra echt
genieten.
PERFECT SMAAKPALET
We gaan verder op onze culinaire ontdekkingsreis met een Samenspel van zeekreeftjes in filodeeg en
buikspek in rode wijn, licht pikant. Zoals we reeds konden ervaren weet
Chef Koen ons opnieuw te bekoren met het perfect samenbrengen van verschillende
ingrediënten die een mooi smakenpalet vormen. Voor de Kalfszwezeriken met een sabayon van morieltjes en gekonfijt witloofzou het gekende rode boekje van Michelin
zeker vermelden: vaut le voyage. En weeral weet de Chef een extra dimensie aan
het gerecht te geven met een puree-crême van hazelnoten.
Vooraleer het nagerecht aan bod komt, verwent de
kaasmeester ons met een succulent bord met de beste regionale en internationale
kazen met daarbij onder andere een Shropshire,
BrillatSavarin en een Maroilles.Met Frankrijk als buur een pretje om dit op tafel te zetten.
Om het geheel af te ronden laat de Chef ons genieten van
een onvergelijkbare Chocoladefantasie.
De uitgebreide theekaart betekende het einde van een culinaire hoogstaande
avond.
HOE ER NAARTOE
U vindt Restaurant La Cravache in de Gentstraat 215 in Rekkem
en is makkelijk te bereiken via:
-Vanuit
stad Kortrijk richting Aalbeke - Moeskroen
Wie na een bezoek aan restaurant La Cravache ter plekke
wil overnachten vindt ruim zijn gading in de buurt met keuze uit bijvoorbeeld
Hotel Bell Expo, Lindenlaan 14 - Kortrijk of Hotel Bell-X, Kortrijksstraat 351
- Wevelgem van Filip Cuvelier die gratis taxi-service biedt tot aan het
restaurant.
Op die manier kan men het best genieten van een excellent
gastronomisch uitje.
De Nederlandse
luxe-touroperator Silverjet Travel in Style breidt na een voorbereiding van
meer dan zes maanden haar activiteiten uit naar België. Na 15 jaar is de organisatie
onder leiding van Rob Bremer uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met ruim 30
vakmensen en heeft het in Nederland een leidend marktaandeel verworven in het
segment van de luxe vakanties.
Het dochterbedrijf in
België komt onder leiding van Wim David, die ondertussen heel wat jaren ervaring
heeft opgedaan in de touroperating.
SILVERJET BELGIË
De merknaam Silverjet
blijft behouden, alsook het grootste gedeelte van de productmix. Wel zullen een
aantal extra bestemmingen, hotels & rondreizen aan het bestaande programma
toegevoegd worden, conform de vraag op de Belgische markt.
Wim David hierover: Silverjet
Belgium komt medio augustus op de markt met de winterbrochure (winterzon
2012-2013, 260 paginas) met nadruk op de long-haul, maar ook enkele mid-haul
bestemmingen doen hun intrede. Het volledig geautomatiseerde reservatie-systeem
wordt, samen met de uitgebreide productkennis en flexibiliteit, de grote troef.
Bovendien werkt Silverjet met een uniek fluid pricing systeem, waarbij
prijzenbijlages definitief tot het verleden behoren en de reisagent steeds de
correcte prijs heeft voor de klant, zonder bijkomende toeslagen. Fluid pricing zorgt
er tevens voor dat de klant altijd geniet van de meest recente
aanbiedingen/specials op de markt.
De nieuwe Belgische touroperator zal enkel boekbaar zijn
via de reisagent.
Voor meer informatie: Wim David via mail: w.david@silverjet.be & tel: 050 700 965
De Ierse hoofdstad is bekend om zijn levendige culturele
scène, om zijn agenda die het ganse jaar bol staat van de culturele
activiteiten. Tijdens de zomermaanden en vooral in september, dé festivalmaand,
wordt een cultureel tandje bijgezet. Dan is Dublin, UNESCO-stad van de
Literatuur, the place to be!
Wie eens tot over zijn oren wil ondergedompeld worden in
een cultureel bad moet op 21 september naar de Ierse hoofdstad als de
jaarlijkse Dublin Culture Night wordt georganiseerd. Die dag en die nacht IS Dublin
cultuur, met extra lange openingsuren en gratis toegang tot 150 kunstgalerijen,
musea, studios, kerken, historische huizen en culturele centra. Ruim 150.000
mensen zorgen voor een fantastische sfeer in de straten van Dublin waar men na
het bezoek aan musea en het bijwonen van lezingen zelfs aan het dansen gaat.
FESTIVAL OF FASHION
Van 6 tot 9 september 2012 is er het Dublin Festival of
Fashion (www.dff.ie).
Op het programma staan niets dan Fabulous Fashion Events die op tientallen
plaatsen worden georganiseerd, in shops, bars, restaurants, hotels. Je zal er
genieten van exclusieve mode events, van speciale aanbiedingen en kortingen. Na
een bezoek aan het Fashion Festival weet je precies hoe je er de komende maanden
moet uitzien om à la mode te zijn en dat dankzij honderden beauty tips en
tricks die je links en rechts kunt verzamelen.
ARTHURS DAY
Op 27 september is het Arthurs Day dat niet alleen in
Dublin maar overal in Ierland en zelfs in de wereld wordt gevierd. Maar in Dublin
is Arthurs Day nog altijd iets apart want daar staat het Guinness Storehouse
en daar draait het feest om: het wereldberoemde Guinness bier. Niet alleen de
smaakpupillen worden verwend met grote hoeveelheden heerlijke Guinness maar er
wordt gemusiceerd, gedanst in pubs, bars, concertzalen én op straat (www.guinness.com/en-row/arthurs-day).
ARCHITECTUUR
Liefhebbers van architectuur reizen van 5 tot 7 oktober
naar Dublin voor Open House. Het is Ierlands grootste architectuur festival
waarbij de bezoekers de kans geboden wordt om tal van interessante gebouwen
gratis te bezichtigen en architecturale bijzonderheden te
bekijken die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. Het festival wordt
omkaderd met allerlei evenementen (www.architecturefoundation.ie/openhouse).
MUZIEK
Muziekliefhebbers mogen het internationaal vermaarde Electric
Picnic Festival niet missen op 31 augustus en 1 en 2 september. Op de
veelzeggende affiche staan onder meer The Cure, Elbow, The Killers, Hot Chip,
The XX, Patti Smith en tal van andere bands en artiesten die jongeren, minder
jongeren en ook families kunnen beroeren. Het festival is bekend om zijn
eco-vriendelijke aanpak (www.electricpicnic.ie).
Mayenne, dat kan men vertalen in wandelen, fietsen,
paardrijden of varen op de gelijknamige rivier. Mayenne is het sleutelwoord
waar groen en geschiedenis troef is. Onbekend bij velen, maar o zo genietbaar,
dit departement 53. Naast ruststellende ontspanning is het tegelijk genieten
van een ferme brok geschiedenis met enkele merkwaardige kastelen op de hoogtes
van Laval, Mayenne en Sainte Suzanne, middeleeuwse stadje, als toppers.
Het departement Mayenne ligt in het middenwesten van
Frankrijk en is omringd door de departementen Manche, Orne, Sarthe,
Maine-et-Loire en Ille-et-Vilaine en bestaat uit drie arrondissementen
Château-Gontier, Laval en Mayenne. Het geheel behoort bij de regio Pays de
Loire. De rivier Mayenne bijrivier van de Loire is er de grote speler en
dwarst het departement van zuid naar noord en is een paradijs voor
rivierplezier. Achter elke bocht ontdekt men nieuwe verrassingen. Kleine
dorpjes, spitse kerktorens, af en toe een statig herenhuis of kasteeltje dat
beter tijden gekend heeft. Dat alles te midden een hoge bomenrij die de rivier
de juiste weg toont. De groene rust wordt hier alleen gestoord door een
kwetterende eend, op bezoek met kroost bij een overbuur. Juist: geluk, dat is
varen op de Mayenne.
SAINTE-SUZANNE
Maar naast het rivierplezier is het tegelijk genieten van
de natuur doorspekt met een flinke scheut geschiedenis waar de Mayenne het
patent op heeft. Een van die historische pareltjes is het middeleeuw stadje
Sainte-Suzanne, versterkt fort dat fier in de rij staat bij de unieke
verzameling Mooiste dorpjes van Frankrijk (Plus beaux villages de France). Het
is opgetrokken in de 11de eeuw op een natuurlijke hoogte, dominerend
over de regio Erve. Van op de burcht is het genieten van een prachtig panorama,
de heuvels van Coëvrons en het bos van Charnie. Meer info: www.coevrons-tourisme.com
LAVAL
Andere topper is de burcht van Laval, 12de
eeuwse historische parel aan de kroon van Mayenne. Met de middeleeuwse basiliek
Notre-Dâme-dAvénières en dekathedraal
Notre-Dâme-des-Cordeliers kijkt de stad terug op een ver verleden. De
Lavallois, de inwoners van Laval, zijn fier op hun middeleeuws kasteel, gebouwd
aan de oevers van de rivier. Het oude Laval met veel gebouwen in vakwerk is
een droom van smalle straatjes en steegjes. Op dinsdag is er een imposante
groentemarkt. Meer info: www.laval-tourisme.com
GROTTES DE SAULGES
Liefhebbers van ondergrondse ontdekkingen zijn aan het
feest in de Grotten van Saulges, twee mogelijkheden tot wandelen in eeuwenoude
spelonken die je op drie niveaus in de wereld dompelen van de troglodieten,
stalagmieten en stalagtieten. De ontdekking Rochefort duurt 40 minuten, de
Margot ruim een uurtje. Meer info: www.grottes-de-saulges.com
Nog in Saulges mag je niet nalaten een bezoekje te
brengen aan het Karolingisch kerkje Saint-Pierre uit de 15de eeuw,
waar je ontvangen wordt met gregoriaanse muziek. Te vinden naast
hotel-restaurant LErmintage, hartje Saulges, op een boogscheut van de grotten.
MAYENNE
De stad Mayenne kreeg vorm in de 11de en 12de
eeuw en werd uitgebouwd rond het kasteel, de kerk Notre-Dâme en aan de overkant
van de rivier de priorij Saint-Martin. Het kasteel is omgebouwd tot een museum
met archeologische objecten, gaande van muntstukken al over keramiek en een
verzameling van 37 uitzonderlijke schaakstukken in been en ivoor, de mooiste en
grootste verzameling te vinden in Frankrijk. Alle info: www.museeduchateaudemayenne.fr
ABDIJ PORT DU SALUT
Deze gekende kaassoort zag zijn oorsprong in de
trappistenabdij van Entrammes, gesticht in 1233, op een boogscheut van Laval.
De trappisten maakten dit smeuïge en smaakvolle kaasje om hun levensonderhoud
te voorzien. Vandaag is het voor een flink stuk uitgebouwd in verblijfsruimten.
De kapel is zo goed als intact gebleven. Meer info: www.portsdusalut.com
Telt de Mayenne heel wat historische monumenten en
kastelen, dan komen de lekkerbekken hier evenzo aan hun trekken. Het vlees is
er van prima kwaliteit en wie van kazen houdt, kan zijn geluk niet op.
Port-Salut, Chamois dOr, Chaussée aux moines, Vieux Pané, Saint-Paulin, Rouy,
Babybel en onder andre Bons Mayennes en Petit Montsurais zijn slechts enkele
van de meest gegeerde kazen. Aan tafel !
BOEUF FERMIER DU MAINE
Een van de absolute toppers in het departement Mayenne is
de Boeuf Fermier du Maine, een Label
Rouge du Terroir, sinds 1986 het symbool voor vlees van bijzonder hoge
kwaliteit. Een van de grote kwekers van dit uitstekende ras is Marc Barrier.
Als kweker van deze Rouge des Pres laat
hij op zijn hofstede in Evron niets aan het toeval over. Zijn veeboerderij
staat steevast borg voor kwaliteitsvol vlees dat constant onder controle staat
van de Label Rouge Boeuf du Maine. Alban Chaumont waakt hierover.Meer info: www.boeuffermierdumaine.com.
HÔTEL DU COMMERCE
Mayenne beschikt over een Paternoster aan eetgelegenheden
en overnachtingsmogelijkheden. We pikken er een drietal betaalbare hotels uit,
elk voorzien van een heerlijke tafel, met extra aandacht voor de
streekproducten. In Vaiges is Hôtel du Commerce aan de rue du Fief aux Moines
een aangename ontdekking. Hier verwent de familie Oger al vier generaties lang
de bezoekers. De fraaie terras en aanpalende tuin zijn een baken van rust. Het
hotel ademt de jaren zestig terwijl de keuken zorgt voor lekkere regionale
schotels, uit de oven getoverd door Chef en eigenaar Samuel Oger. Meer info: www.hotelcommerce.fr
HÔTEL-RESTAURANT LA MARJOLAINE
Op een boogscheut van het historische kasteel van Mayenne
ontdekken we aan Le Bas Mont in Moulay, dorpje met zowat 900 inwoners,
hotel-restaurant La Marjolaine, hostellerie in 1988 uitgebouwd door Jean-Marie
Chapin op het Domaine du Bas Mont, het voormalig kasteel van de familie Germain
Ricoeur. Het geheel is vandaag goed voor een dertigtal kamers. De keuken is er
uitstekend, net als de bediening. Ook hier komen de gerechten en de wijnen uit
de regio. Proef er bij uw bezoek zeker de Maraîchère
de tourteaux et langoustines, vinaigrette de tomates aux sésames noirs. Een
delicatesse. Laat daarna de geneugten smaken van een Aloyau de boeuf fermier du Maine, poireaux confits au balsamique,
galettes depommes de terre. De
kaastafel zorgt voor een extra toets terwijl de zoetekauwen zich kunnen storten
op een ruime keuze aan nagerechten met extra oog voor Fondant de chocolat moelleux. De passende wijnen naar een keus van
Maître Jean-Marie zorgen voor de rest. Naborrelen kan op de ruime terras waarna
de heerlijke en ruime kamer je een uitzonderlijke zachte nachtrust weet te
bezorgen. Ideaal adres voor de rustzoeker en de levensgenieter. Meer info: www.lamarjolaine.fr
lamarjolaine@wanadoo.fr
en tel. 0032 (0)43 00 48 42 Lid Relais du Silence en Logis de France.
HÔTEL-RESTAURANT LERMITAGE
Na een heerlijke wandeling of duik in de Rochefort
grotten kan men tot rust komen in hostellerie LErmitage in Saulges. Hier zorgt
de familie Possémé ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De dertig kamers
genieten alle comfort terwijl de keuken van buitengewone klasse is. Het label Table Distinguée dat Logis hen bedacht
is hier zeker op zijn plaats. Zijn de schotels van superieurs kwaliteit, de
bediening is navenant. Klasse dus. Dit huis mag inzake gastronomie zeker bij de
beste uit de regio gerekend worden. Geen wonder dan ook dat de gidsen Michelin,
Bottin Gourmand en onder andere Gault Millau LErmitage graag opnemen in hun respectievelijke
culinaire bijbel. De relatief jonge Chef speelt met de top van de regionale
producten, wat leidt tot succulente schotels waarbij het oog mee mag genieten. Meer
info: www.hotel-ermitage.fr
info@hotel-ermitage.fr
en tel. 0032 (0)2 43 646 600.
Neen, als lekkerbek en fijnproever hebt u het nu beslist
bij het verkeerde einde. Tatin staat dit keer niet voor de heerlijke appeltaart
die de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin in 1889 per ongeluk uitvonden in de
keuken van hun hotel Tatin in Lamotte-Beuvron, hotel dat trouwens nog steeds
bestaat. Neen, we maken een wandeling in de 5 ha grote tuin van Robert Tatin,
veelvuldig kunstenaar die op het domein La Frénouse in Cossé-le-Vivien zijn
levenswerk uitbouwde en er in 1983 stierf.
Toerisme dat is ook wat kunst beleven. Wie in de buurt
van Le Mans, Laval of Mayenne vertoeft en houdt van een flinke brok exotische
en eigenzinnige kunst neergepoot in een schitterende beeldentuin mag niet
nalaten het Musée Robert Tatin te bezoeken. Je bent er alvast een halve dag
zoet. Robert Tatin geboren in 1902 in Laval kan je niet in een vakje
stoppen. Hij was een veelzijdig kunstenaar en had meerdere vormen onder de
knie: ontwerper, beeldhouwer, schilder, tekenaar of keramist, het was hem om
het even. Daarnaast was hij metselaar, timmerman en buitenschilder. Zijn
veelzijdigheid bracht hem in alle hoeken van de wereld en in 1962 nestelde hij
zich in het piepkleine Cossé-le-Vivien waar hij een klein huisje, een ruïne
bijna, omringd door niets dan groen. Het zou voor Tatin de ideale plek worden
om zijn veelzijdigheid bot te vieren.
MEDITEREN IN DE TUIN
Samen met zijn echtgenote Lise liet hij zijn visionaire
gedachten de vrije loop. Nadat hij de ruïne van het landhuisje had opgeknapt en
er zich vestigde maakte hij werk van zijn exotische tempel dat als hoofdgebouw
opgetrokken werd naast zijn stulpje. De tempel werd omringd met totembeelden,
ontsproten uit de rijke verbeelding van de veelzijdige kunstenaar.
Indrukwekkend is de tachtig meter lange weg naar de tempel, bezaaid met 19
monumentale beelden Allée des Géants allen met een boodschap naar een of andere kunstenaar of persoonlijkheid
met aandacht voor Paul Gaugain, Jeanne dArc, Pablo Picasso, Auguste Rodin,
Alfred Jary, Maurice Utrillo, Henri de Toulouse Lautrec en onder andere Jules
Verne. De beelden zijn tot 2,50 meter hoog en zijn gemaakt van gekleurd cement,
naar verbeelding van Robert Tatin.
LA PORTE DES GEANTS
Indrukwekkend is La Porte des Géants, de Poort van de
Reuzen. Hier pakt Robert Tatin uit met vijf monumentale beelden die verwijzen
naar grootmeesters Rembrandt, Vincent Van Gogh, Leonardo da Vinci en Delacroix.
Dit is slechts klein bier vergeleken bij de 6,50 meter hoge menhirNotre-Dame-Tout-Le-Monde, die de verbinding
maakt tussen hemel en aarde. En wat dacht je van La Porte du Soleil, de Poort
van de Zon, 5,50 meter hoog en gebouwd op dolmen? Zonder meer indrukwekkend.
SCHILDER-KERAMIST
En er is nog meer te beleven in La Frénouse. In een
viertal afzonderlijke zaaltjes, te vinden in de buik van de oriëntaalse
gebouwen, kan men kramiek en olie op doek vinden van Tatin, werken vooral
geïnspireerd op Een brug tussen oost en
west zoals de kunstenaar het stelt. Aziatisch, Oosters en Chinees wisselen
mekaar af.
In de indrukwekkende tuin vindt men hedendaags werk, al
dan niet in PVC. De waterpartijen zorgen voor extra sfeer.
Robert Tatin overleed in 1983 en werd begraven in zijn
tuin, vlak voor zijn woning. Omdat men het werk niet verloren wilde zien gaan
werd La Maison des Champs La Frénouse in 2002 officieel opgenomen als Musée de
France en is derhalve opengesteld voor het grote publiek. Meer info: www.musee-robert-tatin.fr
De welbekende rederij P&O Ferries die instaat voor
verbindingen tussen het vasteland en Groot-Brittannië, met vertrek vanuit
Calais, Zeebrugge en onder andere Rotterdam, viert zijn 175-ste verjaardag.
Jong en minder jong wordt hierbij betrokken en mag meesmullen van de
feesttaart.
KIDS EAT FREE
Voor elke twee volwassenen die in het
Foodcourt-restaurant een maaltijd-met-sidedish bestellen, krijgen twee kinderen
(tot 15 jaar) hun maaltijd gratis!
TWEEDE PERSOON GRATIS IN CLUB CLASS
Club Class is dé manier om in stijl en in alle rust te
reizen. Reizigers in Club Class maken de overtocht in een privésalon waar ze
verwend worden met gratis Champagne, softdrinks, koffie en thee (met koekjes en
chocolaatjes), Engelse kranten en een prachtig uitzicht.
Voor elke persoon die een overtocht Club Class aan boord
boekt (het supplement voor Club Class bedraagt 16 europer overtocht), krijgt een tweede persoon
gratis toegang!
DEZE PROMOTIES GELDEN TOT 5 SEPTEMBER 2012
P&O Ferries biedt tot 23 overtochten tussen Calais en
Dover aan per dag, in beide richtingen. Een dagtrip kan al vanaf 24 euro (heen
en terug). Voor een langer verblijf betaalt u vanaf 47 euro enkele reis voor
auto + maximum 9 personen.
Noord-Italië mag dan wel niet direct in de ogen van
zonnekloppers liggen, toch haalt de Ligurische kust elk jaar tienduizenden
toeristen binnen zijn muren. Niet moeilijk als men weet dat men tussen San Remo
en Portofino overwelfd wordt met bloemenpracht, aansluitend een prachtige
natuur, uitgewerkt in pittoreske dorpjes waarbij Rapallo, Albenga en onder
andere Alassio de hoogste noten zingen.
Reizen LAUWERS is zonder meer een
specialist in groepsreizen. Negen dagen op en af vanuit Groot-Bijgaarden naar
hartje San Remo, waar de wielerliefhebbers hun hart sneller gaat slaan bij het
bewandelen van de legendarische Via Roma, het brengt vreugde in de harten en
genieten is hier het enige ordewoord. Voeg daarbij een gids als Jos.
J.Sergeyssens en je trip naar de Riviera del Fiori kan niet meer stuk. Na een
tussenstop in Lyon, de culinaire hoofdstad van Frankrijk, is San Remo de eerste
trekpleister met uitlopers naar Dolceacqua, door wijnliefhebbers bekend om de
beste Ligurische rode wijn, de Rossese di Dolceaqua. De middeleeuwse brug in
dit stadje in een unicum. Iets verder op brengt Ventimiglia ons dichtbij
Monte-Carlo en Monaco, die we bewonderen vanuit de hoogte. Welkom in San Remo,
de grote broer en een der oudste en voornaamste badplaatsen aan de Lugirische
Zee. De kronkelende smalle trapstraatjes van de oude stad zijn een streling
voor het oog. Het Santuario della Madonna della Costa is het hoogste punt en biedt
een schitterend zicht op de stad, de haven en de zee. Let, de kerk gaat pas
open om 16 uur.
GROTTEN VAN TOIRANO
Biedt de kust tussen Petra Ligure, Loano en Borghetto
alles wat de badgast verwacht, dan weet het kleine stadje Toirano, iets
landinwaarts, niet alleen te verrassen met zijn 14de eeuwse toren en
middeleeuwse huizen, maar is tegelijk een paradijs voor de grottenliefhebbers
waaronder de Grotta della Bàsura, de Heksengrot. Geniet daarna van de veertien
bontgekleurde taferelen op de rotsen, vlak bij de ingang van de Grotto di
Toirano.
LA SUPERBA
Op weg naar Portofino en Rapallo maken we kennis met La
Superba, Genua, de grootste haven van Italië en na Marseille de belangrijkste
van de Middelandse Zee. Meer nog, in de middeleeuwen behoorde Genua met Pisa,
Venetië en Amalfi tot de vier belangrijkste en machtigste zeemachten van
Italië. Genua goed voor ruim 700.000 inwoners is enorm uitgestrekt en neemt
ruim dertig kilometer kust voor zijn rekening. Het oude centrum is een juweel,
een amfitheater gebouwd tegen de heuvels rond de haven. De caragi (zeer smalle straatjes) zijn een streling voor het oog.
Genua werd in 2004 verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Heel wat
monumenten en gebouwen werden gerestaureerd. Een dag verwijlen in La Superba is
zeker geen luxe.
RAPALLO & PORTOFINO
Op naar de Riviera di Levante waar we in Rapallo aan de
Golfo del Tigullio genieten van de eertijdse grandeur toen deze badplaats de
pleisterplaats was voor de Britse rijke lui met speerpunten als het
prestigieuze 4-sterrenhotel Rosabianca, uiteraard met zicht op de zee. Door
haar ligging aan de Golfo del Tigullio is Rapallo beschermd voor de weergoden
wat de temperatuur zowel in de zomer als de winter milder gestemd is. Geniet
van dit leuke stekje en maak een wandeling langs de bloemrijke Lungomare
Vittorio Veneto dat eindigt met het zicht op een 14de eeuws kasteel,
vandaag exporuimte.
We klimmen aan boord van de Moby Dick die ons naar het
mondaine en sprookjesachtige (overroepen) Portofino brengt, dit leuke haventje
telt amper 600 inwoners maar is bij de toeristen erg in trek. Boutiques, chique
winkels, exclusieve jachten en (veel te dure) restaurants halen de beau monde naar hier.Maar een torentje gelatti (ijs) is er uitstekend !
ALBENGA & ALASIO
Met een bezoek aan Albenga en Alassio genieten we een van
de best bewaarde middeleeuwse centra van Ligurië. Is er het prachtige
zandstrand in Alassio dan mag een wandeling langs de Muretto niet links laten. Deze muur is zo goed als volledig
voorzien van kleine tegeltjes waarop handtekeningen en of tekeningen van
bekende personen te zien zijn, VIPs die hier ooit voor u zijn geweest met
daarbij Louis Armstrong, Fausto Coppi, Gino Bartali, Zarah Leander en onder
andere Ferenc Puskas en
Dit en nog zoveel meer is er te beleven op deze 9-daagse
trip waarbij het mooiste aan de Ligurische Zee te bewonder valt. Wie het dit
jaar nog wil meemaken kan dit met vertrek op zondag 9 september. Alle info: www.lauwers.be en 070 35 08 18 of klik gewoon
op het icoon REIZEN LAUWERS hiernaast op deze pagina.
De Euregio Maas-Rijn is een van de vele Euregio s die
een grensoverschrijdend internationaal samenwerkingsverband hebben. Het omvat
de drie landen Nederland, Duitsland en België en kan gesitueerdworden rondom de Maas, ten westen van de Rijn
en rond de steden Hasselt Maastricht Luik Aken en Heerlen. Pal in het hart
ervan ligt de Voerstreek, wandel- en fietsparadijs bij uitstek. Voor de minder
sportievelingen onder ons bestaan er leuke alternatieven met daarbij vier
cultuurhistorische autoroutes van ongeveer 75 km en leuke trip naar het
Drielandpunt.
DE VOERSTREEK
Voeren (Provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes
Moelingen, s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en
Remersdaal, samen goed een oppervlakte van 50 km² en telt zowat 4.300 inwoners.
Het karakter is vreedzaam en de ongerepte natuur zorgt voor ongekende rust. De
lucht is er nog perfect te genieten en de skyline is nog authentiek. Geen
rokende fabrieksschouwen of aartslelijke flatgebouwen. Fietsers en wandelaars
zijn er koning en na elke bocht wacht een aangename verrassing: oude hoeven,
typische vakwerkhuisjes, een kasteeltje en onder andere een Paternoster van
veldkruisen en kapelletjes. Daarenboven verandert het landschap in elk seizoen,
een zegen voor foto- en filmliefhebbers.
CHARMANTE AUTOROUTE
Het meest westelijke dorp Moelingen met zijn mooie 12de
eeuwse kerktoren, doorkruist door het riviertje de Berwijn en is het startpunt
van de autoroute. We rijden door naar s Gravenvoeren met zijn deels 14deeeuwse, deels 18de eeuwse
Sint-Lambertuskerk en via Sint-Martens-Voeren, met de 18de eeuwse
Sint-Martinuskerk, een mooie 250 meter lange spoorwegviaduct die als opvallend
bouwwerk door de Duitsers werd aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar
Sint-Pieters-Voeren met de vroegere Kommanderij van de Teutoonse Orde. De Orde
werd gesticht in 1242, maar het gebouw dateert uit de 17de eeuw. In
het vijfde van de zes Voerense kerkdorpen Teuven moet je zeker een bezoek
brengen aan het winkeltje van Jetteke. Wellicht het kleinste winkeltje van ons
land. Remersdaal is het meest oostelijke van de dorpen en de aanloop naar het
Land van Herve. Meer info: www.voerstreek.be
DRIELANDENPUNT
Niet te missen is een bezoek aan het toeristisch
uitgebouwde Drielandpunt in Vaals. Op 7 km van Aken vormt het drielandenpunt de
grens tussen België, Duitsland en Nederland. Tot 1919 was het trouwens een
vierlandenpunt met Neutraal Moresnet. Na de val van Napoleon werden er in 1816
tijdens het congres van Wenen nieuwe grensverdragen gesloten. Tussen de grenzen
van het Koninkrijk der Nederlanden en Pruisen werd een ministaat van 244
hectare en 11km grensomtrek gemaakt. Het bestondruim honderd jaar onder de naam Neutraal
Moresnet.
Het effectieve
Drielandenpunt bevindt zich aan de voet van de 55 meter hoger Koning
Boudewijntoren, met grenspaal 193 (1032, volgens Belgisch/Duitse nummering). We
bevinden ons 322,50 meter boven de zeespiegel, meteen het hoogste punt van
Nederland. Iets verder op ligt het Labyrint Drielandenpunt, een doolhof, deels
in het Nederlandse Vaalserberg, deels in Vaals. Via een wirwar van paden
omgeven door hoge hagen bereikt in het centrum een uitkijktoren. Het doolhof
werd aangelegd in 1992. Het bosgebied, met de vele aanbevolen wandelingen langs
de bospaden, zit bol van de toenmalige veelgebruikte smokkelroutes en liggen
meestal op Duits grondgebied.De zwarte
handel tierde er welig in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. Meer info:
VVV kantoor, Drielandenpunt 99 B, 4851 Gemmerich, tel. 00(31) (0)43 306 10 19
MARGRATEN
In Margraten (10
km uit Maastricht) ligt de Amerikaanse militaire begraafplaats waar 8302
slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen in 8301graven: dit komt
omdat er in één graf twee onbekende soldaten begraven liggen. Er is een
ereplein met een 30 meter hoge toren en muren waarop de namen van meer dan 1700
vermiste soldaten gegrift staan. Meer info: www.vvvzuidlimburg.nl
Het is
duidelijk, tijd voor verveling is er in de Voerstreek niet. En dan hebben we
het nog niet over een uitstapje naar Tongeren, Hasselt, Aken of onder andere
Maastricht.
Voeren (Provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes
Moelingen, s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en
Remersdaal, samen goed een oppervlakte van 50 km² en telt zowat 4.300 inwoners.
Het karakter is vreedzaam en de ongerepte natuur zorgt voor ongekende rust. De
lucht is er nog perfect te genieten en de skyline is nog authentiek. Geen
rokende fabrieksschouwen of aartslelijke flatgebouwen. Fietsers en wandelaars
zijn er koning en na elke bocht wacht een aangename verrassing: oude hoeven,
typische vakwerkhuisjes, een kasteeltje en onder andere een Paternoster van
veldkruisen en kapelletjes. Daarenboven verandert het landschap in elk seizoen,
een zegen voor foto- en filmliefhebbers.
FAMILIE BROERS
In s-Gravenvoeren, één van de zes voerdorpen die samen
de gemeente Voeren vormen, is gasthof Blanckthys gelegen. Dit prachtig pand is
sedert vier generaties in handen van de familie Broers. Huidig eigenaar Henri
Broers vertelt enthousiast over zijn troetelkind : In feite bestaat het domein
uit twee typische vierkantshoeven die tegen elkaar zijn gebouwd. In de hoeve
aan de straatkant woonde huidig burgemeester van Voeren, mijn neef Huub Broers,
en ikzelf in de tweede hoeve. In 1994 startte mijn zus Liliane Broers met een
hotel van elf kamers en een taverne. In het jaar 2001 nam zoon Bart het roer in
handen en de zaak werd uitgebreid met twee vakantie-appartementen en een
vergaderruimte. Tevens werd de historische gevel van het woonhuis
gerestaureerd. Een mooi voorbeeld van de Maaslandse renaissancestijl. In 2008
tenslotte heb ik mij geëngageerd en werden de twee aanpalende boerderijen
samengevoegd waarbij een nieuwe hotelreceptie, een nieuwe keuken en twee
vakantiewoningen werden gebouwd. De taverne werd omgetoverd tot een gezellige
brasserie. In oktober 2011 namen we elf nieuwe comfortkamers in gebruik. In een
volgende fase staan plannen op stapel om hieraan een wellness centrum en uitbreiding
van de parkeerplaats toe te voegen.
BLANCKTHYS
Henri Broers raakt volledig op dreef wanneer hij begint
te vertellen over de geschiedenis van Blanckthys : De naam komt van Thierry
Blancheteste, zoon van Johan Blancheteste, een linnenverver uit Dolhain nabij
Verviers en die voor het eerst in de geschriften voorkomt in 1548. Thierry werd
eigenaar van het pand na overlijden van zijn schoonvader en van dan af wordt er
gewag gemaakt van Blanckthieshof of Blanckthyshof. En voor mij betekent de
naam Blanckthys eenvoudig Wittekop. Wit behoeft geen uitleg, dat komt van
blanche en kop komt van teste tête of hoofd.
Wegens gelijkaardige bouwstijl gaat men er ook van uit
dat de boerderijen minstens even oud zijn als de oude kapelanie van s
Gravenvoeren die van 1651 dateert. Henri besluit : Blanckthys is ideaal
gelegen. De fiets- en wandelroutes passeren voor onze deur en onze prachtige
terrassen zijn een ideaal verpozingpunt. We hebben een mooie brasserie en een
zeer aangenaam restaurant waar iedereen wel iets naar zijn gading kan vinden.
Voor die gasten die dan toch niet wensen te fietsen of te wandelen, liggen we
centraal tussen cultuur- en shoppingsteden zoals Luik, Aken, Maastricht en Tongeren.
Voor elk wat wils dus.
GROEPEN EN SEMINARIES
Gasthof Blanckthys biedt verschillende groeps- en
busarrangementen aan zoals Proef de Voerstreek, Landelijk Voeren, Wandelen in
de Voerstreek, Voerstreek en Eupen .Koffietafels en groepsmenus aan democratische prijzen.
Brugge pleisterplaats voor diverse Michelin sterren
Elke dag topsport in
Restaurant De Jonkman
Net buiten het drukke centrum van Brugge die Scone aan de
Maalsesteenweg 438 in Sint-Kruis ontpopte de jonge Filip Claeys zich in geen tijd
tot een van de grote sterren in Vlaanderen. Als oud-leerling Hotelschool Ter
Duinen Koksijde (1992) en later mee aan het fornuis van zowel restaurant De
Karmeliet met super topchef Geert Van Hecke en restaurant Oud Sluis van het
Zeelandse wonderkind Sergio Herman, wist Filip zich in nauwelijks zeven jaar te
vervolmaken en op een voor hem ongekende hoogte te klimmen op de culinaire
ladder. Zijn eigentijdse keuken laat niets aan de verbeelding over en zijn
gerechten zijn stuk voor stuk pareltjes, een streling voor het oog, een lust
voor de zintuigen. Chef Filip Claeys is dan ook een van de vele fonkelende
Michelin sterren in het mekka van deze rode culinaire bijbel: Brugge.
TWEE STERREN
Het weze evenwel duidelijk, in zeven jaar twee sterren
Michelin aan de gevel zien hangen is niet iedereen gegeven. Het is hard
werken, elke dag weer. Je mag nooit ontgoochelen en het is constant uitkijken
naar klasrijke producten uit eigen regio. Ik ga er prat op te stellen dat ik
resoluut kies voor de streekproducten met daarbij extra veel aandacht voor vis
uit onze Noordzee. Exotische vissoorten komen niet in mijn keuken. Onze
Noordzee heeft zoveel lekkers te bieden dat het onzinnig is het ver te
zoeken.Als kleinzoon van een visser
moet ik ergens nog zeewater in de aders lopen hebben, want vis is mijn dada. De visserij zit me in het bloed
wat me drijft naar onze topproducten uit zee. Weet toch a.u.b. dat er naast
tarbot, kabeljauw, tong en onder andere hondshaai ook nog minder gekende
soorten als knorhaan (rode poon, Vis van het Jaar 2012), wijting, pladijs en onder
andere schol eveneens bijzonder lekker zijn.
MESSAGE IN A BOTTLE
Tafelen bij Filip Claeys is een belevenis. Niet alleen is
hij bijzonder creatief maar gaat hij graag de experimentele toer op. Zo pakt
hij onder andere uit met bereidingen van levende garnalen waarbij de Kaviaar
van de Noordzee zijn zoet-zilte smaak blijft behouden. Hij verwerkt de garnalen
dan ook in een menu waarbij hij uitpakt met een Message in a bottle. Een opzienbarend gerecht voorgesteld in een
half 33 cl bierflesje, met als deksel, de andere helft. Schitterende
presentatie. In de onderste helft van het flesje lacht een puree met garnalen u
onmiddellijk toe, aangevuld met enkele gefrituurde en met de hand gepelde
garnalen. Een delicatesse.
TOP BEDIENING
Andere toppers op de kaart zijn de Gemarineerde Giraldeau oester met komkommer, aardpeer en limoen,
de Gebakken rode poon met zwemkrab, rode
paprika en rode sla aangevuld met
krabjus en niet te versmaden de Gebakken
kalfszwezeriken met zilveruit, witloof en paddenstoelen. Voeg daarbij een
zo goed als vlekkeloze en discrete bediening onder leiding van gastvrouw Sandra
en je avondje uit in restaurant De Jonkman kan niet meer stuk.
Hondshaai in het groen, groene snijbiet en avocado
Benodigd heden:
2 stuks hondshaai
200g groene snijbiet
2 stuks avocado
Verse groene kruiden.
Bereiding:
Hondshaai:
Was en snij de hondshaai in filets. Bak de filets aan in de pan, gekruid met
peper en zout. Werk af met citroensap.
Bouillon
groene kruiden: Neem een liter visfumet, gemaakt van de
graten van hondshaai. Lat dit trekken met peterselie, dragon, koriander,
zurkel, salie, citronelle en spinazie. Daarna passeren.
Avocado
crème: Schil en ontpit de avocados. Mix op met olijfolie peper
en zout en citroensap.
Olie
van groene kruiden: Mix groene kruiden met olijfolie tot je een
mooie volle groene kleur verkrijgt. Passeren.
Snijbiet: Scheidt het loof van de stengels. Stoof het
loof aan in olie met peper en zout, look. Blus met wat fonds en giet af. Snij
de stengels in fijne staafjes en maak aan met peper/zout, olijfolie en witte
wijnazijn.
Opmaak:
Dresseer
in een diep bord het gestoofde loof van de snijbiet. Plaats de hondshaai daar
rond. Leg de staafjes op de gestoofde snijbiet. Druppel de olie van groene
kruiden tussen alles heen. Spuit enkele dotjes avocadocrème en werk af met de
bouillon van groene kruiden.
Parel aan de Kroon van sterrenhemel in
Brugge die Scone
Koken dat is een roeping
De stad Brugge mag zich zonder meer de Stad der
Michelinsterren noemen. Geen enkele stad telt meer sterren op zon beperkte
oppervlakte als de stad van Jan Van Eyck, Hans Memling en onder andere de heren
van Gruuthuuse. De grootste stad van West-Vlaanderen is dan ook de lekkerste.
Culinair Vlaanderen vindt dan ook vlot de weg naar de Brugse binnenstad waar
sterren elke dag fonkelen. Eén daarvan is alvast restaurant Den Gouden Harynck
met aan het fornuis Chef Philippe Serruys.
Amper 24 lentes jong of Philippe stond in 1977 al in zijn
eigen keuken aan de Groeninge 25 in hartje stad Brugge. Eerder dat jaar had hij
al de prestigieuze culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België gewonnen. Samen
met echtgenote Marijke Van Damme startten ze met een eenvoudige keuken waar de
klassiekers van toen, zeg maar steak, kikkerbillen, tong en onder andere
escargots, op de kaart prijkten. Maar ik wou meer. Ik wou mijn eigen stijl
ontwikkelen en nam de klassiekers als basis, aangevuld met een eigen toets,
vertelt de immer gedreven Philippe Serruys.
KOKEN IS ROEPING
Intussen zijn we 35 jaar verder en restaurant Den Gouden
Harynck is méér dan een begrip geworden in de regio. Het is zonder meer een van
de absolute toppers op het vlak van finesse, smaken en service. Philippe en de
immer joviale gastvrouw Marijke beschouwen elke klant als een VIP. Om kok te
worden moet je elke dag constant beter te doen. Velen trekken naar de jungle
die horeca heet. Kok worden vergt een lange leerschool. Je wordt eigenlijk geen
kok, dat zit in je. Koken is een roeping. Je moet het aangeboren zijn om steeds
beter te doen. Het is keihard werken en je komt er alleen door je elke dag
samen met je ploeg voor 200% in te zetten. Het is geen job van 9 tot 5, maar
elke dag bezig zijn met je vak. Elke chef die zichzelf respecteert streeft naar
perfectie of wil die dan zeker benaderen, al is die niet te definiëren, stelt
Philippe Serruys.
GROTE DAME
Al vrij vroeg bleek dat Philippe Serruys het zou maken
binnen het wereldje van de koks. Zijn ambitie leidde en leidt hem nog elke dag
naar het meest haalbare, naar vernieuwing, naar het hogere. Hij kan hierbij
evenwel rekenen op zijn eega Marijke, wat de stelling Achter iedere sterke man staat een nog sterkerevrouw geldt hier voor het volle pond.
Inderdaad, het is elke dag herbeginnen en dat werk valt op staat met een
vlotte samenwerking tussen man en vrouw. Ik mag de hemel danken dat ik een
vrouw heb als Marijke. Zij gaf me in 1977 de ultieme push om een eigen
restaurant te beginnen, wat niet direct evident was op 24-jarige leeftijd, maar
we werkten samen hard met het gekende resultaat. Haar vakkennis is optimaal.
Zij is het wonderlijke verlengstuk van de keuken. We zitten ik herhaal, samen
met het team met zijn allen op dezelfde golflengte, een onontbeerlijke
stelling binnen de horeca. En als het bijzonder druk is, dan is de keuken een
hel. Telkens weer is het gevecht tegen de tijd om toch maar zo snel, correct en
efficiënt mogelijk de schotels door te geven. En als alles achter de rug is en
voortreffelijk verlopen is, dan zijn we gelukkig. En morgen, ja dan herbeginnen
we opnieuw. Elke dag weer. En zonder Marijke zou dit niet mogelijk zijn,
schuift sterchef Philippe Serruys graag naar voor, een man met het hart op de
tong, een stielman gesneden uit het beste hout.
ASPERGES OP TAFEL
Voor de liefhebbers van asperges, het product bij uitstek
in de junimaand, zet Philippe Serruys graag deze schotel voor:
Asperges uit Pertuis met Burrata en Cecina de Leon
Benodigdheden voor 4 personen
20 asperges
1 dl olijfolie, sap van een ¼ limoen en sap van ¼
sinaasappel
1 bond platte peterselie
Zestes van roze pompelmoes, citroen en sinaasappel
Een paar plakjes Cecina de Léon (ham)
Look
Bloemsuiker
Komijnpoeder
1 bol burrata (Italiaanse kaas)
Schilfers parmezaan
Bereiding
Het sap van limoen en sinaasappel vermengen met de
olijfolie en de gehakte peterselie en de look er aan toevoegen. De zestes drie
maal blancheren en compote maken met twee lepels bloemsuiker. De asperges koken
en laten uitlekken, bestrooien met komijnpoeder, op de borden schikken,
aangevuld met de burrata met daarop de schilfers parmezaan. Overgieten met de
dressing. Afwerken met enkele snippers Cecina de Leon en kervel.
Ontsproten uit het maritieme evenement Verrassend
Maritiem Nieuwpoort (dat straks plaats vindt van 19 tot 21 oktober) en naar een
idee van Ria Heyndrickx en geruggensteund Roger Linthout en Paul Caeyenberghs,
respectievelijk kapitein van de Endlich en Lady Chris, wordt Nieuwpoort op
zondag 19 augustus overspoeld met het mooiste dat er op maritiem gebied te
vinden is: Admiraalzeilen.
SAIL PARADE
Burgemeester ir. Roland Crabbe, geflankeerd door
Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke: Ruim dertig klassieke schepen, zowel
zeilschepen als motorjachten en allen met huishaven Nieuwpoort zullen volgens
het bekende Admiraalzeilen paraderen door de havengeul. De schepen zullen langs
de linkeroever en het westerstaketsel varen vanaf de vismijn tot op zee. Daarna
keren ze terug naar hun ligplaatsen in de jachthaven. Indien het weer het
toelaat zullen alle schepen de grote vlaggentooi voeren. In de rand van dit
gebeuren zorgt het Shantykoor uit Blankenberge voor animatie, orgel, accordeon
en muzikaal vertier.
GRATIS
Het geheel is gratis te bewonderen van op de promenade
aan de Havengeul. De parade zal twee maal te zien zijn. Toerismeschepen Greet
Ardies-Vyncke: Een eerste passage start aan de Kromme Hoek en gaat langs de
westelijke kant van de Havengeul verder naar de havenhoofden toe. De tweede
passage maakt dezelfde rondvaart, maar dan in omgekeerde richting. De Endlich,
het vlaggenschip van de stad Nieuwpoort met kapitein Roger Linthout en Ria
Heyndrickx sluit de parade.
Tip: wie met de tram komt, stapt best af aan de halte Cardijnlaan.
Unieke tentoonstelling in Cité de la Mer in
Normandië
Titanic terug in Cherbourg
In de lokalen van Cité de la Mer loopt een gloednieuwe
permanente tentoonstelling om en rond de legendarische pakketboot Titanic,
honderd jaar geleden op 10 april 1912 op tussenstop in de haven van Cherbourg.
Het parcours loop over een ruimte van 2.500 m² en vertelt het verhaal van het
verleden van deze grote trans-Atlantische haven en brengt tegelijk de enige
unieke en tragische reis van de Titanic tot leven.
De werkelijk indrukwekkende tentoonstelling laat niets in
het gewisse. In twee delen wordt men ondergedompeld in een sfeer van een flinke
brok dramatiek waarbij je stil wordt en kippenvel je overmeestert. Het verhaal
start in de immense Salle des Bagage, zaal waar de vertrekkers met bagage zich
opstelden om aan boord te klimmen van de Titanic. Aan de hand van interactieve
videos kan je zelf deelnemen in de emoties van de emigranten en kennis maken
met de passagiers op weg naar een nieuw leven .
RAMP
Het tweede deel staat volledig in het teken van de
Titanic zelf. Men beleeft er de sfeer aan boord, verdeeld in drie klassen.
Uiteraard ontdekt men het verschil tussen de superrijken in First Class en de
lui die zich in Third Class nestelden om toch maar de oversteek te kunnen
maken. Sommigen konden kajuit goed voor zes man bemachtigen, anderen
sliepen gewoon tussen de touwen, onder dekens op het blote dek. Het werk en het
leven aan boord geeft een klaar beeld van hoe het klassenverschil zich
profileerde. De expo toont onverbloemd het leven aan boord van de eerste vier
dagen van de overtocht, de aanvaring met de ijsberg en tenslotte de schipbreuk
waarbij de Titanic in de golven verdween, op 12 april 1912 om 2.20 uur. 1522
van de 2.223 opvarenden(passagiers en bemanningleden) verloren het leven. Een
drama dat geschiedenis zou schrijven. Het schip dat niet kon zinken was niet
meer. Meteen ook het einde van de rederij White Star Line die naderhand in 1934
fuseerde met Cunard Line.
MATITIEME GESCHIEDENIS
Deze tentoonstelling is te beleven in het Frans en het
Engels en is gebaseerd op de echte getuigenissen van overlevenden en verhalen
van getuigen. Zonder meer indrukwekkend. Om stil bij te worden.
Wie ook maar een beetje van scheepvaart en maritiem leven
houdt, mag deze expo niet links laten. Het geheel is te bezichtigen in de buik
van de Cité de la Mer dat tegelijk de geschiedenis laat zien van het leven in
grote dieptes onder water. De geschiedenis van het duiken, van de primitieve
duiker tot de wereld van de oceanografie, de film 20.000 Mijlen onder Zee, maar
dan in het echt.
OP ZEE MET ADELE
Het ganse jaar 2012 pakt het schip Adèle uit met
boottochtjes op de rade van Cherbourg en brengt je naar de plaats waar de
Titanic op 10 april 1812 voor anker gemeerd lag in afwachting dat de passagiers
met tenders bootjes die af en op varen naar de kade aan boord werden
gebracht. Deelnemen kost 13 euro. Meer info met vertrekuren: www.hagueapart.com
CITE DE LA MER
Liefhebbers van een ferme brok maritieme geschiedenis
zijn een dag zoet in Cité de la Mer. Pas de monumentale hal binnen gestapt of
je waant je in het rijk van Neptunus, God der Zee, Kapitien Nemo achterna. Men
wordt er ontvangen door de Nautilus, Cyana, Archimdes en onder andere de
Globule, stuk voor stuk vaartuigen die de geheimen van de zee aan de
oppervlakte brachten via William Beebe, Otis Bardon, Henri-Germain Delauze en
uiteraard de grote Auguste Piccard, Jean-Jacques Cousteau, allemaal professor
Zonnebloem van Hergé achterna. Deze onderwater pioniers slepen je mee in de
donkere wereld van de diepzee, zee die via een immense aquariums er het dagelijkse
leven van honderden diverse vissoorten, schelpdieren en reptielen laten
bewonderen. Uniek en op speelse wijze voorgesteld. Voeg daarbij een bezoek aan
de 128 meter lange Redoutable, de allereerste Franse nucleaire onderzeeboot, en
je bezoek aan Cité de la Mer kan niet meer stuk.
Lekkerbekken zullen het beamen, een bezoek aan
West-Normandië met speerpunten als Cherbourg, Cotentin, Barneville-Carteret,
Granville, Barfleur, Gatteville en onder andere Saint-Vaast-la-Hougue is niet
alleen genieten van de moestuinen, maar met appetijt aanschuiven bij de
heerlijke zeevruchtenschotels met een weelde aan succulente schelp- en
schaaldieren.
OESTERS
Voor wie belust is op oesters vindt ruim zijn gading bij
Christine Follet in Huitres La Belle Fermanvillaise in Fermanville, Cotentin,
ten oosten van Cherbourg.Dagelijks
duikt Christine zowat drie uur op oesters in de parken in de baai van Mondrée,
voorzien van kristalhelder water. Christine Follet exploiteert deze oesterput
als sinds 2003. De kwaliteitsoesters zijn elke dag te koop in het atelier in
Port Pignot en elke zaterdagmorgen op de markt in De Hallen in Cherbourg. Naast
oesters pakt Christine Follet eveneens uit met alle schaal- en schelpdieren.
Meer info: labellefermanvillaise@wanadoo.fr
BLONDE DE BARFLEUR
Groenten en schelpdieren zijn de grote spelers tussen
Barfleur en La Hougue. De oesters van Saint-Vaast en de mosselen van Barfleur Blonde de Barfeleur zijn er van prima kwaliteit
terwijl de groenten via het gunstig klimaat van de Val de Saire en haar zachte
leembodem tot de beste van Frankrijk mogen gerekend worden. Barfleur is zonder
meer een parel aan de Manche, pittoresk havenstadje, vissershaven en badplaats
tegelijk. Schilders en artiesten van allerlei pluimage zijn er dan ook bij
bosjes te vinden. Barfleur is tevens de historische vertrekplaats van de Route des Plantagenêt en de Chemins de Saint-Michel. Geen wonder dat
dit plaatsje beschermd is als een van Mooiste Dorpjes van Frankrijk. Tafelen in
een van de vele leuke eethuisjes is zalig.
LE PANORAMIQUE
Iets verder op in Le Pernelle wacht het restaurant Le
Panoramique, eethuis dat zijn naam alle eer aan doet met panoramisch zicht op
zee, de vuurtoren van Gatteville (te bezoeken) en La Pointe du Hoc. De keuken
is verrukkelijk en zet alle troeven van de regio op tafel, in een van de vier
zalen of het schitterend terras. Alle info: www.le-panoramique.fr
LEPICERIE GOSSELIN
Gesticht in 1889 door Clovis Gosselin en sindsdien steeds
in handen van de familie is La Maison Gosselin of LEpicerie Gosselin een
begrip tot ver buiten Saint-Vaast-La-Hougue. Met Françoise Gosselin is men
intussen aan de vierde generatie toe. Men kan er werkelijk alles kopen. Het
huis bezoeken alleen al is een belevenis op zich. Men waant zich in de
schatkelders van Ali Baba, met handelswaar en voorwerpen uit alle hoeken van de
wereld. Voor de fijnproevers: er zijn elke dag uitgebreide proeverijen van de
beste flessen. Niet te missen: www.maison-gosselin.fr
LES FUCHIAS
Logeren en culinair genieten in Saint-Vaast-La-Hougue is
tekenen voor rust en gezelligheid in Hôtel de France Restaurant Les Fuchias.
De 36 kamers waarvan dertien met zicht op de effenaf prachtige tuin zijn
comfortabel, de tafel van de Chef laat genieten van alle geuren, kleuren en
troeven van de regio. Stoofpotjes, oesters, parelhoen of onder andere Le Menu
Petit Matelôt, het laat zich allemaal smaken. Na het diner nagenieten in de
tuin is relax grand cru. Meer info: www.france-fuchias.com
LA REGENCE
Wie Cherbourg als pleisterplaats wil, is hotel-restaurant
La Régence aan de Quai de Caligny 42, met zicht op de haven, de ideale plek. De
kamers zijn er gezellig en knus. Helaas is er geen lift voor de drie
verdiepingen. Het restaurant is een zegen voor elke lekkerbek. Net zoals overal
in Normandië is het hier genieten van al dat moois dat uit de zee komt. Mis
hier zeker de zeevruchtenschotel niet. Maar de Chef is tegelijk een meester in
vleesbereidingen met niets dan regionale producten. Voor de kleintjes wacht een
Menu Pirate. De bediening is net
als de schotels onberispelijk.
Hoe dan ook, wie Normandië zegt, doet dromen van
gastronomie op zijn best. Tot straks in de Manche?