Eerbetoon aan Meesterkok Jean Berquin
7de Zwientjeskerremesse
Op maandag 4 februari 2013 zit lekkerbekkend Vlaanderen
opnieuw samen aan tafel in de Salons Saint Germain in Diksmuide. De matjes van wijlen Meesterkok en
Levensgenieter Jean Berquin, Chef patron van restaurant Rust Roest in
Roesbrugge, pakken er uit met de 7de editie van het Festival van het
Varkentje, zeg maar de jaarlijkse Zwientjeskerremesse. Wie er bij wil zijn,
reserveert best meteen. Deelnemen kost 65 euro.
Na het heengaan van Jean
Berquin op woensdag 3 november 2004 nam Meesterkok Frans Saint Germain het heft
in handen en wou een jaarlijks eerbetoon aan de man die Vlaanderen het varken
leerden genieten. In al zijn vormen. Jean Berquin was een meester in
varkensbereidingen. Op dat vlak kende hij zijn gelijk niet. Diverse
sterrenchefs gingen bij hem te rade om de geheimen van het varkentje te
ontrafelen. Jean deed dit met de glimlach. Hij was fier toen hij naderhand zijn gerecht of idee op de kaart zag
staan bij de topchefs. Vandaar dat de goegemeente elk jaar op de eerste maandag
van februari kan genieten van het intussen naar wijd en zijn gekende Feest van
het Varkentje, de Zwientjeskerremesse. Hier zorgen sterrenchefs als Geert Van
Hecke (Karmeliet Brugge, absolute top van België), Rudi De Volder (t Convent),
Franky Vanderhaeghe (Saint Nicolas) beiden absolute top in de Westhoek, Rudy
Pattyn, Meesterkok Frans Saint Germain en zoon Tim Saint Saint Germain, bijgestaan
door de KTA Slagerschool Diksmuide en de leerlingen van de Hotelschool Ter
Duinen, voor een onvergelijkbare ode aan wijlen Jean Berquin. Jean mag dan niet
meer onder ons zijn, hij blijft eeuwig in de harten leven. Dat alles onder
waakzaam oog van Bernice Berquin-Quartier die de leerlingen van KTA
Slagerschool Diksmuide beloond met prachtige prijzen in een onderlinge
wedstrijd naar de fraaiste gerechten bij het Buffet van het Varkentje.
ODE AAN HET VARKEN
Met de Zwientjeskerremesse
wordt niet alleen hulde gebracht aan Meesterkok Jean Berquin, maar tegelijk aan
het varken. Het was de wens van Jean om steeds en ten allen tijde het varken
als een delicatesse te beschouwen. Heel wat Chefs kijken soms al te veel neer
op het varken, maar niets is heerlijker dan een stuk authentiek op het
platteland gekweekt varken, was het devies van Jean Berquin. Intussen volgen
veel Chefs zijn voorbeeld en maken van elke gelegenheid gebruik om het
varken in zijn totaliteit in de kijker te stellen. Op de
lijst van laureaten treffen we dan ook niets anders aan dan Chefs die het
varken in het hart dragen: Karel De Wolf, De Snip (Waasmunster); Luc Van
Lierde, De Mirage (nu La Tourbière) Aalst; Jean-Marie Smets, De Eiken (Malle);
Herman De Boeck, De Franse Kroon (Diest); Lieven De Meester, Arenberg
(Heverlee); Jean Berquin (), Rust Roest (Roesbrugge); Geert Van Hecke, De
Karmeliet (Brugge); David Martin, La Paix
(Anderlecht) ; Guy Van Cauteren, Het
Laurierblad (Berlare) en Frans Saint-Germain, Salons
Saint Germain, Diksmuide.
BUFFET A GOGO
Andere topper in de Salons
Saint Germain is het wekelijkse Buffet à Gogo waarbij de brunch op zondagmiddag
een vaste waarde is geworden. Hierbij is het vanaf 12 uur naar believen
genieten van een feestelijk aperitief met hapje, gevolgd door oester- en
schaaldierenbar, een rijkelijk buffet van vis- en vleesspecialiteiten, dagverse
soep, een keuze uit diverse hoofdschotels met passende groenten, sausjes en
verschillende aardappelbereidingen. Het geheel wordt afgerond met een brede
waaier van zoetigheden en fijn gebak als toetje. Het festijn wordt daarbij à
gogo ook overgoten met klasrijke wijnen, aperitief inbegrepen. Dat alles tegen een
vaste prijs van 63 euro (kinderen tot 12 jaar 20 euro), inclusief wijn en water
tot en met de koffie.
RESERVATIE
Wie op maandag 4 februari
2013 het Festival van het Varkentje niet wil missen, reserveert best meteen.
Deelnemen kost 65 euro, all in. Reservering kan bij Salons Saint Germain op
nummer 051 50 25 20.
SALONS SAINT GERMAIN
Frans en Ria Saint
Germain (en zoon Tim)
De Breyne Peelaertstraat 12
8600 Diksmuide
Tel.:
051-50 25 20 Fax: 051-51 01 59
frans@salonssaintgermain.be
www.salonssaintgermain.be
(Georges
Keters)

|