De MICHELIN
gids België en Luxemburg 2013
De MICHELIN
gids België en Luxemburg biedt, met 124 sterrenrestaurants en 146 Bib Gourmand
restaurants, een zeer ruime selectie voor 2013. Deze selectie bevat een nieuw tweesterrenrestaurant
en tien nieuwe restaurants krijgen een eerste ster.
De 57e editie van de MICHELIN gids
België en Luxemburg getuigt opnieuw van kwaliteit en stabiliteit
in de Belgische en Luxemburgse
gastronomie, maar ook van een echte dynamiek bij restauranthouders die qua
creativiteit met elkaar wedijveren.
In de MICHELIN gids België en
Luxemburg 2013, bevestigen de restaurants Hof van Cleve (Kruishoutem), De
Karmeliet (Brugge) en Hertog Jan (Sint-Michiels) wederom hun drie
sterren. Ze handhaven zich in gastronomische wereldtop. Deze allerhoogste
onderscheiding voor restaurants met een voortreffelijke keuken die een reis
waard is, is wereldwijd slechts aan een honderdtal restaurants toegekend.
Met het nieuwe tweesterrenrestaurant, La Durée in Izegem, bevestigt
de 2013 selectie de kwaliteit van de Belgische gastronomie. De talentvolle
chef, Angelo Rosseel, is erin geslaagd om zijn keuken
verder te ontwikkelen door perfecte
klassieke bereidingen te combineren met moderne technieken.
Sang-Hoon Degeimbre van LAir du
Temps in Eghezée / Noville-sur-Mehaigne, die sinds 2009 al twee sterren
heeft, verhuist zijn restaurant naar Liernu dat enkele kilometers verderop
gelegen is.
In deze nieuwe editie worden ook tien restaurants voor het eerst
onderscheiden met één Michelin ster (7
in Vlaanderen, 1 in Brussel en 2 in Wallonië). Onder andere restaurant Cuines,33
in Knokke dat een
originele nieuwe formule introduceert
waarbij de gedrevenheid van de chefs tot uitdrukking wordt gebracht in een zeer
verfijnd tapas menu. Eveneens een ster voor restaurant AQi in Brugge /
Sint Andries waar chef Arnold Hanbuckers een uiterst klassieke keuken
combineert met invloeden uit andere werelddelen en gebruik maakt van lokale
kwaliteitsproducten. In Brussel/Ukkel is restaurant Va Doux Vent het
voormalige restaurant Bon-Bon bekroond met een ster. Dit restaurant is
overgenomen door een trio afkomstig van prestigieuze Brusselse adressen. Verder
werd een ster toegekend aan twee Waalse restaurants: Le Jardin des Bégards in
Luik dat wordt geleid door chef François Piscitello die gerechten aanbiedt
geïnspireerd door de Italiaanse keuken en LImpératif in Maizières met
een keuken
die visgerechten eer aandoet .
Als teken van de dynamiek
in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, nomineert Michelin in de 2013
editie drie rijzende sterren.
Dit zijn Villa Lorraine in Brussel, een beroemd restaurant dat terug
op de voorgrond van de
Brusselse gastronomie treedt dankzij een nieuw team en een chef die een moderne
en sobere keuken aanbiedt. Ook restaurant en wijnbar The Glorious in
Antwerpen trekt met een trendy inrichting en een absoluut klassieke en gulle
keuken veel hippe gasten en schept veel verwachtingen voor een toekomstige
ster. Tot slot De Kristalijn in Genk waar de keuken volledig past bij de
ambiance en inrichting: modern, origineel, creatief en licht.
De 2013 selectie van de
MICHELIN gids België en Luxemburg beloont ook 146 Bib Gourmand restaurants (in
de MICHELIN gids aangeduid met het symbool =) die zich onderscheiden
door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Trendy restaurants of kleine
bistrots, een traditionele of innovatieve keuken, streekproducten of exotische
ingrediënten
de stijl van de keuken maakt niet uit.
Al deze adressen hebben
met elkaar gemeen dat ze een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en
nagerecht) aanbieden voor maximaal 35 (in Brussel en Luxemburg stad voor
maximaal 36) waarbij de kwaliteitscriteria uit de MICHELIN gids worden
gerespecteerd (kwaliteit van de producten, creativiteit en consistente
prestaties).
Dankzij de homogene en
rigoureuze selectiemethode die in 23 landen wordt toegepast, is de MICHELIN
gids een internationale standaard voor de gastronomie. Alle in de gids
opgenomen adressen zijn geselecteerd door de welgekende MICHELIN inspecteurs.
Zij werken volledig anoniem en rijden door het koninkrijk en het groothertogdom
om de beste adressen te ontdekken. Deze inspecteurs krijgen een strenge
opleiding. Ze volgen de werkmethodes die al tientallen jaren zijn beproefd door
MICHELIN inspecteurs over de hele wereld om een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau
te kunnen garanderen. Als blijk van hun objectiviteit betalen de MICHELIN inspecteurs
altijd hun rekeningen.
De MICHELIN gids België en
Luxemburg 2013 is vanaf 22 november te koop voor de prijs van 19,95 in
België en 19,38 in Luxemburg.
OOOOOOOOOOOOOO

|