GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
11-07-2013
HET ALLERBESTE IN FRANKRIJK - AISNE-PICARDIE
Het allerbeste uit Frankrijk
Cultuur en gastronomie in Aisne
Noord-Frankrijk
is voor ons kustjongens een dichtbij bestemming die gretig ingevuld wordt als
tussendoortje. Le Nord, Pas de Calais, Picardië en ja zelfs Champagne-Ardenne
liggen op een boogscheut van de Westkust. Kent men alle wegen naar deze regios
dan klinkt het departement Aisne minder in de oren. We laten je dan ook graag
even proeven van de arrondissementen Château-Thierry, Laon, Soissons,
Saint-Quentin en Vervins. Een ware ontdekking die geen enkele lekkerbek en
cultuurfanaat mag missen: fijne kazen, heerlijk vlees, een massa
streekproducten aansluitend een stevig brok geschiedenis.
Als je het begrepen hebt op
pure regionale producten dan zit je goed in La Ferme de la Chapelle Jérôme in
Le Nouvion-en-Thiérache (rue de la Fontaines des Pauvres). Hier pakken
Ferdinand Lapersonne en Marie-Pierre Gruson al decennia uit met de beste
streekproducten. Start alvast met een glaasjeFolie Douce, aperitief van Thiérache op basis van aardbeien, frambozen,
cassis, braambessen en onder andere rabarber, vruchten geplukt uit eigen tuin.
Gratis degustatie voor particulieren, groepen op aanvraag. Meer info: www.folie-douce-aperitif.fr
Andere topper in Le Nouvion-en-Thiérache
is de Maroilles kaas die Le Maroilles Fauquet (rue de la Croix) al eeuwen
produceert zo goed als alle chefs uit de regio deze in heel wat gerechten
gebruiken met daarbij Pièce de boeuf à la
bière, Brick au Maroilles, Tarte dendives au Maroilles en onder andere Soufflé au Maroilles of een Truite au Maroilles. Meer info: www.fauquet-maroilles.com
HOTEL-RESTAURANT
LA PAIX
Wil je de streekproducten
van Picardië-Aisne extra aan de tand voelen, dan mag je niet nalaten te tafelen
in hotel-restaurant La Paix, rue Jean Vimont Vicary 37, in Le
Nouvion-en-Thiérache. Chef Didier Pierrart is eminent lid van de Restaurateurs
de France en is een meester in bereidingen met streekproducten volgens aloude
traditie, getekend La Thièrache. Vleesliefhebbers? Proef er zeker eens de Pavé de boeuf à la fondue de Maroilles.
Hemels, deze Boeuf dorigine Française.
Liever vis? Wat dacht je van een Bar
sauvage grillé?
Hotel-restaurant La Paix ***
beschikt over vijftien vernieuwde kamers, goed voor top bij de Logis de France.
Meer info: www.hotel-la-paix.fr
PIERRE A CLOUS
LAON
Hartje Laon kunnen we graag
aanraden even te lunchen in restaurant Pierre à clous, rue Châtelaine. Dit kleine
eethuis staat evenwel bol van de dagverse schotels. De LadyChef ontfermt zich
over de keuken, haar echtgenoot dribbelt tussen de tafels en bedient u met charme.
Een adresje om zeker op zak te hebben, bij uw bezoek aan Laon. (zie verder)
LA SYMPHONIE DES
SAISONS
In het Best Western Hôtel
Ile de France Château Thierry, aan de route de Soissons in Château-Thièrry maken
we kennis met het restaurant La Symphonie des Saisons. Gemoedelijke site met
panoramisch zicht op de regio, hartje Picardië. Op het bord niets dan degelijke
streekproducten aan democratische prijzen. De zaak is in 2005 volledig
vernieuwd en telt vandaag naast het gastronomisch restaurant dertig kamers en
twee suites, spa en zwembad. Ideaal voor zij die de regio vanuit dit op een
heuvel liggend hotel willen verkennen. Meer info: www.bestwestern-chateau-thierry.com
WAGYU BOERDERIJ
Liefhebbers van een mals
stukje vlees kennen het wagyu-vlees beslist. Wagyu staat voor koe in het Japans
en is een uitgelezen ras dat aldaar gekweekt wordt. Export van wagyu is nog
steeds verboden maar in Europa vlot te verkrijgen nadat meer en meer kwekerijen
de dieren hier fokken. De dieren worden met veel liefde verzorgd door onder
andere Aurore De Quick, op het Domein Le
Tilleul, 6, Bois du Tilleul in 02140 Landouzy La Ville. Het is pas na
Nederland de tweede Wagyu-kwekerij in Europa. De controle op deze dieren is
bijzonder groot. Niet zonder trots stellen de veeboeren dat wagyu de kaviaar
van het rundvlees wordt genoemd, iets wat duidelijk blijkt uit de prijs, die
snel ruim 150 euro per kilo kost. Het domein bevat tevens gastenkamers en kan
bezocht worden, op aanvaag. www.wagyufrance.eu.
Eigenaar Johan Hemelaere zal u graag ontvangen.
VERSTERKTE KERKEN
Het zal je in Thièrache
meteen opvallen dat veel kerken een lichte gelijkenis vertonen met forten of
burchten. In deze regio werd in de loop der geschiedenis veelvuldig gevochten.
Omdat er geen burchten of stadswallen waren werden de kerken versterkt ter
bescherming van de bevolking. Zo kregen de kerken in de 12de en 13de
eeuw in de 16de en 17de eeuw ronde uitkijktorens en
vierkante donjons met schietgaten aangemeten. Zet meteen een stap terug in de
geschiedenis, maak er een dag uit van en geniet van het Circuit des Eglises
Fortifiées. Een aanrader, die tocht doorheen de kleinste dorpjes uit de regio met
daarbij Jeantes, Burelles en onder andere Plomion. Meer info: www.ot-vervins.com
CHATEAU DE CONDE
Op de weg langs de
Champagneroute ontdekken we Le Château de Condé, voormalig prinselijk verblijf
waar ooit Prinses de Condé, de Bourbons, markies de la Faye en onder andere kardinaal
Richelieu geschiedenis schreven. Het kasteel laat een schitterend interieur
zien uit de 17de en 18de eeuw met de Watteau-vleugel,
Boucher, Oudry en de balzaal Servandoni als trekpleisters. Het kasteel is privé
domein en is nog gedeeltelijk bewoond. Mis ook de jacht naar de schat van de
Kleine Prins Eugène niet, een ludiek avontuur voor de ganse familie. Het
kasteel is van 15 april tot 15 oktober elke dag te bezichtigen van 14.30 tot 17
uur. Wie de brochure Jaime LAisne (te bekomen in de toeristische kantoren)
kan voorleggen, geniet een korting van 25%. Let ook op de 300-jarige boom aan
de ingang van het park. Meer info: www.chateaudeconde.fr
en contact@chateaudeconde.fr
CHAMBRE DHÔTES
Wie in alle rust en gezelligheid
doorheen Aisne wil trekken en het niet direct begrepen heeft op een of ander
hotel, vindt ruim zijn gading in de vele Chambre dHôtes die de regio rijk is. Een
daarvan is alvast het domein Les Lavandières in Fontaine Les Vervins. Hier
bouwde Cédric François en zijn familie een voormalige hoeve uit tot een fraai
complex met ruime familiale appartementen en romantisch ingerichte kamers, verwarmd
binnenzwembad, aansluitend fitnesscentrum en spa met sauna en whirlpool, vrij
te gebruiken. De voormalige schuur werd omgebouwd tot een ruim restaurant en
gemoedelijke ruimte waar relaxen het ordewoord is. Een leuke bar zorgt alvast
voor een pré-diner Champagne.Er is
keuze tussen suites, gîtes en chambres dhôtes, allen modern ingericht. Ideale
locatie voor seminaries en in de zomer voor families met kinderen. De keuken is
regionaal en laat je proeven van al dat lekkers dat de lokale producenten
weten te bieden. Meer info: www.gites-chambres-aisne.com
en leslavandieres@ymail.com
Ander topper is La Barbotine
in Septmonts waar Cathérine Dejonghe naast haar pottenbakkerij zopas debuteerde
als Chambre dHôtes met een viertal leuke en comfortabele kamers. Zijzelf staat
tegelijk aan het fornuis en gaat er prat op met niets dan seizoensgebonden
producten en als het even kan graag uit eigen potager, tuin die ze met liefde bewerkt en bol staat van de groeten
en kruiden. Elk diner start alvast met een stevig glas Champagne, u vlot en met
zwier aangeboden door de heer des huizes, notoir liefhebber van het bubbelend
gouden vocht. Meer info: cat.dejonghe@gmail.com
en www.la-barbotine.fr
BETOVEREND LAON
Een van de steden die je zeker
niet links mag laten is Laon, hoofdstad van het departement Aisne, goed voor
27.000 inwoners. De vestingstad uit de middeleeuwen is gebouwd op een heuvel in
Thièrache. Een ware reis door de
geschiedenis met zeven toppers: de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal, de kloosterkerk
van de Sint-Martinusabdij, de vijver en de kloosterkerk van de Sint-Vincentiusabdij,
de Scheve Toren van Dame Eva, Los qui pend (walvisrib uit de 12de
eeuw) en La pierre à clou (steen met nagels uit 1328). Niet te missen is een
wandeling in de Circuit des Souterrains, ondergrondse schuilplaatsen onder de
stadswallen. Even slenteren en genieten door de middeleeuwse binnenstad leert
je kennis maken met ruim 80 monumenten van diverse slag. Een toeristisch
treintje maakt het je evenwel makkelijker
FAMILISTERE GODIN
Op stap in het departement
Aisne mag je niet nalaten even langs te lopen in de voormalige vertrekken van
de Familistère Godin in Guise. Dit levenswerk van Jean-Baptiste André Godin is
een sociaal wonder uit de 19de eeuw die uitgebouwd werd als woonst
voor de arbeiders die in zijn gietijzerfabriek werkzaam waren. Het complex,
uitgewerkt naar het model van het majestueuze paleis van Versailles, is vandaag
voor een flink stuk uitgebouwd met een tentoonstelling van het werk van Godin,
de rest is nog steeds bewoond door particulieren. Neem gerust wat tijd om dit
unieke fenomeen te bezoeken, een parel van een gebouw die met zijn geschiedenis
de ogen wil openen van de gefortuneerde beheerders van maatschappijen die vaak
geen oog hebben voor de arbeider. Jean-Baptiste André Godin zal in vele
gezinnen uit Guise en tot ver daarbuiten bijblijven als de mecenas die oog had
voor zijn werknemers en hen dan ook bedankte met degelijke woonst, dichtbij het
werk. Familistère de Guise, een bezoek overwaard.
Verlaat Guise niet vooraleer
een bezoekje te hebben gebracht aan het Château-Fort, goed voor 1000 jaar
geschiedenis en cultuur, te bezoeken van 1 februari tot 30 november. Meer info:
www.chateaudeguise.fr
CHEMIN DES DAMES
Volgend jaar staan in zowat
gans Europa herdenkingen geprogrammeerd naar aanleiding van de honderdste
verjaardag van de start van de gruwelijke Eerste Wereldoorlog, de Groote
Oorlog. Ook in de Aisne gaat dit niet ongemerkt voorbij. Hiervoor tekent de
Chemin des Dames. Tussen Laffaux en Craonne, tussen de vallei van de Aisne en
de Ailette loopt een smalle weg van zowat 30 km. Deze 100 meter hoog gelegen
weg vormt een natuurlijke barrière tussen Laon en Reims en vindt zijn naam naar
twee dochters van de Franse koning Louis XV, Adélaïde en Victoire die de weg in
de 18de eeuw gebruiken om vanuit Parijs naar Vauclair te reizen. Om
de weg makkelijk bereidbaar te maken werd de aardeweg met een steenlaag
voorzien, zodoende een hoogte vormend in het glooiend landschap en derhalve een
strategische ligging werd. De weg speelde een grote rol in de geschiedenis maar
roept de meeste herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog. Een Duits en Frans
kerkhof en de Caverne du Dragon verdienen een bezoek. Meer info: www.caverne-du-dragon.fr
LES JARDINS DE
VIELS-MAISONS
De regio Aisne-Picardië is
zo verscheiden dat ook de liefhebbers van groen, planten en tuinen ruim aan hun
trekken komen. Een niet te versmaden plezier is een paar uurtjes vertoeven in
de tuinen van Château Les Jardins de Viels-Maisons. Hier vertroetelt barones
Bertrande de Ladoucette en echtgenoot Armand de tientallen ha grote tuin met liefde
voor de natuur. De charmante barones spaart moeite noch tijd om je rond te
leiden in een prachtig domein dat zijn gelijke in de regio niet kent. Geniet
alvast met volle teugen van de Jardin Sauvage,de Jardin des petits-enfants, de Jardin Anglais, de Jardin de Curé, de
Jardin Blanc en onder andere de Jardin de la fable de Jean de La Fontaine, stuk
voor stuk pareltjes, te ontdekken tussen onmetelijk groen, afgezoomd met
waterpartijen. Geen wonder dat Les Jardins de Viels-Maisons al bekroond werden
met de Prix Bonpland, Prix Despalles en de prestigieuze titel Jardin Remarquable,
prijs van de minister van Cultuur.
De tuinen zijn toegankelijk
van 1 juni tot 20 september, elke dag van 14 tot 18 uur, uitgezonderd op
woensdag en donderdag die open staan voor ontvangst van groepen. Meer info: bertrande.delacoucette@wanadoo.fren www.jardins-vielsmaisons.fr
CHAMPAGNE PANNIER
Hoe kunnen we onze trip in
Aisne beter afsluiten dan met een bezoek aan de kelders van het champagnehuis
Pannier aan de rue Roger Catillon in Château-Thierry, hartje Vallée de la Marne.
Benevens de proeverij van de heerlijke Champagne is een bezoek aan de
middeleeuwse kelders onvergetelijk. Het ondergrondse doolhof vooral
volgestouwd met rijpende Champagne dateert uit de 12de eeuw en is
uitgebouwd in zalen voor bijeenkomsten, aansluitend een amfitheater, goed voor
300 zitjes, en drie vergaderzalen uitgerust met het modernste
projectiemateriaal. De unieke kelders staan open voor recepties, lunches en
uitgebreide Champagne-diners. Meer info: info@champagnepannier.com en www.champagnepannier.com
WESTENDE Morgen
zaterdag 6 juli viert De Lanteirne haar twintigste verjaardag met een muzikale
dag, interactieve show en dans, doorspekt met diverse eet- en drankstandjes in
de Calidris. Het wil een familiefeest worden waarbij we al onze vrienden en
klanten uitnodigen. Twintig jaar, het is alsof het gisteren was, stellen Pedro
en Charlotte De Clercq, geflankeerd door zonen Maxim en Gilles.
We noteren zomer 1992.
Het al geruime leegstaand pand Het Pannenhuis op de hoek van de Henri
Jasparlaan en de Westendelaan estaminet dat al dateert van in de jaren 1800
kreeg met Pedro De Clercq uit Moorsele en Charlotte Landuyt uit Zwevezele een
nieuwe eigenaar. We zijn beiden geboren en getogen binnen de horeca. Als jonge
verloofden waren we op zoek om iets uit te bouwen aan de kust. Pedro liet zijn
deskundig oog vallen op het leegstaand café Het Pannenhuis. We waren er meteen
verliefd op. We kochten het in november 1992, huwden voor alle zekerheid maar
zeker uit liefde een maand later en ja, op 19 april 1993 openden we de
deuren. Toenmalige burgemeester Frank Verlinde voorspelde ons een mooie
toekomst. En zie, vandaag zijn we twintig jaar verder en overgelukkig,
vertellen de gelukkig ogende Pedro en Charlotte.
STERKE
HORECAFAMILIE
De uitbaters zijn
allebei uit het beste horeca-hout gesneden. Charlotte Landuyt stond bij vader
en moeder jaren in de zaal van De Breughel in Zwevezele. In 1988 studeerde ze
glansrijk af al decoratrice-etalagiste. Maar het bloed kruipt waar het niet
gaan kan en Charlotte stond vijf jaar later aan de balie van haar eigen zaak De
Lanteirne. Ik deed het bij de start alleen, met een hulp in de keuken. We
serveerden vooral ribbetjes en kip aan het spit. Het was de bedoeling om er een
laatavond zaak van te maken, vertelt Charlotte, die als decoratrice De
Lanteirne op tijd en stond omtovert tot steeds weer een gezellige plaats. De
zaak liep als een trein en Pedro De Clercq toen werkzaam als
vertegenwoordiger bij brouwerij Duvel-Moortgat liet het bier over aan anderen
en stapte als oud-leerling van hotelschool Ter Groene Poorte de keuken in.
Ik ben blij dat ik 20 jaar geleden de sprong hebt gemaakt en gekozen heb om
zelf te koken, met dank aan het ganse team en niet in het minst aan Sweety (Charlotte), geeft Pedro graag
mee. Het energieke echtpaar kon en kan steeds rekenen op de medewerking van
Patrick, Ida, Gianni, Liesbeth, Luc, Jeanine, Christophe, Diane en onder andere
Gino, indien nodig.
RIBBETJES
& GASTRO
De Lanteirne is intussen
een begrip geworden in de regio. Een aanspreektitel als restaurant of bistro is
niet nodig. De Lanteirne staat voor kwaliteit en klasse. Gestart met simpele
smaakvolle ribbetjes en kip aan het spit schakelde de keuken, met Chef Pedro
aan het fornuis, over op klassieke gerechten met aandacht voor de regionale
seizoensgebonden producten. De ribbetjes zijn er vandaag nog, maar eerder op
bestelling om mee te nemen. De kippen maakten plaats voor al het beste wat uit
Noordzee en de polders komt, stelt Charlotte Landuyt. En of ze gelijk heeft.
De Lanteirne hoeft geen sterren, want deze liggen in het bord. Elk van de
schotels zijn betaalbaar en getuigen van topkwaliteit wat het huis tot een
begrip doet uitgroeien.
EETFESTIJN MET
MUZIEK
Zaterdag 6 juli verhuist
De Lanteirne voor eenmaal naar de Calidris aan de Strandlaan en ontvangt er
alle vrienden en klanten voor een spetterende muzikale dag die start om 13 uur
en afgerond wordt om 2 uur in de nacht. Diverse eet- en drankstandjes fleuren
het geheel af. Funky D zorgt met negen man voor een interactieve show tussen
het publiek met saxofonist, trompetist en percussionist. The Crowd brengt rock
van de bovenste plank. We hebben niet alleen veel te danken aan ons team maar
vooral aan onze klanten die steeds geloofden in ons kunnen. Het feest is dan ook
aan hen opgedragen. Of we er nog eens twintig jaar bijdoen is de vraag, maar
met onze gasten Maxim en Gilles ligt de weg wijd open voor hopelijk een nog
lang bestaan van De Lanteirne, besluiten Pedro De Clercq en Charlotte Landuyt.
20 Jaar De Lanteirne:
meer info tel. 058 23 91 13
Foto:
Twintig jaar De
Lanteirne kon niet ongemerkt voorbijgaan: Bahir Jabargeel, Gilles De Clercq,
Björn Broucke, Charlotte Landuyt, Diane Vroman, Gino Van Elverdinghe, Ilie
Albertdienst, Maxim en Pedro De Clercq zijn er klaar voor.
Genieten van een oneindig licht golvend platteland,
uitgestrekte stranden gesterkt door grillige granieten kusten, bloem- en
groenrijke tuinen, historische kastelen, onvergelijkbaar natuurschoon met daar
boven op mogelijks vier seizoen op één dag: dat kan alleen maar Cornwall &
Devon zijn, twee graafschappen in het uiterste zuidwestelijk puntje van
Groot-Brittannië, zeg maar de teen van Albion. Een lang gerekt stuk
natuurschoon met het Exmoor, Dartmoor en Bodmin Moor als speerpunten en Lands
End als toetje van de 350 km lange Heritage Coast die de voet van Engeland
beschermd.
REIZEN LAUWERS
brengt u in acht dagen tot in de kleinste hoekjes waar ooit piraten en
smokkelaars geschiedenis schreven, waar de tuinen zich meten met het aards paradijs,
waar de Lords en de Ladies elkaar voor de voeten lopen in hun veel te grote
kastelen, waar de zee dagelijks via eindeloos geklots tegen de ruwe rotsen
zorgt voor gratis concerten en het glooiend landschap het groen ziet gekleurd
met tienduizenden schapen en lammetjes die straks op de rijke tafelen eindigen
van de vele eetcafés en zich met klasse mengen in de strijd met de Fish &
Chips pubs. Voeg daarbij het milde zeeklimaat en je weet meteen dat het weer er
iets leuker is dan de rest van Groot-Brittanië.
EXOTISCHE TUINEN
Cornwall & Devon kan je best tussen het prille
voorjaar en het late najaar bezoeken. De ruim vijftig exotische tuinen liggen
er schitterend bij met kleppers als het Eden Project, Trebach Garden en onder
andere The Lost Gardens of Heligan.
Het EDEN PROJECT St.
Austell is voor elke liefhebbers van groen, bloemen, tropen en regenwouden een
must. De grote futuristische ballonnen zijn volgens de Britten uitgewerkt
tot de grootste broeikassen ter wereld. Het ganse project is door tuinman Tim
Smith uitgebouwd in een voormalige ruim 50 meter diepe kleigroeve met een
lengte van zowat 30 voetbalvelden. Het centrale gedeelte is goed voor het
regenwoud, geflankeerd door mediterrane tuinen die hun gelijke niet kennen. De
immense halve golfballen vervaardigd uit stalen gebinten overtrokken met
plastic zorgen ervoor dat de tropen en het regenwoud onnavolgbare wijze zijn
nagebootst. Eden Project stond al meerdere malen garant als filmlocatie. Meer
info: www.edenproject.com
En wat gedacht van de TREBACH
GARDEN in Falmouth, een unieke subtropische tuin uitgewerkt in een ruim
10 ha grootte ravijn, aflopend naar een privaat strand aan de Helford rivier,
stukje strand dat in de Tweede Wereldoorlog dienst deed als oefenterrein tot
voorbereiding op D-Day in 1944. Meer info: www.trebah-garden.co.uk
Men kan er daadwerkelijk in verloren lopen, in THE LOST GARDENS OF HELIGAN in St. Austell. Dit is
zonder meer een der grote favorieten van de Britten. Deze ruim 80 ha grootte
Victoriaanse tuinen zijn een streling voor het oog. De wandeling door de
subtropische jungle is een ware belevenis. De bijwijlen steile hellingen laten
aan het eeuwenoude bosgebied niets aan de verbeelding over. Sommige bomen zijn
meer dan 300 jaar oud terwijl de moeraslanden zorgen voor een ongekende flora
waar elke plant en bloem met elkaar wedijveren voor kleurrijke schoonheid met
de camelias en rododendrons als grote winnaars. Meer info: www.heligan.com
SMOKKELEN IN POLPERRO
De grillige kustlijn, de honderden baaitjes, inhammen en
grotten zijn vandaag bezienswaardigheden en kleuren de tientallen lieflijke
vissersdorpjes die ooit de pleisterplaats vormden voor smokkelaars, piraten en
doorgewinterd geboefte dat zeelui te lijf ging om te overleven.Het wordt je meteen duidelijk, Cornwall en
Devon waren ooit gereputeerde smokkelaarnesten. Hoe lieflijk Polperro gelegen
tussen Looe en Fowey vandaag ook mag ogen, ooit was dit haventje van de
Cornish vissers een smokkelaarhol en schuilplaats voor niets ontziende piraten.
Geprangd tussen twee granieten flanken aan de Pol rivier is Polperro uitgebouwd
met een wirwar van straatjes en steegjes. Waar amper een eeuw geleden overdag
het vissersdorpje zijn Catch of the day aan
de man bracht zag het leven er bij nacht en ontij gans anders uit. Krakende rollende
vaten whisky en balen tabak vonden gretig hun weg naar alle mogelijke obscure
baaitjes en onherbergzame schuiloorden. Een dagelijks muskettengevecht tussen
douanen en smokkelaars waarbij naast heel wat whisky ook heel wat bloed
vloeide.Je herbeleeft het allemaal in
het Smugglers Museum.
TRENDY ST. IVES
Ander pittoresk vissersdorp is St. Ives, intussen een
toevluchtsoord voor heel wat artiesten van allerlei pluimage, waar de
piepkleine vissershuisjes zij aan zij voor een uniek beeld zorgen. Het
voormalige vissershaventje leeft vandaag niet langer meer van de sardienen maar
van het toerisme. Gelegen aan de meest zonnige kant van de Heritage Coast maakt
men van St. Ives het Saint-Tropez van Cornwall. Het mag dan wel niet de
grandeur van de Franse badstad kennen, het is er des te leuker flaneren tussen
eeuwenoude geschiedenis en het mondaine kunstenaarsleven, vooral te vinden in
de enge steegjes. Aan de boord van het strand kan men zich te goed doen aan de
onvergelijkbare Fish & Chips die
men er bij bosjes weet te vinden. Een must voor elke bezoeker. Hier smult men
letterlijk geschiedenis. Vandaar ook dat de regisseur van de Pirates of the Caribbean voor St. Ives
koos als locatie.
THE VALLEY OF ROCKS
Op stap in Cornwall & Devon loopt in het noorden van
deze laatste met The Valley of Rocks een unieke verzameling rotsen aan het
dorpje Lynton-Lynmouth. Deze kliffen vormen het decor van een effenaf
schitterende wandeling, met aan de ene kant een bijzonder ruige flank en aan de
andere kant een onmetelijke diepte waar de golven uiteenspatten tegen de
onvermurwbare rotsen. Ideale gelegenheid om even uit te waaien en te genieten
van de pracht die dit stukje Devon weet te bieden. Wie de wandeling rond de
rotsen rondmaakt kan de klim naar het dorpje vermijden door aan boord van de
Lynton & Lynmouth Cliff Railway te klimmen, ultra steil ritje met een
kabelbaan die werkt op hydraulische krachten.
CLOVELLY
Een van de meest aantrekkelijke plaatsjes langs de kust
van Noord-Devon is Clovelly. Het dorpje, goed voor een kleine 2000 inwoners, is
een vissersdorpje dat betere tijden gekend heeft. Het pittoreske aan deze toeristische
trekpleister is dat het bijzonder steil is en geplaveid is met ronde glad gelopen
kinderkopjes, wat de afdaling en of beklimming bij nat weer bijzonder moeilijk
maakt. Het dorpje is omwille de steilheid volledig autovrij. Men kan zijn wagen
kwijt op de parkeerhaven boven het dorp. Wie als toerist het vissersdorpje wil
bezoeken, trekt naar het bezoekerscentrum en betaalt toegangsgeld. Na de zware
afdaling kan men (tijdens drukke dagen) eventueel terug met een taxidienst die
zich voor de ingang van het Red Lion Hotel bevindt. Bij laden en lossen van
bijzonder vervoer of boodschappen behelpen de bewoners zich van sleden, al dan
niet getrokken of gedragen door ezeltjes.
UPSTAIRS DOWNSTAIRS
Wie het begrepen heeft op de grandeur van Lords en de
Ladies met stevige lonk naar de ons hier gekende BBC-reeks Downton Abbey
vindt ruim zijn gading in een bezoek aan Lanhydrock House & Gardens in
Bodmin, wellicht het mooiste Victoriaanse landgoed in Cornwall, gebouwd in de
17de eeuw. Gelegen in een 450 ha groot zwaar bebost park en omringd
van een gigantische tuin, bieden de 49 kamers een uniek beeld van hoe het er in
de vorige eeuwen aan toe ging binnen het rijk der edellieden. Alle vertrekken
zijn zo goed als instap klaar. Men waant zich uitgenodigd om te genieten van de
rijk gedekte tafelen, zich te ruste te leggen in een van de gigantische bedden
of zo maar even te kuieren in de unieke tuin, ingezet door een kantelen
poortgebouw. De rijk ingevulde vertrekken weerspiegelen de grandeur van het
Victoriaanse tijdperk. Mochten we de sfeer snuiven van illustere vertrekken van
de Lord and the Lady of the house, de
kamers van de footman en de butlers,
dan bleven de deuren helaas dicht waar de lagere dienstmeisjes en huisknechten
zich te ruste legden onder de zoldering.
DE MAGIE VAN DE MOORS
Cornwall & Devon worden steevast de heidegronden van
Groot-Brittannië genoemd. Dartmoor, Exmoor en Bodmin Moor zijn drie
heidegebieden rijk aan wilde natuur en kijken terug op een rijke geschiedenis.
Dartmoor is zonder meer de laatste grote wildernis van Zuid-Engeland. Het meet
om en bij de 1.000 km² en zit bol historische herinneringen. De granieten hoogvlakten,
de grafheuvels, de neolithische stenen, de heuvelforten en de vele kruisen zijn
de stille getuigen van de vele prehistorische nederzettingen. Vandaag gaat het
er een stuk vrediger aan toe en grazen runderen en schapen op de open stukken.
En ja, filmliefhebbers weten het beslist: Dartmoor was de locatie van The Hound of het Baskervilles, het meest
geliefde Sherlock Holmesverhaal van auteur Sir Arthur Conan Doyle.
Nog meer graniet is te vinden in Bodmin Moor. Ook hier
niets dan overblijfselen uit de neolithische tijd. Men hoeft geen boekenworm te
zijn om zich de roman Jamaica Inn van
Daphne du Mauriers te herinneren, waarin smokkelaars, piraten en
liefdeshistories de scepter zwaaien.
Exmoor laat dan weer afwisselend kust en land bewonderen.
Het nationaal park staat bol van de heerlijke wandelingen, historische dorpjes
en badplaatsen, beschermd door steile granieten kliffen die voor een
schitterend panoramisch beeld zorgen. De ruige kliffen aan de noorden zijn de
hoogste van Engeland met Great Hangman als topper met een hoogte van 244 meter.
KING ARTHUR
Cornwall
kan je niet doorheen zonder dat je sporen van de legendarische King Arthur
ontmoet. Geniet dan ook van een fraaie wandeling in Tintagel, waar op een hoge
rots je nog de ruïnes vindt van de plaats waar de man die het zwaard Excalibur uit een rots trok zou geboren zijn.
Mits heel wat verbeelding schuift de hele legende met King Arthur, Guinevere,
Lancelot en de broertjes Gaheris en Gareth je zo voor de ogen. De omgeving is
effenaf prachtig en bij laag water kan je de grot binnenwandelen. Voor zij die
slecht uit de voeten kunnen, wacht een King Arthur taxi die je voor een
prikje van en naar het strand brengt, met uitzicht op het kasteel, of wat daar
van overblijft.
LANDS END
Helemaal
een attractie is een bezoek aan Lands End, het uiterste puntje van Cornwall,
letterlijk te vertalen in Het einde van het land. Het is dan ook een niet te
missen uitstap voor een dagje uit. Hier gaan de weergoden dan ook elke dag met
elkaar in de clinch. Je kan er toekomen in een fikse regenbui en even later je
in de zon laten vereeuwigen met de wereldbekende wegwijzer. Blijf je er een
paar uurtjes, verschiet er niet van dat je met windkracht 9 Lands End kan
verlaten. Maar dat mag je niet afschrikken dit prachtig stukje Cornwall links
te laten. Voor de kinderen wacht een soort Disneyland, maar het is vooral de
natuurliefhebber die het meest zal genieten van zijn bezoek aan Lands End.
Op
een boogscheut van Lands End kan je in Marazion (dichtbij Penzance) nog genieten
van de Britse versie van de Mont Saint Michel in Frankrijk. Men noemt het hier
een getijdeneiland. Bij hoogwater is het eiland enkel te bereiken met een boot,
bij laagwater kan men er te voet naartoe. Het kasteel is sinds de 17de
eeuw in handen van de familie St. Aubyn. Marazion en Penzance waren zoals zowat
overal aan de ruige zuidkust van Cornwall ooit de ideale pleisterplaatsen
voor smokkelaars en piratennesten. Meer info: www.sintmichaelsmount.co.uk
Deze paradijselijk trip voor natuurliefhebbers kan nog
dit jaar ingevuld worden met een 8-daagse trip met vertrek op 1 september 2013.
Meer info: www.lauwers.be
Relais & Châteaux Hotel Heritage,
Restaurant Le Mystique
in Brugge
behaalt het
internationaal milieulabel
Groene Sleutel
Bond Beter Leefmilieu en Toerisme
Vlaanderen reikten vandaag een Groene Sleutel uit aan het Relais &
Chateaux Hotel Heritage.De Groene
Sleutel is een internationaal kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische
logies en attracties, die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en
energie te besparen.
Met het
behalen van de Groene Sleutel engageert het Hotel Heritage te Brugge zich om op
een duurzame en milieuvriendelijke manier te werk te gaan.Om de sleutel te krijgen, moet het hotel
voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en mobiliteit.Hiervoor heeft het hotel met heel zijn team
zijn beste beentje voorgezet, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort. Het
verkrijgen van de Groene Sleutel is dan ook een waardevolle erkenning voor het
harde werk dat het milieubewuste personeel van het hotel dagelijks levert.
De lagere
energiefactuur is uiteraard leuk meegenomen maar het belangrijkste is dat
hotelgasten dankzij het kwaliteitslabel voortaan weten dat ze bij het Hotel
Heritage milieuvriendelijk verblijven!Zo daalde de energiefactuur met ± 50% !
Om de
Groene Sleutel te behalen, leverde het Hotel Heritage heel wat
inspanningen.Dit ging gepaard met
doorgedreven renovatiewerken waarbij de totale investering om en nabij de
1.100.000 EUR bedroeg.Deze historische
parel, pal in het centrum van de stad Brugge, op amper 50 m van de Markt kijkt
in ieder geval verder dan de pure investering.Door duurzaam te ondernemen, besparen we geld dat we opnieuw kunnen
investeren in de meest optimale dienstverlening voor onze hotelgasten, verduidelijkt Johan Creytens, eigenaar en general manager van Hotel
Heritage.
Eerst
werd een energiemanager aangesteld die het algemene energieverbruik in het hele
hotel analyseerde en adviseerde waar kon worden bespaard. Volgend op de energie
audit, werd de traditionele verlichting zoveel mogelijk vervangen door
LED-verlichting en spaarlampen. Tegelijkertijd werd het waterverbruik voor een
groot deel teruggebracht dankzij de installatie van waterbesparende
douchekoppen en kranen met drukverminderaars. Het hotel doet aan afvalsortering
en preventie, waarbij ook gasten worden aangespoord om hun afval te sorteren
door middel van stijlvolle maar opvallende gescheiden afvalbakken in de
lobby.En in de hotelparking werden
zelfs enkele parkeerplaatsen voorzien met oplaadmogelijkheden voor elektrische
wagens. Kortom, het hele team van Hotel Heritage is gebeten door de
milieuvriendelijke microbe!
Het
behalen van de Groene Sleutel is mede te danken aan de onverminderde inzet van
het personeel. De werknemers worden sinds jaar en dag getraind in ecologisch
verantwoord handelen alsook in correcte sortering en recyclage van afval om
milieuvriendelijker te werk te gaan. Daarbij wordt het personeel bovendien
aangespoord om hun groene gewoonten op de werkvloer ook thuis verder te zetten.
Het Hotel
Heritage is een architecturale parel met historische uitstraling. Met het
behalen van de Groene Sleutel hoopt het hotel nu een voorbeeldfunctie te
vervullen voor duurzaam ondernemen met respect voor het milieu onder de plekken
waar men kan overnachten in het centrum van Brugge.
Johan
Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage: Het behalen van de
Groene Sleutel betekent een absolute meerwaarde voor ons hotel en restaurant in
het centrum van Brugge. Wij zijn al lang
actief bezig met het milieu en het verkrijgen van officiële erkenning via dit
kwaliteitslabel spoort ons dan ook aan om elke toekomstige investering op een
duurzame manier te onderzoeken en uit te voeren. En het belangrijkste is uiteraard dat onze
hotelgasten er alle voordeel uit zullen halen, zowel op vlak van comfort, als
op vlak van dienstverlening. Onze groene toekomst begint nu pas goed!
Relais
& Chateaux Hotel Heritage, biedt zijn klanten een eerste klasse service en
een moderne hotelervaring van hoog niveau.
Sinds
2005 biedt Hotel Heritage als eerste Brugs hotel gratis hogesnelheidstoegang tot
het internet aan.
Wie houdt van onverzadigbare zon, ongerept natuurschoon,
een vleugje avontuur, botanische tuinen, azuurblauwe zeeën, hagelwitte
stranden, liefhebber van een smaakvolle regionale en of exotische keuken en
daarbij nog wat kennis wil maken met een flinke brok koloniale geschiedenis,
dan vindt u dit allemaal in The Gambia zeg maar Gambia het kleinste land aan de schitterende westkust
van Afrika. Ideaal in de winter, heerlijk in de zomer.
Gambia is een voormalige Britse kolonie en zonder meer
hetkleinste land van Afrika, meet
11.300 km² en telt 1,5 miljoen inwoners of een bevolkingsdichtheid van 135
personen per km². Het land is zowat volledig omgeven door Senegal. De
munteenheid is de Dalasie (1 euro = +/ 40 Dalasies) en men spreekt er Engels,
Mandinka, Wollof, Jola en onder andere Peul, maar in de hotels spreekt men vlot
Engels en Frans. Wie ten volle wil genieten van de vele troeven die deze
prachtig Afrikaanse parel te bieden heeft, mag niet nalaten het witte strand
even te ruilen voor enkele tochtjes in het bijzonder fascinerende
hinterland.Voeg daarbij de bijzonder
kleurrijke markten waar fruit, groenten en confectie aangeboden wordt en je
inlandse trip kan niet meer stuk.
COCO OCEAN RESORT & SPA
Om dat alles in optimale vakantiestijl te beleven is het
5-sterrenhotel Coco Ocean Resort & Spa de ideale uitvalsbasis. Zonder meer
het beste hotel in Gambia. Het op en top romantische paradijs ligt aan de
boorden van de Atlantische Oceaan met ongerepte hagelwitte stranden, uitgebouwd
met witte villas in Moorse stijl, opgetrokken binnen tropische tuinen, wat
voor een aangename temperatuur zorgt. Het ligt net buiten het gewoel van de
stad, maar niettemin slechts op enkele minuten van tal van pittoreske
winkeltjes en eethuisjes. De service is er onberispelijk en aan de balie wordt
men steevast geholpen door Hadi, Khaled en de niets ontziende Mary die uw
verblijf tot in de puntjes verzorgen.
COCO OCEAN SUITES
De aankomst in de lobby lounge van Coco Ocean Resorts
& Spa is zonder meer indrukwekkend. Onder het licht gewuif van palmbomen,
leidt een zee van ruimte je naar een van de 85 Dôme Suites, Junior Suites, De
Luxe Suites, Superior Suites, Royal Suites en onder andere een Superior
Clubhouse of Beach House. Elk van deze verblijven zijn een streling voor het
oog en zijn paradijselijk mooi, met alles er op en er aan, aansluitend terras
en of balkon, troeven om optimaal te genieten met zicht op het maagdelijk witte
strand en kabbelende Atlantische Oceaan dat als muziek in de oren klinkt.
SPA
Wie niet alleen wil genieten van de natuurlijke troeven
van Coco Ocean kan ook het lichaam verwennen in een van de 14 massagekamers,
een Marokkaanse hammam en onder andere een thalassazwembad. Een topteam zorgt
ervoor dat het je aan niets ontbreekt. En ja, je komt als herboren terug na een
van de vele lichaamsbehandelingen waarbij rust en zalig genieten de ordewoorden
zijn.
RESTAURANTS
Coco Ocean Resorts & Spa is er niet alleen om geest
en lichaam te verwennen, maar schenkt veel aandacht aan de innerlijke mens.
Uitgebouwd op verschillende niveaus laat de Chef de keuze tussen drie
restaurants: klassieke Westerse keuken, Thaise keuken en streekgebonden keuken.
Zonder daarbij het uitgelezen ontbijt te vergeten. In elke van de restaurants
wordt alles steeds aan tafel bediend. Geen buffetten in Coco Ocean. Wie op een
of ander speciaal dieet is of vegetarisch wil tafelen krijgt een ruime keuze
voorgeschoteld. Is ontbijten of lunchen aan de boorden van de Atlantische
Oceaan een onvergetelijk moment, dan zijn de romantici de koning te rijk s
avonds te kunnen dineren bij kaarslicht en licht zwoele muziek wat de sfeer
optimaal invult.
Het is duidelijk, Coco Ocean Resorts & Spa is top in
The Gambia, ideaal voor rustzoeker, zonneklopper en levensgenieter.
PROMOTIE SILVERJET
Wie dat alles wil ontdekken in zijn pure vorm, Silverjet brengtu graag naar Gambia en zorgt daarbij voor
extra promotie voor vertrek tussen nu en 31 oktober . Echter wel voor zij die
boeken voor 31 mei: 9 dagen/7 nachten voor slechts 750 euro in plaats van 1.079
euro:vluchten Brussel-Banjul-Brussel, 7
overnachtingen met ontbijt en vervoer luchthaven Banjul inbegrepen.
De kleurige brochure Silverjet kan gratis bekomen worden bij uw
vertrouwde reisagent en via www.silverjet.be
Het familiale hotel *** Soll Cress in Koksijde
heeft zopas een Groene Sleutel in de wacht gesleept.Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen
reikten vandaag in Sandton Grand Hotel Reylof een 'Groene Sleutel' uit aan 100
toeristische ondernemingen. Het label is een erkenning voor de extra
inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te
sparen.
Sofie Vandamme Hotel Soll Cress
kijkt met tevredenheid terug op de erkenning: Zo werden dit jaar de
mazoutketels vervangen door gasbranders, werden alle bedlampjes in de kamers
vervangen door led lampjes, maakte we de keuze voor toiletpapier, servetten en
handdoekrollen met Eco label enz. Ook wordt onze jaarbrochure voortaan gedrukt
op 100% gerecycleerd papier. 101 kleine dingen die samen zorgen voor het behoud
van de natuur. De natuur die U zo belangrijk vind als u bij ons op vakantie
komt.
Jaarlijkse onafhankelijke
controle
Hotel Soll Cress*** bewijst dat
deelnemende ondernemingen de Groene Sleutel niet zomaar krijgen. De laureaten
moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit.
Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen
zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval
en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren
activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud,
voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar
opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury
met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische
sector kent het label toe.
Ook de
Nederlandse Consumentenbond stelde vast dat de Groene Sleutel een kwaliteitsvol
label is. Zij onderzochten de waarde van 5 toeristische ecolabels. Enkel De Groene
Sleutel doorstond de test.
100 groene logies en
attracties
Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels
voor het zevende jaar op rij uit. 10 campings, 26 jeugdverblijven, 27 hotels,
11 gastenkamers, 10 attracties, 13 meetinglocaties, 2 vakantiewoningen en 1
vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. In het totaal 100 groene logies en
attracties en dat zijn er elf meer dan vorig jaar.
Hart voor Gambia Westende steunt
dovenschool in Afrika
Audiometer voor
St-Johns school for the Deaf
De Westendse vereniging omtrent ontwikkelingshulp voor
minder bedeelden in zwart Afrika, Hart voor Gambia Westende, met drijvende
kracht Helena Clybouw ofte Mama Gambia, is zopas terug uit Gambia. Naast heel
wat andere goederen wist men een gloednieuwe gecalibreerde audiometer en
hoorapparaten te schenken aan de St-John school for the Deaf in Kanifing. Deze aankoop
is mogelijk gemaakt met de steun van vele onbaatzuchtige schenkers, het
Noord-Zuid Comité Middelkerke en onder andere de vzw MEDIOS Oostende, dat op
mondiaal vlak heel wat steun verleend aan ontwikkelingsprojecten.
St-John's school for the Deaf in Kanifing is de enige
school in Gambia voor dove kinderen. Deze school startte in 1984 met zeven dove
kinderen-leerlingen. Vandaag telt men er 245 die les krijgen van 39 leraars en
vijf assistenten die allen dagelijkse zorg verlenen aan de kinderen. Heel wat
van die leerlingen zijn doof geboren. Malaria en meningitis zijn andere
boosdoeners die voor doofheid zorgen in Gambia. Ondanks het grote aantal doven
zijn er weinig mogelijkheden voor dove kinderen om school te lopen of een vak
aan te leren. Dove mensen hebben hier dan ook beduidend minder kans op werkgelegenheid.
De studies in de dovenschool lopen vanaf de kleuterschool tot de kinderen en
leerlingen uiteindelijk een vak onder de knie hebben. Naast de Britse wordt hen
ook de Nederlandse handtaal aangeleerd waardoor ze meer kansen krijgen tot
zelfredzaamheid met grotere kansen op de jongeren- en volwassen arbeidsmarkt,
vooral gericht op handenarbeid. Hiervoor werd recent een extra studiejaar hout-
en metaalbewerking aan de school toegevoegd. Het werk van principal Daniël
Mendy en vice-principal Marian Allen verricht hier wonderen, activiteiten die
we al een paar jaar op de voet volgen. Beide directieleden ontfermen zich elke
dag persoonlijk over het welzijn van hun leerlingen, vertelt Helena Clybouw,
gelukkig met het tot nog toe bereikte resultaat.
AUDIOMETER
Naast een container aan hulpgoederen, onbaatzuchtig
verscheept met het Belgische marineschip Godetia onder leiding van commandant
Luc Desanghere en keurig geleverd aan de kade in Banjul waar Peter
Vanslambrouck (Stedenband Oostende en werkzaam in Banjul) de goederen netjes in
bewaring hield in het Banjul City Council tot de komst van Mama Gambia. Topstuk
van onze zending dit jaar was de gecalibreerde audiometer die we na heel wat heel
wat solidariteitsacties en stevige steun van MEDIOS Oostende konden aankopen,
aansluitend divers medisch materiaal. Een audiometer maakt het mogelijk om het
gehoorverlies te meten. Hoeft het gezegd dat de directie tevreden was?Voor hen is dit een stuk van absolute
goudwaarde en een troef om de dove kinderen nog beter te begeleiden, stelt
Helena Mama Gambia Clybouw.
ISMAILA BAH
Maar er is nog meer waar Hart voor Gambia Westende zich voor
inzet. Bij een eerder bezoek aan de dovenschool St-John, ontfermt Mama Gambia
zich al drie jaar over Ismaila Bah, een nu 16-jarige dove wees die pas sinds
hij 14 werd naar de school kon gaan. Mama Gambia vertelt: Als wees had de
jongen het zeker niet makkelijk. Hart voor Gambia Westende koos ervoor om hem
te steunen in zijn studies. En ja, de jongen doet het opperbest. Zijn rapporten
zijn meer dan goed en volgens principal Daniël Meny doet Ismaila zijn uiterste
best.Ismaila is doof geboren maar
dankzij de eerste testen met de audiometer kan hij op één oor ietwat horen. De
door ons ook geschonken hoorapparaten zijn hier dan ook meer dan welkom.
PROJECTEN
Hart voor Gambia Westende is hiermee evenwel niet aan
haar proefstuk toe. Eerder al werden waterputten, groentetuinen en onder andere
koeien en ezels en trekwagentjes aangekocht, projecten die intussen flink
lopen. We blijven niet stil zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een
gloednieuw project inzake het kweken van kippen, aansluitend verkoop van
eieren, ten bate van de St-Johns school for the Deaf. Wie ons op de een of
andere manier wil helpen is steeds welkom, besluit Helena Clybouw.
Meer info: Hart voor Gambia Westende, 0486 20 19 44 of
via e-mail: mamagambia@gmail.com
Jonge Oostendenaars samen aan het fornuis
in Andromeda Hotel Oostende
Twee nieuwe chefs in
gastronomisch restaurant Gloria
Het
gastronomisch restaurant Gloria, de culinaire tempel van het viersterren
Andromeda Hotel & Thalassa, heeft twee nieuwe chefs aan het fornuis. Met de
Oostendenaars Laurent Vandekerckhove (26) en Frederik Vermeersch (20) waait een
vernieuwde trend doorheen het huis. Dat alles onder het toeziend oog van
F&B manager Mike Deloddere.
Beide
jonge Oostendenaars stonden al een tijdje onder leiding van meesterkok Stijn
Cornelis, al diverse jaren in de keuken van de Gloria, een man van vele
oorlogen en onder andere finalist van de prestigieuze kookwedstrijd
Gastronomische Club Prosper Montagné. Directeur Andromeda Hotel & Thalassa
Sabine Friederichs vertelt: Chef Stijn Cornelis sukkelt de jongste tijd fel
met de gezondheid. Op doktersadvies diende hij het kalmer aan te pakken. Niet
direct de gemakkelijkste oplossing wanneer men weet dat naast restaurant Gloria
de keuken ook nog instaat voor brasserie De Renommee. Stijn verkoos voorlopig
de pollepel ter zijde te laten en genezing af te wachten. Op zoek naar een
nieuwe Chef dus. Tot we tot het besef kwamen dat we die in eigenlijk in eigen
huis hadden. Weliswaar beiden jong, maar volgens Stijn Cornelis boordevol
talent. De keuze viel op Laurent Vandekerckhove om de scepter te zwaaien, met
Frederik Vermeersch als rechterhand. Het duo levert knap werk.
KLASSIEK
MET MODERNE TOETS
Laurent
Vandekerckhove, net als Frederik Vermeersch, oud-leerling Hotelschool Ter
Groene Poorte Brugge, ziet in die promotie de kans om zich te bewijzen. Ik ben
blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met beide handen. Ik volg dan ook
graag het credo van mijn vorige baas Stijn Cornelis. Zijn leuze alleen verse
marktproducten zorgen voor klassenschotels willen we in onze keukenploeg steeds
hoog in het vaandel laten wapperen, zegt de kersverse nummer één aan het
fornuis van de Gloria, geflankeerd door Frederik Vermeersch, waarmee hij
bijzonder goed opschiet. Gastronomen en lekkerbekken konden het intussen
beamen. De keuken is klassiek, voorzien van een ruime toets moderne en
eigentijdse toetsen. De schotels zijn stuk voor stuk juweeltjes. Niet alleen
inzake smaak, maar vooral ook qua presentatie, die in de zaal een knap
verlengstuk kennen via de doorgewinterde zaalmeesters Didier Hamers en William
Van Daele.
Wie het eens anders wil dan gewoon te tafelen en zich
eens los wil rukken uit het stramien van klassenrestaurants en tegelijk wil
genieten van een gastronomisch hoogstaande keuken, tot in de puntjes verzorgd
inzake bediening, zit goed in Domaine de la Blommerie in Moeskroen.
In Moeskroen? Schrik niet van de afstand, op amper 45
minuutjes uit de Westhoek ligt Domaine de la Blommerie aan je voeten. Een
domein waar de lekkerbek, de feestvierder, de zakenman of de familie zich kan
storten op een culinaire belevenis die zijn gelijke in de regio niet kent. Men
kan er tafelen met zijn tweetjes of samen een feest op het getouw zetten tot
500 man. Dat alles in een schitterend kader met pittoreske binnenkoer en
oergezellige zaaltjes die geschiedenis ademen, getekend Christophe en Nathalie
Baert. Onder hun beidjes stichtten ze in 1999 Domaine de la Blommerie, domein
dat een voormalig landbouwer te koop stelde. We mochten de kans niet laten
voorbij gaan en trokken naar het stadbestuur om er ons project een feestzaal
met traiteur uit te bouwen. Drie jaar later openden we met een trouwpartij op
paasmaandag 2002. Intussen zetten we ook de traiteurzaak La Maison Baert, het
levenswerk van vader Daniël Baert, verder. Vandaar dat we ook meewerken aan tal
van evenementen, als totaal organisator of als medewerker aan een of andere
receptie, bijeenkomst, productvoorstelling en onder andere ontvangst van
bedrijven. Het kan ook bij de klant thuis of in het bedrijf, alles op maat en
naar wens van de klant. Gezien onze ligging aan de Franse grens werken we
uiteraard niet zelden in het buitenland. Onze ploeg medewerkers is hierop
ingesteld en vult graag eender welk feest in, vertelt Chef Christophe Baert,
eminente kok en ondervoorzitter Euro-Toques België.
SENCE DE LA BLOMMERIE
De naam Domaine de la Blommerie is afgeleid van Sence de
la Blommerie, de naam van de voormalige boerderij, via een lokale amateur
historicus ontdekt in 1780. Het lag voor de hand dat we kozen voor dit stukje
erfgoed, in de volksmond gekend als De Blommerie. In onze zalen kunnen we tot
400 mensen ontvangen voor een culinair feest aan tafel, indien gewenst uit te
breiden met tent, dan goed voor zowat 700 man. Ons Salon du Pré Vert is daarnaast
ook nog goed voor een 120 tal gasten aan tafel. Daarnaast gaan we ook op
locatie met onze ploeg, steevast goed voor een vijftiental vast medewerkers,
bij festiviteiten aangevuld met extras, geeft Christophe Baert nog graag mee.
VAN PORTUGAL TOT JAPAN
Chef Christophe Baert is niet alleen een begenadigd
meesterkok, maar is telkens daar te vinden waar grote culinaire evenementen op
het getouw staan. Als ondervoorzitter Euro-Toques België is hij een graag
geziene gast op kookdemonstraties terwijl hij bij gelegenheid laat zien dat hij
het hart op de juiste plaats heeft. Voorbije winter was hij nog met collega
meesterkok Frans Saint-Germain uit de gelijknamige salons in Diksmuide, de
sleutelfiguur in de actie Gouden Gids en Restos du Coeur in Oostende, waar het
duo kookte voor de minder bedeelden uit de Stad aan Zee.
De Chef was eerder al te zien op de Belgische Week in de
Pestana Palace Lisabon in Portugal, kookdemonstraties in Sofia (Bulgarije) in
het kader van Euro-Toques en onder andere recent nog als co-chef in Hilton
Osaka, Japan.
FAMILIEBUFFET ALL IN
Wie de kookkunsten uit Domaine de la Blommerie letterlijk
aan de tand wil voelen, kan dit tegen de prijs van 50 euro per persoon
(kinderen onder de 10 jaar: 15 euro), aperitief met hapjes,Groot Buffet Entre Terre & Mer, keuze
tussen drie warme hoofdgerechten, succulente kaastafel naar keuze, uitgebreid
nagerechtenbuffet, wijnen, water en koffie inbegrepen tot 16.30 uur. Daarna
muziek met dj en amusement tot 19 uur. Dat alles op de zondagen 2 juni, 9 juni en
16 juni, 8 september, 20 oktober,vrijdag 1 november, zondag 24 november en woensdag 25 december.
Reserveren is aanbevolen.
Hoera!De Oosterscheldekreeft is weer in het land en
is traditiegetrouw in de beste restaurants te genieten tot 15 juli. Deze
delicatesse behoort tot de vele heerlijkheden binnen de likkebaardende Zeeuws
Zilte Zaligheden, zonder meer het nec plus ultra dat onze Noorderburen te
bieden heeft. Het inhalen van de Oosterscheldekreeft is hiermee aan zijn 13de
editie toe, getekend Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.
Onder ruime belangstelling mocht Erica Terpstra,
voormalig Europees en Nederlands zwemkampioene, aan boord van het vlaggenschip Frisia
de eerste Oosterscheldekreeft anno 2013 in ontvangst nemen. Zij schoof de nog
spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Marco Verspeten van restaurant
De Etage in Bruinisse. Honderden genodigden smulden zich naderhand te pletter
aan de Oosterscheldekreeft. Een festijn dat compleet werd gemaakt met een
heerlijke Spaanse fles Treixadura 2011 van Bodega Terra do Castello. Een
frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met toetsen van
appel en grapefruit.
NOTABELEN OP DE GOLVEN
Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat
traditiegetrouw de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen
van de eerste Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de
notabelen op hun paasbest op de Oosterschelde smullen van al het lekkers uit
Zeeland. Dat alles in een vlekkeloze organisatie van De Kring van de
Oosterscheldekreeft, getekend Balth Roessingh.
RESTAURANTS
Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de
Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, nog tot 15 juli te genieten in
deze restaurants, en daarna zolang de voorraad strekt.
Wie ooit proefde van de Oosterscheldekreeft zal het
beamen, dit is een exclusief product. Luit Ezinga, voorzitter van de Kring van
de Oosterscheldekreeft hierover: Dergelijk product moet men koesteren. Daarom
staken een gerenommeerde restaurants de koppen bij mekaar en bundelden hun
expertise samen in de Kring van de
Zeeuwse Kreeft, nu twaalf jaar geleden. Het doel is evenwel hetzelfde gebleven,
maar de naam wijzigde zich in 2011 tot Kring
van de Oosterscheldekreeft. Alle Zeeuwse kreeften zijn immers afstammelingen
van de kreeften uit de Oosterschelde. Als topper van de Zeeuwse Zilte
Zaligheden staat de Oosterscheldekreeft dan ook elk jaar steevast op het
erepodium.
Het is meteen duidelijk, de Oosterscheldekreeft wordt
door Chefs en kenners zonder meer de Roll Royce onder de kreeften genoemd, een
subliem buitenbeentje vanwege zijn DNA. Door de leefomstandigheden in de
Oosterschelde heeft deze exclusieve kreeft zijn eigen blauwdruk gevormd.
Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction
Communication)
Is
de Oosterscheldekreeft de ongekroonde keizer van de Zeeuws Zilte Zaligheden,
dan zijn die producten in de beste huizen te genieten en vooral te proeven. Elk
eethuis of restaurant dat zichzelf respecteert pakt uiteraard uit met de
Zeeuwse troeven. Onder het motto Tour de
Culinair trokken we doorheen een flink stuk van Zeeland en proefden van
brood, appels, pannenkoeken, mosterd, jam en zaten aan enkele lekkere tafels.
Het Culinair Zeeuws Erfgoed ofte De Smaak van Zeeland
wordt ons voorgesteld op Camping de Brem door campinguitbater en
restauranthouder Daniël Viergevers, geflankeerd door Ingrid Stieber, die zich
inlaat met de landelijke organisatie van Lekker Püh, lekker eten naar een
gezond gewicht. Ingrid Stieber wil een aanslag doen op ieders gewicht en stelt
dat overgewicht bij jongeren een groot probleem aan het worden is. Geen nood,
wie haar boek Lekker Püh leest, ziet zichzelf wegsmelten. Ook ik woog ooit 130
kg en dank zij mijn groeidiagrammen en BMI toepassingen bekwam ik opnieuw mijn
gezonder gewicht, gaf Stieber mee. De lichte gezonde Zeeuwse lunch
onderstreepte het pleidooi, lunch helemaal in de lijn van Camping de Brem en
restaurant Smaek, Hoogenboomlaan 11a in
4325 DD Renesse, info@campingdebrem.nl en www.campingdebrem.nl
FRUITBEDRIJF DE MUYEHOF
De Muyehof in Nieuwerkerk is het biologisch fruitteelt
bedrijf van Ingeborg Buitink en en Pieter Jans Jansonius. Op 10 ha telen zij
tien rassen appels en drie rassen peren. Daarnaast houden ze een koppel Suffolk
schapen en vijftien bijenvolken. We hebben slechts één missie: het produceren
van mooi en lekker fruit met echte voedingskwaliteiten. In ons fruitbedrijf
maken we dan ook graag plaats voor dier en natuur, zegt Pieter Jans Jansonius
die zijn landbouwactiviteiten opgaf voor zijn eigen fruitbedrijf. Meer info:
Fruitbedrijf De Muyehof, Platte Capelledijk 4 in 4306 Nieuwerkerk, pieterjans@xs4all.nl
SPELT BAKKERS
Wie het nog eens wil meemaken hoe brood ambachtelijk
gemaakt wordt kan terecht bij Dik en zoon Marcel Spelt, goed voor Spelt Bakkers,
aan de Nijverheidsweg 24 in 4311 RT Bruinisse. Al diverse generaties produceert
dit huis zowel ambachtelijk als industrieel brood. Ze leveren dagelijks aan
vakantieparken, horeca, cateringbedrijven, delicatessenzaken en aan de bakker
om de hoek. De broden worden ofwel half gebakken zo niet volledig. De klant
kiest voor dagvers of kan de half gebakken later zelf verder afwerken tot een
volwaardig product. Wij staan vooral in voor het produceren van Pain Nature
(natuurdesem brood en banket van Zeeuwse ingrediënten), Pain Bio (biologische
ingrediënten) en Pain de Mer, natuurdesem brood gemaakt van gezuiverd Zeeuws
zeewater, stelt marketingmanager Robert van Wijk. Meer info: info@bakkerspelt.nl
en www.speltbakkers.nl
DE VIERBANNEN
Op stap in Zeeland mag je niet nalaten even culinair
kennis te maken met Wouter Kik, eminente Chef van De Vierbannen, tweeledige
zaak met op de benedenverdieping een uitstekende brasserie met een
laagdrempelige menukaart en op de eerste verdieping een schitterend restaurant
met uitstekend panoramisch zich op de kreken en de Oosterschelde. Zeeland ten
top.
Aan het fornuis worstelt Wouter Kik zich stilaan naar de
top. In minder dan een jaar wist hij lekkerbekkend Zeeland op zijn hand te
krijgen. In de catacomben van dit unieke bouwwerk van glas en beton met als
buur het Watersnoodmuseum pakt Chef Wouter Kik uit met verrassende schotels
waarbij we de zee in al zijn geledingen mogen smaken. Oester, kokkel, scheermes
en jawel, codium (viltwier) zijn verwerkt in een zilt geheel. Enig. Een stukje
Skrei met rode biet, munt en mosterd doet vermoeden dat dit het summum is. Niets
is minder waar want wanneer de Chef ons zijn Tarbot met spitskool, aardpeer,
mossel en gember voorschotelt zit de verrukking mee aan tafel. De Thee met
bloemenhoning zet een punt achter deze succulente lunch. Het is duidelijk, van
Wouter Kik hebben we de laatste kik zeker nog niet gehoord. Een belofte ! Meer
info: brasserie@devierbannen.nl
en www.devierbannen.nl
Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction
Communication)
De
gloednieuwe brochure ZOMERZON 2013 ligt op de reistafel, een 340 paginas
tellende klasrijk werk met beschrijving van de allermooiste bestemmingen, hotels
en zonverzekerde continenten.
SILVERJET BELGIE met
algemeen directeur Wim David pakt uit met locaties naar ieders beurs, evenwel
met de nadruk op onberispelijke kwaliteit. Er is keus te over: wil je zonnen,
actief bezig zijn, winkelen of de regio verkennen, het kan allemaal. Kies je
voor een design hotel, familiehotel met de kinderen of trek je liever met zijn tweetjes
in een vijfsterrenhotel, geen nood, Zomerzon 2013 SILVERJET heeft het in huis.
Of toch liever golfen, surfen of duiken? Ook hier ruime keus. Uiteindelijk
komen ook vanzelfsprekend de lekkerbekken aan hun trekken. Hotels met
toprestaurants met daarbij veelal Michelin Chefs aan het fornuis, SILVERJET
maakte een vrij grote selectie van culinaire hoogstandjes inzake gastronomie.
TOPHOTELS
SILVERJET is al jaren
specialist in het kiezen van haar hotels. Met de vesting in België zet general
manager Wim David deze rijke traditie verder. We kiezen alleen voor het beste
met keus uit historische monumenten, hotels met een geschiedenis en wellness
met ultramoderne Spas. En ja, uiteraard ook voor Honeymooners waar pasgehuwden
in romantische sfeer optimaal kunnen genieten van hun pril geluk. Genieten van
elkaar in een betoverende omgeving op de mooiste plekjes van deze wereld, wat
kan men zich nog meer wensen, stelt Wim David.
HOE REIZEN?
SILVERJET laat in zijn
brochure ZOMERZON 2013 de keus tussen diverse formules. Zo laten de
Combinatiereizen toe dat bijvoorbeeld twee buurlanden met mekaar kunnen
gekoppeld worden in één reis. La Réunion bijvoorbeeld met Mauritius of Singapore
met het shopping paradijs Dubai, SILVERJET zoekt het allemaal voor je uit.
SILVERJET staat ook aan je
zijde bij het uitzoeken naar Flexreizen. Hierbij zoekt men de juiste locatie
voor strand, zwembad en bijvoorbeeld een historische plaats. Een mixed van zowat
alles. De reizen kunt u zelf samenstellen, SILVERJET werkt ze voor u uit.
TAILOR MADE is de jongste
tijd meer dan in. Ook hier staat SILVERJET borg voor het uittekenen van uw
geplande reis, waar en wanneer men wil. Bestaande reizen kunnen verlengd of verkort
worden, gecombineerd met andere of zo maar à la carte. SILVERJET bezorgt u een
uitgewerkte offerte op maat.
WORLD WIDE
SILVERJET brengt je
wereldwijd in de beste omstandigheden. In Spanje lonkt het naar Tenerife,
Lanzarote & Fuertoventura, Gran Canaria en Costa del Sol. In Portugal
wachten prachtige hotels aan de Costa de Lisboa en Algarve. In Cyprus is het
genieten van toppers in Paphos, Limassol en Coral Bay. Griekenland lonkt dan
weer met Kreta en Rhodos terwijl Malta Sint-Julians, Valletta, Sliema en het
steeds verrassende Gozo voorschotelt. Allemaal schitterende locaties op een van
de mooiste eilanden van de Middellandse Zee.
In Italië is SILVERJET thuis
aan de kust van Amalfi, Napels, Capri en de Toscaanse regio. De sprong naar
Sicilië en Marokko met Essaouira, Agadir en Marrakech is niet ver weg.
De ABC-Eilanden met Aruba,
Bonaire en Curaçao liggen op zowat tien uren vlucht terwijl de Caraïben met
Sint-Maarten, Sint-Barth, Domenicaanse Republiek, Cuba, Costa Rica en de
Bahamas zorgen voor extra eilandenzon.
Amerikas Sunshine State
Florida met Miami laat niemand onberoerd. In Fort Lauderdale vertrekken heel
wat cruiseschepen waarbij SILVERJET met Silversea, Seadream en Seabourn het
summum van cruises invult.
The Gambia is een Afrikaanse
parel in de brochure SILVERJET die met hotels als Ocean Bay, Coco Ocean Resort
& Spa, Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa en The Kairaba Beach Hotel
niets dan toppers invult. The Gambia is een zonnezekere bestemming op amper zes
uur vanuit Brussel. Deze trip kan gecombineerd worden me een bezoek aan
Senegal.
En wachten ons uiteraard nog
de Seychellen, de Malediven en het allermooiste van de Verenigde Arabische
Emiraten met Dubai, Jumeirah Beach, Palm Island en Abu Dhabi. Qatar en Oman
ontbreken evenmin terwijl Indonesië en Thailand de klasrijke lijst afsluiten.
De kleurige brochure kan gratis bekomen worden bij uw vertrouwde
reisagent of bij
Middelkerkse
Charmezanger scoort nu ook met eerste schlagerhit
Paul Bruna: Jij bent de top
Zowat iedereen die het nieuwe nummer
van Paul Bruna hoort, is het er over eens, dit wordt een echte schlagerhit voor
de Vlaamse zanger. Er werd dan ook geen moeite gespaard om van Jij bent de top een echt topproduct te maken. Coming man in
showwereld Peter Keereman schreef het nummer en zorgde ook voor de opname. Voor
die opname werden livemuzikanten ingehuurd en bovendien werd een leuke clip
opgenomen, samen met drie meisjes uit de het wereld van de Misses.
Niettegenstaande Paul Bruna aanzien
wordt als een van de ambiance- en sfeermaker op de podia , is het de eerste
maal dat hij een echte schlager uitbrengt. In het verleden had hij
hitnoteringen met Als de morgen is
gekomen, Ik geniet van elk moment, Geef mij je angst en Dan volg je haar benen,
allemaal leuke nummers, maar niet echt wat je een schlager kunt noemen. Deze
keer is dat met Jij bent de top wel het geval en
insiders geven het nummer potentiële hitkansen. Het nummer swingt vanaf de
eerste maat en blijft nadien hangen en dat zijn nu net ingrediënten voor een
hit.
Om het nummer ook te promoten op de
TV-zenders werd een bijhorende clip
opgenomen. De opnames gebeurden om en rond het Casino van Middelkerke. De
binnenopnames vonden plaats in de Tavern on the Beach met zicht op zee, de
buitenopnames werden gemaakt in een hels stormweer op de Middelkerkse
Zeedijk.Voor de clip deed Paul Bruna
beroep op drie meisjes de het klappen van de zweep kennen inzake acteren,
defileren en er mooi uitzien want alle drie komen ze uit de wereld van de missen. Sophie Parret
uit Kortrijk, Sikiri Callebaut uit Middelkerk en Sara Boddez eveneens uit
Middelkerke tonen in de clip het beste van zichtzelf. Sophie Parret was ook al te zien in de clip
Dan volg je haar benen met Paul Bruna, maar voor Sikiri Callebaut en Sara
Boddez was het een eerste optreden in een muziekclip. De opnames gebeurden onder leiding van Alain Declercq ,
een ervaren cameraman uit Kortrijk.
FANPAGINA
Sedert kort is er ook de Officiële
fanpagina Paul Bruna op facebook waar iedereen alle nieuws van Paul Bruna kan
terugvinden. Op 10 dagen tijd vonden meer dan 360 mensen deze
fanpagina leuk. Wie nog meer info zoals biografie, discografie en een pak
fotos van optredens wil zien kan terecht op de website www.paulbruna.be
die ook al helemaal werd vernieuwd. Paul Bruna treedt op live on tape op
tijdens vedettenparades in Vlaanderen en Nederland en trekt nog steeds doorheen
Vlaanderen met zijn eigen seniorenshow.
Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende vzw
43ste Nationale Culinaire wedstrijd Beste Junior Kok
van België 2013
De Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende
organiseert op dinsdag 30 april voor de 43ste maal de Nationale
culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België.
De wedstrijd vindt s morgens plaats in de keukens van de
Hotelschool, de proclamatie én galabanket om 19 uur in de salons van restaurant
Ostend Queen in het Oostendse Kursaal. De wedstrijd staat open voor alle gediplomeerde
oud-leerlingen van een Belgische hotelschool, tot en met 25 jaar.
VARKENSKROONTJE
De wedstrijd omvat twee delen: een bereiding van een
totaal nieuw en onuitgegeven recept met als thema VARKENSKROONTJE. De tweede
opdracht wordt een bereiding van een klassiek gerecht, pas op de ochtend van de
wedstrijd bekendgemaakt via loting, een klassieker uit de culinaire gids van
Auguste Escoffier.
GALABANKET
De wedstrijd krijgt zijn apotheose in de salons van
restaurant Ostend Queen een exquis menu op tafel zet:
Gala Banket Beste
Junior Kok van België 2013
Aperitief Champagne Autréau
Amuses van de Chef
Gegrilde
entrecote in harmonie met pijlstaartinktvis en geroosterde pinda
Samenspel
van Sint-Jakobsschelpenen hoevekip
met Parmezaanse kaas
Aan stuk
gebraden varkenskroontje met krentensaus vergezeld van Roseval aardappel
Elsanta
aardbeien en tomaat
Geurige mokka met versnaperingen
Met
gepaste wijnen selectie door wijn antiquair Bernard Vandendriessche uit
Oostende, oud-leerling Oostendse Hotelschool, aperitief Champagne Autréau en
waters.
Het geheel van deze wedstrijd na de Culinaire wedstrijd
Prosper Montagné de belangrijkste culinaire prijs voor jonge chefs is in
handen van de Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende en staat
onder leiding van voorzitter Luc De Roo, geflankeerd door wedstrijdleider
Eveline Heyman, voorzitter wedstrijdjury Marc Boin, voorzitter proefjury
Georges Keters, PR-manager Ludo Pottier, culinair manager Wim Casteleyn en zaalmanager
Paul Desoete.
Meer info, reglement en inschrijvingen: voorzitter Luc De
Roo, Kwartelstraat 48, 8400 Oostende, tel. 059 29 51 93, mail: lucderoo11@telenet.be
pakt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart uit met een
HIP CHAMPANGE EVENT,
de
bruisende voorloper van het
CHAMPAGNE AAN ZEE evenement in november dat loopt in de
Salons van Acces Hotel Oostende.
Het Hip Champagne Event vindt plaats in de salons van de
Hippodroom van Oostende tijdens het weekend van 15 maart.
In samenwerking met de organisatie pakt ACCES HOTEL uit
met een schitterend
ARRANGEMENT
Twee nachten met ontbijtbuffet, viergangendiner op de
eerste avond, Champagne met het ontbijt, fles Champagne op de kamer, dagticket
van De Lijn om niet met de wagen naar de Hippodroom te moeten en zo optimaal te
kunnen genieten van de Champagne:
Toerisme De Panne legt met trots de
volledig vernieuwde toeristische gids op tafel. Zowel voor wat betreft de look
& feel, als voor wat betreft de inhoud is de gids volledig vernieuwd. Deze
brochure zal de toerist nog meer zin doen krijgen om naar de kustgemeente te
komen, en dit het hele jaar door. De toeristische gids is gratis te verkrijgen
bij Toerisme De Panne en bij de handelaars in De Panne.
Het begint
uiteraard allemaal met de cover. Deze is volledig wit met links onderaan de
naam van de heerlijke badplaats. Toerisme De Panne wil met deze cover knallen
door zijn eenvoud en door het bewandelen van de niet-traditionele paden van
toeristisch drukwerk. De witte cover is hedendaags, de golven in vernis
verwijzen uiteraard naar de zee. Het groen in het logo komt terug op de 4
zijden van de gids en hierdoor valt deze gids extra op. Dit groen, dat verwijst
naar de actieve natuur, werd op de randen van de gids gespoten via een speciaal
procedé. Deze stijlvol afgewerkte gids is er werkelijk eentje om bij te houden,
stelt Toerismeschepen Bram Degrieck, geflankeerd door burgemeester Ann Vanheste
en Toerismedirecteur Peter Cappelle.
FOTOBOEK
De
toeristische gids is een combinatie van een werffolder en een fotoboek.
Doorheen de gids werd veel aandacht besteed aan grote en sprekende fotos.
Toerismedirecteur
Peter Cappelle: Het is de bedoeling dat de lezers, die soms geen zin hebben om
de teksten volledig te lezen, sowieso al verknocht geraken aan De Panne door
alleen nog maar de fotos te bekijken.
Voor de fotos
wordt samengewerkt met professionele fotografen met oog voor toeristische
troeven. Deze fotografen gaan steeds op pad onder intensieve begeleiding van
Toerisme De Panne.
BEKNOPTE TEKSTEN
De teksten
zijn luchtig en beknopt. De volledige gids werd herschreven en hertaald in
het Frans, Duits en Engels. Er werd bewust gekozen voor een eenvoudig
taalgebruik en voor beknopte teksten.
Toerismeschepen
Bram Degrieck: Doorheen de toeristische gids worden de troeven van De Panne
uitgelicht. Je zal merken dat er, in vergelijking met voorgaande jaren, een
aantal nieuwe topics zijn. De belangrijkste onderwerpen zijn: natuur, kinderen,
bewegen, 365, erfgoed, regio, evenementen, shopping, gastronomie en
overnachten. De witruimtes doorheen de gids zorgen voor rust. Op die manier
wordt een frisse en uitnodigende brochure gecreëerd.
GASTRONOMIE
Toerismedirecteur
Peter Cappelle is bijzonder blij met de gids, die de potentiële verblijfs- of
ééndagstoerist en potentiële tweede verblijver naar De Panne moet lokken. De
habitués moeten nog meer zin krijgen om naar De Panne te komen. Eenmaal ze er
zijn hebben ze de toeristische gids in principe niet zoveel meer nodig. Om die
reden heeft Toerisme De Panne gekozen om een handige pocket te maken die overal
kan worden meegenomen. Deze pocket zal beschikbaar zijn tegen eind maart en zal
zoveel mogelijk praktische informatie geven over eten en drinken, zeg maar
gastronomie op zijn best in De Panne.
GRATIS
De
toeristische gids is beschikbaar bij Toerisme De Panne en zal intensief bedeeld
worden via de plaatselijke logies en restaurants, regionale toerismekantoren,
buitenlandkantoren en onder andere Toerisme Vlaanderen en uiteraard ook
beschikbaar aan de Toerismobiel, het mobiel toerismekantoor dat in de
zomermaanden op de drukkere plaatsen in De Panne aanwezig is. De gratis gids
kan aangevraagd worden via de website
www.depanne.be en via de Facebookpagina van Toerisme De Panne.
RESTAURANT IMPERIAL
De gloednieuwe
toeristische gids De Panne werd met klasse voorgesteld in de salons van
restaurant IMPERIAL waar Eddy Voet en eega Myriam Ryckman een succulente lunch
uit de oven toverde, de nieuwe gids en De Panne waardig. Een adres om op zak te
hebben in de Westhoek in het algemeen, De Panne in het bijzonder.
Restaurant
IMPERIAL, Leopold I-Esplanade 9, De Panne, tel. 058 41 42 28
Van woensdag
13 februari tot en met maandag 18 februari
Het
restaurant DE KELLE pakt van woensdag 13 tot en met maandag 18 februari uit met
een verrassende,
liefdevolle en erotische wandeling met start op de golven van de Noordzee, al
over de uitgestrekte Polders, naar de jachtvelden van de Ardennen, om te
eindigen tussen de Haspengouwse fruitgaarden. Overgoten met heerlijk
bruisend nat uit Epernay en de Loire, naderhand flink gezegend door
St.-Emilion. Het naspel komt uit Brazilië met knapperige toetjes
Coupe Champagne uit Epernay met
Cupido's welkomhapjes
Een heerlijk voorspel tussen St.-Jacobsoester,
ganzenlever en gerookte rivierpaling
Een Poperingse relatie van
hopscheuten, Noordzeetong en kreeft
Een wilde date in de Ardense bossen, hertekalf, boschampignons, knollen en
penen
Het ultieme orgasme tussen de Mooie
Hélèna en de vurige Tiramisu.
Braziliaanse kopje nat met
Valentijn versnapering
90
euro
Champagne,
gepaste wijnen, waters en koffie inbegrepen
GESLOTEN DINSDAGAVOND EN WOENSDAG / FERME MARDI
SOIR ET MERCREDI
Reservaties
noodzakelijk en enkel telefonisch / Réservations seulement par téléphone:
059-31 20 77
Tijdig reserveren is aangeraden / Il est conseillé de réserver à temps
Voorschot
bij reservatie / Accompte 80 p. pers.
(KBC iban 18473406741165 - BIC KREDBEBB)
Meer
info: bezoek onze pagina "Arrangementen".
Pour plus d'infos: visitez notre page "Arrangements".
Van volkskroeg
tot rendez-vous plaats voor lekkerbekken
25 jaar genieten in
De Rattenvallebrug
MIDDELKERKE Toen Koenraad Opstaele en eega Claudette
David 25 jaar geleden café De Sleepboot overnamen en er grill-tea-room De
Rattevallebrug van maakten, zullen ze nooit gedacht hebben dat hun optrekje aan
de Plassendaelevaart het epicentrum zou worden van vissers, lekkerbekken en
levensgenieters.
Vandaag viert het echtpaar een kwarteeuw De Rattevalle.
Ja, hoe een dubbeltje rollen kan. Ik was werkzaam als slager in Oostende toen
mijn echtgenote en ik besloten om café De Sleepboot om te toveren tot grill
tea-room De Rattevallebrug. Aan de overkant van de vaart was toenmalig café De
Rattevalle een pleisterplaats voor veehandelaars, kaarters en vissers. Wij wilden
van de Rattevallebrug een gezellige stek maken waar kinderen zich ook konden
uitleven, terwijl hun ouders gingen vissen of een stevige pint pakken. In de
beginfase waren we enkel in het weekend open. Nu zijn we in de zomer en de
vakantieperiode elke dag open, in de winter van vrijdag tot zondag, vertelt
Koen Opstaele, met pretoogjes.
PARADIJS VOOR PALINGVISSERS
Met het verdwijnen van café De Rattevalle bleef De
Rattevallebrug alleen over. Het werd spoedig het huis voor de vissers. De
Plassendaelevaart is immers het gedroomde water voor palingvissers. Elk jaar
vindt er de 24 Uren van de Rattevalle plaats, wedstrijd dat ruim honderd
vissers naar de vaart lokt. Het ene bracht het andere bij en daar echtgenote
Claudette kokkin is (Groene Poorte Brugge) was de link snel gelegd. We maken er
tegelijk een knus restaurantje van. Als slager kies ik dagelijks voor het beste
vlees, onze grote troef wanneer het om ribbetjes en steaks gaat. In de namiddag
houden we het bij in huis gemaakte pannenkoeken en ijs. Voeg daarbij onze tien
bieren van het vat en zo stellen we iedereen gelukkig. Het succes van ons huis
is vooral te danken aan het feit dat iedereen hier met iedereen praat, wat het
eens zo gezellig maakt, zegt Koen Opstaele.
RATTEVALLEKUIPJE
Intussen is De Rattevallebrug niet alleen een begrip
geworden in de regio, maar tegelijk de plek waar
lekkerbekken aan hun trekken komen, de slogan van het huis. Claudette David
kijkt tevreden terug op een kwarteeuw Rattevallebrug: Ja, het lijkt wel een
sprookje, van gewoon café die De Sleepboot ooit was, is iedereen hier nu thuis.
Naast de vissers kennen de fietsers ons ook. Hier bouwen ze graag een rustpauze
in en genieten van een van onze vele bieren, met ons eigen Rattevallekuipje,
een bruin of blond abdijbiertje van het vat. Lekkerbekken vinden ons omwille de
ribbetjes, de mixed grill, de côte à los en ons eigen gedraaide ijs. En voor
de kinderen zorgt het springkasteel in de zomer meteen voor een heerlijke
namiddag. We dragen levensgenieters en families dan ook hoog in het vaandel.