Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
11-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET ALLERBESTE IN FRANKRIJK - AISNE-PICARDIE

Het allerbeste uit Frankrijk

Cultuur en gastronomie in Aisne


Noord-Frankrijk is voor ons kustjongens een dichtbij bestemming die gretig ingevuld wordt als tussendoortje. Le Nord, Pas de Calais, Picardië en ja zelfs Champagne-Ardenne liggen op een boogscheut van de Westkust. Kent men alle wegen naar deze regio’s dan klinkt het departement Aisne minder in de oren. We laten je dan ook graag even proeven van de arrondissementen Château-Thierry, Laon, Soissons, Saint-Quentin en Vervins. Een ware ontdekking die geen enkele lekkerbek en cultuurfanaat mag missen: fijne kazen, heerlijk vlees, een massa streekproducten aansluitend een stevig brok geschiedenis.

 

Als je het begrepen hebt op pure regionale producten dan zit je goed in La Ferme de la Chapelle Jérôme in Le Nouvion-en-Thiérache (rue de la Fontaines des Pauvres). Hier pakken Ferdinand Lapersonne en Marie-Pierre Gruson al decennia uit met de beste streekproducten. Start alvast met een glaasje  Folie Douce, aperitief van Thiérache op basis van aardbeien, frambozen, cassis, braambessen en onder andere rabarber, vruchten geplukt uit eigen tuin. Gratis degustatie voor particulieren, groepen op aanvraag. Meer info: www.folie-douce-aperitif.fr

Andere topper in Le Nouvion-en-Thiérache is de Maroilles kaas die Le Maroilles Fauquet (rue de la Croix) al eeuwen produceert zo goed als alle chefs uit de regio deze in heel wat gerechten gebruiken met daarbij Pièce de boeuf à la bière, Brick au Maroilles, Tarte d’endives au Maroilles en onder andere Soufflé au Maroilles of een Truite au Maroilles. Meer info: www.fauquet-maroilles.com

HOTEL-RESTAURANT LA PAIX

Wil je de streekproducten van Picardië-Aisne extra aan de tand voelen, dan mag je niet nalaten te tafelen in hotel-restaurant La Paix, rue Jean Vimont Vicary 37, in Le Nouvion-en-Thiérache. Chef Didier Pierrart is eminent lid van de Restaurateurs de France en is een meester in bereidingen met streekproducten volgens aloude traditie, getekend La Thièrache. Vleesliefhebbers? Proef er zeker eens de Pavé de boeuf à la fondue de Maroilles. Hemels, deze Boeuf d’origine Française. Liever vis? Wat dacht je van een Bar sauvage grillé?

Hotel-restaurant La Paix *** beschikt over vijftien vernieuwde kamers, goed voor top bij de Logis de France. Meer info: www.hotel-la-paix.fr

PIERRE A CLOUS LAON

Hartje Laon kunnen we graag aanraden even te lunchen in restaurant Pierre à clous, rue Châtelaine. Dit kleine eethuis staat evenwel bol van de dagverse schotels. De LadyChef ontfermt zich over de keuken, haar echtgenoot dribbelt tussen de tafels en bedient u met charme. Een adresje om zeker op zak te hebben, bij uw bezoek aan Laon. (zie verder)

LA SYMPHONIE DES SAISONS

In het Best Western Hôtel Ile de France – Château Thierry, aan de route de Soissons in Château-Thièrry – maken we kennis met het restaurant La Symphonie des Saisons. Gemoedelijke site met panoramisch zicht op de regio, hartje Picardië. Op het bord niets dan degelijke streekproducten aan democratische prijzen. De zaak is in 2005 volledig vernieuwd en telt vandaag – naast het gastronomisch restaurant dertig kamers en twee suites, spa en zwembad. Ideaal voor zij die de regio vanuit dit op een heuvel liggend hotel willen verkennen. Meer info: www.bestwestern-chateau-thierry.com

WAGYU BOERDERIJ

Liefhebbers van een mals stukje vlees kennen het wagyu-vlees beslist. Wagyu staat voor koe in het Japans en is een uitgelezen ras dat aldaar gekweekt wordt. Export van wagyu is nog steeds verboden maar in Europa vlot te verkrijgen nadat meer en meer kwekerijen de dieren hier fokken. De dieren worden met veel liefde verzorgd door onder andere Aurore De Quick,  op het Domein Le Tilleul, 6, Bois du Tilleul in 02140 Landouzy La Ville. Het is pas – na Nederland – de tweede Wagyu-kwekerij in Europa. De controle op deze dieren is bijzonder groot. Niet zonder trots stellen de veeboeren dat wagyu de kaviaar van het rundvlees wordt genoemd, iets wat duidelijk blijkt uit de prijs, die snel ruim 150 euro per kilo kost. Het domein bevat tevens gastenkamers en kan bezocht worden, op aanvaag. www.wagyufrance.eu. Eigenaar Johan Hemelaere zal u graag ontvangen.

VERSTERKTE KERKEN

Het zal je in Thièrache meteen opvallen dat veel kerken een lichte gelijkenis vertonen met forten of burchten. In deze regio werd in de loop der geschiedenis veelvuldig gevochten. Omdat er geen burchten of stadswallen waren werden de kerken versterkt ter bescherming van de bevolking. Zo kregen de kerken in de 12de en 13de eeuw in de 16de en 17de eeuw ronde uitkijktorens en vierkante donjons met schietgaten aangemeten. Zet meteen een stap terug in de geschiedenis, maak er een dag uit van en geniet van het Circuit des Eglises Fortifiées. Een aanrader, die tocht doorheen de kleinste dorpjes uit de regio met daarbij Jeantes, Burelles en onder andere Plomion. Meer info: www.ot-vervins.com

CHATEAU DE CONDE

Op de weg langs de Champagneroute ontdekken we Le Château de Condé, voormalig prinselijk verblijf waar ooit Prinses de Condé, de Bourbons, markies de la Faye en onder andere kardinaal Richelieu geschiedenis schreven. Het kasteel laat een schitterend interieur zien uit de 17de en 18de eeuw met de Watteau-vleugel, Boucher, Oudry en de balzaal Servandoni als trekpleisters. Het kasteel is privé domein en is nog gedeeltelijk bewoond. Mis ook de jacht naar de schat van de Kleine Prins Eugène niet, een ludiek avontuur voor de ganse familie. Het kasteel is van 15 april tot 15 oktober elke dag te bezichtigen van 14.30 tot 17 uur. Wie de brochure J’aime L’Aisne (te bekomen in de toeristische kantoren) kan voorleggen, geniet een korting van 25%. Let ook op de 300-jarige boom aan de ingang van het park. Meer info: www.chateaudeconde.fr en contact@chateaudeconde.fr

CHAMBRE D’HÔTES

Wie in alle rust en gezelligheid doorheen Aisne wil trekken en het niet direct begrepen heeft op een of ander hotel, vindt ruim zijn gading in de vele Chambre d’Hôtes die de regio rijk is. Een daarvan is alvast het domein Les Lavandières in Fontaine Les Vervins. Hier bouwde Cédric François en zijn familie een voormalige hoeve uit tot een fraai complex met ruime familiale appartementen en romantisch ingerichte kamers, verwarmd binnenzwembad, aansluitend fitnesscentrum en spa met sauna en whirlpool, vrij te gebruiken. De voormalige schuur werd omgebouwd tot een ruim restaurant en gemoedelijke ruimte waar relaxen het ordewoord is. Een leuke bar zorgt alvast voor een pré-diner Champagne.  Er is keuze tussen suites, gîtes en chambres d’hôtes, allen modern ingericht. Ideale locatie voor seminaries en in de zomer voor families met kinderen. De keuken is regionaal en laat je proeven van al dat lekkers dat de lokale producenten weten te bieden. Meer info: www.gites-chambres-aisne.com en leslavandieres@ymail.com

Ander topper is La Barbotine in Septmonts waar Cathérine Dejonghe naast haar pottenbakkerij zopas debuteerde als Chambre d’Hôtes met een viertal leuke en comfortabele kamers. Zijzelf staat tegelijk aan het fornuis en gaat er prat op met niets dan seizoensgebonden producten en – als het even kan – graag uit eigen potager, tuin die ze met liefde bewerkt en bol staat van de groeten en kruiden. Elk diner start alvast met een stevig glas Champagne, u vlot en met zwier aangeboden door de heer des huizes, notoir liefhebber van het bubbelend gouden vocht. Meer info: cat.dejonghe@gmail.com en www.la-barbotine.fr

BETOVEREND LAON

Een van de steden die je zeker niet links mag laten is Laon, hoofdstad van het departement Aisne, goed voor 27.000 inwoners. De vestingstad uit de middeleeuwen is gebouwd op een heuvel in Thièrache.  Een ware reis door de geschiedenis met zeven toppers: de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal, de kloosterkerk van de Sint-Martinusabdij, de vijver en de kloosterkerk van de Sint-Vincentiusabdij, de Scheve Toren van Dame Eva, L’os qui pend (walvisrib uit de 12de eeuw) en La pierre à clou (steen met nagels uit 1328). Niet te missen is een wandeling in de Circuit des Souterrains, ondergrondse schuilplaatsen onder de stadswallen. Even slenteren en genieten door de middeleeuwse binnenstad leert je kennis maken met ruim 80 monumenten van diverse slag. Een toeristisch treintje maakt het je evenwel makkelijker…

FAMILISTERE GODIN

Op stap in het departement Aisne mag je niet nalaten even langs te lopen in de voormalige vertrekken van de Familistère Godin in Guise. Dit levenswerk van Jean-Baptiste André Godin is een sociaal wonder uit de 19de eeuw die uitgebouwd werd als woonst voor de arbeiders die in zijn gietijzerfabriek werkzaam waren. Het complex, uitgewerkt naar het model van het majestueuze paleis van Versailles, is vandaag voor een flink stuk uitgebouwd met een tentoonstelling van het werk van Godin, de rest is nog steeds bewoond door particulieren. Neem gerust wat tijd om dit unieke fenomeen te bezoeken, een parel van een gebouw die met zijn geschiedenis de ogen wil openen van de gefortuneerde beheerders van maatschappijen die vaak geen oog hebben voor de arbeider. Jean-Baptiste André Godin zal in vele gezinnen uit Guise en tot ver daarbuiten bijblijven als de mecenas die oog had voor zijn werknemers en hen dan ook bedankte met degelijke woonst, dichtbij het werk. Familistère de Guise, een bezoek overwaard.

Verlaat Guise niet vooraleer een bezoekje te hebben gebracht aan het Château-Fort, goed voor 1000 jaar geschiedenis en cultuur, te bezoeken van 1 februari tot 30 november. Meer info: www.chateaudeguise.fr

CHEMIN DES DAMES

Volgend jaar staan in zowat gans Europa herdenkingen geprogrammeerd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de start van de gruwelijke Eerste Wereldoorlog, de Groote Oorlog. Ook in de Aisne gaat dit niet ongemerkt voorbij. Hiervoor tekent de Chemin des Dames. Tussen Laffaux en Craonne, tussen de vallei van de Aisne en de Ailette loopt een smalle weg van zowat 30 km. Deze 100 meter hoog gelegen weg vormt een natuurlijke barrière tussen Laon en Reims en vindt zijn naam naar twee dochters van de Franse koning Louis XV, Adélaïde en Victoire die de weg in de 18de eeuw gebruiken om vanuit Parijs naar Vauclair te reizen. Om de weg makkelijk bereidbaar te maken werd de aardeweg met een steenlaag voorzien, zodoende een hoogte vormend in het glooiend landschap en derhalve een strategische ligging werd. De weg speelde een grote rol in de geschiedenis maar roept de meeste herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog. Een Duits en Frans kerkhof en de Caverne du Dragon verdienen een bezoek. Meer info: www.caverne-du-dragon.fr

LES JARDINS DE VIELS-MAISONS

De regio Aisne-Picardië is zo verscheiden dat ook de liefhebbers van groen, planten en tuinen ruim aan hun trekken komen. Een niet te versmaden plezier is een paar uurtjes vertoeven in de tuinen van Château Les Jardins de Viels-Maisons. Hier vertroetelt barones Bertrande de Ladoucette en echtgenoot Armand de tientallen ha grote tuin met liefde voor de natuur. De charmante barones spaart moeite noch tijd om je rond te leiden in een prachtig domein dat zijn gelijke in de regio niet kent. Geniet alvast met volle teugen van de Jardin Sauvage,  de Jardin des petits-enfants, de Jardin Anglais, de Jardin de Curé, de Jardin Blanc en onder andere de Jardin de la fable de Jean de La Fontaine, stuk voor stuk pareltjes, te ontdekken tussen onmetelijk groen, afgezoomd met waterpartijen. Geen wonder dat Les Jardins de Viels-Maisons al bekroond werden met de Prix Bonpland, Prix Despalles en de prestigieuze titel Jardin Remarquable, prijs van de minister van Cultuur.

De tuinen zijn toegankelijk van 1 juni tot 20 september, elke dag van 14 tot 18 uur, uitgezonderd op woensdag en donderdag die open staan voor ontvangst van groepen. Meer info: bertrande.delacoucette@wanadoo.fr  en www.jardins-vielsmaisons.fr

CHAMPAGNE PANNIER

Hoe kunnen we onze trip in Aisne beter afsluiten dan met een bezoek aan de kelders van het champagnehuis Pannier aan de rue Roger Catillon in Château-Thierry, hartje Vallée de la Marne. Benevens de proeverij van de heerlijke Champagne is een bezoek aan de middeleeuwse kelders onvergetelijk. Het ondergrondse doolhof – vooral volgestouwd met rijpende Champagne – dateert uit de 12de eeuw en is uitgebouwd in zalen voor bijeenkomsten, aansluitend een amfitheater, goed voor 300 zitjes, en drie vergaderzalen uitgerust met het modernste projectiemateriaal. De unieke kelders staan open voor recepties, lunches en uitgebreide Champagne-diners. Meer info: info@champagnepannier.com en www.champagnepannier.com

 

Met dank aan Christelle Clement, ADRT Aisne, Parc Foch, Avenue Foch – CS 60627 – 02007 Laon Cedex. Tel.: +33 (0)3 23 27 76 77. – www.facebook.com/jaime.aisne

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
30-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE - WESTENDE

Ribbetjes maakten plaats voor topgastronomie

 

20 JAAR GENIETEN IN

DE LANTEIRNE


 

WESTENDE – Morgen zaterdag 6 juli viert De Lanteirne haar twintigste verjaardag met een muzikale dag, interactieve show en dans, doorspekt met diverse eet- en drankstandjes in de Calidris. “Het wil een familiefeest worden waarbij we al onze vrienden en klanten uitnodigen. Twintig jaar, het is alsof het gisteren was”, stellen Pedro en Charlotte De Clercq, geflankeerd door zonen Maxim en Gilles.

 

We noteren zomer 1992. Het al geruime leegstaand pand Het Pannenhuis op de hoek van de Henri Jasparlaan en de Westendelaan – estaminet dat al dateert van in de jaren 1800 – kreeg met Pedro De Clercq uit Moorsele en Charlotte Landuyt uit Zwevezele een nieuwe eigenaar. “We zijn beiden geboren en getogen binnen de horeca. Als jonge verloofden waren we op zoek om iets uit te bouwen aan de kust. Pedro liet zijn deskundig oog vallen op het leegstaand café Het Pannenhuis. We waren er meteen verliefd op. We kochten het in november 1992, huwden – voor alle zekerheid maar zeker uit liefde – een maand later en ja, op 19 april 1993 openden we de deuren. Toenmalige burgemeester Frank Verlinde voorspelde ons een mooie toekomst. En zie, vandaag zijn we twintig jaar verder en overgelukkig”, vertellen de gelukkig ogende Pedro en Charlotte.

STERKE HORECAFAMILIE

 De uitbaters zijn allebei uit het beste horeca-hout gesneden. Charlotte Landuyt stond bij vader en moeder jaren in de zaal van De Breughel in Zwevezele. In 1988 studeerde ze glansrijk af al decoratrice-etalagiste. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Charlotte stond vijf jaar later aan de balie van haar eigen zaak De Lanteirne. “Ik deed het bij de start alleen, met een hulp in de keuken. We serveerden vooral ribbetjes en kip aan het spit. Het was de bedoeling om er een laatavond zaak van te maken”, vertelt Charlotte, die als decoratrice De Lanteirne op tijd en stond omtovert tot steeds weer een gezellige plaats. De zaak liep als een trein en Pedro De Clercq – toen werkzaam als vertegenwoordiger bij brouwerij Duvel-Moortgat – liet het bier over aan anderen en stapte – als oud-leerling van hotelschool Ter Groene Poorte – de keuken in. “Ik ben blij dat ik 20 jaar geleden de sprong hebt gemaakt en gekozen heb om zelf te koken, met dank aan het ganse team en niet in het minst aan Sweety (Charlotte)”, geeft Pedro graag mee. Het energieke echtpaar kon en kan steeds rekenen op de medewerking van Patrick, Ida, Gianni, Liesbeth, Luc, Jeanine, Christophe, Diane en onder andere Gino, indien nodig.

RIBBETJES & GASTRO

De Lanteirne is intussen een begrip geworden in de regio. Een aanspreektitel als restaurant of bistro is niet nodig. De Lanteirne staat voor kwaliteit en klasse. Gestart met simpele smaakvolle ribbetjes en kip aan het spit schakelde de keuken, met Chef Pedro aan het fornuis, over op klassieke gerechten met aandacht voor de regionale seizoensgebonden producten. “De ribbetjes zijn er vandaag nog, maar eerder op bestelling om mee te nemen. De kippen maakten plaats voor al het beste wat uit Noordzee en de polders komt”, stelt Charlotte Landuyt. En of ze gelijk heeft. De Lanteirne hoeft geen sterren, want deze liggen in het bord. Elk van de schotels zijn betaalbaar en getuigen van topkwaliteit wat het huis tot een begrip doet uitgroeien.

EETFESTIJN MET MUZIEK

Zaterdag 6 juli verhuist De Lanteirne voor eenmaal naar de Calidris aan de Strandlaan en ontvangt er alle vrienden en klanten voor een spetterende muzikale dag die start om 13 uur en afgerond wordt om 2 uur in de nacht. Diverse eet- en drankstandjes fleuren het geheel af. Funky D zorgt met negen man voor een interactieve show tussen het publiek met saxofonist, trompetist en percussionist. The Crowd brengt rock van de bovenste plank. “We hebben niet alleen veel te danken aan ons team maar vooral aan onze klanten die steeds geloofden in ons kunnen. Het feest is dan ook aan hen opgedragen. Of we er nog eens twintig jaar bijdoen is de vraag, maar met onze gasten Maxim en Gilles ligt de weg wijd open voor hopelijk een nog lang bestaan van De Lanteirne”, besluiten Pedro De Clercq en Charlotte Landuyt.

 

20 Jaar De Lanteirne: meer info tel. 058 23 91 13

 

Foto:

Twintig jaar De Lanteirne kon niet ongemerkt voorbijgaan: Bahir Jabargeel, Gilles De Clercq, Björn Broucke, Charlotte Landuyt, Diane Vroman, Gino Van Elverdinghe, Ilie Albertdienst, Maxim en Pedro De Clercq zijn er klaar voor.

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
21-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN LAUWERS

Britse topper met REIZEN LAUWERS


De schatten van Cornwall & Devon


Genieten van een oneindig licht golvend platteland, uitgestrekte stranden gesterkt door grillige granieten kusten, bloem- en groenrijke tuinen, historische kastelen, onvergelijkbaar natuurschoon met daar boven op mogelijks vier seizoen op één dag: dat kan alleen maar Cornwall & Devon zijn, twee graafschappen in het uiterste zuidwestelijk puntje van Groot-Brittannië, zeg maar de teen van Albion. Een lang gerekt stuk natuurschoon met het Exmoor, Dartmoor en Bodmin Moor als speerpunten en Lands’ End als toetje van de 350 km lange Heritage Coast die de voet van Engeland beschermd.

 

REIZEN LAUWERS brengt u in acht dagen tot in de kleinste hoekjes waar ooit piraten en smokkelaars geschiedenis schreven, waar de tuinen zich meten met het aards paradijs, waar de Lords en de Ladies elkaar voor de voeten lopen in hun veel te grote kastelen, waar de zee dagelijks via eindeloos geklots tegen de ruwe rotsen zorgt voor gratis concerten en het glooiend landschap het groen ziet gekleurd met tienduizenden schapen en lammetjes die straks op de rijke tafelen eindigen van de vele eetcafés en zich met klasse mengen in de strijd met de Fish & Chips pubs. Voeg daarbij het milde zeeklimaat en je weet meteen dat het weer er iets leuker is dan de rest van Groot-Brittanië.

EXOTISCHE TUINEN

Cornwall & Devon kan je best tussen het prille voorjaar en het late najaar bezoeken. De ruim vijftig exotische tuinen liggen er schitterend bij met kleppers als het Eden Project, Trebach Garden en onder andere The Lost Gardens of Heligan.

Het EDEN PROJECT St. Austell is voor elke liefhebbers van groen, bloemen, tropen en regenwouden een must. De grote futuristische ballonnen zijn – volgens de Britten – uitgewerkt tot de grootste broeikassen ter wereld. Het ganse project is door tuinman Tim Smith uitgebouwd in een voormalige ruim 50 meter diepe kleigroeve met een lengte van zowat 30 voetbalvelden. Het centrale gedeelte is goed voor het regenwoud, geflankeerd door mediterrane tuinen die hun gelijke niet kennen. De immense halve golfballen – vervaardigd uit stalen gebinten overtrokken met plastic – zorgen ervoor dat de tropen en het regenwoud onnavolgbare wijze zijn nagebootst. Eden Project stond al meerdere malen garant als filmlocatie. Meer info: www.edenproject.com

En wat gedacht van de TREBACH GARDEN in Falmouth, een unieke subtropische tuin uitgewerkt in een ruim 10 ha grootte ravijn, aflopend naar een privaat strand aan de Helford rivier, stukje strand dat in de Tweede Wereldoorlog dienst deed als oefenterrein tot voorbereiding op D-Day in 1944. Meer info: www.trebah-garden.co.uk

Men kan er daadwerkelijk in verloren lopen, in THE LOST GARDENS OF HELIGAN in St. Austell. Dit is zonder meer een der grote favorieten van de Britten. Deze ruim 80 ha grootte Victoriaanse tuinen zijn een streling voor het oog. De wandeling door de subtropische jungle is een ware belevenis. De bijwijlen steile hellingen laten aan het eeuwenoude bosgebied niets aan de verbeelding over. Sommige bomen zijn meer dan 300 jaar oud terwijl de moeraslanden zorgen voor een ongekende flora waar elke plant en bloem met elkaar wedijveren voor kleurrijke schoonheid met de camelia’s en rododendrons als grote winnaars. Meer info: www.heligan.com

SMOKKELEN IN POLPERRO

De grillige kustlijn, de honderden baaitjes, inhammen en grotten zijn vandaag bezienswaardigheden en kleuren de tientallen lieflijke vissersdorpjes die ooit de pleisterplaats vormden voor smokkelaars, piraten en doorgewinterd geboefte dat zeelui te lijf ging om te overleven.  Het wordt je meteen duidelijk, Cornwall en Devon waren ooit gereputeerde smokkelaarnesten. Hoe lieflijk Polperro – gelegen tussen Looe en Fowey – vandaag ook mag ogen, ooit was dit haventje van de Cornish vissers een smokkelaarhol en schuilplaats voor niets ontziende piraten. Geprangd tussen twee granieten flanken aan de Pol rivier is Polperro uitgebouwd met een wirwar van straatjes en steegjes. Waar amper een eeuw geleden overdag het vissersdorpje zijn Catch of the day aan de man bracht zag het leven er bij nacht en ontij gans anders uit. Krakende rollende vaten whisky en balen tabak vonden gretig hun weg naar alle mogelijke obscure baaitjes en onherbergzame schuiloorden. Een dagelijks muskettengevecht tussen douanen en smokkelaars waarbij – naast heel wat whisky – ook heel wat bloed vloeide.  Je herbeleeft het allemaal in het Smugglers Museum.

TRENDY ST. IVES

Ander pittoresk vissersdorp is St. Ives, intussen een toevluchtsoord voor heel wat artiesten van allerlei pluimage, waar de piepkleine vissershuisjes zij aan zij voor een uniek beeld zorgen. Het voormalige vissershaventje leeft vandaag niet langer meer van de sardienen maar van het toerisme. Gelegen aan de meest zonnige kant van de Heritage Coast maakt men van St. Ives het Saint-Tropez van Cornwall. Het mag dan wel niet de grandeur van de Franse badstad kennen, het is er des te leuker flaneren tussen eeuwenoude geschiedenis en het mondaine kunstenaarsleven, vooral te vinden in de enge steegjes. Aan de boord van het strand kan men zich te goed doen aan de onvergelijkbare Fish & Chips die men er bij bosjes weet te vinden. Een must voor elke bezoeker. Hier smult men letterlijk geschiedenis. Vandaar ook dat de regisseur van de Pirates of the Caribbean voor St. Ives koos als locatie.

THE VALLEY OF ROCKS

Op stap in Cornwall & Devon loopt in het noorden van deze laatste met The Valley of Rocks een unieke verzameling rotsen aan het dorpje Lynton-Lynmouth. Deze kliffen vormen het decor van een effenaf schitterende wandeling, met aan de ene kant een bijzonder ruige flank en aan de andere kant een onmetelijke diepte waar de golven uiteenspatten tegen de onvermurwbare rotsen. Ideale gelegenheid om even uit te waaien en te genieten van de pracht die dit stukje Devon weet te bieden. Wie de wandeling rond de rotsen rondmaakt kan de klim naar het dorpje vermijden door aan boord van de Lynton & Lynmouth Cliff Railway te klimmen, ultra steil ritje met een kabelbaan die werkt op hydraulische krachten.

CLOVELLY

Een van de meest aantrekkelijke plaatsjes langs de kust van Noord-Devon is Clovelly. Het dorpje, goed voor een kleine 2000 inwoners, is een vissersdorpje dat betere tijden gekend heeft. Het pittoreske aan deze toeristische trekpleister is dat het bijzonder steil is en geplaveid is met ronde glad gelopen kinderkopjes, wat de afdaling en of beklimming bij nat weer bijzonder moeilijk maakt. Het dorpje is omwille de steilheid volledig autovrij. Men kan zijn wagen kwijt op de parkeerhaven boven het dorp. Wie als toerist het vissersdorpje wil bezoeken, trekt naar het bezoekerscentrum en betaalt toegangsgeld. Na de zware afdaling kan men (tijdens drukke dagen) eventueel terug met een taxidienst die zich voor de ingang van het Red Lion Hotel bevindt. Bij laden en lossen van bijzonder vervoer of boodschappen behelpen de bewoners zich van sleden, al dan niet getrokken of gedragen door ezeltjes.

UPSTAIRS DOWNSTAIRS

Wie het begrepen heeft op de grandeur van Lords en de Ladies – met stevige lonk naar de ons hier gekende BBC-reeks Downton Abbey – vindt ruim zijn gading in een bezoek aan Lanhydrock House & Gardens in Bodmin, wellicht het mooiste Victoriaanse landgoed in Cornwall, gebouwd in de 17de eeuw. Gelegen in een 450 ha groot zwaar bebost park en omringd van een gigantische tuin, bieden de 49 kamers een uniek beeld van hoe het er in de vorige eeuwen aan toe ging binnen het rijk der edellieden. Alle vertrekken zijn zo goed als instap klaar. Men waant zich uitgenodigd om te genieten van de rijk gedekte tafelen, zich te ruste te leggen in een van de gigantische bedden of zo maar even te kuieren in de unieke tuin, ingezet door een kantelen poortgebouw. De rijk ingevulde vertrekken weerspiegelen de grandeur van het Victoriaanse tijdperk. Mochten we de sfeer snuiven van illustere vertrekken van de Lord and the Lady of the house, de kamers van de footman en de butlers, dan bleven de deuren helaas dicht waar de lagere dienstmeisjes en huisknechten zich te ruste legden…onder de zoldering.

DE MAGIE VAN DE MOORS

Cornwall & Devon worden steevast de heidegronden van Groot-Brittannië genoemd. Dartmoor, Exmoor en Bodmin Moor zijn drie heidegebieden rijk aan wilde natuur en kijken terug op een rijke geschiedenis. Dartmoor is zonder meer de laatste grote wildernis van Zuid-Engeland. Het meet om en bij de 1.000 km² en zit bol historische herinneringen. De granieten hoogvlakten, de grafheuvels, de neolithische stenen, de heuvelforten en de vele kruisen zijn de stille getuigen van de vele prehistorische nederzettingen. Vandaag gaat het er een stuk vrediger aan toe en grazen runderen en schapen op de open stukken. En ja, filmliefhebbers weten het beslist: Dartmoor was de locatie van The Hound of het Baskervilles, het meest geliefde Sherlock Holmesverhaal van auteur Sir Arthur Conan Doyle.

Nog meer graniet is te vinden in Bodmin Moor. Ook hier niets dan overblijfselen uit de neolithische tijd. Men hoeft geen boekenworm te zijn om zich de roman Jamaica Inn van Daphne du Mauriers te herinneren, waarin smokkelaars, piraten en liefdeshistories de scepter zwaaien.

Exmoor laat dan weer afwisselend kust en land bewonderen. Het nationaal park staat bol van de heerlijke wandelingen, historische dorpjes en badplaatsen, beschermd door steile granieten kliffen die voor een schitterend panoramisch beeld zorgen. De ruige kliffen aan de noorden zijn de hoogste van Engeland met Great Hangman als topper met een hoogte van 244 meter.

KING ARTHUR

Cornwall kan je niet doorheen zonder dat je sporen van de legendarische King Arthur ontmoet. Geniet dan ook van een fraaie wandeling in Tintagel, waar op een hoge rots je nog de ruïnes vindt van de plaats waar de man die het zwaard Excalibur uit een rots trok zou geboren zijn. Mits heel wat verbeelding schuift de hele legende met King Arthur, Guinevere, Lancelot en de broertjes Gaheris en Gareth je zo voor de ogen. De omgeving is effenaf prachtig en bij laag water kan je de grot binnenwandelen. Voor zij die slecht uit de voeten kunnen, wacht een King Arthur – taxi die je voor een prikje van en naar het strand brengt, met uitzicht op het kasteel, of wat daar van overblijft.

LAND’S END

Helemaal een attractie is een bezoek aan Land’s End, het uiterste puntje van Cornwall, letterlijk te vertalen in Het einde van het land. Het is dan ook een niet te missen uitstap voor een dagje uit. Hier gaan de weergoden dan ook elke dag met elkaar in de clinch. Je kan er toekomen in een fikse regenbui en even later je in de zon laten vereeuwigen met de wereldbekende wegwijzer. Blijf je er een paar uurtjes, verschiet er niet van dat je met windkracht 9 Land’s End kan verlaten. Maar dat mag je niet afschrikken dit prachtig stukje Cornwall links te laten. Voor de kinderen wacht een soort Disneyland, maar het is vooral de natuurliefhebber die het meest zal genieten van zijn bezoek aan Land’s End.

Op een boogscheut van Land’s End kan je in Marazion (dichtbij Penzance) nog genieten van de Britse versie van de Mont Saint Michel in Frankrijk. Men noemt het hier een getijdeneiland. Bij hoogwater is het eiland enkel te bereiken met een boot, bij laagwater kan men er te voet naartoe. Het kasteel is sinds de 17de eeuw in handen van de familie St. Aubyn. Marazion en Penzance waren – zoals zowat overal aan de ruige zuidkust van Cornwall – ooit de ideale pleisterplaatsen voor smokkelaars en piratennesten. Meer info: www.sintmichaelsmount.co.uk


Meer info over de regio:

Cornwall: http://www.visitcornwall.com/ ; http://www.visitengland.com/nl/Places-to-go/Beaches-and-Coastline/Cornwall.htm

Devon: http://www.visitdevon.co.uk/ ; http://www.visitengland.com/nl/Places-to-go/Rural-England-/Devon.htm



MET REIZEN LAUWERS

Deze paradijselijk trip voor natuurliefhebbers kan nog dit jaar ingevuld worden met een 8-daagse trip met vertrek op 1 september 2013. Meer info: www.lauwers.be

Georges Keters










>> Reageer (0)
30-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTEL HERITAGE IN BRUGGE - GROENE SLEUTEL

 

Relais & Châteaux Hotel Heritage,
Restaurant Le Mystique

in Brugge

 behaalt het internationaal milieulabel

Groene Sleutel 

 

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten vandaag een “Groene Sleutel” uit aan het Relais & Chateaux Hotel Heritage.  De “Groene Sleutel” is een internationaal kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische logies en attracties, die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en energie te besparen.

Met het behalen van de Groene Sleutel engageert het Hotel Heritage te Brugge zich om op een duurzame en milieuvriendelijke manier te werk te gaan.  Om de sleutel te krijgen, moet het hotel voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en mobiliteit.  Hiervoor heeft het hotel met heel zijn team zijn beste beentje voorgezet, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort. Het verkrijgen van de Groene Sleutel is dan ook een waardevolle erkenning voor het harde werk dat het milieubewuste personeel van het hotel dagelijks levert.

De lagere energiefactuur is uiteraard leuk meegenomen maar het belangrijkste is dat hotelgasten dankzij het kwaliteitslabel voortaan weten dat ze bij het Hotel Heritage milieuvriendelijk verblijven!  Zo daalde de energiefactuur met ± 50% ! 

Om de Groene Sleutel te behalen, leverde het Hotel Heritage heel wat inspanningen.  Dit ging gepaard met doorgedreven renovatiewerken waarbij de totale investering om en nabij de 1.100.000 EUR bedroeg.  Deze historische parel, pal in het centrum van de stad Brugge, op amper 50 m van de Markt kijkt in ieder geval verder dan de pure investering.  “Door duurzaam te ondernemen, besparen we geld dat we opnieuw kunnen investeren in de meest optimale dienstverlening voor onze hotelgasten”,  verduidelijkt Johan Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage.

Eerst werd een energiemanager aangesteld die het algemene energieverbruik in het hele hotel analyseerde en adviseerde waar kon worden bespaard. Volgend op de energie audit, werd de traditionele verlichting zoveel mogelijk vervangen door LED-verlichting en spaarlampen. Tegelijkertijd werd het waterverbruik voor een groot deel teruggebracht dankzij de installatie van waterbesparende douchekoppen en kranen met drukverminderaars. Het hotel doet aan afvalsortering en preventie, waarbij ook gasten worden aangespoord om hun afval te sorteren door middel van stijlvolle maar opvallende gescheiden afvalbakken in de lobby.  En in de hotelparking werden zelfs enkele parkeerplaatsen voorzien met oplaadmogelijkheden voor elektrische wagens. Kortom, het hele team van Hotel Heritage is gebeten door de milieuvriendelijke microbe!

Het behalen van de Groene Sleutel is mede te danken aan de onverminderde inzet van het personeel. De werknemers worden sinds jaar en dag getraind in ecologisch verantwoord handelen alsook in correcte sortering en recyclage van afval om milieuvriendelijker te werk te gaan. Daarbij wordt het personeel bovendien aangespoord om hun groene gewoonten op de werkvloer ook thuis verder te zetten.

Het Hotel Heritage is een architecturale parel met historische uitstraling. Met het behalen van de Groene Sleutel hoopt het hotel nu een voorbeeldfunctie te vervullen voor duurzaam ondernemen met respect voor het milieu onder de plekken waar men kan overnachten in het centrum van Brugge.

Johan Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage: “Het behalen van de Groene Sleutel betekent een absolute meerwaarde voor ons hotel en restaurant in het centrum van Brugge.  Wij zijn al lang actief bezig met het milieu en het verkrijgen van officiële erkenning via dit kwaliteitslabel spoort ons dan ook aan om elke toekomstige investering op een duurzame manier te onderzoeken en uit te voeren.  En het belangrijkste is uiteraard dat onze hotelgasten er alle voordeel uit zullen halen, zowel op vlak van comfort, als op vlak van dienstverlening. Onze groene toekomst begint nu pas goed!”

Relais & Chateaux Hotel Heritage, biedt zijn klanten een eerste klasse service en een moderne hotelervaring van hoog niveau.

Sinds 2005 biedt Hotel Heritage als eerste Brugs hotel gratis hogesnelheidstoegang tot het internet aan.

Contact en meer info:

Hotel Heritage – Restaurant Le Mystique

Niklaas Desparsstraat 11 – 8000 Brugge

 

Johan Creytens – T  050 444 444 – M  0475 725611 – johan.creytens@hotel-heritage.com

www.hotel-heritage.com






>> Reageer (0)
29-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MET SILVERJET NAAR THE GAMBIA

Zonzekere vakantie met SILVERJET

 

Coco Ocean Resort & Spa

Paradijselijke parel in Gambia

 

Wie houdt van onverzadigbare zon, ongerept natuurschoon, een vleugje avontuur, botanische tuinen, azuurblauwe zeeën, hagelwitte stranden, liefhebber van een smaakvolle regionale en of exotische keuken en daarbij nog wat kennis wil maken met een flinke brok koloniale geschiedenis, dan vindt u dit allemaal in The Gambia – zeg maar Gambia –  het kleinste land aan de schitterende westkust van Afrika. Ideaal in de winter, heerlijk in de zomer.

 

Gambia is een voormalige Britse kolonie en zonder meer het  kleinste land van Afrika, meet 11.300 km² en telt 1,5 miljoen inwoners of een bevolkingsdichtheid van 135 personen per km². Het land is zowat volledig omgeven door Senegal. De munteenheid is de Dalasie (1 euro = +/ 40 Dalasies) en men spreekt er Engels, Mandinka, Wollof, Jola en onder andere Peul, maar in de hotels spreekt men vlot Engels en Frans. Wie ten volle wil genieten van de vele troeven die deze prachtig Afrikaanse parel te bieden heeft, mag niet nalaten het witte strand even te ruilen voor enkele tochtjes in het bijzonder fascinerende hinterland.  Voeg daarbij de bijzonder kleurrijke markten waar fruit, groenten en confectie aangeboden wordt en je inlandse trip kan niet meer stuk.

COCO OCEAN RESORT & SPA

Om dat alles in optimale vakantiestijl te beleven is het 5-sterrenhotel Coco Ocean Resort & Spa de ideale uitvalsbasis. Zonder meer het beste hotel in Gambia. Het op en top romantische paradijs ligt aan de boorden van de Atlantische Oceaan met ongerepte hagelwitte stranden, uitgebouwd met witte villa’s in Moorse stijl, opgetrokken binnen tropische tuinen, wat voor een aangename temperatuur zorgt. Het ligt net buiten het gewoel van de stad, maar niettemin slechts op enkele minuten van tal van pittoreske winkeltjes en eethuisjes. De service is er onberispelijk en aan de balie wordt men steevast geholpen door Hadi, Khaled en de niets ontziende Mary die uw verblijf tot in de puntjes verzorgen.

COCO OCEAN SUITES

De aankomst in de lobby lounge van Coco Ocean Resorts & Spa is zonder meer indrukwekkend. Onder het licht gewuif van palmbomen, leidt een zee van ruimte je naar een van de 85 Dôme Suites, Junior Suites, De Luxe Suites, Superior Suites, Royal Suites en onder andere een Superior Clubhouse of Beach House. Elk van deze verblijven zijn een streling voor het oog en zijn paradijselijk mooi, met alles er op en er aan, aansluitend terras en of balkon, troeven om optimaal te genieten met zicht op het maagdelijk witte strand en kabbelende Atlantische Oceaan dat als muziek in de oren klinkt.

SPA

Wie niet alleen wil genieten van de natuurlijke troeven van Coco Ocean kan ook het lichaam verwennen in een van de 14 massagekamers, een Marokkaanse hammam en onder andere een thalassazwembad. Een topteam zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt. En ja, je komt als herboren terug na een van de vele lichaamsbehandelingen waarbij rust en zalig genieten de ordewoorden zijn.

RESTAURANTS

Coco Ocean Resorts & Spa is er niet alleen om geest en lichaam te verwennen, maar schenkt veel aandacht aan de innerlijke mens. Uitgebouwd op verschillende niveaus laat de Chef de keuze tussen drie restaurants: klassieke Westerse keuken, Thaise keuken en streekgebonden keuken. Zonder daarbij het uitgelezen ontbijt te vergeten. In elke van de restaurants wordt alles steeds aan tafel bediend. Geen buffetten in Coco Ocean. Wie op een of ander speciaal dieet is of vegetarisch wil tafelen krijgt een ruime keuze voorgeschoteld. Is ontbijten of lunchen aan de boorden van de Atlantische Oceaan een onvergetelijk moment, dan zijn de romantici de koning te rijk ’s avonds te kunnen dineren bij kaarslicht en licht zwoele muziek wat de sfeer optimaal invult.

Het is duidelijk, Coco Ocean Resorts & Spa is top in The Gambia, ideaal voor rustzoeker, zonneklopper en levensgenieter.

PROMOTIE SILVERJET

Wie dat alles wil ontdekken in zijn pure vorm, Silverjet brengt  u graag naar Gambia en zorgt daarbij voor extra promotie voor vertrek tussen nu en 31 oktober . Echter wel voor zij die boeken voor 31 mei: 9 dagen/7 nachten voor slechts 750 euro in plaats van 1.079 euro:  vluchten Brussel-Banjul-Brussel, 7 overnachtingen met ontbijt en vervoer luchthaven Banjul inbegrepen.

De kleurige brochure Silverjet kan gratis bekomen worden bij uw vertrouwde reisagent en via www.silverjet.be

Georges Keters








>> Reageer (0)
28-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INTERNATIONALE GROENE SLEUTEL

Hotel Soll Cress*** in Koksijde-St. Idesbald


ontvangt het internationaal milieulabel

Groene Sleutel

 

Het familiale hotel *** Soll Cress in Koksijde heeft zopas een Groene Sleutel in de wacht gesleept. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten vandaag in Sandton Grand Hotel Reylof een 'Groene Sleutel' uit aan 100 toeristische ondernemingen. Het label is een erkenning voor de extra inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen.

 

Sofie Vandamme – Hotel Soll Cress kijkt met tevredenheid terug op de erkenning: “Zo werden dit jaar de mazoutketels vervangen door gasbranders, werden alle bedlampjes in de kamers vervangen door led lampjes, maakte we de keuze voor toiletpapier, servetten en handdoekrollen met Eco label enz. Ook wordt onze jaarbrochure voortaan gedrukt op 100% gerecycleerd papier. 101 kleine dingen die samen zorgen voor het behoud van de natuur. De natuur die U zo belangrijk vind als u bij ons op vakantie komt.”

Jaarlijkse onafhankelijke controle

Hotel Soll Cress*** bewijst dat deelnemende ondernemingen de Groene Sleutel niet zomaar krijgen. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.

Ook de Nederlandse Consumentenbond stelde vast dat de Groene Sleutel een kwaliteitsvol label is. Zij onderzochten de waarde van 5 toeristische ecolabels. Enkel De Groene Sleutel doorstond de test.

100 groene logies en attracties

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels voor het zevende jaar op rij uit. 10 campings, 26 jeugdverblijven, 27 hotels, 11 gastenkamers, 10 attracties, 13 meetinglocaties, 2 vakantiewoningen en 1 vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. In het totaal 100 groene logies en attracties en dat zijn er elf meer dan vorig jaar.


 

Meer info:

 

Hotel Soll Cress *** Koksijde


Koninklijke baan 225 – 8670 KOKSIJDE


www.sollcress.be / hotel@sollcress.be / www.sollcress.be
U kan Hotel Soll Cress*** ook virtueel bezoeken op www.sollcress360.be

 

 

OOOOOOOO


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HART VOOR GAMBIA WESTENDE STEUNT DOVENSCHOOL

Hart voor Gambia Westende steunt dovenschool in Afrika

 

Audiometer voor

St-John’s school for the Deaf

 

De Westendse vereniging omtrent ontwikkelingshulp voor minder bedeelden in zwart Afrika, Hart voor Gambia Westende, met drijvende kracht Helena Clybouw ofte Mama Gambia, is zopas terug uit Gambia. Naast heel wat andere goederen wist men een gloednieuwe gecalibreerde audiometer en hoorapparaten te schenken aan de St-John school for the Deaf in Kanifing. Deze aankoop is mogelijk gemaakt met de steun van vele onbaatzuchtige schenkers, het Noord-Zuid Comité Middelkerke en onder andere de vzw MEDIOS Oostende, dat op mondiaal vlak heel wat steun verleend aan ontwikkelingsprojecten.

 

St-John's school for the Deaf in Kanifing is de enige school in Gambia voor dove kinderen. Deze school startte in 1984 met zeven dove kinderen-leerlingen. Vandaag telt men er 245 die les krijgen van 39 leraars en vijf assistenten die allen dagelijkse zorg verlenen aan de kinderen. Heel wat van die leerlingen zijn doof geboren. Malaria en meningitis zijn andere boosdoeners die voor doofheid zorgen in Gambia. “Ondanks het grote aantal doven zijn er weinig mogelijkheden voor dove kinderen om school te lopen of een vak aan te leren. Dove mensen hebben hier dan ook beduidend minder kans op werkgelegenheid. De studies in de dovenschool lopen vanaf de kleuterschool tot de kinderen en leerlingen uiteindelijk een vak onder de knie hebben. Naast de Britse wordt hen ook de Nederlandse handtaal aangeleerd waardoor ze meer kansen krijgen tot zelfredzaamheid met grotere kansen op de jongeren- en volwassen arbeidsmarkt, vooral gericht op handenarbeid. Hiervoor werd recent een extra studiejaar hout- en metaalbewerking aan de school toegevoegd. Het werk van principal Daniël Mendy en vice-principal Marian Allen verricht hier wonderen, activiteiten die we al een paar jaar op de voet volgen. Beide directieleden ontfermen zich elke dag persoonlijk over het welzijn van hun leerlingen”, vertelt Helena Clybouw, gelukkig met het tot nog toe bereikte resultaat.

AUDIOMETER

Naast een container aan hulpgoederen, onbaatzuchtig verscheept met het Belgische marineschip Godetia onder leiding van commandant Luc Desanghere en keurig geleverd aan de kade in Banjul waar Peter Vanslambrouck (Stedenband Oostende en werkzaam in Banjul) de goederen netjes in bewaring hield in het Banjul City Council tot de komst van Mama Gambia. “Topstuk van onze zending dit jaar was de gecalibreerde audiometer die we na heel wat heel wat solidariteitsacties en stevige steun van MEDIOS Oostende konden aankopen, aansluitend divers medisch materiaal. Een audiometer maakt het mogelijk om het gehoorverlies te meten. Hoeft het gezegd dat de directie tevreden was?  Voor hen is dit een stuk van absolute goudwaarde en een troef om de dove kinderen nog beter te begeleiden”, stelt Helena “Mama Gambia” Clybouw.

ISMAILA BAH

Maar er is nog meer waar Hart voor Gambia Westende zich voor inzet. Bij een eerder bezoek aan de dovenschool St-John, ontfermt Mama Gambia zich al drie jaar over Ismaila Bah, een nu 16-jarige dove wees die pas sinds hij 14 werd naar de school kon gaan. Mama Gambia vertelt: “Als wees had de jongen het zeker niet makkelijk. Hart voor Gambia Westende koos ervoor om hem te steunen in zijn studies. En ja, de jongen doet het opperbest. Zijn rapporten zijn meer dan goed en volgens principal Daniël Meny doet Ismaila zijn uiterste best.  Ismaila is doof geboren maar dankzij de eerste testen met de audiometer kan hij op één oor ietwat horen. De door ons ook geschonken hoorapparaten zijn hier dan ook meer dan welkom.”

PROJECTEN

Hart voor Gambia Westende is hiermee evenwel niet aan haar proefstuk toe. Eerder al werden waterputten, groentetuinen en onder andere koeien en ezels en trekwagentjes aangekocht, projecten die intussen flink lopen. “We blijven niet stil zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een gloednieuw project inzake het kweken van kippen, aansluitend verkoop van eieren, ten bate van de St-John’s school for the Deaf. Wie ons op de een of andere manier wil helpen is steeds welkom”, besluit Helena Clybouw.

Meer info: Hart voor Gambia Westende, 0486 20 19 44 of via e-mail: mamagambia@gmail.com

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
09-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN OOSTENDE

Jonge Oostendenaars samen aan het fornuis in Andromeda Hotel Oostende

Twee nieuwe chefs in

gastronomisch restaurant Gloria

Het gastronomisch restaurant Gloria, de culinaire tempel van het viersterren Andromeda Hotel & Thalassa, heeft twee nieuwe chefs aan het fornuis. Met de Oostendenaars Laurent Vandekerckhove (26) en Frederik Vermeersch (20) waait een vernieuwde trend doorheen het huis. Dat alles onder het toeziend oog van F&B manager Mike Deloddere.

Beide jonge Oostendenaars stonden al een tijdje onder leiding van meesterkok Stijn Cornelis, al diverse jaren in de keuken van de Gloria, een man van vele oorlogen en onder andere finalist van de prestigieuze kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine Friederichs vertelt: “Chef Stijn Cornelis sukkelt de jongste tijd fel met de gezondheid. Op doktersadvies diende hij het kalmer aan te pakken. Niet direct de gemakkelijkste oplossing wanneer men weet dat naast restaurant Gloria de keuken ook nog instaat voor brasserie De Renommee. Stijn verkoos voorlopig de pollepel ter zijde te laten en genezing af te wachten. Op zoek naar een nieuwe Chef dus. Tot we tot het besef kwamen dat we die in eigenlijk in eigen huis hadden. Weliswaar beiden jong, maar volgens Stijn Cornelis boordevol talent. De keuze viel op Laurent Vandekerckhove om de scepter te zwaaien, met Frederik Vermeersch als rechterhand. Het duo levert knap werk.”

KLASSIEK MET MODERNE TOETS

Laurent Vandekerckhove, net als Frederik Vermeersch, oud-leerling Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge, ziet in die promotie de kans om zich te bewijzen. “Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met beide handen. Ik volg dan ook graag het credo van mijn vorige baas Stijn Cornelis. Zijn leuze “alleen verse marktproducten zorgen voor klassenschotels” willen we in onze keukenploeg steeds hoog in het vaandel laten wapperen”, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria, geflankeerd door Frederik Vermeersch, waarmee hij bijzonder goed opschiet. Gastronomen en lekkerbekken konden het intussen beamen. De keuken is klassiek, voorzien van een ruime toets moderne en eigentijdse toetsen. De schotels zijn stuk voor stuk juweeltjes. Niet alleen inzake smaak, maar vooral ook qua presentatie, die in de zaal een knap verlengstuk kennen via de doorgewinterde zaalmeesters Didier Hamers en William Van Daele.

 

Meer info:  Restaurant Gloria, Albert I Promenade 60, 8400 Oostende, www.restaurantgloria.be

 

Foto: De nieuwe ploeg in de keuken van restaurant Gloria: Laurent Vandekerckhove, Mike Deloddere en Frederik Vermeersch.

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
07-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN MOESKROEN

Puur Genieten is hier het ordewoord

Domaine de la Blommerie Moeskroen

Wie het eens anders wil dan gewoon te tafelen en zich eens los wil rukken uit het stramien van klassenrestaurants en tegelijk wil genieten van een gastronomisch hoogstaande keuken, tot in de puntjes verzorgd inzake bediening, zit goed in Domaine de la Blommerie in Moeskroen.

 

In Moeskroen? Schrik niet van de afstand, op amper 45 minuutjes uit de Westhoek ligt Domaine de la Blommerie aan je voeten. Een domein waar de lekkerbek, de feestvierder, de zakenman of de familie zich kan storten op een culinaire belevenis die zijn gelijke in de regio niet kent. Men kan er tafelen met zijn tweetjes of samen een feest op het getouw zetten tot 500 man. Dat alles in een schitterend kader met pittoreske binnenkoer en oergezellige zaaltjes die geschiedenis ademen, getekend Christophe en Nathalie Baert. Onder hun beidjes stichtten ze in 1999 Domaine de la Blommerie, domein dat een voormalig landbouwer te koop stelde. “We mochten de kans niet laten voorbij gaan en trokken naar het stadbestuur om er ons project – een feestzaal met traiteur – uit te bouwen. Drie jaar later openden we met een trouwpartij op paasmaandag 2002. Intussen zetten we ook de traiteurzaak La Maison Baert, het levenswerk van vader Daniël Baert, verder. Vandaar dat we ook meewerken aan tal van evenementen, als totaal organisator of als medewerker aan een of andere receptie, bijeenkomst, productvoorstelling en onder andere ontvangst van bedrijven. Het kan ook bij de klant thuis of in het bedrijf, alles op maat en naar wens van de klant. Gezien onze ligging aan de Franse grens werken we uiteraard niet zelden in het buitenland. Onze ploeg medewerkers is hierop ingesteld en vult graag eender welk feest in”, vertelt Chef Christophe Baert, eminente kok en ondervoorzitter Euro-Toques België.

SENCE DE LA BLOMMERIE

De naam Domaine de la Blommerie is afgeleid van Sence de la Blommerie, de naam van de voormalige boerderij, via een lokale amateur historicus ontdekt in 1780. “Het lag voor de hand dat we kozen voor dit stukje erfgoed, in de volksmond gekend als “De Blommerie”. In onze zalen kunnen we tot 400 mensen ontvangen voor een culinair feest aan tafel, indien gewenst uit te breiden met tent, dan goed voor zowat 700 man. Ons Salon du Pré Vert is daarnaast ook nog goed voor een 120 tal gasten aan tafel. Daarnaast gaan we ook op locatie met onze ploeg, steevast goed voor een vijftiental vast medewerkers, bij festiviteiten aangevuld met extra’s”, geeft Christophe Baert nog graag mee.

VAN PORTUGAL TOT JAPAN

Chef Christophe Baert is niet alleen een begenadigd meesterkok, maar is telkens daar te vinden waar grote culinaire evenementen op het getouw staan. Als ondervoorzitter Euro-Toques België is hij een graag geziene gast op kookdemonstraties terwijl hij bij gelegenheid laat zien dat hij het hart op de juiste plaats heeft. Voorbije winter was hij nog met collega meesterkok Frans Saint-Germain uit de gelijknamige salons in Diksmuide, de sleutelfiguur in de actie Gouden Gids en Restos du Coeur in Oostende, waar het duo kookte voor de minder bedeelden uit de Stad aan Zee.

De Chef was eerder al te zien op de Belgische Week in de Pestana Palace Lisabon in Portugal, kookdemonstraties in Sofia (Bulgarije) in het kader van Euro-Toques en onder andere recent nog als co-chef in Hilton Osaka, Japan.

FAMILIEBUFFET ALL IN

Wie de kookkunsten uit Domaine de la Blommerie letterlijk aan de tand wil voelen, kan dit tegen de prijs van 50 euro per persoon (kinderen onder de 10 jaar: 15 euro), aperitief met hapjes,  Groot Buffet Entre Terre & Mer, keuze tussen drie warme hoofdgerechten, succulente kaastafel naar keuze, uitgebreid nagerechtenbuffet, wijnen, water en koffie inbegrepen tot 16.30 uur. Daarna muziek met dj en amusement tot 19 uur. Dat alles op de zondagen 2 juni, 9 juni en 16 juni, 8 september, 20 oktober,  vrijdag 1 november, zondag 24 november en woensdag 25 december. Reserveren is aanbevolen.

Domaine de la Blommerie

Drève Gustave Fache 2

7700 Moeskroen

056 – 33 12 87

info@blommerie.com

www.blommerie.com

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
01-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE BIJ DE BUREN

Stichting Promotie Oosterscheldekreeft

Culinair feest op de golven in Zeeland

Hoera!  De Oosterscheldekreeft is weer in het land en is traditiegetrouw in de beste restaurants te genieten tot 15 juli. Deze delicatesse behoort tot de vele heerlijkheden binnen de likkebaardende Zeeuws Zilte Zaligheden, zonder meer het nec plus ultra dat onze Noorderburen te bieden heeft. Het inhalen van de Oosterscheldekreeft is hiermee aan zijn 13de editie toe, getekend Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

Onder ruime belangstelling mocht Erica Terpstra, voormalig Europees en Nederlands zwemkampioene, aan boord van het vlaggenschip Frisia de eerste Oosterscheldekreeft anno 2013 in ontvangst nemen. Zij schoof de nog spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Marco Verspeten van restaurant De Etage in Bruinisse. Honderden genodigden smulden zich naderhand te pletter aan de Oosterscheldekreeft. Een festijn dat compleet werd gemaakt met een heerlijke Spaanse fles Treixadura 2011 van Bodega Terra do Castello. Een frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met toetsen van appel en grapefruit.

NOTABELEN OP DE GOLVEN

Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat traditiegetrouw de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen van de eerste Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de notabelen op hun paasbest op de Oosterschelde smullen van al het lekkers uit Zeeland. Dat alles in een vlekkeloze organisatie van De Kring van de Oosterscheldekreeft, getekend Balth Roessingh.

RESTAURANTS

Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, nog tot 15 juli te genieten in deze restaurants, en daarna zolang de voorraad strekt.

SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35, 4317 NL Schuddebeurs, tel. +31 (0)111 415651, hostellerie@schuddebeurs.nl en www.schuddebeurs.nl

De ETAGE, Jachthaven 61 A, 4311 NC Bruinisse, tel. +31 (0)111 484248, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl

MARTIME, Nieuwe Haven 21, Zieriekzee, tel. +31 (0)111 412156, info@brasseriemaritime.nl en www.brasseriemaritime.nl

VIS AAN DE MARKT, Hoge Markt 8-10, 4694 CG Scherpenisse, tel. +31 (0)166 663901, info@visaandemarkt.nl en www.visaandemarkt.nl

DE OESTERBEURS, Wijngaardstraat 2, 4401 CS Yerseke, tel. +31 (0)113 572211, info@oesterbeurs.nl en www.oesterbeurs.nl

DE STADSSCHUUR, Schuttershof 32-34, 4461 DZ Goes, tel. +31 (0)113 212332, info@stadsschuur.nl en www.stadsschuur.nl

 

CAMPVEERSE TOREN, Kaai 2, 4351 AA Veere, tel. +31 (0)118 501291, info@campveersetoren.nl en www.campveersetoren.nl

AUBERGE DES MOULES, Visserslaan 3, 4553 BE Philippine, tel. +31 (0)115 491265, info@aubergedesmoules.com en www.aubergedesmoules.com

STRANDRESTAURANT OUR SEASIDE, Strand Renesse, Oost 2, Strandopgang Kijkduin, Rampweg, Renesse, tel. +31 111 46 21 00,  info@ourseaside.nl en www.ourseaside.nl

’t VLASBLOEMEKEN, Nieuwstraat 8, Koewacht, tel. +31 114 36 19 14, info@vlasbloemeken.com en www.vlasbloemeken.com

 

ROLLS ROYCE ONDER DE KREEFTEN

Wie ooit proefde van de Oosterscheldekreeft zal het beamen, dit is een exclusief product. Luit Ezinga, voorzitter van de Kring van de Oosterscheldekreeft hierover: “Dergelijk product moet men koesteren. Daarom staken een gerenommeerde restaurants de koppen bij mekaar en bundelden hun expertise samen in de Kring van de Zeeuwse Kreeft, nu twaalf jaar geleden. Het doel is evenwel hetzelfde gebleven, maar de naam wijzigde zich in 2011 tot Kring van de Oosterscheldekreeft. Alle Zeeuwse kreeften zijn immers afstammelingen van de kreeften uit de Oosterschelde. Als topper van de Zeeuwse Zilte Zaligheden staat de Oosterscheldekreeft dan ook elk jaar steevast op het erepodium.”

Het is meteen duidelijk, de Oosterscheldekreeft wordt door Chefs en kenners zonder meer de Roll Royce onder de kreeften genoemd, een subliem buitenbeentje vanwege zijn DNA. Door de leefomstandigheden in de Oosterschelde heeft deze exclusieve kreeft zijn eigen blauwdruk gevormd.

Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction Communication)

 

Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE BIJ DE NOORDERBUREN

Tour de Culinair bij de Noorderburen

Zeeland op het bord

Is de Oosterscheldekreeft de ongekroonde keizer van de Zeeuws Zilte Zaligheden, dan zijn die producten in de beste huizen te genieten en vooral te proeven. Elk eethuis of restaurant dat zichzelf respecteert pakt uiteraard uit met de Zeeuwse troeven. Onder het motto Tour de Culinair trokken we doorheen een flink stuk van Zeeland en proefden van brood, appels, pannenkoeken, mosterd, jam en zaten aan enkele lekkere tafels.

Het Culinair Zeeuws Erfgoed ofte De Smaak van Zeeland wordt ons voorgesteld op Camping de Brem door campinguitbater en restauranthouder Daniël Viergevers, geflankeerd door Ingrid Stieber, die zich inlaat met de landelijke organisatie van Lekker Püh, lekker eten naar een gezond gewicht. Ingrid Stieber wil een aanslag doen op ieders gewicht en stelt dat overgewicht bij jongeren een groot probleem aan het worden is. Geen nood, wie haar boek Lekker Püh leest, ziet zichzelf wegsmelten. “Ook ik woog ooit 130 kg en dank zij mijn groeidiagrammen en BMI toepassingen bekwam ik opnieuw mijn gezonder gewicht”, gaf Stieber mee. De lichte gezonde Zeeuwse lunch onderstreepte het pleidooi, lunch helemaal in de lijn van Camping de Brem en restaurant Smaek,  Hoogenboomlaan 11a in 4325 DD Renesse, info@campingdebrem.nl en www.campingdebrem.nl

FRUITBEDRIJF DE MUYEHOF

De Muyehof in Nieuwerkerk is het biologisch fruitteelt bedrijf van Ingeborg Buitink en en Pieter Jans Jansonius. Op 10 ha telen zij tien rassen appels en drie rassen peren. Daarnaast houden ze een koppel Suffolk schapen en vijftien bijenvolken. “We hebben slechts één missie: het produceren van mooi en lekker fruit met echte voedingskwaliteiten. In ons fruitbedrijf maken we dan ook graag plaats voor dier en natuur”, zegt Pieter Jans Jansonius die zijn landbouwactiviteiten opgaf voor zijn eigen fruitbedrijf. Meer info: Fruitbedrijf De Muyehof, Platte Capelledijk 4 in 4306 Nieuwerkerk, pieterjans@xs4all.nl

SPELT BAKKERS

Wie het nog eens wil meemaken hoe brood ambachtelijk gemaakt wordt kan terecht bij Dik en zoon Marcel Spelt, goed voor Spelt Bakkers, aan de Nijverheidsweg 24 in 4311 RT Bruinisse. Al diverse generaties produceert dit huis zowel ambachtelijk als industrieel brood. Ze leveren dagelijks aan vakantieparken, horeca, cateringbedrijven, delicatessenzaken en aan de bakker om de hoek. “De broden worden ofwel half gebakken zo niet volledig. De klant kiest voor dagvers of kan de half gebakken later zelf verder afwerken tot een volwaardig product. Wij staan vooral in voor het produceren van Pain Nature (natuurdesem brood en banket van Zeeuwse ingrediënten), Pain Bio (biologische ingrediënten) en Pain de Mer, natuurdesem brood gemaakt van gezuiverd Zeeuws zeewater”, stelt marketingmanager Robert van Wijk. Meer info: info@bakkerspelt.nl en www.speltbakkers.nl

DE VIERBANNEN

Op stap in Zeeland mag je niet nalaten even culinair kennis te maken met Wouter Kik, eminente Chef van De Vierbannen, tweeledige zaak met op de benedenverdieping een uitstekende brasserie met een laagdrempelige menukaart en op de eerste verdieping een schitterend restaurant met uitstekend panoramisch zich op de kreken en de Oosterschelde. Zeeland ten top.

Aan het fornuis worstelt Wouter Kik zich stilaan naar de top. In minder dan een jaar wist hij lekkerbekkend Zeeland op zijn hand te krijgen. In de catacomben van dit unieke bouwwerk van glas en beton – met als buur het Watersnoodmuseum – pakt Chef Wouter Kik uit met verrassende schotels waarbij we de zee in al zijn geledingen mogen smaken. Oester, kokkel, scheermes en jawel, codium (viltwier) zijn verwerkt in een zilt geheel. Enig. Een stukje Skrei met rode biet, munt en mosterd doet vermoeden dat dit het summum is. Niets is minder waar want wanneer de Chef ons zijn Tarbot met spitskool, aardpeer, mossel en gember voorschotelt zit de verrukking mee aan tafel. De Thee met bloemenhoning zet een punt achter deze succulente lunch. Het is duidelijk, van Wouter Kik hebben we de laatste… kik zeker nog niet gehoord. Een belofte ! Meer info: brasserie@devierbannen.nl en www.devierbannen.nl

 

Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction Communication)

Georges Keters

 

 

 








>> Reageer (0)
31-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERSEIZOEN 2013 met SILVERJET

Zomerzon 2013 wacht op je

 Travel in Style

met

SILVERJET

 

De gloednieuwe brochure ZOMERZON 2013 ligt op de reistafel, een 340 pagina’s tellende klasrijk werk met beschrijving van de allermooiste bestemmingen, hotels en zonverzekerde continenten.

 

SILVERJET BELGIE – met algemeen directeur Wim David – pakt uit met locaties naar ieders beurs, evenwel met de nadruk op onberispelijke kwaliteit. Er is keus te over: wil je zonnen, actief bezig zijn, winkelen of de regio verkennen, het kan allemaal. Kies je voor een design hotel, familiehotel met de kinderen of trek je liever met zijn tweetjes in een vijfsterrenhotel, geen nood, Zomerzon 2013 SILVERJET heeft het in huis. Of toch liever golfen, surfen of duiken? Ook hier ruime keus. Uiteindelijk komen ook vanzelfsprekend de lekkerbekken aan hun trekken. Hotels met toprestaurants met daarbij veelal Michelin Chefs aan het fornuis, SILVERJET maakte een vrij grote selectie van culinaire hoogstandjes inzake gastronomie.

 

TOPHOTELS

SILVERJET is al jaren specialist in het kiezen van haar hotels. Met de vesting in België zet general manager Wim David deze rijke traditie verder. “We kiezen alleen voor het beste met keus uit historische monumenten, hotels met een geschiedenis en wellness met ultramoderne Spa’s. En ja, uiteraard ook voor Honeymooners waar pasgehuwden in romantische sfeer optimaal kunnen genieten van hun pril geluk. Genieten van elkaar in een betoverende omgeving op de mooiste plekjes van deze wereld, wat kan men zich nog meer wensen”, stelt Wim David.

HOE REIZEN?

SILVERJET laat in zijn brochure ZOMERZON 2013 de keus tussen diverse formules. Zo laten de Combinatiereizen toe dat bijvoorbeeld twee buurlanden met mekaar kunnen gekoppeld worden in één reis. La Réunion bijvoorbeeld met Mauritius of Singapore met het shopping paradijs Dubai, SILVERJET zoekt het allemaal voor je uit.

SILVERJET staat ook aan je zijde bij het uitzoeken naar Flexreizen. Hierbij zoekt men de juiste locatie voor strand, zwembad en bijvoorbeeld een historische plaats. Een mixed van zowat alles. De reizen kunt u zelf samenstellen, SILVERJET werkt ze voor u uit.

TAILOR MADE is de jongste tijd meer dan in. Ook hier staat SILVERJET borg voor het uittekenen van uw geplande reis, waar en wanneer men wil. Bestaande reizen kunnen verlengd of verkort worden, gecombineerd met andere of zo maar à la carte. SILVERJET bezorgt u een uitgewerkte offerte op maat.

WORLD WIDE

SILVERJET brengt je wereldwijd in de beste omstandigheden. In Spanje lonkt het naar Tenerife, Lanzarote & Fuertoventura, Gran Canaria en Costa del Sol. In Portugal wachten prachtige hotels aan de Costa de Lisboa en Algarve. In Cyprus is het genieten van toppers in Paphos, Limassol en Coral Bay. Griekenland lonkt dan weer met Kreta en Rhodos terwijl Malta Sint-Julians, Valletta, Sliema en het steeds verrassende Gozo voorschotelt. Allemaal schitterende locaties op een van de mooiste eilanden van de Middellandse Zee.

In Italië is SILVERJET thuis aan de kust van Amalfi, Napels, Capri en de Toscaanse regio. De sprong naar Sicilië en Marokko met Essaouira, Agadir en Marrakech is niet ver weg.

De ABC-Eilanden met Aruba, Bonaire en Curaçao liggen op zowat tien uren vlucht terwijl de Caraïben met Sint-Maarten, Sint-Barth, Domenicaanse Republiek, Cuba, Costa Rica en de Bahama’s zorgen voor extra eilandenzon.

Amerika’s Sunshine State Florida met Miami laat niemand onberoerd. In Fort Lauderdale vertrekken heel wat cruiseschepen waarbij SILVERJET met Silversea, Seadream en Seabourn het summum van cruises invult.

The Gambia is een Afrikaanse parel in de brochure SILVERJET die met hotels als Ocean Bay, Coco Ocean Resort & Spa, Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa en The Kairaba Beach Hotel niets dan toppers invult. The Gambia is een zonnezekere bestemming op amper zes uur vanuit Brussel. Deze trip kan gecombineerd worden me een bezoek aan Senegal.

En wachten ons uiteraard nog de Seychellen, de Malediven en het allermooiste van de Verenigde Arabische Emiraten met Dubai, Jumeirah Beach, Palm Island en Abu Dhabi. Qatar en Oman ontbreken evenmin terwijl Indonesië en Thailand de klasrijke lijst afsluiten.

De kleurige brochure kan gratis bekomen worden bij uw vertrouwde reisagent of bij

 

SILVERJET BELGIE

Wim David

Buskinlaan 19

8210 Loppem

Tel.: 050 700 965

www.silverjet.be

 

(Georges Keters)

 

 

 








>> Reageer (0)
03-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ER ZIT MUZIEK IN DE KUST

Middelkerkse Charmezanger scoort nu ook met eerste schlagerhit

 

Paul Bruna: “Jij bent de top”

 

Zowat iedereen die het nieuwe nummer van Paul Bruna hoort, is het er over eens, dit wordt een echte schlagerhit voor de Vlaamse zanger. Er werd dan ook geen moeite gespaard om van Jij bent de top een echt topproduct te maken. Coming man in showwereld Peter Keereman schreef het nummer en zorgde ook voor de opname. Voor die opname werden livemuzikanten ingehuurd en bovendien werd een leuke clip opgenomen, samen met drie meisjes uit de het wereld van de Misses.

Niettegenstaande Paul Bruna aanzien wordt als een van de ambiance- en sfeermaker op de podia , is het de eerste maal dat hij een echte schlager uitbrengt. In het verleden had hij hitnoteringen met  Als de morgen is gekomen, Ik geniet van elk moment, Geef mij je angst en Dan volg je haar benen, allemaal leuke nummers, maar niet echt wat je een schlager kunt noemen. Deze keer is dat met Jij bent de top wel het geval en insiders geven het nummer potentiële hitkansen. Het nummer swingt vanaf de eerste maat en blijft nadien hangen en dat zijn nu net ingrediënten voor een hit.

Om het nummer ook te promoten op de TV-zenders werd  een bijhorende clip opgenomen. De opnames gebeurden om en rond het Casino van Middelkerke. De binnenopnames vonden plaats in de Tavern on the Beach met zicht op zee, de buitenopnames werden gemaakt in een hels stormweer op de Middelkerkse Zeedijk.  Voor de clip deed Paul Bruna beroep op drie meisjes de het klappen van de zweep kennen inzake acteren, defileren en er mooi uitzien want alle drie komen  ze uit de wereld van de missen. Sophie Parret uit Kortrijk, Sikiri Callebaut uit Middelkerk en Sara Boddez eveneens uit Middelkerke tonen in de clip het beste van zichtzelf.  Sophie Parret was ook al te zien in de clip ‘Dan volg je haar benen’ met Paul Bruna, maar voor Sikiri Callebaut en Sara Boddez was het een eerste optreden in een muziekclip. De opnames  gebeurden onder leiding van Alain Declercq , een ervaren cameraman uit Kortrijk.  

FANPAGINA

Sedert kort is er ook de Officiële fanpagina Paul Bruna op facebook waar iedereen alle nieuws van Paul Bruna kan terugvinden. Op 10 dagen tijd vonden  meer dan 360 mensen deze fanpagina leuk. Wie nog meer info zoals biografie, discografie en een pak foto’s van optredens wil zien kan terecht op de website www.paulbruna.be die ook al helemaal werd vernieuwd. Paul Bruna treedt op live on tape op tijdens vedettenparades in Vlaanderen en Nederland en trekt nog steeds doorheen Vlaanderen met zijn eigen seniorenshow.

 Paul Bruna is te boeken via boekingen@paulbruna.be of 0496/ 36 90 74 of www.paulbruna.be

 

                °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°                    








>> Reageer (0)
27-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTE JUNIOR KOK VAN BELGIE 2013

Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende vzw

 

43ste Nationale Culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België 2013

 

De Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende organiseert op dinsdag 30 april voor de 43ste maal de Nationale culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België.

De wedstrijd vindt ’s morgens plaats in de keukens van de Hotelschool, de proclamatie én galabanket om 19 uur in de salons van restaurant Ostend Queen in het Oostendse Kursaal. De wedstrijd staat open voor alle gediplomeerde oud-leerlingen van een Belgische hotelschool, tot en met 25 jaar.

VARKENSKROONTJE

De wedstrijd omvat twee delen: een bereiding van een totaal nieuw en onuitgegeven recept met als thema VARKENSKROONTJE. De tweede opdracht wordt een bereiding van een klassiek gerecht, pas op de ochtend van de wedstrijd bekendgemaakt via loting, een klassieker uit de culinaire gids van Auguste Escoffier.

GALABANKET

De wedstrijd krijgt zijn apotheose in de salons van restaurant Ostend Queen een exquis menu op tafel zet:

 

Gala Banket Beste Junior Kok van België 2013

Aperitief Champagne Autréau

Amuses van de Chef

Gegrilde entrecote in harmonie met pijlstaartinktvis en geroosterde pinda

 Samenspel van Sint-Jakobsschelpen en hoevekip met Parmezaanse kaas

 Aan stuk gebraden varkenskroontje met krentensaus vergezeld van Roseval aardappel

 Elsanta aardbeien en tomaat

 Geurige mokka met versnaperingen

 Met gepaste wijnen – selectie door wijn antiquair Bernard Vandendriessche uit Oostende, oud-leerling Oostendse Hotelschool, aperitief Champagne Autréau en waters.

Prijs: 89 euro all in

 

Inschrijven bij:  voorzitter Luc De Roo, Kwartelstraat 48, 8400 Oostende, tel. 059 29 51 93,fax 059 80 51 58 mail: lucderoo11@telenet.be

ORGANISATIE

Het geheel van deze wedstrijd – na de Culinaire wedstrijd Prosper Montagné de belangrijkste culinaire prijs voor jonge chefs – is in handen van de Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende en staat onder leiding van voorzitter Luc De Roo, geflankeerd door wedstrijdleider Eveline Heyman, voorzitter wedstrijdjury Marc Boin, voorzitter proefjury Georges Keters, PR-manager Ludo Pottier, culinair manager Wim Casteleyn en zaalmanager Paul Desoete.

Meer info, reglement en inschrijvingen: voorzitter Luc De Roo, Kwartelstraat 48, 8400 Oostende, tel. 059 29 51 93, mail: lucderoo11@telenet.be






>> Reageer (0)
19-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACCES HOTEL OOSTENDE - ARRRANGEMENTEN 2013

Culinaire hoogstandje

 in

OOSTENDE

 

ACCES HOTEL

pakt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart uit met een

 

HIP CHAMPANGE EVENT,

de bruisende voorloper van het

CHAMPAGNE AAN ZEE evenement in november dat loopt in de Salons van Acces Hotel Oostende.

Het Hip Champagne Event vindt plaats in de salons van de Hippodroom van Oostende tijdens het weekend van 15 maart.

In samenwerking met de organisatie pakt ACCES HOTEL uit met een schitterend

ARRANGEMENT

Twee nachten met ontbijtbuffet, viergangendiner op de eerste avond, Champagne met het ontbijt, fles Champagne op de kamer, dagticket van De Lijn om niet met de wagen naar de Hippodroom te moeten en zo optimaal te kunnen genieten van de Champagne:

Prijs per persoon:  185euro

Prijs per 2 personen: 250 euro

 

Meer info: ACCES HOTEL OOSTENDE tel. 059 80 40 82

www.hotelacces.be

 

(Georges Keters)










>> Reageer (0)
17-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE AAN ZEE IN DE WESTHOEK

 

DE  PANNE

 Nieuw toeristische gids is pareltje

 

Toerisme De Panne legt met trots de volledig vernieuwde toeristische gids op tafel. Zowel voor wat betreft de ‘look & feel’, als voor wat betreft de inhoud is de gids volledig vernieuwd. Deze brochure zal de toerist nog meer zin doen krijgen om naar de kustgemeente te komen, en dit het hele jaar door. De toeristische gids is gratis te verkrijgen bij Toerisme De Panne en bij de handelaars in De Panne.

Het begint uiteraard allemaal met de cover. Deze is volledig wit met links onderaan de naam van de heerlijke badplaats. “Toerisme De Panne wil met deze cover knallen door zijn eenvoud en door het bewandelen van de niet-traditionele paden van toeristisch drukwerk. De witte cover is hedendaags, de golven in vernis verwijzen uiteraard naar de zee. Het groen in het logo komt terug op de 4 zijden van de gids en hierdoor valt deze gids extra op. Dit groen, dat verwijst naar de actieve natuur, werd op de randen van de gids gespoten via een speciaal procedé. Deze stijlvol afgewerkte gids is er werkelijk eentje om bij te houden”, stelt Toerismeschepen Bram Degrieck, geflankeerd door burgemeester Ann Vanheste en Toerismedirecteur Peter Cappelle.

FOTOBOEK

De toeristische gids is een combinatie van een werffolder en een fotoboek. Doorheen de gids werd veel aandacht besteed aan grote en sprekende foto’s.

Toerismedirecteur Peter Cappelle: “Het is de bedoeling dat de lezers, die soms geen zin hebben om de teksten volledig te lezen, sowieso al verknocht geraken aan De Panne door alleen nog maar de foto’s te bekijken.

Voor de foto’s wordt samengewerkt met professionele fotografen met oog voor toeristische troeven. Deze fotografen gaan steeds op pad onder intensieve begeleiding van Toerisme De Panne.

BEKNOPTE TEKSTEN

De teksten zijn luchtig en beknopt. De volledige gids werd herschreven en ‘hertaald’ in het Frans, Duits en Engels. Er werd bewust gekozen voor een eenvoudig taalgebruik en voor beknopte teksten.

Toerismeschepen Bram Degrieck: “Doorheen de toeristische gids worden de troeven van De Panne uitgelicht. Je zal merken dat er, in vergelijking met voorgaande jaren, een aantal nieuwe topics zijn. De belangrijkste onderwerpen zijn: natuur, kinderen, bewegen, 365, erfgoed, regio, evenementen, shopping, gastronomie en overnachten. De witruimtes doorheen de gids zorgen voor rust. Op die manier wordt een frisse en uitnodigende brochure gecreëerd.”

GASTRONOMIE

Toerismedirecteur Peter Cappelle is bijzonder blij met de gids, die de potentiële verblijfs- of ééndagstoerist en potentiële tweede verblijver naar De Panne moet lokken. “De ‘habitués’ moeten nog meer zin krijgen om naar De Panne te komen. Eenmaal ze er zijn hebben ze de toeristische gids in principe niet zoveel meer nodig. Om die reden heeft Toerisme De Panne gekozen om een handige pocket te maken die overal kan worden meegenomen. Deze pocket zal beschikbaar zijn tegen eind maart en zal zoveel mogelijk praktische informatie geven over eten en drinken, zeg maar gastronomie op zijn best in De Panne.

GRATIS

De toeristische gids is beschikbaar bij Toerisme De Panne en zal intensief bedeeld worden via de plaatselijke logies en restaurants, regionale toerismekantoren, buitenlandkantoren en onder andere Toerisme Vlaanderen en uiteraard ook beschikbaar aan de Toerismobiel, het mobiel toerismekantoor dat in de zomermaanden op de drukkere plaatsen in De Panne aanwezig is. De gratis gids kan aangevraagd worden via de  website www.depanne.be en via de Facebookpagina van Toerisme De Panne.

RESTAURANT IMPERIAL

De gloednieuwe toeristische gids De Panne werd met klasse voorgesteld in de salons van restaurant IMPERIAL waar Eddy Voet en eega Myriam Ryckman een succulente lunch uit de oven toverde, de nieuwe gids en De Panne waardig. Een adres om op zak te hebben in de Westhoek in het algemeen, De Panne in het bijzonder.

Restaurant IMPERIAL, Leopold I-Esplanade 9, De Panne, tel. 058 – 41 42 28

 


Toerisme De Panne

Zeelaan 21 - 8660 De Panne

  058-42 18 18

toerisme@depanne.be

www.depanne.be

 

(Georges Keters)

 

 






>> Reageer (0)
06-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALENTIJN AAN ZEE IN KOKSIJDE

VALENTIJN

 IN

RESTAURANT  DE KELLE KOKSIJDE

Van woensdag 13 februari tot en met maandag 18 februari

 

Het restaurant DE KELLE pakt van woensdag 13 tot en met maandag 18 februari uit met een verrassende, liefdevolle en erotische wandeling met start op de golven van de Noordzee, al over de uitgestrekte Polders, naar de jachtvelden van de Ardennen, om te eindigen tussen de Haspengouwse fruitgaarden. Overgoten met heerlijk bruisend nat uit Epernay en de Loire, naderhand flink gezegend door St.-Emilion. Het naspel komt uit Brazilië met knapperige toetjes

 

Coupe Champagne uit Epernay met Cupido's welkomhapjes

Een heerlijk voorspel tussen St.-Jacobsoester, ganzenlever en gerookte rivierpaling

Een Poperingse relatie van hopscheuten, Noordzeetong en kreeft

Een wilde date in de Ardense bossen, hertekalf, boschampignons, knollen en penen

Het ultieme orgasme tussen de Mooie Hélèna en de vurige Tiramisu.

Braziliaanse kopje nat met Valentijn versnapering

 

90 euro

Champagne, gepaste wijnen, waters en koffie inbegrepen

 

Restaurant DE KELLE

Thierry Cornelis & Tjörvan Ghysdael

Zeelaan 265

8670 Koksijde

058 51 18 55

info@dekelle.be

www.dekelle.be








>> Reageer (0)
28-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALENTIJN AAN ZEE - OOSTENDE

VALENTIJN

IN CHARLES LINDBERGH

grens MIDDELKERKE -OOSTENDE

 

Daglunches
Charles Lindbergh



 


Valentijntip!

Verras uw geliefde op 16/02 met een romantisch
5-gangen diner, muzikaal omlijst door Sabien Tiels!

Klik hier voor alle info

 


Caribbean Latin Party 08/02

Verlang je ook naar Zomerse ritmes, tropische muziek en een avond vol zwoele ambiance? Kom dan zeker af!

Klik hier voor alle info

 


Maandmenu

Bij Charles kan je nog tot 7 februari genieten van een heerlijk menu met keuze tussen
vis of vlees!

Klik hier voor alle info

 

EN ONTDEK ONZE EVENEMENTEN:

 

www.charleslindbergh.be

Daglunches van 28 januari tot 2 februari

 

Maandag 28/01

Maandags zot voorgerechtje

Konijn op wijze van de Chef

Dinsdag 29/01

Slaatje van de Chef

Zuiderse Kip

Woensdag 30/01

Wildpaté op winterse wijze

Kalkoenbrochette met curry en rijst

Donderdag 31/01

Zalm degustatie

Filet Charles met Pepersaus

Vrijdag 01/02

Slaatje van de Chef

Verse vis volgens aanvoer uit de Oostendse haven

Zaterdag 02/02

Suggestie van de Chef



 


 

Tot binnenkort in Charles!

RESTAURANT CHARLES LINDBERGH

059/80.27.77
www.charleslindbergh.be

 













>> Reageer (0)
21-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALENTIJN AAN ZEE IN MIDDELKERKE

HOSTELLERIE RENTY MIDDELKERKE

 

Krokus- & Valentijnsarrangement St-Valentin

Verblijf met / Séjour avec:

1 overnachting / nuit

1 uitgebreid ontbijt / petit déjeuner

1 Valentijnmenu / menu Saint-Valentin

1 fles / bouteille Champagne Brut Romeo & Juliette p. pers.

1 overnachting niet mogelijk op zaterdag

1 nuit pas possible le samedi soir

Kamerprijzen / Prix chambres:

Kamer / Chambre 5 & 8:
€ 276 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 4 & 7:
€ 286 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 1 & 2:
€ 296 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 3 & 6:
€ 306 voor / pour 2 pers.

 

2 overnachtingen / nuits

2 x uitgebreid ontbijt

1 Valentijnmenu / Menu Saint-Valentin

1 fles Champagne Brut Romeo & Juliette

1 Menu Bib’Gourmand

Kamerprijzen / Prix chambres:

Kamer / Chambre 5 & 8:
€ 422 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 4 & 7:
€ 432 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 1 & 2:
€ 452 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 3 & 6:
€ 482 voor / pour 2 pers.

GESLOTEN DINSDAGAVOND EN WOENSDAG / FERME MARDI SOIR ET MERCREDI

Reservaties noodzakelijk en enkel telefonisch / Réservations seulement par téléphone: 059-31 20 77
Tijdig reserveren is aangeraden / Il est conseillé de réserver à temps

Voorschot bij reservatie / Accompte € 80 p. pers.
(KBC iban 18473406741165 - BIC KREDBEBB)

Meer info: bezoek onze pagina "Arrangementen".
Pour plus d'infos: visitez notre page "Arrangements".

Hostellerie RENTY

Louis Logierlaan 51

8430 Middelkerke

059 31 20 77

www.renty.be

 

 

 








>> Reageer (0)
05-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE - MIDDELKERKE

 

Van volkskroeg tot rendez-vous plaats voor lekkerbekken

 25 jaar genieten in

De Rattenvallebrug

 

MIDDELKERKE – Toen Koenraad Opstaele en eega Claudette David 25 jaar geleden café De Sleepboot overnamen en er grill-tea-room De Rattevallebrug van maakten, zullen ze nooit gedacht hebben dat hun optrekje aan de Plassendaelevaart het epicentrum zou worden van vissers, lekkerbekken en levensgenieters.

 

Vandaag viert het echtpaar een kwarteeuw De Rattevalle. “Ja, hoe een dubbeltje rollen kan. Ik was werkzaam als slager in Oostende toen mijn echtgenote en ik besloten om café De Sleepboot om te toveren tot grill tea-room De Rattevallebrug. Aan de overkant van de vaart was toenmalig café De Rattevalle een pleisterplaats voor veehandelaars, kaarters en vissers. Wij wilden van de Rattevallebrug een gezellige stek maken waar kinderen zich ook konden uitleven, terwijl hun ouders gingen vissen of een stevige pint pakken. In de beginfase waren we enkel in het weekend open. Nu zijn we in de zomer en de vakantieperiode elke dag open, in de winter van vrijdag tot zondag”, vertelt Koen Opstaele, met pretoogjes.

PARADIJS VOOR PALINGVISSERS

Met het verdwijnen van café De Rattevalle bleef De Rattevallebrug alleen over. Het werd spoedig het huis voor de vissers. De Plassendaelevaart is immers het gedroomde water voor palingvissers. Elk jaar vindt er de 24 Uren van de Rattevalle plaats, wedstrijd dat ruim honderd vissers naar de vaart lokt. “Het ene bracht het andere bij en daar echtgenote Claudette kokkin is (Groene Poorte Brugge) was de link snel gelegd. We maken er tegelijk een knus restaurantje van. Als slager kies ik dagelijks voor het beste vlees, onze grote troef wanneer het om ribbetjes en steaks gaat. In de namiddag houden we het bij in huis gemaakte pannenkoeken en ijs. Voeg daarbij onze tien bieren van het vat en zo stellen we iedereen gelukkig. Het succes van ons huis is vooral te danken aan het feit dat iedereen hier met iedereen praat, wat het eens zo gezellig maakt”, zegt Koen Opstaele.

RATTEVALLEKUIPJE

Intussen is De Rattevallebrug niet alleen een begrip geworden in de regio, maar tegelijk de plek waar lekkerbekken aan hun trekken komen, de slogan van het huis. Claudette David kijkt tevreden terug op een kwarteeuw Rattevallebrug: “Ja, het lijkt wel een sprookje, van gewoon café die De Sleepboot ooit was, is iedereen hier nu thuis. Naast de vissers kennen de fietsers ons ook. Hier bouwen ze graag een rustpauze in en genieten van een van onze vele bieren, met ons eigen Rattevallekuipje, een bruin of blond abdijbiertje van het vat. Lekkerbekken vinden ons omwille de ribbetjes, de mixed grill, de côte à l’os en ons eigen gedraaide ijs. En voor de kinderen zorgt het springkasteel in de zomer meteen voor een heerlijke namiddag. We dragen levensgenieters en families dan ook hoog in het vaandel.”

 (Georges Keters)






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs