Stichting Promotie Oosterscheldekreeft
Culinair feest op de golven in Zeeland
Hoera! De Oosterscheldekreeft is weer in het land en
is traditiegetrouw in de beste restaurants te genieten tot 15 juli. Deze
delicatesse behoort tot de vele heerlijkheden binnen de likkebaardende Zeeuws
Zilte Zaligheden, zonder meer het nec plus ultra dat onze Noorderburen te
bieden heeft. Het inhalen van de Oosterscheldekreeft is hiermee aan zijn 13de
editie toe, getekend Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.
Onder ruime belangstelling mocht Erica Terpstra,
voormalig Europees en Nederlands zwemkampioene, aan boord van het vlaggenschip Frisia
de eerste Oosterscheldekreeft anno 2013 in ontvangst nemen. Zij schoof de nog
spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Marco Verspeten van restaurant
De Etage in Bruinisse. Honderden genodigden smulden zich naderhand te pletter
aan de Oosterscheldekreeft. Een festijn dat compleet werd gemaakt met een
heerlijke Spaanse fles Treixadura 2011 van Bodega Terra do Castello. Een
frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met toetsen van
appel en grapefruit.
NOTABELEN OP DE GOLVEN
Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat
traditiegetrouw de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen
van de eerste Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de
notabelen op hun paasbest op de Oosterschelde smullen van al het lekkers uit
Zeeland. Dat alles in een vlekkeloze organisatie van De Kring van de
Oosterscheldekreeft, getekend Balth Roessingh.
RESTAURANTS
Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de
Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, nog tot 15 juli te genieten in
deze restaurants, en daarna zolang de voorraad strekt.
SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35, 4317
NL Schuddebeurs, tel. +31 (0)111 415651, hostellerie@schuddebeurs.nl
en www.schuddebeurs.nl
De ETAGE, Jachthaven 61 A,
4311 NC Bruinisse, tel. +31 (0)111 484248, de-etage@sailorsinn.nl
en www.de-etage.nl
MARTIME, Nieuwe Haven 21,
Zieriekzee, tel. +31 (0)111 412156, info@brasseriemaritime.nl en www.brasseriemaritime.nl
VIS AAN DE MARKT,
Hoge Markt 8-10, 4694 CG Scherpenisse, tel. +31 (0)166 663901, info@visaandemarkt.nl
en www.visaandemarkt.nl
DE OESTERBEURS,
Wijngaardstraat 2, 4401 CS Yerseke, tel. +31 (0)113 572211, info@oesterbeurs.nl
en www.oesterbeurs.nl
DE STADSSCHUUR,
Schuttershof 32-34, 4461 DZ Goes, tel. +31 (0)113 212332, info@stadsschuur.nl
en www.stadsschuur.nl
CAMPVEERSE TOREN,
Kaai 2, 4351 AA Veere, tel. +31 (0)118 501291, info@campveersetoren.nl
en www.campveersetoren.nl
AUBERGE DES MOULES,
Visserslaan 3, 4553 BE Philippine, tel. +31 (0)115 491265, info@aubergedesmoules.com
en www.aubergedesmoules.com
STRANDRESTAURANT OUR SEASIDE,
Strand Renesse, Oost 2, Strandopgang Kijkduin, Rampweg, Renesse, tel. +31 111
46 21 00, info@ourseaside.nl
en www.ourseaside.nl
t VLASBLOEMEKEN,
Nieuwstraat 8, Koewacht, tel. +31 114 36 19 14, info@vlasbloemeken.com
en www.vlasbloemeken.com
ROLLS ROYCE ONDER DE KREEFTEN
Wie ooit proefde van de Oosterscheldekreeft zal het
beamen, dit is een exclusief product. Luit Ezinga, voorzitter van de Kring van
de Oosterscheldekreeft hierover: Dergelijk product moet men koesteren. Daarom
staken een gerenommeerde restaurants de koppen bij mekaar en bundelden hun
expertise samen in de Kring van de
Zeeuwse Kreeft, nu twaalf jaar geleden. Het doel is evenwel hetzelfde gebleven,
maar de naam wijzigde zich in 2011 tot Kring
van de Oosterscheldekreeft. Alle Zeeuwse kreeften zijn immers afstammelingen
van de kreeften uit de Oosterschelde. Als topper van de Zeeuwse Zilte
Zaligheden staat de Oosterscheldekreeft dan ook elk jaar steevast op het
erepodium.
Het is meteen duidelijk, de Oosterscheldekreeft wordt
door Chefs en kenners zonder meer de Roll Royce onder de kreeften genoemd, een
subliem buitenbeentje vanwege zijn DNA. Door de leefomstandigheden in de
Oosterschelde heeft deze exclusieve kreeft zijn eigen blauwdruk gevormd.
Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction
Communication)
Georges
Keters


|