Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALENTIJN AAN ZEE IN KOKSIJDE

VALENTIJN

 IN

RESTAURANT  DE KELLE KOKSIJDE

Van woensdag 13 februari tot en met maandag 18 februari

 

Het restaurant DE KELLE pakt van woensdag 13 tot en met maandag 18 februari uit met een verrassende, liefdevolle en erotische wandeling met start op de golven van de Noordzee, al over de uitgestrekte Polders, naar de jachtvelden van de Ardennen, om te eindigen tussen de Haspengouwse fruitgaarden. Overgoten met heerlijk bruisend nat uit Epernay en de Loire, naderhand flink gezegend door St.-Emilion. Het naspel komt uit Brazilië met knapperige toetjes

 

Coupe Champagne uit Epernay met Cupido's welkomhapjes

Een heerlijk voorspel tussen St.-Jacobsoester, ganzenlever en gerookte rivierpaling

Een Poperingse relatie van hopscheuten, Noordzeetong en kreeft

Een wilde date in de Ardense bossen, hertekalf, boschampignons, knollen en penen

Het ultieme orgasme tussen de Mooie Hélèna en de vurige Tiramisu.

Braziliaanse kopje nat met Valentijn versnapering

 

90 euro

Champagne, gepaste wijnen, waters en koffie inbegrepen

 

Restaurant DE KELLE

Thierry Cornelis & Tjörvan Ghysdael

Zeelaan 265

8670 Koksijde

058 51 18 55

info@dekelle.be

www.dekelle.be








>> Reageer (0)
28-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALENTIJN AAN ZEE - OOSTENDE

VALENTIJN

IN CHARLES LINDBERGH

grens MIDDELKERKE -OOSTENDE

 

Daglunches
Charles Lindbergh



 


Valentijntip!

Verras uw geliefde op 16/02 met een romantisch
5-gangen diner, muzikaal omlijst door Sabien Tiels!

Klik hier voor alle info

 


Caribbean Latin Party 08/02

Verlang je ook naar Zomerse ritmes, tropische muziek en een avond vol zwoele ambiance? Kom dan zeker af!

Klik hier voor alle info

 


Maandmenu

Bij Charles kan je nog tot 7 februari genieten van een heerlijk menu met keuze tussen
vis of vlees!

Klik hier voor alle info

 

EN ONTDEK ONZE EVENEMENTEN:

 

www.charleslindbergh.be

Daglunches van 28 januari tot 2 februari

 

Maandag 28/01

Maandags zot voorgerechtje

Konijn op wijze van de Chef

Dinsdag 29/01

Slaatje van de Chef

Zuiderse Kip

Woensdag 30/01

Wildpaté op winterse wijze

Kalkoenbrochette met curry en rijst

Donderdag 31/01

Zalm degustatie

Filet Charles met Pepersaus

Vrijdag 01/02

Slaatje van de Chef

Verse vis volgens aanvoer uit de Oostendse haven

Zaterdag 02/02

Suggestie van de Chef



 


 

Tot binnenkort in Charles!

RESTAURANT CHARLES LINDBERGH

059/80.27.77
www.charleslindbergh.be

 













>> Reageer (0)
21-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALENTIJN AAN ZEE IN MIDDELKERKE

HOSTELLERIE RENTY MIDDELKERKE

 

Krokus- & Valentijnsarrangement St-Valentin

Verblijf met / Séjour avec:

1 overnachting / nuit

1 uitgebreid ontbijt / petit déjeuner

1 Valentijnmenu / menu Saint-Valentin

1 fles / bouteille Champagne Brut Romeo & Juliette p. pers.

1 overnachting niet mogelijk op zaterdag

1 nuit pas possible le samedi soir

Kamerprijzen / Prix chambres:

Kamer / Chambre 5 & 8:
€ 276 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 4 & 7:
€ 286 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 1 & 2:
€ 296 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 3 & 6:
€ 306 voor / pour 2 pers.

 

2 overnachtingen / nuits

2 x uitgebreid ontbijt

1 Valentijnmenu / Menu Saint-Valentin

1 fles Champagne Brut Romeo & Juliette

1 Menu Bib’Gourmand

Kamerprijzen / Prix chambres:

Kamer / Chambre 5 & 8:
€ 422 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 4 & 7:
€ 432 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 1 & 2:
€ 452 voor / pour 2 pers.

Kamer / Chambre 3 & 6:
€ 482 voor / pour 2 pers.

GESLOTEN DINSDAGAVOND EN WOENSDAG / FERME MARDI SOIR ET MERCREDI

Reservaties noodzakelijk en enkel telefonisch / Réservations seulement par téléphone: 059-31 20 77
Tijdig reserveren is aangeraden / Il est conseillé de réserver à temps

Voorschot bij reservatie / Accompte € 80 p. pers.
(KBC iban 18473406741165 - BIC KREDBEBB)

Meer info: bezoek onze pagina "Arrangementen".
Pour plus d'infos: visitez notre page "Arrangements".

Hostellerie RENTY

Louis Logierlaan 51

8430 Middelkerke

059 31 20 77

www.renty.be

 

 

 








>> Reageer (0)
05-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE - MIDDELKERKE

 

Van volkskroeg tot rendez-vous plaats voor lekkerbekken

 25 jaar genieten in

De Rattenvallebrug

 

MIDDELKERKE – Toen Koenraad Opstaele en eega Claudette David 25 jaar geleden café De Sleepboot overnamen en er grill-tea-room De Rattevallebrug van maakten, zullen ze nooit gedacht hebben dat hun optrekje aan de Plassendaelevaart het epicentrum zou worden van vissers, lekkerbekken en levensgenieters.

 

Vandaag viert het echtpaar een kwarteeuw De Rattevalle. “Ja, hoe een dubbeltje rollen kan. Ik was werkzaam als slager in Oostende toen mijn echtgenote en ik besloten om café De Sleepboot om te toveren tot grill tea-room De Rattevallebrug. Aan de overkant van de vaart was toenmalig café De Rattevalle een pleisterplaats voor veehandelaars, kaarters en vissers. Wij wilden van de Rattevallebrug een gezellige stek maken waar kinderen zich ook konden uitleven, terwijl hun ouders gingen vissen of een stevige pint pakken. In de beginfase waren we enkel in het weekend open. Nu zijn we in de zomer en de vakantieperiode elke dag open, in de winter van vrijdag tot zondag”, vertelt Koen Opstaele, met pretoogjes.

PARADIJS VOOR PALINGVISSERS

Met het verdwijnen van café De Rattevalle bleef De Rattevallebrug alleen over. Het werd spoedig het huis voor de vissers. De Plassendaelevaart is immers het gedroomde water voor palingvissers. Elk jaar vindt er de 24 Uren van de Rattevalle plaats, wedstrijd dat ruim honderd vissers naar de vaart lokt. “Het ene bracht het andere bij en daar echtgenote Claudette kokkin is (Groene Poorte Brugge) was de link snel gelegd. We maken er tegelijk een knus restaurantje van. Als slager kies ik dagelijks voor het beste vlees, onze grote troef wanneer het om ribbetjes en steaks gaat. In de namiddag houden we het bij in huis gemaakte pannenkoeken en ijs. Voeg daarbij onze tien bieren van het vat en zo stellen we iedereen gelukkig. Het succes van ons huis is vooral te danken aan het feit dat iedereen hier met iedereen praat, wat het eens zo gezellig maakt”, zegt Koen Opstaele.

RATTEVALLEKUIPJE

Intussen is De Rattevallebrug niet alleen een begrip geworden in de regio, maar tegelijk de plek waar lekkerbekken aan hun trekken komen, de slogan van het huis. Claudette David kijkt tevreden terug op een kwarteeuw Rattevallebrug: “Ja, het lijkt wel een sprookje, van gewoon café die De Sleepboot ooit was, is iedereen hier nu thuis. Naast de vissers kennen de fietsers ons ook. Hier bouwen ze graag een rustpauze in en genieten van een van onze vele bieren, met ons eigen Rattevallekuipje, een bruin of blond abdijbiertje van het vat. Lekkerbekken vinden ons omwille de ribbetjes, de mixed grill, de côte à l’os en ons eigen gedraaide ijs. En voor de kinderen zorgt het springkasteel in de zomer meteen voor een heerlijke namiddag. We dragen levensgenieters en families dan ook hoog in het vaandel.”

 (Georges Keters)






>> Reageer (0)
04-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS AAN ZEE - IN OOSTENDE

Bekroning voor het ganse team

 Zilveren Award Wyndham voor Ramada Ostend

 

OOSTENDE – Hotel Ramada Ostend aan de Leopold II-laan 20, behorend tot de wereldwijd bekende luxueuze Wyndham hotelgroep, ontving de Zilveren Wyndham Reward voor de regio Europa, Midden Oosten en Afrika. “Te danken aan de inspanning van al onze medewerkers”, stelt Rita Poissonnier, general manager Ramada Ostend.

Ramada Ostend is lid van de Wyndham Hotels & Resorts, wat staat voor luxe en topservice met locaties in de belangrijkste zakelijke en toeristische bestemmingen over de hele wereld. Vijf jaar geleden nam Ramada haar intrek in de gebouwen van Holiday Inn op adres. Sindsdien is het hotel uitgegroeid tot een begrip in de regio. Het telt negentig totaal gerenoveerde comfortabele kamers voorzien van alle benodigdheden om het hotelleven leuk te maken. Een gezellige hotelbar zorgt voor de nodige rust bij een goed glas en een fijne babbel. General manager Rita Poissonnier is bijzonder tevreden over de toegekende prijs: “Het systeem binnen de groep is gestoeld op een kwaliteitsprogramma waarbij men ofwel punten spaart, zo niet airline miles bij de bevriende luchtvaartmaatschappijen. We dragen klantenservice hoog in ons vaandel. De toekenning van de zilveren prijs mag dan ook een verdienstelijke eer genoemd worden voor de ons geboden service naar de klanten toe.”

OP NAAR GOUD IN 2013

General manager Rita Poissonier, geflankeerd door assistent general manager Kristoffel Verdonck, ontving de trofee uit de handen van de Portugees Rui Barros senior vice-president en managing director Europa, Midden Oostende en Afrika voor de Wyndham Hotel Groep. “Voor ons een bijzonder grote eer die we zeker koesteren met onze ganse team. We dragen dan ook deze titel graag aan hen op. Ons streven naar perfectie is groot. We willen dat zowel zakenlui als vakantiegangers die Oostende bezoeken het hier naar de zin hebben. Het is voor ons een stimulans om dat zilver in 2013 om te buigen in goud. Dat zou een ultieme bekroning kunnen zijn. We werken er elke dag voor. Op naar de top, zou ik stellen”, geeft general manager Rita Poissonier nog graag mee.

WHYNDHAM HOTELS & RESORTS

Ramada Ostende behoort tot de Wyndham Hotel Groep dat wereldwijd tophotels onder zijn vleugels houdt. Daarbij Ramada, Dream Hotels, Microtel, Wyndham Garden, Wyndham Collection, Planet Hollywood, Hawthorn, Baymont, Day’s Inn, Travelodge en onder andere Knights Inn. Ze bieden allemaal het comfort dat verwacht mag worden in de beste hotels. Naast een vestiging in Oostende telt Ramada in ons land ook nog hotels in Antwerpen, Luik en Brussel. Elk van de hotels is zo ingeplant dat zakelijke centra, fitness, golf, tennis, kuuroorden en of prachtige locaties binnen handbereik liggen. De bekroning van de Zilveren Award voor Ramada Ostende is dit duidelijk een aanwinst voor de Stad aan Zee inzake hoteltoerisme.

 Op de foto: Kristoffel Verdonck, Rita Poissonier en Ruis Barros.

 

(Georges Keters)

 

 






>> Reageer (0)
16-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ITALIAANSE TAFEL AAN ZEE in NIEUWPOORT

Viert eindejaar aan een authentieke ITALIAANSE TAFEL met

 

Enogastronomia Italiana

 

Claudio Acquaro en Vanessa Beyens

 

Marktstraat 30

8620 Nieuwpoort

tel 0473/489521

info@vinofilia.be

 

 Menu voor Kerst en Nieuwjaar

Antipasto Italiano

(roulade van mozzarella, radicchio rosso, tomaat en tonijn op bedje van

rucola; gegratineerde mossel; groene olijven “Bella di Cerignola”;

gefrituurde olijf all’Ascolana en mozzarellakroketje; roulade van

courgette met ricotta en San Martino ham; mini panzerotti met

scamorza affumicata en tomaat)

 

Crespelle con Fontina, prosciutto cotto e funghi di bosco

Gevulde hartige pannenkoek met Fontinakaas, gekookte ham en

Bospaddenstoelen

 

Involtini di tacchino ripieno con verdure d’inverno e ossobuco di patate

farcite con lenticchie

Roulade van kalkoen, gevuld met winterse groentjes, met ossobuco van

aardappel gevuld met linzen

 

Triologia di Formaggi o Triologia di Dolci

Trilogie van Kazen (Pecorino pepato, Gorgonzola Eccellenza en

Taleggio) of Trilogie van Zoetjes (Tiramisù met speculoos en

gecarameliseerde appeltjes, Mousse van Torrone, Pannacotta met

Limoncello geparfumeerd met verse munt)

Prijs: 30 euro

 

Bestellen:

 

Indien U een kerst- of eindejaarsmenu wenst te bestellen, gelieve dit dan te doen tegen uiterlijk 21 december 2012, met betaling van een voorschot van 50%.

In de periode van de feestdagen zullen wij onze sluitingsdagen

aanpassen, waardoor we zondag 23 en maandag 24 december, alsook zondag 30 en maandag 31 december open zullen zijn.

We sluiten dan op dinsdag 25, woensdag 26 december en op dinsdag 1 en woensdag 2 januari.

Aangezien het voor ieder van ons Kerst is, schenken we per menu 2 euro aan het Kinderkankerfonds…

 

Prettige Feesten

 

Enogastronomia Italiana

 

Claudio Acquaro en Vanessa Beyens

Marktstraat 30

8620 Nieuwpoort

tel 0473/489521

info@vinofilia.be

 






>> Reageer (0)
14-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CITY TRIP ANTWERPEN

Tophotel in Antwerpen

 

Sir Plantin Hotel Antwerp

luxe in oase van rust

Antwerpen is niet alleen de navel van Vlaanderen, maar is tegelijk een ideale locatie om er een paar dagen in te verblijven. De stad ademt zoveel warmte uit dat kiezen uit een waslijst knappe hotels niet makkelijk is. Wie houdt van rust, van lifestyle, een vleugje romantiek, historiek en art-nouveau zal zijn verblijf in Sir Plantin Antwerp nog lang geheugen. General manager “Sir” Wim Van Respaille is uw gastheer, gesteund door een schare nooit aflatende medewerkers die allen het beste voor de gast willen. Luxe in een design hotel in een oase van rust, in een historische wijk.

 

Op een boogscheut van het bruisende stadsleven en het uniek gerenoveerde Centraal Station Antwerpen is een verblijf in dit verleidelijke lifestyle hotel een verademing. Het mag dan net op de rand van de stad gelegen zijn, het bevindt zich in de overigens knap uitgebouwde art-nouveau wijk Zurenborg. Hier kan men verpozen op charmante pleintjes, genieten op het terras van de vele hedendaags uitgebouwde kroegjes om dan nog niet te spreken van de smaakvol ingerichte restaurantjes die bij zwoele avonden het epicentrum vormen van genietend Antwerpen.

176 RELAX KAMERS

Sir Plantin Hotel in Antwerpen is een van de honderd internationale hotels van de Duitse hotelgroep Grand City Hotels, gespecialiseerd in het opwaarderen van hotels. Sir Plantin Hotel was eerder al tweemaal een voormalig hotel dat de uiteindelijk een tijdlang leegstond. Grand City Hotels knapte het intussen op in diverse fasen. Het hotel kreeg in eerste fase een grondige facelift, waarna twee fase het geheel zal afmaken, met het gevolg dat men uiteindelijk 176 relax kamers zal tellen, verdeeld over drie verdiepingen.  Sir Plantin is de eerste in de Grand City Hotel groep die uitgebouwd werd naar een eigen life-hotelconcept: de Sir Hotels. Deze bieden een aristocratische gastvrijheid in een trendy kader en dat tegen een democratische prijs met een meer dan uitstekende verhouding prijs/kwaliteit.

ZAKENLUI & TOERISTEN

General manager Wim Van Respaille is alvast tevreden met de evolutie van dit hotel in zijn nieuwe vorm: “Een van onze zo vele troeven is het feit dat men in ons concept kan genieten van tal van mogelijkheden en faciliteiten die gratis aangeboden worden. Zo wacht in de lobby de klok rond een gratis koffie, thee, chocolademelk en croissants service. Onze klanten, die variëren tussen jong en minder jong, zakenlui en toeristen, zijn – na een nauwgezette enquête – bijzonder tevreden. Er is niet alleen de gezellige bar, net achter de balie met receptie, maar de lounge nodigt graag uit tot korte bijeenkomsten en besprekingen, hetgeen jongere zakenlui vandaag ten zeerste waarderen. Een van de zaken waar we met de ganse crew op werken is het streven naar optimaal verwennen van de klant. Klanten zien terugkomen is minstens zo belangrijk dan elke dag nieuwe klanten te lokken. Het bestaande klantenbestand krijgt dan ook meer dan normaal onze aandacht. Zij kennen het huis, zij weten wat ze er kunnen verwachten. Het feit dat we een flink percentage vaste klanten tellen bewijst dat dit een goede methode is.”

HOOG NIVEAU

Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat Sir Plantin Hotel Antwerpen een schot in de roos is. Niet alleen ligt het designhotel op een boogscheut van het centrum met het resultaat dat de historische monumenten, de uitgangsbuurt en een doolhof van restaurants en eethuizen op wandelafstand te bereiken is. Zo niet brengt een vlotte verbinding met tram en bus je op een drafje ook naar het MAS (Museum Aan de Stroom), het Rubenshuis, de Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal, de Zoo en onder andere het magische stadhuis onder toeziend oog van Brabo. En voor wie het niettemin toch allemaal te ver zou lijken om te stappen, net om de hoek van het hotel wacht de historisch architecturaal goed bewaarde site Zurenborg, ontwikkeld tussen 1894 en 1906, vandaag een oase van rust met gebouwen opgetrokken in neo-klassieke en art nouveau stijl.

 

Sir Plantin Hotel Antwerp

General Manager Wim Van Respaille

Plantin & Moretuslei 136-140

2018 Antwerpen

03 271 07 00

info@sirplantin-antwerp.com

www.sirplantin-antwerp.com








>> Reageer (0)
13-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPRESTAURANTS IN ANTWERPEN

ABSOLUTE TOPPERS IN ANTWERPEN

 

DE VIOLIN

Gastronomische pap met een Zilveren Lepel

Op een boogscheut van het Antwerpstadion, in de volksmond gekend als Den Bosuil, ligt een mooi gerenoveerde hoeve. Een beetje verscholen achter een grote groene haag, deuren en blaffetuuren fris blauw-wit geschilderd, oogt restaurant De Violin als een plaatje en belooft als het ware de restaurantbezoeker gezelligheid en rust. Als we binnenstappen worden is het bijna zoals we ons hadden voorgesteld : een zorgvuldig gedoseerde mix van rustieke gezelligheid en moderne toetsen die een gevoel van relax geeft en onze reeds hoog gespannen verwachtingen nog een beetje de hoogte in duwt. We worden bijzonder hartelijk onthaald  door Peter Meersman, eigenaar en onze gastheer.

SUCCULENTE GERECHTEN

Op de kaart van de Violin vind je een selecte keuze van voorgerechten zoals Torentje van huisbereide ganzenlever met parmaham gecombineerd met ganzenleverkrullen en meloenknikkers, of  Slaatje met een spiesje van gerookte of gebraden kwartel vergezeld van appeltjes en appeldressing of nog Gebakken nieroogkreeftjes in een botersausje met korenasperges, spekjes en croûtons. Bij de hoofdgerechten een Zeetong op de wijze van de Violin, Roodbaarsfilet met courgettes en een mousseline van asperge en Spaanse kruiden of nog Mechelse koekoekfilet met een kruidensaus en peterselieaardappelen.  Naast de à la carte biedt Restaurant de Violin nog een Lunchformule, elke middag met aangepaste wijnen en koffie, een Degustatiemenu, vijfgangenmenu volgens marktaanbod en zonder dranken of een Degustatiemenu Deluxe, vijfgangenmenu volgens marktaanbod met een apero naar keuze, een halve fles per persoon  zorgvuldig uitgekozen aangepaste wijn en koffie.

AZIATISCHE ZOMERTERRAS

Tijdens het nuttigen van een glaasje lekkere huischampagne kunnen de rokers in ons gezelschap nog het Aziatische zomerterras ontdekken. Een oase van rust, zeer stijlvol ingericht en een aanrader voor zwoele zomeravonden. We besluiten om de chef de vrije hand te laten en hij vergast ons op een menu met een keur aan smaken en aroma’s. Als voorgerecht presenteert hij ons een Symphonie Violin : een trilogie van twee Sint-Jacobsvruchten in een lichte witte wijsaus, gebakken ganzenlever en zalm met rivierkreeftjesen appeltjes. Klassiek maar mooi gebracht en voortreffelijk ondersteund door een Pouilly Fumé 2011. Het hoofdgerecht, Jonge tarbot met mosseltjes in een lichte ricardsaus, wordt zeer verrassend door een prachtige Clos des Jacobins 1999, Saint-Emilion Grand cru , begeleid. Alhoewel we geen grote dessertliefhebbers zijn, kunnen we toch niet weerstaan aan de huisgemaakte parfait die letterlijk en figuurlijk op onze tong smelt.

DE ZILVEREN LEPEL

De Tafel van de Zilveren Lepel werd vijf jaar geleden opgericht door enkele leden van de Antwerpse Rotary.De gastronmen van de Tafel bezoeken incognito restaurants en beoordelen deze voornamelijk op een goede prijs/kwaliteitverhouding. Aan goede en vriendelijke bediening, netheid en ook aan gezelligheid wordt veel aandacht geschonken. Peter Meersman, Dirk Cerinne en Marleen zijn dan ook zeer vereerd en terecht trots dat zij deze mooie onderscheiding als team in ontvangst mogen nemen. Ze stellen dan ook een speciale Zilverenlepelmenu bestaande uit, een Cassoulette van noordzeevis met ruccolacoulis, Escalope van zalm met een mosterdsaus of een Ibericosteak Blackwell en afgesloten met een Tarte Tatin met vanilleijs en crème anglaise voor. Apero, halve fles wijn en koffie of thee met garnituur inbegrepen aan 50 euro

TRAITEUR & SEMINARIE

Voor al uw recepties en feestjes van 8 tot 200 personen staat het team van restaurant de violin voor u klaar. Thuis, feestzaal of kasteel…met of zonder bediening alle formules zijn mogelijk op uw favoriete locatie. Op de eerste verdieping reserveert Restaurant de Violin voor u een seminarieruimte tot dertig personen. Ook uitstekend geschikt voor vergaderingen of intieme feestjes.

Restaurant De Violin

Bosuil 1 – 2100 Deurne – 03 324 34 04

www.deviolin.be

(Jeffrey Lowyck)

 

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

 

 Huis De Colvenier, gastvrije verwenning

 

Op wandelafstand van de Groenplaats, in de St.-Antoniusstraat, een zijstraat van de Nationale straat, ligt een statig negentiende eeuwse patriciërswoning. Het behoorde eertijds toe aan gekende Antwerpse families en een goede twintig jaar geleden werd het pand aangekocht en volledig gerenoveerd door zaakvoerder en meesterkok Patrick Van Herck. Ondertussen heeft Huis de Colvenier zich een plaats veroverd aan het Antwerpse Gastronomische firmament en is er niet meer weg te denken.

Opgeleid bij Robuchon in Parijs, t Laurierblad, Scholtenshof en onder andere Bruneau,is Patrick Van Herck een adept van de klassieke Franse keuken die eigentijdse toetsen legt en persoonlijke inspiratie verwerkt in zijn gerechten. Via de open keuken leidt zaal- en wijnmeester Michel Verhoeven ons naar de wijn- en degustatiekelder. De wijnkelders dateren uit 1897 en zijn een sensatie op zich. Het is een aaneenschakeling van kleine keldertjes, nissen en verschillende zeer gezellig ingerichte proefruimtes waar ruim 20.000 topwijnen naast de gekende klassiekers liggen.

APERITIEF IN DE KELDER                                                                                     

De chef, vergezeld door zijn charmante echtgenote Marta do Nascimento komt ons persoonlijk verwelkomen en rondleiden. Bij de nootjes, de olijven en de Parmezaanse kaas, die standaard bij het aperitief geserveerd worden, presenteert onze gastheer een chaud-froid van franse pladijsfilet met een kruiden aromatenvinaigrette.  Een aangename eerste kennismaking van verschillende aroma’s en smaken die veel belooft voor hetgeen nog komen moet. We moeten geen enkel ogenblik twijfelen en geven meesterkok Patrick Van Herck de volledige vrije hand. Op zijn eigen sympathieke manier verzekert hij ons een outstanding culinaire ervaring.

TOPKLASSIEKERS

Als eerste voorgerecht wordt een huisgemaakte ganzenlever met een confituur van vijgen, balsamico en rood fruit vergezeld van een witte Olimpia port gepresenteerd.  Klassiek maar voorteffelijk. We vervolgen met gestoomde rogvleugel op een bedje van prei, garnaaltjes en champagnesaus zeer goed begeleid door Grüner Veltliner 2011 Herzogenburg. Het hoofdgerecht, steak van Wagyu met een rode wijnsaus, is een superbe stukje vlees waarbij de  Antica Enotria Falu Puglia van 2007 uitstekend past. Het dessert laten we aan ons voorbijgaan, maar we sluiten een heerlijke maaltijd af met een selectie kazen om U tegen te zeggen, die met Braziliaanse charme door Marta worden toegelicht en geserveerd. De chef heeft woord gehouden en ons een zeer aangename culinaire avond bezorgd.

GASTENKAMERS

Patrick Van Herck is geen chef die stilzit. Steeds nieuwe ideeën en vooruitblikken in de toekomst. Zo is hij met twee nieuwe projecten bezig : uitbreiding van de wijnbar naar drie verschillende niveaus en de inrichting van een viertal luxueuze gastenkamers in zijn prachtig pand. Zoals we de De Colvenier nu kennen wordt dit zeker een nieuw schot in de roos.


Restaurant De Colvenier

Sint Antoniusstraat 8 - 2000 Antwerpen

03 226 65 73

www.colvenier.be


(Jeffrey Lowyck)








>> Reageer (0)
12-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TAFELPLEZIER IN ANTWERPEN

Knabbel en Babbel in Antwerpen

 

 FELIXPAKHUIS : verleden en heden

Op wandelafstand van het MAS, langs de Godefriduskaai ligt de ruim 56 meter lange gevel van het Sint-Felixpakhuis. In 1861, twee jaar na de bouw, werd het gebouw volledig verwoest door een brand. Er werd direct gestart met de heropbouw en na een tweetal jaar werd het pakhuis met  24.412 m² opslagruimte in gebruik genomen voor de opslag van verbruiksgoederen zoals koffie, kaas, wijn, tabak enz…            In 1976 werd het pakhuis erkend als historisch monument en in1985 kwam het pand volledig leeg te staan.                          Na een volledige renovatie vindt het Antwerpse stadsarchief er zijn bestemming. Food en drinks krijgen er ook een eigen invulling met zes verschillende concepten : living, terras, salon, markt, kelder en lichtstraat. Elke locatie heeft een eigen inpassing en wij gaan voor Felix Pakhuis Living. Deze prachtig gerenoveerde ruimte is een gastronomische ontmoetingsruimte geworden en verwent zijn gasten met gerechten en produkten van eigen bodem : tomaatjes uit Melsele, Zwijndrechtse aardbeien, aardappelen uit de polder, zeevruchten uit Yerzeke…. Meer info: www.felixpakhuis.nu

BRASSERIE APPELMANS: heerlijk en helder

Wanneer men van de Groenplaats naar de Onze-Lieve -Vrouwkathedraal wandelt, vindt men in het eerste steegje aan de linkerzij het Papenstraatje waar Brasserie Appelmans & Absinthbar gevestigd is. Op deze locatie, waarvan voor het eerst melding werd gemaakt in de dertiende eeuw  was het kapittel van de kanunniken van de kathedraal gevestigd. Boven de prachtige kelders, waar de kanunniken hun wijn opsloegen, werd in 1900 het huidig pand opgetrokken . Eigenaar Kasper Stuart renoveerde het pand en opende er in 2004 een eigentijdse, loungy brasserie en een wel heel speciale absintbar. De naam Appelmans verwijst naar de bouwmeester van de kathedraal.                                                                     Uit het aantrekkelijke en gevarieerde aanbod opteerden we voor de lunchmenu aan € 20, bestaande uit steak tartaar als voorgerecht en zeer modern gepresenteerde paling in het groen. Met deze twee klassiekers leverde de chef meteen zijn visitekaartje af : klasse.

Brasserie Appelmans & Absinthbar, Papenstraatje 1, 2000 Antwerpen – 03 226 20 22 – www.brasserieappelmans.be en www.absinthbar.be

PALEIS OP DE MEIR : CAFE IMPERIAL

Wanneer men langs de Meir kuiert of men is er op koopjesjacht, komt men op de hoek van de Wapper en de Meir het prachtige Paleis op de Meir tegen. In 1745 gaf Johan Alexander van Susteren, koopman en enige erfgenaam van het immense familiekapitaal, aan Jan Pieter van Baurscheit de Jonge de opdracht om een stadspaleis te bouwen. Het wordt een patriciërswoning in rococostijl. In 1811 verwerft Napoleon de woning en laat deze volledig herinrichten. Hoewel Napoleon er door zijn verbanning naar Elba nooit verbleven heeft, werd het paleis toch de verblijfplaats van koningen : voor Willem I der Nederlanden was het een geliefkoosde verblijfplaats en Leopold II liet ter gelegenheid van 75 jaar onafhankelijkheid van België een spiegelzaal inrichten. De Vlaamse gemeenschap verwerft het pand in 1996 en laat het volledig restaureren. Erfgoed Vlaanderen neemt in 2004 het paleis in erfpacht en geeft het een functie als publiekspaleis met plaats voor horeca. Op deze prachtige locatie, in linkervleugel,opent het Café Impérial zijn deuren. Men kan er terecht voor een uitgebreid ontbijt, lunch, afternoon tea en dinner. In de rechtervleugel kan men The Chocolate Line van Dominique Persoone bezoeken.

Café Imperial – Meir 50 – 2000 Antwerpen – 03 206 20 20 – www.cafe-imperial.be en www.thechocolateline.be

ACE PLACE : EEN GASTRO – SMASH

Sportievelingen en recreanten kennen het al. Op de rand van de stad wacht Ace Place, waar gastvrouw Magda Klaes elke klant persoonlijk verwelkomt. Het ijs is meteen gebroken. De sfeer optimaal.

In 1895 koopt Ernest Grisar een paardenrenbaan, gelegen op het Kiel. Zijn zoon Alfred richt er een sportclub op met verschillende takken : hockey, cricket, atletiek, voetbal, polo te paard en tennis. Vandaag speelt den Beerschot nog zijn matchen in het Olympisch stadion en komen de tennisliefhebbers aan hun trekken op de terreinen van TC Olympia Beerschot, gelegen naast het voetbalplein.

In het clubhouse van de tennisclub kan men niet alleen een verfrissing gebruiken na een wedstrijd, maar men kan er ook verrassend lekker eten. Taverne ACE PLACE biedt een eerlijke, klassieke keuken aan, zonder franjes maar perfect klaargemaakt.                                                                                            Als voorgerecht proeven we van een zacht gerookte zalm en een rundscarpaccio, prachtig ondersteund door een mooie Aimery – Chardonnay 2009. Bij het hoofdgerecht, een boterzachte Chateaubriand vergezeld van een luchtige bearnaisesaus, presenteert onze gastvrouw Magda Klaes een Barolo 2007 van Bellero. Licht zurige toetsen, veel tannines maar toch zeer aangenaam in de mond en met een belofte voor verdere ontwikkeling. De bediening is professioneel af en wordt dubbel aangenaam door de bijzondere vriendelijkheid van gastvrouw Magda Klaes.                                                                                                                              ACE PLACE is er niet alleen voor de tennisfanaten maar voor alle lekkerbekken en liefhebbers van de goede klassieke keuken.

Ace Place – Jules De Geyterstraat 133 – 2020 Antwerpen – www.olympiabeerschot.be

 

(Jeffrey Lowyck)

 








>> Reageer (0)
06-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EINDEJAAR AAN DE KUST

HOTEL SINT-LAUREINS WESTENDE

 

Sylvester 31 december 2012

Menu

Champagne met een bordje vol mondgeneugten

Winterslaatje met kreeft en bloedsinaasappelvinaigrette

Chablis 2008

Bouillon van kwartels met hoorn des overvloeds

Spoon

Hertekalffilet, sausje met Cognac en wintergarnituur

Beaujolais Fleurie 2007

Kaas- en nagerechtenbuffet

Mokka

2 nachten + menu + wijnen + brunch
€ 200,00 pp


menu + wijnen 31-12-2012 19h30

€ 95,00 pp


Brunch
01-01-2013 11h

€ 30,00 pp

Vriendelijke groeten

www.st-laureins.com

info@st-laureins.com








>> Reageer (0)
30-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTENDE STAD AAN ZEE

Oostendse hotels Acces Hotel en Ostend Hotel pakken uit met gratis shoppinggids

 

“Hotelgast wegwijs maken in winkelend Oostende”

 

Ann Coucke en Alexander Piers, respectievelijk managers van Acces Hotel en Ostend Hotel pakken gezamenlijk uit met Privilege, handig voordeelboekje met vouchers in te wisselen bij de winkeliers, restaurants of speciaalzaken. “Het is de bedoeling de hotelgast wegwijs te maken in het rijke aanbod van handelszaken in onze mooie stad Oostende”, stellen de managers.

Privilege is niet zo maar een reclameboekje, het is een handige shoppinggids, snel ter hand te nemen voor zij die graag winkelen zonder veel zoeken en daarbij extra te kunnen genieten van enige voordeel, hetzij via korting of ontvangen van bijvoorbeeld een gratis aperitief, ijsje, koffie of een glaasje bubbels na de maaltijd. Alexander Piers en Ann Coucke: “Privilege wil een leidraad zijn voor de hotelgast, de toerist die meteen wegwijs gemaakt wordt in het winkelcentrum, aansluitend info omtrent evenementen, musea en toeristische trekpleisters. Bovendien geniet hij van niet onbelangrijke voordelen mits gebruik van de vouchers in de gids die hij gratis toegestopt krijgt bij het inchecken aan de balie en kunnen we meteen al zijn vragen oplossen wanneer hij vraagt waar hij een kapper, restaurant, schoenwinkel of wat dan ook kan vinden. Spaar ons tegelijk veel tijd.”

EIGEN PROMOTIE

De handige Privilege gids is een exclusieve realisatie van de twee hotelmanagers. “Zowat alle handelaars kregen het voorstel om gratis in de gids te staan, met de eventuele melding al dan niet de bezoeker te bedenken met een extra. Deelnemen kost hen dus niets. De gids wordt uitsluitend aan de balie van de hotels Acces en Ostend Hotel verdeeld over 30.000 exemplaren, initiatief dat een flinke beet hapt uit ons respectievelijk promotiebudget. We stellen nu al vast dat onze hotelbezoekers bijzonder tevreden zijn met de gids. Meteen betrekken we de kleine KMO’s mee in een win-win situatie waarbij iedereen tevreden is. De toerist krijgt aan onze balie meteen de juiste info toegestopt, aansluitend, stadsplannetje en toeristische informatie, een meerwaarde die we als hotelier graag meegeven”, stellen Alexander Piers en Ann Coucke.

GRATIS GIDS MET TIPS

De gids telt 52 pagina’s en zit boordevol interessante aanbevelingen en aanbiedingen op divers vlak. Men vindt er info over restaurants, lingeriezaken, sportwinkels, golf, fietsen, chocolatiers, praatcafés, taxi’s, brasseries, bezienswaardigheden, broodjeszaken, bistros, koetsen, zeetochtjes, loungebars, groentewinkels en onder andere diverse speciaalzaken, bijna steeds vergezeld van een gratis aanbieding. “We willen hiermee het toerisme een handje toesteken, dienst waarmee we goed samenwerken. Onze gids is een extra aansporing om te winkelen bij onze Oostendse KMO’s zodat iedereen er als winnaar uitkomt”, besluiten Ann Coucke en Alexander Piers, beide doorgewinterd binnen de Oostendse hotelwereld.

 Georges Keters






>> Reageer (0)
22-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWIENTJESKERREMESSE - ODE AAN HET VARKEN

Eerbetoon aan Meesterkok Jean Berquin

7de Zwientjeskerremesse

 

Op maandag 4 februari 2013 zit lekkerbekkend Vlaanderen opnieuw samen aan tafel in de Salons Saint Germain in Diksmuide. De matjes van wijlen Meesterkok en Levensgenieter Jean Berquin, Chef patron van restaurant Rust Roest in Roesbrugge, pakken er uit met de 7de editie van het Festival van het Varkentje, zeg maar de jaarlijkse Zwientjeskerremesse. Wie er bij wil zijn, reserveert best meteen. Deelnemen kost 65 euro.

 

Na het heengaan van Jean Berquin op woensdag 3 november 2004 nam Meesterkok Frans Saint Germain het heft in handen en wou een jaarlijks eerbetoon aan de man die Vlaanderen het varken leerden genieten. In al zijn vormen. Jean Berquin was een meester in varkensbereidingen. Op dat vlak kende hij zijn gelijk niet. Diverse sterrenchefs gingen bij hem te rade om de geheimen van het varkentje te ontrafelen. Jean deed dit met de glimlach. Hij was fier toen hij naderhand zijn gerecht of idee op de kaart zag staan bij de topchefs. Vandaar dat de goegemeente elk jaar op de eerste maandag van februari kan genieten van het intussen naar wijd en zijn gekende Feest van het Varkentje, de Zwientjeskerremesse. Hier zorgen sterrenchefs als Geert Van Hecke (Karmeliet Brugge, absolute top van België), Rudi De Volder (’t Convent), Franky Vanderhaeghe (Saint Nicolas) beiden absolute top in de Westhoek, Rudy Pattyn, Meesterkok Frans Saint Germain en zoon Tim Saint Saint Germain, bijgestaan door de KTA Slagerschool Diksmuide en de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen, voor een onvergelijkbare ode aan wijlen Jean Berquin. Jean mag dan niet meer onder ons zijn, hij blijft eeuwig in de harten leven. Dat alles onder waakzaam oog van Bernice Berquin-Quartier die de leerlingen van KTA Slagerschool Diksmuide beloond met prachtige prijzen in een onderlinge wedstrijd naar de fraaiste gerechten bij het Buffet van het Varkentje.

ODE AAN HET VARKEN

Met de Zwientjeskerremesse wordt niet alleen hulde gebracht aan Meesterkok Jean Berquin, maar tegelijk aan het varken. Het was de wens van Jean om steeds en ten allen tijde het varken als een delicatesse te beschouwen. “Heel wat Chefs kijken soms al te veel neer op het varken, maar niets is heerlijker dan een stuk authentiek op het platteland gekweekt varken”, was het devies van Jean Berquin. Intussen volgen veel Chefs zijn voorbeeld en maken van elke gelegenheid gebruik om het varken in zijn totaliteit in de kijker te stellen. Op de lijst van laureaten treffen we dan ook niets anders aan dan Chefs die het varken in het hart dragen: Karel De Wolf, De Snip (Waasmunster); Luc Van Lierde, De Mirage (nu La Tourbière) Aalst; Jean-Marie Smets, De Eiken (Malle); Herman De Boeck, De Franse Kroon (Diest); Lieven De Meester, Arenberg (Heverlee); Jean Berquin (†), Rust Roest (Roesbrugge); Geert Van Hecke, De Karmeliet (Brugge); David Martin, La Paix (Anderlecht) ; Guy Van Cauteren, Het Laurierblad (Berlare) en Frans Saint-Germain, Salons Saint Germain, Diksmuide.

BUFFET A GOGO

Andere topper in de Salons Saint Germain is het wekelijkse Buffet à Gogo waarbij de brunch op zondagmiddag een vaste waarde is geworden. Hierbij is het vanaf 12 uur naar believen genieten van een feestelijk aperitief met hapje, gevolgd door oester- en schaaldierenbar, een rijkelijk buffet van vis- en vleesspecialiteiten, dagverse soep, een keuze uit diverse hoofdschotels met passende groenten, sausjes en verschillende aardappelbereidingen. Het geheel wordt afgerond met een brede waaier van zoetigheden en fijn gebak als toetje. Het festijn wordt daarbij à gogo ook overgoten met klasrijke wijnen, aperitief inbegrepen. Dat alles tegen een vaste prijs van 63 euro (kinderen tot 12 jaar 20 euro), inclusief wijn en water tot en met de koffie.

RESERVATIE

Wie op maandag 4 februari 2013 het Festival van het Varkentje niet wil missen, reserveert best meteen. Deelnemen kost 65 euro, all in. Reservering kan bij Salons Saint Germain op nummer 051 50 25 20.

 

SALONS SAINT GERMAIN

Frans en Ria Saint Germain (en zoon Tim)

De Breyne Peelaertstraat 12

8600 Diksmuide

Tel.: 051-50 25 20 – Fax: 051-51 01 59

frans@salonssaintgermain.be

www.salonssaintgermain.be

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
21-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERST IN BRUGGE

Kerst in Brugge

Kempinski Hotel Dukes’ Palace opent Kerstchalet

op het binnenhof van het hotel

Op vrijdag 23 november opent Kempinski Hotel Dukes’ Palace  op initiatief van de nieuwe Executive Chef Andreas Schiffer, haar Kerstchalet op het binnenhof van het hotel.

De chalet zal dagelijks geopend zijn van 14.30 u tot 20.00 u van 23 november 2012 tot 6 januari 2013. Iedereen is welkom, klein en groot, zowel hotelgasten als niet-hotelgasten. U kunt er de  homemade Glühwein en warme chocolademelk proeven alsook de Beierse specialiteit “Stollen”, een kerstgebak op basis van marsempein en rozijnen.                                                                                      

FEESTMENU

Tijdens de feestdagen is restaurant Manuscript geopend  met een speciaal feestmenu. Op 24 december wordt er vanaf 19.30 u een 7-gangenmenu inclusief aperitief, aangepaste wijnen, water en koffie aan 129 EUR geserveerd. Op 31 december om 19.30 u kunt u genieten van een 7-gangenmenu inclusief aperitief, aangepaste wijnen, water en koffie aan 189 EUR per persoon. De Nieuwjaarsbrunch vindt plaats op 1 januari 2013 van 11.30 u tot 14.30 u. Een uitgebreid ontbijtbuffet aangevuld met koude en warme gerechten, desserten aan 69 EUR pp wordt er geserveerd. Op de drie dagen zorgt een pianist voor de nodige achtergrondmuziek.

Voor reservaties op één van deze dagen kunt u bellen naar 050 44 78 88 of  via mail hans.dekeyzer@kempinski.com.

Kempinski Hotel Dukes' Palace • Prinsenhof 8  • 8000 Brugge • Belgiё • Tel +32 50 44 78 85 • Fax +32 50 44 75 94 • www.kempinski.com/bruges

 






>> Reageer (0)
20-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MICHELIN 2013

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2013

 

De MICHELIN gids België en Luxemburg biedt, met 124 sterrenrestaurants en 146 Bib Gourmand restaurants, een zeer ruime selectie voor 2013. Deze selectie bevat een nieuw tweesterrenrestaurant en tien nieuwe restaurants krijgen een eerste ster.

 

De 57e editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg getuigt opnieuw van kwaliteit en stabiliteit

in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, maar ook van een echte dynamiek bij restauranthouders die qua creativiteit met elkaar wedijveren.

In de MICHELIN gids België en Luxemburg 2013, bevestigen de restaurants Hof van Cleve (Kruishoutem), De Karmeliet (Brugge) en Hertog Jan (Sint-Michiels) wederom hun drie sterren. Ze handhaven zich in gastronomische wereldtop. Deze allerhoogste onderscheiding voor restaurants met een “voortreffelijke keuken die een reis waard is”, is wereldwijd slechts aan een honderdtal restaurants toegekend.

 

Met het nieuwe tweesterrenrestaurant, La Durée in Izegem, bevestigt de 2013 selectie de kwaliteit van de Belgische gastronomie. De talentvolle chef, Angelo Rosseel, is erin geslaagd om zijn keuken

verder te ontwikkelen door perfecte klassieke bereidingen te combineren met moderne technieken.

Sang-Hoon Degeimbre van L’Air du Temps in Eghezée / Noville-sur-Mehaigne, die sinds 2009 al twee sterren heeft, verhuist zijn restaurant naar Liernu dat enkele kilometers verderop gelegen is.

 

In deze nieuwe editie worden ook tien restaurants voor het eerst onderscheiden met één Michelin ster (7 in Vlaanderen, 1 in Brussel en 2 in Wallonië). Onder andere restaurant Cuines,33 in Knokke dat een

originele nieuwe formule introduceert waarbij de gedrevenheid van de chefs tot uitdrukking wordt gebracht in een zeer verfijnd tapas menu. Eveneens een ster voor restaurant A’Qi in Brugge / Sint Andries waar chef Arnold Hanbuckers een uiterst klassieke keuken combineert met invloeden uit andere werelddelen en gebruik maakt van lokale kwaliteitsproducten. In Brussel/Ukkel is restaurant Va Doux Vent – het voormalige restaurant Bon-Bon – bekroond met een ster. Dit restaurant is overgenomen door een trio afkomstig van prestigieuze Brusselse adressen. Verder werd een ster toegekend aan twee Waalse restaurants: Le Jardin des Bégards in Luik dat wordt geleid door chef François Piscitello die gerechten aanbiedt geïnspireerd door de Italiaanse keuken en L’Impératif in Maizières met een keuken

die visgerechten eer aandoet .

 

Als teken van de dynamiek in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, nomineert Michelin in de 2013 editie drie rijzende sterren. Dit zijn Villa Lorraine in Brussel, een beroemd restaurant dat terug

op de voorgrond van de Brusselse gastronomie treedt dankzij een nieuw team en een chef die een moderne en sobere keuken aanbiedt. Ook restaurant en wijnbar The Glorious in Antwerpen trekt met een trendy inrichting en een absoluut klassieke en gulle keuken veel hippe gasten en schept veel verwachtingen voor een toekomstige ster. Tot slot De Kristalijn in Genk waar de keuken volledig past bij de ambiance en inrichting: modern, origineel, creatief en licht.

 

De 2013 selectie van de MICHELIN gids België en Luxemburg beloont ook 146 Bib Gourmand restaurants (in de MICHELIN gids aangeduid met het symbool =) die zich onderscheiden door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Trendy restaurants of kleine bistrots, een traditionele of innovatieve keuken, streekproducten of exotische ingrediënten… de stijl van de keuken maakt niet uit.

Al deze adressen hebben met elkaar gemeen dat ze een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht) aanbieden voor maximaal € 35 (in Brussel en Luxemburg stad voor maximaal € 36) waarbij de kwaliteitscriteria uit de MICHELIN gids worden gerespecteerd (kwaliteit van de producten, creativiteit en consistente prestaties).

 

Dankzij de homogene en rigoureuze selectiemethode die in 23 landen wordt toegepast, is de MICHELIN gids een internationale standaard voor de gastronomie. Alle in de gids opgenomen adressen zijn geselecteerd door de welgekende MICHELIN inspecteurs. Zij werken volledig anoniem en rijden door het koninkrijk en het groothertogdom om de beste adressen te ontdekken. Deze inspecteurs krijgen een strenge opleiding. Ze volgen de werkmethodes die al tientallen jaren zijn beproefd door MICHELIN inspecteurs over de hele wereld om een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau te kunnen garanderen. Als blijk van hun objectiviteit betalen de MICHELIN inspecteurs altijd hun rekeningen.

 

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2013 is vanaf 22 november te koop voor de prijs van € 19,95 in België en € 19,38 in Luxemburg.

 

OOOOOOOOOOOOOO






>> Reageer (0)
10-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MET REIZEN LAUSERS OP HET WATER IN DE PROVENCE

Riviercruise Rhône & Provence met Reizen Lauwers

 

Varen in werelderfgoed Unesco

Adembenemende geschiedkundige gebouwen, kleurrijke landschappen, magistrale kathedralen, middeleeuwse steegjes, schilderachtige eeuwenoude hoekjes, ommuurde steden, statige herenhuizen, indrukwekkende amfitheaters, Romeinse vestingmuren, aangevuld met tientallen historische parels, dit kan alleen maar Frankrijk zijn. Onooglijk mooi Frankrijk.

Dat alles en nog zoveel meer – met een knipoog naar de Nederlandse kunstschilder postimpressionist Vincent van Gogh die met een onnavolgbare kleurenexplosie Arles eeuwig op doek plaatste – schuift Reizen Lauwers u voor op haar Riviercruise Rhône & Provence, zesdaags waterplezier waarbij de Rhône achter elke bocht een stuk Unesco Werelderfgoed laat bewonderen. Volop te genieten van op het zonnedek van de A-Rosa Luna van de Duitse rederij Arosa, knap rivierschip dat zorgt dat het je aan niets ontbreekt, inclusief schitterende keuken.

VIVIERS

Amper bekomen van de eerste aangename ervaringen aan boord of daar boort de A-Rosa Luna door de Rhône zich ten zuiden van de Ardèche naar het middeleeuws stadje Viviers, een verzameling van onooglijk kleine en donkere steegjes en straatjes waar de geschiedenis al lang stil staat. De kathedraal Saint-Vincent is er zowaar de kleinste van Frankrijk. In de 5de eeuw ooit een bisschoppelijk verblijf, met brede industriële bedrijvigheid. Vandaag een oord van stilte en ongedwongen rust, met aan de voet de kabbelende Rhône en iets verder op het regionaal Natuurpark Monts d’Ardèche. Enig klimmend voetwerk wordt beloond met schitterende panoramische vergezichten.

ARLES & VAN GOGH

Een van de boeiendste steden in de Provence is zonder meer Arles. Met zijn Romaans verleden weet deze historische stad je onmiddellijk in te palmen met zijn prestigieus verleden, waarbij het amfitheater, de Romeinse arena en onder andere de oude stadskern de basis vormen van hun opname op de lijst van het werelderfgoed Unesco. Op zowat iedere hoek van de straat laat Arles zijn historische rijkdom bewonderen.

Tegelijk is Arles onlosbaar verbonden met grootmeester Vincent van Gogh, die er zich in 1888 kwam vestigen. Hij leefde en werkte er de laatste jaren van zijn leven.  Zijn doeken laten de mooiste hoekjes en bewoners uit de regio zien. Hij sukkelde zowat zijn ganse leven met zijn gezondheid en belandde hierdoor meermaals in ziekenhuizen en instellingen. Een wandeling doorheen het historisch centrum is steevast doorspekt met taferelen en reproducties die de grootmeester van het pointillisme in de jaren 1888 borstelde. Café Terrace op de Place de Forum en de Arena zijn sprekende voorbeelden van hoe Van Gogh nog elke dag voortleeft in Arles. Pas na zijn dood in 1890 werd hij beroemd. Tijdens zijn leven zou hij amper één schilderij verkocht hebben…

PAUSENSTAD AVIGNON

Avignon. Een naam als een klok. Niet alleen omwille zijn beroemde brug, dito liedje en zijn pauselijk paleis maar vooral voor zijn heerlijk zuiders klimaat en dito temperament. Het is tegelijk een paradijs voor voetgangers waar verpozen op een van de honderden terrasjes elke dag aan de orde is. Eeuwenoude paleizen, kerken, pittoreske steegjes leren ons dat cultuur hier nooit ver weg is. Het Palais des Papes (Paleis der Pausen), de 12de eeuwse kathedraal Notre Dame des Doms, de Pont Saint-Bénézet (de beroemde halve brug van Avignon), het Fort Saint André en de binnenstad met onder andere de Place de L’Horloge vormen samen het product dat prijkt op de werelderfgoedlijst Unesco.

Tussen 1309 en 1376 verbleven      pausen in Avignon. Om aan de machtstrijd in Rome te ontsnappen besloten paus Clemens VI zich in 1309 in Avignon te vestigen. Later liet paus Innocentius VI een muur en enorme grachten bouwen rond de stad, enerzijds om zich te beschermen tegen aanslagen, anderzijds om er belasting te heffen voor wie de stad in wilde. Negen pausen later zou paus Grégorius XI een einde maken aan het verblijf in de Franse stad aan de Rhône.

Elk bezoek aan de voormalige pausenstad begint of eindigt op de beroemde brug Pont Saint-Bézénet, beter bekend als de Pont d’Avignon en het kinderliedje dat wereldbekend is. De brug is eigenlijk wat rest van een in 1188 afgewerkte brug, naar de legende van Bénézet, een herder uit de Ardèche die een goddelijke opdracht kreeg de brug te bouwen. Door een sterke stroming werd de brug na een extra zware storm in de 17de eeuw weggespoeld en is sindsdien een ruïne gebleven. Het liedje Sur le Pont d’Avignon haalt intussen de ganse wereld.

LYON

Lekkerbekken wrijven zich al in de handen bij het horen van de naam Lyon, thuishaven met meesterkok Paul Bocuse. Geen enkele stad als deze doet het water meer in de mond komen. Lyon is met zijn rijke geschiedenis niet alleen de derde grootste stad van Frankrijk, maar tegelijk een leuke wandelstad en een ideale bestemming voor een city trip die men steevast start op de indrukwekkende Place Bellecour, met in het midden het standbeeld van Lodewijk de 14de, als centraal punt, tegelijk een der grootste pleinen van Europa, op een boogscheut van de Saône, de Rhône, Vieux Lyon en Croix-Rousse (oude wijken) en de parochies rond de St-Jean kathedraal. Lyon ontdekt men het best te voet. Elke stap is goed voor een nieuwe ontdekking waarbij renaissancegebouwen, mooie herenhuizen, honderden bistrots, brasseries en eethuisjes en kilometers geschiedenis aan je oog voorbij vlieden, een fraaie stad vol kunstschatten en indrukwekkende monumenten, voor elk wat wils.

Een zwerftocht doorheen de oude wijken met nauwe steegjes en soms sterk hellende straatjes wordt steevast beloond met aangename ontdekkingen. Geniet alvast van fraaie winkels – te vinden in statige herenhuizen – tussen de Place Bellecour en de Place des Terreaux met monumentale fontein van Bartholdi, het 17de eeuwse stadhuis en het Musée des Beaux Arts in Palais Saint-Pierre.

Verder is het ook genieten van de wijk Croix-Rousse en de wijken Saint-Jean en Saint-Georges waar gotiek en renaissance elkaar omarmen. Met Place de Change, de rue de Gadagne, Place de Gouvernement en onder andere de rue des Trois-Marie en de kathedraal Saint-Jean als trekpleisters. Mis ook de klim naar de Mont Fouvière niet, ook te bereiken met de funiculaire, de kabeltrein. De beklimming wordt beloond met een uniek panoramische zicht over de stad.

 

Wie deze leuke en leerrijke reis wil meemaken, vindt alle info in de GRATIS brochure Reizen LAUWERS 2013. Deze kan aangevraagd worden op 070 35 08 18 of www.lauwers.be.

(Georges Keters)








>> Reageer (0)
09-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REDERIJ A - ROSA - UNIEK WATERPLEZIER

A-Rosa Rivercruises

Genieten op het water

 

Cruisen op de rivier met de Duitse rederij A-Rosa River Cruises is een zegen. De voertaal is uiteraard Duits maar Nederlandstalige begeleiding maakt het u makkelijk. Niet alleen de crew werkt zich de naad uit het lijf om het u naar de zin te maken, de cruises op de Rhône zijn effenaf een ideale formule om volledig tot rust te komen. Het schip vaart op gezapige wijze in een oase van groen en rust. De vergezichten doen je dromen en het her en der opduiken van al dan niet nog bewoonbare kastelen brengt de geschiedenis een stukje dichter bij. Wanneer je die kennis extra wil aanzwengelen dan staan de steden Arles en vooral Avignon daar graag voor in. Extra zorg wordt besteed aan ontspanning waarbij spa en livemuziek een grote rol vervullen. Inzake kledij hoeft men zich geen zorgen te maken, sportieve vrije tijdskledij is hier de slogan. Vergeet das, avondjurk en galakostuum. De cabines zijn stuk voor stuk ruim en geven het gevoel van thuis zijn, het Frans balkon zorgt voor extra luxe. Op dek wacht een putting green en een verwarmd zwembad, aansluitend schaakspel en rustgevende zetels.

CHEF MARIO PARTIKEL

De keuken is effenaf knap. Executief Chef Küchenmeister Mario Partikel roert al 13 jaar in de potten, de jongste drie jaar in deze van A-Rosa. “Het is werkelijk fantastisch te kunnen, te mogen koken aan boord van dit leuke schip. Samen met mijn twaalf koks zorgen we elke dag voor drie volwaardige maaltijden met de beste producten, aangevuld met een knappe begeleiding van betaalbare wijnen. Zo goed als alle ingrediënten worden vers geleverd. De cruises langer dan een weekje worden extra bevoorraad uit de thuisstad Rostock. Het is fijn te werken in een locatie als deze. Ik zou het moeilijk aarden om aan de wal te werken. Een schip doet elke dag een andere plaats aan, wat zorgt voor extra afwisseling. We doorkruisen de mooiste regio’s van Frankrijk. Wat kan men zich nog meer toewensen?” zegt een gelukkig ogende Executief Chef Mario Partikel, met kennis van zaken roerend in de pruttelende potten.

KAPITEIN FREDERIC TOUZELET

De rederij A-Rosa mag dan wel van Duitse makelij zijn, de A-Rosa Luna wordt met deskundigheid doorheen de Franse wateren geloodst door de Franse kapitein Frédéric Touzelet, 41 lentes jong. “Ik ben de vijfde generatie rivierkapiteins binnen de familie. Ik vaar al vanaf mijn 18de de Rhône en de Saone af, in dienst van diverse rederijen. De jongste acht jaar voor de rederij A-Rosa. Het is gans anders varen dan op open zee. Een rivier laat zich lezen. Het leven aan boord is ook veel leuker. We tellen maximum 174 passagiers aan boord en onze crew telt 51 mensen. We staan allemaal in voor enerzijds de 200% veiligheid van de opvarenden, anderzijds voor een vlekkeloos verblijf van onze gasten. Op de brug wordt ik met klasse bijgestaan door Jean-Marie Bernard en Jean-Paul Gaillard, twee ouwe rotten in het vak waar nog veel van te leren valt. Neen, een avond met de kapitein bestaat niet op de A-Rosa Luna. Als kapitein ontvang ik de nieuwe gasten in gezelschap van mijn kader op de welkom drink en doet het zelfde bij het afscheid. We willen het houden bij een totaal ontspannende riviercruise, wat uiteindelijk de bedoeling is van dergelijke reizen”, stelt kapitein Frédéric Touzelet in zijn vertrouwde omgeving, de stuurcabine.

VLOOT A-ROSA

De rederij A-Rosa telt tien riviercruiseschepen die te vinden zijn op de Donau, de Rijn en de Rhône-Saone. Zij zijn stuk voor stuk van prima kwaliteit en laten niets aan het toeval over. De diverse riviercruises laten een flink van Europa zien en zorgen voor een onberispelijke vakantie te midden groen en gezelligheid. Alle info over de diverse cruises zijn te vinden op www.a-rosa.de en met vragen kan men terecht op Service@a-rosa.de.

Het is duidelijk Reizen Lauwers voelt zich goed aan boord van de A-Rosa vloot en zal in de toekomst meerdere routes uitwerken om het de liefhebbers van riviercruises nog aangenamer te maken.

De GRATIS brochure Reizen LAUWERS 2013 kan aangevraagd worden op 070 35 08 18 of www.lauwers.be.

(Georges Keters)

(Foto’s A-Rosa Cruises)










>> Reageer (0)
08-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENIETEN IN EIGEN LAND - MOOI BELGIE

Op verkenning in eigen land

Antwerpen wereldstad in Vlaanderen

Zoals de meesten onder ons, weten we alles van de bloemen op Madeira, kennen we alle kerken van Mallorca van binnen en van buiten maar hebben we met moeite de schatten van ons eigen land bekeken en bezocht. Zo is Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog een onbekend gebied dat we graag gaan verkennen. Er bestaan ettelijke goede gidsen, stadsplannen, stadswandelingen en nog veel meer, maar we gaan proberen een eerste impressie van Antwerpen te vangen via vier eeuwenoude monumenten : de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Carolus Bartolomeuskerk, het Brouwershuis, het Rubenshuis en één eigentijds kunstgebouw dat ook nog een stuk Antwerps verleden vertelt : het Museum  aan de Schelde of kortweg het MAS. Daarbij zijn we ons wel bewust dat we vele parels aan Antwerps kroon aan ons moeten laten voorbijgaan.

Enkele voorbeelden : Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000 ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de Schelde en in de haven of  via de haven fietsroutes.                                                                       

Antwerpen is ook het wereldcentrum voor diamant  en reeds sedert 1446 wordt de diamant  er bewerkt. Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant  na de haven de tweede economische pijler van de stad. De Antwerpse Hoge Raad voor Diamant ligt ook aan de basis van het controlesysteem om de handel in bloeddiamanten te bestrijden

Antwerpen modestad wordt  in de jaren tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van ’s werelds meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een “Belgische” stijl.

Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter Paul Rubens (1577 – 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag penseelde. Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van alle mogelijke bouwstijlen,  maar ook juwelenontwerpers, architecten, modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals Panamarenko, Fabre, Tuymans …zetten Antwerpen naast de grote kunststeden van de wereld.                                            Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.

ONZE-LIEVE-VROUWEKERK

Grootste zevenbeukige, gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn vier werken van Rubens te bezichtigen. Wegens renovatiewerken in het Koninklijke Museum voor  Schone Kunsten loopt  er in de Kathedraal een unieke tentoonstelling met verschillende topstukken.  Handschoenmarkt, 2000 Antwerpen,            www.dekathedraal.be

CAROLUS BARTOLOMEUSKERK 

Prachtige barokkerk werd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten gebouwd. Peter Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect. Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen en  www.carolusborromeus.be

VLEESHUIS                                                       

Voormalig gildehuis van de slagers. 600 jaar muziek in Antwerpen via multimedia en geluidsfragmenten. Een bezoek overwaard, in de  Vleeshouwersstraat 38-40, 2000 Antwerpen,                                                                                          www.museumvleeshuis.be

RUBENSHUIS

Peter Paul Rubens werkte en woonde hier 25 jaar. Prachtige tuin en het schildersatelier zijn niet te missen. Een must voor wie Antwerpen bezoekt: Wapper 9-11, 2000 Antwerpen, www.rubenshuis.be

MAS

Met zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS ‘t nieuw oriëntatiepunt in ’t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Een uniek parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen , www.mas.be

(Jeffrey Lowyck)








>> Reageer (0)
31-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KUSTJAARBEURS BREDENE 2013

 

 

Donderdag 9 tot en met maandag 13 mei 2013

Tweede Kustjaarbeurs in MEC Staf Versluys in Bredene

 

 

Liefhebbers van beurzen waarbij wellness, wonen, gastronomie, vrije tijd, auto’s en onder andere mode te beleven valt, kunnen nu al de data van 9 tot 13 mei 2013 in hun agenda noteren.

 

Na het overweldigende succes van de eerste Kustjaarbeurs afgelopen lente – de beurs lokte 32.312 bezoekers – kon een vervolg niet uitblijven.

Op vraag van de exposanten en bezoekers komt er van donderdag 9 mei 2013 (O.L.H. Hemelvaartsdag) tot en met maandag 13 mei 2013 een tweede editie. Het Meeting- & Eventcentrum Staf Versluys, met bijhorende expohal, vormt het decor voor deze familiehappening. Zo’n 165 handelszaken en bedrijven zullen er de allerlaatste nieuwigheden op het vlak van voeding, wonen, wellness, mode, vrije tijd & kind presenteren. Ook de autodealers gaan van de partij zijn om hun nieuwste modellen te showen. Het belooft terug een meer dan klassenvolle beurs te worden met mooi uitgewerkte standen. De exposanten zullen de bezoekers weer om de oren slaan met speciale condities, acties en superstunts.

 

De openingsuren zijn op donderdag 9 mei 2013 van 11 tot 19u, op vrijdag 10 mei 2013 van 14 tot 22u, op zaterdag 11 mei 2013 van 14 tot 19u, op zondag 12 mei 2013 van 11 tot 19u en op maandag 13 mei 2013 van 14 tot 19u. Wie interesse heeft om deel te nemen, kan contact opnemen met het secretariaat: Kantoor Tips, A. Pieterslaan 54, Oostende (Tel.: 059/70 86 85 – Fax. 059/70 24 78). E-mail: info@kustjaarbeurs.be. Website: www.kustjaarbeurs.be.

 


>> Reageer (0)
25-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Côte d'Amour op zijn best

 

LA BAULE

het CANNES  van de Atlantische Loirestreek

Het schiereiland Guérande heeft naast zijn zoutpannen, natuurparken, oesterkwekers en tal van pittoreske vissersdorpjes als La Turballe, Piriac-sur-Mer, Prnichet, Le Croisic en onder andere Batz-sur-Mer met La Baule-Escoublac, kortweg La Baule een badstad al even vermaard als Cannes en Deauville. La Baule ontpopte zich in de jongste decennia tot de mondaine place to be aan de Atlantische-Loire streek.

La Baule mag dan amper 16.000 inwoners kennen, in het weekend of in volle zomer wordt dit cijfer makkelijk vertienvoudigd. Iedereen met naam en faam wil in La Baule zien en gezien worden. Het kan best Knokke-Heist wezen. Het is, naar eigen zeggen van de lokale handel en wandel, moeilijk te weerstaan aan de charmes die de stad uitstraalt. La Baule werd uitgebouwd rond oude historische gebouwen met grote architecturale waarden. Tal van gebouwen steken schril af tegenover de torenhoge flatgebouwen die elke kustplaats vandaag wel kent. La Baule kan evenwel ook nog rekenen op een flink stuk groen, aansluitend een kustlijn die zich uitstrekt van Le Pouliguen tot aan Pornichet, goed voor een mondaine fraai uitgewerkte baai die zijn gelijke aan de Côte d’Amour niet kent.  Dat alles op een boogscheut van Saint-Nazaire.

BAAI POULIGUEN

Ongemeen mooi en aantrekkelijk is de baai van Pouliguen, zeven kilometer lang en voorzien van een uitzonderlijk mooi zandstrand zoals we die alleen maar aan onze eigen Noordzeekust kennen van Knokke-Heist al over Oostende tot De Panne. Extra troef binnen de muren van La Baule zijn de diverse thalasso’s en spa’s die het mondaine effect van de stad extra uitstraling geven. Het strand zelf is de bakermat van zowat alle watersport in deze regio.

GEEN TROTTOIRS

La Baule telt aan de residentiële kant bijzonder weinig trottoirs. Het waren alleen de welgestelde die zich een villa (van appartementen was enkele decennia terug nog geen sprake) konden permitteren. Zij plaatsten hun automobiel dan ook vlak voor hun villa. Merk ook op dat La Baule de naam straat zo goed als niet voorkomt. Het zijn ofwel Avenues, zoniet Esplanades, Boulevards en Promenades.  Straten, dat is – volgens de lokale notabelen – voor dorpjes en gemeenten. Meer info: www.labaule.fr

LA VERANDA

Na een fikse wandeling op een van de promenades en het schitterend en uitgestrekte strand is restaurant La Véranda, hartje La Baule met zicht op het immense strand, een verademing. De kookkunst van Chef Olivier Androuin laat er al na de hapjes geen twijfel over bestaan: dit is grote klasse. Hij is een meester in visbereidingen en gaat geen uitdaging uit de weg. Hij is graag te vinden voor vernieuwing in de gerechten. Ook hier, net als bij zo vele topchefs, is het een waar genot te leiden tot het savoureren van het Menu Carte Blanche met passende wijnen. Succulent. Meer info: Restaurant La Véranda, 27, boulevard de l’Océan, 44500 La Baule, www.restaurant-laveranda.com

Met dank aan CB Communication – Véronique Beauvois – www.communication.be

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PROEVEN VAN ATLANTISCHE LOIRESTREEK

Proeven van de Atlantische Loirestreek

 

Likkebaarden van Guérande

 

Frankrijk heeft zoveel onuitputtelijk leuke hoekjes en kantjes dat men er elke dag iets nieuws kan ontdekken. Onze zuiderbuur heeft dan ook alles om er een heerlijk weekendje uit, een vakantie of zo maar een weekje culinair genieten in te vullen. Neem nu het departement Loire-Atlantique, de Atlantische Loirestreek, Pays du Loire, net onder Bretagne, waar de kust flirt met een immens natuurschoon en de zee uitnodigend wenkt om de rustzoeker te verwennen en waar de wijngaarden zorgen voor een mooie oogst.

 

We kozen voor het schiereiland Guérande en maakten kennis met de middeleeuwse versterkte stad, de zoutpannen in Pradel, smulden van diverse crêpes, kuierden in La Village de Kerhinet, maakten kennis met een slakkenboer, sorteerden oesters in Mesquer, kookten krabben in La Turballe, slenterden op de kilometerslange wandelszeedijk en in de historische wijk van het mondaine en genoten vooral van de gastvrijheid, heerlijke keuken en gezellige hotels die het leven om en rond dit mooie stukje Atlantische Loire nog mooier maken. Dit kan alleen maar Frankrijk zijn.

GUERANDE

Keukenprinsessen en Chefs kennen de naam als het onomkeerbare kwaliteitszout dat zich bevindt in Pradel, aan de Route des Marais Salants. Maar Guérande is tegelijk de unieke middeleeuwse stad, ommuurd door bijna anderhalve kilometer vestingmuren. Intra muros bevinden zich nog bijzonder vele authentieke gebouwen met de Sint-Aubincollegiale als klapstuk in het centrum. In de zomer worden er concerten gespeeld.

ZOUTPANNEN

Om en rond Guérande bevinden zich zowat 2.000 ha moerassen waar zoutpanarbeiders (paludiers) zout winnen uit zeewater. Het water bevloeit een net van bassins dat via kanaaltjes met mekaar verbonden is (zie foto). Het stilstaande zoutwater verdampt bij mooi weer en het achtergebleven zout wordt door de paludier met de hark bijeengerakeld en klaargezet voor verdere ambachtelijke verwerking tot eindproduct, gaande van fleur de sel (de fijnste zoutkorrel) tot het meer ruwere dat in de keuken graag gebruikt wordt door meesterkoks. Een geleid bezoek aan de zoutpannen is dan ook een must en beslist de moeite waard. Paludier Laurent BouloMeer info: www.seldeguerande.com

HOTEL LE ROC MARIA

Wie optimaal wil genieten van zijn verblijf in de Guérande vindt ruim zijn gading in Hotel-Crêperie Roc Maria, hartje middeleeuwse stad. Hier zorgt gastvrouw Bénédicter Corbin niet alleen voor een gezellig festijn waar uitsluitend galettes (Bretoense pannenkoek) op tafel komen. Er is een ruime keus tussen een dertigtal soorten galettes, gevuld met seizoensgebonden ingrediënten. Laat je verleiden, reserveer zeker een tafeltje en stort je op een copieuze Galette Périgourdine (met eend en spek), Galette Roc Maria (kabeljauw en spinazie), Galette Bonne du Curé (Nantais kaas en hesp van de Vendée) of onder andere een Galette Turballaise (mosselen, garnaal en Sint-Jacbosnootjes). Een verrijking in ieder culinaire landschap en dit tegen een zacht prijsje van om en bij de 8 euro.

Het hotel bevat een aantal zeer warme en gezellige kamers die luisteren naar illustere namen uit de Franse geschiedenis. Een paar nachtjes rusten midden een middeleeuwse stad in de Chambre de la Duchesse Anne, Chambre de la Reine Claude of onder andere in de Chambre Duchesse de Rohan doet je alvast wegdromen in een ferme brok geschiedenis.

Meer info: Hôtel-Crêperie Roc Maria, 1, rue du Vieux Marché aux Grains, 44350 Guérande, www.hotel-creperie-rocmaria.com

LA TÊTE DE L’ART

Wie iets anders wil proeven dan de onvergelijkbare Bretoense galettes, kan zich zeker vinden in het moderne tafelwerk in restaurant La Tête de l’Art, Manoir de la Porte Calon, op tien minuren stappen uit het centrum van de middeleeuwse stad. Hier zorgen twee jonge dames ervoor dat het (vooral jeugdig en jong) publiek zich kan te goed doen aan de klassieke franse gerechten. Een suggestiebord toont wat de Chef uit de vroegmarkt plukte. De bediening is vlot en trendy. Het restaurant is uitgewerkt in een vleugel van een voormalig statig landhuis waar jonge lokale kunstenaars tegelijk de kans krijgen hun werken laten zien.

VILLAGE DE KERHINET

Elke liefhebber van streekproducten zal het beamen: niets is heerlijker dan te flaneren op een Marché du Terroir, boerenmarkt waar de geur van vers gebakken brood uit de oven, knetterend vuur met konijn of gevogelte op de grill je overdondert met heerlijke aroma’s en tegelijk de glazen klinken om de cider en of eerste landwijntje te proeven. Dat kan allemaal in het gerestaureerde dorpje Kerhinet in het Regionaal Natuurpark van Brière in 44410 Saint- Lyphard. In de zomer kan men hier elke donderdag vrij rond kuieren en genieten van al dat moois dat de lokale boeren en tuinbouwers te bieden hebben. Het dorpje laat een schat aan huizen zien met rieten daken (La Chaumiere), de een al mooier dan de andere. Loslopende kippen, hanen, ganzen en ezels zijn er de koning te rijk. Meer info: www.parc-naturel-briere.fr/tourisme

AUBERGE LE NEZIL

Wie in alle rust wil genieten van de regionale gastronomische troeven uit het hart van het Parc de la Brière, kan zich best vinden in auberge Le Nezil, een authentieke chaumière uit 1900, gelegen aan de rand van het park, RD 47 in 44410 Saint-Lyphard. Hier verwennen Samuel en Marie-Vanessa Blanchetière al je zinnen en laten u tot in de diepste vezels genieten van het beste uit de regio. De uitgestrekte tuin zorgt voor puur relaxen terwijl buiten tafelen het culinair genot nog extra aanzwengelt. Het Menu de la Brière (39 euro) laat u zeker verrassen. Niet moeilijk als men weet de gastvrouw je eerst Foie gras de canard mi-cuit op tafel zet, gevolgd door een Persillade de cuisses de grenouilles et escargots à la plancha, dan weet je meteen al dat een hoofdgerecht als Magret de canard grillé de kroon op het werk zet. De obligate kaasschotel en de Moelleux au chocolat coeur coulant maken het werk af. Een adres om zeker op zak te hebben. En ja, mocht je soms geen raad weten met oude sleutels, de gastvrouw verzameld die en laat ze herleven in mooie kaders. Meer info: www.aubergelenezil.com

 

ESPACE ESCARGOTS

Frankrijk zonder wijngaardslakken (escargots) kan niet. In het rustige Île du Croisic worden sinds 1999 slakken gekweekt voor consumptie. Het vochtige oceanische klimaat leent zich uitstekend tot het kweken van de diertjes. Sinds 2001 kan men het hele proces volgen via een rondleiding van 30 à 40 minuten. Het eindresultaat kan naderhand geproefd worden en uiteraard staat de slakkenwinkel open voor informatie en uiteenzetting van tal van bereidingen. Op donderdag en zaterdag is Espace Escargots te vinden op het markt. Meer info: Espace Escargots, 33 rue des Becs Salés, 44490 Le Croisic en www.espace-escargots.com

LA MAISON DE LA PÊCHE

De Atlantische Kust blijft boeien voor wie van zee en visvangst houdt. Neem dan ook ruim de tijd om het havenstadje La Turballe te ontdekken.  Naast een waslijst aan degelijke restaurantjes en eethuisjes mag je een bezoek aan het museum La Maison de la Pêche niet links laten. Men bevindt zich hier daadwerkelijk in het hart van de sardienenvisserij, sinds de 19de eeuw een niet meer weg te denken activiteit, al is die intussen al flink teruggelopen. Heel wat families leven evenwel nog van de visserij. In het museum maakt men kennis met het harde leven van de sardienenvissers. Wie het aan de lijve wil ondervinden kan even aan boord klimmen van sardinier SN 3332 Au Gré des vents. Het kleine vaartuig werd volledig gerestaureerd en vertelt het volledig verhaal van de sardienenvangst. Marie Le Brice laat je aan de hand van ludieke verhalen als fictieve matroos meeleven met de vissers, laat je kennis maken met het kombuis (een eenvoudig vuurtje) en laat je afdalen tot in de machinekamer, het kloppend hart van het houten vaartuig. Kinderen krijgen tegelijk eens speels kleurboekje waarbij de visvangst netjes en vlot uiteengelegd wordt. Een bezoek die je niet mag missen. (Kostprijs: 4,50 euro). Op vrijdag is er om 6 uur de criée, de markt in de vismijn. Bij het krieken van de dag wordt de vangst van de voorbije nacht geveild. Voor een geleid bezoek is vooraf inschrijven verplicht. Meer info: Musée La Maison de la Pêche, Port de La Turballe, 44420 La Turballe, www.musee-laturballe.fr

RESTAURANT LE TERMINUS

La Truballe, dat is de visserij en plezierhaven op zijn best. Vis dat betekent tegelijk uitstekende restaurants. Een daarvan is alvast Le Terminus waar Marie-Clorine en Xavier Chevallier je extra verwennen met al dat moois dat de vissers uit zee ’s morgens aan de kade wisten te brengen. Le Terminus herinnert aan het eindstation van de spoorlijn die er liep tussen 1930 en 1940. In het gezellig salon, met zicht op de jachthaven, tovert de Chef langoustines, kabeljauw, kreeft, huisgerookte zalm, oesters en onder andere krab om tot delicatessen. Maar vooral de liefhebbers van een zeevruchtenschotel zitten hier aan wellicht het beste adres in La Tuballe. Kraakverser kan haast niet. Kwaliteit wappert hier dan ook hoog in het vaandel. Meer info: Le Terminus, 18 Quai St-Paul, 44420 La Turballe, en Terminus44420@aol.com

NATUURPARK BRIERE

In de Atlantische Loire regio is respect voor natuur en milieu geen ijdel begrip. Wie graag in ongerept groen en rustige oorden vertoeft is hier op zijn plaats. Met drie nationale parken en een interregionaal park is dit stukje uit de Loirestreek het nec plus ultra. Een van die parels is het regionaal park Brière op Île de Fédrun in Saint Joachim. De beste manier op dit uniek gebied te verkennen is aan boord te stappen van een chaland, een platbodem bootje, dat u onder leiding van Valérie Aoustin die het gebied met haar familie al decennia als haar handtas kent. Zij leidt u met vaste hand doorheen het uitgestrekte labyrint van kanalen in ondiep water, soms maar net genoeg om de chaland vaart te laten houden. Het is na de Camargue het grootste moerasgebied van Frankrijk. Men maakt er alleen kennis met de stilte en een weelde aan watervogels. Het moeras is immers een geliefde overwinteringplaats van vele vogelsoorten wat het voor de ornitholoog omtovert tot een paradijs tot observatie. Dit moerasgebied is ontstaan door het vele noeste werk van de vorige generaties die er turf uitkapten als broodwinning. Meer info: www.parc-naturel-briere.fr

LA MARE AUX OISEAUX

Wie de tijd wil nemen om ten volle te genieten van het regionaal natuurpark Brière vindt een ideale pleisterplaats in Hôtel-Restaurant La Mare aux Oiseaux. Een paradijs met vijftien kamers, inbegrepen vijf suites, te midden groen, waar een aantal kamers op palen uitgebouwd is en vergroeid met de fauna en flora. De inrichting is een mengeling van exotiek met een modern tintje. Het ontbreek evenwel aan niks. Alles is present voor een ongestoorde rust, stilte die alleen af en toe doorbroken wordt door het gekrijs van een of andere gevederde vriend, het gezoem van wat bijen of een parendans van zilverreigers. Voor zij die het begrepen hebben op spa, zwembad en sauna, zitten evenzo hier aan het goede adres. Ook het lichaam wordt op zijn best verwend. Dat alles op de golven van rust en intens genieten.

Maar het eigenlijke orgelpunt ligt op het bord in het bijzonder gezellige restaurant. Boven het fornuis fonkelt één Michelin ster. Chef Eric Guerin is er bijzonder blij mee en is flink op weg om daar binnenkort een tweede bij te voegen. Hetgeen de jonge man uit zijn oven tovert is fenomenaal. Er is ruime keus tussen de topgerechten, succulent verwerkt in het Menu Balade en Brière en Menu Mare aux Oiseaux. Top of the bill is het Menu Cuisine d’Auteur, Coeur de Brière, Terre, Mer et Marais, een formule waarbij met de Chef carte blanche geeft over zeven gangen, het beste uit de diverse menu’s en à la carte. Laat je tegelijk bijstaan door sommelier Cyril en je avondje culinair genot kan niet meer stuk. Meer info: La Mare aux Oiseaux, 223 rue du Chef de l’Île Fédrun, 44720 Saint Joachim, www.mareauxoiseaux.fr

Met dank aan CB Communication – Véronique Beauvois – www.communication.be

 

Georges Keters












>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs