GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-04-2013
MET SILVERJET NAAR THE GAMBIA
Zonzekere vakantie met SILVERJET
Coco Ocean Resort & Spa
Paradijselijke parel in Gambia
Wie houdt van onverzadigbare zon, ongerept natuurschoon,
een vleugje avontuur, botanische tuinen, azuurblauwe zeeën, hagelwitte
stranden, liefhebber van een smaakvolle regionale en of exotische keuken en
daarbij nog wat kennis wil maken met een flinke brok koloniale geschiedenis,
dan vindt u dit allemaal in The Gambia zeg maar Gambia het kleinste land aan de schitterende westkust
van Afrika. Ideaal in de winter, heerlijk in de zomer.
Gambia is een voormalige Britse kolonie en zonder meer
hetkleinste land van Afrika, meet
11.300 km² en telt 1,5 miljoen inwoners of een bevolkingsdichtheid van 135
personen per km². Het land is zowat volledig omgeven door Senegal. De
munteenheid is de Dalasie (1 euro = +/ 40 Dalasies) en men spreekt er Engels,
Mandinka, Wollof, Jola en onder andere Peul, maar in de hotels spreekt men vlot
Engels en Frans. Wie ten volle wil genieten van de vele troeven die deze
prachtig Afrikaanse parel te bieden heeft, mag niet nalaten het witte strand
even te ruilen voor enkele tochtjes in het bijzonder fascinerende
hinterland.Voeg daarbij de bijzonder
kleurrijke markten waar fruit, groenten en confectie aangeboden wordt en je
inlandse trip kan niet meer stuk.
COCO OCEAN RESORT & SPA
Om dat alles in optimale vakantiestijl te beleven is het
5-sterrenhotel Coco Ocean Resort & Spa de ideale uitvalsbasis. Zonder meer
het beste hotel in Gambia. Het op en top romantische paradijs ligt aan de
boorden van de Atlantische Oceaan met ongerepte hagelwitte stranden, uitgebouwd
met witte villas in Moorse stijl, opgetrokken binnen tropische tuinen, wat
voor een aangename temperatuur zorgt. Het ligt net buiten het gewoel van de
stad, maar niettemin slechts op enkele minuten van tal van pittoreske
winkeltjes en eethuisjes. De service is er onberispelijk en aan de balie wordt
men steevast geholpen door Hadi, Khaled en de niets ontziende Mary die uw
verblijf tot in de puntjes verzorgen.
COCO OCEAN SUITES
De aankomst in de lobby lounge van Coco Ocean Resorts
& Spa is zonder meer indrukwekkend. Onder het licht gewuif van palmbomen,
leidt een zee van ruimte je naar een van de 85 Dôme Suites, Junior Suites, De
Luxe Suites, Superior Suites, Royal Suites en onder andere een Superior
Clubhouse of Beach House. Elk van deze verblijven zijn een streling voor het
oog en zijn paradijselijk mooi, met alles er op en er aan, aansluitend terras
en of balkon, troeven om optimaal te genieten met zicht op het maagdelijk witte
strand en kabbelende Atlantische Oceaan dat als muziek in de oren klinkt.
SPA
Wie niet alleen wil genieten van de natuurlijke troeven
van Coco Ocean kan ook het lichaam verwennen in een van de 14 massagekamers,
een Marokkaanse hammam en onder andere een thalassazwembad. Een topteam zorgt
ervoor dat het je aan niets ontbreekt. En ja, je komt als herboren terug na een
van de vele lichaamsbehandelingen waarbij rust en zalig genieten de ordewoorden
zijn.
RESTAURANTS
Coco Ocean Resorts & Spa is er niet alleen om geest
en lichaam te verwennen, maar schenkt veel aandacht aan de innerlijke mens.
Uitgebouwd op verschillende niveaus laat de Chef de keuze tussen drie
restaurants: klassieke Westerse keuken, Thaise keuken en streekgebonden keuken.
Zonder daarbij het uitgelezen ontbijt te vergeten. In elke van de restaurants
wordt alles steeds aan tafel bediend. Geen buffetten in Coco Ocean. Wie op een
of ander speciaal dieet is of vegetarisch wil tafelen krijgt een ruime keuze
voorgeschoteld. Is ontbijten of lunchen aan de boorden van de Atlantische
Oceaan een onvergetelijk moment, dan zijn de romantici de koning te rijk s
avonds te kunnen dineren bij kaarslicht en licht zwoele muziek wat de sfeer
optimaal invult.
Het is duidelijk, Coco Ocean Resorts & Spa is top in
The Gambia, ideaal voor rustzoeker, zonneklopper en levensgenieter.
PROMOTIE SILVERJET
Wie dat alles wil ontdekken in zijn pure vorm, Silverjet brengtu graag naar Gambia en zorgt daarbij voor
extra promotie voor vertrek tussen nu en 31 oktober . Echter wel voor zij die
boeken voor 31 mei: 9 dagen/7 nachten voor slechts 750 euro in plaats van 1.079
euro:vluchten Brussel-Banjul-Brussel, 7
overnachtingen met ontbijt en vervoer luchthaven Banjul inbegrepen.
De kleurige brochure Silverjet kan gratis bekomen worden bij uw
vertrouwde reisagent en via www.silverjet.be
Het familiale hotel *** Soll Cress in Koksijde
heeft zopas een Groene Sleutel in de wacht gesleept.Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen
reikten vandaag in Sandton Grand Hotel Reylof een 'Groene Sleutel' uit aan 100
toeristische ondernemingen. Het label is een erkenning voor de extra
inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te
sparen.
Sofie Vandamme Hotel Soll Cress
kijkt met tevredenheid terug op de erkenning: Zo werden dit jaar de
mazoutketels vervangen door gasbranders, werden alle bedlampjes in de kamers
vervangen door led lampjes, maakte we de keuze voor toiletpapier, servetten en
handdoekrollen met Eco label enz. Ook wordt onze jaarbrochure voortaan gedrukt
op 100% gerecycleerd papier. 101 kleine dingen die samen zorgen voor het behoud
van de natuur. De natuur die U zo belangrijk vind als u bij ons op vakantie
komt.
Jaarlijkse onafhankelijke
controle
Hotel Soll Cress*** bewijst dat
deelnemende ondernemingen de Groene Sleutel niet zomaar krijgen. De laureaten
moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit.
Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen
zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval
en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren
activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud,
voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar
opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury
met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische
sector kent het label toe.
Ook de
Nederlandse Consumentenbond stelde vast dat de Groene Sleutel een kwaliteitsvol
label is. Zij onderzochten de waarde van 5 toeristische ecolabels. Enkel De Groene
Sleutel doorstond de test.
100 groene logies en
attracties
Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels
voor het zevende jaar op rij uit. 10 campings, 26 jeugdverblijven, 27 hotels,
11 gastenkamers, 10 attracties, 13 meetinglocaties, 2 vakantiewoningen en 1
vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. In het totaal 100 groene logies en
attracties en dat zijn er elf meer dan vorig jaar.
Hart voor Gambia Westende steunt
dovenschool in Afrika
Audiometer voor
St-Johns school for the Deaf
De Westendse vereniging omtrent ontwikkelingshulp voor
minder bedeelden in zwart Afrika, Hart voor Gambia Westende, met drijvende
kracht Helena Clybouw ofte Mama Gambia, is zopas terug uit Gambia. Naast heel
wat andere goederen wist men een gloednieuwe gecalibreerde audiometer en
hoorapparaten te schenken aan de St-John school for the Deaf in Kanifing. Deze aankoop
is mogelijk gemaakt met de steun van vele onbaatzuchtige schenkers, het
Noord-Zuid Comité Middelkerke en onder andere de vzw MEDIOS Oostende, dat op
mondiaal vlak heel wat steun verleend aan ontwikkelingsprojecten.
St-John's school for the Deaf in Kanifing is de enige
school in Gambia voor dove kinderen. Deze school startte in 1984 met zeven dove
kinderen-leerlingen. Vandaag telt men er 245 die les krijgen van 39 leraars en
vijf assistenten die allen dagelijkse zorg verlenen aan de kinderen. Heel wat
van die leerlingen zijn doof geboren. Malaria en meningitis zijn andere
boosdoeners die voor doofheid zorgen in Gambia. Ondanks het grote aantal doven
zijn er weinig mogelijkheden voor dove kinderen om school te lopen of een vak
aan te leren. Dove mensen hebben hier dan ook beduidend minder kans op werkgelegenheid.
De studies in de dovenschool lopen vanaf de kleuterschool tot de kinderen en
leerlingen uiteindelijk een vak onder de knie hebben. Naast de Britse wordt hen
ook de Nederlandse handtaal aangeleerd waardoor ze meer kansen krijgen tot
zelfredzaamheid met grotere kansen op de jongeren- en volwassen arbeidsmarkt,
vooral gericht op handenarbeid. Hiervoor werd recent een extra studiejaar hout-
en metaalbewerking aan de school toegevoegd. Het werk van principal Daniël
Mendy en vice-principal Marian Allen verricht hier wonderen, activiteiten die
we al een paar jaar op de voet volgen. Beide directieleden ontfermen zich elke
dag persoonlijk over het welzijn van hun leerlingen, vertelt Helena Clybouw,
gelukkig met het tot nog toe bereikte resultaat.
AUDIOMETER
Naast een container aan hulpgoederen, onbaatzuchtig
verscheept met het Belgische marineschip Godetia onder leiding van commandant
Luc Desanghere en keurig geleverd aan de kade in Banjul waar Peter
Vanslambrouck (Stedenband Oostende en werkzaam in Banjul) de goederen netjes in
bewaring hield in het Banjul City Council tot de komst van Mama Gambia. Topstuk
van onze zending dit jaar was de gecalibreerde audiometer die we na heel wat heel
wat solidariteitsacties en stevige steun van MEDIOS Oostende konden aankopen,
aansluitend divers medisch materiaal. Een audiometer maakt het mogelijk om het
gehoorverlies te meten. Hoeft het gezegd dat de directie tevreden was?Voor hen is dit een stuk van absolute
goudwaarde en een troef om de dove kinderen nog beter te begeleiden, stelt
Helena Mama Gambia Clybouw.
ISMAILA BAH
Maar er is nog meer waar Hart voor Gambia Westende zich voor
inzet. Bij een eerder bezoek aan de dovenschool St-John, ontfermt Mama Gambia
zich al drie jaar over Ismaila Bah, een nu 16-jarige dove wees die pas sinds
hij 14 werd naar de school kon gaan. Mama Gambia vertelt: Als wees had de
jongen het zeker niet makkelijk. Hart voor Gambia Westende koos ervoor om hem
te steunen in zijn studies. En ja, de jongen doet het opperbest. Zijn rapporten
zijn meer dan goed en volgens principal Daniël Meny doet Ismaila zijn uiterste
best.Ismaila is doof geboren maar
dankzij de eerste testen met de audiometer kan hij op één oor ietwat horen. De
door ons ook geschonken hoorapparaten zijn hier dan ook meer dan welkom.
PROJECTEN
Hart voor Gambia Westende is hiermee evenwel niet aan
haar proefstuk toe. Eerder al werden waterputten, groentetuinen en onder andere
koeien en ezels en trekwagentjes aangekocht, projecten die intussen flink
lopen. We blijven niet stil zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een
gloednieuw project inzake het kweken van kippen, aansluitend verkoop van
eieren, ten bate van de St-Johns school for the Deaf. Wie ons op de een of
andere manier wil helpen is steeds welkom, besluit Helena Clybouw.
Meer info: Hart voor Gambia Westende, 0486 20 19 44 of
via e-mail: mamagambia@gmail.com
Jonge Oostendenaars samen aan het fornuis
in Andromeda Hotel Oostende
Twee nieuwe chefs in
gastronomisch restaurant Gloria
Het
gastronomisch restaurant Gloria, de culinaire tempel van het viersterren
Andromeda Hotel & Thalassa, heeft twee nieuwe chefs aan het fornuis. Met de
Oostendenaars Laurent Vandekerckhove (26) en Frederik Vermeersch (20) waait een
vernieuwde trend doorheen het huis. Dat alles onder het toeziend oog van
F&B manager Mike Deloddere.
Beide
jonge Oostendenaars stonden al een tijdje onder leiding van meesterkok Stijn
Cornelis, al diverse jaren in de keuken van de Gloria, een man van vele
oorlogen en onder andere finalist van de prestigieuze kookwedstrijd
Gastronomische Club Prosper Montagné. Directeur Andromeda Hotel & Thalassa
Sabine Friederichs vertelt: Chef Stijn Cornelis sukkelt de jongste tijd fel
met de gezondheid. Op doktersadvies diende hij het kalmer aan te pakken. Niet
direct de gemakkelijkste oplossing wanneer men weet dat naast restaurant Gloria
de keuken ook nog instaat voor brasserie De Renommee. Stijn verkoos voorlopig
de pollepel ter zijde te laten en genezing af te wachten. Op zoek naar een
nieuwe Chef dus. Tot we tot het besef kwamen dat we die in eigenlijk in eigen
huis hadden. Weliswaar beiden jong, maar volgens Stijn Cornelis boordevol
talent. De keuze viel op Laurent Vandekerckhove om de scepter te zwaaien, met
Frederik Vermeersch als rechterhand. Het duo levert knap werk.
KLASSIEK
MET MODERNE TOETS
Laurent
Vandekerckhove, net als Frederik Vermeersch, oud-leerling Hotelschool Ter
Groene Poorte Brugge, ziet in die promotie de kans om zich te bewijzen. Ik ben
blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met beide handen. Ik volg dan ook
graag het credo van mijn vorige baas Stijn Cornelis. Zijn leuze alleen verse
marktproducten zorgen voor klassenschotels willen we in onze keukenploeg steeds
hoog in het vaandel laten wapperen, zegt de kersverse nummer één aan het
fornuis van de Gloria, geflankeerd door Frederik Vermeersch, waarmee hij
bijzonder goed opschiet. Gastronomen en lekkerbekken konden het intussen
beamen. De keuken is klassiek, voorzien van een ruime toets moderne en
eigentijdse toetsen. De schotels zijn stuk voor stuk juweeltjes. Niet alleen
inzake smaak, maar vooral ook qua presentatie, die in de zaal een knap
verlengstuk kennen via de doorgewinterde zaalmeesters Didier Hamers en William
Van Daele.
Wie het eens anders wil dan gewoon te tafelen en zich
eens los wil rukken uit het stramien van klassenrestaurants en tegelijk wil
genieten van een gastronomisch hoogstaande keuken, tot in de puntjes verzorgd
inzake bediening, zit goed in Domaine de la Blommerie in Moeskroen.
In Moeskroen? Schrik niet van de afstand, op amper 45
minuutjes uit de Westhoek ligt Domaine de la Blommerie aan je voeten. Een
domein waar de lekkerbek, de feestvierder, de zakenman of de familie zich kan
storten op een culinaire belevenis die zijn gelijke in de regio niet kent. Men
kan er tafelen met zijn tweetjes of samen een feest op het getouw zetten tot
500 man. Dat alles in een schitterend kader met pittoreske binnenkoer en
oergezellige zaaltjes die geschiedenis ademen, getekend Christophe en Nathalie
Baert. Onder hun beidjes stichtten ze in 1999 Domaine de la Blommerie, domein
dat een voormalig landbouwer te koop stelde. We mochten de kans niet laten
voorbij gaan en trokken naar het stadbestuur om er ons project een feestzaal
met traiteur uit te bouwen. Drie jaar later openden we met een trouwpartij op
paasmaandag 2002. Intussen zetten we ook de traiteurzaak La Maison Baert, het
levenswerk van vader Daniël Baert, verder. Vandaar dat we ook meewerken aan tal
van evenementen, als totaal organisator of als medewerker aan een of andere
receptie, bijeenkomst, productvoorstelling en onder andere ontvangst van
bedrijven. Het kan ook bij de klant thuis of in het bedrijf, alles op maat en
naar wens van de klant. Gezien onze ligging aan de Franse grens werken we
uiteraard niet zelden in het buitenland. Onze ploeg medewerkers is hierop
ingesteld en vult graag eender welk feest in, vertelt Chef Christophe Baert,
eminente kok en ondervoorzitter Euro-Toques België.
SENCE DE LA BLOMMERIE
De naam Domaine de la Blommerie is afgeleid van Sence de
la Blommerie, de naam van de voormalige boerderij, via een lokale amateur
historicus ontdekt in 1780. Het lag voor de hand dat we kozen voor dit stukje
erfgoed, in de volksmond gekend als De Blommerie. In onze zalen kunnen we tot
400 mensen ontvangen voor een culinair feest aan tafel, indien gewenst uit te
breiden met tent, dan goed voor zowat 700 man. Ons Salon du Pré Vert is daarnaast
ook nog goed voor een 120 tal gasten aan tafel. Daarnaast gaan we ook op
locatie met onze ploeg, steevast goed voor een vijftiental vast medewerkers,
bij festiviteiten aangevuld met extras, geeft Christophe Baert nog graag mee.
VAN PORTUGAL TOT JAPAN
Chef Christophe Baert is niet alleen een begenadigd
meesterkok, maar is telkens daar te vinden waar grote culinaire evenementen op
het getouw staan. Als ondervoorzitter Euro-Toques België is hij een graag
geziene gast op kookdemonstraties terwijl hij bij gelegenheid laat zien dat hij
het hart op de juiste plaats heeft. Voorbije winter was hij nog met collega
meesterkok Frans Saint-Germain uit de gelijknamige salons in Diksmuide, de
sleutelfiguur in de actie Gouden Gids en Restos du Coeur in Oostende, waar het
duo kookte voor de minder bedeelden uit de Stad aan Zee.
De Chef was eerder al te zien op de Belgische Week in de
Pestana Palace Lisabon in Portugal, kookdemonstraties in Sofia (Bulgarije) in
het kader van Euro-Toques en onder andere recent nog als co-chef in Hilton
Osaka, Japan.
FAMILIEBUFFET ALL IN
Wie de kookkunsten uit Domaine de la Blommerie letterlijk
aan de tand wil voelen, kan dit tegen de prijs van 50 euro per persoon
(kinderen onder de 10 jaar: 15 euro), aperitief met hapjes,Groot Buffet Entre Terre & Mer, keuze
tussen drie warme hoofdgerechten, succulente kaastafel naar keuze, uitgebreid
nagerechtenbuffet, wijnen, water en koffie inbegrepen tot 16.30 uur. Daarna
muziek met dj en amusement tot 19 uur. Dat alles op de zondagen 2 juni, 9 juni en
16 juni, 8 september, 20 oktober,vrijdag 1 november, zondag 24 november en woensdag 25 december.
Reserveren is aanbevolen.
Hoera!De Oosterscheldekreeft is weer in het land en
is traditiegetrouw in de beste restaurants te genieten tot 15 juli. Deze
delicatesse behoort tot de vele heerlijkheden binnen de likkebaardende Zeeuws
Zilte Zaligheden, zonder meer het nec plus ultra dat onze Noorderburen te
bieden heeft. Het inhalen van de Oosterscheldekreeft is hiermee aan zijn 13de
editie toe, getekend Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.
Onder ruime belangstelling mocht Erica Terpstra,
voormalig Europees en Nederlands zwemkampioene, aan boord van het vlaggenschip Frisia
de eerste Oosterscheldekreeft anno 2013 in ontvangst nemen. Zij schoof de nog
spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Marco Verspeten van restaurant
De Etage in Bruinisse. Honderden genodigden smulden zich naderhand te pletter
aan de Oosterscheldekreeft. Een festijn dat compleet werd gemaakt met een
heerlijke Spaanse fles Treixadura 2011 van Bodega Terra do Castello. Een
frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met toetsen van
appel en grapefruit.
NOTABELEN OP DE GOLVEN
Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat
traditiegetrouw de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen
van de eerste Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de
notabelen op hun paasbest op de Oosterschelde smullen van al het lekkers uit
Zeeland. Dat alles in een vlekkeloze organisatie van De Kring van de
Oosterscheldekreeft, getekend Balth Roessingh.
RESTAURANTS
Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de
Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, nog tot 15 juli te genieten in
deze restaurants, en daarna zolang de voorraad strekt.
Wie ooit proefde van de Oosterscheldekreeft zal het
beamen, dit is een exclusief product. Luit Ezinga, voorzitter van de Kring van
de Oosterscheldekreeft hierover: Dergelijk product moet men koesteren. Daarom
staken een gerenommeerde restaurants de koppen bij mekaar en bundelden hun
expertise samen in de Kring van de
Zeeuwse Kreeft, nu twaalf jaar geleden. Het doel is evenwel hetzelfde gebleven,
maar de naam wijzigde zich in 2011 tot Kring
van de Oosterscheldekreeft. Alle Zeeuwse kreeften zijn immers afstammelingen
van de kreeften uit de Oosterschelde. Als topper van de Zeeuwse Zilte
Zaligheden staat de Oosterscheldekreeft dan ook elk jaar steevast op het
erepodium.
Het is meteen duidelijk, de Oosterscheldekreeft wordt
door Chefs en kenners zonder meer de Roll Royce onder de kreeften genoemd, een
subliem buitenbeentje vanwege zijn DNA. Door de leefomstandigheden in de
Oosterschelde heeft deze exclusieve kreeft zijn eigen blauwdruk gevormd.
Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction
Communication)
Is
de Oosterscheldekreeft de ongekroonde keizer van de Zeeuws Zilte Zaligheden,
dan zijn die producten in de beste huizen te genieten en vooral te proeven. Elk
eethuis of restaurant dat zichzelf respecteert pakt uiteraard uit met de
Zeeuwse troeven. Onder het motto Tour de
Culinair trokken we doorheen een flink stuk van Zeeland en proefden van
brood, appels, pannenkoeken, mosterd, jam en zaten aan enkele lekkere tafels.
Het Culinair Zeeuws Erfgoed ofte De Smaak van Zeeland
wordt ons voorgesteld op Camping de Brem door campinguitbater en
restauranthouder Daniël Viergevers, geflankeerd door Ingrid Stieber, die zich
inlaat met de landelijke organisatie van Lekker Püh, lekker eten naar een
gezond gewicht. Ingrid Stieber wil een aanslag doen op ieders gewicht en stelt
dat overgewicht bij jongeren een groot probleem aan het worden is. Geen nood,
wie haar boek Lekker Püh leest, ziet zichzelf wegsmelten. Ook ik woog ooit 130
kg en dank zij mijn groeidiagrammen en BMI toepassingen bekwam ik opnieuw mijn
gezonder gewicht, gaf Stieber mee. De lichte gezonde Zeeuwse lunch
onderstreepte het pleidooi, lunch helemaal in de lijn van Camping de Brem en
restaurant Smaek, Hoogenboomlaan 11a in
4325 DD Renesse, info@campingdebrem.nl en www.campingdebrem.nl
FRUITBEDRIJF DE MUYEHOF
De Muyehof in Nieuwerkerk is het biologisch fruitteelt
bedrijf van Ingeborg Buitink en en Pieter Jans Jansonius. Op 10 ha telen zij
tien rassen appels en drie rassen peren. Daarnaast houden ze een koppel Suffolk
schapen en vijftien bijenvolken. We hebben slechts één missie: het produceren
van mooi en lekker fruit met echte voedingskwaliteiten. In ons fruitbedrijf
maken we dan ook graag plaats voor dier en natuur, zegt Pieter Jans Jansonius
die zijn landbouwactiviteiten opgaf voor zijn eigen fruitbedrijf. Meer info:
Fruitbedrijf De Muyehof, Platte Capelledijk 4 in 4306 Nieuwerkerk, pieterjans@xs4all.nl
SPELT BAKKERS
Wie het nog eens wil meemaken hoe brood ambachtelijk
gemaakt wordt kan terecht bij Dik en zoon Marcel Spelt, goed voor Spelt Bakkers,
aan de Nijverheidsweg 24 in 4311 RT Bruinisse. Al diverse generaties produceert
dit huis zowel ambachtelijk als industrieel brood. Ze leveren dagelijks aan
vakantieparken, horeca, cateringbedrijven, delicatessenzaken en aan de bakker
om de hoek. De broden worden ofwel half gebakken zo niet volledig. De klant
kiest voor dagvers of kan de half gebakken later zelf verder afwerken tot een
volwaardig product. Wij staan vooral in voor het produceren van Pain Nature
(natuurdesem brood en banket van Zeeuwse ingrediënten), Pain Bio (biologische
ingrediënten) en Pain de Mer, natuurdesem brood gemaakt van gezuiverd Zeeuws
zeewater, stelt marketingmanager Robert van Wijk. Meer info: info@bakkerspelt.nl
en www.speltbakkers.nl
DE VIERBANNEN
Op stap in Zeeland mag je niet nalaten even culinair
kennis te maken met Wouter Kik, eminente Chef van De Vierbannen, tweeledige
zaak met op de benedenverdieping een uitstekende brasserie met een
laagdrempelige menukaart en op de eerste verdieping een schitterend restaurant
met uitstekend panoramisch zich op de kreken en de Oosterschelde. Zeeland ten
top.
Aan het fornuis worstelt Wouter Kik zich stilaan naar de
top. In minder dan een jaar wist hij lekkerbekkend Zeeland op zijn hand te
krijgen. In de catacomben van dit unieke bouwwerk van glas en beton met als
buur het Watersnoodmuseum pakt Chef Wouter Kik uit met verrassende schotels
waarbij we de zee in al zijn geledingen mogen smaken. Oester, kokkel, scheermes
en jawel, codium (viltwier) zijn verwerkt in een zilt geheel. Enig. Een stukje
Skrei met rode biet, munt en mosterd doet vermoeden dat dit het summum is. Niets
is minder waar want wanneer de Chef ons zijn Tarbot met spitskool, aardpeer,
mossel en gember voorschotelt zit de verrukking mee aan tafel. De Thee met
bloemenhoning zet een punt achter deze succulente lunch. Het is duidelijk, van
Wouter Kik hebben we de laatste kik zeker nog niet gehoord. Een belofte ! Meer
info: brasserie@devierbannen.nl
en www.devierbannen.nl
Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction
Communication)
De
gloednieuwe brochure ZOMERZON 2013 ligt op de reistafel, een 340 paginas
tellende klasrijk werk met beschrijving van de allermooiste bestemmingen, hotels
en zonverzekerde continenten.
SILVERJET BELGIE met
algemeen directeur Wim David pakt uit met locaties naar ieders beurs, evenwel
met de nadruk op onberispelijke kwaliteit. Er is keus te over: wil je zonnen,
actief bezig zijn, winkelen of de regio verkennen, het kan allemaal. Kies je
voor een design hotel, familiehotel met de kinderen of trek je liever met zijn tweetjes
in een vijfsterrenhotel, geen nood, Zomerzon 2013 SILVERJET heeft het in huis.
Of toch liever golfen, surfen of duiken? Ook hier ruime keus. Uiteindelijk
komen ook vanzelfsprekend de lekkerbekken aan hun trekken. Hotels met
toprestaurants met daarbij veelal Michelin Chefs aan het fornuis, SILVERJET
maakte een vrij grote selectie van culinaire hoogstandjes inzake gastronomie.
TOPHOTELS
SILVERJET is al jaren
specialist in het kiezen van haar hotels. Met de vesting in België zet general
manager Wim David deze rijke traditie verder. We kiezen alleen voor het beste
met keus uit historische monumenten, hotels met een geschiedenis en wellness
met ultramoderne Spas. En ja, uiteraard ook voor Honeymooners waar pasgehuwden
in romantische sfeer optimaal kunnen genieten van hun pril geluk. Genieten van
elkaar in een betoverende omgeving op de mooiste plekjes van deze wereld, wat
kan men zich nog meer wensen, stelt Wim David.
HOE REIZEN?
SILVERJET laat in zijn
brochure ZOMERZON 2013 de keus tussen diverse formules. Zo laten de
Combinatiereizen toe dat bijvoorbeeld twee buurlanden met mekaar kunnen
gekoppeld worden in één reis. La Réunion bijvoorbeeld met Mauritius of Singapore
met het shopping paradijs Dubai, SILVERJET zoekt het allemaal voor je uit.
SILVERJET staat ook aan je
zijde bij het uitzoeken naar Flexreizen. Hierbij zoekt men de juiste locatie
voor strand, zwembad en bijvoorbeeld een historische plaats. Een mixed van zowat
alles. De reizen kunt u zelf samenstellen, SILVERJET werkt ze voor u uit.
TAILOR MADE is de jongste
tijd meer dan in. Ook hier staat SILVERJET borg voor het uittekenen van uw
geplande reis, waar en wanneer men wil. Bestaande reizen kunnen verlengd of verkort
worden, gecombineerd met andere of zo maar à la carte. SILVERJET bezorgt u een
uitgewerkte offerte op maat.
WORLD WIDE
SILVERJET brengt je
wereldwijd in de beste omstandigheden. In Spanje lonkt het naar Tenerife,
Lanzarote & Fuertoventura, Gran Canaria en Costa del Sol. In Portugal
wachten prachtige hotels aan de Costa de Lisboa en Algarve. In Cyprus is het
genieten van toppers in Paphos, Limassol en Coral Bay. Griekenland lonkt dan
weer met Kreta en Rhodos terwijl Malta Sint-Julians, Valletta, Sliema en het
steeds verrassende Gozo voorschotelt. Allemaal schitterende locaties op een van
de mooiste eilanden van de Middellandse Zee.
In Italië is SILVERJET thuis
aan de kust van Amalfi, Napels, Capri en de Toscaanse regio. De sprong naar
Sicilië en Marokko met Essaouira, Agadir en Marrakech is niet ver weg.
De ABC-Eilanden met Aruba,
Bonaire en Curaçao liggen op zowat tien uren vlucht terwijl de Caraïben met
Sint-Maarten, Sint-Barth, Domenicaanse Republiek, Cuba, Costa Rica en de
Bahamas zorgen voor extra eilandenzon.
Amerikas Sunshine State
Florida met Miami laat niemand onberoerd. In Fort Lauderdale vertrekken heel
wat cruiseschepen waarbij SILVERJET met Silversea, Seadream en Seabourn het
summum van cruises invult.
The Gambia is een Afrikaanse
parel in de brochure SILVERJET die met hotels als Ocean Bay, Coco Ocean Resort
& Spa, Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa en The Kairaba Beach Hotel
niets dan toppers invult. The Gambia is een zonnezekere bestemming op amper zes
uur vanuit Brussel. Deze trip kan gecombineerd worden me een bezoek aan
Senegal.
En wachten ons uiteraard nog
de Seychellen, de Malediven en het allermooiste van de Verenigde Arabische
Emiraten met Dubai, Jumeirah Beach, Palm Island en Abu Dhabi. Qatar en Oman
ontbreken evenmin terwijl Indonesië en Thailand de klasrijke lijst afsluiten.
De kleurige brochure kan gratis bekomen worden bij uw vertrouwde
reisagent of bij
Middelkerkse
Charmezanger scoort nu ook met eerste schlagerhit
Paul Bruna: Jij bent de top
Zowat iedereen die het nieuwe nummer
van Paul Bruna hoort, is het er over eens, dit wordt een echte schlagerhit voor
de Vlaamse zanger. Er werd dan ook geen moeite gespaard om van Jij bent de top een echt topproduct te maken. Coming man in
showwereld Peter Keereman schreef het nummer en zorgde ook voor de opname. Voor
die opname werden livemuzikanten ingehuurd en bovendien werd een leuke clip
opgenomen, samen met drie meisjes uit de het wereld van de Misses.
Niettegenstaande Paul Bruna aanzien
wordt als een van de ambiance- en sfeermaker op de podia , is het de eerste
maal dat hij een echte schlager uitbrengt. In het verleden had hij
hitnoteringen met Als de morgen is
gekomen, Ik geniet van elk moment, Geef mij je angst en Dan volg je haar benen,
allemaal leuke nummers, maar niet echt wat je een schlager kunt noemen. Deze
keer is dat met Jij bent de top wel het geval en
insiders geven het nummer potentiële hitkansen. Het nummer swingt vanaf de
eerste maat en blijft nadien hangen en dat zijn nu net ingrediënten voor een
hit.
Om het nummer ook te promoten op de
TV-zenders werd een bijhorende clip
opgenomen. De opnames gebeurden om en rond het Casino van Middelkerke. De
binnenopnames vonden plaats in de Tavern on the Beach met zicht op zee, de
buitenopnames werden gemaakt in een hels stormweer op de Middelkerkse
Zeedijk.Voor de clip deed Paul Bruna
beroep op drie meisjes de het klappen van de zweep kennen inzake acteren,
defileren en er mooi uitzien want alle drie komen ze uit de wereld van de missen. Sophie Parret
uit Kortrijk, Sikiri Callebaut uit Middelkerk en Sara Boddez eveneens uit
Middelkerke tonen in de clip het beste van zichtzelf. Sophie Parret was ook al te zien in de clip
Dan volg je haar benen met Paul Bruna, maar voor Sikiri Callebaut en Sara
Boddez was het een eerste optreden in een muziekclip. De opnames gebeurden onder leiding van Alain Declercq ,
een ervaren cameraman uit Kortrijk.
FANPAGINA
Sedert kort is er ook de Officiële
fanpagina Paul Bruna op facebook waar iedereen alle nieuws van Paul Bruna kan
terugvinden. Op 10 dagen tijd vonden meer dan 360 mensen deze
fanpagina leuk. Wie nog meer info zoals biografie, discografie en een pak
fotos van optredens wil zien kan terecht op de website www.paulbruna.be
die ook al helemaal werd vernieuwd. Paul Bruna treedt op live on tape op
tijdens vedettenparades in Vlaanderen en Nederland en trekt nog steeds doorheen
Vlaanderen met zijn eigen seniorenshow.
Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende vzw
43ste Nationale Culinaire wedstrijd Beste Junior Kok
van België 2013
De Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende
organiseert op dinsdag 30 april voor de 43ste maal de Nationale
culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België.
De wedstrijd vindt s morgens plaats in de keukens van de
Hotelschool, de proclamatie én galabanket om 19 uur in de salons van restaurant
Ostend Queen in het Oostendse Kursaal. De wedstrijd staat open voor alle gediplomeerde
oud-leerlingen van een Belgische hotelschool, tot en met 25 jaar.
VARKENSKROONTJE
De wedstrijd omvat twee delen: een bereiding van een
totaal nieuw en onuitgegeven recept met als thema VARKENSKROONTJE. De tweede
opdracht wordt een bereiding van een klassiek gerecht, pas op de ochtend van de
wedstrijd bekendgemaakt via loting, een klassieker uit de culinaire gids van
Auguste Escoffier.
GALABANKET
De wedstrijd krijgt zijn apotheose in de salons van
restaurant Ostend Queen een exquis menu op tafel zet:
Gala Banket Beste
Junior Kok van België 2013
Aperitief Champagne Autréau
Amuses van de Chef
Gegrilde
entrecote in harmonie met pijlstaartinktvis en geroosterde pinda
Samenspel
van Sint-Jakobsschelpenen hoevekip
met Parmezaanse kaas
Aan stuk
gebraden varkenskroontje met krentensaus vergezeld van Roseval aardappel
Elsanta
aardbeien en tomaat
Geurige mokka met versnaperingen
Met
gepaste wijnen selectie door wijn antiquair Bernard Vandendriessche uit
Oostende, oud-leerling Oostendse Hotelschool, aperitief Champagne Autréau en
waters.
Het geheel van deze wedstrijd na de Culinaire wedstrijd
Prosper Montagné de belangrijkste culinaire prijs voor jonge chefs is in
handen van de Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende en staat
onder leiding van voorzitter Luc De Roo, geflankeerd door wedstrijdleider
Eveline Heyman, voorzitter wedstrijdjury Marc Boin, voorzitter proefjury
Georges Keters, PR-manager Ludo Pottier, culinair manager Wim Casteleyn en zaalmanager
Paul Desoete.
Meer info, reglement en inschrijvingen: voorzitter Luc De
Roo, Kwartelstraat 48, 8400 Oostende, tel. 059 29 51 93, mail: lucderoo11@telenet.be
pakt van vrijdag 15 tot en met zondag 17 maart uit met een
HIP CHAMPANGE EVENT,
de
bruisende voorloper van het
CHAMPAGNE AAN ZEE evenement in november dat loopt in de
Salons van Acces Hotel Oostende.
Het Hip Champagne Event vindt plaats in de salons van de
Hippodroom van Oostende tijdens het weekend van 15 maart.
In samenwerking met de organisatie pakt ACCES HOTEL uit
met een schitterend
ARRANGEMENT
Twee nachten met ontbijtbuffet, viergangendiner op de
eerste avond, Champagne met het ontbijt, fles Champagne op de kamer, dagticket
van De Lijn om niet met de wagen naar de Hippodroom te moeten en zo optimaal te
kunnen genieten van de Champagne:
Toerisme De Panne legt met trots de
volledig vernieuwde toeristische gids op tafel. Zowel voor wat betreft de look
& feel, als voor wat betreft de inhoud is de gids volledig vernieuwd. Deze
brochure zal de toerist nog meer zin doen krijgen om naar de kustgemeente te
komen, en dit het hele jaar door. De toeristische gids is gratis te verkrijgen
bij Toerisme De Panne en bij de handelaars in De Panne.
Het begint
uiteraard allemaal met de cover. Deze is volledig wit met links onderaan de
naam van de heerlijke badplaats. Toerisme De Panne wil met deze cover knallen
door zijn eenvoud en door het bewandelen van de niet-traditionele paden van
toeristisch drukwerk. De witte cover is hedendaags, de golven in vernis
verwijzen uiteraard naar de zee. Het groen in het logo komt terug op de 4
zijden van de gids en hierdoor valt deze gids extra op. Dit groen, dat verwijst
naar de actieve natuur, werd op de randen van de gids gespoten via een speciaal
procedé. Deze stijlvol afgewerkte gids is er werkelijk eentje om bij te houden,
stelt Toerismeschepen Bram Degrieck, geflankeerd door burgemeester Ann Vanheste
en Toerismedirecteur Peter Cappelle.
FOTOBOEK
De
toeristische gids is een combinatie van een werffolder en een fotoboek.
Doorheen de gids werd veel aandacht besteed aan grote en sprekende fotos.
Toerismedirecteur
Peter Cappelle: Het is de bedoeling dat de lezers, die soms geen zin hebben om
de teksten volledig te lezen, sowieso al verknocht geraken aan De Panne door
alleen nog maar de fotos te bekijken.
Voor de fotos
wordt samengewerkt met professionele fotografen met oog voor toeristische
troeven. Deze fotografen gaan steeds op pad onder intensieve begeleiding van
Toerisme De Panne.
BEKNOPTE TEKSTEN
De teksten
zijn luchtig en beknopt. De volledige gids werd herschreven en hertaald in
het Frans, Duits en Engels. Er werd bewust gekozen voor een eenvoudig
taalgebruik en voor beknopte teksten.
Toerismeschepen
Bram Degrieck: Doorheen de toeristische gids worden de troeven van De Panne
uitgelicht. Je zal merken dat er, in vergelijking met voorgaande jaren, een
aantal nieuwe topics zijn. De belangrijkste onderwerpen zijn: natuur, kinderen,
bewegen, 365, erfgoed, regio, evenementen, shopping, gastronomie en
overnachten. De witruimtes doorheen de gids zorgen voor rust. Op die manier
wordt een frisse en uitnodigende brochure gecreëerd.
GASTRONOMIE
Toerismedirecteur
Peter Cappelle is bijzonder blij met de gids, die de potentiële verblijfs- of
ééndagstoerist en potentiële tweede verblijver naar De Panne moet lokken. De
habitués moeten nog meer zin krijgen om naar De Panne te komen. Eenmaal ze er
zijn hebben ze de toeristische gids in principe niet zoveel meer nodig. Om die
reden heeft Toerisme De Panne gekozen om een handige pocket te maken die overal
kan worden meegenomen. Deze pocket zal beschikbaar zijn tegen eind maart en zal
zoveel mogelijk praktische informatie geven over eten en drinken, zeg maar
gastronomie op zijn best in De Panne.
GRATIS
De
toeristische gids is beschikbaar bij Toerisme De Panne en zal intensief bedeeld
worden via de plaatselijke logies en restaurants, regionale toerismekantoren,
buitenlandkantoren en onder andere Toerisme Vlaanderen en uiteraard ook
beschikbaar aan de Toerismobiel, het mobiel toerismekantoor dat in de
zomermaanden op de drukkere plaatsen in De Panne aanwezig is. De gratis gids
kan aangevraagd worden via de website
www.depanne.be en via de Facebookpagina van Toerisme De Panne.
RESTAURANT IMPERIAL
De gloednieuwe
toeristische gids De Panne werd met klasse voorgesteld in de salons van
restaurant IMPERIAL waar Eddy Voet en eega Myriam Ryckman een succulente lunch
uit de oven toverde, de nieuwe gids en De Panne waardig. Een adres om op zak te
hebben in de Westhoek in het algemeen, De Panne in het bijzonder.
Restaurant
IMPERIAL, Leopold I-Esplanade 9, De Panne, tel. 058 41 42 28
Van woensdag
13 februari tot en met maandag 18 februari
Het
restaurant DE KELLE pakt van woensdag 13 tot en met maandag 18 februari uit met
een verrassende,
liefdevolle en erotische wandeling met start op de golven van de Noordzee, al
over de uitgestrekte Polders, naar de jachtvelden van de Ardennen, om te
eindigen tussen de Haspengouwse fruitgaarden. Overgoten met heerlijk
bruisend nat uit Epernay en de Loire, naderhand flink gezegend door
St.-Emilion. Het naspel komt uit Brazilië met knapperige toetjes
Coupe Champagne uit Epernay met
Cupido's welkomhapjes
Een heerlijk voorspel tussen St.-Jacobsoester,
ganzenlever en gerookte rivierpaling
Een Poperingse relatie van
hopscheuten, Noordzeetong en kreeft
Een wilde date in de Ardense bossen, hertekalf, boschampignons, knollen en
penen
Het ultieme orgasme tussen de Mooie
Hélèna en de vurige Tiramisu.
Braziliaanse kopje nat met
Valentijn versnapering
90
euro
Champagne,
gepaste wijnen, waters en koffie inbegrepen
GESLOTEN DINSDAGAVOND EN WOENSDAG / FERME MARDI
SOIR ET MERCREDI
Reservaties
noodzakelijk en enkel telefonisch / Réservations seulement par téléphone:
059-31 20 77
Tijdig reserveren is aangeraden / Il est conseillé de réserver à temps
Voorschot
bij reservatie / Accompte 80 p. pers.
(KBC iban 18473406741165 - BIC KREDBEBB)
Meer
info: bezoek onze pagina "Arrangementen".
Pour plus d'infos: visitez notre page "Arrangements".
Van volkskroeg
tot rendez-vous plaats voor lekkerbekken
25 jaar genieten in
De Rattenvallebrug
MIDDELKERKE Toen Koenraad Opstaele en eega Claudette
David 25 jaar geleden café De Sleepboot overnamen en er grill-tea-room De
Rattevallebrug van maakten, zullen ze nooit gedacht hebben dat hun optrekje aan
de Plassendaelevaart het epicentrum zou worden van vissers, lekkerbekken en
levensgenieters.
Vandaag viert het echtpaar een kwarteeuw De Rattevalle.
Ja, hoe een dubbeltje rollen kan. Ik was werkzaam als slager in Oostende toen
mijn echtgenote en ik besloten om café De Sleepboot om te toveren tot grill
tea-room De Rattevallebrug. Aan de overkant van de vaart was toenmalig café De
Rattevalle een pleisterplaats voor veehandelaars, kaarters en vissers. Wij wilden
van de Rattevallebrug een gezellige stek maken waar kinderen zich ook konden
uitleven, terwijl hun ouders gingen vissen of een stevige pint pakken. In de
beginfase waren we enkel in het weekend open. Nu zijn we in de zomer en de
vakantieperiode elke dag open, in de winter van vrijdag tot zondag, vertelt
Koen Opstaele, met pretoogjes.
PARADIJS VOOR PALINGVISSERS
Met het verdwijnen van café De Rattevalle bleef De
Rattevallebrug alleen over. Het werd spoedig het huis voor de vissers. De
Plassendaelevaart is immers het gedroomde water voor palingvissers. Elk jaar
vindt er de 24 Uren van de Rattevalle plaats, wedstrijd dat ruim honderd
vissers naar de vaart lokt. Het ene bracht het andere bij en daar echtgenote
Claudette kokkin is (Groene Poorte Brugge) was de link snel gelegd. We maken er
tegelijk een knus restaurantje van. Als slager kies ik dagelijks voor het beste
vlees, onze grote troef wanneer het om ribbetjes en steaks gaat. In de namiddag
houden we het bij in huis gemaakte pannenkoeken en ijs. Voeg daarbij onze tien
bieren van het vat en zo stellen we iedereen gelukkig. Het succes van ons huis
is vooral te danken aan het feit dat iedereen hier met iedereen praat, wat het
eens zo gezellig maakt, zegt Koen Opstaele.
RATTEVALLEKUIPJE
Intussen is De Rattevallebrug niet alleen een begrip
geworden in de regio, maar tegelijk de plek waar
lekkerbekken aan hun trekken komen, de slogan van het huis. Claudette David
kijkt tevreden terug op een kwarteeuw Rattevallebrug: Ja, het lijkt wel een
sprookje, van gewoon café die De Sleepboot ooit was, is iedereen hier nu thuis.
Naast de vissers kennen de fietsers ons ook. Hier bouwen ze graag een rustpauze
in en genieten van een van onze vele bieren, met ons eigen Rattevallekuipje,
een bruin of blond abdijbiertje van het vat. Lekkerbekken vinden ons omwille de
ribbetjes, de mixed grill, de côte à los en ons eigen gedraaide ijs. En voor
de kinderen zorgt het springkasteel in de zomer meteen voor een heerlijke
namiddag. We dragen levensgenieters en families dan ook hoog in het vaandel.
OOSTENDE Hotel Ramada Ostend aan de Leopold II-laan 20,
behorend tot de wereldwijd bekende luxueuze Wyndham hotelgroep, ontving de
Zilveren Wyndham Reward voor de regio Europa, Midden Oosten en Afrika. Te
danken aan de inspanning van al onze medewerkers, stelt Rita Poissonnier,
general manager Ramada Ostend.
Ramada Ostend is lid van de Wyndham Hotels & Resorts,
wat staat voor luxe en topservice met locaties in de belangrijkste zakelijke en
toeristische bestemmingen over de hele wereld. Vijf jaar geleden nam Ramada
haar intrek in de gebouwen van Holiday Inn op adres. Sindsdien is het hotel
uitgegroeid tot een begrip in de regio. Het telt negentig totaal gerenoveerde
comfortabele kamers voorzien van alle benodigdheden om het hotelleven leuk te
maken. Een gezellige hotelbar zorgt voor de nodige rust bij een goed glas en
een fijne babbel. General manager Rita Poissonnier is bijzonder tevreden over
de toegekende prijs: Het systeem binnen de groep is gestoeld op een
kwaliteitsprogramma waarbij men ofwel punten spaart, zo niet airline miles bij de bevriende
luchtvaartmaatschappijen. We dragen klantenservice hoog in ons vaandel. De
toekenning van de zilveren prijs mag dan ook een verdienstelijke eer genoemd
worden voor de ons geboden service naar de klanten toe.
OP NAAR GOUD IN 2013
General manager Rita Poissonier, geflankeerd door
assistent general manager Kristoffel Verdonck, ontving de trofee uit de handen
van de Portugees Rui Barros senior vice-president en managing director Europa,
Midden Oostende en Afrika voor de Wyndham Hotel Groep. Voor ons een bijzonder
grote eer die we zeker koesteren met onze ganse team. We dragen dan ook deze
titel graag aan hen op. Ons streven naar perfectie is groot. We willen dat
zowel zakenlui als vakantiegangers die Oostende bezoeken het hier naar de zin
hebben. Het is voor ons een stimulans om dat zilver in 2013 om te buigen in
goud. Dat zou een ultieme bekroning kunnen zijn. We werken er elke dag voor. Op
naar de top, zou ik stellen, geeft general manager Rita Poissonier nog graag
mee.
WHYNDHAM HOTELS & RESORTS
Ramada Ostende behoort tot de Wyndham Hotel Groep dat
wereldwijd tophotels onder zijn vleugels houdt. Daarbij Ramada, Dream Hotels,
Microtel, Wyndham Garden, Wyndham Collection, Planet Hollywood, Hawthorn,
Baymont, Days Inn, Travelodge en onder andere Knights Inn. Ze bieden allemaal
het comfort dat verwacht mag worden in de beste hotels. Naast een vestiging in
Oostende telt Ramada in ons land ook nog hotels in Antwerpen, Luik en Brussel.
Elk van de hotels is zo ingeplant dat zakelijke centra, fitness, golf, tennis,
kuuroorden en of prachtige locaties binnen handbereik liggen. De bekroning van
de Zilveren Award voor Ramada Ostende is dit duidelijk een aanwinst voor de
Stad aan Zee inzake hoteltoerisme.
Op de foto: Kristoffel Verdonck, Rita Poissonier en Ruis Barros.
Viert eindejaar aan een authentieke ITALIAANSE TAFEL met
Enogastronomia Italiana
Claudio Acquaro en Vanessa Beyens
Marktstraat 30
8620 Nieuwpoort
tel 0473/489521
info@vinofilia.be
Menu voor Kerst en Nieuwjaar
Antipasto Italiano
(roulade van mozzarella,
radicchio rosso, tomaat en tonijn op bedje van
rucola; gegratineerde
mossel; groene olijven Bella di Cerignola;
gefrituurde olijf allAscolana
en mozzarellakroketje; roulade van
courgette met ricotta en
San Martino ham; mini panzerotti met
scamorza affumicata en
tomaat)
Crespelle con Fontina,
prosciutto cotto e funghi di bosco
Gevulde hartige pannenkoek
met Fontinakaas, gekookte ham en
Bospaddenstoelen
Involtini di tacchino
ripieno con verdure dinverno e ossobuco di patate
farcite con lenticchie
Roulade van kalkoen,
gevuld met winterse groentjes, met ossobuco van
aardappel gevuld met
linzen
Triologia di Formaggi o
Triologia di Dolci
Trilogie van Kazen (Pecorino
pepato, Gorgonzola Eccellenza en
Taleggio) of Trilogie van
Zoetjes (Tiramisù met speculoos en
gecarameliseerde
appeltjes, Mousse van Torrone, Pannacotta met
Limoncello geparfumeerd met verse munt)
Prijs: 30 euro
Bestellen:
Indien U een kerst- of
eindejaarsmenu wenst te bestellen, gelieve dit dan te doen tegen uiterlijk 21
december 2012, met betaling van een voorschot van 50%.
In de periode van de
feestdagen zullen wij onze sluitingsdagen
aanpassen, waardoor we
zondag 23 en maandag 24 december, alsook zondag 30 en maandag 31 december open
zullen zijn.
We sluiten dan op dinsdag
25, woensdag 26 december en op dinsdag 1 en woensdag 2 januari.
Aangezien het voor ieder
van ons Kerst is, schenken we per menu 2 euro aan het
Kinderkankerfonds
Antwerpen is niet alleen de navel van Vlaanderen, maar is
tegelijk een ideale locatie om er een paar dagen in te verblijven. De stad
ademt zoveel warmte uit dat kiezen uit een waslijst knappe hotels niet
makkelijk is. Wie houdt van rust, van lifestyle, een vleugje romantiek,
historiek en art-nouveau zal zijn verblijf in Sir Plantin Antwerp nog lang
geheugen. General manager Sir Wim Van Respaille is uw gastheer, gesteund door
een schare nooit aflatende medewerkers die allen het beste voor de gast willen.
Luxe in een design hotel in een oase van rust, in een historische wijk.
Op een boogscheut van het bruisende stadsleven en het
uniek gerenoveerde Centraal Station Antwerpen is een verblijf in dit
verleidelijke lifestyle hotel een verademing. Het mag dan net op de rand van de
stad gelegen zijn, het bevindt zich in de overigens knap uitgebouwde
art-nouveau wijk Zurenborg. Hier kan men verpozen op charmante pleintjes,
genieten op het terras van de vele hedendaags uitgebouwde kroegjes om dan nog
niet te spreken van de smaakvol ingerichte restaurantjes die bij zwoele avonden
het epicentrum vormen van genietend Antwerpen.
176 RELAX KAMERS
Sir Plantin Hotel in Antwerpen is een van de honderd internationale
hotels van de Duitse hotelgroep Grand City Hotels, gespecialiseerd in het
opwaarderen van hotels. Sir Plantin Hotel was eerder al tweemaal een voormalig
hotel dat de uiteindelijk een tijdlang leegstond. Grand City Hotels knapte het
intussen op in diverse fasen. Het hotel kreeg in eerste fase een grondige
facelift, waarna twee fase het geheel zal afmaken, met het gevolg dat men
uiteindelijk 176 relax kamers zal tellen, verdeeld over drie verdiepingen.Sir Plantin is de eerste in de Grand City
Hotel groep die uitgebouwd werd naar een eigen life-hotelconcept: de Sir
Hotels. Deze bieden een aristocratische gastvrijheid in een trendy kader en dat
tegen een democratische prijs met een meer dan uitstekende verhouding
prijs/kwaliteit.
ZAKENLUI & TOERISTEN
General manager Wim Van Respaille is alvast tevreden met
de evolutie van dit hotel in zijn nieuwe vorm: Een van onze zo vele troeven is
het feit dat men in ons concept kan genieten van tal van mogelijkheden en faciliteiten
die gratis aangeboden worden. Zo wacht in de lobby de klok rond een gratis
koffie, thee, chocolademelk en croissants service. Onze klanten, die variëren
tussen jong en minder jong, zakenlui en toeristen, zijn na een nauwgezette
enquête bijzonder tevreden. Er is niet alleen de gezellige bar, net achter de
balie met receptie, maar de lounge nodigt graag uit tot korte bijeenkomsten en
besprekingen, hetgeen jongere zakenlui vandaag ten zeerste waarderen. Een van
de zaken waar we met de ganse crew op werken is het streven naar optimaal
verwennen van de klant. Klanten zien terugkomen is minstens zo belangrijk dan elke
dag nieuwe klanten te lokken. Het bestaande klantenbestand krijgt dan ook meer
dan normaal onze aandacht. Zij kennen het huis, zij weten wat ze er kunnen
verwachten. Het feit dat we een flink percentage vaste klanten tellen bewijst
dat dit een goede methode is.
HOOG NIVEAU
Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat Sir
Plantin Hotel Antwerpen een schot in de roos is. Niet alleen ligt het
designhotel op een boogscheut van het centrum met het resultaat dat de
historische monumenten, de uitgangsbuurt en een doolhof van restaurants en
eethuizen op wandelafstand te bereiken is. Zo niet brengt een vlotte verbinding
met tram en bus je op een drafje ook naar het MAS (Museum Aan de Stroom), het
Rubenshuis, de Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal, de Zoo en onder andere het magische
stadhuis onder toeziend oog van Brabo. En voor wie het niettemin toch allemaal
te ver zou lijken om te stappen, net om de hoek van het hotel wacht de historisch
architecturaal goed bewaarde site Zurenborg, ontwikkeld tussen 1894 en 1906,
vandaag een oase van rust met gebouwen opgetrokken in neo-klassieke en art
nouveau stijl.
Op een
boogscheut van het Antwerpstadion, in de volksmond gekend als Den Bosuil, ligt een mooi gerenoveerde
hoeve. Een beetje verscholen achter een grote groene haag, deuren en blaffetuuren fris blauw-wit geschilderd,
oogt restaurant De Violin als een plaatje en belooft als het ware de
restaurantbezoeker gezelligheid en rust. Als we binnenstappen worden is het
bijna zoals we ons hadden voorgesteld : een zorgvuldig gedoseerde mix van
rustieke gezelligheid en moderne toetsen die een gevoel van relax geeft en onze
reeds hoog gespannen verwachtingen nog een beetje de hoogte in duwt. We worden
bijzonder hartelijk onthaalddoor Peter
Meersman, eigenaar en onze gastheer.
SUCCULENTE
GERECHTEN
Op de kaart
van de Violin vind je een selecte keuze van voorgerechten zoals Torentje van
huisbereide ganzenlever met parmaham gecombineerd met ganzenleverkrullen en
meloenknikkers, ofSlaatje met een
spiesje van gerookte of gebraden kwartel vergezeld van appeltjes en
appeldressing of nog Gebakken nieroogkreeftjes in een botersausje met
korenasperges, spekjes en croûtons. Bij de hoofdgerechten een Zeetong op de
wijze van de Violin, Roodbaarsfilet met courgettes en een mousseline van
asperge en Spaanse kruiden of nog Mechelse koekoekfilet met een kruidensaus en
peterselieaardappelen.Naast de à la
carte biedt Restaurant de Violin nog een Lunchformule,
elke middag met aangepaste wijnen en koffie, een Degustatiemenu, vijfgangenmenu volgens marktaanbod en zonder
dranken of een Degustatiemenu Deluxe,
vijfgangenmenu volgens marktaanbod met een apero naar keuze, een halve fles per
persoonzorgvuldig uitgekozen aangepaste
wijn en koffie.
AZIATISCHE
ZOMERTERRAS
Tijdens het
nuttigen van een glaasje lekkere huischampagne kunnen de rokers in ons
gezelschap nog het Aziatische zomerterras ontdekken. Een oase van rust, zeer
stijlvol ingericht en een aanrader voor zwoele zomeravonden. We besluiten om de
chef de vrije hand te laten en hij vergast ons op een menu met een keur aan
smaken en aromas. Als voorgerecht presenteert hij ons een Symphonie Violin :
een trilogie van twee Sint-Jacobsvruchten in een lichte witte wijsaus, gebakken
ganzenlever en zalm met rivierkreeftjesen appeltjes. Klassiek maar mooi
gebracht en voortreffelijk ondersteund door een Pouilly Fumé 2011. Het
hoofdgerecht, Jonge tarbot met mosseltjes in een lichte ricardsaus, wordt zeer
verrassend door een prachtige Clos des Jacobins 1999, Saint-Emilion Grand cru ,
begeleid. Alhoewel we geen grote dessertliefhebbers zijn, kunnen we toch niet
weerstaan aan de huisgemaakte parfait die letterlijk en figuurlijk op onze tong
smelt.
DE
ZILVEREN LEPEL
De Tafel van
de Zilveren Lepel werd vijf jaar geleden opgericht door enkele leden van de
Antwerpse Rotary.De gastronmen van de Tafel bezoeken incognito restaurants en
beoordelen deze voornamelijk op een goede prijs/kwaliteitverhouding. Aan goede
en vriendelijke bediening, netheid en ook aan gezelligheid wordt veel aandacht
geschonken. Peter Meersman, Dirk Cerinne en Marleen zijn dan ook zeer vereerd
en terecht trots dat zij deze mooie onderscheiding als team in ontvangst mogen
nemen. Ze stellen dan ook een speciale Zilverenlepelmenu bestaande uit, een
Cassoulette van noordzeevis met ruccolacoulis, Escalope van zalm met een
mosterdsaus of een Ibericosteak Blackwell en afgesloten met een Tarte Tatin met
vanilleijs en crème anglaise voor. Apero, halve fles wijn en koffie of thee met
garnituur inbegrepen aan 50 euro
TRAITEUR
& SEMINARIE
Voor al uw
recepties en feestjes van 8 tot 200 personen staat het team van restaurant de
violin voor u klaar. Thuis, feestzaal of kasteel met of zonder bediening alle
formules zijn mogelijk op uw favoriete locatie. Op de eerste verdieping
reserveert Restaurant de Violin voor u een seminarieruimte tot dertig personen.
Ook uitstekend geschikt voor vergaderingen of intieme feestjes.
Op wandelafstand van de Groenplaats, in de
St.-Antoniusstraat, een zijstraat van de Nationale straat, ligt een statig
negentiende eeuwse patriciërswoning. Het behoorde eertijds toe aan gekende
Antwerpse families en een goede twintig jaar geleden werd het pand aangekocht
en volledig gerenoveerd door zaakvoerder en meesterkok Patrick Van Herck. Ondertussen
heeft Huis de Colvenier zich een plaats veroverd aan het Antwerpse
Gastronomische firmament en is er niet meer weg te denken.
Opgeleid bij Robuchon in Parijs, t
Laurierblad, Scholtenshof en onder andere Bruneau,is Patrick Van Herck een
adept van de klassieke Franse keuken die eigentijdse toetsen legt en
persoonlijke inspiratie verwerkt in zijn gerechten. Via de open keuken leidt zaal-
en wijnmeester Michel Verhoeven ons naar de wijn- en degustatiekelder. De
wijnkelders dateren uit 1897 en zijn een sensatie op zich. Het is een
aaneenschakeling van kleine keldertjes, nissen en verschillende zeer gezellig
ingerichte proefruimtes waar ruim 20.000 topwijnen naast de gekende klassiekers
liggen.
APERITIEF IN DE KELDER
De chef, vergezeld door zijn charmante
echtgenote Marta do Nascimento komt ons persoonlijk verwelkomen en rondleiden. Bij
de nootjes, de olijven en de Parmezaanse kaas, die standaard bij het aperitief
geserveerd worden, presenteert onze gastheer een chaud-froid van franse
pladijsfilet met een kruiden aromatenvinaigrette.Een aangename eerste kennismaking van
verschillende aromas en smaken die veel belooft voor hetgeen nog komen moet. We
moeten geen enkel ogenblik twijfelen en geven meesterkok Patrick Van Herck de
volledige vrije hand. Op zijn eigen sympathieke manier verzekert hij ons een outstanding culinaire ervaring.
TOPKLASSIEKERS
Als eerste voorgerecht wordt een huisgemaakte
ganzenlever met een confituur van vijgen, balsamico en rood fruit vergezeld van
een witte Olimpia port gepresenteerd. Klassiek maar
voorteffelijk.We
vervolgen met gestoomde rogvleugel op een bedje van prei, garnaaltjes en
champagnesaus zeer goed begeleid door Grüner Veltliner 2011 Herzogenburg.Het hoofdgerecht, steak van Wagyu met een
rode wijnsaus, is een superbe stukje vlees waarbij deAntica Enotria Falu Puglia van 2007
uitstekend past. Het dessert laten we aan ons voorbijgaan, maar we sluiten een
heerlijke maaltijd af met een selectie kazen om U tegen te zeggen, die met
Braziliaanse charme door Marta worden toegelicht en geserveerd. De chef heeft
woord gehouden en ons een zeer aangename culinaire avond bezorgd.
GASTENKAMERS
Patrick Van Herck is geen chef die stilzit.
Steeds nieuwe ideeën en vooruitblikken in de toekomst. Zo is hij met twee
nieuwe projecten bezig : uitbreiding van de wijnbar naar drie verschillende
niveaus en de inrichting van een viertal luxueuze gastenkamers in zijn prachtig
pand. Zoals we de De Colvenier nu kennen wordt dit zeker een nieuw schot in de
roos.