Tour de Culinair bij de Noorderburen
Zeeland op het bord
Is
de Oosterscheldekreeft de ongekroonde keizer van de Zeeuws Zilte Zaligheden,
dan zijn die producten in de beste huizen te genieten en vooral te proeven. Elk
eethuis of restaurant dat zichzelf respecteert pakt uiteraard uit met de
Zeeuwse troeven. Onder het motto Tour de
Culinair trokken we doorheen een flink stuk van Zeeland en proefden van
brood, appels, pannenkoeken, mosterd, jam en zaten aan enkele lekkere tafels.
Het Culinair Zeeuws Erfgoed ofte De Smaak van Zeeland
wordt ons voorgesteld op Camping de Brem door campinguitbater en
restauranthouder Daniël Viergevers, geflankeerd door Ingrid Stieber, die zich
inlaat met de landelijke organisatie van Lekker Püh, lekker eten naar een
gezond gewicht. Ingrid Stieber wil een aanslag doen op ieders gewicht en stelt
dat overgewicht bij jongeren een groot probleem aan het worden is. Geen nood,
wie haar boek Lekker Püh leest, ziet zichzelf wegsmelten. Ook ik woog ooit 130
kg en dank zij mijn groeidiagrammen en BMI toepassingen bekwam ik opnieuw mijn
gezonder gewicht, gaf Stieber mee. De lichte gezonde Zeeuwse lunch
onderstreepte het pleidooi, lunch helemaal in de lijn van Camping de Brem en
restaurant Smaek, Hoogenboomlaan 11a in
4325 DD Renesse, info@campingdebrem.nl en www.campingdebrem.nl
FRUITBEDRIJF DE MUYEHOF
De Muyehof in Nieuwerkerk is het biologisch fruitteelt
bedrijf van Ingeborg Buitink en en Pieter Jans Jansonius. Op 10 ha telen zij
tien rassen appels en drie rassen peren. Daarnaast houden ze een koppel Suffolk
schapen en vijftien bijenvolken. We hebben slechts één missie: het produceren
van mooi en lekker fruit met echte voedingskwaliteiten. In ons fruitbedrijf
maken we dan ook graag plaats voor dier en natuur, zegt Pieter Jans Jansonius
die zijn landbouwactiviteiten opgaf voor zijn eigen fruitbedrijf. Meer info:
Fruitbedrijf De Muyehof, Platte Capelledijk 4 in 4306 Nieuwerkerk, pieterjans@xs4all.nl
SPELT BAKKERS
Wie het nog eens wil meemaken hoe brood ambachtelijk
gemaakt wordt kan terecht bij Dik en zoon Marcel Spelt, goed voor Spelt Bakkers,
aan de Nijverheidsweg 24 in 4311 RT Bruinisse. Al diverse generaties produceert
dit huis zowel ambachtelijk als industrieel brood. Ze leveren dagelijks aan
vakantieparken, horeca, cateringbedrijven, delicatessenzaken en aan de bakker
om de hoek. De broden worden ofwel half gebakken zo niet volledig. De klant
kiest voor dagvers of kan de half gebakken later zelf verder afwerken tot een
volwaardig product. Wij staan vooral in voor het produceren van Pain Nature
(natuurdesem brood en banket van Zeeuwse ingrediënten), Pain Bio (biologische
ingrediënten) en Pain de Mer, natuurdesem brood gemaakt van gezuiverd Zeeuws
zeewater, stelt marketingmanager Robert van Wijk. Meer info: info@bakkerspelt.nl
en www.speltbakkers.nl
DE VIERBANNEN
Op stap in Zeeland mag je niet nalaten even culinair
kennis te maken met Wouter Kik, eminente Chef van De Vierbannen, tweeledige
zaak met op de benedenverdieping een uitstekende brasserie met een
laagdrempelige menukaart en op de eerste verdieping een schitterend restaurant
met uitstekend panoramisch zich op de kreken en de Oosterschelde. Zeeland ten
top.
Aan het fornuis worstelt Wouter Kik zich stilaan naar de
top. In minder dan een jaar wist hij lekkerbekkend Zeeland op zijn hand te
krijgen. In de catacomben van dit unieke bouwwerk van glas en beton met als
buur het Watersnoodmuseum pakt Chef Wouter Kik uit met verrassende schotels
waarbij we de zee in al zijn geledingen mogen smaken. Oester, kokkel, scheermes
en jawel, codium (viltwier) zijn verwerkt in een zilt geheel. Enig. Een stukje
Skrei met rode biet, munt en mosterd doet vermoeden dat dit het summum is. Niets
is minder waar want wanneer de Chef ons zijn Tarbot met spitskool, aardpeer,
mossel en gember voorschotelt zit de verrukking mee aan tafel. De Thee met
bloemenhoning zet een punt achter deze succulente lunch. Het is duidelijk, van
Wouter Kik hebben we de laatste
kik zeker nog niet gehoord. Een belofte ! Meer
info: brasserie@devierbannen.nl
en www.devierbannen.nl
Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction
Communication)
Georges Keters


|