GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
07-07-2012
TOPRESTAURANTS IN BRUGGE
Brugge pleisterplaats voor diverse Michelin sterren
Elke dag topsport in
Restaurant De Jonkman
Net buiten het drukke centrum van Brugge die Scone aan de
Maalsesteenweg 438 in Sint-Kruis ontpopte de jonge Filip Claeys zich in geen tijd
tot een van de grote sterren in Vlaanderen. Als oud-leerling Hotelschool Ter
Duinen Koksijde (1992) en later mee aan het fornuis van zowel restaurant De
Karmeliet met super topchef Geert Van Hecke en restaurant Oud Sluis van het
Zeelandse wonderkind Sergio Herman, wist Filip zich in nauwelijks zeven jaar te
vervolmaken en op een voor hem ongekende hoogte te klimmen op de culinaire
ladder. Zijn eigentijdse keuken laat niets aan de verbeelding over en zijn
gerechten zijn stuk voor stuk pareltjes, een streling voor het oog, een lust
voor de zintuigen. Chef Filip Claeys is dan ook een van de vele fonkelende
Michelin sterren in het mekka van deze rode culinaire bijbel: Brugge.
TWEE STERREN
Het weze evenwel duidelijk, in zeven jaar twee sterren
Michelin aan de gevel zien hangen is niet iedereen gegeven. Het is hard
werken, elke dag weer. Je mag nooit ontgoochelen en het is constant uitkijken
naar klasrijke producten uit eigen regio. Ik ga er prat op te stellen dat ik
resoluut kies voor de streekproducten met daarbij extra veel aandacht voor vis
uit onze Noordzee. Exotische vissoorten komen niet in mijn keuken. Onze
Noordzee heeft zoveel lekkers te bieden dat het onzinnig is het ver te
zoeken.Als kleinzoon van een visser
moet ik ergens nog zeewater in de aders lopen hebben, want vis is mijn dada. De visserij zit me in het bloed
wat me drijft naar onze topproducten uit zee. Weet toch a.u.b. dat er naast
tarbot, kabeljauw, tong en onder andere hondshaai ook nog minder gekende
soorten als knorhaan (rode poon, Vis van het Jaar 2012), wijting, pladijs en onder
andere schol eveneens bijzonder lekker zijn.
MESSAGE IN A BOTTLE
Tafelen bij Filip Claeys is een belevenis. Niet alleen is
hij bijzonder creatief maar gaat hij graag de experimentele toer op. Zo pakt
hij onder andere uit met bereidingen van levende garnalen waarbij de Kaviaar
van de Noordzee zijn zoet-zilte smaak blijft behouden. Hij verwerkt de garnalen
dan ook in een menu waarbij hij uitpakt met een Message in a bottle. Een opzienbarend gerecht voorgesteld in een
half 33 cl bierflesje, met als deksel, de andere helft. Schitterende
presentatie. In de onderste helft van het flesje lacht een puree met garnalen u
onmiddellijk toe, aangevuld met enkele gefrituurde en met de hand gepelde
garnalen. Een delicatesse.
TOP BEDIENING
Andere toppers op de kaart zijn de Gemarineerde Giraldeau oester met komkommer, aardpeer en limoen,
de Gebakken rode poon met zwemkrab, rode
paprika en rode sla aangevuld met
krabjus en niet te versmaden de Gebakken
kalfszwezeriken met zilveruit, witloof en paddenstoelen. Voeg daarbij een
zo goed als vlekkeloze en discrete bediening onder leiding van gastvrouw Sandra
en je avondje uit in restaurant De Jonkman kan niet meer stuk.
Hondshaai in het groen, groene snijbiet en avocado
Benodigd heden:
2 stuks hondshaai
200g groene snijbiet
2 stuks avocado
Verse groene kruiden.
Bereiding:
Hondshaai:
Was en snij de hondshaai in filets. Bak de filets aan in de pan, gekruid met
peper en zout. Werk af met citroensap.
Bouillon
groene kruiden: Neem een liter visfumet, gemaakt van de
graten van hondshaai. Lat dit trekken met peterselie, dragon, koriander,
zurkel, salie, citronelle en spinazie. Daarna passeren.
Avocado
crème: Schil en ontpit de avocados. Mix op met olijfolie peper
en zout en citroensap.
Olie
van groene kruiden: Mix groene kruiden met olijfolie tot je een
mooie volle groene kleur verkrijgt. Passeren.
Snijbiet: Scheidt het loof van de stengels. Stoof het
loof aan in olie met peper en zout, look. Blus met wat fonds en giet af. Snij
de stengels in fijne staafjes en maak aan met peper/zout, olijfolie en witte
wijnazijn.
Opmaak:
Dresseer
in een diep bord het gestoofde loof van de snijbiet. Plaats de hondshaai daar
rond. Leg de staafjes op de gestoofde snijbiet. Druppel de olie van groene
kruiden tussen alles heen. Spuit enkele dotjes avocadocrème en werk af met de
bouillon van groene kruiden.
Parel aan de Kroon van sterrenhemel in
Brugge die Scone
Koken dat is een roeping
De stad Brugge mag zich zonder meer de Stad der
Michelinsterren noemen. Geen enkele stad telt meer sterren op zon beperkte
oppervlakte als de stad van Jan Van Eyck, Hans Memling en onder andere de heren
van Gruuthuuse. De grootste stad van West-Vlaanderen is dan ook de lekkerste.
Culinair Vlaanderen vindt dan ook vlot de weg naar de Brugse binnenstad waar
sterren elke dag fonkelen. Eén daarvan is alvast restaurant Den Gouden Harynck
met aan het fornuis Chef Philippe Serruys.
Amper 24 lentes jong of Philippe stond in 1977 al in zijn
eigen keuken aan de Groeninge 25 in hartje stad Brugge. Eerder dat jaar had hij
al de prestigieuze culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België gewonnen. Samen
met echtgenote Marijke Van Damme startten ze met een eenvoudige keuken waar de
klassiekers van toen, zeg maar steak, kikkerbillen, tong en onder andere
escargots, op de kaart prijkten. Maar ik wou meer. Ik wou mijn eigen stijl
ontwikkelen en nam de klassiekers als basis, aangevuld met een eigen toets,
vertelt de immer gedreven Philippe Serruys.
KOKEN IS ROEPING
Intussen zijn we 35 jaar verder en restaurant Den Gouden
Harynck is méér dan een begrip geworden in de regio. Het is zonder meer een van
de absolute toppers op het vlak van finesse, smaken en service. Philippe en de
immer joviale gastvrouw Marijke beschouwen elke klant als een VIP. Om kok te
worden moet je elke dag constant beter te doen. Velen trekken naar de jungle
die horeca heet. Kok worden vergt een lange leerschool. Je wordt eigenlijk geen
kok, dat zit in je. Koken is een roeping. Je moet het aangeboren zijn om steeds
beter te doen. Het is keihard werken en je komt er alleen door je elke dag
samen met je ploeg voor 200% in te zetten. Het is geen job van 9 tot 5, maar
elke dag bezig zijn met je vak. Elke chef die zichzelf respecteert streeft naar
perfectie of wil die dan zeker benaderen, al is die niet te definiëren, stelt
Philippe Serruys.
GROTE DAME
Al vrij vroeg bleek dat Philippe Serruys het zou maken
binnen het wereldje van de koks. Zijn ambitie leidde en leidt hem nog elke dag
naar het meest haalbare, naar vernieuwing, naar het hogere. Hij kan hierbij
evenwel rekenen op zijn eega Marijke, wat de stelling Achter iedere sterke man staat een nog sterkerevrouw geldt hier voor het volle pond.
Inderdaad, het is elke dag herbeginnen en dat werk valt op staat met een
vlotte samenwerking tussen man en vrouw. Ik mag de hemel danken dat ik een
vrouw heb als Marijke. Zij gaf me in 1977 de ultieme push om een eigen
restaurant te beginnen, wat niet direct evident was op 24-jarige leeftijd, maar
we werkten samen hard met het gekende resultaat. Haar vakkennis is optimaal.
Zij is het wonderlijke verlengstuk van de keuken. We zitten ik herhaal, samen
met het team met zijn allen op dezelfde golflengte, een onontbeerlijke
stelling binnen de horeca. En als het bijzonder druk is, dan is de keuken een
hel. Telkens weer is het gevecht tegen de tijd om toch maar zo snel, correct en
efficiënt mogelijk de schotels door te geven. En als alles achter de rug is en
voortreffelijk verlopen is, dan zijn we gelukkig. En morgen, ja dan herbeginnen
we opnieuw. Elke dag weer. En zonder Marijke zou dit niet mogelijk zijn,
schuift sterchef Philippe Serruys graag naar voor, een man met het hart op de
tong, een stielman gesneden uit het beste hout.
ASPERGES OP TAFEL
Voor de liefhebbers van asperges, het product bij uitstek
in de junimaand, zet Philippe Serruys graag deze schotel voor:
Asperges uit Pertuis met Burrata en Cecina de Leon
Benodigdheden voor 4 personen
20 asperges
1 dl olijfolie, sap van een ¼ limoen en sap van ¼
sinaasappel
1 bond platte peterselie
Zestes van roze pompelmoes, citroen en sinaasappel
Een paar plakjes Cecina de Léon (ham)
Look
Bloemsuiker
Komijnpoeder
1 bol burrata (Italiaanse kaas)
Schilfers parmezaan
Bereiding
Het sap van limoen en sinaasappel vermengen met de
olijfolie en de gehakte peterselie en de look er aan toevoegen. De zestes drie
maal blancheren en compote maken met twee lepels bloemsuiker. De asperges koken
en laten uitlekken, bestrooien met komijnpoeder, op de borden schikken,
aangevuld met de burrata met daarop de schilfers parmezaan. Overgieten met de
dressing. Afwerken met enkele snippers Cecina de Leon en kervel.
Ontsproten uit het maritieme evenement Verrassend
Maritiem Nieuwpoort (dat straks plaats vindt van 19 tot 21 oktober) en naar een
idee van Ria Heyndrickx en geruggensteund Roger Linthout en Paul Caeyenberghs,
respectievelijk kapitein van de Endlich en Lady Chris, wordt Nieuwpoort op
zondag 19 augustus overspoeld met het mooiste dat er op maritiem gebied te
vinden is: Admiraalzeilen.
SAIL PARADE
Burgemeester ir. Roland Crabbe, geflankeerd door
Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke: Ruim dertig klassieke schepen, zowel
zeilschepen als motorjachten en allen met huishaven Nieuwpoort zullen volgens
het bekende Admiraalzeilen paraderen door de havengeul. De schepen zullen langs
de linkeroever en het westerstaketsel varen vanaf de vismijn tot op zee. Daarna
keren ze terug naar hun ligplaatsen in de jachthaven. Indien het weer het
toelaat zullen alle schepen de grote vlaggentooi voeren. In de rand van dit
gebeuren zorgt het Shantykoor uit Blankenberge voor animatie, orgel, accordeon
en muzikaal vertier.
GRATIS
Het geheel is gratis te bewonderen van op de promenade
aan de Havengeul. De parade zal twee maal te zien zijn. Toerismeschepen Greet
Ardies-Vyncke: Een eerste passage start aan de Kromme Hoek en gaat langs de
westelijke kant van de Havengeul verder naar de havenhoofden toe. De tweede
passage maakt dezelfde rondvaart, maar dan in omgekeerde richting. De Endlich,
het vlaggenschip van de stad Nieuwpoort met kapitein Roger Linthout en Ria
Heyndrickx sluit de parade.
Tip: wie met de tram komt, stapt best af aan de halte Cardijnlaan.
Unieke tentoonstelling in Cité de la Mer in
Normandië
Titanic terug in Cherbourg
In de lokalen van Cité de la Mer loopt een gloednieuwe
permanente tentoonstelling om en rond de legendarische pakketboot Titanic,
honderd jaar geleden op 10 april 1912 op tussenstop in de haven van Cherbourg.
Het parcours loop over een ruimte van 2.500 m² en vertelt het verhaal van het
verleden van deze grote trans-Atlantische haven en brengt tegelijk de enige
unieke en tragische reis van de Titanic tot leven.
De werkelijk indrukwekkende tentoonstelling laat niets in
het gewisse. In twee delen wordt men ondergedompeld in een sfeer van een flinke
brok dramatiek waarbij je stil wordt en kippenvel je overmeestert. Het verhaal
start in de immense Salle des Bagage, zaal waar de vertrekkers met bagage zich
opstelden om aan boord te klimmen van de Titanic. Aan de hand van interactieve
videos kan je zelf deelnemen in de emoties van de emigranten en kennis maken
met de passagiers op weg naar een nieuw leven .
RAMP
Het tweede deel staat volledig in het teken van de
Titanic zelf. Men beleeft er de sfeer aan boord, verdeeld in drie klassen.
Uiteraard ontdekt men het verschil tussen de superrijken in First Class en de
lui die zich in Third Class nestelden om toch maar de oversteek te kunnen
maken. Sommigen konden kajuit goed voor zes man bemachtigen, anderen
sliepen gewoon tussen de touwen, onder dekens op het blote dek. Het werk en het
leven aan boord geeft een klaar beeld van hoe het klassenverschil zich
profileerde. De expo toont onverbloemd het leven aan boord van de eerste vier
dagen van de overtocht, de aanvaring met de ijsberg en tenslotte de schipbreuk
waarbij de Titanic in de golven verdween, op 12 april 1912 om 2.20 uur. 1522
van de 2.223 opvarenden(passagiers en bemanningleden) verloren het leven. Een
drama dat geschiedenis zou schrijven. Het schip dat niet kon zinken was niet
meer. Meteen ook het einde van de rederij White Star Line die naderhand in 1934
fuseerde met Cunard Line.
MATITIEME GESCHIEDENIS
Deze tentoonstelling is te beleven in het Frans en het
Engels en is gebaseerd op de echte getuigenissen van overlevenden en verhalen
van getuigen. Zonder meer indrukwekkend. Om stil bij te worden.
Wie ook maar een beetje van scheepvaart en maritiem leven
houdt, mag deze expo niet links laten. Het geheel is te bezichtigen in de buik
van de Cité de la Mer dat tegelijk de geschiedenis laat zien van het leven in
grote dieptes onder water. De geschiedenis van het duiken, van de primitieve
duiker tot de wereld van de oceanografie, de film 20.000 Mijlen onder Zee, maar
dan in het echt.
OP ZEE MET ADELE
Het ganse jaar 2012 pakt het schip Adèle uit met
boottochtjes op de rade van Cherbourg en brengt je naar de plaats waar de
Titanic op 10 april 1812 voor anker gemeerd lag in afwachting dat de passagiers
met tenders bootjes die af en op varen naar de kade aan boord werden
gebracht. Deelnemen kost 13 euro. Meer info met vertrekuren: www.hagueapart.com
CITE DE LA MER
Liefhebbers van een ferme brok maritieme geschiedenis
zijn een dag zoet in Cité de la Mer. Pas de monumentale hal binnen gestapt of
je waant je in het rijk van Neptunus, God der Zee, Kapitien Nemo achterna. Men
wordt er ontvangen door de Nautilus, Cyana, Archimdes en onder andere de
Globule, stuk voor stuk vaartuigen die de geheimen van de zee aan de
oppervlakte brachten via William Beebe, Otis Bardon, Henri-Germain Delauze en
uiteraard de grote Auguste Piccard, Jean-Jacques Cousteau, allemaal professor
Zonnebloem van Hergé achterna. Deze onderwater pioniers slepen je mee in de
donkere wereld van de diepzee, zee die via een immense aquariums er het dagelijkse
leven van honderden diverse vissoorten, schelpdieren en reptielen laten
bewonderen. Uniek en op speelse wijze voorgesteld. Voeg daarbij een bezoek aan
de 128 meter lange Redoutable, de allereerste Franse nucleaire onderzeeboot, en
je bezoek aan Cité de la Mer kan niet meer stuk.
Lekkerbekken zullen het beamen, een bezoek aan
West-Normandië met speerpunten als Cherbourg, Cotentin, Barneville-Carteret,
Granville, Barfleur, Gatteville en onder andere Saint-Vaast-la-Hougue is niet
alleen genieten van de moestuinen, maar met appetijt aanschuiven bij de
heerlijke zeevruchtenschotels met een weelde aan succulente schelp- en
schaaldieren.
OESTERS
Voor wie belust is op oesters vindt ruim zijn gading bij
Christine Follet in Huitres La Belle Fermanvillaise in Fermanville, Cotentin,
ten oosten van Cherbourg.Dagelijks
duikt Christine zowat drie uur op oesters in de parken in de baai van Mondrée,
voorzien van kristalhelder water. Christine Follet exploiteert deze oesterput
als sinds 2003. De kwaliteitsoesters zijn elke dag te koop in het atelier in
Port Pignot en elke zaterdagmorgen op de markt in De Hallen in Cherbourg. Naast
oesters pakt Christine Follet eveneens uit met alle schaal- en schelpdieren.
Meer info: labellefermanvillaise@wanadoo.fr
BLONDE DE BARFLEUR
Groenten en schelpdieren zijn de grote spelers tussen
Barfleur en La Hougue. De oesters van Saint-Vaast en de mosselen van Barfleur Blonde de Barfeleur zijn er van prima kwaliteit
terwijl de groenten via het gunstig klimaat van de Val de Saire en haar zachte
leembodem tot de beste van Frankrijk mogen gerekend worden. Barfleur is zonder
meer een parel aan de Manche, pittoresk havenstadje, vissershaven en badplaats
tegelijk. Schilders en artiesten van allerlei pluimage zijn er dan ook bij
bosjes te vinden. Barfleur is tevens de historische vertrekplaats van de Route des Plantagenêt en de Chemins de Saint-Michel. Geen wonder dat
dit plaatsje beschermd is als een van Mooiste Dorpjes van Frankrijk. Tafelen in
een van de vele leuke eethuisjes is zalig.
LE PANORAMIQUE
Iets verder op in Le Pernelle wacht het restaurant Le
Panoramique, eethuis dat zijn naam alle eer aan doet met panoramisch zicht op
zee, de vuurtoren van Gatteville (te bezoeken) en La Pointe du Hoc. De keuken
is verrukkelijk en zet alle troeven van de regio op tafel, in een van de vier
zalen of het schitterend terras. Alle info: www.le-panoramique.fr
LEPICERIE GOSSELIN
Gesticht in 1889 door Clovis Gosselin en sindsdien steeds
in handen van de familie is La Maison Gosselin of LEpicerie Gosselin een
begrip tot ver buiten Saint-Vaast-La-Hougue. Met Françoise Gosselin is men
intussen aan de vierde generatie toe. Men kan er werkelijk alles kopen. Het
huis bezoeken alleen al is een belevenis op zich. Men waant zich in de
schatkelders van Ali Baba, met handelswaar en voorwerpen uit alle hoeken van de
wereld. Voor de fijnproevers: er zijn elke dag uitgebreide proeverijen van de
beste flessen. Niet te missen: www.maison-gosselin.fr
LES FUCHIAS
Logeren en culinair genieten in Saint-Vaast-La-Hougue is
tekenen voor rust en gezelligheid in Hôtel de France Restaurant Les Fuchias.
De 36 kamers waarvan dertien met zicht op de effenaf prachtige tuin zijn
comfortabel, de tafel van de Chef laat genieten van alle geuren, kleuren en
troeven van de regio. Stoofpotjes, oesters, parelhoen of onder andere Le Menu
Petit Matelôt, het laat zich allemaal smaken. Na het diner nagenieten in de
tuin is relax grand cru. Meer info: www.france-fuchias.com
LA REGENCE
Wie Cherbourg als pleisterplaats wil, is hotel-restaurant
La Régence aan de Quai de Caligny 42, met zicht op de haven, de ideale plek. De
kamers zijn er gezellig en knus. Helaas is er geen lift voor de drie
verdiepingen. Het restaurant is een zegen voor elke lekkerbek. Net zoals overal
in Normandië is het hier genieten van al dat moois dat uit de zee komt. Mis
hier zeker de zeevruchtenschotel niet. Maar de Chef is tegelijk een meester in
vleesbereidingen met niets dan regionale producten. Voor de kleintjes wacht een
Menu Pirate. De bediening is net
als de schotels onberispelijk.
Hoe dan ook, wie Normandië zegt, doet dromen van
gastronomie op zijn best. Tot straks in de Manche?
Na twee jaar uit
het beeld te zijn geweest, ligt De Boarebreker, na 14 fraaie edities getekend
vzw De Boarebreker, het pionierswerk van een flink aantal gemotiveerde horecalui
met kleppers als Stefaan Lauwereins (De Vlaschaard), Stefan Vander Espt
(Boerderijtje, nu Ramblas), Johan Sabbe (Chaplin), Gino Lambert (Papillon) en
onder andere Peter en Bob Deseyn, opnieuw op tafel.
Getrouwen kennen
de geschiedenis. Het afhaken van enkele getrouwen wegens gebrek aan tijd
betekende het einde van het fraaie lokale magazine. De Dienst Toerisme
Middelkerke deed nog een verwoede poging om het schip opnieuw varend te
krijgen, maar daar bleef het bij. Door toedoen van Georges Keters, culinair en
toeristisch journalist, kwam nieuw leven binnen De Boarebreker. Iedereen weet
dat ik me thuis voel binnen toerisme en de wereld van de gastronomie. Tijdens mijn bezoeken aan de diverse Middelkerkse
horeca- en handelszaken zaken werd regelmatig gesproken van de goede tijd van
De Boarebreker, die ik al die jaren verzorgde met teksten. Van het een kwam het
ander en na een diepgaand gesprek met Stefaan Lauwereins en Stefan Vander Espt
de laatsten der Mohikanen deed de vzw De Boarebreker afstand van de naam en
kwam het magazine in onze handen, vertelt Georges Keters.
100 PAGINAS
In november 2011
schoten we uit de startblokken. In mijn eentje bezocht ik ruim honderd handels-
en horecazaken en we werden overal goed ontvangen. Het kostte heel wat tijd,
maar elk dag zagen we de Boarebreker groeien en werd uiteindelijk een leuke baby
van 100 paginas. We durven hopen dat deze in de smaak valt, maar het kan
altijd beter.Deze editie wil evenwel helemaal
de pretentie niet hebben volledig te zijn. Verre van. Deze Boarebreker wil
vooral een leidraad zijn voor zij die enerzijds hun vertrouwd restaurant willen
opzoeken en anderzijds een nieuwe culinaire belevenis willen invullen. Of dit
nu voor een snelle hap, een mooi glas, een gezellige lunch, een zakendiner, een
tête à tête of zo maar een leuke tafelavond is, u vindt hier zeker uw gading.
LEUKE
ADRESSEN
Het weze gezegd, Middelkerke is één vat amusement en samen met
het uitgestrekt hinterland met Wilskerke, Schore, Slijpe, Schore, Mannekensvere
en het pittoreske Sint-Pieters-Kapelle willen de badplaatsen Lombardsijde,
Westende en Middelkerke u graag optimaal vertroetelen. Nieuw is het aantal leuke
adresjes te vinden in onze buurgemeenten Oostende en Nieuwpoort. Nieuw zijn ook
de diverse reisreportages, getekend Georges Keters: De toerist van vandaag
blijft niet meer op zijn vaste stek zitten. Hij beweegt en gaat op stap bij de
buren. Vandaar ook onze uitbreiding naar onze naast buren Nieuwpoort, Koksijde
en Oostende, aansluitend wat reisvoorstellen, want de toerist aan zee pakt ook
nog wel eens uit met een verre reis. De Boarebreker wil een leesmagazine worden
voor elk wat wils.
CULINAIRE
AMBASSADEUR
De Middelkerkse burgemeester
Michel Landuyt schetste de figuur van Georges Keters als positief ingestelde
journalist die Middelkerke en de kust graag in zijn diverse media culinair in
de kijker stelt. Zijn stijl is te plukken uit honderd andere: steeds correct,
uitnodigend en met een link naar het toerisme en de gastronomie. Hij is voor
ons hier dan ook de Culinaire Ambassadeur van de Kust.
De nieuwe
Boarebreker is effenaf schitterend en geeft een mooi beeld van Middelkerke en
buur Nieuwpoort. Het is nu alleen nog wachten op de zon en het seizoen 2012 is
geslaagd, aldus burgmeester Michel Landuyt, geflankeerd door zijn collega burgemeester
ir. Roland Crabbe uit Nieuwpoort.
De Boarebreker
ligt vanaf deze week in de voornaamste handelszaken en in de toeristische
kantoren van de kust, met focus opMiddelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Koksijde en Oostduinkerke.
(Ludo Coulier)
PS:
Wie De Boarebreker in PDF-versie wil ontvangen, stuurt een mailtje naar: DeBoarebreker@gmail.com
Voor
de liefhebbers van kastelen en kasteelruïnes is Wales een droombestemming. In
geen enkel ander land staan er per vierkante kilometer meer kastelen dan in
Wales! Daarenboven hebben al deze plaatsen hun eigen geschiedenis doorspekt met
heroïsche en romantische verhalen. Vervoeg hierbij een verblijf in een Welsh
Rarebit en alle ingrediënten voor een romantische trip in Wales zijn binnen
handbereik.
KASTELENTOCHT
Tijdens
een rondreis door Wales kun je in alle streken van dit land het bezoek aan een castle of stately home opnemen in je reisprogramma. Wales telt immers maar
liefst 641 kastelen. In het noorden is Conwy een verplichte stop vanwege de
gezellige sfeer binnen de stadsmuren en, jawel, vanwege het indrukwekkende Conwy Castle
met zijn acht massieve torens.
Verder
in oostelijke richting, bij de Engelse grens, ligt Llangollen, een eeuwenoud
marktstadje aan de oever van de mooie rivier de Dee onder het wakend oog vanKasteel Dinas Brân. Dinas
Brân is een van de vele plekjes in Wales die een nauwe band hebben met Koning
Arthur en de legenden van de Heilige Graal. Of de legenden nu een historische
kern hebben of niet, het kasteel, dat op een heuveltop net even buiten
Llangollen staat, ziet er ongetwijfeld uit als een goede locatie voor Camelot.
Reis
je in zuidelijke richting verder langs de kust dan kom je snel bij het gemoedelijke
stadje Caernarfon waar de imposante burcht als het ware uit een boeiend
ridderverhaal lijkt geplukt. In centraal Wales rij je beslist langs Abergavenny
waar je in het museum van het middeleeuwse kasteel een duik kunt nemen in duizend
jaar Welshe geschiedenis. In het zuidwesten ligt op een adembenemende plek,
omgeven door het mooiste landschap, het niet te missen Carreg
Cennen Castle. Als je dit kasteel voor het eerste ziet, dan sta je
als aan de grond genageld. Met brandende toortsen kun je er door de kelders van
het kasteel dwalen, een fascinerende ervaring voor groot en klein. Ook nabij en
in de hoofdstad van Wales zijn er imposante kastelen gelegen. Cardiff
Castle mag je tijdens een bezoek aan de stad zeker niet mag missen. Een
beetje verborgen is het kasteel gelegen in een oase van rust achter de dikke
oude stadsmuren en is in de zomer gelinkt aan het groene Bute Park. Ideale
plaats voor een romantische picknick. Tevens in het zuidoosten van Wales ligt
het Caerphilly Castle, een van de grootste
kastelen van de UK en Castell Coch uit de Victoriaanse tijd maar
geïnspireerd op de Middeleeuwen. Een van de meest romantische kastelen van
Wales.
Wie
de romantische sfeer van een reis door Wales nog wil versterken, kan opteren
voor een verblijf in Welsh Rarebits, hotels of distinction (www.rarebits.co.uk).
Het romantische tintje is hier verzekerd en je krijgt er ook nog eens
gezelligheid, comfort en Welshe authenticiteit en gastvrijheid bovenop. Die Welsh
Rarebits zijn net als de kastelen verspreid over het ganse land. Met 48 locaties
is er ruim voldoende aanbod.
Op
een steenworp van Conwy zijn er vijf Welsh Rarebits. Er is voor elk wat wils
zoals het Sychnant Pass Country House met zijn degelijke, moderne
spa-uitrusting en het historische Groes Inn met zijn ruime en comfortabele
kamers. Dit familiehotel is overigens een goede uitvalsbasis voor een
verkenning van de wild romantische natuur van Snowdonia National Park.
Niet
eens zo ver van het kasteel van Caernarfon vind je het Rhiwafallen restaurant
& rooms waar comfort en een lekkere keuken ieder verblijf kenmerken.
Verspreid over Mid-Wales en dus in de buurt van alweer tientallen kastelen kun
je in nog meer aantrekkelijke Rarebits logeren.
In
het aanbod zit zelfs The Castle Hotel in Llandovery, gekend als plezantste
kleine stad van het land. Na te zijn bekomen van de pracht van het Carreg Cennen
Castle kun je op en top genieten in het St. Brides Spa Hotel in Saundersfoot,
een echt seaside hotel in Pembrokeshire.
Dit
zijn maar enkele van de vele mogelijkheden voor een romantische kastelenreis
door Wales in het najaar. Doe een greep uit het gigantische kastelenaanbod en
kies een leuk hotel in de buurt. Dit soort romantische reisprogrammas heb je
zo voor mekaar want er is in Wales een ruim aanbod aan kastelen, comfortabele
hotels, guest houses en spa resorts.
HOE ER NAARTOE
Wales
is makkelijk te bereiken. Het zuiden van Wales (regio
Cardiff) is bereikbaar met de ferry vanuit Calais of Duinkerke naar Dover (www.dfdsseaways.be). Het noorden van Wales (o.a. Snowdonia en Anglesey) is snel te
bereiken met de auto van Zeebruggenaar
Hull (www.poferries.be).
Ook
via de Eurotunnel vanuit Calais naar Folkestone (www.eurotunnel.com) is mogelijk. Brussels Airlines (www.brusselsairlines.com) vliegt tevens vanaf Brussels Airport naar Bristol (1
uur rijden naar Cardiff) en Liverpool/Manchester (tevens +/- 1 uur naar Noord-Wales).
Amper 28 ha groot is het eilandje Tatihou, gelegen in de
Cotentin, West-Normandië, en enkele keren per dag al dan niet deel uitmakend
van Saint-Vaast-la-Hougue, badplaats met kleine vissershaven, aansluitend
walvisoord, een verademing.
Saint-Vaast-la-Hougue is een stad van de zee die vanaf de
kaai, het fort van La Hougue en de Tour Vauban haar maritieme charme graag
etaleert. Trekpleister is het bijna-eiland Tatihou waar de amfibieboot Tatihou
2 diverse malen per dag de oversteek maakt, hetzij met vertrek aan het strand
La Cale al rijdens tussen de oesterkwekerijen, vlak naast de plaats waar vele
vaartuigen schipbreuk leden tijdens de slag van Barfleur-La Hougue in 1692, zo
niet al varend tussen de opstapplaats Jetée feu vert . De tocht duurt ongeveer
een kwartiertje.
TATIHOU
Het eiland Tatihou dankt zijn naam aan de Vikingen die in
Normandië ruim actief waren in de 9de eeuw. Tat is een
Scandinavische naam, Hou betekent door water omgeven land. Het eilandje zou
20.000 jaar oud zijn. In 1692 zou het beschermd zijn door wallen en toren,
gebouwd door Vauban. In 1720 werd het gebruikt om er een lazaret op te bouwen
(veldhospitaal ter bescherming van de pest). Dit gezondheidscentrum functioneerde
sterk tot 1860. In 1887 worden er meerdere gebouwen opgetrokken door het
natuurhistorisch museum van Parijs dat er een zeelaboratorium uitbouwt en
experimenteert met het kweken van tarbot. In 1926 verlaat men het eiland en
maakt plaats voor een school. Deze functioneert tot 1984, waarna het eiland er
verlaten bij komt te liggen. In 1992 wordt het eiland ter gelegenheid van de
300ste verjaardag van de strijd om La Hougue, opengesteld voor het
publiek. Vandaag viert het haar 20ste verjaardag. Het eiland is nu
een onderdeel van het netwerk van sites en musea. Er is mogelijk om er te
overnachten en samen te eten. Het eiland bezit bezienswaardigheden als de 17de
eeuwse toren van Vauban, het vogelreservaat, de 19de eeuwse vestingwerken,
en vooral niet te missen, de acclimatisatietuin en het maritiem museum.
Opmerkelijk is wel dat er op het eiland geen enkele vuilnisbak te vinden is. De
gedragscode leert dat iedereen zijn vuilnis terug van het eiland meeneemt. Ook
honden zelfs aan de lijn zijn niet toegelaten, omwille de vogelpopulatie.
MARITIEM MUSEUM
Een van de blikvangers op het eiland Tatihou is het
maritiem museum en de bootshal. Dit museum onder de bescherming van Musée de
France dankt zijn oorsprong aan het archeologisch onderzoek naar de
scheepswrakken uit de tijd van Lodewijk de 14de, vaartuigen gezonken
tijdens de strijd om La Hougue in 1692. Hierbij gaan de Fransen de strijd aan
met de Engels-Britse coalitie. Elf Franse schepen, aangevoerd door admiraal Anne-Hilarion
de Tourville, stranden aan het einde van de strijd tussen Tatihou en La pointe
de la Hougue, en werden vervolgens in brand gestoken. Elk jaar pakt het museum
uit met een nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis en de etnologie van de
zee. Het boothuis laat heel wat traditionele vissersboten zien, ooit in gebruik
voor de kusten van La Manche en de Calvados. Een ferme brok maritieme
geschiedenis die men niet mag missen.
VOGELRESERVAAT
Indrukwekkend is de grote aanwezigheid van zeevogels,
trekvogels en overwinteraars. Deze zijn vooral te vinden in het noordelijk
gedeelte van het eiland en op het fort Ïlet. Dit reservaat wordt beheerd door
de Normandische Ornitologische Kring en is niet toegankelijk voor het publiek,
omwille het bewaren van de rust. Zowat 150 soorten vogels komen er overwinteren
en broeden. Lang niet alle vogels houden zich aan die regel en zijn op de meest
ondenkbare plaatsen in hun nest te vinden, zo maar her en der op het eiland.
Een tip misschien: nader hen niet te dicht, want hun bekjes staan op scherp.
Unieke tentoonstelling in Cité de la Mer in Normandië
Titanic terug in Cherbourg
In de lokalen van Cité de la Mer loopt een gloednieuwe
permanente tentoonstelling om en rond de legenedarische pakketboot Titanic,
honderd jaar geleden op 10 april 1912 op tussenstop in de haven van Cherbourg.
Het parcours loop over een ruimte van 2.500 m² en vertelt het verhaal van het
verleden van deze grote trans-Atlantische haven en brengt tegelijk de enige
unieke en tragische reis van de Titanic tot leven.
De werkelijk indrukwekkende tentoonstelling laat niets in
het gewisse. In twee delen wordt men ondergedompeld in een sfeer van een flinke
brok dramatiek waarbij je stil wordt en kippenvel je overmeestert. Het verhaal
start in de immense Salle des Bagage, zaal waar de vertrekkers met bagage zich
opstelden om aan boord te klimmen van de Titanic. Aan de hand van interactieve
videos kan je zelf deelnemen in de emoties van de emigranten en kennis maken
met de passagiers op weg naar een nieuw leven .
RAMP
Het tweede deel staat volledig in het teken van de
Titanic zelf. Men beleeft er de sfeer aan boord, verdeeld in drie klassen.
Uiteraard ontdekt men het verschil tussen de superrijken in First Class en de
lui die zich in Third Class nestelden om toch maar de oversteek te kunnen maken.
Sommigen konden kajuit goed voor zes man bemachtigen, anderen sliepen
gewoon tussen de touwen, onder dekens op het blote dek. Het werk en het leven
aan boord geeft een klaar beeld van hoe het klassenverschil zich profileerde.
De expo toont onverbloemd het leven aan boord van de eerste vier dagen van de
overtocht, de aanvaring met de ijsberg en tenslotte de schipbreuk waarbij de
Titanic in de golven verdween, op 12 april 1812 om 2.20 uur. 1522 van de 2.223
opvarenden(passagiers en bemanningleden) verloren het leven. Een drama dat
geschiedenis zou schrijven. Het schip dat niet kon zinken was niet meer. Meteen
ook het einde van de rederij White Star Line die naderhand in 1934 fuseerde met
Cunard Line.
MATITIEME GESCHIEDENIS
Deze tentoonstelling is te beleven in het Frans en het
Engels en is gebaseerd op de echte getuigenissen van overlevenden en verhalen
van getuigen. Zonder meer indrukwekkend. Om stil bij te worden.
Wie ook maar een beetje van scheepvaart en maritiem leven
houdt, mag deze expo niet links laten. Het geheel is te bezichtigen in de buik
van de Cité de la Mer dat tegelijk de geschiedenis laat zien van het leven in
grote dieptes onder water. De geschiedenis van het duiken, van de primitieve
duiker tot de wereld van de oceanografie, de film 20.000 Mijlen onder Zee, maar
dan in het echt.
OP ZEE MET ADELE
Het ganse jaar 2012 pakt het schip Adèle uit met
boottochtjes op de rade van Cherbourg en brengt je naar de plaats waar de
Titanic op 10 april 1912 voor anker gemeerd lag in afwachting dat de passagiers
met tenders bootjes die af en op varen naar de kade aan boord werden
gebracht. Deelnemen kost 13 euro. Meer info met vertrekuren: www.hagueapart.com
Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 mei is Nieuwpoort in
de ban van de allereerste North Sea Jumping, een internationale
jumpingwedstrijd op CSI3*-niveau. Een ding staat nu al vast: tijdens deze
jumping worden ruiters en publiek ontvangen in een decor dat zijn gelijke niet
kent. In de VVW jachthaven zullen paarden hindernissen trotseren tussen
prachtige jachten en kolkend zeewater. Naast het sportieve luik staan er ook
heel wat shows geprogrammeerd op vrijdag- en zaterdagavond.
Klinkend internationaal deelnemersveld
Onbekend is onbemind zegt u? Dit gaat alvast voor dit
nieuw evenement niet op. In totaal zullen maar liefst 22 verschillende
nationaliteiten vertegenwoordigd zijn in de 1* en 3*-competitie. De Belgen
krijgen dus de overwinningen niet cadeau. Voor Ierland krijgen we de
internationale succesvolle Jessica Kürten aan de start, onder meer voormalig
WB-winnares in Mechelen in 2010. Vanuit Nederland komen vader en zoon Albert en
Vincent Voorn naar West-Vlaanderen. Albert Voorn won onder meer zilver op de OS
Spelen van Sydney en ook zoon Vincent behoort tot de top van de Nederlandse
springruiters. De Spaanse rots in de branding Pilar Cordon maakt ook haar
opwachting en voor Noorwegen krijgen we onder meer Geir Gulliksen, 10de
op de Olympische spelen van Hong Kong, over de vloer. Daarnaast zijn er nog
ruiters vertegenwoordigd uitDuitsland,
Verenigd Koninkrijk, Australië, Denemarken, Canada, Groot-Brittannië,
Azerbeidzjan, Nieuw-Zeeland, Israël, Zweden, Verenigde Staten, Mexico,
Nieuw-Zeeland, Japan, Brazilië, Egypte en Oostenrijk. Maar de Belgische fans
hoeven niet te vrezen want de Belgische deelnemers zijn ruim vertegenwoordigd.
Zo onder meer huidig Belgisch kampioen Maurice Van Roosbroeck en zijn voorganger
Niels Bruynseels, die in La Baule recent nog mee de eerste manche van de FEI
Nations Cup won. Ook zijn teamgenoot van La Baule, Dirk Demeersman, zien we aan
het werk in Nieuwpoort. Ook Jan Vinckier, de winnaar van de CSIO Lummen van
afgelopen maand, zal niet ontbreken. En wat dacht u van enkele jonge kanonnen
zoals Pieter Devos (teamlid WK 2010 Kentucky) en Donaat Brondeel (lid van het
team dat 2e werd op het CSIO Lummen)?
Sportief ligt de lat hoog. Zo tellen 3 proeven mee voor de FEI Rolex Rankings,
waaronder de Grote Prijs 1m50 van zondag.
Hoogstaand sportief spektakel
Naast de klassieke proeven worden ook enkele
spektakelstukken afgewerkt. Op zaterdag is er de krachtproef, waar de ruiters
zullen proberen alle hoogterecords te breken. Hiervoor is krachtproefspecialist
Jean Degrande al volop aan het trainen. En ook de Fransman Jean-Marie Martin is
dat aan het doen. Deze man ging in 2010 nog over 2m27 op Jumping Mechelen. Voor
de krachtproef moet je op zaterdag in Nieuwpoort zijn rond 21u30.
Ook op vrijdag avond vanaf 20h worden hoge hoogtes
getrotseerd. In de Six bars probeert men in 6 opeenvolgende hindernissen het
hoogterecord tot ver boven de 2m te breken.
Volledig nieuw dit jaar is de proef Wavekart & Ride
voor de partners. Terwijl een 3* ruiter een snelheidsparcours met een wavekart
op het water aflegt, zal een invitational - of 1* ruiter een proef in de
wedstrijd arena afleggen. Beide resultaten (ruiter/paard en ruiter/wavekart)
zullen het eindresultaat bepalen. De perfecte combinatie van competitie in het
zand en op het water!
Wie dit uniek spektakel niet wil missen, moet op zaterdag 26 mei om 16u45 in de
jachthaven zijn!
Topentertainment in het zand!
Ontspanning hoort onlosmakelijk bij sport. Dit zal in
Nieuwpoort niet anders zijn. Op vrijdagavond is het na de zesbarenproef tijd
voor de Barry White Experience. Barry White was DE man die muziekgeschiedenis schreef
in de jaren '70 en '90. Hij was eveneens gekend onder de naam: 'The King of
Soft Soul'. Vrijdag 25 mei wordt tijdens zonsondergang aan de jachthaven te Nieuwpoort
onder het motto 'Let the Music play, liedjes als 'What Am I Gonna Do', 'Never
Gonna Give you Up', 'The First, the Last, My Everything' in een ongelofelijke
dansshow gegoten met orkestrale begeleiding van 18 soulzangers. Als frontman zal
de legendarische artiest en zanger, Eric Conley de show inleiden. Opmerkelijk
is zijn speciaal stemtimbre die onmiskenbare gelijkenis vertoont met idool
Barry White.
Op zaterdag is het na de krachtproef dan weer tijd voor
the Gibson Brothers, de eerste Franse groep die de hitlijsten in Amerika en
Engeland op hetzelfde moment binnenkwamen. Hun allergrootste hits waren
ongetwijfeld Non Stop Dance, Mariana, Cuba en Que Sera Mi Vida. Hen krijg je
gratis te zien en te horen en dat maak je niet elke dag mee!
Exclusieve partners De
eerste editie van de North Sea Jumping is enkel mogelijk dankzij enkele
belangrijke partners. Zo kan de organisatie onder meer rekenen op Sea Coast,
Bouwgroep Vandewalle, Hamon; bedrijf van het jaar in Wallonië, Rolls Royce, Taittinger
Champagne, Carlsberg, Nathan Baume, het jacht en wapenmerk Lebeau-Courally en
het internationaal vermaarde schoenen- en accessoir merk Sam Edelman: onder
meer internationale sterren Beyonce, Julie Roberts, Selena Gomez, Miley Cyrus,
Ashlee Simpson, Nikki Hilton, Megan Fox, Halle Berry, Oprah en Gwyneth Paltrow
vinden hun gading bij Sam Edelman. Voor de eerste editie zal de Amerikaan zelf te
gast zijn in Nieuwpoort. De organisatie is dan ook trots op deze en bij
uitbreiding alle partners zoals Vanbosolar, Flandria Rent, Mahieu, Equi Pharma,
Quality Stud, Krismar, Theault, SQ Vision, Stad Nieuwpoort en West-Vlaanderen, die
mee zullen zorgen voor 3 unieke sportieve dagen aan de jachthaven.
Informatie
North Sea Jumping is gratis voor het publiek. Meer
informatie vind je terug op de website www.northseajumping.com .
Met de populaire Europa-Spezial tarieven van Deutsche Bahn kunnen
reizigers van elk station in België naar elke bestemming in Duitsland reizen
voor slechts 39 in 2e klas en 69 in 1e klas.
Bestemmingen even
over de grens, zoals Aken, Düsseldorf en Keulen, zijn al verkrijgbaar vanaf
19.
Voorbeelden:
Brussel - Berlijn
reistijd 6:44, enkele reis vanaf 39
Brussel - München
reistijd 6:45, enkele reis vanaf 39
Gent - Stuttgart
reistijd 5:13, enkele reis vanaf 39
Brussel - Frankfurt
reistijd 2:59, enkele reis vanaf 39
Antwerpen -
Frankfurt reistijd 3:38, enkele reis vanaf 39
Europa-Spezial
tarieven zijn beperkt beschikbaar en dienen uiterlijk 3 dagen voor vertrek
geboekt te worden. De Europa-Spezial tarieven zijn nu ook verkrijgbaar bij NMBS
Europe.
Verkooppunten in België
-
www.nmbs-europe.com
- Het NMBS Europe
Contact Center, 070 79 79 79 (0,30/minuut)
- NMBS-stations met
internationaal aanbod
- Bij door de NMBS
Europe erkende reisagenten
ICE Brussel Frankfurt
Vanuit België zijn
er dagelijks 4 directe ICE-verbindingen vanuit Brussel en Luik naar Aken,
Keulen,
Frankfurt Airport en
Frankfurt. De reistijd Brussel - Frankfurt bedraagt minder dan 3 uur.
In Keulen en Frankfurt kunnen reizigers
overstappen naar vrijwel alle grote Duitse steden, zoals Hamburg, München en
Berlijn.
Aan de westkust van Afrika ligt een
klein land dat in menig opzicht aangenaam verrast. In de eerste plaats omdat
het zo klein is niet meer dan een strook land aan beide kanten van een stroom
- en omdat er ondanks die beperkte oppervlakte zoveel te zien en te beleven is.
Gambia is voor iedere reiziger een fantastische verrassing, makkelijk
bereikbaar en waar de poorten van de gastvrijheid wagenwijd openstaan.
The Gambia heet het land officieel,
een naam die verwijst naar het Engelse koloniale verleden waardoor vandaag het Engels
nog steeds de officiële taal is. De ligging van Gambia is merkwaardig. Het
kleine land, met zijn sympathieke couleur locale, wordt volledig omringd door
Senegal en middenin stroomt de Gambia rivier tevens een grote verkeersader.
Alleen reeds door die bijzondere ligging springt Gambia in het oog. Als je dan
ook nog eens weet wat er allemaal te zien is, wil je er beslist naartoe.
ZANDSTRANDEN
Er zijn trouwens al heel wat
Europeanen die het landje hebben ontdekt, vooral de prachtige zandstranden
langs de Atlantische Oceaan en de leuke vakantie resorts met hun aantrekkelijke
en kwalitatieve hotelinfrastructuur. In populaire badplaatsjes zoals Kotu,
Fajara, Bakau en Kololi is het bijzonder aangenaam toeven op de terrasjes in de
zon of in de restaurants waar je heerlijke visgerechten kunt proeven. Een
vakantie in Gambia is eigenlijk één grote aangename ontdekking. Niet alleen
langs de kust maar ook in het tropische binnenland, langs de Gambia rivier en
in het regenwoud waarvan grote delen als natuurgebied zijn beschermd. Mensen
wonen in traditionele hutten en bewerken sinds generaties het land. Je kunt er logeren
in lodges, midden de natuur, en op die manier ook het duurzaam toerisme
stimuleren.
IDENTITEITSKAART VOLDOENDE
Het toerisme in Gambia wordt alsmaar
belangrijker, niet alleen omdat het land zoveel te bieden heeft maar evenzeer
omdat er niets makkelijker is dan reizen naar Gambia. Het is een veilig land
met een super vriendelijke bevolking waarvan je de ongedwongen gastvrijheid zal
ervaren. Er is nooit sprake van enige opdringerigheid maar men staat altijd
klaar om te helpen. Om naar Gambia te reizen heb je alleen een identiteitskaart
nodig en je geraakt er makkelijk met 4 vluchten per week met Brussels Airlines.
Je hoeft vanaf nu geen internationaal paspoort meer bij te hebben Makkelijker
kan niet.
AFRIKA VOOR BEGINNERS
Eigenlijk is Gambia een ideale
introductie op Afrika. Je geniet van een onvergetelijke strandvakantie, in een
comfortabele omgeving, gecombineerd met een boeiende Afrikaanse cultuur. Vanuit
je hotel of bed & breakfast bezoek je de kleine, levendige hoofdstad Banjul
ofwel kies je voor een jungle tocht in het zuiden van het land of een boottocht
op de rivier. Het kleine Gambia is altijd goed voor een onvergetelijke,grootse
vakantie .
Van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei staat de Eurojachthaven
Nieuwpoort volledig in het teken van paard en water. Drie dagen lang kan het
grote publiek met volle teugen genieten van een ongezien spektakel, show en
muziek. De toegang is volledig gratis. Een unieke volksfeest die niemand mag
missen.
Nieuwpoort laat eenieder elke dag genieten van al dat
moois wat het te bieden heeft. Naast een flinke brok geschiedenis met Wereldoorlog
I mag de IJzerstede fier gaan op zijn hinterland met polderlandschap en zijn
unieke Eurojachthaven, goed voor drie gerenommeerde jachthavens en ruim 2000
ligplaatsen, hiermee de grootste van Noord-Europa. Dat brachten Stephan Detry,
Wim Maenhoudt en Bram Vandevelde op het idee om zowel de polders als de zee
samen te brengen in één spektakel: een jumping in de jachthaven. Paard en water
drie dagen lang in de kijker. Onze liefde voor het paard en onze onovertroffen
Noordzee kent geen grenzen. Voeg daarbij het speelse en het sportieve van de
paardensport en de watersport en je weet meteen dat daar veel potentieel in zit
om iets creatief mee te doen. Een avondje aperitieven aan de havengeul bracht
ons op het idee om een jumping in het haven op het getouw te zetten, stelt
Stephan Detry, de geestelijke vader van het kersverse North Sea Jumping
evenement.
VOLKSFEEST
De organisatoren drukken willen er de nadruk op leggen,
dat het feest integraal GRATIS te beleven is. Uiteraard zijn er bij dergelijk
gebeuren een aantal VIP-tenten waar bedrijfsleiders hun klanten kunnen
ontvangen en werken aan uitbreiding van hun netwerk, maar onze aandacht gaat ook
naar de liefhebber van dier en natuur. Met het paard en het water zitten we
snor. Het hippisch rendez-vous staat dus open voor iedereen. Elke show met de
paarden in de piste, als met de wavekarts op het water, is gratis te beleven.
Een unieke belevenis in Nieuwpoort.
NORTH SEA JUMPING
Het geheel is in handen van Stephan Detry (beheerder van
diverse vennootschappen), Wim Maenhout (actief in de bouwsector) en Bram
Vandewalle (professioneel in de paardenwereld), een trio dat niet aan hun
proefstuk toe is en met deze primeur in Nieuwpoort aan de goegemeente laat zien
wat moois paardensport en watersport samen kunnen doen. Dat alles op de
parkeerterreinen van de jachthaven ter hoogte van de infrastructuur van de VVW.
Hier wordt de piste aangelegd en de bezoekers kunnen het gebeuren vrij
bezichtigen, met zicht op Novus Portus en de havengeul. Aan de overzijde van de
jachthaven (kant Koninklijke Baan) is een parkeerhaven voorzien. Een kleine
wandeling van de parking langs de bootjes en de stallen van de paarden brengt
je bij de piste en de havengeul waar paard en watersport mekaar ontmoeten.
WAVEKART & RIDE
Een van de showproeven op de North Sea Jumping die men
zeker niet mag links laten is de wedstrijd met de wavekart en het paard.
Hierbij pakken ruiters in ploeg uit met twee proeven, enerzijds een
snelheidsproef met de wavekart, anderzijds acteren op de piste. De ploegen worden
samengesteld door deelnemende en steunende bedrijven. Het puntentotaal van de
wavekarting en de jumping leidt ons naar de winnaar. Je mag er donder op
zeggen dat dit een unieke kans is de ruiters zichzelf te zien overtreffen op
het water, de watersporters zich te zien ontplooien in de arena. De bedrijven
staan nu al in de rij om te mogen deelnemen, stelt Stephan Detry, met de
breedst mogelijk glimlach.
ETEN & DRINKEN
Het laat zich raden, een volksfeest als de North Sea
Jumping staat niet alleen borg voor een boeiend spektakel, maar blinkt ook uit
in gezelligheid, bij een fris glas bubbels, een leuke pint en een hapje.
Stephan Detry hierover: Uiteraard is bij dergelijk evenement het element
gastronomie niet weg te denken. De ganse jachthaven is niet alleen omzoomd met
VIP-tenten, maar tegelijk met tientallen bierstandjes, kookeilandjes en onder
andere kiosken waar spijs en drank welig vloeien.
Het is duidelijk, de bezoekers aan deze eerste editie van
de North Sea Jumping hebben geen tijd om zich te vervelen en zullen zeker niet
op hun honger blijven zitten, letterlijk zowel als figuurlijk. Noteer de data
nu al vast in je agenda: vrijdag 25 mei tot en men zondag 27 mei leiden alle
wegen naar Nieuwpoort, naar de Eurojachthaven, naar de North Sea Jumping.
Op
vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 november verwelkomt Acces Hotel**** in
Oostende het
CHAMPAGNEHUIS PREVOTEAU-PERRIER
Een degusatienamiddag, een Champagne Menu en
een Champagne ontbijt behoren tot de verwennerijen. Het salon van het Acces
Hotel**** staat open voor elke liefhebber van deze godendrank. Ook
niet-hotelgasten zijn van harte welkom. Champagne drinkt men immers niet
alleen.
PROGRAMMA
Zaterdag
17 november 2012
Van 15
tot 18 uur doorlopend degustatie van de Champagnes:
Prévoteau-Perrier
Brut Tradition
Prévoteau-Perrier
Brut Rosé
Prévoteau-Perrier
Grande Réserve Brut
Prévoteau-Perrier
La Cuvée Adrienne Lecouvreur
Deelnemen: drie glazen Champagne
voor 15 euro, fles Champagne 25 euro, aansluitend deskundige uitleg.
Om 19
uur: Vijfgangen Champagne Menu met live muziek.
Gratis tombola
met mooie prijzen. Deelnemen kost: 45 euro.
Reserveren voor de degustatie en of Champagne Menu
kan vanaf nu via Acces Hotel : tel. 059 80 40 82 of per mail naar info@hotelacces.be
Elke vrijdag & zaterdag in Hostellerie Renty in Middelkerke
PALINGFESTVAL MAXIM
Liefhebbers van paling in t groen zitten vanaf nu elke
vrijdag (lunch en diner) en zaterdagmiddag (alleen lunch) goed in Hostellerie
Renty, aan de Louis Logierlaan op de wijk Krokodil aan de watertoren in
Middelkerke.
Chef
Maxim is een meester in palingbereidingen en laat dan ook iedereen mee
genieten.
Op
het menu:
Paling in t Groen Maxim
Biofrietjes
Prijs:
24 euro
Ook
de vleeseters komen aan hun trekken met een
Américain
préparé In huis gemaakt hormonenvrij vlees
Biofrietjes
met in huis gemaakte mayonnaise
Prijs:
21 euro
Reseveren
is wel de boodschap: tel. 059 31 20 77
Hostellerie Renty
Louis
Logierlaan 51 (Watertoren Tramhalte Krokodil)
Oostende nodigt Franse pers en Touroperators uit aan tafel
Tatjespap in Parijs
Onder de noemer A Table, venez goûter Ostende, actie die
zich op de Vlaamse gastronomie focust, ontving een culinaire en toeristische
delegatie uit Oostende, met Toerismevoorzitter Hilde Veulemans en algemeen
directeur Toerisme PeterCraeymeersch
als trekpaarden, in het Vlaams Huis in Parijs de Franse pers en enkele
touroperatoren teneinde hen de culinaire troeven van de stad voor te
schotelen.De gasten konden er proeven
van Oostendse streekgerechten, bereid door het keukenteam van Bistro Mathilda
onder leiding van Luc Deklerck. Tijdens de maaltijd werden de troeven van
Oostende Stad aan Zee uit de doeken gedaan. Ook Beaufort04, de triënnale voor
hedendaagse kunst aan zee, werd er uitvoerig toegelicht. Het geheel werd er
gedirigeerd door Gilles Pudlowski, de gerenommeerde Franse gastronomische
criticus. Het sfeervolle restaurant Bistro Mathilda werd onlangs volledig
gerenoveerd en uitgebreid met een extra etage. Luc Deklerck en echtgenote Gerda
baten het restaurant reeds zeventien jaar met hart en ziel uit. Zij worden er
bijgestaan door chefs David Servranckx
en Brian Delannoye. Voor de lunch werden de fijnste typische streekgerechten in
een hedendaags sausje bereid: Tatjespap, klaar gemaakt met Oostendse garnalen,
aardappelpuree met karnemelk, een gepocheerd ei en boter naast een onvervalste
de Sole à lOstendaise. Bij de gerechten werden de Oostendse bieren Keyte en
Harlekijn geschonken.
Het is duidelijk, Oostende laat
zich niet onbetuigd en draagt zijn culinaire hoogstandjes graag naar buiten.
Frankrijk en Parijs kreeg met het bezoek van Toerisme Oostende alvast een
primeur.
Nieuw in Relais & Château Heritage
Restaurant Le Mystique
Chef Koenraad Steenkiste aan het fornuis in Le
Mystique Brugge
Restaurant Le Mystique in het bekende Relais &
Château Heritage aan de Nicolas Dessparstraat 11 in Brugge heeft een nieuwe
Chef: Koenraad Steenkiste. Hij doorliep de beste huizen en verdiende zijn strepen in de sterrenrestaurants Comme chez
Soi in Brussel, de Karmeliet in Brugge, zette restaurant Manuscript van Hotel
Kempinski op de gastronomische kaart en blies recent nieuw leven in de Ostend
Queen in Oostende.
Een chef die perfect het klappen van de zweep in de zaal
verstaat, dus ook een goed luisterend oor heeft voor de klanten, is zeker een
aanwinst waarop Hotel Heritage en Le Mystique fier kunnen zijn. Chef Koenraad Steenkiste zet onmiddellijk zijn stempel op
Restaurant Le Mystique met een kaart van Vlaamse specialiteiten en
internationale invloeden. Klassiek maar met hedendaagse en vooral
lokale, Brugse toetsen, zo omschrijft Chef Koenraad Steenkiste zijn
keuken.Zijn met toewijding bereide
gerechten zijn natuurlijk gebaseerd op verse ingrediënten en daardoor volledig
seizoensgebonden.
Kwalitatief wil Koenraad geen compromissen
sluiten; een zienswijze waarin hij volmondig wordt bijgetreden door de
eigenaars Johan en Isabelle Creytens. Koenraad
zal zijn team de kennis over de delicate verhoudingen prijs-kwaliteit
bijbrengen en ervoor zorgen dat de toegangsdrempel zo laag mogelijk wordt
gehouden. Een 3-gangen diner presenteren aan 45 euro, is aldus Johan Creytens,
enkel mogelijk wanneer de openheid van de keuken en de kwaliteit van de
producten maximaal wordt gerespecteerd.
De sterrenervaring van Koenraad Steenkiste
moet zorgen voor een correcte presentatie van de vele gerechten, het uitbouwen
van een permanent hoogstaande kwaliteit en respect voor de zuivere, natuurlijke
smaken van de producten.
De wijnkaart is eclectisch en bevat zowel
wereldwijnen als absolute Franse toppers, terwijl rekening houdende met de
Vlaamse specialiteiten ook een aparte kaart met Belgische kwaliteitswijnen werd
opgesteld.
Het authentieke karakter van het restaurant
blijft behouden maar krijgt moderne, hedendaagse invullingen door de vrouw des
huizes Isabelle Creytens.
Tegelijk met de nieuwe Chef, waait er eveneens een nieuwe
wind in de openingsuren.
Le Mystique gaat extra vroeg open voor het DINER en start
vanaf 18.30 uur en gaat extra lang door tot 21.30 uur.
Le Mystique opent zijn deuren voor de LUNCH enkel op
aanvraag en dit voor minimum 8 personen.
Zeeland is voor Vlamingen het Nederlandse paradijs voor
de lekkerbekken. Is het in Schouwen-Duiveland tot halfweg deze zomer genieten
van de unieke Oosterscheldekreeft, dan moet Zeeuws-Vlaanderen niet onderdoen
inzake heerlijke tafels. Meer nog, naast een aantal onvergelijkbare
streekproducten wordt het zomerseizoen in september in Vlissingen afgesloten
met een filmfestival waarbij het culinaire centraal staat. Een flink gedeelte
van dit internationaal filmgebeuren vindt plaats in het gezellige Terneuzen.
BOTTLES
Nauwelijks de Belgische grens over en fijnproevers kennen
het adres al: restaurant Bottles. Gelegen in de
Gentsestraat in Sas van Gent wist deze zeer trendy en vernieuwende zaak al
menig gastronoom aangenaam te verrassen. Reeds winnaar van verschillende awards
waarbij onder andere de Zilveren Oester in 2010 werd restaurant Bottles tevens
tweemaal winnaar van de Restaurantweek 2011 in Zeeland. Het is volgens kenners
alleen nog wachten op een fraaie quotering in het Michelin rode boekje waar een
ster niet meer ver af kan zijn, want het ligt voor de hand: in de keuken, onder
leiding van chef-kok Leon Pronk, wordt enkel met pure streek- en
seizoensgebonden producten gewerkt. Vinoloog Jens Hoogstad geeft graag uitleg
bij de zeer uitgebreide en schitterende wijnkaart. Enjoy The Royal Hospitality
is hier dan ook geen ijdel begrip. Meer info : www.restaurantbottles.com
DE KROMME WATERGANG
Eten bij de chef van het jaar 2011 Edwin Vinke in zijn
restaurant De Kromme Watergang aan de Slijkplaat 6 in Hoofdplaat is een
totaalbeleving. Uitgeroepen door GaultMillau tot chef 2011 kijkt deze Zeeuwse
doorzetter in 2012 al naar twee sterren in de Michelin Gids. Zelf omschrijft hij zijn keuken
in drie woorden : Plezier, passie en perfectie. Zijn creativiteit,
vakmanschap en liefde voor de pure producten resulteren in prachtige schotels
met zuivere smaken, licht verteerbaar, aansluitend met sublieme sausen.
Voor tweesterrenchef Edwin Vinke is het allemaal simpel:
Koken moet je leuk vinden. Via de beste ingrediënten ontstaan nieuwe
gerechten. Hier te lande hebben we alles voorhanden. De zee ligt op een
boogscheut en de polders geven ons de beste groenten. Via harde concentratie is
het samen met mijn team mogelijk om met de vele regionale soorten vlees,
vis en groenten iets goddelijks te creëren. We streven ernaar om iedereen,
zowel bij de lunch als het diner het gevoel te geven dat we hen hebben weten te
verrassen, met typische Zeeuwse producten op het bord.
Restaurant De Kromme Watergang is niet direct het
goedkoopste uit de regio, wel een van de beste. Meer info: www.krommewatergang.nl
PAARDENMELK
De liefhebber van natuur en paarden vindt zeker zijn
gading op het bedrijf van de familie Nortier-Buijze aan de Brugse Vaart 12 in
Oostburg. Men kan er niet alleen tochten te paard of op de kar maken door het
mooie polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen, maar ook paardenmelk van de
Zeeuwse trekpaarden proeven en kennis maken met een uitgebreid gamma van
cosmetische producten, gemaakt met paardenmelk gemaakt zijn. Info: www.trekpaardenwereld.nl
FILMFESTIVAL
Nog meer gastronomie is er te beleven om en rond de 14de
Editie van het Internationaal Filmfestival Film bij the Sea, dat in Vlissingen
loopt van 14 tot 23 september, deels in Terneuzen van 18 tot 23 september.
Festivaldirecteur Leo Hannewijk, geflankeerd door hoofd communicatie Sonja
Barentsen vertelt er alles over: Het wordt een hoogstaand programma met
premières, talkshows, cursussen, workshops en themaprogrammas. Rode draad dit
jaar is Film & Food, culinaire prenten en diners met Chefs uit de diverse
Zeelandse (sterren)restaurants. Een echte aanrader die geen enkele lekkerbek
mag missen. Meer info: www.filmbythesea.nl
Met dank aan Stichting Promotie Oosterscheldekreeft,
Sylvia de Geest (Directeur VVV Schouwen-Duiveland), Balth P. Roesingh
(Projectleiding Junction Communications info@jccom.nl
en Sonja van der Voet (Promotie Zeeland Delta www.promotiezeelanddelta.nl. Meer
info: www.vvvzeeland.nl
Met
P&O Ferries goedkoop attracties bezoeken in Kent
Twee voor
de prijs van Eén
2012
is hét jaar om met P&O Ferries naar Kent, The Garden of England, te reizen.
P&O Ferries en VisitKent hebben immers 2 FOR 1 twee voor de prijs van één
uitgewerkt, een formule waarbij in zon 70 toeristische attracties een tweede
persoon gratis mee naar binnen mag. Het gaat om onder meer kastelen, musea,
bezoekerscentra en tuinen.
Het
volstaat de kortingsbonnen uit te printen van de site www.POferries/kent
en samen met je P&O Ferries-ticket te vertonen bij de ingang van de
deelnemende attractie.
HOTELS & RESTAURANTS
De
formule 2 FOR 1 geldt ook in enkele hotels (3 nachten voor de prijs van 2) en restaurants
(3 gangen voor de prijs van 2 of een gratis tweede maaltijd/ontbijt).
De
volledige lijst met kortingen en voorwaarden zijn terug te vinden op: www.POferries.be/kent
GRATIS FAMILIEVAKANTIE
2
FOR 1 loopt tot en met 31 december 2012.
Wie
met dit aanbod zijn voordeel doet, maakt nog eens kans op een gratis
familievakantie voor maximum vijf personen in Kent.
Een
overtocht met P&O Ferries kan al vanaf 42 euro enkele reis (auto en inzittenden). Een
dagretour kan vanaf 26 euro (auto en
inzittenden).
P&O
Ferries biedt daarenbovende meeste
afvaarten met de nieuwste en grootste schepen op het Kanaal.
Het
is overduidelijk, dit jaar is een overtocht Calais-Dover met P&O Ferries
dus dubbel en dik zijn geld waard!
Voor meer informatie en
reserveringen:www.POferries.be
of 070/70 77 71