Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
03-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPRESTAURANTS IN BRUGGE

Parel aan de Kroon van sterrenhemel in Brugge die Scone

“Koken dat is een roeping”

De stad Brugge mag zich zonder meer de Stad der Michelinsterren noemen. Geen enkele stad telt meer sterren op zo’n beperkte oppervlakte als de stad van Jan Van Eyck, Hans Memling en onder andere de heren van Gruuthuuse. De grootste stad van West-Vlaanderen is dan ook de lekkerste. Culinair Vlaanderen vindt dan ook vlot de weg naar de Brugse binnenstad waar sterren elke dag fonkelen. Eén daarvan is alvast restaurant Den Gouden Harynck met aan het fornuis Chef Philippe Serruys.

Amper 24 lentes jong of Philippe stond in 1977 al in zijn eigen keuken aan de Groeninge 25 in hartje stad Brugge. Eerder dat jaar had hij al de prestigieuze culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België gewonnen. Samen met echtgenote Marijke Van Damme startten ze met een eenvoudige keuken waar de klassiekers van toen, zeg maar steak, kikkerbillen, tong en onder andere escargots, op de kaart prijkten. “Maar ik wou meer. Ik wou mijn eigen stijl ontwikkelen en nam de klassiekers als basis, aangevuld met een eigen toets”, vertelt de immer gedreven Philippe Serruys.

KOKEN IS ROEPING

Intussen zijn we 35 jaar verder en restaurant Den Gouden Harynck is méér dan een begrip geworden in de regio. Het is zonder meer een van de absolute toppers op het vlak van finesse, smaken en service. Philippe en de immer joviale gastvrouw Marijke beschouwen elke klant als een VIP. “Om kok te worden moet je elke dag constant beter te doen. Velen trekken naar de jungle die horeca heet. Kok worden vergt een lange leerschool. Je wordt eigenlijk geen kok, dat zit in je. Koken is een roeping. Je moet het aangeboren zijn om steeds beter te doen. Het is keihard werken en je komt er alleen door je elke dag – samen met je ploeg – voor 200% in te zetten. Het is geen job van 9 tot 5, maar elke dag bezig zijn met je vak. Elke chef die zichzelf respecteert streeft naar perfectie of wil die dan zeker benaderen, al is die niet te definiëren”, stelt Philippe Serruys.

GROTE DAME

Al vrij vroeg bleek dat Philippe Serruys het zou maken binnen het wereldje van de koks. Zijn ambitie leidde en leidt hem nog elke dag naar het meest haalbare, naar vernieuwing, naar het hogere. Hij kan hierbij evenwel rekenen op zijn eega Marijke, wat de stelling Achter iedere sterke man staat een nog sterkere vrouw geldt hier voor het volle pond. “Inderdaad, het is elke dag herbeginnen en dat werk valt op staat met een vlotte samenwerking tussen man en vrouw. Ik mag de hemel danken dat ik een vrouw heb als Marijke. Zij gaf me in 1977 de ultieme push om een eigen restaurant te beginnen, wat niet direct evident was op 24-jarige leeftijd, maar we werkten samen hard met het gekende resultaat. Haar vakkennis is optimaal. Zij is het wonderlijke verlengstuk van de keuken. We zitten – ik herhaal, samen met het team – met zijn allen op dezelfde golflengte, een onontbeerlijke stelling binnen de horeca. En als het bijzonder druk is, dan is de keuken een hel. Telkens weer is het gevecht tegen de tijd om toch maar zo snel, correct en efficiënt mogelijk de schotels door te geven. En als alles achter de rug is en voortreffelijk verlopen is, dan zijn we gelukkig. En morgen, ja dan herbeginnen we opnieuw. Elke dag weer. En zonder Marijke zou dit niet mogelijk zijn”, schuift sterchef Philippe Serruys graag naar voor, een man met het hart op de tong, een stielman gesneden uit het beste hout.

 ASPERGES OP TAFEL

Voor de liefhebbers van asperges, het product bij uitstek in de junimaand, zet Philippe Serruys graag deze schotel voor:

Asperges uit Pertuis met Burrata en Cecina de Leon

Benodigdheden voor 4 personen

20 asperges

1 dl olijfolie, sap van een ¼ limoen en sap van ¼ sinaasappel

1 bond platte peterselie

Zestes van roze pompelmoes, citroen en sinaasappel

Een paar plakjes Cecina de Léon (ham)

Look

Bloemsuiker

Komijnpoeder

1 bol burrata (Italiaanse kaas)

Schilfers parmezaan

Bereiding

Het sap van limoen en sinaasappel vermengen met de olijfolie en de gehakte peterselie en de look er aan toevoegen. De zestes drie maal blancheren en compote maken met twee lepels bloemsuiker. De asperges koken en laten uitlekken, bestrooien met komijnpoeder, op de borden schikken, aangevuld met de burrata met daarop de schilfers parmezaan. Overgieten met de dressing. Afwerken met enkele snippers Cecina de Leon en kervel.

 

Den Gouden Harynck

Philippe en Marijke Serruys

Groeninge 25

8000 Brugge

Tel.: 050 33 76 37

info@goudenharynck.be

www.goudenharynck.be

Michelin Ster: 1

GaultMillau: 17/20

 

Georges Keters

 

 

 

 

 









Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs