Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
07-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPRESTAURANTS IN BRUGGE

Brugge pleisterplaats voor diverse Michelin sterren

 Elke dag topsport in

Restaurant De Jonkman

Net buiten het drukke centrum van Brugge die Scone aan de Maalsesteenweg 438 in Sint-Kruis ontpopte de jonge Filip Claeys zich in geen tijd tot een van de grote sterren in Vlaanderen. Als oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde (1992) en later mee aan het fornuis van zowel restaurant De Karmeliet met super topchef Geert Van Hecke en restaurant Oud Sluis van het Zeelandse wonderkind Sergio Herman, wist Filip zich in nauwelijks zeven jaar te vervolmaken en op een voor hem ongekende hoogte te klimmen op de culinaire ladder. Zijn eigentijdse keuken laat niets aan de verbeelding over en zijn gerechten zijn stuk voor stuk pareltjes, een streling voor het oog, een lust voor de zintuigen. Chef Filip Claeys is dan ook een van de vele fonkelende Michelin sterren in het mekka van deze rode culinaire bijbel: Brugge.

TWEE STERREN

Het weze evenwel duidelijk, in zeven jaar twee sterren Michelin aan de gevel zien hangen is niet iedereen gegeven. “Het is hard werken, elke dag weer. Je mag nooit ontgoochelen en het is constant uitkijken naar klasrijke producten uit eigen regio. Ik ga er prat op te stellen dat ik resoluut kies voor de streekproducten met daarbij extra veel aandacht voor vis uit onze Noordzee. Exotische vissoorten komen niet in mijn keuken. Onze Noordzee heeft zoveel lekkers te bieden dat het onzinnig is het ver te zoeken.  Als kleinzoon van een visser moet ik ergens nog zeewater in de aders lopen hebben, want vis is mijn dada. De visserij zit me in het bloed wat me drijft naar onze topproducten uit zee. Weet toch a.u.b. dat er naast tarbot, kabeljauw, tong en onder andere hondshaai ook nog minder gekende soorten als knorhaan (rode poon, Vis van het Jaar 2012), wijting, pladijs en onder andere schol eveneens bijzonder lekker zijn.”

MESSAGE IN A BOTTLE

Tafelen bij Filip Claeys is een belevenis. Niet alleen is hij bijzonder creatief maar gaat hij graag de experimentele toer op. Zo pakt hij onder andere uit met bereidingen van levende garnalen waarbij de Kaviaar van de Noordzee zijn zoet-zilte smaak blijft behouden. Hij verwerkt de garnalen dan ook in een menu waarbij hij uitpakt met een Message in a bottle. Een opzienbarend gerecht voorgesteld in een half 33 cl bierflesje, met als deksel, de andere helft. Schitterende presentatie. In de onderste helft van het flesje lacht een puree met garnalen u onmiddellijk toe, aangevuld met enkele gefrituurde en met de hand gepelde garnalen. Een delicatesse.

TOP BEDIENING

Andere toppers op de kaart zijn de Gemarineerde Giraldeau oester met komkommer, aardpeer en limoen, de Gebakken rode poon met zwemkrab, rode paprika en rode sla aangevuld met krabjus en – niet te versmaden – de Gebakken kalfszwezeriken met zilveruit, witloof en paddenstoelen. Voeg daarbij een zo goed als vlekkeloze en discrete bediening onder leiding van gastvrouw Sandra en je avondje uit in restaurant De Jonkman kan niet meer stuk.

Restaurant De Jonkman

Filip Claeys en Sandra Meirlevede

Maalsesteenweg 438

8310 Sint-Kruis Brugge

Tel. 050 36 07 67

info@dejonkman.be

www.dejonkman.be

Zondag en maandag gesloten

 

RECEPT VAN DE CHEF

Hondshaai in het groen, groene snijbiet en avocado

 

Benodigd heden:

2 stuks hondshaai

200g groene snijbiet

2 stuks avocado

Verse groene kruiden.

Bereiding:

Hondshaai: Was en snij de hondshaai in filets. Bak de filets aan in de pan, gekruid met peper en zout. Werk af met citroensap.

Bouillon groene kruiden: Neem een liter visfumet, gemaakt van de graten van hondshaai. Lat dit trekken met peterselie, dragon, koriander, zurkel, salie, citronelle en spinazie. Daarna passeren.

Avocado crème: Schil en ontpit de avocado’s. Mix op met olijfolie peper en zout en citroensap.

Olie van groene kruiden: Mix groene kruiden met olijfolie tot je een mooie volle groene kleur verkrijgt. Passeren.

Snijbiet:  Scheidt het loof van de stengels. Stoof het loof aan in olie met peper en zout, look. Blus met wat fonds en giet af. Snij de stengels in fijne staafjes en maak aan met peper/zout, olijfolie en witte wijnazijn.

Opmaak: Dresseer in een diep bord het gestoofde loof van de snijbiet. Plaats de hondshaai daar rond. Leg de staafjes op de gestoofde snijbiet. Druppel de olie van groene kruiden tussen alles heen. Spuit enkele dotjes avocadocrème en werk af met de bouillon van groene kruiden.

 Georges Keters









Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs