Culinaire sterren in het bord
Tafelen in Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland is voor Vlamingen het Nederlandse paradijs voor
de lekkerbekken. Is het in Schouwen-Duiveland tot halfweg deze zomer genieten
van de unieke Oosterscheldekreeft, dan moet Zeeuws-Vlaanderen niet onderdoen
inzake heerlijke tafels. Meer nog, naast een aantal onvergelijkbare
streekproducten wordt het zomerseizoen in september in Vlissingen afgesloten
met een filmfestival waarbij het culinaire centraal staat. Een flink gedeelte
van dit internationaal filmgebeuren vindt plaats in het gezellige Terneuzen.
BOTTLES
Nauwelijks de Belgische grens over en fijnproevers kennen
het adres al: restaurant Bottles. Gelegen in de
Gentsestraat in Sas van Gent wist deze zeer trendy en vernieuwende zaak al
menig gastronoom aangenaam te verrassen. Reeds winnaar van verschillende awards
waarbij onder andere de Zilveren Oester in 2010 werd restaurant Bottles tevens
tweemaal winnaar van de Restaurantweek 2011 in Zeeland. Het is volgens kenners
alleen nog wachten op een fraaie quotering in het Michelin rode boekje waar een
ster niet meer ver af kan zijn, want het ligt voor de hand: in de keuken, onder
leiding van chef-kok Leon Pronk, wordt enkel met pure streek- en
seizoensgebonden producten gewerkt. Vinoloog Jens Hoogstad geeft graag uitleg
bij de zeer uitgebreide en schitterende wijnkaart. Enjoy The Royal Hospitality
is hier dan ook geen ijdel begrip. Meer info : www.restaurantbottles.com
DE KROMME WATERGANG
Eten bij de chef van het jaar 2011 Edwin Vinke in zijn
restaurant De Kromme Watergang aan de Slijkplaat 6 in Hoofdplaat is een
totaalbeleving. Uitgeroepen door GaultMillau tot chef 2011 kijkt deze Zeeuwse
doorzetter in 2012 al naar twee sterren in de Michelin Gids. Zelf omschrijft hij zijn keuken
in drie woorden : Plezier, passie en perfectie. Zijn creativiteit,
vakmanschap en liefde voor de pure producten resulteren in prachtige schotels
met zuivere smaken, licht verteerbaar, aansluitend met sublieme sausen.
Voor tweesterrenchef Edwin Vinke is het allemaal simpel:
Koken moet je leuk vinden. Via de beste ingrediënten ontstaan nieuwe
gerechten. Hier te lande hebben we alles voorhanden. De zee ligt op een
boogscheut en de polders geven ons de beste groenten. Via harde concentratie is
het samen met mijn team mogelijk om met de vele regionale soorten vlees,
vis en groenten iets goddelijks te creëren. We streven ernaar om iedereen,
zowel bij de lunch als het diner het gevoel te geven dat we hen hebben weten te
verrassen, met typische Zeeuwse producten op het bord.
Restaurant De Kromme Watergang is niet direct het
goedkoopste uit de regio, wel een van de beste. Meer info: www.krommewatergang.nl
PAARDENMELK
De liefhebber van natuur en paarden vindt zeker zijn
gading op het bedrijf van de familie Nortier-Buijze aan de Brugse Vaart 12 in
Oostburg. Men kan er niet alleen tochten te paard of op de kar maken door het
mooie polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen, maar ook paardenmelk van de
Zeeuwse trekpaarden proeven en kennis maken met een uitgebreid gamma van
cosmetische producten, gemaakt met paardenmelk gemaakt zijn. Info: www.trekpaardenwereld.nl
FILMFESTIVAL
Nog meer gastronomie is er te beleven om en rond de 14de
Editie van het Internationaal Filmfestival Film bij the Sea, dat in Vlissingen
loopt van 14 tot 23 september, deels in Terneuzen van 18 tot 23 september.
Festivaldirecteur Leo Hannewijk, geflankeerd door hoofd communicatie Sonja
Barentsen vertelt er alles over: Het wordt een hoogstaand programma met
premières, talkshows, cursussen, workshops en themaprogrammas. Rode draad dit
jaar is Film & Food, culinaire prenten en diners met Chefs uit de diverse
Zeelandse (sterren)restaurants. Een echte aanrader die geen enkele lekkerbek
mag missen. Meer info: www.filmbythesea.nl
Met dank aan Stichting Promotie Oosterscheldekreeft,
Sylvia de Geest (Directeur VVV Schouwen-Duiveland), Balth P. Roesingh
(Projectleiding Junction Communications info@jccom.nl
en Sonja van der Voet (Promotie Zeeland Delta www.promotiezeelanddelta.nl. Meer
info: www.vvvzeeland.nl
(Jeffrey
Lowyck)


|