GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
14-08-2014
TOPHOTELS IN GROOT-BRITTANNIE
Hotels met geschiedenis in Groot-Brittannië
Losehill House Hotel en Spa in Hope, Peak
District
Eerder mocht u in deze rubriek al genieten van tophotels,
wereldwijd, de ene met een ziel, de andere boordvol geschiedenis, nog meerdere
met aandacht voor spa en wellness. We durven hopen dat u genoten heeft van de
hierboven staande troeven van Peak District in Derbyshire.
Om dat alles aan de lijve te ondervinden namen we onze
intrek in het Losehill House Hotel & Spa, het enige 4-sterrenhotel in Peak
District National Park, net een eeuw geleden opgetrokken en vandaag eigendom
van de familie Paul Roden die het in 2007 aankocht. Het hotel werd in 1914
gebouwd en twee jaar later officieel geopend. Het bleek meteen een schot in de
roos voor gegoede burgers, op zoek naar rust te midden groen en kon bogen op
een flink cliënteel, komend uit alle hoeken van Engeland. Omwille minder goed
beheer en de BSE (gekke koeienziekte) was men genoodzaakt het hotel te sluiten.
In 2003 kreeg Losehill House Hotel met nieuwe bazen een grondige verbouwing en
een nieuwe start, evenwel zonder succes tot in 2007 Paul Boden de zaak kocht en
in handen nam. In minimum van tijd had het hotel zijn grandeur van weleer terug
gewonnen. De 23 luxueuze kamers met alles er op en eraan zorgen voor een totaalbelevenis.
GASTRONOMIE
De deskundige aanpak van de nieuwe eigenaar en zijn team
wierp snel vruchten af. We concentreerden ons meteen op een goed en vooral
vriendelijk onthaal. Klanten hoeven zich meteen thuis te voelen en geen nummer
te zijn. Iedereen wordt met de nodige egards ontvangen en op hun wenken
bediend. Onze ervaring leert dat een tophotel ook een topkeuken vereist.
Vandaar dat we meteen met de jonge en talentvolle Chef Darren Goodwin in zee
trokken, een Chef die kiest voor niets dan lokale producten van topkwaliteit,
stelt eigenaar-directeur Paul Boden, thee binnen handbereik in de Orangerie
waar getafeld wordt met uniek zicht op 462 meter hoge Win Hill en Hope Valley.
Hier worden niets dan smaakvolle schotels op tafel gezet, uit de oven getoverd
door Chef Darren Goodwin, volledig op dezelfde golflengte werkend als de
directeur: Een uitstekend hotel wil een prima keuken. En daar willen we met
hart en ziel aan werken. We zijn moeilijk als het om kwaliteit gaat. Alleen op
die manier kan men op topniveau koken.
En of de jonge Chef gelijk heeft. Onze smaakpaletten
werden gestreeld met onder ander Jonge duif, een in de mond smeltende Ierse
Sirloin, een sappige Geitenschouder, een crispy
Varkenskroontje en onder andere een bijzonder smaakvol stukje Kabeljauw. Stuk
voor stuk hemelse gerechten. Geen wonder dat de keuken mag pronken met twee
Rosettes, de Briste gastronomische waardemeter. En dan hebben we het nog niet
over de afternoon tea en het
onverbeterlijk ontbijt met gebakken, gekookte en of geroerde eitjes uit
Bennets Farm, bacon, worst, rode bonen in tomatensaus, paddenstoelen, gegrilde
tomaat, bloedworst, uiteraard vergezeld van de pure Worcestershire saus en thee
of koffie en witte of bruine toast. Dàt is pas wakker worden.
BUBBELBAD & SAUNA
Ontspanning en ontstressen zijn in Lose Hill House Hotel
& Spa geen ijdele begrippen.Directeur Paul Boden vertelt: Naast de verwenning aan tafel willen we
in het hotel een totaal pakket van rust aanbieden. Het uitbouwen van het
wellness center is meteen een treffer van formaat geworden. Een overdekt
zwembad, een buitenbubbelbad met zicht op de heuvels, een sauna, een stoombad
en een volledig gamma lichaamsbehandelingen staan op de agenda. Het is tegelijk
voor ons een groot voordeel dat we zowat het enige hotel zijn dat midden het
National Park Peak District ligt en dus omgeven is door niets dan groen en rust
en stilte. Wandelaars, bikers en gezellig grazende schapen en koeien zijn de
enige gezellen die de groent getinte heuvels wat extra kleur geven. Ons gevormd
team zorgt er dan ook voor dat we elke dag het beste van onszelf geven, stelt
Paul Roden, elke dag ter plekke. Alleen op die manier kan men discipline
kweken, een vorm die het de klanten nog makkelijker dient te maken, aldus Paul
Roden.
Culinair genieten in de schaduw van de Mont Ventoux
Geuren en kleuren in de Vaucluse
De mysterieuze Mont Ventoux,
de wijnkelders van Gigondas, Chateauneuf du Pape en onder andere Beaumes de
Venise naast de piepkleine middeleeuwse dorpjes Venasque, Séguret en de gorges
du Toulourenc, dit kan slechts de Vaucluse zijn, een regio op een boogscheut
van Avignon en zijn Pausenpaleizen en antieke theaters, de hemel op aarde voor
de lekkerbek en de cultuur- en natuurgenieter. Overgoten met de geur en kleur van
lavendel, een stukje paradijs.
Gelegen in het hartje van de Provence zit het Departement
Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte dAzur bol van de geschiedenis en
laat het wellicht het mooiste van cultureel- en architecturaal erfgoed zien,
met Avignon en de door de Ronde van Frankrijk legendarische Mont Ventoux als
speerpunten. Alles ademt hier rust uit. Voeg daarbij de brede waaier van
bezienswaardigheden en een verblijf van een weekje is net genoeg van alles te
proeven. Letterlijk en figuurlijk.
FERME DE LOISELET
Wie houdt van de pure natuur en zijn omgeving mag een
bezoek aan deze pedagogische boerderij niet voorbij gaan. In Ferme de lOiselet
zorgt het echtpaar Rose en Claude Combe al een kwarteeuw in een 25 ha groot
landbouwdomein voor rurale opvoeding, ontvangst van scholen en families. Samen
genieten van het leven op de boerderij is verrijkend. Fruit, groenten, dieren,
vergeten- en biologische groenten en onder andere tal van aromatische planten
worden door ons samen verzorgd, stelt directrice Rose Combe, genietend van het
jonge grut dat zich te pletter stort op het voederen van het kleinvee om dan
naderhand aan de ijsmachine eigenhandig hun hoorntjes te voorzien van
kraakverse frisse lekkernij, zelf recht van het veld geplukt. Het is duidelijk,
Ferme de lOiselet is een ideaal oord voor totale ontspanning midden de natuur
met verblijf in gezellige accommodaties en waarom niet eens overnachten in een
van de vier joerts? Meer info: www.oiselet.com
MOOISTE DORPJES VAN FRANKRIJK
Geen regio in Frankrijk dat niet gezegend is met
lieflijke dorpjes. Verzameld onder de noemer Les Plus Beaux Village de France
weet Séguret met zijn 13de eeuws kasteel je meteen te betoveren. De
fonteintjes, de piepkleine en smalle straatjes ingezaaid met typische
Provençaalse onvervalste kasseien, de oker kleurige huizen, blakend in de fel
brandende zon, laten niets aan de verbeelding over. Meer info: www.seguret.fr
Nog meer van dat moois in het middeleeuwse dorpje
Venasque, gekleefd aan de gelijknamige berg, doorspekt met wijngaarden,
kersenbomen en woest braakland. De kersen van de Mont de Venasque zijn sappig,
vlezig en knapperig, zeg maar de Koningin onder de Franse kersen. De resten van
de 11de eeuwse kathedraal Notre-Dame ademen geschiedenis uit lang
vervlogen tijden. Rustzoekers zijn hier aan het goede adres. Meer info: www.venasque.fr
BEAUMES DE VENISE & AOC VENTOUX
Wijnliefhebbers zullen er zich thuis voelen, in Domaine
de la Gigeade, aan de route de Caromb in Beaumes de Venise waar Thierry &
Marina Vaute het familiebedrijf leiden. Aan de voet van de Dentelles de
Montmirail waakt de Monts Ventoux over zowat alle wijngaarden terwijl het
bergmassief Luberon de wijnstokken beschermd tegen de soms hardnekkige
mistralwinden. We verbouwen hier met liefde Beaumes de Venise, Vacqueyras,
Côte du Rhône en Côte du Ventoux, stelt Marina Vaute. Meer info: www.lapigeade.fr
Meer fraais in het glas vinden we op Domaine Château
Pesquié in Mormoiron waar drie generaties aan de voet van (alweer) de Mont
Ventoux en de Rhône vallei een imposant kasteel de familie Chaudière met Paul
en Edith voor een uitstekende AOC Ventoux zorgt. Geen wonder dan ook dat de
Guide Hachette hen graag zijn Coup de
Coeur noemt. Ook Gault & Millau 2014 is kort maar krachtig: wijnen van
zeer hoog niveau. Meteen goed voor 4 sterren. Meer info: www.chateaupesquie.com
HOORN DES OVERVLOEDS
De Vaucluse is zonder meer de hoorn des overvloeds inzake
geuren en kleuren. Het is een regio van wellicht de vruchtbaarste gronden
tussen de Rhône en de Durance. Het is tegelijk een land van wijn- en
boomgaarden, een ideale bodem voor de truffel, een open moestuin en
olijfgaarden om van te snoepen. Die stelling trekt zich door wanneer men de
markten bezoekt. De gezelligheid stroomt hier van elk kraampje, het water komt je
in de mond en je hebt ogen te kort om alles te overzien. Geen wonder dan ook
dat de grote Chefs zich te goed doen aan aardbeien uit Carpentas, de druiven
bestemd voor de Muscat de Ventoux, de kersen van de Mont de Venasque, het
gekonfijt fruit van Apt en onder andere de noga van Carpentas. En wat gedacht
van de meloen uit Cavaillon, de kleine spelt van het plateau van Sault of de
zwarte vijg van Caromb?Allemaal
streekproducten die geen enkele lekkerbek aan zich voorbij kan laten gaan.
Daarom, laat een bezoekje aan de markt van Sault, een van de oudste en meest
pittoreske uit de streek, niet links liggen.
LA ROCHOFRUIT
Nog niet verzadigd? Neem je tijd en trek eens naar
Ruchofruit in Flassan. Hier zorgt Christophe George al twintig jaar voor artisanale
fabricatie van confituren, groenten, honing en specerijen zonder bewaarmiddelen
noch kleurstoffen, seizoensgericht en vers geplukt. Zowat dertig specialiteiten
zijn er te koop en te genieten. Christophe wijst hiervoor graag naar zijn
slogan: LArt de Sublimer Fruits et Légumes. Zijn confituren van kersen,
abrikozen, kiwi, aardbeien, peren en onder andere vijgen zijn onweerstaanbaar.
Voeg daarbij een rijk gamma aan bereidingen van tomaat, uien, wortels en groene
en zwarte olijven of kaviaar van aubergines en je weet dat elke fijnproever
hier zijn gading kan vinden. Een bezoek overwaard, dit klein ambachtelijk huis.
Meer info:www.ruchofruit.fr
KAASMEESTER VIGIER
Naast wijn, fruit en groenten is de Vaucluse een paradijs
voor de kaasliefhebber. Eén van de absolute toppers is Claudine Vigier uit La
Ferme Fromagerie du Comtat, hartje Carpentras. Op de Place Maurice Charretier
zorgt kaasmeester Vigier met bravoure samen met eega Roland Barthelemy en haar
trouwe medewerksters Brigitte en Marie voor de beste kazen uit de regio. Meer
nog, het huis is gezellig gedecoreerd met liefst 434 melkbidons, hangend aan
het plafond. Claudine Vigier en haar medewerkers zijn gefascineerd door kazen
en aanverwante producten. Zij zetten met verve het pionierswerk van de
stichters August en Rosette Vigier, met succes verder. Meer info op Facebook.
NOUGATERIE SILVAIN FRERES
Zoetkauwen vinden dit hier het walhalla van snoepgenot.
Hartje Provence, aan de voet van de Mont Ventoux, maken Pierre en Philippe
Silvain in Saint Didier noga van de bovenste plank. Het duo verwelkomt je met
een projectie hoe het allemaal begon, waarna de meesters je tonen hoe noga
gemaakt wordt. Simpel, maar zonder details, wegens familiegeheim wat het recept
betreft. Geen nood, de rondgang en de mogelijkheid tot proeven van de Nougat
Blanc, Nougat Blanc Cropuant, Nougat Noir Tendre, de Nougalette en de Pâtes de
Fruits laat geen zoetmondje ongevoelig.Meer info: www.boutiquesilvain.fr
GORGES DU TOULOURENC
Oh ja, dit willen we je zeker niet onthouden. Wie na het
lekkerbekken ook nog wat wil genieten van een stukje ongerepte natuur mag een
ritje langs de Gorges du Toulourenc niet missen. Tussen Entrechaux en Faucon
(neem de D 205) ontdekt je aan de noordkant van de immer imposante Mont Ventoux
dorpjes als Aurel, Savoillans en Brantes, de een al mooier dan de andere,
neergepoot op de flanken van de fraaie bergkloven. Een zoveelste wonder van de
natuur in wondermooi Frankrijk.
AAN TAFEL
Is er heel wat te bezoeken omtrent alles wat op tafel
komt, dan wachten in de regio ook een waslijst aan heerlijke (en betaalbare)
restaurantjes, bistros of taveernes. We onthouden dan ook graag de restaurants
Le Laurier in Faucon, LOulo in Mazan en het restaurant LEsprit Jardin in
Hôtel des Pins in Bedoin. In restaurant Le Laurier, Place de la Mairie in
Faucon, is het genieten van een op en top regionale keuken. Gerant Alexandre
Dedde en LadyChef Laura Appay zijn meesters in slow food en bio. Proef er zeker
eens de schotel met onvervalst buikspek van de lokale Cochon du Mont Ventoux, zo niet een mals stukje Agneau des Baronnies of een Pigeonneaux de Sarrians. Heerlijk. Buiten
tafelen is hier het einde. Meer info: www.restaurantlelaurier.com
Een van de toppers is het restaurant lOulo aan de route
de Mormoiron 500 in Mazan (6 km van Carpantras). Hier pakt maître-restaurateur Richard Bagnol met streekgebonden schotels, het
nec plus ultra uit de Provence. Geuren en kleuren zijn hier dan ook dik aan de
orde. Geniet alvast eens van de Kalfsschouder klaargestoomd op lage
temperatuur, overgoten met mosterdsaus. Echt iets voor de lekkerbekken van pure
smaak. Voor de liefhebbers: laat alle nagerechten voor wat ze zijn en vraag
naar het Palet van Nagerechten van de Chef. Subliem. Meer info: www.restaurant-loulo.fr
HOTEL DES PINS
Om de streek om en rond de Mont Ventoux te verkennen ligt
Hôtel des Pins aan de voet van deze mysterieuze reus uitstekend. Het wemelt er
dan ook van fietsers die de gesel uit de Ronde van Frankrijk onder de wielen
willen krijgen. Het driesterrenhotel beschikt over alles was een vakantieganger
kan dromen, inclusief zwembad met LEsprit Jardin als uitstekend
restaurant.De Chef is een meester in
het bereiden van regionale producten en schuift met Parelhoen, Ganzenlever en
onder andere Lam en de Vis van de dag klasrijke borden op tafel. Gepaste wijnen
maken het tafelwerk compleet. Er is al een kamer vanaf 70 euro. Prijzen
afhankelijk van het seizoen. Aanbevolen. Meer info: www.hoteldespins.net
Met dank aan ADT Vaucluse Tourisme (Valèrie Biset en
Daniela Damiani) en Véronique Beauvois (CB Communication Brussel)
Unieke site voor totaal relaxen in Franse Ardennen
Domaine Château du Faucon
Trek om er eens een paar dagjes tussenuit te knijpen, een
weekendje uitblazen of zo maar in alle stilte de batterijen terug opladen en
dan nog liefst dicht bij huis, het kan perfect in de Franse Ardennen, net
buiten ons eigen Bouillon, op minder dan drie uur uit de Westhoek of anderhalf
uur uit Brussel: Domaine Château du Faucon in het piepkleine dorpje Donchery is
uw adres. Een verademing.
Men dient het niet steeds ver te zoeken, meer dan men
durft te dromen liggen lieflijke stekjes ons op te wachten om ons in een paar
dagjes alle zorgen te doen vergeten en nieuwe krachten op te doen. Ideaal oord
daarvoor is Domaine Château du Faucon en ligt zo voor het grijpen. Wie eens
iets anders wil uitproberen dan onze eigen bekende Ardennen, wipt in Bouillon
even de grens over en kiest voor de snelweg Charleville-Mézières naar Sédan en
een kwartiertje later lacht groen, water en rust je in liefst 130 ha graag toe.
KASTEEL MET EEN ZIEL
De oprit naar het kasteel toe is op zichzelf indrukwekkend.
Blakend in de zon doemt Domaine Château du Faucon in de verte op. De rust
overvalt je. Met dank aan Jean-François Robin die in 2011 het domein zijn ziel
teruggaf. Het oudste stuk van het kasteel dateert uit de 18de eeuw
en werd later uitgebouwd met twee imposante hoektorens. Binnenin ademt het
kasteel een stevige brok geschiedenis. Op de benedenverdieping werden drie
restaurants, vergaderzalen, leeshoeken en een bibliotheek waar men in alle
sereniteit kan genieten van complete rust, uitgebouwd. Op de eerste verdieping
wachten 23 sfeervolle kamers en suites, elk totaal anders aangekleed met
knipoog naar de geschiedenis, evenwel voorzien van alle comfort die de
rustzoeker zich wil aanmeten. Aansluitend wachten drie klasrijke suites, met
hamman en of Devon & Devon badinstallatie. Er wacht al een kamer vanaf 85
euro, een suite vanaf 165 euro.
PAARD AAN HET FEEST
Domaine Château du Faucon is niet alleen een zegen voor
de rustzoeker maar tegelijk een hemel op aarde voor de paardenliefhebber.
Fonkelnieuwe stallen staan ter beschikking voor de eigenaars terwijl met de
regelmaat van een klok diverse wedstrijden in verschillende disciplines op de
agenda staan. Paard en ruiter zijn hier dan ook in de wolken en kunnen tegelijk
van een fikse wandeling genieten in het immense domein van het kasteel. Eigenaar
Jean-François Robin is niet alleen een uit het beste hout gesneden
levensgenieter, maar tevens een fervent paardenliefhebber en zorgt er dan ook
voor dat de gasten het compleet naar de zin krijgen. Naast aandacht voor het
paard staan tennis en minigolf ter beschikking.
TOPGASTRONOMIE
Na de renovatie van Domaine Château du Faucon in 2011
opende eigenaar Jean-François Robin enkele maanden terug Le Restaurant du
Château met veel bravoure. Hij koos meteen voor een topchef die zowel de Franse
als de internationale keuken in de vingers heeft. Met de 41-jarige Chef
Christophe Quentin (een pure Ardennees) haalde hij een goudhaantje in huis. Hij
leerde de stiel in de beste vooral Parijse
huizen en stond twee jaar aan de zijde van Philippe Legendre in restaurant
Taillevent , drie jaar aan de stoof met Gérard Boyer in Aux Crayères, negen
jaar aan de zijde van Alain Reix en nadien Alain Ducasse in restaurant Le Jules
Verne op de tweede verdieping van de Eiffeltoren en werkte onder andere een
jaar samen aan het fornuis met Arnaud Lallement in de legendarische George V.
Vandaag dirigeert hij met een tiental man de keuken van Domaine Château du
Faucon met vaste hand, klassiek met aandacht voor streek en seizoen. We halen
de producten uit de dichtst omliggende zaken en kwekers. Zo komt de forel uit
de Vendresse, de witte worst uit Rethel, de slakken uit Bouzy, het gevogelte
uit Viel Saint Rémy, de eendenlever uit Warzee en onder andere de mosterd uit
Reims. We moeten het niet verder zoeken als het dichtbij kan. Vers en
kwaliteit zijn hier de troeven van het huis, onderstreept Chef Christophe
Quentin. We kunnen het intussen beamen, de kookkunst van deze prille veertiger
lonkt alvast richting Michelin.
SEMINARIES
Het domein is tevens voorzien van diverse zalen, compleet
uitgerust voor vergaderingen, productvoorstellingen, persconferenties, directie
bijeenkomsten, zakenlunches défilés, tentoonstellingen en algemene
vergaderingen, al dan niet in combinatie met verblijf in het kasteel.
Trouwfeesten en andere bijeenkomsten kunnen tot 300 man, aansluitend
mogelijkheid tot wandelingen te paard, een ritje met de koets of een partijtje
golf (green in de onmiddellijke buurt)
ARRANGEMENTEN
Domaine Château du Faucon pakt uit met een flinke reeks
arrangementen voor twee personen. Zo is het alvast genieten van een Forfait
Découverte van 257 tot 431 euro, een Forfait Romantique van 231 tot 405 euro en
een Forfait Bulles & Saveurs van 323 tot 497 euro (telkens dubbele kamer,
junior suite, suite de luxe of suite de luxe, ontbijt, menu Faucon of Dégustatie
en Champagne Abelé). Zonder meer betaalbare luxe in een paradijselijk kader,
waar geest en lichaam ten volle herbronnen in volle natuur en complete rust.
Recreatief paradijs op de grens van Namen en Henegouwen.
Het land van de Meren, 1800 ha puur genot
Wie het gebied van Les Lacs de L'Eau d'Heure binnenrijdt
vergeet even dat hij in België vertoeft. Tussen de 1200 hectare bosrijke
heuvels en weiland kan je genieten van niet minder dan 600 hectare gezond water
verdeeld over vijf uitgestrekte meren en 70 km lange oevers die de lengte van
de Belgische kust overtroeft. Deze nog ongekende toeristische parel ligt op een
steenworp van steden als Kortrijk, Gent en Brussel. Lac de la Plate Taille, Lac
de lEau dHeure, Lac du Ry Jaune, Lac de Feronval en Lac de Falemprise vormen
samen een mekka voor watersporters, fietsers en recreanten.
De titel European Destination of Excellence spreekt voor
zich: hier wordt aan duurzaam toerisme en natuurbehoud gewerkt. De infrastructuur
is uitstekend verzorgd en indrukwekkend. Gemotoriseerd transport, fietsers en
wandelaars worden door de mooiste hoekjes van de regio gegidst. Het
RAVeL-netwerk (Réseau Autonome des Voies Lentes) is er voor de actieve recreant
die zorgeloos rond de meren wil zoeven. De fietsinfrastructuur wordt nog verder
uitgebouwd met de opening van een waar BIKE PARK met 60 km pistes in 2015.
PURE WATERPRET
Elk meer heeft zo zijn eigen specialiteiten. Dit om de
veiligheid van alle beoefenaars te vrijwaren. De Spin waterskipiste, die loopt
op duurzame energie, is een ware aanrader voor de beginnende of meer ervaren
waterskier of wakeboarder.De
begeleiding is uiterst sympathiek. Bij elke poging wordt gekeken wat er fout is
gegaan. De euforie na een eerste geslaagd parcours van 620 meter is ronduit
fenomenaal. Gevorderden kunnen acrobatische stunts uithalen op de strategisch
geplaatste hindernissen.
Het zandstrand biedt met Espace Fun waterplezier voor
elke groep: zeilen, catamaran, stand up paddle, kajak, surfen en strand. Het is
er zowel overdag als 's avonds heerlijk vertoeven om de sfeer aan het water met
volle teugen te genieten. Tijdens het weekend worden er vaak culturele
evenementen georganiseerd.
HOOG IN DE BOMEN
Het Natura Parc laat je zweven over negen verschillende
wandel- en klimtrajecten tussen de bomen, die hoogtes toveren van 5 tot wel 25
meter. Leuke en spannende en gewaagde recreatie voor families en groepen. De
allerkleinsten kunnen op een hoogte van 50 cm volgen.
EXCURSIES
Le Crocodil Rouge is een bus-boot waar er slechts negen
exemplaren van bestaan op de hele wereld. De rit biedt vooral de jongere
bezoekers dolle pret . Het verhaal over het ontstaan van het resort wordt
fantasierijk gepresenteerd.
Een bezoek aan de stuwdam van La Plate Taille is uniek.
De grootste stuwdam van België is niet alleen fotogeniek maar biedt tevens een
uniek uitzicht over de regio. Een niet te missen uitstapje.
Chimay en Binche liggen vlakbij. Ook de Grotten van Han,
Namen en Dinant zijn beslist een bezoek waard voor de gekende streekproducten
en dito decors.
LOGIES
Rondom Les Lacs de L'Eau kan u tussen het frisse groen
het ganse jaar in alle comfort logeren in duurzaam opgetrokken pareltjes. De
Villa's van de Golden Lake Village bieden in ruimte badende twee etagewoningen
waar ook levenslustige viervoeters zijn toegelaten op aanvraag.De vrijheid tussen de woningen zorgt voor ontspanning
en rust. Overnachten kan ook in Landal Village l'Eau d'Heure, La Cairière du
Lac of in de directe omgeving van het Land van de Meren.
TAFELEN MET ZEILZICHT
Er is voor iedereen wel een verfrissing en eetgelegenheid
te vinden: gastronomisch tafelen of een eenvoudige snack: er is voor iedereen
wat wils: het streekbier La Dame des Lacs in het Crocodil Café is een goede
start.
Bij een van de grootste zeilclubs van het landbij Lac de la Plate Taille, ligt
Restaurant-Bistro Le Tri-Marrants, waar Chef Fabian Santi overheerlijke
gerechten tovert volgens het Terre et Mer principe. De eigenaars Fabian Santi,
Fabrice Santi en Hans Rary zorgen voor een aangename sfeer en een top service
die gastronomen laat watertanden.
Het is duidelijk, een weekend volstaat niet op alles te
ontdekken wat Les Lacs de l'Eau d'Heure te bieden heeft. Deze trekpleister
zorgt voor een dynamiek in de streek die je laat verlangen het volgend weekend
terug te komen. Een aanrader.
De vakantie loopt nog een flinke poos. Wie nog niet kon
genieten van mooie vrije dagen en het liefst de wagen thuis laat, dan opent de
NMBS en de DB (Die Bahn) heel wat perspectieven voor hen die tuk zijn op een
verblijf in het mooie buurland Duitsland.
Vanuit Brussel vertrekken vier maal per dag ICE-treinen
in een recordtijd naar de mooiste steden van Duitsland. Zo ligt Frankfurt amper
2.59 u. vanuit Brussel, met tussenstop in Luik, Aken en Keulen, telkens met
aankomst in hartje stad. Wie verder wil kan met slechts één overstap doorreizen
naar Berlijn, Hamburg, München of onder andere Stuttgart, bijzonder leuke stad
die slechts op 4.09 u. vanuit Brussel ligt.
TIJDWINST
Het gaat weliswaar sneller met het vliegtuig horen we je
stellen. Inderdaad, maar met de trein (NMBS, ICE) reist men van stadscentrum
naar stadscentrum en is men bevrijd van paspoortcontrole, bagagecontroles,
handbagagebeperking, shuttlekosten en lange veiligheidcontroles. Tel uit je
tijdwinst en het gemak waarmee je reist.
ICE COMFORT
Met ICE naar Duitsland flitsen is een plezier. Aan boord,
zowel in eerste als in tweede klasse is er voor iedereen een stopcontact voor
waarbij rustig verder kan gewerkt worden, of genoten worden van een film op uw
PC. Tegelijk zijn er ook zones met een versterkte gsm ontvangst.
Voor wie de inwendige mens wil versterken wacht de
passagier een volwaardig ontbijt of een warme lunch op de middag. Koude en
warme drankjes kan men zo meenemen uit de bar. En dat terwijl uw trein aan 300
km per uur doorheen het landschap schuift.
TOPSTEDEN
Het is dan ook leuk na enkele uren volkomen rust te
kunnen uitstappen en meteen te kunnen genieten vaneen bruisende stad als
Berlijn, een brok geschiedenis proeven in Bonn, in Hamburg de poort van de
wereld ontdekken, de wijnstreken van Stuttgart induiken of zich te pletter
amuseren op de Oktoberfest in München.
Gentse hotelparel in geboortehuis van
Maurice Maeterlinck
Sandton Grand Hotel Reylof
Als er in Vlaanderen één stad is die geschiedenis ademt
en schoonheid met cultuur combineert is het zonder twijfel Gent, een stad
boordevol waardevol onroerend goed, waarvan een flink stuk Unesco beschermd. En
met de inplanting van Sandton Grand Hotel Reylof heeft deze sfeervolle stad er
een schitterende parel bij.
Het 4-sterren deluxe hotel laat zich bewonderen in een 18de
eeuws herenhuis, uitgebouwd in Lodewijk de 14de stijl, tegelijk het
geboortehuis van de Gentse dichter Maurice Maeterlinck, Nobelprijswinnaar in
1911. De meeste vertrekken zijn zo goed als intact en uitgewerkt in de
empirestijl met extra aandacht voor de indrukwekkende draaitrap naar de
verdiepingen waar salons voor meetings, workshops, roadshows of onder andere productvoorstellingen
luisteren naar de namen van Gentse grote figuren als Valerius De Saedeleer,
Albert Servaes of nog George Minne.
GROTE KLASSE
Sandton Grand Hotel Reylof telt 158 luxueze kamer, suites
en enkele appartementen, allen uitgewerkt op klassieke wijze, met modern
streepje luxe. Voor romantici is de badkamer een juweeltje, ruim los bad en een
regendouche om u tegen te zeggen. De kamers laten u verder genieten van alle
mogelijke comfort, airco, topprestaties inzake internet, kleurentv en minibar
(die bij de suites gratis is).
Verder is het genieten van een reuze binnentuin,
buitenterras waar indien het weer het toelaat zowel het ontbijt, de lunch
als het diner kan genoten worden. Voor de businesslui wachten negen
vergaderzalen en is WIFI in gans het hotel gratis. Trek in massage en wellness?
Het zwembad, sauna, stoombad en fitness en solarium wachten op u. Wellness en fitness is gratis voor de hotelgasten. Evenmin enig
probleem met de wagen, want die kan slapen onder het hotel.
GASTRONOMIE
Fijnproevers zijn meteen aan het goede adres in Sandton
Grand Hotel Reylof waar Chef Michiel Slot (31) en zijn team u in restaurant Lof
tot in de diepste vezels verwennen. De in Leeuwarden (Friesland, Nederland)
geboren Chef is sinds zijn 16de gebeten door de keuken en werkte
naderhand in de beste huizen met het Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag (met
sterrestaurant De Heeren van Harinxma) als topper waar hij zijn strepen als
sous-chef aan het fornuis verdiende waarna overstap naar restaurant De Hoefslag
in Bosch en Duin als Chef. Sinds de opening van Sandton Grand Hotel Reylof in
2012 zwaait hij er de plak. We koken naar de seizoenen toe. Onze gerechten
starten bij de groenten, daarna kiezen we voor vis of vlees dat er het best bij
past. We hebben tegelijk oog voor enkele vegetarische schotels op hoog niveau,
stelt de jonge dynamische Chef, tussen twee schotels door.
Met zijn klassieke opleiding is het dan ook genieten van
de beste Franse klassiekers, weliswaar gepresenteerd met een moderne toets.
Vooraf aan de lunch of het diner kan men genieten van een gezellig aperitiefmoment
in de Champagnebar. En voor wie kiest voor een cocktail vindt ruim zijn gading in de Private Bar Blue Bird, ook ideaal voor kleine evenementen en prvié-bijeenkomsten.Het restaurant staat uiteraard ook open voor niet-residenten.
Meer info: www.restaurantlof.be
en info@restaurantlof.be
en tel. 09 235 40 71.
10 JAAR SANDTON HOTELS
Op 1 mei 2014 vierde de prestigieuze Sandton Hotel Groep
zijn tiende verjaardag. De hotelcollectie telt momenteel dertien huizen, acht
in Nederland (Amsterdam, Baarlo, Boekelo, Deventer, Eindhoven, Rheden,
Terschelling en Zwolle), vier in ons eigen land (twee in Brussel, Kortrijk en
Gent) en eentje in het Franse Cagnes sur Mer aan de Azurenkust. Elk van de
hotels zijn stuk voor stuk parels die druipen van klasse en gezelligheid. Het
siert de oprichters Gui de Vries en Rogier Braakman dan ook dat ze de lijn van
grote klasse en stijl op efficiënte wijze doortrekken in al hun vestigingen.
Geen wonder dan ook dat ze in 2013 als beste hotelketen verkozen werden door
ZOOVER. Meer nog, Sandton Grand Hotel Reylof werd in 2014 door TripAdvisor
geselecteerd binnen de tien beste hotels van België.
De tijd dat buurland Duitsland alleen maar bekend was
voor zijn degelijke autos en zijn schitterende voetballers Franz
Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier, Berti Vogts en onder andere Rudi Völler
en doelman Oliver Kahn ligt al een tijdje achter ons. Vandaag mag je daar ook
nog hun wijnindustrie bij tellen. En met reden want op de wijnkaarten in
tophuizen vindt men niet zelden uitstekende Duitse wijnen. We trokken naar de
regios Baden en Württemberg en genoten met volle teugen van de Klingerberger,
Riesling en onder andere de Müller-Thurgau en uiteraard de Trollinger.
Laat uw wijnfeest starten in Stuttgart waar men sinds mei
2014 in Collegium Wirtemberg, Weingärtner Rotenberg & Uhlbach, zich het
Beste Duitse Wijngaardgenootschap mag noemen. Hier is de Trollinger de
nationale drank, baksteenrood van kleur, fruitig en snel op dronk kort na de
pluk. Andere toppers van het huis zijn de Schwarzriesling (Pinot Meunier) van
de Bourgognefamilie, de kloeke Dornfelder, de Spätburgunder (Pinot Noir) of de
koning van de Duitse wijnen. Verder verbouwt Collegium Wirtemberg nog de
Muskat-Trolliger, de Rivaner (Müller-Thurgau), de Graubunder (Pinot Gris), de
Weiszburgunder (Pinot Blanc), de Gewürtstraminer en uiteraard de Riesling, de
koning van de Duitse witte wijnen. Onder het motto Kenner trinken Württemberger kunnen genoemde wijnen naar hartenlust
geproefd worden bij leuk tafelwerk. Zalig wanneer deze dan nog kunnen genoten
worden in de tuin bij zwoele zonondergang.
BADEN & WÜRTTEMBERG
Met zijn 15.900 ha wijngebied is Baden na Rheinhessen
(26.400 ha) en Pfalz (23.500 ha) de derde grootste uit dertien wijngebieden met
erkende herkomstbenaming, samen goed voor ruim 100.000 ha. Baden onderscheidt
zich door een mild klimaat met een knipoog naar de Jura en de Vogezen. Vandaar
dat Burgunderland zich uitstekend voor de Spätburgunder, de Weissburgunder en
de Grauburgunder. Württemberg daarentegen is goed voor 11.500 ha wijngebied en
specialiseert zich vooral in Trollinger, Schwartzriesling, Lemberger en
Spätburgunder.
WEINGUT MARKGRAF VON BADEN
Een van de absolute toppers om en rond de Bodensee is het
Weingut Markgraf von Baden, uitgebouwd op de wijngaarden van Schloss Salem, een
voormalig klooster, goed voor ruim 110 ha, eigendom van Prins Bernhard van
Baden. Met wat geluk kan je een rondleiding bekomen van directeur Michael,
Prins van Baden. Hij is niet alleen gefascineerd door wijn, maar is tegelijk
een begenadigd verteller. Het wijndomein omvat naast Schloss Salem ook nog het
Schloss Staufenberg wat dan ook de slogan Zwei
Schösser, ein Weingut met zich meebrengt. Het hoeft dan ook geen betoog dat
beide wijngaarden zorgen voor zowat de beste wijnen uit Ortenau, regio Baden
met toppers als de Mardorfer Spätburgunder, Kirshberger Müller-Thurgau en de
onnavolgbare droge Meersburger Riesling.
MEERSBURG & MAINAU
Meteen is de naam gevallen van deze middeleeuwse stad,
tegelijk het middelpunt van de Bodensee. Ideaal vertrekpunt voor een uitstap
naar het bloemeiland Mainau, te bereiken met overzet. Laat niet na om, alvorens
in te schepen, even te tafelen in Gutsschänke Meersburg. Het zonovergoten
terras zorgt heerlijk en smaakvol tafelplezier met een uniek beeld over de
Bodensee als toetje.
Het eiland Mainau haalt per jaar ruim een miljoen
bezoekers naar zich toe. Amper 45 ha groot, maar het bezit een schat aan
bloemenpracht en unieke bomen en struiken, met de Victoria-linde als een van de
toppers. Kolossale eiken en statige cedersomringen de Sint Maria slotkerk, pronkstuk van Zuid-Duitse barok.Voeg daarbij een unieke vlindertuin en een
Italiaanse rozentuin om U tegen te zeggen en uw bezoek aan eiland Mainau kan
niet meer stuk.
KWALITEITSWIJNEN
Hoe dan ook, het is duidelijk, de Duitse
wijnbouwcoöperaties hebben in de jongste jaren een dynamische ontwikkeling
doorgemaakt. Baden en Württemberg zijn er met hun marktaandeel van zowat 80%
met verve in geslaagd waarbij coöperaties de grootste economische betekenis
invullen met kwaliteitswijnen, te vinden op de beste tafels in Europas.
Op zoek naar eens iets anders dan een city trip naar
Berlijn, Praag, Lissabon, Parijs of Madrid. Op minder dan 300 km wacht
Chantilly, betoverend en ideaal voor zij die houden van kastelen, paarden, een
flinke brok geschiedenis en een tongstrelende gastronomie.
Chantilly (Departement Oise) op een steenworp van
Parijs telt zowat 11.000 inwoners en is vooral gekend omwille zijn kasteel
Château de Chantilly, een door de families Orgemont, Montmorency, Bourbon-Condé
en Orléans opgetrokken pronkstuk, gebouwd tussen de 14de en 19de
eeuw op een met water omgeven rots. Het is zonder meer een harmonieus en
opmerkelijk bouwwerk, met stijl en grandeur, zonder meer een der mooiste
waterkastelen van immer mooi Frankrijk. Voeg daarbij de unieke kunstverzameling
en je hebt ogen te kort om te genieten van dit bouwwonder.
PAARDENPARADIJS
Om en rond het kasteel en het immense park zijn de Grandes
Ecuries, de stallen waar de paarden als koningen en koninginnen behandeld
werden. Met dan aan de Prins van Condé die een zwak had voor deze sierlijke
dieren. Naast de stallen wacht de renbaan en een indrukwekkend museum van van
het paard: Musée vivante du Cheval, opgetrokken in 1982. Liefhebbers van het
paard zijn hier aan het feest. Maak tijd voor een bezoek want naast de stallen
zijn nog een dertigtal zalen gevuld met kunst, alles om en rond het paard. Meer
info: www.domainedechantilly.com
LE POTAGER DES PRINCES
Andere trekpleister in Chantilly is Le potager des Princes,
een moestuin waar jong en minder jong zijn hartje kan ophalen. De familie Yves
Bienaimé, gepassioneerd door geschiedenis, kunst, paard, tuinieren en verzorgen
van bloemen en planten, huisdieren en kleinvee, laat niets onverlet om de door
Le Nôtre aangelegde tuinen en boomgaarden tot in de puntjes te verzorgen. De
watervaltuinen, de bloeiende rozenstruiken, de waterlelietuin, de Japanse tuin,
de moestuinen en talrijke bloemperken brengen u in een andere wereld,
uitgesmeerd over een tuin van ruim 3 ha. Kinderen genieten extra van het
pluimvee, het theater, de fazanten, konijnen en onder andere de tortels. Dat
alles ludiek en pedagogiek uitgewerkt, elk jaar goed voor 200.000 bezoekers.
Meer info: www.potagerdesprinces.com
LE MOULIN DES PRINCES
Een stevige brok geschiedenis wacht je op aan de rue des
Cascades 34, hartje Chantilly, waar Pavillon de Manse of Le Moulin des Princes
je al de geheimen prijsgeeft omtrent het bewateringsysteemin de 17de eeuw. De prins van
Condé zette in 1678 zijn schouders onder dit project en hydraulische machines
zorgden voor de watervoorraden van het kasteel van Chantilly. Stephane en
Stéphanie Letrain leiden u graag rond in zowat 300 jaar oude hydraulische
machinezalen, aansluitend de wasserij uit de 19de eeuw, de modernste
uit die tijd. Het is dan ook een onmetelijke geluk dat we dit stukje
technologische ontwikkeling heeft weten te bewaren. Hier werd geschiedenis
geschreven. De rondleiding is fenomenaal, met dank aan Stephane Letrain, de
ziel van dit stukje watererfgoed. Meer info: www.pavillondemanse.com
VERY CHANTILLY
Het is duidelijk, Chantilly is meer dan een dagbezoek
waard. De stad leent zich dan ook graag tot een city trip waar drie tot vier
dagen makkelijk kunnen gevuld worden indien men zichzelf zowel op toeristisch,
sportief als op gastronomisch vlak wil verwennen. Naast genoemde toppers wacht
voor de sportievelingen het paard en een 18-hole golf. Voeg daarbij dat een
zestal hotels lees Châteaux Hôtels in de onmiddellijke omgeving onder de
noemer Very Chantilly hun krachten hebben gebundeld en elk op hun eigen manier
uitpakken met diverse formules en arrangementen: Le Château de Montvillargenne
in Gouvieux, LAuberge du Jeu de Paume (Relaix & Châteaux) in Chantilly,
Dolce Chantilly in Vineuil St. Firmin, Hôtel du Parc in Chantilly, Château
Mont Royal in la Chapelle en Serval, Parc Astérix Hôtel des Trois Hiboux en Les Fontaines - Centre de Séminaires.
De diversiteit van deze tophotels is dan ook een enorme
troef om optimaal te genieten, zowel op toeristisch als opculinair vlak. Lees dan ook graag verder in
dit blad alles over deze unieke locaties, getekend Very Chantilly.
Men las het eerder in dit nummer, met de hotelgroep Very
Chantilly zetten zeven (zes voor het grote publiek en één uitsluitend voor
seminaries) tophotels een samenwerking op touw waarbij de klasse en de luxe elk
van hen gezamenlijk in de kijker stelt, maar tegelijk elk hun eigen identiteit
behoudt. Met grote klasse en dat alles op minder dan 300 km uit de Westhoek en
op een steenworp van Parijs. We stellen u graag deze super de luxe Château hotels
aan u voor.
AUBERGE DU JEU DE PAUME
Een der absolute toppers is Auberge du jeu de Paume,
hartje Chantilly, en op wandelafstand van Château en Domaine de Chantilly. Pas
geopend in september 2012 wist algemeen directeur Pascal Groëll dit unieke
domein uit te bouwen tot lid van de prestigieuze Relais & Chateaux en goed
voor vijf hotelsterren, uitgewerkt binnen de geest van de 18de eeuw.
De 68 kamers en 24 suites getuigen allen van ruimte, comfort en keizerlijke
smaak. Het restaurant & bar Le Jardin dHiver zorgen voor pure Franse
traditie terwijl Chef Arnaud Faye in zijn gastronomisch restaurant La Table du
Connétable laat proeven waarom 2 Michelsterren boven het fornuis fonkelen.
Sublieme tafel met aandacht voor streek en seizoen.
Voeg daarbij een ruim 600 m² Spa met massages, zwembad,
hammam en sauna en je verblijf in Auberge du Jeu de Paume maakt van je in
minimum van tijd een herboren mens. Meer info: www.aubergedujeudepaume.fr
CHATEAU DE MONTVILLARGENNE
Al even indrukwekkend is Château de Montvillargenne in
Gouvieux, tegelijk het grootste kasteelhotel in Frankrijk. Gelegen in het
hartje van het bos van Chantilly is dit 4-sterrenhotel ooit de pleisterplaats
geweest van de familie Rothschild. De kamers zijn onderverdeeld van Standaard
al over Deluxe en Spérieure tot Prestige, stuk voor stuk gevuld met charme die
tegelijk stilte en sereniteit uitstralen. Ontspanning is te genieten in het
verwarmde zwembad, en het super de luxe wellness center. Lekkerbekken vinden
mekaar in Le Bar James Eduard voor een pre-dinner Champagne om er des te meer
te genieten in het gastronomisch restaurant Le Vilargène.Ideaal hotel om een romantisch weekend in te
vullen of zo maar te genieten van de geneugten die deze parel uit het bos van
Chantilly weet te bieden. Meer info: www.montvillargenne.com
TIARA CHATEAU HOTEL MONT ROYAL
Prestigieuze parel van Very Chantilly op het kruispunt
van de drie bossen van Chantilly, Halatte en Ermenonville. De 108 kamers en zes
suites ademen alle rust uit waarbij de waterpartijen en het groen voor de
nodige impulsen zorgen. Komt men compleet tot zijn positieven via een groen
overgoten omgeving, dan is Tiara Château Hotel Mont Royal voor de
levensgenieter een oase van gezelligheid en smaakinvulling aan tafel. De
Stradivarius bar zorgt voor een prima start om in een van de drie salons van
restaurant LOpéra met volle teugen te genieten van de geneugten die sterchef
Franck Charpentier uit de oven tovert met niets dan verse marktproducten.
Het laat zich raden, Tiara Château Hotel Mont Royal
sinds 2007 lid van de prestigieuze keten Hôtels & Préférence is een
onvergelijkbare locatie voor een romantisch verblijf is al zijn betekenissen.
Cocooning is hier dan ook geen ijdel woord. Hiervoor staan een groene gordel,
tennis, jacuzzi en een fraai zwembad garant. Enkele arrangementen vullen uw
wensen ten volle in. En voor wie wat wil genieten van de al even mooie
omgeving, wacht Le Domaine de Chantilly, de stad Senlis, LAbbaye royale de
Chaalis, Le Potager des Princes in Chantilliy en onder andere het romantische
Park Jean-Jacques Rousseau in Ermenonville, uitgewerkt in typisch Engelse
stijl. Meer info: www.tiara-hotels.com of reservations.montroyal@tiara-hotels.com
Verder in deze media nemen we de andere troeven van Very
Chantilly onder de loep: Château de la Tour in Gouvieux, Best Western Hôtel du
Parc in Chantilly en Dolce Chantilly in Vineuil-Saint-Firmin. Meer info: www.verychantilly.com
Na leuke kennismaking met drie van de zes op en top luxe
hotels van de groep Very Chantilly nemen we u graag mee naar de andere drie
toppers van deze unieke hotelgroep die niets onverlet laat om enerzijds de stad
Chantilly in de kijker te stellen, anderzijds in elk van de hotels te genieten
naar hartenlust, elk volgens zijn eigen identiteit.
CHATEAU DE LA TOUR
Jean Gabin, Tino Rossi en de onnavolgbare Edith Piaf
zaten hier ooit aan tafel. Omsloten door een groene gordel was Château de la
Tour in Gouvieux in het begin van de 20ste eeuw vooral een stek waar
de beau monde uit Parijs kwam aanzitten aan rijkelijke banketten. Na de Tweede
Wereldoorlog werd het ingevuld als restaurant waar de groten der aarde zich te
goed deden. In 1972 bouwde de familie Jadas het geheel uit zoals het er nu uit
ziet. Sinds Pauline Jadas er in 2011 algemeen directeur geworden is, kreeg
Château de la Tour de nodige vrouwelijke toets mee en bouwde het uit tot een
3-sterrenhotel met 4-sterren service, intussen gewaardeerd lid van Relais du
Silence en Châteaux & Hotels Collection. De 41 charmekamers ademen stuk
voor stuk geschiedenis. De inscriptie op de muur bij de ingang Qui y rentre sy plait is geen ijdel
begrip. Naast de bijzonder charmante vertrekken in het hart van dit manoir
wacht een superkeuken waar chef Cédric Boissart zich met liefde voor het vak
ontplooit en de beste regionale producten op tafel zet. Ook hier wachten met
Séjour Echappée Goumande, Séjour Lord of Séjour Cocoon au Château enkele
schitterende betaalbare arrangementen, te genieten in authentieke charme. Meer
info: www.lechateaudelatour.fr
HOTEL DU PARC
Bevinden de meeste van de hotels Very Chantilly in
groenrijke omgevingen dan zorgt Hotel du Parc voor de uitzondering. Met zijn
ligging hartje Chantilly is het hotel van Valérie Zuccato de ideale springplank
voor hen die houden van het stadsleven en paarden. Hôtel du Parc, eminent lid
van Best Western, ademt niets anders uit dan Paard. Elk van de 57 kamers is
verschillend maar refereert naar de paardentraditie in de regio. Een ideaal
hotel voor een passage in Chantilly of een verblijf met het oog op de
evenementen om en rond de hippodroom. Het ontbijt kan genoten worden op een
zonovergoten terras of in de sfeerrijke ontbijtruimte, met een galerij aan
fotos uit de hippodroom wereld, of wat dacht je? Hôtel du Parc geschikt niet
over een eigen restaurant, maar de onmiddellijke buurt laat enkele leuke
eethuizen zien. Meer info: www.bestwestern.fr en bwhotelduparc@wanadoo.fr
DOLCE CHANTILLY
Gelegen net buiten het drukke stadsleven, midden groen
weet het 4-sterrenhotel Dolce Chantilly zowel de toerist als de zakenman tot in
de puntjes te verwennen. Met zijn 200 kamers, een atrium en 23 vergaderzalen
voorzien van de modernste technologieën kan men in alle sereniteit en rust
genieten van een zakelijke bijeenkomst, in familieverband of een tête à tête
invullen naar believen. Aansluitend ligt Dolce Chantilly uitstekend voor hen
die een verblijf willen invullen met wandelen, zwemmen, fitness, wellness en
golf. Met de Golfclub Dolce Chantilly als buur wacht een unieke 18 hole waarbij
geen enkele golfliefhebber neen tegen zegt. Nog meer rustig genieten is
mogelijk in de fraai uitgelijnde Jardin à la Française, uitgestrekt groen
doorspekt met water en diverse kanalen waar eendjes de scepter zwaaien.
Aan tafel is het genieten van de kookkunsten van de
32-jarige executive chef Dorian Wicart, doorgewinterde kok met een flinke staat
van verdienste die sinds november 2013 met klasse de pollepel zwaait en met
succes de bar-formule uitwerkte naar gelijkenis van het gastronomisch
restaurant. Het is onze bedoeling van in de bar dezelfde klassengerechten voor
te schotelen als in het restaurant. Wie minder tijd heeft om te lunchen of
dineren heeft ook recht op topgerechtjes en een mooi glas wijn. Het is de
betrachting van onze keukenploeg opdat iedereen een mooi moment mag beleven aan
tafel, onderstreept executive chef Dorian Wicart. Meer info: www.dolcechantilly.fr
Meer info omtrent VERY CHANTILLY: www.verychantilly.com
Artiesten
uit de hele wereld creëren een sprookjeswereld in zand, geïnspireerd op
bekende attracties van Disneyland® Paris, met de meest geliefde en
fantasierijke figuren van Disney in de hoofdrollen.
Op het
Groot Strand van Oostende omkadert een metershoge zandarena een
uitzonderlijke tentoonstelling van zandsculpturen. Niet minder dan 6.000 ton
zand of 200 vrachtwagens speciaal aangevoerd sculpteerzand worden verwerkt
tot een beeldengalerij van ruim 150 sculpturen van 2 tot 12 meter hoog op
circa 8.000 m² strand.
Rondom
het Kasteel van Doornroosje rijzen artistieke interpretaties op van de
gekendste attracties van het park, Disneyfiguren en de gloednieuwe attractie
Ratatouille : LAventure Totalement Toquée de Rémy !
Disneyland®Paris
Sand Magic vindt plaats op het Groot Strand van Oostende, ter hoogte van het
Zeeheldenplein. Het festival is elke dag geopend vanaf zaterdag 28 juni tot
en met zondag 31 augustus 2014, van 10 tot 19 uur.
SAND MAGIC arrangement
·2 nachten in een
kamertype naar keuze (volgens beschikbaarheid)
·elke
ochtend ontbijtbuffet
·bij
aankomst pakketje zandkoekjes op de kamer
·toegangtickets
voor het SAND MAGIC ter waarde van 12 euro per persoon.
Prijs
voor 1 persoon: 170 euro
Prijs voor 2 personen: 220 euro
Prijs voor 2 personen + 1 kind jonger dan 6 jaar: 220 euro
Prijs voor 2 personen + 1 kind tussen 6 en 16 jaar: 280 euro
Geldig tot
en met 30 augustus 2014.
WEES ER
SNEL BIJ WANT HET AANTAL KAMERS VOOR DIT ARRANGEMENT IS BEPERKT PER DAG
Exclusief
toeristenbelasting 2,12 euro per nacht
Reservatie
tel 0032 59 804082 of per mail naar info@hotelacces
In Kortgene
hebben gedeputeerde Carla Schönknecht,
wethouder Piet de Putter en campingeigenaar Arjen Brinkman de aftrap gegeven
voor de ZeelandPas. Dit gebeurde tijdens een feestelijke lancering van de ZeelandPas
bij Camping de Paardekreek in Kortgene. De ZeelandPas is de digitale toeristenpas
voor gasten in Zeeland. Met deze pas kan de gast Zeeland ontdekken en besparen
op attracties, musea en andere belevingen.
REGIOPASSEN
Elke deelnemende regio in Zeeland
heeft zijn eigen ZeelandPas. Op Schouwen -Duiveland is dat de
SchouwenDuivelandPas, op Noord-Beveland de NoordBevelandPas en in de gemeente
Veere de VeerePas. Met de pas ontdekt men attracties, musea en andere belevenissen
en men krijgt korting of gratis extras. De pas geeft voordeel op het gebied van
cultuur, culinair en wellness, maar ook op sportieve activiteiten of
tijdens het shoppen.
ONTDEKKEN & BESPAREN
Met de ZeelandPas kunnen gasten
eenvoudig de regio ontdekken. Zo geeft de pas veel voordeel, via de website
zeelandpas.nl en de regiobrochure kan de gast precies zien welke acties en
ontdekkingen er op zijn pas beschikbaar zijn. De passen en daarbij behorende informatie
zijn verkrijgbaar bij verschillende accommodaties. In de gemeenten Veere en Noord-Beveland
is de pas tevens verkrijgbaar bij de VVV. De pashouder kan van acties gebruik
maken op vertoon van zijn pas.
Ondernemers die deelnemen zijn
herkenbaar aan de ZeelandPas-poster, een balie display en een raamsticker. Een
actueel overzicht van de activiteiten is te vinden op de website
De pas geeft verschillende voordelen
en nodigt de gast uit om heel Zeeland te ontdekken. Deze unieke manier om de
provincie te leren kennen is een aanwinst voor Zeeland en genereert extra
bestedingen, aldus gedeputeerde Carla Schönknecht. In de gemeente Veere en
Noord-Beveland is de pas ook voor inwoners verkrijgbaar bij de VVV.
REALISATIE
De ZeelandPas is een project van Economische
Impuls Zeeland, VVV Zeeland, NHTV en Kenniscentrum Kusttoerisme. Het project is
onder andere mogelijk gemaakt door de
Provincie Zeeland, het Ministerie van
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Gezamenlijke Ondernemers
Noord-Beveland, Stichting Schouwen-Duiveland Pas, Federatie Ondernemersverenigingen
Veere en de gemeenten Noord-Beveland, Veere en Schouwen-Duiveland.
Meer informatie over de ZeelandPas is
te vinden op www.zeelandpas.nl
Op de foto: Carla Schönknecht
(midden), Piet de Putter (rechts) en René Molenaar (links) met de verschillende
regiopassen (foto: Anda van Riet).
Op zaterdag 7 juni 2014 kun je
genieten van champagne in de duinen en op het strand van De Panne. Vanaf 11.00
uur kan men deelnemen aan een unieke culinaire en muzikale champagnewandeling
van ongeveer 9 km.
Toerisme De Panne organiseert
in samenwerking met
Champagne Selosse-Pajon
&
Champagne Didier Ducos
een unieke champagnewandeling langs duin en strand. De
wandeling loopt doorheen De Panne en onderweg kun je genieten van verschillende
gerechten, telkens geserveerd met gepaste champagne.
Deelnemen kost 60 euro all-in. Kaarten zijn te koop bij
Toerisme De Panne en via www.depanne.be/champagne tot en met 15 mei.
Het programma:
·Aperitief
Champagne met hapjes in Duinpark Kykhill.
·Wandeling
doorheen de Dumontwijk en op het strand
·Voorgerecht
met vis met zicht op zee aan het Canadezenplein
·Wandeling
doorheen de Houtsaegerduinen
·Hoofdgerecht
met vlees aan de Oosthoek
·Wandeling
doorheen de Oosthoekduinen
·Kaasbordje
in Bezoekerscentrum De Nachtegaal
·Nagerecht
en after party in het Gemeentehuis van De Panne
Ruim 70
journalisten uit België, Duitsland en Nederland genoten van de officiële
opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2014 in Zeeland. De
feestelijkheden werden ingezet met een tweedaagse persreis op Walcheren en
Schouwe-Duiveland waarbij de culinaire troeven van de regio onder de noemer Tour
de Culinair onder de loep werden genomen. Hoogtepunt was de opening
door Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.
Willen met meer
of minder kreeft? Was de openingszin naar de ruim 450 gasten toe. Het
antwoord deed de luxetent op zijn grondvesten daveren: MEER. Voorzitter Luit Ezinga
doelde hiermee op de staalslakken problematiek rondom de dijkversterking van
Rijkswaterstaat. Met deze vorm van dijkversterking krijgen de kreeften
uit de Oosterschelde, Veerse Meer en de Grevelingen geen gelegenheid meer om in
de winterperiode zich in de holen en gaten van de dijken te verschuilen, met
als gevolg dat de kreeftenpopulatie negatief zal worden beïnvloed, aldus de
kreeftenvissers.
EERSTE
OOSTERSCHELDEKREEFT
Alfons
Schuhbeck (bekend van de Duitse televisie) heeft als eregast de eerste
Oosterscheldekreeft van het seizoen 2014 in ontvangst mogen nemen.
Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek heeft met zijn boot de MS3, de eerste fuiken
gelicht met daarin twee Oosterscheldekreeften. Hij kreeg hierbij assistentie
van de Ambassadrice van Kosovo, mevrouw Vjosa Dobruna, Ambassadeur van Albanië,
Gazmend Barbullushi, Ambassadeur der Nederlanden te Brussel, Henne Schuwer en
de Consul-Generaal der Nederlanden te Antwerpen, Gert Heijkoop.
GOEDE
DOEL
De eerste
kreeft is door de kreeftenvismijn uit Colijnsplaat met een reddingsboot van
KNRM opgehaald, om voor het goede doel KiKa te veilen. KiKa staat voor het werven
van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van
kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere
kwaliteit van leven op latere leeftijd. De veilingmeester was Michael Boogerd,
één van de beste wielrenners die Nederland kent. De veiling bracht 20.000
euro op.
De tweede
gevangen Oosterscheldekreeft werd door Alfons Schuhbeck aan chef-kok
Maurice Mulder van restaurant De Oesterbeurs uit Yerseke overhandigd om in de
kombuis te bereiden.
Volgens de
Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen
veel beter zijn in vergelijking met voorgaande jaren. De zachte winter en de
relatief hoge temperaturen in het vroege voorjaar zijn daar debet aan. Het
kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot
en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in
de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is
deze ook na 15 juli nog te nuttigen. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen
kreeften meer aan wal brengen.
ZEEUWS
KEURMERK
Zeeland heeft
vandaag ook een keurmerk voor erkende streekproducten geïntroduceerd: Zeker
Zeeuws Streekproduct. In totaal zijn de eerste twaalf certificaten voor
culinaire producten van land en uit zee uitgereikt, waaronder één voor de
Oosterscheldekreeft. Met deze erkenning krijgen alle producten met het Zeeuwse
keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Streekproduct van Stichting
Streekeigen Producten Nederland.
KRING VAN DE OOSTERSCHELDEKREEFT
Een exclusief
product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal
gerenommeerde restaurants uit Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in
de Kring van de Oosterscheldekreeft. Deze restaurants bieden een speciaal
3-gangenmenu aan tegen de prijs van 59,50 euro: Strandrestaurant Our Seaside in
Renesse, Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs, Brasserie Maritime in
Zierikzee, Restaurant De Etage in Bruinisse, Vis aan de Markt in Scherpenisse,
Restaurant De Stadsschuur in Goes, Restaurant Oesterbeurs in Yerseke, Auberge
De Kampveerse Toren in Veere, Auberge des Moules in Philippine en T
Vlasbloemken in Koewacht.
KREEFTWIJN
Elk jaar kiest
een college van wijnkenners en sommeliers voor een specifieke wijn bij de
kreeft. Dit jaar ging de keuze naar een wijn uit het Spaanse gebied Do Terra
Alta, 100% Garnaxta, een levendige wijn met lichte tonen van geroosterde noten
en zoete ananas. Kortom: een perfect huwelijk. De wijn met het kreeftenetiket
ontworpen door Marjolein Innemée is exclusief verkrijgbaar bij restaurants die
zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft. Importeur is
wijnhandel De Coninck Wines uit Scherpenisse. Voor meer informatie zie www.deconinckwines.nl
Het geheel van
de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen is een realisatie van
VVV Zeeland in samenwerking met Junction Communication uit Wilhelminadorp, met
respectievelijk Sonja van der Voet en Balth Roessingh als drijvende krachten.
Buro
Scanbrit, voorheen Buro Scandinavia en Buro Britain, is de vakantiespecialist
naar Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland, Groenland, Spitsbergen,
Engeland, Schotland, Wales, Kanaaleilanden en Ierland.
Hierbij
een greep uit de vele interessante aanbiedingen
Scandinavië In Scandinavië biedt Buro Scanbrit een aantal nieuwe
rondreizen, waaronder Dania met
bezoek aan de drie hoofdsteden Kopenhagen, Oslo en Stockholm, vervoer onderling
met boot en trein. Maar ook Camilla (hotelrr combinatie Zweden en Denemarken),
Ulla (combinatiereis Zweden-Denemarken op basis van vakantiewoningen) en Halvar
(kampeerhuttenrondreis combinatie Zweden-Noorwegen) zijn nieuwe rondreizen.
Zweden Voor Zweden is dit jaar de vakantiewoningenrondreis Arvid
(Säfsen, Orsa, Idre) nieuw. Daarnaast zijn er een aantal oude reizen vernieuwd
met o.a. de overtocht Rostock Trelleborg zoals de Ylva, Sofia, Tommie, Gustav
en Ebba.
Verder geeft Buro
Snabrit in Zweden een aantal nieuwe accommodaties opgenomen zoals Lofsdalen,
Regenbogen Åhus, Regenbogen Monsterås, StayAt Appartementen in Lund en in
Stockholm en de Herrgård Möcklesnäs bij Almhult.
Noorwegen
Nieuwe rondreizen:
·Terje: fly&drive met
begin- en eindpunt Ålesund. Weekverblijf in het noordwestelijk deel van het
fjordengebied. Meest ruig en bijzonder met Geirangerfjord en Sunnmøre Alpen als
hoogtepunt.
·Zuidelijk Noorwegen
incl. Hurtigruten met eigen vervoer.
·Ole: mogelijkheid tot
uitbreiding met zuidelijke route (bus en trein).
Finland
Nieuwe rondreizen:
·Wildlife in Finland:
8-daagse rondreis langs diverse accommodaties. Deze nieuwe rondreis door
Finland is een schitterende natuurreis waarbij u ontdekt hoe afwisselend de
Finse landschappen zijn. U reist van de Botnische Golf door de Finse
taigabossen naar Karelië en komt langs diverse nationale parken die bekend
staan als de laatste wildernisgebieden van Europa.
·Parels van het Noorden:
8-daagse rondreis langs hotels. U maakt tijdens deze nieuwe rondreis per
Tallink Silja ferry kennis met enkele van de Scandinavische hoofd- en cultuursteden
én bezoekt de Baltische Staten.
Denemarken Nieuwe rondreizen
·Jens. Lijkt op de oude
Rikke. Er is een weekverblijf in het midden van de reis. Zeer geschikt voor
gezinnen met kinderen, aangezien er grote parken zijn inbegrepen met veel
faciliteiten.
·Bente: verblijf op
Seeland, Funen en Jutland. Dus een redelijk complete route door Denemarken.
·Ulf: deze reis kan nu
ook geboekt worden op basis van vakantiewoningen. Op alle parken zijn namelijk
nu ook huisjes beschikbaar van ca. 25 m2 met faciliteiten. De huisjes zijn op
alle parken ongeveer gelijk. Alle vakantiewoningen zijn ook los te boeken en
zijn toegevoegd op de Kampeerhuttenpagina van de Denemarken brochure (ze staan
niet in Scan ivm ruimtegebrek).
Nieuwe accommodaties:
·Danland Skagen. Helemaal
in het noorden van Jutland hebben we een nieuw park van Danland opgenomen. Het
is vooral geschikt voor stellen (zonder kinderen). Het type wat wij hebben
opgenomen is maar voor max. 2 personen. Ideaal te combineren wanneer men terug
komt uit Noorwegen.Danland Gudhjem. Gelegen op het Deense eiland Bornholm. In
de Scan gids staat deze accommodatie voorin in de gids als bouwsteen (inclusief
vervoer). Bornholm ligt onder Zuid-Zweden, dus ideaal op doorreis naar/uit
Zweden. In de Denemarken gids staat deze accommodatie los beschreven.
Ferry Færgen
·Nieuw dit jaar is de
samenwerking met ferrymaatschappij Færgen. Vanuit Sassnitz (Duitsland), Køge
(Denemarken) en Ystad (Zweden) vaart er dagelijks een boot naar Rønne (op
Bornholm).
IJsland
Nu voor het eerst een
jaarbrochure. Dus alle seizoenen komen aan bod en er kan al geboekt worden voor
winter 2014/ 2015.
7 nieuwe excursies erbij. Dus van
14 excursies naar 21.
Nu ook korte vakanties in de nieuwe
brochure.
Nieuwe
rondreis Birna: 9-daagse rondreis langs hotels en boerderijen. Deze rondreis
richt zich helemaal op het afgelegen westen van IJsland, waar u Snæfellsnes
Peninsula en de Westfjorden bezoekt.
Engeland
·uitbreiding
wigwams/kamperen in Engeland nu ook in Zuidwest-Engeland
·uitbreiding Hoseasons
product, vnl. in Zuidwest-Engeland en ook East Anglia
·nieuwe combireis
Zuid-Engeland en Kanaaleilanden
·nieuwebouwstenen: wandelen langs het South West
Coast Path, fietsen door Yorkshire en twee pakketjes gericht op
cultureel/historisch Engeland (één in Cornwall en één in Kent)
Schotland
3 nieuwe
excursies.
5 nieuwe
bouwstenen.
Homecoming pagina
= nieuw. Informatie over homecoming in 2014.
·8 nieuwe hotels
opgenomen in het programma
4 nieuwe vakantiewoningen
opgenomen in het programma.
2 paginas met
bijzondere accommodaties. O.a. een wigwam, lodge en kasteel.
Nieuwe rondreizen:
Brodie:
10-daagse rondreis langs diverse accommodaties. Dit is een unieke rondreis,
waarin u afwisselend overnacht in een gemoedelijke B&B of Inn, dan weer in
een sfeervol hotel, en zelfs in een echt Schots kasteel.
Islay:
11-daagse rondreis langs hotels of B&B´s. Ontdek de rijke cultuur van de
Schotse eilanden met hun ongerepte natuur, overvriendelijke bevolking en een
wereld vol magie en mystiek!
Boyd:
13/14-daagse rondreis langs stacaravans. Deze verrassende, nieuwe gezinsreis
begint in het hart van het beroemde Lake District in Noord-Engeland en
vervolgens rijdt u naar het nog onontdekte, prachtige zuidwesten van Schotland.
Keane:
17-daagse rondreis langs vakantiewoningen. Deze nieuwe rondreis brengt u naar
de Keltische uithoeken van Groot-Brittannië. U verblijft op vier verschillende
vakantieparken, gelegen in het bergachtige Noord-Wales, aan de ruige Ierse
westkust en in de beboste heuvels bij de kust van het Schotse Ayrshire.
Iain:
17-daagse rondreis langs stacaravans. Deze gezinsreis brengt u van de westkust
van Schotland naar de prachtige Schotse Hooglanden. U verblijft in een
comfortabele stacaravan op vier verschillende vakantieparken met faciliteiten
en vertier voor jong en oud.
Ierland
Voor Ierland zijn
er dit jaar een aantal nieuwe rondreizen zoals de vakantiewoningenrondreis
Maitilda
(Glendalough,
Killarney, Clifden) en een combinatie Schotland, Noord Ierland en Wales, de rondreis
Keane langs
vakantiewoningen.
Daarnaast zijn er 8
nieuwe korte vakanties naar Ierland die gaan naar de Wild Atlantic Way, die van
Kinsale tot aan Malin head loopt. Langs deze route zijn vele bezienswaardigheden
en is de kustroute in zijn geheel bewegwijzerd. Deze korte vakanties zijn ook
samen te combineren tot een langere vakantie. Ze zijn samengesteld op basis van
B&Bs en hotels.
Kanaaleilanden Op de Kanaaleilanden zijn een aantal nieuwe activiteiten te
boeken, waaronder kanoën op Guernsey. Men kan nu ook met de boot naar Alderney
en bij de zeilvakanties biedt Buro Scanbrit nu ook een reis aan waarbij zeilers
met hun eigen jacht mee kunnen varen (armadazeilen/flotillezeilen).
Wie de overtocht met P&O Ferries van Zeebrugge naar
het Briste Hull maakt kan in de komende weken en in het voor- en najaar genieten van een
whisky proeverij op tafel gezet door Filip Verleye (Belgian Whisky Ambassador 2007 & 2009) en Eric Vermeire (Belgian Whisky Ambassador 2013) uit Houthulst en Marc
Vandenberge, twee doorgewinterde whiskykenners van het zuiverste ras.
Deze mini-cruises van P&O Ferries zijn een uniek kans om in alle
gezelligheid kennis te maken met een van de edelste dranken op deze aardbol,
zegt het West-Vlaamse duo met de breedst mogelijk glimlach.
Filip Verleye en Eric Vermeire zijn vier handen op één
buik en zijn gebeten door het Schotse vocht. Tijdens een van onze
whiskyproeverijen kwamen we op het idee om de proeven eens voor te stellen aan
de rederij P&O Ferries, die dagelijks de plas oversteken met aan boord heel
wat volk dat via Hull doortrekt naar Wales en of Schotland. De overtocht laat
ons toe om makkelijk een uurtje uit te trekken, zowel heen als terug, de
geïnteresseerden kennis te laten maken met de geneugten van de whisky. Onze tastings bestaan uit een verrijkende maar
zeer luchtige uiteenzetting. Er wordt gefocust op exclusieve single malts uit
Schotland, hét whiskyland bij uitstek, vertelt het levenslustige duo.
WHISKY IN KLARE TAAL
De twee West-Vlamingen hebben in tussen al heel wat vaarten
en proeverijen achter de rug en kijken met veel genoegen terug op hun
belevenissen. Bij elke overtocht kunnen we rekenen op 60 tot 100 man, die we
verdelen in twee groepen om het gezellig te maken en iedereen aan bod te laten
komen die vragen wil stellen over alles wat men over whisky. We maken het zeer
eenvoudig en verstaanbaar, pakken niet uit met stadhuiswoorden zodat iedereen
meteen weet waarover het gaat. De materie whisky is al ingewikkeld genoeg, want
net als met wijn kan men er dagenlang over discussiëren . Wat is whisky, hoe
wordt het gemaakt, alcoholgehalte, soorten, productie- en rijpingsproces,
botteling en uiteraard degusteren, stelt Marc Vandenberghe die in 2007 en 2009 de prestigieuze titel Whisky Ambassador for Belgium in de wacht
sleepte.
LEERRIJKE ERVARING
De sfeer aan boord zit er meteen in. De uiteenzetting van Eric Vermeire is op mensenmaat geschreven. Geen hoogdravende onverstaanbare
technische termen, maar klare taal. Steeds gek op alles wat lekker is weet
Jeffrey Lowyck uit Oostende meteen te bevestigen: Dit is top. De overtocht
begint meteen met een proeverij waarbij spreker start met een reeks goede
whiskys met daarbij Glenlivet, Tormore, Aberlour en Bowmore Surf. Tijdens de
terugtocht was het genieten van een Glenfiddich Rich Oak 14 jaar, een
Dalwhinnie 15 jaar, een Glenrothes Robur Reserve om te eindigen met een
sublieme Laphroaig 10 jaar met als toetje wat summiere geschiedenis en welke
toepassingen de whisky kan krijgen bij het bereiden van gastronomische
schotels. Whisky en gerecht, er is heel wat mee te beginnen en zorgt voor
spectaculaire gerechten.
P&O MINICRUISE
In het voorjaar is een nieuwe reeks Zeebrugge Hull Zeebrugge gepland met vertrek op 21 maart, 11 april en 9 mei. In het najaar is het genieten met vertrek op 26 september, 17 oktober, 14 november en 5 december 2014. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge om 19 uur en is terug op zondag om 9 uur.
De rederij P&O Ferries biedt voor deze gelegenheid een all-in prijs aan van
195 euro per persoon, omvattend: de nachtelijke overtocht heen en terug in een
2-persoons inside cabin (met douche en toilet); een heerlijk 5-gangen
buffetdiner, zowel op de heen- als de terugreis; een verkwikkend Engels
ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis; een whiskyproeverij op de heenreis
én op de terugreis; indien gewenst een transfer heen en terug van de P&O-terminal
in Hull naar York of naar Hull. De wagen kan men op de gratis beschermde
parkeerhaven in Zeebrugge kwijt. Meer info: www.POferries.be en 070 70 77 71.
Wilt u even weg uit de drukte en genieten van een
stevige wandeling op het strand van Oostende? Kies dan voor een midweek
citytrip om uw batterijen op te laden. U geniet 4 nachten lang van een zalige
saunabeurt en een gezond uitgebreid ontbijtbuffet
MIDWEEK SPECIAL
·4 nachten
in een kamertype naar keuze
·elke
ochtend uitgebreid ontbijtbuffet
·gebruik
van sauna en solarium tijdens uw verblijf
Prijs
voor 1 persoon 260 euro
Prijs voor 2 personen 280 euro
Exclusief toeristenbelasting 2,12 euro per nacht
Geldig
voor aankomsten op zondag of maandag tijdens het laag seizoen (niet juli-aug)
Aantal kamers voor deze actie is beperkt dus wees er snel bij.
198
EURO ACTIE
Ook dit
jaar stellen we u graag opnieuw onze populaire198 EURO ACTIE voor.
·2 nachten
met ontbijtbuffet
·op de
1ste ochtend een glaasje CAVA bij het ontbijt
·op de
1ste avond een 4 gangen diner in een nabijgelegen restaurant
·tijdens
uw verblijf gratis gebruik van solarium en sauna
·flesje
BRU water op de kamer bij aankomst
Prijs
voor 2 personen: 198 euro
Bij aankomst op vrijdag of zaterdag: prijs voor 2 personen: 218 euro
Bij aankomst tussen 11/7 en 18/8/2014: prijs voor 2 personen: 238 euro
Exclusief toeristenbelasting 2,12 euro p/n
Geldig
van 1/4 t.e.m. 13/11/2014
Aantal kamers per dag is beperkt voor deze actie - reservatie enkel mogelijk
indien voldoende beschikbaarheid.
Men moet al decennia ergens op Mars of Jupiter verbleven
zijn om de Rat Mort niet te kennen. Sinds 1898 is Bal Rat Mort een vaste waarde
in Oostende, met belangstellenden tot ver buiten de landsgrenzen met interesse
van vooral de Britten, Duitsers en de Fransen die elk jaar in dichte drommen naar
Oostende afzakten om er HET FEEST VAN HET JAARmee te maken.
Elke jaar vindt het feest plaats onder een andere thema.
Dit jaar koos men voor BRASIL, voor de hand liggend met het wereldkampioenschap
voetbal aldaar. Meer nog, CHARLES EVENTS zet zijnschouders onder deze organisatie, in
samenwerking met Cercle Coaecilia, Toerisme Oostende, Kursaal Oostende en de
stad Oostende.
OOSTENDE IN VUUR EN VLAM
Organisator Alain Tournoy Charles Events spaarde tijd
noch moeite om het evenement uit te bouwen: Met een thema als BRASIL is dit
een uitgelezen kans om Oostende in vuur en vlam te zetten. Het wordt een
wisselende line-up van nationale en internationale artiesten, de een al beter
dan de andere. We brengen onder andere Mucho Gusto, een 30-koppige bonte mix
van Belgische en Cubaanse muzikanten die u mambo, merengue, samba en salsa van
de bovenste plank voorschotelen. Zeker niet te missen!
BRAZILIAANS BUFFET
Om dat alles te kunnen te verwerken van 22 uur, wacht in
de Delvaux zaal een VIP ROOM waar een Braziliaans Buffet (aan 30 euro) de
innerlijke mens versterkt. Randanimatie zorgt voor de onmiskenbare zwoele
Braziliaanse sfeer.
PROGRAMMA
INKOMHAL
Van 22 tot 24 uur: DJ Lewis Robinson
DELVAUX ZAAL (VIP Room)
Van 20 tot 22 uur: Braziliaans buffet
Van 23 tot 24 uur: The Sphinx Orchestra
MAIN ROOM (Erehal)
Van 22 tot 23 uur: Carnavalsparade
Van 23 tot 24 uur: DJ Crazy Sir G
Middernacht tot 1.30 u. : Mucho Gusto
Om 1.30 uur: Bekendmaking winnaar MASKERWEDSTRIJD
Van 1.20 tot 2 uur: DJ Crazy Sir G
Van 2 tot 3.30 uur: Buscemi ft Squadra Bossa
Van 3.30 tot 4 uur: DJ Crazy Sir G
TICKETS BAL RAT MORT
Er zijn diverse fomules met heel wat mogelijkheden die
ervoor zorgen dat BAL RAT MORT een onvergetelijke avond wordt.