Genieten met Fillip Verleye & Eric Vermeire
Whisky proeven op de golven
Wie de overtocht met P&O Ferries van Zeebrugge naar
het Briste Hull maakt kan in de komende weken en in het voor- en najaar genieten van een
whisky proeverij op tafel gezet door Filip Verleye (Belgian Whisky Ambassador 2007 & 2009) en Eric Vermeire (Belgian Whisky Ambassador 2013) uit Houthulst en Marc
Vandenberge, twee doorgewinterde whiskykenners van het zuiverste ras.
Deze mini-cruises van P&O Ferries zijn een uniek kans om in alle
gezelligheid kennis te maken met een van de edelste dranken op deze aardbol,
zegt het West-Vlaamse duo met de breedst mogelijk glimlach.
Filip Verleye en Eric Vermeire zijn vier handen op één
buik en zijn gebeten door het Schotse vocht. Tijdens een van onze
whiskyproeverijen kwamen we op het idee om de proeven eens voor te stellen aan
de rederij P&O Ferries, die dagelijks de plas oversteken met aan boord heel
wat volk dat via Hull doortrekt naar Wales en of Schotland. De overtocht laat
ons toe om makkelijk een uurtje uit te trekken, zowel heen als terug, de
geïnteresseerden kennis te laten maken met de geneugten van de whisky. Onze tastings bestaan uit een verrijkende maar
zeer luchtige uiteenzetting. Er wordt gefocust op exclusieve single malts uit
Schotland, hét whiskyland bij uitstek, vertelt het levenslustige duo.
WHISKY IN KLARE TAAL
De twee West-Vlamingen hebben in tussen al heel wat vaarten
en proeverijen achter de rug en kijken met veel genoegen terug op hun
belevenissen. Bij elke overtocht kunnen we rekenen op 60 tot 100 man, die we
verdelen in twee groepen om het gezellig te maken en iedereen aan bod te laten
komen die vragen wil stellen over alles wat men over whisky. We maken het zeer
eenvoudig en verstaanbaar, pakken niet uit met stadhuiswoorden zodat iedereen
meteen weet waarover het gaat. De materie whisky is al ingewikkeld genoeg, want
net als met wijn kan men er dagenlang over discussiëren . Wat is whisky, hoe
wordt het gemaakt, alcoholgehalte, soorten, productie- en rijpingsproces,
botteling en uiteraard degusteren, stelt Marc Vandenberghe die in 2007 en 2009 de prestigieuze titel Whisky Ambassador for Belgium in de wacht
sleepte.
LEERRIJKE ERVARING
De sfeer aan boord zit er meteen in. De uiteenzetting van Eric Vermeire is op mensenmaat geschreven. Geen hoogdravende onverstaanbare
technische termen, maar klare taal. Steeds gek op alles wat lekker is weet
Jeffrey Lowyck uit Oostende meteen te bevestigen: Dit is top. De overtocht
begint meteen met een proeverij waarbij spreker start met een reeks goede
whiskys met daarbij Glenlivet, Tormore, Aberlour en Bowmore Surf. Tijdens de
terugtocht was het genieten van een Glenfiddich Rich Oak 14 jaar, een
Dalwhinnie 15 jaar, een Glenrothes Robur Reserve om te eindigen met een
sublieme Laphroaig 10 jaar met als toetje wat summiere geschiedenis en welke
toepassingen de whisky kan krijgen bij het bereiden van gastronomische
schotels. Whisky en gerecht, er is heel wat mee te beginnen en zorgt voor
spectaculaire gerechten.
P&O MINICRUISE
In het voorjaar is een nieuwe reeks Zeebrugge Hull Zeebrugge gepland met vertrek op 21 maart, 11 april en 9 mei. In het najaar is het genieten met vertrek op 26 september, 17 oktober, 14 november en 5 december 2014. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge om 19 uur en is terug op zondag om 9 uur.
De rederij P&O Ferries biedt voor deze gelegenheid een all-in prijs aan van
195 euro per persoon, omvattend: de nachtelijke overtocht heen en terug in een
2-persoons inside cabin (met douche en toilet); een heerlijk 5-gangen
buffetdiner, zowel op de heen- als de terugreis; een verkwikkend Engels
ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis; een whiskyproeverij op de heenreis
én op de terugreis; indien gewenst een transfer heen en terug van de P&O-terminal
in Hull naar York of naar Hull. De wagen kan men op de gratis beschermde
parkeerhaven in Zeebrugge kwijt. Meer info: www.POferries.be en 070 70 77 71.
(Georges
Keters)

|