GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-06-2014
Sprookjes in het zand in Oostende
Sand Magic Disney arrangement in
ACCES HOTEL Oostende
Artiesten
uit de hele wereld creëren een sprookjeswereld in zand, geïnspireerd op
bekende attracties van Disneyland® Paris, met de meest geliefde en
fantasierijke figuren van Disney in de hoofdrollen.
Op het
Groot Strand van Oostende omkadert een metershoge zandarena een
uitzonderlijke tentoonstelling van zandsculpturen. Niet minder dan 6.000 ton
zand of 200 vrachtwagens speciaal aangevoerd sculpteerzand worden verwerkt
tot een beeldengalerij van ruim 150 sculpturen van 2 tot 12 meter hoog op
circa 8.000 m² strand.
Rondom
het Kasteel van Doornroosje rijzen artistieke interpretaties op van de
gekendste attracties van het park, Disneyfiguren en de gloednieuwe attractie
Ratatouille : LAventure Totalement Toquée de Rémy !
Disneyland®Paris
Sand Magic vindt plaats op het Groot Strand van Oostende, ter hoogte van het
Zeeheldenplein. Het festival is elke dag geopend vanaf zaterdag 28 juni tot
en met zondag 31 augustus 2014, van 10 tot 19 uur.
SAND MAGIC arrangement
·2 nachten in een
kamertype naar keuze (volgens beschikbaarheid)
·elke
ochtend ontbijtbuffet
·bij
aankomst pakketje zandkoekjes op de kamer
·toegangtickets
voor het SAND MAGIC ter waarde van 12 euro per persoon.
Prijs
voor 1 persoon: 170 euro
Prijs voor 2 personen: 220 euro
Prijs voor 2 personen + 1 kind jonger dan 6 jaar: 220 euro
Prijs voor 2 personen + 1 kind tussen 6 en 16 jaar: 280 euro
Geldig tot
en met 30 augustus 2014.
WEES ER
SNEL BIJ WANT HET AANTAL KAMERS VOOR DIT ARRANGEMENT IS BEPERKT PER DAG
Exclusief
toeristenbelasting 2,12 euro per nacht
Reservatie
tel 0032 59 804082 of per mail naar info@hotelacces
In Kortgene
hebben gedeputeerde Carla Schönknecht,
wethouder Piet de Putter en campingeigenaar Arjen Brinkman de aftrap gegeven
voor de ZeelandPas. Dit gebeurde tijdens een feestelijke lancering van de ZeelandPas
bij Camping de Paardekreek in Kortgene. De ZeelandPas is de digitale toeristenpas
voor gasten in Zeeland. Met deze pas kan de gast Zeeland ontdekken en besparen
op attracties, musea en andere belevingen.
REGIOPASSEN
Elke deelnemende regio in Zeeland
heeft zijn eigen ZeelandPas. Op Schouwen -Duiveland is dat de
SchouwenDuivelandPas, op Noord-Beveland de NoordBevelandPas en in de gemeente
Veere de VeerePas. Met de pas ontdekt men attracties, musea en andere belevenissen
en men krijgt korting of gratis extras. De pas geeft voordeel op het gebied van
cultuur, culinair en wellness, maar ook op sportieve activiteiten of
tijdens het shoppen.
ONTDEKKEN & BESPAREN
Met de ZeelandPas kunnen gasten
eenvoudig de regio ontdekken. Zo geeft de pas veel voordeel, via de website
zeelandpas.nl en de regiobrochure kan de gast precies zien welke acties en
ontdekkingen er op zijn pas beschikbaar zijn. De passen en daarbij behorende informatie
zijn verkrijgbaar bij verschillende accommodaties. In de gemeenten Veere en Noord-Beveland
is de pas tevens verkrijgbaar bij de VVV. De pashouder kan van acties gebruik
maken op vertoon van zijn pas.
Ondernemers die deelnemen zijn
herkenbaar aan de ZeelandPas-poster, een balie display en een raamsticker. Een
actueel overzicht van de activiteiten is te vinden op de website
De pas geeft verschillende voordelen
en nodigt de gast uit om heel Zeeland te ontdekken. Deze unieke manier om de
provincie te leren kennen is een aanwinst voor Zeeland en genereert extra
bestedingen, aldus gedeputeerde Carla Schönknecht. In de gemeente Veere en
Noord-Beveland is de pas ook voor inwoners verkrijgbaar bij de VVV.
REALISATIE
De ZeelandPas is een project van Economische
Impuls Zeeland, VVV Zeeland, NHTV en Kenniscentrum Kusttoerisme. Het project is
onder andere mogelijk gemaakt door de
Provincie Zeeland, het Ministerie van
Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Gezamenlijke Ondernemers
Noord-Beveland, Stichting Schouwen-Duiveland Pas, Federatie Ondernemersverenigingen
Veere en de gemeenten Noord-Beveland, Veere en Schouwen-Duiveland.
Meer informatie over de ZeelandPas is
te vinden op www.zeelandpas.nl
Op de foto: Carla Schönknecht
(midden), Piet de Putter (rechts) en René Molenaar (links) met de verschillende
regiopassen (foto: Anda van Riet).
Op zaterdag 7 juni 2014 kun je
genieten van champagne in de duinen en op het strand van De Panne. Vanaf 11.00
uur kan men deelnemen aan een unieke culinaire en muzikale champagnewandeling
van ongeveer 9 km.
Toerisme De Panne organiseert
in samenwerking met
Champagne Selosse-Pajon
&
Champagne Didier Ducos
een unieke champagnewandeling langs duin en strand. De
wandeling loopt doorheen De Panne en onderweg kun je genieten van verschillende
gerechten, telkens geserveerd met gepaste champagne.
Deelnemen kost 60 euro all-in. Kaarten zijn te koop bij
Toerisme De Panne en via www.depanne.be/champagne tot en met 15 mei.
Het programma:
·Aperitief
Champagne met hapjes in Duinpark Kykhill.
·Wandeling
doorheen de Dumontwijk en op het strand
·Voorgerecht
met vis met zicht op zee aan het Canadezenplein
·Wandeling
doorheen de Houtsaegerduinen
·Hoofdgerecht
met vlees aan de Oosthoek
·Wandeling
doorheen de Oosthoekduinen
·Kaasbordje
in Bezoekerscentrum De Nachtegaal
·Nagerecht
en after party in het Gemeentehuis van De Panne
Ruim 70
journalisten uit België, Duitsland en Nederland genoten van de officiële
opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2014 in Zeeland. De
feestelijkheden werden ingezet met een tweedaagse persreis op Walcheren en
Schouwe-Duiveland waarbij de culinaire troeven van de regio onder de noemer Tour
de Culinair onder de loep werden genomen. Hoogtepunt was de opening
door Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.
Willen met meer
of minder kreeft? Was de openingszin naar de ruim 450 gasten toe. Het
antwoord deed de luxetent op zijn grondvesten daveren: MEER. Voorzitter Luit Ezinga
doelde hiermee op de staalslakken problematiek rondom de dijkversterking van
Rijkswaterstaat. Met deze vorm van dijkversterking krijgen de kreeften
uit de Oosterschelde, Veerse Meer en de Grevelingen geen gelegenheid meer om in
de winterperiode zich in de holen en gaten van de dijken te verschuilen, met
als gevolg dat de kreeftenpopulatie negatief zal worden beïnvloed, aldus de
kreeftenvissers.
EERSTE
OOSTERSCHELDEKREEFT
Alfons
Schuhbeck (bekend van de Duitse televisie) heeft als eregast de eerste
Oosterscheldekreeft van het seizoen 2014 in ontvangst mogen nemen.
Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek heeft met zijn boot de MS3, de eerste fuiken
gelicht met daarin twee Oosterscheldekreeften. Hij kreeg hierbij assistentie
van de Ambassadrice van Kosovo, mevrouw Vjosa Dobruna, Ambassadeur van Albanië,
Gazmend Barbullushi, Ambassadeur der Nederlanden te Brussel, Henne Schuwer en
de Consul-Generaal der Nederlanden te Antwerpen, Gert Heijkoop.
GOEDE
DOEL
De eerste
kreeft is door de kreeftenvismijn uit Colijnsplaat met een reddingsboot van
KNRM opgehaald, om voor het goede doel KiKa te veilen. KiKa staat voor het werven
van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van
kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere
kwaliteit van leven op latere leeftijd. De veilingmeester was Michael Boogerd,
één van de beste wielrenners die Nederland kent. De veiling bracht 20.000
euro op.
De tweede
gevangen Oosterscheldekreeft werd door Alfons Schuhbeck aan chef-kok
Maurice Mulder van restaurant De Oesterbeurs uit Yerseke overhandigd om in de
kombuis te bereiden.
Volgens de
Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen
veel beter zijn in vergelijking met voorgaande jaren. De zachte winter en de
relatief hoge temperaturen in het vroege voorjaar zijn daar debet aan. Het
kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot
en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in
de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is
deze ook na 15 juli nog te nuttigen. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen
kreeften meer aan wal brengen.
ZEEUWS
KEURMERK
Zeeland heeft
vandaag ook een keurmerk voor erkende streekproducten geïntroduceerd: Zeker
Zeeuws Streekproduct. In totaal zijn de eerste twaalf certificaten voor
culinaire producten van land en uit zee uitgereikt, waaronder één voor de
Oosterscheldekreeft. Met deze erkenning krijgen alle producten met het Zeeuwse
keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Streekproduct van Stichting
Streekeigen Producten Nederland.
KRING VAN DE OOSTERSCHELDEKREEFT
Een exclusief
product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal
gerenommeerde restaurants uit Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in
de Kring van de Oosterscheldekreeft. Deze restaurants bieden een speciaal
3-gangenmenu aan tegen de prijs van 59,50 euro: Strandrestaurant Our Seaside in
Renesse, Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs, Brasserie Maritime in
Zierikzee, Restaurant De Etage in Bruinisse, Vis aan de Markt in Scherpenisse,
Restaurant De Stadsschuur in Goes, Restaurant Oesterbeurs in Yerseke, Auberge
De Kampveerse Toren in Veere, Auberge des Moules in Philippine en T
Vlasbloemken in Koewacht.
KREEFTWIJN
Elk jaar kiest
een college van wijnkenners en sommeliers voor een specifieke wijn bij de
kreeft. Dit jaar ging de keuze naar een wijn uit het Spaanse gebied Do Terra
Alta, 100% Garnaxta, een levendige wijn met lichte tonen van geroosterde noten
en zoete ananas. Kortom: een perfect huwelijk. De wijn met het kreeftenetiket
ontworpen door Marjolein Innemée is exclusief verkrijgbaar bij restaurants die
zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft. Importeur is
wijnhandel De Coninck Wines uit Scherpenisse. Voor meer informatie zie www.deconinckwines.nl
Het geheel van
de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen is een realisatie van
VVV Zeeland in samenwerking met Junction Communication uit Wilhelminadorp, met
respectievelijk Sonja van der Voet en Balth Roessingh als drijvende krachten.
Buro
Scanbrit, voorheen Buro Scandinavia en Buro Britain, is de vakantiespecialist
naar Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland, Groenland, Spitsbergen,
Engeland, Schotland, Wales, Kanaaleilanden en Ierland.
Hierbij
een greep uit de vele interessante aanbiedingen
Scandinavië In Scandinavië biedt Buro Scanbrit een aantal nieuwe
rondreizen, waaronder Dania met
bezoek aan de drie hoofdsteden Kopenhagen, Oslo en Stockholm, vervoer onderling
met boot en trein. Maar ook Camilla (hotelrr combinatie Zweden en Denemarken),
Ulla (combinatiereis Zweden-Denemarken op basis van vakantiewoningen) en Halvar
(kampeerhuttenrondreis combinatie Zweden-Noorwegen) zijn nieuwe rondreizen.
Zweden Voor Zweden is dit jaar de vakantiewoningenrondreis Arvid
(Säfsen, Orsa, Idre) nieuw. Daarnaast zijn er een aantal oude reizen vernieuwd
met o.a. de overtocht Rostock Trelleborg zoals de Ylva, Sofia, Tommie, Gustav
en Ebba.
Verder geeft Buro
Snabrit in Zweden een aantal nieuwe accommodaties opgenomen zoals Lofsdalen,
Regenbogen Åhus, Regenbogen Monsterås, StayAt Appartementen in Lund en in
Stockholm en de Herrgård Möcklesnäs bij Almhult.
Noorwegen
Nieuwe rondreizen:
·Terje: fly&drive met
begin- en eindpunt Ålesund. Weekverblijf in het noordwestelijk deel van het
fjordengebied. Meest ruig en bijzonder met Geirangerfjord en Sunnmøre Alpen als
hoogtepunt.
·Zuidelijk Noorwegen
incl. Hurtigruten met eigen vervoer.
·Ole: mogelijkheid tot
uitbreiding met zuidelijke route (bus en trein).
Finland
Nieuwe rondreizen:
·Wildlife in Finland:
8-daagse rondreis langs diverse accommodaties. Deze nieuwe rondreis door
Finland is een schitterende natuurreis waarbij u ontdekt hoe afwisselend de
Finse landschappen zijn. U reist van de Botnische Golf door de Finse
taigabossen naar Karelië en komt langs diverse nationale parken die bekend
staan als de laatste wildernisgebieden van Europa.
·Parels van het Noorden:
8-daagse rondreis langs hotels. U maakt tijdens deze nieuwe rondreis per
Tallink Silja ferry kennis met enkele van de Scandinavische hoofd- en cultuursteden
én bezoekt de Baltische Staten.
Denemarken Nieuwe rondreizen
·Jens. Lijkt op de oude
Rikke. Er is een weekverblijf in het midden van de reis. Zeer geschikt voor
gezinnen met kinderen, aangezien er grote parken zijn inbegrepen met veel
faciliteiten.
·Bente: verblijf op
Seeland, Funen en Jutland. Dus een redelijk complete route door Denemarken.
·Ulf: deze reis kan nu
ook geboekt worden op basis van vakantiewoningen. Op alle parken zijn namelijk
nu ook huisjes beschikbaar van ca. 25 m2 met faciliteiten. De huisjes zijn op
alle parken ongeveer gelijk. Alle vakantiewoningen zijn ook los te boeken en
zijn toegevoegd op de Kampeerhuttenpagina van de Denemarken brochure (ze staan
niet in Scan ivm ruimtegebrek).
Nieuwe accommodaties:
·Danland Skagen. Helemaal
in het noorden van Jutland hebben we een nieuw park van Danland opgenomen. Het
is vooral geschikt voor stellen (zonder kinderen). Het type wat wij hebben
opgenomen is maar voor max. 2 personen. Ideaal te combineren wanneer men terug
komt uit Noorwegen.Danland Gudhjem. Gelegen op het Deense eiland Bornholm. In
de Scan gids staat deze accommodatie voorin in de gids als bouwsteen (inclusief
vervoer). Bornholm ligt onder Zuid-Zweden, dus ideaal op doorreis naar/uit
Zweden. In de Denemarken gids staat deze accommodatie los beschreven.
Ferry Færgen
·Nieuw dit jaar is de
samenwerking met ferrymaatschappij Færgen. Vanuit Sassnitz (Duitsland), Køge
(Denemarken) en Ystad (Zweden) vaart er dagelijks een boot naar Rønne (op
Bornholm).
IJsland
Nu voor het eerst een
jaarbrochure. Dus alle seizoenen komen aan bod en er kan al geboekt worden voor
winter 2014/ 2015.
7 nieuwe excursies erbij. Dus van
14 excursies naar 21.
Nu ook korte vakanties in de nieuwe
brochure.
Nieuwe
rondreis Birna: 9-daagse rondreis langs hotels en boerderijen. Deze rondreis
richt zich helemaal op het afgelegen westen van IJsland, waar u Snæfellsnes
Peninsula en de Westfjorden bezoekt.
Engeland
·uitbreiding
wigwams/kamperen in Engeland nu ook in Zuidwest-Engeland
·uitbreiding Hoseasons
product, vnl. in Zuidwest-Engeland en ook East Anglia
·nieuwe combireis
Zuid-Engeland en Kanaaleilanden
·nieuwebouwstenen: wandelen langs het South West
Coast Path, fietsen door Yorkshire en twee pakketjes gericht op
cultureel/historisch Engeland (één in Cornwall en één in Kent)
Schotland
3 nieuwe
excursies.
5 nieuwe
bouwstenen.
Homecoming pagina
= nieuw. Informatie over homecoming in 2014.
·8 nieuwe hotels
opgenomen in het programma
4 nieuwe vakantiewoningen
opgenomen in het programma.
2 paginas met
bijzondere accommodaties. O.a. een wigwam, lodge en kasteel.
Nieuwe rondreizen:
Brodie:
10-daagse rondreis langs diverse accommodaties. Dit is een unieke rondreis,
waarin u afwisselend overnacht in een gemoedelijke B&B of Inn, dan weer in
een sfeervol hotel, en zelfs in een echt Schots kasteel.
Islay:
11-daagse rondreis langs hotels of B&B´s. Ontdek de rijke cultuur van de
Schotse eilanden met hun ongerepte natuur, overvriendelijke bevolking en een
wereld vol magie en mystiek!
Boyd:
13/14-daagse rondreis langs stacaravans. Deze verrassende, nieuwe gezinsreis
begint in het hart van het beroemde Lake District in Noord-Engeland en
vervolgens rijdt u naar het nog onontdekte, prachtige zuidwesten van Schotland.
Keane:
17-daagse rondreis langs vakantiewoningen. Deze nieuwe rondreis brengt u naar
de Keltische uithoeken van Groot-Brittannië. U verblijft op vier verschillende
vakantieparken, gelegen in het bergachtige Noord-Wales, aan de ruige Ierse
westkust en in de beboste heuvels bij de kust van het Schotse Ayrshire.
Iain:
17-daagse rondreis langs stacaravans. Deze gezinsreis brengt u van de westkust
van Schotland naar de prachtige Schotse Hooglanden. U verblijft in een
comfortabele stacaravan op vier verschillende vakantieparken met faciliteiten
en vertier voor jong en oud.
Ierland
Voor Ierland zijn
er dit jaar een aantal nieuwe rondreizen zoals de vakantiewoningenrondreis
Maitilda
(Glendalough,
Killarney, Clifden) en een combinatie Schotland, Noord Ierland en Wales, de rondreis
Keane langs
vakantiewoningen.
Daarnaast zijn er 8
nieuwe korte vakanties naar Ierland die gaan naar de Wild Atlantic Way, die van
Kinsale tot aan Malin head loopt. Langs deze route zijn vele bezienswaardigheden
en is de kustroute in zijn geheel bewegwijzerd. Deze korte vakanties zijn ook
samen te combineren tot een langere vakantie. Ze zijn samengesteld op basis van
B&Bs en hotels.
Kanaaleilanden Op de Kanaaleilanden zijn een aantal nieuwe activiteiten te
boeken, waaronder kanoën op Guernsey. Men kan nu ook met de boot naar Alderney
en bij de zeilvakanties biedt Buro Scanbrit nu ook een reis aan waarbij zeilers
met hun eigen jacht mee kunnen varen (armadazeilen/flotillezeilen).
Wie de overtocht met P&O Ferries van Zeebrugge naar
het Briste Hull maakt kan in de komende weken en in het voor- en najaar genieten van een
whisky proeverij op tafel gezet door Filip Verleye (Belgian Whisky Ambassador 2007 & 2009) en Eric Vermeire (Belgian Whisky Ambassador 2013) uit Houthulst en Marc
Vandenberge, twee doorgewinterde whiskykenners van het zuiverste ras.
Deze mini-cruises van P&O Ferries zijn een uniek kans om in alle
gezelligheid kennis te maken met een van de edelste dranken op deze aardbol,
zegt het West-Vlaamse duo met de breedst mogelijk glimlach.
Filip Verleye en Eric Vermeire zijn vier handen op één
buik en zijn gebeten door het Schotse vocht. Tijdens een van onze
whiskyproeverijen kwamen we op het idee om de proeven eens voor te stellen aan
de rederij P&O Ferries, die dagelijks de plas oversteken met aan boord heel
wat volk dat via Hull doortrekt naar Wales en of Schotland. De overtocht laat
ons toe om makkelijk een uurtje uit te trekken, zowel heen als terug, de
geïnteresseerden kennis te laten maken met de geneugten van de whisky. Onze tastings bestaan uit een verrijkende maar
zeer luchtige uiteenzetting. Er wordt gefocust op exclusieve single malts uit
Schotland, hét whiskyland bij uitstek, vertelt het levenslustige duo.
WHISKY IN KLARE TAAL
De twee West-Vlamingen hebben in tussen al heel wat vaarten
en proeverijen achter de rug en kijken met veel genoegen terug op hun
belevenissen. Bij elke overtocht kunnen we rekenen op 60 tot 100 man, die we
verdelen in twee groepen om het gezellig te maken en iedereen aan bod te laten
komen die vragen wil stellen over alles wat men over whisky. We maken het zeer
eenvoudig en verstaanbaar, pakken niet uit met stadhuiswoorden zodat iedereen
meteen weet waarover het gaat. De materie whisky is al ingewikkeld genoeg, want
net als met wijn kan men er dagenlang over discussiëren . Wat is whisky, hoe
wordt het gemaakt, alcoholgehalte, soorten, productie- en rijpingsproces,
botteling en uiteraard degusteren, stelt Marc Vandenberghe die in 2007 en 2009 de prestigieuze titel Whisky Ambassador for Belgium in de wacht
sleepte.
LEERRIJKE ERVARING
De sfeer aan boord zit er meteen in. De uiteenzetting van Eric Vermeire is op mensenmaat geschreven. Geen hoogdravende onverstaanbare
technische termen, maar klare taal. Steeds gek op alles wat lekker is weet
Jeffrey Lowyck uit Oostende meteen te bevestigen: Dit is top. De overtocht
begint meteen met een proeverij waarbij spreker start met een reeks goede
whiskys met daarbij Glenlivet, Tormore, Aberlour en Bowmore Surf. Tijdens de
terugtocht was het genieten van een Glenfiddich Rich Oak 14 jaar, een
Dalwhinnie 15 jaar, een Glenrothes Robur Reserve om te eindigen met een
sublieme Laphroaig 10 jaar met als toetje wat summiere geschiedenis en welke
toepassingen de whisky kan krijgen bij het bereiden van gastronomische
schotels. Whisky en gerecht, er is heel wat mee te beginnen en zorgt voor
spectaculaire gerechten.
P&O MINICRUISE
In het voorjaar is een nieuwe reeks Zeebrugge Hull Zeebrugge gepland met vertrek op 21 maart, 11 april en 9 mei. In het najaar is het genieten met vertrek op 26 september, 17 oktober, 14 november en 5 december 2014. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge om 19 uur en is terug op zondag om 9 uur.
De rederij P&O Ferries biedt voor deze gelegenheid een all-in prijs aan van
195 euro per persoon, omvattend: de nachtelijke overtocht heen en terug in een
2-persoons inside cabin (met douche en toilet); een heerlijk 5-gangen
buffetdiner, zowel op de heen- als de terugreis; een verkwikkend Engels
ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis; een whiskyproeverij op de heenreis
én op de terugreis; indien gewenst een transfer heen en terug van de P&O-terminal
in Hull naar York of naar Hull. De wagen kan men op de gratis beschermde
parkeerhaven in Zeebrugge kwijt. Meer info: www.POferries.be en 070 70 77 71.
Wilt u even weg uit de drukte en genieten van een
stevige wandeling op het strand van Oostende? Kies dan voor een midweek
citytrip om uw batterijen op te laden. U geniet 4 nachten lang van een zalige
saunabeurt en een gezond uitgebreid ontbijtbuffet
MIDWEEK SPECIAL
·4 nachten
in een kamertype naar keuze
·elke
ochtend uitgebreid ontbijtbuffet
·gebruik
van sauna en solarium tijdens uw verblijf
Prijs
voor 1 persoon 260 euro
Prijs voor 2 personen 280 euro
Exclusief toeristenbelasting 2,12 euro per nacht
Geldig
voor aankomsten op zondag of maandag tijdens het laag seizoen (niet juli-aug)
Aantal kamers voor deze actie is beperkt dus wees er snel bij.
198
EURO ACTIE
Ook dit
jaar stellen we u graag opnieuw onze populaire198 EURO ACTIE voor.
·2 nachten
met ontbijtbuffet
·op de
1ste ochtend een glaasje CAVA bij het ontbijt
·op de
1ste avond een 4 gangen diner in een nabijgelegen restaurant
·tijdens
uw verblijf gratis gebruik van solarium en sauna
·flesje
BRU water op de kamer bij aankomst
Prijs
voor 2 personen: 198 euro
Bij aankomst op vrijdag of zaterdag: prijs voor 2 personen: 218 euro
Bij aankomst tussen 11/7 en 18/8/2014: prijs voor 2 personen: 238 euro
Exclusief toeristenbelasting 2,12 euro p/n
Geldig
van 1/4 t.e.m. 13/11/2014
Aantal kamers per dag is beperkt voor deze actie - reservatie enkel mogelijk
indien voldoende beschikbaarheid.
Men moet al decennia ergens op Mars of Jupiter verbleven
zijn om de Rat Mort niet te kennen. Sinds 1898 is Bal Rat Mort een vaste waarde
in Oostende, met belangstellenden tot ver buiten de landsgrenzen met interesse
van vooral de Britten, Duitsers en de Fransen die elk jaar in dichte drommen naar
Oostende afzakten om er HET FEEST VAN HET JAARmee te maken.
Elke jaar vindt het feest plaats onder een andere thema.
Dit jaar koos men voor BRASIL, voor de hand liggend met het wereldkampioenschap
voetbal aldaar. Meer nog, CHARLES EVENTS zet zijnschouders onder deze organisatie, in
samenwerking met Cercle Coaecilia, Toerisme Oostende, Kursaal Oostende en de
stad Oostende.
OOSTENDE IN VUUR EN VLAM
Organisator Alain Tournoy Charles Events spaarde tijd
noch moeite om het evenement uit te bouwen: Met een thema als BRASIL is dit
een uitgelezen kans om Oostende in vuur en vlam te zetten. Het wordt een
wisselende line-up van nationale en internationale artiesten, de een al beter
dan de andere. We brengen onder andere Mucho Gusto, een 30-koppige bonte mix
van Belgische en Cubaanse muzikanten die u mambo, merengue, samba en salsa van
de bovenste plank voorschotelen. Zeker niet te missen!
BRAZILIAANS BUFFET
Om dat alles te kunnen te verwerken van 22 uur, wacht in
de Delvaux zaal een VIP ROOM waar een Braziliaans Buffet (aan 30 euro) de
innerlijke mens versterkt. Randanimatie zorgt voor de onmiskenbare zwoele
Braziliaanse sfeer.
PROGRAMMA
INKOMHAL
Van 22 tot 24 uur: DJ Lewis Robinson
DELVAUX ZAAL (VIP Room)
Van 20 tot 22 uur: Braziliaans buffet
Van 23 tot 24 uur: The Sphinx Orchestra
MAIN ROOM (Erehal)
Van 22 tot 23 uur: Carnavalsparade
Van 23 tot 24 uur: DJ Crazy Sir G
Middernacht tot 1.30 u. : Mucho Gusto
Om 1.30 uur: Bekendmaking winnaar MASKERWEDSTRIJD
Van 1.20 tot 2 uur: DJ Crazy Sir G
Van 2 tot 3.30 uur: Buscemi ft Squadra Bossa
Van 3.30 tot 4 uur: DJ Crazy Sir G
TICKETS BAL RAT MORT
Er zijn diverse fomules met heel wat mogelijkheden die
ervoor zorgen dat BAL RAT MORT een onvergetelijke avond wordt.
Nummer één Small
Hotel en Romantisch Hotel in België.
Hotel Prinsenhof is een klein en gezellig 4-sterren hotel gelegen
in hartje Brugge en telt 24
luxueuze kamers. Het management ontvangt hun gasten met open armen in de
charmante en familiale sfeer van het hotel. Dankzij de attente service,
luxueuze kamers en uitstekende ligging streven zij er naar hun gasten de
allerbeste hotelervaring te bezorgen. De hoogstaande hotelaccommodatie gaat
niet onopgemerkt want het hotel mag elk jaar awards in ontvangst nemen. Zo
werd HOTEL PRINSENHOF dit jaar bekroond met Tripadvisor 2014 Travelers Choice Awards
en genomineerd voor de categorieën:
Top 25 Romantische Hotels in België + Top 10 Small Hotels in België
In beide categorieën staat HOTEL PRINSENHOF in Brugge als NUMMER 1.
TOP
TEAMWORK
Het hotel heeft deze bekroning te danken aan de
dagelijkse inzet en toewijding van het voltallige team. Maar ook aan de vele
vernieuwingen aan de faciliteiten en inrichting.
Om de wensen van de klant tegemoet te komen werd
kosten nog moeite gespaard bij de uitbreiding en renovatie van het hotel dat in
1986 voor het eerst zijn deuren opende. Zo werden er vijf kamers toegevoegd,
een gloednieuwe ontbijtzaal, gezellige en cosy bar en een nieuwe lift die de
gast snel naar de kamers brengt.
LUXUEUZE
WEBSITE
Niet te vergeten is de fonkelnieuwe website die
vorig jaar gelanceerd werd. Zo werd de website voorzien van een passende
luxueuze vormgeving. Daarnaast werd ook extra aandacht besteed aan de
gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid zodat elke bezoeker de juiste
informatie over het hotel snel en moeiteloos vindt.
Dit jaar
organiseren we voor de vijfde maal een Valentijnsdiner aan boord van Mercator.
Vele verliefde koppeltjes waren er de vorige keren bij en waren laaiend
enthousiast. Dit jaar gaan we dus op hetzelfde elan verder en... we doen zelfs
meer!
"Romantiek
aan boord" zal plaatsvinden vrijdagavond 14 februari, zaterdagavond 15
februari en zondagmiddag 16 februari 2014 aan boord van Mercator.
Opgelet!
Snel zijn is de boodschap want het aantal plaatsen is beperkt. Slechts 80
romantische zielen kunnen aan boord. Wie snel is, krijgt in één van de vier
aparte cabines een extra romantische tête-à-tête. Tafels van meer dan twee
personen zijn uiteraard ook mogelijk.
Vrijdag 14 februari 2014 om 19.00
uur
Zaterdag 15 februari 2013 om
19.00 uur
Zondag 16 februari 2013 om 12.30 uur
VALENTIJNSDINER
Liefdevolle bubbeltjes in het kelkje van
cupido met een hartig hapje
***
Sensuele halve kreeft, sausje van de
liefde met winters slaatje
***
Verleidelijk vissoepje met rouille en
gemalen kaas
***
Geslaagd huwelijk van wildstoofvlees,
tongstrelende liefdessaus,
taartje van pastinaak en gesauteerde
groentjes
***
Hartverwarmende valentijnsbordje
***
Koffie met knuffelkoekjes
Prijs: 65,00 euro per persoon all-in
(aperitief, wijnen en niet-alcoholische dranken)
Uw
reservatie is geldig na storting van het juiste bedrag per persoon op rekening
IBAN BE26 7310 3665 2029 (BIC: KREDBEBB) en met vermelding van de
datum en het aantal personen.
Valentijn
dat is romantiek op zijn best. ACCES HOTEL in Oostende pakt voor u graag uit
met keuze tussen twee romantische formules
VALENTINE FOR 1 NIGHT
1
overnachting in kamertype naar keuze
Ontbijtbuffemet
glaasje bubbels
Doosje
pralines op de kamer
Diner
voucher ter waarde van 25 euro die u kan gebruiken in een nabijgelegen
restaurant (Acces Menu of als betaalmiddel indien u A la Carte wenst te
dineren)
Prijs
1 persoon: 120 euro
Prijs
2 personen: 180 euro
Exclusief
toeristenbelasting:2,12 euro
Dit
arrangement is geldig voor aankomsten tussen 27 januari en 28 februari met
uitzondering van aankomst op zaterdag.
VIP VALENTINE SPECIAL
2
nachten in een kamertype naar keuze
Elke
ochtend ontbijtbuffet met bubbels
Fles
Champagne op de kamer
Wandelpakket
voor verliefde zielen
Op
zaterdagavond een 5-gangen
VALENTINE
DINER & DANCE MENU
Met romantisch
live muziek in de Acces-restaurant
Prijs
1 persoon:220 euro
Prijs
2 personen:320 euro
Exclusief
toeristenbelasting: 4,24 euro
Geldig
voor aankomsten op 7 of 8 februari, 14 of 15 februari en 21 of 22 februari
2014.
VALENTINE DINER & DANCE MENU
Acces
Restaurant
Zaterdag
8 15 en 22 februari 2014 om 19 uur
5-gangen
Champagne aperitief & halve fles per persoon inbegrepen
Oostendenaars toveren nieuw woordenboek met culinaire termen uit
de oven
ABCulinaire unieke gids voor elke gastronoom
Iedereen
op restaurantbezoek of bij het consulteren van een kookboek heeft het wel eens
meegemaakt: je begrijpt de culinaire termen niet of bij het bekijken van de
menu weet je soms niet eens wat je straks op je bord krijgt. Daar komt met het
boek ABCulinaire verandering in, getekend Rita De Sutter en Roger Van
Meerbeeck, twee fervente gastronomen en taalminnaars.
Het duo is hiermee evenwel niet aan hun proefstuk toe.
Twee jaar geleden stelden Rita De Sutter en Roger Van Meerbeeck met
GastroJargon hun eersteling voor, een viertalige culinaire bijbel met zo goed
als alle gastronomische begrippen, een ideaal werkstuk voor elke chef,
amateurkok of gastronoom en lekkerbek. Als fervente restaurantbezoekers werd
het op een dag niet iets te veel voor het echtpaar Roger Van Meerbeeck en Rita
De Sutter, respectievelijk vertaler en uitgever van economische werken. Omdat
het een steeds weerkerende doorn in ons oog was, om als vertaler bij een
restaurantbezoek of het naslaan van een kookboek, telkens her en der op foute
vertalingen en onjuiste culinaire termen te stuitten, besloten we dan maar van
zelf een culinair vakwoordenboek te maken. Uiteraard zijn er tal van
uitstekende woordenboeken, helaas deze zijn veel minder geschiktop het culinaire vlak waar keukentermen toch
een apart gegeven zijn. Er bleef dus maar één enkele optie over: zelf aan de
slag en een eigen culinaire woordenboek maken. We hebben er samen zes jaar aan
gewerkt en legden GastroJargon op tafel. Vandaag doen we daar nog een schepje
bij en houden ABCulinaire boven de doopvont, een gastronomische bijbel eivol
culinaire termen, vertellen de auteurs, duidelijk tevreden met hun werk.
VIER TALEN
Het maken van nieuwe woordenboek is een gevolg van eerder
culinair werk. In 2003 schoven ze het pocketboekje Bon Appétit uit,
kleinschalig werk dat Franse keukentermen in liefst zeven talen bracht:
Nederlands, Frans, Duits, Engels, Italiaans, Spaans en Portugees. Maar ook de
technische termen in de keuken ondergaan veranderingen, wat er ons toe aanzette
om een totaal nieuw boek te maken, dit keer compleet met keukentermen, wat uitleg
bij bereidingen aangevuld met specifieke uitdrukkingen.De gloednieuwe ABCulinaire vertrekt van de
specifieke originele Franse termen als ingangstaal met vertaling naar het Engels, Duits en Nederland, vertelt
talenknobbel Roger Van Meerbeeck.
17.000 INGREDIENTEN
Het is duidelijk dat het boek een schat aan informatie
bevat. ABCulinaire bevat niet alleen de vertalingen maar ook de vorm van het
woord, aansluitend korte uitleg over de bereidingen en uitdrukkingen. Het
boekwerk telt 541 paginas, weegt ruim een kilo en is goed voor ruim 17.000 keukentermen
en ingrediënten van de chef, culinaire termen en uitdrukkingen, alfabetisch
gerangschikt, vertaald en toegelicht met een grote precisie en onder andere
vervoeging van werkwoorden. Co-auteur Rita De Sutter: Alles heeft een naam,
een juiste naam. Het is dan ook vooral voor restaurateurs, hobbykoks en
liefhebbers van het lekker eten dat de juiste termen gebruikt worden, al is
het moeilijk om sommige termen precies naar het Engels, Duits en het Nederlands
te vertalen. We hebben het boek zo verstaanbaar mogelijk gemaakt.
Het is duidelijk, ABCulinaire met voorwoord van
culinair journalist Georges Keters is een boek dat elke professioneel,
amateurkok, zaalmeester, sommelier, hotelschool en leerlingen binnen handbereik
wil. Het kost 49,95 euro en is te bestellen bij de auteurs Roger Van Meerbeeck
en Rita De Sutter, Van Iseghemlaan 123/7, 8400 Oostende, gsm 0495 21 14 66.
Meer info: www.dicomenu.com
en rvm@dicomenu.com
Met de Pullman Brussels Midi opende de hotelgigant ACCOR
een unieke parel in het hart van Europa, in het Zuidstation van Brussel. Dank zij
zijn ligging voldoet Pullman Brussels aan de verwachtingen van internationale
gasten die dagelijks gebruik maken van de Eurostar, Thalys of TGV op weg naar
alle hoeken van Europa. Ideale locatie voor vertrek of aankomst.
Pullman Brussels Midi is ontworpen door de
binnenhuisarchitect en designer Jean-Philippe Nuel die hartje Zuidstation een
hotel uittekende dat rust wou uitstralen. Hij is er dan ook met brio in
geslaagd. Het hotel is ontworpen rond een magistrale trap die de ruime lobby
verbindt met de leefruimten op de verdiepingen die leiden naar de kamers, de
vergaderzalen, de bar en het restaurant.
COCON LUXE KAMERS
Pullman Brussels Midi telt 237 luxueus ingerichte kamer
met prachtig, zachte verlichting die je meteen toelaten zich terug te trekken
in je eigen cocon. Binnenhuisarchitect Jean-Philippe Nuel haalde zijn
inspiraties uit de wereld van de treinen, sterk terug te vinden in de lederen
zitbank en typische bagagerek. Alle kamers bieden zonder meer eerste klas
comfort en zijn voorzien van alle mogelijke technologische snufjes, nodig voor
werk zowel als ontspanning. Voor wie zich te ruste wil leggen staat het
beddenconcept van Pullman Midi Brussels garant voor een verkwikkende nachtrust,
aangevuld met voorgevormde kussens die het liggen en de nek verlichten.
Even verpozen met een verfrissing kan want de gratis minibar
zorgt daarvoor. Theeliefhebbers weten de producten van Dammann Frères te
waarderen. De Superior kamers en de Deluxe kamers zijn daarenboven ook
voorzien van een Nespresso-apparaat. Een
Docking Station van Bose in de Superior en Deluxe kamers zorgt ervoor dat de gasten hun eigen muziek kunnen
beluisteren via hun smartphone. Alle kamers zijn uitgerust met de mobiele
applicatie Personal Media NetworkTM van Quadriga en wifi is gratis. Meer nog,
er is een gratis keuze uit ruim 200 films. Wie in een Deluxe kamer of Deluxe
suite logeert beschikt over een iPad mini.
VICTOR BAR & RESTAURANT
Wie even wil verpozen kan in alle rust genieten in de
Victor Lounge, in de lobby. Een ongekende luxe te midden de drukke activiteiten
in het Brusselse Zuidstation.
In afwachting van een gezellige tafel wacht op de eerste
verdieping de Victor Bar & Restaurant. Chef Michael Bastin laat zich aan
zijn beste zijde zien met een waaier van Frans-Italiaans getinte schotels,
aangevuld met tijdloze en typisch Belgische gerechten. Of wat dacht u van een
Gelakte eendenborst met Luikse stroom en gestoofd witloof? Gehaast? Geen nood,
dankzij de Power Lunch by Pullman kan men een businesslunch genieten binnen de
45 minuten. Een wijntje? De Vinoteca by Pullman laat u de keuze uit een
twintigtal geselecteerde wijnen, ook verkrijgbaar per glas. Wil men het extra
snel of alleen maar een hapje, dan wacht de Live Station waar je bestelde tapa
ter plekke wordt samengesteld, al dan niet met een van de vele
Pullman-cocktails of waarom niet een mojito? Dat alles aan democratische
prijzen.
VERGADEREN IN STIJL
Pullman Brussels Midi is niet alleen een wel gekomen
rustplaats op weg naar een verre treinbestemming, maar staat tegelijk open voor
vergaderingen, productvoorstellingen en allerhande meetings. Het hotel beschikt
over duizend vierkante meter vergaderzalen, verdeeld over tien zalen, allen op
dezelfde verdieping, zalen die modulair kunnen gebruikt worden en plaats kunnen
bieden tot 360 man in theaterstijl. Het Pullman Co-Meeting-concept
zorgt ervoor dat elke deelnemer zich kan concentreren op de essentie van de
meeting door een innovatieve oplossing te bieden bij het organiseren van
vergaderingen, bijeenkomsten of incentives: Event Manager, IT Solutions
Manager, ultramoderne uitrusting van de vergaderzalen en innovatieve pauzes. De
Connectivity Lounge by Pullman is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft en
zorgt ervoor dat de gasten online kunnen blijven, documenten kunnen uitprinten
en efficiënt kunnen werken met computers met Windows 8.
Hotel The Pand, viersterren
hotel in hartje Brugge, ontving in Londen de prestigieuze Boutique Hotel Award
voor de beste boetiekhotels ter wereld. De uitreiking van deze awards is een
jaarlijks gebeuren, een initiatief van World Boutique Hotel Awards dat focust
op hotels met klasse die zich onderscheiden door het unieke van inrichting,
locatie, comfort en service.
Katelijne Haelters, General Manager van The
Pand, mocht de Award in ontvangst nemen. Zij is de drijvende kracht achter een
enthousiast team dat The Pand, een verborgen pareltje op een steenworp van de
Brugse reien, op het hoge niveau weet te tillen waardoor de Boutique Hotel
Award, in de categorie Classic Elegance, werd binnengehaald.
CHARME TROEF
The Pand, eigendom van de familie Stuyts, is
een heerlijk logies waar de gasten zich al meteen bij aankomst goed voelen. Het
heeft met de charme te maken en het persoonlijke onthaal. Trouwens, die
gepersonaliseerde aanpak is een
constante gedurende het ganse verblijf in The Pand. Daarenboven genieten de
gasten in het stijlvolle boetiekhotel, vroeger een koetshuis, van een
smaakvolle inrichting met veel aandacht voor antiek en kunstwerken, een
interieur dat charme en karakter uitstraalt en ongetwijfeld de romantische
zielen kan bekoren.
ONVERGETELIJK BELEVENIS
The Pand is een uniek logies, op een
fantastische en rustige plek in Brugge, voor zij die iets onvergetelijk willen
beleven. En dus zeker voor verliefden, verloofden, gehuwden, voor iedereen die
wat dan ook wil vieren of vanuit een fantastisch verblijf Brugge wil ontdekken.
De kamers en de suites van The Pand bieden
comfort en charme. In de bibliotheek bij het haardvuur of in de gezellige bar
kun je nagenieten van een geleide wandeling door de stad of van een
gastronomische maaltijd. De groene patio met fontein is een oase van rust. Het
champagneontbijt, met verse producten, is een festijn. Kortom, the Pand is
Unique Excellence en dat betekent pure verwennerij.
ARRANGEMENTEN
The Pand, Romantic
Luxury Hotel, Pandreitje 16, 8000 Brugge, op wandelafstand van Markt en
Stadhuis, info@pandhotel.com, T 050 34 06 66.
Verblijf in Charme Kamers, Junior Suites, Master Suite. Prijzen: www.pandhotel.com
. Arrangementen: Romantisch Brugge, Historisch Brugge, Gastronomische Brugge. Parkeermogelijkheid,
geleide stadsbezoeken.
Groene Sleutel
kroon op het werk en de investeringen
HOTEL HERITAGE BRUGGE
Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen
reikten voor de 2e keer een Groene Sleutel uit aan het Relais
& Chateaux Hotel Heritage in Brugge.De Groene Sleutel is een
internationaal kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische logies en
attracties, die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en energie te
besparen.
Met het
behalen van de Groene Sleutel, voor het tweede jaar op rij, bevestigt Hotel
Heritage zijn engagement om op een duurzame en milieuvriendelijke manier te
werk te gaan.Om de sleutel te krijgen,
moet het hotel voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en
mobiliteit.Afgelopen jaar werden de
criteria immers opnieuw geschreven en waren er nieuwe targets te halen.Hiervoor heeft het hotel met heel zijn team
zijn beste beentje voorgezet, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort.
ENERGIE SPAREN
Het
verkrijgen van de Groene Sleutel is dan ook een waardevolle erkenning voor het
harde werk dat het milieubewuste personeel van het hotel dagelijks levert. De
lagere energiefactuur is uiteraard leuk meegenomen maar het belangrijkste is
dat hotelgasten dankzij het kwaliteitslabel voortaan weten dat ze bij het Hotel
Heritage milieuvriendelijk verblijven!Zo daalde de energiefactuur met ± 50%.
PAREL IN BRUGGE
Om de
Groene Sleutel opnieuw te behalen, leverde het Hotel Heritage heel wat
inspanningen.Dit ging vooraf met
doorgedreven renovatiewerken waarbij de totale investering om en nabij de
1.100.000 EUR bedroeg.Deze historische
parel, pal in het centrum van de stad Brugge, op amper 50 m van de Markt kijkt
in ieder geval verder dan de pure investering.Door duurzaam te ondernemen, besparen we geld dat we opnieuw kunnen
investeren in de meest optimale dienstverlening voor onze hotelgasten, verduidelijkt
Johan Creytens, eigenaar en General Manager van Hotel Heritage.
ENERGIEMANAGER
Eerst
werd een energiemanager aangesteld die het algemene energieverbruik in het hele
hotel analyseerde en adviseerde waar kon worden bespaard. Volgend op de energie audit, werd de traditionele verlichting zoveel
mogelijk vervangen door LED-verlichting en spaarlampen. Tegelijkertijd werd het
waterverbruik voor een groot deel teruggebracht dankzij de installatie van
waterbesparende douchekoppen en kranen met drukverminderaars. Het hotel doet
aan afvalsortering en preventie, waarbij ook gasten worden aangespoord om hun afval
te sorteren door middel van stijlvolle maar opvallende gescheiden afvalbakken
in de lobby.En in de hotelparking
werden zelfs enkele parkeerplaatsen voorzien met oplaadmogelijkheden voor
elektrische wagens. Kortom, het hele team van Hotel Heritage is gebeten door de
milieuvriendelijke microbe.
INZET VAN PERSONEEL
Het
behalen van de Groene Sleutel is mede te danken aan de onverminderde inzet van
het personeel. De werknemers worden sinds jaar en dag getraind in ecologisch
verantwoord handelen alsook in correcte sortering en recyclage van afval om
milieuvriendelijker te werk te gaan. Daarbij wordt het personeel bovendien
aangespoord om hun groene gewoonten op de werkvloer ook thuis verder te zetten.
Het Hotel Heritage is een architecturale parel met historische uitstraling. Met
het behalen van de Groene Sleutel hoopt het hotel nu een voorbeeldfunctie te
vervullen voor duurzaam ondernemen met respect voor het milieu onder de plekken
waar men kan overnachten in het centrum van Brugge.
Johan
Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage hierover: Het behalen
van de Groene Sleutel betekent een absolute meerwaarde voor ons hotel en
restaurant in het centrum van Brugge. Wij
zijn al lang actief bezig met het milieu en het verkrijgen van officiële
erkenning via dit kwaliteitslabel spoort ons dan ook aan om elke toekomstige
investering op een duurzame manier te onderzoeken en uit te voeren. En het belangrijkste is uiteraard dat onze
hotelgasten er alle voordeel uit zullen halen, zowel op vlak van comfort, als
op vlak van dienstverlening. Onze groene toekomst begint nu pas goed.
TOPNIVEAU
Het is
vrij duidelijk, Relais & Chateaux Hotel Heritage, biedt zijn klanten een
eerste klasse service en een moderne hotelervaring van hoog niveau. Meer nog, sinds
2005 biedt Hotel Heritage als eerste Brugs hotel gratis hogesnelheidstoegang tot
het internet aan.
(SBM) werd
op 20 december 1913 opgericht in Brussel. De Belgische markt heeft vanaf het
begin een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Michelin. Maar eigenlijk is
Michelin al veel langer dan een eeuw verbonden met België: in 1899 haalde de
Belg Camille Jenatzy, als eerste coureur de legendarische snelheidsgrens van 100
km/uur met een elektrisch voertuig op Michelin banden: La Jamais Contente.
En in 1904 kreeg België, als eerste land na Frankrijk, een eigen Michelin gids.
Ook met andere uitgaven bleef België in de voorhoede. Zo werd het land begin
jaren 20 ingetekend op Michelin kaarten en verscheen in 1978 de eerste Groene
Gids over het land België.
LEIDER IN
BELGIE
Al voor de eerste wereldoorlog begaf
Michelin zich buiten de grenzen van Frankrijk. In 1913 werd het verkoopkantoor
in Brussel geopend. Van daaruit ontwikkelde Michelin zich tot leider op de
Belgische markt, en die positie heeft het een eeuw later nog steeds.
Tegenwoordig heet het bedrijf Michelin
Belux in plaats van SBM. Naast het hoofdkantoor in Zellik, waar de commerciële
en ondersteunende diensten zijn gevestigd, is er ook een logistiek centrum in
Gosselies voor de distributie en montage van grondverzet- en landbouwbanden.
Michelins permanente vertegenwoordiging bij de EU is nog altijd in Brussel
gevestigd.
In nauwe samenwerking met de collegas
in Frankrijk en Nederland, bedient Michelin Belux de bandenmarkt voor
personenautos, bedrijfswagens, tweewielers, landbouwmachines en grondverzetmachines.
Ook worden vanuit België de kaarten en gidsen van de gehele Benelux uitgegeven.
We kijken met nostalgie en trots
terug op 100 jaar Michelin in België en hopen hier nog veel mooie resultaten te
boeken, aldus Paul Perriniaux, CEO Michelin Benelux. Het is immers de
bedoeling om ook de komende eeuw onze activiteiten in België voort te zetten.
Michelin, leider
binnen de bandensector, ziet het als haar missie om op een duurzame manier bij
te dragen aan de mobiliteit van personen en goederen. Daartoe produceert en
verkoopt de Groep banden voor alle typen voertuigen: vliegtuigen, autos,
tweewielers, grondverzetmachines, landbouwmachines en bedrijfswagens. Michelin
biedt ook digitale diensten aan ter ondersteuning van de mobiliteit
(ViaMichelin.com) en is uitgever van toeristische gidsen, hotel- en
restaurantgidsen, wegenkaarten en atlassen. De Groep, waarvan het hoofdkantoor
in Clermont-Ferrand (Frankrijk) staat, is aanwezig in meer dan 170 landen,
biedt wereldwijd werk aan 113 400 mensen, en beschikt over 69 fabrieken in 18
verschillende landen. Verder heeft de Groep verspreid over Europa, Noord-Amerika
en Azië een eigen Technologiecentrum voor R&D. (www.michelin.com)
Nausicaä, een van de grootste aquariums van Europa mag
dan wel een trekpleister zijn in de vissersstad Boulogne-sur-Mer, als het op gastronomie
aankomt dat weet overbuur hotel-restaurant La Matelote met de familie Lestienne
al decennia elke liefhebber van vis,
schelp- en schaaldieren culinair tot in de diepste vezels te verwennen. Chef
Tony Lestienne is een meester in zijn vak. De Michelin ster fonkelt al onafgebroken
sinds 1982. Een adres om duimen en vingers af te likken.
Le Nord Pas-de-Calais met de Côte dOpale is en blijft
een trekpleister voor lekkerbekkend België. Geen wonder dat heel wat van onze
landgenoten graag een weekendje of midweek spenderen aan de Noord-Franse kust. Dit
tot groot genoegen van de horeca en winkelcentra in Duinkerke, Calais en onder
andere Boulogne-sur-Mer. Deze laatste is niet alleen bekend als de grootste
vissershaven in Frankrijk, maar tegelijk een baken van culinaire gezelligheid.
Een van die tempels is alvast hotel-restaurant La Matelote aan de Boulevard
Sainte-Beuve, rechtover het imposante zeecentrum Nausicaä, goed voor een aqua
culturele wandeling onder water, een tentoonstelling- en belevenisruimte inzake
zeefauna die zijn gelijke niet kent. Boulogne, stad waar de legendarische
Godfried van Bouillon en de voetbalsterren Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry
geboren zijn is mettertijd uitgegroeid tot een leuke city trip, zeker goed om
er een paar dagen te verblijven. En te genieten.
STER-RESTAURANT
Restaurant La Matelote is zonder meer een begrip in
Boulogne waar de 24-jarige Tony Lestienne een bescheiden woning omtoverde tot
zijn eigen restaurant in 1979. Zijn talent ontging de heren van de Michelin
gids niet en drie jaar later fonkelde er een ster aan de gevel. Sindsdien ging
het alleen maar hoger op. Tony Lestienne is een meester als het om bereidingen
gaat met alles wat uit zee komt. Met de vismijn in zijn voortuin komt dan ook
niets anders dan vangverse producten op het bord. Toppers daarbij zijn de
schotels met zeeduivel, kabeljauw en onder andere de succulente tarbot. Proef
er beslist eens de langoustines, verrukkelijk klaargestoomd op de wijzen van de
Chef. Liefhebber van vlees? Angus en het beste van kalf wachten op je bord.
Kleppers op de kleurrijke kaart is zijn Menu Saveurs de la Mer, het Menu
Instant Turbot met het Menu Degustation als absolute kraker, zevengangen menu
waarbij het beste van de regio op het bord komt. Dat alles aan betaalbare
prijzen, onberispelijk voorgeschoteld door geroutineerd personeel onder leiding
van maître dhotel Sandy en Régine Lestienne in de zaal met Tony Lestienne en
zijn brigade aan het fornuis.
HOTEL
De werkkracht van de familie Lestienne liet toe om in de
loop van de jaren tachtig en negentig de kans om de buurwoningen aan te kopen
en zodoende zijn restaurant niet alleen uit te breiden, maar er tegelijk een
hotel met 35 kamers uit te bouwen. Elk van de kamers zijn gezellig uitgewerkt
met alles er op en er aan: standaard, supérieur, prestige en junior suite.
Zwembad, sauna, hammam en jacuzzi zijn gratis te gebruiken. Door de uitbreiding
was het tegelijk mogelijk om de capaciteit van het restaurant uit te bouwen. De
inplanting van afzonderlijke intieme ruimten maakt het mogelijk voor families
om in een apart zaaltje een feestje te bouwen, zonder de restaurantbezoekers
eventueel te storen.
ARRANGEMENT SAVEURS MARINES
Hotel-restaurant La Matelote is dan ook de ideale locatie
om de regio Côte dOpale te verkennen. Daarom pakt Tony Lestienne graag uit met
een aantal arrangementen en midweekverblijven. Voor gedetailleerde info, neem
af en toe een kijkje op de website zodat je constant op de hoogte blijft van de
beste promoties.
Het is duidelijk, hotel-restaurant La Matelote is zonder
meer een adres om op zak te hebben in Le Nord, een streek waar Vlamingen zich
thuis voelen.