GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
17-02-2014
TOPOHOTELS AAN ZEE
RELAX AAN ZEE IN OOSTENDE
ACCES HOTEL ****
MIDWEEK SPECIAL
Wilt u even weg uit de drukte en genieten van een
stevige wandeling op het strand van Oostende? Kies dan voor een midweek
citytrip om uw batterijen op te laden. U geniet 4 nachten lang van een zalige
saunabeurt en een gezond uitgebreid ontbijtbuffet
MIDWEEK SPECIAL
·4 nachten
in een kamertype naar keuze
·elke
ochtend uitgebreid ontbijtbuffet
·gebruik
van sauna en solarium tijdens uw verblijf
Prijs
voor 1 persoon 260 euro
Prijs voor 2 personen 280 euro
Exclusief toeristenbelasting 2,12 euro per nacht
Geldig
voor aankomsten op zondag of maandag tijdens het laag seizoen (niet juli-aug)
Aantal kamers voor deze actie is beperkt dus wees er snel bij.
198
EURO ACTIE
Ook dit
jaar stellen we u graag opnieuw onze populaire198 EURO ACTIE voor.
·2 nachten
met ontbijtbuffet
·op de
1ste ochtend een glaasje CAVA bij het ontbijt
·op de
1ste avond een 4 gangen diner in een nabijgelegen restaurant
·tijdens
uw verblijf gratis gebruik van solarium en sauna
·flesje
BRU water op de kamer bij aankomst
Prijs
voor 2 personen: 198 euro
Bij aankomst op vrijdag of zaterdag: prijs voor 2 personen: 218 euro
Bij aankomst tussen 11/7 en 18/8/2014: prijs voor 2 personen: 238 euro
Exclusief toeristenbelasting 2,12 euro p/n
Geldig
van 1/4 t.e.m. 13/11/2014
Aantal kamers per dag is beperkt voor deze actie - reservatie enkel mogelijk
indien voldoende beschikbaarheid.
Men moet al decennia ergens op Mars of Jupiter verbleven
zijn om de Rat Mort niet te kennen. Sinds 1898 is Bal Rat Mort een vaste waarde
in Oostende, met belangstellenden tot ver buiten de landsgrenzen met interesse
van vooral de Britten, Duitsers en de Fransen die elk jaar in dichte drommen naar
Oostende afzakten om er HET FEEST VAN HET JAARmee te maken.
Elke jaar vindt het feest plaats onder een andere thema.
Dit jaar koos men voor BRASIL, voor de hand liggend met het wereldkampioenschap
voetbal aldaar. Meer nog, CHARLES EVENTS zet zijnschouders onder deze organisatie, in
samenwerking met Cercle Coaecilia, Toerisme Oostende, Kursaal Oostende en de
stad Oostende.
OOSTENDE IN VUUR EN VLAM
Organisator Alain Tournoy Charles Events spaarde tijd
noch moeite om het evenement uit te bouwen: Met een thema als BRASIL is dit
een uitgelezen kans om Oostende in vuur en vlam te zetten. Het wordt een
wisselende line-up van nationale en internationale artiesten, de een al beter
dan de andere. We brengen onder andere Mucho Gusto, een 30-koppige bonte mix
van Belgische en Cubaanse muzikanten die u mambo, merengue, samba en salsa van
de bovenste plank voorschotelen. Zeker niet te missen!
BRAZILIAANS BUFFET
Om dat alles te kunnen te verwerken van 22 uur, wacht in
de Delvaux zaal een VIP ROOM waar een Braziliaans Buffet (aan 30 euro) de
innerlijke mens versterkt. Randanimatie zorgt voor de onmiskenbare zwoele
Braziliaanse sfeer.
PROGRAMMA
INKOMHAL
Van 22 tot 24 uur: DJ Lewis Robinson
DELVAUX ZAAL (VIP Room)
Van 20 tot 22 uur: Braziliaans buffet
Van 23 tot 24 uur: The Sphinx Orchestra
MAIN ROOM (Erehal)
Van 22 tot 23 uur: Carnavalsparade
Van 23 tot 24 uur: DJ Crazy Sir G
Middernacht tot 1.30 u. : Mucho Gusto
Om 1.30 uur: Bekendmaking winnaar MASKERWEDSTRIJD
Van 1.20 tot 2 uur: DJ Crazy Sir G
Van 2 tot 3.30 uur: Buscemi ft Squadra Bossa
Van 3.30 tot 4 uur: DJ Crazy Sir G
TICKETS BAL RAT MORT
Er zijn diverse fomules met heel wat mogelijkheden die
ervoor zorgen dat BAL RAT MORT een onvergetelijke avond wordt.
Nummer één Small
Hotel en Romantisch Hotel in België.
Hotel Prinsenhof is een klein en gezellig 4-sterren hotel gelegen
in hartje Brugge en telt 24
luxueuze kamers. Het management ontvangt hun gasten met open armen in de
charmante en familiale sfeer van het hotel. Dankzij de attente service,
luxueuze kamers en uitstekende ligging streven zij er naar hun gasten de
allerbeste hotelervaring te bezorgen. De hoogstaande hotelaccommodatie gaat
niet onopgemerkt want het hotel mag elk jaar awards in ontvangst nemen. Zo
werd HOTEL PRINSENHOF dit jaar bekroond met Tripadvisor 2014 Travelers Choice Awards
en genomineerd voor de categorieën:
Top 25 Romantische Hotels in België + Top 10 Small Hotels in België
In beide categorieën staat HOTEL PRINSENHOF in Brugge als NUMMER 1.
TOP
TEAMWORK
Het hotel heeft deze bekroning te danken aan de
dagelijkse inzet en toewijding van het voltallige team. Maar ook aan de vele
vernieuwingen aan de faciliteiten en inrichting.
Om de wensen van de klant tegemoet te komen werd
kosten nog moeite gespaard bij de uitbreiding en renovatie van het hotel dat in
1986 voor het eerst zijn deuren opende. Zo werden er vijf kamers toegevoegd,
een gloednieuwe ontbijtzaal, gezellige en cosy bar en een nieuwe lift die de
gast snel naar de kamers brengt.
LUXUEUZE
WEBSITE
Niet te vergeten is de fonkelnieuwe website die
vorig jaar gelanceerd werd. Zo werd de website voorzien van een passende
luxueuze vormgeving. Daarnaast werd ook extra aandacht besteed aan de
gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijkheid zodat elke bezoeker de juiste
informatie over het hotel snel en moeiteloos vindt.
Dit jaar
organiseren we voor de vijfde maal een Valentijnsdiner aan boord van Mercator.
Vele verliefde koppeltjes waren er de vorige keren bij en waren laaiend
enthousiast. Dit jaar gaan we dus op hetzelfde elan verder en... we doen zelfs
meer!
"Romantiek
aan boord" zal plaatsvinden vrijdagavond 14 februari, zaterdagavond 15
februari en zondagmiddag 16 februari 2014 aan boord van Mercator.
Opgelet!
Snel zijn is de boodschap want het aantal plaatsen is beperkt. Slechts 80
romantische zielen kunnen aan boord. Wie snel is, krijgt in één van de vier
aparte cabines een extra romantische tête-à-tête. Tafels van meer dan twee
personen zijn uiteraard ook mogelijk.
Vrijdag 14 februari 2014 om 19.00
uur
Zaterdag 15 februari 2013 om
19.00 uur
Zondag 16 februari 2013 om 12.30 uur
VALENTIJNSDINER
Liefdevolle bubbeltjes in het kelkje van
cupido met een hartig hapje
***
Sensuele halve kreeft, sausje van de
liefde met winters slaatje
***
Verleidelijk vissoepje met rouille en
gemalen kaas
***
Geslaagd huwelijk van wildstoofvlees,
tongstrelende liefdessaus,
taartje van pastinaak en gesauteerde
groentjes
***
Hartverwarmende valentijnsbordje
***
Koffie met knuffelkoekjes
Prijs: 65,00 euro per persoon all-in
(aperitief, wijnen en niet-alcoholische dranken)
Uw
reservatie is geldig na storting van het juiste bedrag per persoon op rekening
IBAN BE26 7310 3665 2029 (BIC: KREDBEBB) en met vermelding van de
datum en het aantal personen.
Valentijn
dat is romantiek op zijn best. ACCES HOTEL in Oostende pakt voor u graag uit
met keuze tussen twee romantische formules
VALENTINE FOR 1 NIGHT
1
overnachting in kamertype naar keuze
Ontbijtbuffemet
glaasje bubbels
Doosje
pralines op de kamer
Diner
voucher ter waarde van 25 euro die u kan gebruiken in een nabijgelegen
restaurant (Acces Menu of als betaalmiddel indien u A la Carte wenst te
dineren)
Prijs
1 persoon: 120 euro
Prijs
2 personen: 180 euro
Exclusief
toeristenbelasting:2,12 euro
Dit
arrangement is geldig voor aankomsten tussen 27 januari en 28 februari met
uitzondering van aankomst op zaterdag.
VIP VALENTINE SPECIAL
2
nachten in een kamertype naar keuze
Elke
ochtend ontbijtbuffet met bubbels
Fles
Champagne op de kamer
Wandelpakket
voor verliefde zielen
Op
zaterdagavond een 5-gangen
VALENTINE
DINER & DANCE MENU
Met romantisch
live muziek in de Acces-restaurant
Prijs
1 persoon:220 euro
Prijs
2 personen:320 euro
Exclusief
toeristenbelasting: 4,24 euro
Geldig
voor aankomsten op 7 of 8 februari, 14 of 15 februari en 21 of 22 februari
2014.
VALENTINE DINER & DANCE MENU
Acces
Restaurant
Zaterdag
8 15 en 22 februari 2014 om 19 uur
5-gangen
Champagne aperitief & halve fles per persoon inbegrepen
Oostendenaars toveren nieuw woordenboek met culinaire termen uit
de oven
ABCulinaire unieke gids voor elke gastronoom
Iedereen
op restaurantbezoek of bij het consulteren van een kookboek heeft het wel eens
meegemaakt: je begrijpt de culinaire termen niet of bij het bekijken van de
menu weet je soms niet eens wat je straks op je bord krijgt. Daar komt met het
boek ABCulinaire verandering in, getekend Rita De Sutter en Roger Van
Meerbeeck, twee fervente gastronomen en taalminnaars.
Het duo is hiermee evenwel niet aan hun proefstuk toe.
Twee jaar geleden stelden Rita De Sutter en Roger Van Meerbeeck met
GastroJargon hun eersteling voor, een viertalige culinaire bijbel met zo goed
als alle gastronomische begrippen, een ideaal werkstuk voor elke chef,
amateurkok of gastronoom en lekkerbek. Als fervente restaurantbezoekers werd
het op een dag niet iets te veel voor het echtpaar Roger Van Meerbeeck en Rita
De Sutter, respectievelijk vertaler en uitgever van economische werken. Omdat
het een steeds weerkerende doorn in ons oog was, om als vertaler bij een
restaurantbezoek of het naslaan van een kookboek, telkens her en der op foute
vertalingen en onjuiste culinaire termen te stuitten, besloten we dan maar van
zelf een culinair vakwoordenboek te maken. Uiteraard zijn er tal van
uitstekende woordenboeken, helaas deze zijn veel minder geschiktop het culinaire vlak waar keukentermen toch
een apart gegeven zijn. Er bleef dus maar één enkele optie over: zelf aan de
slag en een eigen culinaire woordenboek maken. We hebben er samen zes jaar aan
gewerkt en legden GastroJargon op tafel. Vandaag doen we daar nog een schepje
bij en houden ABCulinaire boven de doopvont, een gastronomische bijbel eivol
culinaire termen, vertellen de auteurs, duidelijk tevreden met hun werk.
VIER TALEN
Het maken van nieuwe woordenboek is een gevolg van eerder
culinair werk. In 2003 schoven ze het pocketboekje Bon Appétit uit,
kleinschalig werk dat Franse keukentermen in liefst zeven talen bracht:
Nederlands, Frans, Duits, Engels, Italiaans, Spaans en Portugees. Maar ook de
technische termen in de keuken ondergaan veranderingen, wat er ons toe aanzette
om een totaal nieuw boek te maken, dit keer compleet met keukentermen, wat uitleg
bij bereidingen aangevuld met specifieke uitdrukkingen.De gloednieuwe ABCulinaire vertrekt van de
specifieke originele Franse termen als ingangstaal met vertaling naar het Engels, Duits en Nederland, vertelt
talenknobbel Roger Van Meerbeeck.
17.000 INGREDIENTEN
Het is duidelijk dat het boek een schat aan informatie
bevat. ABCulinaire bevat niet alleen de vertalingen maar ook de vorm van het
woord, aansluitend korte uitleg over de bereidingen en uitdrukkingen. Het
boekwerk telt 541 paginas, weegt ruim een kilo en is goed voor ruim 17.000 keukentermen
en ingrediënten van de chef, culinaire termen en uitdrukkingen, alfabetisch
gerangschikt, vertaald en toegelicht met een grote precisie en onder andere
vervoeging van werkwoorden. Co-auteur Rita De Sutter: Alles heeft een naam,
een juiste naam. Het is dan ook vooral voor restaurateurs, hobbykoks en
liefhebbers van het lekker eten dat de juiste termen gebruikt worden, al is
het moeilijk om sommige termen precies naar het Engels, Duits en het Nederlands
te vertalen. We hebben het boek zo verstaanbaar mogelijk gemaakt.
Het is duidelijk, ABCulinaire met voorwoord van
culinair journalist Georges Keters is een boek dat elke professioneel,
amateurkok, zaalmeester, sommelier, hotelschool en leerlingen binnen handbereik
wil. Het kost 49,95 euro en is te bestellen bij de auteurs Roger Van Meerbeeck
en Rita De Sutter, Van Iseghemlaan 123/7, 8400 Oostende, gsm 0495 21 14 66.
Meer info: www.dicomenu.com
en rvm@dicomenu.com
Met de Pullman Brussels Midi opende de hotelgigant ACCOR
een unieke parel in het hart van Europa, in het Zuidstation van Brussel. Dank zij
zijn ligging voldoet Pullman Brussels aan de verwachtingen van internationale
gasten die dagelijks gebruik maken van de Eurostar, Thalys of TGV op weg naar
alle hoeken van Europa. Ideale locatie voor vertrek of aankomst.
Pullman Brussels Midi is ontworpen door de
binnenhuisarchitect en designer Jean-Philippe Nuel die hartje Zuidstation een
hotel uittekende dat rust wou uitstralen. Hij is er dan ook met brio in
geslaagd. Het hotel is ontworpen rond een magistrale trap die de ruime lobby
verbindt met de leefruimten op de verdiepingen die leiden naar de kamers, de
vergaderzalen, de bar en het restaurant.
COCON LUXE KAMERS
Pullman Brussels Midi telt 237 luxueus ingerichte kamer
met prachtig, zachte verlichting die je meteen toelaten zich terug te trekken
in je eigen cocon. Binnenhuisarchitect Jean-Philippe Nuel haalde zijn
inspiraties uit de wereld van de treinen, sterk terug te vinden in de lederen
zitbank en typische bagagerek. Alle kamers bieden zonder meer eerste klas
comfort en zijn voorzien van alle mogelijke technologische snufjes, nodig voor
werk zowel als ontspanning. Voor wie zich te ruste wil leggen staat het
beddenconcept van Pullman Midi Brussels garant voor een verkwikkende nachtrust,
aangevuld met voorgevormde kussens die het liggen en de nek verlichten.
Even verpozen met een verfrissing kan want de gratis minibar
zorgt daarvoor. Theeliefhebbers weten de producten van Dammann Frères te
waarderen. De Superior kamers en de Deluxe kamers zijn daarenboven ook
voorzien van een Nespresso-apparaat. Een
Docking Station van Bose in de Superior en Deluxe kamers zorgt ervoor dat de gasten hun eigen muziek kunnen
beluisteren via hun smartphone. Alle kamers zijn uitgerust met de mobiele
applicatie Personal Media NetworkTM van Quadriga en wifi is gratis. Meer nog,
er is een gratis keuze uit ruim 200 films. Wie in een Deluxe kamer of Deluxe
suite logeert beschikt over een iPad mini.
VICTOR BAR & RESTAURANT
Wie even wil verpozen kan in alle rust genieten in de
Victor Lounge, in de lobby. Een ongekende luxe te midden de drukke activiteiten
in het Brusselse Zuidstation.
In afwachting van een gezellige tafel wacht op de eerste
verdieping de Victor Bar & Restaurant. Chef Michael Bastin laat zich aan
zijn beste zijde zien met een waaier van Frans-Italiaans getinte schotels,
aangevuld met tijdloze en typisch Belgische gerechten. Of wat dacht u van een
Gelakte eendenborst met Luikse stroom en gestoofd witloof? Gehaast? Geen nood,
dankzij de Power Lunch by Pullman kan men een businesslunch genieten binnen de
45 minuten. Een wijntje? De Vinoteca by Pullman laat u de keuze uit een
twintigtal geselecteerde wijnen, ook verkrijgbaar per glas. Wil men het extra
snel of alleen maar een hapje, dan wacht de Live Station waar je bestelde tapa
ter plekke wordt samengesteld, al dan niet met een van de vele
Pullman-cocktails of waarom niet een mojito? Dat alles aan democratische
prijzen.
VERGADEREN IN STIJL
Pullman Brussels Midi is niet alleen een wel gekomen
rustplaats op weg naar een verre treinbestemming, maar staat tegelijk open voor
vergaderingen, productvoorstellingen en allerhande meetings. Het hotel beschikt
over duizend vierkante meter vergaderzalen, verdeeld over tien zalen, allen op
dezelfde verdieping, zalen die modulair kunnen gebruikt worden en plaats kunnen
bieden tot 360 man in theaterstijl. Het Pullman Co-Meeting-concept
zorgt ervoor dat elke deelnemer zich kan concentreren op de essentie van de
meeting door een innovatieve oplossing te bieden bij het organiseren van
vergaderingen, bijeenkomsten of incentives: Event Manager, IT Solutions
Manager, ultramoderne uitrusting van de vergaderzalen en innovatieve pauzes. De
Connectivity Lounge by Pullman is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft en
zorgt ervoor dat de gasten online kunnen blijven, documenten kunnen uitprinten
en efficiënt kunnen werken met computers met Windows 8.
Hotel The Pand, viersterren
hotel in hartje Brugge, ontving in Londen de prestigieuze Boutique Hotel Award
voor de beste boetiekhotels ter wereld. De uitreiking van deze awards is een
jaarlijks gebeuren, een initiatief van World Boutique Hotel Awards dat focust
op hotels met klasse die zich onderscheiden door het unieke van inrichting,
locatie, comfort en service.
Katelijne Haelters, General Manager van The
Pand, mocht de Award in ontvangst nemen. Zij is de drijvende kracht achter een
enthousiast team dat The Pand, een verborgen pareltje op een steenworp van de
Brugse reien, op het hoge niveau weet te tillen waardoor de Boutique Hotel
Award, in de categorie Classic Elegance, werd binnengehaald.
CHARME TROEF
The Pand, eigendom van de familie Stuyts, is
een heerlijk logies waar de gasten zich al meteen bij aankomst goed voelen. Het
heeft met de charme te maken en het persoonlijke onthaal. Trouwens, die
gepersonaliseerde aanpak is een
constante gedurende het ganse verblijf in The Pand. Daarenboven genieten de
gasten in het stijlvolle boetiekhotel, vroeger een koetshuis, van een
smaakvolle inrichting met veel aandacht voor antiek en kunstwerken, een
interieur dat charme en karakter uitstraalt en ongetwijfeld de romantische
zielen kan bekoren.
ONVERGETELIJK BELEVENIS
The Pand is een uniek logies, op een
fantastische en rustige plek in Brugge, voor zij die iets onvergetelijk willen
beleven. En dus zeker voor verliefden, verloofden, gehuwden, voor iedereen die
wat dan ook wil vieren of vanuit een fantastisch verblijf Brugge wil ontdekken.
De kamers en de suites van The Pand bieden
comfort en charme. In de bibliotheek bij het haardvuur of in de gezellige bar
kun je nagenieten van een geleide wandeling door de stad of van een
gastronomische maaltijd. De groene patio met fontein is een oase van rust. Het
champagneontbijt, met verse producten, is een festijn. Kortom, the Pand is
Unique Excellence en dat betekent pure verwennerij.
ARRANGEMENTEN
The Pand, Romantic
Luxury Hotel, Pandreitje 16, 8000 Brugge, op wandelafstand van Markt en
Stadhuis, info@pandhotel.com, T 050 34 06 66.
Verblijf in Charme Kamers, Junior Suites, Master Suite. Prijzen: www.pandhotel.com
. Arrangementen: Romantisch Brugge, Historisch Brugge, Gastronomische Brugge. Parkeermogelijkheid,
geleide stadsbezoeken.
Groene Sleutel
kroon op het werk en de investeringen
HOTEL HERITAGE BRUGGE
Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen
reikten voor de 2e keer een Groene Sleutel uit aan het Relais
& Chateaux Hotel Heritage in Brugge.De Groene Sleutel is een
internationaal kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische logies en
attracties, die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en energie te
besparen.
Met het
behalen van de Groene Sleutel, voor het tweede jaar op rij, bevestigt Hotel
Heritage zijn engagement om op een duurzame en milieuvriendelijke manier te
werk te gaan.Om de sleutel te krijgen,
moet het hotel voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en
mobiliteit.Afgelopen jaar werden de
criteria immers opnieuw geschreven en waren er nieuwe targets te halen.Hiervoor heeft het hotel met heel zijn team
zijn beste beentje voorgezet, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort.
ENERGIE SPAREN
Het
verkrijgen van de Groene Sleutel is dan ook een waardevolle erkenning voor het
harde werk dat het milieubewuste personeel van het hotel dagelijks levert. De
lagere energiefactuur is uiteraard leuk meegenomen maar het belangrijkste is
dat hotelgasten dankzij het kwaliteitslabel voortaan weten dat ze bij het Hotel
Heritage milieuvriendelijk verblijven!Zo daalde de energiefactuur met ± 50%.
PAREL IN BRUGGE
Om de
Groene Sleutel opnieuw te behalen, leverde het Hotel Heritage heel wat
inspanningen.Dit ging vooraf met
doorgedreven renovatiewerken waarbij de totale investering om en nabij de
1.100.000 EUR bedroeg.Deze historische
parel, pal in het centrum van de stad Brugge, op amper 50 m van de Markt kijkt
in ieder geval verder dan de pure investering.Door duurzaam te ondernemen, besparen we geld dat we opnieuw kunnen
investeren in de meest optimale dienstverlening voor onze hotelgasten, verduidelijkt
Johan Creytens, eigenaar en General Manager van Hotel Heritage.
ENERGIEMANAGER
Eerst
werd een energiemanager aangesteld die het algemene energieverbruik in het hele
hotel analyseerde en adviseerde waar kon worden bespaard. Volgend op de energie audit, werd de traditionele verlichting zoveel
mogelijk vervangen door LED-verlichting en spaarlampen. Tegelijkertijd werd het
waterverbruik voor een groot deel teruggebracht dankzij de installatie van
waterbesparende douchekoppen en kranen met drukverminderaars. Het hotel doet
aan afvalsortering en preventie, waarbij ook gasten worden aangespoord om hun afval
te sorteren door middel van stijlvolle maar opvallende gescheiden afvalbakken
in de lobby.En in de hotelparking
werden zelfs enkele parkeerplaatsen voorzien met oplaadmogelijkheden voor
elektrische wagens. Kortom, het hele team van Hotel Heritage is gebeten door de
milieuvriendelijke microbe.
INZET VAN PERSONEEL
Het
behalen van de Groene Sleutel is mede te danken aan de onverminderde inzet van
het personeel. De werknemers worden sinds jaar en dag getraind in ecologisch
verantwoord handelen alsook in correcte sortering en recyclage van afval om
milieuvriendelijker te werk te gaan. Daarbij wordt het personeel bovendien
aangespoord om hun groene gewoonten op de werkvloer ook thuis verder te zetten.
Het Hotel Heritage is een architecturale parel met historische uitstraling. Met
het behalen van de Groene Sleutel hoopt het hotel nu een voorbeeldfunctie te
vervullen voor duurzaam ondernemen met respect voor het milieu onder de plekken
waar men kan overnachten in het centrum van Brugge.
Johan
Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage hierover: Het behalen
van de Groene Sleutel betekent een absolute meerwaarde voor ons hotel en
restaurant in het centrum van Brugge. Wij
zijn al lang actief bezig met het milieu en het verkrijgen van officiële
erkenning via dit kwaliteitslabel spoort ons dan ook aan om elke toekomstige
investering op een duurzame manier te onderzoeken en uit te voeren. En het belangrijkste is uiteraard dat onze
hotelgasten er alle voordeel uit zullen halen, zowel op vlak van comfort, als
op vlak van dienstverlening. Onze groene toekomst begint nu pas goed.
TOPNIVEAU
Het is
vrij duidelijk, Relais & Chateaux Hotel Heritage, biedt zijn klanten een
eerste klasse service en een moderne hotelervaring van hoog niveau. Meer nog, sinds
2005 biedt Hotel Heritage als eerste Brugs hotel gratis hogesnelheidstoegang tot
het internet aan.
(SBM) werd
op 20 december 1913 opgericht in Brussel. De Belgische markt heeft vanaf het
begin een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Michelin. Maar eigenlijk is
Michelin al veel langer dan een eeuw verbonden met België: in 1899 haalde de
Belg Camille Jenatzy, als eerste coureur de legendarische snelheidsgrens van 100
km/uur met een elektrisch voertuig op Michelin banden: La Jamais Contente.
En in 1904 kreeg België, als eerste land na Frankrijk, een eigen Michelin gids.
Ook met andere uitgaven bleef België in de voorhoede. Zo werd het land begin
jaren 20 ingetekend op Michelin kaarten en verscheen in 1978 de eerste Groene
Gids over het land België.
LEIDER IN
BELGIE
Al voor de eerste wereldoorlog begaf
Michelin zich buiten de grenzen van Frankrijk. In 1913 werd het verkoopkantoor
in Brussel geopend. Van daaruit ontwikkelde Michelin zich tot leider op de
Belgische markt, en die positie heeft het een eeuw later nog steeds.
Tegenwoordig heet het bedrijf Michelin
Belux in plaats van SBM. Naast het hoofdkantoor in Zellik, waar de commerciële
en ondersteunende diensten zijn gevestigd, is er ook een logistiek centrum in
Gosselies voor de distributie en montage van grondverzet- en landbouwbanden.
Michelins permanente vertegenwoordiging bij de EU is nog altijd in Brussel
gevestigd.
In nauwe samenwerking met de collegas
in Frankrijk en Nederland, bedient Michelin Belux de bandenmarkt voor
personenautos, bedrijfswagens, tweewielers, landbouwmachines en grondverzetmachines.
Ook worden vanuit België de kaarten en gidsen van de gehele Benelux uitgegeven.
We kijken met nostalgie en trots
terug op 100 jaar Michelin in België en hopen hier nog veel mooie resultaten te
boeken, aldus Paul Perriniaux, CEO Michelin Benelux. Het is immers de
bedoeling om ook de komende eeuw onze activiteiten in België voort te zetten.
Michelin, leider
binnen de bandensector, ziet het als haar missie om op een duurzame manier bij
te dragen aan de mobiliteit van personen en goederen. Daartoe produceert en
verkoopt de Groep banden voor alle typen voertuigen: vliegtuigen, autos,
tweewielers, grondverzetmachines, landbouwmachines en bedrijfswagens. Michelin
biedt ook digitale diensten aan ter ondersteuning van de mobiliteit
(ViaMichelin.com) en is uitgever van toeristische gidsen, hotel- en
restaurantgidsen, wegenkaarten en atlassen. De Groep, waarvan het hoofdkantoor
in Clermont-Ferrand (Frankrijk) staat, is aanwezig in meer dan 170 landen,
biedt wereldwijd werk aan 113 400 mensen, en beschikt over 69 fabrieken in 18
verschillende landen. Verder heeft de Groep verspreid over Europa, Noord-Amerika
en Azië een eigen Technologiecentrum voor R&D. (www.michelin.com)
Nausicaä, een van de grootste aquariums van Europa mag
dan wel een trekpleister zijn in de vissersstad Boulogne-sur-Mer, als het op gastronomie
aankomt dat weet overbuur hotel-restaurant La Matelote met de familie Lestienne
al decennia elke liefhebber van vis,
schelp- en schaaldieren culinair tot in de diepste vezels te verwennen. Chef
Tony Lestienne is een meester in zijn vak. De Michelin ster fonkelt al onafgebroken
sinds 1982. Een adres om duimen en vingers af te likken.
Le Nord Pas-de-Calais met de Côte dOpale is en blijft
een trekpleister voor lekkerbekkend België. Geen wonder dat heel wat van onze
landgenoten graag een weekendje of midweek spenderen aan de Noord-Franse kust. Dit
tot groot genoegen van de horeca en winkelcentra in Duinkerke, Calais en onder
andere Boulogne-sur-Mer. Deze laatste is niet alleen bekend als de grootste
vissershaven in Frankrijk, maar tegelijk een baken van culinaire gezelligheid.
Een van die tempels is alvast hotel-restaurant La Matelote aan de Boulevard
Sainte-Beuve, rechtover het imposante zeecentrum Nausicaä, goed voor een aqua
culturele wandeling onder water, een tentoonstelling- en belevenisruimte inzake
zeefauna die zijn gelijke niet kent. Boulogne, stad waar de legendarische
Godfried van Bouillon en de voetbalsterren Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry
geboren zijn is mettertijd uitgegroeid tot een leuke city trip, zeker goed om
er een paar dagen te verblijven. En te genieten.
STER-RESTAURANT
Restaurant La Matelote is zonder meer een begrip in
Boulogne waar de 24-jarige Tony Lestienne een bescheiden woning omtoverde tot
zijn eigen restaurant in 1979. Zijn talent ontging de heren van de Michelin
gids niet en drie jaar later fonkelde er een ster aan de gevel. Sindsdien ging
het alleen maar hoger op. Tony Lestienne is een meester als het om bereidingen
gaat met alles wat uit zee komt. Met de vismijn in zijn voortuin komt dan ook
niets anders dan vangverse producten op het bord. Toppers daarbij zijn de
schotels met zeeduivel, kabeljauw en onder andere de succulente tarbot. Proef
er beslist eens de langoustines, verrukkelijk klaargestoomd op de wijzen van de
Chef. Liefhebber van vlees? Angus en het beste van kalf wachten op je bord.
Kleppers op de kleurrijke kaart is zijn Menu Saveurs de la Mer, het Menu
Instant Turbot met het Menu Degustation als absolute kraker, zevengangen menu
waarbij het beste van de regio op het bord komt. Dat alles aan betaalbare
prijzen, onberispelijk voorgeschoteld door geroutineerd personeel onder leiding
van maître dhotel Sandy en Régine Lestienne in de zaal met Tony Lestienne en
zijn brigade aan het fornuis.
HOTEL
De werkkracht van de familie Lestienne liet toe om in de
loop van de jaren tachtig en negentig de kans om de buurwoningen aan te kopen
en zodoende zijn restaurant niet alleen uit te breiden, maar er tegelijk een
hotel met 35 kamers uit te bouwen. Elk van de kamers zijn gezellig uitgewerkt
met alles er op en er aan: standaard, supérieur, prestige en junior suite.
Zwembad, sauna, hammam en jacuzzi zijn gratis te gebruiken. Door de uitbreiding
was het tegelijk mogelijk om de capaciteit van het restaurant uit te bouwen. De
inplanting van afzonderlijke intieme ruimten maakt het mogelijk voor families
om in een apart zaaltje een feestje te bouwen, zonder de restaurantbezoekers
eventueel te storen.
ARRANGEMENT SAVEURS MARINES
Hotel-restaurant La Matelote is dan ook de ideale locatie
om de regio Côte dOpale te verkennen. Daarom pakt Tony Lestienne graag uit met
een aantal arrangementen en midweekverblijven. Voor gedetailleerde info, neem
af en toe een kijkje op de website zodat je constant op de hoogte blijft van de
beste promoties.
Het is duidelijk, hotel-restaurant La Matelote is zonder
meer een adres om op zak te hebben in Le Nord, een streek waar Vlamingen zich
thuis voelen.
Wie gek is op
Italiaanse gerechten en dito wijnen vindt zijn geluk voor de eindejaarsfeesten
in Enogastronomia Italiana in de Marktstraat in Nieuwpoort. Valentina, Nathan,
Vanessa en Claudio zorgen een brede keuze aan uitstekende Italiaanse gerechten,
klaargestoomd met de beste ingrediënten. Er zijn twee formules naar keus.
Menu voor Kerst en Nieuwjaar
30 euro
Antipasto
Italiano
Groene olijven Bella di Cerignola;
Moscardelli (klein oktopus in olijfolie);
Roulade van prosciutto met truffels gevulde met burrata;
Olive ascolana (gepaneerd, gevuld olijven met gehakt);
Creme van linzen en wortelen;
of
Kipbouillon met cappelletti;
Risotto met pesce persico, limone e Prosecco rosé Risotto met witte vis,
citroen geparfumeerd met Prosecco rosé;
of
Reginette ai porcini
Reginette met wild italiaance cépes;
Filetto di Orata in crosta di sale
Filet van zeebrasem in zoutkorst met groentjes
of
Ragù di cervo marinato al Chianti Classico e polenta alla griglia
Ragout van hert, gemarineerde met Chianti Classico en gegrilde polenta
Triologia di Formaggi o Triologia di Dolci
Trilogie van Kazen (Pecorino crotonese, Gorgonzola Eccellenza en Taleggio) of
Trilogie van Zoetjes (Tiramisù met speculoos en gecarameliseerde appeltjes,
Pannacotta fleur d'orange, pikante mousse van chocolat)
Menu voor Kerst en Nieuwjaar
50 euro
Antipasto Italiano
Groene olijven Bella di Cerignola;
Moscardelli (klein oktopus in olijfolie);
Roulade van prosciutto met truffe gevulde met burrata;
Olive ascolana (gapaneerde, gevulde olijven met gehackt);
Creme van linzen en wortelen;
Vitello sgombrato (fijn gesneden kalfsvlees met makreel saus);
of
Carpaccio van rundsvlees of tonijn al tartufo;
Reginette ai funghi, crema di tartufo e fegato dOca
Reginette met bospaddestoelen, truffelsaus en gebakken ganzelever;
of
Risotto ai porcini
Risotto met wild italiaance cèpes;
Filetto di Orata al cartoccio
Zeebrasem in papillotte met groentjes en krielaardappelen ;
Ragù di cervo marinato al Chianti classico e polenta alla griglia
Ragout van hert, gemarineerde met Chianti Clas. en gegrilde polenta;
Triologia di Formaggi o Triologia di Dolci
Trilogie van Kazen (Pecorino crotonese, Gorgonzola Eccellenza en Taleggio) of
Trilogie van Zoetjes (Tiramisù met speculoos en gecarameliseerde appeltjes,
Pannacotta met fleur d'orange, pikante mousse van chocolat)
Bestellingen
graag uiterlijk tegen respectievelijk zaterdag 21 en 28 december 2012, met
betaling van een voorschot van 50%.
In de periode van de feestdagen zullen wij onze sluitingsdagen aanpassen,
waardoor we zondag 22 en maandag 23 december, alsook zondag 29 en maandag 30
december open zullen zijn.
We sluiten dan op woensdag 25, donderdag 26 december en woensdag 1 januari en
donderdag 2 januari
Aangezien het voor ieder van ons Kerst is, schenken we
per menu 2 euro aan het Kinderkankerfonds
PRETTIGE FEESTDAGEN
&
VOORSPOEDIG NIEUWJAAR
VINOFILIA
Enogastronomia Italiana di
Claudio Acquaro e Vanessa Beyens
Marktstraat 30
8620 Nieuwpoort
tel 0473/489521
info@vinofilia.be
Met P & O Ferries dagelijks naar Kingston-upon-Hull
Hull Culturele
stad van Engeland in 2017
Hull, de Noord-Engelse havenstad waar P&O Ferries
dagelijks op vaart zowel vanuit Zeebrugge als Rotterdam, werd recentelijk
uitgeroepen tot UK City of Culture 2017. Hull, of voluit Kingston-upon-Hull,
haalde het in de eindronde van Leicester, Dundee en Swansea Bay. De huidige UK
City of Culture is het Noord-Ierse Derry.
Hull ziet in deze prestigieuze bekroning alvast een
beloning voor de zware inspanningen die de laatste jaren geleverd werden. Het
impact van UK City of Culture zal zeker niet tot het louter culturele aspect
beperkt worden, maar in ieder geval het sociaal leven ten goede komen, het
toerisme en de media aantrekken en bijna zeker leiden tot een economische
boost.
Voor een concrete programmatie in het feestjaar is het
uiteraard nog wat vroeg, maar er wordt gemikt op zon 1500 evenementen
gedurende het jaar.
U hoeft evenwel zo lang niet te wachten om een bezoek aan
Hull te brengen.
SHOPPEN IN HULL
In Hull is shoppen het hele jaar door een belevenis. Als
places to be van het winkelen gelden, benevens de echte speciaalzaken en de
vele specifieke snuisterijwinkeltjes, de shoppingcentra St. Stephens en Princess
Quay. De verscheidenheid van de pubs is een onmiskenbare andere attractie, net
als de variatie in de musea, die bijna allemaal in het Museum Quarter
geconcentreerd zijn. Ze zijn gratis toegankelijk. De uitzondering op de regel
is The Deep, maar deze
fantastische en spectaculaire ontdekking van het leven onder het zeeoppervlak
is dan ook wereldklasse. In het begin van 2014 pakt The Deep alvast uit met een
gloednieuwe afdeling die zal bevolkt zijn door pinguïns.
P & O FERRIES
P&O Ferries onderhoudt, sinds meer dan 40 jaar, een
dagelijkse nachtelijke overtocht vanuit zowel Zeebrugge als Rotterdam naar Hull
met vier Cruiseferrys. Vertrek s avonds met aankomst de volgende morgen.
P&O Ferries organiseert 3-daagse minicruises die bestaan uit 2 nachten aan
boord van de Cruiseferry en 1 volle dag bezoek aan Hull vanaf 80 per persoon.
(inclusief bustransfer naar het centrum van Hull).
Voor alle informatie en reservaties kan men terecht op www.POferries.be,070/70 77 71 en uiteraard ook bij uw
vertrouwde reisagent.
Tijdens
dejaarlijkse uitreiking van de Awards
van de Belgische Travel Industry, een organisatie van Travel Magazine, de
hoogmis voor de reissector met touroperators, reisagenten een aanverwanten als
speerpunten, wist SILVERJET zich na amper één jaar al de Oscar voor de Beste
Brochure in de wacht te slepen.
Algemeen directeur Wim DAVIDwas de koning te rijk toen hij daarenboven
nog Brons wegkaapte in de categorie Beste Website. Mijn oprechte dank gaat
uiteraard in de eerste plaats naar de Reisagent, onze belangrijkste partner bij
de verkoop van onze exclusieve en op maat gesneden reizen. Dubbel blij zijn we
dan ook dat onze klanten massaal kozen voor SILVERJET. Het bewijst dat we goed
in de markt liggen.Aan ons om inhoud te
geven aan deze mooie bekroning en te tonen dat we nog veel meer in petto hebben
dan alleen maar de mooiste brochure op tafel te leggen. Kwaliteit en
tevredenheid naar de klanten toe wappert hoogt in ons vaandel. Op naar een mooi
jaar 2014, stelt algemeen directeur Wim David.
TOPHOTELS
SILVERJET is al jaren
specialist in het kiezen van haar hotels. Met de vesting in België zet algemeen
directeur Wim David deze rijke traditie verder. We kiezen alleen voor het
beste met keus uit historische monumenten, hotels met een geschiedenis en wellness
met ultramoderne Spas. En ja, uiteraard ook voor Honeymooners waar pasgehuwden
in romantische sfeer optimaal kunnen genieten van hun pril geluk. Genieten van
elkaar in een betoverende omgeving op de mooiste plekjes van deze wereld, wat
kan men zich nog meer wensen, stelt Wim David.
HOE REIZEN?
SILVERJET laat in zijn
brochures de keus tussen diverse formules. Zo laten de Combinatiereizen toe dat
bijvoorbeeld twee buurlanden met mekaar kunnen gekoppeld worden in één reis. La
Réuion bijvoorbeeld met Mauritius of Singapore met het shopping paradijs Dubai,
SILVERJET zoekt het allemaal voor je uit.
SILVERJET staat ook aan je
zijde bij het uitzoeken naar Flexreizen. Hierbij zoekt men de juiste locatie
voor strand, zwembad en bijvoorbeeld een historische plaats. Een mixed van
zowat alles. De reizen kunt u zelf samenstellen, SILVERJET werkt ze voor u uit.
TAILOR MADE is de jongste
tijd meer dan in. Ook hier staat SILVERJET borg voor het uittekenen van uw
geplande reis, waar en wanneer men wil. Bestaande reizen kunnen verlengd of
verkort worden, gecombineerd met andere of zo maar à la carte. SILVERJET
bezorgt u een uitgewerkte offerte op maat.
WORLD WIDE
SILVERJET brengt je
wereldwijd in de beste omstandigheden. In Spanje lonkt het naar Tenerife,
Lanzarote & Fuertoventura, Gran Canaria en Costa del Sol. In Portugal
wachten prachtige hotels aan de Costa de Lisboa en Algarve. In Cyprus is het
genieten van toppers in Paphos, Limassol en Coral Bay. Griekenland lonkt dan
weer met Kreta en Rhodos terwijl Malta Sint-Julians, Valletta, Sliema en het
steeds verrassende Gozo voorschotelt. Allemaal schitterende locaties op een van
de mooiste eilanden van de Middellandse Zee.
In Italië is SILVERJET thuis
aan de kust van Amalfi, Napels, Capri en de Toscaanse regio. De sprong naar
Sicilië en Marokko met Essaouira, Agadir en Marrakech is niet ver weg.
De ABC-Eilanden met Aruba,
Bonaire en Curaçao liggen op zowat tien uren vlucht terwijl de Caraïben met
Sint-Maarten, Sint-Barth, Domenicaanse Republiek, Cuba, Costa Rica en de
Bahamas zorgen voor extra eilandenzon.
Amerikas Sunshine State
Florida met Miami laat niemand onberoerd. In Fort Lauderdale vertrekken heel
wat cruiseschepen waarbij SILVERJET met Silversea, Seadream en Seabourn het
summum van cruises invult.
ZONZEKER GAMBIA
The Gambia is een Afrikaanse
parel in de brochure SILVERJET die met hotels als Ocean Bay, Coco Ocean Resort
& Spa, Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa en The Kairaba Beach Hotel
niets dan toppers invult. The Gambia is een zonnezekere bestemming op amper zes
uur vanuit Brussel. Deze trip kan gecombineerd worden me een bezoek aan
Senegal.
En wachten ons uiteraard nog
de Seychellen, de Malediven en het allermooiste van de Verenigde Arabische
Emiraten met Dubai, Jumeirah Beach, Palm Island en Abu Dhabi. Qatar en Oman
ontbreken evenmin terwijl Indonesië en Thailand de klasrijke lijst afsluiten.
UITZONDERLIJKE AANBIEDINGEN
Naar het einde van het jaar en de start van het volgende
jaar toe pakt SILVERJET uit met enkele uitzonderlijke aanbiedingen. Meer info: www.silverjet.be
en bij je vertrouwde reisagent.
De kleurige brochure kan gratis bekomen worden bij uw vertrouwde
reisagent
Zij die ook maar een vleugje van de geschiedenislessen onthouden hebben,
weten het beslist nog: 1066 Country, gelegen aan de oostkust van Sussex, is een
onvergetelijke datum en regio in de Britse geschiedenis. The Battle of
Hastings, William de Veroveraar, de Normandiërs en King Harold schreven er
bloedige geschiedenis. Algemeen is 1066 Country erkend als de geboorteplaats
van Engeland, met het voormalig smokkelaarsnest Rye als hedendaagse
toeristische trekpleister.
Rye is
zonder meer een van de meeste schilderachtige stadjes van East Sussex. Het was
ooit een van de meeste belangrijke havens, samen met de Cinque Ports, de grote
vijf kanaalhaven van weleer: Dover, Hastings, Hythe, Romney en Sandwish. Rye
heeft daarenboven een zeer rijke geschiedenis achter de rug. Vandaag hebben de
ridders, piraten en smokkelaars plaats gemaakt voor een rustig en romantische
stek waar men makkelijk een paar dagen relax kan vertoeven. De visserij speelt
in Rye nog altijd een belangrijke rol en wordt dagelijks kleinschalig
aangevoerd. Een bezoek aan de haven, die bij laagtij alle vissersschepen op het
zand legt, is een bezienswaardigheid.
RYE BAY SCALLOP
FESTIVAL
De tijd dat de Britten alleen fish & chips op
tafel wisten te zetten, ligt al een flinke poos achter de rug. Meer nog, met de
Noordzee als voortuin weten de chefs het beste uit de zee om te toveren tot
succulente schotels. Om dat alles extra te onderlijnen pakken ze jaarlijks uit
met het Rye Bay Scallop Festival, evenement waarbij de restaurants negen dagen
lang een ode brengen aan de Sint-Jacobsmosselen. De delicatesse wordt er
aanbeden en vereerd, tot groot genoegen van de lekkerbekken.
Als het op eetgelegenheden aankomt, dan is er in
Rye duidelijk geen gebrek aan uitstekende huizen. Niet direct het meest
luxueuze interieur, maar degelijke schotels, aansluitend een ruime keus uit de
beste Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen.
THE STANDARD INN
Leuk en typisch oude Engelse pub in het hartje van
Rye. Het centrale gedeelte dateert uit 1420, waar het café is in uitgebouwd.
Charme en een Brits karakter zorgen extra gezelligheid. Achter de pub wacht een
ruimte dat dienst doet als restaurant. Geen luxe, maar pure nostalgie en
casual fine dining zoals patron Johathan Breed het zo mooi kan zeggen. Met
zijn 24 zitjes is The reservatie wel gewenst. Meer info: info@standardinn.co.uk.
THE SHIP INN
Tafelen in een ongekunsteld interieur waar de
geesten van de eertijdse Rye-vissers nog ronddwalen, kan je het best in The
Ship Inn, aan de voet van de legendarische Mermaid Street. Karen Northcote
zorgt ervoor dat iedere bezoeker meteen op zijn gemak zit. Zoek geen luxe noch
tierlantijntjes, maar op tafel verschijnt niets dan lekkers. De schotels zijn
eenvoudig doch bijzonder smaakvol. Bovendien zijn de visschotels een streling
voor het gehemelte. Alle vis komt immers uit de Rye Bay, die zorgt voor
dagelijkse aanvoer. Het vlees komt uit de Natural Farms in Ewhurst Green. En
dat allemaal aan zeer schappelijke prijzen. The Ship Inn beschikt ook over 10
kamers. Meer info: www.theshipinnrye.co.uk
THE MERMAID INN
En van de absolute toppers in Rye is The Mermaid
Inn in de Mermaid Street, straatje dat al eeuwen de tand des tijds overleefde
en tientallen malen het toneel was voor menig film. The Mermaid Inn is pub,
hotel en restaurant en is een oase van rust en typisch Britse gezelligheid, waar
elke avond tegen half drie in de morgen de spoken zich manifesteren in Room 16
en de geesten van de toenmalige gewiekste smokkelaars doorheen het 12de
eeuwse pand zich kostelijk amuseren. Het hotel is al eeuwen de vaste rustplaats
in Sussex en Rye van gekroonde hoofden en sterren uit de showwereld. David
Frost, Michael Caine, Pierce Brosnan, Andy Garcia, Charly Chaplin en onder
andere Marlon Brando genoten met volle teugen van de vele troeven die The
Mermaid Inn te bieden heeft. Eigenares Judith Blincow is uw gastvrouw en doet
er alles aan om het je naar de zin te maken. Meer info: www.mermaidinn.com
P & O FERRIES- IDEALE
REISPARTNER
Groot-Brittannië is via Calais bijzonder vlot te
bereiken met P&O Ferries die per dag 23 afvaarten enkele richting tussen
Calais en Dover.
Tijdens de overtocht kan men naar hartelust tax
free shoppen, genieten van de rust in de Club Class, rustig in Langans
Brasserie dineren of gezellig tafelen in de Quick Snack waar een rijke keus aan
snacks en burgers op je wacht.
Wie uitkijkt kan regelmatig genieten van bijzonder
acties en of promoties.
Hotelimperium met toppers in Henegouwen en Noord-Frankrijk
Gastvrijheid in Hotels Belgium France
Gebeten door de hotelmicrobe wist Didier De Weerdt zich
in ruim twintig jaar zich met Hotels Belgium France een imperium van hotels uit
te bouwen in Belgie meer bepaald in Henegouwen en Noord-Frankrijk, met
huizen in middelgrote en grote steden. Onze strategie bestaat er in waarden
als gastvrijheid, traditie en innovatie als grote troeven uit te spelen, stelt
directeur Didier De Weerdt, die met verve zijn vijf parels voorstelt.
BEST WESTERN PLUS HOTEL ALIZE MOESKROEN
Gelegen op een steenworp van de Grote Markt telt dit viersterrenhotel
58 kamers, allen met airco, groot HD fltscreen tv, bureau, thee- en koffie
faciliteiten, gratis WIFI, badkamer met jacuzzi of douche en afzonderlijk
toilet. De executive rooms hebben een grotere zitruimte en de jacuzzi suites
tellen een broekpers, safe en uiteraard een jacuzzi. Fitness, sauna en parking
staan gratis ter beschikking. Er is geen restaurant ter plaatse, maar wel een tiental op wandelafstand.
Dit 4-sterrenhotel bevindt zich op zowat 400 meter van de
Grote Markt en het station. Hotel met alles er op en eraan, inclusief gratis
WIFI, badkamer met douche of bad, toilet en tv en bureau met directe
telefoonlijn. Dat alles op een boogscheut van de bruisende Franse stad Rijsel.
Een van de mooie parels van Didier De Weerdt dat met Best
Western Plus Hotel & Aparthotel Casteau Resort in Bergen ingeplant is in
een aantrekkelijke bosrijke omgeving en dat in de onmiddellijke omgeving van de
snelwegen. Alle kamers zijn hier uitgerust met LCD flatscreen tv, bureau,
gratis WIFI, badkamer met douche en of bad. De aparthotels meten 40 m² en zijn
uitgerust met een tweepersoonsbed, aansluitend alle comfort, inclusief
uitgeruste keuken en klein salon. Sauna, fitness, jacuzzi en parking zijn er gratis.
Best Western Plus Hotel & Aparthotel Casteau Resort
Dit driesterrenhotel ligt op minder dan 20 km van Rijsel
en is net als alle andere hotels van de groep Hotels Belgium France een topper
zijn genre. Alle kamers hebben HD LCD flatscreen tv, gratis WIFI en wat de
zakenman of toerist nodig heeft om een leuk verblijf te bouwen. In
tegenstelling tot de andere, telt Logis des Acacias een restaurant en bar. Ook
hier staan de fitnessruimte en de parking gratis ter beschikking.
Uniek driesterrenhotel voor zakenlui die zich hier aan de
ingang van het industrieterrein van Ghislenghien bevinden, op een minuut van de
snelwegen naar Brussel en Doornik. Ook de toerist zit hier uitstekend want op
minder dan een kwartier vindt men hier een dierenpark, kasteel, brouwerij en
museum. Het hotel is voorzien alle comfort en is daarenboven geschikt voor
vergaderingen, conferenties en private feesten. Het restaurant is gekend voor
zijn grillades en buffetten.
Best Western Hotel Horizon
Avenue des Artisans 1,
7822 Ath-Ghislenghien
Hoe dan ook, de groep Hotels Belgium France zit goed in
de beste regios van Henegouwen en Noord-Frankrijk. Elk van de hotels heeft
zijn eigenheid is zowel voor de toerist als de doorgewinterde zakenman een
ideaal rustpunt. Met troeven zoals gastvrijheid, inventiviteit en vooral de
menselijke aanpak van het hotelpersoneel wordt elk verblijf in deze hotels een
plezier, want zich thuis voelen in een hotel is onbetaalbaar. En wanneer deze
hotels dan nog binnen het bereik van uw beurs vallen, dan zit het helemaal snor.
Relais & Château
Hotel Heritage uit Brugge ontving in de San Marco Village in Schelle, in een
organisatie van Horeca Awards, zopas de Award voor het Beste Privé Hotel van België.
Eigenaars Johan en Isabelle Creytens ontvingen de trofee omwille de nooit
aflatende kwaliteit, gastvrijheid en
klantvriendelijkheid. Een mooie kroon op het werk bij hun 20-jarig bestaan.
'Horeca-Awards is een
professioneel georganiseerde wedstrijd voor de horecaondernemer die als doel
heeft het bestendigen van de algemene kwaliteit in de horecasector en deze
eventueel zelfs te verbeteren. Op basis
van diverse quoteringen door een mystery guest, maw een controle door een
niet-aangekondigd anoniem bezoek door een professional worden de diverse hotels
beoordeeld.
QUALITY CROWN
Elke deelnemer die de nodige
kwalificaties heeft behaald volgens de criteria van de Horeca Awards, ontving
een Quality Crown. Deze is slechts geldig voor één jaar en opent mogelijk
deuren die anders gesloten blijven. De Quality Crown is een uithangbord als
erkenning voor kwaliteit, gastvrijheid en klantvriendelijkheid. Hotel Relais & Château Heritage ontving
een Quality Crown met grote onderscheiding.
TOTAL MAKE OVER
Johan en Isabelle
Creytens openden in 1993 de deuren van Hotel Heritage.Elke dag opnieuw zetten ze zich in om de
verwachtingen van hun gasten te overtreffen met een uitzonderlijke kwaliteit en
onberispelijke service.Samen met hun
team mochten ze al heel wat onderscheidingen, lofbetuigingen en awards in
ontvangst nemen.Ondertussen trad het hotel
& restaurant toe tot de prestigieuze keten Relais & Châteaux, meer dan
500 charmehotels en gastronomische restaurants over de gehele wereld All around the World, Unique in the World.
Dit jaar kreeg het hotel
een Total Make Over om die hoge verwachtingen van hun klanten te
vervullen.Alle 22 kamers werden
voorzien van nieuwe elegante meubelen, rijkelijke stoffen en luxueuze marmeren badkamers.Elke kamer beschikt nu over een Nilson bed,
puur natuur en handgemaakt, zuiverend en ademend gecombineerd met luxe
bedlinnen, zorgen gegarandeerd voor zachte dromen
RESTAURANT LE MYSTIQUE
Chef Koenraad Steenkiste tovert met smaken
uit de regio in het vernieuwde stijlvolle charmante restaurant Le Mystique.Een keuken, omschreven door gastronomen als
hedendaags met liefde voor streek en seizoensgebonden producten.Wie zijn culinaire avond relax wil afsluiten
kan terecht in bar Le Magnu met privé bibliotheek en salon met open haard.
Eén ei per week voor arme kinderen uit dovenschool
Op zondag 17 november pakt Hart voor Gambia Westende
om 12 uur in De Zeekameel uit met een solidariteitsmaaltijd hutsepot of spaghetti.
De opbrengst gaat integraal naar het kippenproject Chicken Run in Kanifing dat
het moet mogelijk maken de arme kinderen te voorzien in het genieten van één ei
per week, stelt Helena Clybouw, alias Mama Gambia.
Met Hart voor Gambia zijn Helena Clybouw en Annick
Keters al meer dan twintig jaar
actief met diverse humanitaire projecten in het arme West-Afrikaanse landje
Gambia. Na de aanleg van groentetuinen voor vrouwen, opzetten melkproject,
bouwen schooltje, materiaal voor kliniek, aankoop ezeltjes en aanhangwagentjes
voor vervoer, het verzamelen van speelgoed, tweedehands maar nog degelijk
materiaal, schoolgerief, kledij en onder andere een gekalibreerde audiometer
voor dove kinderen pakt Hart voor Gambia Westende nu uit met een kippenproject
waarbij het mogelijk wordt om de leerlingen van een dovenschool toe te laten om
eens per week één ei te kunnen nuttigen. Koken kost geld en daarom pakken ze
op zondag 17 november om 12 u., met de medewerking van het Noord-Comité
Middelkerke en de Zeekameel, opnieuw uit een solidariteitsmaaltijd.
CHICKEN RUN
Het kippenproject loopt onder
de naam Chicken Run. Mama Gamba vertelt: We blijven niet stil
zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een gloednieuw project inzake het
kweken van kippen, aansluitend verkoop van eieren, ten bate van de St-Johns
school for the Deaf opdat de leerlingen meerdere volwaardige maaltijden kunnen
krijgen uit eigen kweek. Het project moet ons in staat stellen opdat alle
kinderen eenmaal per week een eitje zouden kunnen eten bij de schoolmaaltijd.
Sommige kinderen hebben vandaag nog nooit een hard gekookt ei gegeten. We kozen
graag voor de Hongaarse koekoek, kippen die tot 4 kg kunnen wegen. Naast de
kippen zijn ook haantjes voorzien. De volgroeide haantjes worden naderhand
geslacht voor schoolmaaltijden en verkoop. Hiermee leggen we de basis voor dit
project die zelfbedruipend kan worden in de toekomst.
HUTSEPOT OF SPAGHETTI
Deelnemen aan de solidariteitsmaaltijd kan op twee
manieren: hutsepot aan 12 euro (kinderen 6 euro) of spaghetti aan 10 euro
(kinderen 5 euro). Graag inschrijven vooraf bij Helena Clybouw, gsm 0486 20 19 44, mamagambia@hotmail.com
of storten op rekening BE28 0682 5016 2320 met melding aantal personen,
hutsepot of spaghetti.
Tot slot nog even Mama
Gambia, die iedereen dankt voor de jaren lange steun, op de een of andere
wijze: Wie dit project een warm hart toedraagt kan ook op zijn manier zijn
steentje bijdragen door het verzamelen van bruikbaar tweedehands materiaal of
door storting op het rekeningnummer BE28 0682 5016 2320 Hart voor Gambia
Westende.
Smullen van hutsepot of spaghetti voor arm Gambia,
op zondag 17 november om 12 uur in De Zeekameel.
Meer info: 0486 20 19 44.
Michelinsterren fonkelen in tophotels in Zwarte
Woud
Decennia geleden was het ooit dé vakantieplaats bij
uitstek voor onze ouders en grootouders: Het Zwarte Woud in de deelstaat
Baden-Württenberg. Duizenden families brachten de derde grootste deelstaat van
de bondrepubliek Duitsland in vervlogen tijden een bezoek. Vandaag, zo vele
jaren later, trekken heel wat van hen terug naar de plek waar ze wellicht op
huwelijksreis trokken of hun eerste reis ondernamen. Dit keer niet direct om de
wittebroodsweken nog eens over te doen, eerder om in alle comfort te genieten
van een of meerdere van de talrijke Michelin sterren die fonkelen in tal van
5-sterrenhotels de luxe. Een unieke combinatie die geen enkele gastronoom links
kan laten.
De kleine groepering Best
of South West Germany verzamelt negen 5-sterren superior hotels rond zich. We
bezochten er een viertal. De ene gebeiteld in een leuke stad, de andere
weggestoken in een bosrijke omgeving, nog een andere uitgebouwd in een oase van
complete rust. Enkele van deze tophotels kijken al terug naar een traditie van
meer dan honderd jaar. Eigenlijk is het Zwarte Woud vandaag op zich al een
bezoek overwaard. Bovendien is tafelen in de regio sinds geruime tijd telkens
een gastronomische belevenis. De keuken zit bol van de streekproducten. Zij
vormen de basis van wat de Chefs omtoveren tot succulente schotels, een
verrukking voor lekkerbek, een streling voor de smaakpapillen, een puur genot
voor gastronoom. Vandaar de unieke rijkdom en aanwezigheid van tal van Michelin
sterren. Dat alles overgoten met de beste Duitse, Italiaanse, Spaanse en vooral
Franse topwijnen.
HOTEL TRAUBE TONBACH
Hier zwaait de familie Finkbeiner al meer dan twee eeuwen
de scepter. Gelegen aan de rand van het leuke stadje Baiersbronn, in een
wondermooie natuur en omringd door hemelhoge dennen telt het hotel 153 kamers,
appartementen en suites, de een al luxueuzer dan de andere. Elke kamer beschikt
over terras of balkon. Voeg daarbij het Traube Spa & Resort waar wellness
het leven nog eens zo aangenaam maakt. En voor de kinderen wacht Traube Kids
Court, een waar paradijs voor het jonge grut.
De absolute toppers van Hotel Traube Tonbach zijn de vier
uitstekende restaurants: de elegante Köhlerstube, de historische Bauernstube,
het streekgebonden Silberberg en de Schwarzwaldstube waar drie Michelin sterren
fonkelen boven het fornuis van Chef Harald Wohlfahrt. Voor de gasten wacht een
uniek uitgebreid ontbijt in restaurant Silbergberg.
Iets verder op in Baiersbronn Mitteltal duikt Hotel
Bareiss midden onbeschrijflijk natuurschoon op. Vader en zoon Hermann en Hannes
Bareis runnen dit hotel in de derde generatie. Gesticht in 1951 door Hermine
Bareiss is dit hotel intussen uitgegroeid tot een monument. Ruim honderd
kamers, suites en appertementen staan borg voor een vlekkeloos verblijf in dit
5-sterren plus hotel. Ontspanning, natuur, relax, ultra modern wellness &
spa, een uitgelezen kinderdorp, sport en uiteraard lekker tafelen zijn hier de
speerpunten. Liefhebbers van streekgerechten en pure gastronomen vinden
respectievelijk gretig hun weg in de Kaminstube, de Dorfstuben en het 3-sterren
restaurant Bareiss waar Chef Claus-Peter Lumpp zijn kunnen etaleert. Wie
exclusief wil feesten kan terecht in het historische Morlokhof, twee eeuwen
oude klein neerhof. Een buitenkans.
Het Colombi
Hotel is nog een van die parels in de pittoreske oude binnenstad van Freiburg,
mooi omringd door het Zwarte Woud en op een steenworp van de wijngaarden van de
Kaiserstuhl. Keizerlijk genieten wordt het in dit super de luxe hotel dat ooit
het optrekje was van de tsaren en keizerlijke gekroonde hoofden. Indrukwekkend
en warm tegelijk is de ontvangst. De immense traphal die naar de eerste
verdieping en de restaurants leidt is effenaf indrukwekkend. Ook de 48 de luxe
kamers, 64 appartementen, junior suites en suites trekken die lijn met grote
klasse door. Op gastronomisch vlak schittert naast de 17 punten van Gault
Millau sinds 1982 ook nog één Michelin ster, wat de stijl van dit lid van The
Leading Hotels of the World nog extra in de kijker stelt. En voor wie het
begrepen heeft op fitness kan vrij genieten van zwembad, beauty farm, solarium,
stoombad. Een droom.
Andere
parel binnen de groep Best of South West
Germany is hotel Erbprinz in Ettlingen. Duidelijk een huis met 220 jaar geschiedenis
waar de charme van krakende houten vloeren het voor een flink deel moeten uitvechten
met de nieuwe vleugel. De 54 klassieke kamers, 53 comfortkamers, 7
appartementen en twee suites zorgen voor een koninklijk verblijf. Ook op het
vlak van de gastronomie zit Hotel Erbprinz in hogere sferen. Het sleepte ooit
als allereerste restaurant in Duitsland een Michelin ster in de wacht. Restaurant
Erbprinz is goed voor 38 zitjes. In de Weinstube Sibylla wachten uitstekende
streekgerechten. Een flink stuk van het hotel werd in 2010 vernieuwd met
daarbij onder andere een exclusief zwembad met alle spa faciliteiten. Het hotel
leent zich uitstekend voor meetings en grandioze feesten. Hotel Erbprinz
ontfermt zich ook over het restaurant van de golfclub Hofgut Scheibenhardt.