GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
27-11-2016
OSTEND QUEEN
KERSTLUNCH
Zondag
25 december om 12 uur
Glaasje
Champagne Brut Réserve
Drie
feestelijke amuses van de Chef
Noordzeekrab
algen komkommer kaffir lime
Coquilles
Saint-Jacques kort gebakken peterselie wortel indien gewenst, bieden we u
hierbij truffel uit Umbrië aan (15 euro/5 g supplement)
Fazant
Brabançonne op zijn geheel gebakken witloof huisgemaakte aardappelkroketjes
Croque
en bouche
PRIJS:
Kerstlunch met glaasje Champagne aan 75 euro
PRIJS:
Oudejaarsmenu met glaasje Champagne, gepaste kwaliteitswijnen, waters en koffie
of thee: 155 euro
Reservatie
noodzakelijk. Is slechts geldig na storting op rekening OSTEND QUEEN -nr. BE 36 0016 6502 2881met vermelding van het aantal personen. +
melding Kerstlunch of Oudejaarsavond
Het is weer bijna zo ver. De schaatsen kunnen alvast van de
zolder worden gehaald want op vrijdagmiddag 16 december gaat de schaatspiste op
de Veurnse Grote Markt opnieuw open voor vier weken schaatsplezier.
Van vrijdagmiddag 16 december 2016 tot
en met zondag 15 januari 2017 kan er op de Grote Markt van Veurne opnieuw naar
hartenlust geschaatst worden op de overdekte schaatsbaan van zo maar eventjes
500m².
Een schaatsbeurt kost 6 euro,
schaatsen inbegrepen. Wie een hele dag wil schaatsen, betaalt 7 euro voor een
dagpas. Groepen van minimum 20 personen die op voorhand gereserveerd hebben
betalen 4 euro per persoon. Vorig jaar genoten ruim 6.000 schaatsers, jong en
oud, van de winterse schaatspret in een enig prachtig historisch kader.
HET PROGRAMMA
Vrijdag
16 december
·Officiële opening Veurne On Ice 2016 2017 met om
·20 uur Inleiding door de
burgemeester en schepen van toerisme
·20.15 uur Optreden van
Miel&Basil Bekend van Belgiums Got Talent accordeon + beatbox
·21.00 DJ D-Lux
Vrijdag
23 december
·20 uur Optreden Aurelio XL -
Aurelio Romagnani en Freddy Hommey twee gitaren en een stem. Zij brengen
Nederlandse, Franse, Engelse, Italiaanse meezingers. Ambiance XL verzekerd.
Maandag
26 december
·15 uur Papa Chico Kerstshow met
bezoek van dé Kerstman en sneeuw gegarandeerd!
·20 uur Demonstratie Line Dance
Vrijdag
30 december
·20 uur - Shakin' Strings ft.
Sticky Lee Slim Arne Dufoor & Niels Cé Ze speelden op Veurne La Fête
2016 en konden echt wel overtuigen!
Dinsdag
3 januari
·19 uur IJshockeytornooi 4 tegen
4 organisatie en informatie : sportdienst@veurne.Be
Zaterdag
8 januari
·20 uur DJ TMB
Openingsuren
:
Opening vrijdagmiddag 16 december.
In het weekend (vrijdag 16/12, zaterdag 17/12, zondag 18/12) open van 11
uur tot 21.30 uur.
Maandag 19 december tot donderdag 22
december van 11 tot 20 uur
Heel de kerstvakantie van vrijdag 23
december tot en met zondag 8 januari van 11 tot 21.30 uur.
Van maandag 9 januari tot en met
donderdag 13 januari van 11 tot 18 uur.
Laatste weekend eventueel +/- 18 uur
Prijs :
1 schaatsbeurt: 6 euro schaatsen
inbegrepen
1 Dagpas : 7 euro (men mag 1 maal
het ijs af en later diezelfde dag terugkomen)
Groepen van minimum 20 personen die
op voorhand gereserveerd hebben bij Walter Vanheste op nummer 0476 98 58 01
betalen 4 euro
Voor de
derde keer op rij pakt Kerstchampagne @ Nieuwpoort
uit met een fraai en sprankelend programma, gedompeld in Champagne. Voorzitter
Bernard Vandamme is formeel: Inderdaad, reeds voor de derde maal slaan we
figuurlijk onze tenten op in de vismijn te Nieuwpoort. De standen zijn gevuld
en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt is ook
ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken. Ook de
champagneproducenten brengen hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen.
Het publiek zal er alles kunnen leren en proeven over de verschillende cépages.
En wat gezegd van de vele nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire
hoogstandjes. We zijn daarom de vele steunende handelaars bijzonder dankbaar.
Zij helpen het succes van het Champagnefestival steunen. Meer nog, we zijn blij
verrast te vernemen dat de hotelsector op volle toeren draait en al heel wat
boekingen genoteerd worden, met het oog op het Champagnegebeuren. Het
programma, keurig in goede banen geleidt door de onvervangbare Nancy, zorgt
opnieuw voor elk wat wils, van muziek al over kunst tot het beste op culinair
vlak, afgerond met Champagne.
DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN
·Champagne Lejeune
·Champagne Philippe Moutardier
·Champagne Lhuilier
·Champagne Mongery
·Champagne Guillette
·Champagne William Saintot
·Champagne Philippe Rouyer
·Champagne Henri David-Heucq
·Champagne Neret Vely
·Champagne Louis Dehu
CHAMPAGNEMENU
Nieuw dit
jaar is dat Horeca Nieuwpoort uitpakt met een authentiek Champagnemenu. Diverse
restaurant serveren een uitgesproken menu, vergezeld met CHAMPAGNE LEJEUNE
DEL HOZANNE uit Aveny Val dOr. Voeg daarbij dat de flessen voorzien zijn van
een speciale capsule met daarop het logo van Horeca Nieuwpoort. Voor de
placomusophilisten (verzamelaars van capsules) een unieke kans want er zijn
slechts 300 stuks. Elk restaurant heeft zijn eigen menu-prijs.
DEELNEMENDE RESTAURANTS
Bistro du
Port
Au Bistro
Café de
Paris
Captain
Nemo
De Ark
De
Lanterfanter
De Roos
Feu dOr
Galjoen
In de
Luwte
Kaai 15
Nordex
t
Poortershuys
VOLLEDIG PROGRAMMA
Bezoek aan het
Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:
In de bovenzaal van
de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een ludieke kerstsfeer.
Champagne, chocolade, oesters, muziek en zoveel meer .......
VRIJDAG 9 DECEMBER OPENING OM 17 UUR
Doorlopende
degustatie en catering van 17 tot 22 uur met live Music door Jo AREND.
ZATERDAG 10 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ruilbeurs voor
champagnecapsules van 10 tot 16 uur.
Doorlopende
degustatie en catering van 10 tot 22 uur. Live Music met Jo AREND
ZONDAG 11 DECEMBER VANAF 10 uur.
Champagneontbijt in Sailors Bar
(zie verder)
Doorlopende degustatie van 10 tot
18 uur
Muzikale omlijsting door Jo AREND
CHAMPAGNEONTBIJT
in
SAILORS BAR
Het Champagneontbijt is te genieten in de Sailors Bar waar Lori Lasat
en Willem Vermeire zich inzetten om hun kennis en ervaring van topontbijten te
laten proeven. Hun team staat borg voor compleet genieten. Het is duidelijk: Op het champagneontbijt is koken een kunst en
veel méér.
Nadien kan men genieten van een boottocht met de YSERSTAR in de
havengeul, jachthaven en sluizencomplex.
Deelnemen kost 25 euro per persoon terwijl een gedeelte van het bedrag
geschonken wordt aan het goede doel De Katrol Oostende. Wie kiest voor
Champagneontbijt + Boottocht + glas Champagne: 40 euro.
Da Claudio en Flavies Tafel nieuwe toppers in Nieuwpoort
De
voorstelling van de nieuwe culinaire gids Gault & Millau deed heel wat ogen
richting Westkust kijken. Niet alleen werd Willem Hiele Lunch & Gastentafel,
bekroond met de titel van Ontdekking van het jaar, meteen de grote blikvanger,
maar ging heel wat aandacht naar Koksijde en naar Nieuwpoort. Vooral Koksijde
gooide hoge ogen met liefst negen restaurants die mooie quoteringen op hun
conto kregen. Hostellerie Le Fox in De Panne blijft aan de Westkust nog steeds
de nummer één met 16/20 en goed voor 2 Michelinsterren.
Met Willem Hiele haalt
Koksijde een nieuwe topper in huis. Enkele jaren geleden verbouwde de 35-jarige
chef hetvissershuisje van zijn ouders om
tot een onvergelijkbare gastentafel. Hij ontvangt er met zijn echtgenote alleen
maar gasten op afspraak. Willem eerder de rechterhand in de keuken van
sterchef Iain Wittevrongel in restaurant Ten Bogaerde ging zijn eigen weg in
2013 met het gekende resultaat: een talent op eigen benen die bewijst dat met
wilskracht veel te bereiken valt. Vorig jaar niet eens in de gids, vandaag de
Ontdekking van het jaar. Het staat hier als een paal boven water, Willem Hiele
haalt met deze formule beslist nog meer prijzen. De 15/20 in de Gault &
Millau is nog maar het begin.
KOKSIJDE SPANT DE KROON
Maar er viel nog meer te
rapen op de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau. Koksijde spant
hierbij dan ook de kroon met andere toppers met restaurant Ten Bogaerde (15), restaurant
De Kelle (14), restaurant Seahorse (14), 8Chef (13), OH Restaurant (13) en
nieuwkomers Brasserie Edison (13) en en Julia Fish and Oysterbar (13). Edison
is het product van de broers Olivier en Vincent Florizoone, die Au Grand
Cabaret in Nieuwpoort intussen verliet. Restaurant Julia Fish and Oyserbar is
evenzo een frisse verschijning in de gids. Koksijde duidelijk aan de top van de
gastronomie aan de Westkust. Bistronomie Eglantier in Oostduinkerke boekt
gestadig vorderingen en ziet zich opnieuw aanbevolen door Gault & Millau.
Carcasse van Hendrik
Dierendonck zag met genoegen zijn puntenaantal verhogen. Aan de gevel hangen
vandaag 14 punten, wat niet onaardig is gezien slager Hendrik met zijn formule Alles van kop tot staat heel wat
gereputeerde huizen met succes achter zich laat.
NIEUWPOORT BLIJFT GROEIEN
Andere topper aan de
Westkust is de stad Nieuwpoort. Gevestigde waarden Au Bistro (13), Bistro du
Port (aanbevolen) en La Muse (aanbevolen) kregen drie nieuwe toppers naast
zich. Mattias Maertens en Sofie Billiet bouwden in de Potterstraat 15 met
MBistro een kleinschalig eethuis uit waar met veel passie eenvoudige en vooral
smaakvolle gerechten op tafel komen. Mattias is hierbij niet aan zijn proefstuk
toe en leerde de stiel bij sterchefs Iain Wittevrongel (Ten Bogaerde) en Axel
Colona-Cesari (Centpourcent) zonder daarbij Stefaan Ghys te vergeten. Sofie is
de gedroomde gastvrouw. In MBistro hebben we zeker het laatste nog niet gezien.
Met Flavies Tafel krijgt de
Langestraat er een nieuwe smaakvolle tafel bij. Meteen goed voor 13/20.
LadyChef Valerie is een autodidact die geen enkel gelegenheid laat voorbijgaan
om bij te leren en de stiel compleet onder de knie te krijgen. In de zaal is
echtgenoot Andy het ideale verlengstuk en zet de succulente schotels met liefde
op tafel. De open keuken en de opvallende muurschilderijen zorgen voor extra
pigment. Uitstekend adres voor vis en schaaldieren. Valerie en Andy dragen deze
bekroning dan ook graag op aan hun familie die hen steeds bijstaat waar nodig.
ITALIE OP HET BORD IN DA CLAUDIO
De vraag naar een
authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. Claudio Aquaro en
Vanessa Beyens vullen de wensen van lekkerbekkend Nieuwpoort sinds vorig jaar
in de Markstraat 19 met ristorante da Claudio met liefde graag in. We willen
alvast aantonen dat de Italiaanse keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne,
pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Vitello sgombrato,
Ossobucco, Risotto en zowat alle regionale bereidingen. We houden het bij simpele
smaakvolle gerechten, stelt Claudio beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier
AIS (Associazione Italiana Sommelier), ook paraat met traiteurdiensten. Het
idyllisch terras brengt u zo naar Italië. Ook Gault & Millau zag dat het
goed en correct was en zette dit Italiaans huis meteen op een 13/20. Vanessa
en ikzelf zijn zeer blij met deze erkenning. Het stimuleert ons om nog beter te
doen, geeft Claudio Aquaro graag nog mee.
LE FOX VAANDELDRAGER
In Middelkerke en Westende
blijft restaurant Marquize met 14/20 de nummer één voor Gault & Millau.
Patrick Noël en Heidi Vandewalle staan intussen dertien jaar zij aan zij en
zijn de culinaire vaandeldragers van de gemeente. Het leverde hen eerder al de
titel van Meesterkok Orde 33 Meesterkoks van België Op. De restaurants La
Tulipe en De Vlaschaard blijven aanbevolen.
Diksmuide weet zich met t
Notarishuys nog steeds met een 15/20 te stellen en is hiermee de koploper in de
boterstad. In Veurne dweept de gids met restaurant Olijfboom (13/20).
De absolute topper en
vaandeldrager van de Westkust is en blijft nog steeds Le Fox waar meesterkok
Stéphane Buyenstwee Michelinsterren aan
de gevel ziet stralen. Gault & Millau zet hierover een 16/20, al lijkt dit
ons sterk onderschat. Op naar minstens 17. In de schaduw van Le Fox zorgen Le
Flore (13) en Merlot (aanbevolen) voor verdere uitstraling van culinair De
Panne.
BISTRO MATHILDE IN OOSTENDE
In wat men vandaag Dé stad
aan Zee noemt blijft het bij een schaarse oogst. Bistro Mathilda en restaurant
Marina blijven bij 14/20 terwijl Agua del Mar, Bentleys en Enoteca del
Berebene aanbevolen worden. Savarin zag zijn chef Floris Pancoucke en ook zijn
14/20 verdwijnen. Ostend Queen toprestaurant op het dak van het casino
blijft aanbevolen.
Iets verder op in Bredene
weet restaurant LHomard et la Moule zich te handhaven op 14/20. Hier bouwt
Donald Deschagt gestadig verder aan zijn toekomst.
Hoe dan ook, onze regio zit
sterk in de klasrijke restaurants. Heel wat jonge chefs hebben zich in de
jongste jaren opgewerkt. Hun nieuwe visie, hun creativiteit werd dan ook her en
der beloond. Straks op 21 november krijgen we de nieuwe sterrengids Michelin
onder de ogen.
Georges
Keters
Fotos:
Vaandeldrager
Westkust Stephan Buyens Le Fox De Panne
De
sloop en de nieuwbouw van het casino is momenteel het gespreksonderwerp in de
Champagnegemeente bij uitstek. Intussen zou men bijna vergeten dat het symbool
van Middelkerke straks op 1 januari 2017 definitief de deuren sluit. Om nog één
keer uit de bol te gaan pakken enkele muziekliefhebbers op zaterdag 26 november
uit met een uniek concert en dansavond, de Last Change to dance in Baccarazaal.
De Baccarazaal is gedurende
decennia het epicentrum geweest van alles wat zich in Vlaanderen artiest
noemde. Voeg daarbij de onvergetelijke tv-uitzendingen Margriet aan Zee, 20
maal Champagneweekend, het jaarlijks optreden van Will Tura, de vele concerten
met topartiesten, de Cravache dOr, de Beste Junior Kok van België, de
prestigieuze uitreiking van de Superprestige Cyclocross, de vele banketten met
de Nacht van de Bakker en zo meer. Dit komt nooit meer terug. Het einde van
een tijdperk, stelt Luc Crop, al dertig jaar als prominent portier van de
speelzaal, mede-organisator van de Last Chance to Dance en vooral groot
liefhebber van funk-muziek met James Brown als aartsvader, aansluitend de Jamal
Thomas Band.
LAATSTE CONCERT
Op zaterdag 26 november
schrijft men dus geschiedenis. Luc Crop vertelt: Als die-hard fan van het
radioprogramma Funkytown leerde ik er heel wat bij. Een van de topgroepen die
me steeds naar de keel greep was de SOS-band uit Atlanta die met Just be good
to me, The Finest, Weekend Girl en onder andere Tell me if you still care
telkens goud behaalde. Toeval of niet, maar Jamal Thomas, voormalig drummer van
de Band komt zich in Oostende vestigen, meer nog, hij komt zowat elke dag in
een pand in mijn straat in Westende om er te repeteren. Een droom. Er ontstaat
een hechte vriendschap. Hoe kunnen we de Baccarazaal voor de laatste keer beter
vullen dan met een concert met de veelzijdige Jamal Thomas. Voeg daarbij het
optreden van Boogie Boy en Boogie Phil, dat alles in een presentatie van Guy De
Pré. Dat kan niet meer stuk en op die manier zullen velen zich de Last Dance in
de Baccarazaal zeker nog lang herinneren.
Last Chance to Dance op zaterdag 26
november om 20 uur in de Baccarazaal Casino Middelkerke. Inkom: 35 euro of 30
euro in vvk bij Casino Middelkerke, Artistic Flowers, Leopoldlaan 252,
Middelkerke.
Op
maandag 28 november pakt de Orde der 33 Meesterkoks van België voor de 54ste
maal in het Oostendse Casino uit met hun majestueuze Grote Nacht en Magistraal
Kapittel. Aansluitend worden drie nieuwe meesterkoks, enkele ambassadeurs en
een reeks Compagnons de la Toque Blanche en ere-leden omwille hun verdiensten
binnen gastronomie in de Orde opgenomen.
Eendracht maakt macht. Onder
die nationale leuze staken begin de jaren zestig enkele gerenommeerde patroons
aan het fornuis de koppen bij mekaar. Bedoeling was en is nog steeds de
belangen van de patroons te behartigen en te verdedigen, ervaringen uit te
wisselen, zodoende de kwaliteit van de Belgische keuken nog verder op te
trekken. De Orde der 33 Meesterkoks van België werd naderhand gesticht in
januari 1962. Omdat vriendschap primordiaal is, werd van meet af aan besloten
de groep relatief klein te houden, minimum 3, maximum 33. Het sprak de sector
meteen aan en de 33 is intussen een internationaal begrip geworden. De
resultaten laten zich dan ook graag zien vandaag: de Belgische keuken behoort
duidelijk tot de wereldtop.
MAGISTRAAL KAPITTEL
Om de vrienden, gastronomen,
koks, sympathisanten en al wie direct of indirect met het beroep te maken
heeft, werd de Grote Nacht en het Magistraal Kapittel op het getouw gezet. Deze
Nacht is intussen uitgegroeid tot de culinaire climax van het jaar.President van de Orde Stephan Buyens
(Hostellerie Le Fox, De Panne) hierover: Straks tekenen we voor de 54ste
editie. Dit fenomeen is te danken aan de uitmuntende samenwerking tussen de
Meesterkoks en de Compagnons de la Toque Blanche die voor de gelegenheid een
heel bijzonder en uitgelezen banket voorschotelen. Tegelijk nemen we nieuwe leden
in de Orde op die zich de jongste jaren verdienstelijk maakten binnen s lands
grenzen van de gastronomie. Met Kristof Deprez (Mangerie, Brugge), Filip
Cuvelier (Vijvershof, Wevelgem) en Eddy Van Tittelboom (Patisserie Lints)
krijgen we drie nieuwe Meesterkoks. Met Axel Rousseau, Th. Declerck, Niko
Tuyttens, Tom Vansteenkiste, Frank Verstraete en onder andere Steve Gery uit
Koksijde krijgen we een mooie reeks nieuwe chefs Compagnons de la Toque
Blanche. Om het feest af te ronden worden Louison Deuwel, kok op rust uit De
Panne en Gwendoline Nys, vice-directeur Casino Oostende, in de Orde opgenomen
als Ere-lid.
GROTE NACHT ORDE DER 33
MEESTERKOKS
Het moment suprême van de
avond is uiteraard het banket. Het menu wordt bereid door de meesterkoks Lieven
Demeestere, Tim en Frans Saint-Germain. Het culinair hoogtepunt van het jaar
start met een Open window cooking waarbij diverse meesterkoks de Champagne
Gosset Brut welig laten vloeien. Een waaier van succulente gerechten volgen
mekaar gestadig op en bereiken een hoogtepunt met een dessert-creatie van
meester banketbakker Nico Boelens. Ambassadeur William Mortelmans zorgt voor de
gepaste selecte wijnen. Het geheel van de bediening wordt verzorgd door de
leerlingen van Hotelschool Ter Duinen Koksijde en staat onder leiding van
ambassadeur Olivier Willaert. De Soul Brothers zorgen voor de muzikale saus.
Dat alles onder supervisie van president Stéphan Buyens.
Deelnemen kan tegen de prijs
van 175 euro, all in. Info en inschrijven: gala33masters@gmail.com
of bij algemeen secretaris Rik Baré, gsm 0495 22 09 42.
KUST
Een week voordat de culinaire gids Michelin zijn nieuwe sterren in het bord
legt, pakt de gids der gidsen alvast uit met zijn Big Gourmand 2017, Michelingids
die de restaurants beloont die een uitstekend menu aan maximum 37 euro op tafel
zetten, exclusief dranken.
België telt vandaag 165 Bib
Gourmands, waarvan 25 nieuwelingen. Onze regio is magertjes bedient en we
tellen met restaurant t Vistrapje in Oostende slechts één nieuw adres. Aan de
Oostkust is Poincarré de enige nieuweling.
Verrassende, maar beslist
verdiende neofiet, is restaurant t Vistrapje aan de Visserskaai 37. Dubbel
leuk omdat t Vistrapje twee jaar geleden werd overgenomen door buren Albert
Trips en Viviane Desaever, de toen op rust zijnde uitbaters van restaurant Au
Vieux Port, Visserskaai 32. Een heel apart verhaal. Op 9 maart 2014 sloten we
deuren van ons restaurant Au Vieux Port, zaak die we samen met onze chef Danny
Willequet achttien jaar uitbaatten. Wij dus met pensioen. Na vijf maand was ik
het beu. Ik miste de sfeer en begon me te vervelen. Toen Noël Declercq en
Marie-Anne Vanhooren, onze buren uit restaurant t Vistrapje, ons kwamen vragen
of we de zaak die intusen verkocht was aan een bouwpromotor voor een paar
jaar wilden overnemen, sprong ik een gat in de lucht. Onze kok Danny en Viviane
juichten mee. En ja, van Au Vieux Port naar t Vistrapje was maar een wip. Ook
voor mijn echtgenote Viviane was dit een heerlijk moment. Werken staat al sinds
haar 12de jaar op de agenda. We konden het met pensioen zijn niet
aan. Vandaag genieten we met volle teugen van onze zaak. Binnen een paar jaar
wordt het pand gesloopt en gaan we (nog eens) met pensioen, doet een lachende
en genietende Albert Trips sappig zijn verhaal. Oh ja, een Bib Gourmand?
Complete verrassing. We zijn momenteel met verlof en gaan er dan ook van
genieten.
BIB GOURMAND
De Bib Gourmands aan de kust
zijn eerder dun gezaaid. Oostende telt er drie met restaurant Mathilda, Toi Moi
et la Mer en de gloednieuwe laureaat restaurant t Vistrapje. Andere huizen die
Michelin in de vorige jaren al op de lijst plaatste en hun Bib Gourmand blijven
behouden zijn Casanova in De Haan, De Kruidemolen in Klemskerke, Kok sur Mer in
Vlissegem, De Huifkar in Koksijde, Le Flore in De Panne, 8Chef in Sint-Idesbald
en De Olijfboom in Veurne. Restaurant Triton uit Blankenberge en restaurant t
Notarishuys verdwenen uit de bijbel.
Toen
directeur van Toerisme Peter Germonprez in 1997 het idee naar voor schoof om de
vriendschapsbanden met Epernay nauwer aan te halen via het organiseren van een
Champagneweekend bleken weinigen daarin te geloven. Men kreeg amper
belangstelling van de Champagneboeren. Vandaag is er een wachtlijst. Of hoe
inzet en volharding kan leiden tot de intussen jaarlijkse onnavolgbare hoogmis
van de Champagneliefhebbers aan zee.
We schrijven 1 juli 1996. In
opvolging van Camiel Vallaeys werd Peter Germonprez directeur van de Dienst
Toerisme: Ik kreeg de opdracht van Toerismeschepen Luc Dedecker om verbredende
activiteiten op het getouw te zetten. Gezien de goede relaties met de Franse
zusterstad Epernay dacht ik aan een champagneweekend in de zomer op de Zeedijk,
waarbij de champagneboeren in strandkabines hun beste flessen konden
voorstellen. Burgemeester Frank Verlinde en de schepenen Luc Dedecker en Pol
Dierendonck zagen daar wel brood in. We trokken samen naar Epernay en het idee
werd op tafel gegooid bij champagneboer Benoit Hennequin, al jaar en dag vriend
van burgemeester Frank Verlinde en Marc Vereecke. We vernamen meteen dat de
periode niet het gepast moment was, gezien te veel werk met de vendages
(oogsten van de druiven). De familie Hennequin stond evenwel achter het idee,
vooral ook omdat hierdoor het jumelagegebeuren een nieuw leven zou ingeblazen
worden. Hij stelde voor om het eindejaar in petto te houden. En ja, in mei 1997
trokken we met Lucrèse Sonneville (voorzitter Cultuurraad) en Eddy Jonckheere
(VVV) opnieuw naar Epernay. Dit keer om de champagneboeren warm te maken voor
het project. Ten huize Hennequin kwamen we met het Jumelagecomité Epernay
akkoord om van 25 tot en met 27 oktober een eerste editie op het getouw te
zetten.
AMPER VIER DEELNEMERS
Het
aansporen tot deelname aan deze eerste editie verliep evenwel niet naar wens. André
Müller, Gisèle Féron en Lucrèce Sonneville kenden enkele viticulteurs
persoonlijk zodat de huizen Hennequin, Maurice Chopin, Marcel Vautrain en
Prévoteau-Perrierhun deelneming alvast
verzekerden. Maar daar bleef het jammer genoeg bij. Samen met André Muller,
voorzitter Jumelagecomité Epernay-Middelkerke, dweilden we ettelijke dagen de
Champagnestreek en tientallen huizen af, op zoek naar kandidaten. Het resultaat
van die zware prospectie resulteerde in een magere deelname van vier
champagneboeren: Champagne Maurice Choppin uit Damery, Champagne Marcel
Vautrain uit Dizy,Champagne Benoit
Hennequin uit Arty-Venteuil en Champagne Prévoteau-Perrier uit Damery. Na al de
tijd en energie dat we het project hadden gestoken waren we echt ontgoocheld
met het resultaat, geeft Peter Germonprez nog mee.
ONGEEVENAARD SUCCES
Het pionierswerk en nooit
afgeven van Peter Germonprez en zijn medewerkers leverde in de daaropvolgende
jaren evenwel mooie vruchten. Elk jaar steeg het aantal deelnemers en kent men vandaag
zelfs een wachtlijst. Het was de bedoeling om het gezellig te houden, wat een
succesformule bleek te zijn en is het jaarlijkse Champagneweekend een begrip
geworden aan zee, danken aan de onverdroten inzet van de Dienst voor Toerisme,
geleid door toenmalig schepen Luc Dedecker, burgemeester Frank Verlinde, de
Handelaarsbond, de Horeca en het Jumelagecomité Middelkerke en Epernay. Intussen
werd ook gewerkt aan het invoeren van een Champagnemenu te genieten in de beste
restaurants, wat het aspect van de Champagne nog meer in de kijker stelt.
20ste CHAMPAGNEWEEKEND
Vandaag plukt men daarvan de
vruchten en loopt nog tot en met zondag 13 november de 20ste editie
van het Champagneweekend, in het casino. Elf Champagneboeren zijn present en in
achttien restaurants wacht een uitgelezen Champagnemenu. De toegang is vrij,
een glas koopt men aan 5 euro, de Champagne aan de prijs van de dag bij de
champagneboer.
ERELIJST
RIDDERS ORDE VAN DE CHAMPAGNE
Elk jaar worden een of meerdere personen die Middelkerke
in het algemeen en het toerisme in het bijzonder in de kijker zetten benoemd tot
Ridder in de Orde van de Champagne.
2001 Wendy van Wanten - Paul De Wyngaert
2002 Jo Lemaire - Ro Burms
2003 Michel Wuyts - Paul Geerts
2004 Louis De Pelsmaeker
2005 Dirk Somers - Luc Verschueren
2006 De Boarebreker - Stefan Vander Espt en Stefaan
Lauwereins + Omer Sap & De Vlaamse Confrérie van de Gastronomie
2007 Nico Mattan
2008 Luc Caals
2009 Alain Bloeykens
2010 Peter Vandenabeele
2011 Carl Berteele
2012 Johan Töpke
2013 Rino Ver Eecke
2014 Günther Neefs
2015 Georges Keters
REISGIDS CHAMPAGNE
Op donderdag 10 november
stelt de Dienst voor Toerisme in het Casino een gloednieuwe Chamapgnegids voor.
Wijnspecialist Alain Bloeykens kroop voor de gelegenheid van de 20ste
editie van het Champagneweekend in zijn beste pen en trok langsheen de elf
champagneboeren die getrouw elk jaar te gast zijn in het Middelkerkse Casino.
De gids is te koop aan de
prijs van 19,50 euro, inbegrepen een exclusieve champagnecapsule met de
beeltenis van het casino die door de liefhebbers van placomusophilie
(verzameling van capsules) sterk zal gewaardeerd worden. Om het exclusief te
houden telt de Champagnegids een oplage van slechts 1.000 exemplaren. De gids
is te koop in de toeristische kantoren van Middelkerke en Westende. Meer info
na donderdag 10 november.
VITICULTEURS
Traditiegetrouw staan elf Champagneboeren of Viticulteurs
in het Casino en schuiven u hun beste flessen naar voor:
De
pioniers:
Champagne PREVOTEAU-PERRIER
Champagne
Marcel VAUTRAIN
Champagne B.
HENNEQUIN
De
getrouwen:
Champagne ANDRE MOUSSY
Champagne DHONDT-GRELLET
Champagne MICHEL GENET
Champagne BOURDAIRE-GALLOIS
Champagne MANDOIS
Champagne PAUL CLOUET
Champagne BONNAIRE
Champagne ROBERT ALLAIT
CHAMPAGNEMENUS
In tal van restaurants
zetten de Chefs een succulent Champagnemenu op tafel:
VILLA HOTEL Charles de
Broquevillelaan 17 Westende
CASINO IL CIRCO Casino -
Middelkerke
RAMBLAS Oostendelaan 24
Middelkerke
MARQUIZE Henri Jasparlaan
175 Westende
LA TEMPETE Paul de Smet de Naeyerstr. 21 Middelkerke
DE BANKIER Zeedijk 72
Middelkerke
BELLFEU Lombardsijdelaan 184
Lombardsijde
LOUNGE MIMOSA Leopoldlaan 39
Middelkerke
COLUMBUS Zeedijk 217
Middelkerke
HONFLEUR Paul de Smet de
Naeyerstraat 19 Middelkerke
DE LANTEIRNE Westendelaan 308
Westende
VILLA MARIE-JOSEPH Henri Jasparlaan
150 Westende
CHAPLIN Leopoldlaan 95
Middelkerke
SIRENE Leopoldlaan 67
Middelkerke
DE LORD Leopoldlaan 129
Middelkerke
SCHUURKE Distellaan 8
Westende
RENTY Louis Logierlaan 51
Middelkerke
DE VLASCHAARD Leopoldlaan 246
Middelkerke
Een gids met alle details en
menus ligt ter beschikking in de toerismekantoren en restaurants.
Liefhebbers van alles wat in de zee leeft en wat daarmee gepaard gaat,
zijn nog tot woensdag 2 november de koning te rijk in het Nationaal Zeecentrum
Nausicaa in de Franse stad Boulogne-sur-Mer.
Sinds mensenheugenis heeft de haai de
reputatie van een monterachtige jager, van een menseneter. De werkelijkheid is
helemaal anders: van de 500 soorten die in de verschillende oceanen werden
geteld, zijn slechts heel weinig echt gevaarlijk voor de mens en het is vaak zo
dat ze die mens vrezen en wantrouwen. De haaien staan helemaal boven aan de
voedselketen van de zee en zijn van cruciaal belang voor het evenwicht van de
dierenpopulaties. De mens is de grootste vijand van de haai: hij doodt er meer
dan 100 miljoen per jaar, in eerste instantie voor hun vinnen! De gevaarlijkste
van de twee is dus uiteindelijk niet diegene die we dachten.
Dit jaar stelt NAUSICAA voor om op onderzoek
te gaan naar dit uitzonderlijke dier.
NAUSICAA zal de bezoeker op ludieke en
pedagogisch verantwoorde wijze proberen te sensibiliseren met activiteiten voor
het hele gezin, ontmoetingen met de haaienverzorgers, live-uitzendingen met
correspondenten in de tv-studio van NAUSICAA. Sinds de opening in 1991 zwemmen
er haaien in NAUSICAA en momenteel leven er meer dan 140 exemplaren, gaande van
de zandtijgerhaai tot de luipaardhaai, de zebrahaai en de grijze haai.
Requinoscope (Haaienscoop)
Workshop voor het hele gezin
Op maandag 24, dinsdag 25, woensdag 26, vrijdag 28 en maandag 31 oktober
2016 van 14.30 tot 16.00u in de hal van NAUSICAA zijn er workshops voor het
hele gezin om de haaien op een andere manier te ontdekken, bijvoorbeeld door
haaieneieren te observeren of onder een microscoop te bekijken wat sommige van
de haaien eten. Aan het einde van de workshop wordt er een happertje gemaakt om zo de opgedane kennis over deze meesters van
de zee te delen!
Niet bang van haaien
Animatie voor het hele gezin
Donderdag 27 oktober van 14.00 tot 14.45u in de bioscoop van NAUSICAA: vind
jij haaien indrukwekkend? Dan zal je hier meer te weten komen over haaien en
hun belang voor de oceanen. We hebben nog zoveel te leren over deze
fascinerende dieren.
Reserveren bij de educatieve dienst van NAUSICAA op 03 21 30 99 83 of
via education@nausicaa.fr.
2,80 euro per persoon en 1,40 euro voor de bezoekers van NAUSICAA.
Ontmoeting met een haaienverzorger
Van zaterdag 22 oktober tot woensdag 2 november 2016: elke dag komt er
een haaienverzorger aan de bezoekers van NAUSICAA de verschillende aspecten van
zijn beroep uitleggen, met name het duiken met deze dieren. Hij zal het ook
hebben over de kwetsbaarheid van de haaien, over hun rol in het ecosysteem en
over het belang van een beleid om deze vissen te beschermen.
Duiken met de haaien, met commentaar van verzorger-duiker van NAUSICAA
In NAUSICAA gaan de verzorgers-duikers tweemaal per week met de haaien
in bad. Kom kijken en luister naar de commentaar van een van de verzorgers die
uitlegt hoe deze duiksessies, die nodig zijn om het glas van het bassin te
reinigen en om de schikking van de decorstukken en de gezondheid van de
bewoners te controleren, worden voorbereid en uitgevoerd. Er zullen beslist ook
een paar leuke anekdotes over deze buitengewone duikactiviteit worden
verteld!
Nieuwe uitzendingen
in de tv-studio van NAUSICAA
Volg de reportages en live-uitzendingen met haaienliefhebbers om meer te
weten te komen over deze dieren: hoelang leeft de grote witte haai, hoe planten
haaien zich voort ? En probeer een haaientand te bemachtigen door deel te nemen
aan de haaienquiz.
Afspraak met haaienverzorger en Bernard SERET, wetenschappelijk
oceanograaf
Op woensdag 26 en donderdag 27 oktober 2016 om
14.15u: Bernard SERET, oceanograaf-bioloog van opleiding, is een viskundige, een
gepensioneerd onderzoeker van het IRD (Institut de recherche pour le
développement, instituut voor ontwikkelingsvraagstukken). Hij bestudeert al
bijna 30 jaar de biodiversiteit van de vissengroep, hij heeft deelgenomen aan
talrijke expedities en onderzoekscampagnes en hij is de auteur van zowat 200
publicaties, inclusief de beschrijving van 44 nieuwe soorten en ook werken voor
het grote publiek. Hij houdt zich tevens bezig met biologie en de vangst van
haaien en roggen. Vanuit zijn ervaring geeft hij raad aan nationale en
internationale organisaties en hij heeft met name geholpen bij de uitwerking
van diverse actieplannen voor het beheer en het behoud van de haaienpopulaties.
Bernard SERET
is gast op de speciale
Haaienavond
Woensdag 26 oktober 2016 om 19 u.: volgend op de uitzending van de film
Méditerranée, le royaume perdu des requins (De Middellandse Zee, het verborgen
koninkrijk van de haaien) van Stéphane GRANZOTTO en François SARANO deelt
Bernard SERET zijn uitgebreide kennis over de haaien met het publiek: het
aantal gekende soorten, de situatie van de populaties, recente ontdekkingen.
Gratis activiteit Inlichtingen en inschrijving op 03 21 30 99 99 of
via evenementiel@nausicaa.fr.
Kapsels van haaieneieren
zoeken op het strand
Zoek en verzamel eikapsels van de hondshaai op de stranden van onze kust
en breng ze naar NAUSICAA.
Zo kunnen de onderzoekers van Ifremer (Institut français de recherche
pour l'exploitation de la mer, Frans onderzoeksinstituut voor exploitatie van
de zee) deze hondshaai, een van de haaisoorten die bij ons voorkomen, beter
leren kennen en bijgevolg ook beter beschermen.
Steun de vereniging LONGITUDE 181 door te klikken op internet
Om LONGITUDE 181 elke
dag opnieuw te steunen zonder hierbij een eurocent uit te geven, volstaat
het om je gewone zoekmotor op internet te vervangen door LILO. LILO is een
antireclame-zoekmotor die de inkomsten uit publiciteit herverdeelt onder de
NGOs. Het principe: bij elke opzoeking krijg je waterdruppels en als je dit wenst, kun je deze druppels aan een
project toekennen. Je kunt dus kiezen aan welk project jij je waterdruppels
wilt geven en LONGITUDE 181 is een van die projecten. Elk kwartaal worden jouw
waterdruppels omgezet in euro's. Voor meer informatie, surf naar www.longitude181.org
ALGEMENE INFORMATIE OVER DE HAAIEN VAN
NAUSICAA
Aantal
haaien in NAUSICAA: in NAUSICAA leven een honderdtal haaien.
Aantal
verschillende soorten: NAUSICAA telt een tiental soorten haaien.
De
volgende soorten zwemmen in de waterbassins van NAUSICAA: grijze haai,
tijgerhaai, verpleegsterhaai, epaulethaai, gevlekte toonhaai, bakerhaai,
luipaardhaai en zebrahaai.
De
haaienruimte: de haaien zitten in de 'Open zee', in het Californische
waterbassin, in de tropische lagune, in het aanraakbad (en ja, de roggen
zijn familie van de haaien) of ook nog in de expositieruimte van de
'Eilandenverhalen'.
De
oudste kostgangers: 4 van onze haaien (1 zandhaai en 3 grijze haaien)
verblijven al sinds 1991 in NAUSICAA. Haaien leven gemiddeld 30 jaar.
Borelingen:
er worden in NAUSICAA regelmatig Europese haaien geboren (kleine en grote
hondshaaien) en door de deelname van het centrum aan diverse
kweekprogramma's zullen er hier binnenkort ook andere het levenslicht
zien.
TOERISME IN BOULOGNE
Maak
van de gelegenheid om tegelijk een bezoek te brengen aan de stad Boulogne. De
kruisvaarder Godfried van Bouillon, Egyptoloog Auguste Mariette, antropoloog
Ernest Hamy en de voetballers Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry zijn er
geboren: Boulogne-sur-Mer. Een heuse kleurrijke en levendige stad die alles in
huis heeft om er een city trip van te maken, te smaken en vooral te genieten.
Boulogne is verdeeld in twee
terrassen, opgebouwd tegen de omhooglopende kust. Enerzijds is er het boeiende
leven in de haven, anderzijds de hoog gelegen oude stad waar stilte en
nostalgie de troeven zijn en de sfeer van vroeger illustreren, binnen de 13de
eeuwse oude stadsmuren. Ideale locatie voor wandelaars en lekkerbekken om te
genieten van de tafelgeneugten in een van de vele restaurantjes en gezellige
bistros.
BASILIEK DAK VAN BOULOGNE
De oude stad zit bol van de
bezienswaardigheden. De Stormtoren dateert uit de 12de eeuw en is de
vestingtoren van het oude Gravenkasteel, tevens het oudste monument van de
stad. Boekenliefhebbers zullen zich in de handen wrijven bij een bezoek aan Les
Annonciades, een voormalig klooster uit de 17de eeuw waar vandaag de
stadsbibliotheek zich bevindt, goed voor ruim 300.000 boeken, exclusief
eeuwenoude manuscripten en incunabula. Het stadhuis en het Kasteelmuseum zijn
evenzo een bezoek waard. Topper is evenwel de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, in
de 19de eeuw gebouwd op de ruïnes van de oude kathedraal. De koepel
is honderd meter hoog en prijkt over de ganse stad. De crypte uit het
Romaanse tijdperk laat een schatkamer zien gewijd aan zeelieden.
HOTEL RESTAURANT LA MATELOTE
Wil je er een paar dagjes
van maken, geen probleem, in Hotel-Restaurant LA MATELOTE rechtover NAUSICAA
wordt je op onberispelijke manier onthaald. Het hotel is super en het
restaurant is outstanding.
De familie van Chef Tony
Lestienne en hun medewerkers leggen u in de watten. Je verblijf in Boulogne kan
niet meer stuk. Meer info: www.la-matelote.com
SPECIALE ARRANGEMENTEN AAN ZEE IN ACCES HOTEL OOSTENDE
Herfst- eindejaar in Oostende
TOPARRANGEMENTEN
IN
ACCES
HOTEL ****
Van 31 oktober tot en met
6 november 2016 waait de herfst extra door Oostende. Misschien een leuke
periode om er
eens lekker tussenuit te zijn. ACCES HOTEL biedt u tal van aantrekkelijke
kortingen en voordelen aan. Ook tijdens het eindejaar. Of, waarom niet, kijkt
u al liever wat verder vooruit naar de eerste maanden van het nieuwe jaar? En
ja, voor de sportliefhebbers wacht een extra met het Belgische Kampioenschap
Veldrijden.
drie
is twee
De mooie natuur laat ons in het najaar veel warme
kleuren zien. Geniet bij ACCES HOTEL van de kleurrijke herfst. Trek er heerlijk
op uit voor een lange strandwandeling of boswandeling tussen de prachtige
herfstblaadjes.
Elke ochtend kan u aan het rijkelijk ACCES
ontbijtbuffet hiervoor alle energie opdoen om dan op het einde van de dag na te
genieten in de hotelbar met een heerlijke biertje of aperitief.
Wie tot 29 december drie nachten boekt, betaalt er
slechts twee. Wees er snel bij want het aantal kamers per dag voor deze actie
is beperkt.
Enkel geldig voor kamertype standaard, voor 2
personen inclusief ontbijt. Toeristenbelasting en administratieve kost van 2.50
euro per nacht dient wel voor de 3 nachten te worden betaald. De goedkoopste
nacht is de gratis nacht.
Standaard kamer 2 personen inclusief ontbijt voor 3
nachten vanaf 196 euro
Kamer
voor 2 personen
vanaf
69 euro
ACCES HOTEL: Door rechtstreekse reservaties met
het hotel kunnen wij u meer voordelige tarieven aanbieden. Voor uw beste prijs
kan u steeds een simulatie online maken op onze website www.hotelacces.be. Martijn, Niels, Alain
en Tom van ons reservatie team staan ter uwe beschikking voor al uw vragen via
telefoon 059 804082 of per mail naar info@hotelacces.be.
En er is nog meer: Momenteel loopt een speciale
actie van zondag 6 tot donderdag 10 november 2016: Budget kamer 2 persoon inclusief ontbijt: 69 euro per nacht.
Standaard
kamer 2 personen inclusief ontbijt: 83 euro per nacht.
Comfort kamer
2 personen inclusief ontbijt: 112 euro per nacht
BELGISCH
KAMPIOENSCHAP VELDRIJDEN
Op zaterdag 7 en zondag 8 januari 2017 organiseert
vzw Veld -en Wegritcomité Hooglede-Gits in samenwerking met stad Oostende en
Toerisme Oostende de 100ste editie van het BK Cyclocross in Oostende.
Combineer dit sportief weekend met een paar dagen
aan zee.
Op vertoon van uw ticket kan u genieten van dit
speciaal samengesteld arrangement in het ACCES hotel:
Arrangement 1 nacht vanaf
78 euro voor 2 personen inclusief ontbijt.
Arrangement 2 nachten vanaf 150 euro
voor 2 personen inclusief ontbijt.
Cruisen, een vakantiegenot
waarvan iedereen wel eens wil proeven. Voor velen ligt de drempel iets te hoog
en denkt men dat men eerst de Lotto dient te winnen vooraleer aan een cruise te
denken. Niks is minder waar. Daarbij wacht nog de schrik van het water, van een
deinend, rollend of stekkend schip en uiteraard van zeeziek zijn. Niets van dat
alles! Cruisen, zowel op zee als op een van de vele schitterende rivieren, is
zalig en ontspannend. En je varend hotel brengt je vlekkeloos elke dag ergens
anders.
Wie niet direct de wereldse
oceanen met Seabourn, Silversea, Windstar Cruises, Hurtigenruten of onder
andere Holland America Line wil invullen, kiest voor een riviercruise. Rustig
op de Moezel, Donau, Douro, Rhone, Seine of onder andere de Rijn genieten van
het voorbij varende landschap, uitkijken naar de uitstapjes in elke
aanlegplaats of zich amuseren op het zonnedek, met boek of verrekijker, dat is
top. Voeg daarbij een schitterende keuken en je gastronomische dromen gaan zo
in vervulling.
ROMANTISCHE RIJN
REIZEN LAUWERS stelt in zijn
brochure enkele prachtige riviercruises voor, de een al mooier dan de andere.
Om te proeven van zon riviercruise kozen we voor de Cruise op de Romantische
Rijn met start en aankomst in het Franse Straatsburg. Vijf dagen optimaal
genieten met Koblenz, Rüdesheim, Mannheim, Straatsburg en onder andere
Heidelberg als leuke tussenstopjes. Ideaal, rustig en weg van alle drukte.
STRAATSBURG
Pleisterplaats van
CroisiEurope is het Franse Straatsburg, de hoofdstad van de Elzas en de
officiële zetel van het Europees Parlement. Deze jonge dynamische stad kan
tegelijk bogen op een flink stuk historisch erfgoed met La Grande Ile als
Unesco-trekpleister. Straatsburg verkennen doe je best te voet of met de fiets.
Je ontdekt mooie plekjes waar je met de wagen niet direct bij kunt. Elk hoekje
van Straatsburg is een bezoek waard met de kathedraal Notre-Dame de Strasbourg,
het fraaie stadscentrum met tal van vakwerkhuizen en met als klap op de
vuurpijl La Petite France, de oude stad met tal van vestingwerken op het water.
Unieke locatie om even enkele eeuwen terug weg te dromen. Als je dan nog het
geluk hebt dat alles onder leiding van een gids als Raymond te mogen beleven,
dan is een bezoek aan Straatsburg onvergetelijk.
KOBLENZ
Onze tocht op de Romantische
Rijn brengt ons vanuit Straatsburg naar Koblenz, oude stad geklemd tussen de Moezel
en de Rijn, goed voor ruim 100.000 inwoners. Koblenz was eertijds een groots
knooppunt voor handelsverkeer, vandaag wijnstad en toeristenparel met de
vesting Ehrenbreitsein, na Gibraltar de grootste rotsvesting in Europa en onder
andere de Deutsche Eck. Hier vloeit de Moezel en de Rijn in mekaar met daarbij het
immense standbeeld van keizer Willem als grote trekpleister. Laat niet na even
de Sint-Kastorkerk te bezoeken. Hier is liefst zes eeuwen aan gewerkt en is zeer
speciaal omwille zijn ruitvormig dakwerk. Dames worden in Koblenz extra in de
watten gelegd. Op het vlak van uitzonderlijke winkels heeft deze historische
stad heel wat te bieden.
RÜDESHEIM
Rüdesheim is ooit de eerste uitstap
van onze ouders geweest. Gekend voor zijn wijnen, Asbach Uralt, de
Bromersburcht uit de 10de eeuw, de Booseburcht met zijn schitterende
kantelen en vooral de onvermijdbare Drosselgasse met zijn ontelbare Weinstuben,
wijnkelders en de onnavolgbare Siegfrieds Musikkabinette. Boven dit alles
troont op een sokkel van 38 meter een 12 meter grote Vrouwe Germania als
beschermengel van de Rijn, een monument te bereiken met een stoeltjeslift, goed
voor een ritje heen en terug van twee maal tien minuten, 225 meter bengelend boven
de Rijn. Doen.
Rüdesheim biedt evenwel nog
meer. Dit romantisch wijnstad telt ruim 10.000 inwoners, haalt jaarlijks
miljoenen toeristen binnen zijn gemoedelijke stuben en laat een middeleeuws
centrum bewonderen. Vakwerkhuizen, nauwe straatjes en een wirwar van
winkeltjes, zijn schering en inslag. Liefhebbers van kerstversierselen kunnen
hun geluk niet op en mogen een bezoekje aan Käthe Wohlfahrt in de Oberstrasse
35 niet links laten. Santa Claus, zijn trouwe Rudolf en een brede waaier van
kerstballen en stalletjes lachen u het ganse jaar toe.
HEIDELBERG
Als er langs de Romantische
Rijn één stad is die je niet mag missen is het Heidelberg. Op een boogscheut
van Mannheim ligt deze universiteitstad met zijn beroemde Alte Brücke en
indrukwekkende Schloss te wachten. Gelegen tussen de uitlopers van het Odenwald
en de Neckar rivier bruist deze liefderijke stad met zijn Ich hab mein herz in Heidelberg verloren onvergetelijk. Het werk
van de Oostenrijkse componist Raimund Friedrich Vesely, beter bekend als Fred
Raymond, is niet alleen wereldbekend, maar tegelijk dé schlager waarbij de
harten van onze ouders en grootouders vandaag nog even harder gaan slaan
Neem vooral ook wat tijd om
het Schloss Heidelberg te bezoeken. Dit is een van de meest bekende ruïnes in
Duitsland, dateert uit de 17de eeuw en is opgetrokken uit de bekende
rode Neckartäler zandsteen, wat het geheel nog uitgesproken aantrekkelijk
maakt.
Verlaat Heidelberg niet
zonder een glimp op te vangen van het Deutsches Apotheken Museum, een der
mooiste renaissancewerken in historisch Duitsland. Het geeft je een kijkje in
de geschiedenis van de apothekerswereld door de eeuwen heen.
MS SYMPHONY & CROISIEUROPE
Straatsburg is de
pleisterplaats van de rederij CroisiEurope. We klimmen
aan boord van de MS Symphony, een van knappe rivierschepen van de ruim 40
schepen rijke CroisiEurope-vloot. Het schip is gebouwd in 1997 en meet 110 m
bij een breedte van 10,14 m. Het telt 79 kajuiten, goed voor 160 passagiers.
CroisiEurope pakt uit met
een ALL IN pakket aan boord. Een cruise omvat dan ook alles: vol pensioen vanaf
het diner op de eerste dag tot het ontbijt op de dag van ontschepen. Daarbij
komt nog dat alle dranken aan tafel en aan de bar (wijn, bier, water, koffie,
thee, fruitsap uitgezonderd Champagne en wijn aan de kaart de ganse trip
lang inbegrepen zijn. Voor de geïnteresseerden, er is gratis WiFi aan boord.
Troeven die men zelden anders vindt.
Onderweg krijgt men de
gelegenheid (tegen betaling) om mee op stap te gaan aan de wal. Een ervaren
gids brengt u graag tot het centrum van de aanlegplaats en leert je alles
omtrent het reilen en zeilen in bijvoorbeeld Bernkastel, Traben Trabach,
Cochem, Bonn, Keulen of waar dan ook op Duitse wateren. In Frankrijk is het genieten
van de mooiste steden als Bordeaux, Lyon, Parijs, Avignon, Sête, Marseille. De
Loire, Rhone en onder andere de Garonne laten u intussen genieten van het
schitterende landschap dat gezeten op het zonnedek aan het oog voorbij
trekt. Dat en nog veel meer is in detail te beleven op www.croisieurope.be
CRUISEN NAAR DE KERSTMARKTEN
Wie dit jaar nog aan boord
wil klimmen en een riviercruise wil invullen kan dit nog in december met de
Cruise naar de Duitse Kerstmarkten, vierdaagse cruises (drie nachten) met vertrek
op zaterdag 10, dinsdag 13 en vrijdag 16 december 2016. Men vaart met de MS
Rhine Princess.
OUDEJAARSCRUISE OP DE RIJN
Wie Oud naar Nieuw wil
meemaken op een rivierschip, REIZEN LAUWERS helpt u graag aan boord van de MS
EUROPE, een van de vele parels van CroisiEurope. Vertrek op woensdag 28 december
2016 (zes dagen, vijf nachten) en
aankomst op 2 januari 2017 met aanlegplaatsen in Amsterdam, Nijmegen, Keulen,
Köningswinter, Rüdesheim, Mannheim en onder andere Straatsburg.
Sinds vrijdag
7 oktober loop op Hit FM Oostende, De Panne en Brugge een nieuw culinair
radioprogramma in samenwerking met Supermarkt Spegelaere:
DE ZEESTERRE CULINAIR.
Stationmanager
Geert De Lombaeerde: In het voorjaar startten we met de wedstrijd De Zeesterre
waarbij restaurants hun favoriet gerecht konden voorstellen. Er schreven23 restaurants in voor deze wedstrijd die
begin november afloopt. De tien populairste gerechten worden bekroond met De
Zeesterre Award + een waardepakket van meer dan 2.000 euro. Door het grote
succes van het aantal deelnemers en de stemmen die uitgebracht worden via de
website www.zeesterre.be
hebben we het idee opgevat om een culinair programma op
te starten. Chef Sam Vancoppenolle van Jans Cafe in Oostende is de kok van
dienst. Elke vrijdag serveert hij tussen 11 en 12 uur vooral eenvoudige
gerechten die iedereen kan klaarmaken.
CHEF SAM JANS CAFE
Sam
Vancoppenolle was meteen gewonnen voor dit project. Met plezier duikt hij
voortaan elke vrijdag achter zijn fornuis in zijn Jans Café. Hij start met
smaakvolle gerechten met Varkenswangetjes, Zeewolf, Steak Bearnaise en onder
andere een Tartine van gebakken zeetong.
Chef Sam
Vancoppenolle: November wordt de maand van het wild en in december mikken we
op de eindejaarsfeesten en hun typische gerechten. De gebruikte ingrediënten
zijn te volgen bij Supermarkt Spegelaere in Oostende, Oudenburg, Eernegem en
Jabbeke.
HIT FM
Stationmanager
Geert De Lombaerde al jaar en dag in de weer met radiowerk is in de wolken
met deze nieuwe realisatie. HIT FM Is het snelst groeiende radionetwerk in
Vlaanderen. Met een marktaandeel van meer dan 4,6 % en 20 fm-radiostations,
live stream en Telenet kanaal 941 scoort hit fm uitstekend. Hit fm is zeer
actief op lokaal vlak en wil een platform bieden dicht bij de luisteraar.
Ook aan
de kust groeit hit fm verder. Uitzendingen vanuit onze studio in de Versluys Dome
aangevuld met live-uitzendingen op locatie zoals Late Night Shopping, basketwedstrijden
van BCO en partnerships met de grootste evenementen in Oostende met daarbij Oostende
voor Anker, Paulusfeesten, 3-Daagse van het Hazegras, Kleinkunstfestival, A
lOstendaise en onder andere het Internationaal Vuurwerkfestival. Momenteel
tellen wij in de regio Middenkust zowat 32.000 luisteraars. Te volgen op 106,3
in Oostende en op 104.9 in Brugge.
VLAAMSE ARTIESTEN TE GAST IN RESTAURANT OSTEND QUEEN
Artiesten reünie in Ostend Queen
Van Will Ferdi al over Johan Stollz en Yvette Ravell tot
Margriet Hermans en Paul Bruna
Onder impuls van de eeuwig
jonge Yvette Ravell verzamelden ruim negentig Vlaamse artiesten zich rond de
feestelijk gedekte tafels in Ostend Queen, toprestaurant op het dak van
Oostende. Deze elfde reünie de vierde in Oostende liet het kruim zien van
zij die ooit de hitlijsten in ons land sierden of nog sieren.
STERREN IN DE ZAAL
Voormalige twens zullen
zeker hun hartje op halen bij namen als Will Ferdi (intussen 93), Johan Stolzz
(80), Ignace Baert, Yvette Henneco, Liliane Saint Pierre, Ingriani, Fred Becky
van The Pebbles, Danny Sinclair van The New Inspirations, Hugo Simons, Jacques
Raymond, Maurice Dean, Lia Linda en onder ander Carine Setter, Norbert, Eric
Flanders, Eric Marijsse, komiek Luc Caals, Margriet Hermans en Paul Bruna,
vandaag nog steeds hoog Vlaamse hitlijsten. Tal van stemmen vulden Ostend Queen
nog eens met eigen hits en covers, waarbij vooral Danny Sinclair en onder andere
Paul Bruna de handen van de collegas op elkaar kregen.
STERREN OP HET BORD
Het banket, onder leiding
van Chef Tom Van Den Broeck (Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge), bracht de
Vlaamse artiesten nog dichter bij mekaar. De sublieme gerechten met uiteraard
vis als grote speler werden vlekkeloos op tafel gezet door het onvermoeibare
duo Patricia en Patrick en hun team.
Organisator Yvette Ravell
was in de wolken: Onze keuze voor Oostende en restaurant Ostend Queen hebben
we nog geen seconde beklaagd. Unieke locatie maar tegelijk een smaakvolle
keuken. Het gebeuren hier aan de boorden van de Noordzee is intussen
uitgegroeid tot de jaarlijkse hoogmis van de Vlaamse artiesten. Op naar de 5de
Oostendse editie in oktober 2017.
OSTEND QUEEN
Restaurant OSTEND QUEEN mag
dan wel op de mooiste locatie te genieten zijn, het huis is betaalbaar voor
elke beurs. De directie is formeel: We zetten alle middelen in om de Oostendenaar zowel als de toerist en fijnproever op
zijn wenken te bedienen. Daarvoor kozen we voor een perfecte verhouding
prijs-kwaliteit, want dat is de basis voor elke goede schotel. Daarnaast
vinden ook grotebetaalbare wijnen met klasse
volt de weg in het glas, ook verkrijgbaar per glas. Kwaliteit en een topservice
zijn de sleutelwoorden. Daar wijken we niet van af. OSTEND QUEEN wil een
restaurant zijn voor iedereen, voor ieders beurs.
Etihad
Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische
Emiraten, met als basis Abu Dhabi, was te gast bij de Oostendse touroperator
Silverjet. De reisagenten konden een kijkje nemen in de simulatie van de
jongste airbus. Een droom op vleugels.
De zaakvoerders Wim David en
Thierry Rayée, beiden doorgewinterd in de reiswereld, kozen voor hun
opendeurdag voor een kopie van een van de kanjers van de rijke Etihad-vloot. We
werken al jaar en dag graag met Etihad en vliegen hiermee naar de mooiste
bestemmingen van het Midden-Oosten en Noord-Amerika. De topservice is hier
primordiaal, zeggen de zaakvoerders Wim David en Thierry Rayée, geruggensteund
door het ganse Oostendse team.
SILVERJET
Deze Oostendse touroperator
heeft zich in een minimum van tijd opgewerkt tot een van de sterkhouders inzake
luxe- en stijlvolle reizen met locaties naar ieders beurs, evenwel met de
nadruk op onberispelijke kwaliteit. Thierry Rayée: Er is keus te over: wil je
zonnen, actief bezig zijn, winkelen of de regio verkennen, het kan allemaal.
Kies je voor een design hotel, familiehotel met de kinderen of trek je liever
met zijn tweetjes in een vijfsterrenhotel, geen nood, we hebben het in
huis. Of toch liever golfen, surfen of duiken? Ook hier ruime keus.
Uiteindelijk komen ook vanzelfsprekend de lekkerbekken aan hun trekken. Hotels
met toprestaurants met daarbij veelal Michelin Chefs aan het fornuis, we
maakten een vrij grote selectie van culinaire hoogstandjes inzake gastronomie,
aansluitend niets dan tophotels.
DUBAI
Het hoeft geen twijfel dat
de bezoekers duidelijk genoten van de luxe aan boord van de Etihad Airbus. Naast
de economy is er de keus tussen de premium of comfort class, de business of de first
class. Uiteraard hangt daaraan een prijskaartje, maar het comfort voor een
luxevlucht is dan ook graag meegenomen. Onze vele vluchten naar het
Midden-Oosten met Abu-Dhabi als terminus of tussenstop zijn dan ook een groot
succes, dank zij de topservice van luchtvaartmaatschappij Etihad Airways. Dubai
is dan ook een van de grote sterkhouders van SILVERJET.
WINTERZON
Tegelijk stelde Silverjet
zijn winterbrochure voor. Thierry Rayéé: Traditioneel krijgen onze luxe-reizen
naar de Seychellen, Mauritius, Malediven en onder andere Sri-Lanka heel wat
aandacht. Winterse toppers zijn uiteraard het Midden-Oosten met Dubai, Abu
Dhabi, Ras Al Khaimah en Oman als speerpunten. Verzekerde zonvakanties zijn te
vinden in The Gambia en Senegal terwijl Mexico en Miami in Noord-Amerika al
jaren goed in de markt liggen. Dicht bij huis is het traditioneel genieten van
de beste hotels in Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en natuurlijk de Costa del
Sol.
ZONZEKER AFRIKA
The Gambia is een zonzekere Afrikaanse
parel die met hotels als Coco Ocean Resort & Spa, Ocean Bay Hotel, Ngala
Lodge en The Coconut Residence unieke toppers invult. The Gambia ligt op amper
zes uur vanuit Brussel en is een ideale bestemming voor de Afrika-beginner. Het
aangenaam klimaat, de vriendelijke bevolking en kennismaking met een
uitzonderlijke cultuur zijn de grote troeven van The Gambia, de onovertroffen
Smiling Coast. Deze reis kan gecombineerd worden met een verblijf in Senegal
waar de Hotel Neptune, Le Laantin Beach Hotel & Spa de toppers zijn.
CRUISES
SILVERJET gooit in het
segment cruises hoge ogen. We richten ons vooral op die groep consumenten die
kiest voor de zekerheid van hoge kwaliteit, persoonlijke service en vooral
flexibiliteit. Gezien de prijzen van de
cruises bijna dagelijks wijzigen met veelal uitstekende voorwaarden is het
aan te raden een prijsofferte op te vragen aan uw vertrouwde reisagent zodat u
steevast aan de beste voorwaarden op cruise kan vertrekken, stellen zaakvoerders
Thierre Rayée en Wim David.
Toppers binnen het
cruiseaanbod zijn de kleinschalige luxueuze schepen met een maximum van 132 tot
540 passagiers. Zo bieden de rederijen Silversea en Seabourn alleen het beste
inzake bestemmingen, uitstekende gastronomie en zijn de fooien zowel als de
meeste dranken evenzo inbegrepen.
De kleurige brochure WINTERZON
2016-2017 is gratis te bekomen worden bij uw vertrouwde reisagent.