De gastronomische Nacht van het jaar
Grote Nacht Orde der 33 Meesterkoks van België
Op
maandag 28 november pakt de Orde der 33 Meesterkoks van België voor de 54ste
maal in het Oostendse Casino uit met hun majestueuze Grote Nacht en Magistraal
Kapittel. Aansluitend worden drie nieuwe meesterkoks, enkele ambassadeurs en
een reeks Compagnons de la Toque Blanche en ere-leden omwille hun verdiensten
binnen gastronomie in de Orde opgenomen.
Eendracht maakt macht. Onder
die nationale leuze staken begin de jaren zestig enkele gerenommeerde patroons
aan het fornuis de koppen bij mekaar. Bedoeling was en is nog steeds de
belangen van de patroons te behartigen en te verdedigen, ervaringen uit te
wisselen, zodoende de kwaliteit van de Belgische keuken nog verder op te
trekken. De Orde der 33 Meesterkoks van België werd naderhand gesticht in
januari 1962. Omdat vriendschap primordiaal is, werd van meet af aan besloten
de groep relatief klein te houden, minimum 3, maximum 33. Het sprak de sector
meteen aan en de 33 is intussen een internationaal begrip geworden. De
resultaten laten zich dan ook graag zien vandaag: de Belgische keuken behoort
duidelijk tot de wereldtop.
MAGISTRAAL KAPITTEL
Om de vrienden, gastronomen,
koks, sympathisanten en al wie direct of indirect met het beroep te maken
heeft, werd de Grote Nacht en het Magistraal Kapittel op het getouw gezet. Deze
Nacht is intussen uitgegroeid tot de culinaire climax van het jaar. President van de Orde Stephan Buyens
(Hostellerie Le Fox, De Panne) hierover: Straks tekenen we voor de 54ste
editie. Dit fenomeen is te danken aan de uitmuntende samenwerking tussen de
Meesterkoks en de Compagnons de la Toque Blanche die voor de gelegenheid een
heel bijzonder en uitgelezen banket voorschotelen. Tegelijk nemen we nieuwe leden
in de Orde op die zich de jongste jaren verdienstelijk maakten binnen s lands
grenzen van de gastronomie. Met Kristof Deprez (Mangerie, Brugge), Filip
Cuvelier (Vijvershof, Wevelgem) en Eddy Van Tittelboom (Patisserie Lints)
krijgen we drie nieuwe Meesterkoks. Met Axel Rousseau, Th. Declerck, Niko
Tuyttens, Tom Vansteenkiste, Frank Verstraete en onder andere Steve Gery uit
Koksijde krijgen we een mooie reeks nieuwe chefs Compagnons de la Toque
Blanche. Om het feest af te ronden worden Louison Deuwel, kok op rust uit De
Panne en Gwendoline Nys, vice-directeur Casino Oostende, in de Orde opgenomen
als Ere-lid.
GROTE NACHT ORDE DER 33
MEESTERKOKS
Het moment suprême van de
avond is uiteraard het banket. Het menu wordt bereid door de meesterkoks Lieven
Demeestere, Tim en Frans Saint-Germain. Het culinair hoogtepunt van het jaar
start met een Open window cooking waarbij diverse meesterkoks de Champagne
Gosset Brut welig laten vloeien. Een waaier van succulente gerechten volgen
mekaar gestadig op en bereiken een hoogtepunt met een dessert-creatie van
meester banketbakker Nico Boelens. Ambassadeur William Mortelmans zorgt voor de
gepaste selecte wijnen. Het geheel van de bediening wordt verzorgd door de
leerlingen van Hotelschool Ter Duinen Koksijde en staat onder leiding van
ambassadeur Olivier Willaert. De Soul Brothers zorgen voor de muzikale saus.
Dat alles onder supervisie van president Stéphan Buyens.
Deelnemen kan tegen de prijs
van 175 euro, all in. Info en inschrijven: gala33masters@gmail.com
of bij algemeen secretaris Rik Baré, gsm 0495 22 09 42.
OOOOOOO

|