Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
18-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAULT & MILLAU VEROVERT WESTKUST

 

Westkust verovert Gault&Millau

 

Willem Hiele Lunch & Gastentafel

Ontdekking van het jaar

 

Da Claudio en Flavie’s Tafel nieuwe toppers in Nieuwpoort

 

De voorstelling van de nieuwe culinaire gids Gault & Millau deed heel wat ogen richting Westkust kijken. Niet alleen werd Willem Hiele Lunch & Gastentafel, bekroond met de titel van Ontdekking van het jaar, meteen de grote blikvanger, maar ging heel wat aandacht naar Koksijde en naar Nieuwpoort. Vooral Koksijde gooide hoge ogen met liefst negen restaurants die mooie quoteringen op hun conto kregen. Hostellerie Le Fox in De Panne blijft aan de Westkust nog steeds de nummer één met 16/20 en goed voor 2 Michelinsterren.

 

Met Willem Hiele haalt Koksijde een nieuwe topper in huis. Enkele jaren geleden verbouwde de 35-jarige chef het  vissershuisje van zijn ouders om tot een onvergelijkbare gastentafel. Hij ontvangt er met zijn echtgenote alleen maar gasten op afspraak. Willem – eerder de rechterhand in de keuken van sterchef Iain Wittevrongel in restaurant Ten Bogaerde – ging zijn eigen weg in 2013 met het gekende resultaat: een talent op eigen benen die bewijst dat met wilskracht veel te bereiken valt. Vorig jaar niet eens in de gids, vandaag de Ontdekking van het jaar. Het staat hier als een paal boven water, Willem Hiele haalt met deze formule beslist nog meer prijzen. De 15/20 in de Gault & Millau is nog maar het begin.

KOKSIJDE SPANT DE KROON

Maar er viel nog meer te rapen op de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau. Koksijde spant hierbij dan ook de kroon met andere toppers met restaurant Ten Bogaerde (15), restaurant De Kelle (14), restaurant Seahorse (14), 8Chef (13), OH Restaurant (13) en nieuwkomers Brasserie Edison (13) en en Julia Fish and Oysterbar (13). Edison is het product van de broers Olivier en Vincent Florizoone, die Au Grand Cabaret in Nieuwpoort intussen verliet. Restaurant Julia Fish and Oyserbar is evenzo een frisse verschijning in de gids. Koksijde duidelijk aan de top van de gastronomie aan de Westkust. Bistronomie Eglantier in Oostduinkerke boekt gestadig vorderingen en ziet zich opnieuw aanbevolen door Gault & Millau.

Carcasse van Hendrik Dierendonck zag met genoegen zijn puntenaantal verhogen. Aan de gevel hangen vandaag 14 punten, wat niet onaardig is gezien slager Hendrik met zijn formule Alles van kop tot staat heel wat gereputeerde huizen met succes achter zich laat.

NIEUWPOORT BLIJFT GROEIEN

Andere topper aan de Westkust is de stad Nieuwpoort. Gevestigde waarden Au Bistro (13), Bistro du Port (aanbevolen) en La Muse (aanbevolen) kregen drie nieuwe toppers naast zich. Mattias Maertens en Sofie Billiet bouwden in de Potterstraat 15 met MBistro een kleinschalig eethuis uit waar met veel passie eenvoudige en vooral smaakvolle gerechten op tafel komen. Mattias is hierbij niet aan zijn proefstuk toe en leerde de stiel bij sterchefs Iain Wittevrongel (Ten Bogaerde) en Axel Colona-Cesari (Centpourcent) zonder daarbij Stefaan Ghys te vergeten. Sofie is de gedroomde gastvrouw. In MBistro hebben we zeker het laatste nog niet gezien.

Met Flavie’s Tafel krijgt de Langestraat er een nieuwe smaakvolle tafel bij. Meteen goed voor 13/20. LadyChef Valerie is een autodidact die geen enkel gelegenheid laat voorbijgaan om bij te leren en de stiel compleet onder de knie te krijgen. In de zaal is echtgenoot Andy het ideale verlengstuk en zet de succulente schotels met liefde op tafel. De open keuken en de opvallende muurschilderijen zorgen voor extra pigment. Uitstekend adres voor vis en schaaldieren. Valerie en Andy dragen deze bekroning dan ook graag op aan hun familie die hen steeds bijstaat waar nodig.

ITALIE OP HET BORD IN DA CLAUDIO

De vraag naar een authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. Claudio Aquaro en Vanessa Beyens vullen de wensen van lekkerbekkend Nieuwpoort sinds vorig jaar in de Markstraat 19 met ristorante da Claudio met liefde graag in. “We willen alvast aantonen dat de Italiaanse keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne, pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Vitello sgombrato, Ossobucco, Risotto en zowat alle regionale bereidingen. We houden het bij simpele smaakvolle gerechten”, stelt Claudio – beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier AIS (Associazione Italiana Sommelier), ook paraat met traiteurdiensten. Het idyllisch terras brengt u zo naar Italië. Ook Gault & Millau zag dat het goed en correct was en zette dit Italiaans huis meteen op een 13/20. “Vanessa en ikzelf zijn zeer blij met deze erkenning. Het stimuleert ons om nog beter te doen”, geeft Claudio Aquaro graag nog mee.

LE FOX VAANDELDRAGER

In Middelkerke en Westende blijft restaurant Marquize met 14/20 de nummer één voor Gault & Millau. Patrick Noël en Heidi Vandewalle staan intussen dertien jaar zij aan zij en zijn de culinaire vaandeldragers van de gemeente. Het leverde hen eerder al de titel van Meesterkok Orde 33 Meesterkoks van België Op. De restaurants La Tulipe en De Vlaschaard blijven aanbevolen.

Diksmuide weet zich met ’t Notarishuys nog steeds met een 15/20 te stellen en is hiermee de koploper in de boterstad. In Veurne dweept de gids met restaurant Olijfboom (13/20).

De absolute topper en vaandeldrager van de Westkust is en blijft nog steeds Le Fox waar meesterkok Stéphane Buyens  twee Michelinsterren aan de gevel ziet stralen. Gault & Millau zet hierover een 16/20, al lijkt dit ons sterk onderschat. Op naar minstens 17. In de schaduw van Le Fox zorgen Le Flore (13) en Merlot (aanbevolen) voor verdere uitstraling van culinair De Panne.

BISTRO MATHILDE IN OOSTENDE

In wat men vandaag Dé stad aan Zee noemt blijft het bij een schaarse oogst. Bistro Mathilda en restaurant Marina blijven bij 14/20 terwijl Agua del Mar, Bentley’s en Enoteca del Berebene aanbevolen worden. Savarin zag zijn chef Floris Pancoucke en ook zijn 14/20 verdwijnen. Ostend Queen – toprestaurant op het dak van het casino – blijft aanbevolen.

Iets verder op in Bredene weet restaurant L”Homard et la Moule zich te handhaven op 14/20. Hier bouwt Donald Deschagt gestadig verder aan zijn toekomst.

 

Hoe dan ook, onze regio zit sterk in de klasrijke restaurants. Heel wat jonge chefs hebben zich in de jongste jaren opgewerkt. Hun nieuwe visie, hun creativiteit werd dan ook her en der beloond. Straks op 21 november krijgen we de nieuwe sterrengids Michelin onder de ogen.

 

Georges Keters

 

Foto’s:

 

Vaandeldrager Westkust Stephan Buyens – Le Fox – De Panne

 

Heidi & Patrick in Marquize – Westende-Bad

 

Vanessa en Claudio in Da Claudio – Nieuwpoort

 

Tjörven en Thierry in De Kelle – Koksijde













Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs