Westkust verovert Gault&Millau
Willem Hiele Lunch & Gastentafel
Ontdekking van het jaar
Da Claudio en Flavies Tafel nieuwe toppers in Nieuwpoort
De
voorstelling van de nieuwe culinaire gids Gault & Millau deed heel wat ogen
richting Westkust kijken. Niet alleen werd Willem Hiele Lunch & Gastentafel,
bekroond met de titel van Ontdekking van het jaar, meteen de grote blikvanger,
maar ging heel wat aandacht naar Koksijde en naar Nieuwpoort. Vooral Koksijde
gooide hoge ogen met liefst negen restaurants die mooie quoteringen op hun
conto kregen. Hostellerie Le Fox in De Panne blijft aan de Westkust nog steeds
de nummer één met 16/20 en goed voor 2 Michelinsterren.
Met Willem Hiele haalt
Koksijde een nieuwe topper in huis. Enkele jaren geleden verbouwde de 35-jarige
chef het vissershuisje van zijn ouders om
tot een onvergelijkbare gastentafel. Hij ontvangt er met zijn echtgenote alleen
maar gasten op afspraak. Willem eerder de rechterhand in de keuken van
sterchef Iain Wittevrongel in restaurant Ten Bogaerde ging zijn eigen weg in
2013 met het gekende resultaat: een talent op eigen benen die bewijst dat met
wilskracht veel te bereiken valt. Vorig jaar niet eens in de gids, vandaag de
Ontdekking van het jaar. Het staat hier als een paal boven water, Willem Hiele
haalt met deze formule beslist nog meer prijzen. De 15/20 in de Gault &
Millau is nog maar het begin.
KOKSIJDE SPANT DE KROON
Maar er viel nog meer te
rapen op de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau. Koksijde spant
hierbij dan ook de kroon met andere toppers met restaurant Ten Bogaerde (15), restaurant
De Kelle (14), restaurant Seahorse (14), 8Chef (13), OH Restaurant (13) en
nieuwkomers Brasserie Edison (13) en en Julia Fish and Oysterbar (13). Edison
is het product van de broers Olivier en Vincent Florizoone, die Au Grand
Cabaret in Nieuwpoort intussen verliet. Restaurant Julia Fish and Oyserbar is
evenzo een frisse verschijning in de gids. Koksijde duidelijk aan de top van de
gastronomie aan de Westkust. Bistronomie Eglantier in Oostduinkerke boekt
gestadig vorderingen en ziet zich opnieuw aanbevolen door Gault & Millau.
Carcasse van Hendrik
Dierendonck zag met genoegen zijn puntenaantal verhogen. Aan de gevel hangen
vandaag 14 punten, wat niet onaardig is gezien slager Hendrik met zijn formule Alles van kop tot staat heel wat
gereputeerde huizen met succes achter zich laat.
NIEUWPOORT BLIJFT GROEIEN
Andere topper aan de
Westkust is de stad Nieuwpoort. Gevestigde waarden Au Bistro (13), Bistro du
Port (aanbevolen) en La Muse (aanbevolen) kregen drie nieuwe toppers naast
zich. Mattias Maertens en Sofie Billiet bouwden in de Potterstraat 15 met
MBistro een kleinschalig eethuis uit waar met veel passie eenvoudige en vooral
smaakvolle gerechten op tafel komen. Mattias is hierbij niet aan zijn proefstuk
toe en leerde de stiel bij sterchefs Iain Wittevrongel (Ten Bogaerde) en Axel
Colona-Cesari (Centpourcent) zonder daarbij Stefaan Ghys te vergeten. Sofie is
de gedroomde gastvrouw. In MBistro hebben we zeker het laatste nog niet gezien.
Met Flavies Tafel krijgt de
Langestraat er een nieuwe smaakvolle tafel bij. Meteen goed voor 13/20.
LadyChef Valerie is een autodidact die geen enkel gelegenheid laat voorbijgaan
om bij te leren en de stiel compleet onder de knie te krijgen. In de zaal is
echtgenoot Andy het ideale verlengstuk en zet de succulente schotels met liefde
op tafel. De open keuken en de opvallende muurschilderijen zorgen voor extra
pigment. Uitstekend adres voor vis en schaaldieren. Valerie en Andy dragen deze
bekroning dan ook graag op aan hun familie die hen steeds bijstaat waar nodig.
ITALIE OP HET BORD IN DA CLAUDIO
De vraag naar een
authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. Claudio Aquaro en
Vanessa Beyens vullen de wensen van lekkerbekkend Nieuwpoort sinds vorig jaar
in de Markstraat 19 met ristorante da Claudio met liefde graag in. We willen
alvast aantonen dat de Italiaanse keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne,
pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Vitello sgombrato,
Ossobucco, Risotto en zowat alle regionale bereidingen. We houden het bij simpele
smaakvolle gerechten, stelt Claudio beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier
AIS (Associazione Italiana Sommelier), ook paraat met traiteurdiensten. Het
idyllisch terras brengt u zo naar Italië. Ook Gault & Millau zag dat het
goed en correct was en zette dit Italiaans huis meteen op een 13/20. Vanessa
en ikzelf zijn zeer blij met deze erkenning. Het stimuleert ons om nog beter te
doen, geeft Claudio Aquaro graag nog mee.
LE FOX VAANDELDRAGER
In Middelkerke en Westende
blijft restaurant Marquize met 14/20 de nummer één voor Gault & Millau.
Patrick Noël en Heidi Vandewalle staan intussen dertien jaar zij aan zij en
zijn de culinaire vaandeldragers van de gemeente. Het leverde hen eerder al de
titel van Meesterkok Orde 33 Meesterkoks van België Op. De restaurants La
Tulipe en De Vlaschaard blijven aanbevolen.
Diksmuide weet zich met t
Notarishuys nog steeds met een 15/20 te stellen en is hiermee de koploper in de
boterstad. In Veurne dweept de gids met restaurant Olijfboom (13/20).
De absolute topper en
vaandeldrager van de Westkust is en blijft nog steeds Le Fox waar meesterkok
Stéphane Buyens twee Michelinsterren aan
de gevel ziet stralen. Gault & Millau zet hierover een 16/20, al lijkt dit
ons sterk onderschat. Op naar minstens 17. In de schaduw van Le Fox zorgen Le
Flore (13) en Merlot (aanbevolen) voor verdere uitstraling van culinair De
Panne.
BISTRO MATHILDE IN OOSTENDE
In wat men vandaag Dé stad
aan Zee noemt blijft het bij een schaarse oogst. Bistro Mathilda en restaurant
Marina blijven bij 14/20 terwijl Agua del Mar, Bentleys en Enoteca del
Berebene aanbevolen worden. Savarin zag zijn chef Floris Pancoucke en ook zijn
14/20 verdwijnen. Ostend Queen toprestaurant op het dak van het casino
blijft aanbevolen.
Iets verder op in Bredene
weet restaurant LHomard et la Moule zich te handhaven op 14/20. Hier bouwt
Donald Deschagt gestadig verder aan zijn toekomst.
Hoe dan ook, onze regio zit
sterk in de klasrijke restaurants. Heel wat jonge chefs hebben zich in de
jongste jaren opgewerkt. Hun nieuwe visie, hun creativiteit werd dan ook her en
der beloond. Straks op 21 november krijgen we de nieuwe sterrengids Michelin
onder de ogen.
Georges
Keters
Fotos:
Vaandeldrager
Westkust Stephan Buyens Le Fox De Panne
Heidi
& Patrick in Marquize Westende-Bad
Vanessa
en Claudio in Da Claudio Nieuwpoort
Tjörven
en Thierry in De Kelle Koksijde



|