GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
17-10-2016
REIZEN LAUWERS
Op stap met Reizen Lauwers
Cruise op de Romantische Rijn
Cruisen, een vakantiegenot
waarvan iedereen wel eens wil proeven. Voor velen ligt de drempel iets te hoog
en denkt men dat men eerst de Lotto dient te winnen vooraleer aan een cruise te
denken. Niks is minder waar. Daarbij wacht nog de schrik van het water, van een
deinend, rollend of stekkend schip en uiteraard van zeeziek zijn. Niets van dat
alles! Cruisen, zowel op zee als op een van de vele schitterende rivieren, is
zalig en ontspannend. En je varend hotel brengt je vlekkeloos elke dag ergens
anders.
Wie niet direct de wereldse
oceanen met Seabourn, Silversea, Windstar Cruises, Hurtigenruten of onder
andere Holland America Line wil invullen, kiest voor een riviercruise. Rustig
op de Moezel, Donau, Douro, Rhone, Seine of onder andere de Rijn genieten van
het voorbij varende landschap, uitkijken naar de uitstapjes in elke
aanlegplaats of zich amuseren op het zonnedek, met boek of verrekijker, dat is
top. Voeg daarbij een schitterende keuken en je gastronomische dromen gaan zo
in vervulling.
ROMANTISCHE RIJN
REIZEN LAUWERS stelt in zijn
brochure enkele prachtige riviercruises voor, de een al mooier dan de andere.
Om te proeven van zon riviercruise kozen we voor de Cruise op de Romantische
Rijn met start en aankomst in het Franse Straatsburg. Vijf dagen optimaal
genieten met Koblenz, Rüdesheim, Mannheim, Straatsburg en onder andere
Heidelberg als leuke tussenstopjes. Ideaal, rustig en weg van alle drukte.
STRAATSBURG
Pleisterplaats van
CroisiEurope is het Franse Straatsburg, de hoofdstad van de Elzas en de
officiële zetel van het Europees Parlement. Deze jonge dynamische stad kan
tegelijk bogen op een flink stuk historisch erfgoed met La Grande Ile als
Unesco-trekpleister. Straatsburg verkennen doe je best te voet of met de fiets.
Je ontdekt mooie plekjes waar je met de wagen niet direct bij kunt. Elk hoekje
van Straatsburg is een bezoek waard met de kathedraal Notre-Dame de Strasbourg,
het fraaie stadscentrum met tal van vakwerkhuizen en met als klap op de
vuurpijl La Petite France, de oude stad met tal van vestingwerken op het water.
Unieke locatie om even enkele eeuwen terug weg te dromen. Als je dan nog het
geluk hebt dat alles onder leiding van een gids als Raymond te mogen beleven,
dan is een bezoek aan Straatsburg onvergetelijk.
KOBLENZ
Onze tocht op de Romantische
Rijn brengt ons vanuit Straatsburg naar Koblenz, oude stad geklemd tussen de Moezel
en de Rijn, goed voor ruim 100.000 inwoners. Koblenz was eertijds een groots
knooppunt voor handelsverkeer, vandaag wijnstad en toeristenparel met de
vesting Ehrenbreitsein, na Gibraltar de grootste rotsvesting in Europa en onder
andere de Deutsche Eck. Hier vloeit de Moezel en de Rijn in mekaar met daarbij het
immense standbeeld van keizer Willem als grote trekpleister. Laat niet na even
de Sint-Kastorkerk te bezoeken. Hier is liefst zes eeuwen aan gewerkt en is zeer
speciaal omwille zijn ruitvormig dakwerk. Dames worden in Koblenz extra in de
watten gelegd. Op het vlak van uitzonderlijke winkels heeft deze historische
stad heel wat te bieden.
RÜDESHEIM
Rüdesheim is ooit de eerste uitstap
van onze ouders geweest. Gekend voor zijn wijnen, Asbach Uralt, de
Bromersburcht uit de 10de eeuw, de Booseburcht met zijn schitterende
kantelen en vooral de onvermijdbare Drosselgasse met zijn ontelbare Weinstuben,
wijnkelders en de onnavolgbare Siegfrieds Musikkabinette. Boven dit alles
troont op een sokkel van 38 meter een 12 meter grote Vrouwe Germania als
beschermengel van de Rijn, een monument te bereiken met een stoeltjeslift, goed
voor een ritje heen en terug van twee maal tien minuten, 225 meter bengelend boven
de Rijn. Doen.
Rüdesheim biedt evenwel nog
meer. Dit romantisch wijnstad telt ruim 10.000 inwoners, haalt jaarlijks
miljoenen toeristen binnen zijn gemoedelijke stuben en laat een middeleeuws
centrum bewonderen. Vakwerkhuizen, nauwe straatjes en een wirwar van
winkeltjes, zijn schering en inslag. Liefhebbers van kerstversierselen kunnen
hun geluk niet op en mogen een bezoekje aan Käthe Wohlfahrt in de Oberstrasse
35 niet links laten. Santa Claus, zijn trouwe Rudolf en een brede waaier van
kerstballen en stalletjes lachen u het ganse jaar toe.
HEIDELBERG
Als er langs de Romantische
Rijn één stad is die je niet mag missen is het Heidelberg. Op een boogscheut
van Mannheim ligt deze universiteitstad met zijn beroemde Alte Brücke en
indrukwekkende Schloss te wachten. Gelegen tussen de uitlopers van het Odenwald
en de Neckar rivier bruist deze liefderijke stad met zijn Ich hab mein herz in Heidelberg verloren onvergetelijk. Het werk
van de Oostenrijkse componist Raimund Friedrich Vesely, beter bekend als Fred
Raymond, is niet alleen wereldbekend, maar tegelijk dé schlager waarbij de
harten van onze ouders en grootouders vandaag nog even harder gaan slaan
Neem vooral ook wat tijd om
het Schloss Heidelberg te bezoeken. Dit is een van de meest bekende ruïnes in
Duitsland, dateert uit de 17de eeuw en is opgetrokken uit de bekende
rode Neckartäler zandsteen, wat het geheel nog uitgesproken aantrekkelijk
maakt.
Verlaat Heidelberg niet
zonder een glimp op te vangen van het Deutsches Apotheken Museum, een der
mooiste renaissancewerken in historisch Duitsland. Het geeft je een kijkje in
de geschiedenis van de apothekerswereld door de eeuwen heen.
MS SYMPHONY & CROISIEUROPE
Straatsburg is de
pleisterplaats van de rederij CroisiEurope. We klimmen
aan boord van de MS Symphony, een van knappe rivierschepen van de ruim 40
schepen rijke CroisiEurope-vloot. Het schip is gebouwd in 1997 en meet 110 m
bij een breedte van 10,14 m. Het telt 79 kajuiten, goed voor 160 passagiers.
CroisiEurope pakt uit met
een ALL IN pakket aan boord. Een cruise omvat dan ook alles: vol pensioen vanaf
het diner op de eerste dag tot het ontbijt op de dag van ontschepen. Daarbij
komt nog dat alle dranken aan tafel en aan de bar (wijn, bier, water, koffie,
thee, fruitsap uitgezonderd Champagne en wijn aan de kaart de ganse trip
lang inbegrepen zijn. Voor de geïnteresseerden, er is gratis WiFi aan boord.
Troeven die men zelden anders vindt.
Onderweg krijgt men de
gelegenheid (tegen betaling) om mee op stap te gaan aan de wal. Een ervaren
gids brengt u graag tot het centrum van de aanlegplaats en leert je alles
omtrent het reilen en zeilen in bijvoorbeeld Bernkastel, Traben Trabach,
Cochem, Bonn, Keulen of waar dan ook op Duitse wateren. In Frankrijk is het genieten
van de mooiste steden als Bordeaux, Lyon, Parijs, Avignon, Sête, Marseille. De
Loire, Rhone en onder andere de Garonne laten u intussen genieten van het
schitterende landschap dat gezeten op het zonnedek aan het oog voorbij
trekt. Dat en nog veel meer is in detail te beleven op www.croisieurope.be
CRUISEN NAAR DE KERSTMARKTEN
Wie dit jaar nog aan boord
wil klimmen en een riviercruise wil invullen kan dit nog in december met de
Cruise naar de Duitse Kerstmarkten, vierdaagse cruises (drie nachten) met vertrek
op zaterdag 10, dinsdag 13 en vrijdag 16 december 2016. Men vaart met de MS
Rhine Princess.
OUDEJAARSCRUISE OP DE RIJN
Wie Oud naar Nieuw wil
meemaken op een rivierschip, REIZEN LAUWERS helpt u graag aan boord van de MS
EUROPE, een van de vele parels van CroisiEurope. Vertrek op woensdag 28 december
2016 (zes dagen, vijf nachten) en
aankomst op 2 januari 2017 met aanlegplaatsen in Amsterdam, Nijmegen, Keulen,
Köningswinter, Rüdesheim, Mannheim en onder andere Straatsburg.
Sinds vrijdag
7 oktober loop op Hit FM Oostende, De Panne en Brugge een nieuw culinair
radioprogramma in samenwerking met Supermarkt Spegelaere:
DE ZEESTERRE CULINAIR.
Stationmanager
Geert De Lombaeerde: In het voorjaar startten we met de wedstrijd De Zeesterre
waarbij restaurants hun favoriet gerecht konden voorstellen. Er schreven23 restaurants in voor deze wedstrijd die
begin november afloopt. De tien populairste gerechten worden bekroond met De
Zeesterre Award + een waardepakket van meer dan 2.000 euro. Door het grote
succes van het aantal deelnemers en de stemmen die uitgebracht worden via de
website www.zeesterre.be
hebben we het idee opgevat om een culinair programma op
te starten. Chef Sam Vancoppenolle van Jans Cafe in Oostende is de kok van
dienst. Elke vrijdag serveert hij tussen 11 en 12 uur vooral eenvoudige
gerechten die iedereen kan klaarmaken.
CHEF SAM JANS CAFE
Sam
Vancoppenolle was meteen gewonnen voor dit project. Met plezier duikt hij
voortaan elke vrijdag achter zijn fornuis in zijn Jans Café. Hij start met
smaakvolle gerechten met Varkenswangetjes, Zeewolf, Steak Bearnaise en onder
andere een Tartine van gebakken zeetong.
Chef Sam
Vancoppenolle: November wordt de maand van het wild en in december mikken we
op de eindejaarsfeesten en hun typische gerechten. De gebruikte ingrediënten
zijn te volgen bij Supermarkt Spegelaere in Oostende, Oudenburg, Eernegem en
Jabbeke.
HIT FM
Stationmanager
Geert De Lombaerde al jaar en dag in de weer met radiowerk is in de wolken
met deze nieuwe realisatie. HIT FM Is het snelst groeiende radionetwerk in
Vlaanderen. Met een marktaandeel van meer dan 4,6 % en 20 fm-radiostations,
live stream en Telenet kanaal 941 scoort hit fm uitstekend. Hit fm is zeer
actief op lokaal vlak en wil een platform bieden dicht bij de luisteraar.
Ook aan
de kust groeit hit fm verder. Uitzendingen vanuit onze studio in de Versluys Dome
aangevuld met live-uitzendingen op locatie zoals Late Night Shopping, basketwedstrijden
van BCO en partnerships met de grootste evenementen in Oostende met daarbij Oostende
voor Anker, Paulusfeesten, 3-Daagse van het Hazegras, Kleinkunstfestival, A
lOstendaise en onder andere het Internationaal Vuurwerkfestival. Momenteel
tellen wij in de regio Middenkust zowat 32.000 luisteraars. Te volgen op 106,3
in Oostende en op 104.9 in Brugge.
VLAAMSE ARTIESTEN TE GAST IN RESTAURANT OSTEND QUEEN
Artiesten reünie in Ostend Queen
Van Will Ferdi al over Johan Stollz en Yvette Ravell tot
Margriet Hermans en Paul Bruna
Onder impuls van de eeuwig
jonge Yvette Ravell verzamelden ruim negentig Vlaamse artiesten zich rond de
feestelijk gedekte tafels in Ostend Queen, toprestaurant op het dak van
Oostende. Deze elfde reünie de vierde in Oostende liet het kruim zien van
zij die ooit de hitlijsten in ons land sierden of nog sieren.
STERREN IN DE ZAAL
Voormalige twens zullen
zeker hun hartje op halen bij namen als Will Ferdi (intussen 93), Johan Stolzz
(80), Ignace Baert, Yvette Henneco, Liliane Saint Pierre, Ingriani, Fred Becky
van The Pebbles, Danny Sinclair van The New Inspirations, Hugo Simons, Jacques
Raymond, Maurice Dean, Lia Linda en onder ander Carine Setter, Norbert, Eric
Flanders, Eric Marijsse, komiek Luc Caals, Margriet Hermans en Paul Bruna,
vandaag nog steeds hoog Vlaamse hitlijsten. Tal van stemmen vulden Ostend Queen
nog eens met eigen hits en covers, waarbij vooral Danny Sinclair en onder andere
Paul Bruna de handen van de collegas op elkaar kregen.
STERREN OP HET BORD
Het banket, onder leiding
van Chef Tom Van Den Broeck (Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge), bracht de
Vlaamse artiesten nog dichter bij mekaar. De sublieme gerechten met uiteraard
vis als grote speler werden vlekkeloos op tafel gezet door het onvermoeibare
duo Patricia en Patrick en hun team.
Organisator Yvette Ravell
was in de wolken: Onze keuze voor Oostende en restaurant Ostend Queen hebben
we nog geen seconde beklaagd. Unieke locatie maar tegelijk een smaakvolle
keuken. Het gebeuren hier aan de boorden van de Noordzee is intussen
uitgegroeid tot de jaarlijkse hoogmis van de Vlaamse artiesten. Op naar de 5de
Oostendse editie in oktober 2017.
OSTEND QUEEN
Restaurant OSTEND QUEEN mag
dan wel op de mooiste locatie te genieten zijn, het huis is betaalbaar voor
elke beurs. De directie is formeel: We zetten alle middelen in om de Oostendenaar zowel als de toerist en fijnproever op
zijn wenken te bedienen. Daarvoor kozen we voor een perfecte verhouding
prijs-kwaliteit, want dat is de basis voor elke goede schotel. Daarnaast
vinden ook grotebetaalbare wijnen met klasse
volt de weg in het glas, ook verkrijgbaar per glas. Kwaliteit en een topservice
zijn de sleutelwoorden. Daar wijken we niet van af. OSTEND QUEEN wil een
restaurant zijn voor iedereen, voor ieders beurs.
Etihad
Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische
Emiraten, met als basis Abu Dhabi, was te gast bij de Oostendse touroperator
Silverjet. De reisagenten konden een kijkje nemen in de simulatie van de
jongste airbus. Een droom op vleugels.
De zaakvoerders Wim David en
Thierry Rayée, beiden doorgewinterd in de reiswereld, kozen voor hun
opendeurdag voor een kopie van een van de kanjers van de rijke Etihad-vloot. We
werken al jaar en dag graag met Etihad en vliegen hiermee naar de mooiste
bestemmingen van het Midden-Oosten en Noord-Amerika. De topservice is hier
primordiaal, zeggen de zaakvoerders Wim David en Thierry Rayée, geruggensteund
door het ganse Oostendse team.
SILVERJET
Deze Oostendse touroperator
heeft zich in een minimum van tijd opgewerkt tot een van de sterkhouders inzake
luxe- en stijlvolle reizen met locaties naar ieders beurs, evenwel met de
nadruk op onberispelijke kwaliteit. Thierry Rayée: Er is keus te over: wil je
zonnen, actief bezig zijn, winkelen of de regio verkennen, het kan allemaal.
Kies je voor een design hotel, familiehotel met de kinderen of trek je liever
met zijn tweetjes in een vijfsterrenhotel, geen nood, we hebben het in
huis. Of toch liever golfen, surfen of duiken? Ook hier ruime keus.
Uiteindelijk komen ook vanzelfsprekend de lekkerbekken aan hun trekken. Hotels
met toprestaurants met daarbij veelal Michelin Chefs aan het fornuis, we
maakten een vrij grote selectie van culinaire hoogstandjes inzake gastronomie,
aansluitend niets dan tophotels.
DUBAI
Het hoeft geen twijfel dat
de bezoekers duidelijk genoten van de luxe aan boord van de Etihad Airbus. Naast
de economy is er de keus tussen de premium of comfort class, de business of de first
class. Uiteraard hangt daaraan een prijskaartje, maar het comfort voor een
luxevlucht is dan ook graag meegenomen. Onze vele vluchten naar het
Midden-Oosten met Abu-Dhabi als terminus of tussenstop zijn dan ook een groot
succes, dank zij de topservice van luchtvaartmaatschappij Etihad Airways. Dubai
is dan ook een van de grote sterkhouders van SILVERJET.
WINTERZON
Tegelijk stelde Silverjet
zijn winterbrochure voor. Thierry Rayéé: Traditioneel krijgen onze luxe-reizen
naar de Seychellen, Mauritius, Malediven en onder andere Sri-Lanka heel wat
aandacht. Winterse toppers zijn uiteraard het Midden-Oosten met Dubai, Abu
Dhabi, Ras Al Khaimah en Oman als speerpunten. Verzekerde zonvakanties zijn te
vinden in The Gambia en Senegal terwijl Mexico en Miami in Noord-Amerika al
jaren goed in de markt liggen. Dicht bij huis is het traditioneel genieten van
de beste hotels in Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en natuurlijk de Costa del
Sol.
ZONZEKER AFRIKA
The Gambia is een zonzekere Afrikaanse
parel die met hotels als Coco Ocean Resort & Spa, Ocean Bay Hotel, Ngala
Lodge en The Coconut Residence unieke toppers invult. The Gambia ligt op amper
zes uur vanuit Brussel en is een ideale bestemming voor de Afrika-beginner. Het
aangenaam klimaat, de vriendelijke bevolking en kennismaking met een
uitzonderlijke cultuur zijn de grote troeven van The Gambia, de onovertroffen
Smiling Coast. Deze reis kan gecombineerd worden met een verblijf in Senegal
waar de Hotel Neptune, Le Laantin Beach Hotel & Spa de toppers zijn.
CRUISES
SILVERJET gooit in het
segment cruises hoge ogen. We richten ons vooral op die groep consumenten die
kiest voor de zekerheid van hoge kwaliteit, persoonlijke service en vooral
flexibiliteit. Gezien de prijzen van de
cruises bijna dagelijks wijzigen met veelal uitstekende voorwaarden is het
aan te raden een prijsofferte op te vragen aan uw vertrouwde reisagent zodat u
steevast aan de beste voorwaarden op cruise kan vertrekken, stellen zaakvoerders
Thierre Rayée en Wim David.
Toppers binnen het
cruiseaanbod zijn de kleinschalige luxueuze schepen met een maximum van 132 tot
540 passagiers. Zo bieden de rederijen Silversea en Seabourn alleen het beste
inzake bestemmingen, uitstekende gastronomie en zijn de fooien zowel als de
meeste dranken evenzo inbegrepen.
De kleurige brochure WINTERZON
2016-2017 is gratis te bekomen worden bij uw vertrouwde reisagent.
Fijnproevers op stap in unieke wandeltochten in Waimes
Wandelaars en
liefhebbers van een goede keuken, zeg maar fijnproevers, kunnen in oktober hun
hartje ophalen in Le Pays du Haute Fagnes Waimes, Oostkantons. Op een keuze
tussen zes wandeltochten kunnen ze terecht in de beste restaurants die elk een
succulent menu op tafel zetten. Dat alles onder de noemen Oh le Gout !
Dit unieke
aanbod vindt plaats op de zondagen 2, 9, 16 en 30 oktober 2016. Bij mooi weer
kan getafeld worden op het terras. Let: hondjes die meestappen zijn in het
restaurant niet toegelaten.
WANDELTOCHTEN
Er is een
keuze tussen 2 km, 2,4 km, 4 km, 6,5 km, diverse tochten langs de oevers van de
Lac van Robertville of door de wouden en platteland
INSCHRIJVEN
Deelnemen kan via reservatie en vooraf inschrijven,
ten laatste de vrijdag voor de gekozen wandeltocht
Deelnamen kost 47 euro (bevat menu + aperitief)
andere dranken niet inbegrepen.
Op
stap in Koksijde-Oostduinkerke mag een bezoek aan het NAVIGO, het Nationaal
Visserijmuseum in Oostduinkerke niet ontbreken. Dit najaar staan er weer enkele
boeiende evenementen gepland voor jong en oud. Daarnaast loopt de expo Engelen
van de zee de indringende portretreeks van Stephan Vanfleteren nog tot en
met maandag 28 november. Daarnaast is er nog heel wat te beleven met als toetje
de DAG VAN DE WETENSCHAP op zondag 27 november.
FEEST MET
PAARDENVISSERS EN PIEPKES
Zaterdag 22 oktober wordt ongetwijfeld een topdag
in het NAVIGO-museum want dan is er het Feest
met de Paardenvissers en de Piepkes, ideaal voor een leuke
gezinsuitstap. De feestelijkheden beginnen aan het museum van waar het om 11u30
richting strand gaat, met een leuk treintje. Je ziet er de paardenvissers aan
het werk waarna het terug richting museum gaat, uiteraard met de vers gevangen
garnalen. In en rond het museum is er de ganse namiddag van alles te beleven
voor de ganse familie: garnaalproeven, knutselworkshops, grime, meeslepende
verhalen en om 16 u begint het denderende Manifeest met de Piepkes. Zeker weten dat niet alleen de kinderen
de eigenzinnige kinderliedjes meezingen maar dat ook de ouders luidkeels mee
doen.
EXPO
ENGELEN VAN DE ZEE
De expo Engelen
van de zee loopt nog tot en met maandag 28 november. Voor de fotos van
Stephan Vanfleteren zou je speciaal naar zee rijden want de portretreeks is
indringend en aandoenlijk. Kwetsbare jongeren van zes tot zestien jaar uit de
maritieme school Koninklijk Werk IBIS in Bredene worden geportretteerd in hun
traditionele zeemanskostuumpjes (rondleiding elke zaterdag om 16 u, prijs in
toegangsticket).
DAG VAN DE
WETENSCHAP
Zondag 27 november is het Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in
Vlaanderen en Brussel. NAVIGO Nationaal Visserijmuseum doet hier op passende
wijze aan mee met een evenement dat niet alleen ouders maar ook jongeren vanaf
14 jaar zal boeien. Patrick Van Craeynest, gedurende 17 jaar zelf aan het roer
van een schoolschip, geeft les over Positiebepaling
op Zee. Het mag dan over cartografie en allerlei technieken gaan maar
moeilijk wordt het niet want Patrick zal deze complexe materie uitleggen in een
begrijpbare taal. De les gaat door in de locatie waar de expo Engelen van de
zee van Stephan Vanfleteren zich bevindt. Uniek om mee te maken.
De activiteit is gratis, begint om 16 u, inschrijven via 058 51 24 68 of onthaal@navigomuseum.be
. Museum gratis toegankelijk van 14 tot 16 u.
De ene riviercruise is de andere niet. Dat weet niemand beter dan Rivercruises.be.
De gespecialiseerde tour operator heeft net een nieuwe 100-pagina's-dikke
papieren brochure uitgebracht, met een spectaculair aanbod aan riviercruises.
Rony Broun, CEO van Travel in Style en Rivercruises.be is bijzonder trots
op de nieuwe brochure. "Er zijn heel wat nieuwe bestemmingen en schepen
bijgekomen. Dank zij dit erg brede aanbod kunnen toekomstige gasten op basis
van bestemming, duur van de reis en budget hun ideale vakantie uitkiezen."
WAAROM EEN RIVIERCRUISE
·Het is feeëriek om van op het water rustig de landschappen voorbij te zien
glijden. Er is altijd wat te zien. Het varen op rivieren doet iets met een
mens. Het aparte ritme creëert een heerlijk relax gevoel.
·Een riviercruiseschip is als een boetiekhotel, maar elke dag word je wakker
op een andere plaats, zonder dat je moet zwoegen met koffers. Het is er nooit
druk en er is een vriendelijke, ongecompliceerde sfeer.
·Heerlijk eten is een van de basiskenmerken van riviercruises. De grote
panoramische ramen van de restaurants en de bars geven elk diner een extra
dimensie door het zicht op het voorbij kabbelende water.
·Elk bemanning weet precies hoe ze het de gasten naar hun zin kunnen maken.
Door het kleine aantal passagiers is de service veel persoonlijker.
·Grote rivieren zijn vaak de culturele en historische slagader van de
regio's waar ze doorheen stromen. Er valt zoveel te ontdekken, van beroemde
wijngaarden en imposante kastelen tot de mooiste kunststeden.
·Nog nooit werd zoveel geïnvesteerd in nieuwe schepen als in de riviercruise
sector. De meeste schepen zijn nieuw of erg jong.
VOOR WIE IS EEN
RIVIERCRUISE BESTEMD
·De moderne riviercruise passagier is actiever, en weet het goede leven te
appreciëren. Daarnaast valt de uitgesproken interesse voor de cultuur en de
geschiedenis van de bestemming op.
·De persoonlijke vrijheid in een omgeving met een hoog serviceniveau is voor
hem of haar belangrijk.
·Er zijn cruises voor elk budget, voor elke smaak, voor elke leeftijd.
WAAR NAARTOE
Als je de nieuwe brochure van www.rivercruises.be openslaat zijn de
mogelijkheden verbazend.
Naast de klassieke Rijn- en Moezelcruises kan je praktisch op alle grote
waterlopen van Europa een aantal verschillende schepen vinden.
·In Frankrijk zijn dat de Seine, de Rhône, de Gironde met de Bordeaux
wijnstreek.
·In Portugal biedt Cruise Selection de Douro aan.
·Een must-do is de Donau, die maar liefst door tien landen stroomt. Er zijn
heel wat verschillende schepen, met verschillende reisformules.
·De Wolga brengt je van Moskou naar Sint Petersburg.
NAAR AZIE, AMERIKA en
AFRIKA
CEO Ronny Broun hierover:
·Om Cambodja en Vietnam te ontdekken is een Mekongcruise ideaal.
·Wat dacht je van kleurrijk Indië via de Ganges?
·De Yangtze en de Irrawaddy zijn rivieren waarop je respectievelijk China en
Myanmar kan exploreren.
·In zuidelijk Afrika zijn er cruises op de Zambesi rivier, in combinatie met
safaris, de Victoria watervallen en Kaapstad of Johannesburg.
·Avontuurlijk cruisen op de Amazone en Peru exploreren.
GROEPSREIZEN
Voor wie graag in
groep reist organiseert www.rivercruises.be twee volledig Nederlandstalige
chartercruises.
·25 maart 2017:
lentecruise van Keulen naar Amsterdam, Nijmegen, Düsseldorf.
·16 oktober 2017:
herfstcruise op Rijn en Moezel vanuit Keulen.
·Gasten worden per bus
opgehaald in Oostende, Gent, Antwerpen en Hasselt.
Voor welke formule je ook kiest, www.rivercruises.be is de specialist om te
helpen de juiste keuze te maken.
Bretagne is niet zomaar een
stukje Frankrijk, Bretagne is een legendarisch schiereiland met
kilometerslange ruwe en woeste kust, bezaaid met zandstranden en rotsachtige
baaien, ingeleid door duizenden kleine eilandjes, de een al indrukwekkender dan
de andere. Voeg daarbij de ontelbare prehistorische plaatsen overspoeld met
menhirs, rechtopstaande stenen, stille getuigen van een roemrijke Keltische geschiedenis
met de Côte de Granit Rose (Roze Granieten Kust) als wellicht de mooiste en
meest indrukwekkende. Degemer mad e Breizh Welkom in Bretagne.
Het schitterende schiereiland
bestaat uit de departementen Finistère, Côtes dArmor, Loire Atlantique, Ille
et Vilaine (met de Mont Saint-Michel) en Morbihan met topsteden als Saint-Malo,
Dinard, Saint-Brieuc, Rennes, Quimper, Nantes, Vannes, Lorient en onder andere
de marinehaven Brest. REIZEN LAUWERS koos voor
een heerlijke verkenning van de Côte dArmor met de Côte de Granit Rose en de
Côte des Légendes en voor het departement Finistère met het schiereiland
Crozon, Pointe du Raz, de stad Quimper en onder andere het pittoreske
middeleeuwse stadje Locronan.
POINTE DU RAZ
Eens op stap in Bretagne
loert er om elke hoek een nieuw stuk natuur, het een al mooier dan de andere.
Niet te missen zijn alvast Pointe du Van en Pointe du Raz.REIZEN LAUWERS
koos voor deze laatste, zonder twijfel de mooiste. Het zicht op zowel de
indrukwekkende rotspartijen en de kabbelende (en soms weerzinwekkend woedende)
zee is fenomenaal. Als toetje krijg je er het zicht op het eilandje Ile de Sein
bij. Al ligt het eilandje op amper acht km van de Pointe du Raz, toch duurt de
overtocht met veerboot vanuit Audierne ruim een uur. Leuke belevenis.
De wandelpaden om en rond de
Pointe du Raz zijn goed begaanbaar, maar blijf binnen de aangeduide ruimtes.
Pointe du Raz vormt met de Pointe du Van de scheidingslijn van het Kanaal en de
Atlantische Oceaan.
MENHIRS OP SCHIEREILAND CROZON
Andere topper is PresquÎle
de Crozon, met Camaret-sur-Mer en de Pointe de Pen-Hir als trekpleister. De
schrikwekkende kliffen zijn niet direct de aangewezen plaats voor bewonderaars
met hoogtevrees. Het uitzicht op de zee en de ruige en ruwe rotsen is evenwel fabuleus
met als klap op de vuurpijl de panoramische vergezichten van op de Pointe de
Pen-Hir (met immens herdenkingsmonument voor de gesneuvelde Bretoenen) en de
Menhirs van Lagatjar.
PORT DE MORLAIX
Alhoewel de stad niet aan
zee ligt beschikt Morlaix over een ruime jachthaven. De zee is evenwel niet ver
weg want de stad loopt uit tot in de Baai van Morlaix. Als tweede grootste stad
van Finistère, na Brest, heeft de stad veel te danken aan de voormalige handel
in linnen. Een wandeling (eens zo gezellig met een leuk treintje) in de oude
binnenstad laat tal van unieke vakwerkhuizen, statige herenhuizen en uiteraard
de monumentale stenen spoorviaduct, 60 meter boven de stad hangend en zowat 300
meter lang, bewonderen. Draai de tijd even terug en maak een bezoek aan de
huizenrijen in de rue Haute en de rue Basse en wip even binnen in La Maison de
la Duchesse Anne en La Maison à Pondalez. Pure geschiedenis. Klim ook eens tot
op de eerste verdieping van de spoorviaduct en ontdek hoe mooi de jachthaven en
de redershuizen van Le Port de Morlaix zijn.
CAIRN DE BARNENEZ
Nog in de Baai van Morlaix
bevindt zich in Carentec de tumulus (grafheuvel) van Barnenez, een versie van
de beroemde megalithische monumenten in Carnac. De Keltische grafheuvel (Cairn)
zou 7.000 jaar oud zijn. Het monument meet zeventig bij tien meter en is
volledig uitgebouwd met gestapelde onregelmatige stenen, zonder enige vorm van toevoeging
van cement of klei. Het geheel telt elf grafkamers. Ondanks alle
wetenschappelijk onderzoek is er evenwel nooit enige aanwijzing geweest dat er
mensen zouden begraven zijn. Niettemin trekt de Cairn de Barnenez jaarlijks
duizenden bezoekers. De site op zich is indrukwekkend en biedt een uitzicht op de
baai.
QUIMPER
Even weg van de steile
kliffen en ruwe rotspartijen is het aangenaam vertoeven in het middeleeuwse Quimper,
derde stad van Bretagne, goed voor bijna 70.000 inwoners en gelegen aan de
oevers van de Odet. Imposant is de gotische kathedraal St-Corentin, met tussen
de twee torens koning Gradlon te paard. Binnen laten zich heel wat kleurrijke
glas- en loodramen, unieke schilderijen en sacrale beelden bewonderen. De
straten om en rond de kathedraal vormen het oude centrum van de stad, al eeuwen
gekend voor zijn keramiek. Ook hier wijzen de statige herenhuizen, de vakwerkhuizen,
de puntgevels en riante ateliers op de eertijdse rijkdom van de stad. De
bruggetjes over de Odet, die de in twee verdeelde stad met elkaar verbinden,
zijn een streling voor het oog. Cultuurliefhebbers maken zeker tijd om het
Musée des Beaux Arts (Museum voor Schone Kunsten) te bezoeken.
LOCRONAN
Op een boogscheut van
Quimper kan je in Locronan even tot algehele rust komen. Dit werkelijk unieke
stadje werd in de 5de eeuw gesticht door de Ierse monnik Ronan, die
er later bisschop werd, wat uitdeinde in de huidige benaming van Loc Ronan. Hij
vond er de stilte om te mediteren. Vandaag is het stadje zo goed als bewaard
gebleven, met eresaluut aan de wevers en ambachtslieden uit de 17de
eeuw. Locronan was intussen uitgegroeid tot het epicentrum van de handel in
vlas. Men zou kunnen stellen dat het stadje is opgebouwd door filmregisseurs.
Niets in minder waar, wel zo goed als gemaakt voor filmwerk. Het stadje trok
intussen wel al tientallen filmmakers aan die het geheel als decor voor hun
rolprenten gebruikten. Het centrum met de authentieke waterput en daar rond
gebouwde ambachtshuizen doen de klok alvast enkele eeuwen terugdraaien. De
wevers hebben intussen de stad verlaten. In hun ateliers schuilen nu tal van
plaatselijke en regionale kunstenaars van diverse pluimage. Een dorp als
filmdecor. Zo moesten er meer zijn.
ROSCOFF
Wie nog een portie
redershuizen, middeleeuwse straatjes, pittoreske gotische kerkjes of een grote
diversiteit aan vissersboten en jachten wil bewonderen richt de steven naar
Roscoff, havenstad aan de Kanaal, aansluitend het eiland Batz dat te voet te
bereiken is bij eb. Net als de andere havens en grootsteden in Bretagne was ook
Roscoff ooit het mekka van weelde en rijkdom. Roscoff is ten allen tijde sterk
verbonden geweest met Groot-Brittannië, tegelijk de meest Britse Franse stad. Vooral
de handel met ajuinen tussen beide landen vierde hoogtijd in de 19de
eeuw. Vandaag houdt de bevolking zich ledig met vissen (de vloot telt een
90-tal schepen) en toerisme. Een ferry zorgt voor geregelde verbinding naar
het Britse Plymouth en het Ierse Cork.
GUILMIAU
Maak ook even tijd voor een
bezoekje aan een piepklein kerkje in het arrondissement Morlaix. In het
lieflijke dorpje Guimiliau domineert de 16de eeuws Eglise Notre-Dame
en zijn parochiale omgeving, annex eeuwenoude kerkhof, het hele dorpje, 2000
zielen rijk. Zowel buiten als binnen bezit dit kerkje een schat aan waardevol
beeldhouwwerk, schilderijen en tabernakels. Een bezoek overwaard, al was het
maar om te zien hoe dit eeuwen oude monumentje de tand des tijd wist te doorstaan.
Het dorpje herbergt vandaag in
de voormalige piepkleine arbeidershuisjes een groep van zestien kunstenaars die
Bretoense karakteristieken met charme naar voor weten te schuiven.
CÔTE DE GRANIT ROSE
Kroon op het werk op stap in
Bretagne is een onvoorstelbaar mooie wandeling aan de Côte de Granit Rose,
twintig km kust van Perros-Guirec tot Trébeurden. We nemen de wandeling langs
de Sentier des Douaniers die vanaf Perros-Guirec je tot Ploumanach in
vervoering brengt. Elk van de door de eeuwen uitgeslepen rotsen is anders. Met
een ietsje verbeelding ontdek je in zowat elk brok graniet een of andere
figuur. Een dobbelsteen, een leeuwenkop, een slapende schildpad, een grimmig
doodshoofd, een kwakende kikvors of de steek van Napoleon, dat alles in een
grijs, oker of koper kleurtje al naar gelang de zon er zich gaat mee bemoeien.
Het neusje van de zalm voor de natuurliefhebber, het walhalla voor de
fotografen. Zeg maar: Bretagne op zijn best.
MAGISCH ZEEWIER
Naast de schitterende natuur
heeft REIZEN LAUWERS ook aandacht voor de lokale
economie. De visserij en landbouw zijn ruim bekend, minder in het oog springend
is de verwerking van zeewier, weg te plukken uit de riviermonden. In de
vissersstad Roscoff weet de firma ALGOPLUS al zowat twintig jaar zeewier te
winnen en de algen te verwerken tot gewild ingrediënt in de keuken zowel als
binnen de schoonheidsproducten. Vissoep van zeewier, mosterd algen, rillettes
en andere delicatessen, aansluitend cosmetica met verzachtende zeepjes, douche gel,
zeezout voor bad en een brede waaier van zalfjes en crèmes, perfect voor
gezichts- en andere massages. Meer info: www.algoplus-roscoff.fr
BRETOENSE TAAL
Dat Bretagne anders is dan
de rest van Frankrijk staat buiten kijf. Bretagne is Keltisch en heeft zijn
eigen manier van leven. Eigenzinnig, soms uitdagend, maar steeds correct en
toegankelijk. Ze spreken dan ook hun eigen taal en houden voet bij stek als het
om hun levenswijze gaat. Zonder overdreven chauvinisme zijn ze niettemin trots
op hun land, keuken, muziek en ja uiteraard de onnavolgbare mooie natuur.
Ze houden dan ook bijzonder veel van hun taal, het Bretons, een Keltische taal verwant
met het Welsh, Cornish en onder andere Gaelic. Het werd lang onderdrukt in
Frankrijk, maar sinds geruime tijd wordt het opnieuw aangeleerd in de scholen,
tot groot genoegen van de doorgewinterde Bretoenen.
BRETOENSE GALETTE
Eten en drinken is in
Bretagne een plezier. Het wemelt er van de Créperies, Salons de thé, Fritures
en uiteraard bistros en restaurants. Wie kiest voor een Menu krijgt vlot een
driegangen menu aan zeer aantrekkelijke prijzen.
Topper in Bretagne is de
Bretoense Galette, een pannenkoek waarin tal van ingrediënten verwerkt zijn. Deze
worden vervaardigd met boekweitmeel, eieren, volle melk, gesmolten boter,
aangevuld met ham en kaas met een spiegelei als kers op de taart. De galette
wordt op tafel gezet als lunch, namiddaghapje of diner, maar dan in grotere en
diverse vorm waarbij ook groeten, vis, mosselen en of vlees gebruikt wordt.
HOTEL CAP OUEST
Wie Finistère, Côte des
Légendes, Côte de Granit Rose en onder andere de Côte dArmor op zijn best en
in alles rust wil vereren met zijn bezoek, vindt in Plouescat het drie sterren
rijke Hôtel CAP OUEST, goed voor zowat 40 kamers al dan niet met zicht op zee,
verwarmd binnenzwembad, sauna, gratis WiFi, private parking en een uitstekend
restaurant. En voor de liefhebbers en gokkers, het casino ligt op
wandelafstand. Meer info: www.hotelcapouest.fr
REIZEN LAUWERS
pakt elk jaar uit met enkele flink georganiseerde reizen
naar BRETAGNE en alle mooie hoekjes van de wereld.
Vraag de GRATIS de brochure aan via www.lauwers.be of tel. 070 35 08 18
Op
vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 september wordt Nieuwpoort-Bad terug
gegooid naar de Belle Epoque de Franse, en bij uitbreiding Europese, periode
tussen 1870 en 1914.
De
dienst Toerisme biedt dat weekend een gevarieerd programma aan:
Vrijdag 16 september:
Baron
Crombez ontvangt de gasten voor de feestelijke opening van het Belle
Epoqueweekend in zijn villa Barkentijn om 20 u. Vrije toegang voor iedereen.
Zaterdag 17 september:
In
brasserie Chagall, Albert I-laan 342 kan men vanaf 19 u genieten van een
uitgebreid Belle Epoque diner met muzikale omlijsting. Kostprijs 55 (excl.
dranken) vooraf inschrijven in Chagall via T 058/23 76 51.
Zondag 18 september:
Een
40-tal exclusieve oldtimers doen hun intrede in Nieuwpoort. De trotse eigenaars
worden om 9 u onthaald in de stadshalle terwijl hun bolide op het marktplein
zal te bewonderen zijn. Om 10 u vertrekken ze voor een rondrit. Tussen 13 u en
16 u kan men de voertuigen uitgebreid bekijken op de zeedijk t.h.v. de
Lefevrestraat . Om 16 u vertrekken ze in een parade via de Lombardsijdelaan
doorheen de Albert I-laan waarna ze om 17 u terug door het stadsbestuur
ontvangen worden in de stadshalle. Wie kan hieraan deelnemen? Iedereen in het
bezit van een gemotoriseerd voertuig gebouwd vóór 1940. Inschrijvingen worden
ingewacht tot 12 september bij vzw Tocar T 050/ 21 65 24
of toc.torhout@gmail.com
BELLE EPOQUE DORP
Op
zaterdag en zondag wordt ter hoogte van de Barkentijn een heus Belle Epoquedorp
gecreëerd met oude ambachten, volksspelen, een kindercarrousel, een
concertorgel, en dit van 10u30 tot 18u30. Het doorgaand verkeer in de Albert
I-laan wordt omgeleid via het Hendrikaplein naar de Franslaan waar via de
Veurnestraat de Albert I-laan opnieuw kan bereikt worden. Op
de zeedijk is er vanaf 8 u een brocantemarkt. Inschrijven hiervoor via info@brocanterie.be.
Op
zaterdag (10u30, 14 u en 16u30), alsook op zondag (10u30 en 14 u) organiseert
de dienst toerisme een theaterwandeling. Deelname: 1, vooraf inschrijven bij
Toerisme Nieuwpoort of ter plaatse inschrijven en betalen in het Belle
Epoque-dorp (groene chalet in Albert I-laan t.h.v. de Barkentijn)
Met
de zon van de partij is een ritje per koets ongetwijfeld een zalig idee: dit
kan doorlopend zaterdag en zondag van 10u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 18u30.
Er zijn 2 standplaatsen: Albert I-laan ter hoogte van de Barkentijn en Albert
I-laan ter hoogte van de Lefebvrestraat. Deelname: 2,5 p.p. (per zitplaats)
voor koets 1,50 p.p. (per zitplaats) voor Parijse omnibus. De rit voor
kinderen is enkel gratis als ze op de schoot zitten.
GRATIS RIT MET OUDE TRAM
Voor
wie het een tikkeltje sneller mag kan een gratis rit maken tussen de badplaats
en Nieuwpoort-stad met oude tram. De tram vertrekt telkens op het uur tussen
12 u en 17 u - aan de keerdriehoek in de Vlaanderenstraat ter hoogte van de
Elisalaan; op zondag is er om 18 u ook nog een ritje mogelijk. Op- en afstappen
is mogelijk aan alle haltes tussen Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-stad. De tram
rijdt tot aan het bezoekerscentrum Westfront en keert daar terug.
MEER INFO: Toerisme 058/23 39 23 of 058/22 44 44
op 24 september 2016 Voor de tweede keer op rij slaan
Unizo en Logeren in Vlaanderen Vakantieland de handen in elkaar om je extra
in de watten te leggen. In het weekend van de Dag van de Klant (24
september) krijg je niet enkel een bedankje van de handelaars, ook de
logiessector verwent met een speciale editie van de Nacht van de Gast.
Dit jaar krijg je naast je overnachting ook een unieke beleving cadeau,
aangeboden door de gastheren en -vrouwen van Vlaanderen. De speciale
pakketten variëren van een workshop chocolade maken tot een
aperitiefconcert en van relaxerende voetmassage tot een workshop
pottenbakken. Het aanbod is beperkt en alleen te reserveren via de website http://www.logereninvlaanderenvakantieland.be/nl/nacht-van-de-gast/.
UNIZO zet tijdens de Dag van de Klant meer dan 2 miljoen klanten in de
bloemetjes met een kleine attentie. De logiessector blijft niet achter en
bedankt haar klanten dit jaar door een unieke beleving aan te bieden.
Speciaal voor de Nacht van de Gast stelden de gastheren en -vrouwen een
pakket samen dat alleen te reserveren is in het weekend van 24 september.
Bekijk op www.logereninvlaanderenvakantieland.be/nl/nachtvandegast
welke B&B, hotel of vakantiewoning meedoet aan Nacht van de Gast én
welke unieke pakketten nog te reserveren zijn. Het aanbod is beperkt, dus
wees er snel bij!
Een korte selectie met voorbeelden per provincie:
Limburg B&B
Campola
Verzot op chocolade? Na een uitgebreid ontbijt biedt B&B Campola een
workshop chocolade aan door een échte chocolatier. Op zaterdagavond
bereiden de gastheer en -vrouw een heerlijk marktmenu. Op en top
verwennerij in Tongeren!
Prijs: 260,00 per tweepersoonskamer op 23 en 24 september
Vlaams-Brabant Hotel
Les Eleveurs
In het Pajottenland kan je heerlijk fietsen, maar soms zijn er pittige
heuvels. Voor het gemak biedt Hotel Les Eleveurs je gratis gebruik van een
elektrische fiets aan én een lunchpakket.
Prijs: 180,00 per tweepersoonskamer op zaterdag 24 september
West-Vlaanderen Main
Street Hotel
Tijdens je verblijf in Main Street Hotel mag je de handen uit de mouwen
steken tijdens een workshop pottenbakken. Wie weet schuilt er wel een
verborgen talent als ambachtsman of -vrouw in jou? Na de workshop kom je
bij in de luxekamer die speciaal gereserveerd is.
Prijs: 220,00 per tweepersoonskamer op zaterdag 24 september
Oost-Vlaanderen Vakantiewoning
De Oude Notelaer
Verblijf met vrienden of familie in vakantiewoning De Oude Notelaer en
krijg er een gratis bezoek aan brouwerij Roman bij! Tijdens de rondleiding
mag je enkele bieren proeven en neem je een geschenkpakket mee naar huis.
Ideaal om ´s avonds te openen op het open zonneterras.
Prijs: vanaf 175 per woning (2 pers.) voor 23, 24 en 25 september
Antwerpen B&B
Domus Silva
Een aperitiefconcert tijdens je ontbijt? Dat is nog eens zalig wakker
worden. Speciaal voor de Nacht van de Gast organiseren de gastheer en -
vrouw een akoestisch concert met muziek uit de jaren 60/70. Zondagnamiddag
krijg je nog een extra traktatie: een kaasschotel met Belgische kazen en
streekbiertjes.
Prijs: 140,00 per tweepersoonskamer op zaterdag 24 september
Via Radio 2 kunnen luisteraars 3 verblijven winnen ter waarde van 250,00.
Logeren
in Vlaanderen vzw is een publiek-private samenwerking tussen de 5
Provinciale Toeristische Organisaties (Toerisme Provincie Antwerpen,
Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant,
Westtoer) en de private logiessector (Vlaamse Federatie voor Hoeve- en
Plattelandstoerisme vzw en Horeca Vlaanderen)
Wie de
nachtelijke overtocht met P&O Ferries van Zeebrugge naar het Britse
Hullin Noord-Engeland maakt kan in het najaar
genieten van een whisky + gin proeverij op tafel gezet onder de kundige leiding
van Filip Verleye (Belgian Whisky Ambassador 2007 & 2009), doorgewinterde
whisky- en ginkenner van het zuiverste ras. Deze mini-cruises van P&O
Ferries zijn een unieke kans om in alle gezelligheid kennis te maken met een
van de edelste dranken op deze aardbol, annex genieten van de gin & tonic
hype, zegt Filip Veleye met de breedst mogelijke glimlach.
Filip
Verleye is gek van en gebeten door het Schotse vocht. Tijdens een van onze
whiskyproeverijen kwamen we op het idee om het whisky proeven eens voor te
stellen aan de rederij P&O Ferries, die dagelijks de Noordzee oversteken.
Met twee overnachtingen aan boord en een volle dag ter plaatse, voor bezoek aan
de stad Hull, laten we de deelnemers zowel op de heen- als de terugreis,kennis
maken met de geneugten van de whisky. Onze tastings bestaan
uit een verrijkende maar zeer luchtige uiteenzetting. Er wordt gefocust op
exclusieve gins en single malts uit Schotland, hét whiskyland bij uitstek,
vertelt whiskyvirtuoos Filip Verleye.
WHISKY & GIN IN
KLARE TAAL
De
West-Vlaming heeft intussen al heel wat vaarten en proeverijen achter de rug en
kijkt met veel genoegen terug op heel wat interessante en leerrijke
belevenissen. Bij elke overtocht kunnen we rekenen op 60 tot 100 man, die we
verdelen in twee groepen om het gezellig te maken en iedereen aan bod te laten
komen die vragen wil stellen over alles wat met whisky te maken heeft. We maken
het zeer eenvoudig en verstaanbaar, pakken niet uit met stadhuiswoorden zodat
iedereen meteen weet waarover het gaat. De materie whisky is al ingewikkeld
genoeg, want net als met wijn kan men er dagenlang over discussiëren . Wat is
whisky of gin, hoe wordt het gemaakt, alcoholgehalte, soorten, productie- en
rijpingsproces, botteling en uiteraard degusteren, aldus Filip Verleye,
intussen al jaren thuis met zijn whisky op de overvaarten vanuit Zeebrugge naar
Hull. Ook niet kenners hebben een duidelijke boodschap aan de whisky mini-
cruise, zodat het op de heen en terugreis telkens genieten wordt
LEERRIJKE ERVARING
De sfeer
aan boord zit er meteen in. De uiteenzetting van Filip Verleye is op mensenmaat
geschreven. Geen hoogdravende onverstaanbare technische termen, maar klare
taal. De overtocht begint meteen met een proeverij waarbij spreker start met
een reeks goede whiskys en gins met als toetje wat summiere geschiedenis en
welke toepassingen de whisky & gin kan krijgen bij het bereiden van
gastronomische schotels. Whisky en gerecht, er is heel wat mee te beginnen en
zorgt voor spectaculaire gerechten. En wees gerust, met deze unieke drankjes
valt heel wat heerlijks te beleven in de keuken.
P&O MINICRUISE
PRAKTISCH
Dit najaar
start P&O Ferries met een nieuwe reeks whisky mini-cruises Zeebrugge Hull
Zeebrugge gepland met vertrek op de vrijdagen 14 oktober, 11 november en 9
december. Men vertrekt op vrijdag in Zeebrugge om 19 uur en is terug op zondag
om 9 uur. De rederij P&O Ferries biedt voor deze gelegenheid een all-in
prijs aan van 199,50 euro per persoon, omvattend op heen- en terugreis: de
nachtelijke overtocht in een 2-persoons inside cabin (met douche en toilet),
een heerlijk 5-gangen buffetdiner, een verkwikkend Engels ontbijt, twee whisky
& ginproeverijen en de transfer per bus naar het centrum van Hull en terug.
En er is nog meer: alcohol wordt steeds duurder. De overtocht brengt u in de
gelegenheid om deze aan boord aan een veel goedkopere prijs aan te schaffen.
En voor
hen die met de wagen naar Zeebrugge komen, deze kan men kwijt op de gratis
beschermde parkeerhaven, op enkele passen van uw P&O Ferries schip. Meer
info: www.POferries.com
Wie niet direct de
onmogelijkste slaloms wil later bewonderen op zwarte pistes, een sprong wil
maken van op een of andere schans of zich als een razende met een bobslee naar
beneden wil storten, maar toch verzot is op winterpret, sneeuw, wandelen en
Oostenrijkse gezelligheid in de aldaar niet weg te denken Stube, dan zorgt
REIZEN LAUWERS ervoor dat je de komende wintermaanden (ook al zijn die nog wat
veraf) op je wenken bedient wordt. Kijk dan alvast uit naar de trip die je naar
het Winterparadijs in het onovertroffen Tirol, tot nader order nog steeds het walhalla
van de wintervakantie.
Gezelligheid is er steeds
troef en tijd voor verveling is er niet. Je hoeft geen Olympisch medaillewinnaar
te zijn om te genieten van de weidse maagdelijke sneeuwvelden, de sfeer is er
in elk hotel, pension of B&B optimaal. Wie wel wil skiën of zich te goed
doen aan ijspret lees schansspringen, Stockschützen en of curling vindt ruim
zijn gading in Innsbruck, de hoofdstad van Tirol. Zij die optimaal willen
genieten in de ware zin van het woord kiezen voor een rustig stekje, net buiten
het grote geweld. Een busje brengt je feilloos naar de pure wintersporten.
NASSEREITH
REIZEN LAUWERS kiest al
jaren voor het stille Nassereith, dorpje aan de voet van de Fernpass, en het
hotel Gurgltalblick. Hier zorgt de familie Roland Schaber ervoor dat het je aan
niets ontbreekt. Uitstekende buffetontbijten en dito verzorgd tafelen na een
leuke dag te midden natuur en gezonde lucht. En ja, voor de fuifnummers, zowat
elke avond is er iets te beleven wat je nergens anders vindt: Tiroler muziek
met Edelweissstemming, show, dans en billengeklets. Wie zich niet geroepen
voelt om Anton aus Tirol in de ether
te slingeren kan rustig verpozen in de gezellige stube, al dan niet bij een
schuimende pint gerstenat (lees: Grosze Biere), aangevuld van een stevige hap
pure Tiroolse worst van het huis.
Hotel Gurgltalblick is
tegelijk ideaal gelegen voor rustige uitstapjes naar Innsbruck, Mittenwald,
Galtür en onder andere het mondaine Seefeld waar volgend jaar het Nordic Ski
Festival plaats vindt.
Nassereith mag zich ook om
de drie jaar opstellen voor de organisatie van de Schellerlaufen, een
carnavalesk gebeuren dat het ganse dorp in de ban houdt. Hierbij zijn de mannelijke
dorpsbewoners verkleed en dragen houten maskers en zorgen voor klokkengelui en
muziek met de meest verscheidene instrumenten. Een volksfeest dat verwijst naar
een oude traditie en dat in februari 2019 opnieuw op de agenda staat. Een
belevenis van de bovenste plank.
INNSBRUCK
Liggen uitstapjes naar
Galtür, Ehrwald, Mittenwald of onder andere Dormitz voor het grijpen, dan mag
een dagje Tiroolse hoofdstad niet ontbreken. Innbruck is met zijn zowat 150.000
inwoners de grootste stad van West-Oostenrijk. Het is omgeven door imposante
bergen en ligt aan de Inn, stroom dat zijn naam gaf aan de stad. De binnenstad
is een juweel voor kunstliefhebbers. Toppers zijn alvast de Fürstenburg, 15de
eeuws kasteel met het gekende Golden Dachl, Gouden Dakje, met dank aan hertog
Friedrich IV de hertog met de lege
beurs die het dakje liet beleggen met naar verluidt 2657 vergulde
koperplaten. In de zon schitteren ze als goud. Wellicht het meest gefotografeerd
monument van Tirol. Verder is het genieten van de Hofkirche, de Maria-Theresia
Strasse winkelstraat, de imposante Triumphpforte, het barokke Altes Landhaus en
onder andere het Helblinghaus met unieke rococogevel. Het is meteen duidelijk,
de Altstadt (oude binnenstad) is op zich al een dagbezoekje waard.
Alhoewel Innsbruck niet
direct een museumstad is kunnen liefhebbers alvast hun hartje ophalen in het
imposante Schloss Ambras, het Tiroler Volksmuseum en niet te missen, het
Zeughaus, een afdeling van het Tiroler Landesmuseum Fernandeum.
Voor de sportliefhebbers is
Innsbruck alvast een begrip. In 1964 en 1976 vonden er de Olympische
Winterspelen plaats.
WINTERPRET 2017 SPECIALE ACTIE
Het is duidelijk, een tripje
naar het Winterparadijs Tirol zorgt alleen maar voor verpozing.
De trip naar het Winterparadijs Tirol vult REIZEN
LAUWERS in met een 7-daagse reis (zes nachten) met verblijf in het hotel
Gurghtalblick in Nassereith met vertrek op 21 en 28 januari, 4 en 11 februari
en 11 maart 2017.
Let ook
op de SPECIALE ACTIE:
op de basisprijs
Tweede
Persoon Gratis code 06201701.
Meer info, gratis brochure en
exclusief inschrijven: www.lauwers.be en 070 35 08 18
MIDDELKERKE Het Fonds van
de Burgemeester dat sinds 2001 een gratis kerstfeest organiseert voor
alleenstaande Middelkerkse senioren koos voor haar editie 2016 voor het
Champagnehuis Prévoteau-Perrier, een van de drie pioniers die het
Champagneweekend al twintig jaar invullen. Het etiket en de capsule toont dit
jaar het oud gemeentehuis van Leffinge. Een nieuw collectors item.
Het Fonds van de
Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de
werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de
jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele: Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die deelnemen
aan het Champagneweekend in november. Dit jaar viel de keuze op het huis
Prévoteau-Perrier uit Damery. Voor de verzamelaars wachten enkel fraaie
verrassingen. Er is niet alleen het etiket en de capsule maar de fles staat dit
jaar ook in het teken van twintig jaar Champagneweekend. Om het nog exclusiever
te maken zijn slechts 500 flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen
sterk in de markt zullen liggen.
GRATIS KERSTFEEST VOOR ALLEENSTAANDEN
De opbrengst van deze actie
gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele: Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners
die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast
hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt
het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen
we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus
capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. In het verleden sierden intussen al
de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis
Middelkerke, het oud-gemeentehuis van
Lombardsijde en vorig jaar het oud gemeentehuis van Slijpe.
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
Champagne Prévoteau-Perrier
is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en
Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder.
Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Dit jaar vieren
ze hun 70ste verjaardag, zijn 20 jaar te gast op het
Champagneweekend en staat in voor de unieke 500 flessen Fonds van de
Burgemeester. Delphine Prévoteau: We tellen 22 ha wijngaarden, jaarlijks goed
voor 280.000 flessen, verkoop aan huis en via mond aan mond reclame. Een
invoerder in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken.
Kwaliteit in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger
dan heilig. Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden, weet
Delphine Prévoteau nog mee te geven.
De flessen Fonds van de
Burgemeester, die uiteraard
een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen tegen 25 euro per fles of 125
euro per karton (dus 5 plus 1 gratis). Deze kunnen besteld worden bijburgemeester Janna Rommel-Opstaele
(0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie Mario Declerck Café de
Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824), Architectenkantoor ARoMi
(059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel Landuyt via contact@michellanduyt.be
Mousserende
topwijnen op Epernayplein in Middelkerke
Les fine Bulles de Loire
bubbelende topper aan zee
MIDDELKERKE
De vierde editie van Bubbels aan Zee is uitgegroeid tot een gigantisch
succes. Organisator Alain Bloeykens mag terugblikken op een schitterende
vierdaagse waarvan velen nog niet zijn uitgepraat. Met dank aan Claire Duchêne,
de leading-lady van de Loire.
De opening in de VIP-tent op
het aangelegde mousserende dorp rond Bubbels aan Zee zorgde alvast voor de
eerste zet: iedereen wilde genieten van deze Franse godendrank. Alain
Bloeykens, geflankeerd door Claire Duchêne, Baudouin Havaux en onder andere
Sophie Dierickx stond borg voor het proeven van een paar honderd mousserende
wijnen. We zijn vooral blij dat we hier dank zij Alain in Middelkerke onze
mousserende troeven kunnen laten genieten. En dat in een schitterende locatie,
gaf Claire Duchêne graag mee.
VIER DAGEN FEEST
De toon was meteen gezet.
Het werden vier dagen feest op het Epernayplein. De flessen Crémant de Loire,
Vouvray en vooral de Saumur verwisselden vlot van eigenaar, wat de gezelligheid
en de gemoederen leuk oplaaiden. Op het feestpodium zorgde een bruisend
animatieprogramma voor exotische muziek met het beste uit Cuba, aangevuld met
een onvervalste Soirée Française, voor de muzikale saus. Het bubbelend feest
kon toen al lang niet meer stuk. De zitjes voor de 5de editie in
2017 zijn nu al besteld. Met dank aan Alain Bloeykens.
Culinair
genieten met het mooiste zicht op zee en strand aan de kust of romantiek ten
top bij een ondergaande zon, dat kan alleen maar in restaurant OSTEND QUEEN
zijn, de ontmoetingsplaats van lekkerbekken en epicuristen. Hier zijn versheid
en topkwaliteit de ordewoorden. Met een jonge en gedreven Chef als Tom Van Den
Broeck mag je het beste uit de Noordzee en de Polders op uw bord verwachten.
Als oud-leerling van de
hotelschool Ter Groene Poorte Brugge wist de jonge Chef zich al een flinke weg
te banen tussen potten en pannen. Onder de vleugels van Peter De Clercq,
eigenaar en Chef in zijn restaurant Elckerlijc in Maldegem en later mee aan het
fornuis met Michelinster Sergio Herman, wist hij een eigen visie op de keuken
te creëren. Zijn liefde voor de echte pure smaak is onverzettelijk: Ook al
streef ik constant naar vernieuwing en verfijning, toch wil dat een zeetong
naar zeetong smaakt en een moot kabeljauw naar kabeljauw. Schuimpjes en topjes
zijn niet direct aan mij besteed. Ik wil dat de klant ziet, weet en smaakt wij
hij op het bord ziet. Dat is voor mij topgastronomie. Geen tierlantijntjes al
wil ik wel dat het bord een streling voor het oog wordt. Culinair genieten doe
je ook met de ogen.
BETAALBAAR
Restaurant OSTEND QUEEN mag
dan wel op de mooiste locatie te genieten zijn, het huis is betaalbaar voor
elke beurs. De directie is formeel: We zetten alle middelen in om de Oostendenaar zowel als de toerist en fijnproever op
zijn wenken te bedienen. Daarvoor kozen we voor een perfecte verhouding
prijs-kwaliteit, want dat is de basis voor elke goede schotel. Daarnaast vinden
ook grotebetaalbare wijnen met klasse
volt de weg in het glas, ook verkrijgbaar per glas.
STERREN IN HET BORD
In de zaal is Patricia
Swennen het gedroomde verlengstuk van het werk in de keuken. Zij kent de
klappen van de zweep. Haar jarenlange ervaring in de wijnsector en gastronomie
komen hier duidelijk tot uiting. Kwaliteit en een topservice zijn de
sleutelwoorden. Daar wijken we niet van af. OSTEND QUEEN wil een restaurant
zijn voor iedereen, voor ieders beurs, geeft zaalmeester Patricia Swinnen
graag mee. En of zij gelijk heeft, de kaart staat borg voor enkele succulente
schotels. Uw bezoek aan OSTEND QUEEN kan alvast niet meer stuk.
Op
zaterdag 24 en zondag 25 september kan men in Antwerpen kennis maken met de
cruisewereld. Cruisen of zeereizen zijn al lang niet meer voorbehouden aan de
happy few. Deze zijn intussen betaalbaar geworden. En wees gerust: ergens
naartoe reizen per schip, daar kan niks aan tippen. Elke dag een nieuwe haven
binnenvaren, en misschien wel een nieuw land, dat is uniek, telkens weer.
Daarom is het niet te verwonderen dat de belangstellig voor zee- en
riviercruises blijft groeien.
Ondertussen is het welbekend dat cruises sterk
geëvolueerd zijn, en dat er heel veel verschillen bestaan. Net zoals je
boetiekhotels, luxe kastelen of resorts hebt kan je in het cruise aanbod heel
wat variatie vinden, voor elk wat wils:
·Drijvende
vakantieparadijzen met zwembaden, glijbanen, sportcentra, theaters,
discotheken, tien of meer restaurants...
·Exclusieve
cruisejachten.
·Expeditieschepen om op
een avontuurlijke manier regio's te verkennen waar je anders niet kan komen:
Antarctica, Groenland, de Amazone..
·Grote zeilschepen. Super
comfortabele vier- en vijfmasters.
·Schepen waar de nadruk
ligt op gastronomie, de beste service, de mooiste suites.
·Rivierschepen die als
mobiele boetiekhotels op de mooiste rivieren ter wereld varen: de Donau, de
Mekong, de Loire, de Mississippi etc..
·Een Trans-Atlantische liner, speciaal gebouwd om de
Atlantische Oceaan over te steken.
·IJsbrekers die je tot
aan de Noordpool brengen.
Tijdens deze derde editie van het Cruise Event in Antwerpen
kan je al die verschillen zelf ontdekken. Ongeveer alle aanbieders van cruises
rederijen, gespecialiseerde reisagenten en touroperators zullen verenigd
zijn onder één dak. Dat is hét moment om documentatie te verzamelen, om vragen
te stellen aan de specialisten, om presentaties bij te wonen, om te leren welk
cruiseproduct dat het best bij jou past, en vooral, om inspiratie op te doen.
Een bezoek aan boord van een van de Holland America Line cruiseschepen leert je
er alles van.
Naast de professionals kan je ook kennis maken met
onafhankelijke, ervaren cruisereizigers die met plezier jouw vragen zal
beantwoorden.
WAAR
Het Cruise Event vindt plaats in het weekend van 24 en 25
september in Antwerpen, langs de Schelde (Waagnatie, Rijnkaai 150). Gratis
parkeren.
Wie zich vooraf registreert krijgt 25 % korting op de
toegangsprijs, 7,5 euro in plaats van 10
euro.
Lang voordat de hype van
streekbieren in zowat elke regio de kop opstak kookte hij al met bier en
schuift hij in gasthof-restaurant t Hommelhof in Watou al 32 jaar
topgastronomie op tafel: Stefaan Couttenye, in de wieg gelegd om te koken.
Nog rondlopend in korte
broek maakte hij samen met zijn ouders en twee zusjes met de regelmaat van een
Zwitserse klok kennis met de gastronomie. Mijn ouders waren lekkerbekken die
graag een restaurantje meepikten. Ik was meteen gefascineerd door het reilen en
zeilen ervan. Dat wou ik later ook wel doen, dacht ik. Vader en moeder zagen me
liever net als mijn zussen naar de universiteit trekken. Ik trok naar de
Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Tegen de zin van mijn ouders, maar ik was
niet tegen te houden, vertelt Stefaan Couttenye, decennia later nadat hij zich
vestigde in het West-Vlaamse Watou.
KOKEN MET BIER
Na zijn stages en
werkplaatsen in Antwerpen waar hij veel van de stiel opstak bij Marc
Paesbrugghe in het toenmalig sterrenhuis Sir Anthony Van Dyck kreeg hij de
kans om zich in zijn geboortestreek in Watou te vestigen. We noteren 1984 en
vandaag staat hij nog aan het fornuis van t Hommelhof. Met veel bravoure, met
vallen en opstaan, bouwde hij het huis uit tot een culinaire tempel waar
gastronomen en epicuristen zich thuis voelen. Niet om er bijna onherkenbare
gerechten de huidige grote trend bij veel sterrenchefs te nuttigen, wel om
er met verve te genieten van klassieke schotels, afgewerkt en in combinatie met
streekbier, aangevuld met een eigen toets. Koken met bier dus. Met Stefaan
Couttenye als de absolute pionier in de Westhoek. Streekbier kreeg meteen een
hoofdrol binnen het culinaire gebeuren aan het fornuis van deze onnavolgbare
bierkoning.
VAN PAULUS TOT SINT BERNARDUS PRIOR
Gerecht en bier, de grote
passie van Stefaan Couttenye. Als bierliefhebber kookte hij met bier en zette
in plaats van wijn, het passende bier bij de schotel. Even proeven? Laat je
alvast verwennen met Jonge duif uit Steenvoorde in Sint Bernardus Prior, met
erwtenpuree en asperges. SUBLIEM. Dit abdijbier uit ons eigen dorp Watou zorgt
voor een moutfruitige, volle smaak en zoetbittere nasmaak. De ingetogen
soepelheid van het bier stimuleert het sappig aspect van het jonge duifje,
stelt de meesterkok.
Ook met Paulus, oud bruin
van Brouwerij Het Sas in Boezinge, doet Stefaan wonderen op het bord. Kalfskop
met kwarteleitjes, rauwe hopscheuten en mayonaise van Paulusbier of een
Gepocheerd hoeve-eitje met hopscheuten zijn klassiekers bij de hoppepluk, in
het voorjaar.
Westvleteren Blond, Kriek
Vandewalle, Oerbier, Reninge Bitter Blond, Boskeun, Keikop Blond, Arabier en
onder andere Antiek Blond 8, Poperings Hommelbier of Kapittel Prior zijn
allemaal streekbieren waar Stefaan Couttenye zijn inspiratie haalt om met lam,
kreeft, tong, stoofpot, scampi, Sint-Jacobsvruchten, hopscheuten en onder
andere Westvlaams rund, een inventieve bierkeuken uit te werken. Tot groot
jolijt van de fijnproevers.
T HOMMELHOF
Intussen is t Hommelhof
niet alleen een begrip geworden in de Westhoek, maar tegelijk de pleisterplaats
waar men naast een flinke portie kunst waar al meer dan dertig jaar de
Kunstzomer de onvervalste cultuurminnaars in grote getale bezoeken ook de
regio, de streekbieren en het toerisme over de Schreve weet te smaken.
Meesterkok Stefaan Couttenye is de gedroomde ambassadeur: We liggen op de
grens met Frankrijk waar de Kommiezen en de Blauwers ooit hoogtij vierden, terwijl
Duinkerke, Rijsel, de Zwarte Berg, Kemmelberg en Cassel binnen handbereik
liggen. In de Westhoek wachten de historische steden Ieper, Poperinge,
Diksmuide en Veurne.
Kortom, Watou, streekbier,
seizoensproducten, t Hommelhof, de Westhoek, dit is toerisme en gastronomie op
zijn best, met Stefaan Couttenye aan het fornuis en Jurgen Dumont al 23 jaar
de rechterhand van de meester in de zaal. Men bezoekt Watou en restaurant t
Hommelhof niet alleen om er te eten, maar vooral om te genieten, om er de sfeer
van deze unieke regio te beleven en te proeven. In al zijn vormen.
Feest in De Panne! Chef
Dominique Buyse en eega Carine Veryepe verwennen de lekkerbekken al tien jaar.
Het duo werkt zich al een decennium te pletter om hen het beste voor te
schotelen. Chef Dominique is intussen voor hen een synoniem geworden van een
(h)eerlijke keuken, een keuken die alle harten beroerd, bereid met dagverse
producten en met eerbied voor de vier seizoenen.
De openstelling van de
aperitieftuin en het zonneterras doet onverwijld aan de Provence denken. Onder
de parasol is het in de voortuin genieten van een apero, om naderhand bij mooi
weer volop genieten van de schotels in de achtertuin. Bij iets minder weer,
wacht een gezellig interieur, met liefde uitgewerkt om ten volle te genieten
van de fraaie klassieke en smaakvolle schotels die gastvrouw Carine op tafel
schuift.
De kaart zowel als de
wijnkaart laat heerlijke klassieke dingen zien aan democratische prijzen,
toegankelijk voor elke beurs. Neen, in Brasserie wordt geen aanslag gepleegd op
je beurs. De eerlijke keuken van Chef Dominique is niet voor niets al tien jaar
lang de grootste troef van dit al even heerlijke huis.