Nederlands en Belgisch oesterseizoen officieel geopend
Lekkere oesters, maar iets duurder
YERSEKE/SLUIS Woensdag 11 september werd het
oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend met een eerste
oestersleep in Yerseke en de intronisatie van een aantal Bekende Nederlanders
en één Bekende Belg, eregouverneur van West-Vlaanderen Paul Breyne. Dit seizoen
zullen er minder oesters zijn en daar zijn minder broedval en het koude voorjaar onder
andere oorzaak van.
Voor het eerst werd het oesterseizoen voor zowel
Nederland als België in één dag geopend. Woensdag 11 september werd op de
middag van op de Y60 de eerste oestersleep gedaan in Yerseke terwijl de binnen-
en buitenlandse pers en de vele eregasten van op de boot de Frisia toekeken. Schipper
Aard Cornelisse overhandigde de eerste oesters aan Cees van Liere, voorzitter
van de Nederlandse Oestervereniging. Professionele oestersteker Pim Engelenburg
stak dan de eerste oesters open voor eregasten burgemeester Jan Huisman, hoofdredacteur
Sjuul Paradijs van De Telegraaf, weervrouw Marjon de Hond en voormalig
voorzitter van de Tweede Kamer in Nederland Frans Weisglas.
KEURMERK
Jan van Sark van het certificeringsbedrijf Intertek Moody
Marine overhandigde aan Cees van Liere het MSC-certificaat voor duurzame
visserij. Voortaan mogen de platte en Zeeuwse oesters dit keurmerk dragen.
Diezelfde dag werd de openingsdag van het oesterseizoen
afgesloten in het mooie Belfort van Sluis. Daar werden Sjuul Paradijs, Marjon
de Hond, Frans Weisglas en als enige Belg eregouverneur Paul Breyne
geïntroniseerd in het Gilde van de Vergulde Oester. Een hele eer voor mij,
zei Paul Breyne, die net als zijn Nederlandse Gildegasten een oester moest
opensteken en opeten. Wat hij trouwens met veel bravoure deed.
30 BEDRIJVEN
De oestervisserij in Nederland grijpt plaats in het
Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Daar zijn 30 bedrijven bij betrokken die
samen de totale aanvoer van de oesters beheersen. Er worden jaarlijks 700.000 platte
en 35 miljoen Zeeuwse oesters (creuses) opgevist en voornamelijk verkocht op de
Belgische, Duitse, Franse en Italiaanse markt.
De enige negatieve noot tijdens de oesteropeningsdag was
de aankondiging van Cees van Liere dat er dit seizoen, dat van september tot
april loopt, minder oesters zullen zijn met als voornaamste oorzaken, minder
broedval enkele jaren terug, een koud voorseizoen en een grote oestersterfte in
Frankrijk. Minder oesters betekent ook duurdere oesters.
Maar ze zijn wel prima van kwaliteit, aldus Cees van Liere.
Zeeuwse oesters zijn er vrijwel het hele jaar door. Ze
worden in de Oosterschelde en Grevelingen gekweekt, zegt Danielle Westerweel
van Krijn Verwijs uit Yerseke. Ons bedrijf heeft ook Ierse oesters in het assortiment,
afkomstig uit Carlingford Lough. Ook deze oesters zijn het hele jaar door
verkrijgbaar. Bij deze oesters wisselen we de deksels van de manden per
seizoen. Zo kennen we de winter-, lente- , zomer- en herfstoesters.
(IB)

|