Restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse Zeeland
Lekker, vers, betaalbaar en gezellig
Restaurant Vis aan
de Markt aan de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, gemeente Tholen in
Zeeland, is een absolute aanrader voor gastronomen die lekker, vers, gezellig
en betaalbaar willen eten.
Chef en eigenaar Maurice de Coninck is een autodidact.
Op mijn zestiende ging ik al overal helpen koken, zegt hij. Het zat een
beetje in de familie: mijn ouders hadden een slagerij in Nederland en maakten
ook panklare gerechten. Ze gaven ook les op de slagersschool. En mijn overgrootvader
had een beenhouwerij in Brugge. Ikzelf wilde eerder in de horecasector actief
zijn, trok naar de hotelschool en werkte in diverse restaurants, onder andere
in de Elzas. Op mijn 23ste, ik ben er nu 43, begon ik mijn eigen
restaurant. Achteraf gezien ben ik misschien te jong zelfstandig begonnen, maar
ik koos altijd al voor de weg van mijn eigen plezier en geluk.
ANDERE AMBITIE
Ondertussen is Maurice de Coninck al 15 jaar aan het werk
in zijn restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse. Met veel ambitie om in de
Gault Millau te staan, een Bib Gourmand in de Michelin te halen, artikels in de
toonaangevende horecabladen te krijgen
Maar omdat met het anders worden van de
wereld zo zie ik dat de interesse en het gedrag van de mensen veranderde en
door privéomstandigheden gooide ik het over een andere boeg. Ik leverde mijn
Bib Gourmand en Gault Millau in en had maar één ambitie meer voor mijn
restaurant: lekker, vers en betaalbaar eten, een gezellig en gemoedelijk
restaurant uitbaten. Mijn keuken kun je nu een natuurlijke boerse keuken
noemen. Ik werk niet meer met een groot team. In de keuken een student uit de
middelbare school en in het restaurant mijn vrouw Tanja en twee dames. Thats
it! Tanja ik noem ze pluisje komt trouwens uit een groot horecageslacht.
DOEN WAT JE HART INGEEFT
Wat betekent gastronomie voor u en hoe vergelijk je die
met de Belgische gastronomie? Ik vind dat een gastronoom moet doen wat zijn
hart ingeeft en vooral zijn afkomst en de streek waar hij vandaan komt niet mag
verloochenen. Hoe kan ik nu hier in Zeeland lamsvlees bereiden dat in Nieuw-Zeeland
geslacht is, daar vacuüm verpakt of ingevroren wordt, met de boot of het
vliegtuig aan de groothandel in Nederland geleverd wordt en pas dan in mijn
restaurant terecht komt, terwijl er hier zoveel lammeren rondlopen! Dat geldt
ook voor vis- en schaaldieren. Als je naar Zeeland komt om van de gastronomie
te proeven, ga je toch geen pangasius, dorade of ik weet niet welke andere vis
op tafel brengen, als de Zeeuwse wateren zelf een rijkdom aan vis en schaal- en
schelpdieren hebben!
GRENS VERKEERD GETROKKEN
Waarom zegt men altijd dat de Nederlandse gastronomie
niet kan tippen aan de Belgische? Een Vlaming is Bourgondisch ingesteld, maar
ook de Zeeuwen, Brabanders en Limburgers in Nederland zijn zo. Alleen hebben ze
de grens in 1833 verkeerd getrokken. De gastronomie in België is goed ontwikkeld,
maar dat ze daar 100 keer beter is dan in Nederland, moet ik tegenspreken. Weet
je wat het gemis is in Nederland? Bij ons is de top goed, maar we hebben geen
goede middenklasse restaurants. Je kunt in Nederland bijna nergens een filet
pur met vers gemaakte béarnaise eten (behalve bij mij). Als ik op een vrije dag
met Tanja en onze kinderen iets eenvoudigs wil gaan eten, weet ik écht niet
waar ik naartoe moet.
GASTENKAMERS
Al is Scherpenisse een kleine gemeente, toch hebben
Maurice de Coninck en zijn vrouw Tanja gemiddeld 90 couverts per dag. En 70
procent van onze klanten zijn Vlamingen, zegt hij. Vlaanderen ligt hier toch
ook maar op een boogscheut vandaan. Bovendien hebben we hier 5 gastenkamers aan
75 euro per kamer van 2 personen. De enige voorwaarde om hier te kunnen
overnachten is dat je één menu neemt. Maar ook die zijn niet zo prijzig. Een Mix
& Match-menu met 3 gangen kost slechts 24,95 euro en je kunt kiezen tussen
verschillende voor- en hoofdgerechten en desserts. Er is ook wijn voor ieders
beurs. (IB)
Restaurant Vis aan de Markt
Maurice
& Tanja de Coninck
Hoge
Markt 9 10
4694
GC Scherpenisse - Zeeland
Tel.
0031 166 663901
info@visaandemarkt.nl
www.visaandemarkt.nl

|