Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
14-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HENDRIK VERNIERS RUNNER UP PROSPER MONTAGNE

Hendrik Verniers runner up Eerste Sommelier van België

 

“Dit wordt een grote meneer, een echte diamant”

 

De Oostendenaar Hendrik Verniers, sommelier in het sterrestaurant Ten Bogaerde in Koksijde, wist zich tot runner up te kronen op de prestigieuze wedstrijd Eerste Sommelier van België, een organisatie van de Gastronomische Club Prosper Montagné. Wijnkenners Alain Bloeykens en Jean-Marie Dedecker hadden het ons voor de wedstrijd al gesteld: “Hij zal niet ver van de titel te vinden zijn”.  En of ze gelijk kregen.

 

Hendrik Verniers wist zich enkele maanden geleden tot het kransje finalisten te wringen. Alom geprezen wijnjournalist Alain Bloeykens hierover: “Ja, dit is debuut dat kan tellen. Maar dit is geen toeval, want ik ken de jonge man al jaren. Wellicht was ik de allereerste die meteen onder de indruk was van zijn capaciteiten en zijn enorme wijnpassie. Heel toevallig overigens. We gaan zo’n acht jaar terug in de tijd. Een lifestyle magazine vraagt me of ik geen zin heb om iets te gaan doen rond wijn in mondaine skioorden. Er werd koers gezet naar het mondaine Courchevel in de Franse Alpen.”

JONGE SNAAK

“Op het programma onder meer een bezoek aan het tophotel Les Airelles. Op de wijnkaart namen als Pétrus, Cheval Blanc en Romanée Conti, de meest prestigieuze wijnen dus die er verkocht werden tegen astronomische prijzen. Of ik de sommelier even kon spreken, vroeg ik de hoteldirectie. Geen probleem. Groot was mijn verbazing toen ik een jonge snaak zal afkomen, Vlaming bovendien, die zich voorstelde als Hendrik Verniers. Een beetje gesloten bij het eerste praatje maar al snel een spraakwater toen ik hem vragen stelde over die wijnen en het selecte gezelschap klanten. Alsof hij nooit anders gedaan had. Meteen wist hij mij te vertellen welke grootse wijnen hij geopend en geproefd had, hoe die juist smaken en wat ik er moest bij eten. Of welke klant nu juist voor Pétrus valt of wie liever Bourgogne drinkt. Ik was meteen onder de indruk. Nog groter was mijn verbazing toen deze jonge gast mij vertelde dat hij na het skiseizoen naar het al even mondaine Saint-Tropez vertrok om daar tijdens het zomerseizoen als sommelier in het allerbeste hotel aan de slag te gaan”, gaat Alain Bloeykens – glas Chileense Carmenère Barrica 2008 Santa Carolina binnen handbereik – zijn lofzang over dit jong talent verder.

ALLES VOOR DE WIJN

“Toen ik het hotel verliet vroeg de baas of hij me even kon spreken. Of ik nog meer jongens ken als Hendrik, vroeg hij me. Want jongens met zo’n gedrevenheid en passie zijn uiterst zeldzaam. Wat een verschil met de Fransen, die denken hier enkel aan skiën. Hendrik niet, zijn leven staat in het teken van de wijn, de rest kan hem gestolen worden. Geloof me, voegde hij er nog aan toe, deze jongen is een echte diamant.”

Alain Bloeykens onderstreept de zienswijze van de hotelier. “Mijn devies? Het talent is er, de kennis ook, komt er nu op aan nog wat extra ervaring te vergaren. En die zal hij zeker meekrijgen in restaurant Ten Bogaerde waar hij steeds meer zijn eigen stempel drukt op de wijnkaart. En volgend jaar? Opnieuw deelnemen aan die grote sommelierswedstrijd. Een finaleplaats was mooi maar deze man moet hoger mikken. Going for gold. Schrijf het maar meteen op, hij zal er niet ver naast zitten”, besluit Alain Bloeykens, nu actief op zijn Megavino.

SAINT-TROPEZ 2010

Het relaas van Alain Bloeykens – niet dat we aan zijn kennis twijfelen – werd meteen bekrachtigd door senator Jean-Marie Dedecker, een man van vele oorlogen en notoir wijnliefhebber en dito kenner, samen met de familie Verniers aan de erewijn. “Een mannetje die het nog ver zal brengen. Ik ontdekte hem in 2010 in Saint-Tropez. In de villa van een vriend kon ik even op adem komen en de pil doorslikken van een ontgoochelend verkiezingsresultaat. Als verjaardagscadeau werd ik getrakteerd op een etentje in de Pinède, een driesterrenrestaurant in de baai van Brigitte Bardots thuishaven. Er kwam een jonge sommelier aan onze tafel met een schuchtere blik verborgen achter een zware zwarte bril. Een perfecte avond, met uitstekende wijn, maar vooral een afgeborstelde bediening in vlekkeloos Nederlands. Het was Hendrik Verniers, een Oostendenaar”, vertelt Jean-Marie Dedecker, tevreden dat hij de jonge snaak terug kon ontmoeten.

LEERRIJKE ZWERFTOCHT

Het is duidelijk, Hendrik Verniers ontpopte zich in weinig tijd tot een volleerde sommelier. “Te danken aan hemzelf. Hij leefde tot nog toe als een kluizenaar die zijn instinct was gevolgd, of liever zijn passie voor de wijn, zelfs tot aan de boorden van de Middellandse zee. Meer nog, Hendrik werkte ’s zomers aan de Franse Riviera en s’winters verkastte hij naar het mondaine Franse skioord Courchevelles. Een eenzame zwerftocht, want scheiden doet lijden, maar dit is de prijs die hij wilde betalen voor de universiteit van ’t leven. Hij vertelde me hoe rijke Russische oligarchen een Mouton Rothschild mengden met een glas cola, en hoe de Koreaanse baas van Samsung een ganse skipiste afhuurde voor hemzelf. Decadentie van een omhooggevallen Bacchusgezelschap”, stelt Jean-Marie Dedecker, flink op dreef en dus op zijn best.

EEN GROTE MENEER

Augustus 2013,drie jaar later, in restaurant Ten Bogaerde, de oude abdijhoeve aan de Koksijdse duinenrand, zit Jean-Marie Dedecker er aan tafel. “En wat zie ik? Hendrik is er nu sommelier, thuisgekomen van zijn eenzame Franse leerschool, zelfverzekerd en met een encyclopedische wijnkennis. Hij vertelde me dat hij geselecteerd was bij de vijf finalisten voor de wedstrijd Eerste Sommelier van België, de Prosper Montagnéprijs . Hij had 99 procent behaald op zijn theoretische proef .Elk mens heeft een talent. Wie het emotioneel soms hard heeft kan het rationeel compenseren. Het komt er op aan met je gave te woekeren en je dromen na te streven, hoe beperkt je kansen ook zijn. Een grote mijnheer, die Hendrik. En zeker te volgen en te onthouden”, aldus nog Jean-Marie Dedecker, hier op de foto met Alain Bloeykens en Hendrik.

 

 

Georges Keters







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs