Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
15-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinaire wedstrijd GASTRONOMISCHE CLUB PROSPER MONTAGNE

61ste Culinaire Prijs Prosper Montagné

Vincent Denis Eerste Kok van België

Grégory Van Acker Eerste Sommelier

 

In een finale met vijf wist Vincent Denis, chef-patissier van restaurant L’Eveil des Sens in Montigny-le-Tilleul zich in de catacomben van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie tot Eerste Kok van België te kronen, een organisatie van de Gastronomische Club Prosper Montagné, onder leiding van voorzitter Guy Van Neste. Grégory Van Acker, sommelier van restaurant De Lijsterbes in Berlare werd Eerste Sommelier van België. De laureaten en finalisten werd dik in de prijzen gezet tijdens een magistraal banket, op tafel gezet door de Salons Saint Germain met de medewerking van Sam Van Houcke (Eerste Kok in 2013) en Jan Rots (Eerste Sommelier in 2013), leerlingen en leerkrachten van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie.

 

Voorzitter Guy Van Neste opende de feestelijke avond met een dankwoord aan allen die zich een jaar lang hebben ingezet om dit doel te bereiken: “Zonder de sponsors, de hotelschool Spermalie en de onvoorwaardelijke inspanningen van onze Provoosten is het niet mogelijk een festiviteit als deze te verwezenlijken. In november 2012 nam ik de fakkel over van Manu Dezutter, een man van vele oorlogen die liefst 37 jaar de Club Prosper Montagné door goede en kwade dagen wist te loodsen. Nu pas weet ik hoe zwaar de taak van voorzitter kan wegen. Gelukkig kon ik rekenen op ere-provoost Michel Coppens, Robert Van Landeghem, Marc Renaer, Gido Van Imschoot en Marc Duynslaeger. Zij hebben mij enorm gesteund. Door de nauwe samenwerking met een reeks bestuursleden ben ik nu echt blij dat we de klus hebben kunnen klaren.”

INTRONISATIES

Voorzitter Guy Van Neste introniseerde met verve vier verdienstelijke personen in de Orde Gastronomische Club Prosper Montagné: Gido Van Imschoot (provoost Sommeliers), Filiep Defraye (directeur Hotelschool Spermalie), José Lemahieu (Wijnpersonaliteit van het jaar) en Carlos Appelgren Balbontin (Ambassadeur Chili).

EERSTE SOMMELIER

Gido Van Imschoot, kersvers provoost Sommeliers, mocht meteen Grégory Van Acker huldigen als Eerste Sommelier van België. Hij liet in een sterke finale Hendrik Verniers (Ten Bogaerde Koksijde), Dries Corneillie (Hertog Jan te Brugge Sint-Michiels), Benoit Coudere (Karmeliet te Brugge) en Francis Vandierendonck (restaurant Casino Knokke) achter zich. De laureaat gaat naar huis met Trofee Prosper Montagné, de wisselbeker Meyhui en tal van diverse prijzen. Alle finalisten krijgen de zilveren VVS-pin en een pakket wijn, aansluitend wellnesspakket van BRU door Michel Vleugels. Tot slot bedenkt Katherine Berquin Jewels de partner van de laureaat met een fonkelend juweel, ter waarde van 3.000 euro.

EERSTE KOK

Klap op de vuurpijl is de proclamatie van de Eerste Kok van België, een kolfje naar de hand van provoost-generaal Eddie Van Maele, speciaal voor dit galafeest overgevlogen uit zijn residentie in Thailand. Vincent Denis uit Montignie-le-Tilleul is de nieuwe Eerste Kok van België. Hij versloeg Kevin Lejeune (restaurant La Paix in Anderlecht), Dany Lombart (restaurant Le Mayence in Charleroi) en Pieterjan Rosseel (Pieterjan Rosseel Home Cooking in Diksmuide) en Glenn Verhasselt (restaurant t’Stoveke in Strombeek-Bever). De nieuwe nummer één werd bedolven onder een berg prijzen. Alle finalisten ontvingen tegelijk de  medaille “Officiële meesterschapwedstrijd” geschonken door het kabinet van minister Sabine Laruelle, minister van Middenstand, KMO'S, Zelfstandigen en Landbouw.

KOKVEST VOOR WINNAARS

Nieuw is de kokvest met de Belgische kleuren, vest die geschonken wordt aan de winnaars van de jongste twintig jaar. Voorzitter Guy Van Neste hierover: “Deze kokvest mag enkel gedragen worden door de winnaars van het wedstrijd Eerste Kok van België. Alle chefs, die deze meesterschapwedstrijd de voorbije 20 jaar hebben gewonnen, krijgen een persoonlijk exemplaar.  Ook de toekomstige winnaars van de Prijs Prosper Montagné zullen deze exclusieve kokvest mogen dragen, een ontwerp van de Kristof D’Hondt, costumier van Dine & Cook.

CLUB PROSPER MONTAGNE

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 door Roger De Ramée, toenmalig concessionaris van het Casino in Oostende. In 1974 werd hij als voorzitter opgevolgd door Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist die de fakkel vorig jaar doorgaf aan Guy Van Neste, chef-eigenaar restaurant ’t Pandreitje in Brugge. De voorzitter wordt omringd door provoosten die elk in hun vak een reputatie hebben opgebouwd: Eddie Van Maele (provoost generaal), Robert Van Landeghem (Keukenchefs), Pierre Saey (banketbakkers), Gido Van Imschoot (wijnschenkers), Frans Saint Germain (traiteurs), Jaques Marit (restauranthouders), Marc Renaer (visconsulenten en penningmeester), Michel Van Tricht (kaasmeesters) met Michel Coppens, Paul Puissant, Jean Van Brabant en Frank Desmedt als ere provoosten en ere-voorzitter Manu Dezutter.

De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.

Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapwedstrijden Eerste Kok van België en Eerste Sommelier van België’.

 

Georges Keters









Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs