61ste Culinaire Prijs Prosper Montagné
Vincent Denis Eerste Kok van België
Grégory Van Acker Eerste Sommelier
In een finale met vijf wist Vincent Denis,
chef-patissier van restaurant LEveil des Sens in Montigny-le-Tilleul zich in
de catacomben van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie tot Eerste Kok van
België te kronen, een organisatie van de Gastronomische Club Prosper Montagné,
onder leiding van voorzitter Guy Van Neste. Grégory Van Acker, sommelier van
restaurant De Lijsterbes in Berlare werd Eerste Sommelier van België. De
laureaten en finalisten werd dik in de prijzen gezet tijdens een magistraal
banket, op tafel gezet door de Salons Saint Germain met de medewerking van Sam
Van Houcke (Eerste Kok in 2013) en Jan Rots (Eerste Sommelier in 2013),
leerlingen en leerkrachten van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie.
Voorzitter Guy Van Neste opende de feestelijke
avond met een dankwoord aan allen die zich een jaar lang hebben ingezet om dit
doel te bereiken: Zonder de sponsors, de hotelschool Spermalie en de onvoorwaardelijke
inspanningen van onze Provoosten is het niet mogelijk een festiviteit als deze
te verwezenlijken. In november 2012 nam ik de fakkel over van Manu Dezutter,
een man van vele oorlogen die liefst 37 jaar de Club Prosper Montagné door
goede en kwade dagen wist te loodsen. Nu pas weet ik hoe zwaar de taak van
voorzitter kan wegen. Gelukkig kon ik rekenen op ere-provoost Michel Coppens, Robert
Van Landeghem, Marc Renaer, Gido Van Imschoot en Marc Duynslaeger. Zij hebben
mij enorm gesteund. Door de nauwe samenwerking met een reeks bestuursleden ben
ik nu echt blij dat we de klus hebben kunnen klaren.
INTRONISATIES
Voorzitter Guy Van Neste introniseerde met
verve vier verdienstelijke personen in de Orde Gastronomische Club Prosper
Montagné: Gido Van Imschoot (provoost Sommeliers), Filiep Defraye (directeur
Hotelschool Spermalie), José Lemahieu (Wijnpersonaliteit van het jaar) en
Carlos Appelgren Balbontin (Ambassadeur Chili).
EERSTE SOMMELIER
Gido Van Imschoot, kersvers provoost
Sommeliers, mocht meteen Grégory Van Acker huldigen als Eerste Sommelier van
België. Hij liet in een sterke finale Hendrik Verniers (Ten Bogaerde Koksijde),
Dries Corneillie (Hertog Jan te
Brugge Sint-Michiels), Benoit Coudere (Karmeliet
te Brugge) en Francis Vandierendonck (restaurant
Casino Knokke) achter zich. De laureaat gaat naar huis met Trofee Prosper
Montagné, de wisselbeker Meyhui en tal van diverse prijzen. Alle finalisten
krijgen de zilveren VVS-pin en een pakket wijn, aansluitend wellnesspakket van
BRU door Michel Vleugels. Tot slot bedenkt Katherine Berquin Jewels de partner
van de laureaat met een fonkelend juweel, ter waarde van 3.000 euro.
EERSTE KOK
Klap
op de vuurpijl is de proclamatie van de Eerste Kok van België, een kolfje naar
de hand van provoost-generaal Eddie Van Maele, speciaal voor dit galafeest
overgevlogen uit zijn residentie in Thailand. Vincent Denis uit
Montignie-le-Tilleul is de nieuwe Eerste Kok van België. Hij versloeg Kevin Lejeune (restaurant La Paix in Anderlecht), Dany Lombart (restaurant Le Mayence in Charleroi)
en Pieterjan Rosseel (Pieterjan Rosseel
Home Cooking in Diksmuide) en Glenn Verhasselt (restaurant
tStoveke in Strombeek-Bever). De nieuwe nummer één werd bedolven onder een
berg prijzen. Alle finalisten ontvingen tegelijk de medaille Officiële meesterschapwedstrijd
geschonken door het kabinet van minister Sabine Laruelle, minister van
Middenstand, KMO'S, Zelfstandigen en Landbouw.
KOKVEST VOOR WINNAARS
Nieuw
is de kokvest met de Belgische kleuren, vest die geschonken wordt aan de
winnaars van de jongste twintig jaar. Voorzitter Guy Van Neste hierover: Deze kokvest
mag enkel gedragen worden door de winnaars van het wedstrijd Eerste Kok van
België. Alle chefs, die deze meesterschapwedstrijd de voorbije 20 jaar hebben
gewonnen, krijgen een persoonlijk exemplaar. Ook de toekomstige winnaars
van de Prijs Prosper Montagné zullen deze exclusieve kokvest mogen dragen, een
ontwerp van de Kristof DHondt, costumier van Dine & Cook.
CLUB PROSPER MONTAGNE
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd
gesticht in 1952 door
Roger De Ramée, toenmalig concessionaris van het Casino in Oostende. In 1974 werd hij als voorzitter
opgevolgd door Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist die de fakkel
vorig jaar doorgaf aan Guy Van Neste, chef-eigenaar restaurant t Pandreitje in
Brugge. De voorzitter wordt omringd door provoosten die elk in hun vak een
reputatie hebben opgebouwd: Eddie Van Maele (provoost generaal), Robert Van Landeghem
(Keukenchefs), Pierre Saey (banketbakkers), Gido Van Imschoot (wijnschenkers),
Frans Saint Germain (traiteurs), Jaques Marit (restauranthouders), Marc Renaer
(visconsulenten en penningmeester), Michel Van Tricht (kaasmeesters) met Michel
Coppens, Paul Puissant, Jean Van Brabant en Frank Desmedt als ere provoosten en
ere-voorzitter Manu Dezutter.
De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in
België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in
hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het
promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.
Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapwedstrijden
Eerste Kok van België en Eerste Sommelier van België.
Georges Keters


|